woensdag 29 oktober 2014

Negen jaar cel voor man (29) op Curaçao die vrouw doodreed

Straf jaar onder eis OM vanwege 'depressieve en eenzame toestand' dader

Man beweert zich niets van 'ongeluk' te herinneren


Het Gerecht op Curaçao heeft vandaag, woensdag 29 oktober 2014, de 29-jarige C.A. R-B. veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor doodslag. Op 6 juni van dit jaar zette hij zijn auto in als moordwapen en reed hij Francisca Amanda (51) dood. Dit gebeurde ter hoogte van tankstation Hanenberg, aldus bericht Versgeperst.com.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar geëist. De straf viel lager uit vanwege de ‘depressieve en eenzame toestand’ van R-B. Volgens het Gerecht zal ‘het ondergaan van gevangenisstraf daardoor bijzonder zwaar zijn’.

Op de bewuste dag reed hij omstreeks elf uur 's avonds met een blauwe Chevrolet Equinox, zes keer een Kia Rio van achteren aan. Ter hoogte van benzinestation Hanenberg stapte de medepassagier Amanda uit, waarna ze door R-B werd overreden.

Uit het pathologisch rapport bleek, dat Amanda veel verwondingen had. Ze had meerdere schaafwonden, gebroken ribben, afgebroken tanden en een gescheurde schedel. Ze overleed in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

R-B. reed na het ongeluk door, maar kwam kort daarna tot stilstand door een technisch mankement aan zijn auto. Hij probeerde zich vervolgens schuil te houden, maar agenten wisten hem toch te vinden. Uit onderzoek bleek dat hij onder invloed van alcohol was.

'De verdachte heeft, zo stelt de rechter in het vonnis, geen verantwoordelijkheid genomen voor hetgeen hij heeft gedaan. Naar eigen zeggen kan hij dat niet doen, omdat hij niet meer weet wat er gebeurd is. In het over hem uitgebrachte psychiatrisch rapport wordt gesproken over ‘selectieve amnesie’ bij de verdachte en wel in die zin dat hij geen herinnering heeft aan hetgeen gebeurd is, als gevolg van het feit dat hij onder invloed was van alcohol en als gevolg van ‘ontkenning’ en verdringing', aldus het OM.

Zondagse markt Indira Gandhiweg na 36 jaar eindelijk grondbeschikking ontvangen

RGB-minister: 'Algemeen belang voorop'

'Overhandiging beschikking mag niet politiek vertaald worden'


Na ongeveer 36 jaar beschikt de zondagse markt ‘Covezomag’ aan de Indira Gandhiweg over haar eigen grondbeschikking. De bereidverklaring werd vandaag, woensdag 29 oktober 2014, door de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Steven Relyveld, overhandigd aan de voorzitter van het bestuur van Covezomag onder toeziend oog van de aanwezige marktventers en hoogwaardigheidsbekleders. 

De zondagse markt in paars gehuld.....
Volgens de voorzitter van het marktbestuur, Madhoran Ghisaidoebe, kan er nu zonder enige twijfel en angst gewerkt worden aan de verdere opbouw van de markt, zo bericht de webeditie van het Dagblad Suriname vanavond.

‘Dat de voorzitter van het bestuur van de markt eenvoudig contact heeft gelegd met het NDP-Assembleelid Ricardo Panka en binnen een week het verzoek van het bestuur is ingewilligd, is het teamwerk van deze regering. Dit is een voorbeeld van hoe het moet en dat zaken snel aangepakt kunnen worden in belang van het volk’, aldus de bewindsman.

Hij verder, dat het hem goed deed om de beschikking te mogen uitreiken, maar dat hij het tegelijkertijd jammer vindt, dat de 524 standhouders jaar in jaar uit gedurende 36 jaar lang in onzekerheid hebben geleefd. Volgens de minister staat het algemeen belang voorop en hoopt hij niet dat het gebaar politiek vertaald zal worden.

Parmaccaner goudzoekers uit Meriangebied nog steeds zonder nieuw werkgebied

Een oude porknokkers goudwinningslocatie in Meriangebied.
Commissie Ordening Goudsector zou nieuwe werklocatie aanwijzen

'We verkopen één voor één onze machines om schulden te betalen'


Goudzoekers van de stam der Paramaccaners zitten nog steeds zonder werk. De regering is beloftes om een nieuw goudwinningsgebied voor de goudzoekers aan te wijzen, nog niet nagekomen. Er wordt nog gewacht, hoewel sommigen al failliet zijn, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 29 oktober 2014.

Geld dat geleend is voor het delven in het Meriangebied kan niet terug worden betaald. Het gebied waar multinational Surgold/Newmont grootschalig goud gaat winnen, moest worden verlaten. Dat is al ruim een half jaar geleden.

'De situatie is dat geen van ons die daar werkten nu nog brood heeft. We verkopen één voor één onze machines om schulden te betalen', zegt woordvoerder Hendrik Babel. Het beloofde alternatief blijft intussen uit.

De commissie Ordening Goudsector Suriname zou het allemaal regelen. Volgens de commissie is alles in orde, maar de Paramaccaners ervaren dat toch wat anders. 'Steeds weer wordt ons door commissie voorgehouden dat er een gebied is. Maar, tot nu toe heeft niemand ons gebracht om aan te wijzen dat dit het gebied is', aldus Babel.

Merian ligt in het leefgebied van de Paramaccaners, één van de kleinere marronstammen in Suriname.

Misiekaba (NDP): 'Ontevredenheid onder overgelopen NDP'ers moet niet in schoenen partij worden gestopt'

'NDP te groot om persoonlijke belangen te kunnen behartigen van iedereen'

Misiekaba reageert op vertrek partijgenoten naar Pertjajah Luhur


De ontevredenheid van de overgelopen NDP’ers moet niet in de schoenen van de partij gestopt worden. Dat zegt het NDP-parlementslid André Misiekaba vandaag, woensdag 29 oktober 2014, in het Dagblad Suriname. Volgens hem is de partij te groot om persoonlijke belangen van een ieder te kunnen behartigen. 

Hij beweert dat de partij bij de laatste verkiezingen 101.000 leden had geregistreerd en is de partij gigantisch (te) groot om de hele grote groep in het gareel te houden.

Misiekaba reageert hiermee op de recente overstap van de ex-voorzitter van de jongerenafdeling Nickerie van de NDP, Regillio Dors, die afgelopen weekeinde is overgestapt naar de Pertjajah Luhur (PL), en van een broer van het Assembleelid Rashied Doekhie, Mohamed Doekhie, die als voorzitter van de NDP-subafdeling Rainville bedankt heeft en ook naar de PL is gestapt.

Misiekaba vindt het jammer wanneer de partij een lid verliest, vooral als het gaat om mensen die hun bijdrage hebben geleverd. Maar, dit is volgens hem een normaal verschijnsel binnen het politieke veld. Hij gaat er in ieder geval vanuit, dat deze mensen de overstap op ideologische basis hebben gedaan en niet wegens opportunistische gronden.

Als de overstap niet op basis van de ideologie is, is het natuurlijk jammer, maar ook tegelijkertijd goed, zegt Misiekaba. De ontevredenheid van partijleden moet volgens de NDP'er niet alleen bij de eigen partij gezocht worden. Zo heb je ook leden die op basis van ontevredenheid hun partij verlaten om naar de NDP te gaan.

‘Alle partijen hebben dat’, aldus de volksvertegenwoordiger. Een mooi voorbeeld is de ontevreden onderinspecteur en ex-lid van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), Keshopersad Gangaram Panday, die zijn ongenoegen kenbaar maakte en overstapte naar de NDP. Maar, er zijn nog vragen of dat wel op ideologische basis was, omdat die in ruil een functie op het Kabinet van de President heeft gekregen.

Misiekaba stelt, dat hij geen voorstander is van het overstappen. De parlementariër vindt dat problemen altijd binnenshuis besproken kunnen worden om een oplossing te zoeken. De partijleiding doet haar uiterste best om iedereen tegemoet te komen in alle 62 ressorten van het land. ‘Als de lokale structuren niet kunnen helpen, kun je altijd naar het afdelingsbestuur.’ Volgens Misiekaba komt het wel eens voor dat deze mensen geen oor hebben, maar dan kan het lid altijd nog hoger grijpen.

VHP-Assembleelid Gajadien trekt aan bel bij MinOV over situatie in OS Sunny Point

Les volgen zittend op schoolbankje of gewoon staand.
Door tekort aan meubilair moeten leerlingen op schoolbankjes zitten of staan

Kinderen blijven thuis door gebrekkige omstandigheden: ook geen elektriciteit en water in school


Assembleelid Asiskumar Gajadien, VHP, is geschrokken bij het met eigen ogen zien van de slechte situatie op de Openbare School Sunny Point in Paramaribo. Een groot deel van de 560 ingeschreven leerlingen komt niet naar school, omdat er simpelweg onvoldoende voorzieningen, zoals meubilair, zijn. Kinderen moeten op schoolbankjes zitten of gewoon staan om lessen te kunnen volgen. Niet iedere leerling heeft een stoel.

Gajadien is op de school geweest om zich te oriënteren, nadat ouders hem hadden benaderd. Het Assembleelid laat vandaag, woensdag 29 oktober 2014, via Starnieuws weten dat hij minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) gevraagd heeft om onmiddellijk in te grijpen en ervoor te zorgen dat de leerlingen op een goede manier onderwijs kunnen volgen. Veel kinderen hebben al een maand geen les kunnen volgen.

Ouders, leerlingen en de schoolleider hebben diverse instanties op de hoogte gesteld van de situatie, maar er is geen verbetering opgetreden. Ook is er volgens hen geen zicht op een oplossing. Leerlingen die op de tafel moeten zitten of moeten staan, houden het niet vol en gaan eerder naar huis. 'De kinderen volgen onder zeer gebrekkige omstandigheden les', aldus Gajadien.

De school heeft geen elektriciteit en is ook niet aangesloten op het waterleidingnet. Toiletten kunnen niet worden gebruikt. Er is geen meubilair voor tien leslokalen en voor leerkrachten. De werkomstandigheden zijn slecht. Er zijn niet genoeg leermiddelen.

Deze inventarisatie maakte het Assembleelid vandaag tijdens zijn oriëntatie in de school. Hij vraagt Adhin om deze situatie niet langer te laten voortduren, anders kan er geen voorspelling gemaakt worden over de toekomst van de leerlingen. Het mag geen verloren jaar worden. 'Gaarne acute en duurzame oplossing voor deze problemen', vraagt Gajadien aan de bewindsman.

Vermiste opvarende gezonden boot Marowijnerivier gevonden

Lichaam Azis Bakreede (36) geborgen


Het lichaam van de 36-jarige Azis Bakreede, die maandag in de Marowijnerivier verdween toen de boot waarin hij zat zonk, is vandaag, woensdag 29 oktober 2014, geborgen. Vier collega's wisten zichzelf wel in veiligheid te brengen. 

De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname meldt, dat het lichaam van Bakreede vanochtend rond kwart voor acht uit de Marowijnerivier werd gehaald.

Het slachtoffer en zijn collega's waren onderweg naar Galibi voor bouwwerkzaamheden. Het vaartuig zonk, nadat de motor in de buurt van de Wanekreek was uitgevallen en de boot vervolgens werd getroffen door een vloedgolf.

Het lichaam van Bakreede is afgestaan aan de familie

23-Jarige motorrijder te Willemstad, Curaçao, verongelukt

Motorrijder aangereden door auto op Cabo Verdeweg


De 23-jarige, op Curaçao geboren Sharruckson Shanon Giovani Legito, is de zeventiende verkeersdode op het eiland dit jaar, aldus bericht de krant Amigoe vandaag, woensdag 29 oktober 2014.

Hij kwam om het leven bij een verkeersongeval gisteravond ter hoogte van een snèk aan de Cabo Verdeweg.

Uit voorlopig onderzoek van de politie blijkt dat een auto vanuit de Cabo Verdeweg richting de Seru Fortunaweg naar links wilde afslaan om zo naast de weg te gaan parkeren. Op dat moment raakte de auto de motorrijder, die net kwam aanrijden.

De motorrijder werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij om half drie ‘s nachts overleed. Het onderzoek duurt voort, bericht de krant.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Prem Radhakishun valt van stoel na zien wurgslang

Prem valt met stoel en al van podium in De Wereld Draait Door


Een beschamend moment voor Prem Radhakishun vanavond, woensdag 29 oktober 2014 (Nederlandse tijd), in het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door. Prem schrok zo van de wurgslang die gast Freek Vonk op tafel legde, dat hij pardoes van zijn stoel viel, aldus bericht het AD.

Tafelheer Prem viel met stoel en al van het podium af toen de slang dichtbij kwam, maar herstelde zich snel. 'Niets aan de hand!', riep de televisiemaker door de studio. Op Twitter wordt gegrapt over het fragment.

De twitteraars kunnen de aanwezigheid van bioloog Freek waarderen, maar als Prem van zijn stoel valt wordt het pas echt leuk. 'Inlijsten dat moment', 'Freek vaker uitnodigen als Prem er zit', 'kijk ik voor het eerst in tijden weer DWDD, pleurt Prem van zijn stoel. Toch maar weer vaker kijken?', 'Prem lazert van zijn stoel. Mijn dag kan niet meer stuk', klinkt het.


Freek is vanaf morgen te zien in een nieuw programma voor volwassenen. In Freek Vonk in Australië gaat de bioloog op zoek naar de meest bijzondere schepsels Down Under. Ook zal hij in twee grote liveshows vertellen over zijn avonturen in het wild.

Onder de titel 'Freeks Wilde Wereld Live' staat de bioloog een keer in de Heineken Music Hall in Amsterdam en een keer in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Vonk vertelt begin maart 2012 in De Wereld Draait Door over zijn bezoek aan Suriname waar hij op zoek ging naar een reusachtige anaconda:

Masterplan voor Caracasbaai op Curaçao klaar

Minister Balborda buigt zich over toekomst unieke Caracasbaai

Plan voor Nationaal Park ligt al jarenlang in de la


Nadat afgelopen maandag de uitvoeringsorganisaties Domeinbeheer en Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP) op het strand van Caracasbaai op Curaçao handhavend in actie kwamen tegen illegaal geplaatste palen en occupatie van overheidsterrein, geeft minister Earl Balborda te kennen dat dit een ‘duidelijk signaal was dat men ongeoorloofde ontwikkeling niet zal dulden’. 'Domeinbeheer heeft namelijk een masterplan voor Caracasbaai geformuleerd voor mogelijke ontwikkeling van het schiereiland, dat nu bestudeerd wordt.'
 
Volgens de PNP-minister (Partido Nashonal di Pueblo) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) moet er duidelijkheid komen wat er verder qua ontwikkeling op het schiereiland dient te gebeuren. 'Ik ben nu in beraad over hetgeen reeds op Caracasbaai gerealiseerd is en waar een gedoogbeleid voor geldt, in hoeverre dit aansluit op de plannen zoals uiteengezet in het masterplan. Gekeken wordt in hoeverre de bestaande etablissementen en bouwwerken passen in het geheel en welke gelegaliseerd zouden kunnen worden, waarvoor eventueel uitgifte van optie op grond zou kunnen gelden en welke bouwwerken ontruimd zouden dienen te worden', aldus de bewindsman vandaag, woensdag 29 oktober 2014, in de Antilliaanse krant Amigoe.


Hij stelt, dat als een bestaand bouwwerk een eventuele toestemming zou krijgen, ‘het afbouwen conform de daarvoor geldende regels en bouwvergunningen van ROP dient te geschieden’.
'Dus als men bijvoorbeeld in een container gevestigd is, moet men ervoor zorgen dat de toekomstige huisvesting, na implementatie van het masterplan, op nette wijze gerealiseerd wordt, binnen de daarvoor gestelde kaders. Met het masterplan beoogt men het scheppen van orde en structuur op het schiereiland, conform een duidelijk uitgestippeld beleid', aldus de minister.

Hij zegt verder, dat de actie van afgelopen maandag er duidelijk op was gericht om te laten zien dat er slechts sprake is van gedoogbeleid voor de bestaande bouwwerken. 'Maar hoe dan ook zal men aan de te realiseren bouwwerken duidelijke eisen stellen, waarbij ook het afbouwen binnen afzienbare tijd moet geschieden conform de regels. Het kan dus niet zo zijn dat men bijvoorbeeld een optie op een terrein krijgt en het vervolgens vijftien jaar laat liggen. Nogmaals, men is nu in beraad over het geheel.'


De overheid hanteert een gedoogbeleid voor de reeds aanwezige ontwikkelingen op het Caracasbaai-strand en het schiereiland en zijn er in het verleden geen bouwvergunningen verstrekt. Voor het gebied, dat volgens het Eilandelijk Ontwikkelings Plan (EOP) als bestemming gedeeltelijk toeristische ontwikkeling en voor een ander gedeelte conserveringsgebied heeft, zullen pas bouwvergunningen worden verstrekt wanneer er een masterplan is.

Onder oud-VVRP-minister Charles Cooper (MAN) is het inventarisatietraject ingegeven van de reeds aanwezige ontwikkelingen, die nu gedoogd worden. Het doel hiervan was om te kijken of deze ontwikkelingen wel of niet passen in de toekomstvisie van het geheel. In het verleden heeft de overheid verschillende plannen bekendgemaakt, die uiteindelijk niet werden uitgevoerd, van grote hotelprojecten tot nog niet zo lang geleden een plan van de Curaçao Port Authorities (CPA) voor de bouw van een omvangrijke cruise-village voor de rederij Royal Caribbean.

Zoals bekend, heeft Fundashon Pro Monumento (ProMo) samen met zeven non-gouvernementele organisaties (Amigu di Tera, NAAM, Stichting Monumentenzorg, Reefcare, Team Cactus en de Saia) in het verleden een conceptplan ingediend om het Caracasbaai-schiereiland een status van Nationaal Park toe te kennen, waarbij men grootschalige toeristische ontwikkeling tegen zou moeten gaan. Dit conceptplan behelst een zodanige inrichting dat het schiereiland als vrij toegankelijk natuur- en recreatiegebied moet gelden. ProMo heeft in het verleden herhaaldelijk ‘op de noodzaak gewezen van een op korte termijn te nemen beslissing, aangaande de toekomst van het schiereiland’. Dit om een ‘free for all’-situatie en de ongestructureerde en zelfs illegale ontwikkelingen tegen te gaan, maar ook van vandalisme en vernielingen van de in het gebied aanwezigen monumenten.


Minister Balborda laat nog weten, dat voor de inzet van een loader afgelopen maandag, om de palen op het strand van Caracasbaai te verwijderen, de overheid de kosten bij de verantwoordelijken ‘zal pogen te verhalen’. 'In de praktijk blijkt dit vaak moeilijk te zijn. Het is natuurlijk zonde dat de overheid, die reeds over beperkte middelen beschikt, überhaupt kosten moet maken om op illegale bouwwerkzaamheden te handhaven. Deze middelen kan men natuurlijk beter aan ontwikkeling besteden.'

Aereolineas MAS voert inaugurele vlucht naar Curaçao uit

Dominicaanse luchtvaartmaatschappij start vluchten tussen La Isabela en Hato


De Dominicaanse vliegmaatschappij Aereolineas MAS heeft gisteren haar inaugurele vlucht naar Curaçao uitgevoerd. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 29 oktober 2014.

Met deze vlucht is een nieuwe luchtverbinding gecreëerd tussen Hato en La Isabela in de Dominicaanse Republiek.

Minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling hield een toespraak om de bemanning van MAS welkom te heten. Op de foto is het moment te zien, dat de bemanning bij aankomst met de Dominicaanse vlag poseert.

Dronken agent te Henar, Nickerie, ontnuchterd en ontwapend

Familie dient klacht in tegen dronken agent na bedreigingen


Een politieman, werkzaam bij het bureau Henar in het district Nickerie, is gistermiddag ontwapend. Dit gebeurde nadat naaste familieleden een klacht tegen hem hadden gedeponeerd bij de politie, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 29 oktober 2014.

De gewestelijk politiecommandant van Nickerie, Robert Rakijo, zegt dat hij een voorzorgsmaatregel heeft getroffen na de aangifte. Vanwege de ernst van de zaak heeft hij gemeend om de politieman te ontwapenen.

'Ik wil niet vooruitlopen op zaken waarvan wij de ware toedracht niet volledig kennen.' Deze kwestie moet volgens Rakijo nader onderzocht worden.

De krant bericht verder 'van betrouwbare bronnen' te hebben vernomen, dat de agent in kwestie in een dronken bui bedreigende uitlatingen heeft gedaan naar zijn familieleden. Hij vond het niet leuk, dat bepaalde opmerkingen over hem gedaan werden. Vervolgens heeft hij in een dronken bui de mensen aangesproken, waarbij zaken uit de hand zouden zijn gelopen.

De agent, die danig onder invloed verkeerde, zou op een moment zijn wapen tevoorschijn hebben gehaald en bedreigende uitlatingen hebben gedaan. Genoeg aanleiding voor de dienstleiding om in het belang van het verder onderzoek de politieman te ontwapenen.

Chinese goudsmokkelaar aangehouden op J.A. Pengelluchthaven

2.047 Gram goud in koffer 24-jarige Chinese reiziger


De 24-jarige Jinbao Z. is gisteren aangehouden op de J.A.Pengelluchthaven te Zanderij. Hij werd aangehouden door het BID-Team (Bestrijding Internationale drugshandel) van het Korps Politie Suriname nadat 2.047 gram goud in zijn koffer was aangetroffen. 

Het goud werd in beslag genomen en samen met de verdachte overgedragen aan de afdeling Fraude van de politie.

In het belang van het onderzoek is Jinbao Z. in verzekering gesteld, aldus meldt vandaag, woensdag 29 oktober 2014, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Vuilniswagen vliegt in brand...

(Bron foto: de Ware Tijd)
Oorzaak in brand vliegen vuilnisauto nog niet duidelijk


Een vuilniswagen die over de Welgedacht A weg reed, heeft gisteravond rond elf uur vlam gevat, dichtbij de politiepost te Santo Boma. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, woensdag 29 oktober 2014.

De politie, die snel ter plekke was, alarmeerde de brandweer van Lelydorp.

De vuilniswagen raakte aanzienlijk beschadigd. Het is nog niet duidelijk hoe de brand kon ontstaan. De vuilnismannen konden zich in veiligheid brengen en er deden zich verder geen persoonlijke ongelukken voor.

De vlammen hebben ook enkele elektrische kabels langs de weg beschadigd.

Dieven hebben het gemunt op hangkabels Telesur

Koper in kabels populair onder dievengilde


De politie heeft zeven personen aangehouden voor hangkabeldiefstallen. De verdachten zitten in voorlopige hechtenis en worden verdacht van gekwalificeerde diefstal en heling, aldus de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 29 oktober 2014.

Deze dieven lijken het tot hun beroep gemaakt te hebben om hangkabels van het telecommunicatiebedrijf Telesur te stelen. Die hangkabels dienen voor telefoon-en internetverbindingen. In de laatste weken zijn in de stad en in districten honderden meters kabel gestolen. De dieven ontdoen de kabels van het kunststof omhulsel en verkopen het koper, dat van hoogstaande kwaliteit is.

De politie bericht, dat de dieven via de masten bij de kabels kunnen komen en vervolgens worden delen hiervan afgeknipt en meegenomen.

Deze kabeldiefstallen ontregelen het telefoon- en internetverkeer, die in sommige gevallen zelfs wegvallen. De politie wijst erop, dat het economisch leven ontwricht raakt door deze handelingen.  Hulpverlenende diensten, waaronder de brandweer, politie en ambulance, kunnen ook niet gebeld worden in gebieden waar de telecommunicatiefaciliteiten door deze diefstallen zijn weggevallen.

Burgers wordt gevraagd hun medewerking te verlenen en meteen de politie te informeren wanneer zij personen verdacht bezig zien bij de masten of hangkabels. U kunt gratis bellen met de nummers 115 of 179. Ook Telesur kan gebeld worden via het nummer 472222.

Het is tijd voor professionalisering onder reisgidsen

Nieuwe stichting wil gidsen bundelen en opleiden


Om het toerisme in Suriname verder op weg te helpen, hebben reisleiders training, bijscholing en begeleiding nodig. Om deze doelen in grote lijnen te halen is de stichting United Tour Guides of Suriname (UTGS) gisteren aan de sector gepresenteerd, aldus bericht Starnieuws vandaag, woensdag 29 oktober 2014.

'Omdat we weten, dat er in het verleden weinig ontwikkelingsmogelijkheden waren voor gidsen, hebben we besloten om ons te bundelen', zegt Errol Gezius, secretaris van de stichting UTGS.

Het idee voor bundeling is twee jaar geleden ontstaan. 'We waren met een paar gidsen onderling in het binnenland. En op gegeven moment spraken we het over de sector', vertelt Gezius. Toen was volgens hem al duidelijk, dat training nodig is voor de gidsen. 'We kregen af en toe klachten van toeristen over gidsen. We willen nu eraan werken, dat verhalen tijdens de tours op een eenduidige wijze worden verteld. Een gids mag natuurlijk wel zijn eigen stijl hebben.' Er wordt samengewerkt met andere partners aan standaarden voor het beroep.

De stichting wil landelijk alle gidsen gaan bereiken. Ook wil ze te zijner tijd gaan samenwerken met organisaties die iets met toerisme, toeristen of begeleiding van mensen te maken hebben. 'Het streven is dat er over drie jaren minimaal vijftig gecertificeerde gidsen zijn. En dat er in Boven-Suriname en in alle districten aanspreekpunten zijn waar de juiste informatie te verkrijgen zal zijn', aldus Yves Tjon, voorzitter van de organisatie. Hij hoopt dat de stichting UTGS in deze periode over een database beschikt waarin alle gidsen van het land staan geregistreerd. Sherida Mormon is de penningmeester.

Bij de lancering werd een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de stichting UTGS en de Stichting Toerisme Suriname (STS) en het Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC). Deze samenwerking moet resulteren in trainingen en faciliteiten voor gidsen.

Chinese ondernemer wacht al zes maanden op aansluiting elektriciteitsnet EBS

Ondanks betaling Srd 266.000 aansluitkosten wacht ondernemer nog steeds op stroom

Aannemer Hedi Infra wacht op kabels en geld van EBS voor graafwerk


Ondernemer Yang Jiang, die een nieuw pand heeft laten bouwen aan de Gongrijpstraat 126, wacht al zes maanden op aansluiting op het elektriciteitsnetwerk van de NV Energiebedrijven Suriname, EBS. Yang Jiang zegt vandaag, 29 oktober 2014, in het Dagblad Suriname, dat hij met behulp van leningen een vermogen van 500 KVA heeft aangevraagd bij de EBS. 

‘EBS heeft na maanden een offerte voor mij opgemaakt waarvan het bedrag Srd 266.000,00 groot is om de aansluiting te realiseren.’ Na ontvangst van de offerte van de EBS, op 19 mei 2014, heeft Yang Jiang de kosten voor voorzieningen al op 23 mei 2014 betaald.

De EBS begon twee maanden na voldoening van het vereiste bedrag met het uitvoeren van enkele werkzaamheden, zoals het plaatsen van een transformator van 500 KVA (vermogen) met een laagspanning. Maar, Yang Jiang heeft na een aantal maanden kunnen constateren, dat het werk nog niet helemaal is uitgevoerd.

Bij navraag vernam hij, dat aannemer Hedi Infra graafwerkzaamheden moet verrichten voor de EBS om een hoogspanningskabel aan te leggen, dus moet hij nog wachten. Steeds krijgt hij hetzelfde verhaal te horen, aldus de krant.

Yang Jiang heeft zelf contact gezocht met de aannemer en toen werd hem verteld, dat de EBS de benodigde kabels moet aanleveren en de benodigde financiën voor de graafwerkzaamheden in orde moet maken. Yang Jiang is het wachten echter zat, omdat hij nog steeds niet kan beginnen met zijn handelszaak. Hij vreest dat hij zijn schulden niet op tijd zal kunnen afbetalen.

Inmiddels hij zelfs een brief gericht aan president Desi Bouterse met een verzoek om bemiddeling. 'Ik heb mijn land verlaten en gekozen om mijn geld in Suriname te investeren en nu krijg ik dit', aldus Yang.

Technisch directeur Marcel Eyndhoven van de EBS zegt in een reactie, dat hij niet precies weet waarom zo'n geval zich heeft voorgedaan. De EBS zal er alles aan doen om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Hij adviseert de benadeelde om wederom contact met het bedrijf op te nemen.

Rijsexporteurs willen helderheid over PetroCaribe-afspraken

Onduidelijkheid onder rijstboeren over opkoopprijs padieDe Vereniging van Rijstexporteurs (VRE) kijkt uit naar de afspraken die een Surinaamse delegatie onlangs heeft gemaakt in Venezuela in verband met de PetroCaribe-deal. Toen de rijstboeren hun stem hadden laten horen in verband met de te lage opkoopprijs van padie, was een regeringsdelegatie met alle spoed vertrokken naar Venezuela. Intussen zijn er al maanden verstreken zonder dat er enige duidelijkheid is verschaft. 

De voorzitter van de VRE Bhagwatpersad Ramadhin zegt vandaag, woensdag 29 oktober 2014, in het Dagblad Suriname, dat hij via informele kringen heeft begrepen dat er contracten zijn gesloten. Hij weet echter nog steeds niet wat de inhoud en randvoorwaarden zijn.

Ramadhin waarschuwt, dat indien de Staat geen duidelijke en consequente maatregelen treft wat betreft de opkoopprijs van padie, de rijstboeren over enkele maanden weer met hetzelfde probleem te maken zullen hebben. ‘Dan moeten de rijstboeren weer op straat gaan.’ 

Momenteel wordt een baal natte padie van 79 kilo voor Srd 50 opgekocht. Maar, de rijstboeren komen niet uit met dit bedrag. De staat had voorgehouden, dat er mogelijkheden bekeken zouden worden in de PetroCaribe-deal om daar gunstige padieopkoopprijzen uit te halen.

Volgens Ramadhin moet ook niet vergeten worden, dat niet alleen de kleine rijstverbouwers en de middenstandsboeren in financiële problemen zitten, maar ook de opkopers en de verwerkers. Ook zij hebben leningen lopen bij banken die afgelost moeten worden, ook al ligt de padie prijs gunstig of niet.

De staat had aan de kleine rijstboeren en de middenstandsboeren voorgehouden een subsidie van Srd 480 per hectare uit te keren. Dit heeft nog steeds niet plaatsgevonden, terwijl de rijstboeren dit geld nodig hebben om te investeren. Overigens heeft minister Soeresh Algoe van Landbouw,Veeteelt en Visserij gisteren verklaard, dat die compensatie uiterlijk komende vrijdag op de rekening van de betrokken rijstboeren zal staan.

Ramadhin weet niet of de grote rijstverbouwers in aanmerking zullen komen. De VRE zal eerst een afwachtende houding aannemen voordat zij protest aan tekent om ook in aanmerking te komen voor deze subsidie. ‘Wij wachten even af.’ Nickerie telt ongeveer zes grote rijstverbouwers.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Directeur Centrale Bank ontkracht mythes over devaluatie Surinaamse munt en containers vol geld

'Politici gebruiken financieel-monetair beleid als schietschijf om fabels wereld in te helpen'

Hoefdraad gebruikt introductie Chinese betaalkaart om fabels te ontzenuwen


De directeur ('governor') van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad, stelt onomwonden vast dat er geen sprake is van een op handen zijnde devaluatie van de Surinaamse munt. Hij benadrukt dat er diverse mythes worden verteld over containers met geld die het land binnenkomen om overheidsuitgaven monetair te financieren. De bankpresident wijst op het gevaar en de risico's wanneer politici, met het oog op de verkiezingen, het financieel-monetair beleid als schietschijf gebruiken om fabels de wereld in te helpen.

Hoefdraad zei dat gisteravond tijdens de introductie van de UnionPay International (UPI) digitale betaalkaart. De Surinaamsche Bank zal deze prepaid, debet- en creditkaart, bekend als China UnionPay, CUP-kaart, via de Southern Commercial Bank vanaf vandaag, woensdag 29 oktober 2014, aanbieden, aldus Starnieuws.

'Het is de financiële en de monetaire stabiliteit die uiteindelijk waarborgen dat de Surinaamse economie kan blijven groeien en dat business hier kan gedijen. Als dit waar is, begrijpt u ook mijn verantwoordelijkheid aan het stuurwiel van het monetaire schip, en waarom ik niet over één nacht ijs zal gaan bij het nemen van besluiten, maar ook niet zal schromen om daadkrachtig en direct op te treden wanneer nodig', sprak Hoefdraad.

De bankpresident wees er op, dat een van de wettelijke taken van de CBvS is om Surinaamse bankbiljetten in omloop te brengen. Deze moeten verwisseld worden wanneer de biljetten oud en versleten zijn. Dit gebeurt in samenwerking met de algemene banken die bevoorraad worden en die helpen om oud geld uit omloop te halen en te vervangen voor nieuwe, bruikbare en geldige biljetten.

'Het geld wordt niet hier fysiek vervaardigd, maar in het buitenland gedrukt, met de hoge technologie voor beveiliging en duurzaamheid aldaar ontwikkeld. Dit is dus geenszins monetaire financiering. Er is absoluut geen sprake van monetaire financiering via een systeem met containers geld.'

Hoefdraad zei ook, dat in de Bankwet zeer strikte regels zijn opgenomen over de financiering van de staatskas. De bank kan binnen één fiscaal jaar voor tijdelijke financiering van de begroting, voorschotten verstrekken, maar tot maximaal 10 procent van de geraamde middelen van de gewone dienst van de begroting.

'De tweede strikte regel is, dat boven het plafond van die 10 procent niet mag worden gegaan, op straffe van gevangenis van de bankpresident. Derde strikte regel, de financiering mag niet naar een volgend jaar meegenomen worden. De voorschottenschuld van 10 procent van de middelen van de lopende rekening mag dus nooit cumuleren.'

Hoefdraad memoreerde, dat hij eerder dit jaar heeft benadrukt dat er geen devaluatie van de Surinaamse munt op komst is. 'En ik herhaal het vandaag met alle stelligheid nogmaals. De economie is weerbaar en er zijn grote investeringen op komst, de export- en groeivooruitzichten zijn goed, dus is er geen noodzaak daartoe.' 

'Onze bevinding is, dat de economie de tijdelijke zwakte van deviezeninkomsten kan opvangen zonder schade voor de toekomst. Het is momenteel beter te interveniëren en hiermee de economische activiteit te ondersteunen, omdat dit morgen dubbel en dwars zal zijn terugverdiend. Devalueren is het verkeerde signaal over de robuustheid van de economie afgeven, terwijl juist de toekomstperspectieven gunstig zijn. Het zou de economie op het verkeerde been zetten en dit zou onnodig nadelig zijn. Daarom is het zo kwalijk, dat bepaalde hoeken doelbewust en tegen beter weten in een negatief beeld van de economie scheppen en continu het devaluatiespook proberen aan te wakkeren', stelde Hoefdraad.

Informatielijn over chikungunya op Curaçao

Curaçao zet meer spuitwagens in in strijd tegen chikungunya


Informatie over chikungunya, de bestrijding daarvan en de symptomen, kan vanaf deze week op Curaçao worden opgevraagd via het telefoonnummer 9345. Dat heeft het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur woensdag 29 oktober 2014 bekendgemaakt. Daarnaast wordt er ook informatie verstrekt over spuitlocaties.

Het ministerie maakt ook bekend, dat er meer spuitwagens worden ingezet in de strijd tegen chikungunya.

Het telefoonnummer is iedere werkdag te bereiken van 08.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

Aqualectra op Curaçao nog steeds tekort aan stroom

Elektriciteitsbedrijf gaat over tot stroomonderbrekingen


Nutsbedrijf Aqualectra op Curaçao heeft nog steeds een tekort aan stroom. Dat laat de organisatie vandaag, woensdag 29 oktober 2014, weten. Ook vandaag zorgt dit mogelijk voor stroomonderbrekingen

Problemen met de installatie aan de Dokweg zorgden gisteren voor een onderbreking van ongeveer drie uur. Daarnaast was er  gisteren ook een technisch probleem bij de Curaçao Utilities Company.

Het bedrijf heeft vanochtend laten weten dat het vandaag gaat om de volgende locatie:
* Nieuw Nederland/Monte Verde
Gedeelte Penstraat, gedeelte Nieuw Nederland, Nuyensweg, gedeelte Oranjestraat, Coronet # 116 en een gedeelte Monte Verde (Vanaf 8.30 uur tot 9.30 uur en 14.00 uur tot 15.00 uur).

Morgen, donderdag 30 oktober:

* Montagne Abou/ Hoenderberg
Gedeelte Kaya Sagrado, een deel van Kaya Kanelblum, een gedeelte van Crash woningen, Kaya Katoenbom kavel 25 tot en met 31, en een deel van Hoenderberg. 
(Van 08.00 uur tot 09.30 uur en van 14.00 uur tot 15.00 uur)

VIDS moet beslissen wie beheer voert over recreatieoord Blaka Watra


(Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)
Inheemse dorpen Cassipora en Redi Doti willen zeggenschap over Blaka Watra

Recreatieoord voor bewoners Cassipora heilige plek


De dorpen Cassipora en Redi Doti, in het oosten van Para, ruziën met elkaar over wie het beheer mag voeren over het recreatieoord Blaka Watra. Het toezicht is nu in handen van het dorpsbestuur van Cassipora, maar wordt opgeëist door een actiegroep uit Redi Doti. Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben zij de afslag naar Blaka Watra gebarricadeerd, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 29 oktober 2014.

Zeven jaar geleden had Redi Doti nog volledige zeggenschap over Blaka Watra, maar door enorme verzakkingen bij de Abomakreek, nabij de afslag naar het recreatieoord, konden de mensen van Redi Doti er toen niet meer naar toe.

Cassipora nam destijd het beheer over, maar dat viel niet in goede aarde bij de dorpelingen van Redi Doti. Sindsdien wordt er aangedrongen op een samenwerking. Nu dat niet van de grond komt, dreigt de actiegroep Blaka Watra over te nemen, zeker met de komst van de nieuwe Carolinabrug, waardoor meer bezoekers worden verwacht.

Een oplossing lijkt niet in zicht, aangezien de mensen uit Cassipora zich op het standpunt stellen, dat Blaka Watra  bij hun woon- en leefgebied hoort en voor hun een heilige plek is. Volgens hen heeft Redi Doti, dat vlakbij de Surinamerivier ligt, genoeg ruimte om een eigen recreatieoord op te zetten.

Kapitein Muriël Fernandes van Cassipora en haar collega Lesley Artist van Redi Doti, tevens NDP-Assembleelid, willen niets zeggen over de kwestie. Het meningsverschil is neergelegd bij de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en voor vandaag is er een overleg gepland.

'Wij bemiddelen en zullen hierover later gezamenlijk naar buiten komen', is de korte reactie van VIDS-secretaris Ronald Makosie. Ook is het Bureau Nationale Veiligheid bezig te onderzoeken wat er precies aan de hand is.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling (RO) zegt in een reactie niet op de hoogte te zijn van de ruzie tussen de dorpen.

Taximeters in taxi's van Suriname Taxi Centrale 1660

(Bron foto's: Claudio Barker/de Ware Tijd)
Geen onduidelijkheden meer over tarieven bij 1660

'Wij werken met de afstand en niet met de tijd'

 
Klanten van de Suriname Taxi Centrale (STC) kunnen sinds gisteren op een taximeter meekijken naar het tarief dat ze moeten betalen voor hun rit. Zoals bij de lancering van de STC werd aangekondigd, worden de meters geïnstalleerd. De zoektocht naar een meter die zowel de klant als het bedrijf voordelig uitkomt, nam echter meer tijd in beslag dan was verwacht.

'Maar ze zijn er eindelijk en we zijn ervan overtuigd dat de klant er blij, eigenlijk zeer tevreden mee zal zijn', zegt Gilbert Purperhart, de eigenaar van STC vandaag, woensdag 29 oktober 2014, in de Ware Tijd.

De transparantie waarvoor hij pleit, krijgt met de meters steeds meer vorm. De apparaten zijn op een zichtbare plek in de auto's geplaatst, waardoor de klant altijd het bedrag in de gaten kan houden.

'Het starttarief is zeven Surinaamse Dollars van zes uur 's morgens tot negen uur 's avonds tot en met een afstand van tweeënhalve kilometer. Daarna begint de meter te lopen. Voor elke kilometer wordt daarna Srd 2,24 op het basistarief bijberekend. De klant betaalt dus voor de gereden afstand en niet voor de duur van de rit. Het enige moment waarop men betaalt voor de duur, is bij de wachttijd.'

'Ook komt het voor dat passagiers bij verschillende winkels stopt en gaat winkelen. Dan telt de meter bij elke minuut Srd 0,50 op.'

Purperhart benadrukt dat hij nog steeds de goedkoopste tarieven biedt en zich blijft inzetten voor een transparante service. 'We streven naar honderd procent klanttevredenheid. Wij werken met de afstand, niet met de tijd.'

Veel ruis rond herregistratie on- en minvermogenkaarten

Veel zorgen onder houders on- en minvermogenkaarten

VHP-Assembleelid Jogi: 'De zaak moet opnieuw bekeken worden'


Veel houders van on- en minvermogenkaarten van het ministerie Sociale Zaken en Volkshuisvesting zijn bijzonder ongerust over hun toekomstige positie. Op wijkkantoren krijgen ze tegenstrijdige informatie te horen, ondanks trainingen die voor het personeel zijn verzorgd zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 29 oktober 2014. De Nationale Voorlichtings Dienst (NVD) stelt in een bekendmaking dat de on- en minvermogenkaarten geldig blijven en niet worden ingetrokken. De kaarten die verlopen zijn, worden verlengd. De houders moeten zich wel registreren bij hun wijkkantoor.

'Ik ben maandag gegaan naar het wijkkantoor. Daar kreeg ik te horen dat ik 3 november moet terugkomen. Ik weet niet of ik aan de beurt komt, want slechts twintig mensen worden geregistreerd',
zegt een landbouwer.

Een timmerman stelt, dat het wijkkantoor hem heeft gezegd dat hij naar de verzekeringsmaatschappij moet gaan. Een andere zelfstandige legt uit dat zijn kaart al vervallen is, en hij weet niet wat te doen. 'Ik moet ook nog mee met mijn man, want je moet persoonlijk gaan', vertelt een huisvrouw. 'Hoe gaan we elke maand samen Srd 330 betalen? Vaak hebben we niet eens genoeg geld om de maand door te komen.'

'Ik maak schoon twee keren per week. Ik heb vier kinderen. Ik kan de verzekering echt niet betalen', klaagt een schoonmaakster.

De regering heeft echter diverse malen bekendgemaakt, dat mensen die een on- en minvermogenkaart hebben en niet in staat zijn te betalen, door de overheid gesubsidieerd zullen worden. 'Maar dan moet ik in een krot wonen. Met veel moeite hebben wij een huis gebouwd en dan denken mensen dat we rijk zijn', brengt de huisvrouw hiertegen in.

Als het aan het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi ligt, wordt besloten dat iedereen die een on- en minvermogenkaart heeft gewoon geholpen wordt. De screening moet rustig plaatsvinden. Nu zijn zoveel mensen in rep en roer en zij zijn zeer onzeker, stelt Jogi. Hij vindt dat de zaak opnieuw bekeken moet worden. Ook studenten die boven de zeventien zijn, weten niet waar ze aan toe zijn.

Suriname blij met herverkiezing Braziliaanse president Dilma Rousseff

'Politieke oriëntatie Rousseff sluit veel aan op die van Suriname'


De regering is blij met de herverkiezing van de links georiënteerde Dilma Rousseff tot president van Brazilië. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken voelt de regering Bouterse-Ameerali zich er goed bij.

Behalve de intensieve samenwerking met de grote zuiderbuur, is er ook de politieke gelijkgerichtheid. 'De politieke oriëntatie van president Rousseff sluit veel aan op die van Suriname en heeft een impact op de rest van Zuid-Amerika', zegt Lackin vandaag, woensdag 29 oktober 2014, in de Times of Suriname.

Uit de herverkiezing valt af te lezen dat de ‘links socialistische ideologie’ de overhand behoudt. Paramaribo begrijpt in elk geval, dat er geen stagnatie zal plaatsvinden in de betrekkingen tussen beide landen.

Gemeenschappelijke projecten kunnen worden voortgezet. Het betreft voornamelijk projecten op het gebied van landbouw en onderwijs. 'Brazilië is een land waarmee wij als Suriname ontzettend veel moeten samenwerken als buurland', aldus Lackin.

Intussen heeft zowel president Desiré Bouterse als de regering Rousseff gefeliciteerd met haar herverkiezing.

Air France-KLM: 'Van noodtoestand bij KLM geen sprake'

Lichte daling omzet bij KLM

KLM moet diep in buidel tasten om schade Franse pilotenstaking te dekken


'Er is geen noodplan, we zijn niet technisch failliet en er worden geen drastische ingrepen voorbereid.' Air France-KLM zette vanochtend, woensdag 29 oktober 2014, na dagen speculaties de tegenaanval in. 'Alle berichten die ik de laatste dagen over onze financiële toestand en over massaontslagen heb gezien en gehoord, kwamen uit het niets', zei financieel topman Pierre-François Riolacci van Air France-KLM vandaag. 'En van spanningen tussen KLM en Air France heb ik nooit iets gemerkt.'

Die zouden zijn ontstaan doordat KLM een forse bijdrage zou moeten leveren om de 416 miljoen euro schade te dekken die de pilotenstaking vorige maand bij Air France tot dusver heeft gekost. 'KLM hoeft helemaal niet voor die staking op te draaien.'

Berichten over massaontslagen bij KLM ontkende hij fel. '7.500 Banen is een buitensporig aantal. Het is echt niet zo dat het management van KLM op stakingen bij Air France zit te wachten om zelf maatregelen te nemen.'Dát KLM verder moet ingrijpen, staat volgens Riolacci als een paal boven water. 'KLM heeft het de laatste jaren heel goed gedaan, maar de resultaten van de laatste tijd zijn matig. Dat heeft niets met de staking te maken. Vooral in Azië en Oost-Afrika is de druk op de inkomsten hoog, door concurrentie en lage ticketprijzen. Er is ook voor KLM geen alternatief voor verdere besparingen door kosten en uitgaven omlaag te brengen.' Voor eind dit jaar zal meer duidelijk worden.

Riolacci: 'De financiële situatie bij Air France-KLM is de verantwoordelijkheid van iedereen. We moeten de pijn verdelen en de gevolgen van de huidige omstandigheden gezamenlijk dragen. De staking hielp daar niet bij. '

KLM zag de omzet licht teruglopen tot 2,8 miljard euro. De operationele winst ging met ruim een kwart omlaag tot 265 miljoen euro. Air France zag de omzet, vooral als gevolg van de pilotenstaking, met bijna 10 procent dalen tot iets meer dan 4 miljard euro. De Franse maatschappij leed een operationeel verlies van 21 miljoen euro, tegen een winst van 280 miljoen euro een jaar eerder.

In de eerste 9 maanden van het jaar zijn de opbrengsten bij KLM eveneens licht afgenomen tot 7,3 miljard euro. De operationele winst lag met 232 miljoen euro ruim 17 procent lager dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Voor het gehele jaar staat de teller op een verlies van 514 miljoen euro, maar dat is 137 miljoen euro minder dan het jaar daarvoor.

Persbericht Air France-KLM 29 oktober 2014:

 
(Red. De Surinaamse Krant/ANP/Volkskrant)

MinOV: Er is geen probleem met ijzeren hekwerk OS Latour I

MinOV: Niets mis met hekwerk. (Bron foto: Claudio Barker/de Ware Tijd)
'Technisch is er niets mis en er zijn voldoende vluchtwegen'


Het Onderdirectoraat Technische Diensten van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) heeft geconstateerd, dat er geen probleem is met het ijzeren hekwerk bij OS Latour 1, waarmee leerkrachten wel moeite hebben. Er is daarom geen aanleiding om tot verwijdering daarvan over te gaan. Dat zegt afdelingshoofd Julius Pahalwankhan woensdag 29 oktober 2014 in de Ware Tijd.

Vorige week vrijdag oriënteerde een team van de afdeling zich op de school, nadat leerkrachten in de krant te kennen gaven, het hekwerk een gevaar te vinden.

Maar, Pahalwankhan zegt, dat ook de brandweer, na inspectie op verzoek van het ministerie, heeft geconstateerd dat het goed zit met de veiligheid. 'Technisch is er niets mis. Er zijn voldoende vluchtwegen.'

Volgens enkele leerkrachten heeft het schoolhoofd zonder afstemming met hen het gewraakte hekwerk heeft laten plaatsen. De onderwijsgevenden vinden het ook lastig dat de sleutels van het hek bij de directrice blijven en dat eerst bij haar de sleutel moeten vragen als ze de school willen verlaten.

Doekhie (NDP): 'Ik was al maanden klaar met Dors

Assembleelid wil vooral niet teveel woorden vuil maken aan Dors
 

Hoofdbestuurslid en coördinator van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Nickerie en Assembleelid, Rashied Doekhie, zegt vandaag, woensdag 29 oktober 2014, op Starnieuws al maanden klaar te zijn met Regillio Dors. 'Deze zaak was ruim zeven maanden geleden aan de orde. Zonder Dors, die coördinator was van de jongeren in Nickerie, hebben we de grootste groep op de been gebracht tijdens de wandelmars', beweert Doekhie.

Dors heeft in media verklaard, dat hij diep is beledigd door Doekhie en dat niemand binnen de partijtop het voor hem heeft opgenomen. Hij vindt dat binnen de NDP geen sprake is van democratie. Ook de NDP-jongerenleiders die hij heeft benaderd, hebben hem in de kou laten staan. Dors stelt dat jongeren alleen maar gebruikt worden om het werk te doen, maar ze hebben geen inspraak binnen de partij.

Doekhie zegt nu, dat hij niet teveel woorden vuil wil maken aan Dors. 'Er is over en weer van alles gezegd maanden geleden. De zaak is afgedaan en ineens wordt deze opgerakeld.'

Hij beweert, in tegenstelling tot hetgeen door Dors is verklaard, dat er voldoende gesproken is, met de inmiddels naar de Pertjajah Luhur overgestapte jonge politicus, over zaken die niet door de beugel kunnen. 'Toen het niet hielp, hebben mensen hun handen van hem afgetrokken', aldus Doekhie.

Over zijn broer Mohamed Doekhie, die net als Dors ook naar Pertjajah Luhur is gestapt, zegt de politicus dat hij vanwege juist die familierelatie, niet diepgaand op deze zaak wil reageren. De partij heeft hem in diverse zaken bijgestaan, maar als hij een ander politiek huis heeft gevonden, wenst Doekhie zijn broer succes. Hij zegt nog wel tot slot, dat de trap naar NDP volkomen onterecht is.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

'Politie heeft leven van 67-jarige arrestant op het spel gezet'

Man gearresteerd wegens openbare dronkenschap

Achteraf blijkt dat 67-jarige man getroffen was door herseninfarct

Familie dient klacht in bij politie
 

De politie heeft het leven van de 67-jarige Freddy Fränkel op het spel gezet. Dat beweert althans zijn familie vandaag, woensdag 29 oktober 2014, in de Ware Tijd. Fränkel werd maandag 20 oktober door de politie aangehouden wegens openbare dronkenschap. Achteraf bleek echter dat de man was getroffen door een herseninfarct gehad. 

Fränkel werd op 's middags rond half vier gearresteerd bij een bromfietszaak aan de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo en overgebracht naar het politie bureau.

'Tas van de dronkaard Fränkel Freddy. Ter ontnuchtering', tekst op briefje door de politie vastgeniet aan tas Fränkel. (Bron foto: Damienne Lansdorf)
'Hij heeft achttien uren lang geen water en eten gekregen. Hij moest op een emmer zitten, terwijl hij een beroerte had gekregen', zegt dochter Damienne Lansdorf. Pas dinsdagmorgen tegen half tien mocht hij mee naar huis. 'Dat gebeurde na een poos van halen en trekken tussen beide partijen, aangezien de agenten van mening waren dat hij onvoldoende ontnuchterd was om heengezonden te worden.'

Achteraf bleek dat Fränkel was getroffen door een herseninfarct, wat ook werd bevestigd in een ziekenhuis, zegt de familie. Ook een uitgebreid medisch verslag geeft aan, dat er sprake was van een beroerte.

Wat de familie ook steekt, is dat de politie de tas van de man heeft doorzocht om achter zijn identiteit te komen, maar geen contact heeft gemaakt met hen, zegt zijn dochter. Volgens de familie is het leven van Fränkel in gevaar gebracht door de politie, die hem in plaats van naar een ziekenhuis te brengen, meenam naar het bureau.

Inmiddels heeft de familie een klacht gedeponeerd bij de afdeling Onderzoek Politionele Zaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname. 'Wij zijn niet uit op rancune, maar dit mag zich niet herhalen. De politie blijft volharden dat hij dronken was op basis van zijn gedrag.'

Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt bekend te zijn met deze zaak, maar inhoudelijk nog niet te kunnen reageren.

Overheid sluit backtrack in Nickerie vanwege komst first lady

Boothouders onaangenaam verrast door sluiting

'Waarom gaan militairen en agenten niet naar Albina om daar boothouders te stoppen?'


Boothouder Devinanden Baidjoe vindt het ongelooflijk, dat gisterochtend militairen en politiemannen bij het Corantijnstrand de oversteek van passagiers verboden in verband met het bezoek van first-lady Ingrid Bouterse-Waldring aan het grensdistrict. 

Baidjoe zegt vandaag, woensdag 29 oktober 2014, op Starnieuws, dat iedereen weet dat de first-lady naar Nickerie zou komen, en vraagt zich af waarom men dat niet tijdig heeft doorgegeven en dat het vanwege de veiligheid niet mogelijk zou zijn om afvaarten te doen vanuit de  Backtrack.

Baidjoe zegt dat 'men alleen bang moet zijn wanneer men kwaad doet, als je geen kwaad doet hoef je niet bang te zijn'. Hij haalde ook aan dat de boothouders in Nickerie altijd de dupe worden van zaken. 'Waarom gaan de militairen en politie niet naar Albina om daar de boothouders te stoppen? Gelden de veiligheidsmaatregelen alleen voor Nickerie?', vraagt hij zich af.

Mark Karg van het Bureau Nationale Veiligheid zegt in een reactie, dat om veiligheidsmaatregelen te treffen voor ambtsdragers en notabelen, het nooit overtrokken is om dergelijke maatregelen te treffen.

Volgens Karg moet men rekening houden met de tijd van transnationale criminaliteit, internationale terreurdreigingen en terreuracties. 'Vooral nu met de bescherming van onze nationale volksgezondheid. Mensen moeten weten dat bij gezagdragers veiligheidsmaatregelen nooit overtrokken zijn.'

Met deze tijdelijke sluiting door de komst van de echtgenote van de president in Nickerie, moet de overheid kunnen zien wat zij kan verwachten bij de algehele sluiting van de Backtrack, stelt Karg.