dinsdag 4 november 2014

Filmpje met schaars geklede donkere Sinterklaas van internet verwijderd

Commotie rond met knipoog bedoelde video mogelijk reden verwijdering


Een filmpje met een schaars geklede donkergekleurde Sinterklaas is op internet niet meer te zien. Het filmpje is onderdeel van de campagne 'oooh, kom er eens kijken', dat moet zorgen voor meer (internationale) bezoekers aan de regio WaterReijk en dan vooral aan Giethoorn. Dit bericht vandaag, dinsdag 4 november 2014, de regionale zender RTV Oost.

Het filmpje veroorzaakte veel commotie. De één vond het geniaal, de ander zag er de humor absoluut niet van in. Mogelijk is de commotie de aanleiding dat het filmpje niet meer op internet te zien is. Op de website wordt ook niet verwezen naar de zwarte Sint. De makers van de reclamecampagne hebben nog niet gereageerd.

Volgens de makers was de video een metafoor voor de verrassende omgeving. 'Net zo oud-Hollands, verrassend en leuk als een Zwarte Sint.' Dat in de video een getinte Sinterklaas de hoofdrol heeft, is volgens de makers een knipoog naar de lopende discussie over Zwarte Piet.

Politie laat illegale bouwsels te Santodorp afbreken en verwijderen

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Politie treedt snel op tegen occupanten Santodorp

 
De politie heeft twee bouwsels afgebroken en verwijderd van een geoccupeerd terrein in Santodorp. Het Korps Politie Suriname werd gisteren geïnformeerd over de bouwsels die op het stuk terrein waren neergezet, zonder dat de eigenaar van dat terrein toestemming daarvoor had verleend, aldus bericht de afdeling Public Relations van het korps vandaag, dinsdag 4 november 2014.

Onder het toeziend oog van de politie van het bureau Santodorp zijn de bouwsels afgebroken en verwijderd.

Inspecteur Sandra Claver zegt, dat een week geleden nog gesurveilleerd is in het gebied en toen waren er geen bouwsels te zien. Maar, gisteren kon worden geconstateerd dat het terrein geoccupeerd is.

De eigenaar maakte ook contact met de politie. Een van de bouwsels had al een zinken dak. Onder toeziend oog van de politie is het terrein ontruimd. Het is nog niet duidelijk van wie de bouwsels zijn.

Inheemse Guarani leidster (27) vermoord in Brazilië

(Bron foto: Aty Guasu)
27-Jarige Marinalva Manoel verkracht en doodgestoken


Een inheemse leidster is vermoord in het centraal-westen van Brazilië, nadat ze campagne had gevoerd voor teruggave van voorouderlijk land aan haar stam. Marinalva Manoel, een 27-jarige Guarani, is naar verluidt verkracht en vervolgens doodgestoken. Haar lichaam werd afgelopen zaterdag gevonden in de berm van een snelweg, aldus bericht vandaag, dinsdag 4 november 2014, de Britse organistie Survival International.

Afgelopen maand reisde Marinalva nog ruim 1.000 kilometer naar de hoofdstad Brasilia met een delegatie van Guarani-leiders, om de autoriteiten erop te wijzen, dat zij hun wettelijke plicht moeten uitvoeren door land van de stam terug te geven voordat er meer inheemsen gedood worden.

The Guarani 'Council', Aty Guasu, die de eisen van de inheemsen verwoordt, heeft een brief uitgebracht waarin de autoriteiten wordt verzocht om de moord te onderzoeken en waarin wordt geproclameerd 'Niet meer Guarani doden!'

Guarani leiders worden regelmatig aangevallen en gedood door schutters die in dienst zijn van ranchers die inheems land bezetten en veel verdienen aan de teelt van suikerriet en soya en het houden van vee, terwijl de Guarani gedwongen opeen gepropt worden in reservaten en kampen langs wegen.

Leidend aan alarmerende ondervoeding, geweld en zelfmoorden, besluiten de Guarani soms om kleine stukken van hun jaren geleden gestolen voorouderlijk land te herbezetten, zonder welk land zij niet kunnen overleven. Zeven gemeenschappen die onlangs eigen land weer in bezit namen, waaronder Marinalva's gemeenschap, dreigen nu weer uitgezet te worden.

Guarina leiderGuarani leader Eliseu Lopes zei tegen Survival: 'We strijden voor ons land en we worden gedood, een voor een. Men wil van ons af, volledig. We zijn de wanhoop nabij, maar we geven niet op.'(Red. De Surinaamse Krant/Survival International)

Jhauw speelt vermoorde onschuld

Jhauw wast zijn handen in onschuld....
Ondernemer en beginnend politicus verbaasd over verklaring politie

'Wat ik heb gezegd is duizend procent de waarheid'


Surishopping-directeur en beginnend politicus Ramsoender Jhauw is verbaasd over de verklaring van de politie, die stelt dat de aangifte die hij enkele weken geleden tegen ondernemer Dassasingh en diens zoon heeft ingediend, vals is. Dit laatste bevestigt politie-inspecteur Humphrey Naarden van de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 4 november 2014, tegenover de Ware Tijd.

'Wat ik heb gezegd is duizend procent de waarheid. Alles is tot in de finesses waar', volhardt Jhauw.

'Het onderzoek is zo vergevorderd, dat aangegeven kan worden dat de aangifte in strijd is met de waarheid', zegt Naarden.

Jhauw hield 21 oktober een persconferentie waarin hij repte over moordplannen van Dassasingh jegens hem. Hij liet het aanwezige journaille een geluidsopname horen van de persoon die volgens hem door Dassasingh zou zijn ingehuurd om hem van kant te maken.

Jhauw is ontstemd over de verklaring die de politie nu aflegt. Hij noemt dit onrechtvaardig. 'Toen ik hen die bandjes met geluidsopname heb gegeven bij de aangifte heb ik nog met ze gebeden, dat God ze de kracht en wijsheid geeft om de zaak rechtvaardig aan te pakken.'

Hij daagt de politie nu uit om hem op te sluiten mocht het inderdaad een valse aangifte zijn. 'Als het waar is moeten ze Jhauw komen opsluiten.'

Naarden zegt, dat het nu aan Dassasingh is om een klacht in te dienen inzake smaad, daar zijn naam is geschaad. Hij laat weten dat de politie, tenzij dat gebeurt, niet op eigen initiatief verdere stappen kan ondernemen.

Bushouders lijnroutes PO en PBO zouden verlies leiden door pendelbussen in Para: komende week mogelijk prikactie

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Service chauffeurs PO en PBO naar burgers zou slecht zijn

Bussen rijden maar tot vier uur 's middags


Bushouders van de lijnroute Para-Onverwacht (PO) en Para-Billiton-Onverwacht (PBO) zijn voornemens om volgende week een prikactie te voeren. De actiegroep PO-PBO stelt, dat de onlangs door het commissariaat Para ingevoeorde pendelbussen in Para ervoor zorgen dat zij weinig tot geen passagiers krijgen en als gevolg hiervan niet genoeg verdienen. Dit bericht vandaag, 4 november 2014, het Dagblad Suriname.

De pendelbussen zijn bestemd voor de binnenwegen van Para, zegt de voortrekker van deze actiegroep H. Jagernath. Maar, ze pendelen niet in de binnenwegen, beweert hij. ‘Vanaf vijf uur in de ochtend pendelen ze van Onverwacht naar Lelydorp en andere gebieden in Para. Deze bussen hanteren hetzelfde tarief als PO en PBO. Het tarief is Srd 2 en enkelen nemen zelfs Srd 2,50’, aldus Jagernath

‘Wij zijn vergunninghouders en wij moeten belasting betalen, niet de pendelhouders. Er zijn ongeveer 42 bushouders op deze route’, zegt Jagernath.

De eindhalte van de PO-PBO staat bij het Derde Blok aan de Dr. Sophie Redmondstraat. Vanaf morgen gaan deze bushouders bij de Popkie Dyari staan. Als reden geeft Jagernath aan, dat de passagiers van de binnenstad uit niet naar het Derde Blok willen lopen vanwege de te grote afstand.

De onderdirecteur van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, Estrea Noordzee, heeft hiertoe toestemming gegeven. Het standgeld bij Popkie Dyari wordt door de bushouders zelf betaald. Jagernath is er niet zeker van of de bushouders gaan uitkomen met het tarief en het standgeld. De passagiers in de binnenstad willen niet lopen tot Derde Blok 3 en pakken dan een PL, waardoor de PO-PBO bussen leeg blijven.

De districtscommissaris van Para, Jerry Miranda, zegt dat het pendelbussenproject door het commissariaat van Para is geïnitieerd met de bedoeling het vervoer van de burgers in Para te vergemakkelijken.

De trekker van het pendelbussenproject, Ricardo Ramnarain, zegt dat de service van de PO-PBO houders naar de burgers toe heel slecht was. Zij rijden tot vier uur ’s middags, terwijl er nog mensen zijn die naar school gaan en terugkomen en mensen die tot laat werken.

‘Ze krijgen hun subsidie, al rijden ze niet.’ Reden genoeg om zo een project te initiëren. Het voorproject is vier jaren geleden uitgevoerd, laat Ramnarain weten.‘De binnenwegen waar deze bushouders tekort schieten, hebben wij ingevuld met pendelbussen’, aldus Ramnarain. De bushouders zouden met pendelbussen komen. ‘Maar, we zijn vier jaren verder en die bussen zijn nooit gekomen. Dit is een project dat in fasen wordt ingevoerd en we gaan ongestoord door.'

Dit project is een doorn in de oog van deze bushouders, denkt de voortrekker. Hij denkt niet dat slechts vier pendelbussen, die in Para zijn ingezet, leiden tot inkomstenderving bij zoveel bushouders.

Vrouw (45) overvallen in Franklinweg, Latour

Overvaller rukt tas weg van vrouw


Een 45-jarige vrouw is vanochtend rond half zes door een nog onbekende man beroofd van haar tas in de Fanklinweg in het ressort Latour. Dit bericht de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 4 november 2014.

De man, die haar tegemoet liep, rukte haar tas weg en nam vervolgens meteen de benen. De politie van Latour werd hierover gealarmeerd en heeft een aangifte van het slachtoffer opgenomen.

De vrouw verklaarde dat in de tas onder andere belangrijke documenten zitten en haar twee mobiele telefoons.

De dader is volgens inspecteur Hardew Jhinkoe-Rai van het Korps Politie Suriname nog niet aangehouden. Het slachtoffer heeft geen letsels opgelopen

Somohardjo (PL): 'Algoe is niet bedreigd met een Uzi om de bewilliging te tekenen'

LVV-minister Algoe wil rechtszaak aanspannen tegen Pertjajah Luhur

PL stelde door Algoe ondertekende bewilligingsbrief in handen pers


De voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, zegt vandaag, dinsdag 4 november 2014, in het Dagblad Suriname, reactie op het voornemen van Soeresh Algoe, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LV), om de PL voor het gerecht te zullen slepen, dat Algoe ‘dit vooral moet doen’. 

Tegenover de krant  had minister Algoe eerder ontkend lid te zijn van enig partij. De PL stuurde toen zijn bewilligingbrief als bewijs voor de redactie dat hij lid is geweest van de Pertjajah Luhur. Uit die brief blijkt dat Algoe getekend heeft om lid te worden van deze partij.

'We liggen er ten eerste niet wakker van en ten tweede bevelen we het hem zelfs aan, want wij willen ook wel dat de waarheid aangedikt wordt. Meneer Algoe is niet bedreigd met een uzi (pistoolmitrailleur), om de bewilliging te tekenen, hij wilde het zelf. Het is zijn eigen handtekening, ik heb niet voor hem getekend en ik heb het niet vervalst', zegt Somohardjo.

Hij denkt dat het ‘spannend’ zal worden als Algoe een zaak tegen de PL hierover aanspant. Het zal een test case zijn voor de rechtsstaat. Er kan dan lering worden getrokken uit het gedrag van Algoe, meent hij.

'Ik heb overigens ook beeldmateriaal als bewijs om aan te tonen dat hij bij ons op het podium gestaan heeft en zelfs beelden waarbij hij mee doet met de vergadering in de hoedanigheid van bestuurslid van de partijraad. Eigenlijk hebben wij geen last van Algoe, maar omdat de kwestie in de pers is verschenen en ons om bevestiging gevraagd is hadden wij geen keus dan de waarheid te laten blijken', stelt Somohardjo.

'Wij hebben er geen enkel belang bij om te zeggen dat hij lid is van de PL, als hij dat niet is. Ons belang is alleen om de waarheid te laten zien.'

Op de vraag aan Somohardjo waarom hij denkt dat Algoe dit ‘feit’ ontkent, zegt de PLvoorzitter dat hij vermoedt dat dit vanwege de NDP is. Volgens Somohardjo is Algoe al die tijd als ‘mol’ gebruikt door deze partij.

RGB maakt gronden vrij voor begaafplaatsen

Ministerie werkt aan verbetering dienstverlening

Openen dependances verlicht druk op hoofdkantoor


Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) is niet alleen bezig om in recordtempo een inhaalslag te maken wat betreft de achterstanden op het domeinkantoor, maar zal ook gronden vrij maken voor begraafplaatsen. Dat zegt minister Steven Relyveld vandaag, dinsdag 4 november 2014, in het Dagblad Suriname. 

'Wij hebben een heleboel aanvragen van verschillende organisaties gekregen. U weet dat begraafplaatsen beperkt zijn en wij als overheid moeten eraan werken om gronden ter beschikking te stellen, zodat onze dierbaren naar hun laatste rustplaats kunnen worden gebracht.'

Surinamers met een Javaanse achtergrond hebben dankzij kordaat optreden van de minister een eigen begraafplaats in Domburg.

Het ministerie heeft volgens Relyveld steeds eraan gewerkt om de dienstverlening te verbeteren. Zo zijn er verschillende dependances geopend zodat aanvragers niet steeds naar het hoofddomeinkantoor hoeven.

'De druk op het hoofdkantoor wordt dan steeds minder.' Er zijn intussen in verschillende districten dependances opgezet. Twee weken geleden heeft Lelydorp een dependance gekregen waar het volgens de minister storm loopt. Hierna heeft het ministerie van RGB samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een dependance te Houttuin geopend. Van hieruit zullen er naast grondzaken ook activiteiten vanuit het ministerie van LVV worden ontplooid, aldus de minister.

'Wij willen de belangen van de gemeenschap behartigen door ze te betrekken in ons beleid.' Ten aanzien van de slechte werkomstandigheden van de ambtenaren die bij dit ministerie werken, worden voorbereidingen getroffen om die te verbeteren. 'U moet begrijpen dat de omstandigheden waarin zij nu werken, niet van vandaag zijn, maar dat we het zo hebben aangetroffen. Toch geef ik niemand de schuld en doe ik geen enkele vingerwijzing. Als verantwoordelijke minister zal ik ervoor zorgen dat ook dit probleem tot het verleden zal behoren.'

Jhauw heeft 'moordplan' van Dassasingh zelf in scene gezet

Fantast Jhauw valt door de mand

Wat velen al vermoeden wordt bewaarheid: de leugens van een ondernemer in het nauw


Ramsoender Jhauw, directeur Surishopping en voorzitter van de politieke partij Ping, blijkt iemand betaald te hebben om de ondernemers Lall en Prashant Dassasingh te beschuldigen dat ze iemand ingehuurd hebben om hem te vermoorden, aldus bericht Starnieuws vanmiddag, dinsdag 4 november 2014.

Jhauw deed op 21 oktober aangifte, nadat hij op 21 oktober een persconferentie had belegd. Hij liet de man die 'hem moest vermoorden' horen. De man zou tot inkeer zijn gekomen en alles aan Jhauw hedbben opgebiecht.

Woordvoerder inspecteur Humphrey Naarden van de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname bevestigt dat de afdeling Kapitale Delicten de persoon gehoord heeft die 'ingehuurd zou zijn'.

'De politie heeft heel sterk het vermoeden dat de aangifte van meneer Jhauw in strijd is met de waarheid. Er moeten nog enkele verhoren plaatsvinden, waardoor wij niet meer informatie kunnen verschaffen', zegt Naarden.

Starnieuws schrijft verder vernomen te hebben, dat de man die opgevoerd is door Jhauw, door de mand is gevallen tijdens het verhoor bij de politie. De man zou Srd 15.000 ontvangen voor de valse verklaring en heeft inmiddels een voorschot van Jhauw ontvangen.

Jhauw heeft op de persconferentie de persoon die hem zou moeten vermoorden, elektronisch opgevoerd. Hij heeft zijn gezicht bedekt ter bescherming van de persoon. De ondernemer toonde ook een foto van Dassasingh met een machinegeweer. Volgens hem is een maffia bezig. Ook delen van de politie zouden hiervan deel uitmaken. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie kreeg eveneens beschuldigingen naar zijn hoofd geslingerd.

Chirurg haalt levende Zuid-Amerikaanse longvis uit lichaam Braziliaan

(Bron foto: medicaldaily.com)
Onduidelijk hoe vis in lichaam 39-jarige Braziliaan is gekomen
 
Man dient klacht in tegen ziekenhuis te Londrina vanwege filmen operatie


Een Braziliaanse man ging noodgedwongen onder het mes in een ziekenhuis te Londrina,Paraná, om een levende vis uit zijn darm te laten verwijderen. Van de ingreep zijn beelden gemaakt, die op internet zijn geplaatst. Op de beelden is te zien hoe een chirurg de palingachtige vis, een Zuid-Amerikaanse longvis (Lepidosiren paradoxa) die 125 centimenter lang kan worden, uit het lichaam van de man haalt. Wonder boven wonder bleek de vis nog te leven. Het beest moest later worden afgemaakt, meldt de Braziliaanse nieuwssite esmeraldanoticias.com vandaag, dinsdag 4 november 2014, aldus de Telegraaf.

De onbekende man, die is hersteld van de operatie, heeft een formele klacht ingediend tegen het Braziliaanse ziekenhuispersoneel dat filmde en foto's maakte tijdens de operatie. Heel soms worden operaties wel gefilmd voor educatieve doeleinden, maar dit moet altijd vooraf worden goedgekeurd door de patiënt in kwestie.

Er is een onderzoek ingesteld naar de personen die verantwoordelijk zijn voor het opnemen van de operatie. De straf kan variëren van een schorsing tot ontslag op staande voet.

De Zuid-Amerikaanse longvis die in de darmen van de patiënt rondzwom, komt vooral voor in moerasgebieden en langzaam bewegend water.

Hoe de vis in het lijf van de man is beland, blijft een raadsel. De 39-jarige patiënt weigert mee te werken aan verder onderzoek.

(Red. De Surinaamse Krant/de Telegraaf/medicaldaily.com)

Automobilist na eenzijdig ongeluk op Esperanceweg in kritieke toestand

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Politie vermoedt een black-out bij chauffeur


Een automobilist is in het afgelopen weekeinde gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de Esperanceweg, een zijstraat van de Verlengde Nieuw Weergevondenweg, aldus meldt het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 4 november 2014. Volgens verklaringen van getuigen zou de bestuurder kort voor de aanrijding zigzaggend hebben gereden op de weg. 

Op een gegeven moment is hij naar links uitgeweken, waarbij de bestuurder met de wagen tegen de beschoeiing van een inrit reed. Vervolgens sloeg de wagen over de kop en vloog over een trens om op een kostgrondje tot stilstand te komen.

Volgens de politie van Santo Boma werd de bestuurder na het incident met de ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis in de stad. Hij werd in kritieke toestand opgenomen. Het slachtoffer zou tot vandaag nog niet aanspreekbaar zijn geweest, aldus de krant.

De behandelende arts heeft geen alcohol in het bloed van de bestuurder aangetroffen. De politie vermoedt, dat de automobilist tijdens het rijden een black-out heeft gehad.

Kwestie verhoging houtconcessierecht hangt nog steeds in de lucht

Houtunie hoopt op oplossing van president Bouterse


De Algemene Surinaamse Houtunie (ASHU) verwacht, dat president Desi Bouterse binnenkort een oplossing zal brengen in de langdurige kwestie betreffende de verhoging van het concessierecht per hectare naar Srd 20 per jaar. 

André Soeltaansingh, voorzitter van de Houtunie, zegt vandaag, dinsdag 4 november 2014, in het Dagblad Suriname, dat hij medio juni nog een gesprek heeft gehad met het staatshoofd en hij hem verzekerd heeft er alles aan te doen om een oplossing voor dit probleem te zoeken. Hij verwacht dat Bouterse voor eind van dit jaar van zich zal laten horen.

Een deel van de concessionarissen had besloten om naar de rechter te stappen, terwijl een ander deel eerder aangaf ‘on speaking terms’ te zijn met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen.

Soeltaansingh stelt echter, dat hij weinig weet over deze twee groepen en niet veel kan aangeven over de vorderingen die zij eventueel hebben geboekt.

De regering heeft de verhoogde tarieven in november 2013 vastgelegd in een beschikking die vanaf 1 januari 2014 is ingegaan. Volgens de ASHU is er niet gecommuniceerd met de ondernemers die in de sector werkzaam zijn. Soeltaansingh zei eerder, dat er een spiraaleffect volgt als de concessiehouders op basis van deze verhoging hun activiteiten doorvoeren. Dat betekent dat de consument minimaal dertig procent meer op de prijs voor gezaagd hout zou moeten betalen.

Een andere zaak die de ASHU dwars zit is dat de tariefsverhoging alleen geldt voor concessiehouders. Zo geldt het tarief niet voor een belangrijke groep bosexploitanten van gemeenschapsbossen, waarover veel dorpen beschikken. De tariefsaanpassing is niet van toepassing op deze groep.

In februari is er een overleg geweest over dit onderwerp tussen de vertegenwoordigers van de houtsector (ASHU, KKF, ASFA), de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Steven Relyveld, en vicepresident Robert Ameerali. Laatstgenoemde heeft tijdens dit gesprek beslist dat die verhoging van Srd 20 overeind blijft. Volgens hem biedt die wet voldoende openingen waardoor het een beetje dragelijker kan worden voor de bosbouwsector.

Uiteindelijk is alle hoop nu op de president gevestigd.

Dronken buitengewoon agent van politie bedreigt receptioniste hotel met zijn wapen

'Sorry' komt te laat: agent ontwapend en gearresteerd


De buitengewoon agent van politie (BAVP) A. blijkt afgelopen zondagmorgen rond negen uur voor een scene te hebben gezorgd voor een hotel aan de Dr. Sophie Redmondstraat in Paramaribo, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 4 november 2014.

De man verkeerde onder invloed van alcohol, toen hij op een gegeven moment de receptioniste met zijn dienstvuistvuurwapen bedreigde.

Uit het onderzoek van de politie van het bureau Keizerstraat blijkt, dat de telefoon van de agent constant overging terwijl hij in de hal van het hotel in slaap was gevallen. De receptioniste stuurde een man om de agent te wekken en hem te vragen om zijn telefoon op ‘stil’ te zetten. Nadat de man de BAVP’er had gewekt, werd hij kwaad. A. trok daarbij zijn wapen en bedreigde de receptioniste daarmee.

Inmiddels was de echtgenote van de agent hem komen halen. Beide zijn toen naar huis gereden. Thuis aangekomen heeft de agent kennelijk zijn verhaal aan zijn vrouw verteld, waarna het echtpaar terugkeerde naar het hotel om vermoedelijk de verontschuldigingen aan te bieden.

De gealarmeerde politie van het bureau Keizerstraat, die telefonisch een melding over de bedreiging had ontvangen, was bezig met het onderzoek toen de agent samen met zijn echtgenote het hotel binnenstapte.

De verdachte BAVP’er kon op aanwijzing van het slachtoffer meteen worden ontwapend en aangehouden. De zaak is voor verdere afhandeling overgedragen aan de politieafdeling OPZ (Onderzoek Personele Zaken).

Lijnbus met 28 passagiers belandt in trens bij Magentakanaalweg

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Chauffeur rijdt op onverantwoordelijke wijze langs file en verliest controle over stuur


Een lijnbus met 28 passagiers is gisterochtend rond zeven uur in een trens beland nabij de kruising van de Nieuw Weergevondenweg/Rashied Pierkhanweg en de Magentakanaalweg. Inspecteur Sandra Claver van het politiebureau te Santodorp zegt, dat de passagiers ongedeerd zijn gebleven, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 4 november 2014.

Zoals gebruikelijk is er elke morgen een file op deze weg. Een politieambtenaar staat s morgens dan ook op de kruising van de Magentakanaalweg en de Nieuw Weergevondenweg/Rashied Pierkhanweg om het verkeer in goede banen te leiden.

De buschauffeur, die van Sunny Point richting Paramaribo reed, heeft op een gegeven moment de file ingehaald en verloor daarbij de controle over het stuur en belandde in een trens.

Claver stelt, dat het gedrag van de buschauffeur zal worden afgestraft met een boete van Srd 500. 'Het is verboden om zich op de openbare weg zodanig te gedragen, dat de vrijheid van het verkeer zonder noodzaak wordt belemmerd of dat de veiligheid op de weg in gevaar wordt gebracht of redelijkerwijze is aan te nemen dat de veiligheid op de weg in gevaar kan worden gebracht.' Naast de boete is de chauffeur ernstig gewaarschuwd door de politie.

Oud-minister Orlando van Amson overleden

Van Amson was in jaren '80 minister van Sport- en Jeugdzaken


Orlando van Amson, oud-minister van Sport- en Jeugdzaken in Suriname, is overleden. Dit is vanochtend, dinsdag 4 november 2014, aldus de Ware Tijd bevestigd door een bron op het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Tijdens de huldiging van vier sporters gisteravond werd over het overlijden gesproken, zo schrijft de krant. 

Van Amson, die zijn sporen heeft verdiend als onder meer wielrenner en basketballer, was in de jaren tachtig van de vorige eeuw minister van Sport- en Jeugdzaken. Hij begon zijn politieke loopbaan bij de Nationale Partij Suriname, maar maakte de overstap naar de Nationale Democratische Partij (NDP).

Na een scheiding in 2000 vormde zich de splinterpartij Democratisch Nationaal Platform 2000 (DNP 2000), waar Van Amson, ex-president Jules Wijdenbosch, Errol Alibux en Yvonne Revales kopstukken van waren. Na een paar jaren werden de gelederen gesloten en ging DNP 2000 weer op in de NDP.

Bij de installatie van het huidige Nationaal Jeugdparlement in 2011 noemde president Desi Bouterse Van Amson één van de pioniers die het jongeren- en jeugdwerk inhoud heeft gegeven. Van Amson heeft in 1967 aan de wieg gestaan van de Inter-Guyanese Spelen, het sporttoernooi tussen scholieren van Suriname, Guyana en Frans-Guyana.

PowNed-verslaggever doet aangifte tegen Quinsy Gario

(Bron: De Surinaamse Krant/Twitter)
Gario maakt verslaggever op Twitter uit voor racist


PowNed-verslaggever Jan Roos heeft aangifte gedaan tegen Quinsy Gario, nadat hij door hem op Twitter werd uitgemaakt voor racist, aldus bericht vandaag, dinsdag 4 november 2014, de Telegraaf.

Gario is de initiatiefnemer van de actie ’Zwarte Piet is racisme’.

Roos roept andere Twitteraars - die ook door Gario zijn uitgemaakt voor racist - hetzelfde te doen. Hij vraagt ze een screenshot van de beschuldiging te maken en naar hem te sturen. Aan die oproep heeft ook GeenStijl-redacteur Bart Nijman inmiddels gehoor gegeven.

De verslaggever meldt op Twitter, dat de politie zijn aangifte serieus neemt. Mogelijk wordt de rechterche erbij gehaald omdat, zo schrijft Roos,

'Quinsy Gario een bekende dader is bij de politie.' Quinsy Gario kwam onlangs onder vuur te liggen toen hij in een tweet impliceerde dat premier Mark Rutte 'witte slachtoffers' van rampvlucht MH17 belangrijker zou vinden dan 'bruine'.

Curaçao versoepelt visumbeleid voor reizigers uit China en India

In samenwerking met Nederland ook visumvrijstelling voor zeven landen


Iedereen afkomstig uit China en India met een ‘multiple entry’ visa voor Canada en/of Amerika mag vanaf begin deze maand zonder extra visa voor het Caribisch gebied, Curaçao binnen. Dat laat de regering weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 4 november 2014.

Ook is er in de samenwerking met Nederland besloten dat er een visumvrijstelling komt voor zeven landen.

Bezoekers uit de Verenigde Arabische Emiraten, Albanië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Macedonië, Servië en Moldavië hoeven geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan Curaçao.

PAIS-Statenlid Rosaria op Curaçao: 'Geen voordeel van de twijfel meer voor mevrouw Wiels'

Gevolmachtigde minister Wiels heeft 'regels aan haar laars gelapt'

In opspraak geraakte Wiels verzwakt morele autoriteit Curaçaohuis in Den Haag 


'Er is geen voordeel van de twijfel meer voor mevrouw Wiels.' Dat stelt het Curaçaos PAIS-Statenlid Alex Rosaria na het SOAB-rapport (Stichting Overheidsaccountantsbureau) over het kabinet van de Gevolmachtigde minister te hebben gelezen. 

Een politiek standpunt neemt hij pas vanavond in na afloop van de bestuursvergadering van de partij, zegt hij vandaag, dinsdag 4 november 2014, in het Antilliaans Dagblad.

'Het rapport geeft duidelijk aan, dat mevrouw Wiels de regels aan haar laars heeft gelapt, vooral voor wat betreft het personeelsbeleid. Dat is niet acceptabel', stelt de PAIS-leider. Hij is daarmee de enige binnen de coalitie die zich uitlaat over het rapport.

Fractieleider Melvin Cijntje van Pueblo Soberano laat weten het rapport nog niet helemaal gelezen te hebben en er dus nog geen uitspraken over te kunnen doen. PNP-leider Humphrey Davelaar is al dagen niet bereikbaar voor commentaar, net als onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.

Opvallend is dat Rosaria aangeeft, dat de Gevolmachtigde minister van Curaçao, die op instructie van de Raad van Ministers van Curaçao dient te handelen, geen gehoor geeft aan verzoeken vanuit Willemstad. 'Het is niet acceptabel dat hier te Willemstad streng naar de regels wordt gekeken, terwijl in Den Haag deze niet worden nageleefd. Het schijnt dat het Curaçaohuis geen gehoor of niet genoeg gehoor geeft aan de verzoeken van het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening om haar werk correct te kunnen uitvoeren.' Dit is geen goed bestuur, stelt de PAIS-fractieleider.

'Ik heb gesproken met de minister van BPD, Etienne van der Horst. Ik heb met hem afgesproken dat er een stringenter toezicht moet komen van zijn ministerie op het personeelsbeleid van het Curaçaohuis. Ik heb hem gevraagd om geen één benoeming of verlenging van personeel van het Curaçaohuis goed te keuren zonder dat er eerst een goed beeld bestaat voor wat betreft het personeelsbeleid.'

Rosaria stelt, dat het ‘heel vervelend’ is dat Wiels voor de zoveelste keer in opspraak komt. 'Dit is een schaduw voor dit kabinet en verzwakt de rol en morele autoriteit die het Curaçaohuis moet hebben als een bruggenbouwer tussen Curaçao enerzijds en Nederland en de Europese Unie anderzijds. Als zij een Gevolmachtigde minister van PAIS was, zou zij daar allang niet meer zit-ten.'

Wat oppositiepartij PAR betreft moet Wiels het veld ruimen, zo liet fractieleider Zita Jesus-Leito eerder weten.

Oppositiepartij MFK is gematigder. Leider Gerrit Schotte: 'Het rapport is flauwtjes. We zullen het er in de loop van deze week over hebben binnen onze fractie, maar de meeste dingen uit het rapport wisten we al. Als we de media mogen geloven is er zelfs meer gebeurd dan in het rapport vermeld staat.'

Op de vraag of Wiels het veld moet ruimen, reageert Schotte cynisch: 'Het heeft niet meer te maken met wat wij vinden. Als 11 van de coalitie het goed vinden, dan blijft Wiels gewoon zitten.'

Asabina (BEP): 'Ondanks groei economie geen hoerastemming'

Armoedekloof in Suriname wordt groter: ongelijke welvaartsverdeling

Zorgwekkende stijging jeugdwerkloosheid


Van een hoerastemming kan geen sprake zijn, ondanks de geconstateerde groei van de Surinaamse economie. Dit stelt het Assembleelid Ronny Asabina (BEP) vandaag, dinsdag 4 november 2014, in de Ware Tijd.

Van economische groei is wel sprake, maar de grote bedreiging komt van elders. In de samenleving is volgens Asabina sprake van een ongelijke verdeling van welvaart. De armoedekloof wordt alleen maar groter.

'De economische groei is geconcentreerd bij een klein deel van de bevolking. De regering moet beseffen dat groeiende ongelijkheid sociale stabiliteit bedreigt', aldus Asabina.

Een dergelijke ontwikkeling is dan wel opmerkelijk. President Desiré Bouterse zegt in principe hetzelfde als Asabina. Bouterse vindt economische ontwikkeling zonder sociale welvaart voor iedereen, geen ontwikkeling.

Toch ziet Asabina het steeds meer krom trekken onder het huidige beleid. 'De arbeidsmarkt trekt niet aan. Integendeel, de jeugdwerkloosheid is zorgwekkend toegenomen. Dan praat ik niet eens over de sociale wetten die ongetwijfeld diep zullen ingrijpen in de sociale en economische bedrijvigheid.'

Twee voor moord op Haïtiaan Molius veroordeelde agenten in hoger beroep

Tot 15 jaar cel veroordeelde agenten beweren onschuldig te zijn


De twee agenten die afgelopen week werden veroordeeld tot 15 jaar cel voor de moord op de Haïtiaan Celius Molius, gaan tegen het vonnis in hoger beroep. Dat meldt de Ware Tijd vandaag, dinsdag 4 november 2014.

De beide mannen beweren onschuldig te zijn. Ze werden schuldig bevonden aan ontvoering, afpersing en het doden van Celius Molius. Advocaat Irvin Kanhai, die beide agenten met zijn collega's Benito Pick en Murwin Dubois vertegenwoordigt, zegt dat het bewijsmateriaal onrechtmatig is verkregen.

De Officier van Hustitie heeft in zijn betoog voet bij stuk gehoude,n dat de agenten misbruik hebben gemaakt van hun positie. Dit zou door 'kennis en middelen' van het Korps Politie Suriname zijn gedaan. De rechter zei, dat agenten juist de plicht hebben om de samenleving te beschermen.

Tijdens hun detentie worden de veroordeelden begeleidt door Forensische Maatschappelijke Zorg en een psycholoog.

Het lichaam van Molius werd op 29 maart 2012 langs de Nieuw Weergevondenweg gevonden. Zijn handen waren geboeid.

Zwarte Piet op school in Utrecht is niet discriminerend

'Een school discrimineert niet als zij Sinterklaas 2014 met Zwarte Piet viert'

Moeder van leerlingen stapte naar College voor de Rechten van de Mens


Als het aan het College voor de Rechten van de Mens ligt, mag de openbare Prof. Kohnstammschool in Utrecht de Sinterklaasviering dit jaar gewoon doen met Zwarte Piet in de klas. Dat is het oordeel in de procedure die een moeder met kinderen op de school had aangespannen. Zij wilde dat Zwarte Piet in woord en geluid werd verboden.

Volgens het College is dat in dit geval niet nodig. Wel moet goed naar de toekomst worden gekeken, zo bericht de Telegraaf vandaag, dinsdag 4 november 2014.

'Een school discrimineert niet als zij Sinterklaas 2014 met Zwarte Piet viert. De school heeft genoeg gedaan om te zorgen voor een discriminatievrije onderwijsomgeving', zo luidt de conclusie. 'Voor het jaar erna kan het oordeel anders luiden, want Zwarte Piet heeft discriminerende aspecten.'

De moeder vindt dat in de hoofden van de kinderen het beeld wordt opgeroepen dat zwarte mensen dom, slordig en meer in het algemeen anders zijn.
Het College voor de Rechten van de Mens toetst alleen of er sprake is van overtreding van wetgeving over het gelijkheidsbeginsel. Sancties of boetes kan het College niet opleggen. In een eventuele rechtszaak moet het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens wel worden meegenomen.

Eerder liet het college weten Zwarte Piet als een racistisch onderdeel van het Sinterklaasfeest te zien. 'Ook al is het niet racistisch bedoeld, het wordt wel als kwetsend ervaren.' Een verbod is niet de oplossing, liet het college ook weten.

De openbare prof. Kohnstammschool toonde goede wil door eind 2013 al de discussie over dit onderwerp te beginnen, zo luidt het oordeel. Zo kwam de medezeggenschapsraad, waarin ouders en docenten vertegenwoordigd zijn, bij elkaar.

'De school heeft laten zien actie te ondernemen om te voldoen aan haar zorgplicht. Wel verwacht het college het komende jaar verdere actie van de school om ervoor te zorgen dat Zwarte Piet zoveel mogelijk wordt ontdaan van discriminerende aspecten.'

Sital: 'Ik ben niet uit op rancune tegen NDP'

'Dat ik als verdachte geschrapt wil worden uit 8 decemberproces is een puur persoonlijke zaak'


'Ik heb geluiden opgevangen, dat ik op rancune uit zou zijn tegen de NDP, maar dat is helemaal niet waar. Ik wil alleen dat mijn naam gezuiverd wordt. Ik had nooit op de verdachtenlijst moeten zijn gekomen. Dit is puur een persoonlijke zaak.' 

Woorden van Badrisein Sital, vooraanstaand NDP'er en in 1980 betrokken bij de militaire staatsgreep onder leiding van Desi Bouterse, vandaag, dinsdag 4 november 2014, in de Ware Tijd.

Hij zal deze week het Hof van Justitie (HvJ) vragen om heropening van het 8 decemberproces.Sital wil daarmee bewerkstelligen dat hij van de lijst van verdachten wordt gevoerd.

Hij stelt, dat het verzoek aan het HvJ niets te maken heeft met het feit dat hij op gespannen voet leeft met de NDP-leiding. Sital uit regelmatig via media kritiek op de partij.

Een verzoek van hem tijdens het vooronderzoek naar de decembermoorden dat in 2002 begon, om zijn naam van de verdachtenlijst te voeren werd niet ingewilligd, omdat hij dat te laat had ingediend. Sital wilde vervolgens een Kort Geding aanspannen tegen het HvJ, maar dat was volgens hem niet mogelijk.

De Krijgsraad heeft in 2012 het 8 decemberproces geschorst, nadat de Amnestiewet door De Nationale Assemblee werd aangenomen. Deze gewijzigde Amnestiewet zorgt ervoor dat de verdachten geen straf zullen krijgen.

Op de vraag waarom hij niet in hoger beroep gaat tegen die schorsing, zegt Sital dat hij in samenspraak met zijn advocaat heeft gekozen om een verzoek in te dienen bij het HvJ.

Voorlopig geen zandvervoer over Suralcoweg, Para

(Bron foto: BIC Para)
Weg door regenval nauwelijks begaanbaar

Trucks rijden dag en nacht over de weg


Zandtransporteurs mogen voorlopig niet over de Suralcoweg in Para. Dit besluit is afgelopen zondag genomen tijdens een bespreking tussen de lokale overheid en transporteurs. Vanwege de regen is de weg slecht begaanbaar geworden. Dit meldt het Burger Informatie Centrum (BIC) Para maandag 3 november 2014 in een persbericht. 

Bewoners van de Suralcoweg hebben bij monde van woordvoerder William Koo gezegd, dat trucks dag en nacht gebruik maken van de weg, waardoor deze voor kleinere voertuigen en voetgangers onbegaanbaar is geworden. Leerlingen worden in DAF-bussen vervoerd.

Er zijn zondag plannen gemaakt om de weg te onderhouden. Voortaan moeten transporteurs schriftelijk toestemming van het commissariaat hebben om over de weg te rijden. Het is nog niet duidelijk wanneer de chauffeurs met de trucks weer over de weg  mogen. De toestemming houdt onder andere in, dat arbeiders van de transporteurs ervoor zullen zorgen dat het water dat na regenbuien op de weg blijft, kan wegstromen.

Momenteel houdt de Civiel Technische Dienst van Para inventarisaties om een begroting voor de verbetering van de weg te maken. De bedoeling is dat transporteurs naar vermogen een bijdrage zullen leveren aan de aanpak van de weg.

Albert Ramdin onderscheiden door Business Council van Latijns-Amerika

(Bron foto: Juan Manuel Herrera/OAS)
Waardering voor OAS adjunct secretaris-generaal voor bevorderen public private partnership


De Business Council van Latijns-Amerika (CEAL, Consejo Empresarial de América Latina) heeft de adjunct-secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), ambassadeur Albert Ramdin, onderscheiden. Hij heeft zich sterk gemaakt voor het bevorderen van public private partnership in de Amerika's. Dit is een essentieel instrument om te reageren op veranderende sociale en economische uitdagingen in de regio. 
 
De aftredende CEAL-voorzitter, Samuel Urrutia, bedankte Ramdin voor de inzet van CEO's voor de ontwikkelingsagenda van de Amerika's. Ramdin heeft ondernemers gemotiveerd om samen te werken met overheden op diverse ontwikkelingsgebieden. Hij zal deze weg voortzetten met de nieuwe voorzitter Ingo Ploger. De onderscheiding blijkt al aan Ramdin te zijn uitgereikt tijdens de 25e plenaire vergadering van de CEAL in Madrid welke gehouden werd op 1, 2 en 3 oktober van dit jaar.

Ramdin uitte zijn dankbaarheid voor de eer en benadrukte het belang van de OAS als platform voor dialoog tussen de private sector en de vertegenwoordigers van de lidstaten. Hij benadrukte dat de publiek-private dialoog nodig is opdat een grotere mate van groei, ontwikkeling en kansen komen voor iedereen, om een ​​beter klimaat te creëren tot het scheppen van banen en zich volledig realiseren van de voordelen van de democratie. De OAS en CEAL hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend in april 2012 om elkaar te ondersteunen.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Mogelijk staking onder ambtenaren SoZaVo

Personeel wacht al jaren op bevorderingen en trainingen


Ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvestiging (SoZaVo) gaan wellicht later deze maand in actie, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 4 november 2014. Het al of niet in staking gaan hangt af van een reactie die minister Alice Amafo nog moet geven op een brief die haar donderdag door de vakbond is gestuurd. 

'Haar is gevraagd om binnen twee weken te reageren', zegt Henk Inkt, secretaris generaal van de bond.

Het personeel is ontevreden dat diverse wensen niet worden ingewilligd. Het gaat onder andere om trainingen en bevorderingen die al enkele jaren op zich laten wachten. Uiteindelijk zal de bond op een algemene ledenvergadering een definitief standpunt innemen.

Inkt stelt, dat de laatste trainingen voor bijvoorbeeld maatschappelijk werkers in 2010 zijn gehouden. Ook vinden al geruime tijd geen benoemingen en bevorderingen plaats. 'Personen zijn aangesteld als leidinggevende, maar hebben hun beschikking nog niet.'

Ook zijn driehonderd administratieve krachten bij de wijkkantoren nog niet financieel geherwaardeerd.  'Een bode op een wijkkantoor verdient meer dan een administratieve kracht.'

Ook blijft het Functie Informatiesysteem Overheid (FISO) van de overheid  een heet hangijzer voor de bond. 'Er zijn heel wat scheve verhoudingen die nader bekeken moeten worden', zegt de bondsvoorzitter.

Hij zal vandaag  hierover een brief sturen naar minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken.

Een andere belangrijke ontwikkeling is een Kort Geding van de bond tegen het ministerie om meer dan 100 personen, die zes tot acht jaar terug zijn aangetrokken, maar niet in vaste dienst worden genomen. De bond eist dat het ministerie dat alsnog doet.