zondag 30 november 2014

Restauranthouder en echtgenote aan Latourstraat overvallen en gewond geraakt - Twee honden dodelijk vergiftigd

Restauranthouder op hoofd geslagen en echtgenote in buik geschoten

Drie overvallers er vandoor zonder buit


Drie mannen hebben vanochtend, zondag 30 november 2014, een restauranthouder en zijn echtgenote aan de Latourweg in Paramaribo overvallen. De man liep daarbij een barstwond aan zijn hoofd op en zijn vrouw werd in haar buik geschoten. De twee honden van het echtpaar werden dodelijk vergiftigd.

Uit voorlopig politieonderzoek blijkt, dat de restauranthouder vanochtend buiten ging om zijn twee honden te eten te geven. Toen zag hij echter, dat een van de honden dood was en de andere stervende. Vrijwel meteen daarna werd hij aangevallen door de drie overvallers van wie één gewapend was met een hard voorwerp en de twee anderen met een vuurwapen.

De restauranthouder werd met het harde voorwerp op zijn hoofd geslagen. Zijn vrouw werd vervolgens aangevallen door één van de andere overvallers, die haar in de buikstreek schoot.

De criminelen renden hierna weg zonder dat zij iets van de slachtoffers konden buit maken. De slachtoffers werden naar een ziekenhuis overgebracht voor medische behandeling. De man mocht na behandeling naar huis, maar de vrouw werd opgenomen, aldus meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Brand legt woning te Longmay, Nickerie, deels in de as

Brandweer redt stenen benedenverdieping


De woning van de familie Rakidjo, bestaande uit vier volwassenen en twee kinderen, aan de Kerkhoflaan te Longmay in het district Nickerie is vanmorgen, zondag 30 november 2014, deels in de as gelegd. De brandweer kreeg volgens adjunct- hoofdbrandmeester, Stuart Karioredjo, de brandmelding om 07.48 uur binnen en om precies 07.54 uur kwam zij ter plekke aan, zo weet Starnieuws te melden.

Bij aankomst stond het huis al in lichterlaaie. Het pand bestond uit een houten bovenverdieping en een stenen onderbouw. De brandweer kon de benedenverdieping redden, maar het huis heeft volgens Karioredjo veel waterschade opgelopen. De complete inboedel is verloren gegaan.

Het pand was niet verzekerd en was aangesloten op het elektriciteitsnet van de Energiebedrijven Suriname.

PDO sluit samenwerking met NDP niet uit

Partijvoorzitter Nain: 'Deze partij heeft tanden'

PDO viert tweejarig bestaan in aanwezigheid Javanisten en NDP-kopstukken


De Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) heeft gisteren haar tweejarig bestaan gevierd. De partij gaat voor regeermacht en een samenwerking met de NDP is niet uitgesloten, sprak partijvoorzitter Waldi Nain, aldus Starnieuws vandaag, zondag 30 november 2014. 'Wij staan achter het sociaal contract. Wij ondersteunen deze regering voor nog een termijn maar dan wel eentje met PDO erbij.'

Het partijfeest werd gehouden in het partijcentrum op het Maikoeproject. Opvallend, althans zo schrijft Starnieuws, op het feest was de aanwezigheid van een groep Javanisten in vol ornaat en prominenten van de NDP. De groep Javanisten was aanwezig om president Desi Bouterse persoonlijk te bedanken voor de erkenning, maar de president was in velden of wegen te bekennen.

'Met de NDP gaan wij zeker in de toekomst werken. Het gaat niet om posities, maar om daadwerkelijk ontwikkeling te brengen. Deze president heeft dat bewezen', zei Nain.

Hij zei zich ook niets aan te trekken van de kritiek op de partij. 'We zijn pas twee jaar oud. We lijken wel een baby, maar deze baby heeft tanden. Wij zijn in, vergelijking met het begin en in tegenstelling tot andere partijen die beweren gegroeid te zijn, echt met 100 procent gegroeid. Op kanaal 28 schelden ze ons dagelijks uit en worden we beschuldigd. Ik vis niet in andermans vijver, die vissen springen zelf naar hier. Mensen gaan vanzelf achter een goede leider staan.'

De PDO gaat de politiek niet in om te verdienen, hield Nain zijn gehoor voor. 'Wij gaan om te dienen. Wij staan achter het sociaal contract en wij willen verder ermee tot ver na 2015. Samen met de NDP gaan wij vol frisse moed naar 2015.'

Ramon Abrahams van de NDP, die ook aanwezig was, kreeg een boodschap mee voor de president. 'Tyar’ a boskopu gi president, unu de aan kaba, let him give us the tools and we shall finish the job.'

Ophef rond anti-homo lied 'Bullet' in Radio Tamara programma 'Welgeinformeerd' zondag 30 november

SP-Tweede Kamerlid Van Bommel reageert op Amsterdamse zender Radio Tamara op onderscheiding Van Wingerden 


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 30 november 2014, in het eerste uur van half zeven tot half acht (Nederlandse tijd), onder andere de volgende actuele gespreksonderwerpen:

* Turkije: Nederland discrimineert Turken
Dit zegt de Turkse regering in een verklaring. Gedoeld wordt op de maatregelen die de Nederlandse regering heeft genomen om Turkse organisaties te monitoren. Volgens verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zouden deze organisaties de integratie van Turken belemmeren. Ook zouden ze een verlengstuk zijn van de Turkse regering. Recent leidde Asschers aanpak tot het vertrek twee politici van Turkse afkomst uit de PvdA-Tweede Kamerfractie. Mag de Turkse regering zich bemoeien met de Nederlandse politiek? Moet Nederland toestaan dat de Turkse regering de Turkse gemeenschap inzet voor de eigen belangen? Is dit de veelbesproken 'lange arm' van de Turkse regering?

* PVV: het zoveelste stuk rood vlees
Op gezette tijden bedient de PVV haar aanhangen met stevige anti-islamkreten. De media springen er bovenop, de Tweede Kamer spreekt er schande van, de uitspraken zijn het gespreksonderwerp van de dag. Het stuk rood vlees werd afgelopen week door PVV-er Machiel de Graaf in de arena geworpen: sluiten van moskeeën, geen islam in de Ridderzaal, islamisering van Nederland gaat via de baarmoeder. De Kamer en minister Asscher spraken er schande van. Vervreemdt de PVV zich met dergelijke standpunten vaan de samenleving? Nee, zou je zeggen: in de peiling van Maurice de Hondt stijgt de PVV 1 zetel. Met 28 zetels de PVV virtueel de grootste partij.

* Molukkers verjagen Nederlands gezin
Dat allochtonen niet welkom zijn in bepaalde wijken (Duindorp, Den Haag!) wisten wij al. Nu is een Nederlands gezin onder bedreiging hals over kop vertrokken uit de Molukse wijk in Hoogeveen. Volgens de Molukkers is deze wijk exclusief bestemd voor Molukkers. Is dit het zoveelste bewijs dat de etnische spanning in Nederland toeneemt? Immers, de reacties op de anti-IS-demonstraties en de het debat over Zwarte Piet, lopen ook langs scherpe etnische lijnen. Volgens een peiling van Maurice de Hondt, vindt de helft van de Nederlanders dat de integratie is mislukt. Zijn we niets opschoten in al die jaren van debat en integratie?

* Ferguson 
De agent die de zwarte tiener Michael Brown doodschoot is vrijgesproken. De reactie was voorspelbaar: rellen in Ferguson en aantal andere Amerikaanse steden. Ferguson was niet het eerste incident en zal -helaas- ook niet de laatste zijn. Feit is dat zwarten in de VS nog altijd het slachtoffer zijn van institutioneel racisme. Waarom wordt deze schande nog steeds geaccepteerd in het land zich als 'Gods eigen natie' ziet en zich ten voorbeeld stelt aan de rest van de wereld? Wat heeft Obama, de eerste zwarte president van de VS, gedaan om deze wantoestand te bestrijden?

In het tweede uur, van half acht tot half negen, aandacht voor Suriname:

- Anti-homelied 'Bullet' 
De tolerantie jegens homoseksuelen heeft in Suriname een nieuw dieptepunt bereikt. In het nummer 'Bullet' (kogel) van de artiesten King Koyeba en Otjeman wordt openlijk opgeroepen tot geweld tegen homoseksuelen. In en buiten Suriname is met afschuw gereageerd. Diverse radio- en tv-stations weigeren het nummer en de clip af te spelen. Pikant is dat Otjeman oftewel Otnil Babel lid is van het Surinaams Jeugdparlement. De artiesten zijn zich van geen kwaad bewust, blijkt uit hun reacties. Het panel zal contact zoeken met het LGBT Platform in Paramaribo, de belangenorganisatie van homoseksuelen en transgenders.

-  Harry van Bommel: onderscheiding ex-TRIS-militair Van Wingerden is eigenaardig
Ter gelegenheid van de viering van 39 jaar onafhankelijkheidheid heeft de Surinaamse regering de ex-TRIS-militair en voorzitter van de Stichting Triskontakten onderscheiden met de orde Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster. Volgens het SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel is deze onderscheiding eigenaardig. De TRIS zou in zijn ogen een koloniaal leger zijn dat de belangen van Nederland diende. Daarmee suggereert het Kamerlid, dat de TRIS de Surinamers heeft onderdrukt. Negeert hij daarmee het feit dat de TRIS op geen enkele wijze betrokken is geweest bij repressieve acties tegen Surinamers? En het feit dat de TRIS tot op heden een goede naam heeft onder Surinamers? Is Van Bommels reactie een typisch geval van misplaatste -Europese- superioriteit; een linkse politicus die denkt aan de goede kant van de geschiedenis te staan en precies weet wie wel en wie niet door Suriname moet worden onderscheiden? Het panel zal contact zoeken met Van Bommel.

'Welgeinformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Kirhna Salikram, terwijl het panel zal bestaan uit Owen Venloo en en Iwan Bottse.

Dit programma wordt vanavond (zondag 30 november 2014) tussen 22.00 uur  en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Wereld FM, 99.4 FM ether en 104.6 kabel. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Vrouw zet eigen ontvoering in scene

'Ontvoerder' en 'slachtoffer' gearresteerd


De politie heeft een vrouw aangehouden die haar eigen ontvoering in scene  heeft gezet. Ook haar 'ontvoerder' is gearresteerd. Dat bevestigt politiewoordvoerder Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 30 november 2014, in de Ware Tijd.

De vrouw verdween zondag 23 november spoorloos. Van haar vriend werd een bedrag van meer dan een half miljoen Euro geëist in ruil voor haar vrijlating.

De politie kwam afgelopen vrijdagavond de 'ontvoerder' op het spoor en arresteerde hem. Nader onderzoek bracht aan het licht dat er sprake was van een opgezette zaak. Daarop werd ook het 'ontvoeringsslachtoffer' aangehouden.

Zo'n 3.000 kilo cocaïne gevonden in haven Rotterdam

OM: Op een na grootste vangst ooit in haven

Drugs in container geladen met cassave uit Costa Rica


De Nederlandse douane heeft in de Rotterdamse haven zeker 3000 kilo cocaïne gevonden. Het is de op een na grootste vangst ooit in de Rotterdamse haven, aldus meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, zondag 30 november 2014.
   
De smokkelwaar werd vrijdag ontdekt bij een Rotterdams havenbedrijf in een container met cassave, eetbare wortelknollen, die uit Costa Rica kwam. De drugs zat in 3.003 pakketten met een brutogewicht van in totaal 3.500 kilo.

De cocaïne heeft een straatwaarde van ruim 120 miljoen euro en is inmiddels vernietigd.

In de haven van Rotterdam is tot nu toe één keer een grotere drugsvangst gedaan. In 2005 werd ruim 4200 kilo cocaïne verstopt in enorme haspels gevonden.

Directeur SPI wil openheid van onderwijsbonden en overheid

Het Surinaams Pedagogisch Instituut.
Directeur Jhagroe heeft geen begrip voor partijen


Zowel de onderwijsbonden als de overheid moeten aangeven waar de schoen wringt en waarom er na jaren onderhandelen nog geen oplossing is. Dat zegt Randjiet Jhagroe, directeur van het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI), vandaag, zondag 30 november 2014, op Starnieuws.

'Ik heb geen begrip voor de twee partijen', zegt Jhagroe, die reageert op het actiemodel waarin de Bond van Leraren (BvL) haar leden afgelopen donderdag heeft opgeroepen de school om kwart over negen 's morgens te verlaten.

Leraren zijn in actie uit protest voor het uitblijven van de herwaardering. Hij gaat ervan uit dat de situatie zoals die aan het begin van de onderhandelingen twee jaar geleden, is gewijzigd. Jhagroe vraagt zich af of er nu opnieuw wordt onderhandeld. Nu is de president in beeld en dat doet bij de SPI-directeur de hoop gloren, dat het geschil snel wordt opgelost.

Het SPI draait nu voor tachtig procent, maar hij weet niet hoe de situatie er de komende week uit zal zien. 'Maar, elk vak dat niet wordt verzorgd, is een obstakel. Het is een compleet pakket en niemand gaat naar het volgende leerjaar zonder dat alle vakken zijn verzorgd.'

Ook Jane Simons-Turney, directrice van het IMEAO I, hoopt dat vooral door het ingrijpen van de president, de acties snel tot het verleden behoren. Op dit instituut zijn op drie leraren na, de achtenzestig anderen in actie. Ook de andere IMEAO-scholen liggen volgens haar plat.

'De reprondes die 8 december beginnen lopen gevaar', zegt ze. Sommige leraren hebben de leerstof nog niet af en weer anderen kunnen dan niet herhalen. Verder moet de leerstof van de examenklassen worden afgerond in december.

MinOV-bewindsman 'onder vuur genomen' door jongeren uit districten

Nationaal Jeugdcongres toneel van vragenvuur aan Adhin

Veel vragen over onderwijsproblemen in binnenland


Jongeren uit verschillende districten konden gisteren hun hart luchten bij minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) op de eerste dag van het Nationaal Jeugdcongres in het onderkomen van het Surinaams Olympisch Comité. 

De groep vuurde uiteenlopende vragen en opmerkingen op de minister af inzake onderwerpen die spelen op onderwijsgebied in hun districten.

De onderwijsproblematiek in het binnenland leverde veel brandende vragen op, aldus de Ware Tijd Online vandaag, zondag 30 november 2014. Verschillende jongeren uitten hun zorgen over het tekort aan leerkrachten en het gebrek aan gekwalificeerde docenten in het achterland. Het tekort aan onderwijzerswoningen werd opnieuw onder de aandacht gebracht van de minister.

Een jongere uit Para pleitte voor een gestructureerde aanpak van het schoolvervoer in dit district. Ook de staking van de onderwijsbonden kreeg de nodige aandacht. De aanwezigen vroegen van de minister de zekerheid, dat zij vanaf maandag normaal een volle schooldag les kunnen volgen.

Het congres, dat ook vandaag nog plaatsvindt, werd geopend door Firstlady Ingrid Bouterse die de president vertegenwoordigde. Vicepresident Robert Ameerali kwam later op de dag om de jongeren toe te spreken.

Minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken, een vertegenwoordiger van het ministerie van Sociale Zaken en Volksontwikkeling en het NDP-Assembleelid Melvin Bouva spraken de jongeren ook toe. Elk district presenteert vandaag een verslag van de laatst gehouden districtscongressen.

Strijd van de Saamaka gaat voort

Staat heeft nog steeds delen vonnis Inter-Amerikaans Hof niet uitgevoerd

Zeven jaar geleden sprak Hof vonnis uit in zaak 12 Saamaka Lo's tegen Staat Suriname


Langa Blo (Lange Adem)! Geen andere Surinaamse uitdrukking beschrijft de strijd die de Saamaka sinds 1997 voeren, zo goed. Geconfronteerd met buitenlandse hout-concessiehouders, die kreken en kostgronden met voedselvoorraden voor een jaar, ongeïnteresseerd weg bulldozerden, richtten de Saamaka zich uiteindelijk tot het Inter-Amerikaans Mensenrechten Systeem. 

Een stap waartoe wij gedwongen waren, aangezien wij nationaal de behandeling kregen, alsof wij rechteloos waren en met lede ogen moesten toezien hoe er inbreuk werd gemaakt op onze dorpsgemeenschappen en de manier waarop we leven.

De strijd bij het Inter-Amerikaans Hof was er één, waarbij de voorvechters persoonlijke aanvallen en bedreigingen moesten doorstaan, maar die resulteerde in het collectief gewin van de Saamaka. Vandaag, precies zeven jaar geleden, sprak het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens zich uit in de zaak van de Twaalf Saamaka Lo's tegen de Staat Suriname.

De Saamaka hebben echter geen reden om deze dag in blijdschap te gedenken, daar de meest cruciale bevelen vervat in het vonnis nog niet eens deels zijn geïmplementeerd. Erger is het om te moeten ervaren, dat de Staat juist tegen het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof handelt. Het recentelijk toekennen van concessies in het Saamaka gebied en het overeenkomen van een zogenaamde area of interest, die drieëndertig dorpsgemeenschappen rechtstreeks zal beïnvloeden, geven menig Saamaka het gevoel van déjà vu. We kunnen niet anders, dan onze teleurstelling uit te spreken over het niet respecteren van het vonnis en de inbreuk die het veroorzaakt voor de daadwerkelijke ontwikkeling van onze in stamverband levende gemeenschappen.

De strijd van de Saamaka om erkenning en respect van hun mensenrechten, staat niet los van de strijd van elke andere groep of individu om erkenning van de aan hen inherente rechten. De verzameling internationaal vastgestelde normen, standaarden en regels ten aanzien van het gedrag van Staten tegenover zowel hun eigen burgers als tegenover anderen, is immers niet een opsomming van keuzemogelijkheden waarbij Staten naar willekeur kunnen uitkiezen welke mensenrechten wel en welke niet zullen worden gerespecteerd.

De strijd van de Saamaka om uitvoering van dit vonnis van een regionaal mensenrechten tribunaal, waar de Staat Suriname vrijwillig en uitdrukkelijk de jurisdictie van heeft aanvaard, is in principe een strijd voor elke Surinamer. We hebben er immers allen baat bij, wanneer wij erop kunnen rekenen dat de Staat vonnissen zal respecteren, eerbiedigen en uiteindelijk behoorlijk zal uitvoeren.

Ook na zeven jaar zetten wij de strijd voort, in de overtuiging van de rechtvaardigheid van onze strijd en het geloof dat het recht uiteindelijk toch zal zegevieren.
Wan hati!

Vereniging van Saramakaanse Gezagsdragers (VSG)

Bromfietser (15) dodelijk verongelukt

Bromfietser door truck overreden na te zijn gevallen door botsing voetganger


Een bromfietser, de 15-jarige Anthony Kwadjani,   is gisteravond om het leven gekomen nadat hij door een truck was overreden in de Van Hattemweg, voorbij Lelydorp in het district Wanica, aldus de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 30 november 2014.

De bromfietser had volgens woordvoerder Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname eerst een voetganger aangereden. Door de botsing met de voetganger belandde hij op straat waar hij door de truck werd overreden. De 49-jarige voetganger R.Z. raakte zwaargewond.

De bromfietser overleed ter plekke aan de opgelopen verwondingen.

De 31-jarige vrachtwagenbestuurder was in het bezit van een geldig rijbewijs. Hij werd onderworpen aan een ademanalyse onderzoek en bleek niet onder invloed van alcohol te verkeren, aldus de politie.

Suriname neemt Suralco niet over

Werknemers Suralco onzeker over toekomst


Suriname en de Amerikaanse aluminiummultinational Alcoa onderhandelen verder over de toekomst van Suralco. Het bod van Alcoa om de bauxietmaatschappij over te nemen, is afgewezen door Suriname, aldus bericht Starnieuws vandaag, zondag 30 november 2014.

Alcoa, dat alle verlieslatende bedrijven afstoot, wil voor Suralco geen uitzondering maken. De opties om het bedrijf over te nemen, zijn bestudeerd en deze blijken niet voordelig te zijn.

Starnieuws schrijft veder te hebben vernomen, dat werknemers van Suralco willen weten wat er gaat gebeuren. Zij krijgen onvoldoende informatie, omdat de situatie nog niet duidelijk is. Overnemen van het bedrijf, betekent dat er veel geïnvesteerd zal moeten worden. Het grootste probleem is dat er niet voldoende bauxiet voorradig is op korte termijn. Alcoa is niet van plan de nieuwe mijn te ontginnen in het Nassaugebied.

Een heet hangijzer is ook de stuwdam. Alcoa wil weg uit Suriname, maar wenst de stuwdam te behouden. Deze is tot 2033m volgens de overeenkomst die in 1958 is gesloten, in bezit van Alcoa.

Suriname en Alcoa onderhandelen verder over hoe deze zaak verder afgewikkeld moet worden. Indien de multinational hier vertrek moeten uiteraard diverse zaken geregeld worden, zoals een afkoopregeling van het personeel, pensioen, milieuvraagstukken en ontmanteling van de fabriek.

Boris Dittrich (Human Rights Watch): 'Nare anti-homo zanger in Suriname'

Jeugdparlement neemt waarschijnlijk geen maatregelen tegen Babel 'Otjeman'

Radiozenders boycotten 'Bullet'


Suriname is weer eens als anti-homoland op de kaart gezet. Deze keer geen homofoob parlementslid dat zich negatief, verwerpelijk en discriminerend uitlaat over homoseksuelen, maar een paar lokale zangers met een anti-homo lied met videoclip. Sinds 22 november 2014 is het nummer ‘Bullet’ van de artiesten HMG en King Koyeba op YouTube te zien en te horen. De titel en de inhoud roepen op tot het verbranden van- en afvuren van kogels op homoseksuele mannen. Homo-organisaties reageren geschokt. 

Boris Dittrich: 'Nare anti-homo zanger in Suriname'
Boris Dittrich van Human Rights Watch heeft inmiddels ook op 'Bullet' gereageerd. Hij liet gisteren het volgende via zijn Facebookpagina weten: 'Nare anti-homo zanger in Suriname. Goed dat de samenleving dit niet pikt.'  Het is goed dat de samenleving dit niet pikt, maar er blijken velen in Suriname te zijn die achter de inhoud van het lied staan en dat onverbloemd duidelijk maken op social media websites als Facebook, maar ook als reacties onder de videoclip op de bekende videowebsite YouTube.

Dittrich is sinds 2006 bij de internationale mensenrechtenorganisatie directeur pleitbezorging (Advocacy Director) Seksuele Minderheden. Van mei 1994 tot en met november 2006 was hij Tweede Kamerlid voor Democraten '66.
Begin volgend jaar komt hij met een delegatie naar Suriname. Directe aanleiding voor dit bezoek was de mishandeling van twee transgenders in september door een paar agenten van het politiebureau Keizerstraat in het centrum van Paramaribo. Waarschijnlijk zal Dittrich ook een gesprek hebben met het parlementslid Ronny Asabina van de politieke partij BEP (Broederschap en Eenheid in de Politiek) die zich met regelmaat heeft uitgesproken tegen homoseksuelen.Voor Dittrich en Human Rights Watch valt er nog het nodige werk te verzetten in Suriname.

LGBT Platform geschokt
Tieneke Sumter, voorzitter van het LGBT Platform in Suriname – de spreekbuis voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transeksuelen – heeft 27 november een brief aan de minister van Justitie en Politie en de president van Suriname gezonden. Daarin schrijft zij onder andere:

'Als netwerkorganisatie van personen uit de Surinaamse LGBT- gemeenschap, voelen wij ons persoonlijk bedreigd door de teksten in dit lied. Wij ervaren deze creatieve productie als een regelrechte aanval op de soevereiniteit van Suriname, onze menselijke waardigheid en de vreedzame co-existentie die onze natie grondwettelijk gehouden is na te streven. We willen erop wijzen dat een dergelijke muziekproductie onconstitutioneel, onwettig, mensonterend en inhumaan is.'


'Wij hopen dat u ogenblikkelijk, krachtig en publiekelijk dit lied verwerpt, met onder andere onze organisatie een samenwerking intensiveert ter zake de bestrijding van alle vormen van haat en discriminatie en alle mogelijkheden (inclusief wettelijke en gerechtelijke) bekijkt dat dit in de toekomst niet weer gebeurd.'

Woordvoerder Kenneth van Emden van de organisatie Suriname Suriname Men United (SMU) en lid van het LBGT Platform zei in een interview op Radio 10 geschokt te zijn door de tekst van het nummer. 'Het is verschrikkelijk om te horen dat Surinaamse artiesten, in dit geval Koyeba, dit soort lyrics gebruiken. Het brengt ons terug naar de actie die we hadden gevoerd tegen de Jamaicaanse artiesten die homofobische teksten in hun muziek gebruiken', aldus van Emden.

Homofobe Koyeba en Otjeman wringen zich tevergeefs in bochten om tekst lied recht te praten
King Koyeba liet de zender weten, dat hij pal achter zijn nummer staat en de taal die daarin wordt gebruikt. 'Ano wan bun sani. Kande a bun gi den sma ma gi mi a no kan', ('Het is niet iets goed. Misschien voor die mensen maar voor mij kan het niet.') aldus de artiest. Het woord 'Bullet' moet volgens hem gezien worden als sterke symbolische afwijzing van homoseksualiteit. 'Als sterke symbolische afwijzing van homoseksualiteit'. 
Tegenover ABC televisie zei Koyeba gisteren gebruik te hebben gemaakt van het recht op vrije meningsuiting. Maar, dat geeft natuurlijk nog niet het recht om te discrimineren en te bedreigen, dat zijn immers strafbare gedragingen.
King Koyeba weet het mooi te verwoorden en is van zijn muzikale troon gevallen. Maar, het is duidelijk dat hij tracht de harde inhoud van zijn lied wat te verzachten. Een 'bullet' ofwel een kogel kan natuurlijk op geen enkele wijze qua uitleg worden verzacht. Deze Koyeba is niets meer en niets minder dan een homofoob en zag in een lied en clip een goede mogelijkheid om zijn afkeer van homoseksuelen onomwonden te laten blijken. Natuurlijk mag iemand een mening hebben en ergens tegen of voor zijn, maar dat geeft iemand nog niet het recht om te discrimineren en bedreigen.

Jeugdparlement lijkt geen maatregelen te nemen tegen Babel 'Otjeman'
Dat geldt overigens ook voor zijn collega homofoob en artiest 'Otjeman' van de Hakuna Matata Gang. Achter Otjeman schuilt het jeugdparlementslid Otnil Babel. Een lid dus van het Jeugdparlement, een lid dat jaarlijks braaf meeloopt in de anti-discriminatieloop in Paramaribo. Maar, hoe serieus en hoe gemeend moet die deelname nu worden uitgelegd? Immers, door zijn medewerking aan het lied 'Bullet' en de videoclip wordt duidelijk dat hij niets moet hebben van homoseksuelen en dus een bevolkingsgroep willens en wetens discrimineert. Eigenlijk zou deze jonge politicus per direct uit het Jeugdparlement moeten worden 'gewipt'.....
En ook Babel wringt zich tegenover media in bochten om maar afstand te nemen van de tekst van het lied. In de Ware Tijd van vrijdag 28 november beweerde hij zelfs het nergens in 'Bullet' te hebben over homoseksuelen. 'Ik heb het tegen jongens die zich gedragen als homo's om aan geld en het materiële te komen' is zijn ongeloofwaardige uitleg. Over de gebruikte harde bewoordingen in het lied zegt hij: 'We richten het op jongeren en voor hen om het te begrijpen, moet je ze naderen als een vader. Als je het op een zachte manier doet, begrijpen ze je niet.'

Hij beweert nu, zo zegt hij althans in de Ware Tijd, te beloven voortaan een voorbeeldige jeugdvertegenwoordiger te zijn en geen negatieve liederen meer te maken. Maar, inmiddels wordt hij geassocieerd met een anti-homo song.
Daarenboven heeft hij onlangs via zijn Facebookpagina laten weten wat hij vindt van 'Bullet' en homoseksuelen en die tekst laat niets aan de verbeelding over. De posting heeft hij inmiddels van zijn pagina verwijderd, maar hij circuleert nu op deze social mediawebsite.

Het Nationaal Jeugdparlement heeft vandaag via de Ware Tijd laten weten komende week een besluit te zullen nemen over eventuele stappen die ondernomen zullen worden tegen haar lid Otnil ‘Otjeman’ Babel. Maar, de reactie van de Jeugdparlementsvoorzitter Priya Sital wijst erop, dat er feitelijk geen stappen ondernomen gaan worden. Zij heeft inmiddels een gesprek gehad met Babel en daaruit zou blijken, dat het jeugdparlementslid zich officieel zal verontschuldigen. Sital neemt daar waarschijnlijk genoegen mee eraan voorbijgaand dat inmiddels wel duidelijk is geworden dat het Nationaal Jeugdparlement een homofoob in haar gelederen heeft.

Politie: 'Lied is naar homo's toe heel onvriendelijk en zelfs gewelddadig'
Een dag later reageert de woordvoerder van het Korps Politie Suriname, Humphrey Naarden, via de media dat het lied 'naar de homoseksuelen toe heel onvriendelijk en zelfs gewelddadig' is. Volgens de woordvoerder verkondigt het lied geweld en discriminatie naar homoseksuelen toe. Hij adviseert het LGBT Platform te onderzoeken, door advies in te winnen bij een advocaat, wat de mogelijkheden zijn om een klacht tegen de zogenoemde artiesten in te dienen.

Een aantal radiozenders heeft besloten het lief niet af te draaien. Radio 10-directeur Jerome Duttenhofer besloot geen liederen van Koyeba meer af te draaien, omdat dit station de mening van de artiest niet ondersteunt. Rapar heeft volgens omroeper Joachim Meyer nog niet besloten wat er gaat gebeuren. Wel staat vast dat 'Bullet' niet gedraaid wordt.

Bij SCCN radio is het lied niet in het bestand opgenomen. 'Het wakkert haat en discriminatie aan en dat is niet verantwoord', zegt radio coördinator Raheelle Bhaggan. Maar, er achteraan zegt hij ook niets tegen Koyeba te hebben, dus andere liedjes van deze artiest blijven wel te horen.

In reactie op het lied en de clip 'Bullet' is onderstaande video op YouTube verschenen:Hiernaast een van de vele reacties op social media van personen die achter de inhoud van het lied staan (de achternaam van 'Nicole' is om privacyredenen door de redactie van De Surinaamse Krant verwijderd):

(Red. De Surinaamse Krant)