dinsdag 25 november 2014

Starnieuws: President Bouterse en zijn tenue trekken veel aandacht in Lelydorp

(Bron foto: Saskia R. Paiman)
Bouterse in legergroen met baret op


Voor Starnieuws lijken het tenue van president Desi Bouterse en zijn baret het belangrijkste om in het kader van de landelijke viering van Onafhankelijkheidsdag van vandaag, dinsdag 25 november 2014, in Lelydorp over te berichten. Hij was in legergroen gekleed, droeg de sjerp en had een baret op. 

Bouterse inspecteerde al rijdend de troepen, zoals dat internationaal in diverse landen het geval is, aldus Starnieuws. Hier zou vanwege logistieke omstandigheden voor gekozen zijn.

De verschillende gewapende diensten oogsten volgens de nieuwswebsite veel bewondering van het aanwezige publiek. De politiekapel speelde 'vrolijke deuntjes, terwijl de verschillende onderdelen van deze gewapende macht 'in keurige pasjes' langs het erepodium marcheerden.

Zoals elk jaar kreeg het leger enorm veel belangstelling van de aanwezigen.

Braziliaanse bareigenaar in Lawagebied schiet klant in buik

Barhouder op de vlucht


Een man van vermoedelijk Braziliaanse afkomst is door een Braziliaanse barhouder met een geweer neergeschoten in het Lawagebied te Marowijne, zo meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanmiddag, dinsdag 25 november 2014.

Uit voorlopig onderzoek blijkt, dat het slachtoffer ruzie kreeg met barhouder Milton B. De ruzie ontaarde in een handgemeen waarbij Milton B. gewond raakte aan het hoofd. De barhouder zou vervolgens een geweer hebben gepak vanachter de toonbank van zijn bar en gericht hebben geschoten op de klant. Die raakte gewond in zijn buikstreek en werd voor medische hulp overgebracht naar Frans-Guyana.

Milton B.is op de vlucht geslagen met medeneming van het geweer. De politie is op zoek naar hem.

Surgold verwijdert vooralsnog geen machines en ander materieel goudzoekers uit Meriangebied

Bedrijf gaat toch rechtstreeks bewoners Paramaccaans gebied informeren


Surgold/Newmont ziet voorlopig toch af van het verwijderen van machines en ijzer materieel zoals kapotte auto’s en graafmachines uit haar concessie in Paramaccaans gebied. Het bedrijf zal binnenkort eerst de bewoners van dorpen als Langatabiki informeren over deze plannen. 

Dat zegt Adriaan Adawde, voorzitter van de Paramaccaanse Onderhandelingscommissie (POC), vandaag, dinsdag 25 november 2014, in de Ware Tijd.
Hij heeft gsteren een gesprek gevoerd met Surgold waarbij hem werd medegedeeld, dat het bedrijf de mensen op de hoogte zal stellen van het feit dat het haar concessiegebied wil ontdoen van door porknokkers achtergelaten materieel. Adawde had eerder via de krant laten weten, dat hij zich niet kon vinden in de wijze waarop Surgold de zaak wilde aanpakken.
Het bedrijf had een advertentie in de krant geplaatst waarin mensen werden opgeroepen om binnen twee weken onder meer machines en kapotte auto's te verwijderen uit haar concessie en die periode was 12 november verstreken.
De eigenaren gaven echter geen gevolg aan de oproep van het goudbedrijf en Surgold was van plan de zaken zelf te gaan verwijderen. 'Wij lezen nauwelijks de krant en zijn hierdoor niet geïnformeerd. Dus Surgold moet naar de mensen gaan', was de reactie van Adawde.Hij zal zelf tijdens individuele gesprekken met personen in het gebied ook de plannen van Surgold overbrengen.
Diverse machines zijn achtergelaten door illegale gouddelvers die in 2011 door de Commissie Ordening Goudsector uit het Meriangebied waren verwijderd.

Boom doodt 54-jarige arbeider te Atjoni


Man was werkzaam bij houtbedrijf


De 54-jarige Filepijn Danca Lamsa is gistermiddag bij een bedrijfsongeval dodelijk verongelukt te Atjoni, in het district Brokopondo. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanmiddag, dinsdag 25 november 2014.

Een boom viel op de man met als gevolg dat hij kort daarna ter plaatse is overleden. Hij was werkzaam bij een houtbedrijf.

In het belang van het onderzoek is het lichaam van Lamsa door de politie in beslag genomen na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie

Braziliaanse voetballegende Pelé weer in ziekenhuis

Pelé (74) kampt met urineweginfectie


De Braziliaanse voetballegende Pelé is gisteren opnieuw opgenomen in het ziekenhuis van Sao Paulo, enkele dagen nadat hij er een ingreep onderging voor het verwijderen van nierstenen. Volgens lokale media, waaronder Globo, vandaag, dinsdag 25 november 2014, kampt de 74-jarige Pelé met een urineweginfectie. 

Volgens een persbericht van het Albert Einstein-ziekenhuis van Sao Paulo ligt Pelé in het ziekenhuis voor een medische evaluatie, zijn toestand is stabiel.

Op 13 november liet Pelé enkele nierstenen verwijderen. Twee dagen later mocht hij het ziekenhuis verlaten.

Twee jaar geleden, op 15 november 2012, onderging de drievoudige wereldkampioen in hetzelfde ziekenhuis in Sao Paulo een chirurgische ingreep waarbij een heupprothese geplaatst werd.

Pelé, in eigen land 'O Rei' (De Koning) genoemd, is de topschutter aller tijden van de 'Seleção' met 77 doelpunten. Hij veroverde met Brazilië in 1958, 1962 en 1970 de wereldtitel.

School in Nijkerk zamelt geld in voor projecten in Suriname

(Bron foto's: nijkerk.nieuws.nl)
De Open Kring in actie voor Suriname


De kinderen van basisschool de Open Kring in Nijkerk hebben in de afgelopen weken een sponsoractie gehouden voor Stichting Romario.  De opbrengst (€. 1.600,-) komt ten goede aan de mensen en projecten die de stichting ondersteund in Suriname, aldus is vandaag, 25 november 2014, te lezen op nijkerk.nieuws.nl.

In 2014 heeft de Stichting Romario een bijdrage geleverd aan het opzetten van een bibliotheek in achterstandswijken van Paramaribo. Verder wordt Mario, een jongen met een verstandelijke en lichamelijke beperking, geholpen met verzorgingsartikelen en een rolstoel.

En mevrouw Pavion krijgt een huisje met de nodige aanpassingen.

De kinderen hebben een tekening gemaakt of een brief geschreven aan een kind in Suriname en een filmpje over hun school gemaakt. Ze kunnen zo iets uitwisselen met de kinderen in Suriname.

‘Geen inteelt bij overheid Curaçao’

Staten vindt niveau ambtenarenapparaat op eiland te laag

Minister Van der Horst: 'Lek zit bij consultants die assessments uitvoeren'

Sommige beleidsmedewerkers zouden niet eens opstel kunnen schrijven


'Ik doe niet aan inteelt', zo reageert de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Etienne van der Horst (PAIS) van Curaçao, op opmerkingen in de Staten over het lage niveau van het ambtenarenapparaat, zo bericht vandaag, dinsdag 25 november 2014, het Antilliaans Dagblad.

Van der Horst was gisteren in de Staten niet te spreken over het wervings- en selectieproces dat plaatsvindt voor het aantrekken van overheidspersoneel en heeft geconstateerd dat zelfs de assessmentbureaus zich niet houden aan de normen en de eisen aan het niveau verlagen om zo intern mensen te kunnen plaatsen. Dat noemt Van der Horst ‘inteelt’.

'We zoeken de besten van de minst goeden voor functies bij de overheid. We gaan het anders doen. Want er worden vragen gesteld hoe het zit met het bijscholen en upgraden van het personeel, maar het kost ons handen vol geld als niet de goede mensen op de juiste plek terechtkomen. De mensen die in dienst treden moeten voor 75 procent voldoen aan de functie-eisen en het profiel. En ik ga nog een stap verder. Ik wil met eisen komen voor de capaciteit en de kwaliteit van degenen die in de ‘commissie werving en selectie’ zitten en ik wil met eisen komen voor de consultantsbureaus die de assessments uitvoeren. Ook deze mensen moeten de juiste kwaliteiten hebben. Daar zit het lek. Het is niet eerlijk als we klagen over het overheidsapparaat, maar er zelf voor gezorgd hebben dat niet de juiste mensen op de juiste plek zitten.'

In reactie op een opmerking van een van de Statenleden die gesteld heeft, dat sommige beleidsmedewerkers niet eens een opstel kunnen schrijven, zegt Van der Horst: 'Er zijn beleidsmedewerkers die niet eens een opstel kunnen lezen.'

Een ‘Meldpunt Ongebruikelijke Aanstelling’ hoeft er volgens hem echter niet te komen. 'Misstanden kunnen op dit moment bij de ombudsman neergelegd worden. Hoewel het ambtenarenberoep inherent is aan enige politieke inmenging, moeten we dit tot een minimum beperken.'

Waar het gaat om het bijscholen van personeel verwijst Van der Horst naar de verantwoordelijkheid van elk ministerie. Hij heeft wel een apparaatbreed opleidingsplan om het overheidspersoneel integraal bij te scholen. Hier moet echter een strategie achter zitten. De minister: 'Als het gaat om carrièreplanning dan ben ik er voorstander van, dat de ambtenaar eerst aan moet tonen te willen werken en het werk ook goed moet doen. Als je talenten ontdekt en een ambtenaar goed presteert, kan dat beloond worden met een carrièreplanning. Daarbij zeg ik ook dat mensen verantwoordelijk zijn voor het upgraden van zichzelf. Je hebt je eigen loopbaan in de hand. De regering hoeft niet de rode loper voor je uit te leggen en je ook niet met fluwelen handschoentjes te behandelen.'

En, zo voegt de minister eraan toe, hij wil bijscholing, maar ook de salarisverhoging, verbinden aan een nieuw in te voeren beoordelingssysteem.

Mogelijk derde onderzoek naar functioneren Curaçaohuis en Gevolmachtigde minister Wiels

Wiels blijft onder vuur liggen.
Premier Asjes: Rekenkamer heeft kopie van SOAB-rapport opgevraagd

Rijksministerraad tevreden met werk Wiels


Na het onderzoek van de SOAB (Stichting Overheidsaccountantsbureau) naar het functioneren van het Curaçaohuis in Den Haag en het aangekondigde onderzoek van de ombudsman naar het functioneren van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels, lijkt een derde onderzoek in deze reeks op komst, aldus bericht vandaag, 25 november 2014, het Antilliaans Dagblad.

De Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) heeft onlangs bij de regering een kopie opgevraagd van het SOAB-rapport. Dat heeft premier Ivar Asjes afgelopen vrijdag in de Staten tijdens de behandeling van de begroting te kennen gegeven. Of dit betekent dat de ARC nu een eigen onderzoek naar het Curaçaohuis en Wiels gaat beginnen, blijft vooralsnog onduidelijk.

Shanela Cathalina, de directrice van de ARC, was onbereikbaar voor commentaar, aldus de krant.

Tijdens de Statenvergadering afgelopen vrijdag leverde Asjes kritiek op het feit dat de ombudsman met een onderzoek begint naar het functioneren van Wiels. De premier vroeg zich af wat voor nut zo’n onderzoek heeft, aangezien de SOAB net een onderzoek heeft afgerond.

'Gaat de ombudsman iets nieuws onderzoeken? De ombudsman heeft de regering vorige week geïnformeerd op eigen initiatief een onderzoek te zullen beginnen naar de Gevolmachtigde minister. De ombudsman zou dit doen gebaseerd op eigen vermoedens en artikelen die in de krant zijn verschenen', aldus Asjes, die ook aangaf dat dit vermoeden niet strookt met de werkelijkheid, omdat de leden van de Rijksministerraad juist tevreden zouden zijn met het werk verricht door Wiels. 'Dat is deze week ook weer bevestigd', aldus de minister-president.

Volgens Asjes heeft de ombudsman - een bestuursorgaan - het recht een onderzoek uit te voeren naar de Gevolmachtigde minister, maar dat hij degene is die uiteindelijk verantwoordelijk is.

'We respecteren het instituut van de ombudsman en zullen de resultaten van het onderzoek afwachten', zo sprak de premier afgelopen vrijdag. Tijdens deze vergadering gaf Asjes ook te kennen dat de ARC bij de regering om een kopie van het SOAB-rapport heeft gevraagd. 

'Dat hebben we ook opgstuurd. De ARC had ook de optie om naar buiten te treden en aan te geven dat ze onderzoek verrichten, maar ze hebben besloten eerst het rapport op te vragen. We zijn ervan overtuigd dat de serieuze professionelen die bij de ARC werken tot de conclusie zullen komen dat de Gevolmachtigde minister voor wat betreft het financiële gedeelte binnen de begroting heeft gehandeld en ook voor wat betreft het personeel juist heeft gehandeld.'

Jetty Mathurin: 'Verwijdering goed voor onafhankelijkheid Suriname'

Mathurin ontving 12 februari 2010 de Ereorde van de Gele Ster.
'Onafhankelijkheid is altijd positief, hoe het ook tot stand komt'


De verwijdering die door Desi Bouterse als president ontstond tussen Suriname en Nederland draagt misschien wel bij aan de Surinaamse onafhankelijkheid. Dat zegt de Nederlandse cabaretier van Surinaamse afkomst Jetty Mathurin vandaag, dinsdag 25 november 2014, op de Nederlandse zender Radio1. Vandaag is het 39 jaar geleden dat Suriname officieel onafhankelijk werd van Nederland.

Nederland bleef na 1975 wel geld geven aan Suriname, maar ook dit stopte in 2012 toen bleek dat Bouterse niet vervolgd zou worden voor zijn aandeel in de Decembermoorden. ‘Onafhankelijkheid is altijd positief, hoe het ook tot stand komt,’ vindt Mathurin. ‘Ik zeg niet dat het economisch gezien positief is voor Suriname, maar meer onafhankelijkheid maakt de situatie toch beter.’

Mathurin heeft gisteren de onafhankelijkheid al gevierd tijdens de ‘Telesur Srefidensi Comedyshow’ in Amsterdam, een avond waar verschillende Surinaams-Nederlandse cabaretiërs hun zegje doen over de onafhankelijkheid. ‘Het was een groot feest,’ aldus Mathurin. ‘De huidige Surinaamse regering werd ook flink op de hak genomen met humor.’

Volgend jaar zal er in verband met het 40-jarig onafhankelijksheidjubileum een extra grote viering zijn, vermoedelijk in de Heineken Music Hall, kondigde Mathurin alvast aan. Voor dat jubileumjaar wenst ze dat er 'een healing komt' in Suriname. 'Ik voel aan dit land dat er weinig vertrouwen is, en dat de gunfactor en het gevoel van veiligheid weg zijn. Ik wens dat dat weer terugkeert.'

Klik hier om het volledig interview met Mathurin op Radio1 te beluisteren.

De Ware Tijd: President Bouterse onderscheidt 110 burgers voor hun inzet voor Suriname

Ameerali feliciteert enkele gedecoreerden. (Bron foto: Jason Leysner/dWT)
Bouterse: 'Gedecoreerden laten juiste levens- en werkhouding zien'

Onder gedecoreerden oud-NPS'er Gordon Touw Ngie Tjouw

Media stoeien met juiste aantal gedecoreerden


President Desi Bouterse heeft gisteren 110 mensen onderscheiden vanwege hun verdiensten voor Suriname. In de Congreshal werden de versierselen opgespeld door onder andere vicepresident Robert Ameerali, verschillende ministers en de First Lady, aldus bericht vandaag, dinsdag 25 november 2014, de Ware Tijd Online.

Volgens Bouterse hebben de gedecoreerden zich onderscheiden doordat ze hebben laten zien de juiste levens- en werkhouding te hebben. 'Ze hebben niet alleen gedemonstreerd doorzettingsvermogen te hebben, maar ook hoe op een opbouwende wijze om te gaan met hun omgeving. Laten we als Surinamers een voorbeeld nemen hoe we onze mensen moeten eren, zonder onderscheid te maken welke plaats ze innemen op de maatschappelijke ladder.'

De hoogste onderscheiding, die van Commandeur in de Ere-Orde van de Gele Ster met zwaarden, ging naar de Nederlandse Ad van Wingerden. Hij was de initiatiefnemer van het TRIS-monument (Troepenmacht in Suriname) dat eind 2013 werd onthuld in Fort Zeelandia. Het ministerie van Defensie had hem voorgedragen, omdat hij zich altijd heeft ingespannen om de relatie tussen Nederland en Suriname in stand te houden en te verstevigen, ook de afgelopen jaren toen die relatie onder spanning stond.

Van Wingerden: 'Ik had nooit gedacht dat dit mij ten deel zou vallen. Dit is buitengewoon bijzonder om als niet Surinamer met zo’n een hoge eer onderscheiden te worden.'

Marlon Oosterling, hoofd Dienst Watervoorziening bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen werd voor de tweede keer gedecoreerd, deze keer als Commandeur in de Ere-Orde van de Palm.

'Het is een onderscheiding hoger dan de vorige en dat betekent dat er hard wordt gewerkt', aldus Oosterling. Ook Gordon Touw Ngie Tjouw, de onlangs naar de Pertjajah Luhur overgestapte voorzitter van de Jongerenraad van de NPS, kreeg een lintje van de president. Hij werd benoemd tot Ridder in de Ere-Orde van de Palm.

Overigens meldt Starnieuws dat niet 110, maar 121 personen zijn onderscheiden...., maar het Dagblad Suriname bericht weer dat '122 Surinamers' zijn onderscheiden, terwijl onder de gedecoreerden dus ook een Nederlander is.... Het enige juiste antwoord is 121 en dat wordt gemeld op de website van het Kabinet van de President.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

NPS-boodschap viering 39e Onafhankelijkheidsdag

Elke burger is vrij in denken en spreken


Vandaag herdenken en vieren wij de 39e jaardag van ons bestaan als een onafhankelijk en soevereine natie. Surinamers van elke rang en stand zullen deze dag tussen vrienden en familie doorbrengen. De Nationale Partij Suriname (NPS), heeft reeds bij haar oprichting in haar statuten en beginselprogramma zich uitgesproken voor een vrij, zelfstandig Suriname en het instellen van een Surinaams burgerschap. 

Wij zijn er erg trots op dat wij onder leiding van onze oud-voorzitter en minister-president van Suriname de heer H.A.E. Arron leiding hebben mogen geven aan een proces, waarbij wij als samenleving op vreedzame wijze onze onafhankelijkheid op 25 november 1975 hebben mogen realiseren.

25 November is een belangrijke dag in de historie van onze natie, niet alleen omdat het ons constant herinnert vanwaar wij komen, maar het ook een dag is waarop wij moeten reflecteren aan onze principes waarop onze natie gefundeerd is. Deze principes hebben bijgedragen aan de eenheid die wij bereikt hebben en de stappen die wij voorwaarts gemaakt hebben. Het is belangrijk dat wij deze principes overdragen aan de jeugd, zodat zij hun komaf kunnen appreciëren en de waarden van de natie kunnen herkennen.
Dit is de essentie en significantie van onze Onafhankelijkheidsdag.

De Nationale Partij Suriname is nog steeds overtuigd van wat ons 39 jaar geleden heeft geïnspireerd, namelijk geloof dat elke burger gelijke rechten en kansen heeft. De overtuiging dat elke burger de vrijheid heeft in denken en spreken. Van deze overtuigingen zullen wij nimmer wijken omdat alleen de democratie een volk kan inspireren om tegen de menselijke onderdrukkers en de oude vijanden -honger –misère- wanhoop- strijd te leveren

Volgend jaar mei 2015 gaan wij weer naar de stembus. De NPS wenst u voor te gaan in het verder ontwikkelen van ons land. De tijd is meer dan ooit aangebroken voor ons als natie om ook te kijken naar de moeilijke taken van vandaag en morgen na de lasten van gisteren gedragen te hebben. De uitdagingen zijn significant en niet gemakkelijk. Echter weten wij dat Suriname 39 jaar geleden op uitdagingen en niet op beloften werd gebouwd en wij als Surinamers deze uitdagingen niet alleen aangaan, maar ook tot succes zullen brengen.

Namens de Nationale Partij Suriname,
Dr. Gregory Rusland
Voorzitter