zondag 14 december 2014

Surinaamse hosselcultuur belemmering voor koop woning

(Bron tekening: New Homes Development)
Bouwbedrijf wil hosselaars ook in gelegenheid stellen woning te kopen


De hosselcultuur is een belangrijke reden waarom veel Surinamers geen eigen woning kunnen bouwen. Zonder een vaste baan is haast onmogelijk om in aanmerking te komen voor een lening bij de banken. Dat bleek gisteren tijdens een presentatie van het bouwbedrijf New Homes Development in het Iwamar Centrum in Moengo, die koopwoningen aanbiedt, aldus bericht de Ware Tijd Online vandaag, zondag 14 december 2014.

'Door de hosselcultuur in Moengo zullen veel personen niet kunnen meedoen aan dit project. Dat is wel jammer, want de woningnood is groot in Moengo. Volwassenen wonen nog bij de ouders', zegt  Aida Daschveld. Zij is één van de personen die zich heeft geregistreerd voor een koopwoning.

De goedkoopste woning kost Srd 50.000. Maandelijks zal de koper Srd 600 moeten aflossen.

Ook Glenda Pinas betreurt het, dat een groot deel van de aanwezigen bij de presentatie, buiten de boot dreigt te vallen, omdat ze in de informele sector werken. 'Ik hoop dat er een systeem wordt ontwikkeld, zodat ook zulke mensen in aanmerking kunnen komen voor een koopwoning.'

Rudy Antonius, directeur van New Homes Development dat gevestigd is aan de Heerenstraat in Paramaribo, zegt dat het bedrijf een systeem ontwikkelt dat het mogelijk moet maken dat ook hosselaars en personen die een schuld hebben, een lening van de bank kunnen krijgen. Hij wil hierover nog niet veel onthullen, maar zegt het plan medio 2015 te zullen indienen bij de overheid. 'Die moet garant staan, zodat wij de zekerheid hebben dat we ons geld krijgen', aldus Antonius.

ABOP-Assembleelid Ronnie Brunswijk en voorzitter van de Woningbouw Coöperatie Marowijne ziet graag dat de overheid meer subsidies verstrekt aan personen die niet zelf in staat zijn een hypotheek af te lossen. 'We hebben in Moego 28 hectare aan grond voor dit project en willen alvast honderd woningen opzetten.'

Ruim Srd 500.000 en euro 30.000 buit bij inbraak woning te Leiding 7A

Bewoners tijdens inbraak bij huwelijksfeest


Inbrekers hebben afgelopen nacht hun slag geslagen bij een inbraak in een woning te Leiding 7A. Volgens het slachtoffer, een landbouwer, zou ruim Srd 500.000, euro 30.000 en voor een bedrag van Srd 200.000 aan sieraden zijn buitgemaakt, aldus bericht Starnieuws vandaag, zondag 14 december 2014.

De bewoners waren op het moment van de inbraak op een huwelijksfeest elders in dezelfde straat.

De woning is beveiligd, maar de inbrekers wisten toch ongemerkt een ijzeren zijdeur te forceren. Kamers in de woning werden overhoop gehaald.

De familie is zwaar getroffen door de inbraak. Toen het gezin van het feestje thuis kwam, werden de inbraak en diefstal ontdekt. Niemand zou wat hebben gemerkt of gehoord.

De politie van het bureau Leiding is belast met het onderzoek.

Ergernis onder de consument: Te grote verschillen in prijzen voor dezelfde producten

Consumentenbond Suriname wil overal zelfde prijs voor een product

Bedrijfsleven en ministerie werken niet mee


De Consumentenbond Suriname ontvangt te vaak klachten van consumenten over prijzen van producten. Diverse producten worden her en der voor uiteenlopende prijzen te koop aangeboden. 'Dat kan natuurlijk niet', zegt voorzitter Rudy Balker van de consumentenorganisatie vandaag, zondag 14 december 2014, op de eigen website van de organisatie.

'Hoe is het mogelijk dat een product in supermarkt A voor een hogere prijs in het schap staat, dan in supermarkt B?', vraagt Balker zich nog steeds af. Tot nu toe blijkt het bedrijfsleven niet te willen luisteren naar de consument. Het is het bedrijfsleven dat in het kader van concurrentievoering zelf de prijs voor een product mag vaststellen.

En dus kan het gebeuren dat de consument bijvoorbeeld voor een grote pot Nescafé instantkoffie in de ene supermarkt Srd 16 betaalt en in aan andere winkel Srd 23!

Dit weekeinde bereikte de consumentenorganisatie een klacht van een consumente over een blik Nutrilon babyvoeding. Zij en haar man hadden elk in een verschillende winkel aan de Indira Gandhiweg een blik gekocht. Voor het ene blik moest Srd 32.50 worden betaald en voor het andere, in een andere winkel, Srd 36.50.

'Het goedkope blik is gekocht ergens aan de Indira Gandhiweg in een warenhuis en de dure bij winkel Lui's aan dezelfde weg', aldus de consumente.

De prijsverschillen zijn een doorn in het oog en een grote ergernis voor de consumenten.

Balker: 'Ik heb verschillende keren met het bedrijfsleven gesproken en vooral met het ministerie van Handel en Industrie. Maar, zij stellen zich op het standpunt, dat in verband met de liberalisering van de handel in de wereld de prijs van een product tot stand moet komen door concurrentie, vraag en aanbod. Wie de laagte prijs heeft zal meer verkopen. Daarom rukt de Economische Controledienst niet meer uit als het gaat om prijsopdrijving. Wij zijn het daarmee absoluut niet eens. De handel manipuleert en stelt zogenaamd prijzen vast.'

Internationale aankomst- en vertrekhal Zorg en Hoop binnenkort in gebruik

Eerste vlucht vanuit Zorg en Hoop International Terminal 19 december


De laatste voorbereidingen worden getroffen op vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo voor de ingebruikname van de internationale aankomst- en vertrekhal. Nu vinden buitenlandse vliegoperaties plaats vanuit de terminal van Gum Air, aangezien alleen die voldoet aan de internationale standaarden. 

De overheid werkt sinds 2012 aan een centrale aankomst- en vertrekhal voor buitenlandse vliegoperaties, vanuit het oogpunt van nationale veiligheid. Er is overeenstemming bereikt tussen de overheid, de SLM en Blue Wing Airlines. De oude SLM-terminal, die in huur was afgestaan aan Blue Wing, is met volledige toestemming van de SLM overgedragen aan de overheid. De eerste vlucht vanuit Zorg en Hoop International Terminal vertrekt vrijdag 19 december.

Het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) is de trekker van dit project, dat beoogt een centrale aankomst- en vertrekhal op Zorg en Hoop te hebben van waaruit alle vluchten vertrekken en binnenkomen. Alle overheidsdienstenm zoals de immigratie, Douane, Vreemdelingen Politie, Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Vsserij, BNV/CIVD worden permanent gehuisvest zijn op Zorg en Hoop. Hierdoor zal betere controle kunnen plaatsvinden op het internationale personen- en goederenverkeer en zal de transnationale criminaliteit beter gemonitord kunnen worden, zegt Mark Karg van BNV vandaag, ozndag 14 december 2014, op Starnieuws.

Vanaf Zorg en Hoop vertrekken dagelijks vluchten van en naar Georgetown, Guyana, uitgevoerd door Gum Air. De verwachting is dat meerdere luchtvaartmaatschappijen diverse bestemmingen zullen aandoen waardoor betere huisvesting en strengere controle alleszins gerechtvaardigd is. Er zijn plannen om te vliegen naar Boa Vista in Brazilië en Cayenne in Frans Guyana.

Het BNV is in 2012 begonnen met controle op de binnenlandse vluchten en deze operatie is een enorm succes geworden, stelt Karg. Er is rust op Zorg en Hoop en dagelijks worden er illegalen aangehouden en overgedragen aan de Vreemdelingen Politie. Ook verboden producten worden regelmatig in beslag genomen, zoals kwik, munitie en marihuana.

De binnenlandse operaties mogen nog vanuit eigen terminals gedaan worden. Alleen de buitenlandse operaties zullen centraal plaatsvinden.

De nieuwe terminal is helemaal gerenoveerd door de luchtvaartbedrijven en zij verlenen alle ondersteuning aan de overheid.

Het BNV heeft afgelopen vrjdag ter plekke vergaderd met CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname), het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, de Luchtvaartdienst, Blue Wing Airlines, Gum Air en de Immigratie Militaire Politie. De Douane was verhinderd. Er moeten nog wat 'puntjes op de i ' worden gezet. De nieuwe hal voldoet aan alle internationale vereisten en is reeds goed bevonden door CASAS. Het security gedeelte wordt voorlopig nog door het BNV gedaan door opgeleide security medewerkers. Zij ontvangen hun certificaten van de erkende luchtvaart instructeurs van de Johan Adolf Pengel Airport, de komende week.

Voorzitter vakbond bij Staatsolie: 'Succes en groei bedrijf mede te danken aan arbeidsrust'

Read: 'Staatsolie kent cultuur van eenheid en elkaar niet in steek laten'


Het succes en de groei van Staatsolie in de afgelopen 34 jaar is mede te danken aan de arbeidsrust die er praktisch altijd is geweest. Ook de bedrijfscultuur van eenheid en teamspirit heeft er toe bijgedragen dat de droom van de eerste directeur van Staatsolie, Eddy Jharap, is uitgekomen. Maar die rust is niet vanzelfsprekend. Woorden van Lloyd Read, voorzitter van de Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname (SWOS) gisteren tijdens zijn toespraak bij de ceremoniële opening van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 14 december 2014.

Read herinnerde de aanwezigen eraan, dat in de beginperiode van Staatsolie er nauwelijks ervaren medewerkers waren. Maar, door 'het geloof in eigen kunnen' van de directie heeft het bedrijf zich toch kunnen ontwikkelen.

Volgens Read is heerst bij Staatsolie een bedrijfscultuur van eenheid en elkaar niet in de steek laten. En die 'spirit' zorgt voor rust. Maar, dat is toch niet vanzelfsprekend, zei Read.

'Dat vraagt inspanning van twee kanten, van het management en de vakbond. De besluiten moeten daarom ook in partnership genomen worden', aldus Read die duidelijk maakte betrokken te willen worden bij belangrijke beslissingen. 'Als ik bij het beleid betrokken word, ben ik bereid verantwoordelijkheid te nemen.'

Ook Rudolf Elias, projectdirecteur van de raffinaderij en toekomstig directeur van Staatsolie, wees op het belang van samenwerking tussen alle geledingen in het bedrijf. 'Als werknemers hebben we een great job gedaan waar we trots op zijn, maar dat had niet gekund zonder het vertrouwen van de directie en de aandeelhouder om de 900 miljoen dollar beschikbaar te stellen.'

Aankomend directeur Staatsolie ruilt Nederlands paspoort in

'Statuten bedrijf verplichten Surinaamse nationaliteit voor directeur'


Rudolf Elias, die per 1 januari de nieuwe directeur wordt van Staatsolie, ruilt 2 januari zijn Nederlands paspoort in. 'In de statuten staat, dat het bedrijf gerund moet worden door een Surinamer. Ik ben in hart en nieren Surinamer, maar een Nederlands paspoort maakt dat je nergens een visum nodig hebt', aldus Elias vandaag, zondag 14 december 2014, op Starnieuws.

Elias zegt huidig directeur Marc Waaldijk op een geweldige manier leiding heeft gegeven. Hij zou dat overal ter wereld kunnen doen.

President Desi Bouterse heeft ervoor gezorgd dat Elias met een speciaal besluit de Surinaamse nationaliteit krijgt. Hij moet alleen zijn paspoort dan nog inruilen. Elis zal in de toekomst ervoor moeten zorgen dat bij alle buitenlandse reizen de visa in orde zijn. 'Daar zal Ria, de secretaresse van Marc, uitstekend voor kunnen zorgen', stelt Elias.

Hij vindt dat net als overal ter wereld de CEO van nationale oliebedrijven de nationaliteit van hun land moeten hebben. 'Misschien kunnen de statuten ooit gewijzigd worden in Personen van Surinaamse Afkomst. Maar, het zou niet correct zijn als een buitenlander de leiding heeft over Staatsolie. Mijn vader is heel oud geworden met zijn Surinaams paspoort.'

Waterforum Suriname streeft naar eigen kantoor

Mahabier ontvangt 1e 'wateraward' (Bron foto: Claudio Barker/de Ware Tijd)
Voorzitter Hindori wil in 2015 politiek betrekken bij waterproblematiek


Het Waterforum Suriname wil in 2015 een eigen kantoor. 'Nu vergaderen we bij mensen op hun kantoor. Mensen moeten ons kunnen vinden. We moeten een naambord, telefoon, website, bibliotheek en vakbladen hebben', aldus voorzitter Manodj Hindori vandaag, zondag 14 december 2014, in de Ware Tijd.

Het bestuur heeft een gebouw op het oog, maar Hindori wenst nog niet daarover uit te wijden. Ook heeft het Waterforum het benodigde budget van ruim dertigduizend Amerkaanse dollar nog niet beschikbaar. 'We zijn nog bezig met internationale organisaties. We hopen ook dat het bedrijfsleven kan inkomen.'

Hij stelt, dat de organisatie jonge capabele watermanagers zal moeten aantrekken. Zij zullen technische informatie en richtlijnen moeten geven aan geïnteresseerden. Ook kunnen zij werken aan duurzame oplossingen voor de waterproblematiek.

Hindori zegt zich ook sterk te gaan maken om de politiek in 2015 te interesseren voor het thema water. 'Wat willen ze in de toekomst met ons water? Via de politiek wordt de toekomst gebouwd.'

De pas afgestudeerde AdeKUS-studente Santusha Mahabier werd afgelopen vrijdag uitgeroepen tot winnaar van de eerste wateraward in Suriname. Zij ontving Srd 3.000voor het beste afstudeerverslag over water. Dat gebeurde in de Suralco Corner House aan de Waterkant.
 
Het Waterforum Suriname is een samenwerking aangegaan met Faculteit der Technologische Wetenschappen van de universiteit om studenten te stimuleren zich te verdiepen in duurzaam waterbeheer. De award zal ook studenten moeten prikkelen tot excellente prestaties.

Hindori zei bij de uitreiking van de prijs, dat het uitreiken van de award jaarlijks plaats zal vinden. Het verslag handelt overigens over een initiatief om standaarden te ontwikkelen voor fysische en chemische standaarden  voor de waterkwaliteit.

Eddy Jozefzoon: 'Nog dit jaar heeft Suriname de NV Surinaamse Spoorweg Maatschappij' - Werkgroep treinproject gaat over in SSM

Adviseur president voorziet geen problemen bij aanleg spoorlijn

'Voor problemen kunnen we oplossingen bieden, zelfs aanbieden nieuw perceel of woning'


Nog dit jaar kent Suriname de NV Surinaamse Spoorweg Maatschappij (SSM). Dat zegt Eddy Jozefzoon, adviseur van president Desi Bouterse en belast met het treinproject, vandaag, zondag 14 december 2014, in de Ware Tijd.

De regering zou volgens Jozefzoon onlangs het besluit genomen hebben om de SSM op te richten. De huidige werkgroep onder leiding van Jozefzoon die werkt aan de totstandkoming van een spoorbaan tussen Paramaribo en Onverwacht en later naar Zanderij zal overgaan in de SSM.

Bij dit honderd procent staatsbedrijf zullen, wanneer de trein vol in bedrijf is, zeker 250 mensen komen te werken. Het gaat dan onder andere om onderhoudsmonteurs, conducteurs en machinisten en spoorwegpolitie, aldus Jozefzoon. Een deel van deze mensen wordt nu al opgeleid om het werk te kunnen gaan doen.

Sinds de bekendmaking van de treinplannen begin november zijn veel positieve reacties gekomen, zegt Jozefzoon. Maar, er zijn ook bedrijven en burgers die de trein liever niet zien komen en er is zelfs een actiecomité opgericht tegen de komst van de lijn. En hoewel het niet makkelijk zal zijn, gaat hij er vanuit dat de knelpunten opgelost kunnen worden.

'De oplossingen die we kunnen bieden variëren van het uitbetalen van compensatie tot het op kosten van de overheid verplaatsen van woonhuizen en/of bedrijfsgebouwen. Ook het aanbieden van een alternatief perceel of huis behoort tot de mogelijkheden.'

Of de kosten hiervoor passen binnen het budget van de 130 miljoen euro, die geleend moet gaan worden van de Nederlandse bank ING, dat voor het project is uitgetrokken, wil Jozefzoon vanwege speculatiegevaar niet zeggen.
'Daar waar we moeten betalen, zullen we betalen. Dat geld is er.'
 

Fors tekort EBS opgelopen tot Srd 1.500 miljoen

Bedrijfsleven onderhandelt met EBS over energietarief


Het bedrijfsleven en de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) zouden dichtbij een oplossing zijn over het commerciële tarief dat betaald moet gaan worden voor stroomgebrik. 'Wij zijn nog in onderhandeling en zijn ondertussen dichtbij Srd 0,80 gekomen. Uitgangspunt is dat de EBS op 81 cent zat en wij in eerste instantie rond de 70 cent', zegt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van Suriname Business Forum en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, vandaag, zondag 14 december 2014, op Starnieuws.

Het bedrijfsleven vindt dat iedereen uiteindelijk naar een marktconform tarief moet gaan. De overheid moet dan subsidie verstrekken aan mensen die het echt niet kunnen betalen. Nu zullen de onderhandelingen met de EBS zich toespitsen op gefaseerde uitvoering en enkele groepen zullen moeten worden ontzien in eerste instantie.

Deze week zal ook in tripartiet verband (bedrijfsleven, vakbonden en overheid) verder worden gesproken over de positie van de EBS en de tarieven.

Tijdens een presentatie aan het bedrijfsleven is duidelijk geworden, dat de schuld van de overheid bij de EBS schrikbarend toeneemt. In 2005 was die schuld Srd 300 miljoen, maar dat is in 2013  opgelopen tot ruim Srd 1.500 miljoen. Het bedrijf wordt zwaar gesubsidieerd door de overheid. Per jaar groeit de vraag naar elektrische energie met gemiddeld 6 tot 8 procent.

Bilkerdijk zegt dat de cijfers die gepresenteerd zijn, nog verder worden aangepast, maar de trend is duidelijk te zien. Starnieuws verzuimt te vermelden waar, wanneer en door die cijfers gepresenteerd zijn.....

Gespreksonderwerpen 'Welgeinformeerd' zondag 14 december 2014 Radio Tamara, Amsterdam

Interview in studio met Wil Codrington, oud dagelijks bestuurslid Deelraad Centrum Amsterdam


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 14 december 2014, in het eerste uur van half zeven tot half acht (Nederlandse tijd), onder andere de volgende actuele gespreksonderwerpen:

* Opnieuw escalatie van geweld in verschillende steden in de VS als gevolg van de maatschappelijke achterstelling / discriminatie van Afro's.
Dramatische achterstand in het onderwijs en op de arbeidsmarkt veroorzaken structurele achterstelling van zwarten, met alle (gewelds)gevolgen van dien zoals branden en aanvallen op de politie. Kan Ferguson zich in de toekomst ook in Nederland afspelen? Zitten wij erbij, kijken wij ernaar en doen wij nog iets? Dames en heren verantwoordelijke politieke leiders?
Owen Venloo pleit voor een wettelijk quoteringsbeleid (15%) voor alle overheidspersoneel met een strenge sanctie bij niet nakoming. Anders zal Ferguson sneller dan wij denken ook hier ontstaan.

* De affaire burgemeester Onno Hoes van Maastricht.
Heeft Hoes zichzelf in deze situatie gebracht of is hier sprake van kwade opzet door PowNed en de betreffende jongen die een afspraak regelde met de burgemeester? Hoes heeft inmiddels aangekondigd, dat hij aangifte heeft gedaan tegen beiden om ook voor andere bekende Nederlanders helder te krijgen wat juridisch mag en wat niet mag.

* De PvdA zit in de hoek waar de klappen vallen.
Het lijkt erop, dat de peilingen ongeveer ook de verkiezingsuitslag weergeven, namelijk de PvdA ongever 10-11 zetels. Een dramatisch verlies. En als de VVD ook niet veel beter scoort, dan zou het wel eens snel gedaan kunnen zijn met het kabinet Rutte-Asscher, of niet? Premier Rutte heeft in ieder geval al geroepen dat het kabinet doorgaat, ongeacht de verkiezingsuitslag.

* Nog 2 weken en dan worden de gemeenten verantwoordelijk voor drie soorten zorg, namelijk Jeugdzorg, Zorg langdurig zieken en ouderen en Zorg voor arbeidsgehandicapten (sociale werkplaats).
Alom wordt gevreesd, dat deze gigantische en nooit eerder gedane operatie erg veel slachtoffers zal maken. Maar staatssecretaris Van Rijn verzekert, dat iedereen die op 31 december 2014 zorg heeft, die zorg ook zal hebben op 1 januari 2015. Het jaar 2015 en een deel van 2016 worden een soort overgangsjaren. Waar of niet waar wat de staatssecretaris beweert?

Van half acht tot half negen over Suriname en Surinamer:

- Het Surinaamse parlement, De Nationale Assemblee (DNA), is vleugellam geworden, omdat er niet vergaderd kan worden wegens gebrek aan quorum (geen 26 aanwezige parlementariërs, waardoor er geen meerderheid aanwezig is). De Algemene Beschouwingen en de begrotingsbehandelingen dreigen daardoor in de knel te komen met alle mogelijke gevolgen van dien voor de voor 25 mei 2015 te houden verkiezingen voor het nieuwe parlement. Er is duidelijk enige irritatie te bespeuren bij de coalitie-Assembleeleden zoals de NDP'ers Ricardo Panka, Melvin Bouva en André Misiekaba, die verbaal nogal hard tekeer zijn gegaan tegen journalisten die nabij het parlementsgebouw stonden. Het begin van het einde?

(Bron foto: Wil Codrington/Facebook)
- Een studio-interview met Wil Codrington, oud Groen Links dagelijks bestuurslid Deelraad Centrum Amsterdam. Enige jaren geleden is zij naar Suriname teruggekeerd, waar zij een functie heeft aanvaard bij het EBG-Onderwijs. In de studio vertelt zij over haar ervaringen in Suriname en hoe zij allerlei komende ontwikkelingen daar en hier inschat.

Het panel bestaat uit Owen Venloo, Natascha Adama en Iwan Bottse en als gast panellid Wil Codrington.

Dit programma wordt vanavond (zondag 14 december 2014) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Wereld FM, 99.4 FM ether en 104.6 kabel. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.