dinsdag 9 december 2014

Statenleden Curaçao tegen onderbrengen TeleCuraçao bij overheid

Statenlid Cleopa (PAIS): 'Politici hebben niets te maken met runnen van tv- of radiostation'


Binnen de Staten  op Curaçao was vanochtend, dinsdag 9 december 2014, verzet tegen de plannen van de regering om televisiemaatschappij TeleCuraçao geheel bij de overheid onder te brengen. Coalitiepartij PAIS gaf in de persoon van het Statenlid Eugène Cleopa aan, dat zijn fractie tegen een dergelijke actie zou zijn, terwijl de MAN-fractie zich afvroeg wat voor zin deze exercitie zal hebben, aldus meldt de krant Amigoe online.
 
Tijdens de begrotingsbehandeling had minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP, aangegeven dat het de intentie van de regering is om per 1 januari TeleCuraçao voor de volle 100 procent bij de overheid te brengen. Hij gaf indertijd aan, dat de inhoud van de tv-zender beter moest en dat deze zich meer moest gaan richten op educatie, vorming en mensen opbouwen.

Cleopa kondigde vanochtend namens de PAIS-fractie aan het hiermee niet eens te zijn. 'Dit bedrijf moet niet onder de regering worden gezet. Laat politici, maar gaan werken voor het volk. Zij hebben niks te maken met het runnen van een tv- of radiostation.'

Hij sprak ook zijn angst uit, dat in de toekomst tijdens verkiezingscampagnes mogelijk misbruik zal worden gemaakt van het tv-station om campagne te voeren voor een of ander partij. Het PAIS-lid gaf aan ervan uit te gaan dat er nog geen eindbeslissing is genomen over de toekomst van TeleCuraçao, maar stelde dat de tv-zender op afstand van UTS gezet moet worden en dat het telecombedrijf zelf verkocht moet worden.

Ook Charles Cooper (MAN) had vanochtend zijn vraagtekens bij de plannen van de overheid. 'Ik begrijp het niet. TeleCuraçao valt nu onder UTS, dat eigendom is van de regering. Wat we nu gaan doen is, wij halen het weg van UTS, een overheids-nv en brengen het direct onder bij de overheid. Wat schieten wij nu hiermee op?' Ook hij stelde voorstander te zijn van het verkopen van UTS.

MFK-leider Gerrit Schotte vroeg zich hardop af of de huidige regering terug wil naar de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, toen de lokale media als politiek instrument door de toen heersende politieke partijen van de PNP en de DP werden ingezet. Schotte had vragen voor Balborda over interventie van de directie van TeleCuraçao in de manier waarop het bedrijf nieuws brengt, terwijl hij stelde over cijfers te beschikken waaruit zou blijken dat het bedrijf in een jaar tijd zijn kijkdichtheid met 20 procent heeft zien dalen.

Schotte maakte ook een vergelijking met nutsbedrijf Aqualectra. Hij drong bij Balborda aan op duidelijkheid over hoeveel de overheid UTS zou betalen om TeleCuraçao over te kunnen nemen. Hij verwees hiermee naar het besluit van de huidige regering om de overgang van de aandelen van Aqualectra in de BOO-Centrale naar de Refinería di Kòrsou (RdK) terug te draaien, omdat onder het kabinet-Schotte de overdracht voor een symbolisch bedrag had plaatsgevonden. Hierdoor was Aqualectra in grote financiële problemen terechtgekomen.

Dc Miranda laat negen handelszaken sluiten te Blauwgrond

Miranda gaat voortvarend te werk.
Sluitingen vanwege vervallen vergunningen en slechte hygiëne

5 Restaurants, 1 supermarkt, 2 kledingzaken en 1 goudopkoopbedrijf moeten deuren sluiten


Handelszaken in Paramaribo Noordoost waar de hygiëne te wensen overlaat en de naleving van vergunningvoorwaarden niet correct is worden onherroepelijk gesloten door districtscommissaris Jerry Miranda. Afgelopen weekend heeft een team ambtenaren van de Bestuursdienst en de afdeling Milieu en Gezondheid Dienst (MGD) controle uitgevoerd in verschillende handelszaken in het ressort Blauwgrond, aldus bericht vandaag, dinsdag 9 december 2014, het Burger Informatie Centrum (BIC) Paramaribo Noordoost.


In totaal werden negen handelszaken gemaand om hun deuren per direct te sluiten. Houders van vijf restaurants, een supermarkt, twee kledingzaken en een goudopkoopbedrijf werden gemaand om hun bedrijfsvoering te stoppen en zich vandaag te melden op het commissariaat.

Vervallen producten in supermarkt. (Bron foto's: BIC Paramaribo Noordoost)
Bij een deel werd een slechte hygiënische situatie geconstateerd en enkelen hadden vervallen vergunningen. Er is vanmorgen overeengekomen dat deze houders een week de tijd hebben om de geconstateerde oneffenheden in orde te maken.

De bestuursdienst en MGD zien erop toe dat, er in de directe omgeving van een handelszaak één of meerdere vuilnistonnen aanwezig zijn. Het erf en riool in de omgeving van het gebouw moeten steeds schoon worden gehouden. Er mogen geen autowrakken, grofvuil of wied zijn waar het bedrijf wordt uitgeoefend. 

Alle ressorten zullen op reguliere basis aan deze controle onderhevig zijn. Winkeliers die niet in het bezit zijn van een geldige vergunning dienen die aan te vragen bij de desbetreffende instantie, alvorens zij hun zaak openstellen voor publiek, aldus het BIC Paramaribo Noordoost.

Man (41) te Santodorp door steekpartij overleden

Man tijdens woordenwisseling voor een winkel neergestoken


De 41-jarige Anthony Waterberg is gisteravond te Santodorp overleden aan een steekverwonding die hem was toegebracht door een man, met wie hij een woordenwisseling had. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 9 december 2014, in een persbericht. 

Volgens de politie kregen de mannen voor een winkel aan de Soerdjbalistraat in Santodorp een woordenwisseling met elkaar. Een van de mannen haalde op gegeven moment een scherp voorwerp tevoorschijn waarmee hij Waterberg stak.

Het slachtoffer overleed op weg naar een ziekenhuis in een ambulance. De dader is nog voortvluchtig.

Verbouw groente en knolgewassen neemt toe

LVV: Investering in begaanbaar maken landbouwgebied niet voor niets geweest


De verbouw van groente en knolgewassen is toegenomen. Dit blijkt uit het Landbouwonderzoek van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zo bericht vandaag, 9 december 2014, de Ware Tijd.

In 2012 werd landelijk 12.500 ton groente en knolgewassen geproduceerd. Het afgelopen jaar was dat 20.000 ton. De cijfers voor dit jaar zijn nog niet bekend.

'De inschatting die we maken is dat ook dit jaar de productie zal stijgen in vergelijking met 2013. Deze conclusie trekken we op basis van het onderzoek dat we maanden geleden hebben gedaan', zegt Paimoen Wongsowikromo, coördinator trainingen LVV. Volgens hem is in januari bekend wat de cijfers voor dit jaar zijn.

Ook de grootte van beplante arealen neem toe. 'We zullen misschien komen op 1.100 hectare.' In 2013 was er ruim 1.000 hectare beplant. Wongsowikromo vindt dit een positieve ontwikkeling, omdat hieruit blijkt dat de investering van LVV in onder andere het begaanbaar maken van landbouwgebieden niet voor niets is geweest.

'Saida de liefde overleeft' in De Balie, Amsterdam: Caribische theatermonoloog in stijl film noir

Theatermonoloog van en met Paulette Smit in de regie van John Leerdam

Readings 12 en 14 december 2014, première 14 maart 2015 in De Balie


De tweede voorstelling in de samenwerking tussen Stichting Julius Leeft!/John Leerdam en De Balie is de theatermonoloog Saida en gaat 14 maart 2015 in première. Aanstaande vrijdag 12 en zondag 14 december vinden de readings van Saida plaats in De Balie in Amsterdam. Saida is een Caribische theatermonoloog in de stijl van de film noir. De thema’s die aan bod komen zijn overlevingsdrang, de invloedrijke rol van de vrouw, overspel, erotiek en echte liefde - met op de achtergrond Caribische muziek.

Saida is een vindingrijke, sterke, humorvolle en ontroerende Curaçaose moeder. Is zij een doorgewinterde verleidster en windt ze alle mannen om haar vingers? Of is zij vooral slachtoffer van het machismo van haar eigen echtgenoot? De plotselinge dood van haar echtgenoot verandert haar leven ingrijpend en plaatst haar voor dilemma’s. Saida moet alleen verder in een wereld waarin manipulatie en verleiding haar helpen om haar kinderen en zichzelf een toekomst te bieden.

Inspiratiebron voor de vorm van de voorstelling zijn de films van Hitchcock en de film noir, waarin een rol is weggelegd voor de femme fatale. Net zoals in Saida ligt hier de focus op de tragiek van de alleenstaande vrouw en haar drang tot overleven die botst met haar hang naar een perfect huwelijk.

Saida is het schrijnende maar hoopvolle en universele verhaal van de alleenstaande moeder en de relatie met mannen die zij heeft - of juist ontbeert.

'De tragiek van alleenstaande vrouwen is enorm groot. Overal ter wereld zie je vrouwen die zeggen beter af te zijn zonder man maar missen toch de liefde van een partner. De centrale vraag is: te bestaan alleen zonder liefde of samen met een man maar vaak ook zonder liefde?', aldus John Leerdam.

Op de Antillen is een groot gedeelte, ongeveer 60% van de moeders alleenstaand en er komen veel tienerzwangerschappen voor. In Nederland is het aantal tienerzwangerschappen per jaar heel laag, ook bij allochtone meisjes. Opvallend is dan ook dat het aantal Antilliaanse en Surinaamse tieners in Nederland die zwanger worden nog steeds heel hoog is.

Leerdam: 'De (Caribische) vrouw wordt vaak gezien als verleidster en zij gebruikt haar lichaam als wapen, om te krijgen wat ze wil. Dit wordt met seks en erotiek geassocieerd maar voor mij gaat het over kwetsbaarheid, onzekerheid en machteloosheid. Vrouwen ontlenen vaak hun bestaansrecht aan hun seksualiteit en dat levert gevaarlijke en schrijnende situaties op. Met Saida wil ik zichtbaar maken wat er schuil gaat achter de alleenstaande moeder en de verantwoordelijkheid van zowel de moeders als de vaders bespreekbaar maken. Maar Saida gaat bovenal over de liefde. De liefde die overleeft.'

Speeldata Saida in De Balie
Vrijdag 12 december 2014, 20.30 uur en zondag 14 december 2014, 14.30 uur(readings) Zaterdag 14 maart 2015, 20.30 uur (première)
Zondag 15 maart 2015, 14.30 uur en 20.30 uur
Voorafgaand aan de voorstelling is er in de foyer van De Balie live Antilliaanse muziek.

Over John Leerdam
De Balie en John Leerdam brengen dit seizoen een aantal geëngageerde urban- theatervoorstellingen met een politieke lading. John Leerdam studeerde Theaterregie en de opleiding tot Dramadocent aan de Amsterdamse Theaterschool. Vervolgens voltooide hij zijn Master in Fine Arts aan de Columbia University in New York. Van 1996 tot 2003 was hij directeur en artistiek leider van het Cosmic Theater waarna hij tot 2012 Tweede Kamerlid was voor de Partij van de Arbeid. Vanaf 2005 is hij de stuwende kracht achter Stichting Julius Leeft!, waar hij op theatrale wijze vorm geeft aan de pijnpunten van de Nederlandse geschiedenis, het leven tussen verschillende culturen, verholen racisme, onrecht en identiteit.

(Bron foto)
Over Paulette Smit
De tekst en het spel van Saida is in handen van de Curaçaose Paulette Smit. Van 2003 tot 2013 was Paulette artistiek leider van het toneelschrijver- en theatermakerfestival Hollandse Nieuwe bij het Cosmic Theater en later het MC Theater. Sinds 2006 is ze artistiek coördinator, actrice, tekstschrijver en lid van de directie van Stichting Julius Leeft! In 2001 ontving ze de Cosmic Award voor artistieke moed en cultureel belang voor de multiculturele samenleving en in 2006 ontving ze voor haar verdiensten binnen de culturele sector een koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2013 was ze jurylid Kunst en Cultuur voor het Droomboek voor de Koning.

Politie vindt 1.300 kilo cocaïne aan boei in Westerschelde


(Bron foto: Landelijke Eenheid Politie, Twitter)
Zelfgemaakte boei met vastgemaakte tassen vol cocaïne


De politie heeft ongeveer 1.300 kilo cocaïne gevonden, vastgemaakt aan een boei op de Westerschelde. De zaak kwam in afgelopen nacht aan het licht door een lampje, aldus bericht vandaag, dinsdag 9 december 2014, onder andere de Telegraaf.

Bij de politie kwam een melding binnen van een lampje dat ergens op de Westerschelde brandde. Agenten namen poolshoogte en vonden de zelfgemaakte boei. Daaraan zaten tassen vast met cocaïne. Die waren ook nog eens verzwaard.

De partij heeft een straatwaarde van ongeveer 50 miljoen euro.

FC Groningen weigert vier spelers af te staan aan Surinaams nationaal elftal

Spelers mogen niet deelnemen aan interland Suriname tegen kampioen Trinidad & Tobago


FC Groningen weigert om vier spelers af te staan voor een officieuze interland van Suriname. Lorenzo Burnet, Genero Zeefuik, Jarchinio Antonia en Tjaronn Chery waren opgeroepen voor de nationale ploeg die op Tweede Kerstdag een interland speelt tegen de kampioen van Trinidad en Tobago. 

Omdat het geen officiële FIFA-interland betreft, is Groningen niet verplicht om de spelers af te staan. Groningen vindt dat de spelers in de winterstop gebaat zijn bij rust, meldt vandaag, 9 december 2014, de regionale krant het Dagblad van het Noorden.

De Surinaamse voetbalbond (SVB) is onlangs een nieuw project gestart om zich te plaatsen voor het WK in 2018. Daarvan is het afhankelijk van een voorgestelde wetswijziging die het spelers met een dubbele nationaliteit mogelijk maakt om voor de nationale ploeg te gaan spelen. De SVB hoopt veel spelers uit de Eredivisie te strikken voor een interlandcarrière.

Oemrawsingh (NPS): 'Spoorproject is populistisch en uit de lucht komen vallen'

(Bron foto: de Ware Tijd, archief)
'Project niet vermeld in regeerakkoord, begroting 2014 en Ontwikkelings- programma'

'Regering wil spoorlijn door de keel drukken'


Het NPS-bestuurslid Sunil Oemrawsingh heeft tijdens een ressortvergadering te Rainville in de OS Maretraite gezegd, dat het spoorproject van de regering Bouterse niets anders is dan een populistisch project dat uit de lucht is komen vallen. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 9 december 2014.

‘Noch in het regeerakkoord, de begroting 2014 noch in het Ontwikkelingsprogramma, dat tot wet verheven is, komt het treinproject voor. Dit geeft aan dat er sprake is van slecht bestuur. Een beginsel van goed bestuur is onder andere het zorgvuldigheidsbeginsel. De overheid moet een besluit zorgvuldig voorbereiden en nemen. Er moet sprake zijn van een correcte behandeling van de burger, zorgvuldig onderzoek naar de feiten en belangen, een goede procedure en deugdelijke besluitvorming’, aldus Oemrawsingh.

‘Wat wij nu zien, is dat de regering achteraf, na een besluit unilateraal genomen te hebben, de samenleving het project door de keel wil drukken. Achteraf worden burgers ermee geconfronteerd dat hun eigendommen zullen worden verruild met andere tegemoetkomingen. Hetzelfde wanbeleid zagen wij bij het grondenrechtenvraagstuk, toen de burgers hebben gewezen op hun historische en verdragsmatige rechten op grond, en de president de deur hebben gewezen op Colakreek. Zo'n groot treinproject van ruim Euro 130 miljoen wil zij zes maanden voor de verkiezingen aan ons presenteren?’, vroeg Oemrawsingh aan de aanwezigen.

Het betekent dat de huidige regering de volgende regering, welke het dan ook moge zijn, willens en wetens wil opzadelen met een schuld van 130 miljoen Euro. Er is geen ethiek in dit beleid, maar dat is wishful thinking uiteraard. De Nationale Assemblee wordt voor een voldongen feit geplaatst en de coalitie zal als een verlengstuk van de regering haar controlerende taak wederom verzaken door ‘voor’ te stemmen voor een suppletoire begroting, die overigens als eis is gesteld door de Nederlandse ING Bank, aldus de krant.

Santokhi (VHP): 'Minister van Justitie en Politie vernietigt alles'

'Militair regiem van Bouterse heeft nooit hoofdbureau politie gewild'


'Ik heb de huidige Parketwacht, waar het Openbaar Ministerie gevestigd is, gebouwd. Na Santokhi bouw ing, na Sheriff bouw ing’, zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi afgelopen vrijdagavond op een ressortmeeting van de VHP op het terrein van de Ramnand Sewbaranschool te Livorno. 

De oud-minister van Justitie en Politie zei dat dit vier etage tellend gebouw het modernste Parket van het heel Caribisch gebied is. ‘Waarom heeft de huidige minister van Justitie en Politiedit gebouw nooit feestelijk in gebruik genomen of via een officiële openingsceremonie? Hij zou geen gezicht hebben, daarom’, sprak Santokhi.

‘Deze minister vernietigt alles. Terwijl ze zelf na zoveel jaar regeren geen veiligheidsplan kunnen opstellen, hebben ze het volledig uitgewerkt VHP-veiligheidsplan gewoon in de prullenbak gegooid. Ik was bezig met het invoeren van het bromfietscertificaat, deze regering heeft het stopgezet. Hoeveel bromfietsers hebben niet het leven verloren in het verkeer’, aldus Santokhi.

Dat het in aanbouw zijnde hoofdbureau van politie op de hoek van de Gemenelandsweg en de Johan Adolf Pengelstraat is afgekeurd, komt volgens Santokhi simpel omdat het militair regiem van Bouterse nooit voorstander is geweest van een hoofdbureau voor de politie.

‘Op 25 februari 1980 heeft het militair regiem, onder leiding van Desi Bouterse, het toenmalige hoofdbureau te Waterkant in brand gestoken. Sindsdien is er nooit een gekomen in de plaats daarvan. Ze hebben daarna opeenvolgende regeringen onder druk gezet om zulks na te laten. Vraag het maar aan de ministers van Justitie en Politie die we allemaal gehad hebben. Ze hebben de politie geplaatst in het SIS-gebouw te Duisburglaan en havengebouw te Nieuwe Haven’, zei Santokhi.

‘Ik heb tijdens mijn periode als minister gezegd dat ik het hoofdbureau van de politie wel ga bouwen. En dat zijn we ook begonnen. Verder zou Nickerie een Kantongerecht krijgen. Dat heeft deze regering ook stopgezet.’

Olie vermoedelijk van Staatsolie raffinaderij Tout Lui Faut stroomt woning binnen

Bewoonster te Livorno dient klacht in bij Staatsolie


Een bewoonster van de Markz Overeemweg te Livorno doet vandaag, dinsdag 9 december 2014, haar beklag in het Dagblad Suriname over een zwarte olieachtige substantie die haar huis binnenkomt sinds afgelopen zaterdag. 

De vrouw zegt dat ze heel veel last hiervan ondervindt in haar hele huis.

Ze vermoedt dat de substantie afkomstig is van Staatsolie raffinaderij te Tout Lui Faut. Ze heeft inmiddels een klacht ingediend bij dit bedrijf. Ze stelt, dat de hele buurt er last van heeft. Het is voor het eerst dat ze hiermee wordt geconfronteerd.

Sherida Asinga, hoofd van de afdeling Public Relations bij Staatsolie, bevestigt de klacht gistermorgen ontvangen te hebben. De details van deze zaak kon zij nog niet prijsgeven, omdat de zaak eerst intern onderzocht moet worden. Na een diepgaand onderzoek zal er mogelijk een oplossing zijn voor deze buurtbewoners.

Consumentenbond Suriname hekelt nepotisme binnen HI

Er kan geen sprake zijn van voortrekken van consumentenorganisaties bij ministerie

Consumentenbond neemt geen zitting in nieuw Consumentenplatform


De Consumentenbond Suriname zal geen zitting nemen in een door de afdeling Consumentenzaken van het ministerie van Handel en Industrie (HI) in te stellen Consumentenplatform. Hiermee wil zij een signaal sturen naar de beleidsmakers om nepotisme buiten het ministerie te houden. Dit schrijft voorzitter Rudy Balker van de bond in een gisteren, maandag 8 december 2014, aan HI-minister Don Tosendjojo verzonden brief. (zie brief onderaan artikel)

Voorzitter Rudy Balker van de bond vindt dat er absoluut op geen enkele wijze sprake kan zijn van een zekere vorm van voortrekken van welke consumentenorganisatie dan ook bij het ministerie. Dat is volgens Balker nu wel het geval.

'Nu is het duidelijk, dat consumentenorganisaties in aanmerking komen voor bepaalde faciliteiten om daar zelf voordeel uit te halen, zoals recent een televisiespotje waarin alleen de organisatie Consumentenkring wordt genoemd en niet andere consumentenorganisaties', aldus Balker. Aan dit nepotisme moet van de Consumentenbond Suriname een einde komen.

Balker ging over deze kwestie vanochtend ook uitgebreid in, in het STVS/SRS ochtend actualiteitenprogramma op televisie en radio 'Mmanten Taki'. Daarin liet hij duidelijk blijken, dat er op dit moment geen eenheid is onder consumenten belangenorganisaties.

Dat blijkt onder andere uit de overeenkomst die onlangs werd gesloten tussen de Consumentenkring en de NV Energiebedrijven Suriname, waarover de Consumentenbond Suriname afgelopen weekeinde al een persbericht heeft verzonden. Een actie die in de ogen van Balker geen goedkeuring kan krijgen. Immers, de onafhankelijkheid van de eigen consumentenorganisatie komt met een dergelijke overeenkomst in het geding.(Red. De Surinaamse Krant/Consumentenbond Suriname)

Milieuorganisatie op Curaçao wil dat alle varkens op eiland geruimd worden

Amigu di Tera vindt risico's voor volksgezondheid te groot

Dioxine in varkensvlees gevonden


Volgens milieuorganisatie Amigu di Tera (Friends of the Earth) op Curaçao moeten alle varkens op het eiland geruimd worden met het oog op de gevaren voor de volksgezondheid. Dat schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 9 december 2014.

Deze drastische maatregel is volgens de organisatie noodzakelijk, omdat dioxine bijzonder giftig is en zeer ernstige kwalen kan veroorzaken. 

Het bericht dat gisteren naar buiten kwam, dat er dioxine is aangetroffen in varkensvlees op Curaçao, heeft voor flink wat opschudding gezorgd op het eiland. De stof was aanwezig in 17 van de 18 monsters die werden getest in het slachthuis bij Parera

Dioxine is een kankerverwekkende stof en schadelijk voor zowel mens als dier. Volgens de standaarden van de Wereld Gezondheidsorganisatie mag dioxine absoluut niet voorkomen in voedsel.

Jessurun (DA'91): 'Ook Hitler had aanhangers'.....

'Aanhangers hoofdverdachte 8 decembermoorden hebben geen eigen ik'

'Bouterse verschuilt zich achter de personen die niet meer in leven zijn'


'Ook Adolf Hitler had aanhangers.’ Met dit vergaande voorbeeld wil het DA’91-Assembleelid Winston Jessurun vandaag, 9 december 2014, in het Dagblad Suriname verduidelijken, dat het hem niet bevreemdt dat, hoewel huidige president Desi Bouterse de hoofdverdachte is in het 8-Decemberstrafproces, hij over een aanhang beschikt die achter hem aanloopt. 

Jessurun, die ook kennis heeft van de psychologie aldus de krant, weet dat de aanhangers van de hoofdverdachte van deze 15 moorden geen eigen ik hebben. ‘Naarstig klampen zij zich aan de persoonlijkheid van de hoofdverdachte totdat ze gaan beseffen dat het te laat is.’

Dat de hoofdverdachte tevens de president van het land zou aangeven, dat hij democraat is, wordt door de politicus getypeerd als ‘blabla gepraat’. ‘Indien hij zichzelf een democraat voelde, zou hij de macht in 1980 niet omverwerpen middels een coup. Hij zou zich herkiesbaar stellen en meedoen met de verkiezingen. Ook zou hij niet in allerijl een Amnestiewet laten aannemen, hij zou rustig de uitspraak van de rechter wachten. Die was al bijna voor de deur.’

Het meest laffe vindt Jessurun dat Bouterse zich verschuilt achter de personen die niet meer in leven zijn.

Dat de hoofdverdachte en de personen die verantwoordelijk zijn voor de marteling van de 15 mannen deel uitmaken van de regeringscoalitie, bezorgt Jessurun koude rillingen. Vooral gelet op het feit dat de 15 vermoorde personen beslist geen onbekenden waren voor de toenmalige machthebbers. ‘En wie zijn wij dan’, stelt Jessurun retorisch de vraag, wanneer hij zichzelf vergelijkt met de 15 vermoorde burgers die goed in aanzien waren bij de toenmalige dictator en zijn metgezellen.

Jessurun bevond zich in 1982 in Nederland waar hij zich specialiseerde in verband met zijn studie. Hetgeen gebeurde in Suriname werd telefonisch door zijn vader aan hem doorgespeeld, in codetaal. De telefoongesprekken werden afgeluisterd. Zo verwees zijn vader hem naar de psalmen uit de Bijbel, waaruit bleek dat kwaadwilligen onschuldigen hebben vermoord.

Verkeerde opslag toiletpapier oorzaak brand supermarkt Coesewijnestraat

(Bron foto: de Ware Tijd)
Toiletpapier en pampers geplaatst naast vriezer


Een beginnende grote brand in een supermarkt aan de Coesewijnestraat in Paramaribo gistermorgen rond zeven uur werd waarschijnlijk veroorzaakt door toiletpapier en pampers die naast een vriezer waren geplaatst. De eigenaar ontdekte zelf rook in de zaak die hij verhuurd heeft. De man sloeg snel alarm waardoor de slapende winkeliers wakker schrokken, die vervolgens trachtten zelf de brand te blussen, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 9 december 2014.

De eigenaar schakelde de brandweer in waardoor de schade bij deze brand beperkt kon blijven.

Brandweervoorlichter Dennis Snip zegt, dat de eigenaar van het gebouw, dat bestaat uit een begane grond en twee verdiepingen, tegen brand is verzekerd en dat de winkelier zijn inboedel ook heeft verzekerd.

Inspecteur Dilipkoemar Bhattoe van het Korps Politie Suriname stelt, dat de brand vermoedelijk bij een vriezer is ontstaan. Rond de vriezer had de winkelier toiletpapier en pampers opgeslagen en vanwege deze verkeerde opslag kon de vriezer de hitte niet verwerken waardoor het papier is gaan smeulen en uiteindelijk de brand ontstond.

Volgens Snip heeft een slaapruimte waterschade opgelopen en de opgeslagen goederen rond de vriezer zijn verbrand. De twee bovenste verdiepingen zijn volgens de brandweer voorlichter onbeschadigd gebleven.

Traditioneel gezag niet aanwezig bij festiviteiten start bouw Merian-goudmijn

'Surgold heeft de uitnodiging verstuurd, niet de Staat'
Paramaccaans gezag niet door Staat uitgenodigd

Minister Betterson: 'Zaak georganiseerd door Surgold'


Kapiteins en basja’s van Paramacca blijven morgen weg van de formele opening van de Merian-goudmijn door president Desi Bouterse, omdat zij geen uitnodiging van de Staat hebben ontvangen, die aandeelhouder is van Surgold/Newmont. 

'Surgold heeft ons wel uitgenodigd, maar de staat, waaronder het traditioneel gezag valt, heeft dat niet gedaan. Als een buurman feest heeft, kan  een andere buurman je hiervoor niet uitnodigen', aldus Adriaan Adawde, voorzitter van de Paramaccaanse Onderhandelingscommissie (POC), vandaag, dinsdag 9 december 2014, in de Ware Tijd.

Het traditioneel gezag is niet van plan van haar standpunt af te wijken, ook al komt vandaag nog een uitnodiging krijgt van de staat binnen. 'We moeten niet bedelen voor een uitnodiging', aldus Adawde.

Hij wijst erop dat de POC de uitnodigingsbrief op tafel heeft gelegd bij de kapiteins en basja's van Paramacca. Zij besloten niet te verschijnen, toen bleek dat de uitnodiging niet van de Staat afkomstig was en hebben Surgold daarvan op de hoogte gesteld. Adawde zegt echter, dat het traditioneel gezag zich niet gepasseerd voelt. 'Misschien krijgen we na het feest het beste eten.'

Volgens minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling heeft het traditioneel gezag geen punt, maar er zal desondanks een uitnodiging van districtscommissaris Mavrick Boejoekoe uitgaan.

'De zaak wordt georganiseerd door Surgold en die nodigt de mensen uit, want wij weten bijvoorbeeld niet hoeveel stoelen er zijn voor deze bijeenkomst. Als een persoon wat organiseert, kunnen wij als derde geen mensen uitnodigen.' Hij is zelf door Surgold uitgenodigd.
Mochten de gezagdragers niet ingaan op de uitnodiging van Boejoekoe, omdat die te laat binnenkwam, wordt dat gerespecteerd.

Bewoners districten binnenland nog uitgesloten van basiszorgverzekering

Minister Amafo van SoZaVo erkent trage gang van zaken in binnenland.
Te weinig wijkkantoren SoZaVo voor registratie verzekerden

Asabina (BEP): 'Invoering verzekering binnenland opzettelijk vertraagd uit angst verlies stemmen'


De basiszorgverzekering geldt nog niet voor bewoners van de districten Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini. Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) zegt vandaag, 9 december 2014, in de Ware Tijd, dat de registratie in deze gebieden nog niet kan beginnen, omdat er weinig wijkkantoren zijn. In Sipaliwini is zelfs geen wijkkantoor. 

In de tussentijd gelden de huidige SoZaVo-kaarten. Het is nog niet bekend wanneer het zorgsysteem voor het hele land zal gelden. Minister Amafo stelt, dat de coördinatie ligt in handen van het Kabinet van de Vicepresident.

Het BEP-Assembleelid Ronny Asabina kan zich niet voorstellen, dat de regering geen deadline heeft gesteld voor het gebruik van de SoVavo kaarten en vermoedt dat de invoering van de basiszorgverzekering in het binnenland met opzet wordt vertraagd uit angst voor verlies van stemmen. Volgens hem wordt de invoering van de wet voor binnenlandbewoners impopulair, omdat de meeste burgers uit het gebied zwart werken.
 
Asabina zegt verder, dat inwoners die ouder zijn dan zestien jaar geen gebruik kunnen maken van de verzekering, omdat er simpelweg geen studiemogelijkheden in het binnenland zijn na de basisschool. De regering betaalt de ziektekostenpremie voor studenten tot de universiteit.

'Krijgsraad wekt schijn 8 decemberstrafproces van zich af te schuiven'

Jurist Essed: 'Niet in de haak dat Krijgsraad op instigatie OM vervolging heeft geschorst'

Essed roept om te blijven strijden voor recht en waarheid


Jurist Hugo Essed zei gisteravond tijdens de de herdenking van de 8 decembermoorden in de St. Alfonsuskerk in Paramaribo, dat de nabestaanden alle reden hebben om internationaal te zoeken naar gerechtigheid. De Krijgsraad wekt volgens hem de schijn om de zaak van zich af te schuiven, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 9 december 2014. Het Hof van Justitie heeft in januari 2014 in de zaak Edgar Ritfeld de schorsing van de vervolging 8 december verdachten nietig verklaard. Toch heeft de Krijgsraad niet alle zaken heropend.

Sinds vorig jaar heeft de Organisatie van Gerechtigheid en Vrede (OGV) een maatschappelijk thema toegevoegd aan de jaarlijkse herdenking van de vijftien mannen die 32 jaar geleden gemarteld en vermoord werden.

Essed, die ook een van de drie advocaten is van de nabestaanden, zei dat het Openbaar Ministerie zijn strafeis kon houden in 2012. 'Op dat cruciale moment heeft De Nationale Assemblee de historische fout begaan door amnestie te geven aan de daders.' Nationale en internationale juristen hebben tot in details aangetoond dat de Amnestiewet in strijd is met de nationale wetgeving en internationale verdragen.

Essed vindt het niet in de haak, dat de Krijgsraad op instigatie van het Openbaar Ministerie besloten heeft om de vervolging te schorsen. Ondanks de vernietiging van het vonnis in hoger beroep, is de vervolging tegen alle verdachten niet hervat.

De zaak is ingediend bij de commissie van de Rechten van de Mens van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Essed stelde dat het beter is gesteld met de waarheid dan met het recht. Kort na de moorden hebben velen in het mortuarium kunnen zien hoe de lichamen van de slachtoffers verminkt waren. Er kan dus nooit sprake van zijn, dat ze op de vlucht zijn doodgeschoten, zoals toen officieel door de militaire machthebbers is verklaard. Uit het rechtsproces blijkt ook niet dat de vijftien mannen bezig waren met het voorbereiden van een coup.

Naast het thema 'Strey de f' strey, wi no sa frede', haalde Essed nog een regel uit het volkslied aan 'recht en waarheid maken vrij'. Hij sprak, dat in zijn beleving recht en waarheid complementair zijn aan elkaar. 'Zonder recht is er geen waarheid en zonder waarheid is er geen recht.'

De moorden waren volgens hem een regelrechte aanval op de democratische rechtsstaat. Het is volgens hem niet verwonderlijk, dat de moordenaars alles doen om het recht niet zijn beloop te laten hebben en dat de waarheid niet aan het licht komt. Essed riep op om niet bang te zijn en te blijven strijden voor recht en waarheid.

Beelden AT5 herdenking 8 Decembermoorden in Mozes en AäronkerkIn de Mozes & Aäronkerk op het Waterlooplein in Amsterdam herdachten gisteravond zo'n 150 mensen de Decembermoorden, aldus de lokale zender AT5 vandaag, dinsdag 9 december 2014.
 
Jaarlijks wordt herdacht dat op 8 en 9 december 1982 vijftien vooraanstaande Surinamers door het toenmalig militair regime werden vermoord.

De herdenking wordt hier gehouden omdat de kerk na de moorden vol stroomde met Surinamers en Nederlanders om hun verdriet en verontwaardiging te delen. In de zijmuur van de kerk is de herdenkingsplaquette aangebracht. Daar werden bloemen gelegd, waarna in de kerk werd gesproken door nabestaanden, politici en andere betrokkenen.


ABOP wil landbouw in kokosdistrict Coronie tot ontwikkeling brengen

Landbouwterreinen partijsympathisanten worden opgeschoond


De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) heeft serieuze plannen om de landbouw tot ontwikkeling te brengen in Coronie. In haar verkiezingsprogramma zijn hierover ook beleidsplannen opgenomen, aldus partijvoorzitter Ronnie Brunswijk. Hij heeft afgelopen zondag tijdens een structurenvergadering in Totness zijn zegen gegeven voor alvast een stimulans, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 9 december 2014.

Hij gaat een graafmachine sturen naar Coronie, die ABOP-structuren in dit district onder meer hadden gevraagd. De landbouwterreinen van de sympathisanten zullen nu worden opgeschoond.

Verschillende sprekers van Coronie lieten zondag weten, dat het district de ondersteuning voor ontwikkeling van de landbouw en veeteelt hard nodig heeft. Ze stelden het al met verschillende partijen geprobeerd te hebben en hebben ze geen verandering gezien.

De aanwezige structuren gaven aan te gaan voor de ABOP. Brunswijk presenteerde overigens twee dochters van hem die van het district zijn. Hij voelt zich daarom verplicht om de gemeenschap te helpen. Hij wil geen verwijt van zijn nageslacht, zo liet hij weten.

Met de installatie van een nieuw afdelings- en een jongerenbestuur Coronie is een eind hieraan gekomen. Brunswijk riep in het partijcentrum Coronie de leden op om de gelederen te sluiten en te werken naar zetelwinst.

Het afdelingsbestuur staat weer onder leiding van Jules Verwey, terwijl bij de jongeren Sergio Udenhout de partij moet helpen leiden naar de overwinning in dit district.

Ruben Rozendaal vindt het tijd om de waarheid te vertellen: 'We zijn mensen, we maken fouten, we waren jong'

'Laten we eerlijk zijn en de mensen verlossen van hun pijn'

8 Decembermoorden verdachte weer aanwezig bij herdenkingsdienst


Ruben Rozendaal, verdachte in het 8 decemberstrafproces, vindt dat het tijd is om de waarheid te vertellen. 'Het duurt nu veel te lang. Laat het volk weten wat er is gebeurd. We waren jong, misschien zijn we misbruikt geworden, maar we hebben fouten gemaakt. Laten we eerlijk zijn en de mensen verlossen van hun pijn.' Rozendaal bezoekt de laatste jaren de diensten ter nagedachtenis van de vijftien slachtoffers van 8 december 1982.

Rozendaal heeft in 2012 onder ede verklaart, dat de hoofdverdachte, president Desi Bouterse, Surindre Rambocus en Cyriel Daal persoonlijk doodgeschoten heeft. Eerder in 2010 legde Rozendaal een verklaring af die gunstig was voor Bouterse, maar trok die twee jaar later in. Rozendaal was  belast met het ophalen van de mannen die, op Fred Derby na, later gemarteld en gedood werden in Fort Zeelandia. Rozendaal lijdt aan een ernstige nierziekte en heeft graag dat vóór zijn dood de waarheid bekendgemaakt wordt, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 9 september 2014.

'Niet omdat ik ziek ben, maar het duurt te lang voordat de waarheid naar buiten komt. We zijn grote mannen geworden, we hebben kinderen en kleinkinderen. Wanneer ze mij vragen, vertel ik ze de waarheid. En als ik nog leef wil ik het mijn kleinkinderen ook vertellen.'

Rozenblad was samen met Edgar Ritfeld, ook verdachte, bij de herdenkingsdienst gisteravond in de St. Aflonsuskerk in Paramaribo. Ritfeld wordt verdacht van moord, maar heeft altijd ontkend betrokken te zijn. De Amnestiewet geldt ook voor hem, maar hij is tegen de beslissing van de Krijgsraad om de vervolging te schorsen en is succesvol in beroep gegaan. Hij is ook naar de Mensenrechtencommissie van de Organisatie van de Amerikaanse Staten gestapt, omdat hij geen geloof meer heeft in het strafproces in Suriname. Ritfeld en Rozendaal zaten naast elkaar tijdens de herdenkingsdienst.

'Elke dienst heeft voor mij een betekenis. Ik kom de nabestaanden een hart onder de riem steken. Maar ik put er ook kracht uit. De pijn wordt ondraaglijk voor hen, ook voor mij als betrokkene omdat men zit te liegen. Je bent geen man, je bent een lafaard, je kunt wel in andere dingen voorgaan, maar je durft niet de waarheid naar buiten te brengen. Kom eens een keer met de waarheid, zeg de waarheid. We zijn mensen, we maken fouten, we waren jong.' 

Makamboa overweegt gang naar Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten

'Staat heeft leefgebied Nieuw Koffiekampers in concessie gegeven aan IAmGold'

Porknokkers dreigen weg van Rosebel te barricaderen


Makamboa, de vereniging van goudzoekers in Nieuw Koffiekamp, overweegt met dorpelingen de Staat te dagen voor het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten in Costa Rica. De organisatie is van oordeel, dat de Staat haar woon- en leefgebied als concessie heeft uitgegeven aan de Canadese goudmijnmultinational IAmGold, eigenaar van Rosebel Gold Mines NV, waardoor zij niet kunnen profiteren van goudvoorkomens in het gebied. 

'De president had tijdens het bezoek aan Koffiekamp aangehaald, dat de Staat een grote blunder heeft gemaakt om geen rekening te houden met het dorp', zegt Owen Pryor, voorzitter van Makamboa, vandaag, dinsdag 9 december 2014, in de Ware Tijd.

'Het is wel een andere regering die de fout heeft gemaakt, maar Staat blijft Staat.'

Ook haalt de voorzitter aan dat het goudbedrijf op afstand van 300 meter dynamiet laat ontploffen, waardoor de huizen in het dorp scheuren krijgen en het grondwater wordt verontreinigd. Hij wijst erop dat ze zich zullen verzetten tegen de maatregelen die de overheid wil treffen tegen goudzoekers van Nieuw Koffiekamp in de Roma goudput,  onderdeel van de concessie van Rosebel Goldmines.

Een speciale eenheid van de politie, het Nationaal Leger en de Commissie Ordening Goudsector, zal alle wegen naar dit gebied afsluiten, waardoor onder andere geen voeding en brandstof vervoerd kunnen worden naar de Roma goudput en de goudzoekers genoodzaakt zullen zijn uit het gebied te gaan.

'A sani dati na law law sani, want binnen wan minuut wi e meki wan tra pasi', aldus Pryor. Hij wijst erop dat bewoners van Nieuw Koffiekamp de weg waarvan Rosebel Gold Mines gebruik maakt, zullen barricaderen. 'We willen weten wat de president beslist en laten we hierop wachten.'