dinsdag 18 november 2014

Ongeveer 30 Nederlandse ondernemingen in handelsmissie 26 en 27 november in Suriname

Doel missie is bedrijfsleven koninkrijk aan Suriname koppelen

Aanwezigheid Nederlandse ambassadeur in Suriname essentieel


Rond de dertig bedrijven uit het Koninkrijk der Nederlanden nemen deel aan een handelsmissie die 26 en 27 november Suriname aandoet. Ook nemen zo'n vijftien lokale Surinaamse bedrijven deel.  Dat is vandaag, dinsdag 18 november 2014, bekendgemaakt door Peter Oerlemans van InterExpo Caribbean, sinds 1990 gevestigd op Curaçao, tijdens een persconferentie, aldus de Ware Tijd Online.

Vanuit het koninkrijk gaat het om bedrijven uit Nederland, inclusief de Caribische gemeenten Bonaire, St. Eustatius, Saba en de zelfstandige landen Curaçao, Aruba en St. Maarten.

Doel van de missie is de het bedrijfsleven uit het koninkrijk aan Suriname te koppelen. Tijdens de twee dagen vindt er een congres plaats en er is een zogenoemde 'matchmaking' bijeenkomst. Oerlemans verwacht dat het aantal deelnemende bedrijven de komende dagen nog zal groeien.

 De 19e handelsmissie richt zich op duurzaam innoveren en investeren, gericht op het aangaan van langdurige partnerships. Deelnemers bedrijven zijn onder andere werkgeversorganisaties, Kamers van Koophandel, ondernemers, gezondheidssector, onderwijs, transport, renewable energy, milieu, de financiële sector (trust- en bankensector), toerisme brancheorganisaties. InterExpo werkt hierbij nauw samen met lokale partners, zo laat de onderneming op haar website weten.

Momenteel maakt Suriname een grote economische groei door. Volop kansen voor het Nederlandse bedrijven en bedrijven uit het Caribisch deel van het Koninkrijk, aldus InterExpo. Ook ontwikkelt Suriname zich in toenemende mate als hub naar een groei-economie als die van Brazilië. De kennisindustrie is in opkomst en er zijn goede mogelijkheden om hier gebruik van te maken voor offshoring en outsourcing. Ook liggen er kansen op het gebied van ecotoerisme en de agro-industrie.
Duurzaamheid is een belangrijke economische pijler binnen de Surinaamse economie. Suriname is lid van de CARICOM, de Caribische handelsorganisatie waarbinnen vrije handel van goederen en diensten mogelijk is.

De Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman, die actief betrokken is bij de organisatie, is blij met het initiatief. Hij constateert dat er in ieder geval van bedrijven uit 'Europees' Nederland de laatste jaren behoorlijke belangstelling is om zaken te doen in Suriname. Ook vanuit Suriname is die animo er. 'De behoefte aan samenwerking is wederzijds', aldus Noorman.

Dat hij sinds vorige week formeel als ambassadeur kan functioneren, zal de Nederlandse belangstelling nog vergroten verwacht hij. 'Vooral bedrijven die Suriname niet kennen hebben behoefte aan begeleiding. Ze vinden het dan belangrijk dat er een ambassadeur is.'(De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/InterExpo NV)

Matawaigebied door extreme droogte getroffen

Bewoners volledig geïsoleerd

Boven-Saramaccagebied alleen via lucht bereikbaar


Het Matawaigebied is volgens het grootopperhoofd der Matuariërs Granman Lesley Valentijn volledig geïsoleerd. Het Boven-Saramaccagebed is volgens hem nu alleen nog bereikbaar via de lucht. Door de extreme lage waterstand kunnen de dorpen moeilijk tot helemaal niet worden bereikt, zo bericht Starnieuws vanmiddag, dinsdag 18 november 2014.

De granman luidt de alarmklok en roept ook de hulp van de regering in.

De kosten voor levensonderhoud zijn volgens hem door de aanhoudende droogte heel hoog geworden. Het dagelijkse leven is volgens de granman ontwricht.

Behalve de roep om hulp, goederen en diensten, doet hij een beroep op de regering een aanvang te maken met het aanleggen van een weg die vanuit Atjoni 45 kilometer in het zuidwestelijk deel de residentie van de granman te Pusugrunu moet bereiken.

Er is reeds een gedeelte van de wegin privé aangelegd dat binnenkort tot een openbare weg wordt verheven. Volgens granman Valentijn zal met de weg een hele opleving ontstaan voor dit gebied. Hij noemt toerisme, landbouw, duurzame energievoorziening en onderwijs. Hij zegt dat zijn mensen ook recht hebben op ontwikkeling en wacht het antwoord van de regering af.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling gaf eerder aan, dat binnen niet al te lange tijd een begin zal worden gemaakt met de aanleg van deze weg.

Weer geen openbare vergadering Assemblee

Door ontbreken quorum weer geen behandeling ontwerpwet Constitutioneel Hof


De openbare vergadering van De Nationale Assemblee is vandaag, dinsdag 18 november 2014, weer niet doorgegaan. Voor de tweede keer stond op de agenda de behandeling van de ontwerpwet Constitutioneel Hof en een wijziging van de Loterijwet. De vergadering moest worden afgeblazen door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vanwege het ontbreken van quorum. Dat meldt Starnieuws.

Drie leden van de Mega Combinatie waren afwezig. Het gaat om Rashied Doekhie, die vaak afwezig is aldus Starnieuws, en Amzad Abdoel, beide van de NDP, en Rifano Wongsoredjo, KTPI.

De twee Assembleeleden van Nieuw Suriname (NS) zijn niet meer bij vergaderingen aanwezig uit onvrede. Het NS-Assembleelid Harish Monorath wil bepaalde ontwerpwetten behandeld hebben, maar die worden niet door Simons op de agenda geplaatst.

De oppositie is gekant tegen de ontwerpwet Constitutioneel Hof. Volgens de oppositionele partijen zou het Constitutioneel Hof in conflict zijn met de onafhankelijkheid van het Hof van Justitie.
Daarnaast wordt als strategie geen quorum verleend, waardoor op de Jaarrede van president Desi Bouterse na op 1 oktober, geen openbare vergaderingen zijn gehouden dit parlementaire jaar.

Pro-forma strafzaak Hato-liquidate op Curaçao dient woensdag 19 november

Vijf verdachten voor rechter voor liquidatie twee mannen op luchthaven Hato


De pro-formazaak van de Hato-liquidatie wordt morgen behandeld, aldus meldt Versgeperst.com vandaag, dinsdag 18 november 2014.

De zogenoemde TGO-Hato strafzaak behandelt de dubbele moord op de luchthaven Hato die plaatsvond op 15 juli. Erwin ‘Jais’ Adriano Juliana en diens neef Shantley Percival kwamen daarbij om het leven. Zes omstanders raakten gewond.

Er zijn vijf verdachten aangehouden in deze zaak. Adrian Santhony Martha (24) alias ‘Venenu’ of ‘Poison’ was enige tijd voortvluchtig, maar werd op dinsdag 21 oktober alsnog ingerekend in Brievengat.

De overige verdachten die zich ook schuldig zouden hebben gemaakt aan moord zijn J.F.M. (28), G.N.M. (28), R.L.B. (28) en R.D.A.M. (27). De inhoudelijke behandeling vindt plaats op 25 februari.

Man mishandelt vrouw (38) in Willemstad, Curaçao

Na mishandeling steekt 28-jarige verdachte kleding vrouw in brand


Een 28-jarige man is gistermiddag rond kwart over een gearresteerd wegens het mishandelen van een 38-jarige vrouw. Dit gebeurde in een woning in de wijk Kirindongo Abou te Willemstad, Curaçao.

De man stak vervolgens enkele kledingstukken van de vrouw in brand. De 28-jarige R.H.N. is ter plaatse aangehouden, aldus Versgeperst.com vandaag, dinsdag 18 november 2014.
 
Hij zit in voorlopige hechtenis in afwachting van een onderzoek.

LVV-bewindsman overhandigt tractoren en graafmachines aan SML Wageningen

Machines grote steun voor boeren bij grondbewerking


Er is een begin gemaakt met de opbouw van de machinepark van de Stichting Machinale Landbouw (SML). Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gisteren negen tractoren en drie hydraulische graafmachines overhandigd aan het SML-bestuur, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 18 november 2014.

De bewindsman heeft al enkele jaren, nog voordat hij minister was, gepleit voor de herstart van de SML. Met de machines kunnen boeren in de omgeving worden bijgestaan met de grondbewerking.

Het komt vaak voor dat boeren van Wageningen buiten het vastgestelde schema inzaaien, omdat zij niet op tijd machines kunnen inhuren voor de grondbewerking. De SML-machines bieden hen nu de kans om tegen een lagere prijs de arealen op tijd gereed te hebben voor de inzaai.

De hydraulische graafmachines zullen worden ingezet om delen op het bedrijfscomplex van de SML te ontmantelen. Hiermee bespaart het bedrijf ook kosten. Met de ontmanteling en verkoop van schroot in eigen beheer, kan de SML rekenen op een winst van ongeveer 1 miljoen Amerikaanse dollar.

Minister Algoe wil op 15 maart de drogers van het bedrijf gebruiksklaar hebben voor opkoop en drogen van padie. Hij heeft de opdracht gegeven om de elektrische bedrading van de drogers daartoe in orde te maken.

Weer onderzoek naar Gevolmachtigde minister van Curaçao Marvelyne Wiels in Den Haag

Ombudsman vermoedt ‘schijn van niet-integer handelen’ bij Marvelyne 


Er wordt op dit moment opnieuw onderzoek gedaan naar Gevolmachtigde minister van Curaçao Marvelyne Wiels in Den Haag. Dat zegt Ombudsman Alba Martijn vandaag, 18 november 2014, in het Antilliaans Dagblad. 

'De Ombudsman heeft onlangs ambtshalve een onderzoek ingesteld naar de aan de minister van Algemene Zaken toe te rekenen gedragingen van de Gevolmachtigde minister, die geleid hebben tot het vermoeden bij de Ombudsman dat de Gevolmachtigde minister zich schuldig heeft gemaakt aan de schijn van niet-integer handelen', aldus Martijn.

Om welke gedragingen het concreet gaat die worden onderzocht, kan zij niet zeggen. 'De geheimhoudingsplicht van de Ombudsman belet haar informatie te verschaffen over de inhoud van het onderzoek zolang het onderzoek niet is afgerond. Conform de Landsverordening Ombudsman zal het geanonimiseerde eindrapport van het onderzoek te zijner tijd openbaar zijn voor eenieder die kennis wenst te nemen van de inhoud van dit rapport nadat de Ombuds-man eerst het bestuursorgaan en de betrokkene op de hoogte heeft gesteld van haar bevindingen.'

Stichting Overheidsaccountantsbureau (SOAB) kwam eerder deze maand met een rapport over de gang van zaken in het Curaçaohuis in Den Haag en daarvoor het Antillenhuis, tussen 2006 en 2014 op verzoek van de regering. Daaruit bleek, dat er veel mis is in de organisatie van het Curaçaohuis. Zo zijn sinds 2013, vanaf het aantreden van Wiels, de regels voor de aanbesteding van werkzaamheden niet gevolgd, zijn salarissen vaak erg hoog door een weinig realistische omrekeningskoers en is het personeelsbeleid onduidelijk.

Oppositiepartij PAR (Partido Antiá Restrukturá) stelde na het verschijne van het SOAB-rapport, dat Wiels moest opstappen, PAIS-leider Alex Rosaria had ook forse kritiek: 'Dit is een schaduw voor dit kabinet en verzwakt de rol en morele autoriteit die het Curaçaohuis moet hebben als een bruggenbouwer tussen Curaçao enerzijds en Nederland en de Europese Unie anderzijds. Als zij een Gevolmachtigde minister van PAIS was, zou zij daar allang niet meer zitten.'

Vooralsnog lijkt het SOAB-rapport echter weinig verandering te hebben gebracht. Premier Asjes liet in een begeleidende brief aan de Staten weten, dat de aanbevelingen in het rapport zullen worden overgenomen.

In de media zijn verschillende opmerkelijke gebeurtenissen rond Marvelyne Wiels naar voren gekomen, zoals het frauderen met haar cv, onderhoudswerkzaamheden aan het Curaçaohuis voor een fors bedrag wegens ‘instortingsgevaar’ en het aannemen van haar dochter, de zoon van partijgenoot Elmer Wilsoe en andere vriendinnen terwijl er geen bestaande vacatures waren. Ook haar uitlatingen aan het adres van haar broer Aubert Wiels, namelijk dat hij maar een touw moest halen bij de Kooyman, waren volgens verschillende Statenleden een minister onwaardig.

CLO-voorzitter: 'SPA-leider moet zich niet met RaVakSur bemoeien'

Laat Castelen zich niet met vakbond bemoeien.
Castelen roept Hooghart op om eenheid binnen vakbeweging te herstellen


Vakbondsleider Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), zegt vandaag, dinsdag 18 november 2014, op Starnieuws het jammer te vinden, dat Guno Castelen, voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) op de vakbondstoer is gegaan. Castelen zei zaterdag tijdens een structurenvergadering van zijn partij, dat de eenheid in de vakbeweging moet worden hersteld. Hij zei dat naar aanleiding van de herbenoeming van Dorethy Telting tot lid van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Zij is lid van de SPA en voorgedragen door CLO.

De rest van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) had Imrick Edam voorgedragen om benoemd te worden als lid van het OKB. Hij werd echter niet geïnstalleerd door president Desi Bouterse, die aanvoerde dat er al een voordracht was van de CLO.

Castelen stelde zaterdag dat Bouterse overal verdeel- en heerspolitiek toepast. Hij riep Hooghart op om de eenheid te herstellen, omdat RaVakSur een voordracht had gedaan. Castelen wees op het belang van eenheid binnen de vakbeweging.

Hooghart stelt daarentegen, dat niemand zijn stem had laten horen toen eerder zaken misgegaan zijn. Volgens hem had de Moederbond een buitenlander in de Staatsraad en die persoon was ook buiten RaVakSur om benoemd. Er is veel verkeerd gegaan, maar niemand heeft een hand uitgestoken., aldus de vakbondsman.

Hooghart stelt, dat de CLO de grootste vakcentrale is. Nu komen vakbondsleiders met een roulatiesysteem, terwijl anderen twee tot drie termijnen hebben gezeten in staatsorganen. De vakbondsleider zegt verder, dat er een profielschets moest komen van de kandidaat voor het OKB, maar dat die niet is gepresenteerd.

'Onder geen enkele voorwaarde gaan wij de voordracht van Telting terugdraaien. Er was ook geen consensus over Edam', aldus Hooghart.

Curaçao Airport Holding sluit toegangsweg tot Shut

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Betreders Shut-gebied kunnen worden geregistreerd door beveiligers of camera's

Terrein alleen nog toegankelijk voor voertuigen kleiner dan personenauto's


Curaçao Airport Holding (CAH) heeft de toegangsweg tot Shut gesloten en nieuwe regels opgesteld voor de betreding van het terrein. De toegangsweg is voorzien van versperringen. Hierdoor wordt de toegang tot het gebied voor vervoersmiddelen groter dan personenwagens onmogelijk. Dat bericht vandaag, dinsdag 18 november 2014, het Antilliaans Dagblad.

Met een duidelijk informatiebord zullen betreders van het gebied gewezen worden op ongeoorloofd handelen en de consequenties daarvan. Tevens zal er een camerasurveillancenetwerk worden aangelegd, om het reilen en zeilen op Shut te kunnen volgen.

CAH laat weten, dat Shut onder haar verantwoordelijkheid valt en dat het gebied slechts via de toegangswegen betreden mag worden door mensen in personenwagens, op een motorfiets, een fiets of mensen die aan het wandelen zijn. Hierbij zijn sporten als mountainbiken, fietsen, off road-motorrijden, wandelen of hiken toegestaan. Betreders kunnen worden geregistreerd door beveiligingspersoneel of bewakingscamera’s.

Daarnaast wijst de CAH nog op de veiligheid van de bezoekers door hen te waarschuwen dat niet overal telefoonbereik is. Voor de veiligheid geeft de organisatie de tip om altijd met meerdere personen op pad te gaan en het thuisfront te info meren over de bestemming.

Ten slotte wijst de organisatie erop dat het ten strengste verboden is om goederen, materialen of vloeistoffen die schadelijk zijn voor de natuur en het milieu te storten op land of in de zee. CAH, de eigenaar van het terrein naast luchthaven Hato, heeft op advies van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur, het terrein voor verdere lozingen afgesloten. Bij de aankondiging van de afsluiting werd al bekend dat afval-/septisch water, chemische vloeistoffen en oliën niet langer verwerkt kunnen worden.

Ondernemers Lelydorp niet te spreken over verplichte winkelsluiting 25 november

Winkels moeten dicht terwijl verkoopstands wel producten mogen verkopen


De nationale Onafhankelijkheidsdag wordt 25 november in het district Wanica gevierd. Ondernemers gevestigd rond het LSB-stadion te Lelydorp Centrum zijn ontevreden over de wijze waarop men met hen omgaat met betrekking tot de voorbereidingen naar 25 november toe en ook op die dag zelf. 

De ondernemers stellen vandaag, 18 november 2014, in het Dagblad Suriname, dat zij al ongeveer twee weken op verlies draaien vanwege werkzaamheden die verricht worden in de omgeving. Hierdoor zijn winkels en warungs en andere horecabedrijven moeilijk bereikbaar. De ondernemers hebben op 17 november een brief ontvangen van het Bureau Nationale Veiligheid, waarin zij worden opgedragen om op 25 november hun winkels van zes uur in de ochtend tot zes uur uur in de middag te sluiten.

De ondernemers waren op 11 november uitgenodigd door de districtscommissaris van Wanica, Roline Samsoedin, voor een gesprek, waarbij hun werd aangegeven dat zij zich moeten voorbereiden op de dag van 25 november. ‘Er is nooit gesproken over het sluiten van de winkels. Er is alleen aangeven dat wij ons moeten voorbereiden en de winkels moeten versieren onder andere’, zegt één van de ondernemers.

Volgens de ondernemers was het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) ook al geruime tijd aanwezig om inspecties uit te voeren onder de noemer van voorbereidingen richting die dag. De ondernemers hebben naar hun zeggen ook moeten investeren ter voorbereiding op de dag. Ze worden uiteindelijk geconfronteerd met een opgedragen sluiting van één dag.

Een van de andere zorgpunten van de ondernemers is dat er op die dag wel verkoopstands ter plaatse aanwezig zullen zijn om hun producten aan te bieden.

Ze vragen zich af waarom zij worden gedupeerd, terwijl anderen wel mogen verkopen. Samsoedin stelt, dat met de winkeliers vooraf is gesproken. ‘Iedereen is van tevoren hier uitgenodigd. Ze hebben inderdaad een brief gehad. We gaan een defilé daar houden en het defilé kan niet worden gehouden, terwijl er winkels daar open staan. Bovendien is het toch een nationale vrije dag, een dag gelijk gesteld aan de zondag. Eigenlijk mogen zij op die dag niet verkopen’, aldus Samsoedien.

De ondernemers zijn in ieder geval ontevreden over deze mededeling. Zij vinden dat er om begrip wordt gevraagd, maar dat men niet in overleg tot het besluit is gekomen.

Moeder en broer scholiere nemen recht in eigen hand

Leerlinge door klasgenoot met deodorant in gezicht gespoten

Moeder, oom en broer leerlinge mishandelen klasgenoot


De politie van Wanica heeft gisteren een moeder en een broer van een leerlinge aangehouden voor mishandeling, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 18 november 2014.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat een leerling deodorant zou hebben gespoten in de richting van een meisje. De spray kwam echter in haar gezicht terecht, waardoor het meisje onwel raakte. Zij belde haar moeder en vertelde haar wat er was gebeurd.

De moeder ging meteen samen met een oom van het meisje naar school met de bedoeling om de leerling die had gespoten een lesje te leren. Daar aangekomen mishandelden de moeder, de oom en een broer van het meisje, die ook daar op school zit, de leerling.

De politie kreeg een melding hierover en ging over tot de aanhouding van moeder en zoon. De oom is voortvluchtig. De leerling liep striemen en zwellingen op. De krant vermeldt niet op welke school dit voorval zich heeft afgespeeld.

NDP'er Pahlad: 'Nieuw ziekenhuis Wanica is volkswoning en populistisch project van enkele leden NDP'

Aanjager ziekenhuisproject Wanica niet bij 1e steenlegging aanwezig

Contract met bouwer nog niet getekend...


Het NDP-Assembleelid Charles Pahlad, die trekker was van het Wanica ziekenhuisproject, heeft afgelopen zaterdag duidelijk zijn ongenoegen getoond over de gang van zaken rond het nieuw te bouwen ziekenhuis, dat overigens nu een medisch centrum wordt genoemd, door weg te blijven van de eerste steenlegging. 

'Ik wil niets meer horen over welk ziekenhuis dan ook', aldus Pahlad vandaag, 18 november 2014, in het Dagblad Suriname.

Volgens de volksvertegenwoordiger kan er nimmer sprake zijn van een ziekenhuis wanneer bij de eerste steenlegging slechts acht kubieke meter betonmortel bij de storting wordt gebruikt. Dit is waarom hij het gebouw typeert als een volkswoning, een populistisch project van enkele leden van de NDP. De politicus vindt dat wanneer er sprake is van een ziekenhuis het er als zodanig uit moet zien. ‘Je ziet duidelijk het verschil tussen een ziekenhuis, een poli, een volkswoning en een medisch centrum’, aldus Pahlad.

Een advertentie van het ministerie van Openbare Werken over het te bouwen Wanica Ziekenhuis heeft eerder deze maand ook voor veel commotie gezorgd. In de bekendmaking stond, dat er een openbare aanbesteding wordt gehouden volgens de verkorte procedure, volgens de regels van het Aanbestedingsreglement voor Werken in Suriname (AWS). In de omschrijving stond ‘Bouw van de constructie ten behoeve van het verpleeg- en beddenhuis van het Medisch Centrum Wanica’. Volgens de uitleg van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken ging het om een procedurele kwestie. Er zou niets aan de hand zijn. De aanbesteding heeft te maken met het deel van Suriname. Voor de bouw is er een schenking van 24 miljoen Amerikaanse dollar en er wordt 26 miljoen geleend van China.

De uiteindelijke gunning van dit project is gegaan naar Surinam Road & Civil Technical Company NV (SRCC), een bedrijf van Rudisa holding, eigendom van Dilip Sardjoe.

Het VHP-Assembleelid Asis Gajadien zegt dat hij afgelopen zaterdag uit betrouwbare bronnen van het ministerie van Openbare Werken vernomen heeft, dat het contract met SRCC nog niet getekend is. Dit terwijl er reeds een startsein is gegeven. De volksvertegenwoordiger heeft vanaf het begin erop gehamerd dat het hier om een opgezette zaak ging. Zo heeft men binnen twee weken een verkorte aanbesteding gehouden en moet men ook binnen vijf dagen na de aanbesteding een aanvang maken met het werk. Gajadien is wel bli,j dat Pahlad nu vermoedelijk wel achter de waarheid is gekomen na het zien van de bouwtekening.

Pahlad zegt dat hij reeds lang van tevoren al wist dat iemand van de NDP, in dit geval ondernemer Dilip Sardjoe, de gunning zou krijgen. ‘Als ik de naam inschrijving hoor, krijg ik een trauma ervan.’ Openbare inschrijvingen moeten volgens Pahlad gewoon met het woord ‘fufuru’ worden getypeerd. Volgens de NDP-ondervoorzitter is het gebruik dat bij zulke inschrijvingen bepaalde afspraken reeds lang van tevoren worden gemaakt. Zo wordt de raming van het project, dat al van tevoren door het ministerie was bepaald, doorverkocht aan een bevriende aannemer.

De politicus illustreert dit  met een simpel voorbeeld. In geval de raming Srd .1000 is, dan wordt de afspraak met de aannemers gemaakt dat aannemer X Srd 900 vraagt en de anderen een veel hoger bedrag. Zo komt X in aanmerking voor die gunning. Een andere keer komt dan een andere aannemer aan de beurt, waardoor iedereen tevreden wordt gesteld. De volksvertegenwoordiger vindt de aannemers ook laag om mee te werken aan zo'n methode.

NV Centaurus van ondernemer John Gadjradj had op verzoek van Pahlad tien hectare terrein voor een symbolisch bedrag van Srd 1 verkocht aan de overheid. Pahlad zegt dat het nu erop lijkt alsof hij Sarwenkoemar Poenai die het stuk grond heeft geschonken van de huidige locatie, beet heeft genomen. Maar, Pahlad zegt ook dat reeds voor de toewijzing van dit perceel, leden van de NDP al klaar stonden om hun percelen voor miljoenen aan de staat te verkopen. Door zijn hard werk had hij deze ‘njan’ weten te voorkomen.

De Chinese ambassadeur in Suriname, Yang Zigang, heeft eerder gezegd dat er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt over de grootte van het ziekenhuis. Deze uitspraak staat lijnrecht tegenover dat van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Lackin gaf eerder aan dat er een openbare inschrijving nodig was, omdat China slechts bereid was een ziekenhuis met dertig bedden te financieren.

De parlementariër kan zich niet indenken hoe de regering steeds geen duidelijkheid omtrent de financiering van dit project wenst te verschaffen. ‘Men investeert miljoenen om het programma Info Act als propagandamachine te gebruiken, maar men zegt niet welke problemen Suriname heeft gehad met China’, aldus de NDP’er.

Media Azerbeidzjan besteden aandacht aan benoeming 1e ambassadeur in Suriname


Chefkok Soenil Bahadoer krijgt 2e Michelinster

'Je hele leven gaat in dit werk zitten'


De Surinaams-Hindoestaanse chefkok Soenil Bahadoer van restaurant De Lindehof in het Brabantse Nuenen heeft gisteravond een nieuwe tweede Michelinster ontvangen. Dit jaar zijn 19 restaurants met twee sterren en 97 met één ster bekroond. Van hen maakte Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen de meeste indruk, schrijft De Telegraaf vandaag, dinsdag 18 november 2014.

Emotioneel nam Soenil Bahadoer in Maastricht zijn tweede Michelinster in ontvangst. ‘Omdat je hele leven in dit werk gaat zitten. Ik ben mijn team en mijn gezin dankbaar, en natuurlijk al die gasten die ons waarderen en die ervoor zorgen dat de zaak draait.', aldus Bahadoer tegenover missethoreca.nl.

Bahadoer: 'Wat de redenen zijn voor het toekennen van deze ster? Dat we vernieuwend en Bourgondisch werken met een eigen stijl in onze gerechten en regionale producten waarderen. Dat is een traject van jarenlang doceren.'


De prestigieuze Michelinster is een aanduiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening in de befaamde Rode Gidsen van de bandenfabrikant Michelin. Een beperkt aantal restaurants in elke gids wordt aangeduid door drie, twee of één sterren. Deze gelden als belangrijke waardebepaling voor gastronomische kwaliteit.

Soenil Bahadoer, geboren in Suriname, komt uit een traditioneel Hindoestaans gezin. Het gezamenlijk maaltijden bereiden is zijn belangrijkste activiteit van de dag. Het enthousiasme voor koken is daar ook ontstaan.

Op de koksschool sprong Soenil er al snel uit. Recepten interpreteerde hij op zijn eigen wijze. Creativiteit in combinatie met een gedegen basiskennis vormden Soenil’s bagage voor een toekomst als kok.

Kritiek op instelling en houding atleet Miguel van Assen

Voorzitter atletiekvereniging en SOC klagen over gedrag atleet

Van Assen zou nauwelijks trainen en zegt af voor CASCO


Atleet Miguel van Assen is naar de Verenigde Staten vertrokken. Hij blijkt ingeschreven te staan op de IMG Academy, een privéschool in Bradenton, Florida, aldus de Ware Tijd vandaag, 18 november 2014.

Hij zou deze maand samen met andere atleten Suriname vertegenwoordigen op de 22e Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen (CASCO, Juegos Deportivos Centroamericanos y del Caribe)) in de Mexicaanse stad Veracruz.

Voorzitter Guno van der Jagt van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) bevestigt, dat Van Assen niet is meegegaan. Het SOC is daarover op 14 november in kennis gesteld door de Surinaamse Atletiekbond (SAB), die een dag eerder de afmelding had ontvangen.

Voorzitter John Cederburg van de atletiekvereniging van Van Assen, Marwina, zegt dat de atleet niet in staat is om aan de CASCO mee te doen. De reden zou zijn, dat hij op dat moment ook schoolonderzoeken moet voorbereiden. Cederburg beklaagt zich overigens ook over het gedrag van Van Assen. 'Bovendien komt hij de laatste tijd slechts af en toe trainen en volgt hij nauwelijks de instructies van zijn trainer. Ongetwijfeld is zijn vorm momenteel zodanig verslechterd dat er sowieso geen hoogwaardige prestaties van hem te verwachten zijn.'

Het SOC is niet te spreken over de gang van zaken. Het afmelden van Van Assen is voor het SOC 'absoluut niet acceptabel'. Overigens had de moeder van Van Assen op 10 november het SOC geschreven, dat haar zoon de gelegenheid was geboden zijn mogelijkheden optimaal te ontwikkelen in de VS.

Politiebond bouwt 275 woningen te Vredenburg en aan Javaweg te Wanica

Ramjiawan onthult woningbouwplannen bond.
Leden kunnen zonder aanbetaling huis kopen


De Surinaamse Politiebond (SPB) gaat 275 woningen laten bouwen te Vredenburg en aan de Javaweg in Wanica. Bondsleden kunnen hierdoor zonder aanbetaling een woning kopen. De plannen zijn gisteren gepresenteerd tijdens een  algemene ledenvergadering bij de Politie Academie. De bond vierde ook zijn 95-jarige bestaan, aldus meldt de Ware Tijd vandaag, dinsdag 18 november 2014.

'We hebben leden die huishuur betalen tussen de Srd 700 en Srd 1000. Met het geld kunnen ze straks hun huis afbetalen', zegt SPB-voorzitter Robby Ramjiawan.

Volgens de bondsvoorzitter zijn de eigenaren van de terreinen al begonnen met egaliseren. Zij zullen twee- en driekamerwoningen bouwen die respectievelijk Srd 135.000 en Srd 150.000 gaan kosten.

Er zijn al 25 woningen te Mawakaboweg (Verlengde Magentaweg) opgezet door dezelfde ondernemeningen. Deze huizen zullen binnenkort worden overhandigd  worden aan bondsleden. Ook zijn al eerder gronden in Commewijne verstrekt aan leden.

Het bondsbestuur heeft gisteren ook groen licht gekregen van de leden om nog een jaar aan te zitten. De zittingstermijn van twee jaar zal 1 december verstrijken. 'We hebben veel dingen kunnen realiseren voor de leden en zijn nog steeds bezig om zaken te realiseren', sprak Ramjiawan.

Asssembleevoorzitter: 'Parlement alleen verantwoording schuldig aan volk'

Simons trekt OAS-bevoegdheid oordeel te vellen over Amnestiewet in twijfel


Het parlement van Suriname, De Nationale Assemblee (DNA), is alleen verantwoording schuldig aan het volk van Suriname. 'De Amnestiewet is aangepast volgens een democratisch proces dat verankerd is in de Grondwet. Het parlement is slechts verantwoording schuldig aan het volk en niet aan de regering, noch de rechterlijke macht, laat staan buitenlandse organisaties', zegt Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van DNA vandaag, dinsdag 18 november 2014, in de Ware Tijd. 

Zij reageert hiermee op het besluit van de Mensenrechten Commissie van de Organisatie van de Amerikaanse Staten (OAS) om een klacht tegen de omstreden aanpassing van de Amnestiewet in april 2012 in behandeling te nemen. De klacht is door de Surinaamse mensenrechtenorganisatie Allied Collective (AC) ingediend.

Simons stelt, dat Amnestiewetten altijd controversieel en omstreden zijn, overal ter wereld. Zij juicht het daarom toe, dat gebruik wordt gemaakt van het democratisch recht om een klacht in te dienen bij de OAS.

'Maar, ik moet wel benadrukken dat het hooguit de staat Suriname is die aangeklaagd kan worden en niet het parlement.' Toch trekt zij de bevoegdheid van de OAS in twijfel om, onder meer, een oordeel te vellen over de aanname van de Amnestiewet op 4 april 2012.

‎Sunil Oemrawsing, voorzitter van de stichting 8 Decembermoorden, juicht de succesvolle poging van AC toe om de zaak onder de aandacht van de OAS te brengen.

Gajadien (VHP): 'Vishnudatt strooit mensen zand in ogen'

'Verkiezingen mei 2015 komen niet in gevaar door houding oppositie in parlement'

'Coalitie is wanhopig en speelt paniekvoetbal'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt vandaag, dinsdag 18 november 2014, op Starnieuwsm dat zijn NDP-collega Theo Vishnudatt bezig is mensen zand in de ogen te strooien. De verkiezing kan doorgaan op 25 mei ook al zou het parlement helemaal niet vergaderen, aldus de VHP'er.

In de begroting van dit jaar komt een beleidsmaatregel voor waarin Srd 20 miljoen is uitgetrokken voor activiteiten voor en na de verkiezingen, schrijft de nieuwswebsite.

Gajadien stelt, dat voor het komende jaar Srd 85 miljoen begroot is voor pre en post electorale activiteiten. 'Zoveel bedragen worden overschreden zonder dat de regering terugkomt naar het parlement. Dit vinden wij niet goed, maar het is uit den boze om te stellen, dat de verkiezingen in gevaar komen door de houding van de oppositie.'

Vishnudatt zeim dat indien de begrotingsbehandeling niet aanvangt uiterlijk in december, hij vreest dat de datum van 25 mei voor het houden van de algemene verkiezingen niet haalbaar is.

'Deze instelling van de coalitie typeert alleen maar, dat men wanhopig is en paniekvoetbal wenst te spelen', aldus Gajadien.

BVL in protest als signaal naar overheid

Nerkust en zijn FOLS nemen niet deel aan BVL-protestactie.
FOLS laat het afweten


De Bond van Leraren (BVL) houdt morgen een protestactie als en signaal naar de overheid. De BVL en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) willen een betere positie voor de leerkrachten en zijn daarover in gesprek met een presidentiële commissie, maar de FOLS zal niet aan het protest deelnemen.

'Onze eerste aanzet is anders', zegt FOLS-voorzitter Marcelino Nerkust, zonder in te gaan op wat bedoeld wordt met 'anders', zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 18 november 2014.

Ouders van leerlingen op GLO- en VOJ-niveau hoeven zich geen zorgen te maken over onderbreking van het onderwijsproces. 'Beide organisaties zullen op hun manier bezig zijn. We hebben weliswaar hetzelfde doel, alleen is de eerste aanzet ander', zegt Nerkust.

De leerkrachten, verenigd in de BVL, zullen rond negen uur 's ochtends het werk neerleggen en daarna bijeenkomen in het bondsgebouw aan de Fred Derbystraat.

Voorzitter Wilgo Valies zegt dat strijd nodig is. 'Er is al overeenstemming bereikt met de overheid, maar de uitvoering is in de soep gelopen. We zijn het wachten zat. We hebben samen met de FOLS constructieve gesprekken gevoerd. Beloofd was dat alles vóór het nieuwe schooljaar in orde zou zijn. We waren optimistisch en zo hebben we het nieuws ook overgebracht aan de leden. Als we een betere positie moeten bereiken door strijd, dan zullen we ervoor strijden.'

Tegenover Starnieuws laat Nerkust vandaag weten, dat de FOLS en BVL morgen in afzonderlijke spoedvergaderingen bijeen komen met hun structuren. Tijdens die bijeenkomsten wordt bepaald welke stappen zij verder gaan zetten om de overheid te dwingen met hen om de tafel te zitten over het uitblijven van de primaire arbeidsvoorwaarden voor leerkrachten.