donderdag 4 december 2014

Chaos op luchthaven Curaçao door staking

(Bron foto: eigen foto Red. De Surinaamse Krant)
Personeel CAP vindt dat CAO-onder-handelingen te lang duren

Alle vluchten Insel Air vertraagd

Directeur Insel Air: 'Er is altijd wat met dit vliegveld, ik word er zo moe van.'


Lange rijen en drukte vanmorgen, donderdag 4 december 2014, op de nationale luchthaven Hato op Curaçao. Deuren zaten op slot waardoor niemand naar binnen of naar de vliegtuigen kon, de ingecheckte bagage bleef op de band liggen en honderden passagiers liepen vertraging op. Dit alles als gevolg van een staking van een deel van het personeel van Curaçao Airport Partners (CAP). Volgens de laatste update van 12.30 uur verzoekt vakbond Abvo het personeel om het werk te hervatten, aldus de krant Amigoe.
 
Een deel van de personeelsleden van CAP is vanochtend in staking gegaan. De medewerkers hebben het werk neergelegd vanwege de CAO-onderhandelingen tussen CAP en vakbond Abvo die al negen maanden gaande zijn. De beide partijen komen maar niet nader tot elkaar in de onderhandelingen.

Het gaat voornamelijk om personeel dat te maken heeft met de operatie van de luchthaven, zoals ‘screeners’ die controles uitvoeren. CAP besloot gespecialiseerde medewerkers die niet in staking waren op strategische plekken te positioneren, zodat de operationele werkzaamheden op het vliegveld door konden gaan en de reizigers zo weinig mogelijk last zouden ondervinden van de staking.

Insel Air-directeur Edward Heerenveen is echter zeer ontstemd over deze actie. 'Al onze vluchten zijn vanmorgen vertraagd. Dit is heel vervelend voor de passagiers. Zij zijn hier de dupe van. Honderden passagiers hebben grote vertragingen opgelopen, waardoor ze aansluitende vluchten hebben gemist.'

Het management van CAP heeft vanmorgen opnieuw met Abvo om de tafel gezeten. CAP bood daarbij aan om de Landsbemiddelaar in te schakelen om tot een oplossing te komen inzake de CAO. Abvo wil echter geen woord kwijt over de personeelsactie of over de onderhandelingen.

Een afvaardiging van het ministerie van Economische Ontwikkeling, waaronder minister Stanley Palm (Pais), kwam vanmorgen naar de luchthaven om met beide partijen te praten.

'Het personeel zal zijn redenen hebben om ontevreden te zijn, maar dan moet je met elkaar praten om nader tot elkaar te komen. Je moet rekening houden met de passagiers voordat je tot zulke acties overgaat', vindt Heerenveen. 'Er is altijd wat met dit vliegveld, ik word er zo moe van.'

Vlak voor het sluiten van Amigoe vanochtend liet de woordvoerster van CAP weten, dat Abvo na overleg met het CAP-management en minister Palm akkoord is gegaan met het inschakelen van de Landsbemiddelaar. Ook verzoekt de vakbond het personeel om het werk weer op te pakken.

Rond de negen goudpontons actief op stuwmeer en in rivieren

Een skalian op het stuwmeer. (Bron foto: archief, Ronny Asabina)
Gajadien (VHP): 'Skalians behoren toe aan personen dichtbij president Bouterse'


Diverse goudpontons ofwel skalians verrichten nog steeds mijnbouwactiviteiten in rivieren en op het stuwmeer. Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt vandaag, 4 december 2014, in het Dagblad Suriname dat ondanks belofte van de regering om illegale activiteiten van deze vaartuigen tegen te gaan, op dit moment ongeveer negen skalians met illegale goudwinningsactiviteiten op het stuwmeer bezig zijn. Dit aantal zou echter ook veel hoger kunnen zijn, omdat deze drijvende goudfabrieken ook op andere rivieren te zien zijn. 

Volgens de parlementariër zouden de pontons toebehoren aan personen die dichtbij de contreien van president Desi Bouterse zitten.

Goudpontons zijn aan regels en wetgeving gehouden en een van die wetten is dat er geen goud mag worden gewonnen in open wateren in Suriname en dus ook niet in rivieren. Volgens Gajadien kan dit niets anders betekenen, dan dat het staatshoofd ook zijn medewerking heeft verleend door de illegale activiteiten voortgang te laten vinden. De skalians verdienen volgens Gajadien miljoenen uit de illegale goudsector.

De Commissie Ordening Goudsector deugt volgens hem ook niet, omdat zij uit is op eigen gewin. Daartegenover worden ook steeds concessies uitgedeeld aan partijgenoten en politieke vrienden, waardoor de sector verder aan het verzieken is.

Assembleeleden uit het binnenland hebben steeds gehamerd op het gedoogbeleid van de regering om goudpontons op rivieren en het stuwmeer te laten. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van het managementteam van de Commissie Ordening Goudsector, is die aanwezigheid van de drijvende goudfabrieken te wijten aan de belangen, die delen van dorpen hierbij hebben. De mensen innen geld van eigenaren van goudpontons en zijn hiervan afhankelijk om in hun levensonderhoud te voorzien.

Dompig heeft steeds ontkend, dat de commissie voor eigen voordeel de skalians hun gang laat gaan. Het staatshoofd gaf in 2012 in De Nationale Assemblee (DNA) aan, dat verhalen over betrokkenheid van kopstukken van de commissie zijn ontstaan, omdat de eigenaar van de ponton het eiland waar deze geassembleerd werd en infrastructuur ter beschikking stelde. De commissie maakte gebruik van het centraal gelegen eiland voor de ordening van de sector. Dit is gebeurd met medeweten van de plaatselijke bevolking en het traditioneel gezag.

‘Hiermee wordt de goudsector echter niet geordend, maar een illegaal deel ervan toegestaan onder toeziend oog van de commissie en dus van de regering’, stelt Gajadien. De Commissie Ordening Goudsector is volgens hem in het leven geroepen om de goudsector te ordenen en niet om de illegaliteit te reguleren.Als gevolg van deze goudwinning in open wateren wordt ook zand en grind opgehoopt, waardoor vaargeulen dichtgaan.

De Belastingdienst had eerder dit jaar in totaal miljoenen geclaimd van eigenaren van de zogeheten skalians. De dienst had een jaar of twee geleden informatie van de Commissie Ordening Goudsector verkregen dat er skalians actief waren op de Marowijnerivier, waarbij registratiegegevens werden doorgespeeld. Er werden toen bij zeventien skalians aanslagen opgelegd en exercities gepleegd, wat de minimale goudproductie is en wat de skalians gemiddeld verdienen. De skalianhouders zouden vaak zijn uitgenodigd voor een betalingsregeling, maar de reactie was zeer teleurstellend. De Belastingdienst vond dat het meer dan hoogtijd was om van zijn prerogatief recht gebruik te maken en dwangmaatregelen toe te passen en over te gaan tot actie.

Achteraf werden juridische stappen ondernomen, waarbij de regering bakzeil bij de rechter haalde. Bardacon Ernesto, de eigenaar van de zogenaamde skalians die in april door de Dienst der Directe Belastingen in beslag werden genomen, won een rechtszaak. De Kantonrechter verbood hierbij de gedaagden om tot openbare verkoop over te gaan van de in beslag genomen goederen, die aanvankelijk voor maandag 5 mei 2014 voor openbare verkoop gepland was. De gedaagden mogen niet overgaan tot executie totdat de Raad van Beroep, ingesteld bij artikel 59 Wet Inkomstenbelasting, al heeft beslist op de door Bardacon ingestelde beroepen.

Politie arresteert vier verdachten van moord op Braziliaan

Vier Brazilianen verdacht van moord op landgenoot in Sipaliwini

Verdachten mogelijk lid van grote bende


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft vandaag, donderdag 4 december 2014, bekendgemaakt dat Cavalcante P., Antonio C., Felipe dos S. en Gomes da S., variërend in leeftijd van 19 tot 26 jaar, door de politie aangehouden in verband met de roofmoord op de Braziliaan Renato Alves de Carvalho op maandag 24 november in Oelemarie, Sipaliwini. 

Bij de overval werd zeven kilo ruw goud buitgemaakt.

Renato zat met zijn werkgever in een boot, toen de overvallers vanuit een hinderlaag op het tweetal begonnen te schieten. Renato raakte dodelijk gewond en zijn werkgever werd weggevoerd door de overvallers. Laatstgenoemde werd uiteindelijk ongedeerd aangetroffen, zonder het goud dat hij bij zich had.

De politie vermoedt, dat de vier verdachten deel uitmaakten van een grotere bende die vanuit het bos roofovervallen pleegt.

President Bouterse hecht aan onafhankelijkheid rechters

Hof van Justitie vandaag versterkt met tien nieuwe leden.
Bouterse beëdigt in Congreshal vijf juristen tot lid en vijf tot lid-plaatsvervanger Hof van Justitie

Regering wil 40 leden bij rechterlijke macht


'U bent aangewezen om op een verantwoordelijke wijze de gemeenschap te dienen. Wij verwachten dat er een waardige en wezenlijke bijdrage geleverd zal worden aan de rechtsspraak. U zult een snelle, deskundige en onafhankelijke bijdrage leveren aan rechtsspraak.' Dat zei president Desi Bouterse vanmorgen, donderdag 4 december 2014, in de Congres tegen nieuw beëdigde leden en plaatsvervangende leden van het Hof van Justitie meegedeeld.

Tijdens zijn toespraak benadrukte de president de onafhankelijkheid van rechters bij de rechtsspraak.

De leden plaatsvervanger Marie Mettendaf, Sieglien Wijnhard, Rewita Chatterpal, Maytrie Kuldipsingh en Daniëlle Karamatali werden beëdigd tot lid van het Hof van Justitie. De vijf rechtsgeleerden van de RAIO 2009-2014 die werden beëdigd tot lid-plaatsvervanger, zijn Sylvana Bradley, Audrey Nooitmeer, Jane Jensen, Sabitadevie Nanhoe- Gangadin en Ishwarpersad Sonai.

Het staatshoofd heeft de juristen erop gewezen, dat de rechterlijke macht in een proces van modernisering zit. Er worden opleidingen verzorgd en de rechterlijke macht is versterkt. Al geruime tijd is de regering ervan op de hoogte, dat de rechterlijke macht niet adequaat is bemenst. Met de beëdiging van de kandidaten vandaag is de werkdruk op de bestaande rechters verlicht.

Het streven van de regering is erop gericht om veertig leden bij de rechterlijke macht te hebben. De benoeming van griffiers, deurwaarders en de verkorte opleiding van juristen tot rechters, moeten daartoe bijdragen.

Bouterse heeft in het vooruitzicht gesteld dat er op korte termijn substantiële aanpassing van de rechtspositie van de rechtsmacht komt dat het evenwicht tussen de staatsmachten en de rechterlijke macht zal waarborgen.

Zevende-dags Adventisten neemt afstand open brief aan president van Molhoop

'Kerkgenootschap distantieert zich van alle presentaties, mediaberichten alsook reacties op de brief'


Het kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten distantieert zich vandaag, donderdag 4 december 2014, in een verklaring van de open brief namens het Internationaal Zendingsgenootschap der Zevende Dags Adventisten Reformatiebeweging dinsdag aan president Bouterse. 

In die brief uit Wendel Molhoop namens de Zevende Dags Adventisten zijn onvrede over de reactie van het LGBT Platform op het lied 'Bullet' van King Koyeba en leden van de Hakuna Matata Gang.

Het kerkgenootschap neemt vandaag dus afstand van Molhoop.

'Het kerkgenootschap van de Zevende-dags Adventisten in Suriname, als onderdeel van de gelijknamige wereldwijde organisatie, die in 2014 het 120-jarig bestaan hier ter lande heeft herdacht, distantieert zich hierbij van alle presentaties, mediaberichten alsook reacties de brief die gericht is aan de president van de Republiek Suriname', aldus de verklaring, getekend door Algemeen Secretaris Guno Emanuelson.

Emanuelson zegt in de Ware Tijd, dat de kerk gevoelig is voor de noden en de zorg van de mens en graag met de mens omgaat zoals Christus dat doet. De organisatie vermeldt, zonder inhoudelijk in te gaan op de brief, zich niet aansprakelijk te stellen voor reacties die mochten voortvloeien uit de mispresentatie van haar gemeente en stelt dat de verklaring niet van officiële organisatie afkomstig is.

Wendel Molhoop tekende de open brief als evangelist en bijbelkenner bij Internationaal Zendingsgenootschap Der Zevende Dags Adventisten Reformatiebeweging. Molhoop vroeg de president ervoor te waken dat de LGBT-gemeenschap gedaan zou krijgen dat homoseksualiteit in Suriname wettelijke grondslag krijgt, want dit zou betekenen dat het land 'tegen God en tegen christenen is'.

Lees ook dit: Zevende-dags Adventisten en homoseksualiteit.

Voorzitterschap UNASUR door Suriname overgedragen aan Uruguay

(Bron foto: Confirmado.net, Ecuador)
President Bouterse doet in Ecuador verslag van ruim jaar voorzitterschap


Suriname draagt vandaag, donderdag 4 december 2014, het voorzitterschap van de Unasur over aan Uruguay. De overdracht vindt plaats in de Ecuadoraanse havenstad Guayaquil.

In het verlengde van de overdracht wordt morgen het nieuwe hoofdgebouw van het UNASUR Algemeen Secretariaat in hoofdstad Quito in gebruik genomen. Het nieuw hoofdgebouw is vernoemd naar de overleden ex-president van Argentinië, Nestor Kirchner, van wie morgen ook een borstbeeld wordt onthuld.

Surinames ambassadeur Ike Antonius zegt, zo bericht Starnieuws, dat er ook een buitengewone vergadering van de Raad van Afgevaardigden zal worden gehouden. Met deze bijeenkomst wordt beoogd de beraadslaging af te ronden over substantiële zaken die de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken en de staatshoofden van de UNASUR-lidlanden kan goedkeuren.

President Desi Bouterse zal tijdens de Buitengewone UNASUR-vergadering van staatshoofden en regeringsleiders verslag doen over de bereikte resultaten gedurende het voorzitterschap van Suriname in de periode 30 augustus 2013 tot 4 december 2014.

FC Oss levert vier voetballers voor nationaal Surinaams elftal

Vier Surinamers benaderd door Nordin Wooter namens Surinaams Voetbalbond


FC Oss-voetballers Jorzolino Falkenstein, Rodney Ubbergen, Genaro Snijders en Lorenzo Piqué zijn opgeroepen voor de nationale ploeg van Suriname. Die speelt op 26 december een oefeninterland tegen Trinidad & Tobago. 
Het viertal van FC Oss werd benaderd door Nordin Wooter, die van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) de bevoegdheid heeft gekregen om spelers te selecteren voor een trainingskamp en enkele oefenduels in de aanloop naar de kwalificatiereeks voor het WK 2018 in Rusland.

Eerder twitterde doelman Ubbergen de uitnodiging van Wooter al. 'Uit onze analyse blijkt dat jij perfect past in de profielschets voor spelers, waarvan wij denken dat zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren', stond destijds in de brief, aldus bericht vandaag, donderdag 4 december 2014, onder andere de regionale krant De Stentor.

De Pool vrijdag 5 december voor rechter op Curaçao

 'BamBam' moet vondst vuurwapens en munitie in zijn woning verklaren


Giovanni de Pool, alias BamBam, moet morgenochtend om elf uur voor het gerecht op Curaçao verschijnen om verantwoording af te leggen over de drie vuurwapens en munitie die op 5 oktober 2013 in zijn woning te Piscaderaweg zijn aangetroffen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekendgemaakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 4 december 2014. 

De Pool is verdachte in de zaak Scorpio. Sinds augustus is hij weer op Curaçao nadat hij tien maanden eerder het eiland ontvluchtte. In augustus werd hij in Colombia aangehouden toen hij vanuit Venezuela dat land binnen probeerde te komen. Hij werd gezocht wegens vuurwapenbezit.

Eerder werd hij in oktober van 2013 aangehouden op Curaçao tijdens een huiszoeking wegens verdenking van betrokkenheid bij een groot drugsonderzoek genaamd Scorpio.

Hij werd vlak na de aanhouding weer vrijgelaten, omdat de hulpofficier van Justitie tijdens de huiszoeking had verzuimd een motivatie in te vullen. Toen het OM enkele dagen later op basis van nieuw bewijsmateriaal opnieuw om de aanhouding van De Pool verzocht, was hij al naar Venezuela gevlogen.

Drie andere verdachten in deze zaak zijn reeds veroordeeld door het gerecht.

Regering in hoger beroep tegen uitspraak in RAIO-zaak

Advocate Van Dijk-Silos: 'Er zijn openingen in het vonnis'


De regering gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in de zaak van de afgeschreven kandidaat-rechters ofwel RAIO's (Rechterlijke Ambtenaren In Opleiding). Dit zegt advocaat Jennifer van Dijk–Silos, zo is vandaag, 4 december 2014, te lezen op waterkant.net. 

Volgens Van Dijk–Silos zijn er ‘openingen’ in het vonnis. Die bieden goede kansen op een beter resultaat voor de staat in hoger beroep.

Twee van de drie afgeschreven kandidaten hadden het Kort Geding aangespannen. Onder hen bevindt zich de echtgenote van VHP-leider Chandrikapersad Santokhi. Of de twee ook door president Desiré Bouterse beëdigd zullen worden, is niet duidelijk. Een groep nieuwe rechters staat op het punt toegelaten te worden.

Minister Edward Belfort van Justitie en Politie had de drie kandidaat-rechters afgevoerd. Er zouden procedurele fouten zijn gemaakt tijdens de toelating tot de opleiding tot rechter. Volgens het vonnis heeft Belfort procedurele fouten begaan bij het afvoeren van de kandidaten. Onder meer is geen advies ingewonnen bij de raad die de opleidingen beheert.

Werknemers uit India en Filipijnen door aannemer Staatsolie ontslagen en op straat gezet

Aannemer komt gemaakte afspraken met buitenlandse arbeiders niet na

Gesol met werknemers uit India en van de Filipijnen


Indiërs en Filipino's, die via een aannemer van Staatolie ten behoeve van het staatsbedrijf werken, hebben gisteren te horen gekregen, dat hun contracten zijn verlopen en dat zij het appartement waarin zij wonen, moeten verlaten. Zij verbleven in het appartement, dat verhuurd was door de contractor die hun naar Suriname had gebracht, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 4 december 2014. 

De werknemers beweren in de krant, dat dit alles een bepaalde oorzaak heeft. Bij het ondertekenen van hun werkcontract werd met hen afgestemd, dat zij een deel van het geld in Suriname uitbetaald zouden krijgen en een ander deel zou voor hen gestort worden in het land van herkomst.

Na ongeveer een jaar hebben deze werknemers gemerkt dat de contractor zich niet aan de afspraken heeft gehouden en een veel lager bedrag voor hen heeft gestort in het buitenland. De werknemers voelen zich gepakt en hebben vervolgens het werk neergelegd. Ze eisen dat zaken gecorrigeerd worden. De contractor weigert zich te houden aan de gemaakte afspraken. Ook moest de contractor voor hun onderdak zorgdragen en hun verblijf in orde maken. Dat blijkt niet het geval te zijn geweest en nu blijken vele van deze werknemers illegaal te zijn. Ook probeert de werkgever hen uit het appartement te krijgen.

De politie van Flora zegt, dat de werknemers in het appartement verbleven, maar na afloop van het contract het pand moeten verlaten. In verband hiermee was de politie gisteren bezig met een onderzoek. Na verhoor werden de arbeiders verwezen naar de Arbeidsinspectie en omdat het om vreemdelingen gaat die gehaald zijn om hier te werken, zijn ze ook naar het ministerie van Buitenlandse Zaken verwezen.

De politie is ter plekke geweest om de werkgever erop te wijzen, dat aan de mensen de ruimte moet worden gegeven om eventueel uit te kijken naar een ander onderdak.

Girjasing (VHP) vindt 'quorumsactie' Nieuw Suriname 'een heel machtig wapen'

 'Coalitie moet leren dat zij niet meer steunt op meerderheid in Assemblee'

Kritiek op kleding president op onafhankelijkheidsdag: 'We hebben geen militaire dictatuur'


Het VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing zegt vandaag, 4 december 2014, in het Dagblad Suriname dat de coalitie het een keertje moet leren en dat had hij al zien aankomen, dat zij niet meer steunen op de meerderheid in het parlement. 

‘Men is niet in staat om quorum op te brengen, omdat men binnen de coalitie ontevreden is.' Volgens Girjasing worden op deze manier signalen uitgestuurd om aan te geven dat men niet wil vergaderen.

Een heel machtig wapen vindt hij de quorumsanctie van zijn Nieuw Suriname-collega Harish Monorath. Op die manier kan de minderheid de meerderheid dwingen in een bepaalde richting. Het uiteindelijk resultaat is dat de dierenbeschermingswet toch op de agenda is geplaatst. ‘En men moet niet komen kletsen met het Constitutioneel Hof en zaken die op dit moment niet van belang zijn.'

Op de vraag of volgens hem de verkiezingen in gevaar kunnen komen als er niet wordt vergaderd, zegt hij dat het slechts een fabeltje is als wordt gesteld, dat de verkiezingen niet door kunnen gaan. Volgens de huidige begroting is het comptabel mogelijk om met nog eens tien procent volgend jaar uitgaven te doen. ‘Er zijn genoeg potten waar ze het geld vandaan kunnen halen’, aldus de parlementariër.

De VHP’er heeft ook kritiek op het tenue van de president. De president verscheen op 25 november  in militair tenue, hetgeen volgens hem een teken dan wel waarschuwing zou moeten zijn dat hetzelfde kan gebeuren als in 1980 als men niet op de NDP stemt. Volgens hem moet daar heel goed over nagedacht worden.

‘We hebben geen militaire dictatuur, we hebben een burgerregering en de president moet zich als een burger gaan gedragen, ongeacht het feit dat hij hoofd is van de strijdkrachten’, stelt Girjasing. Overigens droeg de president de afgelopen jaren geen militair tenue en ook toen was hij  opperbevelhebber van het leger, aldus de krant.

Brandstichter (54) verwondt agent met mes

Man tracht brand te stichten in eigen slaapkamer te Charlesburg


De 54-jarige J.R. heeft gistermorgen geprobeerd brand te stichten in zijn eigen slaapkamer aan de Kaimanlaan te Charlesburg. Bij verzet tegen gealarmeerde agenten stak hij een van de agenten met een mes in een arm, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 4 december 2014.

Door kordaat optreden van de andere bewoners bleef het bij een poging. De man woont samen met andere familieleden in het huis. Zij roken op een gegeven moment de lucht van rook, gingen op onderzoek uit en zagen tot hun verbazing dat de verdachte in zijn slaapkamer kledingstukken in brand had gestoken.

Bij zijn de aanhouding verzette de 54-jarige man zich tegen de agenten. Hij wist een politieman met een mes te steken in de linker bovenarm.

De man werd voor poging tot brandstichting, weerspannigheid, poging tot zware mishandeling en mishandeling in verzekering gesteld.

Rechtszaak tegen directrice HAVO-2 weer uitgesteld

Verdachte kan niet in rechtszaal verschijnen wegens 'medische omstandigheden'

Vrouw verdacht van verduistering ruim Srd 33.000 schoolgeld en oplichting Hakrinbank


De behandeling van de strafzaak tegen de verdachte J.V., de directrice van HAVO-2, is gisteren weer uitgesteld. Volgens de advocaten, die een attest aan de rechter overhandigden, zou het om een medische zaak gaan die dringend aandacht nodig zou hebben. De rechter vindt het echter nodig om getuigen in aanwezigheid van J.V. te horen, omdat zij dan meteen de gelegenheid heeft te reageren. Een kort uitstel van de behandeling blijkt niet mogelijk, omdat één van de advocaten in januari een medische behandeling moet ondergaan. 

De rechter bleef niets anders over dan de behandeling van de zaak uit te stellen naar 4 februari 2015, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 3 december 2014.

De verdachte werd in juni aangehouden nadat de onderdirectrice had ontdekt dat het saldo, welke de school op de bank had liggen, een tekort had van Srd 33.815. Zij deed na de ontdekking aangifte en de politie van Geyersvlijt verwees de zaak naar de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname. Het geld was bestemd voor de bouw van leslokalen en aanschaf van schoolmateriaal.

Uit het politieonderzoek kwam vast te staan, dat de directrice zich mogelijk ook schuldig had gemaakt aan valsheid in geschrifte. Zij zou de Hakrinbank hebben opgelicht voor een bedrag van Srd 56.500. De politie zegt, dat slechts twee personen bevoegd waren om het schoolgeld te lichten van de bank. De verdachte heeft volgens de politie zonder medeweten van de andere persoon het geld gelicht en ten eigen bate aangewend.

Momenteel is de directrice voorlopig in vrijheid gesteld.

MFK-leider Schotte: 'Aqualectra onteigent energie op Curaçao'

Schotte wil dat regering opstapt. (Bron foto: Antilliaans Dagblad)
'OZB- en zonbelasting bedoeld om bezit burger te onteigenen'

Schotte beschuldigt bedrijf van het 'verkopen van leugens'


Het elektriciteitsbedrijf Aqualectra op Curaçao onteigent 13,1 megawatt zonne-energie van zakenlieden en burgers, zo stelt Statenlid en ex-premier Gerrit Schotte van oppositiepartij MFK, aldus bericht vandaag, donderdag 3 december 2014, het Antilliaans Dagblad.

De OZB-belasting en de zonbelasting zijn bedoeld om het bezit van de burger te onteigenen zodat het in handen van de overheid komt, aldus het Statenlid.

'De overheid en Aqualectra willen 13,1 megawatt inpikken die tegenwoordig geproduceerd wordt dankzij de investeringen van zakenlieden en burgers die besloten om hun bedrijf en familie veilig te stellen, en nu wil men via de zonbelasting dat afpakken', aldus de politicus.

Aqualectra geselt het volk al jaren met stroomuitval, het schakelen per wijk, omdat de overheids-nv onvoldoende stroom heeft om de levering aan het gehele volk te kunnen garanderen, zo schrijft de krant.

De nv heeft volgens Schotte verhuld, dat het bedrijf niet over genoeg capaciteit beschikt voor de productie van stroom en water. Zakenlieden werden zo de laatste 10 jaar gedwongen om in grote hoeveelheden dieselgeneratoren te kopen. Het energie- en waterbedrijf brengt het volk volgens de parlementariër al meer dan 30 jaar allerlei vormen van verlies, zoals lekverlies, in rekening.

'Waarom moest men vanaf 2008 tot heden op zoek naar middelen om megawatts te krijgen via de Aggreko’s? Waar is het geld om eigen installaties te kopen naartoe gegaan?'

Het Statenlid beschuldigt de overheids-nv ervan flagrante leugens te verkopen. 'Aqualectra koopt voor 80 miljoen gulden 35 megawatt voor hun dieselinstallaties en liegt tegen het volk dat dit goedkoper is dan zonne-energie. De zakenwereld en het volk kopen voor 40 miljoen 13,1 megawatt aan zonnepanelen en Aqualectra bedriegt het volk door te zeggen dat zonne-energie duurder is dan diesel.'

De overheid kan volgens de MFK-politicus veel beter de 13,1 megawatt aan zonne-energie van zakenlui en het volk kopen. De burgers die in zonnepanelen investeerden, zijn volgens het Statenlid tot de conclusie gekomen dat zij nooit meer de stroom tegen een redelijke prijs zullen krijgen als ze verplicht zijn om te blijven betalen voor de lekverliezen bij Aqualectra.

Schotte waarschuwt tot slot voor de campagne van marketingdeskundigen, door Aqualectra aan het werk gezet, om de bevolking verkeerd te informeren. 'Kijk uit, volk, de mediabazen die goedpraten dat er nog 0,80 gulden betaald moet worden per kilowattuur, en 14 gulden voor een kuub water, doen het, omdat er straks geld te verdienen valt in de mediacampagne. 'Deze regering moet naar huis, het volk wil dat zij opstapt.'

Breeveld (DOE): 'Positie Suriname op internationale landencorruptielijst is betreurenswaardig'

NPS'er Tjin A Tsoi: 'Zes plaatsen dalen op lijst is wonderlijk'

'Er is geen transparantie en verantwoording projecten president Bouterse'


'Dit is betreurenswaardig. Mijns inzien ligt het aan de lakse houding van de overheid en het bedrijfsleven om daadwerkelijke maatregelen te nemen. Als natie worstelen we al decennia om een Anti-Corruptiewet aan te nemen.' Zo reageert DOE-Assembleelid Carl Breeveld vandaag, 4 december 2014, in de Ware Tijd, op de notering van Suriname op de jaarlijkse corruptie-index van Transparency International (TI) die deze week is gepubliceerd en waarover De Surinaamse Krant gisteren berichtte

Volgens Breeveld doen zowel de overheid als het bedrijfsleven niet genoeg om corruptie tegen te gaan. Het land is ten opzichte van het vorige jaar zes plaatsten teruggegaan.

Zijn NPS-collega in het parlement Arthur Tjin A Tsoi vind het 'wonderlijk' dat Suriname 'slechts' zes plekken is teruggegaan. Volgens hem is de corruptie bij de overheid veel groter. 'Alles gebeurt daar in een waas van geheimzinnigheid en duisternis. Daarnaast zijn de ministeries uitgehold en wordt het beleid centraal vanuit het Kabinet van de President gevoerd.'

De politicus brengt in herinnering, dat het kabinet-Venetiaan in 2010 over Srd 10 miljoen beschikte, terwijl het kabinet-Bouterse nu Srd 400 miljoen heeft. 'Er is geen transparantie en verantwoording over projecten en uitgaven van president Bouterse, ook niet in De Nationale Assemblee. Het is jammer dat we als Suriname gedaald zijn, maar het is vooral jammer hoe er over Suriname wordt gedacht en naar het land wordt gekeken.'

Breeveld: 'Zolang het 'nyan maken' hoofdmotief blijft bij nog te veel leiders en consorten zal hier geen verbetering in komen. Dit slechte voorbeeld werkt als een inktvlek door op de gehele samenleving.'

Samenwerking Seeka en ABOP nog onzeker

Abena zoekt samenwerking met Brunswijk.....
ABOP reageert niet op verzoek Seeka voor gesprek over samenwerking

Ondervoorzitter ABOP: 'Er zal een gesprek komen met Seeka'


Of de politieke partijen Seeka en ABOP samen gaan werken naar verkiezingen toe in mei 2015 is nog onzeker. De achterban van Seeka heeft de partij op 2 november groen licht gegeven om hierover gesprekken te voeren met de ABOP en om met andere partijen van gedachten te wisselen over een mogelijke samenwerking. 

'Het wachten is op de ABOP, want ik heb hierover contact gehad met meneer Brunswijk, maar de partij heeft hierop nog niet gereageerd', aldus Paul Abena, voorzitter van de Seeka, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 4 december 2014.

Abena zegt geen signalen te hebben opgevangen dat de ABOP niet zou willen samenwerken met Seeka. Er zijn echter gesprekken gevoerd met andere partijen, waarover Abena niet in detail wil treden.

Marinus Cambiel, ondervoorzitter van de ABOP, zegt dat er een gesprek zal komen met de Seeka, maar weet niet precies wanneer dat zal gebeuren. Hij wijst echter erop, dat de ABOP ook mandaat van haar achterban moet krijgen om met Seeka gesprekken te voeren.

Ook is de samenwerking aan criteria verbonden. 'We kunnen ons niet laten registreren bij het Centrale Hoofd Stembureau dat we als een blok de verkiezingen ingaan, maar wanneer we de kandidatenlijsten moeten indienen, wil een partij niet gaan', stelt Cambiel.

Volgens hem is het niet zo, dat automatisch een samenwerking wordt aangegaan met een partij die het binnenland vertegenwoordigt. 'De BEP vertegenwoordigd ook het binnenland, maar heeft nu een samenwerking met andere partijen', zegt Cambiel.

CI Suriname doneert drie GPS-apparaten aan OW

Gift gebaar CI Suriname aan ministerie om het te ondersteunen bij onderhoud openbaar groen


Conservation International Suriname (CI Suriname) heeft drie Global Positioning Systems geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Het gaat om een gebaar van betrokkenheid van CI Suriname bij het werk van het ministerie dat zich bezighoudt met ruimtelijke ordening en het aanleggen van onze infrastructuur in Suriname, stelt de milieuorganisatie vandaag, donderdag 4 december 2014, in een bericht.
 
Directeur Anwar Hassankhan van het directoraat Bouwkundige Werken en Ruimtelijke Ordening van het ministerie reageerde verheugd op de schenking. Hij nam de GPS-toestellen in ontvangst uit handen van John Goedschalk, directeur van CI Suriname.

De Surinaamse tak van de internationale organisatie Conservation International is inmiddels meer dan 20 jaar actief met natuurbescherming in Suriname, maar is vooral en met name bekend geworden door de uitkomsten van enkele internationale wetenschappelijke veldonderzoeken in het binnenland waarbij diverse nieuwe diersoorten werden ontdekt.

Het ministerie van Openbare Werken ontwikkelt, bouwt en onderhoudt het openbaar goed voor een leefbaar, schoon en mooi Suriname. CI-Suriname wil met haar schenking tonen bereid te zijn OW te ondersteunen bij haar missie. Bij het ontwikkelen van regelgeving voor stedenbouw en infrastructuur en beleidsvoorbereiding op het gebied van ruimtelijke ordening, speelt de natuur immers een belangrijke rol, aldus CI Suriname.


(Red. De Surinaamse Krant)

Goudsector belangrijkste inkomstenbron Suriname

CBvS: Ruim 30 procent bevolking werkt in goudsector


In de afgelopen tien jaren is goud de belangrijkste deviezenverdiener van Suriname gebleken. Dit meldt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in haar dinsdag verschenen wetenschappelijke publicatie over de belangrijkste sectoren van de economie die voor valuta inkomsten zorgen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 4 december 2014.

De publicatie vermeldt ook dat ruim 30 procent van de bevolking werkt in de goudsector.

'Er zitten maar liefst veertigduizend personen rechtstreeks in de kleinschalige goudwinning en dan hebben wij het nog niet over degenen die er indirect van profiteren, vanaf toeleveranciers tot handelaren in de hoofdstad', zegt Gerold Dompig van de Commissie Ordening Goudsector in een reactie.

De  verdiensten aan goud staan sinds de komst van IAmGold/Rosebel Gold Mines N.V. met de kleinschalige landbouw aan top. De legale en illegale goudwinning winnen jaarlijks ongeveer 30.000 kilo goud. Met de komst van Surgold/Newmont verwacht de bank dat het aandeel van goud aan valutaverdiensten toeneemt.

De publicatie van de bank ziet Dompig als een onderkenning van het belang van de kleinschalige goudwinning door de Centrale Bank.

SoZaVo-ambtenaren 65 wijkkantoren in staking

Zware kritieken op functioneren en houding minister Amafo.
Leden vakbond willen meer respect van minister Amafo

'Bewindsvrouwe toont onverschillige, nalatige houding'


Ambtenaren van de 65 wijkkantoren van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) zijn houden vandaag en morgen een prikactie. Dit werd gisteren besloten tijdens een spoed algemene ledenvergadering van de vakbond BASZ (Bond van Ambtenaren bij het ministerie van SoZaZo). 'Wij willen deze minister dwingen dat ze meer respect voor de bond en de leden moet opbrengen. Ze toont een heel onverschillige, nalatige houding', aldus Henk Inkt, secretaris generaal van de bond., zo bericht vandaag, donderdag 4 december 2014, onder andere Starnieuws.

De vakbondsman vindt, dat er verschillende zaken gerealiseerd moeten worden voor het personeel. 'Vanaf dat minister Alice Amafo is gekomen, worden de interne opleidingen geëvalueerd. Terwijl het bij FISO juist zo is, dat personeelsleden worden bij- of omgeschoold, zodat ze meegaan voor een bevordering. Ook het benoemen en bevorderen van de mensen in hun functie laat jaren op zich wachten', stelt Inkt.

Op de verschillende wijkkantoren werken mensen die al jaren waarnemen als hoofd, maar niet benoemd zijn in die functie. Ook heeft de minister sinds haar aantrede ook geen zon- en feestdagen laten uitbetalen aan bewakers. 'Al is het hun functie. Het staat in de wet dat je ze 200% moet uitbetalen', zegt de vakbondsman.

Inkt zegt dat 30 oktober een brief is gestuurd naar minister Alice Amafo, waarin de verschillende aandachtspunten staan. 'Wij hebben de minister gevraagd binnen twee weken een reactie te geven. Wij wachten nog steeds op een officieel antwoord', aldus Inkt. Hij stelt dat de leden het wachten beu zijn en om deze spoedbijeenkomst hebben gevraagd.

De actie wordt ondersteund door de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), waar de BASZ is aangesloten. CLO-voorzitter Ronald Hooghart geeft aan dat het om een prikactie gaat, waarbij de kantoren 's morgens tot elf uur open zullen zijn. Hij zegt verder, dat indien de bond binnen een week geen antwoord krijgt, de acties verscherpt zullen worden.

Inkt zegt dat er ongeveer 800 mensen werkzaam zijn op de wijkkantoren die meedoen. Op het ministerie gaat het volgens hem om 2.500 ambtenaren.