donderdag 11 december 2014

Testen en opstarten uitbreiding Staatsolie raffinaderij niet schadelijk voor volksgezondheid en milieu

Omwonenden klagen over roetdeeltjes en zijn bezorgd

Staatsolie geeft tekst en uitleg


De activiteiten rond het testen en opstarten van de uitbreiding van de Staatsolie-raffinaderij  veroorzaken aldus een vandaag, donderdag 11 december 2014, uitgebrachte verklaring van het bedrijf, geen schade aan de gezondheid en het milieu. Staatsolie stelt zich te houden aan zeer strenge internationale gezondheid-, veiligheids- en milieuregels.

Sinds 8 december klagen mensen in de omgeving van de raffinaderij over roetdeeltjes. Staatsolie stelt begrip te hebben voor hun bezorgdheid en geeft in haar verklaring uitleg over de door haar geplande activiteiten die waargenomen zullen worden tijdens de test- en opstartfase.

Fakkels horen bij het opstarten of stoppen van het raffinageproces. Het verbranden van gassen via de fakkel is een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat de druk in de installatie te hoog wordt. Vanwege de hoeveelheid licht die de vlam op de fakkel gaat produceren tijdens het nood fakkelen, gaat men bij nacht de lucht zien verlichten, mogelijk zelfs tot in Paramaribo. Het is een indrukwekkend verschijnsel, maar ongevaarlijk en onschadelijk voor de gezondheid, aldus het bedrijf.

Naast het lichteffect van de fakkel, produceert die geluid dat, aldus Staatsolie, op enorme hoogte vrijkomt, waardoor het het op relatief grote afstand kan  worden gehoord. Onder normale omstandigheden zal slechts een kleine waakvlam te zien zijn en komt er geen geluid vrij, maar tijdens de opstart en eventuele storingen of het uitvallen van de raffinaderij, kan er geluid worden geproduceerd.

Daarnaast zal er ook geluid geproduceerd worden als gevolg van het vrijkomen van stoom en lucht waarmee het nieuwe leidingensysteem wordt schoon geblazen. Staatsolie garandeert, dat er bij het schoon blazen geen roet vrijkomt. De waargenomen roetdeeltjes in verschillende delen van Paramaribo en Wanica zijn niet afkomstig van de raffinaderij, aldus Staatsolie.

De brandbare gassen die via de fakkel vrijkomen kunnen door de omgeving worden waargenomen, soms komt hierbij een geur vrij. Deze is echter van korte duur en niet schadelijk voor de gezondheid.

Staatsolie stelt verder, dat zij onder andere geluiddempers zal inbouwen om de  geluidsoverlast te minimaliseren. Daarnaast zijn de brandweer en een noodorganisatie aanwezig op de raffinaderij om in te grijpen mocht zich een noodsituatie voordoen.

Staatsolie laat verder weten, dat zij geen overlast wil bezorgen en er alles aan doet om eventuele overlast tot een minimum te beperken.

Boom valt op personeelsbus van IAmGold in Brokopondo

Alle vijf inzittenden gewond geraakt


In Brokopondo is gisteren een boom op een personeelsbus van de Canadese goudmijnmultinational IAmGold, eigenaar van de Rosebel-goudmijn, gevallen. Op dat moment vervoerde de bus vier arbeiders van de goudmijn. Alle vijf inzittenden liepen letsels op, aldus bericht vanmiddag, donderdag 11 december 2014, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.  

De slachtoffers werden meteen overgebracht naar de afdeling Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en bleken na onderzoek geen levensbedreigende verwondingen opgelopen te hebben.

Het duurde tot middernacht voordat de omgevallen boom van de weg verwijderd was. De boom is hoogstwaarschijnlijk vanwege zwaar onweer ontworteld.

Beschamende vertoning in Assemblee: Gesteggel over inhoud agenda en vraag welke ontwerpwet behandeld zou worden....

Onenigheid over agenda leidt tot niet doorgaan openbare vergadering

Weer geen behandeling ontwerpwet Constitutioneel Hof

Coalitie en oppositie bestoken elkaar met drogredenen inzake welke ontwerpwet behandeld moet worden


Randjietsingh (VHP), oppositie
De openbare vergadering van De Nationale Assemblee is ook vandaag, donderdag 11 december 2014, niet doorgegaan. Coalitie en oppositie konden het niet met elkaar eens worden over de volgorde van de agenda, die door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons was samengesteld.

Tijdens de huishoudelijke vergadering vroeg de oppositie om herziening van de agenda. In plaats van eerst de conceptwet Constitutioneel Hof te behandelen, zoals die op de agenda stond, vroeg de oppositie om de ontwerpwet herziening nationaliteit te behandelen. Dit initiatiefvoorstel moet de dubbele nationaliteit voor onder andere sporters mogelijk maken. Er had dan meteen een commissie van rapporteurs samengesteld moeten worden. Simons, ondersteund door de coalitie, weigerde dit en zei dat er niets verkeerd was met de agenda. De oppositie besloot toen niet langer deel te nemen aan de huishoudelijke vergadering, zo schrijft webredacteur Wilfred Leeuwin vanmiddag op de nieuwswebsite Starnieuws.

De coalitie én de oppositie beschuldigen elkaar drogredenen te gebruiken over welke ontwerpwet wel of niet eerst behandeld moet worden. De oppositie, die het document van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) over dubbele nationaliteit ingediend heeft als een initiatiefvoorstel, vindt dat deze conceptwet belangrijker is dan de ontwerpwet Constitutioneel Hof. 'Er is geen consensus over de inhoud en de behandeling van de conceptwet Constitutioneel Hof”, zei Nieuw Front-fractievoorzitter Radjkoemar Randjietsingh (VHP).

Simons deelde de oppositie tijdens de huishoudelijke vergadering mee, dat zij de nationaliteitswet juist op de agenda had geplaatst om een commissie van rapporteurs te benoemen. De oppositie vond dat echter een drogreden.

Panka (NDP), coalitie
'Door eerst de ontwerpwet Constitutioneel Hof op de agenda te plaatsen, wil de voorzitter ons gebruiken om quorum te hebben. Wij hebben steeds gezegd, dat wij geen quorum verlenen voor de behandeling van de conceptwet Constitutioneel Hof. Voor die wet zal de coalitie zelf voor quorum moeten zorgen, omdat zij alleen er baat bij heeft', aldus Randjietsingh. Zijn fractiegenoot Guno Castelen (SPA) stelde, dat de conceptwet Constitutioneel Hof direct in verband wordt gebracht met de in 2012 aangenomen Amnestiewet.

Fractieleider Ricardo Panka van de Megacombinatie (NDP) verweet de oppositie niet eens aanwezig te willen zijn bij de behandeling van een conceptwet die ze als voorstel heeft ingediend. 'Hieruit blijkt duidelijk de drogredenen van de oppositie. Ze wil haar eigen initiatiefvoorstel niet behandelen, maar wil steeds ruzie maken en geen quorum verlenen. De oppositieleden menen het niet met het volk. De voorzitter heeft duidelijk gezegd dat zij een commissie wil benoemen voor de nationaliteitswet, maar zij hebben geen vertrouwen in wat de voorzitter zegt.'

Tijdens de schorsing van de huishoudelijke vergadering probeerden de coalitie en de oppositie met verklaringen over de situatie zoveel mogelijk aandacht te trekken van het aanwezige journaille door uitgebreid hun standpunten te onderbouwen. Toen de huishoudelijke vergadering weer aanving, was de oppositie niet meer in de zaal aanwezig. De vergadering werd vervolgens afgesloten.

Van de coalitie waren de leden Noreen Cheung, Rashied Doekhie en Jenny Warso, allen van de NDP afwezig. Warso is ziek, Cheung bevindt zich in het buitenland en Doekhie stuurde weer geen bericht van verhindering, aldus de Ware Tijd.

Statenvergadering Curaçao over chikungunya gaat niet door

Ook politiek op Curaçao kent het quorumprobleem...


Niet alleen Suriname kent in de politiek het zogenoemde quorumprobleem waarbij door de aanwezigheid van onvoldoende politici in het parlement, De Nationale Assemblee, vergaderingen geen doorgang kunnen vinden. In Suriname lijkt het een spel te zijn geworden tussen oppositie en coalitie om bewust onvoldoende quorum te leveren en daardoor elkaar in de wielen te rijden.

Slechts vijf van de eenentwintig Statenleden op Curaçao kwamen vanochtend, donderdag 11 december 2014, opdagen voor de openbare vergadering van het parlement over chikungunya. Dat bericht de krant Amigoe.

De vergadering werd wegens gebrek aan quorum verdaagd door Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco.

PAR-lid (Partido Antiá Restrukturá) Armin Konket, een van de vijf aanwezige Statenleden, sprak vanochtend van een betreurenswaardige situatie.

(Red. De Surinaamse Krant/Amigoe)

'Vier keer'; Alphons Levens

Vier keer 

Maar hoe zal het nu geschieden? 
Als bij communicerende vaten 
het eerste vat tjokvol is 
doch de overige vaten halfvol tot leeg…, 
weet je wel wat je moet doen! 

Maar hoe zal het nu geschieden? 
Dat wat ik hier op Starnieuws lees 
over dat met het inkomen van de honderd rijksten 
de armoede op aarde 
vier keer kan worden beëindigd… 

Alphons Levens, 
10 december 2014.

Een van zes ontsnapte arrestanten uit cellenhuis politiebureau Latour opgepakt

Ontsnapte verdachte en een maat gearresteerd

Vijf ontsnapte arrestanten nog op de vlucht


De verdachte G.B., die in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 december met vijf anderen wist te ontsnappen uit het cellenhuis van het politiebureau Latour, is vanochtend, donderdag 11 december 2014, door een opsporingseenheid van het Korps Politie Suriname aangehouden, aldus de afdeling Public Relations van het korps. 

Het aanhouden van G.B. heeft ook geleid tot de aanhouding van zijn comparant. De twee worden onder meer verdacht van gewapende overvallen en pogingen daartoe.

In die bewuste nacht van 5 op 6 december zaagden de arrestanten het traliewerk van het cellenhuis en wisten ongemerkt te verdwijnen.

Mogelijk doorbraak in moordzaak uit 2006

Politie heeft oog op verdachte moord op Lesly Wong Fo Sang


Er is een doorbraak in het onderzoek van de politie naar de moord op Lesly Wong Fo Sang in 2006. Dankzij nieuwe opsporingstechnieken is een verdachte in beeld gebracht. Dat meldt afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 11 december 2014, in een persbericht.

Wong Fo Sang werd acht jaren geleden in een woning aan de Wolframstraat om het leven gebracht. Met de nieuwe technieken is het gelukt de verdachte in beeld te krijgen.

De man zit al in de gevangenis voor een ander misdrijf. Het bericht vermeldt niet voor welk misdrijf hij in de cel zit.

Hij is inmiddels verhoord in de oude moordzaak, maar ontkent er iets van te weten. De politie gaat verder met het onderzoek in de zaak.

Surinaamse groente en fruit in Nederland scoort slecht

Meeste overschrijdingen bestrijdingsmiddelen onder andere op groente en fruit uit Suriname


Bijna al het groente en fruit dat in Nederland in de winkels ligt, voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van bestrijdingsmiddelen. Op ongeveer 2 procent van de groente en fruit worden wel te veel resten van bestrijdingsmiddelen gevonden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag, donderdag 11 december 2014.
 
De NVWA controleerde tussen juli 2012 en juni van dit jaar 9.200 partijen groenten en fruit. In vorige perioden werden er minder resten gevonden, dus daarom meldt de NVWA dat controles hard nodig blijven.

De meeste overschrijdingen worden gevonden op producten van buiten de Europese Unie, zoals landen in Zuidoost-Azië, China, Kenia, Suriname en de Dominicaanse Republiek.

Producten uit Maleisie (43 %), Vietnam (24 %), Thailand (18 %) en Suriname (17 %) lieten vaak MRL-overschrijdingen (wettelijke Maximale Residu Limiet ) zien.


Klein Curaçao verre van toegankelijk voor publiek

Bootexploitanten claimen terrein Klein Curaçao


Land Curaçao is eigenaar van Klein Curaçao en het zou dus toegankelijk moeten zijn voor het algemene publiek. Toch is dit niet het geval op het hele eiland. Wie bij de hut van Mermaid Boat trips wandelt, krijgt van een bewaker te horen dat ‘het privéterrein is’, zo meldt NTR/Caribisch Netwerk vandaag, donderdag 11 december 2014.

Wie op de uitkijkpost wil klimmen, wordt ook teruggefloten. 'Dit is onze grond, zie je de bordjes niet?', zegt een bewaker en wijst op plankjes van drijfhout met de tekst ‘privé’. Voor de uitkijkpost en de gebouwtjes op Klein Curaçao is geen bouwvergunning afgegeven, zei minister Balborda in 2013. Toch beschouwen commerciële partijen delen van het eilandje als hun eigendom.

Volgens het Eiland Ontwikkelingsplan (EOP) voor Klein Curaçao, heeft het eiland de bestemming van ‘Open Land’. Het EOP voorziet niet in de constructies of gebouwtjes die nu wel op het eiland staan. Deze zijn bovendien niet vrij toegankelijk. Enkel de houten hutjes aan de Oostkant van het eiland zijn dat. Het was een project van de overheid in samenwerking met Insulinde, Uniek Curaçao en Curaçao Tourist Board met als doel een schaduwplek te creëren voor bezoekers.

Vorig jaar zei Balborda in de lokale pers, dat de uitkijktoren en de constructies illegaal waren gebouwd. Dat ging toen over de hutten met een betonnen vloer, gebouwd door twee exploitanten van boten en vissershuisjes die veelal onbewoond zijn en vervallen. Ook zijn er beerputten gegraven.

De bouwers van de constructies kregen de tijd een bouwvergunning aan te vragen. Dan zou worden gekeken of hun bouwsels in lijn zouden zijn met het EOP. Zo niet of als er geen bouwvergunning zou aangevraagd worden, zouden de barakken worden weggehaald.

De bouwwerken staan er echter nog steeds. Solange Istatia van Miss Ann Boat trips zegt wel een vergunning te hebben. 'Ik heb een vergunning voor opstal. Ik ben niet verplicht uit te leggen wat dit inhoudt.' Istatia benadrukt dat de hut van Miss Ann niet publiekelijk toegankelijk is. 'Ik loop ook niet zomaar door iemands achtertuin.'

Aalt Waterweg van Mermaid Boat trips zegt al dertien jaar lang huur te betalen voor de grond op Klein Curaçao aan Mijnmaatschappij. Daarom beschouwt hij het terrein als privéterrein. Hij zegt vorig jaar oktober ook een bouwvergunning te hebben aangevraagd: 'Ik ben er elke dag mee bezig, maar de bureaucratie is ongekend.'

Een bouwvergunning verkrijgen kan alleen door het EOP te omzeilen. Dat is een ingewikkeld proces, stelt advocaat Achim Henriquez. 'De bestemming van het gebied moet worden gewijzigd, zodat bebouwing mogelijk wordt, maar dat kan niet voordat belanghebbenden hun bezwaren daartegen hebben ingediend. Daarna moet het plan nog door de ministerraad worden goedgekeurd.'

Mocht dat gebeurd zijn, kan alleen de eigenaar of rechthebbende van de grond een bouwvergunning ontvangen. 'Klein Curaçao is eigendom van het Land en is dus domeingrond. Om de aanvrager rechthebbende te maken in de vorm van erfpacht, moet er een landbesluit aan ten grondslag liggen. De constructies moeten daarnaast aan de eisen voldoen die de bouw en woningverordening stelt: zijn de hutten bijvoorbeeld veilig? Is de brandweer komen kijken bij de uitkijktoren? Ontsieren zij de omgeving niet?'

Henriquez zegt dat het zou kunnen dat Istatia het recht van opstal heeft verkregen door verjaring. 'Als iemand iets bouwt, de grond op die manier in bezit neemt en dat voor twintig jaar ongestoord doet, kan die persoon bepaalde rechten verkrijgen. Zo kan bijvoorbeeld het recht van opstal verkregen worden, maar niet het eigenaarschap. Wanneer grond gehuurd wordt, geldt de verkrijgende verjaring niet.'

Minister Balborda wilde niet zeggen of er vergunningen zijn aangevraagd of gegeven. Ondertussen worden recreanten die met een eigen bootje naar het eiland varen, weggehouden uit bepaalde delen van het eiland.

Guyanees Patrick Gomes nieuwe secretaris-generaal ACP

Gomes nieuwe secretaris-generaal ACP.
Suriname had OW-minister Parmessar voorgedragen


Patrick Gomes wordt de nieuwe secretaris-generaal van de Afrikaanse Caribische en Pacifische groep van parlementsleden (ACP). Dit heeft het secretariaat van de ‎ACP gisteren in een persbericht laten weten, meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 11 december 2014.

De Guyanees Gomes is geselecteerd uit drie kandidaten. De overige twee waren Patricia R. Francis (Jamaica) en dr Hamid A. Ghany (Trinidad & Tobago).

Volgens het secretariaat is Gomes als consensuskandidaat gekozen op 9 december tijdens een ministerieel overleg van ACP-ministers. Onbekend is of de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin op die vergadering aanwezig was.

Suriname had Rabin Parmessar voorgedragen voor de post, maar weigerde hem voor een selectiecommissie te laten verschijnen. Suriname wilde eerst weten wat de selectieprocedures en criteria zijn.

Gomes is de Guyanese ambassadeur bij de Europese Unie en in België. 

Volgens Alhaji Muhammad Mumuni, de huidige secretaris-generaal, zal  zijn opvolger een belangrijke periode tegemoet gaan. De zittingsperiode van de nieuwe secretaris-generaal (2015-2020) valt samen met de vraag hoe verder met de ACP en de relatie met Europese Unie (EU). In 2020 vervalt de huidige samenwerkingsovereenkomst tussen de ACP en de EU en de nieuwe secretaris generaal zal leiding geven aan het sluiten van een nieuwe samenwerkingsvorm voor na 2020.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Overheid wanbetaler als het gaat om uitbetaling bushouders PLO

(Bron foto: eigen foto Red. De Surinaamse Krant)
SoZaVo moet nog bedrag betalen voor diensten bushouders Bigi Sma Dey's

Vervoer leerkrachten en leerlingen naschoolse opvang sinds april niet betaald


De voortrekker van de actiegroep PLO, Rawien Bajnath, uit vandaag, donderdag 11 december 2014, in het Dagblad Suriname zijn ongenoegen over het uitblijven van gelden van de overheid voor gereden ritten tijdens de onlangs gehouden Bigi Sma Dey’s van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo).

‘Ik heb 130 bussen ingezet en heb hiervoor slechts de helft van het verschuldigd bedrag ontvangen. Aan mij werd medegedeeld dat er geen geld meer is om de rest te betalen. Zo ook zijn de gelden voor vervoer van leerkrachten en leerlingen van de naschoolse opvang sinds april niet betaald’, aldus Bajnath.

Eerder gaf een PLO-lid uit Wanica aan al te kennen, dat de subsidies aan de PLO vanuit de overheid al vijf maanden niet uitbetaald zijn.

Bajnath onderschrijft dit, maar geeft aan dat hij begrijpt wat de omstandigheden zijn die voor dit oponthoud zorgen. Hij blijft wat dit betreft rustig afwachten. Ook stelt hij regelmatig in contact te zijn en op de hoogte te worden gehouden van zaken door de voorzitter van de PLO, John Mahadewsing.

Voor zover hij weet, is de subsidie in behandeling, maar nog niet goedgekeurd door de Raad van Ministers, zegt de PLO-man. Het een en ander zou wat langer duren, omdat het ministerie van Toerisme, Communicatie en Transport bezig is nieuwe trajecten uit te zetten, aldus Bajnath.

Politieman op non-actief vanwege ontsnapping zes arrestanten uit cellenhuis politiebureau Latour

Onderinspecteur wordt gebrek adequaat toezicht en sleutelbeheer verweten


Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie heeft in verband met de ontsnapping van zes arrestanten uit het cellenhuis van het politiebureau te Latour een onderinspecteur van dat bureau buiten functie gesteld, aldus het Dagblad Suriname vandaag, 11 december 2014.

De onderinspecteur wordt verweten, dat hij nagelaten heeft adequaat toezicht op het cellenhuis te laten uitoefenen en de sleutels te beheren.

Afgelopen zaterdagmorgen werd bij de dienstovername ontdekt, dat zes arrestanten uit het cellenhuis waren ontvlucht. Uit het ingestelde onderzoek is gebleken, dat een spijl van het traliewerk van de luchtruimte was doorgezaagd. Het was voor de arrestanten daarna eenvoudig om via de ontstane opening te vluchten.

Het gaat om Odayeleh Jonah (ingesloten voor opzettelijke vrijheidsberoving), Virgil Cruden (inbraak), Gillermo Blomhof (poging tot diefstal), Jim Eckhorst (bedreiging), Rakesh Baynath (overtreding wet verdovende middelen) en Leonel Scott (inbraak).

De politie is bezig met de opsporing van deze ontvluchte arrestanten. Tot nu toe is nog niemand uit deze ‘groep van zes’ in de kraag gevat.

Stier aan Curaçaoweg bij Lelydorp mogelijk door jaguar gedood

Niet eerste stier die door jaguar zou zijn gedood


Bewoners in de omgeving van Lelydorp hebben al enige tijd te lijden van waarschijnlijk een jaguar. Het dier zou afgelopen maandag een grote zebu stier van de familie R. Sakiman aan de Curaçaoweg hebben doodgebeten, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 11 december 2014.

Sakiman heeft om deze reden al twee stieren verloren. De gedode stier was zo groot en zwaar, dat  een graafmachine nodig was om het kadaver te begraven.

In totaal zijn in de afgelopen twee jaren zes stieren gedood. Op een avond was de jaguar er weer, deze keer heel dicht op het erf, maar het geblaf van de honden heeft het beest afgeschrikt, zo schrijft de krant.

De buurtbewoners leven momenteel in grote vrees, omdat waarschijnlijk de jaguar er nog ronddoolt. Zij durven niet naar hun landbouwgronden, omdat ze bang zijn zelf aangevallen te worden. De bewoners zijn ten einde raad en vragen zich af waar zij voor hulp moeten aankloppen. In elk geval moet de jaguar gestopt worden, vindt althans de krant.

Klik hier voor een serie artikelen over jaguar in de omgeving van Lelydorp de afgelopen jaren en het eventuele risico dat het dier zou vormen voor de mens.College financieel toezicht Curaçao gaat zich richten op nv's van overheid

Veel werk nodig om overheidsbegroting structureel houdbaar te maken

Cft: Financiële situatie drie grootste nv's overheid moet worden verbeterd


Het College financieel toezicht (Cft) op Curaçao gaat elk kwartaal monitoren of er daadwerkelijk haast wordt gemaakt met de bezuinigingen bij de overheids-nv’s Aqualectra, CPost International en de Curaçaose Dokmaatschappij (CDM), aldus meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 11 december 2014.

'We zijn allemaal goed in het schrijven van een plan van aanpak, maar dat moet wel ook worden uitgevoerd.' Dat zei voorzitter Age Bakker gistermiddag tijdens een persconferentie van het Cft. Hierbij werd hij vergezeld door Alberto Romero, die op voordracht van Curaçao lid is van het College. Sybilla Dekker, lid op aanbeveling van Nederland, was niet aanwezig, omdat zij eerder terug moest naar Nederland. Grote afwezige was het Sint Maartense lid Richard Gibson, die naar nu blijkt op 4 december zijn ontslag heeft ingediend. Volgens Bakker was de reden van zijn ontslag ‘in verband met onverenigbaarheid van voorziene functies’.

'Ik weet niet meer dan dat u zelf in de krant heeft gelezen. Ik wil er geen enkel oordeel aan verbinden, ik weet niet waar het over gaat. Ik sta op gelijke achterstand als uzelf. We hebben nu een vacature in het college.' Gibson zou in de race zijn geweest voor een ministerspost in de nieuwe regering op Sint Maarten, maar zou toch niet door de screening zijn gekomen.

Het Cft is tevreden over het feit dat er een sluitende begroting 2014 is gerealiseerd, maar geeft meteen aan, dat er nog een heleboel werk verricht moet worden om de overheidsbegroting structureel houdbaar te maken. Grote zorg van het Cft zijn de sociale fondsen (bvz en AOV) en de overheids- nv’s.

'Mede op ons aandringen heeft de regering in de begroting 2015 een concreet plan van aanpak opgenomen om de financiële situatie van de drie belangrijkste nv’s - Aqua- lectra, CDM en CPost International - te verbeteren. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de overheid en de overheids-nv’s. De personeelskosten en de overhead moeten substantieel dalen om een sluitende bedrijfsvoering te kunnen voeren. Maar de overheid moet dat ook mogelijk maken', aldus Bakker.

'De drie overheids-nv’s zitten in een financieel noodlijdende positie, maar we hebben ook naar andere overheids-nv’s gekeken en dan blijkt het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) ook grote verliezen en grote betalingsachterstanden te hebben. Daarom hebben we een gesprek gehad met minister Ben Whiteman en hem gevraagd met een plan van aanpak voor ADC te komen.'

De schuld bij utiliteitsbedrijf Aqualectra is inmiddels opgelopen tot 300 miljoen gulden. Bakker: 'De broekriem moet aangehaald worden. Zowel de directie, de commissarissen als de werknemers moeten de schouders eronder zetten. Het moet efficiënter en er moet op personeelskosten bezuinigd worden, daar is geen alternatief voor. Er moet druk op de ketel van de organisatie komen voor een efficiëntere bedrijfsvoering, want financiers willen alleen in Aqualectra investeren als er een gezonde bedrijfsvoering is.'

Premier Curaçao, Aruba en Sint Maarten boycotten viering Koninkrijksdag in Amsterdam

Premier Asjes stuurt zijn vice-premier.
Premiers zouden Nederlandse bemoeizucht en de krenterigheid van het kabinet Rutte zat zijn


De premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten boycotten de viering van Koninkrijksdag. Dat beweert Elsevier in een gisteren gepubliceerd artikel, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 11 december 2014.

Zij weigeren maandag naar Amsterdam te komen om in het bijzijn van koning Willem-Alexander het traditionele Koninkrijksconcert bij te wonen. In het artikel schrijft Elsevier dat een betrouwbare bron in Den Haag zou hebben gezegd, dat de premiers van de drie eilanden zo boos zijn op het kabinet Rutte dat ze eerder deze week hebben laten weten niet te zullen komen.

'Dit is extra pijnlijk, omdat maandag aanstaande een lustrumviering wordt gehouden. Het is dan precies 60 jaar geleden dat koningin Juliana haar handtekening zette onder het Statuut voor het Koninkrijk', aldus Elsevier.

De Curaçaose premier Ivar Asjes (PS) heeft twee weken geleden tegenover de pers laten weten de uitnodiging van Nederland af te hebben geslagen, omdat hij graag mee wil doen met de viering op Curaçao. Ook daar wordt komende maandag met verschillende ceremonies stilgestaan bij 60 jaar Statuut. Geplande activiteiten zijn onder andere een plechtige vergadering van de Staten en een ceremonie bij het autonomiemonument.

Vicepremier Etienne van der Horst (PAIS) gaat in de plaats van Asjes naar Nederland. Ook Statenvoorzitter Mike Franco zal aanwezig zijn bij de viering in Nederland. Elsevier: 'Om de banden tussen Nederland en de overzeese gebiedsdelen aan te halen, wordt elk jaar op 15 december een feestelijk concert verzorgd met deelname van artiesten uit alle delen van het Koninkrijk. Het komt wel eens voor, dat één van de regeringsleiders verhinderd is, maar het wordt beschouwd als een affront dat drie minister-presidenten tegelijk afzeggen.'

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is samen met PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gastheer van het concert, dat op de avond van 15 december gehouden wordt in de Meervaart in de hoofdstad. Overdag is er een symposium.

Volgens de Haagse bron in Elsevier geven de premiers Mike Eman (Aruba), Ivar Asjes (Curaçao) en Sarah Wes-cot-Williams (Sint Maarten) geen acte de présence, omdat ‘zij de Nederlandse bemoeizucht en de krenterigheid van het kabinet Rutte zat zijn’.

'De ruzies tussen Nederland en de eilanden in de Cariben lopen de laatste jaren steeds hoger op. Den Haag eist financiële discipline en wil nieuwe bewindslieden op de eilanden screenen op eventuele banden met de onderwereld. De eilanden op hun beurt beschouwen dit als kolonialisme. Zij vinden dat Plasterk zich gedraagt als een marionet van Financiën en dat hij geen oog heeft voor de realiteit in de Cariben die zo anders is dan in Nederland', aldus Elsevier.

Districtsraadslid Nickerie wil nieuwe waterleidingbuizen Groot Henarpolder

(Bron foto: Beta Debidien/de Ware Tijd)
Ruim 700 gezinnen beschikken niet over schoon drinkwater


Het districtsraadslid Jeevan Parmassar heeft gisteren tijdens de districtsraads- vergadering vervanging gevraagd van de waterleidingbuizen in de Groot Henarpolder in Nickerie. Het lid wil daarmee helpen om het probleem in het drinkwaterprobleem te serie 12 en omgeving op te lossen, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 11 december 2014.

Ruim zevenhonderd gezinnen in dat woongebied zijn verstoken van gezond drinkwater. Ze krijgen nu via een tankwagen drinkwater geleverd, maar dat is net voldoende om te koken en te drinken.

'Voor de huishoudens zijn de mensen aangewezen op het water in de langslopende irrigatieleidingen', aldus Parmassar.

Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh is gevraagd samen met de Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen naar mogelijkheden te kijken voor het plaatsen van een hulpkraan, zodat de mensen op loopafstand hun drinkwater kunnen tappen.

Lekhram Bhahoren, bewoner van dat gebied, zegt dat het vroeger bij de aanleg berekend was voor de kleine groep mensen. 'Maar nu hebben we een heel andere situatie waarbij honderden mensen aangewezen zijn op het waterleidingnet en die het water vaak op het zelfde moment uit het systeem willen trekken.'

'Agenda Assemblee drogreden om quorum van Nieuw Suriname te krijgen'

Monorath: 'We zijn faliekant tegen conceptwet Constitutioneel Hof'

Samenstelling agenda zou manier zijn om Monorath in kwaad daglicht te stellen


De fractie van Nieuws Suriname (NS), bestaande uit Harish Monorath en Premdew Lachman, zal vanmiddag, donderdag 11 december 2014, geen quorum verlenen voor de openbare vergadering. Op de agenda staan zes ontwerpwetten voor behandeling, waaronder ook de Advocatenwet en de ontwerpwet voor de instelling van een Constitutioneel Hof. 'Deze agenda is een drogreden om quorum van Nieuw Suriname te krijgen, terwijl we faliekant tegen de conceptwet zijn voor het benoemen van een constitutioneel hof', zegt Monorath op Starnieuws.

De leiding van het parlement heeft meerdere keren tevergeefs geprobeerd te vergaderen over de conceptwet voor de instelling van een Constitutioneel Hof.

Coalitiegenoot Nieuw Suriname en de oppositie hebben steeds geweigerd quorum te verlenen, omdat zij tegen de conceptwet zijn zijn. De Mega Combinatie is niet in staat geweest om voor quorum te zorgen.

Naast de drogreden noemt Monorath de samenstelling van de agenda van vandaag ook een manier om hem in een kwaad daglicht te plaatsen. De NS-fractievoorzitter heeft eerder aangegeven wel quorum te zullen verlenen aan een vergadering waarin de behandeling van onder andere de Advocatenwet op de agenda wordt geplaatst.

'Wanneer dit agendapunt als nummer 5 wordt opgenomen, is het vrijwel zeker dat de behandeling van de Advocatenwet niet in deze vergadering zal plaatsvinden en ook dit jaar niet. Het zal steeds worden opgeschoven naar een andere verdaagde vergadering met dezelfde agenda',
stelt Monorath.

Volgens hem is deze wet al op de agenda geweest in het verleden en is ook behandeld. De beurt is nu aan de regering om antwoord te geven op de conceptwet voor de advocatuur. 'De regering is nu totaal niet hierin geïnteresseerd, maar meer nog helemaal niet voorbereid om antwoorden te geven. Mijn standpunt blijft dan ook, dat ik alleen quorum zal verlenen aan vergaderingen wanneer onder andere deze wet alleen op de agenda wordt geplaatst van de vergadering', aldus Monorath.

Monorath betwijfelt of de coalitie vandaag in staat zal zijn quorum op te brengen. Naar zijn weten is ten minste één van 26 coalitieleden in het buitenland.

Frauderende boekhouder moet miljoenen terug geven aan bedrijf in Veghel


Oud-boekhouder in hoger beroep ook tot 2.5 jaar cel veroordeeld

Man waste geld wit door grondaankoop in Suriname


De voormalige boekhouder van Mobile Tower Cranes in Veghel is in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf , omdat hij ruim drie miljoen euro van zijn baas in zijn eigen zak heeft gestoken. De man moet 2,6 miljoen euro terugbetalen aan het bedrijf, aldus bericht vandaag, donderdag 11 december 2014, de regionale omroep Omroep Brabant.
 
De frauderende boekhouder maakte tussen 2005 en 2011 steeds grote bedragen van de bedrijfsrekening over naar zijn eigen rekening. Omdat hij samen met zijn ex-vrouw de financiële administratie deed, keek niemand anders hem op de vingers.

Het geld waste de boekhouder uit Den Bosch wit door er grond mee te kopen in Suriname. Ook kocht hij vliegtickets voor vakanties naar dat land, een auto, kleding, tv's en laptops.

Districtscommissaris Polack van Commewijne (NPS) vertrekt mogelijk naar andere partij

(Bron foto: Burger Informatie Centrum Commewijne)
Pollack maakt wisseling van partij 3 januari bekend


De districtscommissaris van Commewijne, Remy Pollack,  maakt volgens de Ware Tijd van vandaag, donderdag 11 december 2014, op 3 januari bekend of hij bij NPS blijft of overstapt naar een andere partij. De voormalige NPS-secretaris zal de ontwikkelingen van het jaar evalueren om vervolgens een besluit te nemen, aldus de krant.

De Ware Tijd schrijft Pollack in een NDP-kleding te hebben gezien op een foto. Volgens Pollack werd hij tijdens borrelen in de nacht van 24 op 25 november door een aanhangster van de NDP gevraagd om een NDP-tenue aan te trekken en daarna een foto met haar te maken. 'Als iemand van de ABOP of de PL mij dat had gevraagd zou ik dat ook doen, want ik ben districtscommissaris voor iedereen.'

Pollack stelt, dat hij al geruime tijd deze functie wilde bekleden Hij beweert nog steeds lid te zijn van de NPS. Hij wijst erop, dat toen hij districtscommissaris werd, er geruchten gingen dat hij namens de NDP op de kandidatenlijst van De Nationale Assemblee (DNA) van het district geplaatst zou worden. Maar dat is niet mogelijk, omdat hij hiervoor tenminste twee jaar ingeschreven moet zijn het district en dat is hij niet, aldus de Ware Tijd.

Kort nadat hij op 9 juni van dit jaar werd beëdigd in Commewijne, heeft hij zich weer ingeschreven in Commewijne. 'Ik doe dat niet, omdat ik later op een DNA-kandidatenlijst kan komen te staan, want dat wil ik niet meer. Ik ben dc van Commewijne en vind dat ik dat district ingeschreven moet zijn.'

Panka (NDP): 'Pertjajah Luhur wil via VHP 2e partij van het land worden'

'Zonder NDP kan geen nieuwe regering gevormd worden'

Panka sluit samenwerking NDP met ABOP niet uit


Pertjajah Luhur (PL) heeft gegokt op de nieuwe combinatie Nieuw Front Plus om de groei die aan de achterban is beloofd in het aantal zetels te kunnen realiseren. De PL wil met de samenwerkende partijen de tweede grote partij van Suriname worden. Dat beweert althans de fractieleider van de Megacombinatie in De Nationale Assemblee Ricardo Panka (NDP) na het besluit van het besluit van de Samenwerkende Partijen om ook op het niveau van De Nationale Assemblee samen te werken.

'De Pertjajah Luhur zegt op elk podium dat ze de derde grootste partij is. Maar, wat ze niet zegt, is dat ze zich wil wringen naar de tweede plaats over de rug van hun kameraden. De Pertjajah Luhur wil niet zozeer via de NPS, maar wel via de VHP de tweede plaats halen. Ze denken via de VHP aan posities te komen', aldus Panka vandaag, donderdag 11 december 2014, in de Ware Tijd.

Hij zegt zich niet te storen aan de bewegingen van de samenwerkende partijen, want voor hem is één ding overduidelijk: 'Zonder de NDP is geen regering te vormen. Dat wil zeggen NDP blijft in het regeercentrum.'

Hoewel formeel nog door de structuren bekrachtigd moet worden, ziet Panka dat de NDP Desi Bouterse wederom naar voren zal schuiven als presidentskandidaat. Het wachten is in feite op de mededeling van president Bouterse zelf dat hij voor een tweede termijn wil gaan.

Panka verwacht dat de NDP rond januari/februari duidelijk zal maken in welk verband ze de verkiezingen zal ingaan. Hoewel het koffiedik kijken is, zegt Panka dat elke combinatie mogelijk is, ook met de ABOP.

Ontwerpwet 'dubbele nationaliteit' op agenda Assemblee

Commissie van rapporteurs wordt gekozen voor ontwerpwet


De Nationale Assemblee heeft voor vanochtend, donderdag 11 december 2014, om half elf een huishoudelijke vergadering uitgeschreven. De openbare vergadering is gepland voor een uur 's middags, meldt Starnieuws.

Op de agenda van de huishoudelijke vergadering staat ook 'Kiezing commissie van rapporteurs voor de ontwerpwet houdende aanstelling van personen om redenen van staatsbelang.'. Het gaat om een door deskundigen van de Surinaamse Voetbalbond uitgewerkt initiatiefvoorstel dat op 27 november ingediend is door oppositieleden.

NPS-Assembleelid Hesdy Pigot zegt op de vraag van Starnieuws of hij de presentielijst zal tekenen 'wie a zegt moet ook b zeggen'.

Hoewel er later op de ochtend een fractieberaad is, stelt Pigot dat hij zal meewerken aan de vergadering. Hij is de initiatiefnemer voor indiening van de wet. Hij heeft ondersteuning gekregen van partijgenoten Patrick Kensenhuis en Athur Tjin A Tsoi. Ook Guno Castelen (SPA), Asiskumar Gajadien (VHP) en Ronny Asabina van de BEP behoren tot de indieners van de ontwerpwet.

De ontwerpwet is, aldus de nieuwswebsite, in een recordtempo op de agenda geplaatst door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

'Ik ben positief gestemd', zegt John Krishnadath, voorzitter van de SVB. Hij merkt op dat de coalitie én oppositie ondersteuning aan hem hebben toegezegd. De coalitie wilde eerst nog deskundigen raadplegen voordat het wetsvoorstel ingediend zou worden.

De oppositie wordt verweten een soloactie te hebben ondernomen. Pigot stelt, dat in de huishoudelijke vergadering zal worden besloten of dit wetsvoorstel zal worden behandeld. Hij verwacht dat ook de coalitie zal komen met een voorstel.