vrijdag 24 oktober 2014

Surinaamse moeder in Paramaribo moedigt zoontje aan kitten te mishandelen

Videobeelden dierenmishandeling leiden wereldwijd tot protest

Britse dierenrechtenactiviste start petitie online


De Surinaamse moeder Marisca Gompel heeft wereldwijd heel wat dierenvrienden tegen zich in het harnas gejaagd met een video van haar zoontje waarin ze hem aanmoedigt een jong katje te mishandelen, aldus de Ware Tijd Online vrijdagavond 24 oktober 2014.

Op de Nederlandse website dumpert.nl is de video van de Surinaamse moeder inmiddels meer dan 325.000 keer bekeken en via Facebook al meer dan 25.000 keer gedeeld. In Engeland is zelfs een online petitie gestart om een onderzoek naar de moeder in te stellen.

De petitie 'Investigate Marisca Gompel for encouraging animal cruelty in Paramaribo, Suriname' is gestart door de Engelse Shannie McLaughlan en zal aangeboden worden aan het IFAW (International Fund for Animal Welfare), een internationale organisatie die zich inzet voor het welzijn van dieren. 

'Deze 'moeder' laat haar kind een kitten in het rond gooien, waarop de kitten miauwt omdat het duidelijk in een stressvolle situatie verkeert. De moeder moedigt haar kind ondertussen alleen maar aan in dit misbruik', motiveert McLaughlan de petitie.

Al meer dan 1.540 verontwaardigde dierenvrienden in onder meer Suriname, Nederland, België en Curaçao hebben de petitie ondertekend. 

De video die de moeder ondertussen van haar persoonlijke Facebookpagina verwijderd: De volledige tekst van de Britse petitie:

Investigate Marisca Gompel for encouraging animal cruelty in Paramaribo, Suriname

The caption for the video, "Michillo doesn't like pussies." This *mother* is seen allowing her child to throw around a kitten, the kitten is crying because it's obviously in distress, to which the mother only seems to encourage abuse. We all know that animals should always be treated with respect and care, and it is especially important to teach children to respect animals because they will take them teachings on to adulthood.

However, trying to encourage your child to throw around a kitten is absolutely disgusting, not to mention cruel. I'm asking IFAW to please investigate this person, she doesn't seem to have much care for the kitten if she's allowing her child to abuse and throw it around, no animal deserves an owner that almost finds it amusing for it to be in distress.

What's worrying is this kitten from what I can tell, is still in this woman's care, and it is not right nor fair on this kitten for it to stay there, please investigate and if necessary remove this kitten from this home! This family obviously doesn't deserve this animals, they do not respect it either. By signing this you make a difference to the kittens life, and encourage investigation for a situation that is obviously not right. If you scroll down the video is attached.

There is another cat present, I'm assuming this is the mother cat and she is seem going near the kitten because she hears it's cries and has seen the child abusing the animal, which seems to make this child's mother laugh, if necessary I'd like both animals welfare to be investigated, because it makes me question how good an owner you are if you let your child be ruthless to a kitten and abuse it. 

Since posting this, Marisca Gompel has deleted the video, Marisca, this doesn't make you any less guilty or less likely to be investigated, this just makes you look even more guilty!

Aerolineas MAS vliegt tweemaal per week rechtstreeks naar Curaçao

(Bron foto: Photobucket)
Vluchten Dominicaanse maatschappij bieden ruimte voor 15 passagiers


De Dominicaanse luchtvaartmaatschappij Aerolineas MAS vliegt vanaf komende dinsdag rechtstreeks naar Curaçao, aldus de lokale nieuwswebsite Versgeperst.com vandaag, vrijdag 24 oktober 2014.

Er wordt twee keer per week gevlogen tussen beide eilanden met een Jetstream 32. Dat is een vliegtuig met ruimte voor slechts vijftien passagiers.


De luchtvaartmaatschappij vliegt ook op Aruba en Sint Maarten.

Ministers op Curaçao willen betere communicatie tussen coalitiepartners

Overleg Statenfracties en ministers. (Bron foto: Glenn Sulvaran/Facebook)
Bewindslieden tekenen protocol over hoe met elkaar om te gaan

'Teamspirit' en 'teamwork' moeten bevorderd worden


Alle ministers van het kabinet-Asjes op Curaçao hebben een dringend beroep gedaan op de coalitiepartijen om de communicatie tussen de coalitiepartners te verbeteren en om een protocol te ondertekenen dat is opgesteld om de omgang en communicatie onderling te regelen. De ministers trekken aan de bel in een brief aan de coalitiegenoten, nadat ze hadden gemerkt dat de communicatie de laatste maanden niet goed heeft verlopen. Dat meldt de Antilliaanse krant Amigoe vandaag, vrijdag 24 oktober 2014.

De ministers betreuren deze situatie, omdat het de focus wegneemt die eenieder moet hebben voor een effectieve uitvoering van het regeerakkoord ‘Vrede, Rust en Voorspoed’.

Zij doen een dringend beroep op iedereen die deel uitmaakt van de huidige coalitie om zich te bezinnen en na te denken over hoe meer eenheid en een gedrag conform de gemaakte afspraken in het regeerakkoord te realiseren. De coalitiepartners moeten in alle rust samenwerken om het nodige vertrouwen te creëren met als doel investeringen binnen te krijgen in het belang van het eiland.

De minister wijzen er verder op in hun brief, dat de coalitiepartners in het regeerakkoord overeen zijn gekomen om op reguliere basis contact te houden met elkaar, de ministersploeg, het parlement en de gemeenschap in het algemeen. Om dit te bereiken zouden de nodige organen en platformen worden opgezet.

Ook is afgesproken om een protocol te ondertekenen met afspraken hoe met elkaar om te gaan om ‘teamspirit’ en ‘teamwork’ te bevorderen en de afspraken in het regeerakkoord effectief uit te voeren.

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran was verheugd na de vergadering van gisteren. Hij plaatste op Facebook een foto van deze vergadering waarbij ook alle ministers aanwezig waren. Hij zei dat het een vruchtbare bespreking was en dat de coalitie stabieler is dan ooit. Ook het protocol werd gisteren besproken. Er worden een paar kleine aanpassingen aangebracht en het is de bedoeling dat het aanstaande maandag wordt ondertekend.

Populariteit Curaçao als reisbestemming Nederlanders afgelopen tien jaar enorm gestegen

(Bron foto: eigen foto Red. Obsession Magazine/De Surinaamse Krant)
Curaçao steeds populairder onder Nederlandse vakantiegangers


De populariteit van Curaçao als reisbestemming is de afgelopen tien jaar enorm gestegen. In 2013 stond Curaçao op de vijfde plaats van favoriete bestemmingen onder Nederlanders. In 2004 was dat de 22e plaats. Dat blijkt uit cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteit in Den Haag aldus de Antilliaanse krant Amigoe vandaag, vrijdag 24 oktober 2014.

'Willemstad op Curaçao is in de periode 2004-2013 opgeklommen van plaats 22 naar plaats 5. Dit komt doordat, naast het traditionele verkeer van familie en vrienden, het toerisme naar Curaçao sterk is gegroeid', schrijft de organisatie in het rapport Mobiliteitsbeeld 2014.

Vorig jaar ging het om 136.000 Nederlanders die op de luchthaven Hato op Curaçao arriveerden. De meest populaire bestemming is de Spaanse hoofdstad Barcelona met 259.000 Nederlanders, gevolgd door Antalya in Turkije, de Londense luchthaven Heathrow en Malaga in Spanje.

Curaçao was vooral populair als bestemming voor bezoek aan familie en vrienden, hetgeen overigens ook in 2004 het geval was. Van een positie in de top-10 van vakantiebestemmingen was in 2004 nog geen sprake. Het rapport geeft overigens geen specifieke plaats of aantallen op dat terrein. In de top-10 van zakelijke bestemmingen komt Curaçao niet voor. Aruba, St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius en Saba worden helemaal niet genoemd.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteit doet onderzoek voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat de Mobiliteitsmonitor 2014 gisteren naar de Tweede Kamer stuurde.

Curaçao is ook steeds populairder als vakantiebestemming onder cruisetoeristen. Vorige week maakte Curaçao Ports Authority bekend dat Curaçao in 2013 wereldwijd de eerste positie inneemt als het gaat om de groei van het aantal cruisepassagiers.

De Ware Tijd: Kersten Mall wordt Suriname Times Mall

Volgens de Ware Tijd wordt dit de Suriname Times Mall......
Anonieme bron onthult tegenover krant nieuwe naam Kersten Mall....


Al enkele dagen zijn arbeiders aan het werk in het pand in het centrum van Paramaribo dat bekend staat als het Kersten Warenhuis. Na de werkzaamheden zal het gebouw omgedoopt worden tot de Suriname Times Mall, aldus een bron die anoniem wil blijven vanavond, vrijdag 24 oktober 2014, in de Ware Tijd Online.

De bron en/of de krant vermeldt niet waarom de Kersten Mall de naam Suriname Times Mall zou gaan krijgen.

Hoe lang de werkzaamheden zullen duren en of het gebouw een volledige make-over krijgt is niet duidelijk. Het gebouw is nu eigendom van een Chinese ondernemer die het gekocht heeft van de firma Kersten.

Clifford Marica, leider van de actiegroep die namens de Evangelische Broeder Gemeenschap Suriname (EBGS) de verkoop van het Kerstenpand tegen wilde houden, is nog steeds teleurgesteld over de gang van zaken. De groep heeft bijna een jaar lang met vreedzame protestmanifestaties, gebed en gezang aandacht gevraagd voor het terugdraaien van de verkoop. De EBGS voelt zich in de steek gelaten. Zij had verwacht dat de overheid zou bemiddelen, aldus Marica.

Hij zegt dat het proces van de verkoop niet gestuit is, omdat er miljoenen Amerikaanse dollars tegen aan zijn gegooid. 'Het is hebzucht voor geld. Het is niet zo, dat Kersten in financiële problemen was en geld nodig had. Het is een goed draaiend bedrijf.'

Hij pleit voor een onderzoek naar de manier waarop het warenhuis door een directielid van Kersten is verkocht.

Kassav 28 december in Suriname

Zouk-formatie Kassav voor vierde keer in Suriname

Groep verzorgt concert in André Kamperveenstadion

 
De internationaal befaamde zouk-formatie Kassav komt weer naar Suriname. De band treedt 28 december op in het André Kamperveenstadion met in het voorprogramma Combinatie XVI, Apptijt, Scrappy W, South South West, King Koyeba en Dj Cat. 

MC is Peter Double U en hij is er helemaal klaar voor. 'Kassav is de juiste band om in deze periode van het jaar naar Suriname te halen. Ze laten je zouken tot je erbij neervalt', aldus Peter Double U vandaag, vrijdag 24 oktober 2014, in het Dagblad Suriname.


Kassav die grote hits heeft gehad als Siwo en Zouk La Se Sel Medikaman, Oh Madiana en Wep, wordt naar Suriname gehaald door Ivan Worldwide en The Young Productions in verband met hun 5- jarig bestaan. Deze organisaties hebben ook Morgan Heritage twee keer naar Suriname gehaald en Beres Hammond in 2013.

Kassav komt voor de vierde keer naar Suriname. De eerste keer was in 2001, gevolgd met een optreden in 2007 en daarna in 2009. Wie kent deze bekende zouk-formatie uit Guadeloupe en Martinique niet? Velen zijn met de muziek van Kassav opgegroeid, want zij zorgde ervoor dat zouk bekend werd in het Caribisch gebied, Europa en Afrika.

In 1979 besloten Pierre-Edouard Décimus en Freddy Marshall hun favoriete muziek in een moderner jasje te steken, door onder andere rock-invloeden te gebruiken. De twee zochten er nog wat muzikanten bij, waaronder gitarist Jacob Desvarieux en basgitarist George Décimus (Pierre-Edouards broer). Het eerste album Love and Ka Dance was het resultaat en hiermee was een nieuw muziekgenre geboren: zouk.

Tijdens de opnames van het tweede album (Lagué Mwen) werd kennis gemaakt met de magische stem van (toen nog) achtergrondzangeres Jocelyn Béroard. Nog voor de opnames van het derde album sloten de zanger Jean-Philippe Marthély en Jean-Claude Naimro (op keyboard) zich aan bij Kassav. Later sloot ook de zanger Patrick Saint-Eloi zich bij de groep aan.

In augustus 1981 begon Kassav voor het eerst op te treden in het Caribisch gebied, vergezeld nu door twee danseressen. Na verloop van tijd kreeg de band ook in het buitenland bekendheid: in Frankrijk, het Caribisch gebied en Afrika. Kassav speelde voor uitverkochte zalen, voor duizenden mensen tegelijk en bracht de ene na de andere cd uit.

Jhauw richt pijlen nu ook op 'gefrustreerde' journalisten

Directeur Surishopping: 'Journalisten verdraaien berichtgeving en willen waarheid niet weten'


De directeur van Surishopping en tevens oprichter en voorzitter van de politieke partij PING (Partij voor Integriteit, Nationale motivatie en Gelijke kansen) is zich zeer bewust van het feit,dat hij door diverse media als ‘psychisch gestoord’ wordt bestempeld, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 24 oktober 2014. Dat stempel kreeg hij opgedrukt, omdat hij deze week tijdens een persconferentie beweerde, dat directeur Lall Dassasingh van Flex NV iemand zou hebben ingehuurd om hem te vermoorden. 

De bewering werd door Jhauw ondersteund met een audio, waarop de vermeende huurmoordenaar bekent de opdracht van Dassasingh gekregen te hebben om Jhauw te doden.

Diverse media, waaronder social media, hebben de echtheid van deze audio in twijfel getrokken en zijn van mening, dat Jhauw gewoon een man is met een zeer rijke fantasie.

Jhauw houdt echter vol, dat zijn onthulling de waarheid en geen verzinsel is.

Hij laat zich van zijn zijde niet al te lovend uit over de mediabedrijven en journalisten, die volgens hem zaken zodanig verdraaien in hun berichtgeving dat het lijkt alsof hij niet bij zijn volle verstand is. Volgens Jhauw zijn het juist de journalisten die te maken hebben met frustraties, omdat zij de waarheid niet willen weten.

Ondertussen heeft Jhauw afgelopen dinsdagmiddag aangifte gedaan tegen Dassasing. Het politiebureau Keizerstraat heeft dit bevestigd, aldus het Dagblad Suriname.

Suriprofs en Surinaamse sportjournalisten gaan samenwerken....

Menzo en Romeo na de ondertekening. (Bron foto: Jason Leysner/de Ware Tijd)
Stichting Suriprofs en VSJS willen voetbalsport verder ontwikkelen


De Stichting Suriprofs en de Vereniging van Sportjournalisten In Suriname (VSJS), hebben vandaag, vrijdag 24 oktober 2014, in de Olympic House in Paramaribo een intentieverklaring getekend om de voetbalsport in Suriname verder te helpen ontwikkelen.

De ondertekening werd verricht door Stanley Menzo, voorzitter van de Suriprofs, en Desney Romeo, VSJS-voorzitter.

Voorlopig ligt het volgens Romeo in de bedoeling, dat de focus gericht zal zijn op de organisatie van clinics voor jeugdige voetballers en trainers. Een ander belangrijk onderdeel dat uit deze samenwerking moet voortvloeien, is de terugkeer van een voetbaltoernooi met deelname van een Suriprofsselectie.

Dat was een jaarlijks evenement van de Stichting Internationaal Voetbal Suriname (SIVS), die inmiddels niet meer bestaat. Gelet op de positieve vooruitzichten zijn beide partijen van mening, dat continuering van het evenement een must is.

Drie inbrekers in woning Latour op heterdaad betrapt

Agenten arresteren twee verdachten, derde weet te ontkomen

Verdachten gewond geraakt tijdens vluchtpoging


Drie mannen zijn door een politie-eenheid vanochtend, vrijdag 24 oktober 2014, op heterdaad betrapt tijdens een inbraak in een woning in Latour. De politie kwam meteen in actie na een tip van een alerte buurtbewoner, aldus bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Twee van de drie inbrekers konden ter plekke worden aangehouden. De derde zag kans te ontvluchten. De twee aangehouden inbrekers zijn de 24-jarige Richen S. en de 27-jarige Gorden A. Zij wisten via de voordeur de woning binnen te dringen.

De twee aangehouden verdachten hebben verwondingen opgelopen toen zij over een schutting klommen in een poging uit handen van de politie te blijven. Zij zijn onder politiebewaking overgebracht naar een ziekenhuis om medisch behandeld te worden.

'Dat goud'; Alphons Levens

Dat goud


Kan het niet gauw opraken, hè?

Duurt dat nog lang…

‘k Was al zo blij

dat wij niet meer hoefden te praten

over die ontwikkelingshulp;

en nu toch dat goud.Eerst dacht ik

dat brengt ons geluk,

geluk voor de hele natie;

maar als ik hoor

wat de mensen zeggen

in allerlei radio- en televisiepraatjes…

Alphons Levens,

22 oktober 2014.

'Suriname Jazz Festival' voor het eerst met buitenlandse bands

Festival moet Suriname op toeristische- en jazz-kaart zetten


De 12e editie van het ‘Suriname Jazz Festival’ is donderdagavond op het terras van hotel Krasnapolsky van start gegaan. Het festival groeit gestaag en kan alleen maar beter worden, deelt Jan van Charante, voorzitter van de Stichting Suriname Jazz Festival, trots mee. Aan het festival dit jaar doen, naast een goede Surinaamse vertegenwoordiging, voor het eerst zes buitenlandse bands mee.

Het jazz festival is bedoeld om het toerisme te bevorderen en om de bekendheid in eigen land te vergroten. 'Jazz festivals trekken veel toeristen aan, zoals dat al gebeurt in delen van het Caribisch gebied. Het festival is ook bedoeld voor educatie. Men heeft een vastgeroest en verouderd beeld van wat jazz is', beweert Van Charante.

De groepen uit Brazilië, Frans-Guyana, Curaçao, Nederland en de Verenigde Staten zullen op verschillende plekken hun diverse jazzgeluiden laten horen aan het Surinaamse publiek.

Ook krijgt eenieder die een instrument kan bespelen de kans om mee te jammen met de lokale en buitenlandse groepen. Er zijn workshops voor muzikale beginnelingen en gevorderden tijdens het festival.

'Zes bands is niet niks. 'We zijn nu op een punt gekomen waarop we groter moeten gaan. Als het nu groot is, moeten we het volgende jaar nog groter doenm want iedereen verwacht beter en meer.'

Hoogtepunten op het festival zijn de eigen Surinaamse ‘Kaseko Jazz’ en het optreden van de Nederlandse top saxofonist Tim Wes. Het festival duurt tot en met 26 oktober.


Gewraakt ijzeren hekwerk OS Latour I leidt tot bemiddeling MinOV tussen leerkrachten en schoolleider

(Bron foto: Claudio Barker/de Ware Tijd)
Schoolhoofd houdt spoedoverleg met leerkrachten


Het Onderdirectoraat Technische Diensten van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) neemt vandaag, vrijdag 24 oktober 2014, poolshoogte op de Openbare School Latour 1, om te bemiddelen in het meningsverschil tussen leerkrachten en het schoolhoofd over de zin en onzin van een ijzeren hekwerk dat langs de gang van de leslokalen is geplaatst, aldus de Ware Tijd.

Leerkrachten van de school deden afgelopen woensdag hun beklag in de krant over het hekwerk. Dit vormt in hun ogen een gevaar in geval een calamiteit zich voordoet. Ook storen zij zich eraan, dat zij steeds naar de directrice moeten voor de sleutels van het hekwerk, mochten zij spullen buiten willen halen.

Julius Pahalwankhan, Onderdirecteur Technische Diensten, zegt de van kwestie via de media te hebben vernomen. Hij kan vooralsnog geen uitspraken doen, tot het technische team er zelf op uit is geweest om de situatie te beoordelen. Pahawalkhan hoopt maandag, na rapportage van de afdeling, hierop te kunnen reageren.

De krant bericht te hebben vernomen, dat het schoolhoofd vandaag een spoedvergadering heeft belegd met het personeel naar aanleiding van deze kwestie.

NV Grassalco woont in Genève, Zwitserland, IGF-jaarvergadering bij

Ruim 55 landen in Zwitserland bijeen om te spreken over ontwikkelingen mijnbouwsector

Aandacht voor kansen en bedreigingen kleinschalige goudwinning


Sociale uitkeringen, betrokkenheid van de samenleving, duurzame voordelen voor lokale gemeenschappen, operationele veiligheid, mensenrechten, onderwijs en de rol van de vrouw in mijnbouw. Onderwerpen die van 20 tot 24 oktober veel aandacht kregen tijdens de 10e internationale mijnbouwvergadering in Genève, Zwitserland van het Inter Governmental Forum on Mining, Minerals, Metals and Sustainable Development (IGF). NV Grassalco, die bezig is met voorbereidingen voor goudwinning in Maripaston, was een van de deelnemers.

De belangrijkste doelstelling van de bijeenkomst was het continueren van de uitvoering van een 'mining policy framework' en het verder versterken van het IGF. De jaarlijkse bijeenkomst werd mede georganiseerd door de United Nations Conference for Trade and Development, UNCTAD. Tijdens dit forum komen jaarlijks vertegenwoordigers uit ruim 55 landen (Afrika, Europa, Azië, Noord-Amerika, Latijns-Amerika/Caribisch gebied), bijeen om zich te buigen over ontwikkelingen binnen de mijnbouwsector.


Suriname werd in 2013 gekozen tot voorzitter van dit mijnbouwforum. Volgens de huidige voorzitter Glenn Gemerts, adviseur van Grassalco, maakt de IGF een groei door. Dit jaar hebben ruim 280 participanten deelgenomen aan de vergadering, aldus bericht het staatsbedrijf.

Op de conferentie werd ook aandacht besteed aan de kansen en bedreigingen binnen de artisanale en kleinschalige goudwinning. Er werden vergelijkbare situaties in Afrikaanse landen als voorbeeld aangehaald. Gemerts benadrukte bij de opening van de jaarvergadering, dat sociale uitkeringen en betrokkenheid van de lokale gemeenschappen in de mijnbouwsector onderwerpen zijn die wereldwijd steeds meer aandacht krijgen. Ook in Suriname houden diverse bedrijven rekening bij het opstellen van hun jaarbegrotingen met het uitvoeren van een gericht beleid inzake 'maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Voor Sergio Akiemboto, directeur van NV Grassalco, was de deelname aan deze IGF-vergadering voor het staatsmijnbouwbedrijf heel belangrijk. Grassalco is bezig met het opzetten van een zogenoemde 'Gravity Concentration Plant' voor het winnen van goud te Maripaston in het district Para en is reeds in productie met steenslag in het district Brokopondo. Voor het staatsbedrijf zijn de visies en goede voorbeelden van andere lidlanden van het IGF belangrijke meetinstrumenten.

Grassalco heeft een sociaal beleid opgesteldm dat wordt uitgevoerd in Brokopondo en Para. Volgens Akiemboto levert het uitvoeren van dit beleid tastbare voordelen op voor het bedrijf en de lokale gemeenschappen.

Om verder vorm en inhoud te geven aan dit beleid, wordt samen met het International Institute for Sustainable Development, dat haar hoofdkantoor heeft in Winnipeg, Canada, voor de duurzaamheid van de mijnbouwsector een 'Water, Energie en Food security pilot project' uitgevoerd. De eerste bevindingen van het project werden gepresenteerd op het forum. Het streven is om met de behaalde resultaten op termijn, Suriname als voorbeeld te stellen voor de wereld.

Directeur Onderwijs Peneux: 'We willen geen luie leerkrachten. Wil je niet werken, houdt de eer aan jezelf'

Peneux ziet luie leerkrachten liever gaan dan komen....
MinOV: Zo'n 800 leerkrachten basisscholen boventallig


Na analyse van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) is gebleken, dat er ongeveer achthonderd reserve leerkrachten rondlopen op de verschillende basisscholen. Dit zijn leerkrachten die niet verantwoordelijk zijn voor een klas ofwel leerkrachten die boventallig zijn.

Het ministerie besloot daarom onlangs die leerkrachten per 1 november in te zetten op de Naschoolse Opvang. Dit kwam het departement op kritiek te staan van de Federatie van Leerkrachten in Suriname (FOLS).Hierop werd het besluit iets aangepast: scholen mogen twee boventallige leerkrachten in dienst houden.

'We willen geen luie leerkrachten in het onderwijs, als je niet wil werken houdt de eer aan jezelf', zei de directeur Onderwijs bij MinOV Robert Peneux gisteren voor de microfoon van het SRS-radio programma Bakana Tori gepresenteerd door Cliffton Limburg.

De oproep om de reserve leerkrachten op een andere manier in te zetten, zou van de schoolleiders zelf afkomstig zijn geweest.

'Leerkrachten willen nu met het excuus komen, dat ze in de middag een opleiding volgen en dus geen diensten kunnen verlenen aan de Naschoolse Opvang', zei Peneux.

Het ministerie wil dat probleem oplossen door de boventallige leerkrachten die 's middags een opleiding volgen te laten ruilen met een leerkracht die 's morgens verantwoordelijk is voor een klas en wel 's middags wil werken. 

d'ONS reikt weer Award vor Duurzaamste Micro-Landbouwer Suriname uit

Een podisiri palm (Bron foto: d'ONS)
Jury bezoekt agrarische bedrijven de zich hebben ingeschreven

Uitreiking prijs 21 november in hotel Torarica


De Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS), gevestigd in het Nederlandse Naarden, organiseert met ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken (EZ) in Nederland en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) opnieuw de Award voor de Duurzaamste Micro-Landbouwer van Suriname. Dat meldt de stichting vandaag, vrijdag 24 oktober 2014, in een persbericht. Dit jaar mogen ook kleine agro-industriële bedrijven meedoen. 

Duurzaam telen is volgens d'ONS meer dan ooit nodig met het oog op voedselveiligheid, gezonde landbouwproducten en een goede volksgezondheid. 'Er is een groeiend aantal landbouwers en agro-industriëlen in Suriname dat duurzaam agrarisch onderneemt. Dit proces wil Stichting d'ONS en haar partners ook in 2014 blijven stimuleren, door de winnaars opnieuw een prijs toe te kennen in de vorm van een geldbedrag.'

In oktober zal een vakbekwame jury, bestaande uit zowel Surinaamse als Nederlandse leden, bezoeken brengen aan de agrarische bedrijven in Suriname die zich voor de wedstrijd hebben ingeschreven. Michi Natural Foods stelt voor de winnaar een bedrag van vijfduizend euro beschikbaar, de nummer twee mag tweeduizend euro in ontvangst nemen en het bedrijf dat op de derde plaats eindigt gaat met vijfhonderd euro naar huis. De bedragen zijn bestemd voor het duurzame productieproces van de bedrijven.

De winnaar van de editie in 2013 was het bedrijf Gopex International te Calcutta, in het district Saramacca.

De award wordt 21 november in hotel Torarica in Paramaribo uitgereikt. Voorafgaand aan de uitreiking wordt een seminar over duurzame ontwikkeling in de landbouw georganiseerd.

Verkiezingen 2010: meeste ongeldige stemmen in Sipaliwini en Nickerie

Onderzoek in opdracht van Binnenlandse Zaken naar ongeldig uitgebrachte stemmen


In het district Sipaliwini is het hoogste aantal ongeldige stemmen op het niveau van De Nationale Assemblee (DNA) uitgebracht bij de verkiezingen van 2010. Op ressortraadsniveau is dit in het kiesdistrict Nickerie het geval. Dit blijkt uit een onlangs uitgebracht rapport van De Stichting Wetenschappelijke Informatie (SWI) die in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek deed naar ongeldig uitgebrachte stemmen in acht kiesdistricten bij de verkiezingen van 25 mei 2010. Het rapport heeft als doel het verminderen van het percentage ongeldig verklaarde stemmen bij de komende verkiezingen, aldus Starnieuws vrijdag 24 oktober 2014.

Van de acht kiesdistricten waarin het onderzoek is verricht, heeft Sipaliwini met 5.1% het hoogste percentage ongeldige stemmen op het totaal van uitgebrachte stembiljetten bij de DNA-verkiezingen in 2010. In 2005 was dit percentage in Sipaliwini nog 10.4%, dat waren toen 900 ongeldige stemmen op een totaal van 8.626 uitgebrachte stemmen.

Het aantal ongeldige stembiljetten op DNA-niveau in acht onderzochte districten - de kiesdistricten Paramaribo, Wanica, Para, Commewijne, Saramacca, Nickerie, Brokopondo en Sipaliwini - bedraagt 5.903 en het aantal geldig uitgebrachte stemmen 227.826. Dit komt neer op 2.5% van alle 233.729 uitgebrachte stemmen (227.826 geldige plus 5.903 ongeldige) in de acht districten.

Er is nagegaan waarom de uitgebrachte stemmen ongeldig zijn verklaard. Het meest voorkomend type ongeldige stem is ‘meer dan 1 kandidaat gekleurd’ (68.6%), terwijl ‘blanco’ stem (17%) op de tweede plaats staat. De analyse van de ongeldig verklaarde stemmen op ressortraadsniveau laat zien, dat ‘blanco’ stemmen met 49.4% het meest voorkomen. Op de tweede plaats staat ‘maximum aantal leden overschreden’ (dit is wanneer meer vakjes zijn rood gekleurd dan het aantal beschikbare zetels in betreffend ressort) met 26.4% %, en ‘kruis of streep over biljet’ staat met 8% op de derde plaats.

Wanneer de acht districten worden vergeleken naar type ongeldige stemmen bij de ressortraadsverkiezingen van 2010, dan heeft het district Nickerie het hoogste aandeel ‘blanco’ ongeldige stemmen (65%). Brokopondo valt op met een relatief hoog aandeel van 41% voor ‘maximum aantal leden overschreden’. Saramacca en Wanica hebben met respectievelijk 11.9% en 11.5% een vrij hoog percentage kruis of streep over biljet.

GroenLinks-fractievoorzitter Leeuwin loopt boos weg bij opening Nelson Mandelapark Amsterdam Zuidoost

(Bron foto: Patrick Meershoek/Parool)
Levensgroot beeld van Mandela als Zwarte Piet uitgedost


Fractievoorzitter Iwan Leeuwin van GroenLinks in Amsterdam Zuidoost is vanmiddag, vrijdag 24 oktober 2014, Nederlandse tijd, boos weggelopen bij de opening van het Nelson Mandelapark in Zuidoost, aldus bericht het Parool.

Aanleiding was een levensgroot beeld van Mandela, dat volgens Leeuwin de nieuwe naamgever van het Bijlmerpark uitbeeldde als Zwarte Piet.

Leeuwin sprak van een grote belediging. 'Uit protest heb ik de bijeenkomst verlaten. Gezien de gevoeligheid rond Zwarte Piet had dit nooit mogen gebeuren. Eregast was nota bene de ambassadeur van Zuid-Afrika', aldus de GroenLinks-politicus.

Het metershoge beeld van Mandela, gemaakt van papieren en bloemen,  blijkt de afgelopen week te zijn gemaakt door leerlingen van de basisscholen De Achtsprong en de Rozemarn in Zuidoost.

De kinderen waren vanochtend aanwezig om, begeleid door fanfare Accu, voorafgaand aan de opening enkele liedjes te zingen voor de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en ambassadeur Bruce Koloane van Zuid-Afrika.

Brandweer Saramacca plaatst rookmelders in woningen ressort Groningen

(Bron foto's: BIC Saramacca)
Aangescherpte veiligheidsactie brandweer bedoeld voor minder draagkrachtigen


De Brandweer Saramacca is 20 oktober begonnen met het plaatsen van rookmelders bij huishoudens in het ressort Groningen. De actie is alleen bedoeld voor minder draagkrachtigen, bericht het Burger Informatie Centrum (BIC) Saramacca vandaag, vrijdag 24 oktober 2014.

De rayon brandweercommandant van Saramacca, Egbert Aikman, zegt dat het brandweerteam Saramacca al was gestart met een 'Community safety actie' in het district, waarbij de bewoners van het district geadviseerd wordt om hun directe omgeving schoon te houden en vooral de waterhoudende materialen te verwijderen ter voorkoming van broedplaatsen voor muskieten. Thans is deze veiligheidsactie aangescherpt en is de brandweer Saramacca ook overgegaan tot het plaatsen van de rookmelders. 

'Een rookmelder is erg belangrijk en waarschuwt u bij brand. Plaats daarom rookmelders in uw huis. Zorg ervoor dat u en uw huisgenoten de rookmelder goed kunnen horen, ook als u slaapt. Let op, want als u slaapt, ruikt u niets. Een rookmelder kan daarom uw leven redden. Rook stijgt omhoog. Daarom hangt u een rookmelder altijd op aan het plafond', aldus de brandweercommandant.

Het ligt ook in de bedoeling om tijdens wijkbijeenkomsten de samenleving goed te informeren over de verschillende aspecten van brandveiligheid en ook hoe men moet handelen bij brand in huis. Ook zullen de huishoudens geïnformeerd worden over hoe een zij een vluchtplan kunnen maken, waardoor ze hun brandende woning op tijd kunnen verlaten.

Pro-formazitting liquidatie op Curaçaose luchthaven Hato in november

Inhoudelijke behandeling strafzaak start 25 januari


De pro-formazitting van de liquidatie op de Curaçaose luchthaven Hato vindt plaats in november. Er zijn vijf verdachten aangehouden in deze zaak. Adrian Santhony Martha (24) alias ‘Venenu’ of ‘Poison’ was enige tijd voortvluchtig, maar werd afgelopen dinsdag alsnog gearresteerd in Brievengat.

De eerste inhoudelijke behandeling van de zaak is op 25 januari, aldus bericht Versgeperst.com vandaag, vrijdag 24 oktober 2014.

Bij de liquidatie op het vliegveld kwamen Erwin Adriano Julian ‘Jais’ (35) en diens neef Shantley Percival (22) om het leven. Daarnaast raakten meerdere onschuldige omstanders gewond. Het zou gaan om een afrekening in het criminele circuit.

NPS-hoofdbestuur buigt zich over vermeende 'kwestie' Kensenhuis

Partijvoorzitter Rusland: 'We gaan hoor en wederhoor plegen en vervolgens beslissen'


Leden van de Nationale Partij Suriname (NPS) in Para, die ontevreden zijn over de handel en wandel van hun Assembleelid Patrick Kensenhuis, worden binnenkort gehoord door partijvoorzitter Gregory Rusland. 

'Wij gaan hoor en wederhoor plegen en daarna een besluit nemen', zegt Rusland vandaag, vrijdag 24 oktober 2014, in de Ware Tijd.

De onvrede ontstond nadat het NPS-Assembleelid aanwezig was geweest op een bijeenkomst te Bernharddorp West in het district Para waar grondpapieren werden uitgereikt door minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Het steekt de partijleden, dat Kensenhuis plaats nam achter een tafel met op de achtergrond paarse vlaggen enop de tafel paars gekleurde kleden.

Een NPS-vergadering in het district om de problemen uit te praten dreigde uit de hand te lopen. De gemoederen raakten zo verhit, dat partijen bijna met elkaar op de vuist gingen, aldus de krant.

Vier van de twaalf onderafdelingen hebben afgelopen dinsdag in een vergadering te kennen gegeven dat zij de gedragingen van Kensenhuis niet meer verkroppen. Zij vinden onder meer dat hij zich te veel bevindt in NDP-kringen.

'Als je met een vrouw bent  getrouwd, kan je niet meer tijd besteden aan je buitenvrouw dan die getrouwde vrouw', zegt Richard Slijters, voorzitter van NPS-afdeling Para. 'Je kan je op de meeting begeven, maar niet achter die tafel.'

Volgens Kensenhuis is er echter geen vuiltje aan de lucht en moet er niks worden gezocht achter zijn aanwezigheid in Bernharddorp. Hij is parlementslid en in die hoedanigheid ook lid van de vaste commissie van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) in De Nationale Assemblee en daarom was hij uitgenodigd.

Wintertijd in Nederland gaat in nacht zaterdag 25 op zondag 26 oktober in

Het tijdsverschil tussen Suriname en Nederland wordt weer vier uur


In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober gaat de wintertijd in Nederland weer in en dat betekent, dat de klok een uur terug moet worden gezet. Om 03:00 uur moet de klok terug worden gezet naar 02:00 uur waardoor het tijdsverschil met Suriname weer naar vier uren gaat in plaats van de huidige vijf uren.

De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd en duurt vijf maanden. Het is juist de zomertijd waarbij van de standaardtijd wordt afgeweken door de klok een uur vooruit te zetten.

In de zomer komt de zon namelijk zo vroeg op, dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok dan te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan.
Hierdoor is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.

In de winter is hier allemaal geen sprake van, omdat de zon dan pas later opkomt en ook weer vroeger onder gaat. De noodzaak van de tijd verzetten is daarmee verdwenen.

Zo'n 70 landen verzetten op dit moment twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Nieuw Front Plus heeft 50% posities lijst regionaal niveau ingevuld

VHP-leider Santokhi: Begin november alle posities bekend


De samenwerkende partijen in het zogenoemde Nieuw Front Plus (VHP, NPS, SPA, DA91, Pertjajah Luhur, KTPI en BEP), hebben voor vijftig procent overeenstemming over de invulling van de posities op de kandidatenlijst op regionaal niveau. Vijf districten zijn afgewerkt. Zes van de zeven partijen hebben ook al aangegeven dat ze ook op het niveau van De Nationale Assemblee (DNA) samen willen werken. De BEP houdt komend weekend de bijeenkomst met haar structuren om groen licht te krijgen.

Dit zegt de coördinator van het Nieuw Front Plus en voorzitter en Assembleelid van de VHP, Chandrikapersad Santokhi vandaag, vrijdag 24 oktober 2014, op Starnieuws.

Hij stelt, dat eind oktober met een weekje uitloop naar november, alle posities van ressortraads- en districtsraadsleden ingevuld zullen zijn. Uiterlijk december moet ook de verdeling van de posities op het niveau van De Nationale Assemblee (DNA) rond zijn.

'Er is helemaal geen lijst samengesteld over de invulling van de posities op DNA-niveau. Hierover moeten de partijen nog met elkaar praten', aldus Santokhi.

Intussen is er ook een team samengesteld, dat het verkiezingsprogramma rond moet krijgen. Uit meer dan tachtig namen die voorgesteld zijn voor de combinatie, moet nog een besluit worden genomen.

De eerste zogenoemde massameeting van de samenwerkende partijen zal in januari, 'opo yari', plaatsvinden, zegt de VHP-voorzitter. 

RaVakSur wil alsnog dat Imrick Edam toetreedt tot Onafhankelijk Kiesbureau

President Bouterse beëdigde op voordracht CLO Dorethy Telting


De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) vraagt in een brief aan president Desi Bouterse om Imrick Edam alsnog te beëdigen als lid van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Zij doet een beroep op het staatshoofd om dit binnen een week te realiseren, aldus bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 24 oktober 2014.

Terwijl Edam is voorgedragen, heeft Bouterse Dorethy Telting, die door de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) was voorgedragen, voor een tweede termijn beëdigd.

De brief aan de president, die op 22 oktober is geschreven, is ondertekend door de voorzitters van vijf van de zes vakcentrales die gebundeld zijn in RaVakSur: Robby Berenstein (C-47), Errol Snijders (Moederbond), Albert Zunder (PWO, Progressieve Werknemers Organisatie), Sonny Chotkhan (OSAV, Organisatie van Samenwerkende Autonome Vakbonden) en Roy Haverkamp (FAL, Federatie van Agrariërs en Landarbeiders).

'Middels een schrijven van 16 september 2014 hebben wij u na grondig intern overleg geïnformeerd dat de Raad van Vakcentrales in Suriname de heer Edam Imrick heeft voorgedragen om haar in het hiervoor genoemd bureau te vertegenwoordigen.
Wij hebben inmiddels uit de media vernomen, dat de beëdiging van de leden van het Onafhankelijk Kiesbureau op 15 oktober 2014 heeft plaatsgevonden. Ons is daarbij opgevallen dat de voordracht van RaVakSur nog niet is gehonoreerd', aldus de voorzitters van de vakcentrales in hun brief aan president Bouterse.