maandag 15 december 2014

Vijftig gezinnen in Commewijne krijgen bezette grond

Jenny Warsodikromo kwam bewoners te hulp.
Percelen op zo'n 3 hectare grond van plantage Amsterdam komen in handen staat


Vijftig gezinnen te Tamansarie in het district Commewijne, die al jarenlang wonen op andermans grond, krijgen die percelen. Na onderhandeling tussen de eigenaar en de overheid is besloten de percelen, die behoren tot plantage Amsterdam, in handen van de staat te plaatsen, zo bericht de Ware Tijd Online vanavond, maandag 15 december 2014. 

De rechtszaak die Intertrade Investment, eigenaar van de plantage, had aangespannen tegen de bewoners, is nu van de baan.

'Of de overheid de percelen, die totaal ongeveer drie hectare groot zijn, heeft gekocht of een andere overeenkomst heeft bereikt met de eigenaar, weet ik niet', zegt Ann Sadi, voorzitter van grondcommissie van de overheid in Commewijne. Zij wijst erop, dat het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond en Bosbeheer (RGB) het proces zal inzetten om in de komende tijd de bereidverklaringen in orde te maken.

'We zijn echt opgelucht dat er oplossing is gekomen in de zaak, want ik had geen hoop meer', zegt Mildred Nelstein, voorzitter van Actiegroep Amsterdam. Zij stelt, dat mensen nu voorbereidingen treffen om de grondstukken in orde te maken. De bewoners werden in april 2012 verrast met een brief, waarin stond dat ze op andermans grond wonen. De bewoners hebben toen aan de bel getrokken bij het NDP-Assembleelid Jenny Warsodikromo.

Zij en de bewoners hebben destijds in bijzijn van voorzitter Jennifer Geerlings-Simons van De Nationale Assemblee een gesprek gevoerd met Ray's Experts, die namens Intertrade Investment. onderhandelde. Lakradj Khedoe, directeur van Ray's Experts, had tijdens dat gesprek toegezegd de bewoners niet te laten ontruimen, de percelen in kaart te brengen en de prijzen van de percelen te zullen bepalen. De bewoners gingen niet akkoord met de betaling, waarna Intertrade Investment naar de rechter stapte.

Jongen (7) verdronken in zwembad 'De Wereld'

Toedracht verdrinking nog niet bekend


De 7-jarige jongen R.D. is vanavond, maandag 15 december 2014, verdronken in het zwembad 'De Wereld' aan de Marten Luther Kingweg. 

Volgens politiewoordvoerder Humphrey Naarden, in de Ware Tijd Online, was de jongen een geoefende zwemmer.

D. oefende voor zijn zesde zwemdiploma toen een iemand opmerkte dat de jongen op de bodem van het zwembad lag. Een ambulance werd ingeschakeld, maar pogingen om de jongen te reanimeren mochten niet baten.

Een arts heeft de dood vastgesteld, aldus Naarden. De politie van Houttuin onderzoekt de zaak verder

Voetbalbond informeert leden over profcompetitie 2015/2016

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Voor hulp opzetten competitie denkt SVB aan Clarence Seedorf

SVB gaat voetbalshop openen


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) wil in het competitieseizoen 2015/2016 starten met een profcompetitie. Het plan werd afgelopen vrijdagavond tijdens een algemene ledenvergadering uitgelegd in het Emile de Lafuente Sportcomplex besproken, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 15 december 2014.

Gedacht wordt aan een profcompetitie waaraan acht tot tien clubs kunnen deelnemen.

'Een profleague is de kortste weg om ons voetbal uit de malaise te halen waarin het zich nu bevindt. Clubs in zo’n league moeten streven naar maximale winst. Ze moeten hiervoor wel ook andere eisen stellen aan hun spelers, dan nu het geval is of misschien ontbreken. Er zal uitgekeken worden naar expertise die kan helpen bij het opzetten van zo’n competitie. Gedacht wordt aan het inroepen van de hulp van Clarence Seedorf. Kandidaat-ploegen voor een profleague zijn er voldoende. Op dit moment spenderen clubs al grote bedragen op jaarbasis. De profcompetitie moet aansluiten op de Caribbean Prof League die de CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) wil starten in 2015/2016’, werd de leden onder andere voorgehouden.

Verder zal de SVB een voetbalshop openen, die inkomsten moet genereren voor de ontwikkeling van het voetbal bij de lidbonden en lidverenigingen. Er komt ook een mega investering voor het jeugdvoetbal. Door technisch directeur Ro Kolf is hiervoor al een plan gemaakt.

Ook werd besproken hoe de FIFA-bonus van 500.000 Amerikaanse dollar uit de winsten van WK 2014, verdeeld zal worden onder de leden. Sowieso moeten lidbonden een project indienen die goed onderbouwd is. De bond moet ook eigenaar zijn van de faciliteiten waarvoor het geld aangevraagd zal worden. Clubs met jeugdploegen en jeugdontwikkelingsprogramma’s worden ook gestimuleerd.

Echtpaar (60 en 57) op luchthaven gepakt met ruim 3.7 kilo cocaïnepasta in bagage

Surinaams echtpaar tracht vier pakken cocaïnepasta land uit te smokkelen


De 60-jarige Ramdath K. en zijn 57-jarige echtgenote Niermalawatie K. zijn gisteren aangehouden op de J.A. Pengelluchthaven. 

Zij werden door het BID-Team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Politie Suriname gearresteerd, nadat vier pakken met cocaïnepasta in hun bagage was gevonden.

De pakken met inhoud hebben een totaal gewicht van 3.757 gram. Het echtpaar bezit de Surinaamse nationaliteit, aldus de afdeling Public Relations van het korps vandaag, maandag 15 december 2014.

Steeds meer illegale vuilstort op Curaçao

Vuilverwerker Selikor constateert in 2013 daling afvalaanbod


Door een toename van het aantal illegale stortplekken op Curaçao is een forse daling te constateren in het afvalaanbod op de vuilstortplaats Malpais. Dit wordt gesteld in het jaarverslag 2013 van vuilverwerkingsbedrijf Selikor, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 15 december 2014.

'Als gevolg hiervan hebben ook de bedrijfsopbrengsten van deze poot onder druk gestaan', zo staat in het verslag.

In 2013 is bij Malpais 143.930 ton afval ingezameld, een flinke daling ten opzichte van het jaar daarvoor toen 180.874 ton afval ingezameld werd. Het grootste deel van het afval dat door Selikor wordt ingezameld en op de stortplaats wordt verwerkt, is afkomstig van huishoudens, waaronder het afval dat wekelijks wordt opgehaald in de groene containers, maar ook het grofvuil en tuinafval.

Verder wordt afval ingezameld bij bedrijven, tijdens schoonmaakactiviteiten in woonwijken, langs hoofdwegen en tijdens opruimacties van illegale stortplaatsen.

Selikor heeft zo in 2013, 54.360 ton afval ingezameld. In 2012 was dit 72.183 ton. Bij Malpais is ook door particuliere afvaltransportbedrijven afval gedumpt, meer nog dan door Selikor zelf, namelijk 89.569 ton en in 2012 105.275 ton.

Boeing in Disney-jasje landt op Hato, Curaçao

(Bron foto: Antilliaans Dagblad/John van der Tol)
Vliegtuig Canadese WestJet beschilderd met Mickey Mouse en andere sterren


Een Boeing 737 in een Disney-jasje bracht gisteren om half vijf ‘s middags een bezoekje aan luchthaven Hato op Curaçao. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 15 december 2014.

Op de ‘magic plane’ staan tovenaar Mickey Mouse uit de film Fantasia, het kasteel van Assepoester en talloze sterren geschilderd. Zesentwintig schilders werkten 24 dagen aan de beschildering van het vliegtuig van de Canadese maatschappij WestJet.

Het vliegtuig werd in december 2013 opgeleverd. WestJet werkt nauw samen met Disney World in Orlando

'Voorzitter Vereniging van Veehouders Nickerie steelt vee van anderen en verkoopt ze'

36 Koeien van veehouder gestolen

Voorzitter Jaglal: 'Veehouder is een van de illegalen in Stalweide'


'De voorzitter van de VVN de heer Jaglal steelt vee van anderen en verkoopt ze', zegt veehouder Peno Ramsamoedj vandaag, 15 december 2014, in het Dagblad Suriname. Hij zegt bij iedere ontdekking  aangifte werd gedaan, maar vervolging blijft uit. Het probleem is volgens hem steeds aan het verergeren.

Volgens de boer zijn er a; 36 koeien van hem gestolen uit de Stalweide. Hij beweert dat vaak vee van hem opnieuw wordt gebrandmerkt door het bestuur van de Vereniging van Veehouders in Nickerie (VVN) en verkocht.

Er wordt echter duidelijk aangegeven in het statuut van de vereniging, dat er geen brandmerk geplaatst mag worden op een bestaand brandmerk. 'Ik heb zelfs een keer gezien hoe zij een koe van mij opnieuw brandmerkten en aan het laden waren voor de verkoop.'

Jaglal doet volgens de veehouder niets aan het Stalweide. Hij ontvangt het contributiegeld en weideloon maar laat alle vee uitsterven.

De voorzitter van zegt in een reactie, dat de uitspraken van Ramsamoedj naar het rijk der fabelen verwezen kunnen worden. 'Als hij weet dat ik zijn vee steel, laat hij dan naar de politie gaan. Deze man is een van de illegalen in de Stalweide. Hij betaalt sinds 2010 geen contributiegeld en weideloon. Aanstaande woensdag zal zijn vee door de deurwaarder ontruimd worden uit de Stalweide', aldus Jaglal.

Brunswijk (ABOP) over mogelijke samenwerking met Nieuw Front Plus: 'Vele varkens maken spoeling dun'

ABOP-voorzitter houdt zich nog op de vlakte over samenwerking met wie dan ook


Assembleelid en voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij (ABOP) Ronnie Brunswijk zegt vandaag, 15 december 2014, in het Dagblad Suriname, dat hij op dit moment geen voordelen ziet in een eventuele samenwerking met de combinatie van de zeven samenwerkende partijen, Nieuw Front Plus, (VHP, NPS, BEP, PL, KTPI, SPA en DA’91). 

‘Vele varkens maken de spoeling dun’, stelt de politicus. Brunswijk is van oordeel, dat bij het uitkiezen van een samenwerkingspartner zijn partij duidelijk de voordelen daarvan moet kunnen inzien. Op dit moment bestaat het mammoetblok uit zeven politieke organisaties. Indien de ABOP zich aansluit, wordt het verder opgetrokken naar acht. ‘Hoe zou de verdeling dan moeten zijn?’, vraagt Brunswijk zich af.

Zoals de huidige stand van zaken zijn, zegt hij dat zijn partij ervan uitgaat dat zij alleen sterk genoeg is om twee tot drie zetels in Paramaribo te halen. Met een samenwerking van acht partijen zou hij misschien maar één plaats toegewezen krijgen.

‘Mi mus man si mi strati en tak’ dati dya bun. Als ik zie dat er geen voordeel is, ‘dan mi no de’.’ Brunswijk wil bij de komende algemene vrije en geheime verkiezingen duidelijk tonen, dat zijn partij flink is gegroeid en stelt hij zich daarom ook op om het maximale uit het beschikbare aantal zetels van Paramaribo te halen. Over een eventuele samenwerking met de Nationale Democratische Partij (NDP) wil hij liever nog niets zeggen. De partij gaat volgens hem uiterlijk in januari 2015 formeel bekendmaken hoe zij de verkiezingen zal ingaan.

Brunswijk heeft eerder aangegeven dat BEP-leider Celsius Waterberg niet met de ABOP durft samen te werken. De ABOP-leider stelt, dat Waterberg weet dat de mensen in het binnenland Brunswijk als de leider zien. Dat zou volgens Brunswijk inhouden, dat de BEP dan onder de ABOP zal moeten werken. ‘De mensen kennen Waterberg niet.’

Volgens de ABOP-leider is een stem voor BEP, een stem voor Santokhi als president, omdat hij de presidentskandidaat van het mammoetblok is. Brunswijk heeft zijn mensen in het binnenland voorgehouden, dat als ze stemmen op de ABOP zij dan hun eigen presidentskandidaat kunnen voordragen. Uiteindelijk werd hij de kandidaat van zijn partij. De VHP wordt volgens Brunswijk de grootste partij in die combinatie.

LVV-coördinator Nickerie en SPBA-voorzitter vliegen elkaar in de haren

Oemraw zou lijden aan dementie....
Leden Padieboeren Associatie willen dat Van der Kooye opstapt

Van der Kooye: 'SPBA-voorzitter Oemraw moet zich laten onderzoeken'


Harinnanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), zegt dat zijn leden en het bestuur van oordeel zijn, dat de coördinator van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in Nickerie, Guido van der Kooye, moet opstappen en de deuren van zijn kantoor moet sluiten.

Oemraw zegt, dat hij steeds de problemen binnen de rijstsector aankaart zonder dat de LVV- coördinator actie onderneemt. 'Van der Kooye is geen deskundige op het gebied van de rijstsector. De boeren willen hem niet. De deuren van het LVV-kantoor kunnen gesloten blijven', aldus Oemraw.

Van der Kooye zegt vandaag, maandag 15 december 2014, in reactie hierop in het Dagblad Suriname, dat op momenten waarop de SPBA-voorman, Oemraw, gesprekken met hem voert, hij heel erg positief en hoopvol gestemd is. 'Toch geeft hij daarna via de media aan dat er heel wat zaken zijn die niet goed verlopen binnen de rijstsector. Ik heb geconstateerd, dat het hem weinig scheelt als andere boeren problemen ondervinden. Pas als hij zelf negatieve gevolgen ondervindt van problemen binnen de rijstsector raakt hij helemaal van kant.'

De LVV-coördinator zegt dat Oemraw wegens persoonlijk belang zitting heeft in de SPBA. 'Omdat hij vanwege problemen met het pompgemaal in Wageningen verlaat is met inzaaien, gaat plotseling niets meer goed in de rijstsector. Maar, dementie is iets dat wij niet moeten onderschatten en misschien kan ik het optreden van Oemraw in dat opzicht plaatsen. Hij moet zich laten onderzoeken.'

'Geruzie tussen Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten gevaar voor koninkrijk

Pieter van Vollenhoven: 'Gebrek aan elan voornaamste probleem voor koninkrijk'


Het voortdurende geruzie tussen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten is een gevaar voor het koninkrijk. Dat zegt Pieter van Vollenhoven in een interview met de Volkskrant, aldus meldt het persbureau Novum vandaag, 15 december 2014. 

'De vele huidige onderlinge verwijten kunnen het koninkrijk gaan op- en openbreken. Het gebrek aan een nieuw inhoudelijk en aansprekend elan is het voornaamste probleem voor het koninkrijk geworden', aldus Van Vollenhoven, die lid is van het Koninklijk Huis, dat van oudsher nauwe banden met de eilanden onderhoudt. Hij is ook voorzitter van het Comité Koninkrijksrelaties, een groep vooraanstaande personen die sterke onderlinge banden bepleit tussen Nederland en de Caribische (ei)landen.

Het is komende maandag Koninkrijksdag, een vrije dag in het overzeese deel van het koninkrijk. Koning Willem-Alexander woont 's avonds in Amsterdam het jaarlijkse Koninkrijksconcert bij.

In de Rolzaal op het Binnenhof wordt maandagmiddag met een symposium herdacht dat koningin Juliana zestig jaar geleden het Koninkrijksstatuut tekende, waarin de verhoudingen tussen Nederland en de (toenmalige) Nederlandse Antillen werden vastgelegd - op weg naar een onafhankelijkheid die er (anders dan voor Suriname) nooit is gekomen.

AZP start 2015 onderzoek naar infectie's en bloedvergiftiging onder baby's en kinderen

Ziekenhuis wil weten hoe ernstig aandoening sepsis is in Suriname


Een onderzoek naar infectie en sepsis of bloedvergifting bij ruim honderd baby’s en kinderen moet uitwijzen hoe ernstig deze aandoening in Suriname is en wat voor invloed die heeft. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is van plan begin 2015 te starten met het onderzoek dat ongeveer een jaar zal duren. 

Zaalarts van de kinderafdeling Rens Zonneveld zegt vandaag, maandag 15 december 2014, in de Ware Tijd, dat dit onderzoek noodzakelijk is, omdat het aantal baby’s dat last heeft van deze problemen groot is.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het wetenschappelijk onderzoekscentrum (SRCS) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), waar Rens assistent is.

'Wij krijgen deze kinderen bijna dagelijks op onze afdeling. Infectie en sepsis bij kinderen is een veel voorkomend probleem met een grote impact bij deze groep. Ze worden er ziek van, maar sterven ook aan de gevolgen. De baby's die net geboren zijn hebben er vaak last van.'

Met het onderzoek wordt een poging gedaan om de oorzaken van de aandoening in kaart te brengen en stoffen in het bloed te onderzoeken en te bepalen hoe ziek de kinderen zijn en zodoende de therapieën aan te passen, waar dat nodig is.

Infectie en sepsis komen volgens Zonneveld veel voor in Paramaribo en in het binnenland, maar tot op heden is nog niet exact bekend wat de invloed ervan is.

Vermoedelijk dronken echtpaar overvallen door taxichauffeur

Chauffeur duwt man in goot, slaat vrouw en gaat er vandoor met telefoon


Een echtpaar is in de nacht van vrijdag op zaterdag door een taxichauffeur beroofd vlak voor de woning van het stel aan de Mangolaan. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 15 december 2014.

Uit het onderzoek van de politie en uit de verklaringen blijkt, dat het koppel voor een bar aan de Anamoestraat een taxi had besteld. Toen zij voor hun woning uitstapten, duwde de taxichauffeur de man eerst in de goot en bracht de vrouw een vuistslag toe in haar gelaat. Vervolgens reed de chauffeur met medeneming van de telefoon van de vrouw weg.

Het echtpaar verkeerde vermoedelijk onder invloed van alcohol. De taxichauffeur is nog voortvluchtig. De politie van het bureau Geyersvlijt onderzoekt deze zaak.

6e Editie Curaçao North Sea Jazz Festival start met gratis concerten Juanes en Oscar D'Leon

Zesde Jazz Festival stat donderdag 3 september 2015 bij Piscadera Bay


De zesde editie van het CuraçaoNorth Sea Jazz Festival (CNSJF) opent donderdag 3 september 2015 met een groots gratis evenement op het festivalterrein bij het World Trade Center bij Piscadera Bay.  De artiesten Juanes en Oscar D’Leon zullen dan hun opwachting maken. 

Juanes is volgens Fundashon Bon Intenshon de meest succesvolle en belangrijkste Latin rock pop artiest van de laatste jaren. Zijn single ‘La Camisa Negra' haalt in verschillende landen de nummer 1-positie.


Inmiddels heeft de Colombiaanse zanger meer dan 15 miljoen albums verkocht wereldwijd en heeft hij onder andere 20 Latin Grammy Awards, twee gewone Grammy Awards en 9 MTV Awards op zijn naam staan.

Meer informatie over de verspreiding van de toegangskaarten voor het evenement wordt later bekendgemaakt, zo laat Fundas- hon Bon Intenshon weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 15 december 2014.

Salsazanger OscarD’Leon is volgens de organisatie met een carrière van meer dan veertig jaar een van ‘s werelds toonaangevende Latin-muzikanten.

Onderwater clean-up bij Boka Samí, Curaçao

(Bron foto: Turtle Ray Productions)
Duikers houden schoonmaakactie onder en boven water


De Dive Taskforce op Curaçao heeft huisgehouden in Boka Samí. Duikers hielden een grote schoonmaakactie onder en boven water, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 15 december 2014.

Tien duikscholen deden mee aan de actie en ongeveer vijftig personen staken de handen uit de mouwen onder de zeespiegel en vijfentwintig op het vasteland.

Volgens een van de deelnemers werd er in totaal een halve 20-voets (6,1 m) container gevuld met afval.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Plan VVD en SP voor gemenebest is kansloos

PvdA, D66, ChristenUnie en Groenlinks nemen afstand van initiatief

Fracties in Tweede Kamer pleiten juist voor meer samenwerking tussen landen


Het voorstel van de VVD en de SP in de Tweede Kamer om het Koninkrijk om te vormen tot een vrijblijvend gemenebest lijkt volstrekt kansloos. Het debat is amper begonnen of vier Tweede Kamerfracties schieten het idee al af, nog voordat het in januari in de wandelgangen van het Interparlementair Koninkrijksoverleg aan de orde kan worden gesteld door de bedenkers André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 15 december 2014.

PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks nemen vandaag in een opiniestuk in de krant nadrukkelijk afstand van de initiatiefnota van de liberalen en de socialisten om het Statuut voor het Koninkrijk af te danken.

De Tweede Kamerleden Roelof van Laar (PvdA), Wassila Hachchi (D66), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) grijpen Koninkrijksdag aan om juist voor meer samenwerking tussen de landen te pleiten. Zij vrezen dat er in een losser staatsverband geen mogelijkheid meer is om gezamenlijk tegen misstanden op te treden. Tegelijkertijd doen zij de oproep de Koninkrijksbanden beter te benutten om in gezamenlijkheid doelen te verwezenlijken.

De vier partijen erkennen overigens, dat het Koninkrijk niet perfect functioneert. Zij verwijzen naar de Nederlandse overheersing in de Rijksministerraad, waardoor Den Haag door de andere landen soms als een tegenstander wordt ervaren.

Hoewel het CDA zich niet bij het publieke pleidooi van deze vier heeft aangesloten, is van de christendemocraten bekend, dat ook zij weinig op hebben met het VVD/SP-plan. Maar, zo laat Madeleine van Toorenburg (CDA) weten, voordat de partij stelling neemt, wil het eerst van de landen horen wat die zelf willen.

 'De initiatiefnota van VVD en SP loopt op de evaluatie vooruit. De verklaring van de andere fracties neigt evenwel ook ietwat vooruit te lopen, maar dan de andere kant op. Wij willen objectief en volledig vrij de evaluatie ontvangen, beoordelen en onze conclusies trekken. Vandaar dat wij niet hebben mee getekend. Dat gezegd hebbende, het gebaar waarderen wij wel', aldus Van Toorenburg.

De gelegenheidscoalitie VVD/SP kan dus uitsluitend op de steun van de PVV van Geert Wilders rekenen. Dit trio komt in de Tweede Kamer niet verder dan 71 (van de 150) zetels en bezit in de Senaat (ook na de aanstaande verkiezingen) evenmin een meerderheid. Op Curaçao, Aruba en Sint Maarten bestaan, ondanks alle gemor over de Nederlandse dominantie, helemaal geen politieke meerderheden voor het doorsnijden van de Koninkrijksband.

Meerzorg geteisterd door drugsverslaafden

Bewoners willen overlast door jonge junkies en diefstallen op politieke agenda


Meerzorg, in het district Commewijne, wordt al enige tijd geteisterd door drugsverslaafden. Volgens verschillende buurtbewoners zijn het vooral jonge junkies die groenten, vruchten, kippen, doksen, schapen en gascilinders stelen. Ten einde raad hebben de bewoners van Meerzorg een beroep gedaan op het lokale VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing met het verzoek om deze kwestie in het parlement te bespreken.

'Deze mensen planten en kweken in hun vrije tijd om in hun eigen behoefte te kunnen voorzien en het is erg hinderlijk voor hen als ze in de ochtend wakker worden of als ze thuis aankomen en merken dat iemand ervandoor is met hun spullen. Er zijn buurtbewoners bij mij langs geweest van wie doksen, schapen en plantjes zijn gestolen', zegt Girjasing vandaag, 15 december 2014, in het Dagblad Suriname. Volgens hem raken de mensen door de diefstallen gedemotiveerd.

De politie van Meerzorg schiet de slachtoffers wel te hulp en sluit de verslaafden in, maar wanneer ze na twee weken worden vrijgelaten vervallen ze in hun oude gewoonte.

'De mensen willen dat de drugsverslaafden voor een langere periode uit de gemeenschap worden gehaald. Ze willen dat de regering deze groep opneemt in een afkickcentrum, zodat ze van hun verslaving afkomen.'

De volksvertegenwoordiger zegt verder, dat in het verleden bij internationale activiteiten als Carifesta de drugsgebruiker voor geruime tijd uit de gemeenschap werd verwijderd. Hij heeft de buurtbewoners toegezegd om deze kwestie onder de aandacht van de regering te brengen.

PLO wil in januari nieuwe tariefvoorstellen indienen bij regering

Bushouders vinden huidig tarief achterhaald

Mogelijk nieuw tarief van Srd 2


De Particuliere Lijnbushouders-organisatie (PLO) wil in januari nieuwe tariefvoorstellen bij de regering indienen. De bushouders vinden de bestaande tarieven achterhaald en de organisatie snakt al zes jaar naar een verhoging. PLO heeft voor het uitrekenen van de nieuwe tarieven een consultant aangetrokken. Dat bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 15 december 2014.

'We willen liever vandaag dan morgen een tariefverhoging, anders kan de sector helemaal doodbloeden. Vroeger konden we een bus kopen voor 25.000 Amerikaanse dollar, maar nu moeten wij hiervoor meer dan 50.000 neertellen', zegt John Mahadewsingh, voorzitter van de PLO.

Hij wil nog niet zeggen met hoeveel procent de tarieven verhoogd moeten worden. Het PLO-bestuur heeft in augustus in een gesprek met vicepresident Robert Ameerali de wens van de bushouders voor aanpassing van de tarieven overgebracht. Ameerali heeft de PLO gevraagd nieuwe tariefvoorstellen aan te dragen.

Mahadewsingh maakt zich niet druk om de vraag of de regering welwillend is om de verhoogde tarieven in te voeren vóór de verkiezingen aangezien dit tot stemmenverlies zou kunnen leiden. 'We hebben geen baat bij verkiezingen. We willen die verhoging om onze toekomst te garanderen.'

Buschauffeur Rayen Rotsburg kiest over deze kwestie een middenweg. 'Het kan dat ze de verhoging doorvoeren, maar de kans daarvoor is ook klein. Vooral schoolkinderen zullen direct met de verhoging te maken krijgen en dat is een groot deel van de jeugd.'

Hij ziet graag dat de verhoging wordt vastgesteld op Srd 2 en gefaseerd wordt doorgevoerd. Rotsburg noemt de verhoging noodzakelijk. 'Een nieuwe band kost nu ongeveer Srd 600, terwijl dat een paar jaren Srd 350 was.'

NPS-vergadering te Moengo krijgt bezoek van ABOP-voorzitter Brunswijk

Goede relatie tussen NPS en ABOP..... (Bron foto: Dagblad Suriname)
NPS maakt zich sterk voor VOS-onderwijs in Marowijne

Brunswijk: 'NPS is goed voor ontwikkeling van Suriname'.....


De voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, gaf afgelopen zaterdagavond op partijvergadering te Moengo aan, dat onder andere de beschikbaarheid van onderwijs op VOS-niveau (Voortgezet Onderwijs voor Senioren) in het district Marowijne gezien wordt als een opdracht aan de NPS en niet een mededeling. Het district ontbeert al jaren onderwijs op VOS-niveau. 

Tot ieders verrassing werd de vergadering plotseling met een bezoekje vereerd door Ronnie Brunswijk, voorzitter en Assembleelid van de ABOP. Hij wilde de voorzitter van de NPS groeten en hield het publiek voor, dat hij hele goede ervaringen heeft met de NPS en dat de partij goed is voor de ontwikkeling van Suriname, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 15 december 2014.

De vergadering had tot doel partijgenoten en sympathisanten te informeren over de stand van zaken met betrekking tot de politieke situatie in Suriname en de vorderingen die zijn geboekt met de samenwerkende partijen voor de verkiezingen van 25 mei 2015.

De NPS-voorzitter zei verder, dat de partij zich sterk maakt om weer een zetel in Marowijne te verkrijgen en spoorde de NPS’ers aan om niet te zwichten voor de vele uitdagingen die de komende maanden op hun weg zullen komen. Het aanbieden van geld om te stemmen op andere partijen haalde Rusland als een van de voorbeelden aan.

De NPS heeft op regionaal niveau afspraken gemaakt en in de week van 15 december starten de gesprekken voor een mogelijke samenwerking op niveau van De Nationale Assemblee.

Kinderen tot 16 jaar en 60+'ers mogen gratis gaan 'treinen'

Overheid stelt gratis Openbaar Vervoer-jaarkaart ter beschikking

'Trein past in sociaal contract dat president met bevolking sloot'


Kinderen tot zestien jaar en 60+'ers krijgen een gratis Openbaar Vervoer (OV)- jaarkaart van de overheid, waardoor zij straks niet hoeven te betalen voor vervoer met de trein tussen Paramaribo en Onverwacht. De leider van het treinproject, raadaadviseur Eddy Jozefzoon, zegt vandaag, maandag 15 december 2014, in de Ware Tijd, dat onderzoek wordt gedaan naar de prijs van een kaart voor andere reizigers. 

Volgens Jozefzoon is de prijs van openbaar vervoer wereldwijd een kwestie van politieke keuzes. 'In sommige landen is het openbaar vervoer voor iedereen gratis. Wij kijken nog naar de verschillende opties qua subsidie. Maar de overheid betaalt mee. Deze trein past in het sociaal contract dat de president met de bevolking heeft gesloten.'

De adviseur van de president weet zeker dat de treinverbinding er komt, ondanks kritieken op het plan van de overheid om de spoorlijn aan te leggen. Hij verwacht er ook met de actiegroep van de bewoners en bedrijven van de Indira Gandhiweg uit te komen. Deze groep wil dat het spoor een stuk westelijker of oostelijker in de weilanden komt te liggen zodat hun bedrijven en woningen geen last van ondervinden.

'Dat alternatief zou juist veel meer geld kosten, omdat we dan de eigenaren van al die weilanden moeten onteigenen. En er zijn internationale regels die het niet toestaan landbouwgronden te gebruiken hiervoor. Dus dat is geen optie', beweert Jozefzoon.

De overheid kan verschillende oplossingen aandragen; van het uitbetalen van compensatie tot het op kosten van de overheid verplaatsen van woonhuizen en of bedrijfsgebouwen. Ook het aanbieden van een alternatief perceel of huis behoort tot de mogelijkheden.

Doekhie: 'Ik ga echt geen 250 kilometer reizen om te horen dat er geen quorum is'

NDP-Assembleelid reageert op kritieken op zijn afwezigheid in parlement


Het NDP-Assembleelid en hoofdbestuurslid van partij lijkt zich niets aan te trekken van kritieken van fractiegenoten en anderen die er moeite mee hebben dat hij vaak afwezig is bij vergaderingen van de Assemblee.

'Ten eerste hebben vier artsen die mij behandelen mij afgeraden om mij teveel te vermoeien. Ik moet vijf dagen per week voor behandeling in het ziekenhuis zijn. Daarnaast heb ik het heel druk met politieke activiteiten in Nickerie. Wij zijn dichtbij de verkiezingen en mijn prioriteit is zoveel mogelijk zetels te behalen in Nickerie. Ik ga echt geen 250 kilometer afleggen om te horen dat er geen quorum is', zegt Doekhie vandaag, maandag 15 december 2014, op Starnieuws.

De politicus stelt, dat het voor hem belangrijk is om de verkiezingen te winnen. 'Dat doe je niet met vergaderingen in De Nationale Assemblee. Als er belangrijke wetten worden behandeld, dan ben ik daar. Dat heb ik bewezen toen de sociale wetten werden behandeld en de begroting. Tot diep in de nacht, ondanks mijn gezondheid, was ik er. Als de begroting van Binnenlandse Zaken op de agenda staat of de treinverbinding, zal ik er zeker zijn.'

Doekhie weet niet of hij er zal zijn voor de huishoudelijke en openbare vergadering die voor morgen zijn uitgeschreven. 'Dinsdagavond ben ik wel in Ocer, want dan komen de coördinatoren van alle districten bij elkaar om te praten over de stand van zaken. Nickerie is helemaal klaar en heeft een heel plan uitgewerkt. Wie mij zo graag wil zien en mij mist, is welkom om zeven uur in Ocer', aldus Doekhie.

Hij laat verder weten, dat hij Assembleevoorzitter Jennifer Simons en fractieleider Ricardo Panka op de hoogte heeft gesteld over zijn situatie. Hij laat ook steeds via fractiegenoten weten of hij er zal zijn of niet.

'Het was van te voren duidelijk dat er geen quorum zou zijn voor de vergadering van donderdag. Een NDP-Assembleelid lag in het ziekenhuis, terwijl een andere uitlandig was. Nieuw Suriname had al van te voren meegedeeld dat niet meegewerkt zou worden aan quorum. Als je niet zeker weet dat je quorum hebt, moet de vergadering niet worden uitgeschreven, want het kost het land Srd 75.000 per dag. Ik ga echt niet naar een huishoudelijke vergadering om mee te beslissen wie naar Marokko gaat of een ander land. Voor mij is het veldwerk belangrijk. In Nickerie hebben we scholen gebouwd, een ziekenhuis, een apotheek, we hebben Kinderdag gevierd, volgende week is er een pop Jawa, we hebben wijkvergaderingen. Ik ga mijn tijd niet verspillen in de Assemblee als er geen belangrijke wetten worden behandeld die hard nodig zijn voor het volk', stelt Doekhie.