dinsdag 28 oktober 2014

VN eist weer einde VS-embargo tegen Cuba

188 Van de 193 VN-leden willen einde boycot


De internationale gemeenschap blijft zich in overgrote meerderheid verzetten tegen de Amerikaanse boycot tegen Cuba, die veel lijden veroorzaakt onder de burgerbevolking van de eilandstaat. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eiste vandaag, dinsdag 28 oktober 2014, opnieuw de stopzetting van het Amerikaanse embargo, aldus berichten vandaag vele internationale media.

188 Van de 193 VN-leden stemden voor de resolutie. Alleen de VS en Israël stemden tegen, net zoals vorig jaar. Micronesia, Palau en de Marshalleilanden onthielden zich van stemming.

Cuba wees opnieuw op het leed dat de boycot veroorzaakt bij de bevolking van de eilandstaat. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez, indiener van de resolutie: 'Het lijden van onze families kan niet worden omschreven.' Volgens heeft 77% van de bevolking nooit zonder de boycot geleefd.

Sommige van de vertegenwoordigers van VN-lidstaten die achter de resolutie stonden, waaronder de bondgenoten van de VS, Mexico en Colombia, spraken lovend over de inzet van Cuba in West Afrika om het dodelijke ebolavirus te bestrijden. Het eiland heeft enkele honderden gezondheidsmedewerkers naar West Afrika gezonden.

Maar, de Amerikaanse VN-vertegenwoordiger Ronald Godard zei, dat ondanks de waardering voor Cuba's inzet in West Afrika, die inzet geen excuus mag zijn voor de behandeling van de eigen bevolking door de Cubaanse regering.


De Verenigde Staten hadden in maart 1958 al een wapenembargo afgekondigd nadat een gewapend conflict uitbrak tussen de rebellen onder leiding van Fidel Castro en de zittende regering van Fulgencio Batista. In 1960 zou de export van suiker uit Cuba naar Amerika sterk worden gelimiteerd. De Sovjet-Unie sprong echter in het gat en werd de grootste afnemer van suiker. Vanwege de hechte relatie tussen Cuba en de Sovjet-Unie besloot president John F. Kennedy een embargo tegen Cuba in te stellen. Voordat dit definitief werd voerde hij nog wel eerst twaalfhonderd Cubaanse sigaren voor zichzelf in. Na de Cubacrisis stelde Kennedy ook een reisverbod in en Cubaanse tegoeden in de Verenigde Staten werden bevroren.

Suriname pleit in onder andere VN-verband al vele jaren voor het opheffen van het Amerikaanse embargo tegen Cuba.

(Red. De Surinaamse Krant/Fox News Latino)

Padieboeren ontvangen eindelijk hun compensatiegeld

LVV-minister Algoe: 'Uiterlijk vrijdag hebben de boeren hun geld'


De compensatie die aan padieboeren is beloofd is vandaag, dinsdag 28 oktober 2014, overgemaakt. 'Het geld wordt vandaag gestort en de boeren kunnen vandaag of morgen erover beschikken', aldus de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinandan Oemraw, in de Ware Tijd. 

De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Soeresh Algoe heeft Oemraw na een gesprek met zijn collega van het ministerie van Financiën meegedeeld, dat alle boeren uiterlijk vrijdag het geld, waarop ze ruim een maand hebben moeten wachten, in handen moeten hebben.

Oemraw is nu positief gestemd. 'De boeren moeten nu kijken hoe ze dat geld gaan investeren.'

Kleine rijstboeren, die tussen de honderd en tweehonderd hectare in productie hebben, krijgen van de overheid Srd 480 per hectare als compensatie voor de verkoopprijs van hun padie. De boeren zitten al enige tijd in financiële problemen. Met deze eenmalige compensatie kunnen ze het hoofd boven water houden, aldus Oemraw.

Cacaoplanters in Ecuador, Peru en Colombia kunnen profiteren van ebolacrisis West Afrika

Uitbreiding ebolavirus naar Ivoorkust en Ghana funest voor lokale cacaosector

Beide landen produceren 60% van wereldproductie cacao


Het risico dat het ebolavirus in West Afrika zich zal verspreiden en daardoor nadelige gevolgen kan hebben voor cacaovoorraden in het gebied, kan leiden tot een explosieve vraag naar de bonen uit Ecuador en Colombia. Dat stellen althans cacaoproducenten in de Andeslanden, aldus bericht vandaag, dinsdag 28 oktober 2014, de Amerikaanse nieuwswebsite Bloomberg.

'Er zal een mogelijkheid ontstaan om onze cacao te promoten in Europa en elders dankzij de ongelukkige ebolasituatie', zegt het hoofd van Colombia's Nationale Cacao Planters Federatie, Eduard Baquero, in telefonisch interview. 'Sommige mensen kunnen de voorkeur geven aan cacao uit de Amerika's als een voorzorgsmaatregel.'

De wereldprijzen van cacao zijn dit jaar 7.9% gestegen, deels vanwege speculatie, dat de uitbraak van het dodelijke ebolavirus in Sierra Leone, Liberia en Guinee zich kan uitbreiden naar het dichtbij gelegen Ivoorkust en Ghana. Beide landen staan garant voor de productie van zeker 60% van cacao wereldwijd.

Volgens Ivan Ontaneda, directeur van Ecuador's Nationale Cacao Exporteurs Associatie, zullen Ecuador, Peru en Colombia een toename merken van de vraag naar cacao, wanneer het ebolavirus zich werkelijk mocht uitbreiden naar Ghana of Ivoorkust.

(Red. De Surinaamse Krant/Bloomberg)

Wernet ontslagen als korpschef politie Curaçao

Oud-korpschef aangesteld als lid management gevangenis SDKK

Wernet legt zich niet neer bij gang van zaken: hij wil terug als korpschef


Marlon Wernet zal ontslagen worden als korpschef van het Korps Politie Curaçao (KPC). Hij wordt per direct ter beschikking gesteld van de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK), waar hij één van de leden van het managementteam (MT) wordt. Wernet wil dit echter niet en heeft daarom een zaak aangespannen tegen minister van Justitie Nelson Navarro (Pais). Zijn verzoek wordt aanstaande vrijdag behandeld. Dat bevestigt de minister vandaag, dinsdag 28 oktober 2014, in de Antilliaanse krant Amigoe.
 
Uit het vonnis van 30 september, uitgesproken in de vorige civiele zaak die Wernet tegen de minister had aangespannen tegen verlenging van zijn schorsing, bleek al dat Navarro Wernet op 22 augustus middels een brief over zijn voornemens had bericht om hem over te plaatsen naar een andere functie. Dit, conform artikel 81 Besluit rechtspositie KPC.

Wernet heeft dit aanbod toen al naast zich neergelegd. Hij wil terug als korpschef. Zijn verzoek hiervoor tijdens de eerdere zaak werd echter door rechter Gustavo Polkamp afgewezen. Minister Navarro wil hem ook niet terug als korpschef en dus zal Wernet ontslagen worden.

Op de vraag waarom hij niet als korpschef mag optreden, maar wel als MT-lid van de gevangenis, legt de minister uit dat dit te maken heeft met de positie van een korpschef. Navarro is als minister van Justitie conform de Rijkswet Politie, de korpsbeheerder. Hierdoor wordt hij direct door de korpschef vertegenwoordigd en hij vindt het geen goed idee om Wernet als zijn directe vertegenwoordiger te hebben. Dat heeft natuurlijk te maken met de resultaten van de (integriteits)onderzoeken die naar hem zijn gedaan.

'Bij de gevangenis valt hij echter als MT-lid onder drie personen, namelijk de secretaris-generaal, de sectordirecteur en de directeur zelf', aldus Navarro. Dat is een geschikte functie voor hem, aldus Navarro die Wernet niet als ambtenaar wil ontslaan.

Wernets raadsman Wilfred Fortin was, aldus Amigoe, deze dagen niet bereikbaar voor commentaar over de aangespannen zaak, die komende vrijdag dient.

SATCA: Problemen luchtverkeersleiders langzaamaan opgelost

Nog steeds aanzienlijk tekort aan luchtverkeersleiders

Gepensioneerden worden zelfs ingezet


De problemen rond de luchtverkeersleiders worden langzaam maar zeker opgelost, zegt vakbondsvoorzitter Clyde Sabajo van de Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA) in de editie van gisteravond, maandag 27 oktober 2014, van De West.

Sabajo heeft eerder gesprekken gevoerd met een presidentiële commissie onder leiding van ex-president Jules Wijdenbosch. De gesprekken werden gisteren gecontinueerd. De bespreking ging over de heersende problemen bij de Luchtvaartdienst, met name onder de luchtverkeerleiders.

De ontevreden luchtverkeersleiders hadden onlangs het werk een paar dagen neergelegd. Na het eerste gesprek hadden de luchtverkeersleiders het werk weer opgepakt. Volgens Sabajo staat de regering heel positief tegenover hetgeen dat SATCA wil bereiken. Hij begrijpt dat niet al de problemen per direct opgelost kunnen worden, toont begrip daarvoor en staat ook positief tegenover een goede oplossing.

Zaken als bevorderingen en opleidingen van de luchtverkeersleiders zijn al goed op weg, zegt Sabajo. Omdat de problemen al die jaren zijn ‘opgespaard’, zullen er meer gesprekken moeten plaatsvinden om ze te kunnen oplossen.

De Luchtvaartdienst heeft nog steeds een ernstig tekort aan luchtverkeersleiders. Nog steeds moeten gepensioneerden het werk bij de luchtverkeersleiding helpen uitvoeren. Er zijn ongeveer 80 luchtverkeersleiders nodig. Momenteel zijn het er maar twintig. Er zouden ook werknemers zijn die al 15 jaar in dienst zijn en bevorderd moeten worden. Daarnaast zijn er 6 controllers die in juni hun certificaat hebben ontvangen, maar nog steeds niet bevorderd zijn.

Van de 30 capabele luchtverkeersleiders die er voorheen werkten, zijn er nu 21 over. Daarnaast hebben de luchtverkeersleiders al jarenlang problemen met de apparatuur.

Onderzoek naar oud-woordvoerder politie Curaçao Huggins

Rijgedrag Huggins onderwerp van onderzoek.
Huggins rijdt in dienstauto lantaarnpalen en boompjes omver

Oud-politiewoordvoerder zou te hard hebben gereden en mogelijk gedronken


Er is een onderzoek ingesteld naar de voormalig woordvoerder van de politie op Curaçao Reginald Huggins. Dat meldt de Vigilante vandaag, dinsdag 28 oktober 2014.

Huggins reed zaterdagmorgen rond drie uur op de Helmin Wiels Boulevard richting de rotonde van Julianadorp en raakte daar de macht over het stuur kwijt. Hij reed vervolgens twee lantaarnpalen omver en enkele boompjes die daar tussen stonden.

Volgens Huggins, die wonder boven wonder ongedeeld bleef, moest hij uitwijken voor een hond. Gezien de schade is geconcludeerd, dat hij erg hard moet hebben gereden. 

Voor het ongeluk was hij gesignaleerd bij cafés bij Mambo Beach, waar hij het nodige gedronken zou hebben. Vervolgens stapte hij in een dienstauto voor PR-functionarissen van de politie, die men doorgaans ’s avonds niet mag gebruiken. Bovendien werkt Huggins na een akkefietje niet meer bij de Public Relations afdeling van de politie. 

 Hoe hij dan toch aan die auto kwam, wordt onderzocht.

IAmGold neemt ruim 8 hectare groot zonne-energiepark in gebruik

16.800 Zonnepanelen leveren dagelijks 5 megawatt energie


Het Canadese goudmijnbedrijf IAmGold, eigenaar van de grote Rosebel goudmijn in het district Brokopondo, heeft vandaag, dinsdag 28 oktober 2014, een uniek groots zonne-energiepark in gebruik genomen. Het grote project moet dagelijks 5 megawatt energie opleveren.

Het zonne-energiepark is ruim acht hectare groot en telt 16.800 zonnepanelen. De locatie was in eerste instantie bestemd voor de aanleg van een vliegveld.

IAmGold denkt met dit project 1.5 miljoen Amerikaanse dollar per jaar te kunnen besparen aan energiekosten. Het goudbedrijf heeft dagelijks 30 megawatt nodig.

Met het omdraaien van een hendel en het met champagne besproeien van een zonnepaneel, hebben minister van Natuur Hulpbronnen Jim Hok en de CEO van IAmGold, Steve Letwin, de zonne-energiecentrale in gebruik genomen.

Een volgens Letwin uniek project voor IAmGold.
President Desi Bouterse werd, aldus Starnieuws, veelvuldig genoemd in de toespraken. Er werd ook een heildronk uitgebracht op 'the president his vision'.

Ook voor de Canadezen is de zonne-energiecentrale een nieuwigheid. 'Dit doen wij voor het eerst. Deze centrale is de eerste in de wereld voor ons', zei Letwin.

Het zonne-energiepark is toegankelijk voor een ieder die meer wil weten over de zon als energiebron, aldus Letwin. Hok stelde, dat met het project deuren geopend zijn voor energiebedrijven en grotere projecten.

Janson Bridging uit Nederlandse Hank bouwt Carolina-vakwerk-brug in Suriname

(Bron foto: Cobouw)
Nederlands bedrijf vooral bekend door bouw tijdelijke 'Bailey'-bruggen


Uit allemaal unieke samengestelde profielen bouwde het Nederlandse bedrijf Janson Bridging een vakwerkbrug over de Surinamerivier. Inmiddels ligt hij op zijn zadels, aldus bericht vandaag, dinsdag 28 oktober 2014, de Nederlandse krant voor de bouwwereld Cobouw. De Carolinabrug vervangt een eerdere brug met dezelfde naam, die nooit in gebruik werd genomen. Nog voor de oplevering in 2007 ramde een zandschip de betonnen pijlers waarop een deel van het brugdek naar beneden kwam.

De brug werd nooit meer gerepareerd en in de jaren daarna vonden meer aanvaringen plaats waardoor pijlers sneuvelden. Deze zomer ramde een ponton van Ballast Nedam een pijler waarop weer een groot deel van het brugdek instortte en de vaargeul versperde.

De Nederlandse aannemer bouwt momenteel een nieuwe brug, zo’n vijf kilometer stroomopwaarts. Op die plek is de rivier wat smaller en is de stroming minder verraderlijk. De 204 meter lange brug wordt bovendien gerealiseerd met slechts één middenpijler met een robuuste aanvaringsbescherming.

Voor de hoofdoverspanning klopte Ballast aan bij Janson Bridging, vooral bekend van tijdelijke bruggen geïnspireerd op de Baileybrug. De firma uit Hank maakt echter ook geregeld permanente bruggen. Voor de overspanning van de Surinamerivier greep het bedrijf terug op een vertrouwd ontwerp van een vakwerkliggerbrug, al moest alles volgens hoofdconstructeur Niels Kuijpers wel flink worden opgeschaald. Alles werd compleet uitgewerkt volgens de Eurocode, wat voor Surinaamse begrippen een heel zware constructie opleverde. In de 204 meter lange vakwerkligger met een breedte van 12,5 werd in totaal 1.100 ton staal verwerkt. Voor de hoofdconstructie werd hogesterktestaal S460 toegepast.

Kuijpers: 'Bijna alles is gemaakt uit samengestelde profielen en kokers, er zijn bijna geen standaardprofielen toegepast. De brug heeft ook nog eens twee voortogen, zodat de geometrie complexer is dan het op het eerste gezicht lijkt. Bijna geen spant of staaf is identiek. Niet voor niets hebben we vanaf het begin alles in 3D ontworpen. De uitwisseling van de bestanden tussen de verschillende bedrijven verliep heel soepel. Gelukkig maar, want er was niet veel tijd te verliezen. We kregen de opdracht in januari en de bouw op locatie moest in juni van start. Met het verschepen van alle voorgeproduceerde onderdelen was ook een paar weken gemoeid, zodat er vanaf het begin een flinke tijdsdruk op het project lag.'

Bijzonder was volgens de constructeur de manier van monteren. De doorvaart op de rivier mocht tijdens de bouw geen moment gestremd worden. Ballast en Janson moesten het dus doen met dat ene tussensteunpunt halverwege de rivier. Het was niet toegestaan pontons te gebruiken als tijdelijke hulpsteunpunten.

Samen met De Boer civiele technieken dokterde Janson een vijzelconstructie uit waarbij steeds een 10 meter lange brugsectie op de kant werd opgebouwd waarna de vakwerkligger weer 10 meter verder over de rivier werd geschoven. De constructie moest daarbij niet alleen horizontaal verplaatsen, maar ook nog iets omhoog omdat de brug in de eindsituatie een helling van 3,6 procent heeft.

Om de zaak in balans te houden werd aan de voorkant eerst een lanceerneus gebouwd. Met een lengte van 65 meter is dat bijna een brug op zich. Kuipers: 'Het gewicht ervan per strekkende meter is echter de helft van dat van de brug, waardoor het gebruik van een contragewicht tijdens de schuifoperatie kon worden voorkomen. Want dat zou de montage van het betonnen brugdek bemoeilijken, waarmee Ballast Nedam meteen nadat de brug aankwam aan de overkant van de rivier van start is gegaan.'

Braziliaanse 'booty's' in de strijd tegen droogte

Braziliaans reclamebedrijf maakte geniale commercial om het milieu een beetje te redden

De miljoenenstad São Paulo in Brazilië heeft te maken met ernstige droogte. Water is nog niet op rantsoen, maar er is inmiddels wel een campagne gestart om ervoor te zorgen dat automobilisten hun auto niet meer wassen tijdens droge periodes. 

Geen overbodige luxe als je bedenkt dat er zo’n 7 miljoen auto’s in die stad rondrijden, aldus de Nederlandse website Joop.nl.

Maar, hoe krijg je automobilisten zover zich aan die nieuwe autowasregels te houden? Heel simpel, besloot een Braziliaans reclamebureau: met het lekkerste meisje dat je kunt vinden. 

Na deze autowaservaring is het zelfs de vraag of deze man zijn auto ooit nog zal willen wassen.  Misschien een idee om wereldwijd uit te rollen, ook in Suriname waar het wemelt van de carwashbedrijfjes.

Opvarende gezonken boot op Marowijnerivier nog vermist

Vijf opvarenden werknemers bouwbedrijf op weg naar Galibi

Boot zinkt door vloedgolf na uitvallen motor


De 36-jarige Azis Bakri, een van de vijf werknemers van een bouwbedrijf aan boord van een boot die gisteren zonk op de Marowijnerivier, wordt nog steeds vermist. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 28 oktober 2014.

(Bron: Google Earth/Red. Obsession Magazine/De Surinaamse Krant)

Vier van de mannen konden door andere opvarenden uit het water worden gered.

De werknemers waren op weg naar het dorp Galibi om bouwwerkzaamheden te verrichten. De motor van de boot viel uit ter hoogte van de Wane Kreek. De mannen hebben tegenover de politie verklaard, dat de boot zonk door een vloedgolf.

Het vaartuig kapseisde en de mannen raakten te water. Bakri was nergens te zien. Na een ontvangen melding, is de politie van Albina de rivier opgegaan op zoek naar hem. Tot vanmorgen was hij nog niet gevonden.

BBGO viert 30-jarig bestaan

79-Jarige BBGO-voorzitter dient zijn zittingstermijn niet uit.
Bond voor gepensioneerde ambtenaren viert jaardag op 'gepaste wijze' in Congreshal


De Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gedenkt dinsdag haar 30-jarig bestaan. Dit wordt, zoals voorzitter Armand Deekman zegt 'op gepaste wijze’ gevierd met een receptie in de Congreshal in Paramaribo.

Een uitgebreid jubileum is nu niet haalbaar, omdat de bond lopende zaken heeft die zij op kort termijn gerealiseerd wilt hebben. Als een daarvan noemt Deekman de bouw van een ontspanningsoord te Para voor gepensioneerden. Het verkrijgen van een perceel daarvoor in 2012 is een hoogtepunt voor de bond. De eerste steenlegging, die enkele maanden zou plaatsvinden, is echter gestagneerd. De bedoeling is dat deze komende maand alsnog plaatsvindt, aldus Deekman.

Als twee andere hoogtepunten noemt hij de welvaartsvastheid van de pensioenen en de koop van een terrein naast het BBGO-pand aan de Burenstraat. Daarmee wordt meer ruimte gecreëerd voor het ontplooien van activiteiten van de bond. Als hem gevraagd wordt wat de dieptepunten zijn, is Deekman kort. 'Die zijn er niet.'

De bondsvoorman is over het algemeen tevreden met zaken die het bestuur onder zijn voorzitterschap heeft gerealiseerd. Hij werd in maart herkozen en moet formeel tot de bestuursverkiezingen in 2016 aanzitten, maar hij is van plan om voor die periode al af te zwaaien. 'Mijn leeftijd (79) laat het niet meer toe.'

Vijf mannen plegen twee overvallen te Snesi-pasi (Brokopondo)

Truckchauffeur en bijrijder overvallen en beroofd van 100 gram ruw goud

Twee Brazilianen moeten ATV afstaan aan overvallers


Vijf mannen blijken afgelopen zondagmiddag rond twee uur overvallen gepleegd te hebben te Snesi-pasi, een zijweg van de weg naar Atjoni in het district Brokopondo, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 28 oktober 2014.

De vijf hebben twee afzonderlijke groepen overvallen en beroofd.

Inspecteur Rieknath Kalloe van het Korps Politie Suriname verklaart, dat een truck kwam aanrijden vanuit Vila Brasil, een goudzoekers enclave, richting Atjoni. Op een gegeven moment werd op de truck geschoten. De politie heeft een kogelinslag in de truck ontdekt. De truckbestuurder en zijn bijrijder werden overmeesterd en beroofd van 100 gram ruw goud.

Kort daarna kwamen twee Brazilianen aanrijden op een ATV. Zij werden ook het slachtoffer van een roofoverval. De overvallers hebben de mannen beroofd van hun ATV.

Omdat de Brazilianen op dat moment geen waardevolle bezittingen bij zich hadden, werden zij mishandeld met de platte zijde van een kapmes. De drie slachtoffers zijn volgens de inspecteur verwezen naar een dokter. De daders zijn vooralsnog voortvluchtig.

Onderwijs in Sipaliwini nog niet gestart

Lege lokalen in Kajana. (Bron foto: wynneinsuriname.blogspot.com)
Slechts één leerkracht aanwezig op enkele scholen

Tekorten onderwijs in binnenland nog steeds niet opgeheven


Scholen in het district Sipaliwini, waaronder de OS Makandi en de EBG-school Kajana, zijn naar zeggen van enkele ouders in het district niet van start gegaan. Dat bericht vandaag, 28 oktober 2014, het Dagblad Suriname.

Volgens de ouders is op beide scholen maar één leerkracht aan het werk. Naast het feit dat er maar één leerkracht is, is de leerkracht van de Kajanaschool voor een week naar de stad voor een opleiding.

De ouders vragen zich af of hun kinderen in het binnenland geen recht hebben op degelijk onderwijs. Zij doen een beroep op het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) om de kinderen het recht op onderwijs niet te ontnemen.

Door de jaren heen merken wij, zo schrijft de krant terecht, dat dit een terugkerend fenomeen is als het gaat om het onderwijs in het binnenland. Het tekort aan leerkrachten, leermiddelen en leslokalen zijn meestal de aspecten die een grote rol spelen. Het binnenland kampt vaak met problemen op het gebied van onderwijs.

In een eerder vraaggesprek met de krant gaf de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Ashwin Adhin, aan dat er 20 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar is voor scholenbouw in het binnenland. De minister bevestigde ook, dat er op onderwijsgebied een achterstand is in het binnenland.

Volgens Adhin is er sinds 2012 een inhaalslag gepleegd op een achterstand van 20 jaar en zullen alle tekorten in het binnenland voor wat betreft onderwijzerswoningen, ICT-lokalen, scholen, en mediatheken opgeheven worden. De minister zei ook, dat er aan de voorzieningen van leerkrachten gewerkt zal worden om zo de motivatiefactor op te voeren, want momenteel is het niet aantrekkelijk voor leerkrachten om in het binnenland te werken.

Winston Jessurun: ‘Brunswijk valt terug in etnische politiek en propaganda'

'Brunswijk wil marronstemmers beinvloeden'


‘Etnische politiekvoering is niet goed voor de harmonie in Suriname en past niet in deze tijd’, zegt Winston Jessurun, DNA-lid en voorzitter van DA’91. ‘Brunswijk praat over zijn nationale partij, maar toch valt hij steeds terug in dezelfde etnische politiekvoering en propaganda waaruit hij voortgekomen is.’ 

Deze reactie geeft Jessurun vandaag, dinsdag 28 oktober 2014, in het Dagblad Suriname, op de uitspraken van Brunswijk, waarin die mensen uit de marrongemeenschap afraadt om te stemmen op de BEP, omdat zij door dit te doen ook zouden meehelpen om Chandrikapersad Santokhi (VHP) tot president te maken.

Jessurun is van mening dat deze argumentatie ten eerste geen correcte is, omdat alle partijen binnen de combinatie Nieuw Front Plus elk een eigen presidentskandidaat heeft, aan wie zij de voorkeur geven. Afgesproken is dat de presidentskandidaat van de partij die tijdens de verkiezingen de meeste zetels haalt, uiteindelijk die positie zal mogen bekleden.

‘Brunswijk wil de marronstemmers beïnvloeden door te stellen, dat ze kandidaten van de samenwerkende partijen ondersteunen door op de BEP te stemmen. In gelijke strekking als Brunswijk redenerend, zou ook gesteld kunnen worden, dat wie op de ABOP stemt in feite op Bouterse stemt. In dit geval kun je Bouterse met zijn kwaliteiten, achtergrond, strafblad en als verdachte in een moordzaak niet eens afwegen tegen iemand als Santokhi. Men kan dan liever de vinger naar zichzelf wijzen in plaats van naar anderen. In Suriname kennen wij in ieder geval geen presidentieel stelsel en dus worden presidenten niet rechtstreeks gekozen. Het van tevoren aanwijzen van een presidentskandidaat is dan ook geen gebruik. Wij wachten gewoon de resultaten van de komende verkiezingen af”, aldus Jessurun.

Toerismesector niet tevreden over belangstelling vanuit politiek

Teleurstelling in branche over uitblijven van een toerisme autoriteit

Ook relevante wetgeving nog niet vastgelegd - Kritiek op de STS


De toerismebranche geniet geen prioriteit van politici. Dit zegt Annie Zinhagel, voorzitter van de Surinaamse Hotel Associatie (SHA), vandaag, dinsdag 28 oktober 2014, in de Ware Tijd. 'Er wordt altijd gezegd, dat deze branche een belangrijke pijler moet worden in het land. Zonder wet- en regelgeving, blijft het echter bij woorden.'

Just de Miranda, ondervoorzitter van de Associatie van Reisagenten (Asra), is kritisch over de bestaande toerismeautoriteiten. 'De Asra is teleurgesteld dat er tot op heden geen relevante toerismeautoriteit bestaat. De Stichting Toerisme Suriname (STS) bestaat wel, maar als je zoiets doet moet je deskundigen aantrekken. Door de jaren heen is de STS bemenst met aardige mensen, maar ze hebben geen kaas gegeten van efficiënte en effectieve marketing.'

Het gebrek aan wetgeving bewijst volgens hem, dat de politiek niet genoeg aandacht heeft voor de sector. 'Zonder wetgeving zullen potentiële investeerders in hotels en andere toerismeaccommodaties wegblijven, terwijl wij meer investeerders nodig hebben. Het is een kip en ei kwestie. Want als wij nu veel meer bezoekers zouden krijgen, zouden wij niet in staat zijn om ze adequaat op te vangen', aldus Zinhagel.

Thelma Douglas, directeur van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), geeft toe dat de overheid nog veel moet doen op dit gebied. De toerismewet moet voor goedkeuring aan het parlement worden aangeboden.

In september een nieuw bestuur van de STS benoemd met Srd 3 miljoen ter beschikking om Suriname aan te bieden als toerismebestemming. 

Lees ook dit artikel uit mei 2013 over het nauwelijks aanwezige toerismebeleid bij de overheid en bij de STS.

Agent tot 18 jaar cel veroordeeld - Straf conform de eis van het Openbaar Ministerie

25-Jarige agent pleegde overvallen en ontvoeringen

Man gebruikte zijn politie-uitrusting om misdrijven te begaan


De 25-jarige agent Murwin V. (25) is gisteren door de rechter veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor het plegen van berovingen en ontvoeringen. Volgens de rechter maakte de man gebruik van politiemiddelen, zijn dienstwapen, technieken en tactieken van de politie en het legitimatiebewijs, om de strafbare feiten te plegen. Daarnaast maakte hij ook gebruik van zijn dienstwapen en had hij zijn plannen beraamd, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 28 oktober 2014.

Omdat Murwin V. agent was, boden omstanders geen hulp aan de slachtoffers. De rechter benadrukte dat het veiligheidsgevoel van de gemeenschap en het vertrouwen in de politie ook zijn geschaad. De Officier van Justitie had een celstraf van achttien jaar geëist tegen de politieambtenaar. De slachtoffers en benadeelden hebben de agent steeds positief herkend.

Op 30 maart ontvoerde en beroofde de agent twee personen in Paramaribo. Het voertuig van de slachtoffers werd klemgereden en een van hen werd in de kofferbak gestopt, terwijl de andere in het voertuig werd geduwd. Een getuige zag hoe beide mannen mishandeld werden. Daarna werden zij beroofd van hun sieraden, goud, geld en andere persoonlijke spullen. De politieman had een vuistvuurwapen bij zich en hij had zich gelegitimeerd.

Op 12 april sloeg hij toe in het district Marowijne. Zijn slachtoffer liep over straat, terwijl V. in een auto met getinte ruiten reed. De voetganger merkte, dat het voertuig in een inrit ging om te keren. Op een gegeven moment hoorde hij voetstappen achter zich. Toen hij zich omdraaide, zag hij de politieman. Hij nam een tas met paspoort, persoonlijke spullen en een identiteitskaart van het slachtoffer af. Ook trachtte V. een halsketting van zijn slachtoffer weg te rukken, maar dat mislukte.

Een van de medeverdachten in deze zaak verklaarde dat zij op die bewuste dag van plan waren een winkel te overvallen. Vervolgens plande de politieman met anderen om een distributiewagen in het district Marowijne te overvallen. Ook dit mislukte, omdat de chauffeur van het voertuig hen al door had. Zij parkeerden hun voertuig midden op de weg, maar de chauffeur reed met hoge snelheid vanuit de linkerzijde van de weg verder. Maar, dit plan ging niet door, omdat de politie daar aan het surveilleren was.

Op 17 april was district Wanica aan de beurt. Weer werd een man ontvoerd en daarna beroofd. Het slachtoffer zat samen met enkele vrienden voor een winkel aan de Indira Gandhiweg. Murwin V. stapte uit zijn auto en vroeg aan het slachtoffer of er ergens in de buurt drugs verkocht werd. Daarna haalde hij zijn legitimatiebewijs tevoorschijn en bracht de man met zijn vuistvuurwapen een slag toe. Hij plaatste het slachtoffer in de auto en beroofde hem.

Weer onrustig in Curaçaohuis in Den Haag

Weer onrust in Curaçaohuis.
Ruzie tussen gevolmachtigde minister Wiels en directeur Groot-Philips


Het is weer onrustig in het Curaçaohuis in Den Haag. Dit keer zou gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels dusdanig ruzie hebben gemaakt, dat de andere collega’s mee konden luisteren. 

Bronnen van het Antilliaans Dagblad hebben deze krant laten weten, dat Wiels ruzie had met directeur Ann Groot-Philips, aldus Paradise FM vandaag, dinsdag 28 oktober 2014.

Groot-Philips zou haar zorgen hebben uitgesproken naar Wiels toe over het budget van dit jaar. Na driekwart jaar zou er al een tekort van 1 miljoen gulden zijn opgebouwd. 

Getuigen van deze heftige woordenwisseling laten tegenover de krant weten, dat Groot-Philips uiteindelijk is vertrokken. Ze liet de sleutels van haar lease-auto achter en gaf niet de indruk nog terug te komen.

KLM spreekt verlies duizenden banen tegen

'Verhalen zijn volledig uit de lucht gegrepen'


Luchtvaartmaatschappij KLM spreekt tegen, dat er plannen liggen om duizenden banen te schrappen of uit te besteden. Dergelijke verhalen zijn 'volledig uit de lucht gegrepen', zei een woordvoerder vandaag, dinsdag 28 oktober 2014, aldus bericht onder andere het AD op gezag van het persbureau ANP.

Vakbond De Unie sprak eerder de vrees uit dat bij moederbedrijf Air France-KLM vele duizenden banen op de tocht staan, omdat het bedrijf kosten wil besparen. De luchtvaartgroep zou mogelijk vandaag meer duidelijkheid verschaffen over nieuwe bezuinigingen bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers. Ook dat sprak KLM evenwel tegen.

Dat de kosten na afloop van het nog lopende besparingsprogramma nog verder omlaag moeten, staat wel vast. Dat gaf Air France-KLM medio september al aan bij de presentatie van zijn strategie voor de jaren tot en met 2020.

Topman Alexandre de Juniac zei toen, dat het bedrijf de komende tijd in nauw overleg met het personeel op zoek gaat naar manieren om efficiënter te werken. Daar is ook na de kostbare staking bij Air France in september niets aan veranderd, aldus de KLM-woordvoerder.

Voorzitter Reinier Castelein van De Unie hield ook na de ontkenning van KLM vol dat banenverlies dreigt bij Air France-KLM. Hij bleef erbij dat een van de scenario's die de ronde doen is, dat werk van grondpersoneel wordt uitbesteed. Dat kan volgens hem betekenen dat bij KLM 7.500 banen op de tocht komen te staan. 'Maar er zijn ook minder verdergaande scenario's. Hoe dan ook het bedrijf moet zo snel mogelijk duidelijkheid verschaffen', zei hij.

Sinds het gedwongen vertrek van KLM-topman Camiel Eurlings eerder deze maand zit de schrik er bij vakbonden goed in. Het vertrek van Eurlings, die werd opgevolgd door Pieter Elbers, zou er volgens FNV Bondgenoten op wijzen dat de 'hardliners' de strijd binnen de KLM-top in hun voordeel hebben beslecht.

Curaçao heeft eigen NV voor onderzoek aanwezigheid gas en olie in territoriale wateren

Kompania di Petroli i Gas di Kòrsou (KPG) een feit


Premier Ivar Asjes van Curaçao heeft gisteren de oprichtingsakte van de overheids-NV Kompania di Petroli i Gas di Kòrsou (KPG) in aanwezigheid van notaris Simon in Fòrti getekend. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 28 oktober 2014.

De nieuwe overheids-NV KPG heeft het alleenrecht om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van gas en olie in de territoriale wateren van het eiland en de bodem ervan. De wetgeving voor deze sector moet nog geregeld worden om daarna in de Staten behandeld te worden.

Gaande dit traject wordt een openbare aanbesteding gehouden voor alle bedrijven die interesse hebben om de mogelijkheden voor exploitatie van gas en olie te onderzoeken.

Na het tekenen van de akte verklaarde Asjes heel erg blij te zijn dat Curaçao de weg heeft vrijgemaakt voor een mogelijke nieuwe economische pijler, nadat er jarenlang over het onderwerp is gesproken.

'Hiermee wordt nogmaals bewezen dat deze regering erin slaagt om dingen in werking te zetten die decennialang niet mogelijk bleken of die in discussies bleven steken zonder dat er concrete resultaten werden geboekt.'

Lissette Bor is voor de duur van zes maanden als interim-directeur van de KPG aangesteld. De commissarissen van de KPG zijn onder andere Werner Wiels, voorzitter, de overige leden zijn Rupert Arrindell, Fausto Balentien, Arthur Nieuw en Ruben Roosberg.

GoodTimes Owru Yari Bakka'na Party 2014 Rotterdam

Origineel en traditioneel oudejaarsfeest in Maassilo Rotterdam

We gaan woensdag 31 december 2014 weer op z'n Surinaams los op de originele en traditionele GoodTimes Owru Yari Bakka'Na Party 2014 in de Maassilo Rotterdam. In deze waanzinnige locatie nemen we vanaf twee uur 's middags met Borgoe en Kawina afscheid van het oudjaar en maken we ons klaar voor de jaarwisseling. Het feest duurt tot negen uur 's avonds zodat je om middernacht weer gezellig bij familie of vrienden kunt zijn om 2015 in te luiden... Het feest van 2014 waar jij bij moet zijn, aldus GoodTimes in een persbericht.

Al meer dan 15 jaar organiseren wij de GoodTimes Owru Yari Bakka'Na Party 2014 in de namiddag tot de vooravond van oudejaarsdag. Bakka'Na is als geen ander feest dat je ooit hebt meegemaakt. Hier vier jij het echte oudejaarsfeest zoals we dat in Suriname gewend zijn.

Ook voor deze editie hebben we alleen de beste live artiesten voor je geregeld waaronder de nummer 1 allround formatie van Nederland: La Fiesta, die exclusief op dit feest staat. Uiteraard kan de opzwepende Surinaamse Kawina muziek niet ontbreken en daar zorgt de formatie Ondrofeni voor. De boys van SBMG, bekend van hun hit 'Oeh na na', komen speciaal voor dit feest naar Rotterdam. En gangmaker en moiboi himself Gio, zal weer zorgen voor een spetterend optreden. Uiteraard regelen we weer leuke special guests, die jouw op de dag zelf zullen verrassen.


Wat dj's en mc's betreft hebben we ook alleen maar het beste in huis gehaald. Zo ontvangen wij een populaire surprise guest dj die pas op de dag zelf bekend gemaakt zal worden. Verder alleen maar toppers zoals dj's Biggi & Mc Elton, Superior, Duane Franklin, Diamond Spin, Chippie, Fasta, Marvelous K, Patrick Paul, Mexmaster J en mc D-Jay. 
Op het feest ervaar je Suriname, maar ook daarna kan dat. Want koop je een kaart in de voorverkoop, dan maak je ook nog kans op een geheel verzorgde reis naar Suriname: een retourticket van de Surinaamse Luchtvaart Mmaatschappij SLM en bijbehorend verblijf in hotel Torarica.

GoodTimes Owru Yari Bakka'Na party 2014 

Toegang: 18+ 
Tijd: 14.00u - 21.00u 
Locatie: Maassilo Rotterdam 
Adres: Maashaven Zuidzijde 2
Telefoon: 06-37021928 
Website: www.bakkana.nl | facebook.com/BakkanaParty 
Kaarten: via Ticketscript

Bewoners Maretraite verontwaardigd over komst goudraffinaderij

DOE-Assembleelid Breeveld op de bres voor verontruste buurtbewoners


In de woonwijk Maretraite, in Noord Paramaribo, zijn bewoners zeer verontwaardigd en ongerust. De buurt is niet te spreken over plannen om er een goudraffinaderij op te zetten. Het DOE-Assembleelid Carl Breeveld staat achter de bewoners. Dit bericht vandaag, dinsdag 28 oktober 2014, de Ware Tijd.

De buurtbewoners, scholen en sportbeoefenaars kunnen dus rekenen op politieke ruggensteun. Er zal onder meer geprotesteerd worden op het nabijgelegen sportcomplex.

'We gaan de districtscommissaris en het ministerie van Handel en Industrie uitnodigen en een deskundige erbij halen om ons te vertellen wat de gevaren zijn van kwikverdamping. Het belangrijkste is dat de gezondheid van onze kinderen niet in gevaar komt', zegt Breeveld.

Het vrijkomen van kwikdamp is de voornaamste reden van kritiek en vrees als het gaat om goudverwerking.

Het kan er bij de buurt niet in dat de overheid zonder meer een vergunning afgeeft. Naar hun mening is ook niet gevraagd, hoewel de wet het voorschrijft. 'Het lijkt mij dat mensen hier zijn omgekocht', stelt Breeveld.

Problemen voor personeel internaten Atjoni en Stoelmanseiland nog niet opgelost

Het internaat te Atjoni. (Bron foto: Irvin Ngariman/de Ware Tijd)
Personeel dreigt werk neer te leggen


De continuering van de opvang van leerlingen in Atjoni en Stoelmanseiland staat op losse groeven. De tien medewerkers van het internaat te Stoelmanseiland hebben nog steeds geen salaris ontvangen sinds de opening van de kinderopvang in november vorig jaar, aldus de Ware Tijd dinsdag 28 oktober 2014.

De collega's in Atjoni zijn wel uitbetaald, maar hebben geen beschikking van indiensttreding  in handen. 'De mensen zijn voorgehouden dat het in orde komt, maar ze zijn niet zeker of dat voor eind november geregeld is', zegt Dana Doekoe, directeur van het internaat Atjoni.

Jowna Abel, hoofd van het internaat in Stoelmanseiland, zegt dat de medewerkers elk moment met het werk kunnen stoppen. 'Door het geklaag van de mensen merk ik de ontevredenheid op en ik wil ze daarom bijna geen opdrachten meer geven.'

Abel wijst erop dat ook de schoonmaaksters van de VOJ-school in Stoelmanseiland geen salaris hebben gekregen. Los hiervan wonen de leerkrachten in woningen van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO).

'De districtscommissaris  heeft de mensen gevraagd om de huizen te verlaten, omdat zij de woningen ook nodig heeft voor haar personeel.' Als de onderwijzers de huizen verlaten, zal er geen les worden verzorgd en moeten de kinderen van het internaat naar huis.

Abel wijst erop dat woningen voor de leerkrachten in aanbouw waren, maar dat de aannemer is gestopt met de bouw, omdat hij niet wordt betaald voor zijn werk.

Rechtszaak tegen zoon ABOP-leider Brunswijk aangehouden

29-Jarige Elton Brunswijk verdacht van smokkel 5.5 kilo cocaine 

Zoon politicus werd 1 september gearresteerd op J.A. Pengelluchthaven


De zaak tegen Elton Brunswijk (29), zoon van ABOP-leider Ronnie,  diende gisteren voor de rechtbank. De Officier van Justitie legde uit dat Elton ervan wordt verdacht op 1 september de Wet Verdovende Middelen overtreden te hebben, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 28 oktober 2014.

De verdachte werd op de Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden met in zijn bagage vijf pakken met cocaïne pasta met een gewicht van 5,5 kilo.

De jonge Brunswijk wordt bijgestaan door advocaat Benito Pick. Hij bleek gisteren echter nog niet te beschikken over alle stukken in deze zaak en daarom werd de behandeling uitgesteld naar 24 november.

Bij zijn aanhouding door het BID-Team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Politie Suriname heeft de 29-jarige verdachte niet verteld hoe hij aan de drugs was gekomen. De politie meldde, toen dat Elton de Nederlandse nationaliteit bezit en gebruik heeft gemaakt van zijn zwijgrecht. De cocaïne werd in beslag genomen,

18 Maanden jonge peuter verdrinkt in emmer water te Santodorp - Boot met vijf opvarenden zinkt op Marowijnerivier

Een opvarende gezonken boot vermist


De achttien maanden oude Claudina Kwasiba is gistermiddag overleden aan verstikking in een emmer water. Dit is gebeurd aan de Carmen R. Jankiestraat in Santodorp, Paramaribo, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 28 oktober 2014.

Rond half zes kreeg de politie een melding over de verdrinking. De krant schrijft te hebben vernomen, dat een groep kinderen op het erf speelde. De peuter is vermoedelijk op een onbewaakt moment naar de emmer gegaan, waarbij zij ondersteboven erin kwam vast te zitten. De emmer was niet vol met water, maar de peuter zat bij de schouders erin vast.

Een van de kinderen ontdekte het ongeluk en sloeg alarm bij een oudere, die de peuter uit de ton haalde. De moeder van het kind was niet thuis. Zij werd telefonisch op de hoogte gesteld van het ongeval en haastte zich naar huis.

Het lichaam is in belang van het onderzoek in beslag genomen. De politie van Santodorp onderzoekt de zaak verder.

Een boot met vijf opvarenden is gistermiddag gezonken op de Marowijnerivier ter hoogte van de Wanekreek. Een opvarende wordt vermist, aldus bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.