zaterdag 6 december 2014

Cubaanse arts die getroffen was door ebolavirus in Sierra Leone gezond terug op Cuba

Baez arriveerde in Genève met speciaal vliegtuig. (Bron foto: Associated Press)
Arts Felix Baez kreeg in Zwitsers ziekenhuis experimentele behandeling


Een Cubaanse arts die hersteld is van ebola na een experimentele behandeling te hebben ondergaan in een ziekenhuis in de Zwitserse stad Genève, is gezond weer terug op Cuba waar hij werd verwelkomd door familie en regeringsfunctionarissen. Dat bericht de BCC vandaag, zaterdag 6 december 2014.
Dr. Felix Baez, 43, was de eerste van een Cubaanse groep van 250 artsen en verpleegsters die ebola opliep in West Afrika. 

Hij raakte ziek in Sierra Leone en werd een paar dagen later, op 20 november, voor behandeling naar een ziekenhuis in Genève gevlogen waar hij werd behandeld met het anti ebola-medicijn ZMapp.

Ook kreeg de Cubaanse arts een nog niet getest Japans anti griep-medicijn. Volgens een verklaring van het ziekenhuis is Baez volledig hersteld.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC)

Otnil 'Otjeman' Babel over 'Bullet' op Nederlandse radiozender FunX: 'We rappen niet over homo's, maar over Batty Boys'

Otjeman gelooft dat iedereen met een beperking is geboren


De Nederlandse radiozender FunX besteedt vandaag, zaterdag 6 december 2014, aandacht aan de commotie in Suriname over het nummer en de videoclip 'Bullet' van HMG en King Koyeba. HMG's nummer lijkt een anti-homolied, maar rapper Otnil Babel ontkent dat vandaag bij FunX. 

Volgens hem gaat Bullit niet over homo's, maar over Batty Boys. Dat is een rare uitspraak, aangezien batty boy een negatieve term voor homo's is, aldus FunX. 'We rappen nooit het woord homo', zei Otnil in een vraaggesprek met de zender. 'Met Batty Boys bedoelen we materialistische jongens die niet willen werken voor hun geld en niet naar school gaan. Zij gedragen zich als homo om aan geld te komen. Dat gedrag keuren we af.' Begrijp jij wat hij bedoelt?

Rapper Otnil zegt, dat HMG iedereen respecteert en dat ze dat ook aangeven in het lied. Volgens de rapper van de Hakuna Matata Gang is homoseksualiteit overigens ook geen taboe in Su. Hij gelooft dat iedereen met een beperking is geboren.

'Zo heb je ook mannen die meer vrouwelijke hormonen hebben, dan normaal. Als je als een echte man bent geworden, moet je je niet in het geheim gedragen als een homo en even later doen alsof je van de straat bent.'


Raymond Sapoen presidentskandidaat Pertjajah Luhur

Kandidaat op voordracht van partijvoorzitter Somohardjo


Raymond Sapoen van de Pertjajah Luhur is vandaag, zaterdag 6 december 2014,  voorgedragen als presidentskandidaat door voorzitter Paul Somohardjo. Dit gebeurde tijdens de start van de verkiezingscampagne van de partij en de viering van het 16-jarig bestaan van de partij in het partijcentrum te Beekhuizen, aldus berichten zowel Starnieuws als de Ware Tijd Online 's avonds.

Somohardjo noemde daarbij andere kandidaten uit het samenwerkingsverband waarvan hij deel is, waaronder Celsius Waterberg van de partij voor Broederschap en Eenheid (BEP), Chandrikapersad Santokhi van de Verenigde Hervormingspartij (VHP) en Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname (NPS).

De voorzitter zei in aanloop naar de bekendmaking van de kandidaat geen moeite te hebben met de etniciteit en gender van kandidaten. 'Hij moet een Surinamer zijn, hij moet integer zijn, hij moet geloven in de almachtige.' Met de woorden 'ook zij wil zich profileren', deed hij een gooi, zo schrijft de Ware Tijd. naar de strijd van organisaties om meer vrouwen in bestuurlijke posities te krijgen.

'Bent u gereed om regeermacht over te nemen op 26 mei 2015?', startte Sapoen zijn eerste toespraak als presidentskandidaat en leider van de campagne van de partij.

'Ik sta hier met gevoelens van trots en dankbaarheid. Ik weet hoeveel wij het afgelopen jaar hebben moeten meemaken, maar wij hebben ons er doorheen geslagen. Wij hebben onze eenheid gedemonstreerd', zei Sapoen. Hij is ervan overtuigd dat door de samenwerking de verkiezingswinst binnen is.

SEMiF steunt strijd tegen kwik in goudvelden

Stichting richt zich op ondersteunen milieuvriendelijk winnen natuurlijke hulpbronnen


De Suriname Environmental and Mining Foundation (SEMiF) heeft zo'n 130.000 Amerikaanse dollar beschikbaar gesteld voor twee projecten voor bewustwording van de bevolking over het gebruik en de gevolgen van kwik. De SEMiF is vandaag, zaterdag 6 december 2014, een samenwerking aangegaan met de Stichting voor Ontwikkeling Radio & TV in Suriname (SORTS) en The Back Lot. In dat kader vond ook de ondertekening plaats van twee projectplannen, aldus bericht de Ware Tijd Online.

Voorzitter Nalini Nandlal van SEMiF zei, dat voor het project van SORTS 78.000 Amerikaanse dollar beschikbaar is gesteld. Het betreft een bewustwordingsprogramma over en voor kleine goudzoekers in de binnenlandse gemeenschappen met betrekking tot professioneel en milieuvriendelijk goudwinnen. Dit project duurt acht maanden.

'SORTS beoogt met het project onder andere bewustwording op het gebied van milieu, educatie, gezondheid en goudwinningstechnieken bij onder andere goudzoekers en de schooljeugd te vergroten.'

SEMiF dekt als hoofddonor met 50.000 Amerikaanse dollar ook nog een deel van de financiering van de NO KWIK campagne.

De NO KWIK campagne werd op 2 december gelanceerd. 'Het betreft mobilisatie van de bevolking voor een kwikveilig Suriname.' De duur van het project is gesteld op tien maanden.

De bronnen van SEMiF vloeien voort uit donaties gedaan door Rosebel Gold Mines. SEMiF houdt zich bezig met het promoten, ondersteunen en bevorderen van milieuvriendelijk en verantwoordelijk ontwikkelen van natuurlijke hulpbronnen in Suriname.

Eerste deel weg naar Bigiston in gebruik genomen

ABOP-voorzitter Brunswijk en RO-bewindsman Betterson bij ingebruikname aanwezig


Het eerste gedeelte van de weg naar Bigiston langs de Marowijnerivier, bekend als de weg naar Bamboesoe, is vandaag. zaterdag 6 december 2014, opgeleverd. De ontsluiting vond plaats bij het dorp Malinka. Via het districtsplan van Marowijne heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) dit project bewerkstelligd, zo is te lezen op Starnieuws.

RO-minister Stanley Betterson zei bij de ingebruikname, dat het bepaald niet gemakkelijk was om te pleiten voor deze weg. In het ressortplan staat dat de weg tot Bigiston moet.

Volgens districtscommissaris Theo Sondrejoe van Marowijne is het belangrijk dat de ontsluiting er is voor verdere ontwikkeling van deze gebieden. De plaatselijke gemeenschap vraagt nu aandacht voor elektriciteit, drinkwater en openbaar vervoer.

De weg naar Dantapoe en de weg naar Bigiston zijn begroot op Srd 3,7 miljoen. Diverse sprekers wezen op het belang van de ontsluiting voor de verdere ontwikkeling van de gebieden. Betterson kondigde vandaag ook nog ontsluitingswegen aan in het Matawai- en het Boven Surinamegebied.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Mooie recente beelden van Jodensavanne


Klik hier voor informatie over Jodensavanne.

Consumentenbond Suriname verrast door onbegrijpelijke 'actie' Consumentenkring

Opmerkelijk verbond Consumentenkring en EBS zou moeten bijdragen aan verbreding kennis en bewustwording consument inzake energieverbruikDe overeenkomst die de Consumentenkring en de NV Elektriciteitsbedrijven Suriname (EBS) afgelopen week hebben getekend wekt enigszins verbazing bij de Consumentenbond Suriname. Rudy Balker, voorzitter, stelt zich op het standpunt, dat je als belangenorganisatie voor de consument afstand moet bewaren tot het bedrijfsleven. 'Door een samenwerking aan te gaan met een elektriciteitsbedrijf verlies je toch wel als consumentenorganisatie het vertrouwen bij de consument voor wat betreft je onafhankelijkheid', aldus Balker.

Het convenant tussen de Consumentenkring en de EBS is bedoeld om te komen tot een harmonische samenwerking tussen beide partijen, die zal bijdragen aan het verbreden van de kennis en de bewustwording van de consument op het gebied van elektriciteit, aldus de EBS vandaag, 6 december 2014, in een verklaring.

'Een maatschappij zonder energie is ondenkbaar. Als we ons energieverbruik niet snel veranderen, zal de vraag naar energie uiteindelijk sneller toenemen dan het aanbod', zo laat het elektriciteitsbedrijf weten.

De Consumentenbond Suriname ontvangt met regelmaat klachten van consumenten over bijvoorbeeld de stroomvoorziening van de EBS. 'Hoe kun je onafhankelijk, kritisch en objectief dergelijke klachten in behandeling nemen, als je feitelijk op een kussen slaapt met het bedrijf waarover geklaagd wordt door consumenten?', vraagt Balker zich af.

'Het verbreden van kennis en bewustwording van de consument op het gebied van elektriciteit, zoals de EBS en de Consumentenkring kennelijk voorstaan, hoeft niet voort te komen uit een onderlinge samenwerking. Zowel de EBS als consumentenorganisaties hebben hun eigen afzonderlijke communicatie- en voorlichtingskanalen om de consument, de elektriciteitsverbruiker, van informatie te voorzien en om de consument te wijzen op een zo effectief mogelijk stroomverbruik', zegt Balker.

De voorzitter van de Consumentenbond Suriname heeft de indruk dat de overeenkomst door de Consumentenkring is getekend, vooral om zichzelf te profileren in plaats van om werkelijk op te komen voor de consument.

Dioxine in varkensvlees op Curaçao


17 Van 18 testmonsters uit slachthuis te Parera bevatten kankerverwekkend dioxine


Er zijn dioxines aangetroffen in varkensvlees op Curaçao. Dat meldt het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur vandaag, zaterdag 6 december 2014, aldus bericht Versgeperst.com.

Uit een test bij het slachthuis te Parera is gebleken, dat zeventien van de achttien testmonsters de stof bevatten. Dioxines kunnen in grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn of leveraandoeningen tot gevolg hebben.

Dioxines zijn bijproducten die voornamelijk vrijkomen bij verbranding van een organisch materiaal. Ze komen via het milieu in het voedsel terecht. Dit kan door verontreinigde lucht of vervuild water. Dioxines komen van nature in kleine hoeveelheden in het milieu voor.

Doordat de stof vetoplosbaar is kan het zich ophopen in plantaardige en dierlijke vetten. De stof is schadelijk voor mens en dier. Het ministerie heeft stappen ondernomen en varkenshouders geïnformeerd om de wijze waarop de dieren worden gefokt te veranderen.

Minister Plasterk: 'Curaçao zelf verantwoordelijk voor naleving internationale milieuverdragen'

'Curaçao als autonoom land heeft eigen verantwoordelijkheid'

'Weinig informatie bekend over schade door Isla-raffinaderij voor natuur'


De naleving van internationale milieuverdragen, zoals het Montreal Protocol en het biodiversiteitsverdrag, is de verantwoordelijkheid van Curaçao en niet van het Koninkrijk. Voor alle verdragen geldt bovendien dat Curaçao zelf kan beslissen over de medegelding.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (PvdA) antwoordt dit mede namens de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Milieu op vragen van D66 in de Tweede Kamer over de Isla-raffinaderij op het eiland.

De Tweede Kamerleden Wassila Hachchi en Stientje van Veldhoven plaatsen specifiek vraagtekens bij het feit dat milieubeleid enerzijds als autonome aangelegenheid wordt gezien, maar internationale verdragen voor het hele Koninkrijk gelden.

Het Montreal Protocol over de bescherming van de ozonlaag en het biodiversiteitsverdrag geldt inderdaad binnen het hele Koninkrijk omdat alle landen om medegelding hebben gevraagd, maar elk land is verantwoordelijk voor zijn eigen milieubeleid, schrijft Plasterk. 'Zo betekent dit voor Curaçao dat het als autonoom land een eigen verantwoordelijkheid heeft om te zorgen dat de interne wetgeving conform die beide verdragen blijft, om die wetgeving uit te voeren en de verdragsverplichtingen na te leven.'

Het Kyoto-verdrag is ook goedgekeurd voor het hele Koninkrijk, maar is alleen van toepassing binnen het Europese deel. De andere landen hebben aangegeven dat ze medegelding wensen, maar ratificatie is pas mogelijk als ook de gerelateerde wetgeving klaar is en dat is nog niet het geval. Voor toekomstige milieuverdragen geldt dezelfde procedure.

Hachchi en Van Veldhoven vroeger verder waarom de Isla-raffinadarij niet genoemd wordt in de laatste rapportage over het Nederlandse biodiversiteitsbeleid. Volgens de minister is dat met namem omdat er weinig bekend is over de schade van de Isla voor de natuur.

'Hoewel niet ontkend kan worden dat de raffinaderij ook effect kan hebben op het groene milieu is er voor gekozen dat niet in deze rapportage mee te nemen. Er zijn weinig gegevens bekend over de effecten van de raffinaderij op het groene milieu', aldus Plasterk.

Eerste stap naar dierenwetgeving op Curaçao

Vos, Rosaria en Samson-Coffie met wetsvoorstel (Bron foto: St. Dierenhulp)
Eerste plannen voor dierenwetgeving dateren van vier jaar geleden


Vier jaar geleden zijn de eerste ideeën voor dierenwetgeving op Curaçao geboren. Binnenkort wordt de initiatiefwet via coalitiepartij PAIS aan het parlement aangeboden. Na de invoering van de Hondenwet op Aruba, is dit de tweede mijlpaal van dit jaar voor voorzitter Mark Vos van de Stichting Dierenhulp, zo bericht vandaag, zaterdag 6 december 2014, Versgeperst.com.

Het wetsvoorstel bevat de basiselementen: verplichting om een (huis)dier eten te geven, te beschermen tegen de elementen en fysieke pijn. 'We willen niet het vingertje wijzen van: u bent verkeerd bezig. Want de meeste dierenproblemen komen voort uit onwetendheid', zegt Vos.

Leoni Leidel-Schenk maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

Er ontbreekt duidelijke wetgeving tegen mishandeling en verwaarlozing van dieren. Daarom hebben Dierenhulp en de Curaçaose jurist Natalie Samson-Coffie zich pro deo ingezet om het wetsvoorstel in elkaar te zetten.

Vos weet dat dit nog maar het begin is. 'Het is een fantastisch begin om verder op uit te bouwen.' Vooral de uitvoering en handhaving van de wet moeten nog goed uitgewerkt worden. 'Daar moet de politiek op Curaçao zijn verantwoordelijkheid in nemen.'

Sinds vorige maand is een Hondenwet van kracht op Aruba. 'We zijn begonnen op Aruba, prachtig gidsland. Ook omdat Aruba al langer een zelfstandig land is, terwijl Curaçao en Sint Maarten dat pas sinds 10-10-’10 zijn.'

Dierenhulp is ook al jaren actief op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, iets wat niet is veranderd sinds deze eilanden bijzondere gemeenten werden van Nederland. 'Ook Nederland heeft nog voldoende te leren', aldus Vos.

Voetballers Kelvin Leerdam en Darryl Lachman mogen niet naar Suriname

Vitesse en FC Twente laten Leerdam en Lachman niet gaan voor oefeninterland


Vooruitlopend op een eventueel positief resultaat, loopt een flink aantal Nederlandse voetballers met Surinaamse roots warm voor een oefentrip. Dat geldt niet voor Kelvin Leerdam en Darryl Lachman.
Zij moeten van hun clubs, respectievelijk Vitesse en FC Twente, thuisblijven. Beide eredivisionisten willen dat Leerdam en Lachman tijdens de winterstop ook echt uitrusten, zobericht de regionale krant de Gelderlander vandaag, zaterdag 6 december 2014.

Suriname stelde een lijst samen met bijna 100 potentiële internationals. Velen kregen echter geen toestemming van hun club voor de eerste officieuze wedstrijd eind december tegen Trinidad & Tobago.

Mocht de wet er in Suriname daadwerkelijk doorkomen, dan moeten clubs – op basis van de reglementen van de wereldvoetbalbond FIFA – wel vrijgeven voor WK-kwalificatieduels.

Geschiedenis Maritieme Autoriteit Suriname in boekvorm vastgelegd

(Bron foto: MAS)
MAS-directeur: 'Boek is link tussen ons arbeidsverleden en brug naar toekomst'


‘Belevingen van herinneringen 1947-1998 door het oog van de werknemer’ is de titel van het gedenkboek dat door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) is uitgegeven. De MAS heeft dit gedenkboek uitgeven in het kader van haar vijftienjarig bestaan. Het boek beschrijft ervaringen en hoogte- en dieptepunten tijdens de loopbaan van oudgedienden. Negentien oud-medewerkers leverden een bijdrage. Het boek voert terug naar de ontwikkeling vanuit het gezichtsveld van de gepensioneerden. Dit bericht vandaag, zaterdag 6 december 2014, onder andere het Dagblad Suriname.

'Een bijzonder welkom aan de gepensioneerden, welk een grote ondersteuning en bijdrage hebben geleverd bij de totstandkoming van dit gedenkboek. U heeft de basis gelegd voor dit bedrijf', sprak directeur Michel Amafo van de MAS gisteren de genodigde pensioneerden toe. Amafo overhandigde het eerste exemplaar van het gedenkboek aan oud-directeur Eddie Fitz-Jim.

Het gedenkboek is een cadeau aan de Surinaamse bevolking in het algemeen, maar in het bijzonder de MAS-medewerkers. De expertise en ervaring van de gepensioneerden zijn in dit boek gebundeld ter ondersteuning van de huidige medewerkers.

'Hierdoor kan het boek gezien worden in het kader van een link tussen ons arbeidsverleden en het  heden en de brug naar onze toekomst', zei Amafo.

Het 84 pagina’s tellende boek biedt inzicht in de ontwikkeling van de MAS. De laatste drie pagina's zijn onbeschreven gebleven als symboliek voor het verhaal dat erna zal worden geschreven door de huidige medewerkers.

De medewerkers van de afdeling Marketing & Communicatie van de MAS hebben gewerkt aan de uitgifte van het boek in eigen beheer. Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel Vaco voor Srd 60.

Jhauw (PING): 'Met mij als president komt de spoorlijn er niet'

'Zelfs NDP`ers met dode hersenen weten dat dit treinproject niet haalbaar is'

Jhauw: 'Project gaat Euro 70.000 per dag kosten'


SuriShopping-eigenaar en voorzitter van de Partij voor Integriteit, Nationale Motivatie en Gelijke Kansen (PING) Ramsoendar Jhauw, zegt vandaag, zaterdag 6 december 2014, in het Dagblad Suriname dat indien hij na de verkiezingen van mei 2015 gekozen wordt tot president, hij onmiddellijk een punt zal zetten achter het aangekondigde treinproject van de regering. 

‘Met mij als president wordt het treinproject van de tafel geveegd’, aldus de kersverse politicus. Op dit moment hoopt hij dat er geen aanvang wordt gemaakt met de werkzaamheden van dit project. Indien dit wel gebeurt, zal dat desastreuze gevolgen hebben voor de economie. Jhauw verzekert dat hij dit bij zijn politieke campagne zal benadrukken. ‘Wie niet voor PING wil stemmen, omdat ik het afkeur, hoeft dan niet voor PING te stemmen.’

De PING-voorzittter zegt niet te vrezen, omdat hij open en transparant wil zijn om aan te geven dat dit project het volk zal stroppen. ‘Een ieder weet dat het onlangs aangekondigde treinproject van de regering niet haalbaar is. Zelfs NDP`ers met dode hersenen weten dat dit treinproject niet haalbaar is’, aldus Jhauw.

De politicus doet zijn uitspraken op basis van een door hem gemaakte berekening die duidelijk aantoont, dat het volgens hem althans bedrijfseconomisch niet haalbaar is om de treinen op het traject te onderhouden. Volgens Jhauw zou er minimaal Euro 25 miljoen per jaar afgelost moeten worden om het project draaiende te houden. Dat is minimaal Euro 2 miljoen per maand of circa Euro 70.000 per dag. ‘Van waar ga je die Euro 70.000 halen?’, vraagt hij zich af.

Jhauw stelt, dat indien een ticket Srd 20 zou kosten, er minimaal 7.000 passagiers per dag vervoerd zouden moeten worden. Dat komt gelijk op 500 tot 600 passagiers per uur. Het project heeft een prijskaartje van Euro 130 miljoen. Jhauw zegt, dat bij het afbetalen van deze lening uiteindelijk zal blijken dat het dubbele van dit bedrag is uitgegeven. Dit, omdat met een rentepercentage van 7 procent per jaar het bedrag in tien jaar neerkomt op Euro 260 miljoen. Bovendien heeft de regering spoorbouwer Strukton uit Nederland gevraagd om een haalbaarheidsstudie te doen, terwijl die ook kandidaat is voor aanleg en levering van materieel. ‘Dat is pure nonsens, omdat de spoorbouwer automatisch een positief rapport zal uitbrengen. Zij willen de gunning uiteindelijk krijgen.’, zegt de ondernemer. Jhauw vindt dat een onafhankelijke counteronderzoek gedaan zou moeten worden door een andere deskundige op dit gebied.

De PING-voorzitter heeft het project vanaf de eerste dag afgewezen, omdat hij het totaal overbodig vindt. Uit ervaring weet hij dat een treinverbinding alleen aangelegd zou kunnen worden in steden waar miljoenen mensen wonen. ‘In geen enkel ander land in de wereld is er een trein opgezet van zo'n waarde met een inwonersaantal van maximaal 100.000 mensen in dat gebied’, aldus Jhauw. Hoewel het project niet haalbaar blijkt te zijn in zijn huidige traject, denkt Jhauw wel dat het nog kostendekkend zou zijn indien de spoorbaan in het centrum van Paramaribo zou lopen. Een voorbeeld is de Domineestraat die tot één van de drukste wegen van Suriname wordt gerekend.

Over de samenstelling van de presidentiële werkgroep hoeft de politicus niet veel woorden vuil te maken. De politicus vindt dat mensen als raadsadviseur Eddy Jozefzoon en oud-minister Dewanand Balesar nooit voor dit project moesten zijn aangetrokken, omdat zij in het verleden al voor een debacle hebben gezorgd. Dit duidt volgens hem duidelijk erop, dat president Desi Bouterse gewoon een dagje is opgestaan en dit grootschalig project heeft aangekondigd. Grootschalig in de zin dat dit spoorwegproject het bruggenproject van zijn partijgenoot Jules Wijdenbosch moet overtreffen.

Commissie Ordening Goudsector sluit wegen naar Roma-goudput van IAmGold af

Geen verwijdering porknokkers, maar afsluiting toegangswegen


Suriname zal niet langer illegale goudzoekers tolereren in de Roma-goudput, die zich bevindt in de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines. Een speciale eenheid van politie, Nationaal Leger en de Commissie Ordening Goudsector gaat alle wegen naar Roma afsluiten. Hierdoor kunnen goudzoekers geen voeding en brandstof meer naar het gebied vervoeren, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 6 december 2014.

'We zullen de zaken dichtknijpen totdat er geen lucht meer in kan. We kunnen niet telkens het verblijf van goudzoekers in de Romapit verlengen', zegt Gerold Dompig, voorzitter van het Managamentteam van de commissie, die al enkele eerdere pogingen heeft gedaan de illegale zoekers te verwijderen.

Door voor deze manier te kiezen hoopt de overheid een directe confrontatie met de goudzoekers en daarmee escalatie te voorkomen.

De goudzoekers moeten uit de Roma-goudput verdwijnen, omdat IAmGold daar zelf goud wil winnen. Als dat niet kan, zal Rosebel Gold Mines genoodzaakt zijn om vijfhonderd man te ontslaan, zo liet Rosebel eerder aan de overheid weten en daarmee de druk opvoerend op de overheid om actie te ondernemen.

Dompig beweert, dat de goudzoekers een andere werklocatie hebben toegewezen gekregen. De weg daar naar toe is af is en er zijn kokers geplaatst in de Mindrinetikreek voor een oeververbinding. Ook heeft de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst volgens Dompig al kunnen vaststellen dat er goud is in het aan de goudzoekers toegewezen terrein.

7 Jaar cel voor schietpartij met jachtgeweer in Seru Grandi op Curaçao

Verdachte pleegt feit in proeftijd voor eerdere veroordeling wegens vuurwapenbezit


V. (Pachi) S. (40) heeft gisteren in Willemstad op Curaçao een gevangenisstraf opgelegd gekregen van 7 jaar voor poging tot moord op 11 mei 2014 op Shalton Vrutaal en zijn broer Swently Vrutaal. De schietpartij vond ’s middags om twaalf uur na een woordenwisseling plaats in de wijk Seru Grandi in de Kaya A, aldus het Openbaar Ministerie (OM) in een vandaag, zaterdag 6 december 2014, uitgebracht persbericht.

De Officier van Justitie had een gevangenisstraf van 10 jaar geëist tegen de man.

S. gebruikte voor zijn daad een jachtgeweer. Het slachtoffer Shalton werd op meerdere plaatsen op zijn lichaam door (hagel)kogels geraakt, onder andere in zijn borst, arm en heup. Zijn broer werd geraakt in zijn been, knie en hand. 

Het Gerecht achtte poging tot doodslag en poging zware mishandeling met een vuurwapen bewezen. Het was Pachi zijn doel om Shalton en zijn broer van het leven te beroven. 


Bijzonder in deze zaak is dat de verdachte het feit heeft gepleegd, terwijl hij nog in zijn proeftijd was voor een eerdere veroordeling van vuurwapenbezit

Zo'n 350.000 mensen hebben ziektekostenverzekering

Ameerali: Regering op schema met voorbereiding invoering Pensioenwet en Wet Minimumloon

Pensioenwet treedt 9 december in werking


Vicepresident Robert Ameerali is trots op het aantal burgers dat een ziektekostenverzekering heeft. Inclusief de particulier verzekerden zijn er volgens hem nu ongeveer 350.000 burgers verzekerd. 'Een elke dag melden mensen zich aan', zegt hij vandaag, 6 december 2014, in de Ware Tijd. 

Hij wilde echter niet aangeven hoeveel burgers erbij gekomen zijn sinds de Wet Basiszorgverzekering in werking is getreden. Ameerali is nog niet tevreden over dat aantal.

Verder laat hij weten, dat de regering op schema is met de voorbereidingen voor de invoering van de Pensioenwet en de Wet Minimumloon. De Pensioenwet treedt komende dinsdag in werking. De eerste afdracht zal volgens hem eind december plaatsvinden. Hij zegt dat de komende week meer informatie hierover zal worden verstrekt.

Door politieke tegenstanders, maar ook vanuit het bedrijfsleven en burgers, is er in de afgelopen tijd regelmatig kritiek gekomen op de uitvoering van de sociale wetten.

Oppositieleden maakten zich zorgen over de randvoorwaarden die niet in orde zijn gemaakt alvorens de ziektekostenverzekeringswet in werking trad. Coalitieleden hadden ook verwacht, dat de invoering van de sociale wetten niet vlekkeloos zou verlopen.

Regillio Dors in vrijheid gesteld

Broer zit in drugszaak nog in hechtenis

Regillio: 'Ik ben blij dat ik mijn onschuld heb kunnen bewijzen'


Regillio Dors is gistermiddag voorgeleid bij de Officier van Justitie in Paramaribo en vervolgens in vrijheid gesteld. Dat meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 6 december 2014.

Dors werd 14 november aangehouden en in verzekering gesteld door de politie in Nickerie, nadat zij een halve kilogram marihuana had aantroffen in de auto waarin Dors zich samen met een militair bevond. Zijn aanhouding werd met dertig dagen verlengd.

Vader Harold Dors is opgelucht, dat Regillio op vrije voeten is gekomen, maar maakt zich wel zorgen omdat zijn andere zoon nog vastzit in deze drugszaak.

Hij beweert, dat Regillio niks afwist van de drugs in de tas die de politie tijdens de verkeerscontrole te Burnside in het district Coronie heeft ontdekt. 'Hij heeft op verzoek van zijn broer een tas uit Nieuw Nickerie ontvangen en doorgestuurd naar Coronie', aldus de vader.

Later op de dag laat Regillio het volgende via Starnieuws weten: 'Ik ben zo blij dat ik heb kunnen aantonen dat ik geen strafbare feiten heb gepleegd. Ik heb mijn onschuld kunnen bewijzen, want ik wist niet dat in de tas marihuana zat. Ondanks de harde dagen in het cellenhuis geloof ik in de rechtsstaat, want ik heb de werking ervan ervaren.'

'Voorzitter Somohardjo van de Pertjajah Luhur had een paraplu voor mij gehouden en gezegd dat hij mij zou beschermen. Dat heeft hij inderdaad gedaan. Hij heeft me die bescherming gegeven. Mijn familie en ik zijn hem en de partij heel dankbaar. Precies op de verjaardag van de PL ben ik vrijgelaten. Ik ben nu onderweg naar Paramaribo om de feestvergadering mee te maken.'

Hoofd GGD Curaçao: 'Snelle verspreiding chikungunya op eiland eigen schuld'

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Gebrek aan bewustwording onder bewoners eiland

Overheid start grootscheepse actie om tijgermug uit te roeien


Dat chikungunya zich zo rap over Curaçao heeft verspreid is vooral te wijten aan het gebrek aan bewustwording onder de bevolking. Dat laten het hoofd van de GGD Sirving Keli en de directeur van Selikor Wesley Kook weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 6 december 2014.

De officiële teller van het aantal gevallen staat ondertussen op 1.079. Keli doet geen uitspraken over het aantal onofficiële gevallen, maar dat het de spuigaten uitloopt blijkt wel uit de gezamenlijke actie die nu wordt ondernomen door Selikor, de GGD en het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) om de besmette tijgermuggen, die de ziekte overbrengen, uit te roeien.

Twintig extra mensen worden er beschikbaar gesteld bij de GGD, bovenop een groep van zes mensen die al volop met de bestrijding bezig zijn. In totaal zijn er bij het project 120 mensen betrokken.

'Ik denk niet dat we te weinig hebben gedaan', aldus Keli. Ondertussen heeft de GGD bij alle huishoudens een folder laten bezorgen over chikungunya en hoe dat te voorkomen, gratis abate beschikbaar gesteld en een hulplijn geopend. Dit mocht allemaal niet baten; de bewustwording was er volgens Keli te weinig.

Het hoofd van de GGD: 'We hadden verwacht een stabilisatie te zien in het aantal chikungunyagevallen na deze acties, zodra de bewustwording kwam. We hadden een verandering in het gedrag van mensen verwacht, maar dat bleef uit.'

Met deze grootschalige actie proberen ze nu die bewustwording en daarmee een stabilisatie van het aantal gevallen wel te bereiken. De actie gaat zo’n drie maanden in beslag nemen. Het gaat om een zogenaamde geïntegreerde aanpak waarbij systematisch te werk moet worden gegaan. Want niet alleen roept Selikor huishoudens op om al het grofvuil waar muggen in kunnen broeden met de vuildienst mee te geven, ook worden door de schoonmaakdienst in de buurten illegale dumpplaatsen aangepakt en wordt grof vuil verwijderd.

Door de GGD worden de broedplaatsen geëlimineerd, worden met de spuitwagens extra rondes gereden en worden er nacontroles gedaan. Dit alles om zeker te weten dat de mug wordt uitgeroeid. Eind februari is de deadline van de actie. Selikor de GGD en het ministerie van GMN roepen alle inwoners op om hun grofvuil op daarvoor bedoelde dagen buiten te zetten, zodat dit door Selikor naar de vuilstort kan worden gebracht. Het ophaalrooster is terug te vinden op de website van de vuilophaaldienst.

Ministerie van Financiën maakt fusie Landbouwbank en Volkscredietbank bekend

Naam 'Landbouwbank' verdwijnt door fusie

Fusie onderdeel herstructurering staatsbanken


Hoewel de naam Landbouwbank zal ophouden te bestaan, is directeur Djaienti Hindori, die ook voorzitter is van de Surinaamse Bankiersvereniging, blij met de op handen zijnde fusie tussen haar bank en de Volkscredietbank. Deze fusie werd gisteren aangekondigd door het ministerie van Financiën. Hindori is niet bang dat de speciale aandacht voor de agrarische sector zal wegvallen. 

De bank zal verder gaan onder de naam Volkscredietbank, waarbij de naam Landbouwbank verdwijnt.

Met de fusie wordt volgens haar het sluitstuk ingezet van een proces dat in feite al vijftien jaar geleden was begonnen. Zowel het departement als Hindori geeft aan dat het gaat om de herstructurering van staatsbanken waar al lang over wordt gesproken.

Over de Landbouwbank zegt de directeur dat deze 42 jaar geleden is opgericht, met als doelstelling ondersteuning van de agrarische sector. Maar, de instelling is zich gaandeweg ook gaan richten op algemene activiteiten. Omdat cliënten ook gebruik willen maken van moderne diensten kan dat het best als de banken samen gaan en de efficiëntie wordt vergroot.

'Maar het landbouwgedeelte gaat niet verloren. We gaan het positioneren. Agrariërs stimuleren blijft overeind', aldus Hindori.

Suriname volgt ontwikkelingen rond vogelgriep Nederland

LVV wil weten hoe vogelgriep zich verspreid


Suriname blijft de ontwikkelingen in de pluimveesector in Europa op de voet volgen. Half november werd in Nederland vogelgriep van het type H5N8 ontdekt. Deze griep is zeer besmettelijk voor gevogelte en is ook overdraagbaar op mensen. Dit bericht de Ware Tijd zaterdag 6 december 2014.

Hoewel er geen rauwe kipproducten uit Europa worden geïmporteerd, vindt het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) het noodzakelijk om te weten hoe de griep zich verspreid, aldus Edmund Rozenblad, onderdirecteur Veeteelt bij het ministerie.

Ook importeurs houden de ontwikkelingen bij. Caribische importeurs van kip en kipproducten uit Nederland hebben de invoer voorlopig stopgezet. Zo heeft Sint Lucia al ongeveer twee weken de import verboden.

Rozenblad stelt, dat ook LVV niet zal schromen om maatregelen te treffen indien het virus ontdekt wordt in andere gebieden vanwaar Suriname kip en kipproducten importeert. Nu kunnen alleen illegale vleesimporteurs een bedreiging vormen, maar hij gelooft dat de kans dat rauw vlees uit Nederland gesmokkeld wordt heel klein is.

Radjen Ramsoediet, directielid van de Combé Markt, zegt dat het bedrijf geen kipproducten uit Europa importeert, omdat dat veel duurder is dan de import uit bijvoorbeeld Amerika. De Combé Markt importeert wel rauwe kipproducten uit Brazilië en Amerika. Ramsoediet stelt, dat hij alert is en zal blijven. 'We zitten in die branche dus we moeten weten wat er gebeurt.'

Rozenblad merkt op dat de pluimveesector van Suriname in het verleden ook te kampen heeft gehad met vogelgriep, 'maar het is nooit zo erg geweest als in Nederland'.

'Met de sterktste Surinaamse spelers uit Nederland en Europa kun je strijd aan met grotere landen'

Helpt David Endt Suriname naar het WK in Rusland, 2018?Het Surinaams elftal is een stapje dichterbij het WK van 2018 gekomen. Alleen een wetsvoorstel, om sporters een dubbele nationaliteit te geven, moet nog worden goedgekeurd door het parlement in Suriname.

Suriname heeft als doel om zich te kwalificeren voor het WK in 2018 en probeert het nationaal elftal te versterken met talent uit Nederland. Hierbij krijgt Suriname onder meer hulp van David Endt, voormalig teammanager van Ajax.

'Ik ben er van overtuigd dat wanneer je de sterkste Surinaamse spelers uit Nederland en Europa bij elkaar krijgt, en dan heb ik het niet over de toplaag van Oranje, maar de groep daar nét onder, dat je dan competitief genoeg bent om te kunnen wedijveren met de grotere landen', stelt Endt, aldus bericht de lokale Amsterdamse zender AT5 vandaag, 6 december 2014.


Video: Project Suriname naar WK 2018 van start

Helpt David Endt Suriname naar het WK in Rusland, 2018?Het Surinaams elftal is een stapje dichterbij het WK van 2018 gekomen. Alleen een wetsvoorstel, om sporters een dubbele nationaliteit te geven, moet nog worden goedgekeurd door het parlement in Suriname.

Suriname heeft als doel om zich te kwalificeren voor het WK in 2018 en probeert het nationaal elftal te versterken met talent uit Nederland. Hierbij krijgt Suriname onder meer hulp van David Endt, voormalig teammanager van Ajax.

'Ik ben er van overtuigd dat wanneer je de sterkste Surinaamse spelers uit Nederland en Europa bij elkaar krijgt, en dan heb ik het niet over de toplaag van Oranje, maar de groep daar nét onder, dat je dan competatief genoeg bent om te kunnen wedijveren met de grotere landen', stelt Endt, aldus bericht de lokale Amsterdamse zender AT5 vandaag, 6 december 2014.


EBS en Consumentenkring tekenen samenwerkingsovereenkomst

Opmerkelijk verbond moet bijdragen aan verbreding kennis en bewustwording consument


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) en de Consumentenkring hebben een samenwerkings- overeenkomst getekend. Het convenant is bedoeld om te komen tot een harmonische samenwerking tussen beide partijen, die zal bijdragen aan het verbreden van de kennis en de bewustwording van de consument op het gebied van elektriciteit, aldus de EBS vandaag, 6 december 2014, in een verklaring.

'Een maatschappij zonder energie is ondenkbaar. Als we ons energieverbruik niet snel veranderen, zal de vraag naar energie uiteindelijk sneller toenemen dan het aanbod', zo laat het elektriciteitsbedrijf weten.

De EBS heeft verschillende acties ondernomen om de klant bewust te maken hoe efficiënt om te gaan met stroom. De samenwerking met de Consumentenkring ondersteunt de Slim-met-stroom-campagne die de EBS in augustus eerder dit jaar is gestart.

Starnieuws: Zes arrestanten ontsnapt uit cellenhuis politiepost Latour

Arrestanten weten tralies door te zagen....


Zes arrestanten zijn afgelopen nacht, zaterdag 6 december 2014, op een traditionele wijze uit het cellenhuis van de politiepost te Latour ontvlucht. De uitbraak werd vanmorgen rond zes uur ontdekt, zo  bevestigt politiewoordvoerder inspecteur Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname op Starnieuws.

De arrestanten lukte het om de tralies van de cellen aan de bovenkant door te zagen. Op deze traditonele manier konden ze ontvluchten. Bij de inspectieronde in de ochtend werd de ontsnapping ontdekt.

Er is een zoekactie op touw gezet. Nadere details zijn nog niet bekend, aldus de nieuwswebsite.

Bond binnen RGD wil behoud functie verpleegkundig directeur

Er zou geen geschikte kandidaat beschikbaar zijn

Personeel wil deskundige sturing door iemand uit eigen beroepsgroep


De Bond Personeel Regionale Gezondheidsdienst (BPRGD) heeft in een brief aan minister Michel Blokland van Volksgezondheid gevraagd om de post van verpleegkundig directeur niet te schrappen. De bond is ter ore gekomen dat de functie zal verdwijnen, omdat er geen geschikte kandidaat beschikbaar is en de functie niet meer nodig zou, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 6 december 2014.

Dit blijkt uit een brief waar de krant de hand op zou hebben weten te leggen. 'Vanuit het Stichtingsbestuur werden wij medegedeeld dat de functie van verpleegkundig directeur bij de RGD komt weg te vallen', zo schrijft de bond.

Het personeel maakt in de brief, getekend door secretaris Carlos Helberg, duidelijk waarom het de post wil behouden.

'Gezien de belangrijkheid van deze beroepstak hebben de verpleegkundigen bij de RGD, deskundige sturing nodig en het liefst een persoon vanuit de eigen beroepsgroep. Binnen de RGD zijn ruim driehonderd verpleegkundigen te werk gesteld, meer dan de helft van het totaal aantal werknemers. Zij stellen zich op het standpunt dat de structuur waarin een verpleegkundig directeur als hoofdschakel functioneert, behouden moet blijven.'
Het bestuur van de bond wil voorlopig geen verdere toelichting geven.

In de brief staat ook, dat de RGD in juni van dit jaar een sollicitatieoproep heeft geplaatst voor de functie van verpleegkundig directeur. De functie is vacant sinds de pensionering van de voormalige verpleegkundig directeur eerder dit jaar.

Politie houdt Guyanese skimmer aan

Man plaatste skimapparatuur op geldautomaat dr. Sophie Redmondstraat


De recherche van Paramaribo heeft onlangs een man van Guyanese afkomst aangehouden die verdacht wordt van het plaatsen van skimapparatuur op een geldautomaat in de dr. Sophie Redmondstraat. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 6 december 2014.

Een bankmedewerker had opgemerkt dat een onbekend materiaal aan de pinautomaat was aangebracht.

De politie stelde een onderzoek in en kon uiteindelijk overgaan tot de arrestatie van M.P.

De verdachte legde een verklaring af waaruit bleek, dat hij door iemand zou zijn aangezet. De man kon echter geen gegevens van de persoon aan de politie verstrekken. De zaak is overgedragen aan afdeling Fraude binnen het Korps Politie Suriname.

Historicus Meel schrijft politieke biografie over oud-premier Arron: 'Man van het moment'

Meel: 'Pengel en Lachmon hadden al een biografie. Ik vond dat Arron de eerstvolgende was die een levensbeschrijving verdiende'


Historicus Peter Meel schreef een politieke biografie over oud-premier Henck Arron, die Suriname naar de onafhankelijkheid leidde en twee keer aan de kant werd gezet door Desi Bouterse. ‘Hij werd voor een vuurpeloton gezet, waarna een schijnexecutie volgde.’ Het Dagblad Suriname besteedt vandaag, zaterdag 6 december 2014, op onderstaande wijze aandacht aan het boek.

‘Waarom is dit een belangrijke dag?’, vroeg Henck Arron kort na middernacht, op 4 december 2000. De Surinaamse oud-premier had die middag in Amsterdam gedebatteerd met Jan Pronk en Jagernath Lachmon. Pronk was Nederlands minister van Ontwikkelingssamenwerking toen Arron in 1975 de onafhankelijkheid wist te realiseren. Oppositieleider Lachmon had hier liever mee gewacht. Lachmon was al naar zijn hotelkamer. Met sympathisanten van diens partij zat Arron nog aan de bar.

‘Vandaag’, leerde hij hen, ‘is het vijfentwintig jaar geleden dat Suriname toetrad tot de Verenigde Naties.’ Bovendien was het de verjaardag van zijn vrouw. De volgende avond, nog altijd 4 december, overleed hij bij zijn broer in Alphen aan den Rijn aan een hartstilstand.

Afgelopen week verscheen zijn politieke biografie’ Man van het moment’, geschreven door Peter Meel, onderzoeksdirecteur bij het Instituut Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Per post stuurde hij Arron in 2000 een voorlopige opzet. ‘Politici in Suriname beschikten zeker toen niet over internet. Arron was snel akkoord.’ Meel vertrok in november naar Suriname, waar hij gedurende veertien dagen haast dagelijks bij Arron thuis kwam. Achteraf gezien kwam Meel net op tijd. Arrons weduwe hielp hem verder, door de bibliotheek en het archief van haar man open te stellen.

‘Omdat ik al met hem begonnen was, zei ze: laten wij het dan voortzetten.’ Het resultaat liet veertien jaar op zich wachten, omdat intussen nog andere archieven moesten worden ontsloten. ‘Ze ziet het als een daad van gerechtigheid dat Arron nu een boek heeft, zodat men hem beter kan leren kennen, ook al is ze het niet met alle observaties en conclusies eens.’

Zo weigerde Arron in 1976 zijn belofte van vervroegde verkiezingen na te komen, die hij voor de afhankelijkheid aan Lachmon had gedaan. ‘Volgens Arron zou dat zo kort na de onafhankelijkheid tot sociale onrust leiden. De oppositie vatte dat op als een klap in het gezicht. Ik ben van mening dat hij die belofte had moeten nakomen.’ Meel ondervroeg Arron lang over de kwestie. ‘Maar hij bleef erbij.’

Arrons pogingen om onrust te voorkomen werkten averechts. ‘Tot 1980 deed de oppositie er alles aan om hem te wippen. Hij werd opnieuw premier bij de uiteindelijke verkiezingen, maar de parlementaire verhoudingen raakten gepolariseerd. En toen kwamen de onderofficieren, die meenden een vakbond te moeten oprichten. Arron schoof zijn beslissing daarover voor zich uit. Toen de onderofficieren hun vertrouwen in de legerleiding en de regering opzegden, besloot Arron in te grijpen. Hij liet drie vakbondsleiders arresteren en berechten. De dag voor de uitspraak vond echter de bekende Sergeantencoup plaats, waarbij Bouterse de macht greep.’

Ook hier kan Meel zich niet in Arrons handelwijze vinden. ‘Hij had meer kunnen doen. Maar hij vreesde dat zo’n vakbond zich tegen hem zou keren, en er speelden veiligheidsaspecten: als land wil je niet dat het leger naar het stakingswapen grijpt. Tegelijkertijd schrok hij terug voor ferm ingrijpen, omdat de vakcentrales sympathiseerden met de onderofficieren. Maar niemand had er rekening mee gehouden dat de militairen de macht zouden overnemen.’
Toen dat toch gebeurde, belandde Arron in de gevangenis. Met Meel sprak hij voor het eerst openlijk over die periode.
‘Als hartpatiënt werd hij enerzijds ontzien, want zijn dood zou hem een martelarenstatus kunnen opleveren. Aan de andere kant werd hij geïntimideerd en bedreigd. Hij werd voor een vuurpeloton gezet, waarna een schijnexecutie volgde.’

Na een moeizaam proces van herdemocratisering werd Arron in 1988 vicepresident. Hij was milder en voorzichtiger geworden, volgens Meel. ‘Voorheen was hij, zoals ik het noem: gepassioneerd. Anderen zeggen: hard en van zijn eigen gelijk overtuigd. Maar in gevangenschap had hij de grimmige kanten van een militair regime leren kennen. En hij was zich ervan bewust dat de militairen vanuit de coulissen nog meeregeerden. Als vicepresident probeerde hij als verzoener op te treden.’ De situatie hield stand tot kerstavond 1990. ‘Tijdens de zogenoemde Kerstcoup sloeg Bouterse wéér toe, en weer moest Arron aftreden.’ 

In 1993 droeg hij het partijvoorzitterschap over aan Venetiaan. ‘Het was mooi geweest, tijd om te vissen en in de tuin te werken. Maar hij kwam moeilijk los van de politiek. Venetiaan legde dat uit als bemoeizucht.’

In 1997 kwam het tot een clash tussen de twee, toen Arron iemand als ondervoorzitter naar voren schoof, van wie Venetiaan niets moest weten. ‘Bij bestuursverkiezingen werd Arron op het partijterrein bijna als een paria behandeld. Daarop ontstond een enorme verwijdering.’
Pas in 2000 volgde een verzoening. Arron ontving een onderscheiding en werd benoemd tot lid van een staatscommissie. De uitnodiging om met Lachmon in december naar Nederland te komen voor een debat over de onafhankelijkheid, nam hij na enig aandringen aan. ‘Hij was een trotse man, die nog altijd pal achter de onafhankelijkheid stond. Als men wilde dat hij zijn zaak nog eens kwam verdedigen, was hij daartoe bereid.’

Lachmon, die veel ouder was en een broze gezondheid had, twijfelde meer. ‘Ze hadden inmiddels een hechte band en Arron moest Lachmon aan de telefoon echt overhalen om mee te gaan. Uiteindelijk was het Lachmon die Arrons kist terug naar Suriname moest begeleiden.’

Red. De Surinaamse Krant:
Het boek telt 725 pagina's en is op 21 november 2013 verschenen bij uitgeverij Prometheus/ Bert Bakker in Amsterdam.

Peter Meel was zondag 30 november te gast bij het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd op NPO Radio 1 in Nederland om te praten over zijn nieuwste boek. Meel gaat in het interview uitgebreid in op het schrijfproces en vertelt over zijn nauwe en intensieve samenwerking met Henck Arron, die hij herhaaldelijk interviewde. Klik hier om de aflevering terug te luisteren.

(Het Dagblad Suriname blijkt voor dit artikel als bron te hebben gebruikt een artikel van 4 december in het Leids universitair weekblad 'Mare', geschreven door Marleen van Wesel.)

Gajadien (VHP): 'President houdt roofbouw natuurlijke hulpbronnen in stand'

'Bouterse werkt waarschijnlijk mee aan exploitatie illegale goudwinning'

Diverse bedrijven niet vermeld in lijst mijnbouwconcessies

Bedrijven Brunswijk komen niet voor in door president verstrekte lijst


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt vandaag, zaterdag 6 december 2014, in het Dagblad Suriname, dat president Desi Bouterse meehelpt de roofbouw van de natuurlijke hulpbronnen voort te zetten. 

De parlementariër doelt zijn uitspraken op het ongenoegen dat hij in 2013 had geuit over de toewijzing van concessierechten in de zogenoemde ‘Area of Interest’ binnen de gouddeals met IAmGold en Surgold/Newmont. Gajadien zegt dat hij toentertijd een brief naar het staatshoofd had gestuurd om opheldering over deze situatie te vragen, maar Bouterse heeft, net als alle andere verzoeken om gevallen van corruptie te onderzoeken, een beantwoording aan zijn laars gelapt.

De volksvertegenwoordiger vroeg in zijn brief om een juiste, correcte en volledige opgave van de lijst met namen van personen en bedrijven die mijnbouwconcessies hebben binnen het voornoemde gebied. Al tweemaal eerder had de president een lijst met rechthebbenden naar het parlement gestuurd, maar die waren verre van volledig. Volgens de VHP'er is er achttal bedrijven dat volgens hem mogelijk mijnbouwrechten heeft verkregen in de interessegebieden en die niet worden vermeld op de lijst. ‘Indien dit zo is, waarom komen de namen van deze acht bedrijven niet voor in de door president opgestuurde lijst? Ik zie dat deze president tot nu toe niet heeft opgetreden, maar vermoedelijk zelf meewerkt aan de exploitatie van het illegaal winnen van goud’, aldus de volksvertegenwoordiger.

Het bedrijf NV Robruns, waarvan het ABOP-Assembleelid en -voorzitter Ronnie Brunswijk directeur is, prijkt met haar naam tussen de acht bedrijven waarover Gajadien meer informatie zoekt. Volgens de informatie van Gajadien ligt NV Robruns aan de Marowijnerivier, ten oosten van het Lely Gebergte, maar komt deze niet voor in de aan het parlement gestuurde lijst. Brunswijk heeft daarnaast vijf andere concessies in dit gebied ook onder zijn naam staan. Volgens de VHP`er is hij de telling kwijt over het aantal goudconcessies dat de coalitieleider totaal op zijn naam heeft. Volgens hem zou dat tussen de 13 en 16 liggen.

Wat Gajadien het meest hindert is dat deze mensen dan met goudmultinational IAmGold gaan onderhandelen. Een simpel voorbeeld volgens hem is toen IAmGold in maart haar vijfjarige optionele overeenkomst met het bedrijf Sarafina had gefinaliseerd. Sarafina heeft ook vijf concessies op haar naam staan.

Op de lijst van de president komen volgens hem rechtspersonen voor, die niet zijn geregistreerd in het register van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, zoals vereist. Gajadien somt een zestal rechthebbenden op bij wie dat het geval is. De VHP’er stelt vervolgens ook vragen over de totale grootte van de verleende mijnbouwrechten die de wettelijke maxima overschrijden.

Gajadien beweert, dat de kleine en illegale goudwinning in Suriname de staat het dubbele zou moeten opbrengen, dan wat Rosebel, de grote goudmijn van het Canadase IAmGold in Brokopondo, jaarlijks verdient. Rosebel heeft in de afgelopen periode enkele honderden miljoenen Amerikaanse dollars inkomsten gehad, terwijl uit de kleine goudwinning er niet eens twee miljoen is binnengekomen. Volgens de volksvertegenwoordiger betekent dit dat bepaalde mensen steeds rijker zullen blijven worden, totdat een halt door de president wordt geroepen. Dit zorgt ervoor dat het binnenland van Suriname niet ontwikkelt kan worden en niet adequaat kan worden voorzien in de behoeften van de bevolking.

Obsession Magazine/De Surinaamse Krant berichtte op 17 juni 2013 over het verzoek van Gajadien aan Bouterse om openheid van zaken te geven over verstrekte goudconcessies in de zogenoemde 'Area of Interest' en publiceerde toen ook deze lijst:

Politie rolt bende op

Vier mannen overvallen handelszaak Nieuwweergevondenweg

Op de vlucht na overval klemgereden door politie


Een criminele bende is gisterochtend opgerold door de politie. De bende bestaat uit de 27-jarige Diego M., Romano A. (25), Kwin M. (23) en de 21-jarige Moreno P., aldus meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanochtend, zaterdag 6 december 2014.

De mannen werden in de Rashied Pierkhanweg te Santo Dorp aangehouden, nadat de auto waarin zij zaten was klem gereden. In de auto werd een revolver aangetroffen en in beslag genomen.

De politie kwam de criminelen op het spoor na een melding dat een beroving gaande was bij een handelszaak aan de Nieuwweergevondenweg. Voordat de politie ter plaatse kwam, hadden de overvallers de wachter van de zaak al aangevallen en tot bloedens toe mishandeld. De man werd voor medische behandeling met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. 

De criminelen hadden waarschijnlijk door dat de politie gebeld was en wilden wegvluchtten. De politie heeft dat kunnen voorkomen. Het is ze waarschijnlijk niet gelukt om goederen uit de zaak weg te nemen. 

De politie van Santo Dorp heeft deze zaak overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van het korps. De kans is groot, dat deze bende in verband zal worden gebracht met andere berovingen.

Arnold Kruisland: 'Bouterse creëert ellende met geplande spoorlijn'

'President zou wel scoren met spoorlijn tussen Onverwacht en binnenland'

Oud-diplomaat en politicus begrijpt niet dat Nederlandse bank spoorlijn zou willen financieren

'Raadsadviseur Jozefzoon is de grootste mislukkeling'


‘Ik weet niet wat er met Bouterse gebeurt. Gewoon staat de man op een dag op een neemt het besluit om een treinverbinding tot stand te brengen.’ Dat zegt de oud-diplomaat en politicus Arnold Kruisland, die woonachtig is in Lelydorp, vandaag, zaterdag 6 december 2014, in de webeditie van het Dagblad Suriname.

Hij vindt het belachelijk dat de hoogste man van het land niet eens kan inzien, dat hij een ellende zal creëren middels de treinverbinding. Er is helemaal geen studie geweest die uitgewezen heeft dat een treinverbinding een noodzaak is, aldus Kruisland. Een rit met de trein gaat zo'n Srd 15 kosten, zeker vele malen duurder dan de reguliere particuliere- en staatsbussen.

Verder gaan de passagiers geconfronteerd worden met vele ongemakken. De trein brengt de reiziger niet verder dan Poelepantje, terwijl het huidig busvervoer tot in het centrum rijdt. Ook zijn er speciale instapplaatsen. Wat normaal het geval is, dat de passagier vlak voor een winkel instapt met al haar tassen vol boodschappen of vlak voor haar poort uitstapt met haar boodschappen, zal er niet zijn bij de trein. ‘Dat ding wordt gewoon een ellende.’

Kruisland stelt dat Bouterse wel zou scoren, indien hij zou besluiten om een treinverbinding tot stand te brengen tussen Onverwacht en het binnenland. De noodzaak hiervoor voor zowel transport van passagiers als andere goederen is er wel. Door de treinverbinding tussen Onverwacht en Poelepantje zullen tal van tussenwegen afgesloten moeten worden. Vooral de bewoners woonachtig in de zijstraten zullen het gelag moeten betalen alsook de handelaren.

Volgens hem is Bouterse gewoon op zoek naar iets wat naar hem vernoemd kan worden. ‘Hij ziet het aan de benaming van de Wijdenboschbrug. Want tot nu toe heeft hij niets dat naar hem vernoemd wordt, behalve de Krijgsraad en het 8-Decemberstrafproces.’

Kruisland stelt, dat de bewindslieden hun les niet hebben geleerd. Met de bouw van de Wijdenboschbrug en de brug over de Coppenamerivier dachten zij ook dat zij de harten gewonnen hadden van de bewoners in Commewijne, Albina, Nickerie en Coronie. Niets bleek minder waar te zijn. Zij zijn faliekant door het volk afgewezen.

Kruisland neemt geen blad voor zijn mond en zegt dat Nederland onnodig risico neemt om de treinverbinding te financieren met een bedrag van Euro 130 miljoen. Vooral tegen de achtergrond dat de verkiezingen al over vijf maanden plaatsvinden. In feite zou de oppositie volgens hem een krachtig standpunt moeten innemen dat, indien zij aan de macht komt zij de schuldaflossing aan Nederland beslist niet op hun prioriteiten lijst zal plaatsen. Zij zal volgens de oud-politicus zelf druk doende zijn om de financiële chaos op te ruimen die gedurende de regering Bouterse is gecreëerd.

Dat Nederland het risico wil dragen om de treinverbinding te financieren vijf maanden voor de verkiezingen, gaat volgens hem zijn verstand te boven. ‘De oppositie moet tijdig een waarschuwend geluid laten horen dat zij beslist niet gaat opdraaien voor de schuld wanneer zij regeermacht hebben verworven.’ 

Kruisland zegt ook dat niet vergeten moet worden, dat de treinverbinding geen florerend bedrijf is waar de onkosten binnen ‘no time’ zijn terugverdiend. Integendeel, het gaat hier om verlieslatend project dat de beleidsmakers meer problemen zal bezorgen.

De raadsadviseur van de president, Eddy Jozefzoon, die belast is met dit project wordt door Kruisland bestempeld als de grootste mislukkeling. ‘Wat voor kaas heeft hij gegeten van treinverbindingen opzetten? Een paar keren in Nederland in een trein zitten, maakt je niet tot een treindeskundige.’ Dezelfde Jozefzoon heeft miljoenen Srd’s verbrast door zogenaamd nieuwe schoolboeken te introduceren op de Surinaamse scholen. Dit project is uiteindelijk een ware fiasco geworden.

Somohardjo (PL): 'We hebben het presidentschap al binnen'

Paul Somohardjo en Soewarto Moestadje hebben iets te vieren. (Bronfoto: PL)
'Nieuw Front Plus is geen miskraam, maar gezonde baby'

Pertjajah Luhur viert 16-jarig bestaan: 'Voor de NDP hebben we een dam opgeworpen'


De Pertjajah Luhur (PL) ziet de ondertekening van de verdeling van de ressort- en districtsraadsposities door de zeven samenwerkende partijen (VHP, NPS, SPA, DA91, PL, KTPI en BEP) als een cadeau. Dat bleek gisteravond tijdens een dankdienst in het partijcentrum te Beekhuizen ter ere van de 16e verjaardag van de politieke partij. Een feestvergadering wordt vanavond, zaterdag 6 december 2014, gehouden. 

 
Veel belangstelling voor dankdienst in partijcentrum.
'Wij hebben het presidentschap al binnen met de verdeling. Voor de NDP hebben we een dam opgeworpen. Het is 'damboengton' dat de president uit de Mega Combinatie zal komen', zeg partijvoorzitter Paul Somohardjo vandaag op Starnieuws.

De politicus beweert, dat tegenstanders niet gedacht hadden dat de zeven samenwerkende partijen een solide basis zou hebben. 'Het is geen miskraam geworden. Een gezonde baby is geboren', aldus Somohardjo. Hij is ervan overtuigd dat de samenwerkende partijen een ruime meerderheid zullen behalen op regionaal niveau. De president en de vicepresident zullen volgens de PL-voorzitter in de Verenigde Volks Vergadering worden gekozen, want in De Nationale Assemblee zal geen twee derde meerderheid worden bereikt.

Somohardjo zei bij de afsluiting van de kadertraining van de partij, dat de PL tevreden is met wat er bereikt is tijdens de onderhandelingen. 44 Cursisten mochten hun certificaat in ontvangst nemen. Ook de docenten kregen een certificaat voor hun inzet en het feit dat zij kosteloos de training hebben verzorgd. Zij werden hiervoor gecomplimenteerd door Raymond Sapoen, de motor achter dit project. Sapoen kondigde aan, dat in 2015 een verkorte versie van de politieke kadertraining zal worden verzorgd in Nickerie. Hij sprak de hoop uit dat de cursisten in de afgelopen twee maanden veel hebben kunnen opsteken van zowel de docenten als van hun collega-cursisten. 'Dit is niet het einde, maar het begin van de eerste etappe wanneer het gaat om de basis', zei Sapoen.

Somohardjo toonde zich, aldus Starnieuws, bijzonder trots op de cursisten die hebben aangetoond doorzettingsvermogen, alsook belangstelling voor de PL en de politiek te hebben. Het volgende traject is een politieke kadertraining. Het accent zal daarin onder meer worden gelegd op zaken als spreken in het openbaar, effectief vergaderen en productief discussiëren. Aan de kernen zal worden gevraagd om leden af te vaardigen voor deze training.

Tegelijk met de certificaatuitreiking van de politieke kadertraining kregen cursisten van de ICT-training ook hun certificaat uitgereikt. Met de afronding van de ICT-training beschikt de PL over tien gecertificeerde ICT-trainers die het veld in kunnen gaan en landelijk zullen opereren. Zo zal onder meer vanuit een mobiele ICT-unit ICT-trainingen en –advies worden verzorgd in de verschillende wijken in stad en districten.