vrijdag 28 november 2014

Jeugdparlement wil gesprek met BvL over opschorten actie leerkrachten

Voorzitter Priya Sital wil einde aan 'deze onderwijs onterende situatie'


Het Nationaal Jeugdparlement wil binnen drie werkdagen vanaf vandaag, vrijdag 28 november 2014, door Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), geïnformeerd worden over de prikacties die de bond momenteel voert op de middelbare scholen. Dat bericht Starnieuws.

Het jongerenparlement stelt in een brief aan Valies, dat zij zich geroepen voelt, gezien haar taakstelling als hoogste jeugdvertegenwoordigingsorgaan, kennis te nemen van de actie.

Priya Sital, voorzitter van het Jeugdparlement, schrijft dat grote groepen scholieren van diverse middelbare scholen met vragen zitten en terecht van mening zijn, dat hun recht op duurzaam en kwalitatief onderwijs wordt geschonden.

Sital stelt, dat het Jeugdparlement dit recht van de jongeren hoog in het vaandel draagt en nimmer zal accepteren dat dit recht geschonden wordt. Zij geeft aan te hopen dat overleg met Valies zal leiden tot het mogelijk opschorten van 'deze onderwijs onterende situatie.'

Raadsadviseur Jozefzoon reageert geprikkeld op corruptie-aantijging VHP-Assembleelid Jogi

Jozefzoon: 'Laat men met bewijzen komen dat ik corrupt ben'

'Wij gaan door met Balesar vanwege zijn deskundigheid'


Raadsadviseur Eddy Jozefzoon, voorzitter van de presidentiële werkgroep Aanleg spoorverbinding Paramaribo-Onverwacht zegt vandaag, vrijdag 28 november 2014, in het Dagblad Suriname,dat men met bewijzen moet komen om aan te tonen dat hij corrupt is. 

Hij reageert op de aantijgingen van het VHP-Assembleelid MahinderJogi eerder in het Dagblad Suriname, dat het onlangs aangekondigde treinproject van de regering zeer waarschijnlijk het tweede ‘njan project’ zal zijn van Jozefzoon. Jogi beweerde, dat de werkwijze van het huidige project veel overeenkomsten vertoont met het boekenproject dat de raadsadviseur in 2012 als voorzitter van de nu ontbonden task force voor het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) heeft uitgevoerd. Uiteindelijk zullen de treinen door wanbeleid aan een kant blijven roesten.

Jozefzoon zegt dat ten minste één persoon, uit de groep die hem beschuldigt, moet komen vertellen hoeveel hij voor het boekenproject heeft ontvangen. Hij zou zelf geen geld kunnen maken, omdat hij slechts als bemiddelaar was opgetreden. Het boekenproject was normaal volgens de offerte van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling ingediend.

Opmerkelijk is, zo schrijft de krant, dat Dewanand Balesar (ex-minister van Openbare Werken), die in 2008 veroordeeld is tot twee jaar celstraf voor corruptie, ook deel uitmaakt van de werkgroep. De voormalige minister benadeelde de staat voor honderdduizenden Surinaamse dollars door het laten uitvoeren van oneigenlijke opdrachten, ook in privésfeer.

De aanstelling van Balesar in de presidentiële commissie is des te opmerkelijker, gelet op het feit dat president Bouterse tijdens zijn inaugurele speech had aangekondigd een kruistocht tegen corruptie te zullen beginnen.

Jozefzoon zegt, dat bij dit project de beste mensen worden aangetrokken. Het was daarom noodzakelijk om Balesar te betrekken, omdat hij de grootste deskundige is op het gebied van ontwatering in Suriname. ‘Waarom zouden wij problemen moeten hebben met zijn achtergrond?’ De negatieve achtergrond van de ex-bewindsman betekent volgens de raadsadviseur niet dat de man geen deskundige meer is. ‘Wij gaan door met hem vanwege zijn deskundigheid’, aldus de raadsadviseur.

Het maakt volgens Jozefzoon niet uit of de Nederlandse spoorbouwer Strukton eerder betrokken is geweest bij een bouwfraude in Nederland. De bedrijfsfraude zou zich tussen 1994 en 2013 hebben voorgedaan. Strukton diende offertes met verkeerde bedragen in, terwijl andere bedragen vooraf werden afgesproken. De keus is volgens Jozefzoon op Strukton gevallen, omdat zij op dit ogenblik de grootste spoorbouwer is in Nederland en ook grootschalige projecten heeft uitgevoerd in landen als Venezuela en Turkije. Volgens de raadsadviseur gaat het hier om een bedrijf dat eigen treinen, personeel en degelijke opleidingen verschaft

‘Wij willen een deskundig instituut hebben dat ons kan helpen om ons precies voor te lichten over dit project.’ Dit is waarom ook de opdracht was gegeven om de haalbaarheidsstudie te doen. Hij wil echter wel voorzichtig zijn met de uitspraak of de Nederlandse ondernemer inderdaad de gunning voor dit werk zal krijgen. ‘De haalbaarheidsstudie is intussen uitgevoerd en er wordt nu gewacht naar wie de gunning zal gaan. Ik ben in ieder geval nog steeds positief over dit project.’

President belooft BvL spoedige oplossing

Actie leerkrachten heeft Bouterse verrast


President Desi Bouterse heeft de Bond van Leraren (BvL) vanmorgen, vrijdag 28 november 2014, een spoedige oplossing beloofd voor de zaken die zij gerealiseerd wil zien. De bond ging vanmorgen met een delegatie leerkrachten naar het Kabinet van de President om hun wensen en grieven met het staatshoofd te bespreken.

BvL-voorzitter Wilgo Valies gaf tegenover de president te kennen, dat de uitvoering van het principe-akkoord dat met de onderwijsbonden was gesloten, te lang uitblijft. Hij zei dat er een finaal document op tafel moet komen, zodat zaken in orde gemaakt kunnen worden.

'Omdat het uitzichtloos is en we niet langer kunnen wachten.' De bond pleit al jaren voor een herwaardering van leraren. De bond dringt erop aan, dat het principe-akkoord dat gesloten is, onmiddellijk wordt geëffectueerd.

De president liet blijken verrast te zijn geweest door de aankondiging van de actie van de leerkrachten afgelopen woensdag. Maar, volgens Valies was actievoeren nodig, omdat de bond niet langer kon wachten op een concreet oplossingsmodel.

Valies benadrukte, dat de bond voorstander is van een harmonieuze benadering. Hij zei ook, dat de bond er alle vertrouwen in heeft dat de president zo spoedig mogelijk een oplossing kan brengen. Valies heeft later op de dag een vervolggesprek met de president.

Paramaribo Noordoost zal merken dat er een nieuwe districtscommissaris is

Miranda begint zijn werk 1 december voortvarend

'Ik duld geen corruptie en recht en wet moeten worden toegepast'


De nieuwe districtscommissaris (dc) van Paramaribo Noordoost Jerry Miranda begint maandag op zijn nieuwe post en zijn werkgebied zal dat weten ook.  'Eigenlijk ga ik niets anders doen dan de regels toepassen. Iedereen zal op tijd aan het werk moeten komen. Geen enkele ambtenaar moet giften aannemen van winkeliers of zakenlui. Ik duld geen corruptie. Recht en wet moeten worden toegepast', aldus Miranda, die Para verlaat, vanmiddag, vrijdag 28 november 2014, op Starnieuws.

Miranda gaat maandag al bekendmakingen naar alle bedrijven in Paramaribo Noordoost de deur uit doen.

'Iedereen gaat moeten doen wat er staat in de wet. Wij zullen niet dulden dat overal aankondigen worden geplakt. Wie dat nog doet, zal geen vergunning meer krijgen. Mensen moeten hun omgeving schoonhouden. De eigenaren van percelen die overwoekerd zijn, worden aangepakt. De mensen zullen wij achterhalen en beboeten. Bedrijven die halsstarrig blijven, worden gesloten. Daarom gaat er eerst een waarschuwing de deur uit. Er zal zonder aanzien des persoons worden gehandeld', zegt Miranda.

De dc stelt, dat hoewel er nog een korte tijd is naar de verkiezingen toe, er veel gerealiseerd kan worden. 'In Para heb ik ook niet alles in me eentje gedaan. Het gaat om ideeën van de bestuursambtenaren, de ressort- en districtsraadsleden. We hebben samen veel kunnen doen. Hetzelfde concept zal ook toegepast worden in Paramaribo. We gaan de stad verfraaien en schoonhouden.'

Landbouwer gearresteerd wegens mensenhandel

Man liet vijf Guyanese inheemsen dwangarbeid verrichten op zijn land


Landbouwer Dipak J. is door de politie gearresteerd en in verzekering gesteld op verdenking van mensenhandel. Dat bevestigt politiewoordvoerder Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname vanmiddag, vrijdag 28 november 2014, in de Ware Tijd. 

Uit onderzoek is gebleken, dat de ondernemer vijf Guyanese mannen, inheemsen, die illegaal in Suriname vertoefden, dwangarbeid liet verrichten op zijn land in Nickerie. De man wordt verdacht van mensensmokkel, mensenhandel en illegaal vuurwapenbezit, zegt Naarden.

De zaak kwam aan het rollen nadat de mannen kans hadden gezien aangifte te doen bij de politie in Nickerie. Toen deze een onderzoek instelde kwam al gauw aan het licht, dat hier mogelijk sprake was van mensenhandel. Het onderzoek werd toen overgedragen aan de afdeling Trafficking in Persons (TIP). Uiteindelijk mondde dat onderzoek uit in de aanhouding van Dipak J.

De zaak wordt intussen verder onderzocht door de recherche Nieuwe Haven. De verdachte is intussen overgebracht naar Paramaribo en ingesloten in het cellenhuis te Nieuwe Haven.

Afgelopen woensdag berichtte De Surinaamse Krant al over deze zaak op gezag van diverse Guyanese media.

Hoogste punt nieuwe elektriciteitscentrale op Curaçao bereikt

Hoogste punt is 50 meter hoge schoorsteen


De nieuwe elektriciteitscentrale aan de Dokweg te Willemstad, Curaçao, heeft met de bouw van de schoorsteen van 50 meter hoogte, het hoogste punt bereikt. Ter ere van deze mijlpaal bezocht de Raad van Commissarissen het project, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, 28 november 2014.

De centrale moet als deze in werking treedt 35 megawatt gaan produceren.

Het bereiken van het hoogste punt van de constructie van een energiecentrale is niet het meest belangrijke punt, het gaat om de zogenaamde ‘first smoke’. Dat is als de centrale voor het eerst wordt gestart. Het is de bedoeling dat dit in de tweede week van december plaats vindt.

De oplevering van het project staat gepland voor 6 januari.

Curaçao's MFK-Statenlid Amerigo Thodé aangemerkt als verdachte

Statenlid Thodé nu verdachte....
'Status' van verdachte houdt mogelijk verband met kwestie opname besloten vergadering Commissie Financiën

MFK: 'Er is sprake van politieke achtervolging'

'OM heeft wel tijd om aangiftes inzake MFK op te nemen, maar geen tijd om moord Wiels op te lossen'


Curaçao's Statenlid voor de politieke partij MFK (Movementu FUTURO Korsou) Amerigo Thodé is nu ook als verdachte aangemerkt. Dat bevestigt zowel woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie (OM) als de partij zelf. In een persbericht geeft MFK aan, dat aan Thodé gisteren telefonisch werd meegedeeld dat hij als verdachte is aangemerkt. Maar, het Statenlid weet nog niet waarvan, aldus bericht vandaag, vrijdag 28 november 2014, Amigoe.
 
Thodé denkt zelf dat het te maken heeft met de klacht die tegen hem is ingediend door Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) bij het OM. Volgens welingelichte bronnen, zo schrijft de krant, klopt dit.

Thodé ontkende eerder dat hij iets strafbaars had gedaan tijdens een door de MFK geplande persconferentie naar aanleiding van de controverse die was ontstaan rond een opname die gemaakt werd tijdens een besloten vergadering van de Commissie Financiën van de Staten met vertegenwoordigers van het College financieel toezicht (Cft) op 4 september.

Voormalig MFK-minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin liet de opname hiervan op radiostation MAS horen en Franco diende na een intern onderzoek een klacht in bij het OM. Politiek leider Gerrit Schotte verbaasde zich erover dat Franco een jaar geleden niet naar het OM was gestapt, nadat vertrouwelijke documenten over de Isla-raffinaderij – die ter inzage aan de Statenleden waren gegeven – waren uitgelekt.

De MFK spreekt ook in dit geval van ‘politieke achtervolging’. 'Er zijn diverse klachten ingediend bij het OM tegen diverse politici van andere organisaties, maar die klachten werden nooit onderzocht', aldus MFK.

Een voorbeeld hiervan zijn de klachten tegen de directeur van de Centrale Bank, Emsley Tromp, merkt het MFK-bestuur op. 'Ook heeft een Statenlid aangifte gedaan bij het OM tegen de Fundashon pa Deporte i Responsabilidat Sosial (FDRS) van een ander Statenlid, die in strijd met alle regels een subsidie heeft ontvangen, maar ook hiermee is niets gebeurd.'

Het heeft volgens de MFK niet lang geduurd voordat het OM de vragen beantwoordde van het bewuste Statenlid dat de aangifte had gedaan. In die brief werd uitgelegd dat de overheid de interne procedure eerst moest herzien en dat er geen reden was om een onderzoek in te stellen. 'Als het een MFK-Statenlid was, zou er zeker genoeg reden zijn om te onderzoeken. De enige, zelfs anonieme, klachten die worden onderzocht zijn die tegen MFK-leden.'

Bovendien vindt het bestuur het zeer opmerkelijk, dat het OM tijd heeft om aangiftes omtrent MFK te onderzoeken, ‘terwijl het geen tijd heeft om de moord op Helmin Wiels op te lossen’. Dit alles is voor de partij reden om aan te nemen, dat het OM geen integere en neutrale instantie is.

Het is ook aanleiding om informatie in te winnen over het opstarten van een procedure, zodat de partij het OM internationaal kan aanklagen. 'De tijd is aangebroken om internationale organisaties op de hoogte te stellen van de praktijken op het eiland, oftewel dat politieke achtervolging een hobby is geworden.'

Opmerkelijk is dat Thodé zelf eerder overtredingen van het Staten-reglement hekelde. Volgens Thodé hebben verschillende Statenleden tegen artikel 59 van het RvO van de Staten gezondigd door informatie van een vergadering van de vaste commissie Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) naar buiten te brengen. Artikel 59: 'Ten aanzien van de inhoud van vertrouwelijke stukken en de gedachtewisseling in een besloten commissievergadering wordt geheimhouding in acht genomen, met uitzondering van wat de commissie in haar verslag vermeldt.'

In zijn brief aan Franco verwees Thodé naar verklaringen in de lokale media, waaronder de Amigoe en La Prensa, maar ook op de nationale tv-zender daags na de bijeenkomst van de commissie VVRP, waarin onder meer over de carnavalsroute werd gesproken. Volgens Thodé is hier sprake van een overtreding van het bewuste artikel. Hij vroeg zich af of Franco in deze zaak zal gaan optreden.

Toerismebureau Curaçao vreest dat Immigratiedienst op Hato haar werk niet aan kan

(Bron foto: eigen foto Red. De Surinaamse Krant)
Toenemend aantal vluchten leidt tot problemen bij Immigratiedienst


De Immigratiedienst op de nationale luchthaven van Curaçao Hato krijgt het vanaf volgende week zwaar te verduren. Volgens de Curaçao Hospitality and Tourism Association (CHATA) kan de Immigratiedienst het toenemend aantal vluchten niet makkelijk verwerken, aldus bericht vandaag, vrijdag 28 november 2014, onder andere het Antilliaans Dagblad. 

CHATA heeft hier een brief over gestuurd aan de minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) en de minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (PAIS). De organisatie hoopt dat de ministers actie ondernemen, omdat de luchthaven momenteel niet klaar is voor de extra vluchten die vanaf december als een zware last zullen drukken op het immigratiepersoneel.

Momenteel is CHATA bezig met wintervoorbereidingen. Tijdens dit proces spraken zij met diverse partners over hun plannen en de prognose voor de industrie. Bovenal werd er gesproken over de grootste verdiensten, maar ook zorgen van de industrie.

Een van de grote verdiensten voor de toeristenindustrie is volgens CHATA de toename van de capaciteit van de ‘luchtbrug’. Curaçao heeft een toename van het aantal zitplaatsen op diverse vluchten naar bijvoorbeeld Amsterdam, Toronto, Montreal en Düsseldorf. Vanaf 2 december gaat JetBlue twee keer per week zijn diensten aanbieden aan Curaçao. Dit vormt volgens CHATA mogelijkheden voor het eiland en naar de markt van de Verenigde Staten.

Met de komst van meer vluchten ontstaat echter ook een probleem. Het is volgens de organisatie een feit, dat de aankomsthal van de luchthaven tijdens de piekuren waarop vliegtuigen landen onder enorme druk staat. De belangrijkste reden hiervoor is het gebrek aan ruimte en capaciteit. Vooral de immigratiecabines op de luchthaven vormen volgens CHATA een probleem. Met name op dinsdagen zal de komst van vijf grote luchtvaartmaatschappijen, namelijk KLM, Arkefly, Air Berlin, JetBlue en American Airlines, een bottleneck zijn. Zo zal dit een enorme impact op de immigratie hebben.

Toerisme en de komst van deze passagiers zijn belangrijk voor Curaçao. Daardoor is het relevant dat het proces bij de immigratie en de security check vlot verloopt. Diana Martis, woordvoerder van CAP (Curaçao Airport Partners) laat weten dat met name Curaçao Airport Holding (CAH) en de Immigratiedienst daarover gaan: 'Als operator hebben wij ervoor gezorgd dat er meer balies zijn en dat de Immigratiedienst daar gebruik van kan maken. CAP houdt rekening met een groeiend aantal toeristen, waardoor wij bezig zijn met uitbreiding om daar op in te spelen.'

Zeeman (BEP): 'Brunswijk heeft Stoelmanseiland altijd zwaar verwaarloosd'

Zeeman: 'Brunswijk moet zich schamen'
Bewoners klagen over stopzetten vliegverbinding met Paramaribo

Regering negeert herstel ziekenhuis Stoelmanseiland


Bewoners van de benedenloop van de Marowijnerivier mogen bij de komende verkiezingen niet stemmen op de ABOP. De partijvoorzitter, Ronnie Brunswijk, zou het Stoelmanseiland zwaar hebben verwaarloosd. Hoewel Stoelmanseiland tijdens de binnenlandse oorlog door de ex-Jungle Commandoleider als hoofdkwartier werd gebruikt, heeft hij nu als politicus in vooraanstaande positie niets gedaan aan lotsverbetering van het bewoners op Stoelmanseiland en de omgeving. Dit zegt BEP-Assembleelid Rudolph Zeeman vandaag, 28 november 2014, in het Dagblad Suriname. 

Volgens Zeeman klagen de bewoners over het stoppen van de vliegverbindng tussen Paramaribo en Stoelmanseiland. 'Deze lijndienst zou zijn verplaatst naar Godo-olo, waar de mensen het net als wij even hard nodig hebben’, zegt Zeeman.

Verder is een plan om het ziekenhuis van Stoelmanseiland weer in haar oude glorie te brengen door de huidige regering straal genegeerd. ‘De zaak is nu gebracht naar een gezondheidscentrum, waarin mannen en vrouwen en kinderen op een grote zaal voor observatie worden opgenomen en behandeld’, zegt Zeeman.

Zijn mening is, dat Brunswijk zich moet schamen dat hij de mensen van de omgeving op de massameeting van afgelopen zondag te Stoelmanseiland heeft gevraagd om te stemmen op zijn partij.

Agenten niet blij met nieuwe adviescommissie binnen korps ter beoordeling te bevorderen agenten

'Mensen met criminele achtergrond kunnen niet in zo'n commissie zitten'

Meeste leden commissie zouden strafblad hebben......


Agenten binnen het Korps Politie Suriname zijn, zo bericht vandaag, vrijdag 28 november 2014, het Dagblad Suriname, ontevreden over de nieuwe adviescommissie die door korpschef Humphrey Tjin Liep Shie vrijdag 21 november is ingesteld. Deze commissie is ter beoordeling van de politiefunctionarissen, die bevorderd moeten worden. 

'Wij willen niet hebben dat mensen met een criminele achtergrond onze politiemannen die ons werk naar eer en geweten doen, moeten beoordelen.' De korpschef zou de geschiedenis van enkele van de bovengenoemde ambtenaren kennen.

'Niet alle zeven deelnemers hebben een strafblad, maar de meeste wel. Hun achtergrond is niet geschikt om politiemannen te beoordelen.'

De commissie zal in nauw overleg met de directe afdelingshoofden de informatie die nodig is voor de beoordeling inwinnen. Het betreft informatie met betrekking tot het gedrag, de geschiktheid, de bekwaamheid en dienstijver alsmede aan de betrokken toegekende beloning en opgelegde straffen om vervolgens advies uit te brengen aan de politiebaas. De korpschef zegt in het schrijven, een dagorder, dat op basis van dit advies een definitief besluit zal worden genomen met betrekking tot de beoordeling van de politiemedewerkers die bevorderd moeten worden.


Uit ontvangen informatie blijkt, aldus de krant, dat een hoofdinspecteur zo'n twee jaar gelden betrokken was bij een schietpartij in een bar. Als gevolg van dit schietincident raakte een vrouw gewond aan het gezicht.

Een tweede functionaris was eerder aangehouden voor overtreding van de Wet Economische Delicten. Hij werd op de J.A. Pengelluchthaven gearresteerd. Daarnaast heeft de functionaris zich ook nog schuldig gemaakt aan drugssmokkel. Voor dit laatste strafbaar feit werrd hij gearresteerd en heeft een celstraf uitgezeten.

Een derde lid van de adviescommissie is door de politie van Nickerie aangehouden ter zake goudsmokkel. Hij werd in verzekering gesteld en ingesloten te Domburg. Hij heeft de zaak buiten proces afgehandeld onder voorwaarde, dat hij met ontslag zou gaan. Na de afhandeling buiten proces liet hij zijn onbetrouwbare kant zien en trok de afgesproken ontslagaanvraag in, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag.

Vishnudatt (NDP) vindt acties leerkachten BvL niet verstandig

'Bond moet niet meteen grijpen naar uiterste middel'


De leerkrachten aangesloten bij de Bond van Leraren (BvL) zijn in staking voor een betere positionering en financiële herwaardering. Met de actie uiten zij hun ontevredenheid over de houding van de regering naar hen toe, zegt bondsvoorzitter Wilgo Valies vandaag, 28 november 2014, in het Dagblad Suriname. 

De Assembleecommissie voor Onderwijs wil zich nog niet mengen in deze kwestie, zegt commissielid Theo Vishnudatt (NDP). 'Dat de regering nog steeds niet met een formele overeenkomst is gekomen voor de bond over de financiële herwaardering, wil toch niet zeggen dat de BvL meteen het uiterste middel moet grijpen en de studenten duperen. Dit doen wij toch niet.'

Deze stap van de BvL vindt Vishnudatt zeer onverstandig. ‘Wij zijn de wetgevende macht en op dit moment ligt deze kwestie bij de uitvoerende macht. Pas wanneer zaken in een impasse geraken, komen wij in beeld. Ik vindt, dat de bond zijn verantwoordelijkheid moet kennen en niet meteen moet grijpen naar het uiterste middel.’

'Op dit moment hebben wij als commissie helemaal niets besloten. De Assembleecommissie voor Onderwijs heeft niet de indruk dat zaken in een impasse zijn geraakt', stelt Vishnudatt.

Het is de raadadviseurs afgelopen week niet gelukt om tot een overeenstemming te komen. Het is tot nog toe onduidelijk of de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Ashwin Adhin, heeft getracht om in overleg te treden met de bond.

VHP-voorzitter: 'Ramdjielal heeft geen zaak tegen de VHP'

Santokhi spreekt congres toe in augustus.
Ramdjielal vecht in Kort Geding besluiten VHP-hoofdbestuur aan


De voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, zegt vandaag, vrijdag 28 november 2014, in het Dagblad Suriname, dat partijgenoot Anand Ramdjielal geen zaak heeft tegen de VHP. 'De partij bestaat ook al 65 jaar en er zijn altijd beslissingen genomen conform het partijrecht en het verenigingsrecht, overeenkomstig onze statuten en wat dat betreft heeft hij geen case', aldus Santokhi.

Hij is van mening dat als een persoon het niet eens is en de meerderheid zich wel kan vinden in genomen besluiten, deze zich dan moet neerleggen bij het besluit. 'De VHP heeft wet en recht altijd in haar vaandel en ik heb hem gezegd dat als hij het niet eens is, hij er een rechtszaak van mag maken', zegt Santokhi.

Het bestuur ontving afgelopen woensdag een deurwaardersexploot en het Kort Geding is op 27 november van start gegaan. Het hoofdbestuur is al bijeen geweest om te praten over de ontstane situatie en de partij zal in alle openheid informatie verstrekken. Anand Ramdjielal vecht in Kort Geding de besluiten en beslissingen van het VHP-hoofdbestuur aan die op 31 augustus tijdens het partijcongres zijn genomen.

Het Gort Geding is naar zeggen van Ramdjielal aangespannen, om de VHP alsnog in de gelegenheid te stellen om overeenkomstig de regels te handelen. Concreet kan het besluit van het hoofdbestuur om een samenwerkingsovereenkomst met andere partijen aan te gaan, door de rechter worden vernietigd dan wel nietig worden verklaard.

Momenteel typeert Ramdjielal de situatie als één van willekeur en eigenrichting. 'Je gaat een besluit nemen en achteraf aan hogere statutaire organen goedkeuring vragen.' 

Hiermee doelt hij op de intentieverklaring die door de voorzitter van de VHP werd getekend met zes andere partijen voor samenwerking op districtsraads- en ressortraadsniveau. Ramdjielal stelt dat de rechtszaak niet is bedoeld om stemming te maken. 'Het gaat bij mij niet om het scoren of aanhang te creëren. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Hoe democratischer men is binnen de staatsordening, hoe democratischer men het staatsbestuur kan verwachten. Als ze correct handelen naar de statutaire regelingen, zal ik de laatste zijn die zal schreeuwen.'

Nederlandse internist-infectioloog waarschuwt Nederlandse vakantiegangers voor chikungunya in landen Caribisch gebied

Telegraaf: Alarm om Caribische muggenziekte


Toeristen die afreizen naar het Caraïbisch gebied moeten alert zijn op de infectieziekte chikungunya: van bijna een miljoen patiënten wordt vermoed dat zij deze ziekte onder de leden hebben of hebben doorgemaakt sinds de uitbraak eind vorig jaar. Dat bericht de Telegraaf vandaag, vrijdag 28 november 2014.

Inmiddels zijn 150 mensen overleden aan de gevolgen ervan en bij ruim 18.000 patiënten is de ziekte, die wel het broertje van de knokkelkoorts (dengue) wordt genoemd, met zekerheid vastgesteld.

Internist-infectioloog Quirijn de Mast, verbonden aan het Radboud UMC in Nijmegen, waarschuwt Nederlandse vakantiegangers die straks tijdens de kerstvakantie richting bekende gebieden gaan of er willen overwinteren.

'Op Curaçao wordt vermoed dat 1.654 inwoners de ziekte onder de leden hebben (gehad) en bij 345 patiënten is de ziekte vastgesteld. Op Aruba zien we 43 en op Sint Maarten maar liefst 425 bevestigde gevallen. In Suriname is een grote uitbraak geweest, vooral in Paramaribo, en bij 1.200 inwoners is de ziekte met zekerheid vastgesteld.'

Hij vervolgt: 'Er is veel aandacht voor ebola nu en dat is terecht, want daaraan sterven natuurlijk veel meer mensen en het is een ernstige ziekte. Maar chikungunya is ook een vervelende ziekte omdat naast de acute infectie -waarbij koorts, huiduitslag, spierpijn en hoofdpijn optreden- nogal langdurige gewrichtspijnen volgen.'

De Mast vertelt dat chikungunya in het najaar van 2013 uitbrak. 'Het heeft zich razendsnel verspreid over het hele Caribische gebied, met nu inmiddels ook Zuid- en Midden Amerika en de VS. Chikungunya is helaas weinig bekend bij artsen, huisartsen en zeker bij het publiek. Maar in dat gebied is de ziekte het gesprek van de dag. De uitbraak wordt hier echter ondergesneeuwd door alle aandacht voor ebola. Chikungunya is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door muggen die overdag steken.'

Eigenlijk is een goede bescherming van de huid de enige optie, stelt De Mast. 'Geen blote armen en benen, maar draag kleding erover. Veel smeren met Deet erin, zodat de muggen niet steken. Een klamboe ’s nachts heeft weinig zin omdat ze alleen overdag steken.

Zowel het AMC als het Radboudumc zeggen veel uit het Caraibisch gebied teruggekeerde toeristen te zien met chikungunya. De verwachting is dat het virus zich verder verspreidt.

Auto valt op monteur

Monteur met verwondingen aan hoofd opgenomen in ziekenhuis

Kraanwagen laat auto los....


Een automonteur is afgelopen woensdagmiddag in de Che Guevarastraat, Uitvlugt, gewond geraakt toen een kraanwagen een auto los liet en de auto op hem viel.

Inspecteur Dropatie Ramkhelawan van de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname zegt vandaag, vrijdag 28 november 2014, in het Dagblad Suriname, dat het slachtoffer bezig was een voertuig in een kraanwagen te plaatsen. Het voertuig is op een gegeven moment op de monteur gevallen, omdat de bevestigingsconstructie stuk is gegaan.

Het gewonde slachtoffer werd met een ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis. Volgens Ramkhelawan verkeert de monteur buiten levensgevaar en is zijn gezondheidssituatie. De man heeft verwondingen aan het hoofd opgelopen.

Het bericht vermeldt niet of de Arbeidsinspectie is ingeschakeld om de toedracht van dit bedrijfsongeluk te onderzoeken.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Ophalen grofvuil in kader chikungunya-bestrijding heeft staat zo'n Srd 7.3 miljoen gekost

Meeste vuil uit Paramaribo, 3.610 ton

'Strijd tegen chikungunya nog niet achter de rug'


De ophaal van grofvuil in verband met de bestrijding van chikungunya heeft de Staat ongeveer 7.3 miljoen Surinaamse dollar gekost. Dit zei de minister van Openbare Werken, Rabindernath Parmessar, gisteren tijdens de slotevaluatie van de chikungunya campagne. Van 2 oktober tot 20 november is in verschillende wijken in Paramaribo, Saramacca, Wanica en Commewijne grofvuil opgehaald, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 28 november 2014.

Het meeste vuil werd opgehaald in het centrum van Paramaribo. Geheel Paramaribo heeft 3.610 ton opgeleverd. In Commewijne werd ruim 1.220 ton en in Wanica 490 ton vuil verzameld.

Parmessar zei, dat de ophaalactie langer heeft geduurd dan was gepland. 'We hadden niet gedacht dat men zoveel grofvuil had.' Hij is tevreden over het verloop en de resultaten van de actie.

Zijn collega Michel Blokland van het ministerie vanVolksgezondheid, zei dat enkele lessen zijn geleerd bij de bestrijding van de ziekte. 'We moeten altijd waakzaam zijn. Gelet op de hoeveelheid vuil die is verzameld leren we ook, dat we niet altijd ervan moeten uitgaan dat men weet hoe het hoort of moet.'

Blokland zei ingenomen te zijn met het resultaat dat door de gezamenlijke inspanning van onder andere Openbare Werken, het Nationaal Leger, Volksgezondheid en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg is bereikt.

De volksgezondheidsminister wijst erop dat de strijd tegen chikungunya nog niet achter de rug is. Hij vraagt de gemeenschap daarom om waakzaam te blijven en de nodige voorzorgmaatregelen te treffen.

Leerling bespuit een onderdirecteur met pepperspray

Politie: 'Leerling van HAVO heeft docent met pepperspray bespoten in gelaat'


Een leerling heeft woensdagavond aan de Leysweg in Paramaribo de brutaliteit gehad om een onderdirecteur te bespuiten met pepperspray, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 28 november 2014. Dit gebeurde nadat de de man de leerling had aangesproken over een parkeerplaats.

Aan de leerling werd gevraagd om zijn wagen ergens anders te parkeren. Op een gegeven moment haalde de jongen een spuitbus uit zijn auto tevoorschijn en spoot daarmee in het gezicht van de onderdirecteur. Dit heeft de redactie van de krant vernomen van 'een informant'.

Inspecteur Humprey Naarden van de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft hierover contact opgenomen met de leidinggevende van het politiebureau Uitvlugt.

'Het is inderdaad zo, dat een leerling van de HAVO een docent met pepperspray heeft bespoten in het gelaat', aldus Naarden. De jongen is nog steeds voortvluchtig. Waarschijnlijk gaat het om HAVO III die aan de Leysweg is gevestigd.

Volgens Naarden werd het slachtoffer met een politiewagen afgevoerd naar de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis en kon na behandeling naar huis.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Verhoging goudconcessierecht veel lager dan eerst aangekondigd

Per hectare geen Srd 100, maar Srd 1,20

Regering luistert naar kritieken uit goudsector op forse verhoging


De regering heeft besloten de aangekondigde verhoging van de concessierechten voor de exploratie van goud te verlagen. In plaats van de aangekondigde Srd 100 per hectare moeten eigenaren van concessies 1,20 Srd per hectare gaan betalen. Het oude, huidige, tarief lag op Srd 0,1. 

Met dit besluit heeft de regering gehoor gegeven aan de kritiek van de ondernemers in de goudsector, aldus minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) vandaag, vrijdag 28 november 2014, in de Ware Tijd.

Het bezwaar van ondernemers in de goudsector was, dat de verhoging van de kosten voor exploratierechten investeerders zal afremmen. 'Als bedrijven nog in de exploratiefase zitten  verdienen ze nog geen geld. Dat is dus niet het goede moment om geld te halen. Daarom heeft de regering besloten de concessierechten een stuk minder te verhogen', aldus Hok.

Eerste 'massameeting' Nieuw Front Plus 24 januari 2015

Partijen binnenkort bijeen over naam en logo combinatie


Tijdens een ressortraadsvergadering van de VHP afgelopen woensdag te Marienburg in het district Commewijne, maakte partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi bekend dat de eerste massameeting van de samenwerkende partijen is gepland voor 24 januari 2015. 

Hij zegt vandaag, vrijdag 28 november 2014, in het Dagblad Surinamem dat de gesprekken wat betreft de posities op regionaal niveau afgerond zijn. De samenwerkende partijen, Nieuw Front Plus, hebben de opdracht om dit mee te nemen naar de interne structuren en in de loop van de komende week zal verder onderhandeld worden. De SPA en de DA91 hebben eerder al te kennen gegeven dat ze niet tevreden zijn met de verkregen posities op regionaal niveau.

Als reactie hierop zegt Santokhi, dat het in deze niet meer gaat om een combinatie van vier partijen, maar een combinatie van zeven partijen. 'Dat wil zeggen dat partijen bereid moeten zijn om in te leveren. Soms moet je partijen ook zichtbaar maken, het is een kwestie van wijsheid, de onderhandelingswil en de wil om achter de grote doelen te staan waar deze combinatie voor gaat.'

Hij verwacht dat de gesprekken wat betreft de samenwerking op regionaal niveau eind november afgerond zullen zijn en dan zal men starten met de onderhandelingen op het niveau van De Nationale Assemblee.

De samenwerkende partijen komen morgen bijeen om te praten over de naam en het logo van de combinatie. Op de vraag of de VHP net als andere politieke partijen ex-jeugdparlementariërs als Dhiradj Soekhai zal plaatsen op de kandidatenlijst van De Nationale Assemblee (DNA), zegt Santhoki dat er wordt gewerkt aan een mix, een gebalanceerd team dat bestaat uit vrouwen, jongeren maar ook oudere personen uit de partij.

De partij heeft heel vroeg profielen ontwikkeld waaraan kandidaten moeten voldoen. De personen moeten onder andere een afspiegeling vormen van de samenleving, ze moeten draagvlak hebben en loyaal zijn. Het plaatsen van personen op de DNA-kandidatenlijst zal uiteindelijk afhangen van het aantal posities dat de partij toebedeeld krijgt. Uiteindelijk gaan alle partijen voor het behalen van de maximale winst op 25 mei 2015.

Pigot (NPS) dient ontwerpwet wijziging 'Wet op Nationaliteit en het Ingezetenschap' in

Wet moet dubbele nationaliteit mogelijk maken

Voorzitter SVB blij met initiatief Pigot: 'Als wet er is dan spelen we op WK Voetbal in Rusland in 2018'


Op initiatief van het NPS-Assembleelid Hesdy Pigot is een ontwerpwet wijziging 'Wet op Nationaliteit en het Ingezetenschap' ingediend. Dit maakt de dubbele nationaliteit mogelijk waar de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) voor pleit. Het initiatiefvoorstel werd gisteren mede ingediend door de NPS'ers Patrick Kensenhuis, Arthur Tjin-A-Tsoi, Guno Castelen (SPA), Asiskumar Gajadien (VHP) en Ronny Asabina (BEP).

John Krishnadath, voorzitter van de SVB, zegt in een reactie vandaag, vrijdag 28 november 2014, op Starnieuws dat het bestuur van de SVB erg ingenomen is met de historische stap die De Nationale Assemblee heeft genomen met de indiening van het SVB-voorstel voor een dubbele nationaliteit.

Krishnadath denkt dat in het door de SVB geformuleerde voorstel de angst die velen hadden om hun vreemde nationaliteit te verliezen als ze vrijwillig zouden kiezen voor de Surinaamse nationaliteit, is weggenomen. Die angel hebben de deskundigen, die een bijdrage aan de totstandkoming van de twee wetsontwerpen leverden op basis van juridische gronden, ongedaan gemaakt. 'Ik moet dus concluderen dat het parlement tot die zelfde conclusie is gekomen en daardoor die stap heeft gemaakt.'

'Ik was enigszins verrast toen NPS'er Hesdy Pigot me belde om me te zeggen dat hij en nog enige andere fractiegenoten de twee wetsvoorstellen zouden inleveren als initiatiefwet. Ik had ook van hem begrepen dat zij zoveel ernst ermee maken, dat ze de voorzitter van het parlement de toezegging zouden doen om quorum te verlenen bij de begrotingsbehandeling, in ruil voor behandeling en aanname van de twee wetsvoorstellen die er toe moeten leiden dat de overheid in staatsbelang en van rechtswege de Surinaamse nationaliteit aan personen met een bepaalde expertise of professie kan verlenen. Topsporters behoren naar onze mening tot die categorie. Nu moet ik ook zeggen dat fractieleider Ricardo Panka me afgelopen zondag meedeelde, dat de NDP bezig was met de voorbereiding om het SVB-voorstel als initiatiefwet in te dienen. Hij bevestigde hiermee wat Jenny Warsodikromo en Melvin Bouva me eerder hadden gezegd. Verder had ik begrepen dat Ronnie Brunswijk en Marinus Bee van de ABOP met hetzelfde bezig waren', aldus Krishnadath.

Hij verwacht dat wanneer de wetsvoorstellen eind januari of februari op de agenda geplaatst worden, het hele parlement de wetsvoorstellen zal aannemen. 'Ik wil bijna zeggen sport verbroederd.'

'Als die wet op de dubbele nationaliteit er is, dan spelen wij in 2018 op de Wereld Kampioenschappen in Rusland, een van die vier WK-plaatsen die de CONCACAF telt is van ons. De exposure die Suriname zal krijgen zal reeds onbetaalbaar zijn, wil ik tegen degenen zeggen die nu een klaagzang zullen luiden over hoe gaan we dat betalen. Laat dat de zorg zijn van de SVB. Om met de woorden van een FIFA-topper en diaspora Surinamer in Genève te eindigen. 'John... hou me alsjeblieft op de hoogte. Dit gaat wereldnieuws worden'.'

Suriname draagt Euro 625.000 bij aan bouw grote veerboot verbinding Albina-St. Laurent du Maroni

'La Gabriella' toe aan vervanging
Intentieverklaring bouw veerboot in maart getekend

Schiedams bedrijf gedupeerd door bouw grote veerboot


Suriname zal evenals Frans-Guyana Euro 625.000 bijdragen aan de bouw van een grotere veerboot voor de veerverbinding tussen Albina me St. Laurent du Maroni. Dit is vandaag, vrijdag 28 november 2014, afgesproken op de eerste vergadering van de werkgroep die belast is met de voorbereiding van de bouw. Dit bericht het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht. 

De bouw van de veerboot is beraamd op Euro 5 miljoen. Hiervan wordt Euro 3.750.000 betaald uit het Operationeel Programma Amazonia (PO Amazonia). Het evenredige bijdrage aan de bouw is volgens de vergadering voor het principe van partnerschap in relatie.

In de werkgroep zitten namens Suriname functionarissen van onder andere de ministeries van Buitenlandse Zaken;Transport, Communicatie en Toerisme en Regionale Ontwikkeling, de N.V. Havenbeheer, de Scheepvaart Maatschappij Suriname, de Maritieme Autoriteit Suriname en de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

De intentieverklaring om deze veerbout te realiseren is in maart van dit jaar getekend. De bouw van de veerboot wordt aanbesteed. Bedrijven die hieraan willen meedoen, krijgen op de volgende vergadering op vier december in St. Laurent meer informatie.

Terwijl Frankrijk overleg voerde met Suriname over de aanschaf van de vijf miljoen Euro kostende nieuwe grote veerboot voor de verbinding Albina-St. Laurent du Maroni (Frans-Guyana), lag half maart van dit jaar al drie jaar lang een veerboot, ‘Albina’, in de haven van Rotterdam, opgeknapt en wel, klaar voor vertrek naar Suriname. Een veerboot die deels al was aanbetaald door Suriname en waarvan het eigenaar is.

Toen de mogelijke aanstaande deal tussen Frankrijk en Suriname bekend werd, werden er dan ook enkele wenkbrauwen gefronst bij de directeur van het Schiedamse bedrijf Holland Energie Service B.V. , Jack Geense. Hij was in maart officieel nog niet in kennis gesteld door de Surinaamse overheid over het afketsen van de aankoop van de Nederlandse veerboot. Lees hier meer over deze zaak.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Vier districtscommissarissen door president Bouterse 'gereshuffeld'

Dc's Jurel en Naana wisselen ook van werkplek

Gewisselde districtscommissarissen allen van NDP-huize


Starnieuws bericht vandaag, vrijdag 28 november 2014, dat in totaal vier districtscommissarissen (dc's) worden 'gereshuffeld' door president Desi Bouterse. Naast Jerry Miranda van Para en Mohamad Kasto (Paramaribo Noordoost), zullen ook Armand Jurel van het bestuursressort Kabalebo (Sipaliwini) en Naltus Naana, Boven-Suriname, van werkplek wisselen.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling bevestigt dat hij een brief heeft ontvangen van president Desi Bouterse. Eerder liet hij weten nog niet door Bouterse te zijn geïnformeerd over de reshuffeling van Miranda en Kasto.

'Er worden meerdere dc's gereshuffeld', is alles wat de bewindsman in dit stadium wil vertellen. Het is de president die dc's benoemt en beëdigd.

Eerder werd dc Rawin Jiawan van Wanica naar Saramacca overgeplaatst. Zijn plaats is ingenomen door Roline Samsoedien, deken van de dc's. Aroenkoemar Ramdhani werd van Saramacca naar Coronie overgeplaatst, terwijl zijn collega Harold Sijlbing met pensioen is gegaan. Opvallend is, aldus Starnieuws, dat alleen de dc's van de NDP zijn 'gereshuffeld'.

De dc's Jurel en Naana zijn verrast door de overplaatsing en hebben geen idee wat de redenen hiervoor zijn. Formeel hebben ze woensdag gehoord dat ze een andere standplaats krijgen. Directeur Ifna Vrede van het ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft beide heren gisteren gebeld met de mededeling dat ze zich vandaag moeten melden, aldus Starnieuws.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Voorzitter VOS-directeurenberaad hoopt op snel einde staking leerkrachten

Niet alle leerkrachten nemen deel aan BvL-actie

Repetities en schoolonderzoeken lopen door staking gevaar


Niet alle middelbare scholen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de Bond van Leraren (BvL) om tot kwart over negen les te geven. Op sommige scholen wordt nauwelijks lesgegeven, terwijl daarentegen slechts drie van de zestig leerkrachten van Miranda Lyceum gehoor hebben gegeven aan de oproep van de vakbond. 

Balram Soemeer, de voorzitter van het VOS-directeurenberaad, hoopt dat de actie van de lerarenvakbond gauw tot het verleden gaat behoren.

Voorzitter Wilgo Valies van die vakbond stelt, dat er hier en daar onduidelijkheden waren over het actiemodel. Daarom heeft hij ook met leraren gesproken om uit te leggen waar het om gaat. Volgens Valies verlopen de acties goed, aangezien de leraren zich moeten registreren op het BvL-kantoor.

'Als de staking te lang duurt, wordt het moeilijk voor de scholieren. Ouders van vooral scholieren in de examenklas zitten op hete kolen, omdat elke gemiste lesdag er één teveel is', zegt Soemeer, die ook directeur is van het Miranda Lyceum, vandaag, vrijdag 27 november 2014, op Starnieuws.

Ritesh Ramdin geeft Economie 1 op het Miranda Lyceum. Hij zegt achter de actie te staan, maar kiest er toch voor om les te geven. Hij stelt, dat juist veel scholieren moeten blokken voor dit vak. Leraren en scholieren moeten onder normale omstandigheden zich extra inspannen om een goed resultaat te behalen.

'Ik kan dan meer geld krijgen, maar aan het eind van het jaar heb ik niet het gevoel dat ik gedaan heb wat ik moest doen', aldus Ramdin. Hij stelt dat inhalen van de les in weekenden ook moeilijk is voor sommige scholieren die ook een parttime baan hebben.De Ware Tijd bericht vandaag, dat door de acties er gevaar dreigt voor de eerste repronde en het schoolonderzoek (SO) van middelbare scholen. Directrice Jane Simons - Turney van het Imeao-1 zegt dat de eerste repronde van haar school op 8 december start. Simons vreest dat ook de eerste SO die op 26 januari begint in gedrang komt.

Ook Natin (Natuurtechnisch Instituut) directrice Cynthia Grunberg is er heilig van overtuigd, dat er achterstanden ontstaan. Grunberg heeft de indruk dat het grootste deel van haar personeel normaal heeft gewerkt. Het Natin heeft vier dependances in Paramaribo.

'Natuurlijk zal het onderwijs eronder lijden. Vooral hoe het onderwijs uniform wordt verzorgd, zal het in de klassen of bij de vakken merkbaar zijn. De studenten worden er de dupe van', aldus Grunberg in de Ware Tijd.

Valies laat weten, dat de BvL een brief heeft geschreven aan president Desi Bouterse en de situatie heeft uitgelegd. De leraren zijn ontevreden, daarom is gekozen voor een actiemodel om uiting te geven aan de gevoelens. Hij hoopt dat er gauw een oplossing komt.

Jeugdparlementslid Babel alias zanger 'Otjeman' wringt zich in bochten: ''Bullet' niet tegen homoseksuelen'

Babel beweert voortaan 'voorbeeldige' jeugdparlementariër te zijn

Op Facebook liet Otjeman weten hoe hij over 'Bullet' denkt


Dat Koyeba de zanger tegen homoseksuelen is, is nu duidelijk. Maar is het gepast dat een jeugdparlementariërs diezelfde mening deelt, wanneer een van de activiteiten waaraan zo'n parlementariër elk jaar trouw meedoet, de antidiscriminatieloop is? Dat vraagt de redactie van de Ware Tijd zich af naar aanleiding van de op YouTube geplaatste videoclip met de titel 'Bullet' van Koyeba en HMG.

Jeugdparlementariër Otnil Babel, bekend als Otjeman van Hakuna Matata Gang, zingt ook mee in ‘Bullet’. Hij beweert het echter nergens in ‘Bullet’ te hebben over homoseksuelen, zo laat hij vandaag, vrijdag 28 november 2014, via de Ware Tijd weten.

In 'Bullet' wordt 'voorlichting geven aan alle battiman (homoseksuelen)', zoals wordt gezegd in de intro. 'Ik heb het tegen jongens die zich gedragen als homo's om aan geld en het materiële te komen.'
Otjeman houdt vol dat dit de juiste omschrijving van een 'battiman' is, terwijl homoseksuelen hiermee worden aangeduid.

Op de vraag waarom harde woorden zijn geuit, antwoordt Otjeman: 'We richten het op jongeren en voor hen om het te begrijpen, moet je ze naderen als een vader. Als je het op een zachte manier doet, begrijpen ze je niet.'

Door de hoge kosten en harde afspraken die zijn gemaakt, zag hij het niet als optie om zijn stuk uit het lied te halen. Hij beweert nu in de krant te beloven voortaan een voorbeeldige jeugdvertegenwoordiger te zijn en geen negatieve liederen meer te maken. Maar, inmiddels wordt hij geassocieerd met een anti-homo song.

Daarenboven heeft hij onlangs via zijn Facebookpagina laten weten wat hij vindt van 'Bullet' en homoseksuelen en die tekst laat niets aan de verbeelding over. De posting heeft hij inmiddels van zijn pagina verwijderd, maar hij circuleert nu op deze social mediawebsitse.

De leden van het LGBT-platform hebben het liefst dat het lied verworpen wordt en dat er met hen samengewerkt wordt om deze vorm van haat en discriminatie te bestrijden en niet te herhalen. 'Wij voelen ons persoonlijk bedreigd door de teksten in dit lied. Wij ervaren deze creatieve productie als een regelrechte aanval op de soevereiniteit van Suriname, onze menselijke waardigheid en de vreedzame co-existentie die onze natie grondwettelijk gehouden is na te streven.'

Inmiddels is er een reactie op YouTube verschenen die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat:


(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

De zaak Dino Bouterse: Deel 5 - 5 december 2013 - 16 juni 2014

Zoon president Suriname in VS verdacht van wapen- en drugshandel en betrokkenheid bij Hezbollah


INLEIDING

Suriname werd eind augustus 2013 ‘opgeschrikt’ door de arrestatie van Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president Desiré Delano Bouterse, in het Midden-Amerikaanse Panama. Hij zou in opdracht van de VS zijn opgepakt op de internationale luchthaven bij de hoofdstad Panama Stad en mogelijk in een val zijn gelokt door Amerikaanse agenten. Justitie in de VS verdenkt Dino Bouterse van drugs- en wapenhandel en van enige betrokkenheid bij de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Een kompaan van Dino, Edmund Quincy Muntslag, werd dezelfde dag gearresteerd op Trinidad & Tobago, verdacht van drugshandel. De VS heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Natuurlijk leidt de arrestatie van vooral Dino tot de nodige ophef en vele politieke en maatschappelijke reacties, zowel in Suriname als in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. De arrestatie van de zoon van de president van Suriname doet het land geen goed en met name niet de regering, die haar uiterste best doet om in de week na de arrestatie van Dino Bouterse alle plooien glad te strijken en vooral duidelijk te maken, dat hij er door de Amerikaanse autoriteiten willens en wetens is ingeluisd. Maar, anderen doen juist hun uiterste best om zowel het misdadig verleden van Dino als dat van zijn vader bij herhaling bloot te leggen, te benadrukken en te wijzen op hun contacten met bepaalde personen en drugshandelaren in landen als Guyana, Colombia en Venezuela om beiden maar zo verdacht mogelijk te laten lijken. Landen waar zowel vader als zoon nogal eens bezoeken aan brachten. Sommige van die contacten zijn bewezen, anderen niet.

Om ‘de zaak Dino Bouterse’ inzichtelijk te krijgen publiceert De Surinaamse Krant een chronologisch overzicht, op datum, samengesteld in diverse opeenvolgende delen, van gebeurtenissen en dergelijke vanaf het moment van aanhouding van de zoon van president Desi Bouterse, Dino, tot het uiteindelijke vonnis, uitgesproken op ...... De delen zijn eerder verschenen op dit blog.

Vandaag, vrijdag 28 november 2014, deel 5 met gebeurtenissen in de zaak Dino Bouterse van 5 december 2013 tot en met 16 juni 2014. Volgende week vrijdag,5 december 2014, deel 6 met gebeurtenissen in de zaak Dino Bouterse van 17 juni 2014 tot en met 6 oktober 2014.


Een overzicht (vervolg)


5 december 2013
Nieuwsuur: ‘Zaak Dino Bouterse is uitlokking’ – Deskundigen maken gehakt van Amerikaanse aanklacht 
Dino Bouterse heeft officieel voor de rechter verklaard dat hij onschuldig is aan de drie hem ten laste gelegde misdrijven. Hij deed dat 5 december in een besloten bijeenkomst in de kamer van de rechter in New York. Dat blijkt uit documenten van de rechtbank, die Nieuwsuur in bezit heeft, zo laat het Nederlandse NOS/NTR-actualiteitenprogramma op haar website weten.

De Amerikaanse Justitie legt Dino Bouterse, de zoon van president Desi Bouterse, cocaïnesmokkel, verboden bezit van zware vuurwapens en terrorisme – het verlenen van steun aan Hezbollah – ten laste.

Beelden van Nieuwsuur:


De zaak steunt bijna volledig op het werk van undercover-agenten van de DEA, die Bouterse in de val lokten. Internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops en de Amerikaanse oud DEA-agent Michael Levine maken daarom gehakt van de aanklacht. Bouterse is uitgedaagd en in de val gelokt en dat is verboden, zo betogen de twee deskundigen.
De aanklager in New York kwam onlangs met een dagvaarding waarin staat beschreven dat Bouterse is gefilmd tijdens het plannen van allerlei criminele activiteiten. Op de beelden is te zien dat Dino Bouterse een kilo cocaïne en een raketwerper uit een safe in zijn overheidskantoor haalt, aldus Nieuwsuur.

Bouterse opent de safe tijdens een gesprek met Amerikaanse informanten. Hij dacht dat het leden waren van een Mexicaans kartel, die voor miljoenen aan wapens en drugs wilden kopen. Quincy Muntslag, een handlanger van Bouterse, pocht tijdens het gesprek dat de drugs met chemicaliën zijn behandeld, ‘zodat de drugshonden het niet kunnen ruiken’.

De informanten zouden Dino ook in contact hebben gebracht met undercoveragenten die zeiden dat ze lid waren van de Libanese terreurgroep Hezbollah. Bouterse zou een terreurcel van Hezbollah onderdak hebben willen bieden in Suriname.

In de stukken van Justitie staat dat Bouterse in juli naar Griekenland vloog voor overleg met de ‘Hezbollah-leden’. Die vertelden hem dat een groep van dertig tot zestig terroristen vanuit Suriname aanslagen op Amerikaanse doelen zouden voorbereiden. Bouterse had maar één verzoek: geen aanslagen in zijn eigen land.

Toen de zogenaamde terroristen opperden dat Bouterse ook geen goede vrienden was met de Amerikanen, antwoordde hij: ‘We hebben problemen met de Nederlanders en de Amerikanen.’ ‘Dan fuck jij de Nederlanders en wij de Amerikanen’, zei de undercoveragent tijdens het gesprek.

Op de vraag of hij ook wapens kon leveren, antwoordde Bouterse: ‘Zeg me maar wat je nodig hebt.’ Ook was Bouterse bereid de paspoorten voor de groep te regelen. De leider van de groep zou zelfs een stempel in zijn pas krijgen waardoor het leek alsof hij al eerder in Suriname was geweest. De terroristen zouden miljoenen neertellen voor de bescherming door Bouterse, werd hem beloofd.
Bouterse wilde de terroristen ook voor zijn eigen doelen kunnen inzetten. ‘We hebben zo’n tien man nodig die achterblijven in Suriname. Mensen op wie we kunnen vertrouwen en die we elk moment kunnen inzetten. We hebben zware jongens nodig’, zei hij.

Dino Bouterse hangt 15 jaar gevangenisstraf boven het hoofd voor drugssmokkel, maar minimaal veertig jaar voor terrorisme. Hij werd eind augustus in Panama gearresteerd en vervolgens uitgeleverd aan de VS. Hij blijft voorlopig in de cel. De volgende zitting staat gepland op 7 februari.


12 december 2013
Is Dino Bouterse uitgelokt of niet?
De uitzending van Nieuwsuur leidt 12 december 2013 tot onderstaand door Idris Naipal, lid van de Media Commissie van de Verenigde Hervormings Partij (VHP) in Suriname, aan lokale media verzonden ingezonden stuk met de kop ‘Is Dino Bouterse uitgelokt of niet?’:

Uitlokken is een vorm van deelneming. De uitlokker is degene die een ander ertoe aanzet een strafbaar feit te plegen. Enkele deskundigen beweren dat Dino Bouterse is uitgelokt in de zaak waarbij hij wordt verdacht van het plegen van ernstige strafbare feiten. Aan Dino Bouterse is ten laste gelegd cocaïnesmokkel, verboden vuurwapenbezit en steun verlenen aan de terreurorganisatie Hezbollah.

Ik heb geluisterd naar internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops en de Amerikaanse oud-DEA-agent Michael Levine. “Zij zeggen dat Dino Bouterse is uitgelokt tot het begaan van strafbare feiten”. Als Dino Bouterse een niet- ingewijde was op het gebied van terrorisme dan had ik wel aangenomen dat hij is uitgelokt.

Hoe is het mogelijk dat de ‘beste man van CTU’ die zogenaamd terrorisme moet bestrijden zich heeft laten uitlokken? Uit het verhaal van de undercoveragenten is niet gebleken dat zij Dino Bouterse hebben aangezet tot het plegen van ernstige strafbare feiten. De “terroristen” hebben aan Dino Bouterse medewerking gevraagd hun te voorzien van wapens en toegang te willen geven aan vermeende Hezbollah-leden tot Suriname in ruil voor miljoenen dollars.

Volgens de undercoveragenten heeft Dino Bouterse op 28 juni op zijn kantoor een kilo cocaïne tevoorschijn gehaald en laten zien aan zijn zakenpartners, naar later bleek DEA-informanten. Ook zou Dino bereid zijn elke week 20 kg te verzenden naar Amerika en leverde ook een vals paspoort. Voorts zou hij hun helpen bij de aanvraag van visa voor reizen naar de Verenigde Staten.

De heren Geert-Jan Knoops en Michael Levine zijn totaal voorbijgegaan aan het feit dat Dino een topper is van Counter Terror Unit (CTU) en hij een “ingewijde” is op het gebied van terrorisme. U begrijpt, het verhaal van Geert-Jan Knoops en de Amerikaanse oud-DEA-agent op NOS.nl klopt van geen kant. Ik vraag me af vanwaar de plotselinge belangstelling voor de ernstige strafzaak van Dino.

Ik heb het vermoeden dat er meer schuilt achter de verklaring van deze twee heren. Voor de advocaat valt er genoeg US dollar te verdienen in deze vrij ernstige strafzaak, dus hij probeert een opening te vinden om mee te helpen met de verdediging. Geld maken, zo zitten de meeste strafpleiters eenmaal in elkaar.

Waarom heeft Geert-Jan Knoops geen belangstelling voor het strafproces van een zekere Piet Wortel waarin de namen van Desi Bouterse en Dino zijn genoemd. Ik heb hem niet horen praten over deze zaak, is deze advocaat gewoon op een blauwe maandag opgestaan om onschuld van Dino te bewijzen?

De heren Geert Jan Knoops en Michael Levine hebben kennelijk over het hoofd gezien dat het rechtssysteem van Amerika anders is dan dat van Nederland. In Nederland bijvoorbeeld trekken ze grenzen wanneer het gaat over het zetten van vallen voor potentiele criminelen. Sinds de aanslagen in Amerika op 9/11/2001 hebben de Amerikanen hun wetgeving aangepast tegen het terrorisme met de zogenoemde “Patriot Act’. De Patriot Act is een Amerikaanse wet die in de nasleep van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 tot stand is gekomen.

De doelen zijn voor versterking van de binnenlandse veiligheid en de bevoegdheden van de wetshandhaving met betrekking tot het identificeren en stoppen van terroristen. De USA Patriot Act biedt de Amerikaanse overheid meer aan om informatie te vergaren over en op te treden tegen mogelijke terrorisme. En ook al ben je heel ver over de grenzen van Amerika.

Openbare aanklager Preet Bharara is onverbiddelijk als het gaat om terrorisme. Hij stelt zich op het standpunt dat de misdaad na 9/11/2001 moet worden gezien als grensoverschrijdende criminaliteit en hierop moet de wetgeving kunnen inspelen. Hij zegt: ‘As crime has gone global and national security threats are global, in my view the long arm of the law has to get even longer. We can’t wait until bombs are going off’. Dus heel duidelijke taal van Preet Bharara.

Ik heb geen juridische achtergrond, maar ben wel in staat logisch te denken. In mijn perceptie kan er geen sprake zijn van uitlokking omdat Dino, naar mijns inziens, wel de intentie had steun te verlenen aan de ‘terreur organisatie Hezbollah’. Want er waren miljoenen dollars te verdienen aan de deal met de terroristen. Als Dino geen kwade intentie had, waarvoor was hij samen met de undercoveragenten naar Griekenland vertrokken.

Er zijn twee hamvragen die mij bezighouden namelijk:

1. Waarom heeft Dino Bouterse zich laten ‘uitlokken’ als hij geen kwade intentie had om de “Hezbollah” te helpen?

2. Waarom heeft Dino Bouterse de justitiële autoriteiten en het Bureau Nationale Veiligheid niet ingelicht dat de Hezbollah van plan was terroristische aanvallen te plegen in Amerika?

Als topper van de CTU en “bestrijder van terrorisme” moest hij dat gelijk hebben doorgespeeld aan de autoriteiten van het Bureau Nationale Veiligheid en de justitiële diensten, echter heeft hij dat na gelaten. De volgende vraag die bij mij rijst is, waarom heeft hij dat nagelaten? Het is overduidelijk dat Dino gezwicht is voor de “miljoenen Amerikaanse Dollars”.

We moeten nu maar wachten op de uitspraak van onafhankelijke rechter van New York. Innocent until proven guilty. Als Dino Bouterse onschuldig is zal hij vrijgesproken worden.

Naipal. A.I.


25 december 2013
Dino Bouterse heeft mogelijk grote economische belangen in Tigrigebied
Blijkens een ingezonden stuk in de Guyanese krant ‘Guyana Chronicle’, zo bericht De West in haar editie van maandag 23 december 2013, zou Dino Bouterse mogelijk grote economische belangen hebben in het zogeheten Tigrigebied.

De schrijfster, C. Cadogan, veronderstelt dat er een connectie is tussen Dino Bouterse en het Guyanese oppositielid Joseph Harmon, die de mijnbouwactiviteiten van het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Muri PGGS in de New River Triangle heeft bekritiseerd.

Cadogan spreekt het vermoeden uit, dat APNU-parlementariër Harmon (A Partner for National Unity), die tevens voormalig kolonel in het Guyanese leger is, uit persoonlijke en wraakzuchtige motieven de Guyanese belangen op het spel heeft gezet door te ageren tegen de overheid, die mijnbouwrechten in het betwiste gebied heeft verleend. Ze stipt aan dat toen de zoon van president Bouterse in augustus in Panama werd gearresteerd, onder meer aan het licht kwam dat Bouterse junior criminele connecties had in Guyana. In een WikiLeaks-bericht over Roland Bullen had deze toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Guyana opgemerkt dat ‘Desi Bouterse’s zoon Dino een paar jaar geleden een reis naar het Guyanese Buxton had georganiseerd voor een Surinaams voetbalteam en dat men het sterke vermoeden had dat de bus van het voetbalteam wapens transporteerde naar Buxton’.

Er werd tevens beweerd dat APNU-politicus Joseph Harmon nauw betrokken was bij de organisatie van deze voetbalwedstrijd en daarbij diverse louche zaken regelde met Dino Bouterse. Er zouden in dit kader tal van banden met de Surinaamse onderwereld zijn, wordt beweerd. Het is overigens al jarenlang bekend, dat Buxton de reputatie heeft een veilige haven voor zwaar bewapende bendes te zijn en kort nadat Desiré Bouterse president werd en Dino Bouterse een vooraanstaande positie in de Counter Terrorism Unit werd toebedeeld, is de vriendschap tussen Harmon en Bouterse verder uitgebouwd.

De schrijfster benadrukt dat Harmon sterke banden met de Surinaamse onderwereld heeft, die verdacht veel interesse in het New River Triangle gebied en aangrenzende gebieden ten zuidoosten van Guyana toont. Harmon zou daarom sterke bezwaren hebben gemaakt tegen elke activiteit binnen het gebied, aldus Cadogan.


26 februari 2014
Dino Bouterse and the plot to build a Hezbollah base in Suriname
De Australische krant The Sydney Morning brengt 26 februari 2014 een groot artikel over Dino Bouterse en de Amerikaanse aanklachten tegen hem:

Dino Bouterse and the plot to build a Hezbollah base in Suriname

Date February 26, 2014 - 12:02PM
William Rosenau 


President Desi Bouterse: convicted in absentia for his part in smuggling 474 kilograms of cocaine. Photo: Wikimedia Commons

Dino Bouterse thought he’d struck the deal of a lifetime. It was July 31, 2013, and the head of Suriname’s counterterrorism force - who also happened to be the president’s son - had been carefully cultivating what he hoped would become a lucrative relationship with a pair of Mexican drug smugglers. They had already piloted a ‘‘line’’ for shipping cocaine from Suriname, through Trinidad and Tobago, and on to Fort Lauderdale, Florida, but the Mexicans had in mind a vastly more profitable side venture: building a Hezbollah base in Suriname and arming the Lebanese militant organisation against the Americans. At a meeting in Greece, the 40-year-old Surinamese scion hashed out the details with one of the Mexicans and two purported representatives from Hezbollah. For $US2 million cash upfront, Bouterse would provide secure facilities in Suriname where the Shiite militant group could train 30 to 60 men. He would also supply rocket launchers, land mines and other weapons that could be used to strike US targets.

Desi Bouterse is accused of using a bayonet to castrate an 'anti-revolutionary'. 
‘‘You’ll [expletive] the Dutch, and we will [expletive] the Americans,’’ one of the Hezbollah envoys said at one point.


Dino Bouterse: facing a life sentence plus 15 years.  
‘‘I’m totally behind you,’’ Bouterse responded. Later, he sent a text message to an associate back in Suriname: ‘‘we hit the jackpot.’’
That couldn’t have been further from the truth. A little more than a month later, Panamanian police arrested Bouterse at the airport in Panama City and extradited him to New York, where he had been indicted on drug-trafficking charges. Then, in November, US authorities unsealed a second indictment that charged Bouterse with providing material support to a terrorist organisation.

The Mexican narcotics smugglers, it turned out, were US Drug Enforcement Administration informants who had been wearing wires the whole time. Their conversations and text messages with Bouterse were later made public in the unsealed indictments. The episode was more bizarre than sinister. But it serves as an unsettling reminder that Suriname’s leading political family has long been involved in unsavoury, seedy and outright criminal activities. The Hezbollah threat may have been entirely concocted by the DEA - a clever ploy to bring down the reckless younger Bouterse - but the willingness of Surinamese officials to accommodate a terrorist group so close to the United States should serve as a wake-up call for Washington, which still maintains military ties with Paramaribo. That Suriname is also a thriving narcostate ought also to be cause for concern.

Located on South America’s north Atlantic coast and bordering Brazil to the south, the Republic of Suriname is nestled between Guyana and French Guiana, a French overseas territory perhaps best known today for its European ‘‘spaceport’’ and as the former site of the Devil’s Island penal colony. It is South America’s smallest country and is suffocatingly isolated from the rest of the continent. 

Desi Bouterse while head of the military in 1985. Photo: Wikimedia Commons


As noted travel writer John Gimlette wrote in 2011, Suriname, Guyana and French Guiana have ‘‘never felt part’’ of South America. ‘‘The [three] are the odd ones out; they’ve never been Spanish or Portuguese; they’ve never known machismo, or Bolívar, or liberation theology; and they’re so isolated that there’s only one road that links them to the rest of South America.’’
But barriers - physical or cultural - have not kept the former Dutch colony entirely cut off from the outside world. During the Cold War, the United States, on high alert for communist mischief-making in the Western Hemisphere, worried that Suriname would enter the Caribbean Marxist-Leninist firmament headquartered in Fidel Castro’s Havana. More recently, the country has been a transshipment point for drugs bound for markets in Western Europe. Porous borders, a vast interior with little government presence, and significant corruption have helped secure Suriname’s position as a criminal entrepot. According to the European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, it ranks among South America’s top five transshipment points for European-bound cocaine.

If any single figure can be held responsible for the country’s recent troubles, it is Dino Bouterse’s father. Desire Delano ‘‘Desi’’ Bouterse has ruled Suriname intermittently for more than three decades - twice as a result of coups he led and now as the country’s quasi-democratically elected leader. Dino’s criminal escapades have been a reliable nuisance for the United States. But his transgressions pale in comparison with his father’s long history of drug trafficking, political violence and human rights abuses.

The elder Bouterse, a former army sergeant who peddled imported pornography on the side, first came to power in a coup on February 25, 1980 - an occasion commemorated this week in Suriname with a national holiday, the ‘‘Day of Liberation and Innovation.’’ Promoting himself to colonel, Bouterse set Suriname on a revolutionary course influenced by Marxist-Leninist notions then in circulation across the developing world.

As he consolidated his dictatorship, Bouterse carried out a series of extrajudicial killings, the most notorious of which were the ‘‘December murders’’ of 1982. Early on the morning of December 8, army personnel rounded up 16 prominent critics of the regime and brought them to Fort Zeelandia, near the capital, Paramaribo. A hastily assembled tribunal led by Bouterse quickly found the prisoners guilty of ‘‘anti-revolutionary’’ activities. Drink-sodden soldiers then carried out the death sentences in the fort’s courtyard. According to one account in the Dutch press, Bouterse joined the mayhem, using a bayonet to castrate one man and shooting another in the back.

Suriname in the 1980s had all the raw ingredients for a Frederick Forsyth thriller: a sweltering climate, corrupt despotism, guerrilla war and Cold War geopolitical intrigues. An armed ethnic uprising in the hinterlands, led by Ronnie Brunswijk, a former bodyguard of Bouterse, was met with savage government repression - including the killing of 19 women and children in the remote village of Mooi Wana, an atrocity that has been called the ‘‘My Lai of Suriname''.

But it wasn’t what Bouterse was doing in his own backyard that worried the United States. It was his links with the Castro government, Nicaragua’s Sandinistas, and the New Jewel Movement in Grenada. As early as 1982, the top CIA analyst for Latin America, Constantine Menges (nicknamed ‘‘Constant Menace’’ by bureaucratic enemies who had tired of his noisy anti-communism), warned his superiors in Langley of ‘‘the growing danger’’ posed by Suriname’s leftward drift into the ‘‘Cuban orbit.’’ US President Ronald Reagan came to share this anxiety about Suriname’s apparent descent into Castroism. In a letter to Brazil’s president in 1983, he pointed to Bouterse’s ‘‘longstanding predilections toward Cuba and Grenada’’ and his entrance into the ‘‘Cuban/Soviet sphere.’’ At the same time, senior members of his administration were mulling various schemes to remove the bothersome Surinamese leader from power. One such plan, developed by the CIA and later dismissed as ‘‘harebrained’’ by Secretary of State George Shultz, would have used South Korean commandos to overthrow Bouterse. Another would have deployed US-based Surinamese exiles and was reportedly described by Senator Barry Goldwater, no slouch when it came to anti-communist intrigues, as ‘‘the dumbest [expletive] idea I ever heard.’’

The US invasion of Grenada in October 1983, aimed at removing a purportedly pro-Cuban regime, had a powerful knock-on effect. Almost immediately afterward, Bouterse broke all ties with Havana. Washington’s fears of a communist toehold on the South American mainland abated and relations improved, though Libyan meddling in Suriname continued to trouble Reagan officials. Not everyone shared Washington’s belief that Bouterse was more of a farce than a threat. Suriname’s former colonial rulers, for one, still thought he was a menace - both to the Dutch residents of Suriname and because of his growing role as a drug trafficker. In 1986, the Dutch government, led by Prime Minister Ruud Lubbers, went as far as planning an invasion of Suriname. Eight hundred and fifty Dutch soldiers, with US air and naval support, would arrest Bouterse on drug-related charges. But as with earlier plots, this one fizzled out. Ultimately, Dutch leaders considered the risk of casualties to be too high. More importantly, the Americans, embroiled elsewhere in Latin America and sceptical about the mission’s prospects, rejected the Dutch request to provide ships and aircraft.

In 2000, Bouterse was convicted in absentia by a Dutch court for his role in shipping a total of 474 kilograms of cocaine into the Netherlands via diplomatic pouches. Although out of power at the time - and therefore without official immunity - Bouterse never served his 11-year sentence because the two countries have no extradition treaty. In 2010, Bouterse’s ‘‘Mega Combination’’ bloc won the largest number of parliamentary seats, and the former army sergeant came to power for the third time, offering the electorate ‘‘sugary promises for easy jobs and cheap housing'', according to one unsympathetic Guyanese editorial writer. Following the 2010 election, the Dutch promptly cut off security assistance, and the Dutch foreign minister declared indignantly that the new leader was not welcome in the Netherlands ‘‘unless it is to serve his prison sentence.’’ Technically, Bouterse remains a wanted man. But the lack of an extradition treaty - and now, Bouterse’s immunity as a head of state - makes it unlikely the Netherlands will get its hands on him anytime soon.

Few others seem to share the Dutch loathing of the Surinamese premier. Interpol withdrew its arrest order after his election in 2010, and Bouterse has traveled to Brazil, Guyana, South Africa, and the United States (for the UN General Assembly meeting in New York). With the exception of the recent Dino Bouterse rumpus, developments in sleepy Suriname only rarely attract the world’s gaze.
No one seems to have paid any particular notice, for example, to the April 2013 announcement by Brunswijk, Desi’s old nemesis, that he will run for president in 2015. Bizarrely, Brunswijk revealed his candidacy on stage during a concert featuring Rick Ross, the bald, heavily bearded, American hip-hop star. Brunswijk reportedly passed out $US100 bills - and less enthusiastically received Surinamese notes - to the audience. An influential figure within the Mega Combination, Brunswijk has more than politics in common with the elder Bouterse. Like Desi, Brunswijk was convicted in a Dutch court in 1999 for cocaine trafficking.

Dino, meanwhile, has spent one Christmas behind bars in New York awaiting trial, and it doesn’t seem likely that he will be a free man anytime soon. If ultimately convicted, the younger Bouterse could face a life sentence plus 15 years. But so far, neither Dino’s exploits nor his father’s unsavoury past seem to have done any harm to Paramaribo’s relationship with Washington. In 2012, the US military supplied $US400,000 in naval training, and last March, the Pentagon agreed to provide $US500,000 to strengthen the Surinamese army - support the United States shows no sign of withdrawing.

Read more: http://www.smh.com.au/world/dino-bouterse-and-the-plot-to-build-a-hezbollah-base-in-suriname-20140226-hvdvp.html#ixzz2uRwOLwGK

5 maart 2014
Zaak Dino verschoven naar 27 maart
De Surinaamse zender Radio ABC bericht, dat op verzoek van de verdediging de zaak van Dino Bouterse is verschoven naar 27 maart. Dat zou zijn vernomen van het Openbaar Ministerie in Manhattan. De zaak zou vrijdag 7 maart beginnen. Radio ABC schrijft verder te hebben vernomen, dat de rechtbank in Manhattan, New York, op 27 maart een regiezitting is, dus geen inhoudelijke behandeling. De verdediging heeft dan tot die dag de tijd om alle zogenoemde pre trial motions in te dienen.


28 maart 2014
Verdediging Dino Bouterse niet te spreken over werkwijze Justitie VS – VS zou soevereiniteit Suriname hebben geschonden…
In haar schriftelijk verweer op vrijdag 28 maart 2014, heeft de verdediging van drugs- en terreurverdachte Dino Bouterse gesteld, dat de aanhouding en uitlevering van haar cliënt aan de VS door Panama onrechtmatig is geweest.

Verder heeft de VS tijdens de opsporing van Bouterse de soevereiniteit van Suriname ernstig geschonden en via misleiding Panama zo ver gekregen om hem onmiddellijk uit te leveren. Zo staat in een persbericht dat door de verdediging een dag later, 29 maart, gestuurd is naar verschillende media in Suriname. Ook het dertien pagina’s tellend verweer is naar de media gestuurd.

Aangevoerd is dat het gaat om ernstige schending van de soevereiniteit van Suriname, misleiding van de Panamese regering en onrechtmatig verkregen bewijzen. Het verdedigingsteam bestaat uit Jose M. Arrufat-Gracia, Richard Rosenberg, Michael Hueston en Florian Miedel.

In het schriftelijke weerwoord tegen de aanklachten van de openbare aanklager, die op 20 augustus 2013 zijn gedaan en later op 7 november zijn verzwaard, brengt het verdedigingsteam onder andere de volgende punten in verweer:

1. Schending van de ‘doctrine of specialty’: aanklachten die buiten de scope van uitlevering vallen, kunnen niet meegenomen worden in de aanklacht.
2. Buitensporig gedrag van de Amerikaanse overheid bij de opsporing waardoor de soevereiniteit van twee staten geschonden is, te weten Suriname en Panama
3. Verklaringen die onrechtmatig zijn verkregen uit het verhoor, zijn niet toelaatbaar als bewijs.
4. Overlegging van bewijsmateriaal ten voordele van de aangeklaagde, is niet afdoende.

Op basis van deze argumenten eist het verdedigingsteam dat de latere tenlastelegging van aan terrorisme gerelateerde activiteiten wordt afgewezen.

Toelichting
De toelichting op de belangrijkste punten uit het verweer.

Punt 1
Op grond van schending van de ‘doctrine of specialty’ eist de verdediging dat de tenlastelegging van aan terrorisme gerelateerde activiteiten wordt afgewezen.
- Ten tijde van het verzoek tot uitlevering was de verdachte buiten het grondgebied van de USA.
- Panama is tot arrestatie en uitlevering overgegaan op basis van misleidende informatie, verschaft door de verantwoordelijke autoriteiten van de USA.
- De ‘Superseding Indictment including a new Count One’ beschuldigt aangeklaagde van ondersteuning van een internationale terroristische organisatie, welke tenlastelegging echter pas op 7 november 2013 werd gedaan, waardoor deze buiten de scope van de arrestatie en uitlevering van 29 augustus 2013 valt.
- De ‘doctrine of specialty’, die bekend is binnen het recht, stelt dat verdachten die uitgeleverd worden, alleen vervolgd en gestraft mogen worden voor overtredingen waarvoor uitlevering is aangevraagd en ingewilligd.
- Gezien de omstandigheden en condities van uitlevering, is de enige aanklacht die gebruikt mag worden, deelname aan internationale drugshandel. Het gerechtshof heeft op grond van de ‘doctrine of specialty’ geen jurisdictie omDino Bouterse gerechtelijk te vervolgen voor de later toegevoegde aanklacht van ondersteuning van terrorisme.

Punt 2
Gedrag van de overheid kan dusdanig buitensporig zijn dat het een schending van ‘due process rights’ vormt.
− Buitensporig gedrag van de overheid inhoudende, onder meer, ontoelaatbareuitlokking met financiële middelen en valse verklaringen afgelegd tegenover een andere soevereine staat – Panama – welke in het nadeel zijn van de aanspraak van de verdachte op een correcte rechtsgang (‘due process rights’). Het gaat om het aanbod van US$2 miljoen voor het leveren van een paspoort.
− De totaliteit van het buitensporig overheidsgedrag, naast het aanbod van de US$2 miljoen heeft de aanspraak van Dino Bouterse op een correcte rechtsgang (‘Due Process’) geschonden. Zonder enig bewijs dat Bouterse op een eerder tijdstip betrokken was in de misdrijven zoals aangeklaagd, is het onderzoek dat geleid heeft tot zijn arrestatie begonnen in december 2011 in Aruba en betrof het witwassen van geld en drugshandel. Pas aan het einde van 2012 richtte het onderzoek zich op Suriname met een focus op Dino Bouterse. De eerste ontmoeting tussen Dino Bouterse en twee van de confidentiële informanten vond pas plaats op 31 januari 2013. Bovendien leveren de overgelegde stukken geen rechtvaardiging voor deze verandering van koers in het onderzoek.

Schendingen − Verscheidene zware schendingen van Surinaams recht door Amerikaanse informanten komen, tezamen met het buitensporig overheidsgedrag, in aanmerking voor afwijzing van deze aanklacht, o.a.:
Het bewerkstelligen om Suriname binnen te komen met een vals paspoort;
de grensbewaking te vermijden;
in het bezit zijn van een vals Surinaams paspoort;
het uitvoeren van operaties namens een buitenlandse mogendheid op Surinaams grondgebied zonder medeweten of toestemming van de regering van Suriname;
het opnemen van privégesprekken zonder toestemming van de andere deelnemers of een rechterlijk bevel;
het invoeren zonder aangifte van een bedrag aan US dollars dat groter is dan het bij wet toegestane; verzuim om aan de Surinaamse overheid toestemming te vragen de operatie uit te voeren teneinde het gebruik van betaalde informanten en van valse paspoorten te vermijden en grensbewaking te ontwijken.

− In plaats van een normaal uitleveringsproces op gang te brengen op grond van het bestaande Uitleveringsverdrag met Panama, heeft de USA de onmiddellijke overdracht van Dino Bouterse verzocht. Daarbij werd de niets vermoedende regering van Panama voorgehouden dat Dino Bouterse een gevaar zou zijn voorde nationale veiligheid van dat land indien hij daar zou blijven, omdat pogingen tot zijn bevrijding zouden kunnen worden ondernomen door de internationale terroristische organisatie Hezbollah – een aantijging waarvan de USA wist dat die niet op waarheid berustte. De aangevoerde informatie laat duidelijk zien dat het hier een 18 maanden durende undercoveroperatie betrof zonder enige betrokkenheid van een drugskartel noch van Hezbollahleden of bondgenoten.
Dit alles kan aangemerkt worden als misbruik maken van macht en buitensporig gedrag, hetgeen de afwijzing van de tenlastelegging rechtvaardigt.

Punt 3
Verklaringen die verkregen zijn gedurende verhoor in gevangenschap zijn niet toelaatbaar tenzij aangetoond kan worden dat het z.g. ‘privilege against selfincrimination’ adequaat werd beschermd (de z.g. ‘Miranda rights’ – Miranda V. Arizona, 384 US 436 (1966). Bedoelde verklaringen zijn alleen toelaatbaar vrijwillig zijn afgelegd.
Na arrestatie werd verdachte op geen enkel moment op de hoogte gesteld van de redenen van zijn aanhouding en transport naar de USA – niet tijdens de aanhouding in Panama noch tijdens het vervoer naar een vliegveld, waar hem voor het eerst werd verteld dat hij naar de USA zou worden overgebracht. Nog steeds werd hij niet geïnformeerd van de redenen van zijn aanhouding. Hem werd daarbij slechts een Panamese resolutie overhandigd in de Spaanse taal. Deze dwangmatige sfeer zette zich voort tijdens het luchttransport. Een document in de Engelse taal dat moest dienen voor het in kennis stellen van zijn ‘Miranda rights’ werd hem overhandigd en gevraagd te ondertekenen – nog steeds echter zonder dat de redenen van zijn aanhouding werden gegeven. Hoewel Dino Bouterse het document tekende, weigerde hij zijn paraaf te plaatsen bij een verklaring voor het afstand doen van zijn recht om zich te onthouden van spreken, om zich door een advocaat te laten bijstaan en te verklaren dat geen beloften, bedreigingen of pressie van welke aard dan ook tegen hem gebruikt waren. De verhorende agent dreigde echter dat, tenzij hij een verklaring gaf, een aanklacht van terrorisme hem in New York zou worden opgelegd.

Gedurende de gehele aanhouding en verplaatsing was Dino Bouterse geboeid.
De feiten illustreren een aantoonbaar dwangmatig scenario dat het effect had van belemmering van vrije keuze en resulteerde in een onderwerping aan gezag, en niet een weloverwogen, bewuste en vrijwillige verklaring van afstand van rechten.
Met inachtneming van deze totaliteit van omstandigheden, dienen de verklaringen die de aangeklaagde worden toegerekend, niet te worden toegelaten.

Punt 4 Het verdedigingsteam eist voorts de afgifte van alle bewijsmateriaal dat nodig is voor de verdediging, en als zodanig is aangevraagd:
− alle documenten uitgewisseld tussen de USA en de Republiek Panama in verband met Bouterse’s ‘simpleand conditional surrender’, waaronder de ‘Diplomatic Note’ van de USA aan Panama.
− alle aanvullende audio- en video opnamen, o.a. vanaf februari tot juni 2013 aangaande onderzoek gedaan t.a.v. niet vervolgde deelnemers, geheim agenten en Dino Bouterse.
− de ‘DEA Operationa lFile’, welke het verdedigingsteam in staat moet stellen om te bepalen of de confidentiële bronnen of agenten die betrokken zijn in deze zaak, hebben gehandeld buiten hun budget en autoriteit dan wel tegenstrijdig aan de reglementen van de DEA.

Punt 5
De aangeklaagde verzoekt inzage in z.g. ‘Brady materia’ – d.w.z. door de vervolging niet verstrekt bewijs dat in het voordeel kan zijn van de aangeklaagde en wordt opgevraagd en dat de vervolging verplicht is te verstrekken, waar dat bewijs relevant is voor de schuld of strafoplegging, ongeacht de goede of kwade trouw van de vervolging.

Punt 6
Procesrecht (‘Federal Rules of Evidence’) vereist dat, op verzoek van de verdachte in een strafrechtelijke zaak, de staat voorafgaande aan de rechtszitting op redelijke termijn aankondiging moet doen van enig bewijs van andere misdaden,etc. dat zij voornemens is te introduceren tijdens de rechtszitting.
Dino Bouterse heeft deze aangevraagd.

Punt 7
De gedaagde eist ten slotte het behoud van alle documenten tegen vernietiging, verandering, verminking en vermindering met betrekking tot zijn verzoeken voor bewijsmateriaal of de verplichtingen van de overheid tot openbaarmaking.

Onderstaand ANP-artikel van zondag 27 april 2013 brengt weinig tot geen nieuws. Al in november 2013 verschenen artikelen waarin uitgebreid wordt ingegaan op de aanklacht…. Het is dan ook onduidelijk waarom het persbureau nu met dit bericht komt.

27 april 2014
ANP: Levenslang dreigt voor Dino Bouterse - Drugs en wapen in kantoor zoon president - Persbureau brengt oud nieuws.... 
Dino Bouterse probeerde een basis voor de terroristische organisatie Hezbollah op te zetten en drugs- en wapenhandel te bedrijven, onder meer vanuit zijn kantoor bij de Surinaamse antiterreureenheid CTU. Dit blijkt uit opgenomen gesprekken tussen hem en infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA.

Dit bericht plotseling zondag 27 april 2014 het Nederlandse persbureau ANP. Het is volstrekt onduidelijk waarom het persbureau juist eind april 2014 met dit bericht komt, vooral nu het geen enkel nieuws bevat.

Dino wordt vervolgd voor het helpen opzetten van een basis van de Libanese terreurbeweging Hezbollah in Suriname. Dit met als doel dat Hezbollah daarvandaan gewelddadige acties tegen Amerika zou kunnen voorbereiden en uitvoeren. Ook is Bouterse aangeklaagd voor wapenhandel en cocaïnesmokkel naar de VS.

De Surinaamse president Desi Bouterse benoemde zijn zoon Dino volgens eigen zeggen in 2010 als leider van de zwaar bewapende CTU (Counter Terrorism Unit). Pas toen Dino eind augustus vorig jaar werd opgepakt in Panama, werd dit opeens door de perschef van het Kabinet van de President ontkend, zo schrijft althans het ANP.
Uit de aanklacht blijkt, dat op 1 februari 2013 twee infiltranten van de DEA op bezoek kwamen bij Dino in Suriname. Zij gaven zich uit voor Mexicaanse drugshandelaren. In dit gesprek gaf Bouterse jr. aan dat hij hen kon ‘faciliteren’ bij drugssmokkel en het kopen van wapens.
28 juni vorig jaar bezochten Amerikaanse infiltranten Dino Bouterse in zijn kantoor. Er werd gesproken over het smokkelen van 450 kilo cocaïne naar de VS. Dino haade uit een kluis een pakketje van een kilo. Handlanger Quincy Muntslag (die eind augustus 2013 werd gearresteerd op Trinidad & Tobago en daar nog vast zit in afwachting van eventuele uitlevering aan de VS) gaf aan dat het was behandeld met chemicaliën waardoor ‘de honden op de luchthaven het niet kunnen ruiken’.

Vervolgens pakte Bouterse een raketwerper uit zijn kluis en gaf die aan een van de DEA-agenten. ‘Het is een Lawn’, zei Dino. Een licht anti-tankwapen. In juli overlegde hij in Suriname een paar keer met Amerikaanse agenten over het opzetten van een basis voor de terroristische organisatie Hezbollah in Suriname. Eind juli reisde hij naar Griekenland om met zijn contacten concrete plannen te maken.
De vermeende Hezbollahbaas vertelde dat zijn organisatie tegen de Amerikanen vecht. ‘Je hebt ingestemd om onze jongens te ontvangen, zodat ze kunnen worden getraind en dat ze kunnen blijven voor later uit te voeren operaties. Ga je akkoord?’, vroeg de infiltrant. ‘Ja’, antwoordde Bouterse.

Het ging om een eerste groep van 30 tot 60 mensen. Er werd huisvesting en bewaking voor ze geregeld, liett Bouterse weten. Ook konden volgens hem valse paspoorten worden verstrekt. De undercoveragent vroegof Dino Bouterse ook speciale wapens kon leveren zoals luchtdoelraketten, propellergranaten en explosieven. Dino: ‘Ik heb 2 maanden nodig. Dan kan ik je een lijst geven van wat we kunnen leveren.’
Dino Bouterse werd op basis van de infiltratieactie augustus vorig jaar op verzoek van de Amerikanen in Panama gearresteerd. Tijdens zijn voorgeleiding begin september in New York ontkende hij schuld. De zoon van de Surinaamse president hangt levenslang in de VS boven zijn hoofd.

27 april 2014
ANP: 'VS jaagt ook in Suriname op criminelen'
Het persbureau ANP komt op dezelfde dag ook met dit bericht, waarschijnlijk van de hand van de ANP-correspondente Annelies Brinkman, een Nederlandse die ook in dienst is als journaliste bij de Surinaamse krant De Ware Tijd. Zij heeft de Amerikaanse ambassadeur in Suriname uitgebreid geïnterviewd over diverse zaken en natuurlijk kwam de zaak Dino Bouterse ook ter sprake en dat leverde dit artikeltje op. Maar, ook in dit geval is het onduidelijk waarom het ANP nu met deze twee artikelen komt. Mogelijk om de aandacht weer even te focussen op de zoon van de Surinaamse president en de door de VS tegen hem aanhangig gemaakte rechtszaak. Maar, ook in dit geval biedt het ANP feitelijk weinig nieuws.

Terroristen en drugscriminelen moeten zich ook in Suriname niet veilig voor de Amerikanen wanen. Dat is de boodschap van de Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Jay Anania, aldus meldt het Nederlandse persbureau ANP zondag 27 april 2014. ‘Iedereen die misdaden tegen de Verenigde Staten pleegt, zoals het sturen van drugs, zullen we onderzoeken, arresteren en vervolgen, waar ook ter wereld.’

Hij reageert op de vraag waarom Amerika veel geld en energie heeft gestoken in de arrestatie van Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse. De Amerikanen pakten jr. in augustus vorig jaar op.
De verdenkingen zijn drugs- en wapenhandel en ondersteuning aan de terreurorganisatie Hezbollah. Beide beschuldigingen zijn gedaan op basis van undercoveroperaties van Amerikaanse diensten, onder meer in Suriname.

‘We houden ons op meerdere plekken op de wereld bezig met de strijd tegen drugshandel.’ Niet zo gek, vindt Anania. ‘Nederland heeft immers ook een geschiedenis van het vervolgen van mensen die drugs naar Nederland schenen te sturen, inclusief mensen van hier’, aldus de ambassadeur, daarmee doelend op Desi Bouterse. Die is in Nederland bij verstek veroordeeld voor drugshandel. Hoewel Anania niet in wil gaan op de specifieke zaak van Bouterse jr. geeft hij met zijn uitspraken wel aan waarom de VS veel moeite voor hem hebben gedaan.

De ambassadeur benadrukt dat de bestrijding van de internationale drugshandel heel hoog op de agenda van de VS staat. En hoewel de Amerikanen vaak de leiding hebben in operaties, werken ze bij voorkeur samen met landen in de regio. ‘Drugshandel is de belangrijkste plaag in onze regio.’

Toch is het vaak zo ,dat de VS het grootste deel van de operatie voor zijn rekening neemt. Volgens Anania is dat logisch. ‘We zijn nu eenmaal vaak de bestemming van de drugs. Natuurlijk hebben wij vaak ook meer geld en mogelijkheden dan andere landen, dus daarom is onze bijdrage groot.’
Hij onderstreept dat het drugsprobleem moet worden aangepakt als het nog niet te groot is, omdat je anders situaties zoals in Mexico krijgt waar de laatste decennia tienduizenden mensen zijn vermoord. ‘Dus daarom is het belangrijk dat regeringen blijven strijden en misdaden aanpakken. Want criminele organisaties grijpen elke zwakke plek aan. Geen enkel land kan die problemen alleen aanpakken.’

28 april 2014
De provocaties tegen de Republiek Suriname   
Soms verschijnen er van die ingezonden stukken in media waarvan de inhoud kant noch wal raakt, waarvan de inhoud aan alle kanten rammelt, die zijn geschreven door mensen die vooral zichzelf interessant vinden, door mensen die werkelijk geloven wat zij schrijven. Zo iemand is Roy Raymond de Miranda. Iemand die graag provoceert, scheldt, beledigt, met vuil smijt en dreigt. Iemand die ook nog eens heilig gelooft in de meest absurde complottheorieën. Een intrigant ook. Maar, oh wee, als hij zelf op de korrel wordt genomen in een artikel, dan is hij er als de hazen bij om de schrijver van zo'n artikel af te branden in een ingezonden reactie. 
Onderstaand stuk kon geplaatst worden op de zogenoemde nieuwswebsite Suriname Herald, waarvan de redactie kennelijk de heer De Miranda en zijn achtergrond en praktijken niet kent. Een man die ook nog eens volledig en compleet anti-Nederlands / anti-koloniaal denkt en redeneert. Een intens triest, hopeloos geval. Een eng geval ook en vooral.

Dat sommige Surinamers die een blinde hartstocht koesteren in de richting van regeermacht in Suriname, is alom bekend. Dat soort figuren leggen hun leden dwingend op, reeds nu aangesproken te willen worden met de titel president. Maar dat de Oranjegezinden daarbinnen wel heel erg ver gaan, is eveneens publiek geheim. Het juichen voor handelingen van de Verenigde Staten van Amerika en de ware instigator van het blijvend provoceren en criminaliseren van Suriname en Surinamers die de dienst in dit land uitmaken, is tekenend voor de lage inborst die deze personen etaleren.

Dat de Amerikaanse ambassade in Paramaribo niet aflatend bezig is met brutale provocaties, is zelfs voor een kind van 4 jaar, overduidelijk. Is het niet in strijd met internationale conventies: inmengen in de binnenlandse aangelegenheden van de Republiek Suriname? Thans wordt er nog meer en persoonlijker geprovoceerd en gedemoniseerd. Het insinuerend verwijzen naar de veroordeling van de heer D.D. Bouterse door Nederland, is een daad die onmogelijk zonder een gedegen samenwerking met Nederland en de man die zichzelf in het heden reeds president van de Republiek waant te zijn, tot stand kon komen. Men behoeft slechts te kijken naar het medium waarin dit artikel is opgenomen om te weten wat er speelt. “Nederland Nu”, fungeert thans als doorgeefluik van een satanisch geregisseerde klucht.

Het uitlokken van een misdrijf, zo de aanklacht tegen Dino Bouterse reeds op waarheid zou berusten, is een verwerpelijke handeling. Mensen aanzetten tot een “misdaad”, is per definitie misdadig te noemen. De hele klucht rond de arrestatie van Dino Bouterse is zo doorzichtig gelogen in elkaar gezet, dat men eerder moet denken aan een bizarre soap, dan dat er sprake is van een opgeloste misdaad.

Welke ezel gelooft de verhalen over het meegedragen hebben van een raketwerper door Dino en het daarmee zelfs hebben gedreigd te gebruiken op de vlieghaven van Panama? Een raketwerper van Suriname meenemen en daarmee de douane passeren is buitengewoon ongeloofwaardig. Zelfs als men zou mogen aannemen dat de invloed van Bouterse junior dat mogelijk zou kunnen hebben gemaakt, dan rijst nog de vraag, hoe het reizen met een dergelijk groot wapen mogelijk is. Daarmee Aruba binnenkomen om er vervolgens wederom te vertrekken, dit is je reinste apekool.

En dan de klucht, als zou Dino Bouterse drugstransporten hebben voorbereid, ook voor deze beschuldiging is er behalve de geconstrueerde aanklacht geen overtuigend bewijs. De wereld weet dat de filmindustrie met allerlei animaties in Hollywood, dus de Verenigde Staten van Amerika is gevestigd. Dit laatste land weet als geen ander in de wereld, door middel van compilaties en vervalsingen, niet bestaande situaties echt te laten lijken.

Ook de praktijken van de CIA die mensen of landen in een vloek en een zucht weet om te toveren in criminelen en schurkenstaten is historisch bekend en bewezen. Wie kan zich niet herinneren hoe er zogenaamd bewijs werd gevonden, als zou Irak over vernietigingswapens beschikken, de reden om dat land binnen te vallen, er massaal te moorden en te doen veranderen in een land van verschroeide aarde.

De wereld kon aanschouwen hoe de toenmalige generaal Collin Powell, compleet met powerpont presentaties, de wereld misleidde over de vindplaatsen van vernietigingswapens. Na de inval en het volbrengen van de massale vernietiging van Irak, bleef er niets heel van de kunstmatig in elkaar gezette klucht, Irak een land met een uitgebreid arsenaal aan vernietigingswapens. Veel mensenlevens hebben deze historisch bewezen misdadigers op hun geweten.

De Hezbollah aanklacht tegen Bouterse junior gelieve men ook in dit licht te willen zien. Maar dan de vinger naar anderen uitsteken, daarbij vergetend dat er nog altijd drie andere op zichzelf gericht blijven, dit getuigt van een onbeschaamd- en gewetenloosheid die zijn weerga niet kent.
Het maken van filmbeelden en het daarna manipulatief monteren, is in dit kader een beproefde methode, kennelijk en naar alle waarschijnlijkheid hetgeen Dino Bouterse fataal werd.
Over de verdere inhoud van de aanklacht en de rechtmatigheid daarvan, deden de vier advocaten van deze verdachte reeds vele boeken open. Onrechtmatige handelingen binnen de landsgrenzen van Suriname en Panama zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Valse voorwendsels en handelingen die in strijd zijn met de wetten van bevriende landen zijn openlijk blootgelegd door de verdediging van Dino Bouterse.

De ambassadeur insinueert in het kader van drugshandel, vervolgens buitengewoon gemeen in de richting van de huidige president van de Republiek Suriname. Het moet de heer Anania toch ook duidelijk zijn dat het drugsvonnis tegen de heer D.D. Bouterse een politiek geïnspireerde gerechtelijke dwaling is? Leden van de staande magistratuur in Nederland hebben onomwonden verklaard dat het strafrechtelijk vervolgen en vonnissen van de heer D.D. Bouterse tot stand kwam door zaken die buiten het strafrecht vielen.

Politiek Den Haag had zich via haar minister van Justitie en Politie, de heer Korthals, meester gemaakt van een zogenaamd strafproces, waarbij een Belgische drugscrimineel in ruil voor vervroegde vrijlating uit zijn detentie, ten nadele van de later veroordeelde Bouterse, valse verklaringen moest afleggen. Dit laatste is naderhand door betrokkene, Patrick van Loon, ruiterlijk toegegeven tijdens een ander strafproces dat tegen hem in Antwerpen werd gevoerd.

Dat het drugsvonnis tegen de heer D.D. Bouterse een dwaling binnen het Nederlands Recht is geweest en qualitate qua één met een politiek karakter, wees het volgende uit. De Republiek Suriname kwam in 1999 bij Interpol Internationaal in verzet tegen het opsporings-, signalerings- en arrestatiebevel zoals door Nederland aldaar tegen Bouterse werd gedeponeerd.

Een door Suriname ingediend memorandum dat in politiek en historisch perspectief werd ingebed, liet geen spaan heel van het Stellendamvonnis dat voorzag in een veroordeling van de heer Bouterse tot een gevangenisstraf van maar liefst 11 jaar. Nederland kreeg tot drie maal toe, de gelegenheid zich tegen dit memorandum te verweren, evenzovele malen bleef dat verweer uit. Het gevolg daarvan was, dat Interpol Internationaal het bovengenoemde verzoek van Nederland vernietigde. Daarbij werd bevonden dat Nederland zich had bezondigd aan het vertrappen van artikel 3 van het Interpol Handvest. Dat artikel zegt namelijk dat het landen verboden is personen voor opsporing, signalering of arrestatie op onder andere politieke gronden aan te melden.

Alle 176 lidlanden van Interpol werd geadviseerd het oordeel van Interpol Internationaal over te nemen. Dat Nederland naderhand in bilateraal opzicht afzonderlijke opsporings-, signalerings- en arrestatieverzoeken met enkele landen afsloot, hiervoor werd grof geld betaald, is tekenend voor de haat die er wordt gekoesterd tegen haar syndroom Bouterse. Nederland is nog lang niet af van dit litigieuze vonnis. Een nieuw verzoek tot herziening bij de Hoge Raad der Nederlanden wacht en is bij ingewijden niet onbekend.

Maar het intussen, met het oog op de aanstaande verkiezingen van 25 mei 2015 op welhaast criminele wijze de Verenigde Staten van Amerika spannen voor de karren van Nederland en de Oranjegezinden in politiek Suriname, is abject en vormt daarnaast een bron van gevaar die de erupties van de periode voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 ver zullen overschrijden. Surinaamse politici die op zaterdag 16 november 2013 omstreeks 19.30 uur in gezelschap van witte Amerikanen en Amerikanen van Hindostaanse afkomst bij een Mac Donald Restaurant, Stirling Road Hollywood Florida 33020 werden gespot en nadat zij doorhadden door een drietal Surinamers te zijn ontdekt en zich haastig uit de voeten maakten, spelen nationaal met vuur en storten tegelijkertijd Suriname in een hachelijk avontuur.

Clean Files Tribunal
Namens deze,
Roy Raymond de Miranda


Noot:
Dat De Miranda zijn ingezonden stuk, zoals geplaatst op de zogenoemde nieuwswebsite Suriname Herald, heeft ondertekend namens Clean Files Tribunal is misleidend.
Hij WAS de man achter de in 1997 opgerichte vermeende ‘organisatie’ die zich Clean Files Tribunal (Schone Dossiers Tribunaal) noemde. Deze ‘organisatie’ wilde onder meer dat Nederland het internationale opsporingsbevel tegen Bouterse wegens drugshandel en het witwassen van zwart geld zou intrekken. Clean Files Tribunal kreeg ruimte op de officiële website van de NDP tot eind april 2010, toen Clean Files Tribinal na weer eens conflict, door de NDP van de website werd gehaald.
Alle teksten van Roy Raymond de Miranda werden verwijderd.
Lees ook dit artikel waarin duidelijk wordt wat voor een persoon deze heer De Miranda werkelijk is.


2 Mei 2014
Uitleveringszaak Edmund Muntslag op Trinidad & Tobago weer uitgesteld 
De uitleveringzaak van het maatje van Dino Bouterse, Edmund Muntslag, op Trinidad & Tobago is 2 mei weer uitgesteld. De zaak kon niet worden behandeld, vanwege afwezigheid van de advocaat van Muntslag. De lokale nieuwswebsite ttflashnews.com bericht er over:


The Muntslag extradition trial

By admin  /   May 2, 2014  /   No Comments


EXTRADITION proceedings for Suriname national Edmund Quincy Muntslag has again been adjourned. Hearing will resume on May 28. Proceedings were expected to continue yesterday in the Eight Magistrates Court in Port-of-Spain, before Chief Magistrate Marcia Ayres-Caesar, however, the case was adjourned because of the unavailability of defence counsel Keith Scotland. Scotland was out of the jurisdiction. He is in Guyana. As a result of Scotland’s absence no evidence was taken when the matter was called yesterday. Muntslag is facing extradition to the United States to answer drug smuggling charges. His attorney Keith Scotland has asked for additional disclosure of two witness statements from the requesting state, the United States. Muntslag, 29, who was denied bail on October 11, last year, by the Chief Magistrate was again remanded into custody. The Surinamese businessman and father of one has been indicted in a federal court in the Southern District of New York, along with  Dino Bouterse, son of Suriname’s president Desi Bouterse, on drug trafficking charges. According to the US indictment, Muntslag travelled to Suriname on July 25, last year, to arrange the transport of ten kilogrammes of cocaine to the United States. On July 27, 2013, the indictment alleges, Bouterse “caused a suitcase containing ten kilogrammes of cocaine to be transported from Suriname to the Caribbean on board a commercial flight.” Muntslag was arrested in Trinidad by officials attached to the Organised Crime Narcotics and Firearm Bureau. He was said to have entered Trinidad on August 29, 2013, in transit to another country.
- See more at: http://ttnewsflash.com/?p=52079#sthash.h3BiEbcH.dpuf


16 juni 2014
VS geeft foto's vrij van Dino tijdens vlucht Panama naar VS

De Guyanese nieuwswebsite capitolnewsgy.com publiceert enkele door de VS vrijgegeven foto's waarop een geboeide Dino Bouterse te zien is in het vliegtuig op weg van Panama naar de VS:


Hier de beelden van capitolnewsgy.com: