zondag 9 november 2014

Leerlingen Noordik Vriezenveen: 5.000 euro voor school in Washabo, Suriname

(Bron foto: Het Noordik)
Een nacht op school en 24 uur niets eten voor Surinaamse school

Geld voor aanschaf boeken mediatheek school


Zo'n honderd leerlingen uit het derde en vierde jaar van de vestiging Vriezenveen van de christelijke scholengemeenschap Het Noordik hebben met een vastenactie 5.000 euro opgehaald. Het geld is bestemd voor een school in Suriname, aldus bericht vandaag, zondag 9 november 2014, de Twentse krant Tubantia.

Een nacht doorbrengen op school en 24 uur lang niets eten. Dat was de opgave voor de deelnemers aan de actie 'Zip your Lip' in Vriezenveen. De uiteindelijke opbrengst van de actie is bestemd voor de basisschool St. Thomasmore in Suriname.

De actie werd georganiseerd door het Expeditieteam Suriname. De leden van dit team onderhouden contacten met de mensen van de St. Thomasmore school in Washabo in Surinaamse district Sipaliwini en dit schooljaar vindt er ook een uitwisseling plaats. Met het ingezamelde geld worden boeken voor de mediatheek aangeschaft. Bovendien krijgen de kleuters beter spel- en leermateriaal. Overigens fungeert de mediatheek van de school ook als bibliotheek voor de regio, waardoor in één klap mogelijk een heleboel mensen profiteren van deze succesvolle actie.

De lessen donderdagmiddag en vrijdagochtend gingen gewoon door, maar in de namiddag en avond waren er volop activiteiten op Het Noordik. De actie werd vrijdagmiddag afgesloten met een lunch die mede verzorgd was door leerlingen van de afdeling Zorg en Welzijn.

De belangstelling om aan de actie mee te doen was groot. Binnen één dag was de maximale inschrijving van honderd deelnemende leerlingen overschreden.

MinOV werkt aan kledingcode leerkrachten

Meneer Peneux, wat is uw definitie van schaars gekleed?
Directeur Onderwijs ziet liever geen schaars geklede leerkrachten voor klassen


Er komt een kledingcode voor leerkrachten. Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) wil schaars geklede leerkrachten voor de klassen voorkomen. Departementsdirecteur Robert Peneux zei onlangs niet gevoelig te zijn voor een kledingtoelage voor deze groep. Hij vindt dat onderwijzers correct zich moeten kleden en er fatsoenlijk uit moeten zien. 'Ze hebben een opvoedende taak en krijgen dit al op de opleiding mee.'

Marcellino Nerkust, voorzitter van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), is niet tegen de kledingcode, maar een tegemoetkoming is op zijn plaats vindt hij. 'Als er een eis wordt gesteld zal er ook iets tegenover moeten staan, want kleding haal je niet gratis uit de winkel. Ook bij de costumière moet er keihard worden betaald', aldus Nerkust.

Ondanks dat de toelage er niet is, zegt hij dat de leerkrachten best wel weten dat zij zich netjes moeten kleden. 'Ga naar de verschillende scholen en je zult zien dat er is geïnvesteerd in het aanschaffen van uniform.'

'Ik geef acht jaar leiding aan het MULO-directeurenberaad en kledingtoelage is nooit onderwerp van gesprek geweest', zegt Marisa Meye, voorzitter van het MULO-directeurenberaad vandaag, zondag 9 november 2014, op Starnieuws.

'Zodra je voor een beroep kiest, weet je als persoon dat er regels zijn die nageleefd moeten worden. Zo ook leerkrachten, die op de pedagogische instituten al worden beoordeeld. Nu is er uniform, maar mouwloze blouses zijn verboden.' Verder vindt Meye niet dat leerkrachten zich moeten vergelijken met ouders die mogelijk schaars gekleed komen. 'Jij bent juffrouw en hebt in de opleiding de normen meegekregen en je moet een voorbeeld zijn.'

'Zaken die jarenlang krom zijn gegroeid, probeert meneer Peneux recht te trekken, waardoor er een einde komt aan losbandigheid binnen het onderwijsproces. Misschien zijn de veranderingen voor sommigen te rigoureus of te snel, maar wij als onderwijzers moeten ons aanpassen', stelt Meye.

Peneux uitte zijn kritiek op schaars geklede leerkrachten ook al in de eerste week van maart dit jaar.

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), vroeg zich toen terecht af of ‘schaars geklede leerkrachten’ nu een relevant onderwerp is voor het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, MinOV.

Hij zei nog nooit schaars geklede leerkrachten te hebben gezien, nog minder waren er klachten ontvangen. De bondsvoorzitter heeft de ervaring dat leerkrachten zeer conservatief zijn met hun kleding
‘Er zijn zoveel dingen waarover we ons eigenlijk moeten buigen en ik vraag me af of we ons hiermee moeten bezig houden’, zei de bondsvoorzitter dinsdag 11 maart 2014 in het Dagblad Suriname.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Polite ontdekt 91 kilo marihuana onder schip

De twee metalen boxen waarin de drugs zat. (Bron foto: Korps Politie Suriname)
Drugs in twee metalen boxen

Schip afkomstig uit Jamaica


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft vandaag, zondag 9 november 2014, bekendgemaakt dat een eenheid van het korps gisteren, na een tip, een grote hoeveelheid  marihuana in beslag genomen. De politie vermeldt niet hoe groot de vondst is. (De volgende dag, maandag 10 november, liet de politie weten dat het gaat om in totaal 91 kilo.)

De verdovende middelen bevonden zich in twee metalen boxen die aan de onderkant van een schip waren bevestigd. Het schip, dat op reguliere basis vaarten onderhoudt voor het vervoeren van aluinaarde, was afkomstig uit Jamaica.

Bij deze operatie was onder andere ook betrokken het pas opgeleide duikersteam van de politie. De zaak is overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade van de politie.

Cocaïnebolletjes in toilet SLM-vliegtuig op Schiphol

(Bron foto: eigen foto Red. De Surinaamse Krant)
Vondst drugs in verstopt toilet leidt tot bijna twee uur vertraging vlucht naar Zanderij


De SLM-vlucht vanuit Schiphol is vanmiddag, zondag 9 november 2014, Nederlandse tijd, met bijna twee uur vertraging alsnog vertrokken, vanwege een verstopt toilet waarin cocaïnebolletjes bleken te zitten. Dat bevestigt een betrouwbare bron zo schrijft de Ware Tijd Online, zonder te vermelden in welke hoek die bron gezocht zou moeten worden.

Het toestel, dat om kwart over drie 's middags Nederlandse tijd zou vertrekken, werd aan de grond gehouden vanwege een verstopt toilet. De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij riep daarop technische assistentie van de KLM in. Maar, omdat het vermoeden bestond dat bolletjes cocaïne de oorzaak van het probleem waren, werd ook de Koninklijke Marechaussee ingeschakeld.

Nadat het KLM-personeel het probleem niet kon verhelpen, werd een derde bedrijf ingeschakeld. Die kon de verstopping verhelpen, waarbij cocaïnebolletjes werden gevonden.

Het toestel vertrok uiteindelijk iets voor vijf uur 's middags Nederlandse tijd vanaf Schiphol richting Suriname.

Twee auto's op elkaar te Uitvlugt

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Toedracht ongeluk nog niet duidelijk

Brandweer bevrijdt inzittende een van de auto's


Twee auto’s zijn afgelopen nacht met elkaar in botsing gekomen op de hoek van de L’Hermitageweg en de Bindastraat te Uitvlugt. Door de botsing sloeg een van de auto’s over de kop en ramde vervolgens een elektriciteitsmast, terwijl de andere auto in een trens langs de weg belandde, aldus de Ware Tijd Online vanochtend, zondag 9 november 2014.

De beide auto's raakten aanzienlijk beschadigd.

De brandweer moest een inzittende uit de auto die tegen de mast was aangekomen bevrijden en dat nam een uur in beslag. Een passagier uit hetzelfde voertuig werd met lichte verwondingen naar een ziekenhuis afgevoerd.

De inzittenden van de andere auto liepen geen noemenswaardige verwondingen op, aldus de krant. De politie van Uitvlugt onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Vier gewonden bij schietpartij in café Amsterdam Zuidoost

(Bron foto: AT5)
Paniek in  grandcafé De Kraai aan Kruitberghof


Bij een schietpartij in een café aan de Kruitberghof in Amsterdam Zuidoost zijn afgelopen nacht vier mensen gewond geraakt. Een politiewoordvoerder laat weten dat er nog niemand is aangehouden. Ondanks de vele aanwezigen is er zelfs geen signalement. De eigenaar van de de zaak zegt vandaag, zondag 9 november 2014, tegen de lokale Amsterdamse zender AT5 geen idee te hebben wat er is gebeurd.

Alle slachtoffers zijn inmiddels naar een ziekenhuis gebracht. Twee van hen zijn lichtgewond, de twee andere zijn zwaarder gewond.
 
Rond kwart over twee vanochtend klonken er schoten in grandcafé De Kraai in de Kruitberghof. Er waren toen zo'n 100 mensen aanwezig. 'De actie lijkt gericht op één persoon, maar er worden in totaal vier mensen geraakt', laat de politie weten.

Er was veel paniek in het café. Mensen gingen op de grond liggen en probeerden vervolgens zo snel mogelijk weg te komen.

De omgeving van het café was urenlang afgezet vanwege onderzoek. Er zijn geen verdachten aangehouden.

FOLS beweert problematiek rond boventallige leerkrachten zelf te hebben 'aangezwengeld'

Waar waren FOLS en Nerkust afgelopen week?
FOLS-voorzitter Nerkust stelt zich niet gepasseerd te voelen

Federatie was afgelopen week echter nergens te zien of te horen


Terwijl een groep ontevreden, boventallige, leerkrachten afgelopen week zelf in actie kwam tegen het plan van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) om de leerkrachten 's middags in het project Naschoolse Opvang te plaatsen zonder enige vorm van vooroverleg, beweert de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) vandaag, zondag 9 november 2014, in de Ware Tijd dat juist zij de discussie over deze problematiek heeft 'aangezwengeld'.

De groep heeft inmddels de bemiddeling ingeroepen van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), omdat ze van mening is dat het ministerie hen oplegt om deel te nemen aan het programma, terwijl zij daarop niet zijn voorbereid. De leerkrachten en de CLO zitten morgen, maandag, rond de tafel

FOLS-voorzitter Marcelino Nerkust zegt zich echter niet door de leerkrachten overgeslagen te voelen. Hij laat weten, dat de FOLS afgelopen maandag een spoedbijeenkomst had waarin zaken 'van alle kanten' zijn besproken. Daarna is een brief gericht aan minister Ashwin Adhin van MinOV met het verzoek om ontvangen te worden, maar op die brief is niet gereageerd.

Nerkust beweert ook op dat het 'niet zover hoefde te komen', dat de leerkrachten naar de CLO zijn gestapt. Hij stelt, dat volgens de volgorde eerst de Surinaamse Onderwijzersbond geraadpleegd had moeten worden en dan de federatie, maar hij vermoedt dat de SOB kennelijk niet heeft gereageerd op de brief van de leerkrachten.

Nerkust blijft erbij, dat de federatie wel voldoende heeft gedaan, alleen al omdat zij de discussie heeft aangezwengeld. Maar, daar kunnen natuurlijk vraagtekens bij geplaatst worden, gelet op het feit dat de betrokken leerkrachten zelf in actie zijn gekomen, zonder de steun van de FOLS, die zich ook nergens heeft laten zien of horen.

Voorzitter Ronald Hooghart van de CLO wil eerst van de leerkrachten horen wat er precies speelt, alvorens hij reageert. Hij zegt dat de CLO altijd wat kan betekenen voor landsdienaren die in problemen zijn. Hooghart vermoedt dat er een communicatieprobleem is dat met de verantwoordelijke instanties besproken moet worden.

Afgelopen donderdag ging de groep van ontevreden leerkrachten naar De Nationale Assemblee om  grieven kenbaar te maken aan de vaste commissie Onderwijs. Besloten werd, dat leerkrachten die een middagopleiding volgen en die na de reguliere schooltijd een tweede baan hebben, een werkgeversverklaring of opleidingspas overleggen, zodat ze vrijgesteld kunnen worden van de Naschoolse Opvang. Maar, dat betrof een deeloplossing, omdat er ook leerkrachten zijn die er bewust voor kiezen om in de middag thuis te zijn en er geen behoefte aan hebben om te werken in de Naschoolse Opvang.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)