vrijdag 7 november 2014

Woning achter moskee aan Calcuttastraat afgebrand

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Moskee loopt water- en schroeischade op


Een hoogbouwwoning achter een moskee aan de Calcuttastraat in de wijk Abrabroki te Paramaribo is vanavond, vrijdag 7 november 2014, rond half acht geheel door brand verwoest.

Brandweervoorlichter Olten Pinas zegt in de Ware Tijd, dat het nog niet duidelijk is of er gewonden zijn gevallen en of de woning tegen brand verzekerd was.

Wel bevestigt hij, dat de woning volledig afgebrand is en dat de moskee aan de achterzijde water- en schroeischade heeft op gelopen. De oorzaak van de brand is vooralsnog onduidelijk.

Granman der Aluku op 83-jarige leeftijd ingeslapen

Granman Paul Doudou overlijdt te Papaichiton in Frans-Guyana


Paul Doudou, de granman van de Aluku marronstam (de Boni’s), is in de nacht van vrijdag op zaterdag jongstleden te Papaichiton in Frans-Guyana op 83-jarige leeftijd ingeslapen. Dat bericht De West in haar editie van gisteren, donderdagavond 6 november 2014 naar aanleiding van diverse berichten deze week in media in het buurland van Suriname,waaronder guyaweb.com en blada.com.

Hij is gisteren begraven in Papaichiton, het bestuurscentrum van de Boni's, waarvan de meeste in Frans-Guyana wonen, en een kleiner deel in Suriname.

Doudou leidde zijn volk sinds 1992 en werd enorm gewaardeerd voor zijn inspanningen voor ontwikkelingen in het leefgebied van de stam. De dorpen van de Aluku liggen langs de Lawarivier op de grens tussen Suriname en Frans-Guyana. Hoewel de Aluku hoofdzakelijk Frans zijn, ligt hun geschiedenis meer in Suriname dan in het buurland.

De stam werd na de vlucht uit slavernij in de kuststrook van Suriname geleid door de legendarische vrijheidsstrijder Boni. Na de val van zijn Fort Boekoe en de dood van zijn strijdmakkers Joli-Coeur en Baron, trok Boni met zijn volgelingen langs de Marowijnerivier naar de Lawa, waar de stam sindsdien woont.

De Boni’s, behoren samen met de Paamaka, Saamaka, de Matawai, de Ndjuka en de Kwinti tot de marronstammen in Suriname.

Doudou is de derde granman die binnen korte tijd overlijdt. Matodja Gazon, leider van de Ndjuka overleed eind 2011 en zijn opvolger is nog steeds niet geïnstalleerd. Zijn collega Belfon Aboikoni van de Saamaka-stam voegde zich in juni dit jaar bij zijn voorvaderen. Ook voor hem is er nog geen vervanging.

(Red. De Surinaamse Krant/De West)

Presentator tv-programma in Nickerie korte tijd gearresteerd wegens huiselijk geweld

Man zou echtgenote 'onbewust' hebben geslagen

Presentator kwam zelf vaak op voor slachtoffers huiselijk geweld


De politie in Nickerie heeft gisteren mediawerker M.N. enkele uren vastgehouden op het bureau te Nieuw Nickerie. Hij zou zich, aldus de Ware Tijd vanavond, vrijdag 7 november 2014, schuldig hebben gemaakt aan huiselijk geweld. Robert Rakijo, gewestelijk politiecommandant, bevestigt de aanhouding van M. 

De verdachte beweert, dat hij onbewust een rake klap heeft uitgedeeld aan zijn vrouw. Volgens hem had zijn vrouw het vermoeden, dat hij een buitenechtelijke relatie onderhoudt.

Hij bevestigt ook, dat na het incident zijn vrouw een klacht heeft ingediend bij de politie. De politie heeft hem om kwart voor een opgebracht. Kort daarna werd hij voorgeleid bij een hulpofficier van Justitie en rond drie uur kon hij alweer met een ernstige waarschuwing naar huis....

Opmerkelijk is, aldus de krant, dat de verdachte, presentator van een televisieprogramma in Nickerie, vaker is opgekomen is voor mensen die slachtoffers zijn geworden van huiselijk geweld.

President Bouterse opent Pietronella Ziekenhuis te Wageningen

President Bouterse wordt rondgeleid in het nieuwe ziekenhuis.
Bewoners Wageningen blij met hun eigen ziekenhuis


De inwoners van Wageningen hoeven geen extra kosten meer te maken voor hun medische zorg, omdat ze vanaf vandaag, vrijdag 7 november 2014, niet meer naar het streekziekenhuis in Nieuw Nickerie hoeven te reizen. Ze hebben nu hun eigen ziekenhuis dat vandaag werd geopend door president Desi Bouterse, zo bericht de Ware Tijd Online.

Volgens Rudolf Verwei, office manager van het Pietronella Ziekenhuis Wageningen, heeft de plaatselijke gemeenschap de afgelopen jaren goede gezondheidszorg moeten ontberen.

Maritha Jeffery, voorzitter van de ressortraad Wageningen blikte bij de opening terug op de sluiting van de Stichting Machinale Landbouw (SML) in 2004, waardoor ook medische hulp aan de arbeiders kwam te vervallen. Ze weet onder welke moeilijke omstandigheden de gepensioneerden van de SML de afgelopen jaren hun dagen hebben doorgebracht.

Volgens het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie begon alles met het verhaal van de jongeman Arnie Rampersad die op zoek naar medische hulp kwam te overlijden. Rampersad zocht hulp bij de toenmalige RGD-poli in Wageningen, maar moest uiteindelijk naar het ziekenhuis in Nickerie. Hij overleefde de reis niet.

Naar aanleiding van dit trieste voorval gaf president Bouterse Antoine Elias, algemeen directeur van het streekziekenhuis te Nieuw Nickerie, de opdracht om naar mogelijkheden te kijken om de zorg te verbeteren in Wageningen. Het nieuwe ziekenhuis is daar het resultaat van.

Topoverleg op Curaçao over aanpak criminaliteit

Minister Van der Horst: 'Hele samenleving bij aanpak criminaliteitsprobleem betrekken'


Diverse betrokken partijen houden op Curaçao op 24 en 25 november een topoverleg over de aanpak van de criminaliteit. Dit topoverleg, onder de naam ‘Kòrsou di Ta Basta Awor’, moet leiden tot een concrete integrale aanpak van de criminaliteit door alle lagen van de samenleving. Dat zei minister Etienne van der Horst (PAIS) gisteren tijdens een persconferentie van de ministerraad. De minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening verving zijn collega van Justitie Nelson Navarro (PAIS) die op dienstreis is.
 
'Het is tijd om de handen ineen te slaan. De politie en de justitiële keten kunnen dit niet alleen. De hele samenleving zal bij de aanpak van dit probleem bij betrokken moeten worden', aldus Van der Horst gisteren, zo bericht de Antilliaanse krant Amigoe vandaag, vrijdag 7 november 2014.

Het is de bedoeling om tijdens dit tweedaagse topoverleg met resoluties te komen die tot concreet beleid en een langetermijnvisie gaan leiden. De deelnemers aan dit overleg komen uit vele verschillende instellingen en instanties van de samenleving en niet alleen van instellingen zoals het Korps Politie Curaçao, de kustwacht, de douane, het Openbaar Ministerie en het vrijwilligerskorps.

'Het gaat om het formuleren van een integrale aanpak nadat we op de eerste dag in kaart hebben gebracht waar we mee te maken hebben met betrekking tot de criminaliteit. Daarom doen ook ex-Justitie-ministers mee, de gouverneur, slachtofferhulp, verschillende ministeries waaronder ook die van Onderwijs en Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn. Verder de Voogdijraad, de Kamer van Koophandel, de Chata, de kinderbescherming en uiteraard justitie.'

Van der Horst liet weten dat het zeer belangrijk is steun te creëren bij elkaar en met elkaar in het vinden van een integrale aanpak. 'We hebben er allemaal last van, maar we zijn beperkt in wat we kunnen doen. Daarom moet er een integrale aanpak komen die gaat doorsijpelen naar de hele samenleving. En daarbij blijft het niet bij praten: we gaan ook doen. De resoluties die we aannemen zullen naar de overheid en naar het parlement gaan om in concrete voorstellen omgezet te worden', aldus de bewindsman.

Ter illustratie van de problematiek en waarom deze aanpak nodig is, werd gisteren een voorbeeld uit de praktijk gedeeld. Een politieagent gaat op een melding van mishandeling af. Aangekomen bij de plaats delict blijkt een zoon zijn moeder te mishandelen. De moeder kan en wil niets ondernemen, omdat de zoon zorgt voor een deel van het inkomen. Bij inspectie blijkt dat de koelkast leeg is. Veel problemen die met criminaliteit te maken hebben komen voort uit grote sociale problemen. Maar wat zijn de mogelijkheden van een agent in deze situatie? 'Precies om deze redenen hebben we een integrale aanpak nodig die het mogelijk moet gaan maken de problematiek aan te pakken maar ook te voorkomen.'

Op de vraag of er financiële middelen zijn om de resultaten van het topoverleg concreet te maken zei Van der Horst: 'Geld is altijd een kwestie van prioriteiten stellen. Dat geldt ook voor begrotingen. Willen we maatregelen nemen, dan zullen we daar ook in concreto vervolg aan moeten geven.'

De gespreksleiding van het topoverleg zal in handen zijn van professor Valdemar Marcha.

Advocaten dienen klacht in tegen Knipselkrant Curaçao

Peterson, Sulvaran en kantoorgenoten. (Bron foto: Knipselkrant)
Nieuwswebsite zou reputatie advocaten hebben geschaad


De advocaten Chester Peterson en Eldon ‘Peppie’ Sulvaran op Curaçao hebben een klacht ingediend tegen de Knipselkrant, zoals de website kkcuracao.net heet. De advocaten vinden dat de site ‘systematisch, bewust en opzettelijk’ de reputatie van het duo heeft geschaad, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 7 november 2014. 

De berichtgeving door de Knipselkrant zou schade aan de goede naam van het advocatenkantoor hebben toegebracht. Hoewel de advocaten vrijheid van meningsuiting een belangrijk goed vinden, zou de Knipselkrant ‘alle perken te buiten’ zijn gegaan en moet er nu strafrechtelijk ingegrepen worden.

'Wie wil er immers zaken doen met advocaten die onder andere als witwassers, leden van een criminele organisatie, maffiamaatjes of als berucht en onbetrouwbaar worden bestempeld', zo stelt het duo.

Peterson en Sulvaran maken deel uit van actiegroep Kòrsou Fuerte i Outonomo (KFO). Eerder deed KFO harde uitspraken over president Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Zo noemde de groep hem onder meer corrupt. De rechter besloot toen dat vrijheid van meningsuiting zwaarder woog dan andere belangen. Toch stappen de advocaten nu zelf naar de rechter.

In hun persbericht, dat is gepubliceerd op de site van de Knipselkrant, verklaren Sulvaran en Peterson: 'Het gaat bij de Knipselkrant om herhaaldelijke beledigende uitlatingen in een poging om onze reputatie zodanig te schaden met beledigingen die ertoe moeten leiden dat het ons on- mogelijk wordt gemaakt om ons werk met gezag te doen. Het is nu genoeg geweest, vandaar de reeds door ons ondernomen strafrechtelijke en nog te nemen civielrechtelijke stappen. Het is tijd om deze lafaards aan te pakken en daarin zijn wij vastberaden.'

Peterson en Sulvaran waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar

Voorlopig laatste Amstel Curaçao Race

Hoteldirecteur Vogels en organisator Van Vliet. (Bron foto: Amstel Curaçao Race)
Organisator Van Vliet: 'Binnenhalen buitenlandse wielertoppers wordt steeds moeilijker'

'De agenda van renners is te vol geworden en Japanse concurrentie'


De toekomst van de Amstel Curaçao Race is onzeker geworden. De voorlopige laatste race wordt morgen, zaterdag 8 november 2014, gereden, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag. Organisator Leo van Vliet van de Amstel Curaçao Race heeft er de afgelopen twee jaar al moeite mee gehad, met het binnenhalen van buitenlandse wielertoppers. 

Zo was Van Vliet dit jaar zo goed als rond met de bergkoning van de tour Rafal Majka en groene trui-winnaar Peter Sagan. Maar, beiden moesten met hun team Tinkoff-Saxo bank naar Tanzania om in hun teambuildingproces de Kilimanjaro te beklimmen.

De Tour Down Under (Australië), San Luis (Argentinië), Dubai, Qatar, Oman, Turkije, Californië (VS), Ronde van Peking, (China) en Québec en Montréal (Canada) veroverden ook een prominente plek op de kalender. Hierdoor is het seizoen langer geworden en komen er juist in de enige vrije maand november steeds meer sponsorverplichtingen voor de renners. Tour de France-winnaar Vincenzo Nibali gaf afgelopen zomer eveneens duidelijke signalen dat hij naar Cur çao wilde komen. Uiteindelijk vond zijn vrouw hun baby te jong om af te reizen.

'Wanneer ik de renners aanspreek, dan merk ik dat er enthousiasme en interesse genoeg is. Maar uit- eindelijk zijn er altijd weer andere verplichtingen waardoor ze niet kunnen komen. De agenda is te vol geworden', aldus Van Vliet.

Behalve een overvolle agenda voelt Van Vliet de hete adem in de nek van het Japanse Saitama. Dat groeide de afgelopen twee jaar uit tot een belangrijke concurrent van het wielerfestijn op Curaçao. Tourorganisator ASO (Amaury Sport Organisation) vliegt direct na de presentatie van het nieuwe schema van de Tour de France alle sterren naar het land van de rijzende zon. Net als op Curaçao mogen de vrouwen mee en is er een toeristisch programma.

'Met een budget van 3,8 miljoen euro is de Japanse wedstrijd eigenlijk geen concurrent voor Curaçao', aldus de organisatie. Van Vliet beaamt dat het budget voor de Amstel Curaçao Race nooit groter is dan 200.000 euro was. Startgeld aan renners werd er nooit betaald, terwijl alle renners - ook meervoudig Tour de France-winnaar Alberto Contador - gewoon economy class werden ingevlogen.

Volgens de organisatie krijgen in Japan de renners daarentegen het tweevoudige startgeld dat in Europa wordt betaald en wordt er businessclass gevlogen. 'Er zijn al meer initiatieven geweest zoals in Cancun en Abu Dhabi. Die sneuvelden allemaal vrijwel direct. Dat wij het dertien jaar lang hebben volgehouden bewijst dat de kracht van de Amstel Curaçao Race is dat niks hoeft en alles mag. Ik denk dat de relaxte sfeer van het eiland velen heeft aangesproken. Ruim tien jaar lang hebben we een groot deel van de wereldtop naar het eiland ingevlogen. Van Contador, Froome, Sagan, Cavendish, Kittel, Freire, Boonen, de Schleck-broers, Hushovd tot alle Nederlandse toppers. Ik kan alleen maar trots terugkijken op die jaren.'

Het renners- en organisatie- hotel Lions Dive & Beach Resort was tien jaar lang de gastheer van het evenement. 'Met dit evenement en andere topsportactiviteiten hebben we Curaçao positief op de toeristische kaart gezet', aldus hoteldirecteur Will Vogels. 'Wij als Lions Dive Hotel gaan de komende periode zeker weer kijken of er de komende jaren hier een nieuw topsportevenement is op te zetten. Wielrennen zal daar zeker een onderdeel van worden. We zullen samen met Leo van Vliet aan een nieuw concept gaan werken.'

Nederland krijgt weer een ambassadeur in Suriname

Zaakgelastigde Noorman biedt 12 november geloofsbrieven aan aan president Bouterse

Nog geen duidelijkheid over Surinaamse ambassadeur in Nederland


Nederland krijgt komende woensdag, na tweeënhalf jaar, weer een ambassadeur in Suriname. Op 12 november zal zaakgelastigde Ernst Noorman zijn geloofsbrieven aanbieden aan president Desi Bouterse. 

Dat zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken vandaag, vrijdag 7 november 2014, in de Ware Tijd. 

Over de invulling van de Surinaamse ambassadeurspost in Nederland wil Lackin niks kwijt. 'Door wie en wanneer deze functie wordt ingevuld ligt aan de president', zegt hij. Van andere bronnen schrijft de krant te hebben vernomen, dat hierover al een besluit is genomen en dat de benoeming nog vóór 25 november van dit jaar plaatsvindt.

Met de aanbieding van de geloofsbrieven door Noorman komt er een einde aan een moeizame politieke relatie met Nederland sinds de aanname van de gewijzigde Amnestiewet medio 2012. Dat er sprake was van ruzie, ontkent Lackin. 'Wij hadden nooit ruzie. De diplomatieke betrekkingen liepen alleen wat stroef.'

Dat er van tijd tot tijd een gespannen sfeer heerst tussen de twee landen 'zal waarschijnlijk zo blijven', aldus Lackin.

Noorman is een van de dertien ambassadeurs uit onder andere Europese landen, waaronder Rusland, die volgende week woensdag en donderdag hun geloofsbrieven aanbieden.

'Haast kapitein zonder schip'; Alphons Levens

Haast kapitein zonder schip

 
Dit is ook maar niks, hè,
zo’n presidentieel stelsel.
Vanaf vandaag is Barack Obama
haast een kapitein zonder schip.

Geef mij dan toch maar terug
dat parlementair stelsel, doch
met een premier die voortkomt uit
‘t volledig landelijk evenredigheids kiesstelsel.

Alphons Levens,
5 november 2014.

Bewoners dr. Sophie Redmondstraat niet blij met ketjapfabriek en bordeel als nieuwe buren

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Buurtbewoners hechten aan hun privacy en willen plaatsing blinde muur

'We hebben nu al last van vieze geurtjes en kortademigheid'


Bewoners aan de dr. Sophie Redmondstraat, naast het achtererf van een taxibedrijf, doen vandaag, vrijdag 7 november 2014, via het Dagblad Suriname hun beklag over de bouw van een ketjapfabriek en een bordeel. De bewoners stellen, dat zij geen ketjapfabriek en bordeel naast hun woning willen, waardoor hun privacy wordt ontnomen en willen dat er een blinde muur wordt geplaatst, zodat zij geen last hebben van de activiteiten die zich zullen afspelen in het gebouw. 

Volgens de omwonenden houdt de eigenaar zich niet aan de norm om een grens van anderhalve meter tussen het pand en andere, bestaande, bebouwing in acht te nemen bij het bouwen.

De bewoners beweren, dat het gaat het om een etagegebouw van drie verdiepingen en dat het fundament er zwakjes uitziet. Verder is het perceel van dit pand aan alle kanten omringd door hoogbouw, waardoor het slecht bereikbaar is voor de brandweer. Volgens de bewoners, die vaak hierover met het ministerie van Openbare Werken (OW) hebben gebeld, is de bouw van een fabriek daar niet bekend en ook niet bij de brandweer.

De bewoners zeggen verder, dat er nu al op een onhygiënische manier ketjap geproduceerd wordt. ‘Wij hebben nu al last van vieze geurtjes, geïrriteerde neus en kortademigheid, laat staan als de productie wordt verhoogd’, aldus een bewoner. 

Tot slot zeggen de bewoners ook veel overlast te ondervinden van de 1 maal 24 uur taxiservice. Zij juichen de aanwezigheid van een taxibedrijf toe, maar er moet tegelijkertijd ook rekening worden gehouden met de buurtbewoners.

Lijnbus met passagiers rijdt op Indira Gandhiweg tegen auto

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Buschauffeur verliest tijdens inhaalmanoeuvre controle over stuur

Scholier in bus en inzittende auto gewond geraakt


Een lijnbus met passagiers is gistermiddag rond kwart over drie tijdens een inhaalmanoeuvre op de Indira Gandhiweg tegen een auto aangereden, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 7 november 2014.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat de buschauffeur ter hoogte van Waldo’s een auto probeerde in te halen. De bestuurder van die goudkleurige auto sloeg echter rechts af, op het moment dat de bus hem aan het inhalen was. De buschauffeur verloor vervolgens de controle over het stuur en botste op de auto. Een auto die voor een inrit stond geparkeerd liep ook schade op.

De personenwagen raakte beklemd tussen de bus en de geparkeerde auto. De automobilist bleef ongedeerd, maar een inzittende raakte gewond en moest met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. Ook een scholier die in de lijnbus zat raakte gewond en moest naar een ziekenhuis worden vervoerd.

De politie van De Nieuwe Grond, surveillance eenheden van Wanica en de verkeersunit Wanica waren ter plekke om het verkeer in goede banen te leiden, aldus de krant.

Ewald 'Slim' Refos op 82-jarige leeftijd overleden

(Bron foto: archief de Ware Tijd)
Dochter Karin: 'Papa laat los, ga rusten, je bent op, op, op'


Ewald 'Slim' Refos is vanochtend, vrijdag 7 november 2014, op 82-jarige leeftijd overleden. 'Ik heb mijn vader gisteravond nog zo gevraagd papa laat los, ga rusten, je bent op, op, op', zegt dochter Karin Refos op Starnieuws. Zij heeft hem bedankt voor alles wat hij voor haar en de rest van de familie heeft gedaan. 'Hij was er altijd voor ons, al zijn mijn ouders allang van elkaar gescheiden', zegt Karin die er vrede mee heeft dat haar vader is ingeslapen.

Refos heeft een succesvol leven achter de rug. Hij was onder andere directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, directeur bij Suralco, voorzitter van Robin Hood en van de Surinaamse Voetbalbond. Hij was ook jarenlang panellid bij Radio ABC in het programma 'Welingelichte Kringen' en adviseur van vicepresident Robert Ameerali.

Ruim een jaar geleden werd ontdekt dat Refos ziek was. 'Hij heeft eerst moeten leren accepteren dat niet alles meer kan', zegt Karin. 'Dat was een moeilijk proces. Op gegeven moment kon hij steeds minder. De laatste dagen at en dronk hij niet meer. Hij was niet meer bij kennis. Ik heb tot zijn onderbewustzijn gesproken en hem gezegd dat hij alles heeft gedaan wat hij kon. Ik wist dat hij zou inslapen. Hij heeft veel voor ons betekend, maar wij zijn blij dat hij is gaan rusten.'

Amerikaans leger verbiedt gebruik woord 'neger'

Negroïde militairen zwart en Afro-Amerikaans


Amerikaanse militairen mogen collega's met een donkere huidskleur toch geen neger (negro) noemen. Eerder deze week publiceerde nieuwszender CNN een instructieboek waarin het woord binnen de strijdkrachten als geaccepteerd wordt betiteld. Maar, het leger heeft daar spijt over betuigd en meldt vandaag, vrijdag 7 november 2014, dat 'neger' echt niet kan, zo bericht de nieuwszender.

'Het leger van de Verenigde Staten heeft onmiddellijk verouderde taal herkend en verwijderd uit de instructies, zodra de aandacht daarop werd gevestigd. Wij bieden onze excuses aan voor iedereen die hier door beledigd is. (..) Het leger is er trots op voor een cultuur te staan, waarbij al het personeel met waardigheid en respect wordt behandeld', aldus een woordvoerder van het Pentagon (ministerie van Defensie).

De termen die wel worden gebruikt voor de negroïde militairen zijn zwart en Afro-Amerikaans.

Het woord neger is volgens de Engelse Oxford Dictionary of English tegenwoordig in onbruik, omdat het beledigend overkomt.

Brandstichtingszaak Wintiwai uitgesteld door afwezigheid tolk

Rechtszaak wordt 20 november voortgezet

Geen tolk voor Spaans sprekende verdachte


In de strafzaak waarin de drie verdachten Chequita L., Deborah A. en Darvind E. terecht staan voor brandstichting in een appartementencomplex aan de Toemak Hoemakstraat te Wintiwai, was gisteren geen tolk aanwezig voor de Spaans sprekende verdachte Darvind. De zaak werd daarom uitgesteld tot 20 november, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 7 november 2014.

Volgens de rechter is er vanaf het voortraject in deze zaak gebruik gemaakt van een tolk om de verdachte bij te staan. Het zou volgens haar daarom niet raadzaam zijn om Sranantongo met Darvind te praten. Dat zou immers bij een eventuele veroordeling een aanleiding voor zijn advocaat kunnen zijn om in hoger beroep te gaan.

Tegen Darvind werd eerder al door het Openbaar Ministerie 18 maanden cel geeist, omdat hij ervan wordt verdacht de brand alleen te hebben gesticht. Deborah heeft een celstraf van 2 jaar tegen zich horen eisen en in de zaak tegen Chequita was onvoldoende bewijs wat leidde tot een eis voor vrijspraak. 

De drie zouden op 10 januari het vuur hebben aangestoken bij een appartementencomplex aan de Toemak Hoemakstraat in de buurt Wintiwai. In totaal brandden zeven woningen af. De voorlopige hechtenis van Deborah en Chequita werd eerder opgeschort.

Darvind E. verklaarde eerder, dat hij in de eerste instantie door Chequita L. was benaderd om de ramen van één van de woningen op het complex in te slaan. Daarna moest hij hetzelfde doen bij een andere woning op hetzelfde complex. Ten slotte werd hij gebeld met de mededeling om een woning in brand te steken. Achteraf zei hij echter dat Deborah het was. De verklaringen van hem waren dus tegenstrijdig.

Deborah nam hem mee naar een winkel waar zij de benodigde spullen kocht, waaronder terpentine. Ook kreeg hij een stok van haar en een doekje waarmee hij de brand kon stichten. Hij gooide de stok met vlammen via het raam naar binnen. Na deze handeling vertrok hij.

De twee vrouwen, Chequita en Deborah, zouden de achttienjarige Darvind Srd 50 hebben betaald om het pand in brand te steken. Hij zou Srd 25 aan de zestienjarige Busta hebben afgestaan. Busta gaf in de rechtszaal aan, dat Darvid degene was die hem had gevraagd om ‘een feit te klaren’. Toen hij weigerde, gaf Darvind aan dat Busta een sufferd was.

Fruit en groente uit Dominicaanse Republiek op Curaçao

Schotte proeft vers fruit van Dominicaanse Republiek.
Import fruit en groente om prijzen te drukken


Op Curaçao is nu ook fruit en groente vanuit de Dominicaanse Republiek verkrijgbaar. Een eerste container is gisteren gearriveerd, aldus Versgeperst.com vandaag, vrijdag 7 november 2014.

Gerrit Schotte, leider van de Movementu Futuro Kòrsou (MFK) en oud-premier, maakte eerder al bekend, dat hij bezig was met een overeenkomst tussen Curaçao en Dominicaanse groente- en fruittelers.

(Bron foto's: Gerrit Schotte)
De verse producten worden geïmporteerd om de prijs van deze voedingsmiddelen betaalbaarder te maken.

Portret van oud-speler nationaal jeugdelftal Suriname Harold Blanck

(Bron foto Harold Blanck: Facebook)
'Vals Plat' belicht 8 november het leven van Blanck


In het NPO-televisieprogramma 'Vals Plat' schetsen programmamakers uit verschillende culturen een persoonlijk beeld van de veranderende samenleving. Met eigenzinnige portretten, krachtige statements en scherpe observaties tonen ze  herkenbare verhalen, die een afspiegeling zijn van wat er speelt in de maatschappij.

Acteur en theatermaker Hakim Traïdia presenteert het programma op zijn eigen onverwachte manier. Geïnspireerd door de hoofdpersonen in de portretten gaat hij de straat op en spreekt hij mensen aan over tal van thema’s als verliefdheid, trots, hoop, doodgaan of overleven. In de uitzending van morgenavond, zaterdag 8 november 2014, staat onder andere Harold Blanck centraal.

Blanck (65) was in 1968 speler in het nationale jeugdelftal van Suriname en won tegen zijn leeftijdsgenoten van Oranje. Zijn veelbelovende voetbalcarrière valt in gruzelementen, als hij ten prooi valt aan een decennialange harddrugsverslaving. Zijn gezin verlaat hem en Harold leeft op de Utrechtse straten als junk, dakloze en draaideurcrimineel.

Tot de drugs hem vier jaar geleden bijna fataal worden en Harold bevangen wordt door God. Hij gooit zijn leven 180 graden om en leeft nu in dienst van de samenleving door vrijwilligerswerk te doen voor verschillende organisaties. Maar hoe positief en gedreven Harold ook in het leven staat, het gemis van zijn gezin en het besef dat hij andere junkies niet kan helpen stemt hem nog steeds triest.

'Vals Plat', zaterdag 8 november om 16.00 uur op NPO 2.

 

Geschil tussen Redi Doti en Cassipora inzake Blaka Watra lijkt opgelost

Nieuwe Carolinabrug zal zorgen voor meer bezoekers

Dorpen lijken gebied gezamenlijk te willen gaan exploiteren


Er lijkt een oplossing in zicht te komen in het geschil tussen Redi Doti en Cassipora om het recreatieoord Blaka Watra, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 7 november 2014. Hoewel er nog definitieve besluiten zijn genomen, staan partijen er positief tegenover om  het gebied gezamenlijk te exploiteren, aldus het NDP-Assembleelid en kapitein van Redi Doti Lesley Artist. 

Het geschil laaide met de komst van de nieuwe Carolinabrug weer op, omdat het gebied door die brug waarschijnlijk meer bezoekers zal aantrekken en dat zal economisch voordeel opleveren.

Redi Doti had zeven jaar geleden nog de volledige zeggenschap over de plek, maar toen dorpelingen door een slechte toegangsweg niet meer naar Blaka Watra konden, nam Cassipora het beheer over. Dat viel niet in goede aarde bij dorpelingen van Redi Doti.

Artist verwacht snel oplossing geschil met Cassipora.
Artist stelt, dat er onlangs op dorpsbestuursniveau intensief overleg is gepleegd en dat partijen dichter bij elkaar zijn gekomen. Hij zegt verder, dat beide gemeenschappen het met elkaar eens zijn dat Blaka Watra door de nieuwe brug meer economische voordelen zal opleveren. Dit is volgens hem dan ook de reden waarom de dorpen het dispuut zelf willen aanpakken zonder tussenkomst van de overheid.

Kapitein Muriël Fernandes van Cassipora wil de besluiten die informeel zijn genomen eerst met haar dorpelingen bespreken, voordat ze reageert. Ze bevestigt wel de gesprekken.

Het streven volgens Artist is om volgende week echt spijkers met koppen te slaan en daarna met een gezamenlijke verklaring te komen.

Somohardjo (PL): 'Spoorlijnproject niet op begroting en niet door Assemblee goedgekeurd'

PL-leider: 'Nieuwe regering gaat uitvoerders projecten niet uitbetalen als juiste procedure niet is gevolgd'


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), wil ondernemers die de Staat voorfinancieren zonder dat De Nationale Assemblee goedkeuring heeft gegeven aan projecten, waarschuwen. 'De regering die na 25 mei zal aantreden, waar PL zeker deel van zal uitmaken, gaat niet overgaan tot uitbetaling als niet de juiste procedure is gevolgd', zegt Somohardjo vandaag, vrijdag 7 november 2014, op Starnieuws.

De fractieleider van de Pertjajah Luhur stelt, dat het spoorlijnproject tussen Poelepantje in Paramaribo en het dorp Onverwacht in het district Para niet op de begroting staat. Dit project is ook nog niet besproken in De Nationale Assemblee. Somohardjo zegt, dat de regering met allerlei projecten komt waarvoor geen goedkeuring is verleend.

Hij meent dat er flink geld gemaakt wordt met de projecten. Dit gaat ten koste van het land. 'Financiers moeten later niet komen klagen, dat ze niet gewaarschuwd zijn. Wij kondigen nu reeds aan dat er opgetreden zal worden, want er wordt buiten De Nationale Assemblee om gehandeld.'

Overigens berichtte De Surinaamse Krant gisteren, dat het Nederlandse bedrijf Strukton Systems voor de aanleg van de spoorlijn nog geen contract heeft getekend met de Surinaamse regering. Ook is nog onduidelijk hoe het gesteld is met de door de overheid aangevraagde lening bij de Nederlandse ING bank van 130 miljoen euro voor de financiering van het project.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Nieuwe school en leerkrachtenwoningen Kwamalasamutu binnenkort klaar

School had in 2012 al opgeleverd moeten zijn

Vertraging in bouw door achterstallige betalingen overheid


De bouw van de school en de leerkrachtenwoningen in de Trio-gemeenschap Kwamalasamutu wordt deze maand eindelijk afgerond. Het complex had al begin 2012 afgebouwd moeten zijn. 

De bouw, die in april 2011 startte, is enkele keren onderbroken vanwege onder meer achterstallige betalingen van de overheid, zegt projectuitvoerder Regilio Dodson vandaag, vrijdag 7 november 2014, in de Ware Tijd. 'We hebben in totaal ongeveer twee jaar niet gewerkt en wij zijn een maand terug weer begonnen.'

Het ontwerp van de school is veranderd. Zo is het kapmateriaal niet meer van hout, maar van ijzer. 'De kap is nu bestendig tegen houtluizen en een soort rat die alles kan opvreten', aldus Dodson. Er is ook oponthoud ontstaan, omdat extra geld vrijgemaakt moest worden voor ander materiaal dan initieel begroot was.

Het scholencomplex was in eerste instantie begroot op Srd 3,4 miljoen, maar zal uiteindelijk ongeveer Srd 4 miljoen gaan kosten. 'Ongeveer zeventig procent van dit bedrag wordt besteed aan vliegkosten, want een charter voor vijftienhonderd kilo vracht kost al Srd 23.000. Met één zo'n vlucht kunnen slechts 35 zakken cement vervoerd worden.'

NDP-voorzitter Bouterse praat met voorzitter PDO Nain over samenwerking

Nain spreekt met Bouterse.
Mogelijk samenwerking naar verkiezingen toe tussen NDP en PDO


De voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) Desi Bouterse blijkt in het afgelopen weekeinde besprekingen gevoerd te hebben met Waldi Nain, voorzitter van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO), aldus de Ware Tijd vrijdag 7 november 2014.

De twee leiders hadden zich in Brokobaka, Brokopondo, teruggetrokken om een eventuele  samenwerking voor de komende verkiezingen te bespreken.

Gedurende twee marathonsessies zijn ook dringende maatschappelijke vraagstukken besproken, zegt Nain. Hij informeerde afgelopen woensdag het hoofdbestuur van de PDO aangevuld met districtsbesturen over het overleg.

Ook het eventueel verheffen van de Sasi Sura gedenk- en herdenkingsdag tot een nationale dag is besproken. 'Dat het komt is zo goed als zeker. De PDO heeft naar recht en rede argumenten aangevoerd waaraan geen enkel weldenkend mens voorbij kan gaan. De nationale dag voor de Javanisten is geen eis van de PDO geweest om het samenwerkingsverband met de regerende politieke partij te bezegelen.'

Het gaat volgens de voorzitter niet alleen om een nationale dag, maar ook om begraafplaatsen voor Javanisten, die een lang gekoesterde wens zijn. De Javanen moeten volgens Nain niet gezien worden als een homogeen blok. Onder hen tref je een islamitische groep, christenen, Javanisten en volgelingen van andere geloofsovertuigingen. Tot heden is het zo, dat wanneer een Javanist overlijdt het een lijdensweg is om het ontzielde lichaam te begraven, aldus de PDO-leider.

CLAD onderzoekt 'bonnen-kwestie' dc Ramdhani

Betterson niet blij met allerlei uitspraken in media over 'bonnen-kwestie'.
RO-minister: 'Het enige aan informatie dat wij hebben zijn beschuldigingen en ongenuanceerde uitspraken in media'


De Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) onderzoekt vermeende onrechtmatige handelingen door de voormalig districtscommissaris (dc) van Saramacca Aroenkoemar Ramdhani, die op dit moment dc is van het district Coronie. Dit bevestigt minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling, aldus bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 7 november 2014. 

Het bevreemdt de bewindsman, dat mensen die geacht worden beter te weten, met ongenuanceerde uitspraken komen als zou er vanuit het ministerie niets zijn gedaan aan de zaak Ramdhani.

'Wij hebben conform de comptabele regels en zoals het goede bestuurders betaamd, een intern onderzoek ingesteld. De dc is ontboden door mij en heeft een verklaring afgelegd bij de directeur.'

Betterson stelt, dat het zijn ministerie is geweest dat deze stappen heeft ingezet zonder dat er formeel een klacht binnen is gekomen. 'Het enige wat wij aan informatie hadden, zijn de beschuldigingen via de pers. De dc heeft zijn zegje gedaan en wij hebben hem volgens het bestuursrecht ook gehoord en aangegeven dat er een verder onderzoek komt in deze zaak. We hebben verder op 20 oktober de procureur-generaal ingeschakeld. Op 27 oktober is een schrijven gericht aan mijn collega-minister van Financiën met het verzoek om via zijn werkarm de CLAD een onderzoek in te stellen naar de aantijgingen en beschuldigingen richting de dc. Wat nu gebeurt, is dat wij het onderzoek afwachten.'
 
De minister zegt verder, dat dit de formele stappen zijn die het ministerie dient te bewandelen 'en niets anders dan wat door anderen die het beter weten wordt gesuggereerd'.

Aroen Mangroe heeft onlangs vermeend dubieus handelen door de dc aan de grote klok gehangen. Hij is onder andere naar het Dagblad Suriname gestapt, met onder meer - om zijn verhaal te staven -  bestelbonnen waarmee gefraudeerd zou zijn door Ramdhani. De dc zou ook geprobeerd hebben hem om te kopen en het zwijgen op te leggen. Er zijn hem bedragen van enkele tienduizenden Surinaamse dollars aangeboden en ook een tractor. Ook is hem gevraagd een verklaring te tekenen waarin hij zijn beschuldigingen aan het adres van Ramdhani intrekt. Ramdhani wordt hierin gesteund door diverse NDP-kopstukken.

Mangroe beweert, dat Ramdhani ten eigen bate valselijk bestelbonnen op zijn naam heeft laten opmaken voor de aanschaf van allerlei goederen.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

LVV-minister Algoe wordt lijsttrekker NDP Wanica

Hoe verrassend is keuze Bouterse voor Algoe?....
Partijvoorzitter Bouterse komt met verrassend konijn uit hoge hoed voor Wanica


Soeresh Algoe, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), wordt lijsttrekker van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Wanica. Desi Bouterse, voorzitter van de NDP, heeft dat bekendgemaakt tijdens een structurenvergadering in het partijcentrum van de NDP Ocer in Paramaribo, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 7 november 2014.

Minister Algoe bevestigt, dat hij is gevraagd om de lijsttrekker te worden voor de NDP in het district Wanica.

'Ik ben een werker en zal altijd voor land en volk ter beschikking zijn, wanneer mij dat gevraagd wordt.' Wanica is na Paramaribo het grootste district en goed voor zeven zetels. De Mega Combinatie heeft nu drie zetels in Wanica, de VHP drie en Pertjajah Luhur één.

De strijd in het district Wanica bij de komende verkiezingen belooft zwaar te worden. De VHP-voorzitter en presidentskandidaat Chandrikapersad Santokhi wordt de lijsttrekker van de samenwerkende partijen in Wanica.

Binnen de NDP is ook in dit district een interne strijd gevoerd. Het Assembleelid Charles Pahlad en NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams waren belast met de coördinatie van dit district. Bouterse heeft uiteindelijk het roer in eigen handen genomen om de situatie in rustig vaarwater te brengen, aldus Starnieuws.

Onlangs werd overigens nog bekend, dat Algoe lid is geweest van de partijraad van de Pertjajah Luhur. Het Dagblad Suriname publiceerde 31 oktober een zogenoemde bewilligingsbrief ondertekend door Algoe waaruit dat lidmaatschap zou moeten blijken. De bewindsman houdt echter vol dat het gaat om een vervalst document en een vervalste handtekening van hem.

De zaak Dino Bouterse - Deel 2: 4 september 2013 - 21 september 2013

Zoon president Suriname in VS verdacht van wapen- en drugshandel en betrokkenheid bij Hezbollah


INLEIDING

Suriname werd eind augustus 2013 ‘opgeschrikt’ door de arrestatie van Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president Desiré Delano Bouterse, in het Midden-Amerikaanse Panama. Hij zou in opdracht van de VS zijn opgepakt op de internationale luchthaven bij de hoofdstad Panama Stad en mogelijk in een val zijn gelokt door Amerikaanse agenten. Justitie in de VS verdenkt Dino Bouterse van drugs- en wapenhandel en van enige betrokkenheid bij de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Een kompaan van Dino, Edmund Quincy Muntslag, werd dezelfde dag gearresteerd op Trinidad & Tobago, verdacht van drugshandel. De VS heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Natuurlijk leidt de arrestatie van vooral Dino tot de nodige ophef en vele politieke en maatschappelijke reacties, zowel in Suriname als in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. De arrestatie van de zoon van de president van Suriname doet het land geen goed en met name niet de regering, die haar uiterste best doet om in de week na de arrestatie van Dino Bouterse alle plooien glad te strijken en vooral duidelijk te maken, dat hij er door de Amerikaanse autoriteiten willens en wetens is ingeluisd. Maar, anderen doen juist hun uiterste best om zowel het misdadig verleden van Dino als dat van zijn vader bij herhaling bloot te leggen, te benadrukken en te wijzen op hun contacten met bepaalde personen en drugshandelaren in landen als Guyana, Colombia en Venezuela om beiden maar zo verdacht mogelijk te laten lijken. Landen waar zowel vader als zoon nogal eens bezoeken aan brachten. Sommige van die contacten zijn bewezen, anderen niet.

Om ‘de zaak Dino Bouterse’ inzichtelijk te krijgen publiceert De Surinaamse Krant een chronologisch overzicht, op datum, samengesteld in diverse opeenvolgende delen, van gebeurtenissen en dergelijke vanaf het moment van aanhouding van de zoon van president Desi Bouterse, Dino, tot het uiteindelijke vonnis, uitgesproken op ...... De delen zijn eerder verschenen op dit blog.

Vandaag, vrijdag 7 november 2014, deel 2 met gebeurtenissen in de zaak Dino Bouterse van 4 september tot en met 21 september 2013. Volgende week vrijdag, 14 november 2014, deel 3 met gebeurtenissen in de zaak Dino Bouterse van 24 september tot en met 10 november 2013.


Een overzicht (vervolg)

4 september 2014
* NOS bericht misleidend: ‘Bouterse neemt afstand van zoon’
* GMAP: ‘Maduro een van de twee presidenten die Bouterse juridische steun biedt’
De Nederlandse omroep NOS laat zich weer eens van zijn ‘anti-Bouterse’ kant zien door met een bericht te komen met de misleidende kop ‘Bouterse neemt afstand van zoon’.
‘De Surinaamse president Bouterse heeft zich voor het eerst publiekelijk uitgelaten over de arrestatie van zijn zoon Dino. Die zit in de Verenigde Staten vast op verdenking van drugs- en wapenhandel. In een gesprek met journalisten nam Bouterse afstand van Dino. Hij benadrukte dat zijn zoon geen positie in de Surinaamse regering bekleedt.’ Woorden van de NOS….

De NOS schrijft verder: ‘Volgens de president is zijn 40-jarige zoon verantwoordelijk voor zijn eigen daden. “Dino heeft 13 kinderen. Natuurlijk ben ik zijn vader, maar ik bemoei mij niet met zijn privéleven. Hij is een grote, volwassen man."’

Maar, Bouterse neemt helemaal geen afstand van zijn zoon Dino. Hij zei, dat zijn zoon 41 is en 13 kinderen heeft en dat hij niet iedere dag in de gaten kan houden wat Dino en zijn dochter (dochter van Desi Bouterse) in Nederland allemaal uitspoken. Met dergelijke uitlatingen neemt vader Bouterse dus geen afstand van zoon Dino, zoals door de NOS in haar berichtgeving wordt beweerd.

Het lokale Amsterdamse anti-Bouterse comitee ‘Geen Moordenaar Als President’ (GMAP) komt dezelfde dag met de verklaring ‘Maduro een van de twee presidenten die Bouterse juridische steun biedt’.

Volgens het GMAP zou een van de twee UNASUR-presidenten die volgens president Desi Bouterse juridische steun aanboden in de zaak van zijn zoon Dino, de Venezolaanse president Nicolas Maduro zijn. Het GMAP zegt zich, zoals zij bijna in al haar verklaringen beweert, te baseren ‘op zeer betrouwbare en accurate bronnen’. Natuurlijk laat de organisatie lezers achter met de vraag wie die ‘zeer betrouwbare en accurate bronnen’ zouden kunnen zijn. Het is toch publiek geheim dat de Surinaamse president goed bevriend is met zijn Venezolaanse collega? Volgens het comité bezocht Dino Bouterse vaker Venezuela en was hij bevriend met Maduro. ‘De Venezolaanse krant El Nacional maakte onlangs melding van betrokkenheid van Dino Bouterse bij wapens voor drugsruil met de FARC in het diepe zuiden van Venezuela, dat aan FARC-gebieden in Colombia grenst’, aldus GMAP.
Dino bezocht in april 2013 de campagneorganisatie van de Venezolaanse president Nicolas Maduro in Caracas in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Volgens Bouterse junior was het doel van dat bezoek om ‘first hand’ geïnformeerd te worden omtrent de aanpak van zijn succesvolle verkiezingscampagne.

Volgens het GMAP ‘heeft het Chavez regime in 2005 de banden met de drugsbestrijdingsdienst DEA van de Verenigde Staten verbroken’. Amerika heeft de Venezolaanse minister van Defensie Henry Rangel Silva van drugshandel beschuldigd. Het Colombiaanse weekblad Revista Semana rapporteerde, dat het hoofd van de militaire inlichtingendienst van Venezuela de FARC hielp, ook met haar cocaïnesmokkel, aldus het Amsterdamse actiegroepje.

GMAP wijst er ten overvloede op, ‘dat Maduro het enige UNASUR-staatshoofd was die na de UNASUR-vergadering in Paramaribo, een dag langer te gast bleef bij president Bouterse.’ Hiermee wil het comiteetje kennelijk suggereren, dat Maduro met de Surinaamse president heeft gesproken over de gearresteerde Dino Bouterse en over eventuele juridische ondersteuning. Natuurlijk, dat is mogelijk, maar het is speculeren en dat is riskant.
Het Nederlandse comité beweert tot slot in haar verklaring,‘dat het meest opmerkelijke bij de zelf verschonende uitlatingen van de president over zijn, voor drugs- en illegale wapenhandel, gearresteerde zoon is, dat hij zelf niet heeft gedacht aan het onmiddellijk instellen van een Surinaams onderzoek naar de mogelijke misdrijven van Dino Bouterse.’


7 september 2013
* Senaat Haïti wil parlementair onderzoek naar relatie Martelly en Bouterse – Argwaan over relatie tussen beide presidenten
* Ludwich van Mulier: Surinamers vogelvrij, blunder president Desi Bouterse
De arrestatie van Dino Bouterse leidt tot achterdocht bij politici op Haïti over contacten tussen hun president Michel Martelly en president Desi Bouterse. Senaatsleden willen een onderzoek naar die contacten, zo bericht 4 september 2013 de Haïtiaanse nieuwswebsite ‘Tout Haïti’. De Ware Tijd schrijft erover in haar editie van zaterdag 7 september.

De instelling van een onderzoekscommissie werd op de agenda gezet, na een open brief van twee Haïtiaanse advocaten naar aanleiding van de arrestatie van Dino Bouterse.
De advocaten willen, dat het parlement de relatie tussen Martelly, Desi Bouterse en Dino Bouterse, ‘twee notoire drugssmokkelaars’, aldus de advocaten, onderzoekt.
Over de instelling van een parlementaire onderzoekscommissie zou worden gestemd, maar de stemming ging niet door, omdat senatoren van Tèt Kale, de partij van president Martelly, de zitting boycotten.
De advocaten Newton Louis Saint Juste en André Michel schrijven, dat zij het opvallend vinden dat Martelly vaak afreist naar Suriname en Aruba en niet naar meer voor de hand liggende partners van Haïti.

‘Het vermoeden van witwasserij en drugshandel dat is verbonden aan de verbreding van de contacten tussen Martelly en Bouterse sinds twee jaar, is duidelijk gerechtvaardigd’, stellen de twee juristen. ‘De nationale waardigheid is in het geding.’ De consul van Haïti in Suriname, Alex Jospitre, zegt in de Ware Tijd niet inhoudelijk te kunnen reageren op de zaak.

De volledige tekst van de brief van de twee advocaten:

Port-au-Prince, le 2 septembre 2013

Aux Honorables Sénateurs de la République,
Via le Bureau du Sénat

Honorables Sénateurs,

Les citoyens Newton Louis St Juste, André Michel, propriétaires, demeurant et domiciliés à Port-au-Prince, identifiés aux numéros 003-574-610-6, 006-476-320-6, s’empressent de vous exposer ce qui suit :

Depuis plus deux ans les visites répétées du Chef de l’Etat, Joseph Michel MARTELLY et du Premier Ministre, Laurent Salvador LAMOTHE, dans la Caraïbes laisseraient croire que la priorité de cette équipe en matière de diplomatie est l’intégration d’Haïti dans le marché commun de cette zone conformément à la diplomatie d’affaire prônée par le Premier Ministre.

A ce titre, il est à la fois loisible et plausible de constater qu’en deux ans MARTELLY et LAMOTHE ont visité les pays de la CARICOM plus que tous les Chef d’Etat et de Gouvernement qui ont dirigé Haïti sous l’égide de la Constitution du 29 mars 1987. Ils ont même dépassé leurs homologues Dominicain, Cubain, Jamaïcain, Trinidadien qui ont plus d’intérêts à voyager dans ces pays pour faciliter l’écoulement des marchandises produites chez eux ou pour en faire la promotion.
Le nombre illimité de ces voyages à destination surtout de Suriname et d’Aruba, Pays indexés, à tort ou à raison, comme spécialisés dans le blanchiment d’argent et du trafic de la drogue, doit interpeller les Institutions de contrôle en termes de résultats et d’opportunité réels pour Haïti.

Honorables Sénateurs,

Il est clair que les résultats de ces longs et couteux voyages, malgré les propagandes, onsacrent une diplomatie d’affaires entre de petits copains et coquins qui utilisent les Fonds Publics à des fins personnelles et mafieuses. Et, dans ce jeu de coquins, Haïti est la grande perdante lorsqu’on prend en compte le coût de ces voyages, en particulier le dernier à destination de Surinam où le Trésor Public a dû supporter tous les frais pour la famille présidentielle et près d’une centaine de personnes.

Il en est de même du Sommet réalisé en Haïti en février 2013 en l’honneur de MARTELLY et de ses amis Caribéens estimé à 1 Million de dollars américains soustrait une fois de plus de nos maigres ressources. D’ailleurs, aucune information relative au montant des frais perçus par le Président, sa famille et ses proches pour leurs nombreux voyages à l’étranger n’est disponible. S’agissant de l’opportunité de cette diplomatie d’affaires à prédominance CARICOM, il va sans dire qu’il s’agit de l’usage des fonctions Régaliennes de l’Etat à des fins personnelles et amicales, car les rapports entre les Pays de cette Région doivent viser avant tout la mise en oeuvre du Traité de Chaguaramas préconisant l’instauration d’un marché unique reposant sur une union douanière, la libre circulation des facteurs de production, à savoir la libre circulation des personnes, des biens, services et capitaux, les interdictions visant à supprimer les restrictions aux mouvements de capitaux, l’harmonisation des législations pour garantir de manière efficace et durable la cohérence du marché intérieur, la prohibition des mesures tendant à restreindre, fausser ou empêcher la concurrence, tels que : les ententes entre entreprises, l’abus de position dominante, des pratiques commerciales déloyales et l’adoption de normes sur la protection des consommateurs.

Toute relation avec la CARICOM qui ne prend pas en compte l’implémentation des exigences de ce Traité est une démarche personnelle, fantaisiste n’ayant aucun rapport avec l’Histoire et les Intérêts de la Région en général et les Intérêts Supérieurs de notre Nation en particulier.

Honorables Sénateurs,

L’arrestation de Dino Bouterse, fils du Président du Surinam Desi Bouterse, pour son implication dans le traffic d’armes et de la drogue, les rapports du Président Surinamien et de son pays avec la drogue et le blanchiment d’argent, le rapprochement particulier entre le Président MARTELLY et le Président Bouterse, l’empressement, l’entêtement et l’acharnement des Autorités haïtiennes à intensifier outre mesure les relations diplomatiques entre Haïti et ce Pays, doivent, AU NOM DE LA DIGNITE NATIONALE, attirer votre attention. Car, en matière de trafic de la drogue et de blanchiment d’argent, les présomptions suffisent pour justifier l’ouverture d’une enquête.

Honorables Sénateurs,

L’utilisation des plus Hautes Sphères de l’Etat et de la Puissance Publique à des fins criminelles et personnelles constitue une menace souterraine pour la Démocratie dans la mesure où elle permet de soudoyer les Institutions Etatiques au grand dam des citoyens et l’utilisation de l’Etat comme instrument de blanchiment des avoirs, de trafic de drogue et de terrorisme. Les présomptions légitimes de blanchiment et de trafic de drogue liées à l’envergure que prennent depuis deux ans les relations entre les Présidents Michel Joseph Martelly et Desi Bouterse sont évidentes et représentent d’ores et déjà un problème de DIGNITE NATIONALE.

Pour toutes ces raisons, les Citoyens susdits requièrent le Bureau du Senat de mettre sur pied dans les plus brefs délais une Commission d’enquête sénatoriale chargée d’enquêter sur:

L’usage fait des fonctions officielles attribuées au Président de la République, Son Excellence Michel Joseph MARTELLY et au Premier Ministre, Son Excellence Laurent SALVADOR LAMOTHE au cours des voyages réalisés pendant ces deux dernières années dans les Pays de la CARICOM, notamment ceux réalisés à Surinam, Guyane, Aruba.

Les dessous des relations entre le Président de la République, Joseph Michel MARTELLY et le Président du Surinam, Desi Bouterse et son fils Dino Bouterse, deux trafiquants de drogue notoires.

Newton Louis St Juste, av.
André Michel, av.
Salutations patriotiques.


Natuurlijk verschijnen er ook diverse ingezonden stukken op uiteenlopende Surinaamse nieuwswebsites over ‘de zaak Dino Bouterse’. Hieronder één van die stukken, van de hand van Ludwich van Mulier:

Surinamers vogelvrij, blunder president Desi Bouterse 

Ludwig van Mulier
Dino Bouterse is onschuldig, totdat het tegendeel bewezen is. De president van Suriname had na de aanhouding van Dino Bouterse moeten zwijgen. Omdat alles, dat hij verklaart tegen hem gebruikt zal worden. Hij is als directe familierelatie van Dino betrokken, hij is als president betrokken, omdat Dino Bouterse een Surinaamse staatsburger is. De president van een land dient zijn volk – en vooral zijn zoon – te allen tijde te vertegenwoordigen en te beschermen; daartoe beschikt de president over allerlei instituten waaronder geldverslindende ambassades.

Wat had de president moeten doen, als hij zijn hersens gebruikt had? Hij had zich onmiddellijk moeten laten bijstaan door een jurist en tevens zegsman die namens hem de nationale en internationale pers te woord moest staan. Hierdoor was de president als volksleider afgeschermd en in juridische zin beschermd om vanuit de achtergrond zijn eigen zaak en die van zijn zoon te monitoren.

Door zijn lakeien allerlei verklaringen te laten doen uitgaan, ik doel op de belachelijke verklaringen van Melvin Linscheer (de directeur bureau Nationale Veiligheid van het Kabinet van de President) inzake de CTU (Counter Terrorism Unit) en Dino Bouterse’s positie daarbinnen en van Lackin over niet verstoorde internationale relaties, en zelf allerlei prietpraat –zoals de 13 kinderen van zijn lieve zoon op een moment waarop zijn imago in het geding is (wat een laffe vader) – de lucht in te zenden, heeft deze domme president zijn eigen graf gedolven.

Geblunderd
De Amerikanen en de internationale gemeenschap hebben gesmuld van het paniekvoetbal van de Surinaamse politieke leiders. Maar, ook de oppositie heeft geblunderd door de verschillende postulaten van hun opinieleiders die kant nog wal raakten. De Amerikanen hebben de politieke oppositie in Suriname aan het werk gezet. Moeten de Amerikanen met een paplepel ook nog de oppositie komen voeren wat te doen nu? Slapen wij in Suriname? Onze nationale eer is geschaad en ook de naam van de Amerika’s is geschaad door het buitenlandbeleid van de president. De Amerikanen zijn boos op de internationale fratsen van deze president, de zwakste schakel in de Amerika’s.

De oppositie moet zo snel mogelijk met een gezamenlijke verklaring komen waarin het onmiddellijke aftreden van de president geëist wordt. Bepaalde regeringspartijen die door de president buiten spel gezet zijn, kunnen de brede nationale oppositie juist nu direct steunen. Het is nu de beurt aan het volk om de president te reshuffelen, omdat hij in meerdere opzichten gefaald heeft en wegloopt voor zijn verantwoordelijkheden en juist nu voor het vuur van het buitenlandse gevecht dat Suriname nu moet leveren rondom de kwestie Dino Bouterse.

Door te raaskallen (copyright prof. Walther Donner) over UNASUR, een perfecte timing van een actie die hij –de president zelf -ook zou kunnen hebben bedacht, en de aanhouding als een aanval op de president en dus op de bevriende natie Suriname te omschrijven, heeft de president zelf van deze kwestie een internationale politieke zaak gemaakt. Amerika valt Suriname aan. Waarom zou de USA de UNASUR conferentie willen verhinderen? De president weet dus iets wat wij niet weten. De complottheorie van stal halen ten opzichte van een bevriende natie is bij de Amerikanen uiterst verdacht overgekomen, de navenante reactie – het afstand nemen van een eigen staatsburger- van de president op zijn zoon verbijsterde iedereen in het buitenland. De verklaringen van Sonny Hira, een ervaren diplomaat, op een gerenommeerd tv-station waren olie op het vuur. Op het internet vroeg iemand mij of ik misschien iets wist wat de gemeenschap niet wist en ik antwoordde niet ontkennend.

Rechtsstaat
Ja, ik weet dat de president precies weet wat Dino uitspookt in het buitenland. Ik weet ook dat de president een psychologisch probleem heeft met zijn zoon, die hem boven het hoofd is gegroeid en zijn eigen weg gaat (echtscheidingsperikelen). Tot ergernis van de president zelf. Maar die eigen weg heeft de president zelf voor hem uitgestippeld (om bij de verloren zoon weer in de gunst te staan), dus is het bijzonder laf om zich van de daden van Dino te distantiëren. Dino is het aas geworden (de kleine vis) waarmee de Amerikanen bezig zijn de grote vis te vangen. Bouterse zit in de piepzak. Hij heeft zijn eigen vonnis getekend door zelf de internationale podia te kiezen om een politiek wereldleider uit te hangen.

Internationaal trapt men daar niet in. Suriname is een land waar de wetgeving ondergeschikt is gemaakt aan de politiek; daardoor is de president niet controleerbaar. Maar het land Suriname is geen maffiaorganisatie, waarin men met moorden afrekent, wapentuig verzamelt om geweld te kunnen ontketenen en daarmee te dreigen om iedereen fysiek te onderwerpen aan de wil van de president. Suriname is een democratische rechtsstaat en heeft geen andere keus dan zijn bondgenoot Amerika te ondersteunen in de toepassing van het internationale recht. Bouterse heeft zichzelf door de Amnestiewet gemanoeuvreerd in de positie waarin hij nu juridisch moet meewerken aan zijn eigen aanhouding en ‘executie’.

Blamage
In ALLE Amerikaanse media wordt Bouterse (onze president dus) aangehaald als de grotere boef, die zijn volk manipuleert door zijn dictatorschap. Zijn China-move is fataal geworden, omdat de gehele wereld een politiek volgt om het Chinese dollar-imperialisme- en de slavernij moraal van haar arbeidsopvatting- in te dammen. De moderne wereld is een multipolaire wereld met de Amerikanen in een centrale leidinggevende rol (ondanks de afzwakking vanwege de verscheidene inter- gerelateerde crises). Het laatste woord is dus aan onze bevriende natie USA, die nu reeds stelt dat het afgelopen moet zijn met de dictatuur Bouterse in de Amerika’s.

Suriname is ook een blamage geworden voor Amerika en Zuid-Amerika. Het zou mij daarom ook niet verbazen als de Chinezen hebben meegewerkt aan deze internationale val die voor Bouterse is uitgezet, want de Chinezen waren zeer terughoudend met financiële toezeggingen ondanks de politieke vrijages. Maar China heeft zijn hand reeds overspeeld door teveel ruimte te geven aan Bouterse, haaks op het beleid van zijn eigen bondgenoten in de regio. Een Chinese weeffout. De Brazilianen willen geen rumoer aan de vooravond van de wereldkampioenschappen voetbal, en hadden bovendien nog enkele appeltjes te schillen met zoon Dino. Ook Colombia (vanwege de roemruchte FARC-wapenruil en door de Surinaamse maffia vermoordde Colombianen ) had Dino Bouterse op zijn lijst. Venezuela staat hoog op de DEA drugsbestrijdingslijst en anti terreur bestrijding en geopolitieke controverses, waarin het land Suriname heeft meegesleurd.

Een president die herhaaldelijk van de daken schreeuwt dat zijn eigen burgers – onder andere zijn zoon – niet hoeven te rekenen op zijn bescherming, zegt in feite dat zijn burgers vogelvrij zijn in het buitenland en schoffeert daarmede alle diplomatieke buitenposten van Suriname. Een internationale blunder met fatale gevolgen.

Ludwich van Mulier,
Nijmegen/Paramaribo.
6 september 2013.
ANS persbureau.


9 september 2013
* NRC: Dino Bouterse wilde zijn vader opvolgen, maar staat voor de rechter – Krant duikt in Parbode-interview met zoon president
Journalist Alex van der Hulst van het NRC vindt het tijd, ruim een week na de arrestatie van Dino Bouterse, om de lezers eens haarfijn uit te leggen wie nu feitelijk die zoon van de Surinaamse president is. 

‘Dino Bouterse verschijnt vandaag opnieuw voor rechter James C. Francis IV in de rechtbank van New York. Bouterse wordt aangeklaagd voor het smokkelen van drugs en het dragen van een vuurwapen tijdens die smokkel. Dino Bouterse is de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, maar wat is er nog meer over hem bekend?’ Dat vraagt het NRC zich af. De veertigjarige Dino is het tweede kind van Desi Bouterse. Hij is in het verleden geregeld met justitie in aanraking geweest en NRC Handelsblad schreef in 1994 al dat Dino met zijn ‘wilde eenmans-acties’ en ‘desperado-gedrag’ zijn vader voor de voeten liep. Op 23-jarige leeftijd stond Dino Bouterse bekend als ‘snelle jongen’.
Het NRC Handelsblad schreef:

‘De 23-jarige zoon van ex-bevelhebber Desi Bouterse geldt onmiskenbaar als telg van de Surinaamse jet set, de nieuwe geld-elite die de afgelopen jaren in het land is ontstaan terwijl de rest van de bevolking de eigen inkomsten zag verdwijnen door de extreem hoge inflatie.’

en

‘Na zijn eindexamen havo verdiende Dino Bouterse, die uiterlijk veel wegheeft van zijn vader, zijn geld als oppasser op een veebedrijf van zijn vader in het district Saramacca. Daarna ging hij in 'zaken' - en kwamen de geruchten over illegale praktijken.’

In 1995 zat Dino Bouterse enkele maanden vast na een ruzie onder drugshandelaren, maar werd vrijgesproken toen een getuige zijn belastende verklaring weer introk. Zijn naam duikt daarna nog enkele keren op bij verdachte zaken. Zo wordt hij in 2003 na verdenking van wapendiefstal vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. In 2005 wordt hij wel tot acht jaar cel veroordeeld vanwege drugssmokkel en wapenhandel. Dino Bouterse wordt echter na drie jaar alweer vrijgelaten vanwege een lopend hoger beroep, hij spreekt later van een politiek proces, zo schrijft het NRC op 9 september 2013.

Sindsdien is Dino Bouterse druk bezig geweest zijn imago op te poetsen. Naar aanleiding van zijn jaren in de cel zei hij vorig jaar in een groot interview met het Nederlands/Surinaams maandblad Parbode:

‘Ik was niet moeders liefste, dat zeker niet. Toen ik daar zat, bedacht ik me dat ik sommige zaken sowieso een beetje anders moest gaan aanpakken. Ik was wild, vooral met de vrouwen nam ik het niet zo nauw. Daarin ben ik wel veranderd. Ik ben wel rustiger en verstandiger geworden, een stuk minder wild ook. Ik hou niet eens meer echt van uitgaan, drukke plekken vermijd ik liever.’

Over zijn huidige werk zei hij:

‘Doordeweeks werk ik een aantal dagen als manager in een goudmijn; ik coördineer wat er gedaan moet worden. Ik verdien er genoeg om van te leven, nou ja, net genoeg. Slecht voor mijn imago? De goudsector is een interessante business, ik verdien mijn geld eerlijk en hou van het werken in de natuur. Ik zou niet weten waarom ik dit werk niet zou mogen doen. Het weekend is voor mijn kinderen, want ik woon op dit moment alleen. Daarnaast volg ik een bacheloropleiding management.’

Achter die imagoverandering zitten politieke aspiraties, ‘verklapt’ hij, aldus het NRC, aan Parbode:

‘Ik wil niks overhaasten, maar wie weet ben ik over vijftien jaar wel de nieuwe president van Suriname. Ik zou een goede opvolger zijn van mijn vader, omdat ik uit zijn ervaring weet hoe dingen aangepakt moeten worden, maar ik moet nog wel veel leren.’

Dino Bouterse was betrokken bij de oprichting van de Surinaamse Anti Terrorisme Eenheid. Na zijn recente arrestatie kwam plots naar buiten dat hij daar al jaren niks meer mee te maken zou hebben. Parbode trekt dat, volgens het NRC, in twijfel.

Op zijn site (www.dbouterse.com - http://obsession-magazine.nl/?p=279), die enkele dagen na zijn arrestatie offline werd gehaald, presenteerde Dino Bouterse zich als een staatsman (en een fervent paintballer, aanvoerder van Team Six). Hij berichtte op de site over de bijdrage die hij leverde bij het stimuleren van de handelsbetrekkingen tussen Suriname en Panama, zijn steun voor de Venezolaanse president Nicolas Maduro en hoe hij aan de basis stond van de samenwerking tussen Suriname en Equatoriaal Guinea.

Dino Bouterse ijverde op de site ook voor de aanname van begin april 2012 van de gewijzigde Amnestiewet in het Surinaamse parlement om ‘een punt achter 8 december 1982’ te zetten, zo wilde hij ‘haat en bitterheid omzetten in liefde, vergevingsgezindheid, vrede en harmonie, in het belang van een beter Suriname.’

De woedende reacties uit Nederland over het aannemen van die Amnestiewet counterde hij met een vlammend betoog over de hypocrisie van Nederland die hij aantoonde in dertien punten waarin onder meer Jorge Zorreguieta, Srebrenica, Indonesië, de Apartheid en ‘Nederland Drugsland’ aan bod komen:

‘Nederlanders zijn altijd al een koelbloedig handelsvolk geweest. Of het nu om slaven, kinderporno, prostitutie, cocaïne of atoomgeheimen gaat, het maakt allemaal niets uit, als er maar geld aan verdiend kan worden. Nederland moet zich heel diep schamen. Is het land nu echt zo beschaafd als u altijd dacht?’

Natuurlijk kan ook het NRC het niet nalaten om het verleden van Dino’s vader er aan de haren bij te slepen: ‘De Surinaamse president werd in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor cocaïnesmokkel. In 2012 duikt zijn naam en die van Dino wederom op in een zaak rond drugssmokkel. Of de Surinaamse president geheel buiten schot blijft in het Amerikaanse onderzoek naar zijn zoon, moet nog blijken. Dino Bouterse kan in Amerika tot levenslang worden veroordeeld. Vandaag is een nieuwe zitting in de zaak.’


10 september 2013
Dino Bouterse blijft in hechtenis
Dino Bouterse blijft voorlopig in de cel in New York, Amerika. Zijn zaak wordt in november voortgezet. Dat is op de avond van 9 september 2013 beslist door de federale rechtbank in Manhattan, New York, zo melden Surinaamse media. Bouterse jr. verscheen voor het eerst voor de rechter sinds zijn arrestatie op 29 augustus in Panama en de meteen daarop volgende uitlevering aan de Verenigde Staten op verdenking van wapenhandel en drugssmokkel. De presidentszoon zou onder meer tien kilo cocaïne vanuit Suriname naar een Caribisch eiland hebben verstuurd en zou op een gegeven moment in het bezit zijn geweest van een antitankwapen. Bouterse zelf ontkende na zijn aanhouding alle betrokkenheid.

Starnieuws schrijft maandag 9 september 2013, vernomen te hebben, dat de familie Bouterse zorgt voor de verdediging van Dino. Zijn moeder Ingrid Figueira, de eerste echtgenote van president Desi Bouterse , - In 1970 trouwde Bouterse met Ingrid Figueira die hij als tiener in Suriname al kende. Ze zouden twee kinderen krijgen: Peggy en Dino. In 1972 vertrok het echtpaar naar de militaire basis Seedorf in Duitsland. Bouterse is inmiddels gescheiden van Figueira en is in 1990 getrouwd met Ingrid Jolanda Waldring. (Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Desi_Bouterse) - zou in New York zijn. De zaak ‘13-CR-0635 U.S. v. Bouterse’ werd behandeld door rechter Shira Scheindlin.

Edmund Quincy Muntslag, medeverdachte in de zaak tegen Dino Bouterse, zou volgens de Ware Tijd nog steeds in een cel zitten op Trinidad & Tobago. De krant schrijft dit ‘uit betrouwbare bron’ te hebben vernomen. Bij zijn arrestatie op 28 augustus zou hij geen drugs of wapens bij zich hebben gehad. Muntslag werd op hetzelfde moment dat Dino in Panama werd gearresteerd, aangehouden op het eiland.

Een week nadat president Desi Bouterse aankondigde, dat hij zal onderzoeken hoe het zover is gekomen, dat zijn zoon Dino Bouterse op verdenking van drugshandel door de Amerikaanse Justitie is aangehouden, is vanuit de regering hierover niets meer vernomen. Het Kabinet van de President heeft over de kwestie geen officiële mededelingen meer gedaan.


11 september 2013
* Lackin: Dino Bouterse wordt door 4 advocaten bijgestaan
De voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), Desi Bouterse, heeft op een structurenvergadering van de partij op 10 september zijn partijgenoten bedankt voor de ondersteuning die hij heeft gekregen rond de aanhouding van zijn zoon Dino in Panama en de uitlevering aan de VS, waar hij is aangeklaagd voor drugs- en wapenhandel.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zei, dat de zitting van Dino in New York een dag eerder slechts 25 minuten heeft geduurd. Hij wordt bijgestaan door vier advocaten. Dit bericht Starnieuws woensdag 11 september 2013.
Lackin legde aan zijn partijgenoten uit, dat ‘er geen korrel cocaïne op Dino is gevonden door de Amerikanen’.
De structuren van de partij hebben alle ondersteuning aan Bouterse toegezegd. Zij hebben aangegeven pal achter hem te staan.


21 september 2013
* NRC bijt zich vast in verleden vader Desi Bouterse: VS heeft bewijzen dat president Bouterse nauwe contacten had met drugsbaron Roger Khan
Volgens NRC-journalist Hans Buddingh’, in zijn krant van zaterdag 21 september 2013, heeft de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA hard bewijs in handen waaruit zou blijken, dat president Desi Bouterse in de periode dat hij parlementariër was nauwe contacten had met een van de grootste drugscriminelen uit de regio. De Nederlandse krant zou van inlichtingenbronnen inzage hebben gekregen in digitale ‘uitdraaien’ van de satelliettelefoon van drugscrimineel/ zakenman Roger Khan, die in 2009 in de VS voor onder meer cocaïnehandel tot veertig jaar cel werd veroordeeld.
Hij werd in juni 2006 in Paramaribo gearresteerd.


Op de uitdraaien komt diverse malen het mobiele nummer van Desi Bouterse voor. De telefoontjes werden gevoerd tussen eind 2005 en half juni 2006. In Amerikaanse diplomatieke post, die in 2011 via WikiLeaks uitlekte, was sprake van ‘sociale en operationele banden’ tussen Bouterse en Khan, maar niet eerder kwam daarover bewijsmateriaal naar buiten.
Bouterses advocaat Inez Weski reageert met de mededeling dat er mogelijk geen reactie zal volgen, omdat men zich in Paramaribo wellicht afvraagt ‘of je wel moet reageren’.

Volgens de inlichtingenbronnen waren de banden tussen Desi Bouterse en Khan onderdeel van een drugsnetwerk, waartoe ook de in april 2012 in Nederland aangehouden Piet Wortel en Dino Bouterse behoorden. Het proces tegen de Surinaamse Nederlander Wortel, dat in december begint, is een van de grootste Nederlandse drugszaken in jaren, aldus de krant. Volgens Weski, die hem verdedigt, zal Khan via een videoverbinding als getuige worden gehoord. Weski zegt dat ‘onjuistheden’ en ‘irrelevante’ zaken in het dossier de reden zijn voor haar verzoek. ‘Er is geen relatie tussen Wortel en Khan.’

De krant stelt de vraag of de arrestatie van Dino een nieuw hoofdstuk opent in het ‘toch al omvangrijke Surinaamse drugsdossier, waarin ook de naam van Desi Bouterse steeds weer opduikt. En is de aanklacht tegen de zoon de opmaat naar nieuwe aanklachten tegen de vader?’ De Amerikaanse diensten hadden ook Dino in het vizier. ‘Zo zou hij volgens een ambtsbericht van 29 juni 2006 in een bus waarin hij met een voetbalteam reisde enkele jaren eerder wapens gesmokkeld hebben naar Buxton. Dit Guyanese stadje wordt als ‘broedplaats van criminele/militaire activiteiten’ aangeduid’, aldus Buddingh’ in het NRC.

Het WikiLeaks-bericht waarin op 29 juni 2006 melding wordt gemaakt van Dino’s reis met een voetbalteam naar het Guyanese Buxton, gemarkeerd met oranje, vet en cursief:

(C/NF) GUYANA RESPONSE: DESI BOUTERSE AND SHAHEED ROGER KHAN ACTIVITIES (C-AL6-00586)

Date: 2006 June 29, 18:22 (Thursday) Canonical ID: 06GEORGETOWN640_a

Classified By: Ambassador Roland W. Bullen
For reasons 1.4 (b) and (d)

1. (C) Post presents response to ref A. Noting that Shaheed "Roger" Khan is now in custody, Post takes this opportunity to mention other narco-criminals in Guyana eager to take over Khan's turf (see paras 14-17). As Minister of Home Affairs told Ambassador at their June 23 meeting: "When one star goes down, another one goes up."

2. (S/NF) WHAT IS THE STATUS OF DESI BOUTERSE AND SHAHEED "ROGER" KHAN'S CURRENT RELATIONSHIP?

See previous SIMO reporting from Georgetown.

3. (S/NF) HOW AND THROUGH WHAT MEANS DOES KHAN SUPPORT BOUTERSE? WHAT CAN OR DOES BOUTERSE OFFER IN RETURN?

No longer applicable.

4. (S/NF) IS KHAN ACTIVE IN THE NARCOTICS TRADE, AND IF SO, WHICH DRUG TRAFFICKING GROUPS DOES HE DEAL WITH? DOES HE MAINTAIN TIES TO ANY OTHER CRIMINAL GROUPS, SUCH AS TERRORIST OR ORGANIZED CRIME GROUPS? WHAT FINANCES AND TECHNICAL CAPABILITY DOES HE HAVE AT HIS DISPOSAL?

Khan is a known drug trafficker who is believed to have ties with Colombian, Brazilian, and Venezuelan drug trafficking groups. Post does not know that Khan has ties to terrorist groups. Post does believe that Khan has ties to organized crime groups. Khan had access to large sums of money and could purchase whatever technical resources he needed. In 2002, for example, the Guyana Defence Force (GDF) detained Khan and two others (including a Guyana Police Force (GPF) officer) after finding them in possession of an armored vehicle, military arms and cell-phone surveillance equipment (ref D). The latter was a Cellular Protocol Analyzer model CSM 7806 manufactured by Smith-Meyers. Khan and the others were hastily released, the charges dropped, and the equipment returned.

5. (S/NF) HOW OFTEN, AND WHERE, DOES BOUTERSE TRAVEL TO GUYANA? REF C INDICATES KHAN WAS LAST IN SURINAME IN JANUARY 2006, BUT ANALYSTS WOULD WELCOME INFORMATION ON HOW OFTEN HE TRAVELS TO SURINAME.
Post is unaware of any specific travel by Bouterse to Guyana. However, he has stated publicly that he travels to Guyana and Brazil despite the Interpol Red Notice against him.

6. (S) OTHER THAN THROUGH VIOLENCE, DO BOUTERSE OR KHAN HAVE ANY PLANS TO CREATE CIVIL UNREST THROUGH PROPAGANDA, RUMOR CAMPAIGNS AGAINST GOVERNMENT OFFICIALS OR POLITICAL LEADERS, OR STIRRING RACIAL OR SOCIOECONOMIC TENSIONS?

Yes. Khan has pursued a very active "public relations" campaign to paint himself as a Robin Hood figure, polarizing Guyanese opinion in the process (ref C). Through his intermediaries, this campaign continues even after his arrest: -- Khan claims that he fled to Suriname because Guyanese security forces were on a hunt to murder him. -- He accuses the USG, the GDF, GPF, and the PNC/R (Guyana's main opposition party) of colluding to remove the PPP government. -- He disseminated two secret recordings (there may be others) of Police Commissioner Winston Felix's conversations in a bid to force him out. -- He claims credit for bringing the 2002-03 crime wave in Guyana under control, meting out vigilante justice on behalf of the government.
Background: The ruling PPP (supported by Indo-Guyanese) distrusts the GPF and GDF because they are staffed and led mostly by Afro-Guyanese. In private conversations, PPP insiders reveal their paranoia about the security forces' connections to the political opposition and possible coup-plotting. In this environment, Khan finds an Indo-Guyanese audience willing to believe that he is their protector against Afro-Guyanese criminals. Khan exploits this to stir racial tensions and discredit his enemies. But this influence has its limits. Recent demonstrations -- organized and bankrolled by Khan and his associates -- protesting the conduct of joint services raids on the properties of suspected criminals fizzled out quickly.

7. (C) HOW CAPABLE ARE THE SURINAMESE MILITARY AND POLICE TO QUARANTINE ANY DISTURBANCES? HOW MUCH INFLUENCE DOES BOUTERSE HAVE ON SURINAME'S MILITARY AND POLICE?

Post defers to Embassy Paramaribo's response.

8. (S) WHAT IS BOUTERSE'S RELATIONSHIP WITH THE RULING PEOPLE'S PROGRESSIVE PARTY (PPP) IN GUYANA? IS THE PPP SUPPORTING BOUTERSE'S EFFORTS?

Post is unaware of any relationship between Bouterse and the PPP. However, Bouterse has links with the PNC/R (ref B). As Home Affairs Minister Gail Teixeira recently told Ambassador: Bouterse's link with Buxton is a "key factor" for Guyana and Suriname because so much "revolves around him".
(Note: Buxton, an Afro-Guyanese community about 10 miles east of Georgetown, is a hot-bed of criminal/militant activity. Desi Bouterse's son Dino organized a Surinamese soccer team's trip to Buxton a few years ago. It is believed that the team bus carried weapons to Buxton.)

9. (S) WILL EITHER GUYANA OR VENEZUELA GRANT BOUTERSE ASYLUM OR PROVIDE HIM WITH OTHER SUPPORT? IF SO, WHY WOULD THEY DO SO?

Post does not believe that Guyana would grant Bouterse asylum or provide him with other support.

10. (S) DOES BOUTERSE HAVE TIES TO ANY OTHER GOVERNMENTS THAT MAY CONSIDER OFFERING HIM ASYLUM OR OTHER SUPPORT?

Post defers to Embassy Paramaribo's response.

11. (C) WHAT IS KHAN'S ABILITY TO HELP DESTABILIZE THE GUYANESE GOVERNMENT AND/OR THE ELECTIONS?

While active in Guyana, destabilizing elections did not seem to be a priority for Khan. Keeping a pliable PPP in power through a successful re-election suited his interests.
However, even in custody Khan could potentially cause great embarrassment to -- or even bring down -- Guyana's government by revealing his links with the PPP and the skeletons in its closet.

12. (S/NF) IS THERE EVIDENCE, BEYOND POSSIBLE CONJECTURE, THAT KHAN ENJOYS SOME LEVEL OF POLITICAL PROTECTION FROM SENIOR OFFICIALS OF THE GUYANESE GOVERNMENT AND, IF SO, FROM WHOM?

Khan did enjoy political protection from GoG officials at the highest levels. At a minimum, former Home Affairs Minister Ronald Gajraj and long-time Head of the Presidential Secretariat Dr. Roger Luncheon collaborated with Khan. SIPDIS Gajraj (now Guyana's High Commissioner to India) orchestrated Guyana's "death squads" in 2002-03 -- certainly in close collaboration with Khan. Luncheon (President Jagdeo's deputy) is known to have intervened and ordered the authorities to release Khan and return his equipment as described in para 4. Also, eyewitnesses say they have seen Khan leaving the President's office. Ever since Khan's May 2006 indictment in the U.S. on drug charges, the GoG has tried assiduously to distance itself from him.

13. (S/NF) WHAT ARE THE GUYANESE GOVERNMENT'S OPTIONS AND CAPABILITIES, ASSUMING THERE IS THE POLITICAL WILL TO DO SO, FOR, AT A MINIMUM, CONTAINING KHAN AND HIS ACTIVITIES OR, AT BEST, SUCCESSFULLY APPREHENDING AND PROSECUTING HIM?

Even in the unlikely event that the GoG and the security forces were on the same page and determined to go after narco-criminals, their ability to do so is extremely limited. The narco-criminals have entourages of highly-trained, well-armed ex-tactical squad members at their disposal. The GPF cannot compete with them. In addition, corruption and tip-offs are so rampant that the GPF and GDF rarely enjoy the element of surprise. Even if these challenges were overcome, a successful arrest would stand little chance of progressing through the judicial system. Guyana has not convicted a single drug trafficker of note.

-------------------- WAITING IN THE WINGS --------------------

14.(C) Khan was the brashiest of Guyana's narco-criminals, but he was by no means the only one. Others will certainly try to fill the void left by Khan's departure from the local scene.
Two leading candidates are Bramhanand (Alt: Bramhand, Brammanand) Nandalall and Clayton Hutson (DOB:31-Dec-64). Older than the upstart Khan, they have been active in drug trafficking for many years. Nandalall is the "godfather" of organized crime in Guyana. Khan and Hutson both worked for him before setting them up their own criminal organizations.

15. (C) Ambassador met with Home Affairs Teixeira June 23 to discuss Khan and other matters. Teixeira was eager to share her views on the risk and instability that Khan's capture causes in Guyana. She guesses Hutson might become the next kingpin. She said that Nandalall is keeping very quiet and is rumored to be cooperating with the U.S.

16. (C) Teixeira warned that Khan's departure from the scene opens the door for the criminal situation to become more political -- she said it will no longer be about "just narcotics, but about ethnicity" as well. She fears that if Hutson uses this opportunity to assume a larger role, then he and his accomplices will pose a serious political threat with the help of drug and gun trafficking.

17. (C) COMMENT.
GoG leaders were comfortable with Khan because they thought he was on their side; the possibility of a new kingpin allied with the political opposition makes them very nervous indeed. Other sources indicate that Nandalall is more likely than Hutson to take over as Guyana's number one narco-criminal. Judging from Teixeira's tone, Hutson leans politically towards the PNC/R. Nandalall's political stance is uncertain, but it is telling that the PPP government has never gone after him during his many years of criminal activity. END COMMENT.

BULLEN

Het vermeende onthullende artikel in het NRC ‘onhult’ feitelijk niets nieuws. Het nieuws zou slechts kunnen zijn, dat de VS beweert ‘hard bewijs’ te hebben, dat Bouterse in het verleden contacten onderhield met de Guyanese drugscrimineel Roger Khan. Waaruit dat vermeende hard bewijs zou bestaan, wordt echter niet vermeld. De Nederlandse krant heeft in ‘de zaak Dino Bouterse’ een zijspoor gevonden voor een fictieve ‘zaak Desi Bouterse’…… De naam ‘Bouterse’ verkoopt goed…..


WikiLeaks-cable 1 februari 2006:

DESI BOUTERSE AND SHAHEED ROGER KHAN ACTIVITIES (C-AL6-00586)

Date: 2006 June 23, 18:39 (Friday) Canonical ID: 06PARAMARIBO399_a

CLASSIFIED BY AMBASSADOR MARSHA E. BARNES, REASONS 1.4 (b) & (d).
Post presents response to reftel A. In light of the recent arrest of Shaheed "Roger" Khan, Post notes the state of flux in relationship between Khan and Desi Bouterse.

1. (S/NF) WHAT IS THE STATUS OF DESI BOUTERSE AND SHAHEED "ROGER" KHAN'S CURRENT RELATIONSHIP?

Khan and Bouterse are partners in the drug trade, according to sensitive sourcing. The police suspect that Surinamese citizen Steven Douglas, the owner of local fishing and hunting store "Tacklebox"," has served as the intermediary between the two.

2. (S/NF) HOW AND THROUGH WHAT MEANS DOES KHAN SUPPORT BOUTERSE? WHAT CAN OR DOES BOUTERSE OFFER IN RETURN?

Khan is believed to help Bouterse's financial situation by giving him the means to supplement his income through narcotics trafficking. According to a senior Surinamese law enforcement official, the dismantling of several criminal rings by the GOS through seizures, arrests, and convictions over the last two years hurt Bouterse financially and forced him to reach out to new partners, such as Khan. According to the scenario outlined by the Attorney General to the Ambassador in January, Khan had planned to support Bouterse's efforts to avoid jail time via the creation of civil unrest and possible assassination attempts. (See refs B and C). It is not clear what Bouterse can provide in return, but he likely offered Khan access to Surinamese criminal elements and structures, eased access to regular shipping to Europe for drug movement, and protection while in Suriname. Just after his arrest, Khan engaged one of Suriname's leading criminal defense lawyers, Irwin Kanhai, who is also defending Bouterse in the December 1982 murder trial.

3. (S/NF) IS KHAN ACTIVE IN THE NARCOTICS TRADE, AND IF SO, WHICH DRUG TRAFFICKING GROUPS DOES HE DEAL WITH? DOES HE MAINTAIN TIES TO ANY OTHER CRIMINAL GROUPS, SUCH AS TERRORIST OR ORGANIZED CRIME GROUPS? WHAT FINANCES AND TECHNICAL CAPABILITY DOES HE HAVE AT HIS DISPOSAL?

As reported in INSCR, Khan is the head of a major drug trafficking organization based in Guyana. In this capacity, he has dealt directly with Columbia drug cartels and criminal groups in the U.S. and Suriname. According to Minister of Justice and Police Chan Santokhi, Khan has conducted arms-for-drugs deals with FARC.

According to sensitive sourcing, Bouterse still has connections to Eduardo Beltran, who is a major regional narcotics logistics/transportation handler currently operating out of Venezuela. Beltran reportedly travels to Suriname on a monthly basis. At the time of Khan's arrest, he was found with 33 cell phones, 2 satellite phones, and a powerful laptop, which would suggest technical sophistication. Embassy Georgetown would be better able to address his financial situation.

4. (S/NF) HOW OFTEN, AND WHERE, DOES BOUTERSE TRAVEL TO GUYANA? REF C INDICATES KHAN WAS LAST IN SURINAME IN JANUARY 2006, BUT ANALYSTS WOULD WELCOME INFORMATION ON HOW OFTEN HE TRAVELS TO SURINAME.

According to Bouterse's public admission he travels to Guyana on a regular basis, but "keeps his travels quiet so as not to cause problems for friends." (See ref D). Over the course of the past a year, Surinamese police know of three separate occasions in which Bouterse went to Guyana. The last known Bouterse trip to Guyana was the first week of May. Bouterse has also admitted to regular travel to Brazil. According to Minister Santokhi, Khan has traveled to Suriname on a "regular basis" over the last year; police know of two Khan visits to Paramaribo in the last year. Police know that Khan has also visited Bouterse's property located near Wasjabo, a village that sits on the Corantijn River not far from the town of Apoera on the Guyanese- Surinamese border, but do not know of dates or times. Out of Washabo is likely where Bouterse crosses into Guyana, as there are no border controls in the isolated location. According to the Attorney General, Bouterse has also met with Khan in the western town of Nickerie at a property owned by NDP Parliamentarian Mohamed Rashied Doekhie.

5. (S) OTHER THAN THROUGH VIOLENCE, DO BOUTERSE OR KHAN HAVE ANY PLANS TO CREATE CIVIL UNREST THROUGH PROPAGANDA, RUMOR CAMPAIGNS AGAINST GOVERNMENT OFFICIALS OR POLITICAL LEADERS, OR STIRRING RACIAL OR SOCIOECONOMIC TENSIONS?

As the leader of Suriname's largest single opposition party (NDP), Bouterse takes full advantage of his well-organized political apparatus to publicly harangue and provoke government leaders through public speeches, protests, and parliamentary antics, often-generating significant public discussion. In fall 2005, Bouterse led a series of ineffectual political street protests demanding the government step down. (See ref E). Since then, Bouterse's NDP party has conducted a concerted and aggressive campaign to undermine the fragile majority of the governing coalitions, force new elections and form a government. (See ref F). In the context of the upcoming December murder trial, these actions are likely an extension of Bouterse's suspected efforts to create a critical mass of unrest and instability in order to force the government to end his criminal trial. Some observers portray Bouterse as a spent force, however, who would be unable to muster enough domestic support to create the level of unrest required to end the trial. There are also indications of splits within Bouterse's NDP (See ref G). These observations combined with reported cash flow problems may explain Bouterse's reported outreach to Khan for support. A few months ago, Bouterse asserted that President Ronald Venetiaan's nephew and head of Suriname's intelligence services (CIVD) Col. Johan Ceder was involved in arms-fordrugs trade with Brazilian criminal organizations. However, in this small society with its large informal sector, drug trafficking and money laundering, it is not far fetched to think that there may be a kernel of truth at root of smear campaign. According to the Attorney General, Bouterse has put out the word in an NDP neighborhood that former Minister of Trade and Industry Siegfried Gilds had brought Khan into the country to assassinate the Minister of Justice and Police and Attorney General. Gilds is under investigation for money laundering. The Attorney General categorically dismissed this possibility. For Bouterse, such a disinformation campaign serves to shift the blame and distance himself from Khan, while settling old political scores against the man who removed him as head of the armed forces in the early 1990's. If the GOS hands over Khan to the US, Bouterse may try to garner support by portraying the current government as a puppet of the US. This plan is less than likely to occur, however, as public opinion for the most part supports a Khan departure from Suriname and would backfire for Bouterse.

6. (C) HOW CAPABLE ARE THE SURINAMESE MILITARY AND POLICE TO QUARANTINE ANY DISTURBANCES? HOW MUCH INFLUENCE DOES BOUTERSE HAVE ON SURINAME'S MILITARY AND POLICE?

The police are capable of containing disturbances of shortterm duration and minimal scope within Paramaribo city limits. However, any large-scale disturbance involving simultaneous events around the city would likely spin out of control, with even those not aligned with Bouterse taking advantage of the situation to loot and riot. This would necessitate military intervention, but it would take significant time for police and military together to restore order in a sustained disruption scenario. There is also a history of political arson in Suriname, which places Paramaribo's many historic downtown wooden structures at risk. For events taking place outside the city, i.e. the interior, police would be unable to handle a disturbance of any significance and require immediate military assistance. It is highly questionable whether the CIVD would play a constructive role in quelling a disturbance. The CIVD has nominal responsibility for national security but is in fact used primarily for domestic political intelligence, and it is comprised of thugs and shady characters with ambiguous loyalties. That officers in the CIVD serve as a protective force for senior GOS officials is disquieting. The President and his cabinet have a habit of slow, uncoordinated public reaction to adverse events, signaling that in the midst of a significant disturbance, there could be a security vacuum as the populace vainly looks towards a plodding government for reassurance that order will be restored. Bouterse still appears to have a degree of support in the military, but it is difficult to measure. A group of roughly 10 lower ranking persons in uniform attended a Bouterse led NDP rally in late 2005 to show their support. The Commander of the Armed Forces was reportedly extremely angry at this, as members of the military members are restricted from political involvement while in uniform; the commander handed down subsequent disciplinary actions. In 2004 a Bouterse crony, LTC Hans Jannasch, was sentenced to eight years in prison by a Surinamese judge for running an ecstasy lab; Jannasch was still on the military payroll at the time, but was not active. According to the commander of the land forces, senior officers are always vigilant and watchful for the potential for growing support for Bouterse.

Bouterse has little direct influence within the Surinamese police force, but his past as a two-time military coup leader and his alleged links to organized crime still intimidate police, who would plan any operations against him with utmost care.

French police have recently trained the police Arrest Team on making arrest under difficult circumstances in preparation for a possible Bouterse arrest. Police and military are currently conducting joint training exercises in preparation for the December murder trial. The head of the Military Police recently requested US military police protective service training in August to train a 40-60 person military police force assigned to conduct security for the trial.

7. (S) WHAT IS BOUTERSE'S RELATIONSHIP WITH THE RULING PEOPLE'S PROGRESSIVE PARTY (PPP) IN GUYANA? IS THE PPP SUPPORTING BOUTERSE'S EFFORTS?

Post is not aware of any significant links between Bouterse and the PPP, but there have been past connections between Bouterse and the Guyanese opposition PNCR. Despite both being in the opposition at the time, in June 2004 Bouterse's NDP party and the PNCR signed a memorandum of understanding (MOU) calling for a urgent and peaceful resolution to the border dispute between Guyana and Suriname. According to PNCR leader Robert Corbin, the signing was at the initiative of Bouterse. MOU discussions took place in Georgetown and in Nickerie in western Suriname.

8. (S) WILL EITHER GUYANA OR VENEZUELA GRANT BOUTERSE ASYLUM OR PROVIDE HIM WITH OTHER SUPPORT? IF SO, WHY WOULD THEY DO SO?

Post defers to Georgetown and Caracas.

9. (S) DOES BOUTERSE HAVE TIES TO ANY OTHER GOVERNMENTS THAT MAY CONSIDER OFFERING HIM ASYLUM OR OTHER SUPPORT?

It is unlikely that Bouterse would receive asylum from other governments. However, Dutch Embassy contacts maintain that Bouterse owns isolated property in northern Brazil that could be a possible hideaway.

10. (C) WHAT IS KHAN'S ABILITY TO HELP DESTABILIZE THE GUYANESE GOVERNMENT AND/OR THE ELECTIONS?

Post defers to Embassy Georgetown.
11. (S/NF) IS THERE EVIDENCE, BEYOND POSSIBLE CONJECTURE, THAT KHAN ENJOYS SOME LEVEL OF POLITICAL PROTECTION FROM SENIOR OFFICIALS OF THE GUYANESE GOVERNMENT AND, IF SO, FROM WHOM?


Post defers to Embassy Georgetown.

12. (S/NF) WHAT ARE THE GUYANESE GOVERNMENT'S OPTIONS AND CAPABILITIES, ASSUMING THERE IS THE POLITICAL WILL TO DO SO, FOR, AT A MINIMUM, CONTAINING KHAN AND HIS ACTIVITIES OR, AT BEST, SUCCESSFULLY APPREHENDING AND PROSECUTING HIM? Post defers to Embassy Georgetown.

BARNES