Piotr Naskrecki, insectenkenner van de universiteit van Harvard in Cambridge, Massachusetts (VS), houdt van spinnen. Op zijn blog beschrijft hij hoe hij een paar jaar geleden oog in oog stond met de grootste spin ter wereld.

‘Als ik ’s nachts op pad trek om sabelsprinkhanen te zoeken ben ik het liefst helemaal alleen. Ik stap bijzonder traag, om niets of niemand te storen, en speur de vegetatie af met mijn zaklamp om de diertjes te ontmoeten. Af en toe doe ik het licht uit, zodat ik mezelf kan overgeven aan de geluiden van de jungle. Meestal helpt me dat om het geluid op te pikken van de vleugels van een sprinkhaan, maar soms hoor je ook andere dingen’, begint Naskrecki zijn verhaal uit de jungle van Guyana.

Zo hoorde hij plots het geluid van een lopend dier. Hij kon duidelijk horen hoe de harde poten de grond raakten en de bladeren kraakten onder zijn gewicht. Zonder het licht aan te doen richtte Naskrecki zijn camera op de bron van het geluid. ‘Ik verwachtte een klein zoogdier te zien op de foto. Een rat misschien, of een opossum.’ 

Maar het was iets anders. Naskrecki stond oog in oog met een Zuid-Amerikaanse Goliathvogelspin (Theraphosa blondi), de grootste spin ter wereld. De spinnen worden 30 centimeter lang en wegen zo’n 170 gram, de grootte van een hondenpup. Als je denkt dat het dier Naskrecki de stuipen op het lijf joeg, dan ben je verkeerd. ‘Ik was volledig in extase door de onverwachte ontmoeting met dit wonderbaarlijke, bijna mythische wezen’, aldus Naskrecki.

Tot slot vermeldt Naskrecki dat het niet gebleven is bij één ontmoeting. ‘Onlangs was ik opnieuw in Zuid-Amerika en liep ik ’s nachts alleen in het regenwoud van Suriname. Plots struikelde ik over een groot, bewegend dier. Ik vreesde even dat het een slang was.’ Maar u raadt het al: het was opnieuw een Goliathvogelspin. ‘Zijn het geen schatjes?’, besluit Naskrecki.