zondag 16 november 2014

Vrouw door bromfietser beschoten

Slachtoffer in onderlichaam geraakt


Een bromfietser heeft vanochtend, zondag 16 november 2014, op een jonge vrouw geschoten in de Krobiastraat te Paramaribo, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Een voorbij rijdende bromfietser zou op het slachtoffer hebben geschoten toen zij plaats nam in een auto om weg te rijden. De vrouw werd geraakt in haar onderlichaam.

Nadere informatie volgt, aldus de politie.


(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Columnist Sandew Hira onder arrestanten Gouda

Hira een van negentig opgepakte Zwarte Piet-demonstranten bij intocht Sinterklaas


Starnieuws columnist Sandew Hira (Dew Baboeram) blijkt gisteren in Gouda een van de negentig gearresteerde Zwarte Piet-demonstranten te zijn geweest bij de nationale intocht van Sinterklaas, zo bericht de nieuwswebsite vanmiddag, zondag 16 november 2014.

Hira zat in de organisatie van een protest tegen Zwarte Piet met Mitchell Esajas, Kunta Rinchemar en Kno’ledge Cesare. Hij liet overigens in een interview met het Nederlands/Surinaams maandblad Parbode in oktober 2012 nog weten 'weinig respect voor autoriteit' te hebben.

Aan het protest namen zo'n tweehonderd mensen deel. Op de Markt in Gouda, waar niet gedemonstreerd mocht worden, trad de politie op tegen de anti-Zwarte Piet demonstranten.

Hira werd afgevoerd met een groep van dertig mensen die tijdens de arrestatie leuzen riepen als 'Amandla, Awethu'. Deze leuze ('power to us') werd gebruikt in Zuid-Afrika in de strijd tegen racisme en apartheid.

De arrestanten belandden in cel en werden verhoord. Hira werd na vijf uur weer vrijgelaten.

KLM-vlucht van Rio de Janeiro naar Schiphol keert terug vanwege scheur in raampje

(Bron foto: Fernando Wiktor/TV Globo)
KLM: Passagiers niet in gevaar geweest


Een vlucht van de KLM van Rio de Janeiro in Brazilië naar Amsterdam is gisteravond omgekeerd, omdat er een scheur in een van de raampjes in de passagierscabine zat, aldus bericht RTL Nieuws vandaag, zondag 16 november 2014.

Dit is door een woordvoerder van KLM tegenover RTL Nieuws bevestigd. Het vliegtuig (KL 0706) was om 21.45 uur vertrokken en keerde rond 23.30 uur om. 


Braziliaanse media berichten, dat de piloot vervolgens lager en langzamer ging vliegen om de druk in de cabine te verminderen. KLM noemt dit echter speculatie.

Het KLM-vliegtuig landde om 01.50 uur vanochtend veilig in Rio. Volgens de KLM zijn de passagiers niet in gevaar geweest en worden de vluchten omgeboekt. Een passagier liet via Twitter weten het incident 'niet leuk' te vinden.

Leerkrachten krijgen training over chikungunya

Twee leerkrachten van elk van in totaal 360 basisscholen worden getraind


Twee leerkrachten van elk van de in totaal alle 360 basisscholen gaan getraind worden om collega's en leerlingen voor te lichten over de aedes egypti muskiet die dengue en chikungunya overdraagt. De training begint morgen om half tien in Theater Unique, aldus bericht Starnieuws vanmiddag, zondag 16 november 2014.

De scholen van de ressorten Paramaribo, Centrum, Welgelegen, Weg naar Zee, Munder en Beekhuizen zijn morgen aan de beurt. De training wordt donderdag bij SIVIS ( Stichting Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname) gehouden voor de buurten Blauwgrond, Rainville en Clevia.

Stephany Kasketi, belast met de voorlichting van het trainingstraject, zegt dat de leerkrachten en leerlingen nadat ze zijn voorgelicht constant alert moeten zijn op broedplaatsen in en rondom de school en deze opruimen. De kinderen krijgen instructies die ze ook thuis met hun ouders kunnen delen. Het uiteindelijke doel is dat langzaam maar zeker de aedes egypti muskiet wordt uitgeroeid, net zoals de malariamuskiet in Suriname.

Na Paramaribo worden tot de kerstvakantie de scholen in Wanica, Para, Saramacca, Coronie, Nickerie, Brokopondo en Marowijne afgewerkt. De voorlichting in Sipaliwini wordt door de Medische Zending ter hand genomen.

De training wordt landelijk afgesloten met een onderzoek of de informatieoverdracht en toepassing succesvol zijn geweest, aldus Kasketi.

Overigens lieten Lesley Resida, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), en Martelise Eersel, directeur op het ministerie van Volksgezondheid, op 13 november nog weten dat chikungunya op zijn retour lijkt te zijn.  '‎Er zijn steeds minder opnames in ziekenhuizen, veel minder aanmeldingen op poli's en veel minder positieve testen op de ziekte bij het laboratorium. Wij zeggen niet dat de epidemie voorbij is of dat het gevaar geweken is, maar dit zijn positieve trends die aangeven dat wij op de goede weg zijn.'

Conservation International Suriname (CI-S) zoekt 'Surinaams' geld via lokale 'partnerships'

'Friends of Green Suriname' initiatief om dollars binnen te slepen

Plotseling blijken bedrijven betrokken te zijn bij bescherming van de Surinaamse biodiversiteit

Publicitaire positieve groene aandacht en tripjes naar binnenland lokkertjes voor bedrijven


Paramaribo – De Surinaamse tak van de in het Amerikaanse Arlington, Virginia, gevestigde internationale natuurbeschermingsorganisatie Conservation International, is meer en meer gaan lijken, vooral qua uitstraling, public relations, taalgebruik en samenwerking met bedrijven, op haar grote broer in de VS. Dat werd benadrukt op 6 oktober van dit jaar, toen Conservation International Suriname (CI-S) haar nieuwe campagne Friends of Green Suriname (FOGS) startte.

Bij de publicitaire start van die campagne zei directeur John Goedschalk van CI-S: 'Tot nu toe hebben we hoofdzakelijk steun uit het buitenland aan moeten trekken om onze projecten te kunnen realiseren, maar ook in Suriname zien we steeds meer ondernemers die duurzaamheid als kernwaarde hebben en daar graag invulling aan willen geven.'

'Veel ondernemingen krijgen vragen over hun rol in de samenleving en hun verantwoordelijkheid voor mens en milieu. Toenemend consumentenbewustzijn, een groeiende behoefte aan duurzame producten en diensten, schaarste van energie en de gevolgen van klimaatverandering liggen hier onder andere aan ten grondslag. Via dit initiatief, kunnen ondernemers een concrete bijdrage leveren aan natuurbehoud in Suriname', sprak Goedschalk.

Conservation International is overigens vooral bekend geworden door haar zogenoemde wereldwijde veldonderzoeken. Zo werd in 2006 een onderzoek uitgevoerd op het Nassau Plateau, in het oosten van Suriname. Ruim een jaar later haalden de resultaten van dit veldonderzoek wereldwijd de nieuwspagina’s. Er werden vierentwintig nieuwe diersoorten ontdekt, waaronder de inmiddels beroemd geworden fluorescerende blauwe kikker (‘atelopus’). Vier jaren later, in 2010, werd een veldonderzoek verricht in een gebied in de omgeving van het Trio-dorp Kwamalasamutu in het diepe zuiden van Suriname. In januari 2012 werd bekend dat tijdens dat onderzoek zevenenveertig nieuwe diersoorten waren ontdekt en in totaal werden er bijna dertienhonderd soorten geregistreerd. Het zijn dit soort onderzoeken die Conservation International in zekere zin wereldfaam bezorgen en dus ook de Surinaamse afdeling.

Bedrijven aantrekken met gelikte promopraatjes en -video's
Goedschalk weet zijn verhaal goed verpakt, in wollige woorden en doorspekt met Engelse termen, aan de man te brengen. Hij praat niet als een echte milieuactivist, maar meer als een ambtenaar, een accountant, een directeur van een organisatie die veel geld kost. Het nieuwe initiatief lijkt niets meer en niets minder op een campagne, vergezeld van gelikte promovideo's, om gelden voor de organisatie binnen te slepen. Surinaamse en Amerikaanse dollars zijn zeer welkom en bedrijven trappen, al dan niet terecht, in de promopraatjes en -video's van Conservation International Suriname en FOGS. Diverse bedrijven zijn al in het dal van Friends of Green Suriname gesprongen. Zij worden via de website van de 'Friends' uitgenodigd om 5.000, 10.000, 25.000 of 50.000 Amerikaanse dollar te investeren in CI-S. 'YES, I’m excited about supporting Conservation International Suriname in keeping Suriname the greenest country on earth.', is te lezen op die website. Natuurlijk, in Amerikaanse dollars en natuurlijk in de Engelse taal. Het moet immers toch interessant en uitnodigend lijken.

In een reactie laat Goedschalk vandaag weten: 'Het principe van fondsenwerven is natuurlijk niet nieuw en het is inderdaad zo dat er door Conservation International in de VS reeds lange tijd wordt samengewerkt met het bedrijfsleven. Wanneer CI in de VS fondsen werft, dan is het niet perse voor projecten in Suriname, maar worden de inkomsten verdeeld over alle CI-projecten wereldwijd. Het verschil dat nu met Friends of Green Suriname wordt gemaakt is, dat er in Suriname lokaal bij bedrijven fondsen worden geworven, en dat er een netwerk identiteit wordt geschapen, die lokaal aanspreekt en honderd procent lokaal gericht is. Kortom, we werven nu Surinaams geld voor het aanpakken van Surinaamse uitdagingen.'

Geen openheid over gedoneerde bedragen
Welk bedrijf, welke onderneming welk bedrag heeft overgemaakt wordt niet bekendgemaakt. Van echte openheid bij CI-S lijkt dan ook geen sprake. De namen van bedrijven en ondernemingen die onbekende bedragen hebben gedoneerd worden echter wel, met logo's, vermeld. Maar, dat zijn er nog bedroevend weinig en van grote bedrijven is überhaupt (nog) geen sprake. De Surinaamse Brouwerij (producent van het lokale bier Parbo) is tot vandaag de dag de grootste onderneming die zich Friends of Green Suriname mag noemen. Een bedrijf dat op zich al veel aandacht besteedt aan duurzaamheid bij de productie van hun bier. Bedrijven als de Fernandes Group, Staatsolie, Haukes en Telesur, die bekende lokale sponsoren zijn van allerlei activiteiten, laten het (vooralsnog) afweten.

De verklaring hiervoor van Goedschalk is: 'De kracht van een initiatief als deze zit hem perse niet in klinkende namen. Het gaat juist om gelijkdenkenden, mensen die gepassioneerd zijn over het onderwerp en zich verbonden voelen met de toekomst van Suriname. De combinatie van die energie en de projecten die uitgevoerd kunnen worden met de ondersteuning van vele kleintjes gaat evenveel impact kunnen hebben. Sinds onze lancering op 6 oktober zijn we wel in gesprek geraakt met enkele grote bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat meer bedrijven zich zullen aansluiten. Maar welke dat zullen zijn, en wanneer die partnerschap zal starten, zal moeten blijken.'

Vermelden hoogte donaties heeft 'geen meerwaarde'
Over het niet vermelden van de hoogte van de diverse donaties door bedrijven zegt John Goedschalk: 'Als hiervoor een meerwaarde zou bestaan, zou daar zeker naar gekeken kunnen worden. Op dit moment is het voor het initiatief niet van belang om een transactie tussen twee organisaties onderling, welke gebaseerd is op een gedeelde visie voor de toekomst van Suriname, te publiceren. We richten ons liever op het uitleggen van het initiatief en het doen slagen van de projecten die we kunnen uitvoeren met de bijdragen van onze Friends.' Openheid hierover hoeft dus niet verwacht te worden van de organisatie en dat maakt nieuwsgierig en tegelijkertijd gezond argwanend.

Overigens is CI-S ook sinds kort actief op Facebook waar zij haar best doet om donateurs te aan te trekken met mooie foto's en korte teksten als 'The Rainforest gives us fresh air, clean water & medicinal products. Help us to protect it.', gevolgd door een link naar de website van de 'Friends'.

Opmerkelijk is, dat het goudbedrijf NaNa Resources van Henk Naarendorp, ook directeur van de Surinaamse Kamer van Koophandel en Fabrieken, dat vele duizenden hectares in concessie heeft om goud te winnen, zich bij het initiatief leek te hebben aangesloten. Natuurlijk, NaNa Resources tracht als een van de weinige goudbedrijven in het binnenland op milieuvriendelijke wijze goud te winnen, zonder gebruik van kwik, maar dat neemt niet weg, dat grote stukken tropisch regenwoud door het bedrijf zijn en worden verwoest. Voor CI-S lijkt dat echter geen bezwaar om tot de 'Friends' toe te treden.

'Wij sluiten geen bedrijven uit, omdat ze in een bepaalde sector zitten'
Goedschalk: 'Het is belangrijk om te begrijpen, dat CI-Suriname, net als CI global met drie concepten werkt om landen te helpen om een gezonde duurzame samenleving te zijn. Namelijk:
1. Protection of critical natural capital
2. Improving governance of natural capital and protected areas
3. Promotion of sustainable production and consumption.
Het gaat hier dus om nummer 3.'

'Wat wij geloven bij CI is, dat om verandering teweeg te brengen in bedrijfsprocessen en productieprocessen, je dit het beste vanuit de boardroom kan doen, door in gesprek te gaan en te blijven met bedrijven wiens huidige processen schadelijk zijn voor de ecosystemen die beschermd dienen te worden en dan van binnenuit blijvende verandering teweeg brengen. Juist door met hen samen te werken, kunnen we hen ondersteunen met het beperken van de schade die zij aanbrengen. We werken hier dus volgens wat we noemen de 'mitigation hierarchy'. Ik denk dat het niet de bedoeling kan zijn van Friends of Green Suriname om bedrijven uit te sluiten, omdat ze in een bepaalde sector zitten. Uiteindelijk levert zo’n bedrijf ook zijn bijdrage aan de economie en vervult het een taak binnen de maatschappij, anders waren ze er niet geweest. Dit initiatief is er juist om samen te werken met die bedrijven die zich willen inzetten voor het behoud van Suriname als groenste land ter wereld. Als die bereidheid er is, en men ondersteunt onze programma’s, terwijl we ondertussen in gesprek blijven over wat bedrijven intern kunnen doen, dan denk ik dat we al aardig wat stappen vooruit maken, op een constructieve manier.'

Uiteindelijk geen 'fit' tussen NaNa Resourses en FOGS
Tot slot laat de directeur van CI-S weten, 'dat NaNa Resources NV uiteindelijk geen Friend of Green Suriname is geworden. Op enig moment is er besloten dat de fit toch niet helemaal aanwezig was.' In welke zin 'de fit' niet helemaal aanwezig was, houdt Goedschalk voor zich.

CI-S hanteert commerciële werkwijze CI in VS
CI-S lijkt wat de ingestoken commerciële weg betreft sterk op CI in de VS. Want CI werk al jaren samen met grote multinationale bedrijven als BP, Alcoa en het goudmijnbedrijf Newmont, dat op dit moment is gestart met de opzet van een grote goudmijn in het Meriangebied in het oosten van Suriname. Die nieuwe goudmijn staat haaks op bescherming van de Surinaamse natuur, de biodiversiteit. Niet echt bedrijven dus die het werkelijk serieus menen met natuurbescherming en de unieke biodiversiteit van Suriname die wereldwijd wordt geprezen. Maar, CI in de VS schroomt er ook niet voor om met wapenfabrikant Lockheed Martin in zee te gaan. Hoe groen denkt en is Conservation International?

Groen is ondergeschikt aan dollars
De Amerikaanse schrijfster en oud-medewerkster van Conservation International in Amerika Christine MacDonald publiceerde in 2008 het onthullende boek 'Green Inc.' over de dubieuze wijze waarop natuurbeschermingsorganisaties als Conservation International in zee gaan met grote (multinationale) bedrijven enkel en alleen met als doel geld binnen te slepen voor de eigen organisatie en de eigen salarissen. Zo schrijft ze dat in 2005 de toenmalig directeur van Conservation International Peter Seligmann 391.000 Amerikaanse dollar opstreek. Dat een bedrijf, met wie de organisatie een samenwerkingsverband sluit, niet werkelijk groen is, is op dat moment niet relevant.

En, dat lijkt nu ook aan de hand te zijn bij CI-S, in de vorm van Friends of Green Suriname.
Vanwege de instroom van dollars van ondersteunende bedrijven zal CI-S ook geen kritische echt groene noot kraken in de richting van die bedrijven. Goedschalk zal men ook nooit kunnen betrappen op al te kritische uitspraken in de richting van de regering en het door haar gevoerde beleid op het terrein van natuurbescherming en biodiversiteit in algemene zin. Voor hij overigens directeur werd van de Surinaamse tak van CI was Goedschalk werkzaam als directeur van het Klimaatbureau van het Kabinet van de President.

Christine MacDonald in een interview met de New York Times op 8 oktober 2008: 'Het is van belang om niet uit het oog te verliezen, dat vervuilers een lange traditie hebben van het de mond snoeren van hun critici. Dat is een grote zorg. Iedere keer wanneer een groot bedrijf een aanzienlijke donatie doet aan een natuurbeschermingsorganisatie, moeten we er alert op zijn dat het hier niet om omkoping gaat: dat het bedrijf geld doneert om met de ontvangende organisatie samen te werken en om haar doel te verzwakken.' Ook zei ze: 'De milieubeweging is big business geworden met aanzienlijke budgetten, hoge salarissen plus allerlei voordelen. Ethiek is nauwelijks meer aanwezig.'

CI-S durft geen vuist te maken. Het wachten is op toetreding tot de 'Friends' van bijvoorbeeld Surgold, de Surinaamse dochteronderneming van Newmont, dat dus CI al ondersteunt en nu werkt aan de opzet van een grootse goudmijn in het oosten van Suriname. Het moge duidelijk zijn, dat hoe milieuvriendelijk Surgold/Newmont ook beweert te zijn, er zeer veel unieke Surinaamse biodiversiteit vernietigd zal worden door beide bedrijven. Immers, het gaat niet alleen om de mijn, maar ook om de gehele infrastructuur er omheen.

Waarom melden bedrijven zich nu pas bij CI-S?
Maar, waarom melden bedrijven zich nu pas bij CI-S en niet eerder en uit zichzelf? Het laat overduidelijk zien, dat de directeuren van die bedrijven feitelijk nooit bewust bij de Surinaamse biodiversiteit en de bescherming ervan betrokken zijn geweest. Maar, mogelijk gelokt door de nodige publicitaire aandacht en het vooruitzicht op leuke tripjes naar het binnenland duiken ze nu plotseling op Friends of Green Suriname ofwel Conservation International Suriname.

Hierover zegt Goedschalk het volgende:
'Eerlijk gezegd is het mogelijk, dat een aantal van de aangesloten bedrijven wellicht mijn voorgangers ook al heeft gesproken. Dat is mij in ieder geval niet bekend. Met betrekking tot de vraag hoe serieus de bedrijven het menen met het milieu ,moet ik zeggen dat de financiële commitment die de bedrijven geven wel een duidelijk teken is. Zoals het gezegde luidt 'put your money where your mouth is' en dat doen deze bedrijven. Tot in hoeverre het niet eerder bezig zijn met bepaalde zaken is het natuurlijk wel zo, dat milieubescherming niet tot de core activiteiten van deze commerciële bedrijven behoort. Wel is het zo ,dat bijna elk van de bedrijven zich in hun eigen invloedssfeer hier wel reeds mee bezig houdt.'

Als voorbeeld komt Goedschalk met het bedrijf Oilmop Environmental Solutions, dat voorkomt dat olie in het milieu wordt gedumpt door deze te verwerken en te recyclen. 

'Als je wacht op anderen, gebeurt er meestal niets.'
-Dave van Aerde, directeur Oilmop Environmental Services -


'Hetzelfde kan ook gezegd worden over Suriname Cartridge Depot, wiens businessmodel ook over recycling gaat. Vervolgens is er de Surinaamse Brouwerij die als deel van het Heineken-concern zich ook beijvert voor het minimaliseren van hun footprint. Zij heeft onlangs een duurzaamheidsverslag uitgebracht waarin wordt beschreven hoe zij dat doet. Dus, bij een aantal van de bedrijven is sprake van een directe link.'

Goedschalk: 'Wat wel belangrijk is om te vermelden hierbij, is dat wat we aanbieden met Friends of Green Suriname, is dat deze bedrijven kunnen bijdragen aan milieu bescherming buiten hun eigen invloedssfeer. Het ligt niet voor de hand dat een bedrijf als bijvoorbeeld HEM Suriname vanuit haar kernactiviteiten vluchten naar Kwamalasamutu zal ondernemen om met de lokale bevolking te praten over milieubescherming. Door hun deelname aan FOGS kunnen ze nu indirect wel bijdragen aan de bescherming van de natuur in dat gebied.'

Volgens CI-Suriname worden bedrijven en ondernemingen die zich melden bij Friends of Green Suriname gescreend. Ze moeten een 'screening process' ondergaan. Maar, waarom en waaruit de screening bestaat vermeldt de groene organisatie niet. Komt een bedrijf door de screening, dan stelt CI-S ook iets tegenover een donatie. Zo mag een bedrijf gebruikmaken van het logo van Friends of Green Suriname, wordt het vermeldt op de website van Friends of Green Suriname en kan het worden uitgenodigd om deel te nemen aan een veldbezoek in het binnenland.

Over de screening zegt John Goedschalk: 'De screening heeft te maken met een stuk due diligence, dat we doen met betrekking tot de historie van de bedrijven op het gebied van gedocumenteerde milieurampen en incidenten, alsook interne richtlijnen inzake hoe er wordt omgegaan met het milieu.'

CI-S lijkt ook SCF te kopiëren
Overigens, lijkt Friends of Green Suriname de organisatie Suriname Conservation Foundation, SCF, in de wielen te rijden. Immers, deze milieuorganisatie werkt al een paar jaar samen met donerende bedrijven die een samenwerking zijn aangegaan om te vergroenen. De bedrijven ontwikkelen samen met SCF activiteiten ten behoud van het milieu en de natuur en aan een stuk bewustwording hierover in de gemeenschap. Inmiddels werken onder andere Telesur, hotel Torarica, NV Grassalco, Fernandes Concern Beheer, IamGold/Rosebel Gold Mines en Staatsolie samen met SCF.

Goedschalk is van mening dat hij met FOGS geen concurrentie vormt voor SCF. 'Als we over milieu en groen praten, worden verschillende onderwerpen al snel in dat zelfde hokje geplaatst. Ik ben van mening dat het SCF en FOGS zeer verschillende programma’s zijn, die zich focussen op andere issues. Het toe te juichen initiatief van SCF gaat over het vergroenen van de bedrijfsvoering van bedrijven. Dus hoe die bedrijven zelf binnen hun invloedssfeer zichzelf kunnen vergroenen om vervolgens deel uit te maken van de green economy zoals dat genoemd wordt. Waar wij met Friends of Green Suriname over praten is, om bedrijven de gelegenheid te geven om bij te dragen aan activiteiten die normaliter buiten hun invloedssfeer vallen. Natuurlijk ondersteunen we het verduurzamen van interne bedrijfsprocessen, maar wij focussen ons nu op het groter plaatje dat over Suriname als geheel gaat.'

Donateurs kunnen wel aandacht gebruiken, maar profiteert de Surinaamse biodiversiteit er ook van? Kijkend naar het lijstje huidige donateurs op de website van de 'Friends', dan kun je niet aan de indruk ontkomen, dat die wel wat publicitaire aandacht kunnen gebruiken. Maar, of de Surinaamse biodiversiteit daar zichtbaar voordeel van zal hebben op de korte termijn valt nog te bezien.

Goedschalk laat tot slot nog weten dat er is inmiddels een zoveelste, nieuwe, website, suriname.conservation.org is. Volgens hem gaat die veel gedetailleerder in 'op de projecten die wij hebben uitgevoerd, die we momenteel aan het uitvoeren zijn en wat we ook hopen te gaan doen in de toekomst. Hoe meer Friends zich uiteindelijk aansluiten hoe groter de scope van de projecten zal worden die we kunnen uitvoeren. Wat dat betreft hebben we een jaarplanning in gedachte, die uitgebreid kan worden als er meer draagvlak komt'.


Goedschalk zegt ook nog, dat zijn organisatie wel wat meer heeft gedaan en doet dan alleen betrokkenheid bij grote internationale veldonderzoeken:

* Het opzetten van eco-tourisme faciliteiten in Kwamalasumutu.
* Het in het verleden doen van bio-prospecting in het Boven Surinamegebied waarbij CI-Suriname jarenlang de grootste werkgever in het gebied was.
* Het upgraden van Ralleighvallen toerisme faciliteiten in het verleden. (reeds jaren overgedragen aan Stinasu op verzoek van de regering)
* Het opzetten van de Suriname Conservation Foundation en de eerste kapitalisatie daarvan realiseren.
* Het schrijven van een Green Tourism Improvement Plan en deze presenteren aan de overheid.
* Het uitvoeren van doorlopend onderzoek naar de gezondheid van het oerwoud van Suriname, dit bestaat uit onder andere jaarlijks verzamelen van klimatologische data, zoogdieren migratie informatie en soil en boomgroei data.
* Het helpen opstarten van het REDD+ readiness traject voor Suriname waaronder het inschrijven bij het Wereldbank REDD+ programma waar Suriname afgelopen jaar goedkeuring voor heeft gekregen, het versterken van de capaciteit van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) om bosmonitoring te doen, het samen met CELOS, NARENA en andere instituten de koolstof inhoud vaststelling voor delen van het bos te doen, het produceren van een bosbedekkingskaart voor Suriname, het trainen van lokale partijen in land use planning technieken, het modelleren van toekomstige ontbossing in Suriname.

Momenteel werkt CI-S, aldus Goedschalk, aan onderstaande projecten: 

- Het verkrijgen van een beschermde status voor delen van Zuid Suriname, in samenwerking met de lokale inheemse bevolkingen.
- Het verkrijgen van een beschermde status voor de Coroniezwamp.
- Het versterken van SBB met GPS-equipment.
- Het versterken van de planning Afdeling van het ministerie van Openbare Werken met GPS- equipment.
- Het versterken van de afdeling Natuurbeheer door een conservation drones-programma samen met hun op te zetten, inclusief de aanschaf van de eerste apparaten zodat ze hun patrouilleringswerkzaamheden van de beschermde gebieden beter kunnen uitvoeren. - Het uitvoeren van een studie voor een nieuw toerisme model voor de Ralleighvallen die verkent hoe een Private Public Partnership model eruit zou kunnen zien, wat de voordelen hiervan zouden kunnen zijn etc.
- Het ondersteunen van de overheid bij het op duurzame wijze invullen van hun plannen om bulkzoetwaterexport in de praktijk te brengen. Hier werken we aan een beleidsdocument dat het raamwerk van duurzaamheid schetst en handvatten zal bieden aan de beleidsmakers over de type instituten die een rol zullen hebben in handhaving, toezicht etc… alsook het definiëren van de criteria van de benodigde milieu effecten analyse die exporteurs van bulkzoetwater zullen moeten uitvoeren.
- Het in samenwerking met de Commissie Ordening Goudsector werken aan de oprichting van een Mercury Free Partnership. Dit wordt een netwerk van samenwerkende organisaties die allen hun krachten willen geven om Suriname kwikvrij te maken in de toekomst. 

(© Red. De Surinaamse Krant)

Bouw Medisch Centrum Wanica begonnen

Vishnudatt (NDP): 'Als president iets belooft maakt hij het ook waar'


Na een jaar en tien maanden wachten, vraagtekens en onduidelijkheden is nu een aanvang gemaakt met de bouw van het Medisch Centrum Wanica. Het startsein werd gisteren gegeven door het storten van beton te Vredenburg Serie B. Sarwenkoemar Poenai, schenker van het terrein, zegt vandaag, zondag 16 november 2014, op Starnieuws dat zijn lang gekoesterde wens in vervulling is gegaan.

'Voor mij is dit een bijzondere dag en ik ben echt blij', zegt de ondernemer. Hij stelt, dat de behoefte aan een ziekenhuis in het district groot is. Dagelijks klagen mensen van Wanica en omstreken over de files en over het reizen naar Paramaribo voor medische behandeling.
In oktober 2012 werd ook al een bord onthuld, te Lelydorp......

De ondernemer is dan ook blij dat de mensen nu in hun eigen omgeving geholpen zullen worden en dat zij kunnen rekenen op kwalitatieve medische zorg in eigen omgeving. Daarnaast benadrukt Poenai dat het district Wanica verder ontwikkeld zal worden.

De ondernemer is geboren en getogen in het district en woont er nog steeds. Op 23 maart 2013 schonk Poenai aan de overheid tien hectare terrein voor de bouw van een ziekenhuis.

Het NDP-Assembleelid Theo Vishnudatt zei, dat als 'de president iets belooft hij het ook waarmaakt. Hij doet het. Het sociaal akkoord dat president Bouterse met het volk heeft, is verwezenlijkt. Laat de oude politiek niet zeuren aan jouw oor over het niet komen van het ziekenhuis. Nu is het duidelijk dat dit ziekenhuis komt. Deze regering heeft gezorgd voor ontwikkeling op elk gebied.'

Gespreksonderwerpen 'Welgeïnformeerd' zondag 16 november 2014 Radio Tamara, Amsterdam

'Welgeïnformeerd' belicht het actuele nieuws
  

Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 16 november 2014, in het eerste uur van half zeven tot half acht (Nederlandse tijd), onder andere de volgende actuele gespreksonderwerpen:

* PvdA en integratie Turken
De PvdA heeft twee Tweede Kamerleden van Turkse afkomst uit de fractie gezet. Betrokkenen, Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, hebben het integratiebeleid van PvdA-minister Asscher bekritiseerd naar aanleiding van een onderzoek naar Turkse religieuze organisaties als Milli Görüs en de Fetulah Gülenbeweging. Volgens Asscher zouden de Turkse organisaties zich vooral richten op de versterking van de Turks-islamitische identiteit. Dat zou kunnen leiden tot cliëntelisme en het afstand nemen van Nederlandse gewoonten, normen en waarden. De uitgetreden politici noemen het integratiebeleid bevooroordeeld en gericht op uitsluiting in plaats van integratie. Zij zeggen op te komen voor de mensen die hen gekozen hebben. Overigens heeft de opsteller van het rapport, Nico Landman, afstand genomen van Asschers  negatieve interpretatie van het rapport.
Mogen allochtone volksvertegenwoordigers opkomen voor de belangen van de allochtone kiezers die hen hebben gekozen? Wil de PvdA schoonschip maken na de excessen in Rotterdamse deelraden?
Deze week werden de resultaten bekend van een islam-onderzoek onder Turkse en Marokkaanse jongeren. Het blijkt dat 90% van de Turkse jongeren de Jihadgangers als helden ziet. Onder Marokkanen is dit percentage slechts 18%. Verder vindt 80% van de Turken geweld tegen niet-moslims niet verkeerd; 61% procent van de Marokkanen keurt dit af. 87% van de Turken is pro IS, tegenover 42% van de Marokkanen. Hoe serieus moeten wij dit onderzoek nemen?   

* Zwarte Piet
De nationale intocht van Sinterklaas in Gouda trok een record aantal kijkers. Opvallend was het grote aantal Zwarte Pieten. Opvallend was ook de demonstratie tegen Zwarte Piet. Er wordt schande gesproken over de demo, waar trouwens ook extreem-rechts aan deelnam. Intussen heeft de Raad van State geconcludeerd, dat de Amsterdamse vergunning voor de Sinterklaasintocht in 2013 terecht was uitgegeven. De burgemeester is niet bevoegd om een evenement inhoudelijk te toetsen. 
De actievoerders zitten echter niet te wachten op een geleidelijke verandering van Zwarte Piet. Zij willen niets minder dat de onmiddellijke afschaffing van het fenomeen. Welke acties resten hen nog behalve het verstoren van de jaarlijkse intocht? Zullen de actievoerders de lange strijd die in het verschiet ligt volhouden?

* Perdiep Ramesar en de sharia-wijken
Perdiep Ramesar was journalist bij Trouw. Hij maakte naam met zijn reportage over de zogeheten Sharia-driehoek in de Haagse Schilderswijk. In de bewuste wijk zouden strenge islamitische regels gelden, waaraan ook niet-moslims zich moeten houden. Nu blijkt dat de anonieme bronnen waarop Ramesar zich baseerde niet bestaan, het verhaal is verzonnen. Hoe groot is de schade die de razende reporter heeft aangericht? Moet hij vervolgd worden voor haatzaaien?

In het tweede uur, van half acht tot half negen, aandacht voor Suriname:

* Surinamers willen niet werken in de bouw
Dat zegt Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging AAV. De aannemers hebben Chinezen, Guyanezen en Cubanen in dienst. Ze zijn te spreken over het arbeidsethos van deze werknemers. Aan het beging van zijn presidentschap zei het staatshoofd in een toespraak dat de Surinamers 'lui' zijn. Merkwaardig is dat hij geen beleid heeft gemaakt om deze situatie om te buigen.   

* Maak stukken coup openbaar
Dat schrijven de wetenschappers Peter Meel en Ellen Klinkers in de Volkskrant. Dit naar aanleiding van de benoeming van de nieuwe Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman in Paramaribo.

* Schimmige financiering projecten
De financiering van de spoorlijn Paramaribo-Onverdacht en het Wanica-ziekenhuis is ondoorzichtig. Openbare aanbestedingen worden niet gehouden. Volgens de oppositie is er sprake van een 'njang patoe'. Vreemd is wel, dat de regering een show-spoorlijn wil aanleggen, terwijl er niet eens genoeg geld is voor de bouw van het compleet ziekenhuis.   

'Welgeinformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram. Het panel bestaat uit Wesley Amzand en Iwan Bottse.

Dit programma wordt vanavond (zondag 16 november 2014) tussen 22.00 uur  en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Wereld FM, 99.4 FM ether en 104.6 kabel. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

SPA-voorzitter adviseert president oppositie uit te nodigen over behandeling wetten

 Castelen: 'Alle projecten van Bouterse worden een fiasco'

Ontevredenheid over aantal toegewezen ressortraadsplekken binnen Nieuw Front Plus


De voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), Guno Castelen, adviseert president Desi Bouterse de oppositie uit te nodigen om te praten over welke wetten behandeld moeten worden in de resterende regeerperiode. Als hij dat niet wil, kan hij Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vragen om de fractieleiders bijeen te roepen. 

Castelen zei dat tijdens een structurenvergadering van zijn partij gisteravond, aldus bericht Starnieuws vandaag, zondag 16 november 2014.

Hij stelde, dat gesproken moet worden over de voorwaarden om te kunnen vergaderen in het parlement. Hij hoopt niet dat valse trots zal maken dat het gesprek niet komt.

De SPA-voorzitter gaf flink af op de president. Volgens hem wordt het land bestuurd op basis van populisme. Oprichter van de SPA, wijlen Fred Derby citerend, zei Castelen dat Bouterse eerst examen maakt en dan studeert. Daardoor worden alle projecten die hij aanpakt een fiasco. 'Hij heeft krabita anu.'

'De ambassade in Parijs is mislukt. De naschoolse opvang, een goed project, is niet goed uitgevoerd. De corruptie viert hoogtij. Er komt een spoorbaan, waarbij een kanaal gedempt moet worden om weer een kanaal te graven', sprak Castelen.

Hij zei verder, dat als vier jaar zaken steeds fout gaan, de schuld niet op adviseurs geschoven kan worden. De fout ligt bij Bouterse die zelfs goede projecten laat mislukken. De economie is volgens hem vastgelopen. De coalitie heeft geen draagvlak meer en kan niet vergaderen, terwijl begonnen is met 36 zetels. Het land loopt op de klippen, aldus de partijvoorzitter.

Het zal Castelen niet verbazen als Bouterse eerder verkiezingen zal uitschrijven, ook al is de datum bepaald op 25 mei.

Overigens liet hij ook nog weten niet tevreden te zijn met het aantal ressortraadsplekken dat de partij heeft gekregen tijdens de onderhandelingen binnen de zeven samenwerkende partners. 'Wat betreft de samenwerkende partijen, wil ik aangeven dat we nog steeds gaan voor de samenwerking. Ik ga voor de ontwikkeling van het land. Maar niet ten koste van elke prijs, zullen wij blijven in de samenwerking.' 

' Besturen van het land is niet alleen op DNA-niveau, is niet alleen als minister, maar ook de mensen moeten in hun ressort een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van Para, ontwikkeling van Commewijne en Sipaliwini. Op districtsraadniveau moeten we mensen hebben die vertegenwoordigd moeten zijn. En een stem, vijf stemmen of tien stemmen kunnen uitmaken of je een ressortraadsverkiezing wint. Wij gaan voor de ontwikkeling. Wij dragen geen presidentskandidaat voor. Wat wij u voordragen is een land welke vraagt om ontwikkeling in eenheid en liefde.'

C-47-Voorzitter: 'Verhoging energietarieven voor deel bedrijven sluipmoordenaar'

Berenstein: Tarieven gaan tussen de 300 en 450% omhoog

Akties bonden niet uitgesloten


SPA-kopstuk en voorzitter van de vakcentrale C-47, Robby Berenstein, vindt dat de verhoging van de energietarieven voor een deel van de bedrijven 'een sluipmoordenaar' is. Tarieven gaan volgens hem tussen 300 en 450% omhoog. 

Dat zei hij gisteravond tijdens een vergadering van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA).  Volgens Berenstein zullen de vakbonden bij deze bedrijven nog van zich laten horen, want zij worden de slachtoffers van de verhoging, aldus bericht Starnieuws vandaag, zondag 16 november 2014.

Berenstein zei ook, dat het gaat om bedrijven in de horeca, toerismesector, banken, verzekeringsbedrijven en enkele staatsbedrijven. Hij benadrukte, dat de werknemers het zeker zullen voelen, het gaat niet om de werkgevers alleen. Hij stelde, dat de bedrijven geen salarisverhoging zullen willen geven aan de werknemers. 'We hebben vakbonden in deze bedrijven. We zullen niet accepteren dat sociale voorzieningen zullen droppen', stelde hij.

De vakbondsleider zei verder, dat er structurele oplossingen gezocht moeten worden bij de NV Energiebedrijven Suriname. De distributie en transmissie moeten worden bekeken. Hij merkte op, dat de werknemers veel geduld hebben opgebracht, maar ook het langste touw heeft een eind. 'Dat moet de president weten', sprak Berenstein.

De vakbondsleider haalde aan, dat het Tripartiet Overleg (het overleg tussen werknemers, werkgevers en overheid) door de president geïnformeerd werd over de situatie rond het stuwmeer en de energietarieven. Daarna is er nooit meer iets vernomen.

Betogers rustig bij intocht Sinterklaas in Amsterdam

Burgemeester Van der Laan heet de Sint welkom. (Bron foto: AT5)
Diverse Roet Pieten onder de 400 Zwarte Pieten in Amsterdam


Sinterklaas en zo'n 400 Pieten konden vanmiddag, zondag 16 november 2014, Nederlandse tijd, relatief rustig voorbij het Beursplein in Amsterdam rijden. Er stond nog een handjevol demonstranten, die daar eerder een protestactie hadden gehouden, maar zij hielden zich rustig toen de goedheilig man voorbij kwam, aldus de Telegraaf Online.

Wel kondigden ze aan de persoon die 's ochtends werd gearresteerd, te gaan opzoeken in de cel. De arrestant zou zich beledigend hebben uitgelaten over het koningshuis.

De lokale Amsterdamse zender AT5 bericht dat rond kwart over twaalf de politie moest ingrijpen en iemand arresteerde. Eén van de sprekers, Abdul Kasim, riep iets wat volgens de politie niet door de beugel kon. Het had iets te maken met het koningshuis, aldus de zender. Op beelden van AT5 roept hij 'Fuck de koning! Fuck de koningin!'.

Een groepje demonstranten liep boos met de agenten mee naar het bureau om daar te protesteren. Kasim is inmiddels overgebracht naar het cellencomplex in Amsterdam Zuidoost
Onder de Amsterdamse Pieten zijn verschillende Roet Pieten en ook Pieten met hun eigen haar (dreadlocks, staartjes). Er zijn rond de 200 minder Pieten dan vorig jaar, vanwege bezuinigingen.

Een van de Roet Pieten ze,i dat ze nog geen enkele reactie had gekregen op het 'nieuwe' uiterlijk, ook niet van kinderen.

Starnieuws: Regering heeft nog niets besloten over Alcoa/Suralco

Onderhandelingsteam rapporteert rond 20 november aan regering


De regering moet nog steeds een beslissing nemen over twee opties die de Amerikaanse aluminummultinational Alcoa heeft gegeven over Suralco. Alcoa wil haar Surinaamse Suralco sluiten of van de hand doen. Suralco lijdt al enige tijd verlies. De Amerikanen stoten wereldwijd bedrijven die verlieslatend zijn af. De regering moet besluiten wat er verder moet gebeuren. Er is nog geen besluit genomen, aldus Starnieuws zondag 16 november 2014.

Een onderhandelingsteam van de regering en een technische commissie hebben diverse besprekingen gevoerd met betrokken partijen en hebben verschillende opties doorgenomen.

Starnieuws schrijft ook te hebben vernomen, dat de regering uitgebreide informatie heeft opgevraagd over Suralco. De voorzitter van het onderhandelingsteam, ondernemer Dilip Sardjoe, bevestigt dat er nog geen beslissing is genomen door de regering.

Het onderhandelingsteam moet nog bijeenkomen en zal rond 20 november rapporteren aan president Desi Bouterse. Sardjoe zegt dat daarna de president een besluit zal nemen. Hij verwacht dat eind van de maand duidelijk is wat het zal worden. 'Het liefst willen wij dat Alcoa in Suriname blijft', is alles wat hij kwijt wil tegenover de webredactie van Starnieuws.

De president zei op 1 oktober tijdens de jaarrede in De Nationale Assemblee dat de situatie er vrij gecompliceerd uitziet. Hij kondigde aan, dat er een intentieverklaring zou worden getekend tussen Suriname en Alcoa. Er zou een gemeenschappelijke verklaring komen, maar dit is niet gebeurd.

Suriname heeft belangstelling voor de Afobakadam, die tot 2033 in eigendom is van Alcoa op basis van de Brokopondo-overeenkomst. Alcoa wil de waterkrachtcentrale behouden, ook al zou Suralco worden afgestoten. Bouterse zei, dat op basis van de gesprekken en onderzoek een besluit zou worden genomen.

Suralco wil zo snel mogelijk deze kwestie afgewikkeld hebben. Binnen het bedrijf hebben werknemers gehoord dat op 15 december Suriname een besluit zou nemen. Sardjoe zegt echter dat die informatie niet klopt.

Koninklijke Marine wil meer partners in Caribisch gebied

(Bron foto: defensie.nl)
Samenwerking wordt gezocht met Frankrijk en Colombia

'We kunnen het in dat enorme gebied niet alleen.'


De spectaculaire gezamenlijke actie waarmee de Nederlandse en Amerikaanse marines afgelopen week een drugsboot in de West onderschepten, krijgt navolging, aldus bericht vandaag, 16 november 2014, de Telegraaf.

De kersverse Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied, commandeur Hans Lodder, wil in de strijd tegen drugs en wapens intensiever gaan samenwerken met onder meer de Fransen, maar ook onverwachte partners als Colombia.

'Op alle ons omringende eilanden is slechts een beperkte aanwezigheid van militairen of kustwacht. Als we gecoördineerd met elkaar optreden, zijn we beter opgewassen tegen de taken in de West.'

Samenwerking kan succes opleveren, zo bewees een een-tweetje tussen de Nederlandse en de Amerikaanse zeemacht. Een patrouillevliegtuig van de kustwacht ontdekte een verdacht snel bootje, dat even later werd onderschept door de Amerikaanse Hirton-helikopter die aan boord van het Nederlandse patrouilleschip Zr. Ms. Holland is gestationeerd.

Nadat vanuit de wentelwiek de twee buitenmotoren met gerichte schoten werden uitgeschakeld, spoedden Nederlandse mariniers zich met snelle Frisc-rubberboten naar het schuitje. In totaal werd 160 kilo harddrugs aangetroffen. Drie verdachten werden aangehouden en overgedragen aan Amerikaanse autoriteiten.

Commandeur Lodder wil veel vaker gezamenlijk optreden, zo meldt hij in het personeelsblad Alle Hens. 'We kunnen het in dat enorme gebied niet alleen.'

Geen Naschoolse Opvang op Geertruida Pontschool en OS I Latour

Ontevredenheid onder leerkrachten OS I Latour

Geen extra vergoeding voor leerkrachten


De lagere scholen OS I Latour en Geertruida Pontschool in Paramaribo hebben afgelopen week niet deelgenomen aan de Naschoolse Opvang en Begeleiding (NOB). Schoolhoofd Jacintha Gainsa van OS I Latour zegt vandaag, zondag 16 november 2014, in de Ware Tijd, dat er ontevredenheid heerst onder haar leerkrachten. Het lukte de redactie van de krant niet om een reactie te krijgen van het schoolhoofd van Geertruida Pontschool die zelf door omstandigheden niet zou willen werken aan de NOB.

Onderdirecteur Roy Narain van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) zegt dat ook een lagere school in Tout Lui Faut in het district Wanica zich heeft onthouden van het opvangen van de kinderen voor de NOB.

Gainsa stelt, dat haar team van leerkrachten, inclusief zij die geen vast lokaal hebben, een programma heeft uiteengezet. 'Onze school heeft grotendeels kinderen met leer- en gedragsproblemen. We hebben een klassengemiddelde boven veertig. Het huidig aantal leerkrachten is precies om onze kinderen in het regulier onderwijs op te vangen.'

Beide scholen hebben de afgelopen week geweigerd voeding voor de kinderen te ontvangen van de gaarkeuken. 'We hebben niemand om het eten uit te scheppen. Er zijn hier op school meer dan 720 personen. Het gaat zeker drie uren duren. Er moeten dan ook leerkrachten doortrekken om toezicht te houden op de scholieren. Mensen willen daarvoor betaald worden', zegt Gainsa.

Narain zegt dat het in deze twee gevallen gaat om kinderrijke buurten. Met de leerkrachten van OS I Latour heeft hij al een gesprek gehad. Hij zegt dat de groep normaal ingezet zal worden. 'Maar de leerprestaties mogen geenszins achteruit gaan.'

Het schoolhoofd geeft te kennen dat vanuit de commissie NOB haar intussen is gevraagd haar leraren op te trommelen om door te trekken tegen extra vergoeding. Leerkrachten die volgens het nieuw systeem 'verplicht' zijn 's middags te werken ontvangen geen extra vergoeding.

De Naschoolse Opvang blijft zorgen voor problemen op scholen. Het lijkt er op dat het project vooral is verzonnen door ambtenaren achter bureaus die mogelijk zelf totaal geen weet hebben van hoe het onderwijsveld werkelijk in de praktijk functioneert. Daarenboven zijn klassen met meer dan veertig leerlingen voor leerkrachten niet werkbaar en krijgen de leerlingen daardoor nauwelijks individuele aandacht. MinOV lijkt nog steeds de klachten uit het veld niet echt serieus te nemen.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Ook broer Regillio Dors gearresteerd

Regillio zou niets geweten hebben van drugs in tas


De politie heeft gisteren de broer van Regillio Dors aangehouden en in verzekering gesteld. Vader Harold Dors bevestigt de aanhouding van zijn tweede zoon in de drugszaak, aldus bericht de Ware Tijd Online zondag 16 november 2014.

Volgens de vader had de politie zijn zoon M. Dors, die in Coronie woont, opgeroepen om gehoord te worden in de zaak, waarbij hij een volmondige verklaring heeft afgelegd bij de politie, dat zijn broer Regillio niets afwist van de inhoud van de tas die hij voor hem moest doorsturen naar Coronie.

'Ook de militair die de tas kreeg om mee te nemen blijkt onschuldig te zijn, omdat hij ook niet wist wat er allemaal zat in de tas', stelt de vader.

Hij ontkent dat het verhaal te maken zou hebben met de politiek en dat tegenstanders zijn zoon Regillio in een val hebben gelokt. 'Niet is minder waar, het is gewoon een ongelukkige toevalligheid waarbij Regillio op verzoek van zijn broer een tas die kwam uit Nieuw-Nickerie moest doorsturen naar Coronie.'