zondag 26 oktober 2014

NDP'er Mohamed Doekhie stapt naar Pertjajah Luhur

Doekhie (r) met leden ressort Rainville (Bron foto: Suriname Herald)
Doekhie: 'NDP is geen democratische partij'

'Beslissingen door enkelen genomen'


Mohamed Doekhie, voorzitter van de NDP-subafdeling Rainville, stapt over naar de Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo. Dat maakte de NDP’er vanmiddag, zondag 26 oktober 2014, bekend in het programma The Talk op Radio Apintie. De nieuwswebsite Suriname Herald bericht hier over. Hij is erg ontevreden over de gang van zaken binnen de Nationale Democratische Partij (NDP). Doekhie, die door president en partijvoorzitter Desi Bouterse in 1993 werd gevraagd om lid te worden van de NDP, zegt dat hij dag en nacht heeft gewerkt voor de partij.

De voorzitter van de NDP-subafdeling Rainville is ook niet te spreken over de wijze hoe de interne verkiezingen voor zijn ressort zijn verlopen. Hij zegt dat de voorzitter van de verkiezingscommissie niet eens wist wat in het verkiezingsreglement stond, terwijl hij jurist is. De voorzitter van de verkiezingscommissie is volgens Doekhie tijdens die verkiezingen gaan afwijken van het verkiezingsreglement. 'Maar, ik heb die verkiezingen toch gewonnen', zegt Doekhie.

Doekhie vindt dat de partij geen democratische partij is. 'De beslissingen worden niet genomen door een algemene ledenvergadering dan wel een breed forum, maar door enkelen.' 

Doekhie zegt ook, dat de president ook met een verklaring zou komen waarom hij Ramon Abrahams had ontheven als minister van Openbare Werken. 'Tot heden is er geen verklaring gekomen. Integendeel, die man  komt op het Kabinet van de President als adviseur.'

Volgens Doekhie is het volk bewuster geworden. Het volk weet dat dit gedrag vanuit de NDP zeer funeste gevolgen zal hebben voor de ontwikkeling van het land. De president heeft in zijn Jaarrede met geen woord gerept over hoe hij de criminaliteit in het land denk te gaan bestrijden. Nog minder heeft de president gezegd hoe hij de corruptie gaat bestrijden, terwijl hij had aangegeven dat hij een kruistocht zou ondernemen tegen corruptie, stelt Doekhie. 'En wat zien we gebeuren? De corruptie viert hoogtij.'

Mohamed Doekhie is niet de enige NDP’er die dit weekend is overgestapt naar een andere partij. Gisteren werd bekend, dat ook de jonge NDP’er Regillio Dors in Nickerie is overgestapt naar de Pertjajah Luhur. Dors werd met open armen ontvangen door partijvoorzitter Paul Somohardjo.

Grote vechtpartij te Goede Verwachting, Paramaribo

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Acht gewonden met twee ambulances afgevoerd


Bij een vechtpartij aan de Goedheidweg in Goede Verwachting zijn vanavond, zondag 26 oktober 2014, rond zes uur zeker acht gewonden in twee ambulances afgevoerd. De aanleiding van de vechtpartij is nog onbekend, zo bericht de Ware Tijd Online.

Tijdens de vechtpartij spoot een van de vechtersbazen met Big Boss, een soort pepperspray. Een aantal personen, waaronder minderjarigen, werd hierdoor onwel.

De politie van Latour schakelde twee ambulances in om de personen naar een ziekenhuis. De politie werkt aan de opsporing van verdachten van de vechtpartij.

Dilma Rousseff herkozen als Braziliaanse president

Rouseff behaalt ruim 51 procent van stemmen


De Braziliaanse Dilma Rouseff heeft met ruim 51 procent van de stemmen de verkiezingen gewonnen, schrijft het internationaal persbureau Reuters vanavond, zondag 26 oktober 2014. Ze blijft dus president. De tegenstander Aecio Neves behaalde bijna 49 procent.

Bijna 143 miljoen Brazilianen mochten vandaag stemmen voor een nieuwe president. De peilingen voorspelden al eerder een nek-aan-nekrace tussen de links georiënteerde Dilma Rousseff en de centrumrechtse Aécio Neves.

Dit was de tweede ronde voor de presidentsverkiezingen. De eerste won Roussef met 41,6 procent van alle stemmen; Neves werd met 33,6 procent tweede. Hij kreeg na die ronde steun van Marina Silva, de linkse kandidate die eerder nog werd getipt als de belangrijkste uitdager van Rousseff maar eindigde op een derde positie.

Op luchthaven Hato, Curaçao, wordt uit voorzorg gescreend op ebola.

(Bron foto: eigen foto Red. Obsession Magazine/De Surinaamse Krant)
Curaçao is voorbereid op ebola


Het immigratiepersoneel op de Curaçaose luchthaven Hato vraagt alle arriverende bezoekers of zij onlangs in een door ebola geteisterd land zijn geweest. Liberia, Sierra Leona en Guinee zijn op dit moment de landen waar een ebola-epidemie heerst. Dit bericht het Antilliaans Dagblad in haar editie van zaterdag 25 oktober 2014.

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth instrueerde onlangs tijdens een lezing het immigratiepersoneel over de ziekte. Zo is onder meer uitgelegd hoe met een mogelijk besmet persoon moet worden omgegaan. Want niet alleen moet er worden gezorgd voor deze patiënt, ook moet worden uitgezocht wie naast deze persoon zat in het vliegtuig en wie hem heeft bediend.

De coördinator, Gerstenbluth, moet direct op de hoogte worden gesteld zodat het preventieproces op gang kan worden gebracht. In het geval dat ebola is geconstateerd, moeten alle passagiers eerst het vliegtuig verlaten, met uitzondering van de personen die symptomen vertonen. Ambulancepersoneel wordt op de hoogte gesteld en de patiënt wordt geïsoleerd. Ook moeten gegevens worden genoteerd van de personen die in direct contact met de patiënt zijn geweest.

Meer praktisch heeft de epidemioloog erop aangedrongen om flacons gevuld met desinfecterende zeep bij alle balies van de immigratie te plaatsen. Wanneer er verdenkingen zijn van aanwezigheid van ebola, moeten de leden van het korps beschermd worden wanneer zij de documenten van de persoon in kwestie afhandelen.

Gerstenbluth legde eveneens tijdens de lezing uit. dat ebola een virus is dat via direct contact wordt overgebracht op een ander, onder andere door contact via bloed, sperma, zweet, uitwerpselen en urine van een persoon die met het virus is besmet. Ook legde de epidemioloog uit dat de overlijdenskans groot is voor degene die met de ziekte besmet raakt. Het overlijdenspercentage is momenteel tussen de 50 en 90 procent. De incubatieperiode is drie weken.

Man vermoedelijk verdronken in Sabakoekreek, Para

Vrienden leveren dode man af bij polikliniek Zanderij


Een man, bekend als Elton, is afgelopen vrijdagmiddag dood binnengebracht bij de polikliniek te Zanderij, aldus bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanmiddag, zondag 26 oktober 2014.

De vrienden vertelden, dat zij in een kreek zwommen, ter hoogte van de Sabakoebrug in het district Para toen Elton op een gegeven moment in de diepte verdween.

Het lukte de vrienden om hem te lokaliseren en uit het water te halen. Vervolgens brachten zij hem naar de polikliniek.

In de polikliniek werd geconstateerd dat het slachtoffer dood was. In verband met het politieonderzoek is het lichaam in beslag genomen. Het korps laat weten dat nadere informatie over deze vermoedelijke verdrinkingszaak nog zal volgen.

Waarschuwing: oppositie op tweesprong!

Nieuw Front Plus lijkt verdeeld


Zeven politieke partijen in Suriname hebben zich op 29 mei van dit jaar zich middels een intentieverklaring verplicht samen te werken om de corrupte regering Desi Bouterse naar huis te sturen bij de verkiezingen op 25 mei 2015. Het heeft bijna een half jaar (mei-oktober 2014) geduurd voordat alle partijen officieel - na ruggespraak met hun achterban - bevestigden daadwerkelijk in de startblokken te staan voor een gezamenlijke oppositievoering. Hun leuze werd: samenwerken, samen sterk, samen winnen, samen delen. 

Er breekt nu een fase aan waarin de samenwerkende partijen (Nieuw Front Plus) daadwerkelijk gezamenlijk moeten gaan optreden. Want in de afgelopen eerste zes maanden van samenwerking was jammer genoeg zichtbaar, dat er grote onderlinge verschillen zijn in handelen en denken over strategie en tactiek van oppositievoeren.

Verdeel- en heersmethode van Desi Bouterse (NDP) zwaktebod 
In het kader van de verkiezingsstrijd haalt de president, tevens voorzitter van de NDP, alles uit de kast om de oppositionele partijen te ontregelen en bruikbare personen weg te kapen. De president stelt zich niet neutraal boven de partijen op, maar gaat als waka-man en geveinsd 'eigenaar van Suriname' het straatgevecht aan; met intriges, vuil-mijterij (via zijn buikspreker Limbo) en omkoperij. Zoals verwacht richt hij zijn pijlen op twee doelen; beschadiging van een potentiële presidentskandidaat en rivaal Chandrikapersad Santhoki (VHP) en op verhindering van een come back van de NPS.

De NPS jongeren die progressief bezig zijn met een opmars werd hun leider ontnomen. De verdeel- en heersmethode van de president heeft echter twee partijen van de oppositie, de PL en de BEP, niet kunnen raken. Maar in de VHP en de NPS heerst ontegenzeggelijk onrust. Door het gestook van de president (NDP), is men begonnen elkaar de tent uit te vechten. De kleinere partijen in het oude Front, zoals DA91 en SPA, kijken zwijgzaam toe.

De BEP en de PL zijn actiepartijen met academisch geschoold kader, die de democratie binnen de gezamenlijke oppositie zullen benadrukken en de oppositie de weg zullen wijzen om geen slachtoffer te zijn van de verdeel en heers methode van de regeercoalitie onder leiding van Desi Bouterse.

Verkiezingsstrijd en electoraal groeiperspectief 
Alle politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen willen dat hun kiezersaanhang groeit. In een systeem van etnisch stemmen is het groeiperspectief van de etnische partij gelimiteerd en grotendeels beperkt tot de regionale en nationale nominale omvang van de etnische groep. Op basis van de 'oude politiek' is de koek al verdeeld en hebben de voormalig etnische partijen geen groeiperspectief binnen de eigen etnische categorie waaruit de partij voortkomt. Zowel de VHP als de NPS hebben gedurende een historisch fragmentarisch proces aanhang zien vertrekken naar de NDP en andere partijen. De oude partijen rekruteren nu buiten hun etnische grenzen kiezers; op zich een goede zaak. Iedere partij claimt multicultureel te zijn. Er is nog veel ongeloof over dit 'out of the box' denken.

De algemene visvijver, het ongedefinieerde 'buitenveld', bestaat uit een bonte verzameling van kiezers uit alle etnische groepen en partijen, die een soort intercultureel tussengebied vormen. Deze 'partijloze' groep wordt steeds groter en maakt al meer dan 35 % uit van het electoraat (17-20 zetels); dit zijn de zogenaamde zwevende kiezers, aangevuld met 'nieuwe kiesgerechtigden' en proteststemmers. De verkiezingspropaganda van alle partijen richt zich op voornamelijk deze beweeglijke tussencategorie, waaruit ook nieuwe partijen voortkomen.

De NDP/Mega-combinatie heeft aanhang verloren en is nu een krimpende partij geworden zonder groeiperspectief. Zij is bovendien eigendom van een nieuwe kleine machtsgroep (hindostaans handelskapitaal) rond de president die de partij manipuleert volgens de machtsstrijd binnen de informele economie. Er zijn slechts twee partijen met een groeiperspectief binnen hun eigen etnische groep, omdat zij er de politieke leiding van uitmaken. Deze twee partijen zijn de BEP en de PL die de historisch organisatorische groei en de interne emancipatie van hun etnische groep vertolken. Zij zijn ook de enigen die duidelijk en absoluut gesteld hebben niet met Bouterse en zijn regeercoalitie te zullen samenwerken.

Het machtsdenken verleidt sommige politieke partijen om de deur naar de NDP open te houden en vervallen daardoor in richtingloze draaikonterij zoals de DOE en Nieuw Suriname en kunnen eigenlijk niet tot de oppositie gerekend worden.

De wet van de remmende voorsprong 
De Nederlandse historicus Jan Romein ontwikkelde in 1937 een theorie die wereldwijd vooral bij productontwikkeling toonaangevend is geworden. Oorspronkelijke ontwerpers van producten kunnen worden ingehaald door de aanvankelijk achterliggende concurrentie. De nieuwkomers, hebben geen last van kinderziekten - de zogenoemde legacy -  en kunnen profiteren van productie- en marketingervaring van eerdere koplopers. In een productontwikkelingsproces kan men stadia overslaan. Landen die geen televisie hadden startten direct met kleurentelevisie zonder de fase van lampenradio’s en zwartwit-tv te hebben gekend. In Afrika bijvoorbeeld hebben de meeste landen mobiele telefoons en hebben de fase van het peperdure vaste netwerk - met bijbehorende administratieve rompslomp - overgeslagen. Zo zijn er ook maatschappelijke processen, waar de wet van de remmende voorsprong van toepassing op kan zijn.

De extra benadeelde, achterliggende etnische groepen indianen, marrons en de Javanen, hadden een nationale achterstand met betrekking tot politieke participatie. De marrons (BEP) en de Javanen (PL) die nu geleid worden door sterke politieke partijen, kunnen met hun partijen op grond van de wet van de remmende voorsprong en op grond van kwantitatieve electorale criteria, hun groepssolidariteit/bewustzijn, solide leiderschapscultuur, academische kaders, nationale trots, een cruciale rol gaan spelen bij de komende verkiezingen. Zij zijn minder vatbaar voor omkoping en hebben proefondervindelijk een strijdcultuur verworven met aversie tegen geweld en dictatoriaal leiderschap.

Desi Bouterse plukte succesvol prominente bestuurders uit de VHP en de NPS; dit zijn de harde feiten. Hiermede demonstreerde de president in weerwil van al zijn vijanden en criticasters, dat zowel de VHP als de NPS beschikken over poreus opportunistisch leiderschap en fragiele partijorganisatie. Het antwoord van de NPS en de VHP op de externe aanvallen was ondermaats. De VHP overschreeuwde zichzelf vanuit het buitenland en wekte veel nodeloze irritatie op.

Het moment is nu aangebroken, na zes maanden wikken en wegen, om alle deelnemers te betrekken bij het oppositie voeren en onderling balans te houden ten aanzien van de individuele profilering. Het regeringskamp van de president tracht via de media de oppositionele partijen tegen elkaar uit te spelen.

Maar, de samenwerkende oppositiepartijen staan nu voor een cruciale keuze; kiezen voor eenduidig tactisch en strategisch optreden vanuit een centraal overleg en onderlinge gelijkgestemde ideologie of ieder voor zich en God voor ons allen, hetgeen onvermijdelijk zal leiden tot hergroepering.

Ludwich van Mulier
Nijmegen, 23 oktober 2014; 
masusaworld@gmail.com; 
www.ludwichvanmulier.com

Bewoner te Lelydorp door overvaller in hoofd geschoten

Zo'n drie gewapende mannen overvallen echtpaar in woning


Het echtpaar De Wijs is vanochtend, zondag 26 oktober 2014, door minstens drie gewapende mannen overvallen in hun woning aan de Javaweg te Lelydorp. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanmiddag.

Een van de overvallers heeft op de bewoners geschoten. De man werd aan het hoofd geraakt.

De overvallers hebben mobiele telefoons, televisietoestellen, een laptop en andere elektronische apparaten, geld, sieraden en een auto weggenomen. 

De man en zijn vrouw werden door een gezinslid gekneveld aangetroffen in de woning. De gewonde man werd naar een ziekenhuis overgebracht om medisch behandeld te worden. 

De gestolen auto werd later vandaag onbeheerd aangetroffen in de buurt van Santi Gron. Het voertuig is in het belang van het onderzoek in beslag genomen. Deze zaak is inmiddels overgedragen aan de afdeling Zware Criminaliteit van het korps.

Brazilië naar stembus om nieuwe president te kiezen

(Bron foto: Associated Press)
Keuze tussen links en centrumrechts

Keuze tussen huidig president Rousseff en kandidaat Neves


Brazilië gaat vandaag, zondag 26 oktober 2014, naar de stembus om voor de tweede keer een nieuwe president te kiezen. Rousseff van de Partido des Trabalhadores (PT) en Aecio Neves van de centrumrechtse Partido da Social Democracia Brasileira (PSDB) kwamen als eersten uit de eerste ronde. Neves kreeg intussen de steun van de Partido Socialista Brasileira (PSB), wiens kandidate Marina Silva niet genoeg stemmen haalde om door te stoten.

Wie de verkiezingen gaat winnen, is nog volstrekt onduidelijk. De meest recente peilingen wijzen op een nek-aan-nekrace.

Nu de centrumrechtse oud-gouverneur en zakenman Aecio Neves de steun krijgt van de linkse PSB, vergroten zijn kansen om de eveneens linkse Rousseff te verslaan, aldus Rik Arnoudt vandaag op de Belgische nieuwswebsite deredactie.be.

Gisteren gaf een peiling hem 45,3 procent van de stemmen, terwijl Rousseff 44,7 procent haalde. Een allerlaatste peiling van het gezaghebbende peilingbureau Datafolha geeft Rousseff 52 procent en Neves 48 procent.

Rousseff haalt traditioneel meer stemmen bij de arme bevolking, vooral in het noordoosten van het land. Dat heeft te maken met het beleid van de PT, die nu al 12 jaar aan de macht is in Brasilia. Onder Rousseff en haar voorganger Lula da Silva zijn miljoenen Brazilianen uit de armoede getild door sociale programma's.

Anderzijds heeft de economische crisis nu ook toegeslagen in het land, en mort het bedrijfsleven. Daardoor zit de populariteit van Neves in de lift. Of de steun van de PSB aan Neves ook betekent of ook de PSB-stemmers voor jetsetfiguur Neves zullen stemmen, zal wellicht afhangen van hoe groot de afkeer van de PSB-aanhang tegenover Rousseff is.

In elk geval is de toon van de kiesstrijd verscherpt na de eerste ronde. Zowel Rousseff als Neves hebben fors uitgehaald naar elkaar.

Beide kandidaten ruisten vrijdag de degens een allerlaatste keer tijdens een debat op TV Globo, een van de grootste tv-zenders van het land. Neves ging in de aanval met de voorpagina van het weekblad Veja, dat uitpakt met beschuldigingen van corruptie tegen Rousseff en haar voorganger. Beiden zouden op de hoogte zijn geweest van corruptiepraktijken bij het staatsoliebedrijf Petrobras.
'Leugenachtige beschuldigingen en laster', zegt Rousseff. Hoe dan ook doet het Petrobras-schandaal haar PT geen deugd.
  
Anderzijds is daar ook de reputatie van Aecio Neves. Hij pakt graag uit met zijn grootvader aan moeders zijde Tancredo Neves, de eerste democratisch verkozen president na de militaire dictatuur, die in 1985 overleed nog voor hij de eed kon afleggen. Van 2003 tot 2010 was Neves gouverneur van de deelstaat Minas Gerais, en zijn naam wordt genoemd in enkele corruptieschandalen uit die periode. Bovendien heeft hij de reputatie een fuifbeest te zijn die niet vies is van geestverruimende middelen, hoewel hij dat laatste ontkent.

Het kiespubliek van Neves situeert zich hoofdzakelijk bij de hogere middenklasse, die de PT van Rousseff verantwoordelijk houdt voor de vertraging van de economische groei.

Gesprekonderwerpen ’Welgeïnformeerd’ zondag 26 oktober 2014 Radio Tamara, Amsterdam

Populair actualiteiten- programma bespreekt het actuele wereld- en Surinaams nieuws


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 26 oktober 2014, in het eerste uur van half zeven tot half acht (Nederlandse tijd), onder andere de volgende actuele gespreksonderwerpen:

* Pop Nelson Mandela aangezien voor Zwarte Piet
Iwan Leeuwin, GroenLinks fractievoorzitter in Amsterdam Zuidoost, is boos weggelopen van de plechtige heropening van het Nelson Mandela Park in genoemd stadsdeel. Leerlingen van de basisscholen de Achtsprong en de Rozemarijn hadden een meer dan levensgrote pop gemaakt die volgens Leeuwin te veel op Zwarte Piet zou lijken. Paranoia?

* Curacao en St. Maarten verwerpen Nederlandse bemoeienis
Curaçao en Sint Maarten zijn het niet eens met Nederlandse aanwijzing dat kandidaat-ministers eerst justitieel gescreend moeten worden. De Staten van Curaçao hebben zelfs een motie dien aangaande aangenomen. Ingediend door, God betert, oud-premier en van corruptie verdachte Gerrit Schotte. Ontbreekt het besef van Goed Bestuur in de West? Is het niet beter dat Nederland aanstuurt of de onafhankelijkheid van Curaçao en Sint Maarten?

* Aanslagen in de VS en Canada
Geradicaliseerde moslims hebben aanslagen gepleegd op militairen in Canada en de VS. Kennelijk als reactie op de deelname van deze landen aan de strijd tegen IS. Nederland doet ook mee aan deze strijd. Kunnen wij ook aanlagen verwachten? De Amerikaanse inlichtingendiensten staan bekend om hun vergaande bevoegdheden, bijvoorbeeld de wereldwijde afluisterpraktijken van het NSA (National Security Agency). Toch konden de diensten de aanslagen niet voorkomen. Wat zegt dit over de effectiviteit van de War on Terror?

* Ebola
In de VS worden reizigers uit West-Afrika gescreend. Ook worden terugkerende hulpverleners verplicht in isolatie geplaatst. Intussen breidt de epidemie zich uit in Afrika. Moet Nederland ook overgaan tot het screenen van reizigers en isoleren van hulpverleners?

In het tweede uur, van half acht tot half negen, aandacht voor Suriname. 

VHP-leider Chandrikapersad Santokhi presenteert zich nadrukkelijk als presidentskandidaat van het Nieuw Front Plus. Dit wordt niet door een ieder gewaardeerd. De tegenstanders van Santokhi spreken van een aanstaande 'Surinaams Indiase Heilstaat'. Dit is opmerkelijk, omdat bij de kandidatuur van creoolse presidentskandidaten niet wordt gesproken van een 'Surinaams Creoolse Heilstaat'. Is het presidentschap van Suriname uitsluitend voorbehouden aan creolen?

Welgeïnformeerd wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram. Het panel bestaat uit Max Sordam en Iwan Bottse.

Dit programma wordt vanavond (zondag 26 oktober 2014) tussen 22.00 uur  en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Wereld FM, 99.4 FM ether en 104.6 kabel. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

VHP: Nickeriaanse kiezers hebben hun keuze al bepaald

(Bron foto: VHP)
Ressortbijeenkomst VHP in Nickerie meer weg van een 'massameeting'

'Al hetgeen dat ontwikkeling voor Nickerie moet brengen wordt afgebroken en vernietigd'


De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) hield gisteren, zaterdag 25 oktober 2015, een ressortbijeenkomst in het district Nickerie te Henar. Volgens de partij, in een uitgebracht persbericht, blijken de Nickeriaanse kiezers hun keus al gemaakt te hebben, door in grote getale aanwezig te zijn op de ressortvergadering. Men zou eerder denken dat het een massameeting was, terwijl deze vergadering op ressor niveau werd gehouden. 

Nickerianen zullen op 25 mei komend jaar hun stem massaal op de VHP, de Oranje partij, uitbrengen. De kiezers hebben er spijt van dat ze in 2010 op de NDP hadden gestemd, aldus de VHP.

Voorafgaand aan de bijeenkomst was er een 'meet the people' in het ressort Henar, daarbij heeft het volk haar ernstige ongnoegen geuit over het regeringsbeleid. Er wordt niet gekeken naar de ontwikkeling en vooruitgang van de bevolking. Er zijn veel gevallen van rancune tegen personen die bij de overheid een baan hebben. Er worden door de functionarissen van regerende partij personen onder druk gezet om zich te keren tegen de VHP en aan te sluiten bij de NDP. Er is enorm veel kritiek geuit, omdat het niet goed gaat in het rijstdistrict Nickerie, de beloofde ontwikkeling (voedselschuur van het Caribisch gebied) is uitgebleven.

Waarden en normen worden door paarse politici niet meer acht genomen. Er is sprake van haatzaaien, schrijft de VHP in haar bericht.

De economische ontwikkelnig is helemaal achteruit gegaan. Er is sprake van neerwaartse spiraal in de economie. Huishoudens komen niet uit met hun middelen. Jongeren hebben geen ontplooiingskansen in het district. Hun rechten worden vertrapt. Er zou een landbouwschool komen in Nickerie, maar nog zeven maanden te gaan voor deze regering en ze hebben alles links laten liggen. De jongeren zijn moe van de corruptie en onveilige situaties. Zij moeten bij hun sollicitatie aan geven, dat zij lid zijn van de paarse partij alvorens een baan te krijgen. De beloofde bloeiende toekomst is een droom gebleven.

Een jaar geleden werd er over waterproblemen gesproken. Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie verweet de VHP dat zij niets gedaan had, terwijl de VHP altijd gezorgd heeft voor goed en gezond drinkwater. Bewoners van Henar zijn aan hun lot overgelaten.

In Nickerie is zoveel corruptie gepleegd door de regering, dat een tv-station gelieerd aan de NDP, de corruptieschandalen probeert te verdoezelen. Men is niet objectief bezig met het verstrekken van nieuws.

Er wordt met grondpapieren van personen gesjoemeld, gronden worden ingepikt door functionarissen van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Met gronden wordt politiek gespeeld en kiezers wordt een worst voorgehouden. Een SWM-terrein (Surinaamsche Waterleiding Maatschappij) is ingepikt en de SWM moet nu het terrein terugkopen van deze regering. Het terrein was bestemd om proef te draaien voor parboild rijst. Zo wordt de ontwikkeling van de rijstsector tegengehouden. Bij de sluis van Longmay, is een terrein dat moet dienen voor zanddistributie, maar dat wordt ingepikt door een zekere Johnny.

Onderwijs wordt beperkt door deze regering en wordt door onderwijsautoriteiten aangegeven dat er geen middelen beschikbaar zijn voor voortzetting van het onderwijs.

De gezondheidszorg in Nickerie laat ook te wensen over. Er zijn in een korte periode enkele epidemieën uitgebroken, er zijn bijna geen adequate voorzorgsmaatregelen getroffen.

De VHP wordt steeds verweten dat alles wat fout is gegaan, de schuld is van de VHP, terwijl Doekhie met zijn stichtingen de staat voor miljoenen heeft benadeeld. Een school is gebouwd in een buurt waar de dichtheid van studenten niet van dien aard is. Terwijl er buurten zijn waar scholen hoogst noodzakelijk zijn en daar wordt geen aandacht aan besteed. Er zou een landbouwschool komen onder leiding van de heer Donk, tot de dag van vandaag is er nog niets van terecht gekomen. Al hetgeen dat ontwikkeling voor Nickerie moet brengen  wordt afgebroken en vernietigd, sluit de VHP haar persbericht af.

Wurgslang en Braziliaanse bijen tussen autowrakken in ressort Welgelegen

Wegroestende autowrakken ideale broedplaatsen muskieten....
Ophalers grofvuil ontdekken meest gevaarlijke situaties

Sommige erven bezaaid met autobanden, kapotte gasfornuizen en ander groot afval


Tijdens het ophalen van grofvuil komen medewerkers van het ministerie van Openbare Werken (OW) en van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) de meest gevaarlijke situaties tegen. Starnieuws bericht daar vandaag, zondag 26 oktober 2014, over.

'Gisteren zijn wij in ressort Welgelegen in autowrakken Braziliaanse bijen en een wurgslang tegengekomen. Het BOG is vier jaar met de eigenaar bezig geweest, die enorm veel troep op zijn erf heeft', aldus Prewien Ramharak, coördinator grof vuil van OW. De buurtbewoners zijn blij dat alles opgeruimd is. Er moest zelfs een graafmachine aan te pas komen.

Vandaag, zondag, wordt vanaf acht uur in de ochtend het grof vuil in ressort Saramaccapolder (Leidingen) opgehaald. De bewoners zijn vrijdag via onder andere een geluidswagen op de hoogte gesteld.

Volgens Ramharak komen in diverse ressorten probleemgevallen voor. Sommige erven zijn bezaaid met autobanden, oude gasfornuizen en andere troep. Niet alle eigenaren willen opruimen. Daar wordt ingegrepen door het team dat bestaat uit het BOG, de milieupolitie, de  bestuursdienst en Openbare Werken. Soms moet de politie erbij worden gehaald.

Ondanks de oproep in Saramaccapolder hebben velen nog geen vuil langs de berm geplaatst. Dat moest gisteren al gebeuren. 'Veel mensen wachten tot ze de trucks zien van de aannemers, dan pas plaatsen ze hun vuil', stelt Ramharak.

De landelijke actie tegen chikungunya gaat tot 13 november door. In Wanica is na Saramaccapolder, Domburg op 30 oktober aan de beurt, Houttuin 3 november en De Nieuwe Grond 7 november.
 

In Paramaribo is het schema:
Tammenga 27 oktober, 

Flora 30 oktober, 
Beekhuizen 3 november, 
Weg naar Zee 6 november, 
Munder 10 november en 
Rainville komt als laatste op 13 november aan de beurt.

Oud-NDP'er Regillio Dors zoekt zijn heil bij de PL

Dors zegt NDP vaarwel en duikt meteen op bij jongerenbijeenkomst Pertjajah Luhur Nickerie


De ex-voorzitter van de jongeren-afdeling Nickerie van de Nationale Democratie Partij (NDP), Regillio Dors, is overgestapt naar de Pertjajah Luhur (PL), dat zei hij gisteravond, aldus bericht de Ware Tijd Online vanochtend, zondag 26 oktober 2014.

Omstreeks acht uur 's avond was hij al aanwezig bij een jongerenmeeting als lid van de PL in Nickerie. 'Ik kan me vinden in het sociale karakter van de partij. Paul Somohardjo weet hoe om te gaan met zijn aanhangers', aldus Dors.

Belangrijkste reden om de NDP de rug toe te keren, zijn vermeende beschuldigingen van het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie aan zijn adres, zonder dat de leiding van de NDP ingreep. 'Paul Somohardjo kent echter de waarde van zijn aanhangers wel', beweert Dors.

Dors zegt de afgelopen maand intensief gesprekken te hebben gevoerd met oppositiepartijen, alsook coalitiepartij de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP). Maar, de PL lijkt hem de beste partij waar hij zich kan inzetten voor land en volk.

Ongeveer tweehonderd jongeren van Nickerie kwamen af op de bijeenkomst gisteravond, waar de toetreding tot de partij van Dors kenbaar is gemaakt. 'Het is nu werken geblazen binnen de PL. De NDP is een gepasseerd station.'

Fotojournalist Rohan Radheya: 'Ik ben een trotse Nederlandse Surinamer'

Rohan Radheya weet toegang te krijgen tot de meest afgelegen en afgesloten gemeenschappen 

Rohan filmt enkele Falun Gong volgelingen uit China op een geheime locatie

'Ik zou jonge Surinamers willen helpen om ze in contact te brengen met hun artistieke kanten.'

Het opmerkelijke verhaal en foto's van een opmerkelijke videograaf en fotojournalist

Exclusief interview voor © Obsession Magazine/ © De Surinaamse Krant – Deel II


Paramaribo/Amsterdam/Thailand, 26-10-2014 - Rohan Radheya is een Surinaamse Nederlandse videograaf en fotojournalist voor de Amerikaanse Zumapress. Hij is ook freelancer voor onder andere The Wall Street Journal, The Diplomat en Al Jazeera. Radheya is al elf jaar op reis en heeft in totaal 43 landen bezocht . Veel van zijn werk verdwijnt in internationale kranten en media outlets. Obsession Magazine/De Surinaamse Krant vond het tijd voor een nadere kennismaking met deze bijzondere uit Den Haag afkomstige fotojournalist, die op dit moment al vijf jaren gestationeerd is in het noorden van Thailand op de grens met Birma, met focus op de Birmaanse gemeenschap.


Denk je dat fotojournalistiek het verschil kan maken?

'Ja hoor, dat geloof ik absoluut. Vooral voor diegenen die gehoord moeten worden en die het ook verdienen om gehoord te worden. Een wereld zonder beelden, zou een platte wereld zijn.
We zijn dagelijks ongelooflijk afhankelijk van foto's zonder dat we ons dat realiseren.'

Jonge Birmese vluchtelingen
Hoe bedoel je dat?

'Stel, dat ik je zou vragen of je wat weet over Birma? Wat zou je antwoorden?'

Ja.

'Ben je er geweest?'

Nee, maar ik ben wel van plan om te gaan.

'Maar, hoe weet je dan dat het bestaat als je er nog nooit bent geweest en het nooit hebt gezien?'

Ik begrijp je. Je ben de laatste vijf jaren gestationeerd in het grensgebied van Thailand met Birma om verslag te doen over Birma. Waarom Birma?

'Birmezen zijn heel aardige en gastvrije mensen. Vooral voor buitenlanders. Ondanks de beruchte reputatie van Birma of Noord Thailand, kun je er 's nachts als buitenlander vrij rondlopen met je portemonnee en Iphone in de hand zonder dat je wordt bestolen of aangevallen.
In mijn geboortestad Den Haag ga je gewoon helemaal niet naar bepaalde buurten, zelfs niet overdag.
Er is hier trouwens ook een tekort aan journalisten.
De meeste van mijn collega's werken liever ergens anders.
Genoeg reden dus voor mij om juist te blijven.
Birma is herrezen na bijna een halve eeuw burgeroorlog. Maar, nog steeds is er veel gaande, ondanks de ontelbare periodes van een staakt het vuren.
Tientallen jaren achtereen stond Birma op de onderste plaats van de lijst met meest geïsoleerde en dictatoriale landen in de wereld, na Noord Korea en Eritrea.
De inwoners hebben zeer veel potentieel....
Ik denk dat ze het slachtoffer zijn geweest van hun omgeving.
Het Amerikaanse beleid inzake Birma was vele jaren terughoudend. De VS wilde geen tweede Vietnam riskeren en liet de Birmese burgers over aan hun eigen geloof.'

Hoe ziet de toekomst voor jou en de fotojournalistiek eruit met de opkomende social media en de ik-revolutie?

'Gedurende lange tijd zat ik opgesloten tussen twee werelden.
Fotojournalistiek en crisisverslaggeving.
Ik wil die brug oversteken en een fulltime oorlogsfotograaf worden. Ik wil al langere tijd naar het Midden Oosten. Ik volg al enige tijd nauwlettend de opkomst van de Islamitische Staat en de burgeroorlog in Irak.
Ik wil daar graag verslag van doen, vooral van de exodus van Iraki's en etnische minderheden, zoals de Yazidi naar buurland Turkije en Koerdistan.
Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk freelancers in deze tijd zijn.
Door de economische crisis en de opkomst van social media, worden nieuwsagentschappen gedwongen om te snijden in hun budgetten. Ze kunnen zich niet langer fulltime personeel veroorloven en zijn afhankelijk geworden van freelancers.
Deze freelancers bezorgen ons hun verslagen en foto's waar we zo afhankelijk van zijn geworden.
Syrië, Irak, Oekraïne, noem maar op.
Zonder het betrouwbare nieuws dat deze freelancers ons leveren, staat er veel op het spel.
Aandelenmarkten, investeringen, defensie assessments, economie, zijn allemaal ongelooflijk afhankelijk van nieuws.
Zonder professionals in het veld, kan de journalistiek niet alleen overleven door social media.
Dat zijn geen betrouwbare bronnen en die kunnen gemakkelijk worden misbruikt door corrupte personen voor hun eigen zaken.
Zo kreeg het leger hier in Thailand genoeg van buitenlandse fotografen die de coup in beeld brachten. Dat leger begon hun eigen fotografen in te huren en nam contact op met media in de VS om samen te werken. Voor de mediabedrijven was het een koopje en een goede deal.
Helaas is journalistiek ook een bedrijf.
De prijs was het verlies van betrouwbaar nieuws van betrouwbare bronnen.'

Protest tegen militaire coup in Chiang Mai, Thailand.
Maar, wat houdt je tegen?

'Werken in oorlogsgebieden kost geld. De meeste redacteuren zijn alleen geïnteresseerd in opdrachten en verhalen die ze nodig hebben.
Gedacht kan worden aan lange persconferenties, het stalken van politici, et cetera.
Ik heb een hekel aan dergelijke zaken.
Ik voel me aangetrokken tot mensen en hun verhalen, echt nieuws dus!
Om dat te kunnen bereiken heb ik financiën nodig.
Tickets, materialen, visa, verzekeringen, kosten voor levensonderhoud, transport, 'fixers', chauffeurs, kogelvrije vesten, enzovoorts.
Ik ben gestart met één op één workshops met ambitieuze fotografen, die graag carrière willen maken in de fotojournalistiek, om nieuwe en onafhankelijke projecten te kunnen financieren.
Ik bied een- tot driedaagse trips naar vluchtelingenkampen en gemeenschappen in het grensgebied om het leven rond de Birmese exodus te kunnen documenteren.'

Thailand onder de militaire junta.

 Als ik besluit mee te doe, wat zal ik dan leren?

'Het is zoveel meer dan alleen het maken van foto's en video's.
Je leert te werken met fotoshoptechnieken, de laatste trucjes in het vak en, het meest belangrijke, hoe in contact te komen met de mensen om je heen.
Fotograferen is meer dan alleen het maken van plaatjes, het gaat er om hoe je in contact komt met de mensen die je aan het fotograferen bent.
Verder wordt in de workshops veel aandacht besteed aan hoe je je werk kunt promoten en het onder de aandacht kunt brengen van redacteuren.'

Ik heb geen werk van je zien dat te maken heeft met Suriname of Nederland. Waarom niet?

'Ik denk dat dat iets persoonlijks is.
Je moet afstand houden van de verhalen en de mensen erin om het ze te kunnen vertellen. Ik denk dat de problemen in Suriname en Nederland emotioneel gezien te dichtbij zijn.
Ik ben nog steeds zoekende naar mijn positie als Nederlandse Surinamer in de maatschappij van vandaag de dag en het is dan ook moeilijk voor me om mezelf daarvan los te koppelen.
Maar, als in de toekomst een verhaal mijn pad kruist, dan zal ik zeker niets uitsluiten.' 

Rohan won in 2014 de 2e prijs van de Sony National Photography Awards Netherlands.

Wat kan volgens jou verbeteren in Suriname en hoe zou jij daaraan kunnen bijdragen als een persoon met Surinaamse roots?

'Volgens mij is een gebrek aan zelfvertrouwen bij nieuwe generaties een belangrijk issue.
Ik zou jonge Surinamers willen helpen om ze in contact te brengen met hun artistieke kanten.
Maar, tegelijkertijd voel ik dat ze niet zitten te wachten op iemand als ik om ze te vertellen hoe en wat.....
Surinamers zijn heel trotse en gereserveerde mensen.
Ik moet er zelf niet aan denken, dat iemand mij komt vertellen wat goed voor mij is en wat niet.
Maar, ik koester nog steeds het idee om jonge Surinamers met mijn werk te motiveren, om een camera te pakken en te beginnen met het documenteren van verhalen.
Je hoeft niet naar verre oorden in de wereld te reizen om dit te doen. Ook hoef je geen professionele opleiding of cursus te hebben gevolgd, omdat die je uiteindelijke vele duizenden dollars gaan kosten.
Ik denk dat iedere uithoek in de wereld een interessant verhaal heeft met het potentieel om verslag van te doen. Het enige dat het vergt is een artistieke blik en een beetje inzet.
De jongere generaties hebben een ongelooflijk talent en potentieel voor artistiek werk.
Kijk maar eens naar hoeveel getalenteerde musici er zijn.
Helaas houden ouders jongeren weg van artistieke banen.
Ze vrezen veelal dat de artistieke branche onderbetaalt en dat er geen toekomst in zit. Ik vind dat heel jammer.
Maar, aan de andere kant hebben jongeren vaak de neiging om elkaar te kopiëren. Daarom hebben we een leger aan musici.
De toekomst van Suriname hangt af van de nieuwe generaties.
Volgens mij hebben we genoeg politici, artsen, advocaten en slimme mensen, maar we hebben helden nodig.'

Vind je jezelf meer Nederlands of meer Surinaams?

'Dit is een lastige en veel gestelde vraag.
Laat ik hierbij houden: ik ben niet minder Nederlands noch minder Surinaams en niemand dwingt me om tussen beide te kiezen.
Koloniale tijden behoren tot het verleden.
Ik ben een trotse Nederlandse Surinamer.'

Maar, waarom zeg je niet: ik ben een trotse Surinaamse Nederlander?

'De Surinaamse Nederlandse kwamen uit Suriname, zoals mijn ouders en grootouders. Vanwege het feit dat ik in Nederland ben geboren en terugkeerde naar Suriname, ben ik een Nederlandse Surinamer'

Biografische video (in productie):


(Alle foto's: © Rohan Radheya) 

UPDATE:
The Washington Post, 18 november 2014:
http://www.washingtonpost.com/news/in-sight/wp/2014/11/18/finding-a-heart-for-heaven-in-thailand/

'A single baby’s hand dangles faintly in the dark. His cherub cheeks are damp with tears, shed recently after another session of daily shots, one of three he will receive each day. Six-month-old Burmese-Gorkha baby boy Heaven was born in need of a heart transplant in 2014, and his mother and father — Renuka and Koemar from Mandalay, Burma — are migrants who, like so many in need of sophisticated surgeries, have made the journey to Thailand for treatment.

Photojournalist Rohan Radheya recently followed a Burmese migrant family as they navigated the precarious waters of the Thai health-care system and the social complexities facing migrant workers in Burma, also known as Myanmar. Thailand is home to millions of Burmese migrant workers and refugees. Life for them can be full of obstacles and hardships; they often work for half the average pay and are vulnerable to exploitation and labor rights abuses. Renuka and Koemar are just two of the thousands of Burmese medical refugees slipping into Thailand for medical treatment because they could not be helped back home. Access to proper medical equipment and the ability to deal with sophisticated surgeries like a heart transplant in Burma are limited, and costly when possible. (...)'