donderdag 20 november 2014

Wegafsluiting vanwege parade en defilé te Lelydorp op 25 november


Politie kondigt verkeersmaatregelen aan in verband met viering Onafhankelijkheidsdag


In verband met de te houden parade op 25 november 2014 zullen veiligheids- en verkeersregelende maatregelen getroffen worden. De parade en het defilé zullen plaatsvinden op de Indira Gandhiweg, ter hoogte van Lelydorp.

In verband hiermee zullen de volgende verkeersmaatregelen worden getroffen:
* Vanuit de richting van Paramaribo dienen weggebruikers rechts af te slaan de Braamshoopweg in en zo verder te rijden.
* Vanuit de richting van Zanderij dienen weggebruikers voor Lelydorp de Javaweg links af te slaan.

De afsluiting zal plaatsvinden op dinsdag 25 november vanaf 12.00 uur tot na afloop van de activiteiten.

De politie zal ter plaatse aanwezig zijn voor het doen van de nodige aanwijzingen. Weggebruikers worden gevraagd om rekening te houden met de veranderde verkeerssituatie.

Politie zet in oktober 189 illegalen Suriname uit

Merendeel uitgezette illegalen uit Brazilië, China en Guyana


De Vreemdelingendienst van het Korps Politie Suriname heeft in de maand oktober in totaal 189 illegale vreemdelingen uit Suriname gezet. Dat meldt de afdeling Public Relations van het korps vanmiddag, donderdag 20 november 2014.

Het gaat om Brazilianen, Guyanezen, Nederlanders, Chinezen, Vietnamezen, Fransen, Haïtianen, Colombianen, een Dominicaan en een Equadoriaan.

De grootste groep illegalen was afkomstig uit Brazilië. gevolgd door China en Guyana.

De trein reed al, in 1967......

Mooie beelden van treinreis Onverwacht - Brownsweg


Wordt dit het beeld in de toekomst tussen Paramaribo en Onverwacht....?

Winkelier slachtoffer brute overval aan Garnizoenspad

Drie gemaskerde en gewapende mannen overvallen winkelier en zus

Winkelier gewond door elektrocutie met zogenoemde 'stun gun'


Een winkelier en zijn zus zijn vanochtend rond half vijf in hun woning annex winkel aan het Garnizoenspad te Kwatta, Paramaribo, overvallen door drie gemaskerde en gewapende mannen. De man en zijn zus moesten daarbij stroomstoten incasseren van een zogenoemde 'stun gun’. De politie bevestigt de overval vanmiddag, donderdag 20 november 2014, in de Ware Tijd.

Na de overval zag een buurtbewoner, die door zijn schreeuwende buurvrouw - de zus van de winkelier - was gealarmeerd, in een kamer van de woning de winkelier liggen badend in bloed, zo schrijft de krant.

De politie was snel ter plaatse en schakelde een ambulance in.

De Ware Tijd schrijft van de huurder van het pand te hebben vernomen, dat drie gemaskerde mannen gewapend met vuistvuurwapens en een 'stun gun' via het dak de garage waren binnen gegaan, nadat ze eerst twee honden hadden vergiftigd.

De verdachten hebben vervolgens een dievenijzer geforceerd om in de supermarkt te komen. Twee kamerdeuren werden opengetrapt, waarna de winkelier en zijn zus werden mishandeld. Volgens een buurman werd de winkelier dusdanig met de 'stun-gun' 'onder vuur' genomen, dat hij bloed begon over te geven.

Verkrachtingszaak uitgesteld vanwege ontbreken tolk Vietnamees

Rechter heeft weinig aan tolk Chinees in zaak Vietnamese verdachte


Bij de behandeling van de rechtszaak tegen de Vietnamese verdachte, T.T.N. werd de rechter gisteren met een onoverkomelijk probleem geconfronteerd. Er was geen tolk aanwezig die de taal van de verdachte adequaat zou kunnen vertalen. 

Een wel aanwezige tolk Chinees had het heel lastig om de verdachte alle zaken goed uit te kunnen leggen, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 20 november 2014.

De man zou zich schuldig hebben gemaakt aan verkrachting en of het hebben van seksuele gemeenschap met een minderjarige. Hij zou zijn 13-jarig buurmeisje tegen haar wil of tegen betaling in augustus meerdere malen hebben misbruikt.

De verdachte zou midden in de nacht een telefonische afspraak met het kind hebben gemaakt om naar buiten te komen. Hij sprong toen over de schutting en verkrachtte het meisje.

Volgens zijn advocaat Oscar Koulen is verkrachting echter niet bewezen. De verdachte zou het slachtoffer wel cadeautjes hebben gegeven om seks met hem te hebben. Bovendien heeft een getuige verklaard, dat het slachtoffer met verschillende Vietnamese mannen, die op hetzelfde adres als dat van de verdachte woonden, seksuele omgang heeft gehad. Het meisje ontkent dat echter.

De zaak wordt 7 januari 2015 verder behandeld.

Start bewustwordingscampagne 'Biertje op, laat je rijden'

(Bron foto's: BIC Paramaribo Zuidwest)
Surinaamse Brouwerij en Suriname Taxi Centrale, 1660, samen in campagne


De bewustwordingscampagne 'Biertje op, laat je rijden' is vandaag, donderdag 20 november 2014, gestart op het terrein van Parbo Bierbrouwerij aan de Brouwerijweg. 

Het is een samenwerking tussen de Suriname Taxi Centrale (STC) en de Surinaamse Bierbrouwerij om mensen bewust te maken niet onder invloed van alcohol te rijden, aldus bericht het Burger Informatie Centrum (BIC) Paramaribo Zuidwest.

125 Auto’s van het taxibedrijf zullen binnen een week voorzien zijn van een ‘Biertje op, laat je rijden’-sticker. Ongeveer dertig auto's werden vandaag beplakt, de rest is komende dagen aan de beurt, sprak STC-directeur Gilbert Purperhart

Bij de start van de campagne werd verricht door minister Edward Belfort van Justitie & Politie, de directeur van de Bierbrouwerij René Kruijt en directeur Purperhart van STC.

Kruijt zei, dat de keuze was gevallen op STC, omdat die een grote dekking heeft en het best georganiseerde taxi-bedrijf is. 'Al geruime tijd lopen wij met het idee rond om iets te doen met alcohol en verkeer. Als het bedrijf er drie jaar geleden er al was, dan waren wij toen al van start gegaan', aldus Kruijt.


Brazilië in september 2015 gastheer Wereld Inheemse Spelen

Kaiapo touwtrekken, Inheemse Landen Spelen in Pagagominas (Foto: Reuters)
Meer dan 2.000 inheemsen uit 30 landen nemen deel aan Spelen

Spelen vinden plaats in Palmas in de staat Tocantins


De Wereld Inheemse Spelen wordt in september 2015 gehouden in de Braziliaanse stad Palmas in de staat Tocantins. Naar verwachting zullen ruim 2.000 inheemsen uit 30 landen aan de Spelen deelnemen. 

De voorzitter van het Braziliaanse Bureau voor Toerisme (Embratur) heeft vorige week met de burgemeester van Palmas, Carlos Amastha, gesproken over mogelijkheden om de Spelen te promoten tijdens activiteiten van Embratur in het buitenland, zo bericht vandaag, donderdag 20 november 2014, onder andere het wereldwijde eturbonews.com.


'Gastheer zijn van de Wereld Inheemse Spelen in Brazilië is een mooie gelegenheid om de wereld de diversiteit van ons land te laten zien, in aanvulling op de waarde van de culturele rijkdom van inheemsen en om sectoren als ecotoerisme en avontuurlijk toerisme te promoten', zegt Vicente Neto, voorzitter van Embratur.

Het Bureau voor Toerisme begon de Spelen te promoten tijdens de 'World Travel Markethttp://10times.com/wtm', begin november in Londen, dat door zo'n 50.000 mensen werd bezocht.

'De ondersteuning van Embratur is essentieel voor het succes va de Spelen. De staat Tocantins heeft een enorm groot toerisme potentieel dat we moeten promoten, naast de al bekende regio Jalapão en kunstnijverheid van gouden gras. Ook hebben we diverse historische locaties', aldus burgemeester Amastha.

Met het motto 'In 2015 zijn we allen inheems', bereid de hoofdstad van Tocantins zich voor om de atleten te verwelkomen die uit tientallen etnische groepen uit de hele wereld zullen komen. Inmiddels is er een speciaal secretariaat van de Wereld Inheemse Spelen opgezet dat verantwoordelijk zal zijn voor de organisatie van het evenement.

Het hoofd van de organisatie, Hector Franco, zegt dat de totstandkoming van de projecten en de bouw van speciale voorzieningen om de Spelen te huisvesten zal geschieden binnen de daarvoor vastgestelde periode.

Naast de inheemsen uit de Amerika's, zullen ook atleten deelnemen uit Australië, Japan, Noorwegen, Rusland, China en de Filipijnen. Uit gastland Brazilië zullen 22 inheemse groepen deelnemen. Alleen al in de staat Tocantins leven zeven inheemse groepen met een totale bevolking van 10.000 mensen.

Atleten kunnen onder andere deelnemen aan boogschieten, speerwerpen, touwtrekken, kanoën, hout races, worstelwedstrijden, voetbal, xikunahati (hoofd voetbal), zwemmen en atletiek.


(Red. De Surinaamse Krant/eturbonews.com)

Minister van Justitie op Curaçao vraagt steun aan minister Plasterk

Plasterk: 'Grenzen van het Koninkrijk moeten goed bewaakt worden'


Tijdens een onderhoud tussen minister Nelson Navarro van Justitie op Curaçao en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is door Navarro om het voortzetten en versterken van personele en financiële bijstand van Nederland verzocht. Dat heeft Plasterk laten weten tegenover het Antilliaans Dagblad, aldus deze krant vandaag, 20 november 2014.

'We werken aan een masterplan voor de hele veiligheidsketen, dat plan is in wording. Minister Navarro heeft mij tijdens ons gesprek duidelijk gemaakt op welke punten hij versterking zou willen, de bijstand komt dan ook op verzoek van Curaçao. Het belang van grotere personele en financiële inzet onderschrijven wij wel. De grenzen van het Koninkrijk moeten goed bewaakt worden.'

Plasterk was dinsdag en gisteren op Curaçao en maandag werd Bonaire aangedaan.

Man met 6 jachtgeweren en munitie te Klaaskreek gearresteerd

Wapens zouden voor familieleden verdachte zijn in binnenland


De politie heeft deze week ene A.A. met zes jachtgeweren en munitie gearresteerd bij de controlepost van de politie te Klaaskreek, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 20 november 2014.

De verdachte verklaard, dat hij de wapens en munitie in een van de buurlanden had gekocht voor familieleden in het binnenland. Hij is hangende het onderzoek in verzekering gesteld op verdenking van overtreding van de Vuurwapenwet.

De man heeft geen vergunning om de wapens en munitie in bezit te hebben, aldus de politie.

Carnavalsroute Curaçao wordt niet veranderd

Raad van Ministers besluit route carnaval ongewijzigd te laten


De carnavalsroute blijft zoals hij is; de carnavalsgroepen zullen in 2015 weer gewoon door de Roodeweg en Breedestraat in Otrobanda passeren. Dat heeft de Raad van Ministers gisteren tijdens de wekelijkse bijeenkomst besloten, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 20 november 2014.

Voor dit besluit werd genomen zijn verschillende experts gehoord, waaronder de ambulancedienst, de brandweer, politie, milieudienst, ROP (Ruimtelijke Ordening & Planning), Rode Kruis, ministerie van Financiën, Asosashon di Gruponan di Karnaval en de sector Cultuur en Sport van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport.

Deze diensten hebben de regering van extra informatie voorzien voor wat betreft de carnavalsroute.

Er ontstond onlangs ophef over de carnavalsroute, omdat er aan de Roodeweg en de Breedestraat in slechte staat verkerende panden zouden zijn waarbij instorting werd gevreesd. Volgens de regering zijn de experts op de hoogte van de risico’s die op deze route aanwezig zijn, maar hebben zij desondanks geen bezwaar tegen het behouden van deze route.

De regering gaat beginnen met een renovatietraject om de openbare panden die dit het hardst nodig hebben op te knappen en zo ook de veiligheid te garanderen. Hiervoor zal de regering de nodige fondsen beschikbaar stellen.

'Op langere termijn zal de regering, gebaseerd op een meerjarenplan, blijven investeren in de verbetering van de fysieke infrastructuur van de binnenstad', zo laat de regering in een schriftelijke verklaring weten. Concluderend stelt de regering: 'Als de regering constateert dat de gemeenschap, ondanks het renovatietraject, gevaar loopt, zal een alternatieve route worden geëvalueerd.'

Omstreden Gersji Rodrigues Pereira nieuwe Inspecteur Volksgezondheidszorg Curaçao

(Bron foto: regering Curaçao)
Pereira zes jaar geleden bij IJsselmeer- ziekenhuizen Nederland op non-actief gesteld


Gersji Rodrigues Pereira wordt de nieuwe Inspecteur Volksgezondheidszorg van Curaçao. Onlangs tekende minister Ben Whiteman van Gezondheid de verordening. Pereira werd zes jaar geleden op non-actief gesteld bij de IJsselmeerziekenhuizen in Nederland wegens falend beleid en woont ondertussen al een paar jaren op het eiland, aldus berichten vandaag onder andere Versgeperst.com en het Antilliaans Dagblad.


Als bestuursvoorzitter van de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord werd hem verweten geen maatregelen te hebben genomen tegen levensgevaarlijke infectierisico’s op de operatiekamers. Na een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg werden zeven operatiekamers gesloten. Volgens de Inspectie zou de directie op de hoogte zijn geweest van de slechte luchtkwaliteit, maar niet hebben ingegrepen.

De klinieken in Lelystad en Emmeloord kampen al jaren met financiële problemen. Vijf partijen hebben onlangs een bod uitgebracht op de noodlijdende ziekenhuizen.

Vakbondsleden van de Windward Island Health Care op Sint Maarten kwamen vorig jaar in opstand. Dit na het besluit, door de stichting die het de Sint Maarten Medical Centre beheert, om Pereira aan te stellen als directeur zonder inbreng van het personeel. Vakbondsvoorzitter Julian Lynch maakte destijds kenbaar, dat de bond een antecedentenonderzoek had verricht en dat daaruit geen positief beeld naar voren was gekomen. Het besluit werd kort daarna ingetrokken.

Na het vertrek van de vorige Volksgezondheidsinspecteur Jan Huurman, werd de functie tijdelijk vervult door Michael Mourillon. Het contract van Huurman werd vorig jaar niet verlengd. Zijn vertrek stuitte op veel weerstand.

Bedreigingen in Hato-zaak op Curaçao

Verdachten in twee groepjes gescheiden gehouden tijdens pro-formazitting

Twee verdachten betuigen spijt


De pro-forma behandeling van de Hato-moorden op Curaçao vond gisterochtend plaats. In deze zaak zijn in totaal zeven verdachten aangehouden, waarvan gisteren vijf voor het gerecht moesten verschijnen, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 20 november 2014.

De vijf verdachten werden onderverdeeld in twee groepen, omdat de eerste groep - waarin de twee vermeende schutters zich bevinden - de tweede groep met de dood zou hebben bedreigd, omdat zij medewerking hebben verleend aan de autoriteiten.

Twee van de vijf verdachten hebben gisteren spijt betuigd en belastende verklaringen over de andere verdachten afgelegd. Het duo is uit veiligheidsoverwegingen overgeplaatst.

De zaak wordt geleid door de Officieren van Justitie Clarelli Hato-Willems en Gert Rip. Rechter in deze zaak is Constantijn van Dam-Isselt, vooral bekend als rechter in de zaak Magnus die eerder dit jaar plaatsvond.

Op de avond van 15 juli 2014 vielen tijdens een schietpartij op de nationale luchthaven Hato twee doden gevallen en zeven gewonden. De verdachten Adrian Martha en Judrin Martis worden ervan verdacht de schutters te zijn geweest op die fatale avond in juli.

Officier van Justitie Rip gaf gisteren in zijn pleidooi te kennen dat er op Curaçao verschillende criminele bendes actief zijn, waarvan de bekendste waarschijnlijk de No Limit Soldiers is die een thuisbasis heeft in Koraal Specht. 'Een andere groepering bevindt zich in Buena Vista en heet Buena Vista City. Tijdens het onderzoek werd al snel duidelijk dat de feiten van 15 juli zijn gepleegd in een al langer durende strijd tussen de NLS en BVC', aldus Rip.

Eén van de twee dodelijke slachtoffers Erwin Adriano Juliana, alias Jais, wordt gezien als één van de kopstukken van BVC. De drie verdachten die gisteren als eerste voor het gerecht moesten verschij- nen - Martha, Martis en Raily Bart - worden alle drie ervan verdacht gerelateerd te zijn aan de NLS.

'De ruzie tussen de twee gangs gaat onder meer om de diefstal van 14 kilo cocaïne. Beide gangs worden ervan verdacht zich bezig te houden met drugs en het plegen van diefstallen en gewelddadige overvallen', aldus de Officier van Justitie. Op 15 juli zou één of meerdere mensen van de NLS het seintje hebben gekregen dat Juliana die avond op Hato zou aankomen. Volgens het Openbaar Ministerie zou het genoemde drietal zich op een adres in Fuik hebben verzameld en vandaaruit samen met de andere twee verdachten - Urvin Martina en Givency Maria - in twee auto’s - een witte Hy- undai Accent en een zwarte Kia Sportage - naar de luchthaven zijn vertrokken.

De auto’s, die gestolen waren, waren voorzien van valse kentekenplaten en de verdachten hadden drie automatische geweren in hun bezit. 'Ze zijn naar Hato gereden en eenmaal daar zijn de schutters uit de zwarte Kia gestapt met een geweer en hebben schoten afgevuurd', aldus Rip. Volgens Hato-Willems zou het hier gaan om tien of meer schoten.

Sital blijft met vuil smijten in richting eigen NDP

Sital blijft om zich heen slaan binnen NDP.
'Jules Wijdenbosch is goed om problemen op te stapelen'

'Wijdenbosch is bezig op subtiele wijze Aarthi Vishnudatt te promoten als NDP-kandidaat Sarmacca'


‘De NDP is de enige partij met overal rommel’, zegt partijlid van de NDP en hoofd van het Rijstorgaan, Badrisein Sital, vandaag, 20 november 2014, in het Dagblad Suriname. Dit, vooral wanneer hij de jarenlange slepende kwestie in Saramacca onder de loep neemt. Volgens Sital moet het niemand verbazen indien een wildvreemde als lijsttrekker in Saramacca wordt geplaatst. Hiervan is al sprake in Wanica, doelend op de benoeming van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij als lijsttrekker te Wanica.

Sital voorspelt beslist geen goede verkiezingswinst in Saramacca. Het wantrouwen onder de NDP’ers groeit met de dag, vooral omdat NDP’ers die zich conform de regelgeving van de partij opstellen op een zijspoor worden geplaatst.

‘Met de benoeming van Jules Wijdenbosch tot coördinator van de NDP in Saramacca is totaal niets opgelost. Wijdenbosch is er wel goed in om de problemen op te stapelen en slechts jongerengroepen in het district te installeren, terwijl er al jongerenbewegingen actief waren in het district.’

Volgens Sital is er nog steeds een chaos wat de politieke situatie rond de NDP betreft. ‘Er is niets veranderd aan de situatie.’ Wijdenbosch zou zich slechts op subtiele wijze bezighouden met het promoten van Aarthi Vishnudath als NDP-kandidaat bij de komende verkiezingen.

Sital stelt, dat Aarthi Vishnudath al secretaresse was van president Desi Bouterse, nadat zij ook haar secretariële diensten begon te bewijzen aan Wijdenbosch. Op grond hiervan zou zij zogenaamd als betrouwbaar worden ervaren. Maar, deze vorm van politiek bedrijven wordt ten stelligste door Sital afgekeurd. Hij bestempelt het als opportunisme. Tegelijkertijd wordt hiermee kenbaar gemaakt, dat hoewel Wijdenbosch als coördinator benoemd is om de NDP in Saramacca in rustig vaarwater te brengen, hij zijn eigen agenda erop na houdt.

Vishnudath was bij de afgelopen verkiezingen in 2010 al kandidaat van de NDP. Zij behaalde 814 stemmen. Dit is volgens Sital beslist niet op basis van haar populariteit. ‘Op zeer constructieve wijze, waarbij NDP’ers stemadvies gaven om op haar te stemmen, heeft zij dat aantal aan stemmen bereikt. En prompt verdween zij na 26 mei van het politieke scherm en was nergens actief in haar ressort. Totdat haar naam vanaf ruim een jaar geleden weer wordt genoemd.’

Monorath (Nieuw Suriname): ‘Bouva wil glorie Dierenbeschermingswet naar zich toetrekken’

Monorath wil Dierenbeschermingswet al jaren op politieke agenda


Het Nieuw Front-Aassembleelid Harish Monorath lijkt zich gepasseerd te voelen door zijn NDP-collega Melvin Bouva. Monorath zegt immers vandaag, donderdag 20 november 2014, in het Dagblad Suriname, dat Bouva een verkiezingsstunt wil uithalen door opeens aandacht te vragen voor de Dierenbeschermingswet waarover de krant gisteren berichtte.

Monorath zegt het opvallend te vinden, dat Bouva plotseling alle glorie naar zich wil toetrekken door over deze wet te praten, terwijl hij, Monorath, zelf een quorumsanctie heeft opgelegd. De NS’er heeft dit gedaan, omdat hij de behandeling van deze wet zo snel mogelijk op de agenda wil zien. De volksvertegenwoordiger weet dat hij niet op de stoel van de parlementsvoorzitter kan gaan zitten, maar hij is er zeker van dat door druk uit te oefenen dit wel een feit kan worden.

‘De dierenactivisten zijn al jaren bezig met petities. Als het nu niet komt, dan komt het nooit’, aldus Monorath. Volgens de NS-parlementariër, die al sinds 2011 met zijn NDP-collega Noreen Cheung voor de aanname van deze wet hamert, zal deze wet een aantal punten met betrekking tot het dierenwelzijn in Suriname ordenen.

Ten eerste moet de wet ervoor zorgen dat gebruik van het landbouwgif Furadan strafbaar wordt gesteld. Het Surinaamse inbrekersgilde gebruikt met regelmaat het landbouwgif om honden op percelen uit te schakelen, waarna zij ongestoord kunnen inbreken in woningen. Het product Furadan werd al in 2007 door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verboden verklaard. Toch blijkt het middel nog in omloop te zijn en is er kennelijk geen enkele vorm van controle vanuit de overheid aanwezig.

Daarnaast moet een verbod komen op de verkoop van dieren, zoals monkimonki's en diverse vogelsoorten, langs de openbare wegen. Deze dieren zitten vaak in te kleine kooien en worden de hele dag in de zon langs de openbare weg geplaatst in de hoop dat een koper wordt gevonden.

Als laatste moet het ervoor zorgen dat dierenleed/dierenmishandeling strafbaar wordt gesteld. Volgens de volksvertegenwoordiger komt het dagelijks te vaak voor dat dieren onnodig aan een te korte ketting worden geplaatst of aan andere vormen van pijn worden onderworpen.

Het Wetboek van Strafrecht voorziet in een straf van twee jaar bij het doden, beschadigen, onbruikbaar maken of wegmaken van een dier dat een ander toebehoort. Hoort het dier de persoon toe dan valt het onder het eigendomsrecht, zegt Monorath. Dit betekent dat de politie een eigenaar in gevallen van dierenmishandeling, niet kan straffen. Het enige wat zij op dit moment kan doen, is de eigenaar adviseren.

Met de Dierenbeschermingswet zal de politie wel in staat zijn om sancties en boetes op te leggen. De parlementariër zegt verder, dat er ook regelgeving zal komen over de wijze van behandeling van slachtvee. Zo zal slachtvee niet meer op gruwelijke manieren worden omgebracht.

In Suriname is ook geen verbod op het eten van bepaalde diersoorten. Wel vallen bepaalde dieren onder beschermde diersoorten, waardoor ze niet gedood mogen worden en derhalve niet geconsumeerd kunnen worden.

De NS’er is er zeker van dat zowel de coalitie als de oppositie mee zal werken om deze wet tot een feit te maken. Ondertussen heeft ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch van De Nationale Assemblee zich bereid getoond mee te werken, aldus de krant.

LVV-minister Algoe bevestigt 'bewilliging' Pertjajah Luhur getekend te hebben

'Maar, dat betekent niet dat ik lid ben'


Ten tijde van het bekend worden, dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) lijsttrekker is geworden voor de NDP van Wanica, kwam er een politieke leider tevoorschijn met een inschrijfformulier van Algoe als lid van de Pertjajah Luhur (PL), zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 20 november 2014.

Algoe geeft eindelijk vandaag enige opheldering daarover. Hij stelt nu wel degelijk dat gewraakte formulier te hebben getekend bij zijn benoeming als Onderdirecteur van Landbouw op het ministerie van LVV. Volgens hem werd men pas toegelaten tot het bestuur als men lid was van de PL.

'De toenmalige minister van LVV, Hendrik Setrowidjojo, liet mij het lidmaatschapsformulier ondertekenen, omdat hij zei dat het nodig was voor de formaliteit. Dit betekent niet dat ik lid ben van de PL', aldus Algoe.

Hij beweert, dat men hem door middel van leugens te verkondigen in een kwaad daglicht probeert te plaatsen. Onduidelijk is of Algoe zo naïef is of dat hij denkt dat het volk zo naïef is?

Maar, zo vraagt de redactie van het Dagblad Suriname zich af, hoe kan iemand een lidmaatschapsformulier van de PL ondertekenen en denken dat hij geen lid is van die partij?

Op de vraag of Algoe ooit VHP’er is geweest en de partij de rug heeft toegekeerd sinds hij minister is geworden, antwoordde hij dat hij dit wel zou willen analyseren, daar hij zelf niet weet waarover men het heeft...

Walk Free Foundation: Suriname telt rond de 4.900 moderne slaven

Regering zou beleid voeren dat moderne slavernij faciliteert


De internationale organisatie Walk Free Foundation, gevestigd in Australie, heeft in haar afgelopen dinsdag uitgekomen rapport geraamd, dat er rond de 4.900 moderne slaven in Suriname zijn. Op basis van de gecombineerde determinatie van geschatte prevalentie van moderne slavernij onder de bevolking en de stand van zaken aangaande mensenhandel, is voor 167 landen voor de tweede keer een Global Slavery Index (GSI) bepaald, zo bericht De West in haar editie van woensdagavond 19 november 2014.

Voor Suriname is daarbij komen vast te staan, dat het op de wereldranglijst plaats 19 is toebedeeld en in de Amerika's na Haïti en Peru, aldus De West, 'de meest zorgwekkende positie' op de lijst inneemt.In de GSI 2013 werd vorig jaar het aantal van moderne slaven nog geschat op 1.522 en nam ons land plek 68 in. Het aantal mensen dat wereldwijd überhaupt als slaaf leeft, is met 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De oorzaak daarvan moet worden gezocht in een betere onderzoeksmethode.

Slavernij heeft vele gezichten meldt de organisatie, die in alle onderzochte landen slavernij registreerde. In het onderzoek zijn ook afzonderlijke risicocategorieën onder de loep genomen, namelijk die met betrekking tot het antislavernij beleid, discriminatie, ontwikkeling van rechten, mensenrechten en de stabiliteit in het land.

In diverse categorieën scoort Suriname erg slecht en er wordt expliciet in het rapport vermeld dat in onze regio Suriname, Cuba en Haïti de zwakste overheidsrespons hebben op moderne slavernij als de beschikbare gegevens als basis worden gebruikt. Tevens wordt bij ons land de kanttekening geplaatst dat er onvoldoende en/of beperkte diensten voor slachtofferhulp zijn, een zwak strafrechtelijk kader, zwakke coördinatie of samenwerking, terwijl er weinig wordt gedaan om de kwetsbaarheid van bepaalde groepen aan te pakken.

Er wordt vanuit de regering feitelijk een beleid gevoerd dat moderne slavernij faciliteert en als er acties tegen slavernij worden ondernomen, worden die grotendeels door non-gouvernementele organisaties verricht, die weinig financiering of steun in natura van de overheid ondervinden.

Hoewel het rapport, aldus De West, vraagtekens oproept, kan voor wat betreft uitbuiting in ieder geval met zekerheid vastgesteld worden, dat China parallel aan zijn kapitaal duizenden Chinese staatsburgers naar Suriname exporteert die voor bijna niets werken. Vele van deze nieuwe, zogeheten 'zoutwater-Chinezen' moeten vaak exorbitant hoge schulden aflossen en jarenlange dwangarbeid verrichten.

Waarom het rapport vraagtekens zou oproepen, vermeldt de krant niet. Voor de volledigheid plaatst daarom de redactie van De Surinaamse Krant het complete rapport hieronder:

Grote vraag naar paracetamol op Curaçao door chikungunya

Verkoop medicijn in maand met 150% gestegen


De chikungunya-epidemie op Curaçao zorgt voor een grote vraag naar paracetamol. De verkoop van het middel is deze maand met 150 procent gestegen. Dat meldt Peter van Leeuwen van Budgetfarma, aldus Versgeperst.com vandaag, donderdag 20 november 2014.

De strijd tegen het virus wordt nog altijd voortgezet.

Vorige maand is het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur een informatielijn gestart. Via het telefoonnummer 9345 kan informatie worden opgevraagd over chikungunya, de bestrijding daarvan en de symptomen. Daarnaast wordt er ook informatie verstrekt over spuitlocaties.

Assembleevoorzitter wil ingrijpen NDP-voorzitter in quorumprobleem

Coalitie krijgt onvoldoende parlementsleden op de been

Simons vindt het hoogste tijd voor ingrijpen op hoogste niveau


Het ingrijpen van NDP-voorzitter Desi Bouterse zelf is broodnodig om het parlement in vergadering bijeen te kunnen krijgen. Volgens parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons (NDP) is het de laatste strohalm. De coalitie krijgt maar niet genoeg Assembleeleden bijeen om voldoende quorum te halen, waardoor vergaderingen doorgang kunnen vinden. 

Het parlement kan dus ook niet bijeenkomen voor het behandelen van wetsvoorstellen en ook de begrotingsbehandeling loopt gevaar. Het is daarom tijd voor ingrijpen op het hoogste niveau.

De NDP heeft verreweg de meeste zetels in de fractie van de Mega Combinatie. Het zijn vooral leden van deze politieke partij die het laten afweten. 'De voorzitter van de partij zal ernaar moeten kijken, omdat leden misschien de aanmoediging moeten krijgen', zegt Simons vandaag, 20 november 2014, in de Times of Suriname.

Het zal niet de eerste keer zijn dat Bouterse erbij komt. Ook toen zijn coalitie op meer parlementariërs kon rekenen, was het trekken. Nu de zes parlementariërs van de Pertjajah Luhur geschoven zijn naar de oppositie valt het halen van quorum zwaarder.

Overigens had de leider van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, bij zijn vertrek uit de coalitie al hiervoor gewaarschuwd. Elk der zesentwintig overgebleven coalitieparlementariërs zou met gemak kunnen overgaan tot chanteren, zo liet hij weten.

Minister Belfort: 'Niets aan de hand met mijn Interpol-shirt'

Belfort ontving Interpol-attributen uit handen secretaris-generaal Ronald Noble


Wanneer je denkt zowat alles te hebben meegemaakt in de Surinaamse politiek, doet die er weer een schepje bovenop. Minister Edward Belfort (ABOP) van Justitie & Politie is onlangs in een Interpol-pakje verschenen op een politieke bijeenkomst. Niets aan de hand, zegt hij. Moord en brand, heet het aan de andere kant, zo schrijft Waterkant.net vandaag, donderdag 20 november 2014.

Het NPS-Assembleelid Arthur Tjin A Tsoi wist niet wat hij hoorde. Het kan er bij hem niet in dat de minister zo uitgedost op een publieke bijeenkomst verschijnt van ABOP. Daar was ook partijvoorzitter Ronny Brunswijk en precies dat schiet in het verkeerde keelgat. Brunswijk staat immers op de zogenoemde Most Wanted lijst van Interpol en stond op het podium naast een bewindspersoon gekleed in een Interpol-shirtje......

 (Bron foto: Interpol)

'Het is een slechts signaal naar Interpol toe', zegt Tjin A Tsoi op Radio 10. Belfort vindt het echter minstens zo opmerkelijk.

Zolang Brunswijk in een coalitie zat met het Nieuw Front was er geen vuiltje aan de lucht. Dat was tussen 2005 en 2010. De politicus was toen al veroordeeld in Frankrijk voor drugshandel. Het gedonder begon in 2010, aldus Belfort. Toen bleek dat Brunswijk samen ging werken met de NDP van Desi Bouterse.

'We zien dat ze de ABOP-leider op de lijst plaatsen in oktober 2010. Dan zie je de politieke laagheid van een bepaald systeem. Daarvoor was er geen vuiltje aan de lucht', zegt Belfort, ook vanochtend voor de microfoon van Radio Apintie. In dat interview wond hij er ook geen doekjes om zeer trots te zijn op hetgeen hij van Ronald Noble persoonlijk bij Interpol in Monaco heeft ontvangen. Verder stelde Belfort, dat Noble had gezegd dat de bewindsman zeer goed werk verricht in Suriname. Niets dan trots klonk door in de woorden van Belfort op Radio Apintie.

(Red. De Surinaamse Krant/waterkant.net)

Ministers Lackin en Algoe in Venezuela voor PetroCaribe-vergadering

Op agenda olie-import CARICOM-lidstaten uit Venezuela

Bewindslieden spreken ook over rijstdeal met Venezuela


De ministers van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, en van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, zijn vanmorgen, donderdag 20 november 2014, vertrokken naar Venezuela. daar wonen zij een ministeriële vergadering van de PetroCaribe bij waarop onder andere over de olie-import van CARICOM-lidlanden uit Venezuela zal worden gesproken. Dit bericht Starnieuws.

Suriname, Antigua en Barbuda, de Bahama’s, Jamaica, Belize, St. Kitts en Nevis, St. Vincent en de Grenadines, Grenada en Guyana importeren olie uit Venezuela. Een deel van de import mag over een periode van twintig jaar worden betaald tegen twee procent rente. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) houdt toezicht op de mogelijke impact op de Caribische economieën bij eventuele wijzigingen in de PetroCaribe-olie-overeenkomst, zo berichtte de Jamaica Observer gisteren.

Analisten zeggen dat deze overeenkomst aangepast zal moeten worden of zelfs stopgezet gezien de verslechterde economische situatie van Venezuela. Caracas heeft de PetroCaribe-lidstaten voor vandaag uitgenodigd om de overeenkomst te herbevestigen.

Het IMF heeft een zwaar hoofd in de haalbaarheid om de PetroCaribe-oliedeal in de huidige vorm te behouden. Het fonds houdt de situatie al lange tijd in de gaten, maar vreest dat de tijd dringt voor Venezuela waar de financiële situatie sneller verslechtert met de dalende olieprijzen.

De gunstige financieringsvoorwaarden die PetroCaribe biedt, is voor veel van de leden een uitkomst. De olieproductie van Venezuela is sinds 2005 niet toegenomen en ziet het land zijn inkomsten verder terugvallen met de dalende olieprijzen.

De ministers Lackin en Algoe zullen ook praten over de rijstdeal met Venezuela. Ze keren morgen terug..

Zeven Surinaamse drielingen krijgen overheidssteun

(Bron foto: Jason Leysner/de Ware Tijd)
Minister Amafo (SoZaVo) ontmoet moeder Eduards en haar jonge drieling


Zeven drielingen worden financieel gesteund door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvestiging (SoZaVo). Dat zei minister Alice Amafo gisteren tijdens een ontmoeting in haar kantoor met Bianca Eduards en haar op 14 oktober geboren drieling. De bewindsvrouwe overhandigde een geldbedrag en cadeautjes aan Eduards, waaronder een gouden bracelet voor elke baby (twee jongens en een meisje), aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 20 november 2014.

Eerder kregen ouders van een drieling ondersteuning van het ministerie tot de kinderen drie jaar oud waren. Medio 2014 werd de leeftijdsgrens echter opgetrokken naar vijf jaar.

Eduard krijgt elke maand in totaal Srd 3.750. Het geld kan zij besteden aan het betalen van kinderoppas, het kopen van kleren en het betalen van huishuur of het gedeeltelijk aflossen van een woning.

'Ik vind het heel goed dat de overheid me tegemoet is gekomen, want  het zou zwaar zijn om alle kinderen te verzorgen', aldus Eduards. Ze is een alleenstaande moeder met zeven kinderen. Naast  de drieling heeft ze nog twee jongens en twee meisjes.

Eduards, die momenteel in Balingsoela woont, ziet graag dat ze een huis krijgt van de overheid of in aanmerking kan komen voor een koopwoning, omdat een huis huren al gauw vijfhonderd Euro per maand kost. Minister Amafo gaf Eduards als advies mee, dat ze samen met maatschappelijk werk kan zoeken naar een koopwoning door tussenkomst van de zogenoemde 'housing authority'.

KvK: Regering negeert advies ‘Commissie nationale vrije dagen’

Kamer van Koophandel en Fabrieken reageert op instellen zoveelste nationale vrije dag

'Sasi sura' 24 november in strijd met behoorlijk bestuur

De regering gaat met het instellen van de vrije dag ‘Sasi sura’ op 24 november, voorbij aan de aanbevelingen van een door haarzelf ingestelde ‘Commissie Nationale Vrije dagen’. De commissie heeft onder meer aanbevolen, om de nationale gedenkdagen ruim van te voor aan te kondigen om de samenleving tijd te geven daarop in te spelen. Dat laat de Kamer van Koophandel en Fabrieken weten in onderstaande gisteren, woensdag 19 november 2014, uitgebrachte verklaring:

 – De enkele weken voor dato aangekondigde vrije dag ‘Sasi suro’ is in strijd met het beleid van het behoorlijk bestuur dat de Regering zegt voor te staan.
– Het bedrijfsleven, maar ook andere sectoren waarin met programma’s en dus met afspraken wordt gewerkt (gezondheidssector, onderwijs), leiden grote schade onder een plotselinge kort van te voren vastgestelde vrije dag en hebben dan ook ernstige bezwaren en protesten aangetekend.
– Deze bezwaren en protesten zijn reeds bij herhaling in voorgaande jaren geopperd en zijn dus bij de Regering bekend. Sterker nog: Deze bezwaren en protesten uit diverse sectoren van de samenleving tegen het ‘willekeurig’ aandoende beleid met betrekking tot de instelling van vrije dagen heeft de Regering doen besluiten om in januari 2012 een Commissie in het leven te roepen om dit vraagstuk te bestuderen en de Regering te adviseren.
– Deze commissie ‘Nationale Vrije dagen’ heeft een lijvig rapport aan de Regering uitgereikt dat o.m. op basis van consultaties van praktisch alle relevante groepen uit de samenleving tot stand is gekomen.
– In het rapport van de commissie zijn duidelijke aanbevelingen aangegeven
die kennelijk niet zijn gelezen of categorisch ter zijde zijn gelegd. Twee daarvan zijn:
a. Het is zeer wenselijk nationale gedenk- herdenkingsdagen ruim van te voren bekend te maken zodat alle sectoren uit de samenleving voldoende tijd gegund wordt om daarop adequaat in te spelen.
b. De commissie beveelt de Regering warm aan een permanente adviescommissie in te stellen die o.m. als taak krijgt jaarlijks uiterlijk 1 juni een overzicht aan de Regering te overleggen van de in het volgend jaar te considereren nationale gedenk- en herdenkingsdagen.

Conclusie: Het probleem van de vele en plotseling ingestelde vrije dagen en de oplossing daarvan is bekend; maar de Regering toont met de beslissing van de vrije dag van ‘Sasi suro’ aan, voorbij te gaan aan de voorgeschotelde gestructureerde aanpak en aan het feit dat de Commissie tevens aangaf het één en ander te stellen tegen de achtergrond dat de kosten van een vrije dag geschat zijn op ruim 43 miljoen SRD. De Regering heeft, zich bewust van de aan haar besluit klevende bezwaren, de dag niet gelijk gesteld met de zondag. De dag van 24 november 2014 kan mede daardoor aangemerkt worden als een normale werkdag voor de werknemers.

Uiterlijk december voldoende leerkrachten Naschoolse Opvang nieuwe stijl

MinOV werkt hard aan speurtocht naar leerkrachten voor NOB


Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) streeft ernaar om uiterlijk in december genoeg leerkrachten beschikbaar te hebben voor de Naschoolse Opvang en Begeleiding (NOB). Dat zegt onderdirecteur Onderwijs, Roy Narain, vandaag, donderdag 20 november 2014, in de Ware Tijd.

Het is een reactie op de protestacties van leerkrachten van het lager onderwijs tegen de nieuwe stijl NOB.

Waar nodig zullen bevoegde externe krachten, die gesolliciteerd hebben, worden ingezet. Ook overweegt het ministerie om indien mogelijk leerkrachten in het regulier onderwijs door te laten stromen tegen een vergoeding. Verder zullen leerkrachten die geen vast leslokaal hebben en geen vrijstelling krijgen van het ministerie worden ingezet voor de NOB.

'We gaan alle bezwaren en rapporten individueel bekijken en beoordelen op validiteit', zegt Narain. De onderdirecteur  hoopt morgen een besluit te hebben, nadat alle betrokkenen binnen het ministerie met elkaar in beraad zijn geweest.

Ruim zestig leerkrachten hebben bezwaar aangetekend. Het besluit zal alleen gelden voor zij die zich hebben gemeld bij het ministerie. Narain beweert, dat het gaat om leerkrachten die boven de formatie staan. Sommigen van hen zijn functioneel ingezet in het onderwijsproces. 'Een deel van de groep heeft attesten. Een gedeelte heeft nooit een klas gedraaid en doet administratie werk en een deel studeert.'

Kindertehuis Nos Kasitas geen eigenaar van nieuw onderkomen

Nieuw pand voor vijf jaar in bruikleen....

Overeenkomst tussen tehuis en SoZaVo nog niet getekend

Kinderen kunnen nog niet in nieuw tehuis terecht


Het Kindertehuis Nos Kasitas blijkt geen eigenaar te kunnen worden van het nieuwe onderkomen in Hanna’s Lust, maar krijgt het voorlopig voor vijf jaar in bruikleen. Aan het einde van deze termijn moet verlenging worden aangevraagd, aldus bericht vandaag, donderdag 20 november 2014, de Ware Tijd.

'Aan ons is gezegd dat we na die vijf jaren niet zomaar verwijderd zullen worden. Een voorwaarde is wel dat we het gebouw goed onderhouden', zegt directrice Charlotte Dakriet van Nos Kasitas.

Het huurpand aan de Indira Gandhiweg, waarin het tehuis eerder was gevestigd, brandde in juli vorig jaar volledig af. De kinderen zijn sindsdien ondergebracht in het gebouw van de Volkshogeschool Naks in Lelydorp.

Doordat de overeenkomst tussen Nos Kasitas en het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvestiging (SoZaVo) nog niet is ondertekend, kunnen de kinderen nog niet verhuizen.

Dakriet stelt, dat ze de overeenkomst pas kort vóór de opening vorige week woensdag heeft gekregen. 'Ook begrepen we een paar dingen niet en wilde hierover duidelijkheid, want het leek alsof we na die vijf jaren uit het gebouw gezet zouden worden.  Maar, nadat we vrijdag  een gesprek hadden met een vertegenwoordiger van SoZaVo, was het duidelijk dat we verlenging mogen aanvragen en we zijn hiermee akkoord gegaan.'

Zij zal binnenkort de overeenkomst tekenen en vervolgens met de kinderen naar het nieuwe onderkomen verhuizen. Zij weet niet of de periode van vijf jaar een standaardtermijn voor verlenging wordt.

Een tegenvaller voor Dakriet is, dat er niet mag worden bijgebouwd, omdat de overheid het gebouw in de oorspronkelijke staat wil houden. Er waren echter plannen om een kantoor en bibliotheek op te zetten, zegt Dakriet.

Starnieuws: Compleet VHP-kernbestuur in ressort Welgelegen met 250 leden overgelopen naar NDP

Eerste NDP-lidkaarten uitgereikt door ministers Parmessar en Algoe

Overstappers positief over uitgevoerd beleid regering Bouterse


Het volledige VHP-kernbestuur van de Matawliweg en omgeving (ressort Welgelegen) is gisteravond, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 20 november 2014, overgestapt naar de NDP. De elf bestuursleden hebben hun NDP-lidmaatschapskaart ontvangen tijdens de bijeenkomst. Ze zouden ook 250 VHP'ers hebben meegenomen naar de NDP, aldus de nieuwswebsite.
 
De overgelopen VHP-kernbestuursleden werden op de bijeenkomst van ruim 150 personen verrast door het nieuwe lid van de NDP, oud VHP'er Keshopersad Gangaram Panday Hij deelde zei, dat de aanvraag voor het lidmaatschap meteen goedgekeurd was.

Rabin Parmessar, minister van Openbare Werken, en zijn collega Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij deelden de eerste kaarten uit aan Sadishkoemar Jhinnoe, voorzitter van de kern en bestuurslid Rajesh Rambharos. Jhinnoe overhandigde op zijn beurt aan Parmessar 300 aanvragen voor NDP-lidmaatschap. Daarvan zijn 250 VHP’ers en 50 van personen zonder partij.

De leden gaven aan, dat de overstap te maken heeft met 'bijdragen aan de ontwikkeling vanuit een ander perspectief'. De wapenfeiten van de regering die in vier jaren zijn neergezet heeft het geloof in de NDP alleen maar versterkt, aldus de 'overstappers'.

'De president heeft vanaf zijn aantreden opgeroepen tot samenwerking. Ook met de VHP', sprak Rambharos. 'De NDP heeft getoond voor iedereen te werken en heeft heel wat gedaan kunnen krijgen in korte tijd. Dingen die allang gedaan hadden kunnen worden.'

Rambharos somde enkele redenen op die de overstap moet rechtvaardigen. De verhoogde Kinderbijslag, verhoogde studietoelagen en verbeterde AOV, afschaffing van inschrijfgeld voor lager onderwijs, bouwen van schoollokalen en het overhandigen van grondbeschikkingen 'aan zij die jaren moesten wachten'. 

Parmessar en Algoe verwelkomden de nieuwe leden persoonlijk en drukte hen op het hart om hun best te doen, ongeacht de kritiek. 'Je hoort nu zoveel kritiek over wat we fout hebben gedaan. Maar, noem mij een bedrijf dat ze hebben opgericht dat nog bestaat. Ze breken juist af, kijk maar naar SML, zij hebben ‘krabita anu’. In december hebben wij een eigen raffinaderij. Maar, er komt meer. NDP is pas begonnen brada', sprak Parmessar.

De OW-bewindsman zegde toe, dat de nieuwe aanvragen zo snel mogelijk verwerkt zullen worden. 'NDP is een partij van samenwerking. Door samen te werken bereik je meer.'

Reactie oud-rechter Rodrigues op artikel op Starnieuws over de door hem aangespannen rechtszaak

Rodrigues gaat in op onzorgvuldige berichtgeving en naar nu blijkt ongevraagd publiceren dossierstukken


Op 15 november j.l. publiceerde Starnieuws een artikel over de rechtszaak die ik tezamen met mijn echtgenote tegen de Staat Suriname en de wetgevende macht van de Republiek, bestaande uit de regering en De Nationale Assemblee, aanhangig heb gemaakt alsmede alle processtukken die op dit geding betrekking hebben.

Aangezien de zaak nu onder de rechter is kan ik inhoudelijk hierop niet ingaan, doch ik wens toch enkele kanttekeningen bij uw publicatie te plaatsen.

1. De zaak betreft geen kort geding doch ik heb op grond van artikel 8 lid 2 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering toestemming gevraagd aan - en verkregen van de Kantonrechter - om de gedaagden op verkorte termijn te doen dagvaarden. Deze procedure wordt in de rechtspraktijk veelvuldig gevolgd en doet niets af aan het feit dat het een bodemprocedure betreft waarin ten principale definitieve beslissingen worden genomen.

2. Naar mijn mening komt in uw artikel onvoldoende tot uiting dat ik in de eerste plaats vorder dat de Staat en de Wetgevende Macht, na bijna 39 jaar, uitvoering geven aan hun grondwettelijke plicht om de geldelijke voorzieningen ten behoeve van leden van de rechterlijke macht met rechtspraak belast en van hun nabestaanden wettelijk te regelen. Ik wijs er op dat het begrip 'geldelijke voorzieningen', zoals opgenomen in de Grondwet, ruimer is dan alleen een pensioenregeling. Dat ik daarnaast ook alvast een geldelijke voorziening vorder voor mij, en bij mijn eventueel overlijden voor mijn echtgenote, betreft niet de kern van de zaak doch is ingegeven indachtig het gezegde dat het paard sterft terwijl het gras groeit. Ik ben immers inmiddels 72 jaar oud en ik moet er rekening mee houden dat het proces lang kan duren (2 tot 3 jaar voor een bodemprocedure is niet ongewoon, tenzij de tegenpartij meewerkt aan een snelle procesvoering) en met het feit dat de Wetgever tijd nodig zal hebben om de wettelijke regeling tot stand te brengen. Lezing van de punten 5, 6 en 7 van het petitum van het inleidend verzoekschrift leren dat de door mij en mijn vrouw gevorderde bedragen ter zake 'pensioen', 'onderstand' en 'weduwe-uitkering' lopen tot dat de organieke wet, waarover ik het hierboven had, in werking is getreden. Ik wens te benadrukken dat voor wat deze punten betreft de vordering dus een provisioneel karakter heeft.

3. Om twee redenen betreur ik het dat u het gehele procesdossier heeft gepubliceerd.
Ten eerste omdat ik vind dat hierdoor mijn recht op privacy is geschonden en dat de verstrekking van de documenten aan u - en de publicatie daarvan door u een flagrante schending van het briefgeheim vormen. Natuurlijk begrijp ik dat u als journalistieke organisatie gebruik maakt van het recht van vrije meningsuiting en het recht om de samenleving te informeren doch deze rechten worden, zoals alle andere rechten, beperkt door de rechten van anderen.
In de tweede plaats ben ik van oordeel dat het openbaar maken van het gehele dossier de zaak wellicht in een context kan doen belanden waarin het niet thuis hoort. Ik weet niet wie uw bron is doch uit het door u gepubliceerde deurwaardersexploot leid ik af dat u gebruik heeft gemaakt van de stukken die aan de Nationale Assemblee zijn betekend. Ik verwijs ter zake naar de instantie aan wie de stukken door de deurwaarder ter hand zijn gesteld en naar het op het exploot voorkomend stempel.

Indien en voor zover aan het 'lekken' van de stukken een politiek motief ten grondslag ligt, verwerp ik dit motief, omdat de procedure dan wellicht in politiek vaarwater terecht kan komen hetgeen ik onwenselijk en schadelijk acht voor de belangen van mij en van mijn echtgenote en overigens ook voor die van de Rechterlijke Macht in zijn totaliteit. De grondslag van de vordering is dat vanaf 1975 alle regeringen en parlementen (ik herhaal: alle regeringen en parlementen) in gebreke zijn gebleven de geldelijke voorzieningen van de leden van de Rechterlijke Macht en van hun nabestaanden wettelijk te regelen en ik wens absoluut niet dat de zaak in een (partij)politieke sfeer wordt getrokken.

De belangen van mij en van mijn echtgenote zijn er mee gediend dat enerzijds wij en anderzijds de Staat, de regering en De Nationale Assemblee de wederzijdse standpunten in alle rust en zakelijk kunnen bepleiten en beargumenteren waardoor een klimaat wordt geschapen voor een weloverwogen en objectief rechterlijk oordeel of voor een minnelijke schikking.
Mijn echtgenote en ik zien het verloop van de procedure met vertrouwen tegemoet en hopen niet dat derden, om hen moverende redenen, de objectieve voortgang van de zaak in de weg staan.

Paramaribo, 19 november 2014

R.G. Rodrigues 


(De redactie van De Surinaamse Krant had 15 november aandacht besteed aan het op 15 november gepubliceerde artikel op Starnieuws over de rechtszaak aangespannen door de heer Rodrigues. Ook heeft De Surinaamse Krant toen de door Starnieuws gepubliceerde documenten in deze zaak gepubliceerd, als een Scribd-document, ervan uitgaande dat Starnieuws die onderhavige stukken met toestemming van de heer Rodrigues had geplaatst. Helaas, blijk dat niet het geval te zijn geweest. De Surinaamse Krant heeft daarom gemeend die stukken per direct van haar website te verwijderen. De stukken zijn overigens nog steeds aanwezig in de publicatie van 15 november op Starnieuws.)