vrijdag 21 november 2014

Politie presenteert criminaliteitscijfers: daling 'geregistreerde' criminaliteit

Stijging aantal levensberovingen en vuurwapengeweld bij diefstal


Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie heeft vandaag, vrijdag 21 november 2014, tijdens een persconferentie met cijfers een beeld gegeven van de criminaliteitssituatie. Dit jaar wordt een daling van de totale geregistreerde criminaliteit verwacht. Dit bericht Starnieuws.

De korpschef meldt een licht stijgende trend in het aantal levensberovingen en zogenoemde gekwalificeerde diefstallen. Hij constateert echter een dalende of stabiele trend in het aantal inbraken, berovingen, diefstallen met geweld en verkeersdoden.

Evenals in 2013 is er een toename van vuurwapengebruik bij diefstallen met geweld. Dit krijgt ruime aandacht van de politie. De reactietijden van de politie zijn ook verbeterd, aldus Tjin Liep Shie.

Er zijn speciale maatregelen getroffen om de criminaliteit aan te pakken. De politie voert opvallende surveillance met 24-uur gebruik van de zwaailichten op politieauto's. Daarnaast wordt structureel onopvallende gesurveilleerd.

De politie heeft ook de preventieve voorlichting opgevoerd. De samenleving wordt meer betrokken via onder andere de tiplijn 179. Ook extra onderzoekscapaciteit is ingezet, aldus zei Tjin Liep Shie.

Kwaku-festival in Amsterdam wordt ingekort

Stadsdeel Zuidoost: Festival gedurende 10 dagen achter elkaar


Het Kwaku-festival in Amsterdam Zuidoost gaat voortaan niet vijf weekenden lang duren, maar tien achtereenvolgende dagen. Daar heeft de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost mee ingestemd. Dat schrijft de nieuwswebsite dichtbij.nl vrijdag  21 november 2014.

Kwaku vond altijd vijf opeenvolgende weekenden achter elkaar plaats in het Mandelapark. Maar niet iedereen vindt in dit geval dat meer zielen ook meer vreugd betekent. De VVD diende in september al een motie in, waarin het deze nieuwe situatie voorstelde, uit angst voor toenemende overlast door stijgende bezoekerscijfers.

Een ruime meerderheid nam vandaag de motie voor de aaneengesloten reeks van tien dagen aan tijdens de raadsvergadering.

Kwaku-organisator Frans de Vries is niet zo'n fan van de tien dagen op rij. Hij deed een aanvraag voor vier weekenden op een rij, in plaats van vijf. Dan zouden er wel optredens op vrijdag bij komen.

Eerste inwoner Caribisch gebied getroffen door ebolavirus

Baez op weg naar ziekenhuis Genève. (Bron foto: AFP/Fabrice Coffrini)
Cubaanse dokter in Sierra Leone test positief

Arts overgevlogen naar universitair ziekenhuis in Genève


Een Cubaanse arts die in Sierra Leone strijdt tegen het ebolavirus is zelf positief getest. Hij is de eerste inwoner van het Caribisch gebied die de dodelijke ziekte heeft opgelopen, aldus bericht vandaag, vrijdag 21 november 2014, onder andere de nieuwswebsite Caribbean360.com.

Dr. Felix Baez is een van de 165 Cubaanse medici die sinds begin oktober in Sierra Leone verblijft om ebola patiënten te helpen.
ADVERTISEMENT

De artsen en verpleegsters die gestationeerd zijn in Sierra Leone maken deel uit van een Cubaanse groep van 256 medisch vrijwilligers om ebola te bestrijden.

Een andere groep van 53 Cubaanse medici is werkzaam in Liberia terwijl op dit moment 38 Cubanen werkzaam zijn in Guinee. Verder hebben 205 Cubaanse medici een speciale training afgerond ter voorbereiding op hun werkzaamheden in West-Afrikaanse landen die het zwaarst zijn getroffen door het dodelijke virus.

Dr. Baez kreeg afgelopen zondag koorts en werd maandag positief getest nadat hij naar Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, werd vervoerd, zo bericht de officiële Cubaanse nieuwswebsite Cubadebate, dat een verklaring citeert van het ministerie van Volksgezondheid van Cuba.

Volgens het ministerie hebben zich geen complicaties voorgedaan bij de 43-jarige arts en is hij in een 'stabiel' conditie.

'Onze medewerker wordt verzorgd door een team van Britse professionals met ervaring in het behandelen van patiënten die ebola hebben en zij staan in constant contact met onze brigade', aldus de verklaring van het ministerie.

Dr. Baez, die werd behandeld in een Rode Kruis-centrum bij Freetown, is inmiddels voor verdere behandeling naar een universitair ziekenhuis in Genève, Zwitserland, gevlogen.

(Red. De Surinaamse Krant/Caribbean360/Cubadebate)

'Moderne slavernij'; Alphons Levens

Moderne slavernij


Wanneer ben je pas een moderne slaaf?
Ben je dat niet al
als je met de ene hand een loon ontvangt
dat jou door de andere wordt afgepakt…

Ben je dat niet al
als je door jouw arbeid weinig slaapt,
als je niet leven kunt van slechts één baan…
Dit is echt geen onderzoek waard.


Alphons Levens,
20 november 2014

Starnieuws: Disctrictscommissarissen Miranda en Kasto ruilen van post - Mogelijk krijgen andere dc's ook nieuwe post

Miranda van Para naar Paramaribo Noordoost.
Reshuffling door president Bouterse vanwege 'technische redenen'

Doekhie (NDP): 'Mensen die politieke verwarring willen zaaien strooien onsmakelijke praatjes'


Districtscommissaris (dc) Jerry Miranda van Para zal de post van zijn collega Mohamad Kasto in Paramaribo Noordoost overnemen. Kasto gaat naar Para. Dit bevestigt Rashied Doekhie, hoofdbestuurslid van de NDP en beleidsadviseur bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling, vanmiddag, vrijdag 21 november 2014, op Starnieuws. 
 
Kasto gaat naar Para.

Hiermee ontzenuwt Doekhie hardnekkige geruchten die verspreid worden, dat Miranda op non-actief wordt geplaatst wegens fraude. 'Mensen die politieke verwarring willen zaaien", zijn bezig met onsmakelijke praatjes te strooien', aldus Doekhie.

'Miranda heeft juist uitstekend werk verricht. Para is in optimale vorm. Miranda komt uit Paramaribo-Noord en heeft daar ook baanbrekend werk verricht met onder andere de buurtwacht. Er is nog veel werk te verzetten in Paramaribo, daarom is om technische redenen door president Desi Bouterse besloten om dc's te reshufflen', stelt de NDP'er.

Doekhie zegt verder, dat Miranda gewoon op zijn post is vandaag. Mogelijk zullen meer dc's een andere post krijgen. De politicus stelt dat de dc's reeds op de hoogte zijn gesteld door de president dat er enkele veranderingen zullen komen.

Politie onderzoekt grootscheepse zwendel in afhandeling zeecontainers Nieuwe Haven

De West: Gesjoemel met omschrijving van importgoederen


Er is een politieonderzoek gaande naar grootschalige zwendel die enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden rond de afhandeling van ladingen van zestien containers in de Nieuwe Haven in Paramaribo, aldus De West gisteravond, donderdag 20 november 2014. 

Er is, aldus de krant, gesjoemeld met de omschrijving van de importgoederen. De lading handelswaar is onder een correcte omschrijving de haven binnengekomen, maar heeft de douane met een valse omschrijving gepasseerd, waardoor vrijheidstelling van bepaalde bepalingen werd verkregen. Er zijn feitelijk normale procedures gevolgd bij de inklaring, maar de douane werd bedrogen.

De politie verricht momenteel een diepgaand onderzoek en ook bij de douane vindt een intern onderzoek plaats, waarbij nagegaan wordt hoe deze malversatie heeft kunnen plaatsvinden en of er lacunes zijn in het systeem waarmee gewerkt wordt.

Bij de Douane Recherche achtte men het prematuur om aan te geven hoeveel tijd er nog uitgetrokken moet worden voor het onderzoek en wanneer er zicht zal zijn op de onderzoeksresultaten. Er konden ook geen uitspraken worden gedaan over de inhoud van de containerladingen en de waarde van de handelsgoederen die het haventerrein hebben verlaten. Wel kon er worden aangegeven dat de betrokkenen in beeld zijn gebracht en dat er tegen hen een justitieel onderzoek gaande is.

De kwestie speelt al een paar maanden, maar is nu pas naar buiten gekomen. Uit andere bronnen bericht De West te hebben vernomen, dat een lading sappen werd opgegeven als spijsolie, waardoor de betaling van belastingen werd ontlopen.

Een douaneambtenaar zou inmiddels op non-actief zijn gesteld.

Somohardjo maakt 6 december presidentskandidaat Pertjajah Luhur bekend

'Ik ben geen kandidaat, ik wil een jongere de kans geven'


De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, maakt 6 december tijdens de start van de verkiezingscampagne de presidentskandidaat van de partij bekend. 'Ik ben geen kandidaat, ik wil een jongere de kans geven', aldus Somohardjo vandaag, vrijdag 21 november 2014, op Starnieuws. 

De samenwerkende partijen in het Nieuw Front Plus hebben afgesproken, dat de politieke organisatie met de meeste stemmen de presidentskandidaat mag voordragen.

Somohardjo roept kaderleden op om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. 'Belangrijk is dat ik de jongeren de ruimte en de mogelijkheid bied om het hoogste ambt in Suriname te vervullen. Het gaat niet alleen om woorden, maar ook de daden', zegt de partijvoorzitter.

Somohardjo stelt, dat voorzitters van andere politieke partijen anderen dan zichzelf naar voren hebben geschoven voor deze belangrijke post. Zo had wijlen Jagernath Lachmon niet zichzelf, maar Ramsewak Shankar als presidentskandidaat naar voren geschoven en de huidige president Desi Bouterse destijds Jules Wijdenbosch.

Alle kaderleden van de partij die belangstelling hebben voor de functie, mogen solliciteren naar het hoogste ambt van president van Suriname. Potentiële kandidaten moeten wel aan een aantal eisen voldoen:

- Geloof hebben in de Almachtige.
- Lid zijn van de Pertjajah Luhur.
- Goed gedrag (geen bekende zijn van de politie; niet internationaal gezocht zijn).
- 100% betrouwbaar, integer zijn.
- Minstens vijf jaar politieke ervaring hebben.
- Minimale opleiding HBO.
- Leeftijd 30-50 jaar.
- Beschikken over durf en moed, loyaal en oprecht zijn.
- Humaan zijn, sociaal bewogen, anderen willen ondersteunen.
- Voorstander zijn van een prestatiemaatschappij.
- Doelstellingen van de samenwerkende combinatie willen realiseren.
- Gedragen zijn door twee derde van de Partijraad.


Somohardjo zegt te gaan voor honderd procent groei. Hij becijfert dat de PL bij elke verkiezing honderd procent groei heeft doorgemaakt. 'Ervan uitgaande dat we in 2010 ruim 30.000 stemmen hebben gehaald, mogen we gerust stellen dat we in 2015 grote kans maken om het dubbele aantal stemmen binnen te halen.'

De PL-voorzitter zegt ook, dat er binnen het parlement zeven stemmen nodig zijn om een presidentskandidaat voor te dragen. 'Tijdens de verkiezingen van 2010 had de PL reeds zes parlementariërs. Op ongeveer 300 stemmen na hadden we in Paramaribo nóg een zetel in de wacht kunnen slepen. Dan zouden we zeven zetels hebben. De kans zit er dus dik in dat we in 2015 genoeg Assembleeleden hebben om onze voordracht te ondersteunen.'

Personeel Kustwacht Curaçao in staking

Nog steeds veiligheidsproblemen bij Kustwacht


Minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) op Curaçao en vakbond NAPB steken vandaag de koppen bij elkaar om te spreken over de veiligheid bij de Kustwacht en over de vijfjaren contracten van de jonge werknemers. Het gesprek vindt plaats nadat werknemers van de Kustwacht gisteren het werk neerlegden, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 21 november 2014.

Deze werkonderbreking zal volgens woordvoerder van Defensie Astrid Talma in ieder geval tot vandaag omstreeks het middaguur aanhouden. Of de staking ook vanmiddag nog aanhoudt hangt af van de vergadering. Het overleg zal volgens Talma gaan over de veiligheid van de werknemers van de Kustwacht en over problemen met de vijfjaren contracten van de jonge werknemers.

De vakbond voor politiepersoneel NAPB eiste afgelopen zomer een betere beveiliging voor het kustwachtpersoneel na bedreigingen en een recente mishandeling van twee kustwachters. Het gaat er bijvoorbeeld over, dat het personeel een dienstwapen mee naar huis mag nemen, zoals officieren dat ook mogen. De werknemers van de Kustwacht legden toen ook tijdelijk het werk neer. Nadat de minister echter beloofde ermee aan de slag te gaan, gingen ze weer aan het werk.

De vakbond is nu echter van mening, dat de termijn inmiddels verstreken is, waardoor opnieuw tot staking is overgegaan. De operaties met betrekking tot ‘Search and Rescue’ (SAR) gaan echter gewoon door. Talma legt uit dat alleen hijsen van de helikopter niet mogelijk is.

'Morgenochtend (vanochtend, red.) moest namelijk een hijsoefening ondernomen worden met betrekking tot nieuwe certificering. Daar kan niet aan voldaan worden. Van de vakbond mag de Kustwacht geen drenkelingen uit het water hijsen via de helikopter. De plaatslijk directeur van de Lustwacht maakt zich hier druk over, omdat de vakbond op deze manier levens op het spel zet. De helikopters mogen overigens wel vliegen. In geval van een drenkeling zal die persoon via een boot uit het water moeten worden gehaald.'

Naast de SAR-operaties die wel worden uitgevoerd, zullen de werknemers van de Kustwacht dus geen taken uitvoeren. Met betrekking tot opsporing van drugssmokkel ligt het werk dus momenteel stil. Volgens Talma betekent dit niet dat de drugssmokkelaars vrij spel hebben, omdat niet alleen de kustwacht hierop controleert.

Bewoners Baling Sula willen dat illegale goudzoekers uit hun gebied worden verwijderd

Goudzoekers komende week verwijderd uit Baling Sula- en Roma Pit-gebied

Kreek langs Baling Sula ernstig vervuild door goudwinningsactiviteiten


Het dorpsbestuur, ouderen en andere bewoners van Baling Sula hebben de commissie Ordening Goudsector gevraagd zo snel mogelijk de illegale goudzoekers uit hun gebied te verwijderen. 'Deze kwestie is nog grimmiger geworden dan het al was', zegt Gerold Dompig van de commissie vandaag, vrijdag 21 november 2014, op Starnieuws.

In het dorp zouden twee kampen zijn ontstaan van goudzoekers enerzijds en dorpelingen en dorpsbestuur anderzijds. Aanleiding voor het verzoek van het dorp is de zwaar vervuilde kreek die langs het dorp stroomt en waarvan de bewoners afhankelijk zijn.

'We gaan de komende week de ontruiming sowieso laten plaatsvinden. De situatie is zeer gevaarlijk geworden. Dit heeft direct te maken met de veiligheid van dam 10. Niet alleen kunnen de verhoogde goudactiviteiten van de goudzoekers zorgen dat deze dam instort, maar er vinden nu ook andere onmaatschappelijke handelingen plaats', aldus Dompig.

Op nog geen vijf meter van dam 10 is een cabaret ofwel een bordeel. Dompig stelt, dat het gaat om een concessiegebied van IAmGold en Suralco.

Tegelijk met Balingsula zal ook de goudput ‘Roma Pit’ op het terrein van IAmGold worden ontruimd. Deze ontruiming was ook al een paar malen uitgesteld. Daar zijn illegale goudzoekers actief uit het dorp Nieuw Koffiekamp.

'We hebben daar alle gesprekken afgerond en de weg naar het gebied dat aan de goudzoekers is toegewezen is nu in orde gemaakt', zegt Dompig. Hij zegt dat er afspraken zijn met het districtsbestuur en de mensen van de lokale goudzoekersvereniging Makamboa om de ontruiming langs een vooraf afgestemd traject te laten plaatsvinden.

De ontruiming van beide illegale plekken zal gedaan worden door aan de commissie toegewezen agenten, terwijl ook het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname zullen meehelpen.

Dompig zegt tot slot nog, dat de commissie rechtstreeks valt onder het Kabinet van de President en dat het gaat om een beleidsmaatregel. 'Ik sta ’s morgens niet op om een ontruiming te bedenken.'

Kevin Leerdam van Vitesse wil graag interlands voor Suriname spelen

Leerdam: 'De bal ligt echter nu bij de politiek in Suriname'

'Dit zou Suriname een boost kunnen geven'


Kelvin Leerdam wil graag interlands voor Suriname gaan spelen, het land waarin hij is geboren en ook bijna tien jaar woonde. De middenvelder van Vitesse in Arnhem heeft echter de beschikking over een Nederlands paspoort, waardoor het nog hoogst onzeker is of hij ooit voor het Surinaamse nationale elftal uit kan komen, aldus bericht vandaag, vrijdag 21 november 2014, de regionale zender Omroep Gelderland.

Suriname zou willen proberen om er op het WK in 2018 in Rusland bij te zijn. Dat lukt echter niet met de huidige spelers, waardoor het land wil proberen een aantal spelers uit de Nederlandse Eredivisie of met een verleden in Nederland zo ver te krijgen om voor Suriname uit te komen.

Spelers als Evander Sno (ex-NEC), Tjaronn Chery (FC Groningen), Darryl Lachman (FC Twente), Marvin Emnes (Swansea City), Diego Biseswar (ex-Feyenoord), Ryan Donk (ex-AZ) en Virgil Misidjan van de Bulgaarse Champions League-deelnemer Ludogorets zouden in aanmerking kunnen komen voor het team van Suriname als de wetswijziging wordt doorgevoerd.

'De bal ligt nu bij de politiek in Suriname. Ik ken genoeg jongens die er voor open staan. Ik kom er elke 6 maanden. Dit zou Suriname een 'boost' kunnen geven', aldus Leerdam.

De Surinaamse politiek zal echter wel spoedig een besluit moeten nemen. In juli volgend jaar begint voor Suriname, dat lid is van de de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, namelijk de kwalificatie voor het WK 2018.

Op dit moment bezet Suriname nog een troosteloze 149e plaats op de FIFA-ranking, achter landen als bijvoorbeeld Afghanistan (plaats 134), Vietnam (plaats 136), en Madagascar (143).

Havenautoriteiten van Curaçao en Aruba slaan handen ineen

Figaroa en De Castro (r) tevreden na ondertekening. (Bron foto: CPA)
Op korte termijn waarschijnlijk meer samenwerkings- overeenkomsten met havens in regio


De Curaçao Ports Authority (CPA) en de Aruba Ports Authority (APA) hebben afgelopen dinsdag een intentieverklaring ondertekend. Humberto de Castro, de directeur van CPA, en Jossy Figaroa, de directeur van APA, zijn overeengekomen om een wederzijdse samenwerking aan te gaan met een viertal principiële uitgangspunten. 

Deze uitgangspunten zijn het verbeteren van de economische welvaart voor de gemeenschap door de handel via beide ondernemingen, het bereiken van competitieve voordelen binnen de regio, het uitwisselen van informatie tussen de havens (onder andere op commercieel gebied) en het aantrekken van meerdere havens in het ‘Deep South Caribbean’ gebied om tot een samenwerking op het gebied van cruisetoerisme te komen.

De bedoeling is om deze doelstellingen te bereiken door gezamenlijk de krachten te bundelen op het gebied van marketing, het uitwisselen van informatie en verschillende aspecten van de maritieme industrie.

De Memorandum of Understanding heeft een looptijd van een jaar en zal - met de nodige aanpassingen indien nodig - worden vernieuwd na evaluatie.

Figaroa zegt vandaag, vrijdag 21 november 2014, in het Antilliaans Dagblad, dat de APA met dit initiatief is gekomen en dat hij enorm tevreden is dat de CPA dit voorstel met beide handen heeft aangegrepen.

Het is de bedoeling om op korte termijn vergelijkbare samenwerkingsovereenkomsten te tekenen met andere havens in de regio. De Castro ziet de samenbundeling van krachten van de twee havens als een geweldige mogelijkheid om wederzijdse synergie te creëren met betrekking tot strategische activiteiten en bovendien om gebruik te maken van de mogelijkheden om zaken te doen, waar beide eilanden in positieve zin van zullen kunnen profiteren.

8.000 Gevallen van chikungunya op Curaçao

Aantal zal eind november wellicht 11.000 bereiken


De chikungunya-epidemie op Curaçao eist zijn tol. Uit laatste cijfers blijkt, dat er momenteel 8.000 gevallen van chikungunya gemeten zijn en dat dit aantal naar alle verwachting eind november zal zijn opgelopen tot 11.000. Dat zegt epidemioloog van de GGD, Izzy Gerstenbluth, vandaag, vrijdag 21 november 2014, in het Antilliaans Dagblad.

Hij geeft aan dat de piek nog moet komen, voordat het aantal bijkomende gevallen zal gaan dalen. Gerstenbluth stelt, dat de GGD verschillende methoden hanteert om chikungunya in de gaten te houden, namelijk middels het laboratorium (labsysteem), de data die huisartsen naar de GGD sturen (klinische data) en via twaalf peilstations verspreid over het eiland (syndromic surveillance-system).

'Via dit laatste systeem, waarbij al tien jaar lang twaalf huisartsen verspreid over het eiland de situatie monitoren, hebben wij een goed en representatief beeld van wat er gebeurt op het eiland. De twaalf huisartsenposten vormen ongeveer tien procent van het aantal praktijken op het eiland. Als er bij deze klinieken een patroon geconstateerd wordt naar aanleiding van klachten van patiënten, dan gaan we ook bij de andere praktijken kijken. Op deze manier merken wij bijvoorbeeld een chikungunya- epidemie op.'

Middels het syndromic surveillance system wordt volgens de epidemioloog sinds eind juli een toename van het aantal chikungunyagevallen geconstateerd. Gerstenbluth: 'Sinds ongeveer drie weken rapporteren die artsen meer dan 100 gevallen van chikungunya per arts, per week. Dit gemiddelde betekent rond de 1.000 nieuwe gevallen van chikungunya per week op het eiland. Als wij een heel conservatieve en voorzichtige schatting maken naar aanleiding van de statistieken, dan verwachten wij 11.000 gevallen van chikungunya aan het einde van deze maand. Wij denken dat het een representatief beeld geeft.'

Gerstenbluth benadrukt dat het niet om bevestigde gevallen van chikungunya gaat. Die gevallen komen namelijk via het laboratorium binnen. 'Op dit moment zijn er 827 bevestigde chikungu- nyagevallen op het eiland. Deze komen voort uit 2.700 afgenomen testen.'

Volgens de epidemioloog komt slechts een topje van het aantal meldingen bij het laboratorium binnen en loopt het laboratorium een aantal weken achter, waardoor die cijfers achterhaald zijn. De GGD denkt dus dat de 8.000 gevallen die momenteel gemeten zijn middels de peilstations, meer in de richting komen van het werkelijke aantal besmettingen met chikungunya.

Verkiezingsactiviteiten Binnenlandse Zaken beginnen woensdag 26 november

'Vanaf volgende week zijn we herkenbaar en zichtbaar'


De verkiezingsactiviteiten van het ministerie van Binnenlandse Zaken starten volgende week woensdag. Het logo, een verkiezingslied, de slagzin en een speciale website zullen dan worden gelanceerd en gebruikt worden bij elke activiteit van het ministerie tot de dag van de verkiezing. Dat zegt Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de voorlichtingscommissie, vandaag, vrijdag 21 november 2014, in de Ware Tijd.

Tijdens deze campagne wil het ministerie zich vooral richten op 'voters education'. 'De voorlichting is al op een laag pitje gestart, maar vanaf volgende week gaan we op versneld tempo werken en zijn we herkenbaar en zichtbaar. We willen de mensen bewust maken van hun betrokkenheid en dat die te maken heeft met hun keuze.'

Een ander doel van de campagne is om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te laten komen en om zo weinig mogelijk ongeldige stemmen te hebben. Dit is ook de reden waarom in Sipaliwini op een andere manier en intensiever campagne gevoerd zal worden. Bij de verkiezingen van 2010 werden daar immers de meeste ongeldige stemmen uitgebracht.

Het verschil met de voorgaande verkiezingen is dat deze keer de sociale media een belangrijke rol krijgen. De programma's verschijnen in verschillende talen en in gebarentaal, met een educatief tintje over het Surinaams stelsel. 'Veel mensen weten niet dat ze voor twee organen (De Nationale Assemblee en Ressortraad) stemmen, omdat de Assemblee de boventoon voert.'

OW-minister Parmessar wil snel starten met bouw dijk bij Weg naar Zee

'Straks staat de zee voor de deur'

OW onderhandelt over financiering dijk met Islamic Development Bank


Rabin Parmessar, minister van Openbare Werken (OW), wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van de dijk die het Weg naar Zee-gebied moet gaan beschermen tegen de oprukkende Atlantische Oceaan. De bewindsman zei dit afgelopen woensdagavond tijdens een NDP-bijeenkomst aan de Matawliweg, aldus bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 21 november 2014.

Parmessar onthulde ook, dat OW van plan is om de ringweg te verlengen tot aan de Vijfde Rijweg.

'Straks staat de zee voor de deur. Voor het zover is wil ik de gesprekken afronden om zo gauw mogelijk te beginnen aan de dijk', sprak Parmessar.

Een delegatie van de Islamic Development Bank komt 7 december naar Suriname. 'We hebben de afgelopen maanden onderhandeld over de financiering van de dijk . Wij hopen de gesprekken op die dag te finaliseren', aldus Parmessar.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
De oeverbescherming gaat lopen vanaf het crematieoord tot Leonsberg. De bescherming zal niet over het heel traject verhard zijn zei Parmessar. Op bepaalde delen zullen kleidammen, parwa en mangrove het land beschermen tegen de zee. Voor het project is ruim 80 miljoen Amerikaanse dollar nodig.

De Ringweg zou eerst doorgetrokken worden tot aan de Henry Fernandesweg te Weg naar Zee. Parmessar stelde woensdagavond, dat de weg niet berekend is op het extra verkeer. Daarom is besloten de Ringweg aan te sluiten op de Vijfde Rijweg, die buiten de drukte valt. Maar, de plannen stuiten - en dat is niet vreemd in het land - op grondproblemen.

'Deskundigen zijn bezig om de grondrechtelijke zaken in orde te maken. Veel van de gronden zijn al uitgegeven. We zitten midden in dat traject.'

Nederlandse milieucrimineel Nicolaas Duindam op opsporingslijst Interpol

Duindam (55) verdacht van handel in wilde dieren vanuit Brazilië


Interpol heeft de Nederlandse voortvluchtige verdachte van onder meer illegale handel in wilde dieren, Nicolaas Duindam (55), op de internationale opsporingslijst voor milieucriminelen gezet. Hij is daar samen met acht buitenlandse verdachten opgezet, laat Meld Misdaad Anoniem vandaag, vrijdag 21 november 2014, weten.

De Nederlander wordt beschuldigd van deelname aan een internationale criminele organisatie. Die is volgens Interpol verantwoordelijk voor de handel in wilde dieren vanuit Brazilië. Duindam verblijft vermoedelijk in Nederland.

De plaatsing van de negen verdachten op de lijst is onderdeel van Operation Infra Terra. Dat is een actie van de internationale politieorganisatie Interpol die zich richt op milieucriminaliteit. De negen worden naast verboden handel in wilde dieren ook verdacht van illegale houtkap, verboden visserij en de illegale handel in ivoor.

De operatie is een vervolg op soortgelijke eerdere acties. Daarbij werden tot nu toe wereldwijd zeshonderd arrestaties gedaan.

Ioannis Kokkinis van Interpol doet een dringende oproep aan mensen die meer informatie hebben over de verdachten. 'Deel je informatie met de politie, Interpol of Meld Misdaad Anoniem. Zelfs kleine details kunnen waardevol zijn als deze gecombineerd worden met bestaande informatie. Het kan het ontbrekende puzzelstukje zijn in de opsporing van een verdachte.'

Rijstboeren dragen president Bouterse oplossingen aan voor problemen sector

Veel rijstboeren kampen met achterstanden schuldaflossingen


Rijstboeren hebben woensdag in een brief aan president Desi Bouterse enkele mogelijke oplossingen voorgesteld voor de rijstsector. Het bevriezen van de bankleningen, het terugdraaien van de geboekte rente op de leningen en de landbouwers in staat stellen middels een herfinanciering de huidige lening tegen een lagere rente te mogen aflossen, zijn enkele van de voorstellen, zegt rijstboer Radja Ahmadkhan vandaag, vrijdag 21 november 2014, in de Ware Tijd.

Daarnaast stellen de rijstboeren voor om de rente bij de commerciële banken te verlagen naar het rentetarief van 6,75% van het Agrarisch Krediet Fonds (AKF). Een andere optie is de Landbouwbank te vragen om leningen van padieboeren bij andere financiële instellingen over te nemen tegen de AKF-rente.

Er zijn meer dan zestienhonderd boeren en meer dan tienduizend arbeiders die direct betrokken zijn bij de rijstsector en die vanwege de huidige situatie in de problemen komen. Volgens Ahmadkhan worden momenteel veel rijstboeren bedreigd met openbare verkoop van hun bezittingen vanwege de grote achterstand in de schuldaflossing.

Een ander probleem, waar met name de padieboeren mee zitten, is de lage opkoopprijs voor padie. De regering subsidieert de landbouwers per hectare, maar dat bedrag is minder dan de boeren aanvankelijk hadden gevraagd.

Ministerie van Volksgezondheid start tv-serie over de muskiet

'Maskita tori' moet bijdragen aan vergroten kennis burgers over muskieten

Aanleiding de bestrijding van chikungunyavirus


Binnen twee weken zal in verband met de bestrijding van het chikungunyavirus de vijfdelige televisieserie ‘Maskita tori’ gelanceerd worden. Dit maakte Marthelise Eersel, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, gisteren bekend tijdens een persconferentie op het kabinet van de vicepresident, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 21 november 2014.

Het doel hiervan is om informatie te verstrekken over de muskiet en hoe deze te bestrijden. Eersel stelde, dat er nog steeds mensen zijn die slecht geïnformeerd zijn over de ziekte en hoe deze is te voorkomen. Het is belangrijk dat de burgerij ook een bijdrage levert bij de bestrijding van de ziekte.

De voorlichtingsactiviteiten in de verschillende woonwijken worden gecontinueerd. De 'Tap yu bari' campagne die vorige maand in Commewijne is gelanceerd wordt vervolgd in gebieden waar vooral veel water wordt opgeslagen, bijvoorbeeld in het binnenland.

De voorlichtingssessies voor leerkrachten gaan ook door. Het ligt in de bedoeling dat de leerkrachten de informatie die ze krijgen doorspelen aan de schoolkinderen. Eersel zei verder, dat er nu ook voorbereidingen worden getroffen om een informatiebundel over muskieten te ontwikkelen die mogelijk kan worden opgenomen in het onderwijsleerplan.

Asabina (BEP): 'Problemen op onderwijsgebied in binnenland zijn verontrustend'

'Jubelverhalen beleidsmakers en politici berusten niet op waarheid'


Het BEP-Assembleelid Ronny Asabina maakt zich grote zorgen over het onderwijs in het binnenland dat nog steeds met dezelfde problemen kampt die hij al op 24 september per brief (zie onderaan) onder de aandacht bracht van onderwijsdirecteur Robert Peneux van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, MinOV. 

Asabina hield woensdag een motivatiesessie voor examenkandidaten van LBO Brokopondo, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 21 november 2014. Het gaat om een groep van 43 leerlingen.

Volgens de politicus is de motivatie van leerlingen, leraren, schoolleiders en bestuurders is een drijvende kracht in het verbeteren van het onderwijs. 'Helaas moest ik na de sessie woensdag heel veel problemen op onderwijsgebied aanschouwen en aanhoren, variërend van problemen op het gebied van schoolvervoer, overvolle klassen, onvoldoende schoolmeubilair, lesmateriaal, huisvestingsprobleem van leerkrachten, nutsvoorzieningen, tot problemen op het gebied van doorgroeimogelijkheden voor de aldaar aanwezige leerkrachten.'

Basisscholen zijn nog niet voorzien van lesmateriaal van de nieuwe leermethode, leerlingen op VOJ-niveau, die bij toerbeurt onderwijs moeten volgen, vanwege een schrijnend en onhoudbaar tekort aan lokalen. Het vlot maar niet met de uitbreiding van VOJ Brokopondo, waarvan de bouwwerkzaamheden het derde jaar zijn ingegaan. Afgezien van de drie lokalen die met ondersteuning van het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco in orde worden gemaakt, staat het geraamte van de twee vleugels tellende uitbreiding, er verlaten bij.

'Dan praat ik niet eens over het plaatselijke Nucleus Centrum waarvan de airconditioning reeds geruime tijd is uitgevallen. Scholieren die de avond-MULO te Brokopondo-centrum, Brownsweg en de avond technische school te Klaaskreek bezoeken, dreigen de boot te missen omdat zij niet langer in staat zijn om op te draaien voor de transportkosten, die zelfs oplopen tot Srd 400 op maandbasis per scholier', stelt Asabina.

Ook is hem gerapporteerd dat het project Naschoolse Opvang in het district Sipaliwini, voor dit nieuwe schooljaar nog niet is opgestart. Het gaat om ruim veertig scholen. Ook op het gebied van volwassenen educatie wordt met meerdere maten gemeten en is de ongelijkheid evident. Vanaf de start van het huidige schooljaar ontbeert men volwassenen educatie, de zogenaamde Bigi Sma Skoro in bijvoorbeeld het Boven Surinamegebied. Op vier locaties werd Bigi Sma Skoro in het Boven Surinamegebied verzorgd. De onderwijsgevenden, die aan de Bigi Sma Skoro zijn verbonden, zijn nu pas uitbetaald, vanaf maart, aldus de politicus.

Al deze zaken werken demotiverend, stelt het Assembleelid. Ondanks het feit dat er 'zeer zwakke scholen' in het binnenland voorkomen, worden er vanuit het ministerie weinig prikkels tot verbetering gegeven, zo stelt Asabina.

Het aanbod van kwaliteitsvol en fatsoenlijk onderwijs laat heel veel te wensen over. Het aantal scholen waar kinderen jaar in jaar uit veel te weinig de kans krijgen om te leren is niet sterk teruggelopen, omdat er niks gedaan wordt om het tij te keren, aldus de BEP-politicus.

'De problemen en uitdagingen op onderwijsgebied in het binnenland zijn verontrustend. De jubelverhalen die beleidsmakers en politici over onderwijs in het binnenland ophangen berusten in belangrijke mate niet op waarheid.'

Brunswijk gaat 150 woningen bouwen in Marowijne

Directeur Woningbouw Coöperatie Marowijne Brunswijk in zee met Equator Development


Ondernemer, voetballer, goudzoeker en ABOP-voorzitter en -Assembleelid Ronnie Brunswijk heeft als directeur van Woningbouw Coöperatie Marowijne zijn handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst met het bedrijf Equator Development voor de bouw van 150 woningen in Marowijne. Het gaat om 100 woningen in Moengo en 50 in Albina. Hiermee hoopt de politicus een aanvang te maken om de woningnood in Marowijne te helpen lenigen, aldus Starnieuws vandaag, 21 november 2014.

New Homes Development is de handelsnaam van Equator Development. Kenneth Zandvliet tekende namens de onderneming. Volgens de website van New Homes Development is zij 'een in Suriname gevestigde ontwikkelingsmaatschappij, die in samenwerking met de Surinaamse overheid  woningbouwplannen heeft ontwikkeld, met Nederlandse kwaliteit en deskundigheid maar ook snel en flexibel'.

Volgens Brunswijk is er terrein ter beschikking dat ondertussen al bouwrijp is gemaakt. Het gaat om sociale woningen met drie slaapkamers en een woonoppervlakte van 47 m2 tot luxe woningen met een woonoppervlakte van 110 m2. De onderneming biedt vijf typen sleutelklare woningen aan. Begin februari wordt gestart met de bouw.

De prijs van de sociale woning bedraagt 15.000 Amerikaanse dollar en de luxe woningen zijn voor 50.000 Amerikaanse dollar verkrijgbaar. Er zal volgens Brunswijk een mogelijkheid bestaan voor honderd procent financiering via de bank. De maximale looptijd van de lening, met een zachte rente, is 20 jaar. De bouw vindt plaats binnen afzienbare tijd en zal verder met Equator Development  worden opgevoerd naar meer dan 500 woningen op middellang termijn, aldus Brunswijk.

Het ligt in de bedoeling om ook te gaan naar de overige districten, zegt Brunswijk. Hij onthult dat met dit plan ook het project Albina Village wordt gebouwd. In Albina zal een luxe wijk worden neergezet voor de hogere inkomensklasse. 'Punt is wi e go na den mofinawan fosi en yepi poti un man', zegt Brunswijk.

De registratie zal binnenkort plaatsvinden te Moengo. De Woningbouw Coöperatie Marowijne zal de screening doen.

De zaak Dino Bouterse: Deel 4 - 11 november 2013 - 16 november 2013

Zoon president Suriname in VS verdacht van wapen- en drugshandel en betrokkenheid bij Hezbollah


INLEIDING

Suriname werd eind augustus 2013 ‘opgeschrikt’ door de arrestatie van Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president Desiré Delano Bouterse, in het Midden-Amerikaanse Panama. Hij zou in opdracht van de VS zijn opgepakt op de internationale luchthaven bij de hoofdstad Panama Stad en mogelijk in een val zijn gelokt door Amerikaanse agenten. Justitie in de VS verdenkt Dino Bouterse van drugs- en wapenhandel en van enige betrokkenheid bij de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Een kompaan van Dino, Edmund Quincy Muntslag, werd dezelfde dag gearresteerd op Trinidad & Tobago, verdacht van drugshandel. De VS heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Natuurlijk leidt de arrestatie van vooral Dino tot de nodige ophef en vele politieke en maatschappelijke reacties, zowel in Suriname als in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. De arrestatie van de zoon van de president van Suriname doet het land geen goed en met name niet de regering, die haar uiterste best doet om in de week na de arrestatie van Dino Bouterse alle plooien glad te strijken en vooral duidelijk te maken, dat hij er door de Amerikaanse autoriteiten willens en wetens is ingeluisd. Maar, anderen doen juist hun uiterste best om zowel het misdadig verleden van Dino als dat van zijn vader bij herhaling bloot te leggen, te benadrukken en te wijzen op hun contacten met bepaalde personen en drugshandelaren in landen als Guyana, Colombia en Venezuela om beiden maar zo verdacht mogelijk te laten lijken. Landen waar zowel vader als zoon nogal eens bezoeken aan brachten. Sommige van die contacten zijn bewezen, anderen niet.

Om ‘de zaak Dino Bouterse’ inzichtelijk te krijgen publiceert De Surinaamse Krant een chronologisch overzicht, op datum, samengesteld in diverse opeenvolgende delen, van gebeurtenissen en dergelijke vanaf het moment van aanhouding van de zoon van president Desi Bouterse, Dino, tot het uiteindelijke vonnis, uitgesproken op ...... De delen zijn eerder verschenen op dit blog.

Vandaag, vrijdag 21 november 2014, deel 4 met gebeurtenissen in de zaak Dino Bouterse van 11 november tot en met 16 november 2013. Volgende week vrijdag, 28 november 2014, deel 5 met gebeurtenissen in de zaak Dino Bouterse van 5 december 2013 tot en met 16 juni 2014.


Een overzicht (vervolg)

11 november 2013
* Persbureau Novum: Opschudding in Suriname over Amerikaanse terrorisme-aanklacht tegen Dino Bouterse
* Santokhi: ‘Dino kan niet op eigen houtje hebben gehandeld’ – ‘Lackin begaat met verklaring ongelooflijke blunder’
* Verdediging Dino wil uitstel om omvang bewijs
* Angelic Alihusain-del Castilho, ondervoorzitter DA91: Integriteit Surinaams nationaal en diplomatiek paspoort heel ernstig aangetast door zaak Dino’ – ‘Laat Suriname geen schandalenrepubliek worden’

Natuurlijk krijgt de verzwaarde aanklacht tegen Dino Bouterse ook de nodige aandacht in de Nederlandse media. Zo bericht het Nederlandse persbureau Novum maandag 11 november dat die hernieuwde Hezbollah-aanklacht ‘in Suriname het hele weekeinde voor flinke opschudding heeft gezorgd’. Dat bericht is onder andere overgenomen door het Nederlands Dagbad met als kop ‘Suriname in rep en roer om Dino Bouterse’. De rechter in New York stemde intussen in met een eis van de advocaten, die meer tijd vroegen om de verdediging voor te bereiden. De volgende zitting vindt pas plaats op 7 februari, zo schrijft Novum.
Het vierkoppige advocatenteam in New York noemde de aanklacht zaterdagavond al ‘een belediging voor hun cliënt en het goede volk van Suriname’. Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken, was het hele weekend te zien op de staatstelevisie. Ook hij sprong in de bres voor Bouterse junior. ‘Ons mooie land, een multi-etnische bloementuin, staat wereldwijd bekend als tolerant en vredelievend. Wij hebben niks te maken met terrorisme.’
De oppositie reageerde daarop, volgens Novum, als door een wesp gestoken. ‘In plaats van met gepaste terughoudendheid te reageren en het rechtsproces af te wachten, verkondigt minister Lackin nu al dat de verdachte onmogelijk schuldig kan zijn. De regering probeert de gemeenschap een rad voor de ogen te draaien’, zo luidt een communiqué.

Ondertussen neemt de druk toe op het Openbaar Ministerie in Suriname. Uit de tenlastelegging blijkt, dat Dino Bouterse toegang had tot valse paspoorten en grote voorraden cocaïne bijhield in zijn overheidskantoor. De vraag rijst nu, aldus het Nederlandse persbureau, wie mogelijk nog meer betrokken was.
‘De Procureur-Generaal moet zo snel mogelijk uitzoeken wat hier is gebeurd. We hebben niet voor niks wetgeving die terrorisme en de financiering daarvan strafbaar stelt’, aldus Chandrikapersad Santokhi, oppositieleider en voormalig minister van Justitie.

Desi Bouterse noemde twee maanden geleden de arrestatie van zijn zoon al een ‘enorme klap’, maar reageerde nog niet op de nieuwe beschuldigingen. De kans is groot dat hij zijn zoon nooit meer zal terugzien. Wel is sinds zaterdagavond de bekende Nederlandse strafpleiter Inez Weski, die Bouterse onder haar cliënten mag rekenen, in Suriname. Tegenover nieuwssite Starnieuws bevestigt ze dat ze overleg moet plegen met ‘enkele cliënten’, maar de zaak-Dino zou daarbij niet aan de orde zijn.

VHP-leider en oud-minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, wil een strafrechtelijk onderzoek naar de nieuwe aanklacht tegen Dino Bouterse (41). Dat zegt Santokhi in een interview met de Nederlandse omroep NOS (http://nos.nl/artikel/573545-surinaams-onderzoek-dino-bepleit.html).

Preet Bharara
Openbaar aanklager Preet Bharara in New York kwam 8 november met een nieuwe aanklacht tegen Dino. Naast verdenking van internationale drugshandel, illegaal wapenbezit en illegale wapenhandel, wordt Dino nu ook verdacht van de bereidheid tot steun aan de terreurorganisatie Hezbollah.
Volgens Santokhi kan Dino niet op eigen houtje gehandeld hebben en zijn de strafbare feiten ernstig genoeg om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. ‘Ik vind dat de Procureur-Generaal de taak heeft om de zaak ‘to the bottom’ te onderzoeken’, zegt de oud-minister. Dat zou volgens hem moeten gebeuren in samenwerking met de Amerikaanse Justitie. ‘Suriname heeft uitstekende bilaterale relaties met de Verenigde Staten. Er zijn talloze verdragen inzake drugshandel, mensensmokkel en ook terrorismebestrijding. Redenen genoeg dus om een gezamenlijk onderzoek te doen.’ 

President Bouterse reageerde in september, kort na de arrestatie van Dino in Panama, sceptisch op de aanhouding van zijn zoon. ‘De timing was op de klok af perfect’, zei Bouterse toen doelende op de arrestatie van zijn zoon door de Amerikanen, aldus NOS-correspondent Harmen Boerboom in Paramaribo.

Santokhi gelooft daar niet in. ‘Amerika is een rechtsstaat met onafhankelijke rechters. Als er geen bewijs is, dan zal Dino worden vrijgesproken. Het is belangrijk dat de Surinaamse regering en het Surinaamse OM de beschuldigingen van de Amerikanen serieus nemen. Als was het alleen al vanwege het feit dat we bondgenoten zijn in de strijd tegen drugs.’ NOS: Maar waarom die enorme undercoveroperatie om Dino te vangen? Speelt daarbij niet mee dat hij de zoon van de Surinaamse president is? ‘Dino is een hardnekkige crimineel. Hij heeft hier in Suriname ook vastgezeten. Als je criminele activiteiten blijft ontplooien, dan blijft justitie op je jagen. En als je internationale criminele activiteiten ontplooit, dan moet je niet verbaasd zijn als je internationale opsporingsinstanties achter je aankrijgt’, aldus Santokhi, die, zo schrijft de NOS, ook politieman is geweest.

Wel zei minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken van Buitenlandse Zaken in een videoboodschap: ‘We zijn voor de wereld een voorbeeld van multi-etniciteit. We zijn tolerant en respecteren elkaars religie. Voor terrorisme is geen plaats, omdat dat niet onze levenshouding is.’
Santokhi vindt, dat Lackin met zijn reactie ‘een ongelooflijke blunder’ heeft begaan. ‘In plaats van dat hij zegt dat de regering zich distantieert van de daden van het individu Dino Bouterse, doet hij nu net of ons land als geheel door de Amerikanen is beschuldigd’, aldus Santokhi tegen de NOS.

De Ware Tijd bericht 11 november dat de verdediging van de zoon van de Surinaamse president extra tijd van de rechtbank in Manhattan, New York, wil. Volgens de advocaten is het door Justitie geproduceerde beeld- en geluidsmateriaal te omvangrijk om binnen de opgegeven tijd te kunnen verwerken. Volgens de krant is gevraagd om hun weerwoord te mogen indienen op uiterlijk zeven februari 2014.

‘Dit verzoek is noodzakelijk, omdat de verdediging het leeuwendeel van de informatieverschaffing in de week van zes oktober heeft ontvangen. Deze informatieverschaffing kwam in de vorm van een harde schijf die een omvangrijke hoeveelheid audio- en video-opnamen, elektronische correspondentie, vertalingen, foto’s en justitiële rapporten bevat. Met name de opnames zijn van wisselende kwaliteit en sommige deelnemers spreken andere talen dan het Engels’, zo staat in het verzoekschrift.

Volgens de verdediging blijft het wellicht niet bij dit materiaal. De vervolging heeft namelijk aangekondigd. dat er meer zit aan te komen. Het verzoek is ingewilligd door rechter Shira Scheindlin. Die heeft er wel bij vermeld, dat er geen tweede keer uitstel zal worden verleend. De verdediging zegt ook ‘overvallen’ te zijn door de meest recente aantijging. Behalve voor drugs- en wapenhandel, wordt Bouterse nu ook vervolgd voor samenspannen met Hezbollah.

Op 11 november 2013 verschijnt ook onderstaand ingezonden stuk van de hand van Angelic Alihusain-del Castilho, ondervoorzitter van de politieke partij DA91, dat onder andere is geplaatst op de website van Obsession Magazine


Integriteit Surinaams nationaal en diplomatiek paspoort heel ernstig aangetast door zaak Dino - ‘Laat Suriname geen schandalenrepubliek worden‘

De situatie van Suriname wordt het best verklaard met een oud gezegde: ‘Een vis rot van de kop naar beneden’. Wanneer de kop rot is, kan de rest van het lichaam niet gezond blijven. En wanneer zij in de voorhoede verbonden blijven met mega-corruptie, is het moeilijk om kleinere ambtenaren verantwoordelijk te houden voor het aannemen van kleine bedragen in smeergelden. 

De nummer 1 nationale veiligheidsdreiging van Suriname is corruptie en deze baant zich een weg door de vitale onderdelen van de staat, verzwakkend voor de interne veiligheid en belemmerend voor het buitenlands beleid. 

Als land moeten we verschillende urgente nationale veiligheidsbedreigingen het hoofd bieden. Maar slechts één van hen -politieke corruptie- vormt een levensbedreigend gevaar voor de Staat, welke in realiteit is gedegenereerd naar een republiek van megaschandalen. Het indringende misbruik van openbare ambten voor persoonlijk gewin is een kwaad, dat zich verspreidt over de cruciale onderdelen van de staat, en Suriname zijn kracht ontneemt. Wanneer belangrijke besluiten, vanaf de aanschaf van middelen voor de brandweer tot aan beleidsaanpassingen, vaker besmet zijn met corrupte overwegingen, is het onvermijdbaar dat de nationale veiligheid wordt gecompromitteerd. 

Doelwit
Als Suriname nu door velen gezien wordt als een zwak land, moet de schuld hiervan gegeven worden aan de corrupten en gecompromitteerden die dit land leiden. Deze verzwakking van Suriname heeft ons land tot een verleidelijk doelwit gemaakt voor hen die erop uit zijn onze nationale veiligheid te ondermijnen.
‘Een vis rot van de kop naar beneden’. In feite is het een zelfverklarende cyclus van corruptie op alle niveaus van de overheid en dat heeft de nationale veiligheid van Suriname gemaakt tot onze Achilles hiel.
Hoewel het dringend vereist is dat de regering onderzoek instelt naar de feiten genoemd in de beschuldigingen geuit naar de zoon van de president bij monde van de Amerikaanse openbare aanklager Preet Bharara, is het verwachtbaar dat de ingangen en middelen mogelijkerwijs ingezet door deze zoon, het resultaat zijn van corruptieve praktijken.
Het is de institutionele corruptie in de hoogste instituten van staat welke de republiek nu bedreigt en vernietigt. Wanneer binnenlands beleid ernstig aangetast is door corruptie, kan het buitenlands beleid op geen enkele wijze dynamisch, proactief en geloofwaardig zijn.

We zijn als Surinamers nu geen getuige meer van slechts corruptie, maar van regelrechte nationale plundering. De consequentie is dat onze instituten met de dag zwakker worden. Daarbij gevoegd is het nu zover dat vanwege de hoge frequentie van dagelijkse schandalen over ons uitgestort, de publieke ontzetting nog maar van korte duur is.
Inderdaad, een strategie die vaak wordt toegepast om de publieke woede te verzachten over het bekend worden van een nieuw megaschandaal is om tweedelijns corruptie op selectieve wijze aan te pakken. Het misbruik van overheidsinstanties en intellectuelen hiervoor behoort tegenwoordig tot de dagelijkse gang van zaken.

Aanval op nationaal belang
Corruptieschandalen beginnen nu de vorm aan te nemen van televisieseries, met fascinerende maar misleidende complotten. Om de aandacht van het publiek af te leiden, wordt de focus in het directe natraject altijd geplaatst op overheidsprocessen in relatie tot het onderzoeken van het schandaal, en niet op het instellen van een justitieel onderzoek om vast te stellen wie de daadwerkelijke profiteurs zijn en om het gestolene terug te vorderen of sancties te treffen.

Vergist u zich niet: het wegsluizen van miljoenen dollars naar internationale veilige havens is meer dan alleen crimineel wangedrag. Wanneer economische contracten worden getekend of beleidsbesluiten worden genomen teneinde een aardige som ‘tyuku’ op te strijken is dat gelijk aan een grove aanval op het nationaal belang.

Suriname heeft als corruption perception index van Transparency International een score van 37 (hoogste score 100) voor 2012. Hoewel er dagelijks vermoedens en aanwijzingen worden aangeleverd voor mogelijk corrupt handelen door beleidsmakers, wordt er geen enkele poging ondernomen door deze regering om deze handelingen te laten onderzoeken en waar nodig hun politici en beleidsmakers te veroordelen voor het voeren van een dergelijke oorlog met de staat.

Werkt verlammend
Laat ons duidelijk zijn: Corruptie verlamt ontwikkeling, ondermijnt sociale vooruitgang, ondermijnt het vertrouwen van burgers in de rechtvaardigheid en onpartijdigheid van de overheid, belemmert goed bestuur, erodeert de openbare orde, verstoort competitieve condities in ondernemers transacties, ontmoedigt nationale en internationale investeringen, kweekt een zwarte markt economie en voegt nieuwe veiligheidsgevaren toe.

Samenvattend, corruptie obstrueert een land in het realiseren van zijn doelen en ondermijnt de nationale veiligheid. De kanker van corruptie in Suriname heeft zich alarmerend verspreid naar elementen in de twee instituten die centraal zijn voor de toekomst van het land- de wetgevende en de uitvoerende machten. Recente onthullingen hebben andermaal benadrukt de diepe penetratie van politieke partijen door belangen van sleutelfiguren en de wijze waarop deze groep hun invloed aanwendt binnen de overheid bij het maken van beleid en zelfs media verslaggeving. Aantasting van de vrije media - de natie haar waakhond- moet ernstig voor opgepast worden, want deze is cruciaal.

De integriteit van ons nationaal en diplomatiek paspoort is heel ernstig aangetast door de recent geuite beschuldigingen tegen Dino Bouterse. Maar, niets is een duidelijker voorbeeld van het bijtend effect van de cultuur van corruptie dan de voelbare afname/instorting van de capaciteit van de staat. Onze economische dynamiek en groei zou geworteld moeten zijn in een groei geleid door de private sector. Maar hiervan is niets te merken. Integendeel zien we steeds meer dat de afbraak/neergang van de staat de grootste barrière is in onze mogelijkheden om onze belangen veilig te stellen. Heden zijn we getuige van de prijs die onze nationale veiligheid en ons imago internationaal betaalt ten gevolge van de wijdverspreide corruptie.

Als Surinamers eisen wij dat hier een onmiddellijke stop aan gebracht wordt. Wij eisen bescherming van onze nationale integriteit. Wij eisen onderzoek en bestraffing van hen die middels corruptief handelen ons land te schande zetten, onze samenleving bedreigen en onze nationale veiligheid in gevaar brengen.


13 november 2013
Santokhi (VHP): Onderzoek naar zaak Dino Bouterse/Edmund Muntslag inzake strafbare feiten op Surinaams grondgebied
VHP- en Nieuw Frontleider Chandrikapersad Santokhi is van oordeel, dat er naar aanleiding van de verzwaarde Amerikaanse aanklacht tegen Dino Bouterse (mogelijke betrokkenheid bij de Libanese organisatie Hezbollah) een grondig onderzoek moet worden ingesteld naar strafbare feiten die op Surinaams grondgebied zijn gepleegd door Dino en zijn metgezel Edmund Muntslag. Het Nieuw Front heeft in een verklaring de regering en procureur-generaal Soebhas Punwasi opgeroepen voor het verrichten van een onderzoek.

Santokhi stelt woensdag 13 november via Starnieuws dat er valse paspoorten zijn verstrekt door Dino Bouterse aan Libanezen. Er zijn drugs uitgevoerd vanuit Zanderij en er zijn wapens getoond. Nagegaan moet worden,volgens de voorzitter van de VHP, of die zaken op waarheid berusten. ‘De verdachten zijn geholpen door derden. Meer mensen zijn betrokken bij deze zaken. En daarvoor is een grondig onderzoek nodig’, aldus Santokhi. De oud-minister van Justitie en Politie zegt verder, dat de procureur-generaal ambtshalve een onderzoek kan instellen naar deze zaken. Dit kan gebeuren in samenwerking met de justitiële autoriteiten van de Verenigde Staten. ‘Alles moet aan het licht komen. Dat is belangrijk voor de rechtsstaat. Wij hebben in onze verklaring daartoe opgeroepen.’


14 november 2013
Justitie Suriname stelt onderzoek in naar strafbare feiten Dino Bouterse en Edmund Muntslag in Suriname
Procureur-generaal Soebhas Punwasi laat donderdag 14 november in een verklaring weten, dat een onderzoek gaande is naar eventuele strafbare feiten die gepleegd zouden zijn door Dino Bouterse en Edmund Muntslag in Suriname. Er is informatie ingewonnen die geleid heeft tot het samenstellen van een speciaal onderzoeksteam.

De verklaring van de procureur-generaal luidt:

Kort na het bekend worden van de vermoedelijke betrokkenheid van Dino Bouterse en anderen bij strafbare feiten op Surinaams grondgebied, waaronder overtreding van de Wet Verdovende Middelen, de Vuurwapenwet en paspoortzwendel, is in opdracht van het Openbaar Ministerie informatie vergaard met betrekking tot bovengenoemde strafbare feiten en de personen die daarbij betrokken zijn.De verzamelde informatie heeft geleid tot het, in overleg met de Korpschef van het Korps Politie Suriname (KPS), samenstellen van een speciaal onderzoeksteam van de Justitiële Dienst van het KPS. Onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie is het onderzoeksteam belast met een strafrechtelijk onderzoek naar de gepleegde strafbare feiten en de personen die daarvan verdacht worden.Op grond van de verkregen resultaten uit het strafrechtelijk onderzoek kan via rechtshulp nadere informatie aan het buitenland worden gevraagd.


15 november 2013
* Santokhi (VHP) blij met eigen Surinaams justitieel onderzoek in zaak Bouterse-Muntslag
* Lackin: ‘Schade imago Suriname zoveel mogelijk beperken’ – Kwestie Dino Bouterse leidt tot gesprekken met ambassadeurs – ‘Geen sprake vertroebeling relaties’
* Simon Wiesenthal Centrum in Argentinië reageert op verzwaarde Amerikaanse ‘Hezbollah’-aanklacht tegen Dino Bouterse
VHP-leider Chandrikapersad Santokhi zeg op Starnieuws ingenomen te zijn met het besluit van de procureur-generaal om een onderzoek in te stellen in de zaak Dino Bouterse en Edmund Muntslag. ‘Het is wel jammer dat in een rechtsstaat een onderzoek slechts volgt na druk uit de samenleving’, aldus Santokhi.

Santokhi stelt, dat de zaak al drie maanden speelt. Hij vindt dat minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken van meet af aan had moeten stellen dat hij ook voorstander is van een onderzoek. Nu het Nieuw Front heeft opgeroepen om een justitieel onderzoek te plegen naar strafbare feiten, wordt de informatie gegeven, aldus de VHP-voorzitter.

‘Wij hopen dat het Openbaar Ministerie alle ruimte en vrijheid krijgt om een onafhankelijk onderzoek te verrichten. We kijken uit naar het resultaat van het onderzoek.’

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft de handen vol dezer dagen. Er wordt intens gewerkt aan het beperken van de schade voor Suriname na de Amerikaanse Hezbollah ‘terrorismeaanklacht’ tegen Dino Bouterse. Onder meer is gesproken met de ambassadeurs in Suriname. Dat bericht de Times of Suriname.

Aangegeven is onder andere wat het standpunt is van Suriname wat betreft terrorisme. De aanklacht mag niet als afspiegeling worden gezien van de Surinaamse samenleving.
‘De ambassadeurs zijn ook hier om te blijven analyseren. Het gevoel dat ik gehad heb, is dat zij heel nuchter zijn. Iedereen ziet wat er gebeurt en dat het niets te maken heeft met de bilaterale zaken die we doen met andere landen’, zegt Lackin in de krant.

Ook met de Amerikaanse ambassadeur Jay Anaina is gesproken. De indruk is dat er geen sprake is van ‘vertroebeling’ van de relaties. ‘We weten dat er een scheidslijn is’, aldus Lackin. De focus is nu op zoveel mogelijk proberen eventuele schade te beperken. ‘Ik kan niet zeggen hoeveel het imago geschaad is. Wat we gaan doen, is Suriname presenteren zoals we zijn en hoe we in elkaar zitten en waarom we als volk geen behoefte hebben aan dit soort activiteiten.’

De aanklachten tegen de zoon van de president van Suriname bevestigen de vaststelling van ons centrum dat er een uitgebreid door Iran gefaciliteerd netwerk van slapende terroristische cellen aanwezig is in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.’


Dit stelt het Simon Wiesenthal Centrum, een van de grootste joodse mensenrechtenorganisaties ter wereld, in een vrijdag 15 november 2013 uitgegeven verklaring in haar kantoor te Buenos Aires, Argentinië:

Inquiry into Surinam and Trinidad Links with Hizbollah

Wiesenthal Center Monitors New York Court Inquiry into Surinam and Trinidad Links with Hizbollah

Centro Simon Wiesenthal
Cabello 3872, PB "C " (C 1425APR) - Buenos Aires - Argentina
Teléfono: (5411) 4802-1744 * Fax: (5411) 4802-1774
E-mail: info@cswlatinoamerica.org

“Charges against the son of Surinam President validate our Center’s claims of an extensive Iranian-fostered terrorist sleeper network across Latin America and the Caribbean”

Buenos Aires, 15 November 2013

Federal Prosecutors from the U.S. Court for the Southern District of New York have filed charges against Dino Bouterse, the son President Desi Bouterse of Surinam. Bouterse is serving his third mandate; two by coup d’etat, the third through elections. He is confined to Surinam due to a Dutch arrest warrant issued following his condemnation for drug trafficking and murder.

Bouterse Jr. was arrested in August 2013 in Panama and extradited to the United States. Among other crimes, he has now been accused of “offering support and resources [for a base in Surinam] to Hizbollah” - designated a terrorist organization by the United States and the European Union.

Investigators added that he also planned to use Trinidad and Tobago as a “bridge between the Middle East, South America and the U.S.” Bouterse reportedly expected to receive, apparently from Iran, an initial US$ 2,000,000 pay-off. “This investigation validates our Center’s claims of an extensive Iranian and Hizbollah sleeper network across Latin America and the Caribbean. These charges were already strengthened by a May report issued by Argentine Buenos Aires AMIA Jewish Center Prosecutor, Alberto Nisman. We had also learned in Trinidad and Tobago of young members of the Arab community who had left the islands for Hizbollah training in Lebanon,” stated Dr. Shimon Samuels, Director for International Relations of the Wiesenthal Center (see http://www.wiesenthal.com/site/apps/nlnet/content2.aspx?c=lsKWLbPJLnF&b=4441467&ct=13162023#.UoVSk3A2WDU ).

“Iran’s influence in the region is spreading beyond the original Venezuela-led ALBA bloc and the Triple Frontier region between Argentina, Brazil and Paraguay. We expect the New York inquiry to reveal further evidence of this terror network in Latin America and the Caribbean”, added Sergio Widder, the Center’s Director for Latin America. “The findings should be a clarion call for action to extirpate this scourge from the Americas, beginning with Argentine dissolution of its reckless accord with the Iranian patron of global terrorism for Buenos Aires and Tehran to jointly investigate the AMIA bombing. The only appropriate course would be to follow Europe in designating Hizbollah a terrorist organization”, concluded the Center’s officials.

For further information, please contact Dr. Shimon Samuels at +336 09770158 or Sergio Widder at +54911 4425-1306.

The Simon Wiesenthal Center is one of the largest international Jewish human rights organizations with over 400.000 members. It is an NGO at international agencies including the United Nations, UNESCO, the OSCE, the Council of Europe, the OAS and the Latin American Parliament.


16 november 2013
VHP: Gifmengers stellen VHP-voorzitter in kwaad daglicht
De VHP-mediacommissie reageert op in de media geuitte aantijgingen aan het adres van haar voorzitter Chandrikapersad Santokhi. ‘Exponenten van een coalitiepartij’ beweren dat Santokhi de hand heeft gehad in de arrestatie van Dino Bouterse in Panama eind augustus 2013:

Het is alom bekend dat Dino Bouterse op verdenking van cocaïne- en wapenhandel is aangehouden. Later is zijn aanklacht verzwaard. Hij zou volgens de Amerikaanse justitie hebben geprobeerd de internationale terreurorganisatie Hezbollah te steunen.

Volgens de federale rechtbank in New York zou Dino in ruil voor miljoenen dollars grote aantallen vermeende Hezbollah-leden toegang willen geven tot Suriname. De internationale terreurorganisatie Hezbollah zou Suriname kunnen gebruiken als een permanente basis om onder meer Amerikaanse doelen aan te vallen.

Na de arrestatie van Dino Bouterse is de VHP-mediacommissie geconfronteerd met mediaberichten over absurde aantijgingen aan het adres van onze voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Exponenten van een coalitiepartij beweren dat VHP-voorzitter Santokhi de hand heeft gehad in de arrestatie van Dino Bouterse.

De mediacommisie vindt dat, tegen beter weten in, deze exponenten van een coalitiepartij met hun sprookje moedwillig proberen de Surinaamse samenleving zand in de ogen te strooien. Deze gifmengers maken zelfs gebruik van een staatsmedium om de VHP-voorzitter in een kwaad daglicht te stellen.

De voorzitter van de VHP heeft reeds laten doorschemeren dat die beweringen een grappenmakerij is en geen boodschap heeft aan de gladde verkooppraatjes van de gifmengers. De VHP-mediacommissie keurt de lafhartige aantijgingen aan het adres van de partij voorzitter krachtig af en zal niet tolereren dat hij negatief wordt besproken.

De VHP-mediacommissie staat volledig achter de standpunten van haar voorzitter en roept de bevolking op om alert te zijn.

VHP-mediacommissie,
16 november 2013

'Pisnijdige' milieu-inspecteurs BOG dreigen weer met acties

Werkgever BOG zou zich niet aan gemaakte afspraken houden


Milieu-inspecteurs van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) dreigen weer in staking te gaan. Het lijkt er namelijk op, dat de werkgever zich waarschijnlijk niet aan gemaakte afspraak houdt om nog dit jaar de  achterstallige vervoerstoelage te betalen en de bevordering van milieu-inspecteurs door te voeren, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 21 november 2014.

Bondsvoorzitter David Bakker zegt, dat met de directie van het BOG in aanwezigheid van de ministers van Volksgezondheid en Binnenlandse zaken in september was afgesproken, dat de betaling eind november zou plaatshebben en de bevorderingen eind december.

De leden zijn volgens Bakker 'pisnijdig' en willen het werk neerleggen. Hij hoopt dat de overheid haar verantwoordelijkheid inziet bij de bestrijding van chikungunya. 'Wij trekken al langer aan de bel om zaken te realiseren.'

De directeur van het BOG, Lesley Resida  was niet bereikbaar voor een reactie, aldus de krant.

Door de staking van de bond in juli van dit jaar kwam de bestrijding van de muskiet die het chikungunyavirus overbrengt in het gedrang, omdat bijna alle afdelingen van de Milieu-inspectie waren lamgelegd.

De inspecteurs hebben onder andere als taak bespuitingen uit te voeren om de muskiet uit te roeien. Ook vernietigen BOG-medewerkers de broedplaatsen en inspecteren ze onder meer scholen. Ook geven ze voorlichting over het gevaar van de muskiet.

Eerste vliegtuig nieuwe luchtvaartmaatschappij Fly All Ways geland op J.A. Pengel

Maatschappij start in 1e kwartaal 2015 met vluchten


De nieuwe Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly All Ways is nog niet operationeel, maar een Fokker F70 met een capaciteit van 80 stoelen, heeft een afstand van 11.825 kilometer afgelegd om de Johan Adolf Pengelluchthaven en dat gebeurde gisteren, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 21 november 2014.

Voor Fly All Ways is 20 november een historische dag. De Fokker F70 met vier bemanningsleden aan boord is afgelopen dinsdag uit Norwich in Suffolk, Engeland, vertrokken en vloog via Norwich-IJsland-Iqaluit (Canada)-Hamilton (Canada)-Nassau (Bahama’s) en vervolgens Antigua naar Suriname.

De totale vliegtijd was 19 uur en 45 minuten, met een gemiddelde snelheid van 650 km per uur.

In het eerste kwartaal van 2015 zal de maatschappij haar diensten aanbieden aan het publiek van Suriname en de landen in de regio. Amichand Jhauw van Blue Wing Airlines is een van de investeerders in Fly All Ways.

De maatschappij diende in januari van dit jaar een verzoek in voor toestemming om in Suriname te mogen vliegen. De investeerders hadden toen al een bedrijfsvergunning van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme ontvangen.

Amichand Jhauw zei toen, dat gekeken werd naar meerdere landen in de regio als mogelijke bestemming in afwachting van groen licht van de lokale autoriteiten.

‘Wij zullen de vluchten opstarten met twee vliegmachines in onze vloot’, was het enige dat hij medio augustus kwijt wilde. Het gaat om twee Fokker 70-toestellen die van de KLM zijn overgenomen. Jhauw liet ook weten, dat het om een onafhankelijk bedrijf gaat, zonder banden met zijn eigen onderneming, Blue Wing Airlines, waarmee lokaal wordt gevlogen.