donderdag 23 oktober 2014

1-Jarige peuter uit Pikin Slee verdronken in Boven-Surinamerivier

Peuter ontsnapt aan aandacht oudere zus


De eenjarige D. Josafat, die sinds afgelopen dinsdag werd vermist in Pikin Slee, blijkt te zijn verdronken. Zijn lichaam werd vanochtend, donderdag 23 oktober 2014, rond elf uur ’s ochtends gevonden in de Boven-Surinamerivier bij Gran Tatai, twee dorpen verder stroomafwaarts. Dit bericht de Ware Tijd vernomen te hebben van familie van het slachtoffertje. 

De moeder had het jongetje achtergelaten bij een tienerdochter om de was te gaan doen. Hij wist echter ongemerkt te ontsnappen aan de aandacht van zijn zus. Pas toen de moeder terugkeerde, bleek hij nergens te vinden te zijn.

Nadat intensief zoeken niets had opgeleverd, werd de politie ingeschakeld die gisteren op onderzoek uitging in Pikin Slee. Een basya laat de redactie van de Ware Tijd weten, dat een bootsman het lijkje zag drijven bij Gran Tatai.

Leverancier goederen overvallen bij Moiwana

Vier gewapende mannen overvallen leverancier op Oost-Westverbinding


Een goederenleverancier is naar eigen zeggen gistermiddag door vier gemaskerde en gewapende mannen beroofd op de Oost-Westverbinding bij Moiwana in het district Marowijne, aldus meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanmiddag, donderdag 23 oktober 2014.

Volgens het slachtoffer reed hij in de richting van Paramaribo, toen hij ter hoogte van Moiwana zijn vaart minderde om over een verkeersdrempel te rijden.

Vier gemaskerde en gewapende mannen zouden toen op de weg zijn gekomen met wapens gericht op het voertuig van het slachtoffer. Het slachtoffer zou zijn gesommeerd om te stoppen waarna hij is beroofd.

Volgens verklaring van het slachtoffer werden een onbekend bedrag in Surinaamse dollars, mobiele telefoons en persoonlijke spullen buitgemaakt.

Woning in Wanica volledig afgebrand

De deur zat goed op slot..... (Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Brandweer kon woning niet binnen: deur zat stevig op slot....


Een woning aan de Richard Acatonstraat, een zijstraat van de Vierkinderenweg, in Wanica, is vanochtend, donderdag 23 oktober 2014, volldig afgebrand. Daarbij ging de complete inboedel verloren. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, aldus de Ware Tijd Online.

Op het moment van de brand waren de bewoners niet thuis. De buren zagen rook uit de woning komen en sloegen meteen alarm bij de politie.

Toen die ter plekke arriveerde, werd de brandweer ingeschakeld. Vier bluswagens kwamen af op de melding. De brandweer kon de woning niet binnengaan, omdat de deur stevig op slot was. Daardoor kon de stenen laagbouwwoning volledig uitbranden. Kennelijk behoort een breekijzer niet tot de uitrusting van het brandweerkorps.

Het is niet duidelijk of het huis tegen brand was verzekerd. Overigens kan de vraag gesteld worden, waarom niet meteen de brandweer werd gealarmeerd. Ook agenten gingen pas over tot het alarmeren van de brandweer, toen zij zelf al ter plekke waren......

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Eerste steen gelegd voor eerste 24 uurs zorgcentrum in Suriname

Gerda Havertong van Stichting Wiesje rekent op steun Surinaamse samenleving

Eerste unit gefinancierd met Nederlands geld - Havertong: 'Ik schaam me een beetje'


Met een culturele ceremonie en een gebed van pater Esteban Kross werd gisteren officieel de eerste steen gelegd voor de bouw van Surinames eerste 24 uurs zorgcentrum voor mensen met dementie. Het Stichting Wiesje woon-zorgcentrum wordt gebouwd aan de Kanagalaan in de Cultuurtuin, ook bekend als de ‘trimbaan.’ De organisatie rekent op de steun van de samenleving bij de bouw van het centrum, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 23 oktober 2014.

Stichting Wiesje is sinds de oprichting ondergebracht in het gebouw van de Kennedystichting aan de Gemenelandsweg. Sinds 1999 wordt er gestreefd naar en gewerkt aan een eigen onderkomen. De organisatie is al enkele maanden bezig geweest met het opzetten van de eerste unit.

De stichting is vernoemd naar de moeder van Gerda Havertong. 'Ze heette Heloise Havertong-Nooitmeer. Wiesje was haar bijnaam. Ik heb ervaren dat er geen zorg en geen opvang was voor deze groep mensen. Al gauw bleek dat liefde niet genoeg is en dat er veel meer nodig is, meer faciliteiten om de mensen die hieraan lijden op te vangen, te verzorgen. Vandaag zijn we zover, we moesten iets doen anders komen we er nooit.'

Om de eerste unit op te zetten is gebruik van vooral Nederlands geld. 'Ik schaam me een beetje, omdat dit iets van Suriname is. Daarom hoop ik, ik reken op de samenleving om dit project te ondersteunen', stelt Havertong.

De organisatie is heel erg blij met de steun van de Staatsolie Foundation. Voorzitter Wim Dwarkasingh heeft tijdens de ceremonie gisteren een cheque van Srd 325.000 overhandigd. 'Dit is om de eerste push te geven en om nog meer organisaties over de streep te krijgen om te steunen. We hebben niet geaarzeld toen de aanvraag binnenkwam, omdat deze groep van personen haast geen aandacht krijgt', sprak Dwarkasingh.

De ‘eerste’ steen is het symbool van een nieuw begin en continuïteit. Eerst werden er munten, euro's en Srd’s in de eerste laag cement gestrooid. Daarna werd de steen gezamenlijk gemetseld door Havertong, Dwarkasingh en Stan Franker, voorzitter van stichting Wiesje Suriname. Het trio symboliseert de samenwerking met het bedrijfsleven en de samenleving. Er werd samen gebeden en gezongen voor het afmaken van het project.

De samenleving kan al vanaf euro 25 een bijdrage leveren aan de bouw. Er komen vier units, huizen met elk acht bewoners. Er komt ook een kenniscentrum en een centrale ruimte. 'Dementie discrimineert niet, het kent geen rassen, geen politieke partijen, het kan iedereen treffen. Het gaat niet om hoe oud je wordt, maar om hoe je oud wordt', aldus Havertong.

Nederlands oorlogsschip uit 17e eeuw in wateren Trinidad & Tobago gevonden

De strijd om de haven van Scarborough
Het 'Huis de Kreuningen' liep in 1677 tegen de grond

Schip nog steeds Nederlands eigendom


Onderzoekers hebben in de wateren van Trinidad en Tobago in de Caribische Zee een 17e-eeuws Nederlands oorlogsschip gevonden. Het 'Huis de Kreuningen', dat op 3 maart 1677 tegen de grond liep, is volgens de leider van het onderzoek, Kroum Batchvarov, assistent professor maritieme archeologie aan de Universiteit van Connecticut (VS), nog in prima conditie.

(Bron foto's: Uconn Today)
Het schip werd aangetroffen bij een onderzoek naar zestien schepen die in de haven van Scarborough zijn vergaan tijdens de strijd tussen Fransen en Nederlanders, die in die tijd de macht hadden op Tobago, bericht de Telegraaf vandaag, donderdag 23 oktober 2014.

'We vonden het 'Huis de Kreuningen' bij toeval, omdat het buiten de grenzen lag van waar we aan het zoeken waren. Onaangeroerd voor meer dan 300 jaar', zegt Batchvarov 21 oktober op Uconn Today, de nieuwswebsite van de Universiteit van Connecticut (VS).

De onderzoeksleider meldt dat er rondom het wrak ook negen kanonnen, allerlei aardewerken potten en bakstenen zijn gevonden die precies lijken op de bakstenen die in 1647 in Leiden werden gemaakt.
Op de foto heeft een van de onderzoekers de kop met een stukje steel van een Gouds pijpje in zijn hand.

De Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is verrast door de vondst, aldus de Telegraaf. 'Ik verwacht dat de onderzoekers contact opnemen met onze overheid, zeker als men daadwerkelijk gaat graven. Dan komen ze uiteindelijk bij ons uit', zegt Martijn Manders, die als hoofd maritiem programma van de dienst wereldwijd ongeveer 400 schepen beheert. Hij benadrukt dat het schip nog altijd Nederlands eigendom is.

Het onderzoek maakt deel uit van het Rockley Bay Research Project.(Red. Obsession Magazine/Telegraaf/Uconn Today)

Oud-premier van Curaçao Schotte 16 januari 2015 voor rechter

Gerrit Schotte in 'Babel'-zaak verdacht van fraude, witwassen en valsheid in geschrifte


De rechtszaak tegen MFK-leider en voormalig premier van Curaçao Gerrit Schotte wordt op 16 januari behandeld. Dat bericht vandaag, donderdag 23 oktober 2014, Versgeperst.com'.

Schotte wordt in de zogenoemde zaak-Babel verdacht van fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. De oud-premier werd op 20 mei aangehouden samen met zijn vrouw Cicely van der Dijs.

Het stel werd kort daarna vrijgelaten in afwachting van het onderzoek.

In het kader van het onderzoek zijn er destijds meerdere huiszoekingen gedaan. Daarbij werden ook zogenoemde ‘jammers’ (stoorzenders) en het door Schotte als vermist opgegeven diplomatiek paspoort aangetroffen.

Op het gebruiken van de stoorzenders staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar. Het staat niet vast of Schotte ze ook daadwerkelijk gebruikt heeft. Van het paspoort is niet gezegd waar het is gevonden en of Schotte het in zijn bezit had.

Divali-boodschap Pertjajah Luhur

'Divali de triomf van het licht over de duisternis'


Divali, een van de feestelijkste en mooiste momenten van het jaar, betekent letterlijk een ‘rij van lichten’. Het is een tijd vol licht en liefde. Divali wordt gevierd op de dertiende/veertiende dag van de donkere helft van Kartik (oktober-november), de donkerste nacht van de donkerste periode. Divali wordt daarom ook aangekondigd als de triomf van het licht over de duisternis.

De betekenissen, symbolen en rituelen van Divali zijn velerlei. Divali viert Lord Rama's glorieuze en langverwachte terugkeer naar zijn koninkrijk van Ayodhya, na zijn veertien lange jaren van ballingschap in de bossen. Het herdenkt de overwinning van Heer Krishna over de demon Narakaasura. Divali wordt ook geassocieerd met het verhaal van de val van Bali, een demon koning die werd veroverd door Heer Vishnu. In het algemeen betekent Divali echter de overwinning van het goede op het kwade, van gerechtigheid over verraad, van de waarheid over leugens, en van het licht over de duisternis.

Divali is een periode van vreugde, een tijd waarin we samen met geliefden God danken voor onze familie, onze vrienden en de welvaart die God ons heeft geschonken. Het aanmaken van lichtjes en kaarsen is onderdeel van Divali, maar is slechts een uiting van onze vrolijkheid. Het aansteken van een lamp symboliseert de vernietiging van alle negatieve krachten door kennis.

Het licht symboliseert het verdrijven van boosheid, geweld, lust, woede, afgunst, hebzucht, onverdraagzaamheid, angst, onrechtvaardigheid, onderdrukking en lijden. Divali is niet voor niets een feest van het licht dat de duisternis van onze onwetendheid verdrijft. De lantaarns die worden aangemaakt betekenen Gods licht, doordringend tot de onwetendheid en zonde van ons dagelijks leven. Het licht van Divali moet in ons zijn en symboliseert de persoonlijke relatie tussen God en onze families.

Divali markeert ook het nieuwe jaar. Voor sommigen is de dag van Divali zelf is de eerste dag van het nieuwe jaar, en voor anderen de dag na Divali. Daarom reinigen we onze huizen, onze kantoren, onze kamers, zodat het licht van Divali alle hoeken van ons leven bereikt. Maar we moeten net zo grondig met onszelf zijn, zoals we zijn met onze huizen. Divali roept op om schoon te zijn in ons hart en om ons te ontdoen van de wrok, pijn en woede dat ons weerhoudt om onze medemensen lief te hebben.

Een derde, en misschien wel het belangrijkste aspect van Divali, is de aanbidding van Maha Lakshmi. Maha Lakshmi is de godin van de rijkdom en welvaart; op Divali vragen we haar om ons te overladen met haar zegeningen. Echter, wat voor soort van welvaart bidden we voor? Maar al te vaak associëren we welvaart met geld, bezittingen en materiële genoegens. Dit is echter NIET de ware rijkdom in het leven, dit is niet wat ons welvarend maakt. Op Divali moeten we Maha Lakshmi bidden om echte welvaart aan ons te schenken, de welvaart die licht brengt in ons leven en glans in onze ogen.

Echte welvaart gaat over alles wat échte waarde heeft, wat nut heeft, wat zin geeft aan ons leven. Echte welvaart bestaat op de eerste plaats uit de materiële dingen die het leven ondersteunen, zoals voedsel, onderdak en kleding. De belangrijkste vormen van echte welvaart zijn niet eens in geld uit te drukken. Denk maar aan liefde, een gelukkig en gezond kind, een baan die zorgt voor een gevoel van eigenwaarde, onderdeel zijn van een sterke zorgzame gemeenschap, een gezonde levendige natuurlijke omgeving, en vrede. Echte welvaart is een overvloed van het geloof, succes in ons geestelijk leven, de liefde van God.

De Pertjajah Luhur ziet als onderdeel van echte welvaart ook het bouwen en steun geven aan welvarende democratische gemeenschappen, die voorzien in de behoeften van al hun mensen in een duurzaam evenwicht met de natuur.

Die echte welvaart, die niet alleen gestoeld is op het materiële, maar ook op het spirituele, met beleving van een waarachtige democratie en in acht nemend het welzijn van alle burgers, wil de partij voor Suriname bewerkstelligen, mét en voor alle Surinamers. Aan het gehele Surinaamse volk wensen wij een Subh Divali toe.

De Pertjajah Luhur,
Namens deze,
Paul Somohardjo
Voorzitter

'Pro Zwarte Piet' schminkt bij landelijke intocht Sinterklaas gratis kinderen zwart

'Die kaas- en stroopwafel Pieten in Gouda zijn een schande' 


Actiegroep Pro Zwarte Piet gaat bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda, zaterdag 15 november, uit protest kinderen gratis zwart schminken. 'We willen zo veel mogelijk zwarte gezichten bij de intocht laten zien', zegt initiatiefnemer Patrick van Rijn vandaag, donderdag 23 oktober 2014, in het AD. 

Voor het eerst worden bij de landelijke intocht dit jaar anderskleurige Pieten ingezet. De gemeente Gouda bedacht de kaas- en stroopwafelpieten om de producten uit de stad te promoten, en vooral om tegemoet te komen aan tegenstanders van Zwarte Piet die de knecht van Sinterklaas een racistisch verschijnsel vinden.

'Die kaas- en stroopwafelpieten zijn een schande', stelt Van Rijn in de krant.

Het protest tegen de aanpassingen van Zwarte Piet blijft bij de intocht bij de ludieke schminkactie. 'We willen het zo onschuldig en vreedzaam mogelijk houden. Het is tenslotte een kinderfeest en kinderen moeten het naar hun zin hebben op deze dag.'

PAIS-leider Rosaria op Curaçao ontzet over aangenomen motie

'Zwarte dag voor de politiek op Curaçao' 

Rosaria niet te spreken over buitenspel plaatsen gouverneur


Alex Rosaria, de voorzitter van de PAIS (Partido pa Adelanto i Inovashon Soshal), is ontzet over de actie van de Staten afgelopen dinsdag om de gouverneur in een nieuwe Staatsregeling buitenspel te zetten als het gaat om de benoeming van de premier en ministers van Curaçao. 

Rosaria keurt de motie, ingediend door oud-premier Gerrit Schotte, met kracht af, zowel de inhoud ervan als de wijze waarop de motie tot stand gekomen is. Zo schrijft onder andere het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 23 oktober 2014.

De partijleider spreekt zelfs van een zwarte dag voor de politiek van Curaçao. Hij zet zich vooral af tegen Gerrit Schotte’s MFK (Movementu FUTURO Korsou), die net als de partijen Pueblo Soberano en MAN voor de motie stemde.

Ondanks het feit, dat hij deze discussie niet via de media wil voeren, maar eerst het gesprek binnen de regering aan wil gaan, is hij duidelijk in zijn mening over de MFK en houdt hij Schotte verantwoordelijk voor de aangenomen motie.

BOG gaat vanaf 2015 minstens tweemaal per jaar grofvuil ophalen in Paramaribo, Wanica en Commewijne

Grofvuil te Wanica. (Bron foto: BIC Wanica)
Directeur Resida: 'Gebleken is dat de behoefte groot is'


Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft besloten om vanaf volgend jaar tenminste twee keer per jaar grofvuil op te halen in Paramaribo, Wanica en Commewijne. 

Tijdens het grofvuilophaalproject van het BOG in verband met de bestrijding van het chikungunyavirus is gebleken dat de behoefte groot is, zegt BOG-directeur Lesley Resida vandaag, donderdag 23 oktober 2014, in de Ware Tijd.

Het BOG is ongeveer drie weken geleden in samenwerking met de afdeling Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken gestart met het ophalen van grofvuil in verschillende woonwijken. Het bureau krijgt daarbij ook ondersteuning van het leger en de bestuursdiensten. 

Resida is tot nog toe tevreden met het verloop. Volgens hem gaat het om  een vrij grote actie. Het project loopt tot midden november.

Het ressort Welgelegen is vandaag aan de beurt. De buurtbewoners moeten hun vuil langs de weg zetten, zodat het kan worden opgehaald.

Ministerie van RGB opent kantoor in Lelydorp

Lang gekoesterde wens inwoners Wanica in vervulling


'Yu nafu lasi yu ten fu go na foto moro. Yu nafu lasi yu moni moro. U kunt precies hier al uw grondzaken doen.' Woorden van minister Steven Relyveld van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) gisteren bij de opening van een dependance op het terrein van het districtscommissariaat van Wanica. Relyveld en districtscommissaris (dc), Roline Samsoedien, onthulden een naambord en knipten een lintje door. 

'Een heel lang gekoesterde wens van de gemeenschap van Wanica gaat in vervulling. We kennen al de perikelen die vooraf zijn gegaan aan deze dag', zei Samsoedien, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 23 oktober 2014. 

Zij stelde ook, dat er een lange weg afgelegd moest worden voordat men kon beschikken over grondpapieren. Samsoedien zei verder, dat met de opening van dit kantoor er ook invulling wordt gegeven aan de decentralisatiegedachte van de overheid.

Relyveld liet weten, dat op het kantoor de werkzaamheden dezelfde zullen zijn als in Paramaribo. 'Het enige dat ik moet doen, is mijn handtekening plaatsen op de beschikkingen. Het team hier is goed geïnstrueerd.'Maar, aldus Starnieuws, hij liet ook een waarschuwend geluid horen naar een ieder die denkt misbruik te willen maken van de werkarm van de RGB. 'Geen enkele politicus, bigi fisi, fromuman of ondernemer moet jullie mooie woorden vertellen dat ze de minister kennen.'

Overigens werden gisteren ook 355 grondbeschikkingen overhandigd aan diverse inwoners van Wanica.

Divali-boodschap NDP: Leef en werk vanuit het innerlijke licht

NDP gaat op zoek naar het innerlijke licht


De Nationale Democratische Partij (NDP) staat vandaag stil bij de verschillende thema’s die met een van de belangrijkste feesten in de Hindoe traditie geassocieerd worden, onder andere: de overwinning van het goede op het kwade, van het licht op de duisternis en van de gelukzaligheid over de onwetendheid.

Het belangrijkste verhaal bij de viering van Divali is de intocht van Rama, Sita en Lakshmana in hun stad Ayodhya nadat Rama de demoon Ravana had verslagen; dat Krishna de demoon Narakasura doodde en 16.000 vrouwen bevrijdde en aan de andere kant de godin Lakshmi (de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart en vrede) die wordt geëerd.

Het Divali feest, ook wel Deepavali genoemd, heeft tot aan de dag van vandaag een belangrijke betekenis voor de mens,en geniet ook belangstelling van jongeren. Ongeacht de cultuur of godsdienst heeft het licht in het leven van een ieder meerdere betekenissen. Licht staat in diverse religiën centraal, wordt geassocieerd met het Goddelijke en staat onder meer symbool voor kennis, rechtvaardigheid, en het goede.

Het spoort aan, om het innerlijke te overdenken en eventueel ten koste van een grote inspanning op zoek te gaan naar het innerlijke licht. Het deel van de mens dat in staat stelt de uitdagingen van het leven te kunnen overwinnen.

Wereldwijd staat Divali voor vernieuwing in het leven. Zo zien wij dit ook bij de Surinaamse broeders en zusters die het Hindoeïsme belijden, die in aanloop naar de Divali viering alles reinigen. Het huis wordt schoongemaakt, men onthoudt zich van het eten van vis en vlees en het drinken van alcohol.

Bij de viering van Divali worden ook de traditionele diyas voor zonsondergang in huis aangestoken om de godin Lakshmi in elk huis te verwelkomen.

Bij het aansteken van de diya kan de volgende mantra worden gebruikt:
Ohm Lakshmi karo tu kalyanam, arogyam sukh sampadam
Mama shatru vinashayea, deep jyotir namostute.

Betekenis:
Moeder Lakshmi U bent de Goddelijke Schenker van Welvaart en Wijsheid. U verwijdert ziekte en verdriet en schenkt licht en voorspoed.
O Stralende Moeder vernietig de vijanden in mij.
Ik buig tot u.

De NDP is ervan overtuigd dat ook bij deze viering van Divali, het gedachtegoed van dit feest mag blijven weergalmen. De goede dingen die het kwade overwinnen, het licht dat het moet winnen van de duisternis, de waarheid van de onwaarheid en de reinheid van de onreinheid.

De NDP is er eveneens van overtuigd dat Divali niet alleen maar een feest is, maar een moment voor een ieder om na zelf evaluatie de eigen duisternis te zien verdwijnen door het vinden van het innerlijke licht en uiteindelijk vanuit dit licht te leven en te werken.

Subh Divali!
Het hoofdbestuur van De Nationale Democratische Partij