dinsdag 21 oktober 2014

Peuter (3) in Lelydorp doodgereden

Toedracht aanrijding nog niet duidelijk: automobilist aangehouden


De 3-jarige Ignacio Roethof is vanavond, dinsdag 21 oktober 2014, rond zeven uur in de Lelydorperweg, ter hoogte van de Lelysteeg, aangereden door een Mark 2. Dat meldt de Ware Tijd Online.

De bestuurder van de wagen die het jongetje aanreed, is na de aanrijding direct naar politiepost Lelydorp gerend. Bij aankomst van een ambulance bleek het jongetje al aan de opgelopen verwondingen te zijn overleden.

De automobilist werd ter plaatse aangehouden. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de snelheid van de auto was en of de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde.

De krant schrijft van ooggetuigen ter plaatse te hebben vernomen, dat Ignacio zich onder een groepje kinderen bevond dat aan de Lelydorperweg in de berm speelde. Het driejarige jongetje zou vervolgens zijn aangereden door een auto die vanuit de Indira Gandhiweg richting de Sumatraweg reed.

Personeel 's Lands Hospitaal geïnformeerd over chikungunya- en ebolavirus

Bijeenkomst belegd, omdat via 'mofo koranti' paniek werd gezaaid

Personeel zichtbaar opgelucht na informatieve bijeenkomst


Het personeel van het ‘s Lands Hospitaal aan de Henck Arronstraat in Paramaribo is gisteren in een spoedbijeenkomst geïnformeerd over het chikungunya- en het ebolavirus. De directie van het ziekenhuis vond het nodig de werknemers te informeren, omdat via de ‘mofo koranti’ paniek werd gezaaid, zo laat het ziekenhuis vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, in een uitgebracht persbericht weten. 

De voorzitter van de Infectie Commissie, doctorandus Karin Waldring, lichtte het personeel voor tijdens de bijeenkomst. Waldring heeft ook zitting in de Nationale Commissie die onlangs door de regering werd ingesteld in verband met de aanpak van ebola in het land.

Wat chikungunya betreft begint het vooral bij het onderhouden en muskietenvrij houden van de eigen omgeving, liet Waldring weten. Verder moet men vooral goed voor zichzelf zorgen, omdat de weerstand van het lichaam bepalend is voor het herstel.

'De gevolgen van ebola kunnen aan de andere kant desastreus zijn. Ongeveer zeventig procent van de besmette mensen komt te overlijden. Gezondheidswerkers vallen onder een risicogroep, getuige de statistieken van de internationale gezondheidsorganisaties', aldus het ziekenhuis in haar persbericht.

Het beste is daarom deze ziekte buiten de grenzen te houden. Om te voorkomen dat besmetting hier plaatsvindt, hebben de gezondheidsautoriteiten in Suriname gemeend om reizigers die de laatste 21 dagen (de incubatietijd van het ebolavirus) in de West Afrikaanse landen zijn geweest waar het virus woedt, te weren. 'Hoewel de kans klein is dat wij in Suriname met het ebolavirus geconfronteerd worden, is het van belang om alert te zijn', sprak Waldring.

Het diagnosticeren van het virus is in Suriname niet mogelijk omdat, de apparatuur niet zo geavanceerd is. Waldring stelde de aanwezigen echter gerust met de toezegging van buitenlandse gezondheidsorganisaties om mee te helpen, mocht ebola in ons land geconstateerd worden.

'Het personeel was aan het einde van de meeting duidelijk opgelucht en blij met de uiteenzetting van de internist en infectiedeskundige', aldus de laatste zin in het persbericht.

MinOV-minister introduceert 'Onderwijs Agenda' voor Latijns-Amerika en Caribische regio

Adhin in Washington als voorzitter Inter-Amerikaanse Commissie voor Onderwijs

Voorstel Adhin krijgt bijval: Onderwijsagenda's regio met elkaar verbinden


Minister Ashwin Adhin van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is momenteel in de Amerikaanse stad Washington waar hij optreedt als voorzitter van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Onderwijs. Deze commissie evalueert alle onderwijsprojecten die de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, uitvoert en stelt nieuwe programma’s voor. Een belangrijke taak van deze commissie is de voorbereiding van de volgende vergadering van ministers van Onderwijs.

Voor de agenda van de volgende vergadering van OAS ministers van Onderwijs heeft minister Adhin een bijzonder voorstel gedaan die heel goed is ontvangen door de lidlanden, aldus bericht het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) vanmiddag, dinsdag 21 oktober 2014.

 
 (Bron foto: MinOV)

De minister heeft voorgesteld om alle onderwijs agenda’s van de regio met elkaar te verbinden en te zoeken naar gemeenschappelijke belangen, die ook gemeenschappelijk aangepakt kunnen worden. Het helpt de landen ook samen prioriteiten te stellen en te focussen op de belangrijkste vraagstukken in het onderwijs. Het voordeel is, dat regionale programma’s beter financierbaar zijn. Grootschalige programma’s zijn goedkoper in de uitvoer. Maar, het belangrijkste voordeel is samenwerking en regionale integratie door de uitwisseling van ervaring en kennis, aldus MinOV.

De minister van Onderwijs van Panama, Lucy Molinar, was ingenomen met dit voorstel en is bereid het verder uit te werken en het als hoofdagenda punt op de volgende vergadering van ministers in Panama te plaatsen.

Er is nog veel voorwerk te verrichten voor het voorstel volledig uitgewerkt is en minister Adhin heeft de lidlanden van de OAS gegarandeerd, dat hij lid zal blijven van de groep die leiding geeft aan de vergadering van ministers.

In verband met de verdere uitwerking van het voorstel legde minister Adhin aan de vergadering uit, dat de uitwerking de vorm zal hebben van 'Lines of Action'. Gezamenlijk met alle lidlanden zal bepaald worden wat de topprioriteiten zijn voor de Amerika's als geheel. Regionale onderwijs bijeenkomsten en onderzoek op basis van gezamenlijk ontwikkelde indicatoren in UNASUR, CARICOM, SICA-Midden-Amerika (Sistema de la Integración Centroamericana) zullen uiteindelijk bepalen hoe de OAS verder gaat met haar nieuw door Adhin voorgestelde onderwijs agenda.

De minister mag na een succesvolle periode als voorzitter overdragen aan Panama die de volgende vergadering van ministers organiseert. De twee andere landen die gekozen zijn tot de leidinggevende groep van ministers zijn de Onderwijsminister van Costa Rica en van Colombia.

Grootgrondbezitters Cabendadorp laten zich niet zien

Kapitein Cabendadorp: 'Laten ze de inheemsen met rust laten, anders gaan we tot daden over'

'Mensen hebben geen respect voor onze traditie'


Slechts een van de grondeigenaren van Cabendadorp heeft gehoor gegeven aan een oproep van het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer (RGB) om zich te melden. Het ministerie kan de grond van personen die de oproep hebben genegeerd intrekken, omdat het valt onder het woon- en leefgebied van het dorp. 

'Het gaat waarschijnlijk om zes mensen, maar de terreinen variëren in grootte tussen de tien en driehonderd hectare',  zegt RGB-minister Steven Relyveld vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, in de Ware Tijd.

Het ministerie gaat na hoeveel mensen grond in huur hebben gekregen in het gebied en onderzoekt hoe groot de terreinen exact zijn. 'We gaan om de tafel zitten met de mensen om de zaak op te lossen.' Volgens Relyveld zijn de terreinen door de vorige regering verstrekt.

Kapitein Yvonne Cabenda van het dorp, die kwestie heeft aangekaart bij de minister, is niet te spreken over de aanwezigheid van de grootgrondbezitters in het dorp. 'De mensen hebben geen respect voor onze traditie, ondanks ik ze uitleg dat in een dorp de bewoners geen grondbeschikking hebben.'

Nu de infrastructuur in het dorp is verbeterd komen steeds meer mensen huizen bouwen, waardoor de grondbezitters duidelijk in beeld komen. 'We willen ze niet hebben in ons gebied. Laten ze de inheemsen met rust laten, anders gaan we tot daden over.'

Volgens de kapitein hebben grondbezitters op slinkse wijze goedkeuring gekregen van het al overleden ex-dorpshoofd, de vader van Cabenda. Ze hebben hem waarschijnlijk andere dingen voorgehouden, waardoor hij positief heeft gereageerd om hun aanvraag.

'Gedrag' NPS-Assembleelid Kensenhuis ter discussie binnen partij - Foto in krant leidt tot beroering in NPS Para

Spoedoverleg NPS over 'handel en wandel' Kensenhuis

Partijlid zou 'flirten' met de NDP in Para

Kensenhuis: 'Ik ben niet overgelopen naar NDP'


De structuren van de Nationale Partij Suriname (NPS) in het district Para hebben vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, hun bestuur gevraagd om een spoedvergadering. Deze bijeenkomst wordt vanmiddag gehouden in het centrum van de partij in het district. Aanleiding is wat genoemd wordt de ‘handel en wandel’ van NPS-Assemblee Patrick Kensenhuis, aldus Starnieuws.

Partijvoorzitter Gregory Rusland bevestigt, de kern van Para hem inderdaad hiervan op de hoogte heeft gesteld. 'Ik heb aangegeven dat de NPS een democratische entiteit is en dat de kernen het recht hebben hierover te vergaderen in hun district.' 


De NPS-structuren stellen, dat de gedragingen van Kensenhuis al geruime tijd in de gaten worden gehouden. Het Assembleelid zou zogenoemd ‘flirten’ met de Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse. Een foto verschenen in het Dagblad Suriname, waarop Kensenhuis te zien is aan 'een paars aangeklede tafel' samen met NDP'ers (waaronder het NDP-Assembleelid Ricardo Panka en de districtscommissaris van Para, Jerry Miranda), terwijl minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) grondpapieren uitreikt aan bewoners te Bernharddorp West en Onverwacht, is teveel geworden.

De foto werd afgelopen zondag, 19 oktober, gemaakt. Het moge duidelijk zijn, dat de handelwijze van het Dagblad Suriname ook als suggestief te omschrijven is door in de kop te schrijven dat Kensenhuis 'prominent aan paarse tafel' zit. Dat is een schot voor open doel voor leden van de NPS die het Assembleelid kennelijk liever kwijt dan rijk zijn.

De vergadering van vanmiddag wordt volgens Rusland volledig ondersteund door het hoofdbestuur van de NPS. 'We hebben afgesproken dat het verslag daarvan aan mij en aan het hoofdbestuur wordt gerapporteerd.'

Rusland zegt enkele dagen geleden al een gesprek te hebben gehad met Kensenhuis. 'De inhoud is niet voor het publiek bestemd, maar ik heb toen niet de indruk gehad, dat er zaken spelen zoals die naar buiten worden gebracht. Maar, toch, als verantwoordelijke parlementariërs in de partij in een belangrijke positie, zou je zeven maanden voor de verkiezingen wel alert moeten zijn en moeten letten op wat je doet', vindt Rusland.

In een reactie laat Kensenhuis maar weer eens weten niet te zijn overgelopen naar de NDP. De gewraakte foto in het Dagblad Suriname zit de NPS-politicus naast minister Relyveld die grondpapieren verstrekt te Bernarddorp in het district Para.

'Ik was uitgenodigd, als parlementariër van Para, door een commissie die de uitreiking van de grondpapieren heeft georganiseerd. Ik ben ernaar toe geweest om er vooral op toe te zien dat er niet met ‘names and faces’ is gewerkt, maar dat de aanvragers wel eerlijk een lap grond hebben gekregen', zegt Kensenhuis.

Hij zegt verder, dat hij lid is van de vaste commissie van RGB in De Nationale Assemblee. 'Ik heb eigenlijk gewoon mijn werk gedaan als parlementariër', stelt hij. Volgens hem wordt deze hele kwestie rond de foto uit zijn verband gehaald.

Kensenhuis stelt op de hoogte te zijn, dat binnen zijn partij personen zijn die hem liever zien gaan. Hij zou ook vernomen hebben dat er andere personen naar voren geschoven worden om zijn positie in Para in te nemen. 'Ik heb die geluiden zeker gehoord. Maar, als de NPS vindt dat ze mij niet meer wil gebruiken of kandideren, moet zij dat ook gewoon zeggen, dan weet ik wat ik doe.' 

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/Dagblad Suriname)

VHP Divali-boodschap

'Meer oog hebben voor elkaar'

'De vrouw en de moeder beter waarderen'


Het Divali-feest wordt wereldwijd op 23 oktober gevierd. Het Divali-feest staat in het teken van saamhorigheid en bezinning. Het wordt gevierd om het licht in het leven te verwelkomen. Licht wordt namelijk geassocieerd met succes en hoop.

Het is één van de belangrijkste feestdagen in het Hindoeïsme die de Surinaamse samenleving verrijken. Divali is een van de mooie dagen binnen het Hindoeïsme, en de boodschap is universeel. Divali staat voor een aantal belangrijke maatschappelijke waarden.

Het is goed om die waarden ieder jaar opnieuw bewust te vieren en uit te dragen. Het is een feest van gemeenschapszin en gezamenlijkheid, reinheid en schoonheid, dus reden om letterlijk en figuurlijk schoonschip te maken. En het zijn dagen waarin mensen elkaar al het goede wensen.

Divali wordt ook wel het lichtjesfeest genoemd en wordt sinds de oudheid gevierd. De mens wordt eraan herinnerd dat het kwade zowel buiten ons als in ons verslagen wordt om innerlijke en maatschappelijke vrede te creëren en beschaving en vrede te verspreiden.

Divali is een tijd van vreugde en vernieuwing, de dya’s kondigen divali aan en symboliseren en verspreiden het licht dat op divali centraal staat, het is het licht van verlichting, het is licht van harmonie, het is het licht van vrede (shanti), het is het licht van liefde en broederschap, het is licht van wijsheid dat onwetendheid verdrijft en het is licht van Bhagwan dat vanuit ons hart de wereld mooier maakt.

De kern van het Divali feest is de Mahá Laksmi Púja, de verering van de Godin Lakhsmi, de gemalin van God Vishnu, de personificatie van licht en geluk, het symbool van de ideale vrouw. De godin Lakshmi staat centraal tijdens Divali. Divali wordt ter ere van de vrouw, de Lakshmi van het huis, gevierd. Zij is immers de spil en het symbool van liefde, reinheid, schoonheid, rijkdom, geluk en voorspoed.

Divali wordt vaak beschreven als de overwinning van goed op kwaad, maar kent een veel diepere betekenis. Het doel van dit feest is om de duisternis uit onze harten te bannen en te streven naar verlichting tot heil van onszelf en van de mensheid.

Het kwade in ons zelf te overwinnen en om zuiver ethisch inzicht te ontwikkelen en ook als zodanig ernaar te handelen. Op deze manier zullen wij in staat zijn om slechte eigenschappen zoals hebzucht, afgunst, wrok, onwaarheid en moreel verval te overwinnen.
De VHP doet een dringend beroep op de gemeenschap om de vrouw, de moeder, die plaats te geven die haar toekomt, en haar een veel betere waardering te geven dan men gewoon is.

Als wij conform de Dharma (de hoogste orde van onze geloofsovertuiging) denken en handelen, zal het Goddelijk Licht ons zeker bereiken en ons leiden naar de weg der waarheid en duistere krachten verdringen.

De VHP is ervan overtuigd dat Divali velen zal stimuleren om ook in de rest van het jaar meer oog te hebben voor elkaar. Vanuit die gedachte wenst de partij u graag een Subh Divali en een gezegende en verlichtende toekomst toe.

VHP

'Dreadlocks Story' documentaire toont connecties rastafari cultuur en hindoeïstische traditie Jamaica

Nederlandse première 1 november in Amsterdams Filmtheater Kriterion

Vertoning ter herdenking kroning laatste Ethiopische keizer Haile Selassie


Dreadlocks Story, een nieuwe documentaire over de verborgen verbanden tussen Jamaicaanse rasta’s en Indiase sadhu’s, beleeft zaterdag 1 november zijn Nederlandse première tijdens de 9e editie van Rootical Vibrations in het Amsterdamse Filmtheater Kriterion. De exclusieve vertoning van de film wordt ingeleid door reggaemuzikant Ras Jorge Lizardo en gevolgd door een Q&A met regisseuse Linda Aïnouche en een reggae afterparty met live optredens en DJ’s.

Dreadlocks Story toont voor de eerste keer de connecties tussen de rastafari cultuur en de hindoeïstische traditie in Jamaica, vooral met betrekking tot de haarstijl, genaamd dreadlocks, waar de rastagemeenschap wereldwijd bekend mee is geworden.


De documentaire is opgenomen in vier landen (Frankrijk, India, Jamaica en Amerika) en bevat interviews met Hélène Lee (auteur van The First Rasta), Verene Shepherd (auteur van "Maharani’s Misery: Narratives of a Passage from India to the Caribbean), Ajai en Laxcmi Mansingh (auteurs van Home Away from Home: 150 Years of Indian Presence in Jamaica 1845-1995), Monty en Blade Howell (zoons van Leonard Howell), David Hinds (bandleider en zanger van Steel Pulse) en vele anderen.

Dreadlocks Story documenteert de bijzondere gedeelde geschiedenis van Jamaica en India en biedt een nieuwe kijk op gevoelige onderwerpen als spirituele gebruiken, rituelen en uitdrukkingsvormen.

(Bron: Delpher Kranten/De Surinaamse Krant)
De vertoning van Dreadlocks Story wordt gehouden ter viering en herdenking van de kroning van de laatste Ethiopische keizer Haile Selassie op 2 november 1930, een belangrijke gebeurtenis voor de rasta’s, die Selassie nog steeds zien als hun spirituele leider.

De film zal worden ingeleid door de Kaapverdiaanse reggaemuzikant Ras Jorge Lizardo Oliviera, die onder andere stil zal staan bij het bezoek van Selassie aan Nederland in 1954, toen hij samen met zijn vrouw en zoon koningin Juliana en Prins Bernhard ontmoette. Na de film volgt een Skype Q&A met regisseuse Linda Aïnouche en een reggae afterparty tot in de late uurtjes met akoestisch optredens van Ras Billyman en Elijah Nicholas en DJ-sets van Ewa en Empress Messenjah Sound. Ook zullen er de hele avond hapjes beschikbaar zijn van vegakok Journy.


Deze negende editie van Rootical Vibrations wordt wederom georganiseerd door Caribbean Creativity in samenwerking met Each One Teach One.

ROOTICAL VIBRATIONS (EDITIE 9) MET DE NEDERLANDSE PREMIÈRE VAN DREADLOCKS STORY
Datum: 1 november 2014
Tijd: 21.00-03.00 uur
Film: Dreadlocks Story (incl. inleiding door Ras Jorge Lizardo en Skype Q&A met regisseuse Linda Aïnouche!)
Muziek: Reggae afterparty met Ras Billyman, Elijah Nicholas, DJ Ewa en Empress Messenjah Sound
Locatie: Kriterion (Roetersstraat 170, Amsterdam)
Prijs: €9,50 voor de film, afterparty = gratis
Reserveren: 020 623 170821:00 Nyabinghi trommelsessie  |  21:45 Introductie film  |  22:00 Aanvang film  |  00:00 Reggae afterparty

Nederlandse minister Schippers: 'Ebolacontrole zinloos'

'Screening reizigers geeft gevaar van schijnzekerheid'

Reizigers worden bij vertrek al gecontroleerd op ebolavirus


Terwijl Suriname een van de Caribische- en Latijns Amerikaanse landen is die deze week maatregelen heeft aangekondigd om reizigers uit met name de drie meest door het dodelijke ebolavirus getroffen landen in West-Afrika (Guinee, Liberia en Sierra Leone) te controleren op ebola, vindt de Nederlandse minister Edith Schippers van Volksgezondheid daarentegen het weinig zinvol om mensen die vanuit Afrikaanse risicolanden naar Nederland reizen, bij aankomst op bijvoorbeeld Schiphol, te controleren op ebola. 

Het is volgens haar effectiever om in te zetten op de screening in de drie getroffen landen als daar mensen vertrekken. Dat gebeurt sinds augustus al en die inspanning wordt versterkt.
 
Ze heeft dit vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, mede namens haar collega op Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, aan de Tweede Kamer geschreven, aldus bericht onder andere de Telegraaf. Volgens Schippers geeft een screening bij binnenkomst het gevaar van schijnzekerheid en voegt die niets toe aan de controles bij vertrek.

Ze verwijst naar adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Europese Centre voor Disease Control (ECDC). Schippers wil wel de voorlichting aan passagiers uit ebolagebieden verder verbeteren.

Andere landen zoals België, Frankrijk en Groot-Brittannië besloten wel om risicopassagiers te onderzoeken op ebola. Schippers had al eerder laten weten dat er geen directe vluchten naar Nederland zijn vanuit de risicolanden Sierra Leone, Guinee en Liberia. Het CDA in het Europees Parlement pleitte toch voor een screening op Schiphol, omdat het tot onzekerheid zou leiden nu ieder land een eigen koers volgt.

Directeur Surishopping en politicus Jhauw beschuldigt ondernemer Dassasingh van moordplannen op hem...

Slaat ondernemer/politicus met grootse plannen Jhauw door?
Jhauw: 'Persoon die mij moest liquideren heeft alles opgebiecht'

Dassasingh: 'Dit is een grote grap om mij zwart te maken'


De directeur van Surishopping en voorzitter van zijn eigen politieke partij PING (Partij voor Integriteit, Nationale motivatie en Gelijke kansen), Ramsoender Jhauw, beschuldigt de ondernemer Prashant Dassasingh ervan, dat hij iemand ingehuurd heeft om hem te vermoorden. De persoon die hem moest liquideren zou echter alles hebben opgebiecht. 

Jhauw hield vanmiddag, dinsdag 21 oktober 2014, een persconferentie om dit wereldkundig te maken. Hij is na de persconferentie naar een politiebureau gegaan om aangifte te doen, aldus Starnieuws.

Dassasingh zegt, dat het een grote grap is. 'Waarom zou ik hem willen vermoorden? Ik heb via een openbare inschrijving de gunning gekregen om materiaal te leveren voor de brandweer. Alles is al afgewikkeld, welke reden zou ik hebben om Jhauw te liquideren?  Dit verhaal is uit de duim gezogen om mij zwart te maken. Hij heeft de rechtszaak tegen de Staat verloren en heeft het nu op mij gemunt', stelt Dassasingh.

Jhauw is al geruime tijd verbolgen, omdat hij geen producten mag leveren aan het Korps Brandweer Suriname. Bij een openbare gunning eerder dit jaar werd zijn bedrijf Surishopping, als laagste bieder, gepasseerd, terwijl het eerder wel goederen aan de brandweer zou hebben geleverd. Dit was feitelijk voor Jhauw aanleiding om een politieke partij op te richten, vooral gericht tegen corruptie. Een partij die volgens hem geleid zou gaan worden door God, zo liet hij 19 maart via het Dagblad Suriname weten.

Jhauw heeft op de persconferentie de persoon die hem zou moeten vermoorden, elektronisch opgevoerd. Hij had het gezicht onherkenbaar gemaakt ter bescherming van de persoon. Jhauw toonde ook een foto van Dassasingh met een machinegeweer.

Volgens de directeur van Surishopping is de maffia bezig. Ook delen van de politie zouden hiervan deel uitmaken. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie kreeg eveneens beschuldigingen naar zijn hoofd geslingerd, aldus Starnieuws.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Acht containers vuurwerk geïmporteerd

Alleen consumentenvuurwerk is toegestaan

Achttien importeurs mogen vuurwerk importeren


Vuurwerkimporteurs hebben tot vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, acht containers vol vuurwerk geïmporteerd. Dat bericht de Times of Suriname. Het vuurwerk is door drie importeurs Suriname binnen gebracht, aldus Aroen Jadoenathmisier, manager van de Dienst der Invoer-Uitvoer en Deviezen Controle van het ministerie van Handel en Industrie (HI).

Het meeste vuurwerk wordt jaarlijks in de maand november ingevoerd. Jadoenathmisier verwacht dat niet meer dan tachtig containers met vuurwerk geïmporteerd zullen worden. Achttien importeurs hebben toestemming om vuurwerk te importeren. Zij mogen dit tot eind december doen.

De inmiddels ingevoerde containers met vuurwerk zijn, aldus Jadoenathmisier, met hulp van leden van het Korps Brandweer Suriname (KBS) onderzocht. De partij vuurwerk is in daarvoor bestemde locaties opgeslagen. Er is nog geen illegaal vuurwerk onderschept.

Dit jaar mag alleen zogenoemd consumentenvuurwerk worden geïmporteerd. De douane controleert scherp, omdat mensen nu eenmaal vindingrijk zijn om verboden vuurwerk onder andere namen het land binnen te smokkelen. Op de verpakking moeten duidelijke opschriften zijn die aangeven om wat voor soort vuurwerk het gaat.

Alleen vuurwerk waarvan het geluid niet hoger is dan 100 decibel is toegestaan. De distributie van vuurwerk naar de kleinhandel begint op 1 december. Volgens de HI-manager begint de officiele afschiet- en verkoopperiode van vuurwerk op 27 december.

VHP houdt 23 oktober een 'Divali Lunch' met seniorenburgers

VHP huldigt sporters en studenten die bijzondere prestaties hebben neergezet


In verband met Divali organiseert de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) donderdag 23 oktober 2014, een Divali Bhojan ('Divali Lunch') samen met seniorenburgers. Dat laat de partij vandaag, dinsdag 21 oktober, in een persbericht weten.

Op deze dag zullen sporters en studenten, die bijzondere prestaties hebben geleverd voor het land, gehuldigd worden door de partij. Verder vindt er een Divali-ceremonie plaats in de vorm van het aansteken van de ‘Dia’

Vertegenwoordigers van bevriende samenwerkende organisaties zullen korte boodschappen brengen aan de samenleving.

Tijd: 12.00 - 14.00 uur 
Locatie: Stichting Olifant, mr. J. Lachmonstraat 130, Paramaribo

'Jij bent net Surinaams cabaret! Het is zoveel en zo uitbundig!'

Cabaretier Seth Gaaikema (75) onverwacht overleden

Paul de Leeuw herinnert zich hem vanwege een 'Surinaamse' uitspraak


De bekende Nederlandse televisiepersoonlijkheid, presentator en cabaretier Paul de Leeuw meldt vanmiddag, dinsdag 21 oktober 2013, op zijn Facebookpagina naar aanleiding van het plotselinge overlijden van cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema: 'Seth Gaaikema was een lieve man die ooit zei: jij bent net Surinaams cabaret! Het is zoveel en zo uitbundig! (En dacht ws: "vermoeiend")'

Seth Gaaikema is vandaag op 75 jarige leeftijd overleden. Dat meldt Omroep Brabant na een bericht hierover van zijn secretariaat. 

De cabaratier werd eerder vandaag opgenomen met hartklachten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Daar overleed hij tamelijk onverwacht. Gaaikema was getrouwd met zijn manager Peter Biemans en woonde in het Brabantse Schijndel.

Gaaikema sloot dit theaterseizoen zijn carrière van 55 jaar af met de tournee 'Wat ik nog graag zou willen'. Op 19 januari stond de geboren Groninger in de Stadsschouwburg in Groningen voor het laatst op het toneel.

Gaaikema studeerde Nederlands en begon daarna met teksten schrijven, onder meer voor komiek Wim Kan. In 1967 trad hij voor het eerst zelf op als cabaretier. Twee jaar later maakte hij zijn eerste oudejaarsconference. Gaaikema werd vooral bekend door zijn woordspelingen, door sommigen daarom geliefd, door anderen juist niet. Naast cabaret schreef en vertaalde hij ook teksten en liedjes voor musicals, zoals My Fair Lady en The Phantom of the Opera.

Conclusie NPS-discussieavond over ebola: Suriname nog onvoldoende voorbereid op ebola-uitbraak

Beschermende kleding voor verpleegkundigen niet aanwezig

BOG zou versterkt moeten worden


De Nationale Partij Suriname (NPS) dringt aan op een frequente, open en eerlijke communicatie van de autoriteiten met de bevolking over ebola. Hierdoor kan veel onnodige onrust en paniek worden voorkomen en de betrokkenheid van alle burgers verkregen worden die broodnodig is bij het afweren van deze dreiging.

Het wetenschappelijk bureau van de partij, Japin, hield gisteren een discussieavond in partijcentrum Grun Dyari in Paramaribo over alle aspecten van ebola. Reden genoeg voor Starnieuws om er vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, uitgebreid bij stil te staan.

Partijvoorzitter Gregory Rusland en coördinator Ivan Fernald stelden, dat de discussieavond een bijdrage is van de NPS aan de nationale inspanning om ervoor te zorgen dat het dodelijke ebolavirus geen kans krijgt in Suriname.

Na inleidingen van de arts-epidemieloog Wim Bakker en de arts-gezondszorgplanner Robert Brohim volgde een paneldiscussie. In het panel zaten ook de internist-infectioloog Stephen Vreden, verpleegkundige Jetty Molijn, econoom Armand Zunder en cardioloog Javier Jessurun.

Bakker zei, dat de wereld niet alleen kampt met een epidemie van een virus, maar ook met een epidemie van geruchten en paniek. De voornaamste strategie tegen ebola is daarom open en eerlijke communicatie, zodat alle mensen goed begrijpen wat de situatie is en wat er gedaan moet worden. De kern van deze strategie is het isoleren van zieken en het opsporen en observeren van personen die contact hebben gehad met de zieke. Met deze strategie is het landen als Senegal en Nigeria gelukt ebola in de kiem te smoren.

Brohim zei, dat ebola niet de eerste pandemische dreiging is waarmee Suriname geconfronteerd is en dat het ook niet de laatste zal zijn. Het is daarom van groot belang dat zaken structureel worden aangepakt en dat de capaciteiten van de samenleving om met epidemische dreigingen om te gaan moet worden versterkt, onder andere door versterking van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG).

Tijdens de paneldiscussie, die geleid werd door de arts Sandra Goedhoop, werd een groot aantal vragen beantwoord. Er werd onder meer gediscussieerd over de effectiviteit van maatregelen tegen het internationale reizigersverkeer. De meningen hierover waren verdeeld.

Molijn maakt zich zorgen over de bescherming van de verpleegkundigen die bij een uitbraak van ebola voorop zullen moeten staan. De infectioloog Vreden gaf aan, dat de gewenste beschermende kleding voor verpleegkundigen nog niet beschikbaar is, maar dat met materiaal dat wel aanwezig is toch goed werk kan worden gedaan.

Zunder bracht naar voren dat de impact van ebola op de economie groot zal zijn. Toeristen en reizigers die voor zaken naar Suriname komen zullen wegblijven zodra een eerste ebolageval wordt geregistreerd. Er zal geïnvesteerd moeten worden in de versterking van capaciteiten zoals laboratoria. Er zal veel geld nodig zijn voor de training van honderden artsen, verpleegkundigen en anderen. Hetzelfde geldt voor voorlichting.

Ruth Wijdenbosch, NPS-Assembleelid, benadrukte vanuit de zaal dat betrokkenheid van alle lagen van de samenleving van wezenlijk belang is. Eerder had ze kritiek geuit op de trage aanpak door de regering van het chikungunyavirus. 'Als dat met het ebolavirus net zo traag gaat, is een kwart van de bevolking al dood', stelde ze  onlangsnogal ongenuanceerd en niet gebaseerd op feiten.

Goedhoop concludeerde, dat er geen reden is voor paniek, maar dat er nog veel gedaan moet worden om Suriname sterk te maken tegen ebola. Suriname is op dit moment nog onvoldoende voorbereid op een eventuele uitbraak. De regering is nog niet in staat om de noodzakelijke beschermende middelen aan gezondheidswerkers te verschaffen; mechanismen voor isolatie van zieken en verdachte personen en het opsporen van contacten van getroffenen zijn nog onvoldoende in place.

Er zijn landelijk geen laboratoriumtesten beschikbaar waarmee een ebola diagnose kan worden vastgesteld. De benodigde middelen om noodzakelijke maatregelen in de praktijk te brengen zijn ook nog onvoldoende beschikbaar.

Nieuwe asfaltlaag voor Keizerstraat in centrum Paramaribo

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Werkzaamheden worden 's avonds uitgevoerd


De Keizerstraat in het centrum van Paramaribo krijgt na lange tijd weer een nieuwe asfaltlaag, aldus bericht vandaag, 21 oktober 2014, het Dagblad Suriname.

Het ministerie van Openbare Werken heeft het werk uitbesteed. De aannemer voert de opdracht om de straat te asfalteren uit in de avonduren. Het drukke verkeer wordt zodoende vermeden en de verkeersdeelnemers worden niet onnodig gedupeerd.

De bedoeling is om vanaf de Waterkant, tegenover het Waaggebouw, te asfalteren. Vandaar uit gaat men richting het kruispunt bij de Watermolenstraat en dan verder voorbij de politiepost aan de Keizerstraat, richting Spanhoek, voorbij de Malebatrumstraat, de hoek van de Jodenbreestraat, richting stoplichten aan de Zwartenhovenbrugstraat.

Wanneer dit project af is, zal het centrum van Paramaribo er volgens de krant 'zeker wel veel mooier uitzien'.

Minister Adhin opent IMEAO 3 en MULO Noorpoolweg

Adhin: 'Het MinOV is kansenverruimend bezig'


Het IMEAO 3 aan de Noordpoolweg en de MULO Noordpoolweg, een zijstraat van de Indira Gandhiweg te Wanica, zijn gisteren officieel geopend door de minister van Onderwijs en VolksontwikkelinG (MinOV) Ashwin Adhin. Het MULO was overigens al in gebruik, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 21 oktober 2014.

Adhin zei, dat de bouw van het IMEAO 3 is gefinancierd uit de overheidsbegroting, gereserveerd voor scholenbouw. 'De afgelopen twee tot drie jaren zijn reeds tientallen scholen uit deze begroting gebouwd', aldus Adhin.

'Het MinOV is kansenverruimend bezig. We zijn meer mogelijkheden aan het creëren. Gezien de op handen zijnde herstructurering van het HAVO en het omzetten van de pedagogische instituten (pi`s) van MBO- naar HBO-niveau, zullen er in de komende jaren veel meer middelbare scholen nodig zijn', zei de bewindsman.

Leerlingen van het MULO zullen niet meer kunnen doorstromen naar de pi’s, maar eerst de middelbare school moeten doorlopen. Het vereiste voor het pi zal namelijk een HAVO-diploma zijn.

Al deze nieuwe middelbare scholen zijn reeds uitgezet in een traject. Voor dit nieuw traject van scholenbouw heeft minister Adhin nog eens 20 miljoen Amerikaanse dollar van de IDB (Inter-American Development Bank) weten los te krijgen. Dit geld plus de extra 15 miljoen Amerikaanse dollar op de overheidsbegroting zal moeten voorzien in de bouw van nieuwe scholen in de komende twee tot drie jaren. 

'We zijn nu bezig allerlei richtingen te clusteren naar verschillende plekken, zodat er volop leerlingen voor het beroepsonderwijs zijn. Voor wat de middelbare scholen betreft die nog op schema zijn, moet de Lantanastraat nog worden afgemaakt. De AMS (Algemene Middelbare School) is reeds uitgebreid en is bijna tweemaal zo groot. Er zal verder geprojecteerd en gekeken worden naar de behoefte. Er zijn reeds enkele scholen op schema', aldus Adhin.

Het IMEAO 3 biedt aan 600 leerlingen plaats en ook het MULO Noordpoolweg biedt aan een honderdtal leerlingen onderwijs.

Wldplasser steekt man neer aan Waterkant

Man met schaar in borst gestoken door urinerende man


Een man die gistermorgen aan de Waterkant een wildplasser aansprak, heeft dat moeten bekopen met een steekwond in de borst. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 21 oktober 2014.

Beide mannen kregen ruzie toen de een, een voorbijganger, de plassende man aansprak op zijn gedrag. De urinerende man haalde op een bepaald moment een schaar tevoorschijn en stak daarmee de ander in de borststreek.

Het slachtoffer werd in aan ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis. De verdachte liet zijn voertuig achter aan de Waterkant. De politie van het bureau Keizerstraat heeft het voertuig laten wegslepen naar het bureau.

De politie verwacht binnen korte tijd de dader van de steekpartij te kunnen aanhouden.

MinOV heeft 20 miljoen Amerikaanse dollar begroot voor scholenbouw binnenland

Minister Adhin: 'Tekorten in binnenland gaan weggewerkt worden'


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) stelt vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, in het Dagblad Suriname, dat het hem acht maanden lobbyen heeft gekost om het budget voor scholenbouw in het binnenland op te trekken van 15 miljoen Amerikaanse dollar naar 20 miljoen. Hij erkent, dat er op onderwijsgebied een achterstand is in het binnenland. 

'Alle tekorten in het binnenland voor wat betreft onderwijzerswoningen, ICT-lokalen, scholen en mediatheken gaat nu gewerkt worden. Er is al een planning gemaakt met de technische diensten. Met het crashprogramma scholenbouw is sinds 2012 al een inhaalslag gepleegd op een achterstand van 20 jaren in dit gebied. Deze inhaalslag zal nu worden voortgezet. Voorts worden de nucleaire centra omgebouwd tot onderwijscoördinatiecentra', aldus Adhin.

Dit, om het probleem van de distributie van school- en leermiddelen, welke sinds jaar en dag een probleem vormt in het binnenland, aan te pakken. 'Wat we nu doen, is de voorbereiding zodat dit probleem in de toekomst niet meer hoeft te bestaan. Het kan niet binnen een dag, maar het gaat een jaar of langer duren. Nu moeten we nog even werken met de mankementen in het systeem. We hebben het toch nog gepresteerd om zaken voor 80 tot 90 procent in orde te krijgen. Er is reeds een enorme inhaalslag gemaakt.'

Voor wat de voorziening van leerkrachten in het binnenland betreft, zal volgens de minister de bezoldiging opgetrokken moeten worden.

 'Door de bezoldiging op te trekken, zal de motivatiefactor worden opgevoerd. Momenteel is het niet aantrekkelijk voor leerkrachten om in het binnenland te gaan werken. Ook zal de behuizing aangepakt moeten worden. De onderwijzerswoningen zullen groter moeten zijn, zodat de mogelijkheid voor gezinsvorming wordt gecreëerd. Als dit gerealiseerd is, zal een aanwas van leerkrachten naar het binnenland volgen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft al adviezen gegeven en we zijn bezig zaken te herschrijven. Als alles in orde is, zullen leerkrachten naar het binnenland kunnen trekken', stelt Adhin.

Denise Jannah zingt in nieuwe theatershow Ella Fitzgerald

'Ik hou van Ella. Ze maakt je gelukkig, ze maakt je blij'

Try-out was al op 10 november 2013....


Jazzzangeres Denise Jannah stelt in haar nieuwe theatershow 'Ella!' de koningin van de jazz, Ella Fitzgerald, centraal. Ella, vrouw, zwart en op jonge leeftijd wees, moest zien te overleven in de keiharde, door het witte establishment gedomineerde, muziekindustrie in het gesegregeerde Amerika. De première is komende zaterdag in het Mozaïektheater in Amsterdam. 

'Het verhaal achter de icoon is prachtig', zegt regisseur en schrijver van het stuk Jörgen Tjon A Fong vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, in de Ware Tijd. Overigens was de eerste try-out van de voorstelling al op zondag 10 november 2013 in theater Het Spui in Den Haag.

De twee Ella! try out-voorstellingen in Den Haag en de Meervaart Amsterdam, kregen van het publiek een waarderingcijfer 8,5. Beide try outs waren nagenoeg uitverkocht.

Ella! heeft reeds bewezen een groot publiek te kunnen interesseren in het verhaal van de jazzlegende. De combinatie van spel en muziek spreekt aan.


Succesverhalen van muzikale grootheden als Ella Fitzgerald, Billy Holiday en Louis Armstrong waren volgens hem niet vanzelfsprekend. Zeker niet tijdens de rassenscheiding in Amerika. Zwarte artiesten moesten noodgedwongen, ondanks hun relatieve succes, via de achterdeur terwijl aan de hoofdingang de rode loper werd uitgerold voor de witte elite.

'De kans dat ze vanwege de rassenscheiding in Amerika geen succes zouden hebben, was groter dan dat ze wel succes zouden hebben', aldus Tjon A Fong.

'Ik houd van haar. Ella was een waanzinnig goede zangeres. Ze maakt je gelukkig, zij maakt je blij. Daarnaast lijkt zij vanaf haar middelbare leeftijd op mijn oma Jo, de moeder van mijn moeder', zei Jannah 5 oktober in het televisieprogramma Kunststof op de Nederlandse televisie.

Jannah gaat de legendarische jazzzangeres niet imiteren tijdens de voorstelling. 'Ik zoek geestelijke en spirituele aansluiting bij haar. Ook omdat ik weet dat zij er nog is. Haar ziel is er. Ik doe ook niks zonder haar, ik neem haar overal met mij mee. We maken de voorstelling met liefde en respect.'

De voorstelling Ella! loopt voorlopig tot eind van dit jaar. Klik hier voor een overzicht van de toer van Denise Jannah.


(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/thepostonline.nl)

Jongen (16) door aap in voet gebeten....

(Foto bewerkt door De Surinaamse Krant)
Aap door broer slachtoffer gedood.....


De 16-jarige Manish Budhoo is afgelopen zondag aangevallen door een aap. Terwijl hij in een hangmat aan het 'gamen' was, kwam plotseling een aap bij hem en beet hem in een voet. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 21 oktober 2014.

‘Het was een wilde aap. Ik denk dat het dier vanuit het bos moet zijn gekomen. Mijn moeder belde daarna de politie op. Deze bracht mij naar de Spoedeisend Hulp van het LMSZN (het streekziekenhuis in Nieuw Nickerie) voor behandeling. Ondertussen heeft mijn broer het dier gedood’, zegt Budhoo. 

Hij heeft zes hechtingen in zijn voet gekregen. Helaas vermeldt het bericht niet om welke apensoort het ging en waar de jongen woonachtig is.

Tonnen grofvuil opgehaald in ressorten Kwatta en Lelydorp

Autowrakken ideale broedplaatsen muskiet. (Bron foto's: BIC Wanica)
Wachten met plaatsen grofvuil aan straat tot geluidswagen is geweest

Niet goed afgesloten watertanks broedplaatsen muskiet


In de ressorten Kwatta en Lelydorp zijn tonnen grofvuil opgehaald. 'Ressort Kwatta is helemaal schoon. We hebben daar enorm veel vuil opgehaald. In Lelydorp vindt vandaag nacontrole plaats. Intussen is met de geluidswagen in ressort Kwarasan rondgereden om mensen te vragen hun grof vuil op straat te zetten. Er worden huis aan huis flyers uitgedeeld met de begrenzing van de ressorten', zegt districtscommissaris Roline Samsoedien vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, op Starnieuws.

Samsoedien zegt, dat mensen in andere ressorten nog geen grofvuil op straat moeten zetten. Een deel van de Menckebergstraat hoort bij ressort Kwatta. Maar, op verschillende plekken hebben mensen die in ressort Saramaccapolder wonen, al dagenlang grofvuil langs die straat gedeponeerd.

De districtscommissaris stelt, dat de mensen moeten wachten tot de geluidswagen in hun buurt komt. Er zullen ook flyers worden uitgedeeld. Saramaccapolder komt volgende week aan de beurt.

In het resort Mattonshoop hebben leden van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, geconstateerd dat er juist weinig grofvuil was, maar wel veel broedplaatsen van muskieten, omdat bewoners hun watertanks niet goed dichtmaken. Zij worden voorgelicht hoe het moet, om te voorkomen dat de muskieten kunnen broeden. Er wordt alles aan gedaan om alle broedplaatsen op te ruimen, aldus het Burger Informatie Centrum (BIC) Wanica.

In Kwarasan wordt bewoners vandaag nog een keer worden gevraagd om hun grofvuil op de berm te plaatsen. Daar begint de ophaal morgen.

Samsoedien wijst er op, dat mensen de eerste dag van de ophaal hun vuil al buiten moeten zetten. Het komt vaak voor dat de wijken meerdere dagen aangedaan moeten worden, omdat achteraf toch nog vuil wordt gezet.

'Het is onvoorstelbaar met hoeveel vuil mensen op hun erven zaten. We hopen dat na deze actie alle troep van de erven is verwijderd', zegt Samsoedien. Deze landelijke vuilophaalactie wordt gehouden om de broedplaats van de muskiet die chikungunya en dengue overbrengt uit te roeien.

Ophaaldagen van grofvuil van de verschillende ressorten:
Kwarasan 22 oktober
Saramaccapolder 26 oktober
Domburg 30 oktober
Houttuin 3 november
Nieuwe Grond 7 november


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/BIC Wanica)

Assembleelid Panka (NDP) gaat bij verkiezingen in 2015 voor drie zetels van Para

'Dagelijks worden bewoners Para lid van NDP'


Ricardo Panka is nog niet van plan een punt achter zijn carrière als parlementariër te zetten. Hij hoopt weer door de Nationale Democratische Partij (NDP) voorgedragen te worden voor de verkiezing van De Nationale Assemblee (DNA). 

'Ik ga die strijd weer aan. Ik wil in feite niet rusten alvorens de drie zetels van Para binnen zijn. Dat heb ik tot mijn levenswerk gemaakt', zegt Panka vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, in de Ware Tijd. Hij is nu fractieleider van de Mega Combinatie. Hij werd in 2000 lid van De Nationale Assemblee.

Hij verwacht een 'toffe strijd' in zijn kieskring Para. 'Para is al paars. Maar, dat betekent niet dat we de zetels in onze schoot geworpen krijgen.' Er moet volgens hem altijd hard gewerkt worden, omdat alle deelnemende partijen op de verkiezingsdag met nul zetels starten.

Volgens de volksvertegenwoordiger heeft de NDP ongetwijfeld een voorsprong in het behalen van zetels in het district, omdat volgens hem dagelijks bewoners lid van de partij worden. Als belangrijke reden voor de groei noemt hij de realisatie van verschillende projecten door de lokale en centrale overheid

Surinaamse Abiant/Lycurgus-speler wil sportinstituut in Suriname oprichten

Groningse volleybalclub zou in toekomst kunnen profiteren van Surinaams talent


Afgelopen weekend blonk hij nog uit bij volleybalclub Abiant/Lycurgus, met zijn keiharde smashes tegen Landstede Volleybal. Maar Gino Naarden is van meer markten thuis, aldus de regionale zender RTV Noord vandaag, dinsdag 21 oktober 2014.

Hij deelde onlangs shirts van Lycurgus uit in zijn vaderland Suriname, in het kader van zijn grote droom. Hij wil uiteindelijk een instituut oprichten in Suriname, dat zich richt op sport en educatie.


'Ik hoop dat ze later ook kunnen genieten, van de dingen waarvan ik heb kunnen genieten', aldus Gino Naarden, die tot zijn 21e in Suriname woonde en vanaf dit seizoen in Groningen volleybalt.

Hij denkt dat Lycurgus in de toekomst ook zou kunnen profiteren van het Surinaamse volleybaltalent. 'Ik ben misschien een opvallende speler, maar ik ben niet de beste. Ik denk dat er veel betere komen na mij. Ik denk dat Lycurgus kampioen kan worden, als we het niveau omhoog kunnen halen.'

KLM annuleert vluchten vanwege mogelijke herfststorm

Passagiers kunnen kosteloos vliegreis omboeken


De KLM heeft voor vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, een aantal vluchten geannuleerd vanwege de mogelijke herfststorm in Nederland. 

Om hoeveel vluchten het gaat en om welke bestemmingen kan de maatschappij, aldus een woordvoerder vandaag, niet zeggen. De luchtvaartmaatschappij wil ruimte creëren in het vluchtschema in verband met mogelijke hinder van het weer, aldus berichten vanochtend, Nederlandse tijd, diverse media.

Het KNMI verwacht vanaf het einde van de middag zware windstoten in het westen en noorden.

De eerste vluchten werden gisteren al geannuleerd in verband met de weersverwachting. Passagiers kunnen kosteloos hun vliegreis omboeken.

Volgens een woordvoerder van Schiphol is KLM op dit moment de enige luchtvaartmaatschappij die vluchten heeft geschrapt.

De weersvoorspelling van het KNMI voor vanmiddag:
Vandaag is het onstuimig. Een actieve buienlijn trekt vanmiddag van west naar oost over het land. Er kunnen daarbij stevige buien met zware windstoten, onweer en hagel voorkomen. Achter de buienlijn wisselen opklaringen en buien, met hagel, onweer en (zware) windstoten, elkaar af. De temperatuur komt uit op 14 of 15 graden. De zuidwestenwind is matig of vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer toenemend naar krachtig tot hard. In de middag draait de wind naar west tot noordwest en neemt aan zee toe naar stormachtig, kracht 8. Aan de kust komen vanaf het middaguur zware windstoten voor tussen de 80 en 100 km/uur, later vanmiddag kunnen er ook landinwaarts zware windstoten tot 80/90 km/uur voorkomen.

RGB begroot Srd 20 miljoen voor koop en verkavelen gronden woningbouwprogramma regering

Minister Relyveld: 'Ministerie wil helpen woningnood terug te dringen'


Voor het kopen en verkavelen van gronden voor het woningbouwprogramma van de regering, heeft het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) Srd 20 miljoen begroot. Dat kunnen bouwrijpe kavels bij particulieren zijn, maar het kan ook gaan om hooggelegen grond die zal worden verkaveld, aldus bericht de Ware Tijd dinsdag 21 oktober 2014.

Volgens de begroting van het ministerie voor 2015 is Srd 12 miljoen bestemd om zestig hectare grond te kopen. De overige Srd 8 miljoen zal worden gebruikt voor het verkavelen van onder meer twintig hectare vrije domeingrond.

RGB-minister Steven Relyveld zegt, dat het ministerie hiermee wil helpen om de woningnood terug te dringen. Het ministerie moet hiervoor bouwrijpe kavels kopen, omdat  niet overal de grond geschikt is om te bouwen. 'We hebben voldoende grond, maar bijvoorbeeld in zwamgebieden kunnen we niet bouwen.'

De gronden worden eerst uitgezocht door de Housing Authority Suriname, die belast is met het woningbouwprogramma. 


De bewindsman zegt verder, dat het ministerie in 2012 grond heeft gekocht in Commewijne. Onlangs is te Pontbuiten, Paramaribo, drie hectare grond gekocht. In de vorige begroting was Srd 17,5 miljoen geraamd voor kopen en verkavelen van terreinen.

Familie in 'de Papegaaitjes' overleden 3 maanden jonge baby eist grondig onderzoek

Baby overleed door verstikking

De Ware Tijd: Directrice kinderdagverblijf 'wast handen in onschuld'


De familie van de drie maanden oude Riff-Junior Kent eist een diepgaand onderzoek naar de doodsoorzaak van de baby in het kinderdagverblijf de Papegaaitjes. De baby overleed vorige week maandag als gevolg van verstikking, aldus het autopsierapport. Moeder Stephanie Kent zegt vandaag, dinsdag 21 oktober 2014, in de Ware Tijd, dat haar zoontje nog maar tien dagen bij de oppas zat in de Papegaaitjes. 

Kent stelt, dat het personeel van het kinderdagverblijf aansprakelijk gesteld moet worden. Zij vermoedt dat de baby is gevoed om tien uur 's morgens, maar niet de ruimte heeft gekregen om te boeren. Hij zou op zijn rug zijn gelegd, waarna het eten een weg terug zocht en in de longen terecht kwam.

Directrice Sherida Doorstaam van de Papegaaitjes wast haar handen echter in onschuld, zo schrijft de krant. Zij beweert, dat de baby voor het laatst omstreeks tien uur 's morgens pap kreeg. 'Hij heeft flink gegeten. De tante heeft hem laten boeren en daarna gelegd om te liggen.' Zij is ervan overtuigd dat haar personeel niet nalatig is geweest.

'De tante heeft hem omstreeks twaalf uur gebaad, als er wat met hem was zou ze het hebben geconstateerd.' Na het bad weigerde hij te eten. Daarna merkte zij, dat hij zich ongewoon gedroeg. De directrice werd direct ingeschakeld en maakte contact met de moeder. Binnen enkele minuten arriveerde de vader bij het bekende kinderdagverblijf.

De familie van de overleden baby vraagt zich onder andere af waarom de ouders eerst naar de crèche moesten komen, voordat het kind naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis werd gebracht en waarom de vader het kind niet mocht vasthouden.

Kent vermoedt ook dat er een complot in elkaar is gezet. Het kindje zou volgens haar al bij de crèche zijn overleden. Toen de vader tien minuten na aankomst bij de opvang het kind zag, hingen de armpjes en het hoofdje er levenloos bij. Ook was zijn neus bebloed, aldus de ouders.

Kritiek FOLS leidt tot inkeer Bureau Lager Onderwijs

Scholen mogen twee boventallige leerkrachten in dienst houden

BLO wilde alle boventallige leerkrachten plaatsen in Naschoolse Opvang


Nadat er stevige kritiek kwam uit het onderwijsveld en vooral van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), heeft het Bureau Lager Onderwijs (BLO) de instructies voor schoolleiders inzake het beschikbaar stellen van boventallige leerkrachten voor de Naschoolse Opvang, toch aangepast. 

Directeur Hendrik Tonawi heeft gisteren de schoolleiders nadere instructies gegeven. Ze mogen nu twee leerkrachten 'boven de formatie' behouden voor de school, aldus bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 21 oktober 2014.

Leerkrachten die verantwoordelijk zijn voor een klas, zullen in de gelegenheid gesteld worden om een wissel te plegen, indien ze belangstelling hebben voor de Naschoolse Opvang. Ze mogen ruilen met boventallige leerkrachten als die liever 's morgens les willen geven.

Tonawi heeft in korte tijd drie brieven geschreven over deze kwestie aan de schoolleiders. Het onderwijsveld was verrast met de mededeling dat boventallige leerkrachten die geen klas hebben  ingezet zouden worden tussen twaalf uur en vier uur voor de Naschoolse Opvang. Het gaat om mensen die al in dienst zijn van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling.

De voorzitter van de FOLS zegt dat de nu gekozen oplossing van het BLO voor hem werkbaar is. Hij is blij dat het bureau teruggekomen is op eerdere besluiten, waarbij leerkrachten geen keuze hadden.

Ebola-protocol regering Suriname kondigt maatregelen voor reizigers uit risicolanden West-Afrika