dinsdag 2 december 2014

Kritiek op leiding Jeugdparlement inzake houding ten opzichte van Otnil 'Otjeman' Babel

Babel hoeft van Nationaal Jeugdcongres geen verontschuldigingen aan te bieden

Jeugdparlement in ogen jongeren te afwachtend


Jeugdparlementariër en zanger Otnil ‘Otjeman’ Babel hoeft volgens jongeren zijn verontschuldigingen niet aan te bieden voor zijn bijdrage aan het omstreden anti-homo lied ‘Bullet’ met King Koyeba. Op de laatste dag van het Nationaal Jeugdcongres afgelopen zondag werd onder andere een motie ingediend, waarin werd gevraagd dat Babel zijn verontschuldigingen aanbiedt, aldus bericht de Ware Tijd Online vandaag, dinsdag 2 december 2014.

De motie werd door iets meer dan driehonderd deelnemers aan het jeugdcongres afgewezen. Slechts acht jongeren stemden voor.

Voorzitter Priya Sital van het Nationaal Jeugdparlement, zegt dat de bijeenkomst waarin een officieel standpunt zal worden ingenomen, nog op agenda staat. Volgens Sital kan het lied niet door de beugel, maar zij vindt het  noodzakelijk dat in jeugdparlementsverband een besluit wordt genomen over deze kwestie.

Verschillende personen hebben op de Facebookpagina van het Nationaal Jeugdcongres (NJC) hun kritiek en verbazing geuit over de massale afwijzing van de motie. 'En hiermee verklaart het Nationaal Jeugdparlement zich van nul en generlei waarde om het voortouw te nemen in jongeren aangelegenheden in Suriname, laat staan een voorbeeld voor de regio', aldus Melvin Mackintosh op de Facebookpagina van het NJC.

Ex-jeugdvertegenwoordiger Grätl Blokland is van mening, dat het jeugdparlement zich had moeten distantiëren van het gedrag van Babel en een verklaring had moeten uitgeven, waarin ze dit gedrag afkeuren. 'De leden van het NJP zijn democratisch gekozen dus het NJP heeft geen kracht om een lid te bedanken. Er zijn specifieke mogelijkheden wat betreft het aftreden van leden', aldus Blokland in haar reactie op de NJC Facebook-pagina.

Sital zegt dat het uiteindelijk besluit in handen ligt van de overige jeugdparlementsleden.

Politie Curaçao komt 2015 met regels voor media bij plaatsen delict

'Meestal is pers als eerste bij een plaats delict en kan sporen wissen'


De politietop op Curaçao  is van plan om volgend jaar een zogenoemd PD-management (plaats delict) te introduceren. Dat bevestigt politiewoordvoerder Imro Zwerwer vandaag, dinsdag 2 december 2014, in de krant Amigoe.
 
Dit houdt in dat de politie met regels zal komen waaraan de pers die het politienieuws verslaat zich moet houden, wanneer zij zich bij een plaats delict bevindt.

Volgens Zwerwer loopt de situatie uit de hand als er helemaal niets wordt gedaan. Zo kunnen persleden per ongeluk de plaats delict contamineren. 'Meestal zijn jullie vóór de politie bij een plaats delict aanwezig. Sommigen lopen daar zelfs rond voor een goede foto, terwijl zij niet eens in de gaten hebben dat zij sporen zouden kunnen wissen en/of de plaats delict contamineren. Er zijn persleden die dat niet (willen) begrijpen', aldus Zwerwer.

Reden te over voor de politie om met een beleid te komen, dat dit allemaal goed regelt en om op die manier ook onnodige discussies ter plekke te voorkomen.

De politie en de pers discussiëren informeel al jaren hierover. Er waren eerder al plannen om een politiepas te introduceren die leden van de pers te allen tijde bij zich zouden moeten hebben om aanwezig te zijn bij een plaats delict. Hier is nog geen beslissing overgenomen. 'Hier zullen we later over discussiëren en een beslissing over nemen.'

Tentoonstelling over Punda in Willemstad, Curaçao, geopend

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Museum toont geschiedenis en veranderingen Punda afgelopen 100 jaar


De tentoonstelling ‘Punda Then and Now’ in Willemstad, Curaçao, die afgelopen zomer veel Curaçaoënaars naar Landhuis Bloemhof trok, is gisteren geopend aan de Hanchi Snoa 1-5 in Punda, aldus bericht vandaag, dinsdag 2 december 2014, het Antilliaans Dagblad.

Het museum toont de geschiedenis en de veranderingen in Punda van de afgelopen 100 jaar door 400 foto’s en de oude maquette van Punda.

Tijdens de openingsceremonie werd de etalage van het museum onthuld. Naast de nieuwe locatie probeert de gelijknamige stichting Punda Then and Now ook een nieuwe doelgroep aan te boren, namelijk toeristen.

Antilliaans Dagblad: Nieuwe ontwikkelingen in zaak Wiels

Politie valt woning Koraal Specht binnen en neemt boot in beslag

Boot mogelijk gebruikt bij vervoer lichaam Raúl Martinez, alias Bolle


De politie van Curaçao heeft gisteren onder leiding van een Officier van Justitie een inval gepleegd in een huis in Koraal Specht. Daar werd een boot, 'Deeper', in beslag genomen waarvan het vermoeden bestaat dat deze is gebruikt om Raúl Martinez, alias Bolle, te vervoeren nadat hij vorig jaar was vermoord. Dat heeft Norman Serphos, de woordvoerder van het Openbaar Ministerie, bekendgemaakt, zo bericht vandaag, 2 december 2014, het Antilliaans Dagblad.

Na onderzoek bleek dat Bolle degene was die op 5 mei 2013 - na de moord op Wiels - de vluchtauto bestuurde. Zijn levenloze, onthoofde lichaam werd half mei 2013 bij de vlakte van San Pedro aangetroffen.

De eigenaar van het huis waar de boot gisteren is gevonden, was in het verleden al betrokken bij de zaak, zo wil Serphos bevestigen. Om wie het gaat, wordt echter niet bekendgemaakt. Wel dat dit specifieke geval veel te maken heeft met Luigi Florentina, alias Pretu, die in september 2013 in zijn cel te Barber zelfmoord heeft gepleegd. Het vermoeden bestond toen al dat Pretu degene zou zijn geweest die Bolle zou hebben vermoord.

'Onderzoek wijst nu uit dat de boot door Pretu zou zijn gebruikt', zo laat de woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten.

Het onderzoek naar de moord van Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels is onderverdeeld in twee zaken: Magnus en Maximus.

De zaak Magnus werd reeds in augustus van dit jaar afgesloten toen de moordenaar van Wiels, Elvis ‘Monster’ Kuwas, een levenslange straf kreeg opgelegd, Burney ‘Nini’ Fonseca voorwaardelijk op vrije voeten werd gesteld en D’Angelo Damascus, alias Panchèk, en Carlos Pieter werden vrijgesproken van de moord op de Pueblo Soberano-leider.

De zaak Maximus, waarin de op vrije voeten gestelde ‘Nini’, maar ook oud-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) en loterijbaas Robbie dos Santos verdachte zijn, loopt nog. De inval van gisteren in het huis te Koraal Specht vond plaats naar aanleiding van deze zaak waarbij onderzoek wordt verricht naar de opdrachtgevers van de moord. Tijdens de inval zijn gisteren overigens geen aanhoudingen verricht.

Directie Taam Kliniek op Curaçao boos op broers Taams

Accountants- onderzoeken tonen geen malversaties aan door huidige directie


Van ‘wanbeleid’ door de huidige directie/aandeelhouders van de Taams Kliniek in Willemstad op Curaçao en de verweten ‘verrijking’ door de twee medisch specialisten die eigenaar zijn van de particuliere zorginstelling, is geen sprake. Dat zegt de directie van de Kliniek Dr. J. Taams in reactie op onlangs gedane opmerkingen van de broers Taams, die het levenswerk van hun vader Jan Taams in 2009 verkochten aan een groepje investeerders, waar Earl Esseboom en Arthur Liqui Lung van zijn overgebleven, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 2 december 2014.

De kliniek verkeert al langere tijd in grote financiële problemen en er werd surseance van betaling verleend. Advocaat Paul van de Laarschot werd door het gerecht aangesteld als bewindvoerder. 'Er is al eerder gesuggereerd, dat de huidige directie mogelijk frauduleus bezig zou zijn geweest en zich verrijkt zou kunnen hebben. Een onderzoek door de eigen accountant en ondertussen ook de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) naar de cijfers van de kliniek, heeft geen malversaties door de huidige directie aangetoond. Van verrijking is zeker geen sprake geweest. Eerder hebben de aandeelhouders geïnvesteerd in de kliniek om deze gedurende al die jaren draaiende te houden. Voor wat betreft de organisatiegraad heeft de kliniek in oktober 2014 de eerste fase van de ISO gehaald op weg naar volledige transparantie.'

De directie geeft, ter ondersteuning van de uitspraken, inzage in delen van officiële documenten, waaronder jaarrekeningen. Een van de verwijten in de richting van Esseboom en Liqui Lung is, dat zij te veel personeel zouden hebben aangenomen. Maar, aan de hand van stukken willen zij aantonen dat het genuanceerder ligt.

Eind december 2007 was 122 man personeel aanwezig. Toen was Karel Bade directeur van de kliniek en waren de broers Taams eigenaar. Bij de overname in oktober 2009 waren er echter al 147 personeelsleden. 'Vanaf juli 2007 dus 29 man méér met als enige extra discipline bij de Taams Kliniek de Medium Care Unit (MCU) in maart 2009. De kliniek telt nu 166 werknemers, dus 19 meer dan bij de overname, met als extra disciplines na de overname de hart- en longafdeling, de registratieafdeling, het slaapcentrum, de kwaliteitsafdeling, pre-operatieve screening en HR (human resources ofwel personeelszaken).'

Tussentijds is ook extra personeel op tijdelijke basis gerekruteerd om achterstallige, met name financieel administratieve werkzaamheden, op te pakken om te kunnen komen tot uiteindelijk betrouwbare jaarcijfers. Aldus de directie in een verweer op eerder aantijgingen.

De huidige leiding wijst er ook op, dat het gelijk al tegenzat nadat de kliniek was gekocht. Zo moest er 2,2 miljoen gulden worden afgeboekt op debiteuren omdat deze debiteuren niet volwaardig - niet inbaar - waren. 'Dit is dus een verliespost die is overgekocht van de oude eigenaren.'

Bij verkoop is er is minimaal 1,3 miljoen te veel in rekening gebracht bij en betaald door de Sociale Verzekeringsbank SVB in 2009 en voorgaande jaren, en moest dit later ten laste van het resultaat worden gereserveerd. De directie: 'Dit betrof dubbele facturatie en facturatie voor niet-gedane verrichtingen; de ‘spookfacturen’. Deze spookfacturen betroffen in dit geval dus niet de orthopedische facturen, maar de facturen van de afdelingen röntgen en laboratorium. Dit bedrag moest in 2009 terugbetaald worden aan de SVB, hetgeen ook is gebeurd.' 

Dan wijst de directie bestaande uit Esseboom, Liqui Lung en aangevuld met bewindvoerder Van de Laarschot op de jaarrekeningen. 'Die van 2007 toont een klein verlies en die van 2008 een grote winst. De omzet van 2008 is plotseling bijna 2 miljoen hoger dan men gewend was in 2007 of 2006. Eigenlijk had dit al vragen moeten oproe-pen.' In deze extra omzet zit in 2008 de extra facturatie aan de SVB voor röntgen- en laboratoriumverrichtingen die volgens de zittende leiding ‘verboden waren’.

'Verder kunnen we ook zien dat de debiteurenstand rond de 7 miljoen zit, welke veel te hoog was. Dit werd voor een groot deel dan ook in 2009 en 2010 afgeboekt.'

De directie van Taams Kliniek: 'De vraag aan de directie van vóór 2009 is dan ook waarom bij zulke winsten en debiteurenstanden niet eens de pensioenen van de werknemers betaald zijn, de gebouwen in vervallen staat verkeerden en de operatiekamers - zijnde het fundament van de organisatie - niet zijn opgeknapt?'

Vakbondsman Leeflang teleurgesteld in minister Amafo

Amafo lijkt geen tijd te hebben voor de Esther Stichting.
In kwestie Esther Stichting heeft SoZaVo-bewindsvrouwe niet thuis voor problemen


De bond van de Esther Stichting is diep teleurgesteld in de werkwijze van minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Ontevreden personeelsleden van de Esther Stichting hebben het werk afgelopen week neergelegd. De personeelsleden zijn moe van de gang van zaken binnen de stichting en dat de regering tot heden niet voor een adequate oplossing heeft gezorgd. Dat bericht het Dagblad Suriname dinsdag 2 december 2014.

Bondsvoorzitter Murwin Leeflang zegt, dat de bewindsvrouwe tot heden niets van haar heeft laten horen over de problemen die de bond eerder onder haar aandacht heeft gebracht. Ondanks eerdere afspraken en een eerdere schrijven blijkt het gewenste resultaat nog steeds te zijn uitgebleven.

De vakbondsman stelt, dat Amafo eerder een commissie heeft geïnstalleerd die de problemen binnen de stichting in kaart moest brengen. Nadat degelijk onderzoek was verricht, is het inventarisatierapport uiteindelijk aan een kant gezet. ‘Het is gewoonweg een dood ding geworden’, benadrukt Leeflang. De bondsvoorzitter weet dat het inventarisatierapport duidelijk heeft aangetoond dat het helemaal niet goed gaat met de stichting.

Eén van de voornaamste problemen is het niet hebben van een directeur. Volgens Leeflang kunnen de personeelsleden nergens terecht als een probleem zich mocht voordoen. De Esther Stichting zit inmiddels bijna anderhalf jaar zonder leiding, heeft daarnaast een flink personeelstekort, waardoor het werk steeds zwaarder wordt.

De SoZaVo–minister heeft wel ervoor gezorgd, dat er personeel is aangevuld op de medische afdeling, maar de schoonmaakafdeling en de beveiliging zijn tot nu toe verwaarloosd. Ook zijn er zaken als ontevredenheid in de centrale keuken van de stichting.

Leeflang zegt, dat de problemen nu onhoudbaar zijn en dringend aandacht nodig hebben. ‘Het liefst zou de minister gisteren dan vandaag moeten reageren.’

Maar, de laatste correspondentie met Amafo dateert alweer van drie tot vier weken geleden. De bond heeft ook getracht om een telefonisch gesprek te voeren, maar door de secretaresse van de bewindsvrouwe werd steeds medegedeeld dat de minister het te druk had.

Nieuwe dc Paramaribo Noordoost daadkrachtig te werk

Miranda sluit goudopkoopbedrijf aan Eldoradolaan


De kersverse districtscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo Noordoost heeft vanmiddag, dinsdag 2 december 2014, meteen zijn daadkracht getoond door een goudopkoop- en verwerkingsbedrijf aan de Eldoradolaan te sluiten. Omwonenden hadden diverse malen de aandacht hiervoor gevraagd van de autoriteiten, maar er werd geen actie ondernomen, zo schrijft Starnieuws vanmiddag, dinsdag 2 december 2014.

De opdracht van de districtscommissaris werd uitgevoerd door districtssecretaris Patrick Grande en buurtmanager Mohamed Dinmahomed.

'Het is gebleken dat het bedrijf zich niet heeft gehouden aan de vergunningsvoorwaarden van de Hinderwet. Ook de protesten vanuit de plaatselijke gemeenschap zijn doorslaggevend geweest', aldus Grande.

De zaak blijft tot nader orde gesloten.

Miranda heeft bij zijn aantreden gisteren aangegeven, dat recht en wet gehandhaafd moeten worden. Alle bedrijven die zich niet aan de regels houden, zullen worden aangepakt. Miranda vindt ondernemerschap belangrijk, maar de eigenaren moeten zich houden aan de regels.

BvL schort acties op vanwege vertrouwen in president Bouterse

BvL-voorzitter Valies.
Bond trekt duidelijke brief aan staatshoofd niet in ondanks kritieken raadsadviseurs


De acties van de Bond van Leraren (BvL) zijn opgeschort. Dit heeft de algemene ledenvergadering vanmiddag, dinsdag 2 december 2014, besloten. President Bouterse heeft vrijdag toegezegd, dat hij streeft naar een oplossing. Wilgo Valies, voorzitter van de BvL, zei tijdens een ontmoeting met de pers dat er alle vertrouwen is in het staatshoofd dat hij met een oplossing komt, zo bericht Starnieuws.

De BvL is niet te spreken over de brief die gistermiddag is ontvangen van minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken. Daarin wordt gesteld, dat het Kabinet van de President niet verder wil onderhandelen met de onderwijsbonden. De raadslieden Jules Wijdenbosch en Eddy Jozefzoon zijn niet te spreken over de toonzetting van een brief die de BvL op 26 november heeft verzonden aan de president. Ook publieke uitspraken van Valies zijn niet in goede aarde gevallen. Op grond hiervan is de uitvoering van een missive om in fasen de herwaardering uit te voeren, stopgezet.

Valies stelt echter, dat in de brief uiting is gegeven aan de gevoelens van de leraren. Er wordt al zo'n twee jaar onderhandeld, zonder resultaat. Daarom is uiteindelijk besloten om prikacties te voeren.

Afgelopen vrijdag, nadat de gewraakte brief al was geschreven, waren de leraren naar het Kabinet van de President getogen waar zij werden aangehoord door Bouterse die de toezegging deed, dat de zaak opgelost moest worden. Binnen een uur daarna werden de onderwijsbonden BvL en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) door de raadslieden uitgenodigd voor een gesprek op het Kabinet van de President.

Tijdens het onderhoud waren er twee agendapunten, te weten bespreking van de knelpunten en hoe verder te gaan.

Valies zegt, dat de raadslieden lieten weten moeite te hebben met de brief en wilden dat deze ingetrokken zou worden. De BvL staat echter achter de inhoud en weigert die terug te nemen. Het gesprek werd vervolgens beëindigd.

Schuldeiser legt beslag op loon Gerold Dompig

Gerold Dompig zou wanbetaler zijn.....
Schuldeiser heeft 12 november conservatoir beslag gelegd op loon


Een schuldeiser heeft, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 2 december 2014,op 12 november conservatoir derdenbelag laten leggen op het loon van Gerold Dompig, voorzitter van het Managementteam van de Commissie Ordening Goudsector ten gunste van deze schuldeiser. 

Op 17 november werd bij schrijven van de procureur-generaal de directeur van het Kabinet van de President gevraagd om onmiddellijk over te gaan tot inhouding van de verschuldigde bedragen op het loon van Gerold George Dompig, werkzaam op dat departement. Ook moet de directeur van het kabinet binnen een week na de eerste inhouding op het loon de procureur-generaal informeren omtrent de aard van de aanstelling van Dompig, het inkomen, het bedrag van de inhouding en de andere beslagen en hoogte van de inhoudingen.

De schuldeiser overlegde eerder documenten aan het Dagblad Suriname waaruit blijkt dat Dompig in een notariële akte zichzelf een regeringsadviseur noemt. Het Kabinet van de President bevestigde  eerder dat Dompig geen regeringsadviseur is. ‘Dompig vindt zichzelf geen wanbetaler, maar hij betaalt zijn schulden gewoon niet.’ 

De krant publiceerde al op 15 oktober over klachten van een schuldeiser aan wie Gerold Dompig meerdere schulden moet betalen. ‘Zowel in privé als voor diensten die ik voor de commissie heb uitgevoerd. Ik heb zijn woning verbouwd en daar heeft hij mij nog steeds niet voor betaald. Hij heeft bij mij een openstaande rekening staan van Srd 130.000. Ik ben moe van het vragen naar mijn geld. Ik ben een civiele zaak tegen hem begonnen. Ik heb ook het identiteitskaartenproject voor de commissie gedaan. Ook daarvoor moet ik betaald worden. Die rekening loopt in de Srd 120.000. Ook daar heb ik een civiele rechtszaak over ingediend', aldus de schuldeiser.

'Toen de woning af was, had Dompig geen geld over voor inboedel. Ik heb met een bevriende handelaar afgesproken dat hij op afbetaling zijn inboedel kon betrekken. Dompig nam heel veel spullen op rekening, maar betaalde de handelaar niet. Ik werd steeds hiervoor gebeld en heb toen de handelaar maar betaald. Die rekening van Srd 47.000 staat bij mij ook nog open.’

De schuldeiser noemde Dompig ook een wanbetaler, waartegen Dompig protest aantekende en zelfs een zaak aanhangig heeft gemaakt bij de Kantonrechter. Dat Kort Geding loopt nog en Dompig heeft nu zelf bij de rechter uitstel gevraagd om antwoord te geven op zijn eigen vordering.

Suriname deze dagen gastland regionale workshop productveiligheid

(Bron afbeelding: CSHN)
Trainingen gericht op opsporen gevaarlijke producten


Het terugroepen van producten door fabrikanten en de huidige situatie van productveiligheid voor consumenten in de wereld zijn enkele thema’s van de drie dagen durende regionale workshop ‘Consumer Product Safety and Risk Assessment’ in het Wyndham hotel in Paramaribo vandaag, morgen en overmorgen. Er worden meer dan zestig gasten uit het buitenland verwacht.
 
Deelnemers krijgen, aldus bericht de afdeling Consumentenzaken van het ministerie van Handel en Industrie vandaag, dinsdag 2 december, de gelegenheid trainingen te volgen die gericht zijn op het opsporen van gevaarlijke goederen en het tijdig treffen van effectieve maatregelen om de circulatie van deze producten in het Caribisch gebied en de Amerika’s te beperken. Er zal gefocust worden op de risicobeoordeling van problemen en methodes om informatie te delen over onveilige consumentenproducten.

Productveiligheid is een fundamenteel aspect van de bescherming van de consument, zoals vastgelegd in de richtlijnen van de Verenigde Naties voor de consumentenbescherming, aldus Consumentenzaken. Sterke systemen voor de handhaving op veilige producten voor de consument dragen verder bij aan de bevordering van en versterking van eerlijke concurrentie. Deze gelden al voor Noord-Amerika en Europa binnen hun wetgevingsstelsel.

Lidstaten van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hebben de Consumer Safety and Health Network (CSHN) gecreëerd, die een interdisciplinair mechanisme is, gespecialiseerd in het promoten van gezondheids- en veiligheidsprogramma’s. Sinds de lancering in 2010 zijn er honderden deskundigen en overheidsfunctionarissen getraind, die moeten gaan werken aan 'gemeenschappelijke taal' op markttoezicht voor productveiligheid in de regio.

De CARICOM heeft een systeem ontwikkeld voor de melding van gevaarlijke goederen. Het Caricom Rapid Alert System for Exchange of Information on Dangerous non-food Consumer Goods (Carrex) wordt al gepromoot in de verschillende CARICOM-lidlanden.

Wie er uit Suriname deelnemen aan de driedaagse workshop is onduidelijk.

Colombiaans bedrijf dient bij Staat claim van ruim 250.000 Amerikaanse dollar in

OM houdt al ruim een jaar boot vast


De Staat Suriname, vertegenwoordigd door het Openbaar Ministerie (OM), riskeert een schadevergoeding te moeten betalen van ruim 250.000 Amerikaanse dollar aan het Colombiaanse bedrijf Marine Supply Services. Dat bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 2 december 2014.

Advocaat Ronald Kensmil heeft namens het bedrijf de claim ingediend, omdat de Staat al ruim een jaar een boot van zijn cliënt vasthoudt.

De Kort Gedingrechter heeft afgelopen week besloten dat opnieuw beslag moet worden gelegd op het schip en dat het door de politie in bewaring genomen moet worden totdat er een definitieve uitspraak is.

Het vaartuig werd vorig jaar verkocht aan een Surinaamse ondernemer nadat het in beslag was genomen. Volgens Kensmil is dit onterecht gebeurd en moet de boot worden teruggegeven aan Marine Supply Services.

De recente koper is volgens de raadsman nooit de eigenaar geworden: 'Als je iets bij een dief koopt, ben je niet de eigenaar. Het OM had de boot niet mogen verkopen.'

In een reactie benadrukt het OM, dat de rechter nog niet heeft vastgesteld wie de eigenaar is en dat het vonnis van vorige week slechts onder voorbehoud is uitgevoerd, omdat hij hoger beroep heeft aangetekend. Na het verloop van de rechtszaken zal de aanklager een volledige reactie geven.

Castelen (SPA) en Gajadien (VHP): 'Was de Amnestiewet ook eerst naar de juridische afdeling?’

Politici reageren op uitspraak collega Panka, NDP, over indiening coalitie van wetsontwerp dubbele nationaliteit


De waarnemend fractieleider van het Nieuw Front (NF), Guno Castelen (SPA), en collega-parlementariër Asiskumar Gajadien (VHP) vragen zich af wat MC-fractieleider Ricardo Panka mankeert, als hij zegt dat de wetswijziging van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) inzake het verlenen van de dubbele nationaliteit voor bijzondere personen in diaspora, eerst naar de juridische afdeling moest voordat die kon worden ingediend in De Nationale Assemblee (DNA). Panka beschuldigt de Nieuw Front-fractie van oneerlijk politiek spel. 

'Terwijl we bezig zijn en in het parlement hebben aangegeven dat we collectief, oppositie en coalitie, met een wetsontwerp willen komen, sluipt een aantal leden van de oppositie via de achterdeur en dient het voorstel van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) gewoon zo rauw in, zonder er iets aan te veranderen', liet Panka gisteren via de Ware Tijd weten.

Het wetsvoorstel zou volgens Panka zelfs niet de gebruikelijke procedure in het parlement hebben doorlopen door eerst een screening van de juridische afdeling te doorlopen.

De genoemde NF-Assembleeleden, die samen met Hesdy Pigot, Arthur Tjin A Tsoi en Patrick Kensenhuis van de NPS en Ronny Asabina van de BEP, de initiatiefwet hebben ingediend, stellen daarom de wedervraag aan Panka of hij de omstreden Amnestiewet van 2012 ook eerst naar de betreffende afdeling had gestuurd.

'Het antwoord is neen’, zeggen Gajadien en Castelen. Volgens de volksvertegenwoordigers is deze wet binnen één dag ingediend, waarna die snel in behandeling werd genomen. Castelen gaat nog verder met voorbeelden als de Wet Opvanginstellingen, de Wet Bloedbank en de PSA-wet. Beide parlementariërs benadrukken, dat de coalitie nimmer de oppositionele leden heeft geraadpleegd, voordat zij deze wetten indiende.

Een initiatiefwet kan afzonderlijk door elk DNA-lid worden ingediend. Gajadien stelt, dat hierover geen afspraken vooraf hoeven te worden gemaakt. Deze wet is rauw ingediend, omdat getracht is om de originaliteit van de indieners te behouden. Zo kunnen tijdens de behandeling verschillende wijzigingen worden aangebracht.

‘Zelf heb ik wel enkele wijzigingen aangebracht, maar er zijn verschillende stadia waarin alle leden een zegje kunnen doen om aanwijzingen aan te brengen’, aldus de VHP`er. Zo kan bijvoorbeeld ook een nota van wijziging worden ingediend.

Ook de waarnemend fractieleider van het NF vindt, dat er onnodig veel poeha wordt gemaakt over deze wet. Hij denkt juist dat Panka vergeet, dat hij als volksvertegenwoordiger in het parlement zit. ‘Hij stelt zich onsportief op’, vindt Castelen.

Asabina (BEP) reageert furieus op uitspraken over marrons door Julian With

'Ik daag With uit zijn Nederlandse nationaliteit in te ruilen voor Surinaamse nationaliteit'

'With doet democratie geweld aan met oproep aan marrons niet te gaan stemmen'


'Indien Julian With het daadwerkelijk meent met de marrongroep zoals hij het pretendeert, daag ik hem uit om zijn Nederlandse nationaliteit in te leveren voor de Surinaamse nationaliteit en vervolgens een politieke partij op te richten en zich kandidaat te stellen om mee te doen met de verkiezingen, die over enkele maanden plaatsvinden.' 

Woorden van het BEP-Assembleelid Ronny Asabina in het Dagblad Suriname van vandaag, dinsdag 2 december 2014. ‘Want door de marrons op te roepen om niet naar de stembus te gaan, doet hij de democratie geweld aan.’ 

Integendeel, With zou de democratische spelregels moeten toepassen om daadwerkelijk voor de marrons op te komen, aldus de politicus. ‘Indien hij zichzelf de Messias, Robinhood en verlosser van de marrons voelt, moet hij zijn Nederlandse nationaliteit inleveren.’ With riep tijdens een lezing afgelopen zondag marrons op niet te gaan stemmen op 25 mei 2015.

With onder vuur van Asabina..
‘Julian With doet aan zelfverheerlijking en zoekt sensatie. Ik heb geen enkele boodschap aan zijn zaken’, zegt Asabina, die toch reageert. Asabina zou zich volgens With bezig moeten houden met de ontwikkeling van de groep in plaats van het willen uitroeien van homo’s. ‘Ik heb me georiënteerd en de seksuele geaardheid besproken’, aldus Asabina.

Asabina zegt onomwonden, dat With er alles aan doet om in de picture te blijven door prominente politici te bespreken. Dergelijke gedragingen sieren een psycholoog helemaal niet volgens de BEP'er. Op oneigenlijke wijze maakt hij gebruik van zijn specialiteit, zegt Asabina. Volgens de politicus heeft With geen issue om te bespreken. Over de ruggen van politici van marron afkomst probeert hij zich staande te houden. ‘Hij probeert zijn doel te bereiken over de schouders van de politici.’ Volgens Asabina zou With er goed aan doen door vanaf de basis te beginnen om goede diensten te bewijzen aan land en volk.

In feite zou With zich moeten schamen, vindt Asabina. Want vlak voor de verkiezingen in 2010 had hij dezelfde grap uitgehaald door enkele maanden voor de verkiezingen aan de marrongroep voor te houden niet naar de stembus te gaan. Maar deze boodschap is totaal in de wind geslagen door de doelgroep.

Asabina vraagt zich ook af waarom With, die Nederlander is, niet de Nederlandse politici bespreekt die extreme standpunten innemen, zoals Geert Wilders dat doet. ‘Alleen in Suriname kan hij zich voordoen als de Messias, de Robinhood en de verlosser van de marrons. Laat hij de Nederlandse politici, het Koninklijk Huis of Maxima gaan bespreken. Dan ga ik zien of hij niet met de meeste spoed eruit wordt gegooid met zijn Nederlandse nationaliteit.’

Behandeling begroting door parlement begint tweede week december

Assembleeleden krijgen uur om begrotingen te bespreken

Late behandeling door quorumspook en verblijf in buitenland politici


In de tweede week van december plaatst Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de behandeling van de begroting op de agenda van het parlement. Dit is meegedeeld aan de fractieleiders en in een huishoudelijke vergadering afgelopen week, aldus bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 2 december 2014. Begonnen zal worden met de algemene politieke beschouwingen.

Starnieuws zou hebben vernomen, dat elk Assembleelid een uur de tijd krijgt om de begrotingen te bespreken. Het gaat om zeventien ministeries, waarbij de begroting in drie ronden wordt besproken.

In de laatste ronde komen alleen leden van de commissie van rapporteurs aan het woord. Na elke ronde van vragen, komt de regering aan het woord.

Bij de algemene politieke beschouwingen over de begroting, komen algemene vragen over het beleid aan de orde. Zoals gebruikelijk gaat president Desi Bouterse in op de vragen die worden gesteld door de leden van De Nationale Assemblee.

Ook zal in december aan de orde komen een aanvullende begroting over het treinproject waarbij het gaat om een financiering van euro 130 miljoen en een Surinaamse component.

De begrotingsbehandeling vindt pas in de tweede week deze maand plaats door onder andere een gebrek aan quorum. Daarenboven zijn op dit moment diverse Assembleeleden in het buitenland.

Bond Penitentiaire Ambtenaren mist 'strijdvoering' bij leden

'Ministerie van Justitie en Politie maakt misbruik van ontbreken eenheid in bond'


De Bond Penitentiaire Ambtenaren Suriname heeft besloten het wat rustiger aan te doen. Dit zegt voorzitter Gustaaf Gallant vandaag, 2 december 2014, in de Ware Tijd in reactie op een vraag over bevorderingen binnen het korps. Volgens Gallant is er geen sprake van eenheid binnen de bond en maakt het ministerie van Justitie en Politie daar flink misbruik daarvan. 

Als voorbeeld noemt hij de laatste bevorderingen in 2013. Naar zijn mening zijn ambtenaren op basis van favoritisme bevorderd en was de bond bij de deze plechtigheid niet betrokken. De bondsvoorzitter zegt dat dit het geval is sinds de komst van de huidige minister, Edward Belfort. Dit geeft volgend hem de noodzaak aan voor de verzelfstandiging van de bond.

'Overal waar het niet gaat met werknemers hebben ze aan zichzelf te wijten. Ik denk dat de Bond van Leraren (BVL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) succesvoller zullen zijn, want bij strijdvoering hebben ze zeker negentig procent van de leden achter ze en dat is het verschil. Dat missen we en daarmee speelt de werkgever.'

Onderdirecteur delinquentenzorg Paulus Pinas zegt, dat de bond nooit werd betrokken bij bevorderingen en dat de organisatie rond de bevorderingen een aangelegenheid is van het ministerie van Justitie en Politie. Hij stelt verder, dat er voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor een bevordering. Enkele voorwaarden zijn dat een werknemer een bepaalde tijd in een bepaalde rang moet hebben gediend en de kadergroep moet de opleiding met succes hebben gevolgd.

De uitnodigingen voor de volgende bevorderingen zijn de deur nog niet uit. Volgens Pinas wordt ook de bond hiervoor uitgenodigd.

Porknokers Nieuw Koffiekamp willen tot mei in Roma goudput IAmGold blijven

Makamboa: 'Rosebel is gierig en wil dat stuk niet voor ons laten'


Goudzoekers van Nieuw Koffiekamp in Brokopondo willen tot mei in de Roma goudput van IAmGold blijven werken, deel van de concessie van Rosebel Gold Mines. Zij hebben om een gesprek met president Desi Bouterse gevraagd om via hem te trachten hun doel te bereiken. 

'We willen eigenlijk niet weg, maar Rosebel is gierig en wil dat stuk niet voor ons laten', zegt Jurgen Plein, secretaris van Makamboa, de organisatie waarin de gouddelvers van Koffiekamp zijn verenigd, vandaag, dinsdag 2 december 2014, in de Ware Tijd.

Plein wijst erop dat de weg die Rosebel had beloofd te zullen aanleggen naar een ander gebied nog niet af is en dat de brug over de Mindrinetikreek nog niet is gebouwd. Los hiervan is de Geologisch Mijnbouwkundige dienst niet klaar met het onderzoek om aan te geven of er goud in het toegewezen gebied aanwezig is. Doordat de regentijd is aangebroken verwacht Plein dat de weg niet op korte termijn afgemaakt zal worden.

Makamboa heeft onlangs een gesprek gehad met de Commissie Ordening Goudsector en Rosebel. 'Tijdens dit gesprek heb ik begrepen dat de commissie mannen gaat verwijderen die niet van Makamboa zijn', zegt Plein.  Hij zegt dat duizend man in de Roma goudput werken, van wie de helft  geen lid  is van Makamboa.

Rosebel, Makamboa en president Bouterse kwamen op 7 februari dit jaar overeen dat de lokale bevolking nog drie maanden lang goud mocht zoeken in de concessie van Rosebel.

Sharmila Jadnanansing, Manager Legal & Corporate Affairs van Rosebel Goldmines , was aldus de krant niet bereikbaar voor commentaar.

Starnieuws: Kabinet van de President pikt toonzetting brief BvL niet

Uitspraken Valies zouden onaanvaardbaar zijn

Conflict onderwijsbond en overheid op scherp


Het Kabinet van de President verbindt consequenties aan de toonzetting in een brief van de Bond van Leraren (BvL) aan president Desi Bouterse. Ook publiekelijk gedane uitspraken van voorzitter Wilgo Valies hebben kwaad bloed gezet bij onder andere raadsadviseurs Jules Wijdenbosch en Eddy Jozefzoon, aldus bericht vandaag, dinsdag 2 december 2014, Starnieuws.

Er was in een regeringsvergadering toestemming verleend aan de ministers van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV), Binnenlandse Zaken en Financiën om het besluit uit te voeren, waarbij in fasen de herwaardering van de onderwijsgevenden zou plaatsvinden. Het proces van uitvoering is echter aangehouden.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de BvL gistermiddag een brief heeft ontvangen, waarin zou staan, dat de uitspraken van Valies naar de president toe en de brief van 26 november onaanvaardbaar zijn. Er zouden dreigementen zijn geuit, die niet getolereerd kunnen worden. Het Kabinet van de President is niet bereid om onder dergelijke bedreigingen uitvoering te geven aan het regeringsbesluit, dat reeds in een missive was vervat.

Wijdenbosch en Jozefzoon onderhandelden namens de president met de BvL en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS).

Directeur Robert Peneux van MinOV nam ook deel aan de bespreking. De onderwijsdirecteur heeft ook zijn teleurstelling uitgesproken over de scherpte van de brief van de BvL naar de president toe.

De BvL heeft gisteren vergaderd met zijn leden over voorstellen die gedaan zijn. De leden zijn niet tevreden met wat er tot nu toe op tafel ligt. Valies zei dat al twee jaar wordt onderhandeld voor herwaardering van de positie van de leerkrachten. De BvL wil een integraal voorstel hebben en deelde mee dat de leden bereid zijn tot het uiterste te gaan.

Twee Nederlandse ondernemers nemen afstand uitspraken in artikel op dezaak.nl

(Beeld: Red. De Surinaamse Krant)
Ondernemers reageren pas op inhoud artikel na te zijn benaderd door de Ware Tijd


Twee Nederlandse ondernemers die in Paramaribo zaken doen, ontkennen denigrerende uitlatingen te hebben gedaan over Surinamers. De opmerkingen, die staan in een artikel op de Nederlandse ondernemers website dezaak.nl, zouden zijn geuit door restauranteigenaar Marcel Wittenberg van Baka Foto en reisagent Margot Fonteijne van Blue Frog Travel die een interview hebben afgestaan aan Jules van der Leeuw van dezaak.nl op 18 november, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 2 december 2014. De Surinaamse Krant besteedde aan het artikel op 27 november al aandacht. De aanleiding voor het artikel was het bezoek onlangs van een Nederlands-Caribische handelsdelegatie aan Suriname.

Fonteijne zegt nu dat het interview ging over de moeilijkheden bij het ondernemen in Suriname. Zelf heeft zij het artikel op 28 november toegestuurd gekregen van een kennis. In het stuk staat aangegeven dat zij zegt dat niemand in Suriname voor honderd procent betrouwbaar is. 'Dat heb ik niet gezegd. Als dat zo was wat doe ik dan hier. Ik zou dan geen zaken kunnen doen.'

De reisagente zegt dat haar uitspraak als volgt luidde: 'Dat je niemand voor de volle honderd procent moet vertrouwen.' Zij kan zich redelijk vinden in de verdere inhoud van het artikel.

Ook restauranthouder Wittenberg zegt dat het niet klopt, dat hij in het interview met de schrijver heeft gezegd dat de twee Surinamers die het restaurant voor hem draaiden het nooit tot een succes hebben weten te maken.

Ook de opmerking, dat de mensen van het museumcafé hem het vertrouwen gaven, omdat hij geen Surinamer is, klopt volgens Wittenberg van geen kant.

Hij beweert nu het interview raar te hebben gevonden, omdat de journalist geen enkele aantekeningen maakte. Fonteijne gaat proberen via dezaak.nl de schrijver te contacten voor verduidelijking.

Het is overigens opmerkelijk, dat zowel Fonteijne als Wittenberg nu pas met hun kritiek komen op het artikel op dezaak.nl dat dateert van medio november, nu ze zijn benaderd door de Ware Tijd. Kennelijk vonden ze het niet nodig om direct na publicatie van het artikel te reageren op de inhoud.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)