donderdag 13 november 2014

Sinterklaasjournaal op NPO 3 lijkt te zwichten voor maatschappelijke druk: een Witte Piet

(Bron foto's: NPO)
Witte Pieten als Hulp Pieten van Sinterklaas in populair Sinterklaasjournaal


In de eerste twee afleveringen van het Sinterklaasjournaal op NPO 3 waren de Pieten nog gewoon zwart, maar vanavond deed dan toch een eerste Witte Piet zijn intrede. Naast zwarte en donkerbruine Pieten waren ervoor het eerst ook een paar witte pieten te zien. Ze waren niet op de stoomboot maar aan wal, als Hulp Piet, aldus het persbureau ANP vanavond, Nederlandse tijd, donderdag 13 november 2014. 

Sinterklaas is met maar één Piet aan boord op weg naar Nederland. Daarom mogen kinderen en volwassenen zich vanaf vandaag melden als Hulp Piet. Ze kunnen dan les krijgen van de grijze Opa Piet.

In de aflevering van vanavond ontdekte Huis Piet dat er wel heel veel Pieten missen. 'Sinterklaas, op het hele schip is geen Piet te bekennen, het is verschrikkelijk.' De burgemeester van Gouda komt met een oplossing voor het missende Pietenprobleem. Een gepensioneerde Piet, ook wel Opa Piet genoemd, geeft mensen les in 'Piet worden'. 'Er komen wel Pieten, nieuwe Pieten. Ze krijgen les van Opa Piet.' 'Alle mensen met een Pietenpak kunnen zich aanmelden', aldus presentatrice Dieuwertje Blok.

In de Pietenfabriek hielpen Witte Pieten met het pakken van cadeautjes. Ook vallen blanke mensen door de schoorsteen, waarna ze met wat roetvegen op hun gezicht uit een deur in de schoorsteen stappen. 'Het belangrijkste is dat jij door de schoorsteen kunt, de kleur van de Piet is bijzaak', oordeelt de Hoofd Piet wijs.

Reacties op de Witte Piet zijn divers van inhoud. Zo laat Joost Hoetelmans via zijn Twitteraccount weten: 'Dank U Sinterklaasjournaal dat er hier eentje van 6jr bedroefd is omdat de (zwarte) Pieten gewoon verklede grote mensen zijn!' 

Een andere reactie op Twitter luidt: 'En ja hoor, hier heb je het gezeur al. Blanke pieten in het Sinterklaas journaal en glijdend door de schoorsteen. SCHAAM JE'.

'Ja hoor toch traditie verraad in het Sinterklaas journaal. Beetje jammer van de npo', is ook een van de reacties.

 'De kleur van de piet, da's maar bijzaak.' - 'Nee hoor,' zegt mijn kleuter. 'Die witte zijn nep.' Zit je dan, met je politieke correctheid.', aldus Rafke Severens op Twitter.

Jeroen Kuilman Twittert: 'Definitief einde van een mooi kinderfeest, omdat een stel dwazen denkt dat nederland op #wittepiet zit te wachten!'

Saskia Besuijen denkt er echter heel anders over: 'TOP #sinterklaasjournaal. Kids hebben geen enkele moeite met witte Piet, 'want mama, ze worden vanzelf bruin als ze door schoorsteen gaan'.'

Het Sinterklaasjournaal is elke dag te zien om 18.00 uur bij NPO Zapp op 3. Met op zondagen het weekoverzicht en als opmaat voor Sinterklaasavond op 5 december het jaaroverzicht. Iedere dag wordt het Sinterklaasjournaal van de vorige dag herhaald om 07.30 uur, 08.50 uur, 12.30  uur, 14.00 uur en 16.20 uur bij NPO Zapp op 3. Op themakanaal NPO Zappelin Xtra zijn de herhalingen te zien om 10.00 uur, 16.00 uur en om 19.25 uur.

Najib Amhali komt naar Curaçao komt voor een show!

Landhuis Brievengat wordt 22 december omgebouwd tot buitentheater


Menno van Shout Productions Curaçao heeft vanmiddag, donderdag 13 november 2014, in Het LunchCafé bij Patrick bekendgemaakt, dat niemand minder Najib Amhali naar Curaçao komt voor een show, aldus meldt Paradise FM.

Zijn shows in Nederland zijn voor 2014 allemaal uitverkocht, maar speciaal voor Curaçao wordt er nog één show aan de agenda toegevoegd. 

Op 22 december 2014 zal Landhuis Brievengat worden omgebouwd tot een gigantisch buitentheater waar Najib Amhali samen met zijn band Plus Supportact de avondvullende show ‘I AMhali’ zal spelen. 

Najib staat vooral bekend om zijn comedy. Geluk zit ‘m in de kleine dingen. Dat weet Najib Amhali, pasgetrouwd en net vader, als geen ander. 

Najib Amhali groeide op in Krommenie en is geboren in Nador (Marokko) op 4 april 1971. Hij won in 1993 met de Comedytrain de Pall Mall Export Prijs. In 1997 speelde hij mee in de musical Eindeloos naast Liesbeth List en Flodder-acteur Coen van Vrijberghe de Coningh. In 1998 won hij zowel de publieks- als de juryprijs van het Leids cabaretfestival. Hij kreeg de bijnaam De Marokkaan uit de Jordaan. Een jaar later speelde hij naast Hans Teeuwen en Kim van Kooten mee in de film Jezus is een Palestijn. In 2002 had hij een rol in Theo van Gogh's televisieserie Najib en Julia. Hij speelde tevens mee in de multicultikomedie Shouf Shouf Habibi! (2004). 

Tot en met aanstaande zondag kunnen de eerste snelle kaartkopers hun kaarten voor maar 65 gulden in plaats van 75 gulden kopen. Deze kaarten zijn nu verkrijgbaar bij The Wine Factory op Salina of via de website van de organisator, onder vermelding van ‘Earlybird’. 

 

Geen behandeling ontwerpwet Constitutioneel Hof

Politici oppositie verleenden weer eens geen quorum.....

Oppositie heeft principiële bezwaren tegen ontwerpwet


De ontwerpwet 'Constitutioneel Hof' kon vandaag, donderdag 13 november 2014, niet worden behandeld. Slechts 24 leden hadden de presentielijst getekend. Hierdoor kon de vergadering geen voortgang vinden. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons had geen andere keus dan de vergadering te verdagen, aldus Starnieuws.

De oppositie heeft niet meegewerkt aan de vergadering wegens principiële bezwaren tegen het ontwerp. Kennelijk hadden de leden van de oppositie ook geen trek om hun bezwaren te delen met hun collega's en bovenal met hun kiezers en kozen de meest makkelijk weg door gewoon maar weer eens weg te blijven....

Ook Harish Monorath (Nieuw Suriname) heeft problemen met de wet, aldus Starnieuws. Hij heeft liever een andere volgorde van behandeling van vergaderingen. Op grond hiervan heeft hij de presentielijst niet getekend.

Waldi Adjaiso van de A-Combinatie (BEP) en Rashied Doekhie van de Mega Combinatie (NDP) bleven zonder bericht van verhindering weg, aldus de Ware Tijd Online.

Binnen de ABOP schijnen leden ook problemen te hebben met de ontwerpwet. Walter Bonjaski heeft om onduidelijke redenen de presentielijst ook niet getekend. Diana Pokie was ook afwezig, vanwege ziekte, evenals Soetimin Marsidih van de Pertjajah Luhur.

Deze vergadering zou de eerste openbare vergadering zijn van De Nationale Assemblee in het nieuwe Assembleejaar dat op 1 oktober is aangevangen met de jaarrede van president Desi Bouterse.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Humberto Tan gaat rechtbank Overijssel adviseren

Tan treedt toe tot Raad van Advies rechtbank


De populaire Nederlands/Surinaamse tv-persoonlijkheid Humberto Tan is een van de leden van de pas in het leven geroepen Raad van Advies van de rechtbank Overijssel, zo bevestigt een woordvoerder van de rechtbank vandaag, donderdag 13 november 2014, aan het persbureau ANP. Het gaat om een niet-betaalde functie.

De adviesraad, die enkele malen per jaar samenkomt, voorziet het bestuur van de rechtbank gevraagd en ongevraagd van advies over zaken als beleidsdoelen, communicatie en social media.

De bedoeling is dat Tan en zijn medeadviseurs de rechtbank 'een spiegel voorhouden'.

Naast Tan vormen onder anderen ex-KNVB-baas Henk Kesler en Herman Hazewinkel, oud-bestuursvoorzitter van bouwbedrijf VolkerWessels 'de verbinding tussen rechtbank en de maatschappij'.

Het bestuur van de rechtbank is gevestigd in Zwolle. Daarnaast zal de rechtbank zittingsplaatsen hebben in Almelo en Enschede.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept 160 kilo cocaïne

Smokkelbootje na korte achtervolging tot stoppen gedwongen


De Kustwacht Caribisch Gebied heeft in samenwerking met de Amerikaanse Kustwacht 160 kilo cocaïne onderschept. Een smokkelbootje werd door een patrouillevliegtuig van de Kustwacht gesignaleerd in de Caribische zee. Dit leidde tot een korte achtervolging, aldus transport-online.nl vandaag, donderdag 13 november 2014.

Tijdens een patrouille ontdekte het Dash 8 patrouillevliegtuig van de Kustwacht een verdacht bootje van het type ‘go-fast’. Na een korte achtervolging werd het verdachte bootje gestopt door de HITRON helikopter van de Amerikaanse Kustwacht die aan boord van het Nederlandse marineschip is gestationeerd. Dit gebeurde door met het boordwapen de buitenboordmotoren van de go-fast uit te schakelen.

Na deze actie waren de twee snelle vaartuigen (FRISC) van Zr.Ms. Holland spoedig ter plaatse.  De bemanning van een van deze vaartuigen heeft hierbij balen contrabande uit het water gevist die de verdachten tijdens de achtervolging over boord had gegooid. 


De andere FRISC voerde een boarding op het verdachte vaartuig uit. Hierbij zijn verschillende pakketten met cocaïne aangetroffen en drie verdachten aangehouden. Zij zijn aan boord genomen van de Holland en samen met hun smokkelwaar overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Zr.Ms. Holland is momenteel het stationsschip in het Caribisch gebied. Het stationsschip maakt, samen met partnerlanden in het gebied, jacht maakt op drugs. Daarnaast beschermen zij het Caribische deel van het Koninkrijk. Ook zijn ze aanwezig voor eventuele hulpverlening aan de eilanden gedurende het orkaanseizoen.

Dierenmishandeling niet acceptabel voor LVV

(Bron foto's: LVV)
Dierenvrienden Stichting Henk Abrahams en Dierenbescherming bieden petitie aan


Voor het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is dierenmishandeling niet acceptabel. Dat liet vandaag, donderdag 13 november 2014, onderminister Djoemadi Kasanmoesdiran van LVV weten aan een groep dierenvrienden van de Stichting Henk Abrahams en de Stichting Dierenbescherming Suriname.

'Dagelijks worden er beelden en foto's van dierenmishandeling geplaatst op Facebook', bericht LVV vandaag.

De dierenvrienden waren in een demonstratie naar LVV getogen om een petitie tegen dierenmishandeling aan te bieden.

Kasanmoesdiran zei, dat dierenmishandelingen niet acceptabel zijn in een samenleving en dat hard zal worden worden gewerkt om een oplossing te zoeken voor dit probleem. Hoe LVV dierenmishandeling uit de lokale samenleving denkt te kunnen verbannen, zei de woordvoerder van de minister echter niet.

Directe aanleiding voor het protest en de petitie was de onlangs op het internet verschenen video waarop te zien is hoe een moeder in Paramaribo haar peuter aanzet om een jong katje te mishandelen. De beelden leidden internationaal tot de nodige ophef en in Engeland zelfs tot een online petitie. Nadat de video diverse nationale en internationale media had gehaald verwijderde de moeder meteen de video van haar Facebookpagina. Maar, de Nederlandse videowebsite Dumpert.nl had de video al op haar website geplaatst. De mishandeling van het katje en de rol van de moeder worden op dit moment nog door het Korps Politie Suriname onderzocht.

Ook is er nog steeds onduidelijkheid wanneer speciale wetgeving ter bescherming van dieren behandeld kan gaan worden in De Nationale Assemblee.

24 November eenmalig een vrije dag

Viering Javaans Nieuwjaar dit jaar vrije dag


Dag zorgt voor extra lang weekeinde


Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vandaag, donderdag 13 november 2014, bekendgemaakt dat 24 november een eenmalige vrije dag wordt. De regering heeft goedgekeurd, dat deze vrije dag wordt ingesteld voor de viering van Javaans Nieuwjaar (Sasi Suri). 


Clifton Saridjan, hoofd voorlichting van Binnenlandse Zaken, bevestigt dit via Starnieuws. Deze dag wordt niet gelijk gesteld met de zondag.

Vooral het bedrijfsleven heeft veel moeite met de erkenning van deze dag, die op het laatste moment wordt toegekend. Er is op gewezen, dat zaken behoorlijk ontregeld worden en dat de productie wordt gestagneerd.

Scholen, overheidskantoren en diverse zaken zullen gesloten zijn op 24 november, dat op een maandag valt. Het bedrijfsleven kan echter zelf besluiten om bedrijven te sluiten of niet. Dinsdag 25 november is de nationale viering van de onafhankelijkheid. Door de eenmalige vrije dag ontstaat nu een extra lang weekeinde.

Voorlopige hechtenis Carlos Pieter op Curaçao geschorst

Pieter was verdachte in moordzaak Helmin Wiels

Veroordeeld voor deelname gewapende overval


De voorlopige hechtenis van Carlos Pieter op Curaçao is geschorst. Dat meldt zijn advocaat Alicia Blonk, aldus bericht Versgeperst.com vandaag, 13 november 2014.

Pieter werd vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moord op Helmin Wiels. Wel werd hij veroordeeld voor medeplichtigheid aan een gewapende overval. Zijn schorsingsverzoek werd afgelopen dinsdag behandeld bij het Hof.

Blonk pleitte tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus in augustus al voor het in vrijheid stellen van Pieter. Hij heeft een dochtertje van drie, hij zou direct terecht kunnen bij zijn oude baan en daar bovenop zouden de omstandigheden van zijn detentie in Rio Canario onmenselijk zijn. De behandeling van het hoger beroep in de Magnus-zaak is op 29, 30 en 31 januari.

Hij moet wel zijn paspoort inleveren en mag de rest van de procedure in vrijheid afwachten.

Pieter werd samen met Dangelo D. ervan verdacht behulpzaam geweest te zijn bij de uitvoering van de liquidatie van de politicus Wiels, maar werd vrijgesproken. Wel was hij in de ogen van de rechter medeplichtig aan een gewapende overval. Daar kreeg hij drie jaar cel voor opgelegd, met anderhalf jaar strafkorting. Na aftrek van voorarrest bleven er enkele maanden over.

Elvis ‘Monster’ Kuwas kreeg levenslang voor de moord op Wiels.

Dasani water helpt kinderen bloeien via Stichting Blaka Rosoe

Fernandes Bottling kondigt start inzamelingscampagne aan

Dasani op de bres voor kinderen die iets extra's kunnen gebruiken


Het merk Dasani, geproduceerd door Fernandes Bottling en een product van de Coca-Cola Company, is een langlopend initiatief gestart om minderbedeelde kinderen in Suriname de liefdevolle verzorging te bieden die zij nodig hebben.

'Bij Coca-Cola geloven we sterk in iets terugdoen voor onze gemeenschap. Daarom kondigen we vandaag dit initiatief aan, waarbij we een deel van de opbrengst van elke verkochte fles Dasani zullen schenken aan minderbedeelde kinderen in Suriname', zegt Ayida Slooten, publiciteitsmedewerkster bij Fernandes Bottling Company, vandaag, donderdag 13 november 2014.

Door de samenwerking zal een aantal kinderhuizen, scholen en andere sociale instellingen in Suriname onder andere meubilair en schoolmaterialen kunnen aanschaffen en renovatiewerkzaamheden aan hun gebouwen en terrein kunnen uitvoeren. De schenking zal ook een ondersteuning zijn bij het organiseren van leuke en bijzondere activiteiten voor de kinderen.

'We moedigen onze consumenten aan om deel te nemen aan dit initiatief, om zo de kinderen die dit nodig hebben niet alleen emotioneel, maar ook op het gebied van hun fysieke gezondheid en welzijn te ondersteunen', aldus Slooten.

Het motto van Dasani, ‘what moves you’ benadrukt de voordelen van het drinken van water op het welzijn van de mens. Centraal staat het verrijken van consumenten door vitaliteit en levenslust in hun leven te brengen. Deze verrijking is ook onderdeel van de 'Help Kids Shine' beweging, door de Surinaamse gemeenschap te ondersteunen en vooruit te helpen, beginnende met diens kostbaarste bezit, kinderen.

'Wij hopen door onze werkzaamheden in Suriname een bijdrage te leveren om het leed van minderbedeelde kinderen te verzachten in de hoop dat je hierdoor bijdraagt aan de kwaliteit van leven, van jezelf, van mensen om je heen. Van kwetsbare medemensen, die het minder getroffen hebben dan u en ik, zoals vele kinderen die verblijven in onder andere de kindertehuizen in Suriname', zegt Henk Rutten, secretaris/penningmeester van de Stichting Blaka Rosoe. 'Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe blij, gelukkig en trots ik ben dat onze Stichting Blaka Rosoe is uitgekozen voor deze actie van Dasani. Ik beschouw het als een grote eer en een erkenning van ons werk in Suriname dat wij hieraan een bijdrage mogen verlenen.'

De Stichting Blaka Rosoe ondersteunt diverse kindertehuizen in Suriname, waar in totaal meer dan 3.000 kinderen verblijven. Blaka Rosoe biedt hulp, niet door het sturen of geven van geld, maar door het verlenen van hulp in natura. De stichting voorziet de kindertehuizen van onder andere meubilair,
huishoudelijke apparaten, bedden, matrassen, educatief materiaal, voedselpakketten en medicijnen.
Daarnaast draagt Blaka Rosoe waar nodig zorg voor goede sanitaire voorzieningen en de nodige
renovaties ten behoeve van een meer menswaardige huisvesting. Tevens worden door de stichting
schilder- en tekenlessen gegeven.

Sital: 'Er hangt een waas van mist rond de PetroCaribe-fonds'

'PetroCaribe schijnt door twee of drie personen te zijn gekaapt'

Sital: 'Wat is er gebeurd met landbouwproject Kalebaskreek?'

'Drie grote projecten zijn luchtkastelen'Het lijkt alsof NDP'er Badrisein de laatste dagen 'spreektijd' heeft gekregen van de redactie van het Dagblad Suriname om al zijn frustraties en ongenoegens te kunnen luchten. Vandaag worden zijn pijlen gericht op de wijze waarop de regering omgaat met het PetroCaribe-fonds.
 
'Het PetroCaribe-fonds is een totaal mistige waas omhuld’, zegt hij vandaag, donderdag 13 november 2014, als hoofd van het Rijstorgaan, in het Dagblad Suriname. Waar de PetroCaribe-deal met Venezuela volgens president Desi Bouterse het uitermate geschikte middel was om vooral de agrarische sector weer tot bloei te helpen brengen, blijkt dat deze deal slechts een papieren tijger is. 

Sital steekt niet onder stoelen of banken dat er een totale reorganisatie van de Surinaamse commissie moet plaatsvinden. ‘PetroCaribe schijnt door twee of drie personen gekaapt te zijn,’ zegt Sital.

In de prille fase was Sital lid van het zogenoemde steering comité. Hij was persoonlijk door de president gevraagd om zitting te nemen. Eén van de eerste projecten die van de grond zou komen, betrof het moderniseren van de visvangst en verdere productie en professionalisering van de landbouw door personen van het inheemse dorp Kalebaskreek. Er waren al uitgebreid rapporten opgemaakt vanaf de beginfase tot de uitvoeringsfase. Dit project, dat twee jaar geleden werd geïmplementeerd, zou gelden als testcase, weet Sital nog. Maar, om de één of andere mysterieuze reden vond het project geen voortgang. De middelen werden maar niet vrijgemaakt ondanks herhaaldelijke verzoeken gericht aan personen die belast waren met de directe leiding. Volgens Sital betrof dit het enige project onder de noemer van PetroCaribe dat uitgewerkt was.

Hoewel ondanks vele inspanning het project van de baan is, blijft het een vraagteken. Als antwoord werd Sital juist op een zijspoor gezet en geïsoleerd, waardoor hij geen enkele bemoeienis meer had met het PetroCaribe-gebeuren. ‘Men dacht waarschijnlijk dat er geld te maken viel,’ suggereert hij nu.

Sital heeft president Desi Bouterse al een jaar geleden aangeschreven omtrent de geheimzinnige en mysterieuze kwestie rond het PetroCaribe-fonds. Maar Sital krijgt nul op het rekest, de president beantwoordt zijn schrijven. Zo vraagt Sital in die brief na te gaan wat de status is van het fonds. Dat de commissie ontbonden moest worden en dat er nieuwe leden aangesteld moesten worden, wordt ook aan de orde gesteld. Maar, de speciale commissie in Suriname die belast is met de PetroCaribe-kwestie lijkt in een diepe winterslaap te zijn gevallen. Informatie over het functioneren en de beloofde projecten is schaars. ‘Er is bitter weinig informatie’, zegt Sital.

De drie grote projecten, de productie, verwerking en afzet van noni, aloë vera en podosiri in Coronie, de verwerking en productie van citrus te Alliance in Commewijne en het renoveren van het SML-fabriekscomplex te Wageningen voor de verwerking van rijst, worden door Sital bestempeld als drie grote luchtkastelen bouwen.

Voor al deze projecten is een bedrag groot 20 miljoen Amerikaanse dollar begroot dat vrijgemaakt zou worden. Voor de herstart van de SML was een bedrag van 12,3 miljoen Amerikaanse dollar  begroot. Maar, de middelen blijken niet vrijgegeven te kunnen worden. Ook hieraan kleeft volgens Sital een dikke laag vol mysterie. ‘Deze drie projecten betreffen de drie gouden bergen die waren voorgehouden.’ Wanneer het in orde maken van de verwerking van padie volgens planning zou verlopen, zou vanaf volgend jaar padie van de boeren opgekocht worden voor verwerking.

Als de grootste misleiders worden door Sital aangewezen de beleidsmakers van Suriname. Hij vindt het heel frappant en tevens een lachertje, dat hoewel er nog geen letter op papier is gezet voor het opmaken van een projectdossier, de beleidsmakers doen overkomen alsof zij morgen al over het geld kunnen beschikken. Het manifesteren van dergelijk gedrag is heel ernstig, meent Sital. ‘Het zijn vooral de stakeholders die in de maling genomen worden.’ Volgens Sital moet ook niet uit het oog verloren worden dat er peperdure consultants, meestal uit de eigen geledingen, in de hand worden genomen voor het opmaken van rapporten en projectdossiers.

Sital heeft geen goed woord over voor de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe. Hij wil de droger van de SML met eigen middelen in productie brengen. Ook heeft Algoe aangegeven dat hij, in overleg met het nieuw bestuur van de SML, besloten heeft om de onderhandelingen over de lening te vertragen. Deze uitspraak zou hij in oktober van het jaar hebben gedaan. Dit snapt Sital helemaal niet. Des te meer bekruipt bij Sital het gevoel, dat de LVV-minister slechts uitspraken doet zonder er bij stil te staan wat de consequenties zijn.

Zwemwater in Suriname wordt nauwelijks getest op veilighed

(Bron foto: Rudan Trading Co.)
Waar veel gezwommen wordt moet water minimaal tweemaal per week getest worden


Hoewel het aantal zwembaden in de privésfeer landelijk toeneemt, laten tot nu toe te weinig zwembadeigenaren het zwemwater testen. Het testen van zwembadwater is nodig om belangrijke parameters als het chloorgehalte, de pH, de hardheid en het zoutzuurgehalte te bepalen. Dit berichten vandaag, 13 november 2014, onder andere het Dagblad Suriname en Starnieuws.

Deze parameters moeten in de juiste verhouding staan om te kunnen spreken van gezond zwemwater. Door het uitblijven van de nodige reguliere testen, boet het water aan goede kwaliteit in en kunnen gebruikers er bijvoorbeeld rode ogen of jeuk van overhouden. Vooral zwemwater dat in de zon staat, zou getest moeten worden. Het is immers bekend dat bacteriën zich sneller ontwikkelen in tropische temperaturen.

‘Als water ergens langer dan een dag blijft zitten, zou je het in feite al moeten desinfecteren’, zegt Allan Vijzelman, algemeen directeur van Rudan Training Co. Vijzelman zegt een toename van het aantal zwembaden te baseren op de verkoopcijfers van chemicaliën en zwembadapparatuur uit zijn bedrijf. Er worden nu ook veel seizoen zwembaden in verschillende vormen verkocht in groot Paramaribo. Sommige eigenaren verkiezen om desinfectiemiddelen, zoals chloor, in het water te doen.

‘Maar zonder een goede verhouding van de parameters is toediening van chemicaliën in feite vergooid geld. Niet de sterke geur van bijvoorbeeld chloor of het zichtbaar helder water vormen de aanwijzing van gezond water’, aldus Vijzelman.

Rudan Trading Co. heeft een speciaal laboratorium om zwemwater te laten testen. Deze test is gratis, omdat zij ervan uitgaat dat zwembadeigenaren geholpen moeten worden, totdat het besef voor regelmatig testen post heeft gevat onder de doelgroep. Met een watermonster uit het zwembad kan Rudan Trading Co binnen het eigen laboratorium een uitgebreide test doen van het water. De klant ontvangt niet alleen de resultaten van het zwemwater, maar ook adviezen hoe het water behandeld moet worden met bijbehorende chemicaliën.

Verder constateert Vijzelman dat ook bij de algemene commerciële zwembaden er in verband met gezond zwemwater verbeteringen moeten worden aangebracht in de infrastructuur. ‘De besloten clubs doen een betere job wat dat betreft’, zegt de manager. Bij sommige commerciële zwembaden is er enige aanpassing nodig. Niet overal is er bijvoorbeeld een goede pomp voor de watercirculatie, terwijl de waterkwaliteit sterk afhankelijk is daarvan.

Waar veel gezwommen wordt, is zeker tweemaal per week een watertest nodig. Vijzelman zegt te onderkennen dat het budget soms parten speelt bij regulier en juist onderhouden van het zwembad. Het is een luxe die toch wel veel geld verslindt. Maar, de gezondheid van de zwemmers is  zeer belangrijk.

Suriname heeft over het algemeen zacht water, dat geen schade toebrengt aan apparatuur dat water moet vasthouden.

Jessurun (DA91): ‘Zieke DNA-leden zullen van huis gehaald worden om quorum te verlenen’

Assemblee behandelt ontwerpwet Constitutioneel Hof

'Regering kan niet meer rekenen op parlementaire meerderheid'


Zo'n maand na de jaarrede van president Desi Bouterse zal De Nationale Assemblee (DNA) vandaag, donderdag 13 november 2014, een openbare vergadering houden. ‘Het feit dat nu pas een openbare vergadering wordt gehouden, betekent dat de regering niet altijd kan rekenen op een parlementaire meerderheid.’ Dit zegt het DA91-Assembleelid Winston in het Dagblad Suriname. 

Volgens Jessurun steunt de regering op een marginale meerderheid en hoopt zij dat een oppositielid toch haar medewerking verleent. In feite is het parlement hierdoor in een impasse gekomen, waardoor zieken zelfs van huis gehaald moeten worden om het zo nodige quorum te bereiken.

De NDP-Assembleeleden Frits Moesafirhoesein en Rachied Doekhie waren bij de laatst gehouden huishoudelijke vergadering vanwege ziekte afwezig, waardoor de coalitie slechts met 25 leden zat. Daarnaast heeft het Assembleelid Oesman Wangsabesari eerder gezegd, dat hij wegens ziekte ook niet optimaal in staat zal zijn om de coalitie bij te staan.

Jessurun hoopt dat de vergadering van vandaag normaal voortgang vindt. Hij geeft wel aan dat de huidige omstandigheden hem veel zorgen baren. Een sterke regering moet volgens hem in staat zijn zelf voor de parlementaire meerderheid te zorgen.

Op de agenda staat de ontwerpwet Constitutioneel Hof. In artikel 144 lid 4 van de Grondwet is de instelling van het Constitutioneel Hof opgenomen. Dit grondwettelijke orgaan moet volgens Jessurun het oordeel vellen of de Amnestiewet, die in april 2012 werd aangenomen, een inmenging betekent in het 8 decemberstrafproces. De Krijgsraad heeft de vervolging geschorst in afwachting op de beantwoording van de indringende rechtsvraag.

Volgens de volksvertegenwoordiger, die samen met Ricardo Panka (voorzitter), Ronnie Brunswijk, Radjkoemar Randjietsingh, Paul Somohardjo, Anton Paal en Theo Vishnudatt in de commissie van rapporteurs zit, is hij blij dat deze conceptwet uiteindelijk gereed is voor openbare behandeling.

Jessurun stelt, at het hier gaat om een wet die volgens de Grondwet van Suriname is voorgeschreven. Wat aangegeven moet worden, is hoe zo'n Constitutioneel Hof moet functioneren en wat de taakstelling en gevolgen zijn van de beslissingen van dit orgaan. Hij gelooft er in ieder geval in dat de huidige coalitie de organieke wet hiertoe zal doordrukken, omdat het gaat om het lijfsbehoud van de verdachten van het 8 decemberstrafproces.

Statenleden Curaçao: Carnaval kan gewoon door Otrabanda

Wel zullen enkele woningen aangepakt moeten worden


De carnavalsroute kan gewoon door Otrobanda in Willemstad op Curaçao  lopen. Dat stellen de Statenleden van de commissie Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning die gisteren een inspectie uitvoerde, aldus Versgeperst.com vandaag, donderdag 13 november 2014.

Wel moeten er eerst herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd aan een aantal woningen.

Minister Earl Balborda gaf eerder te kennen, dat het instortingsgevaar van de oude woningen in Otrobanda een te groot risico vormde. Het gaat hier om de Roodeweg en de Breedestraat.

Volgens de inspectiecommissie zou het slechts gaan om een aantal huizen dat aangepakt moet worden. Na herstel zou de route zoals gewoonlijk door deze straten kunnen lopen, stelt de commissie.

De nspectie VVRP gaat morgen in gesprek met de regering en dan wordt ook het kostenplaatje voor de herstelwerkzaamheden besproken.

Bushouders vrezen met komst spoorlijn inkomstenderving

Commissie Aanleg Spoorverbinding: Geen enkele bushouder wordt brodeloos

PLO-bushouders echter niet gerust op continuering broodwinning


De komst van een treinverbinding tussen Paramaribo en Onverwacht in het district Para maakt vele bushouders ongerust. Dit stelt althans de voorzitter van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), John Mahadewsing, vandaag, 13 november 2014, in het Dagblad Suriname. 

De aanleg van de spoorlijn zal ervoor zorgen dat de dagelijkse inkomsten van de bushouders zullen afnemen. Er komt een dubbelspoor aan de linkerzijde van de Indira Gandhiweg. Ook zal er een ‘Paramaribo Centraal Station’ gebouwd worden, waar de treinen in en uit kunnen rijden. Acht haltes zullen geplaatst worden voor tussenstops en vijf dieseltreinen zullen worden aangeschaft. Het gaat om treinen die 134 zitplaatsen en 120 staanplaatsen bieden en per dag 6.500 mensen kunnen vervoeren. Vijf treinen kunnen per keer ongeveer 1.250 passagiers vervoeren.

De voorzitter van PLO vraagt zich af wat er met de bushouders zal gebeuren. Een bus kan per keer dertig passagiers vervoeren. Als de treinen worden ingezet, zullen acht tot tien bussen in de garages blijven staan.

Volgens Eddy Jozefzoon, voorzitter van de presidentiële Commissie Aanleg Spoorverbinding Paramaribo-Onverwacht, wordt geen enkele bushouder brodeloos. Mahadewsing vraagt zich af welke maatregelen de regering zal treffen voor de bushouders.

Drie weken geleden heeft het bestuur van de PLO een brief gericht aan de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Hierin heeft het bestuur de pijnpunten over de komst van de treinen opgesomd. Mahadewsing zegt, dat het bestuur nog wachtende is op een reactie van de minister van TCT, Falisie Pinas.

De voortrekker van de PLO-actiegroep, Rebien Baijnath, zegt dat de bushouders niet zijn gehoord in deze kwestie. De bushouders aangesloten bij de PLO komen deze week bij elkaar om te beslissen welke stappen zij zullen ondernemen.

Eigenaar grond Cabendadorp dreigt Staat voor rechter te slepen

Kwestie uitgegeven gronden Cabendadorp sleept zich voort'Als mijn grond wordt ingetrokken en ik niet word gecompenseerd, zal ik een rechtszaak aanspannen tegen de Staat. Die moest de grond niet aan ons gegeven hebben', zegt ondernemer Subhaas Bhaggoe vandaag, donderdag 13 november 2014, in de Ware Tijd. 

Hij is een van de eigenaren die beschikt over grond die mogelijk behoort tot het woon- en leefgebied van het dorp.

Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) wil de grond intrekken, nadat kapitein  Yvonny Kabenda van Cabendadorp de kwestie heeft aangekaart bij minister Steven Relyveld.

Bhaggoe weet dat een van de grondeigenaren, een advocaat, al een intrekkingsbeschikking heeft gekregen van RGB. De jurist in kwestie heeft intussen de Staat voor het gerecht gedaagd.

Bhaggoe wijst erop hij in 2008 of 2009 een stuk terrein van 11,8 hectare heeft gekregen van de Staat.
'Ik heb het terrein onder meer laten ontbossen, omrasteren en beplanten en heb hierdoor al ongeveer tachtigduizend Surinaamse dollar geïnvesteerd. Nu kan RGB de grond niet zomaar in trekken.'

Volgens hem  valt zijn terrein waarschijnlijk niet onder de woon- en leefgebied van het dorp. Hij heeft tijdens het proces van de aanvraag toch het zekere het onzekere genomen en heeft toestemming gevraagd aan het voormalige en intussen al overleden dorpshoofd Joseph Kabenda, die hem groen licht heeft gegeven. Dat heeft Bhaggoe laten vastleggen in een notariële akte.

Hoeveel personen grond hebben nabij of in het dorp is nog onduidelijk. 'Het gaat waarschijnlijk om zes personen. De terreinen variëren in grootte tussen de tien en driehonderd hectare',  zei RGB-minister Steven Relyveld eerder tegen de Ware Tijd.

Hahn en Boetius winnaars 38e Staatsolie Diesel Savanne Rally

(Bron foto: Ricky Wirjosentono/de Ware Tijd)
Tweede keer dat duo bekende Surinaamse rally winnend afsluit


Robert Hahn en Dave Boetius hebben de 38e Staatsolie Diesel Savanne Rally op hun naam geschreven. Hahn en Boetius kregen 1.037 strafpunten tijdens de wedstrijd over vier dagen door de savanne. Voor Hahn en Boetius is het de tweede keer dat ze de grootste rally van Suriname winnen, maar het was hun eerste overwinning in het rally-jaar 2014. 

Hahn en Boetius bij de start. (Bron foto: Astrid Currie)
Op de tweede plaats eindigden John de Miranda en Diego Chin A Sen met 1.222 strafpunten, gevolgd door de broers Olly en A. W. Brakke met 1.257 strafpunten op de derde plek, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 13 november 2014.

De tweede plaats voor Chin A Sen en de Miranda kwam pas nadat het koppel protesteerde tegen de uitslag. Aanvankelijk eindigden ze op de vierde plek met 1.342 strafpunten. Nadat hun protest werd gehonoreerd, werden dat er 1.222, waardoor ze twee plekken stegen. Waarom geprotesteerd werd vermeldt de krant niet. De gebroeders Brakke zakten een plaats, terwijl het koppel  Huo-Ching Tjin Won Joe en Rino Tjin Wong Joe (1.305 strafpunten) uit de top drie verdween.

In de A-klasse werd het koppel Irene van der Zwam en Ronald de Rooij winnaar met 1.828 strafpunten. Met slechts negen strafpunten minder eindigden Marvin Dipoikromo en Regillio Charles op de tweede plek. Het brons was voor Ryan Hardnandan en Diego Ameerali met 1932 strafpunten.

Het duo Eliza Chan Pin Jin en Alexander van Petten, debutanten in de Savanne-rally, werden met 1.671 strafpunten meteen winnaar in de B-klasse. In de Tourklasse gingen Sigaud Herve en Patrick Latour er met de hoofdprijs vandoor, terwijl in de Internationale klasse Ramon Razab-Sekh en Jean Philippe Humbert met de minste strafpunten eindigden.

Pastor Danilo Morales dood gevonden in pastorie op Curaçao

Over doodsoorzaak sluit politie vooralsnog niets uit


Pastoor Danilo Morales van de parochie Wishi/Marchena op Curaçao is gisteren dood aangetroffen in zijn pastorie. Hij lag in een plas bloed, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 13 november 2014.

De politie kreeg om tien voor vijf 's middags de melding binnen, zegt woordvoerder Imro Zwerwer. 'Ter plaatse troffen we de pastoor aan. De politiearts heeft zijn dood vastgesteld.'

Nadat het nieuws bekend werd verzamelden zich veel parochianen voor de pastorie. Zij reageerden verslagen op de dood van hun pastoor. 'Hij had zondag gemeld dat hij zich ziek voelde en vreesde chikungunya te hebben. De parochie is in rouw', aldus een bekende van de pastoor.

Volgens sommige berichten zou de pastoor mogelijk gevallen zijn als gevolg van de stijve gewrichten die bij zware gevallen van chikungunya voorkomen. Maar de politie kan daar niets over zeggen.

'We hebben het lichaam in beslag genomen voor autopsie. We sluiten op dit moment nog niets uit', zegt Zwerwer. Maar, op de plek waar pastoor Morales werd gevonden zijn geen aanwijzingen van een misdrijf geconstateerd, voegde hij eraan toe.

Volgens de politiewoordvoerder zal de autopsie op het lichaam waarschijnlijk morgen worden uitgevoerd

Chikungunya-epidemie Suriname lijkt onder controle

Directeur BOG: 'Wij zijn op de goede weg'


De chikungunya-epidemie, die Suriname enkele weken in zijn greep heeft gehouden, lijkt op de terugweg. Dat is de voorzichtige analyse van de gezondheidsautoriteiten, zo bericht de Ware Tijd donderdag 13 november 2014.

'‎Er zijn steeds minder opnames in ziekenhuizen, veel minder aanmeldingen op poli's en veel minder positieve testen op de ziekte bij het laboratorium. Wij zeggen niet dat de epidemie voorbij is of dat het gevaar geweken is, maar dit zijn positieve trends die aangeven dat wij op de goede weg zijn', aldus Lesley Resida, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), en Martelise Eersel, directeur op het ministerie van Volksgezondheid.

Ze spraken gisteravond tijdens een evaluatiesessie over het verloop van de strijd tegen chikungunya. Eersel benadrukte, dat er niet te vroeg gejuicht mag worden, omdat er toch wel rekening gehouden moet worden met het regenseizoen dat aanbreekt. 'Wij zullen gewoon door blijven werken', zegt zij.

Volgens minister Rabin Parmessar van Openbare Werken (OW) is er alleen al in Wanica minstens Srd 1,6 miljoen uitgegeven om bijna vijfhonderd truckladingen met grofvuil op te ruimen.‎ Paramaribo wordt eind deze week afgerond, terwijl men in Commewijne al klaar is. Saramacca is het volgende district op de lijst van OW.

Eind november moet duidelijk zijn wat het totale project heeft gekost.

Tweede Kamer bezorgd over relatie exploitant van Isla-raffinaderij op Curaçao PdVSA en Russische federatie

Curaçao heeft Europese sanctiewet tegen Russische federatie verworpen


In de Tweede Kamer bestaat bezorgdheid over de relatie tussen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) - huurder en exploitant van de Isla-raffinaderij op Curaçao - en de Russische federatie, waartegen de Europese Unie (EU) sancties heeft ingesteld. De zorgen zijn des te groter, omdat bekend is dat de Staten van Curaçao de sanctiewet verwierpen. 

Vanuit de D66-fractie in de Tweede Kamer zijn verschillende vragen gesteld aan het Nederlandse kabinet over de Isla op Curaçao. In relatie tot het milieu, maar ook over de raffinaderij in relatie tot de EU-sancties naar aanleiding van berichten over verwerking van aardolie uit Rusland in de door de Venezolaanse PdVSA gerunde Isla op Curaçao, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 13 november 2014.

De Kamerleden Wassila Hachchi en Stientje van Veldhoven (D66) stellen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu vragen over de Isla in verhouding tot internationale milieuverdragen. De vragen over de raffinaderij en de EU-sancties zijn van de leden Hachchi en Sjoerdsma aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en aan de minister van Buitenlandse Zaken.

Medio oktober, 16, verscheen het bericht ‘Venezuela buys 2 Russiancrude cargoes for Curaçaorefinery-sources’ van het internationale persbureau Reuters . D66 wil weten of de bewindslieden van mening zijn dat de verwerking van aardolie uit Rusland door PdVSA/Isla in overeenstemming is met de EU-sancties jegens de Russische federatie.

'Zijn er andere samenwerkingsverbanden tussen de Isla-raffinaderij op Curaçao en Russische bedrijven bij u bekend die op gespannen voet staan met de EU-sancties jegens de Russische federatie, en zo ja, welke?'

De Kamerleden van D66 wijzen erop, dat ‘de sanctiewet onlangs door de Staten van Curaçao is verworpen’. 'Daarmee heeft Curaçao, tot de tijd dat de Rijkssanctiewet in werking treedt, de juridische ruimte genomen om zelf te beslissen bij welke EU-sancties zij zich wel of niet zal aansluiten', schrijven Hachchi en Sjoerdsma.

'Heeft de Curaçaose regering zich naar uw mening bereid getoond om zich wel bij de EU-sancties richting de Russische federatie aan te sluiten en ervoor te zorgen dat bedrijven op Curaçao, met de Isla-raffinaderij in het bijzonder, in lijn met die EU-sancties handelen?'

De Nederlandse parlementariërs willen weten op welke manier het kabinet in Den Haag de Curaçaose regering ‘aanspreekt op de politiek-morele verplichting’ dat bedrijven op Curaçao, waaronder de Is- la-raffinaderij, zich ook houden aan de EU-sancties jegens de Russische federatie.

Nieuw tehuis Nos Kasita geopend

(Bron foto's: Irvin Ngariman/de Ware Tijd)
Nos Kasita te Hanna's Lust biedt ruimte aan 96 kinderen

President Bouterse en SoZaVo-minister Amafo bij opening aanwezig


De jongens en meisjes van het tehuis Nos Kasita hebben ruim een jaar een drie maanden nadat een brand hun oude onderkomen aan de Indira Gandhiweg in de as legde, weer een eigen onderkomen. De officiële opening van de nieuwbouw vond gisteravond plaats in Hanna’s Lust met het doorknippen van een lint door directrice Charlotte Dakriet en de kinderen. Dat bericht vandaag, donderdag 13 november 2014, onder andere de Ware Tijd.

De officiële ingebruikname werd bijgewoond door onder andere president Desi Bouterse en minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Het staatshoofd sprak zijn erkentelijkheid uit voor de begeleiders van de kinderen, die een zware taak op zich hebben genomen.

'Mi sabi a internaat-libi', sprak de president, die vertelde dat hij op jonge leeftijd ook in een internaat heeft gewoond.

Het nieuwe Nos Kasita kan 96 jongens en meisjes opvangen. Het twee verdiepingen tellende gebouw, met een totale opppervlakte van achthonderd vierkante meter, heeft acht grote slaapkamers, die allen een eigen bad en toilet hebben. Verder zijn er twee grote ruimten waar eventueel gegeten en gestudeerd kan worden. Op het erf is er een basketbalveld aangelegd en er staat een grote recreatietent.

De kinderen en hun begeleiders moeten nog even wachten voor ze écht in het nieuwe huis kunnen, dat zei Raoul Dankoor, coördinator van het Bureau Rechten van het Kind. Er moeten nog enkele formaliteiten worden afgerond.

Bedreiger advocaat Gerard Spong heeft ernstige waanbeelden

OM wil dat bedreiger Amsterdamse advocaat psychiatrisch wordt onderzocht


De man die advocaat Gerard Spong met de dood zou hebben bedreigd, heeft last van ernstige waanbeelden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is hij een bekende in de psychiatrie en verkeert hij in een zorgwekkende geestestoestand. Dat bleek vandaag, donderdag 13 november 2014, tijdens een zitting bij de rechtbank in Amsterdam, aldus de Telegraaf.

De verdachte, de 56-jarige Ronald ten C., zit sinds 12 augustus vast. Hij was zelf niet op de zitting aanwezig en wil zich ook niet laten bijstaan door een advocaat.

Het OM verdenkt hem ervan dat hij in de periode vanaf november vorig jaar tot juli dit jaar Spong in meerdere e-mails met de dood heeft bedreigd.

Justitie wil dat de man in het Pieter Baan Centrum in Utrecht wordt onderzocht. De rechter-commissaris heeft hiertoe al een bevel gegeven, maar het is nog wachten op een plek. Ten C. weigert zelf mee te werken aan een onderzoek.

Grootouders Nishayad Nabi maken zich zorgen over kleinzoon

(Bron foto: de Telegraaf)
Opa en oma hebben geen contact meer met Nishayad


De grootouders van Nishayad Nabi, die in oktober 2013 door zijn vader werd meegenomen naar Nederland in een door de Nederlandse misdaadjournalist John van den Heuvel opgezette vlucht uit Suriname, maken zich ongerust over hun kleinzoon, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 13 november 2014.

Na een reeks juridische procedures werd besloten dat de jongen in Nederland bij zijn vader moest blijven. Vanaf dat moment hebben de opa en oma geen contact meer met Nishayad en dat baart hen zorgen. Het minste wat zij willen is, dat dit contact weer wordt hersteld.

Momenteel loopt er een bodemprocedure bij de rechtbank in Rotterdam over een verzoek voor een omgangs- en contactregeling tussen de grootouders en hun kleinzoon. Speciaal daarvoor verbleven de Nederlandse advocaten Anciella van Bremen en Danielle van den Hoogen, die dit verzoek in februari hebben ingediend, in Suriname.

De eerste zitting was in mei. Tot hun grote verbazing moesten de advocaten recentelijk van Jeugdzorg in Nederland vernemen, dat aan Nishayad zelf gevraagd zou worden of hij contact wil met zijn grootouders.

'Die beslissing leg je niet bij een kind van acht jaar. Het kind is nu in een moeilijke positie, waarbij hij loyaal is aan zowel zijn vader als zijn grootouders', zeggen de advocaten.

De volgende zitting is in december.

Veertien ambassadeurs bieden geloofsbrieven aan

Ambassadeur Noorman kreeg gisteren veel publicitaire aandacht.
Onder de nieuwe ambassadeurs ook een uit Soedan


President Desi Bouterse gaat vandaag, donderdag 13 november 2014, door met het ontvangen van geloofsbrieven. Zes ambassadeurs worden vandaag bij de president verdacht.

Hij ontving gisteren de documenten van acht ambassadeurs, waarbij uiteraard de meeste aandacht uitging naar de Nederlandse vertegenwoordiger, Ernst Noorman, die als zaakgelastigde fungeerde nadat zijn voorganger Aart Jacobi werd teruggeroepen door zijn regering en in Beijing, China, werd gestationeerd. Jacobi werd teruggeroepen door de Nederlandse regering uit protest tegen de aanname van de gewijzigde Amnestiewet in de eerste week van april 2012.

De ambassadeurs die hun geloofsbrieven vandaag zullen aanbieden zijn Beningio-Pedro Matute Tang (Equatoriaal Guinea), Elnur Ikhtiyar Sultanov (Azerbeidzjan), Jiří Havlík (Tsjechische Republiek), Siddig Mohamed Abdalla (Soedan), Luis Eladio Pérez (Colombia) en Raffaelle Trometta (Italië).  Abdalla overhandigde op 6 oktober vorig jaar nog zijn geloofsbrieven aan president Nicolas Maduro van Venezuela.

De plechtigheden beginnen om tien uur in het Perscentrum van het Kabinet van de President. De diplomaten worden verwelkomd door scholieren die zwaaien met de vlaggen van hun land.

Naast Noorman, heeft het staatshoofd gisteren de geloofsbrieven ontvangen van de ambassadeurs José Maria Fernández Lopez de Turizo (Spanje), Fernando Schmidt Aritzia (Chili), Raja Edirisuriya (Sri Lanka), Marianne Feldmann (Oostenrijk), Ana Maria Bombau Zappettini (Uruguay), Hüseyin Lapiz Diriöz (Turkije) en Sabine Ulman Shaban (Zwitserland).

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)