woensdag 17 december 2014

Korps Politie Suriname ontvangt motoren en computers van Chinese ambassade

(Bron foto: Chinese ambassade in Paramaribo)
Ambassadeur China vraagt verscherping bescherming Chinezen en Chinese ondernemingen

Weer Chinese donatie 'in ruil' voor gunst....


Ontving het ministerie van Justitie en Politie donderdag 13 november twee laptops, een printer en een beamer van de Chinese ambassade, waarbij ambassadeur Yang Zigang minister Edward Belfort verzocht om lopende zaken van Chinezen in orde te maken, zoals de ruim 400 aanvragen voor verblijfsvergunningen, vandaag, woensdag 17 december 2014, schonk de ambassade het Korps Politie Suriname onder andere motoren en computers.

En ook deze keer leek de ambassadeur een gunst te vragen in ruil voor de donatie. 'Ik hoop dat het Korps Politie Suriname zijn verantwoordelijkheid op zich kan nemen om de bescherming van Chinezen en Chinese ondernemingen te verscherpen', zei Yang Zigang vandaag bij de overhandiging van de schenking aan het korps, zo bericht de Ware Tijd Online 's avonds.

De ambassadeur benadrukte de goede samenwerking die er is met het korps. Ook Xiao Qingliang, voorzitter van de Association of Chinese Enterprises in Suriname en Thomson Cheung, vicevoorzitter van de Suriname Chinese United Association vroegen aandacht voor het probleem van de verminderde veiligheid.

Korpschef Humphrey Tjin Liep Sjie zei het signaal van de Chinese leiders te hebben begrepen. 'Je proeft dat het bij hen leeft, dat ze graag hebben dat de politie de veiligheid voor hen beter aanpakt. Dat ondersteunen wij volledig. Alle delen van de Surinaamse samenleving krijgen van ons de aandacht die zij verdienen.'

Hij bevestigde dat deze groep vaak doelwit is van overvallen waarbij vuurwapengeweld wordt toegepast. Dit is te verklaren, omdat de meeste ondernemers in Suriname nu eenmaal van Chinese afkomst zijn. 'Het heeft onze volledige aandacht dat ondernemers in Suriname zo veilig mogelijk hun bedrijf moeten kunnen exploiteren.'

Districtsraad Commewijne wil beter toezicht op kermisactiviteiten

Districtsraad: 'Er wordt ook gegokt en gedobbeld tijdens wekelijkse kermis'

Districtscommissaris: 'Er is niets aan de hand'


De districtsraad van Commewijne eist dat er beter toezicht en betere regelgeving komt met betrekking tot de kermisactiviteiten die al enkele maanden worden gehouden in Meerzorg. Het districtsraadslid Marlon Budike zegt vandaag, woensdag 17 december 2014, dat de kermisorganisator onder de noemer van vermakelijkheid kermisactiviteiten houdt, maar er zou vooral ook gegokt en gedobbeld worden onder de tenten. 

Zowel de ressortraad van Meerzorg als de districtsraad heeft hiervoor aandacht gevraagd van de districtscommissaris van Commewijne, Remy Pollack. Dit heeft echter geen resultaat opgeleverd.

‘Wij hadden reeds met de vorige districtscommissaris Ingrid Karta-Bink afgesproken dat alleen in de vakantie er kermisactiviteiten kunnen worden gehouden, maar reeds enkele maanden zien wij dat er wekelijks kermis wordt gehouden.’ 

Budike vindt dat vooral de jeugd in Commewijne het verkeerde pad kan opgaan. Bovendien werkt dit oneerlijke concurrentie in de hand. ‘Deze man betaalt geen belasting voor al dat gedobbel, terwijl de casino’s wel een bepaald deel van de opbrengsten moeten afstaan aan de overheid. Dat is oneerlijk.’

Daarnaast klagen buurtbewoners bijna dagelijks over geluidsoverlast als gevolg van de kermisactiviteiten. Bovendien laat de hygiëne van de toiletgroepen en de keukens te wensen over.

‘Wij hebben geen problemen met de ondernemer. Wij willen alleen dat alles volgens wet- en regelgeving geschiedt. Als die man wil dobbelen en gokken, hoort hij als eerste een vergunning aan te vragen, zodat de Staat eraan kan verdienen. Neem gewoon een permanente vergunning, hou je aan de regels en doe je dingen op een legale manier. Zorg voor een goede keuken en een toilettengroep.’ 

Budike hoopt dat Pollack alsnog oor heeft voor deze problemen. Volgens de districtscommissaris is er in ieder geval niets aan de hand. ‘De man is een ondernemer en hij heeft geïnvesteerd. Zijn investeringen moet hij terug kunnen verdienen. Als de districtsraad problemen heeft, moet ze maar de bevolking mobiliseren om maar niet naar de activiteiten te gaan.’

SML neemt beheer tractoren commissariaat Nickerie over

Overdracht signaal dat veel gedaan wordt voor rijstsector


Het bestuur van de Stichting Machinale Landbouw (SML) heeft vandaag het beheer van vijf tractoren van de overheid op zich genomen. Het gaat om de nieuwe landbouwmachines die minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij eerder geschonken heeft aan het commissariaat in Nieuw Nickerie, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 17 december 2014.

Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh heeft de tractoren vandaag overgedragen aan voorzitter Jurmen van Ommeren.

Joeloemsingh is blij met de overdracht, omdat hiermee een signaal naar de rijstboeren gestuurd wordt dat veel gedaan wordt voor de sector om de productiekosten te drukken.

De tractoren zullen ingezet worden in en buiten Wageningen. Volgens Van Ommeren kan elke boer zich melden om zijn grondbewerking te laten uitvoeren.

Het bestuur heeft nu veertien tractoren en een aantal korte en lange boom graafmachines. De graafmachines worden nu al ingezet om de loos- en irrigatieleidingen op te schonen voor rijstboeren in en buiten Wageningen. 'Het gaat er niet om dat wij de machines gratis inzetten, maar wel tegen een aantrekkelijke prijs waardoor de boer er ook voordelen aan heeft.'

Consumentenbond Suriname: Nepotisme moet met wortel en tak bij Consumentenzaken worden uitgeroeid

Consumentenbond zou uit promovideo Consumentenzaken HI zijn geknipt


'Nepotisme bij de afdeling Consumentenzaken van het ministerie van Handel en Industrie (HI) moet met wortel en tak worden uitgeroeid.' Woorden vandaag, woensdag 17 december 2014, van de voorzitter van de onafhankelijke Consumentenbond Suriname, Rudy Balker.

Hij reageert op uitspraken van het hoofd van Consumentenzaken, Danielle Sumter, die op 10 december in het Dagblad Suriname heeft aangegeven, dat alle vier consumentenorganisaties voor vergaderingen worden uitgenodigd.  Zij reageerde op het feit, dat de Consumentenbond Suriname geen zitting heeft genomen in het nieuwe Consumentenplatform.

Voor de Consumentenbond Suriname is het probleem echter, dat staatsmiddelen op basis van willekeur worden besteed en op discriminatoire wijze worden aangewend.

Balker: 'Het sprekende voorbeeld hiervan is het willens en wetens manipuleren van een video over de afdeling Consumentenzaken waarin duidelijk met naam en toenaam de naam van een consumentenorganisatie en haar voorzitter worden genoemd, terwijl informatie over en van de Consumentenbond Suriname eruit is geknipt. Die video is met gelden van de belastingbetaler op televisie uitgezonden.'

Balker zegt verder, dat als er niet onmiddellijk wordt opgetreden en hieraan een einde wordt gemaakt, alle democratische middelen zullen worden aangewend om aan deze volgens hem verwerpelijke handeling van de afdeling Consumentenzaken een einde te maken.

'Alle hoop is gevestigd op minister Don Tosendjojo van Handel en Industrie met wie de Consumentenbond Suriname vandaag uitgebreid heeft gesproken over actuele zaken inzake prijsopdrijving', aldus Balker.

Leverancier handelsbedrijf in Albina overvallen en mishandeld

Onder vier overvallers een vrouw

Politie arresteert twee verdachten


Een leverancier van een handelsbedrijf is gistermiddag voor een winkel in Albina mishandeld en overvallen door vier personen. De verdachten, waaronder een vrouw, waren gewapend met een vuistvuurwapen en een mes, aldus bericht vandaag, woensdag 17 december 2014, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

De overvallers maakten een bedrijfsvoertuig, gouden sieraden, een zaktelefoon en Srd 21.000 buit. 

Nadat de politie een melding kreeg over de overval wisten agenten de auto te vinden, konden twee van de vier overvallers worden gearresteerd en werd het geld ook aangetroffen.

Het vuistvuurwapen dat de verdachten hebben gebruikt om de overval te plegen, werd ook gevonden en in beslag genomen.

De twee verdachten nu toe zijn aangehouden zijn de 32-jarige Hesdy M. en de 27-jarige Fabian A.
De lokale politie heeft de zaak voor verder onderzoek overgedragen aan de recherche van Oost-Suriname.

Volksplein in centrum Nieuw Nickerie omgetoverd tot multifunctioneel sportveld

Minister Adna plaatst 1e steen voor beach volleybalveld


Het Volksplein in het centrum van Nieuw Nickerie wordt een multifunctioneel sportveld. Minister Ismanto Adna van Sport en Jeugdzaken heeft vanochtend, woensdag 17 december 2014, de eerste steen gelegd voor een beach volleybalveld. Dit geschiedde nadat tijdens het officiële gedeelte enkele toespraken werden gehouden, aldus het Burger Informatie Centrum (BIC) Nickerie.

Los van het beach volleybalveld zal ook nog een mini kunstgrasveld worden aangelegd op het Volksplein. Het lokaal bestuur is bezig om de nodige sanitaire voorzieningen te treffen naast de tribune.

Na voltooiing van alles komt er een zogenoemde beheerstructuur die het geheel in goede banen zal moeten leiden, aldus het BIC Nickerie.

Ondanks de aanleg van een beach volleybalveld en het mini kunstgrasveld, is er nog voldoende ruimte op het Volksplein voor grotere activiteiten die er jaarlijks kunnen worden gehouden.

Werknemer EBS tijdens werkzaamheden frontaal aangereden door truck

Man overlijdt in Academisch Ziekenhuis aan verwondingen


Een werknemer van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is vanochtend, woensdag 17 december 2014, na rond kwart voor negen te zijn aangereden op de Ringweg,  ter hoogte van de Sidhoestraat, door een vrachtwagen, in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt Starnieuws 's middags.

De man werd in kritieke toestand vervoerd naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar hij een paar uur later is overleden.

Volgens de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname was de man aan het werk op een laadbak. Op gegeven moment sprong hij van het voertuig, kwam op straat terecht en werd door frontaal door een truck aangereden.

Abusievelijk had Starnieuws overigens in eerste instantie bericht, dat het slachtoffer een voetganger was.

Brandweer richt vuurwerkcampagne op ontmoedigen gebruik knalvuurwerk

Meeste vuurwerkongelukken veroorzaakt door knalvuurwerk

Korps Brandweer Suriname wil knalvuurwerk op lijst illegaal vuurwerk


De jaarlijkse vuurwerkcampagne van het Korps Brandweer Suriname is dit jaar gericht op het ontmoedigen van het gebruik van knalvuurwerk. Brandweervoorlichter Ulrich Coats zegt vandaag, 17 december 2014, in de Ware Tijd, dat het hierbij gaat om vuurwerk dat met een enorme dreun knallen veroorzaakt en een grote impact heeft op de omgeving bij het afschieten. 

Uit de statistieken van de afgelopen jaren heeft het korps geconcludeerd, dat de meeste vuurwerkongelukken door deze categorie van vuurwerk worden veroorzaakt.

Coats stelt, dat het onjuist gebruik van knalvuurwerk erge lichamelijke letsels, zoals barstwonden, kan veroorzaken. Het korps heeft begin dit jaar in een aanbevelingsrapport een verzoek gericht aan de procureur-generaal, om deze categorie vuurwerk op de lijst van illegaal vuurwerk geplaatst te krijgen.

'Vanwege bepaalde procedures is dat nog niet gefinaliseerd, maar we beginnen het gebruik alvast te ontmoedigen', zegt Coats. Enkele merken zijn volgens hem 'Bin Laden', 'Thunder King' en 'Crazy Robots'.

De vuurwerkcampagne maakt onderdeel uit van de Tan Faya Basi-campagne die gericht is op brandveiligheid en is bedoeld om de gemeenschap voor te lichten over het juiste gebruik van vuurwerk. Dit gebeurt landelijk door wijkbezoeken (huis-aan-huis), bezoeken aan scholen, televisie- en radiospotjes en voorlichting via sms. Het korps zal de gemeenschap met onder andere confronterende beelden alert maken op ongelukken die veroorzaakt kunnen worden door onjuist gebruik van vuurwerk.

De vuurwerkcampagne staat gepland van 27 december tot en met 2 januari.

Politie Suriname onderzoekt herkomst seksfilmpje op social media

Scholiere en jongen duidelijk zichtbaar op filmpje


Starnieuws bericht vandaag, woensdag 17 december 2014, via social media als Facebook een filmpje circuleert waarop duidelijk zichtbaar zou zijn hoe een meisje in blauw schooluniform onveilig orale seks bedrijft met een jongen. 

De gezichten van zowel het meisje en sommige jongens zijn duidelijk zichtbaar op de video te zien.

De politie laat weten notitie te hebben genomen van het filmpje. Politie-inspectrice Drohpatie Ramkhelawan van de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname, zegt dat de afdelingen die ermee belast zijn de zaak onderzoeken. Zij wil verder niet ingaan op deze zaak.

Het enige dat Ramkhelawan aldus de nieuwswebsite nog kwijt wil is, dat het verspreiden en vertonen van dergelijke filmpjes strafbaar is conform het Wetboek van Strafrecht.

Zandconcessiehouders teleurgesteld in zwak optreden districtscommissaris Pollack, Commewijne

'Pollack niet in staat om iemand die illegaal bezig is aan te spreken'

Eigenaar plantage Montauban barricadeert weg voor zandtransporteurs


De zandconcessiehouders die al maanden wachten op het optreden van het commissariaat van Commewijne in hun geschil met eigenaar Raoul ten Bergen van plantage Montauban aan de Orleanekreek, vinden dat Remy Pollack een zwakke districtscommissaris is. Dit bericht vandaag, woensdag 17 december 2014, het Dagblad Suriname.

‘De burgervader is niet in staat om iemand die illegaal bezig is aan te spreken’, aldus de concessiehouders. Plantage-eigenaar Ten Bergen houdt de weg, waarvan hij claimt eigenaar te zijn, nog steeds gebarricadeerd. Hij kan echter geen documenten overleggen om te bewijzen, dat dit stukje terrein, waarvan de ondernemers dagelijks gebruikmaakten, werkelijk van hem is.


Volgens de ondernemers en het VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing moet Ten Bergen naar de rechter stappen om zijn gelijk te bewijzen.

Het commissariaat had in eerste instantie Ten Bergen verboden om de weg te barricaderen, maar zonder resultaat. Inmiddels heeft ten Bergen via zijn advocaat een brief geschreven aan de ondernemers, waarin staat dat ze zich niet mogen bewegen in dit gebied.

‘Van waar haalt die advocaat deze brutaliteit vandaan? Hij is toch geen rechter. Deze beslissing mag alleen door een rechter worden genomen en wel na een gedegen onderzoek’, zegt de boze ondernemer Naveen Guptar. Hij vermoedt dat Ten Bergen gebruikmaakt van zijn politiek netwerk en dat daarom het commissariaat weigert op te treden. Hij wijst er echter op, dat Pollack als districtscommissaris niet alleen de belangen van een groep dient te behartigen, maar van een ieder.

‘Eerst hoorden wij dat wij tol moesten betalen en nu krijgen wij allerlei brieven.’ Guptar zegt dat er misbruik wordt gemaakt van macht. Hij vindt dat de plantage-eigenaar met stukken moet kunnen aantonen dat de weg die hij claimt te zijn als van hem, inderdaad van hem is. ‘Maar dat kan hij niet eens doen.’

De situatie te Montaban zou volgens de krant met de dag grimmiger worden en dreigen te ontaarden in een heftige ruzie. Vooral de ondernemers zijn het wachten beu en lijden dagelijks verliezen.

Zanger Rignald 'Doble R' Recordino krijgt eigen straatnaam op Curaçao

Zanger geëerd voor muzikale bijdrage aan cultuur eiland


Rignald Recordino krijgt een eigen straatnaam. Een gedeelte van de Santa Rosaweg in Willemstad op Curaçao wordt omgedoopt tot de Kaminda Rignald S. ‘Doble R.’ Recordino. De zanger wordt hiermee geëerd voor zijn muzikale bijdrage aan de Curaçaose cultuur, aldus bericht Versgeperst.com vandaag, woensdag 17 december 2014.

Minister Irene Dick van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport en minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning brachten gisteren een bezoek aan de zanger.

De nieuwe straatnaam wordt onthuld op 30 december om vier uur 's middags bij de parkeerplaats van Bon Prijs in Weto.

Nederlands honkbalkampioen Neptunus speelt in 2015 onder naam Curaçao Neptunus


Stichting Fundashon Bon Intenshon tekent overeenkomst met Neptunus


Regerend Nederlands honkbalkampioen Neptunus en de stichting Fundashon Bon Intenshon van Gregory Elias op Curacao hebben een driejarige partnerovereenkomst getekend.  Dat meldt de Rotterdamse honkbalclub vandaag, woensdag 17 december 2014, op haar website.

De club speelt het aankomende seizoen onder de naam Curaçao Neptunus. Het doel van de overeenkomst is om het honkbal in Nederland en Curaçao dichter bij elkaar te brengen.


Stichting Fundashon Bon Intenshon (Stichting Goede Bedoeling) van de heer Gregory Elias is sinds 1990 naast sport tevens actief op het gebied van muziek, cultuur, gezondheidszorg, toerisme, onderwijs en armoedebestrijding. De Stichting heeft een totaalbeeld voor ogen en wenst het eiland Curaçao onder aandacht te brengen van de internationale gemeenschap. Dit doet zij onder meer middels een drietal grote projecten als het Curaçao North Sea Jazz Festival, Curaçao International Film Festival Rotterdam en de Curaçao Soccer Academy.

Neptunus Rotterdam past zeker in het totaalbeeld van de stichting en heeft binnen dit partnership tot doelstellingen om het honkbal in Nederland en Curaçao dichter bij elkaar te brengen, in de toekomst te kijken naar de mogelijkheden om enkele talentvolle jeugdspelers te integreren en het eiland Curaçao positief te promoten, zo laat de club op haar website weten.

Voor ruim miljoen Amerikaanse dollar aan vuurwerk geïmporteerd

Alleen import van consumentenvuurwerk toegestaan


Met nog twee weken te gaan tot de jaarwisseling zijn 60 containers met vuurwerk geïmporteerd. Dat vuurwerk heeft een waarde van 1.131.264, Amerikaanse dollar zegt Aroen Jadoenathmisier, hoofd van de afdeling Invoer, Uitvoer en Deviezencontrole (IUD) van het ministerie van Handel en Industrie (HI) vandaag, woensdag 17 december 2014, op Starnieuws.

Hij verwacht niet veel meer containers aan vuurwerk. 'Of er meer komt weet je pas tegen het einde van de maand, omdat importeurs formeel tot 31 december mogen importeren.'

Uiteraard moet de opslag van het geïmporteerde vuurwerk veilig geschieden in een daarvoor bestemde en goedgekeurde opslagfaciliteit. De brandweer stelt vast of de opslagruimte goed bevonden is. Het transporteren van het vuurwerk naar de opslagloods geschiedt onder stringente veiligheidsvoorschriften, aldus het IUD diensthoofd.

Er wordt alleen consumentenvuurwerk geïmporteerd. De douane houdt dit ook scherp in de gaten. Een belangrijk vereiste is dat op de verpakking duidelijk zichtbaar moet zijn om wat voor type vuurwerk het gaat. Het geluid mag ook de 100 decibel niet overschrijden.

De officiële verkoop- en afschietperiode moet nog worden bekendgemaakt. Vorig jaar was de verkoop en het afsteken van deze knallers vanaf 27 december toegestaan.

Curaçao en VS teken akkoord tegen belastingontduiking

Moore (l) en Jardim na ondertekening akkoord. (Bron foto: Consulaat VS)
Beide landen willen samenwerking op fiscaal gebied intensiveren


Minister José Jardim van Financiën van Curaçao heeft gisteren samen met de consul-generaal van de Verenigde Staten, James Moore, een intergouvernementele overeenkomst getekend om de ‘Foreign Account Tax Compliance Act’ (FACTA) te implementeren. De overeenkomst heeft als doel de transparantie op fiscaal gebied te bevorderen tussen beide landen, aldus bericht vandaag, woensdag 17 december 2014, het Antilliaans Dagblad.

Het verdrag toont de groeiende internationale samenwerking om belastingontduiking te bestrijden en wordt ondersteund door het bestaande verdrag ter uitwisseling van belastinginformatie tussen de Verenigde Staten en Curaçao. Curaçao en de VS hebben een duurzame en nauwe band die een breed aantal aandachtsgebieden bestrijkt.

De FATCA-overeenkomst zal de bilaterale samenwerking op fiscaal gebied verder intensiveren, tevens geeft het ondertekenen van dit verdrag aan dat de internationale fiscale nakoming verder wordt vormgegeven.

'Middels het ondertekenen van deze FATCA-overeenkomst, onderstreept Curaçao haar vastberadenheid als jurisdictie om niet enkel transparant te zijn, maar tevens als koploper meedoet aan het traject om de internationale automatische uitwisseling van belastinggegevens vorm te geven', aldus Jardim.

'Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat Curaçao middels de overeenkomst een automatische belastingheffing van 30 procent voorkomt tussen beide landen.'

Moore: 'Het tekenen van deze overeenkomst is een belangrijke stap in de samenwerking tussen de Verenigde Staten en Curaçao met betrekking tot het bestrijden van belastingontduiking. Als belastingbetalers in het buitenland hun belasting niet betalen, dan moeten andere belastingbetalers een onevenredig deel van de belastingdruk op hen nemen. De Tax Information Exchange Agreement (TIEA) en de inter-gouvernementele overeenkomst FATCA zijn belangrijke onderdelen van het Amerikaanse overheidsbeleid dat dit aan de kaak stelt.'

De Verenigde Staten hebben FATCA in 2010 geïntroduceerd om belastingontduiking in de offshore-sector tegen te gaan door middel van het promoten van transparantie en het verkrijgen van informatie over rekeningen van Amerikaanse belastingbetalers in andere landen. FATCA vraagt aan buitenlandse financiële instituten om jaarlijks, direct of indirect via hun overheden, de Amerikaanse belastingdienst van informatie te voorzien over hun Amerikaanse rekeninghouders.

De overeenkomst tussen Curaçao en de Verenigde Staten draagt er zorg voor, dat financiële instituten op Curaçao informatie over Amerikaanse rekeninghouders aan het ministerie van Financiën zullen verschaffen, die op hun beurt de informatie doorgeven aan de Amerikaanse belastingdienst. Evenzo, zal de Amerikaanse belastingdienst informatie verstrekken over Curaçaoënaars die een rekening in de Verenigde Staten hebben

MinOV onderneemt nog geen actie tegen porno kijkende schooldirecteur in Saramacca

Directeur Onderwijs: 'Er is aantal zaken bekend dat pedagogisch-didactisch onverantwoord is'

Ouders leerlingen: 'De kinderen weten het, de leerkrachten weten het, iedereen weet het'

Door ouders aangeleverde bewijzen zijn plotseling verdwenen...


De ouders van de leerlingen van de Mathooraschool te Saramacca zijn bezorgd over omstandigheden die zich momenteel voordoen op de school. De ouders zeggen vandaag, woensdag 17 december 2014, in het Dagblad Suriname dat zij radeloos zijn. ‘Men heeft de directeur keer op keer betrapt. De kinderen weten het, de leerkrachten weten het, iedereen weet het. De kinderen hebben hem in feite zelf betrapt. Hij zit in de mediatheek naar porno te kijken, want de kinderen zijn in de geschiedenis van de browser op een computer gaan kijken en hebben dit gezien.'

'Wanneer mensen feiten hebben begaan en de zaken zijn gerapporteerd bij het inspectieapparaat en aan de leiding van het ministerie, dan zal het ministerie optreden’, zegt Robert Peneux, directeur Onderwijs binnen het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV).

Op de vraag of het ministerie bekend is met de handelingen van de directeur van de school zegt Peneux, dat er een aantal zaken op tafel is gelegd, dat pedagogisch-didactisch onverantwoord is in het handelen van een directeur. Peneux stelt, dat hij niet zegt dat het gaat om het kijken van porno door de directeur.

‘Wanneer je pedagogisch-didactisch onverantwoord handelt en de feiten zich hebben voorgedaan en de feiten van dien aard zijn dat uiteindelijk het agogisch klimaat besmet raakt, is het de taak van de departementsleiding van het ministerie om correct te handelen’, aldus Peneux.

‘De school heeft bijvoorbeeld geen Natuurkunde-leerkracht meer, omdat die door de directeur is weggestuurd na het indienen van een klacht tegen de directeur. De inspectie is op school geweest, maar zegt dat er geen harde bewijzen zijn. Al die bewijzen die ingediend zijn geworden bij een medewerker van Bureau Lager Onderwijs zijn zoek geraakt’, zeggen de ouders.

‘Al die bewijsstukken die drie weken terug ingediend zijn geworden door de ouders en leerkrachten, waarbij er is geprobeerd een klacht in te dienen tegen de directeur, zijn plotseling verdwenen’, geven de ouders verder aan.

Peneux zegt, dat het beginsel van hoor en wederhoor in ieder geval gehandhaafd zal worden bij het nemen van een beslissing. ‘Als het zo moet zijn dat de directeur in functie ontheven moet worden, dan zal dat moeten gebeuren’, zegt Peneux, bedoelende dat er een onderzoek gaande is naar het geval van de directeur van de school, aldus de krant.

‘Gaan wij een school zo kapot maken, terwijl die school op de 5e plaats van Suriname staat. Deze school is een van de zwakste scholen onder leiding van deze directeur geworden. Waar moeten wij als bezorgde ouders gaan? Moet mijn kind dit meemaken op school?’, vragen de ouders zich af.

Weg van Zanderij naar West-Suriname dicht voor trucks zwaarder dan 4 ton

(Bron foto: BIC Para)
Weg in zeer slechte staat

Districtsbestuur wil isolatie gemeenschap gebied achter Para voorkomen


De weg naar West-Suriname vanaf  Zanderij is sinds gisteren, dinsdag 16 december 2014, afgesloten voor vrachtverkeer boven 4 ton. Districtscommissaris Mohamad Kasto is tot dat besluit gekomen vanwege de zeer slechte staat waarin deze weg zich bevindt, zo bericht het Burger Informatie Centrum (BIC) Para.

Op het weggedeelte Zanderij tot Pikin Saron worden voorbereidingen getroffen voor asfaltering. Doordat het continue heeft geregend is ook dit deel onberijdbaar geworden.

De maatregel is genomen om te voorkomen, dat de gemeenschap in het achterliggend gebied van Para geïsoleerd raakt. 'De vrees bestaat, dat de weg in een nog slechtere staat kan komen als er toch zwaar verkeer hiervan gebruik maakt', zegt Kasto. 'Als  het totaal onberijdbaar wordt zal het ten nadele komen van de dorpsgemeenschappen.'

De staatsbus en ander personenverkeer  komt volgens Kasto al moeilijk door de grote modderpoel.

Het aannemingsbedrijf Main Transport is in opdracht van het ministerie van Openbare Werken maandag begonnen met werkzaamheden ter verbetering van de wegsituatie. 'Het weer is maandag opgeklaard en de zon is een beetje gaan schijnen, dus de  de machines kunnen vrij worden ingezet om de wegconditie te verbeteren. Dit weggedeelte blijft tot nader orde gesloten', aldus Kasto.

Mogelijk samenwerking MAF Suriname en MAF Nederland

Gesprekken over samenwerken worden al jaar gevoerd


MAF Suriname en MAF Nederland zijn in gesprek over nauwe samenwerking in de nabije toekomst.Dat bevestigt hoofd marketing en communicatie Mark-Jan Bremmer van MAF Nederland vandaag, woensdag 17 december 2014, in het Reformatorisch Dagblad in Nederland. 

De gesprekken over samenwerking in de nabije toekomst duren inmiddels een jaar. Een definitieve datum is er nog niet.

'Aan beide kanten bestaan de intentie en het enthousiasme voor samenwerking', aldus Bremmer. 'Maar, zoiets regel je echter niet even op een namiddag.'

Mission Aviation Fellowship (MAF) is een wereldwijde christelijke zendingsorganisatie...

Minister Adhin wil overleg met zijn Nederlandse collega Bussemaker

MinOV-bewindsman hoopt Jet Bussemaker in januari te kunnen ontmoeten

Ontmoeting zou eerste ministerieel overleg zijn tussen Suriname en Nederland in regeerperiode Bouterse


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) wil in januari overleg voeren met zijn Nederlandse collega Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De bewindsman bevestigt vandaag, 17 december 2014, in Ware Tijd zijn voornemen daartoe.

Adhin wil het overleg voeren na terugkomst uit India waar hij het immigratiemonument zal onthullen. Zodra zijn reisschema bekend is, zal de bewindsman zijn Nederlandse collega benaderen voor het overleg. Volgens Adhin zijn er heel veel zaken die met Bussemaker besproken moeten worden.

Een van de belangrijkste zaken zijn de problemen waarmee in Nederland studerende Surinaamse studenten te kampen hebben. Adhin hoopt nog voor het overleg met zijn collega in gesprek te kunnen gaan met die doelgroep. Via de Surinaamse autoriteiten in Nederland zal de bespreking met de studenten georganiseerd worden.
 
Indien dit overleg tussen beide ministers gaat plaatsvinden dan zal dit het eerste formele ministeriële beleidsoverleg zijn sinds het aantreden van de regering Bouterse. Beide landen hebben in september de diplomatieke betrekkingen hersteld nadat die vertroebeld waren na de aanname van de Amnestiewet in april 2012.

Politie arresteert 15 illegale Brazilianen in Snesikondre

Brazilianen worden binnenkort land uitgezet


De politie heeft gisteren vijftien illegaal in Suriname verblijvende Brazilianen in Snesikondre aangehouden. Agenten waren naar het gebied gereisd, nadat lokale bewoners de politie hadden getipt over hun aanwezigheid. Dit bevestigt politiewoordvoerder Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 17 december 2014, in de Ware Tijd. 

De Brazilianen hadden bij hun aanhouding geen wapens bij zich en worden ook niet verdacht van andere strafbare feiten, dan het illegaal verblijven in Suriname. Twee van de vijftien mannen beschikken wel over een verblijfsvergunning, maar de geldigheid ervan was verlopen.

Naarden verwacht dat de mannen uiteindelijk binnen een week het land uitgezet worden. Dat gebeurt in eerste instantie op kosten van Staat.

Indien de illegale vreemdeling zelf voor de kosten wil opdraaien, kan de reis naar Brazilië eerder plaatsvinden. De wet vermeldt niet een exact aantal dagen waarbinnen een illegale vreemdeling moet worden uitgezet. 'Meestal zegt de wet dat het moet gebeuren binnen een redelijke termijn en dat kan een periode van dertig dagen zijn', aldus Naarden.

Eerste verkiezingsbord overheid te Nieuw-Amsterdam geplaatst

Districtscommissaris Pollack: 'Bord moet burger herinneren aan plicht om te stemmen'


Het startsein voor het plaatsen van verkiezingsborden door de overheid werd gisteren gegeven te Nieuw-Amsterdam bij het districtscommissariaat Commewijne. De onthulling werd gedaan door districtscommissaris Remy Pollack, samen met de voorzitter van de commissie Voorlichting Verkiezingen, Sabitrie Gangapersad.

Pollack zei blij te zijn met de start van dit project in zijn district. 'Het verkiezingsbord moet de burger herinneren aan haar plicht om te stemmen.'

Pollack is ervan overtuigd, dat landelijk de verkiezingen goed zullen verlopen, in het bijzonder in Commewijne. De borden worden vandaag verder geplaatst bij de commissariaten Saramacca, Nickerie, Coronie en Wanica en op een nader te bepalen tijdstip worden onthuld.

Vicevoorzitter van de districtsraad Commewijne, Mohan Chirmoti, zegt dat het bord moet helpen bij de bewustzijnsvorming over de verkiezingen. 'Het zijn de burgers die bepalen en de keuze maken. Wij als overheid plaveien de weg, zodat ze een keuze kunnen maken.'

Volgens Gangapersad is nu de eerste aanzet gegeven voor de zichtbaarheid en herkenbaarheid van de voorlichtingscampagne. De kiezer zal tot de verkiezingen op 25 mei volgend jaar worden geïnformeerd over de voorbereiding van de verkiezingen en de rol die de kiezers moeten vervullen om deze tot een succes te maken.

Pertjajah Luhur, VHP en NPS spreken over samenwerking op DNA-niveau

Leiders PL, VHP en NPS voeren aftastende gesprekken


De politieke leiders van de VHP, NPS en Pertjajah Luhur zijn als eersten bijeen gekomen om aftastende gesprekken te voeren over de samenwerking op het niveau van De Nationale Assemblee (DNA). De zeven partijen die samenwerken op regionaal niveau onderzoeken of ze ook met elkaar in zee kunnen gaan voor de parlementszetels. De verdeling van de 51 posities op de kandidatenlijst zal aanmerkelijk moeilijker gaan dan de regionale posities, schrijft althans Starnieuws vandaag, woensdag 17 december 2014.

Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat de volgende partij waarmee gesproken zal worden de BEP is. Gekozen is voor deze strategie om niet in een oeverloos debat te belanden. De gesprekken op regionaal niveau hebben veel tijd gevergd. Af en toe zijn alleen de politieke leiders bijeengekomen, zonder de secondanten van de partijen.

Deze week zal verder gesproken worden met de rest van de partijen.

Binnenkort zal ook een beslissing worden genomen over de naam en het symbool van de combinatie. Eind december moeten alle belangrijke besluiten worden genomen. Op 24 januari wordt op het partijterrein van de VHP de eerste gezamenlijke massabijeenkomst gehouden.

Overheid heeft geen geld voor aanpak problemen in gevangenissen

'Hoge muur rond Centrale Penitentiaire Inrichting kan ieder moment omvallen'

Bouw ziekenboeg ligt al ruim jaar stil en elektriciteitsvoorziening moet vervangen worden


Er is geen geld om problemen binnen de strafinrichtingen aan te pakken. Dat zegt onderdirecteur Delinquentenzorg Paulus Pinas vandaag, woensdag 17 december 2014, in de Ware Tijd. Het gaat onder andere om het elektriciteitsnet van de Centrale Penitentiaire Inrichting (CPI), dat dringend aan vervanging toe is. 

Ook de sloot voor de inrichting moet zo snel mogelijk gedempt worden, omdat die de hoge muur verzwakt. 'De muur kan elk moment omvallen. De elektrische masten hangen schuin en dat is levensgevaarlijk', zegt Pinas.

Verder ligt de bouw van de ziekenboeg voor gedetineerden en het jeugd correctiecentrum al  langer dan een jaar stil. Doordat de projecten vaak via andere ministeries lopen, duren die nog langer. Het plan om de strafinrichtingen met camera's te beveiligen is eveneens stilgelegd. 'Het geld komt niet los van de overheid. Het is bekend dat de aannemers niet voor de overheid willen werken omdat er betalingsachterstand is, dus concludeer ik dat het een van de redenen is', aldus Pinas.

De onderdirecteur stelt, dat dringend behoefte is aan een ziekenboeg met betere faciliteiten dan de huidige. Alhoewel de projecten zijn ingediend en hij verder geen invloed heeft, is hij zich ervan bewust dat de verwijten van mismanagement naar zijn adres geslingerd zullen worden. 'We blijven aandringen, we doen het op ministerieel niveau, op ambtelijk niveau, we zijn constant in contact, maar helaas komt er niets los.'

Onduidelijkheid over afsluiting wegen naar Roma-goudput in opdracht Commissie Ordening Goudsector

President Bouterse zou afsluiting voorlopig niet door willen laten gaan

Makamboa heeft met president gesproken over problemen rond porknokkers en Roma


Of alle wegen die naar de Roma-goudput van het Canadese goudmijnbedrijf IAmGold leiden binnenkort worden afgesloten, is nog onduidelijk. Door die maatregel kan er geen voedsel en brandstof vervoerd worden naar het gebied waar goudzoekers van Nieuw Koffiekamp illegaal werken op de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines NV. 

Jurger Plein, secretaris van Makamboa, de organisatie waarin de goudzoekers zich hebben verenigd, zegt vandaag, woensdag 17 december 2014, dat zij onlangs een kort gesprek heeft gehad met president Desi Bouterse. Omdat het staatshoofd niet te lang kon blijven, heeft hij de goudzoekers gezegd dat er binnenkort een gesprek met hen volgt.

Volgens Plein heeft de president gezegd, dat hij Melvin Linscheer, directeur van het Bureau Nationale Veiligheid en lid van de Commissie Ordening Goudsector, zal vragen om de geplande actie tegen de goudzoekers  voorlopig stop te zetten. Een speciale eenheid, bestaande uit manschappen van de politie,  het Nationaal Leger en de Commissie Ordening Goudsector Suriname zou de wegen afsluiten.

Gerold Dompig van de commissie beweert echter geen opdracht te hebben gekregen van hogerhand. 'We gaan door met onze voorbereidingen, want ik krijg mijn opdracht rechtstreeks  van het Kabinet van de President.'

Rosebel, Makamboa en president Bouterse kwamen op 7 februari dit jaar overeen dat de lokale bevolking nog drie maanden naar goud mocht mijnen in de concessie van IAmGold/Rosebel. Die termijn werd steeds, verlengd omdat de weg naar het gebied, dat aan de illegale goudzoekers is toegewezen, niet af was. Ook moest er onderzoek verricht worden naar goudvoorkomens in het gebied.

De  Geologisch Mijnbouwkundige Dienst heeft volgens Dompig al kunnen vaststellen dat er goud  is in het gebied. Ook is de weg al voltooid. Deze zaken worden steeds weersproken door Makamboa en die wil daarom langer in de Roma-goudput blijven.

Su Aid: 'Gi wan anu'

(Bron foto: Su Aid/Facebook)
Videoclip en lied 'Gi wan anu' onderdeel campagne Su Aid-project

Project om mensen te motiveren te doneren aan Leger des Heils


Het Su Aid project, dat is gestart om de samenleving te motiveren te doneren aan het Leger des Heils, is al zes dagen actief. De initiatiefnemers zijn zeer tevreden met de participatie en de spontane manier waarop er gedoneerd wordt. 

'Het wordt uiteindelijk gedaan voor het geld, maar de boodschap erachter wordt ook meegenomen. Het stemt ons goed te zien dat mensen meedoen en op hun eigen manier geven', zegt Giwani Zeggen, een van de initiatiefnemers, vandaag, woensdag 17 december 2014, in de Ware Tijd.

Het streefbedrag van Su Aid-campagne is Srd 250.000. Op 22 december, de laatste inzameldag van het project, wordt een voorlopige tussenstand bekendgemaakt. Het Leger des Heils gaat tot en met 24 december door met de kerstpottenactie.

Su-Aid is een initiatief van Sidney Grunberg, Asgar Koster en Giwani Zeggen. 'Het gaat niet alleen om de kerstpottenactie', zegt Grunberg vandaag op Starnieuws. 'Het Leger doet veel meer. Het heeft een kindertehuis, een tehuis voor senioren en opleidingen. De organisatie is overal in het land bezig en geeft elke dag te eten aan mensen die het moeilijk hebben. Er is extra geld nodig en was het dus niet moeilijk om hiervoor te kiezen.' 

Op de zesde dag kwam de eerste minister een donatie doen. Edward Belfort, minister van Justitie en Politie heeft persoonlijk Srd 1.000 in de pot gedaan. De minister van Financiën had eerder al een toezegging gedaan.

Hulpbehoevenden hebben zich maandag geregistreerd voor een kerstpakket. 'We hebben 1.100 personen geregistreerd', aldus Lucia Wens van het Leger des Heils. 'En dat is alleen in Paramaribo.'

Wens is blij met de extra hulp van Su-Aid. 'We kunnen dit jaar veel meer mensen helpen. Dat zou niet mogelijk zijn als we er alleen voor hadden gestaan.' Grassalco, Parbo Bier en UCC hebben tot nu toe de grootste bijdragen geleverd. Zij doneerden samen meer dan Srd 150.000.

'Maar het gaat niet om het bedrag dat je tot een geweldige donateur maakt', zegt Chantal Cadogen, die elke dag een ‘live’ presentatie doet voor de STVS. 'Sommige mensen brengen hun spaargeld. En achter heel veel donaties is er een bijzonder verhaal. Velen zijn bescheiden en willen niet eens op de foto. Het gaat er bij hen echt alleen maar om het geven.'


De SuAid videoclip voor de kerstpottenactie van het Leger des Heils in Suriname: 'Gi wan anu' ofwel 'Help een handje'.

Gearrangeerd door Asgar 'de jongen van de kerk' Koster
Tekst door Sigfrid Geerlings
Videoproductie door Forward Motion

Surinaamse sterren die meezongen:
Maroef Amatstam
Danitsia Sahadewsing
Dominique Ravenberg
Rodney Deekman
Powl Ameerali
Lucretia Muringen
Cheryll Rijger
Trees Ralim
Bryan Muntslag
Elvin Pool
Conchita Berggraaf
Enver Panka
Geniva Dongor
Hope and Togetherness
Asgar Koster