maandag 10 november 2014

Inwoners Gouda willen geen pro- en contra Zwarte Piet-demo's bij intocht Sinterklaas

Beslissing burgemeester voor twee demo's komt als donderslag bij heldere hemel

'Demonstraties tegen of voor Zwarte Piet aan kinderen niet uit te leggen'


Omwonenden van het Schouwburgplein in Gouda willen onder geen beding demonstraties voor of tegen Zwarte Piet in hun buurt tijdens de landelijke intocht van sinterklaas. Ze vrezen trauma's bij hun kinderen en vernielingen aan hun eigendommen, aldus bericht het AD vandaag, maandag 10 november 2014. 

De Goudse burgemeester Milo Schoenmaker maakte afgelopen weekeinde bekend dat zaterdag 15 november op twee plaatsen in de stad mag worden gedemonstreerd bij de landelijke intocht van Sinterklaas: op het plein voor het Huis van de Stad en op het Schouwburgplein. Voor de bewoners van de kinderrijke buurt bij het Goudse theater kwam dit besluit als een donderslag bij heldere hemel. 'We zijn het er totaal niet mee eens.'

Volgens moeder Nicole van Geenen worden veel kinderen uit de buurt zaterdag weggebracht naar familie en vrienden, zodat ze niet worden geconfronteerd met demonstranten. 'Het is niet uit te leggen aan kinderen als volwassen mensen hard voor of tegen Zwarte Piet staan te roepen of te schelden. Dat mogen onze kids niet meekrijgen. Ze moeten later goede herinneringen hebben aan wat toch is bedoeld als mooi kinderfeest.'

De Goudse is ook bang dat een demonstratie uit de hand loopt en dat hun eigendommen het moeten ontgelden. 'Ik blijf zaterdag thuis om er goed op te letten dat er niets wordt stukgemaakt. Het zou best kunnen dat veel mensen die willen demonstreren van goede wil zijn, maar ik ben bang dat zo'n actie ook relschoppers aantrekt. En voor je het weet heb je de poppen aan het dansen en loopt het helemaal uit de hand.'

Buurtbewoonster Charlene Jongeneel, moeder van kinderen 2, 6 en 10 jaar, is eveneens fel tegen demonstraties in haar buurt. 'Wat moet ik m'n kinderen vertellen als hier volwassen mensen 'Weg, Zwarte Piet!' staan te roepen?'

Volgens haar is het Schouwburgplein niet alleen ongeschikt voor demonstraties vanwege de huizen in de buurt. 'Het is ook een belangrijke fietsroute naar de binnenstad. Er komen hier zaterdag dus heel veel ouders met jonge kinderen langs als ze naar de intocht van Sinterklaas gaan. Ik begrijp echt niet waarom de gemeente deze plek heeft uitgekozen.'

De Goudse burgemeester Milo Schoenmaker stelt in een reactie, dat het kiezen van een goede plek voor een demonstratie een erg lastige afweging is. 'Bij een locatie ver van het evenement doe je geen recht aan het groot goed van demonstreren.. Een demonstratie dichtbij het evenemententerrein is ook niet wenselijk, omdat er dan mogelijk vermenging komt van het publiek en demonstranten.'
De demonstratielocatie bij het Schouwburgplein ligt volgens hem pal achter de schouwburg. 'Dit is op enige afstand van de woningen. Daarnaast is er politie aanwezig. Hiermee wordt voorkomen dat er ongeregeldheden ontstaan.'

Politie Curaçao arresteert zeven verdachte overvallers waaronder drie vrouwen

Amigoe: Verdachten verdacht van overval op Boolchand's Digital World Store


De politie van Curaçao  heeft vanochtend vroeg, maandag 10 november 2014, zeven personen gearresteerd, die betrokken zouden zijn geweest bij een gewapende overval. De aanhoudingen vonden plaats door het Arrestatie- en het Atrako-team tijdens huiszoekingen in diverse woningen in Koraal Specht, Rotterdam (in de buurt van Marie Pampoen), Montaña en Marchena. Het gaat om de vrouwen S.W., Z.J.M.C. en M.M.P. en de mannen A.C.M., C.A.A.I. en R.M.Z., en nog een onbekend persoon, aldus de woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Norman Serphos.
 
Conform de wet waren een rechter-commissaris en een Officier van Justitie tijdens de huiszoekingen aanwezig. Serphos kon verder niet in details treden over de overval, aldus bericht de krant Amigoe.

Volgens niet-officiële berichten die de krant schrijft te hebben 'gekregen', zou gaan om de gewapende overval op de Boolchand’s Digital World Store in Zeelandia eind juni.

De daders kwamen in de bewuste nacht in meerdere auto’s aanrijden en onder bedreiging werd de bewaker van de zaak gedwongen om in het water te springen, zodat zij hun gang konden gaan. Eenmaal binnen vernielden de overvallers de toonbanken en namen diverse elektronische apparaten mee, die zij in verschillende voertuigen laadden. Terwijl de mannen de spullen binnen klaarzetten om mee te nemen, kwam een andere bewaker in een pick-up aanrijden om zijn collega te assisteren en zag dat twee voertuigen de weg naar Zeelandia blokkeerden. Bij het zien van de bewaker in de pick-up schoten de dieven gericht in zijn richting, waarop een vuurgevecht ontstond. Hierna vluchtten de daders in diverse voertuigen.

De politie werd gebeld en die nam onder meer diverse lege patronen in beslag voor onderzoek, waarmee het Atrako-team belast is. Bovendien heeft de directie van de zaak de opgenomen videobeelden van het voorval aan de politie overhandigd, in de hoop dat de daders opgepakt worden.

Het uitgebreide onderzoek naar de overval leidde de politie uiteindelijk vandaag naar de aanhouding van de mannen en vrouwen. Tevens zijn diverse spullen die in de woningen zijn aangetroffen en die belangrijk zijn voor nader onderzoek, in beslag genomen.

Het was niet de eerste keer dat Boolchand’s in Zeelandia leeggeroofd werd. Een manager van het bedrijf zei, dat hij zich kon herinneren dat bij deze zaak zeker zes tot zeven keer is ingebroken. Ook bij de andere filialen werd meerdere malen ingebroken. Toen wilde de manager, in verband met het lopend onderzoek, het aantal personen en aantal voertuigen betrokken bij deze overval, nog niet aan tegenover Amigoe bevestigen.

Het onderzoek duurt voort en het Openbaar Ministerie sluit meerdere aanhoudingen in deze zaak niet uit.

Vermiste mannen op Curaçao dood gevonden

Playa Grandi.
Mannen waren tijdens vissen spoorloos verdwenenHet lichaam van de negentienjarige Chardionne Fundador werd vanochtend vroeg door nabestaanden gevonden bij Playa Grandi op Curaçao. Dat is een dag nadat het lichaam van de 25-jarige Railyson Fransisco Louisa bij datzelfde strand uit het water is gehaald, aldus meldt de Antilliaanse krant Amigoe vandaag, maandag 10 november 2014.
 
De mannen raakten afgelopen zaterdag vermist. De centrale meldkamer van de politie kreeg omstreeks acht uur 's avonds een melding over twee mannen die om twaalf uur ‘s middags bij Playa Grandi bij Wacawa waren gaan vissen en sindsdien spoorloos waren verdwenen.

Familieleden waren eerder zelf op zoek gegaan naar de vermiste mannen, maar toen het hen niet lukte hen te vinden belden zij de politie, die direct een helikopter van de Kustwacht inzette voor een zoektocht in de buurt. De helikopter heeft echter niets anders dan de auto van de mannen kunnen waarnemen.

De zoektocht werd zaterdagavond omstreeks half tien gestaakt, omdat het te donker werd. De volgende dag werd de zoektocht door familieleden, agenten van het politiekorps KPC en de marine voortgezet. Omstreeks elf uur in de ochtend zagen zij het lichaam van Louisa en hebben dit uit het water gehaald.

De zoektocht naar de andere man ging door en vanochtend werd het verminkte lichaam van Fundador door de nabestaanden gevonden, ook bij Playa Grandi, aldus politiewoordvoerder Imro Zwerwer.
De politiearts constateerde de dood van beiden mannen en de lichamen zijn in beslag genomen voor nader onderzoek door de politie, ondersteund door de Koninklijke Marechaussee.

Gezondheidsdienst sluit supermarkt in Saramacca

(Bron foto's: BIC Saramacca)
Ratten en muizen in supermarkt


De afdeling Milieu – en Gezondheidsdienst van het districtscommissariaat Saramacca heeft een supermarkt laten sluiten met behulp van de politie. Bij controle bleek, dat de volksgezondheid ernstig in gevaar werd gebracht.

Van ongedierte zoals ratten en muizen tot niet opgeruimde ruimtes werden tijdens de controle geconstateerd.

De eigenaar heeft de gelegenheid gehad om zaken in orde te maken zoals de wet dat voorschrijft. Daarna kan hij toestemming krijgen om wederom open te gaan.

Het Burger Informatie Centrum (BIC) Saramacca meldt vandaag, maandag 10 november 2014,dat er nog meer controles volgen. Overigens vermeldt het BIC waar deze supermarkt is gevestigd.

Er zullen strengere maatregelen worden getroffen tegen vergunninghouders in het district die de regels aan hun laars lappen, aldus het BIC.

Verklaring BEP Albina: Asoiti en Bado met misleiding en stemmingmakerij bezig

'NDP verliest terrein en speelt paniek voetbal'

'Slechts Asoiti is naar NDP gestapt'


Via de pers is afgelopen zaterdag door de NDP bekend gemaakt, dat Cyrano Asoiti, gewezen ressort- voorzitter van de BEP van Albina, met een groep BEP-leden van Albina zou zijn overgelopen naar de NDP. Hierbij wensen de kernen van de BEP te Albina aan te geven dat alléén Cyrano Asoiti is overgelopen naar de NDP. 

Op de beelden en foto’s die via verschillende media verspreid zijn, hebben wij op de heren August Bado en Cyrano Asoiti na, geen enkele andere BEP'er waargenomen. Op de beelden en foto’s hebben wij alléén NDP'ers kunnen waarnemen.

August Bado, gewezen DNA-lid van de BEP, heeft na de verkiezingen van 2010 waarbij hij als DNA-kandidaat in het district Marowijne niet gekozen is geworden, niet meer deelgenomen aan de activiteiten van de BEP. Wij kwalificeren daarom de hele heisa in de pers door de NDP dat een groep BEP'ers van Albina zou zijn overgelopen als misleidend en stemmingmakerij om de publieke opinie te beïnvloeden.

Deze afkeurenswaardige actie van de NDP is ook een duidelijk bewijs dat zij terrein aan het verliezen is en nu paniek voetbal speelt.

Wij roepen daarom alle BEP'ers op om niet te buigen voor giften en loze beloften van de coalitiepartijen, maar standvastig te blijven en hard te blijven werken voor de partij zodat de overwinning op 25 mei grandiozer kan zijn.

Tenslotte wensen wij de heren Bado en Asoiti veel succes toe met hun nieuwe politiek huis. Wij spreken de hoop uit dat de wens van Asoiti om in het district Marowijne op de kandidatenlijst geplaatst wordt bij zijn nieuw politiek huis wordt bewaarheid.
 
De kernen van BEP Albina
Namens deze,
Leo Adams
(Ressort voorzitter)

Minister Belfort (ABOP) vindt 'mammoetblok' een 'Maggiblok'

'Een druppel kan 'Maggiblok' laten smelten'

'Interpol Belfort' klopt zichzelf op de borst vanwege internationale waardering voor zijn werk


Het samenwerkings- verband tussen oppositiepartijen bekend als 'mammoetblok', is volgens ABOP-kopstuk en minister van Justitie en Politie Edward Belfort een 'Maggiblok'. Belfort zei gisteravond tijdens een wijkbijeenkomst van zijn partij te Beekhuizen, dat een enkele druppel het 'Maggiblok' kan laten smelten. 

Belfort was compleet gehuld in een tenue bedrukt met de tekst 'Interpol'. Hij kreeg dit onlangs van Interpol op een bijeenkomst in Monaco. Hij wilde hiermee, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 10 november 2014, aangeven dat hij internationaal gewaardeerd wordt voor zijn verdiensten als het gaat om de criminaliteitsbestrijding.

Belfort zei ook, dat een 'buitenlander', daarbij doelend op VHP-leider Chandripersad Santokhi, vaak naar hem uithaalt en dat zelfs buiten de landsgrenzen.

De bewindsman wond er geen doekjes om en liet zijn gehoor weten, dat de ABOP ondanks de kritiek op de partij en haar leden zal blijven groeien.

Advocaat Spong 8 maanden stelselmatig met dood bedreigd


Een verdachte in voorarrest voor lastigvallen Spong


De Amsterdamse advocaat Gerard Spong werd acht maanden lang stelselmatig lastiggevallen en met de dood bedreigd. Dat vertelt hij vandaag, maandag 10 november 2014, aan het televisieprogramma RTL Boulevard.

Hij ontving in de periode van november 2013 tot juli 2014 allerlei brieven en e-mails, waar ook doodsbedreigingen in stonden.

Er is een persoon opgepakt voor het lastigvallen van de raadsman. Die persoon verschijnt komende donderdag voor de rechtbank in Amsterdam. Hij zit al ruim drie maanden in voorarrest.

Vrijwilligers maken stranden op Curaçao schooon

(Bron foto: Fundashon kontra Kriminalidat i Probesa_
Slecht weer zorgt voor rotzooi op stranden Santa Cruz en Lagun


Een vrijwilligersteam van de Stichting tegen Criminaliteit en Armoede heeft afgelopen zaterdag de stranden van Santa Cruz en Lagun op Curaçao schoongemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 10 november 2014.

Het team ruimde de rotzooi op die was ontstaan na het slechte weer van woensdag.

Zand, stenen, rotsen en vuil waren vanuit de ruwe oceaan op het strand geworpen, waardoor schade was ont-staan. Door de opruimactie zijn de stranden weer toegankelijk voor bezoekers.

Verantwoordelijkheid carnaval Curaçao niet alleen bij overheid

'Het is levensgevaarlijk om carnaval door Otrabanda te laten gaan'


Er is veel te doen over de route van het carnaval op Curaçao. Maar, het lijkt er nu op dat er een definitieve beslissing is genomen. Dat valt althans op te maken uit de woorden van minister Earl Balbora van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Dat meldt vandaag, maandag 10 november 2014, Radio Hoyer 2.

Tijdens een persconferentie werd bekend gemaakt, dat een commissie die de bestaande route heeft geëvalueerd, meer tijd nodig heeft en pas een advies zal uitbrengen voor het carnaval van 2016. Tot die tijd zal het carnaval niet door Otrobanda gaan, maar de Weg naar Welgelegen zal uitlopen tot aan Aqualectra en daar links af zal slaan.

Interim-directeur Darwin Delanoi van Ruimtelijke Ordening en Planning, ROP, voorheen DROV, vergezelde Balborda tijdens de persconferentie en maakte in een uitgebreid betoog duidelijk dat het levensgevaarlijk is om het carnaval door Otrobanda te laten gaan.

'Ik maak liever een einde aan de sfeer, dan aan een mensenleven', zei Delanoi. Want dat is het risico dat carnavalsvierders lopen als het carnaval door Otrobanda zou gaan. Tientallen huizen in Otrobanda staan op instorten en eigenaren vertikken het ze op te knappen. Volgens Delanoi voert de overheid al jaren processen om huiseigenaren daartoe te bewegen.

Afgelopen carnaval ging het flink mis toen een muur naar beneden kwam en meerdere omstanders gewond raakte, waaronder één volledig verlamd is geraaktt. Balborda wil niets zeggen over de verantwoordelijkheid van de regering in deze, aangezien de zaak nog onder de rechter is.

Delanoi benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid bij iedreen ligt en niet alleen bij de overheid. Toch is het de overheid die de veiligheid dient te garanderen.Overigens vindt Pueblo Soberano fractieleder Melvin Cijntje, dat de discussie deze dagen niet zozeer over carnaval moet gaan, maar over Otrobanda. 'Niet carnaval is het probleem, maar Otrobanda. Onze stad is in verval, Otrobanda is stervende. We moeten weer leven terugbrengen in ons stadscentrum.'

Tijdens een partijbijeenkomst van Pueblo Soberano in de sede bij Palu Blanku gaf Cijntje afgelopen zaterdagavond aan kritisch te zijn over alles wat er de afgelopen jaren met Otrobanda is gebeurd, zo bericht vandaag het Antilliaans Dagblad.

'In een stervende stad sterven de gebouwen ook. Als ik over het centrum praat, heb ik het over de Roodeweg tot aan Pietermaai. Wat we nu zien is dat om zes uur ’s middags de hoofdstraten leeglopen, omdat de mensen die er werken naar huis gaan. De stad sterft volledig uit.'

De enige plek waar ’s avonds nog wat leven te bespeuren is, zijn de straten van Pietermaai. 'Daar wonen wat Nederlanders en er zijn uitgaansgelegenheden. Als we echt leven terug willen krijgen in ons stadscentrum, moeten we er mensen laten wonen. Op de tweede, derde of zelfs vierde verdieping van gebouwen moet je mensen laten wonen. Nu wordt deze ruimte als magazijn gebruikt door verschillende bedrijven. Hie door is het centrum ’s avonds doods.

Gajadien (VHP): 'Uitspraak Chinese ambassadeur over Wanica ziekenhuis is bewijs dat regering nyan wil maken'

Veel vraagtekens bij 'ziekenhuis' Wanica...
Yang Zigang: 'Concrete afspraken over grootte ziekenhuis zijn nog niet gemaakt'

Gajadien: 'Regering is bezig geweest bevolking zand in ogen te strooien'


De Chinese ambassadeur in Suriname, Yang Zigang, zegt dat er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt over de grootte van het ziekenhuis dat moet verrijzen in het district Wanica te Vredenburg Serie B. Deze uitspraak staat lijnrecht tegenover die van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 10 november 2014.

Lackin gaf eerder aan, dat er een openbare inschrijving nodig is, omdat China slechts bereid is een ziekenhuis met dertig bedden te financieren.

Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt, dat de uitspraak van de Chinese ambassadeur het bewijs is dat de Surinaamse regering erop uit is om een ‘nyan patu’ van het gehele project te maken. De parlementariër stelt, dat Lackin hiermee wederom een internationale blunder heeft geslagen, omdat weer gebleken is dat binnen de diplomatie men geen rekening heeft gehouden met afspraken die onderling zijn gemaakt.

Gaat dit ziekenhuis werkelijk gebouw worden of komt er een beddenhuis....
‘Men was dus al die tijd duidelijk bezig zand in de ogen van het volk te strooien’, aldus de volksvertegenwoordiger. Gajadien vindt, dat de regering wil doen overkomen alsof men gestart is met het zogenaamde ziekenhuis, terwijl het niet eens om een ziekenhuis gaat. Volgens de VHP’er gaat het hier om een skelet van drie gebouwen dat een ziekenhuis moet voorstellen. Uit het bestek van het ‘Medisch Centrum Wanica’ blijkt, dat de aannemer die de gunning krijgt, naast infrastructuur ook de constructie moet opzetten voor het verpleeg- en beddenhuis. De werkzaamheden moeten zeventien dagen nadat het contract getekend is, beginnen. Bij deze aanbesteding gaat het niet om het plafond, deuren, ramen, tegelwerk, vloer en wand. Ook sanitair, bestrating en schilder-, hang- en sluitwerk horen er niet bij. Gajadien vermoedt dat er reeds afspraken zijn gemaakt met een aannemer, die ook voor de financiering zal zorgen.

Het Assembleelid zegt dat vanaf de bekendmaking van de schenking van China aan Suriname er steeds wijzigingen zijn gekomen met betrekking tot dit project. Zo is de oorspronkelijke locatie ook gewijzigd. Daarnaast heeft Suriname een bedrag van Euro 1.4 miljoen moeten betalen aan een groep architecten om in opdracht van de regering een voorstudie te doen.

Vicepresident Rober Ameerali heeft eerder meegedeeld, dat dit bedrag hoger zou zijn geweest als de Raad van Ministers geen schikking kon treffen met de consultants. Naderhand is besloten af te wijken van het plan van de groep architecten en is de regering akkoord gegaan met het voorstel van China om het project volledig op zich te nemen. Uiteindelijk is dit bedrag ‘verdampt’. Gajadien zegt dat dit bewijs is dat het corruptief beleid maar niet eindigt.

De ambassadeur stelt, dat China waarschijnlijk niet zal meegaan met de plannen van de Surinaamse overheid om een ziekenhuis met een capaciteit van honderd bedden te financieren. Er zijn minder middelen beschikbaar. Het komende jaar wordt duidelijk met welk bedrag China zal inkomen. Minister Lackin heeft eerder gezegd, dat Suriname een groter ziekenhuis wil hebben. Hiervoor is er een schenking van 24 miljoen Amerikaanse dollar en wordt 26 miljoen geleend van China. De aanbesteding voor het ontwerp zal in februari volgend jaar plaatsvinden door China. Voor fase 1 houdt Openbare Werken vandaag een verkorte aanbesteding.

Sital: 'LVV-minister Algoe is kleine leugenaar'

'Minister loopt steeds maar luchtkastelen te verkopen'

Sital verzoekt OM onderzoek te doen naar Surzwam


'Algoe is een kleine leugenaar’, beweert het hoofd van het Rijstorgaan, Badrisein Sital, vandaag, maandag 10 november 2014, in het Dagblad Suriname. Volgens Sital kan minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)er niet onderuit dat hij heeft bewilligd bij de Pertjajah Luhur (PL) en dat ontkent. 

‘De minister loopt continu luchtkastelen te verkopen’, aldus Sital. Zo heeft de LVV-bewindsman de belofte gedaan voor het opzetten van een ananasfabriek. Het terrein achter de Landbouwcoöperatie Kwatta, dat eens aan de coöperatie toebehoorde, zou teruggegeven worden aan de coöperatie. Sital keurt het ten stelligste af dat de LVV-minister een beleid uitvoert, waarin hij loze uitspraken doet zonder dat er een gedegen plan aanwezig is.

Volgens Sital behoeft de kwestie Surzwam (NV NV Suriname Zwaar Materiaal) een dringende aanpak. Hoewel tijdens het bewind van LVV-minister Hendrik Setrowidjojo de leiding van Surzwam onder curatele was gesteld, verbaast het hem ten zeerste, dat bij het aantreden van Algoe als minister, hij de directeur die tevens de president van de Raad van Commissarissen is, in alle ere heeft hersteld.

'Tijdens het bewind van Setrowidjojo zat Algoe aan als onderdirecteur Landbouw en had gedegen kennis van zaken over de duistere praktijken die daar zouden plaatsvinden', zegt Sital. Er zou geen controle worden uitgevoerd over de ingekomen stukken, de Raad van Commissarissen zou niet functioneren, er zouden geen accountantsverslagen worden gemaakt en ook zou er sprake zijn van financiële malversaties. Dit alles houdt Surzwam in een wurggreep, stelt Sital.

Sital heeft LVV-minister Algoe bij brief in kennis gesteld van deze zaken die zich afspelen bij Surzwam. De bewindsman heeft Sital nimmer laten blijken, dat hij het schrijven heeft ontvangen. Integendeel, hij bespreekt Sital via de media en overspoelt hem met verwijten en laagdunkende opmerkingen, aldus het Dagblad Suriname.

Sital neemt het voortouw en overhandigt een dossier met daarbij een begeleidend schrijven aan de procureur-generaal waarin hij het verzoek doet voor het instellen van een justitieel onderzoek. Volgens Sital is het zaak dat de puinhoop, waarvan sprake is bij Surzwam, wordt opgeruimd.

OM Nederland eist 4 jaar cel tegen thaibokser Jairzinho Rozenstruik

Een van zeven medeverdachten wijst 'Bigi Boi' aan als opdrachtgever smokkel cocaïne


Het Openbaar Ministerie heeft vorige week donderdag, 6 november 2014, in de rechtbank Noord-Holland op Schiphol, vier jaar gevangenis geëist tegen 'Bigi Boi', Jairzinho Rozenstruik. De Surinaamse thaibokser wordt verdacht van opzettelijke betrokkenheid bij drugssmokkel. 

Tegen zeven andere koeriers werden straffen geëist van enkele maanden tot veertien maanden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak, aldus bericht de Ware Tijd maandag 10 november 2014.

Rozenstruik wordt ervan verdacht, dat hij samen met anderen, die zich als kickbokser voordeden, op 1 augustus van dit jaar via Schiphol cocaïne Nederland wilde binnensmokkelen. De zeven andere mannen bleken na controle geen kickbokser te zijn, maar bolletjesslikkers, die zich als vechter hadden voorgedaan om zo de 100 procent controle te kunnen ontlopen.

Grote vraag op de zitting was wat de rol van Bigi Boi is geweest. De Officier van Justitie maakte gebruik van de verklaring van één van de koeriers, P., die Rozenstruik als opdrachtgever heeft aangewezen.

Volgens de advocaat van Rozenstruik, Gerald Roethof, is P. echter een fantast en hadden alle andere koeriers gezegd niets te weten van de betrokkenheid van Rozenstruik bij de drugssmokkel. Wel hadden ze allen eerst belastende verklaringen tegen Rozenstruik afgelegd. Bij de rechter-commissaris kwam iedereen, met uitzondering van P., hierop terug.

Aannemers Vereniging: 'Surinamers willen niet werken'

In de bouw zijn veel buitenlanders werkzaam

AAV-voorzitter heeft Cubanen in dienst: 'Ze zijn efficiënter en nooit ziek en goed opgeleid'

'Surinamers willen niet werken, anders hadden we niet zoveel buitenlanders in de bouw.' Dit zegt Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging, AAV, vandaag, maandag 10 november 2014, in de Ware Tijd.

Het is zoals ondernemers in de bouw landgenoten ervaren. Weinigen kiezen voor de bouw en als een bouwvakker beschikbaar is, dan zorgt die voor de nodige hoofdpijn. Ze worden ervaren als werkschuw. Toch worden in de bouwsector redelijke lonen betaald.

Het mag dan ook niet zo vreemd, dat verreweg de meeste bouwvakkers in Suriname uit het buitenland komen, vooral uit Guyana en China.

'Ik heb ook Cubanen die voor mij werken. Ze zijn efficiënter, nooit ziek en zijn vaker hoger opgeleid', zegt Wong.

Ook Chinese bouwvakkers hebben een degelijke werkethiek. Het kan zo ver gaan, dat ze tot in de avonduren blijven werken. Volgens Wong is zo’n veertig procent van alle bouwvakkers in Suriname buitenlander.

Overigens is het opmerkelijk dat de bouw van veel bedrijfspanden uitgevoerd worden door voornamelijk Chinese bouwvakkers. Zulke projecten maken ook gebruik van andere dan lokale financieringsbronnen.

1e Klassen 86 MULO's krijgen eindelijk nieuw wiskundeboek

Voorzitter MULO-directeuren- beraad: 'Na 40 jaar vernieuwing


1e Klas leerlingen van 86 MULO's krijgen eindelijk een nieuw wiskundeboek. 'Ik heb op de MULO-school uit het oude boek gewerkt en kan gerust zeggen dat er na veertig jaar vernieuwing komt', zegt Marisa Meye, voorzitter van het MULO-directeurenberaad vandaag, maandag 10 november 2014, op Starnieuws. 

'Het is kindvriendelijk en legt lekker uit', aldus Meye, die schoolleider is van de VOJ Von Freyburg in Saramacca.

Eigenlijk zou de nieuwe methode vorig jaar worden ingevoerd. Maar, door een misverstand is dat niet gebeurd. De leiding van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) had de indruk dat leerkrachten tegen de methode waren.

'Dit is een grote vergissing geweest. In tegendeel, ze waren ze diep teleurgesteld dat er geen boeken waren.' Door het ontbreken van het lesmateriaal kon niet eerder gestart worden. 'Wij wilden voorkomen dat het MinOV een rechtszaak aan zijn broek kreeg, want in het boek meldt uitgever Wolters Noordhoff dat niet uit het lesboek gekopieerd mag worden.'

Toen er vanuit het MinOV bij aanvang van dit schooljaar niets gebeurde, besloten wiskundeleerkrachten de oude methode te gebruiken. Maar, na een constructief gesprek met directeur Robert Peneux van de afdeling Onderwijs binnen het ministerie is dit probleem opgelost.

Afgelopen week zijn alle voorzitters van de sectie wiskunde getraind in het werken met de nieuwe methode. Collega leerkrachten zijn al ingelicht over de werkwijze. Uiterlijk deze week wordt bekendgemaakt wanneer wordt gestart met het nieuwe boek, zegt Meye.

FOLS vandaag, maandag 10 november, in gesprek met MinOV

Het MinOV locatie voor overleg met de FOLS.
MinOV nodigt FOLS uit voor onderhoud over problemen rond boventallige leerkrachten

Uitnodiging volgt na bekendmaking dat ontevreden leerkrachten maandag spreken met CLO


Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft gereageerd op het verzoek van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) om een gesprek te hebben over de kritiek van leerkrachten op de Naschoolse Opvang. Het gesprek vindt vanochtend, maandag 10 november 2014, plaats, aldus de Ware Tijd. 

De FOLS richtte een schriftelijk verzoek voor een gesprek vorige week maandag aan het ministerie.

Brandend vraagstuk is het feit dat boventallige leerkrachten zonder enige vorm van vooroverleg door het Bureau Lager Onderwijs geplaatst worden in de Naschoolse Opvang. Diverse leerkrachten hebben echter nu hun regulier werktijd 's morgens 's middags een tweede baan of volgen een opleiding. Anderen vinden dat ze alleen een contract hebben om 's morgens te werken en dat ze niet zomaar in de Naschoolse Opvang geplaatst kunnen worden.

De FOLS wil geïnformeerd worden over het beleid dat is uitgestippeld om deze leerkrachten na het middaguur in te zetten, aldus de brief.

Een groep van de ontevreden leerkrachten heeft vanochtend een onderhoud bij de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) voor bemiddeling door voorzitter Ronald Hooghart.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Grassalco start 14 november productie goud te Maripaston

Een goudzoeker te Maripaston een paar jaar geleden.
Staatsbedrijf investeert 800.000 Amerikaanse dollar in Braziliaanse fabriek

Grassalco gaat met kwik werken....


Staatsbedrijf Grassalco begint vrijdag 14 november 2014 met de productie van goud te Maripaston in het district Para. Er is 800.000 Amerikaanse dollar geïnvesteerd in een fabriek die in Brazilië is gekocht. 

Algemeen directeur Sergio Akiemboto verwacht dat hij in de eerste fase, die 24 maanden zal duren, minimaal 65 kilo goud zal kunnen winnen. Het bedrijf dat steenslag, zand en natuursteen produceert, ziet de goudmijn als een grote uitdaging.


Akiemboto bevestigde gisteren in het programma Welingelichte Kringen op radio ABC, dat er met kwik gewerkt zal worden, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 10 november 2014. Er zou op dit moment volgens Akiemboto geen andere keus zijn. Er wordt voor gezorgd, dat het kwik niet in de bodem terechtkomt. Het metaal zal opgevangen worden voor hergebruik.

Waarom er volgens Akiemboto geen andere keus zou zijn, dan het gebruik van kwik vermeldt het artikel van Starnieuws niet. Er zijn voldoende milieuvriendelijke goudwinningsmethoden op de markt verkrijgbaar waarbij het gebruik van kwik niet nodig is. Een staatsbedrijf als Grassalco zou daarin kunnen investeren, maar dan moet wel de wil aanwezig zijn om kwik volledig te negeren.

Grassalco ziet het winnen van goud als een uitdaging, waarbij een droom werkelijkheid wordt. In Maripaston waren duizenden goudzoekers actief. Die hoeveelheid is intussen teruggebracht tot beheersbare proporties.

 In 2011 kreeg Grassalco deze concessie. In de eerste fase zal gewerkt worden met de hopen zand die zijn achtergelaten door de goudzoekers, waarin zich nog voldoende goud zou bevinden.

Akiemboto zegt dat eerst op kleine schaal zal worden gewerkt met eigen kader. Daarna zal, waar nodig, kennis uit het buitenland ingehuurd worden. Van de regering is groen licht gekregen om op bescheiden schaal het goudproject op te zetten. Er wordt al proefgedraaid op Maripaston, waarbij de laatste oneffenheden worden weggewerkt.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Oplichter in Apeldoorn verkoopt peperduur water 'tegen ebola'

Minister Schippers: 'Het is abject als mensen misbruik van zo'n ramp maken'


De verkoop van peperduur water dat zogenaamd helpt tegen ebola wordt hard veroordeeld door de Nederlandse minister Schippers van Volksgezondheid). Ze noemt het abject, dat een Apeldoornse zakenman mensen wil verleiden tot de koop van watertjes die voor tweeduizend euro per stuk worden aangeboden in een webwinkel, zo bericht maandag 10 november 2014, de Telegraaf.

Schippers zegt dat het 'abject is als mensen misbruik van zo’n ramp willen maken. Trap hier niet in, laat u zich geen geld afhandig maken', waarschuwt ze in de krant.

'Er is nog geen medicijn dat ebola voorkomt of geneest. De Nederlandse gezondheidszorg is goed voorbereid op snelle isolatie en behandeling, de aangewezen methode bij ziekte.'

 (Bron: De Surinaamse Krant/ebola-center-com)

70-Jarige Nederlandse vakantieganger verdrinkt op Curaçao

(Bron foto: eigen foto Red. De Surinaamse Krant)
Toerist verdronken tijdens snorkelen in oceaan bij hotel

 
Een 70-jarige Nederlandse man is gistermiddag (lokale tijd) overleden tijdens een vakantie op Curaçao. Dat meldt vandaag, maandag 10 november 2014, de Telegraaf.

De toerist was in de loop van de ochtend gaan snorkelen in de oceaan bij zijn hotel. Kort na het middaguur spoelde zijn levenloze lichaam op het strand aan.

De politie maakte dit zondagavond (lokale tijd) bekend. De man lijkt door verdrinking om het leven te zijn gekomen. Het lichaam wordt nader onderzocht. De politie kon nog niet zeggen waar de man precies vandaan kwam.

Op Curaçao is dit jaar eerder iemand overleden tijdens het snorkelen. Ook de omliggende eilanden Bonaire en Aruba hebben er dit jaar mee te maken gehad. Hij gaat daarbij meestal om toeristen van boven de pensioengerechtigde leeftijd die een hartaanval krijgen tijdens het snorkelen, duiken of zwemmen.

Jamaicaanse artiest Spanglish jammert over Surinaamse media

(Bron foto: Dempire Management)
Spanglish: 'Surinaamse producten worden afgekraakt'

Zanger kwam begin oktober zelf in het nieuws met misplaatste 'Ebola'-song en videoclip


De sinds 2011 in Suriname woonachtige Jamaicaanse reggae- en dancehallartiest Spanglish ofwel Anthony Dennis Reid, vindt dat Surinaamse media te weinig aandacht besteden aan Surinaams entertainment, maar de voorkeur geven aan berichten over buitenlandse artiesten. In een brief aan de media heeft hij zijn ongenoegen hierover kenbaar gemaakt, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 10 november 2014.

Vooral de radio, maar ook de andere media kiezen eerder buitenlandse entertainment om over te berichten dan over Surinaamse artiesten. 'Ik geef niemand de schuld, maar ben moe te lezen en of horen over Justin Biebers tatoeage en Kim Kardashians nagels, terwijl er in de tussentijd heel veel Surinaamse entertainmentnieuws  te vinden is en wij artiesten die plek en tijd beter kunnen gebruiken en eerder verdienen', jammert Spanglish die kennelijk niet naar alle radiostations luistert en ook niet naar alle televisieprogramma's kijkt.

De artiest heeft ook het idee, dat het voor een presentator niet uitmaakt hoe hij aan een buitenlands product komt, als hij het maar heeft, terwijl hij het de Surinaamse artiest moeilijk maakt zijn muziek bekendheid te geven. De meeste van de buitenlandse songs worden ook zonder commentaar afgedraaid, terwijl Surinaamse producten worden afgekraakt.

'Waarom kan Anaconda van Nikki Minaj wel afgedraaid worden, maar is Bad Chick van Kimmy uit den boze?'

Zanger Enver Panka, die overigens niets te klagen heeft over publicitaire aandacht voor zijn producties, is het daar eens mee. 'Waarom pusht de media in het buitenland eerst eigen nationale producties, maar hier niet?' Wel vindt hij dat de artiest zelf ook meer moeite moet doen. 'Als je geen nieuws voor de media brengt, hebben ze ook niks om over te schrijven', aldus Panka.

Spanglish haalde overigens begin oktober toch zelf de media, de Ware Tijd, met zijn song en videoclip over de dreiging van het ebolavirus. Een nogal misplaatste song en clip om publiciteit te vergaren door misbruik te maken van een dodelijk virus en door mensen angst aan te jagen. Hij heeft dus feitelijk zelf niet te klagen over publicitaire aandacht.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

VSB-voorzitter Welzijn: 'Uitvoering Wet Nationale Basiszorgverzekering door werkgevers niet soepel'

'Veel verwarring en onduidelijkheid' onder werkgevers over nieuwe wet

Wet brengt extra kosten met zich mee


Het bedrijfsleven verwacht niet dat de uitvoering van de Wet Nationale Basiszorgverzekering door werkgevers van een leien dakje zal gaan, aangezien er nog veel 'verwarring en onduidelijkheid' is, aldus voorzitter Ferdinand Welzijn van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB, maandag 10 november 2014, in de Ware Tijd.

Een van de blijvende zorgpunten is dat de wet, die op 9 oktober in werking is getreden, extra kosten met zich meebrengt, omdat de werkgever voor een deel van de verzekeringspremie moet opdraaien. Een direct gevolg hiervan is volgens Welzijn, dat de extra uitgaven in de kostprijs van producten verwerkt zullen moeten worden, waardoor deze omhoog gaat.

Een ander zorgpunt is volgens Welzijn dat bestaande zorgverzekeringen die binnen de wet vallen, onaangetast blijven. Het is voor hem onduidelijk wat precies daaronder wordt verstaan.

De VSB-voorzitter verwacht dat het minimaal twee jaar zal duren voor een groot deel van de werkgevers de wet zal toepassen. 'Men kan rustig doorgaan met de implementatie, maar men moet niemand boetes opleggen, omdat er nog onduidelijkheid heerst. Wij dragen de overtuiging dat de regeringsautoriteiten samen met het georganiseerd bedrijfsleven zullen werken aan een goed implementatietraject.'

Het toepassen van de wet Minimumuurloon daarentegen zal iets gemakkelijker gaan stelt de Welzijn, omdat er bedrijven zijn die nu al uurlonen betalen boven het vastgestelde minimumloon. 'De overigen, die dat niet doen, gaan zich moeten realiseren dat het niet is toegestaan lonen te betalen, die beneden het wettelijk vastgestelde uurloon zijn.'

ABOP-voorzitter strooit weer met geld om stemmen te werven

Brunswijk schept voldoening uit strooien met geld tijdens wijkbijeenkomst Beekhuizen

ABOP start eigen woningbouwprogramma


Alle bezoekers van een ABOP-wijkbijeenkomst gisteren in Beekhuizen, konden zich op het podium melden om geld in ontvangst te nemen van voorzitter Ronnie Brunswijk, die het geld met zichtbaar veel plezier uitdeelde, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 10 november 2014.

Hij riep de mensen daarbij op om op zijn partij te stemmen.

'Un mag film du sa u wani na Bravo moni', zei Brunswijk in de richting van het journaille. Hij verdeelde zowel Amerikaanse dollar- als Surinaamse dollarbiljetten onder de mensen. Terwijl Brunswijk het geld overhandigde, telde het publiek als uit een mond luidkeels met hem mee. Hij zei dat een ieder ongeacht ras of huidskleur zich kon melden.

Volgens Starnieuws kregen vrouwen die bij hem in de smaak vielen een hoger bedrag en hij noteerde hun telefoonnummers. Een meisje dat ook geld kreeg, moest aan haar moeder vragen om te stemmen op de ABOP. Brunswijk geeft alvast een voorschot op de stemmen die hij wil vergaren, schrijft Starnieuws.

Hij kwam overigens uit Nickerie waar de 'Bigi Sma Dey' werd gehouden. Zijn gevolg maakte ook een stop in Coronie, vervolgens bij het Franklin Essed stadion in Paramaribi waar Inter Moengo Tapoe, de voetbalclub van Brunswijk, speelde en de wedstrijd tegen het Surinaams Nationaal Leger won. Uiteindelijk kwam Brunswijk aan in Beekhuizen waar de mensen uren op hem hadden gewacht.

Overigens maakt Brunswijk bekend, dat de ABOP gaat beginnen met een eigen woningbouwprogramma. Hij vindt, dat ook de kleine man en vrouw in staat moeten zijn om  een woning te kunnen betalen, omdat iedereen recht heeft op een huis. Als de partij de verkiezingen wint, zo sprak Brunswijk, zal hij waar nodig zelfs 'gratis' woningen verdelen. Wanneer het woningbouwprogramma moet beginnen is niet duidelijk.

Directeur Onderwijs slaat wild om zich heen met ongefundeerde uitspraken

Peneux betrekt politiek in conflict met groep leerkrachten...
Peneux: 'Kritiek ontevreden leerkrachten aangestuurd uit 'een bepaalde politieke hoek'

Directeur zegt niet uit welke politieke hoek....


Directeur Robert Peneux van de afdeling Onderwijs binnen het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) zegt vandaag, maandag 10 november 2014, in de Ware Tijd te vermoeden, dat de kritiek van ontevreden boventallige leerkrachten inzake deelname aan de Naschoolse Opvang wordt aangestuurd vanuit 'een bepaalde' politieke hoek. 

'Het is een actie vanuit de politieke hoek van de oppositie. Men is gewoon bezig de zaak te boycotten en politiek te besmeuren', beweert Peneux ongefundeerd. Vanuit welke partij dit zou worden aangestuurd, wil hij niet zeggen. Zijn opmerking lijkt dan ook meer voort te komen uit een brok frustratie over een groep boventallige leerkrachten die ongevraagd, zonder vooroverleg, door MinOV in de Naschoolse Opvang worden geplaatst en daartegen in verweer zijn gekomen.

Ernesto Muller, vertegenwoordiger van de leerkrachten, ontkent dan ook resoluut de insinuerende en uit de lucht gegrepen opmerkingen van Peneux die gisteren ook nog eens bekendmaakte dat er een kledingcode voor leerkrachten komt. Volgens Muller gaat het om een serieuze zaak die te maken heeft met het opkomen voor de belangen van leerkrachten.

Een groep vertegenwoordigd door Muller gaat vanochtend naar de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) om bemiddeling te vragen van voorzitter Ronald Hooghart. Het gaat om docenten die weigeren om door te werken tot vijf uur in het project Naschoolse Opvang, omdat ze hebben gesolliciteerd op een onderwijsbaan die tot een uur duurt. Ook hebben ze na de reguliere schooltijd ook andere bezigheden, zoals een tweede baan of een opleiding.

Ondanks de actie van de groep garandeert Peneux dat de Naschoolse Opvang vandaag normaal begint. Volgens hem gaat het slechts om 'een handjevol' leerkrachten dat hun stem laat horen. 'Ik heb gezegd dat elke leerkracht die een klacht heeft individueel een brief aan mij moet richten om dat aan te geven, maar nog niemand heeft dat gedaan.'

Volgens Peneux zijn er 1.900 leerkrachten die zich hebben opgegeven en hebben bewilligd om hun diensten wel te verlenen. Over de docenten die weigeren door te werken zal binnen de wet- en regelgeving worden opgetreden, aldus een nauwelijks te vermurwen Peneux.