maandag 27 oktober 2014

NPS'er Tjin A Tsoi: 'Wet Nationale Basiszorgverzekering moet gerepareerd worden'

Onduidelijkheid bij Assembleelid over begrip 'werkgever'


De wet Nationale Basiszorgverzekering vertoont tal van onvolkomenheden en moet worden gerepareerd. Dat zegt ondernemer en NPS-Assembleelid Arthur Tjin A Tsoi vandaag, maandag 27 oktober 2014, in de Ware Tijd. Naamloze vennootschappen en stichtingen zouden volgens hem niet onder de wet vallen.
       
In artikel 1M staat als definitie voor werkgever 'iedere natuurlijke persoonlijke persoon, die ten minste één werknemer in dienst heeft'.

'Dit is een van de talrijke onvolkomenheden in de wet is waar oppositieleden zich zorgen over maken', beweert Tjin A Tsoi.

'Als dit nog zo in de afgekondigde wet staat, hebben we een groot probleem. NV's en stichtingen zijn dan niet verplicht hun werknemers te verzekeren. Het is duidelijk dat deze wet nu al kampt met een acute hernia en dringend op de operatietafel moet.' Er zijn volgens de NPS'er te veel discrepanties in de wet.

Zijn collega Harish Monorath van Nieuw Suriname bekijkt de zaak wat genuanceerder. Hij erkent dat over de definitie van het begrip werkgever enige discussie zou kunnen ontstaan. Dit kan geneutraliseerd worden meent hij, omdat de definitie van werkgever zoals die in het Burgerlijk wetboek wordt vermeld gehanteerd zal moeten worden. In het Burgerlijk wetboek gelden zowel natuurlijke als rechtspersonen als werkgever.

Tjin A Tsoi vindt echter, dat er geen discussie zou moeten zijn over de interpretatie van definities. Hij zegt, dat aangezien het om zo'n fundamentele wet gaat, de regering voor eventuele wijzigingen in de tekst weer naar het parlement moet. 'Ik denk niet dat je dit soort wijzigingen met een Staatsbesluit kan doorvoeren.'

De Wet Nationale Basiszorgverzekering:


MFK-Statenlid Schotte: 'Reparatiewetgeving basisverzekering ziektekosten is geen reparatie, maar verergering'

(Bron foto: Gerrit Schotte)
Staten Curaçao behandelt reparatiewetgeving

Forse kritiek op voorstel regering


Dit is geen reparatie, maar een verergering. Woorden van het MFK-Statenlid Gerrit Schotte vanochtend op de behandeling van de reparatiewetgeving voor de basisverzekering ziektekosten (BVZ) tijdens een openbare vergadering van de Staten op Curaçao, aldus de Antilliaanse krant Amigoe vandaag, maandag 27 oktober 2014.
 
De reparatiewetgeving die per 1 november van kracht wordt, gaat onder meer uit van de verlaging van de inkomensafhankelijke premie voor gepensioneerden van 10 naar 6,5 procent, die gecompenseerd wordt door de verhoging van de BVZ-premie voor werkenden van 3 naar 4 procent en de afschaffing van de nominale premie van 82 gulden voor de BVZ per 1 januari 2015.

Vanuit de Staten hadden de eerste sprekers, die vanochtend aan het woord kwamen, forse kritiek op het voorstel van de regering. Zo omschreef Schotte de verlaging van de BVZ-premie voor gepensioneerden als het lokaas, maar constateerde dat het voorstel tal van problemen voor burgers met zich mee zal brengen.

De MFK-leider hekelde de verhoging van de loongrens van 100.000 naar 150.000 gulden en stelde dat dit veel werknemers zal treffen. Ook wees hij naar antwoorden van de regering waarin wordt gemeld dat mocht het nodig zijn, de premie automatisch op jaarbasis met 1,25 procent verhoogd zal worden.

De mededeling van de regering dat de BVZ per 1 januari 2016 moet worden opgevolgd door een algemene ziektekostenverzekering (AZV), werd door Schotte afgeserveerd als ‘optisch bedrog’, omdat er nog niets is gehoord of gezien van de AZV. Hij drong er bij de regering ook op aan om alle informatie over het externe bureau dat is aangetrokken om de AZV voor te bereiden, naar de Staten te sturen.

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang omschreef de reparatiewetgeving als een goede schijnbeweging. Ze omschreef de verlaging van de BVZ-premie als een positieve ontwikkeling, maar gaf aan dat dat nog niet toereikend was omdat werkenden wel 4 procent moeten betalen. 'We zijn er bijna maar nog niet helemaal. Overal ter wereld en op Curaçao krijgen gepensioneerden verlagingen. Alleen de Curaçaose regering wil hen extra laten betalen.'

PNP’er (Partido Nashonal di Pueblo) Humphrey Davelaar constateerde, dat er al jaren sprake is verspilling in de gezondheidszorg. Wat het eiland nodig heeft is een systeem om de kosten in de gezondheidszorg structureel beheersbaar te maken. De BVZ ziet hij dan ook niet als een eindstation, ‘omdat het uitgaat van bezuinigingsmaatregelen en van beheersmaatregelen’.

Armin Konket (PAR, Partido Antiá Restrukturá) constateerde op zijn beurt dat de spreekwoordelijke patiënt aan het bloeden is. 'Dus volgens de regering zal de patiënt, als er niks gedaan wordt, doodbloeden. Om de patiënt te redden zal de economie nieuw leven moeten worden ingeblazen.'

Streekziekenhuis Nickerie draagt modern oogapparaat over aan Eye Center Suriname

Oogarts Jerrel Pawiroredjo werkt met het apparaat.
Apparaat kan foto's van het oog maken


Het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN), heeft een gloednieuw en supermodern oogapparaat, Cobra-CSO-Fundus-Camera, overgedragen aan Jerrel Pawiroredjo van Eye Center Suriname. Dit apparaat is gedoneerd aan het ziekenhuis door de Rotary Clubs Delfts Koningsveld en Cordaid Nederland, aldus Starnieuws vandaag, maandag 27 oktober 2014.

Algemeen directeur van het LMSZN, Antoine Elias, had eerder dit jaar een presentatie over het ziekenhuis gegeven aan de Rotaryclub Assen, waar de gynaecoloog Arthur Douglas lid van is. Douglas heeft werkzaamheden verricht in het ziekenhuis. Aan de hand van de presentatie hebben Douglas en zijn vrienden, onder wie John Degener, actie ondernomen om dit apparaat aan te schaffen.

Volgens Pawiroredjo komt het geschenk heel goed van pas in het district Nickerie. De One Stop Shop kan prima gebruik hiervan maken. Hij stelt voor,  dat er werkafspraken gemaakt moet worden met de leiding van Stichting Diabetes Educatie Suriname, waaronder de One Stop Shop valt, om dit apparaat in te zetten in de poli in het LMSZN.

Het apparaat kan foto’s van het oog maken, van zowel de binnen- als de buitenkant en kan ook die digitale bestanden opslaan of mailen naar Paramaribo voor eventuele beoordeling door de oogarts.

Met dit apparaat zal het werk bij de One Stop Shop Nickerie efficiënter geschieden en kan de screening van mensen met diabetes verscherpt worden. Op deze manier kan slechtziendheid op tijd ontdekt worden en blindheid voorkomen worden, stelt Pawiroredjo. De grootste groep patiënten die hiervan gebruik kan maken en profijt van zal hebben, zijn mensen met diabetes.

Ophef rond video mishandeling kitten door peuter in Paramaribo nu ook in Britse krant Daily Mail

Britse Dierenbescherming veroordeelt mishandeling

(Klik op afbeelding voor groter, leesbaar, exemplaar)

Historische 'Stormvogel' wordt gerestaureerd

Van der Hoeven op de 'Stormvogel'. (Bron foto: Dick Drayer)
Oude schoener van Bonaire ligt te vergaan op Curaçao


Een deel van de maritieme traditie van de eilanden ebt snel weg: de bouw van houten zeilschepen. In de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw voer een groot aantal van die schepen tussen Curaçao en Bonaire.

Bonaire had een goede reputatie van schoenerbouw. Sommige van deze schoeners overleefden de Tweede Wereldoorlog en waren in de jaren zeventig nog steeds actief.

Journalist Dick Drayer maakte voor NTR/Caribisch Netwerk de deze reportage.

Een van de laatst overgebleven schoeners uit Bonaire is de ‘Stormvogel’. Francois van der Hoeven van de Stichting Mariene Archeologie Curaçao (Stimacur) vond deze voormalig zeilende vrachtboot op Curaçao. De Stormvogel is gemotoriseerd, met glasvezel bewerkt en ligt langzaam te vergaan in baai Macola in het Schottegat, naast de kade van de Kustwacht.

Aan de teloorgang van dit stukje maritieme geschiedenis komt nu een einde. Stimacur heeft samen met Boi Antoine op Bonaire de handen ineen geslagen om de boot uit het water te halen en te strippen van zijn moderne toevoegingen, zoals de dieselmotor en zijn kajuitopbouw. Daarna gaat het schip naar Bonaire om geheel gerestaureerd te worden.

'Hoera!'; Alphons Levens

Hoera!


Dilma heeft gewonnen.

Hoera!

In ieder geval geen teruggang

naar de donkere jaren

van voor president Lula!

Alphons Levens,
27 oktober 2014.

Succesvolle Bigi Sma Dey in Nieuw Amsterdam

President Bouterse en first lady onder de vele bezoekers


Aan de reacties van de seniore burgers kon opgemaakt worden, dat de Bigi Sma Dey in het Openlucht Museum te Nieuw Amsterdam afgelopen weekeinde bijzonder in de smaak is gevallen, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 27 oktober 2014.

De dag was georganiseerd voor de seniore burgers in Paramaribo, Saramacca en Commewijne. Onder de aanwezigen bevonden zich president Desi Bouterse en zijn echtgenote, de ministers Edward Belfort, Don Tosendjojo en Alice Amafo respectievelijk van de ministeries van Justitie en Politie, Handel en Industrie en Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Remy Pollack, districtscommissaris van Commewijne, zei tegen de aanwezigen bijzonder blij te zijn met deze dag. ‘Ik ben blij met deze dag, omdat wij hiermede iets terug kunnen doen voor de seniorenburgers.’ Hij benadrukte verder, dat de seniore burgers hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Suriname.

Ronnie Brunswijk, ABOP-leider en -Assembleelid en organisator van de dag, zei tijdens zijn toespraak, dat hij ervan overtuigd is dat president Bouterse het land in de goede richting zal leiden. Hij hield de mensen voor, dat de Kinderbijslag- en AOV-gelden tijdens deze regering zijn verhoogd. Daarnaast zijn ersociale wetten aangenomen. De basis zorgverzekering moet volgens hem een garantie zijn dat een ieder dezelfde medische voorzieningen krijgt.

President Bouterse op zijn beurt hield de seniore burgers voor dat hij geen loze beloften zal maken. Hij zal samen met de minister van Financiën nagaan of het verantwoord is om de AOV-gelden nog eens te verhogen. Het is vrijwel zeker, dat de Kinderbijslag voor het einde van de regeerperiode van de regering Bouterse-Ameerali verhoogd zal worden naar Srd 50.

Ricky Stutgard: 'Koop geen ongekoelde vis langs de weg of in Centrale Markt'

Visverkoopster in Centrale Markt....geen ijs te zien.
'Vis moet op ijs bewaard worden'

Visverkopers Centrale Markt weigeren in koelcel te investeren


Dagelijks wordt vis langs de openbare wegen in Suriname, waartussen vaak ongekoelde vis, verkocht. Volgens Ricky Stutgard, levensmiddelentechnoloog, vandaag, maandag 27 oktober 2014, in het Dagblad Suriname, moet vis volgens internationale normen op ijs bewaard worden. Dit, omdat vis ontzettend weinig bindweefsels heeft, waardoor deze snel onderhevig is aan bederf. 

De koelcel van de Centrale Markt, aan de Waterkant in Paramarbo, is al jaren kapot, waardoor de marktventers en met name de visverkopers hun vis niet kunnen koelen. ‘De visverkopers van de markt zijn commerciële arbeiders en kunnen gezamenlijk ervoor zorgen dat er een koelfaciliteit is. De marktventers moeten hun vis continu koelen. Maar, de visverkopers proberen er zo goedkoop mogelijk vanaf te komen, waardoor zij geen koelcel aanschaffen om hun vis en visproducten te koelen’, aldus Stutgard.

‘Mijn advies aan consumenten is dat zij de producten niet moeten kopen’, zegt Stutgard. Het is namelijk zo, dat de consument een voedselvergiftiging of een voedselinfectie kan oplopen. ‘Het verhitten doodt nooit alles’, aldus de levensmiddelentechnoloog.

‘Er wordt gezegd, dat het in voldoende mate verhitten van producten, de bacteriën doodt. Maar dat is niet helemaal waar. Het gif dat de bacteriën produceren, is labiel en gaat bij het verhitten wel kapot. Maar, het gif van de micro-organismen die door de bacteriën wordt geproduceerd, gaat zelfs bij  honderd graden verhitten niet kapot. Deze bacteriën kunnen tijdens de ongekoelde verkoop groeien en giftige stoffen produceren die niet kapot gaan bij de verhitting. Dit is een groot probleem’, laat Stutgard weten. De gezondheid van consumenten is op zo een manier in gevaar.

De levensmiddelentechnoloog legt het simpel uit, aldus de krant. Verse vis heeft één bacterie per gram. Aan het einde van de dag groeit die tot duizend per gram. Als de vis daarna wordt gekoeld, gaan de bacteriën in winterslaap. De volgende dag is het beginpunt niet één bacterie per gram, maar duizend bacteriën per gram. Dat deel dat niet wordt verkocht voor die dag, kan uitgroeien tot één miljoen bacteriën per gram.

‘Elke keer dat de visverkoper zijn vis koelt en weer in kamertemperatuur zet, neemt het aantal micro-organismen per gram toe’, benadrukt Stutgard. De natuur schakelt negentig procent van de micro-organismen uit bij verhitting.

SLM door rechtbank Amsterdam veroordeeld tot betaling schadevergoeding aan 12 passagiers

12 Passagiers liepen in 2012 24 uur vertraging op op vlucht Amsterdam-Paramaribo


De rechtbank Amsterdam blijkt al op 13 oktober 2014 de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) te hebben veroordeeld tot betaling van in totaal 7.800 euro aan twaalf passagiers wegens vertraging van een vlucht. De SLM beriep zich op buitengewone omstandigheden, maar de rechter heeft dat verworpen, aldus de Ware Tijd maandag 27 oktober 2014.

De twaalf hadden via de organisatie EU-claim het proces aangespannen. De luchtvaartmaatschappij had de Kantonrechter gevraagd de zaak aan te houden totdat het Europees Hof op een aantal vragen zou hebben geantwoord. De rechtbank ging echter aan dit verzoek voorbij.

(Bron foto: eigen foto Red. Obsession Magazine/De Surinaamse Krant)
De passagiers hadden in 2012 bij de SLM een vlucht geboekt van Amsterdam naar Paramaribo, die een vertraging van meer dan 24 uur opliep. Volgens regels van de Europese Unie heeft een passagier recht op 600 euro compensatie bij een minimale vertraging van vier uren op vluchten zoals de Mid-Atlantische Route.

In juli 2013 stelde de InspectieLeefomgeving en Transport dat er sprake was geweest van een onverwacht veiligheidsprobleem en dat de luchtvaartmaatschappij terecht een beroep had gedaan op buitengewone omstandigheden. De SLM heeft daarom geen compensatie uitbetaald.

De passagiers betwistten dat er sprake was van een buitengewone omstandigheid. Er was volgens hen geen sprake van een abnormale, uitzonderlijke en ongewone situatie, maar van een technisch mankement dat eigen is aan de normale bedrijfsvoering van een luchtvaartonderneming.

Het volledige vonnis: 
 

Amerikaanse criminoloog onderzoekt 'gangs' op Curaçao

Curaçao kent 'vrij complexe criminaliteitsproblematiek'

Eiland in wereld top tien van moorden

'Honkbal en kerk beschermende factoren voor jeugd'


'Gangs' (criminele bendes) en armoede gaan hand in hand. Waar gangs zijn is armoede, maar niet overal waar armoede is bestaan ook gangs.' Dit zegt de Amerikaanse criminoloog Ed Maguire. Hij rijdt met de Curaçaose criminologe Nelly Schotborgh door de armere wijken van Curaçao.

'Dit eiland heeft zichtbaar met gangs te maken gekregen bij de moord op Helmin Wiels en bij de schietpartij op de luchthaven. Om die reden ben ik hier naartoe gehaald', zegt hij maandag 27 oktober 2014 op NTR/Caribisch Netwerk.

Op straat zijn weinig tekenen te vinden van actieve gangs, valt Maguire op. 'Ik denk dat Curaçao één van de gebieden in deze regio is waar de minste gang-gerelateerde graffiti te vinden is op straat. In veel landen drukken zij zich via deze manier uit, maar hier zie je het weinig.' Op zijn telefoon laat Maguire foto’s zien van de graffiti die hij is tegengekomen, maar meer dan vulgaire taal in het Papiaments staat er niet op.

Een politieman rijdt met Schotborgh en Maguire rond. 'Jongens op fietsjes fluiten naar elkaar als ze ons zien en verspreiden zich. Dat zijn drugsdealers', vertelt de agent. Hij kent de verhalen in deze wijken en weet wat er achter de voordeur gebeurt. Huiselijk geweld, tienerzwangerschappen, werkloosheid en jongeren die niet meer naar school gaan.

'Wat mij opvalt, is het gebrek aan perspectief in deze wijken', zegt Schotborgh. Hoeveel gangs er daadwerkelijk op Curaçao zijn, is volgens haar moeilijk aan te geven. 'Er zijn verschillende criminele groeperingen die zichzelf een naam hebben gegeven. Ze zijn lang niet altijd wijkgebonden en werken soms samen.'

Afhankelijk van wat voor crimineel delict er op de planning staat – gewapende overval, moord, drugshandel – worden verschillende criminele groeperingen ingeschakeld, weet Schotborgh. 'Het loopt in elkaar over. Dit heeft jaren de tijd gehad om te groeien, we zitten met een vrij complexe criminaliteitsproblematiek. Van een heel hoog aantal overvallen tot een heel hoog cijfer van moord en doodslag. Met een gemiddelde van 25 moorden per jaar op een inwonersaantal van 150 duizend mensen komen we in de buurt van de top tien wereldwijd.

Tijdens een bijeenkomst voor verschillende ministeries is de opkomst groot, zegt Maguire.  Dit is veelbelovend. De ministeries kunnen het probleem niet alleen oplossen. Ze hebben de gemeenschap nodig. Door corruptieproblemen zijn de mensen bang om ergens bij betrokken te worden, ze sluiten hun ogen. Of de bevolking bereid is mee te werken hangt af van het feit of ze de politie vertrouwen.'

Als de rondrit eindigt, heeft Maguire twee hoopgevende dingen gezien. 'Er wordt hier veel gehonkbald, deze sport leeft in de wijken en onder de jongeren. Daarnaast zijn er veel kerken die, wat mij is verteld, goed worden bezocht. Dit zijn twee beschermende factoren die erg belangrijk zijn voor jongeren om op het rechte pad te blijven.'

Politie Curaçao treedt hard op tegen Venezolaanse fruitverkopers in Punda

Agenten nemen fruit, kaas, groenten en alcoholische dranken in beslag


De politie op Curaçao heeft afgelopen vrijdag hard opgetreden tegen de Venezolaanse fruitverkopers in Punda. 

Tijdens een controle werd al het fruit dat niet in de kraampjes was gestald in beslag genomen. De verkopers zouden afgelopen maand te horen hebben gekregen dat ze de stoep vrij moeten laten voor voetgangers.

Aan deze waarschuwing blijkt echter geen gehoor te zijn gegeven. De politie nam ook kaas, groenten en alcoholische dranken in beslag, aldus bericht de lokale nieuwswebsite Vergesperst.com vandaag, maandag 27 oktober 2014.

Stichting Monumentenzorg Curaçao zoekt een nieuwe directeur

Verval Landhuis Brievengat was aanleiding oprichting Monumentenzorg
Monumentenzorg op weg naar volgend niveau


De Stichting Monumentenzorg Curaçao zoekt een nieuwe directeur. Huidig directeur George Schmit gaat de organisatie gaat verlaten, omdat hij op korte termijn de pensioengerechtigde leeftijd zal bereiken, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 27 oktober 2014.

Balance Recruitment is door het bestuur aangetrokken om het nieuwe ‘boegbeeld’ te vinden. De organisatie van Monumentenzorg is naar eigen zeggen ‘klaar om naar een volgend niveau te stijgen’.

De nieuwe directeur moet dit proces vormgeven, sturen en concretiseren. De basis was, is en blijft echter het optimaal, verantwoord en transparant beheer van de monumentale panden in bezit van de stichting. Wel wil Monumentenzorg ‘de scope vergroten’. 'Door aandacht te schenken aan een zorgvuldige commerciële fo-cus, uitbreiding van de projecten en slim vastgoedmanagement.'

De Stichting Monumentenzorg Curaçao is in 1954 - het jaar van het Statuut - opgericht met de missie om het waardevolle culturele erfgoed van Curaçao in stand te houden en, waar nodig, in ere te herstellen. De organisatie richt zich onder andere op monumenten in de binnenstad van Willemstad, die in 1997 op de Unesco-lijst van werelderfgoederen zijn geplaatst.

'Zonder cultureel erfgoed is Curaçao een armer land', meent de stichting, die aangestuurd wordt door een bestuur onder voorzitterschap van Marcel van der Plank, oud-notaris en tevens voormalig Gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen in Den Haag. 'Het vergt een geweldige inspanning om dit bewustzijn concreet vorm te geven en in stand te houden.'

De stichting draagt hier actief een steentje aan bij. De focus ligt op het behouden van gebouwen met een hoge culturele waarde voor Curaçao. Aankopen en restaureren, verhuren en beheren, ontwikkelen en het voeren van regie over verschillende projecten. Monu-mentenzorg doet dit in een speelveld met stakeholders op zowel politiek niveau als op de zakelijke markt.

Mandelapop in Amsterdam Zuidoost vernield en in brand gestoken

Brandstichting leidt tot verontwaardigde reacties

Fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam Zuidoost Leeuwin biedt excuus aan aan leerlingen die pop maakten


De enorme Mandelapop die leerlingen van twee basisscholen uit Amsterdam Zuidoost maakten, is afgelopen weekend vernield en in brand gestoken. De kinderen maakten de pop om de opening van het Nelson Mandelapark in het stadsdeel te vieren, sindsdien stond hij in het betreffende park, aldus bericht de lokale Amsterdamse zender AT5 vandaag, maandag 27 oktober 2014.

Op Facebook en via Twitter wordt ontsteld gereageerd op de vernieling. Zo schrijft PvdA raadslid Dennis Boutkan: 'Totaal zinloze vandalisme (?) daad om door schoolkinderen gemaakte pop #NelsonMandela af te branden'.

Ook wethouder Eric van der Burg reageert via Twitter: 'Zie op FB foto's van de in de brand gestoken Mandelapop waar de GroenLinks fractievoorzitter zo idioot op geregeerd had, #triest'. Van der Burg refereert aan de eerdere ophef rond de pop.

Tijdens de opening van het Mandelapark liep de fractievoorzitter van GroenLinks in Zuidoost, Iwan Leeuwin, boos weg, omdat hij de pop te veel op Zwarte Piet vond lijken.

Wie de pop dit weekend vernield heeft is onduidelijk, daarom is het vooralsnog gissen naar de motieven voor de daad.

Leeuwin heeft overigens bekendgemaakt dat hij aan de basisschoolkinderen die een Mandelapop maakten, zijn excuses gaat aanbieden.

Leeuwin voelt een gedeelde verantwoordelijkheid voor de vernieling van de pop. Hij liep boos weg bij de opening van het park, omdat hij de pop te veel op Zwarte Piet vond lijken.


Leeuwin beweert nu, dat hij niet wist dat de pop door kinderen gemaakt was. Daarom gaat hij vandaag persoonlijk naar de twee basisscholen om sorry te zeggen. Wel blijft hij bij zijn standpunt dat hij de pop te veel op Zwarte Piet vond lijken.
Vanochtend werden de verbrande resten van de pop uit het park verwijderd.

Suriname pakt illegale goudwinning aan met fluwelen handschoentjes

Buurland Frans Guyana treedt streng op

Kampen illegale goudzoekers worden verbrand en materieel in beslag genomen


Suriname stelt zich veel te mild op als het aankomt op de aanpak van illegale goudwinning. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van het Managementteam van de Commissie Ordening Goudsector, kan dit op den duur fout uitpakken. 

In buurland Frans Guyana gebeurt veel meer en sneller. Onlangs nog zijn kampen van illegale goudzoekers, vooral Brazilianen, vernietigd. Werktuig en vuurwapens werden in beslag genomen.

'Wij mogen wat harder eraan gaan trekken', zegt Dompig vandaag, maandag 27 oktober 2014, in de Ware Tijd. Suriname loopt immers grote kans dat de illegaliteit komt overwaaien. Waarschijnlijk gebeurt het al. Voor illegalen is het immers eenvoudig om illegaal de uitgestrekte grens over te steken.

Als het het te heet onder de voeten wordt is Suriname een voor de hand liggend alternatief. 'Als de buurman zijn erf schoonmaakt en wij niet, dan gaan de slangen bij ons komen', aldus Dompig.

Aan de andere kant zijn de Fransen veel alerter. Onlangs werd een Surinaams goudponton in beslag genomen. De zogenoemde skalian krabt erts van rivierbodems. De schuit koos op gegeven moment de Franse kant van de Marowijnerivier, maar ligt er nu aan de ketting.

Het is een feit dat in Suriname laks tegen illegale goudzoekers wordt opgetreden. Nog afgezien van het feit dat zij illegaal, en dus strafbaar, aan het werk zijn, gebruiken ze ook nog eens het giftige kwik, waarmee zij kreken, rivieren en het stuwmeer sterk verontreinigen met alle risico's van dien. Immers, inheemsen en marrons in het achterland maken gebruik van het water uit die kreken en rivieren om zich te baden, de was te doen en om te drinken. Diverse internationale onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond, dat onder diverse inheemsen en marrons in het achterland een te hoog kwikgehalte in het lichaam aanwezig is.

Het gebruik van kwik is strafbaar. Er is een importverbod. Alleen voor medische doeleinden kan de stof worden geïmporteerd. Het kwik in de goudvelden is het land in gesmokkeld. De overheid kent de risico's van het gebruik van kwik door goudzoekers en weet dat er een importverbod is. Toch wordt er niet tegen opgetreden. De overheid kijkt toe hoe delen van het achterland worden vergiftigd en treedt niet afdoende op/

Voor zover bekend is nog nooit een goudzoeker beboet voor het gebruik van kwik. Ook zijn nooit bijvoorbeeld teams van het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger onaangekondigd op bezoek geweest in goudvelden om kwik in beslag te nemen en eigenaren en gebruikers op de bon te slingeren.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Justitie werkt aan strafverzwaring bij verkeersovertredingen

Politie int meer verkeersboetes, maar geen daling overtredingen

Suriname werkt aan puntensysteem ter invordering rijbewijs


Wegpiraten die een verkeersovertreding begaan krijgen, als het aan het ministerie van Justitie en Politie ligt, in de toekomst hogere boetes. Het ministerie is bezig met een wetswijziging voor strafverzwaring bij verkeersovertredingen. De laatste keer dat de verkeersboetes zijn aangepast was in 2007, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 27 oktober 2014.

Het wijzigingsvoorstel is aan de Raad van Ministers aangeboden. Minister Edward Belfort constateert dat het korps in de afgelopen zeven jaar meer verkeersboetes heeft geïnd, maar hij merkt geen daling in het aantal verkeersovertredingen.


In het wijzigingsvoorstel is onder andere opgenomen, dat de kosten van slachtoffers kunnen worden verhaald op de veroorzaker van een ongeluk en een puntensysteem om rijbewijzen in te vorderen.

Ook buschauffeurs gaan vaak de fout in.....
Volgens de minister ontstaan aanrijdingen vooral door onoplettendheid. 'De regels zijn er, maar het ligt aan de mentaliteit van de weggebruikers.'

'Met deze wetswijziging zijn we in een hoerastemming', zegt Ingrid Andries, voorzitter van Vereniging van verkeersslachtoffers in Suriname.

Zij gelooft echter niet dat de nieuwe maatregelen invloed zullen hebben op het gedrag van weggebruikers. Wat haar wel positief stemt is, dat de kosten van de slachtoffers in de toekomst hoogstwaarschijnlijk verhaal kunnen gaan halen bij de veroorzakers. De stichting krijgt vaak de klacht dat slachtoffers aan hun lot worden overgelaten. De bijdrage van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting voor mensen die door een verkeersongeval gehandicapt raken is niet toereikend.

KLM bevindt zich in zwaar weer

Duizenden Nederlandse banen dreigen te verdwijnen 

FNV: KLM mag geen filiaaltje worden van Parijs


De directie van Air France KLM moet keihard ingrijpen in het Frans-Nederlandse bedrijf om technisch faillissement te voorkomen, beweren goedingelichte bronnen in Parijs. 'Komende weken worden cruciaal voor het voortbestaan'. Dat bericht de Telegraaf vandaag, maandag 27 oktober 2014.

Personeel en vakbonden vrezen massaontslagen, met name in Frankrijk, maar ook in Nederland lijkt de tijd van ’de blauwe familie bij elkaar houden en niemand gedwongen de poort uit’ voorbij.
Duizenden banen zouden op de tocht staan, omdat de kosten wel 20% omlaag moeten om de hevige concurrentie van Europese prijsvechters en Turkse en Arabische langeafstandvliegers het hoofd te bieden en financieel orde op zaken te stellen.

De nieuwe KLM-topman Pieter Elbers, die de ontslagen Camiel Eurlings opvolgde, wil niets zeggen voordat woensdag de naar verwachting slechte kwartaalcijfers bekend worden. Alleen de Franse pilotenstaking kostte al een half miljard euro.

De pilotenstaking van Franse piloten, die hun riante arbeidsvoorwaarden wilden behouden – een inkomen van 240.000 euro per jaar voor een ervaren piloot is niet ongewoon - bracht het bedrijf veel schade toe.

De kosten van de staking komen boven op de verliezen die de holding al jaar op jaar stapelt, vooral aan de Franse kant.

Sinds de Fransen de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij in 2004 overnamen, maakte KLM in totaal zo'n 900 miljoen euro winst. Air France is structureel verlieslatend, schrijft Elsevier.nl vandaag.

'Wij zijn bang dat KLM wordt uitgehold door de Fransen om hun zware verliezen te compenseren. Veel Nederlandse banen dreigen dan te verdwijnen. Daar zullen wij met man en macht tegen vechten,' zegt FNV-bestuurder Jan van den Brink in De Telegraaf. 'KLM mag geen filiaaltje worden van Parijs.'

De bestuurders komen morgen bijeen om te vergaderen over een drastische aanpak. Die moet het verliesgevende bedrijf er weer bovenop helpen. De afgelopen tijd zou er flinke spanning in de top van de luchtvaartcombinatie zijn geweest. De raad van commissarissen van KLM was ontevreden over het functioneren van president-directeur Camiel Eurlings (41) en liet hem vorige week weten zijn contract niet te verlengen. Daarop pakte de Limburger zijn biezen. Hj vertrok per direct.

'Voor het eind van dit jaar is de koers van KLM kraakhelder, zijn de te nemen stappen messcherp en weet iedereen waar de prioriteiten in 2015 liggen,' zegt Elbers.

In elk geval kan hij terugvallen op een flinke ervaring bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. In 1992 begon hij bij de luchtvaartmaatschappij, waar hij sinds in 2012 in het bestuur zit.

Banken verkopen machines, percelen en padie van rijstboeren - Boeren ten einde raad

Rijstboeren lossen leningen niet af

SPBA wil gesprek met voorzitter Bankiersvereniging


Banken die leningen aan rijstboeren hebben verstrekt zijn het wachten op hun geld beu en nemen sinds een aantal weken rigoureuze maatregelen. Bezittingen van de boeren, zoals landbouwmachines, percelen en padie, worden verkocht. Dat meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 27 oktober 2014.

De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrinanan Oemraw, zegt dat de boeren zich geen raad meer weten.

Volgens Oemraw gaan banken in sommige gevallen zo ver, dat ze zonder rechterlijk bevel padie van rijstboeren oogsten, zodat ze aan hun geld kunnen komen. Ook wordt beslag gelegd op grote hoeveelheden padie. De SPBA vindt deze situatie onmenselijk en heeft de voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Sigmund Proeve, om een gesprek gevraagd.

De directeur van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), Kenneth Breinburg, zegt dat hij niet op de hoogte is van deze situatie. Het ministerie kan ook niet veel betekenen, omdat het immers om een overeenkomst tussen een particulier en de bank gaat.

De boeren hebben volgens Oemraw de afgelopen vier seizoenen nauwelijks winst gemaakt en soms helemaal niet, doordat hun padie tegen een lage prijs werd opgekocht. Hierdoor hadden de boeren dus niet voldoende geld om hun financiële verplichting bij de bank na te komen.

De eenmalige steun van het ministerie van 480 Srd is niet voldoende, zegt Oemraw. Een deel van het geld kunnen de boeren gebruiken om hun schulden af te lossen en het ander deel om bijvoorbeeld zaaizaad te kopen

Somohardjo (PL): 'Pertjajah Luhur is blij met nieuwe aanwinst Regillio Dors'

'Komst Dors bij PL maakt partij nog sterker in westen van het land'


De Pertjajah Luhur (PL) is zeer verheugd met de komst van ex NDP'er Regillio Dors. Dat zei voorzitter Paul Somohardjo afgelopen zaterdag tijdens een jeugdmanifestatie van de partij. 'Het betekent een bijzondere aanwinst voor de PL en daarnaast een stimulans voor de jongeren om te kiezen voor de partij die nooit slaapt.' Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 27 oktober 2014.

Dors, ex-voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Nickerie, maakte zaterdag bekend de partij te verlaten. Hij was de beschuldigingen van NDP-Assembleelid Rashied Doekhie aan zijn adres en het niet ingrijpen van de partijleiding meer dan zat.

Dors werd tijdens de bijeenkomst in de Van Pettenpolder met open armen ontvangen door de PL, aldus de krant. 'We waren al sterk en met een Dors erbij gaan wij nog sterker worden in het westen van het land', sprak Somohardjo.

'De NDP heeft mij niet meer nodig, dat is tenminste aan mij medegedeeld, vandaar dat ik besloten heb nu mijn krachten te geven aan de PL', stelt Dors. Hij is niet bang voor rancune vanuit de regeringspartij. 'Als de NDP het mij moeilijk maakt op Sport- en Jeugdzaken waar ik werk, dan is dat ook geen probleem.'

Partijen binnen Nieuw Front Plus willen ook samenwerking op DNA-niveau

De start van Nieuw Front Plus op 29 mei. (Bron foto: Kishan Ramsukul)
Nog geen naam voor politiek verbond: partijen kunnen kiezen uit 80 namen


Het is zo goed als zeker dat de samenwerkende partijen VHP, NPS, SPA, DA91, Pertjajah Luhur, KTPI en de BEP ook op het niveau van De Nationale Assemblee (DNA) met elkaar in zee gaan. Volgens Starnieuws, vandaag, maandag 27 oktober 2014, zouden de meeste partijen dit kenbaar hebben gemaakt. De samenwerking op het niveau van ressort- en districtsraad is reeds beklonken. De posities voor vijf districten zijn intussen ingevuld.

De coördinator van de samenwerkende partijen, VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, heeft onlangs al laten weten, dat uiterlijk in de eerste week van november de posities op regionaal niveau ingevuld moeten zijn.

Hij zegt verder, dat er nog geen naam is bepaald voor de nieuwe combinatie. 'Mamoetblok' is niet de naam van de combinatie. Volgens zijn meer dan tachtig namen voorgesteld. Hieruit moet er nog een geschikte naam voor de combinatie bepaald worden. De afgelopen maanden werd met name de naam Nieuw Front Plus gebruikt, maar dat is niet de officiële naam van het politieke samenwerkingsverband.

Diverse partijen hebben reeds te kennen gegeven, dat door ook op DNA-niveau te bundelen, meer zetels binnengehaald zullen worden. Dit is uitgerekend door de wetenschappelijke bureaus van de partijen. Op deze manier gaan er geen stemmen verloren. Waar een partij die meedoet in dit blok geen kandidaat heeft, zal een stemadvies worden uitgebracht.

Er wordt nog onderhandeld over deze kwestie en hoe de posities ingevuld zullen worden. De combinatie streeft ernaar om alle zaken dit jaar rond te hebben, zodat de eerste gezamenlijke massameeting in januari kan worden gehouden.