vrijdag 19 december 2014

Dc Jerry Miranda van Paramaribo Noord-Oost gaat voortvarend te werk

(Bron foto: BIC Paramaribo Noord-Oost)
Parkeren van auto's op voetpaden wordt onmogelijk gemaakt


Het districtscommissariaat Paramaribo Noord-Oost, dat nu geleid wordt door districtscommissaris (dc) Jerry Miranda, gaat samen met het directoraat Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken, voortvarend te werk. De resultaten zijn dagelijks te merken in de binnenstad, aldus het Burger Informatie Centrum (BIC) Paramaribo Noord-Oost vandaag, vrijdag 19 december 2014.

Bermen worden onderhouden, de stad wordt verfraaid en trenzen worden opgehaald. En nu kunnen ook auto's niet meer parkeren op de trottoirs van de Wilhelminastraat, nabij het commissariaat.

Er zijn betonnen palen geplaatst door Openbaar Groen als afbakening. De trottoirs kunnen nu echt en eindelijk gebruikt worden als looppad voor voetgangers om hun bestemming veilig te bereiken. De ongecontroleerde situatie van auto’s die overal geparkeerd staan wordt hiermee opgelost.

Deze maatregel is volgens districtscommissaris Miranda niet om automobilisten te duperen, maar om de veiligheid van de voetgangers voorop te stellen en te garanderen.

Miranda heeft deze maatregelen getroffen, omdat het publiek steeds klaagde over het gevaar dat dreigt voor voetgangers die gedwongen op de weg moeten lopen. De noodzaak voor parkeren in die omgeving zal onderzocht worden en indien het van belang is, zal er voor een ander oplossing gezorgd worden.

Binnen korte termijn zullen de trottoirs ook nog opnieuw betegeld worden, zodat het een mooier beeld geeft aan de omgeving, aldus het BIC Paramaribo Noord-Oost.

EBS krijgt lening van 33 miljoen Amerikaanse dollar van Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank

IDB leent ook 20 miljoen dollar voor verbetering ondernemersklimaat


De NV Energiebedrijven Suriname krijgt een lening van 33 miljoen Amerikaanse dollar om te werken aan de duurzaamheid van de energiesector. De afgelopen vijf jaar is de energievraag gemiddeld gegroeid met 6,8 procent. Het bedrijf worstelt om te voldoen aan deze gestaag groeiende vraag naar energie, aldus de kredietverlener de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in een persbericht van gisteren, donderdag 18 december 2014.

De lening, die gisteren is goedgekeurd, zal volgens de IDB helpen om het hulpprogramma om energietekorten te voorkomen uit te voeren. Tegelijkertijd moet ook de onregelmatige dienstverlening worden aangepakt.

Een dag eerder heeft de IDB ook een krediet van 20 miljoen Amerikaanse dollar goedgekeurd om het ondernemersklimaat te verbeteren en kleine en middelgrote bedrijven te diversifiëren. Met deze lening moet de meerwaarde van de private sector worden verhoogd. Om dit te bereiken zal de IDB het beleid op productiviteit dat duurzame groei en zakelijke diversificatie voorstaat, ondersteunen.

Binnen dit krediet moet het ondernemingsklimaat worden verbeterd, alsook het wettelijk kader en de dialoog tussen de publieke en private sector. 'De kosten voor het zakendoen moeten worden verminderd.' De IDB stelt, dat de Surinaamse regering begonnen is een aantal maatregelen die zijn gericht op verbetering van het ondernemingsklimaat toe te passen.

Bedrijven in Suriname zien zich geconfronteerd met problemen als het gaat om groei en innovatie. Een gebrek aan administratieve beginselen en procedures creëert onzekerheid bij ondernemers die willen beginnen met een bedrijf. Het ontbreken van een juridisch kader voor intellectuele eigendomsrechten vormt een andere belemmering voor innovatie en groei.

NOS: Paleis Bouterse wordt 'gedekoloniseerd'

(Bron foto: Harmen Boerboom/NOS)
Koloniale herinneringen worden van gevel paleis verwijderd


Het fronton op de gevel van het historische presidentieel paleis in Suriname wordt ontdaan van koloniale kenmerken. Op de houten beeltenis staan onder meer het wapen van Amsterdam en van de Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname, de koloniale onderneming die het land in de 17e en 18e eeuw exploiteerde. Dat schrijft NOS-correspondent Harmen Boerboom vandaag, vrijdag 19 december 2014, op de website van de Nederlandse omroep.

'Deze Nederlandse slavenhandeldrijvende onderneming heeft voor tientallen miljarden euro’s goederen naar Nederland geïmporteerd, met hulp van tot slaaf gemaakt Afrikanen uit Suriname.We hebben de president geadviseerd om dit merkteken eindelijk te verwijderen, goed te conserveren en te plaatsen in een museum', aldus de econoom Armand Zunder, voorzitter van de commissie die zich bezighoudt met herstelbetalingen voor het slavernijverleden.

Het presidentieel paleis aan het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Paramaribo werd aan het einde van de 17e eeuw gebouwd en diende tot Surinames onafhankelijkheid als paleis van de Gouverneur. President Bouterse woont niet in het historische houten gebouw, maar gebruikt het wel voor representatieve doeleinden. Het paleis ondergaat nu een renovatie en het fronton is afgedekt met zeil.

Monumentendeskundigen zijn verbijsterd over de veranderingen aan het fronton. Volgens Stephen Fokké van de Stichting Gebouwd Erfgoed is een wijziging als deze in strijd met de regels en de wettelijke bepalingen.

Johan Roozer van Commissie Monumentenzorg Suriname zegt dat de geschiedenis niet zomaar kan worden uitgewist. 'Al zet je een foto van meneer Zunder op het gebouw, het verandert niets aan ons koloniale verleden', aldus Roozer in de lokale krant de Ware Tijd.

Zunder zelf stelt dat de geschiedenis thuishoort in een museum. Volgens hem wordt het paleis binnenkort gesierd met het wapen van Suriname. 'Zoals dat hoort bij een onafhankelijke republiek.'

Eugène van der San, directeur van het Kabinet van de President, bevestigt, dat er veranderingen aan het ornament aangebracht zijn, maar wil niet zeggen welke. 'Ik verwacht dat het gerenoveerde paleis nog deze maand wordt opgeleverd en dan kan iedereen het zelf zien.'

Het presidentieel paleis dreigde vorig jaar te worden geschrapt van de Werelderfgoedlijst van de VN, omdat het net als andere gebouwen in het oude centrum van Paramaribo slecht wordt onderhouden. De Surinaamse regering kon schrapping op het nippertje voorkomen.

Van der San denkt dat de status van Werelderfgoed nu ook niet in gevaar is. 'Het gaat om een heel kleine verandering. Daarvoor word je echt niet van de lijst geschrapt.'

Overval op restaurant in Willemstad, Curaçao, eindigt in schietpartij

(Bron foto: Extrá)
Twee bezoekers restautant agenten in burger

Een van de vier overvallers op vlucht in rug geschoten en gearresteerd


Een overval op Mangos Restaurant aan de Jan Noorduynweg te Willemstad op Curaçao is gisteravond in een schietpartij geëindigd. Daarbij werd één van de overvallers in de rug geraakt, aldus het Persbureau Curaçao vandaag, vrijdag 19 december 2014.

De vier overvallers drongen het restaurant binnen en eisten alle bezittingen van personeel en klanten. 
Maar, twee klanten waren politieagenten in burger.

Bij hun vlucht achtervolgden de agenten de overvallers, waarbij stevig werd geschoten. Eén van de overvallers raakte daarbij gewond, maar wist toch te vluchten. Niet veel later kon hij worden aangehouden op de Rooseveltweg.

Het Mangos Restaurant werd begin deze week ook al overvallen.

Man die op Curaçao drie vrouwelijke joggers doodreed door Hof tot 9 maanden cel veroordeeld

Rechtbank veroordeelde man tot 25 maanden gevangenisstraf

Hof acht niet bewezen dat veroordeelde 'bewust aanmerkelijk onvoorzichtig' reed


Nelson dos Santos da Silva kreeg gisteren een veel lagere straf opgelegd door het Hof van Justitie op Curaçao voor het fatale ongeluk op 4 augustus vorig jaar op de EEG-weg te Willemstad, waarbij de wandelaars/joggers Kristen Leyba (32), Monique van Meerwijk (58) en Elton Montesant (67) om het leven kwamen, aldus Amigoe vandaag, vrijdag 19 december 2014. 

Hij kreeg eind september 24 maanden celstraf opgelegd en tijdens de beroepszaak eiste de advocaat-generaal (AG) 48 maanden cel tegen hem. Nu heeft het Hof besloten dat een celstraf van 9 maanden op zijn plaats is.

De drie rechters van het Hof achtten niet bewezen, dat Da Silva bewust aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gereden op de bewuste dag. De man gaf wel aan door lange werkuren vermoeid te zijn geweest en had dus de aanmerkelijke kans ervaren dat zijn rijgedrag het leven van anderen kon kosten, maar volgens het Hof kan opzet niet worden bewezen, vooral gezien het feit dat hij in slaap was gevallen achter het stuur.

Da Silva is hoe dan ook schuldig aan de dood van de drie vrouwen, aldus het Hof, maar het feit dat niet bewezen is dat hij roekeloos ofwel opzettelijk onvoorzichtig heeft gereden, brengt met zich mee dat hij minder straf moet krijgen.
In eerste aanleg kreeg hij 48 maanden opgelegd, waarvan 24 maanden voorwaardelijk, en drie jaar rijontzegging. De AG eiste onlangs in het Hof 48 maanden cel in beroep en eiste tevens rijontzegging voor een periode van vijf jaar. Het Hof vindt een lagere gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk geschikter, maar is het wel met de AG eens over de rijontzeggingperiode.

Het Hof nam bij het opleggen van de straf ook in aanmerking, dat Da Silva de psychische last zal moeten dragen van het feit dat door zijn onvoorzichtig gedrag drie mensen het leven hebben verloren. Dit, hoewel het niet in verhouding staat tot het gemis bij de nabestaanden, aldus het Hof.

Da Silva reed op de bewuste dag veel harder dan de ter plaatse toegestane maximumsnelheid van 60 kilometer per uur. Hij had de auto gehuurd, nadat zijn scooter door de politie in beslag was genomen, omdat hij geen geldig rijbewijs heeft. De man had tegen de verhuurder van de auto gelogen, dat hij wel over een geldig rijbewijs beschikte en gaf toen alleen zijn sédula-nummer door, waardoor hij de auto mee kon nemen.

Da Silva kreeg echter geen aparte straf opgelegd voor het feit dat hij niet over een geldig rijbewijs beschikt, ‘omdat dit afgezet tegenover de reeds genoemde bestraffing onvoldoende strafdoelen dient’, aldus zowel de eerste rechter Irma Lips als het Hof. Zowel het OM als Da Silva kunnen dit vonnis nog aanvechten in cassatie.

Politie Curaçao zoekt 16-jarige Thysainy Pieternella

Meisje liep maandag 15 december van huis weg


De politie op Curaçao  is op zoek naar de zestienjarige Thysainy Pieternella die afgelopen maandag van huis is weggelopen. Dit bericht de lokale nieuwswebsite Versgeperst.com vandaag, vrijdag 19 december 2014.

Na een discussie met haar moeder vertrok ze rond half negen 's avonds uit huis. Ze keerde echter niet terug.

Thysainy is 1,55 meter lang en heeft een vol postuur. Ze was die dag gekleed in een groene jurk.

Mocht u haar hebben gezien of meer informatie hebben, neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 917. Dit kan 24 uur per dag. U kunt ook anoniem bellen naar telefoonnummer 108.

Jan Smit laat Curaçao even links liggen vanwege chikungunya

Gerard Joling gaat wel naar Curaçao voor optreden tijdens oud en nieuw


De Nederlandse zanger en tv-personality Jan Smit bracht de afgelopen jaren met zijn gezin de Kerstvakantie door op Curaçao, maar gaat dit jaar niet vanwege de killermug die het eiland in z'n greep houdt. Dat laat zijn management vandaag, vrijdag 19 december 2014, weten aan RTL Boulevard.

De killer- ofwel tijgermug verspreidt het chikungunya-virus, dat hoge koorts en ernstige gewrichtspijnen kan veroorzaken. Er zijn al talloze Nederlandse toeristen besmet geraakt.
Jan Smit neemt het zekere voor het onzekere en laat Curaçao even voor wat het is.

Gerard Joling gaat ondanks de aanwezigheid van chikungunya wel naar Curaçao, om daar tijdens oud en nieuw een optreden te geven. Dat vertelt de zanger vandaag aan RTL Boulevard.

'Het zou zielig zijn voor de fans als zowel Jan Smit als ik niet kwamen optreden', laat Joling in een reactie weten. 'Ik vertrek maandag dus gewoon naar Curaçao.'

Ook Thomas Berge zal op oudejaarsavond optreden, zo meldt strandtent Hemingway op Facebook.

'Ondanks deze negatieve berichtgeving heeft de organisatie Thomas Berge bereid gevonden in zijn plaats naar Curaçao te komen', laat de organisatie weten.

Leiding Korps Politie Suriname plaatst majoor buiten functie

Majoor gedroeg zich niet correct jegens veiligheidsman First Lady


De majoor M. C. van het Korps Politie Suriname die betrokken was bij een incident waarbij het voertuig van First Lady Ingrid Bouterse-Waldring tijdens een verkeersactie werd gestopt, is door de leiding van het korps buiten functie gesteld. 

Inspecteur Humphrey Naarden van de afdeling Public Relations van het korps bevestigt dit vanmiddag, vrijdag 19 december 2014, in Ware Tijd, maar kon niet in details treden.

Hij zei wel in het ABC-actualiteitenprogramma Magazine 4 (televisie) vanmiddag, dat de majoor bij het zien van de witte kentekenplaat van de dienstauto waarin de echtgenote van president Desi Bouterse werd vervoerd, had moeten weten, dat het om een auto ging van de First Lady.

De majoor raakte in de clinch met een veiligheidsman van First Lady Bouterse-Waldring toen hij het voertuig waarin ze zat aanhield tijdens een verkeersactie. Hoewel de veiligheidsman zich legitimeerde en de majoor op de hoogte stelde, dat de First Lady in het voertuig zat, bleef de politieman op zijn standpunt staan.

Suriname telt nog maar een bedrijf dat petflessen versnippert

(Bron foto's: AmReCo)
AmReCo: 'Overheid wil geen subsidie verstrekken, maar wij ontdoen het land van miljoenen lege petflessen'


Voor recyclingbedrijven blijkt subsidie vanuit de overheid cruciaal te zijn voor de verwerking van plastic afvalmateriaal zoals petflessen. Dat is voornamelijk te wijten aan de prijsdaling van petflakes (versnipperde petfles) de afgelopen drie jaren op de wereldmarkt (van 650 Amerikaanse dollar per ton naar 400 per ton) en de stijging van lokale kosten zoals brandstof. 

'We wilden twee jaar terug al stoppen, maar Openbaar Groen heeft ons zes maanden lang ondersteund door petflessen op te halen. We hebben toen geïnvesteerd in een goedkope productiemethode waardoor we nu een deel van de kosten kunnen opvangen', zeg Iwan Hasnoe, directeur van Amazone Recycling Company (AmReCo), vandaag, vrijdag 19 december 2014, in de Ware Tijd.

Hij stelt, dat AmReCo en andere bedrijven zonder succes subsidie hebben gevraagd bij de Staat. 'De overheid heeft geweigerd, omdat die vindt dat deze particuliere bedrijven winst beogen. Maar, als we de petflessen niet hadden opgehaald, waren miljoenen hiervan per jaar in trenzen of op straat terecht gekomen', aldus Hasnoe.

De andere bedrijven zijn intussen gestopt met de verwerking van plastic materiaal en leveren dat materiaal nu aan AmReCo, het enige bedrijf dat nu nog petflessen versnippert. Hasnoe heeft uitgerekend, dat het transport naar de vuilstortplaats Ornamibo van de 150 miljoen plastic flessen die op de lokale markt komen, de overheid ongeveer Srd vier miljoen kost. 'In samenwerking met de overheid zouden deze kosten veel lager zijn, waardoor de staat kan besparen.'

'Hoe dan?': Alphons Levens

Hoe dan?

Vindt de F.A.O. dat teveel peuters in ons land
ongezond eten en daardoor kruwa blijven
en zegt het nieuws dat ‘t Leger des Heils
al negentig jaar pakketten aan armen uitdeelt…

En dat het er elk jaar meer zijn dan voorheen,
een barometer voor de status van ons land,
het is ook zo, dat langer dan die negentig jaar
hier bauxiet wordt gewonnen en geëxporteerd.
 

Alphons Levens, 
17 december 2014.

Minister Betterson: 'Pand DLGP niet overgedragen aan districtscommissarissen'

Deken van districtscommissarissen: 'Korps dc's heeft nu een plek voor secretariaat'

Samsoedin spreekt voor haar beurt


Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling (RO) was om via de media te vernemen, dat het corps van districtscommissarissen het gebouw van het decentralisatieprogramma DLGP 'erft'. De bewindsman stelt dat het pand niet is overgedragen aan de dc's en dat hij daar ook niets van weet, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 19 december 2014.

De deken van de districtscommissarissen (dc's), Roline Samsoedien, had via Starnieuws laten weten, dat het corps van dc's nu een plek heeft om haar secretariaat onder te brengen en de coördinatie van de werkzaamheden in het DLGP-pand kan gaan doen.

Nu het decentralisatieprogramma (DLGP) officieel is beëindigd, zal het gebouw gebruikt worden door de districtscommissarissen, zo meldde Starnieuws eerder vandaag. Samsoedien zei dat er grote behoefte is aan een eigen onderkomen. Dit gebouw leent zich volgens haar hier uitstekend voor.


Het gebouw staat op het terrein van het districtscommissariaat Paramaribo Noord-Oost. Betterson geeft aan dat de procedure duidelijk is. Nu het DLGP-project is afgesloten, vallen alle stukken, apparatuur enzovoorts onder directeur Ifna Vrede, die administratief de hoogste ambtenaar is op het ministerie. Er zijn ook nog ambtenaren van het ministerie werkzaam in het gebouw. Die gaan rustig door met hun werkzaamheden, ook met materiaal dat zij bij de start van dit programma hebben meegekregen, aldus de bewindsman.

Indien de dc's van oordeel zijn, dat ze het gebouw wensen te betrekken, dienen ze zich eerst met de minister van RO of de directeur in overleg te treden. 'Voor zover ik weet, is er geen overleg geweest', zegt Betterson, die ook stelt dat het gebouw is en blijft van Regionale Ontwikkeling.

De dc's zijn gisteravond bijeen gekomen in het gebouw om het jaar met elkaar af te sluiten.

Derde uit cellenhuis politiebureau Latour ontsnapte arrestant weer in de cel.....

Drie van de zes ontsnapte arrestanten weer achter slot en grendel


De 40-jarige Leonel Scott (40), alias Bre of Brako, is weer aangehouden. Hij werd gisteren door het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname gearresteerd, zo meldt de afdeling Public Relations van het korps vandaag, vrijdag 19 december 2014.

Hij is een van de zes arrestanten die in de nacht van 5 op 6 december wist te ontsnappen uit het cellenhuis van het politiebureau van Latour door tralies door te zagen.

Scott wordt onder andere verdacht van diefstal met geweld en poging tot diefstal met geweld.geweldpleging.

Inmiddels zijn drie van de zes gevlogen arrestanten weer in de cel.

Weg van Zanderij naar West-Suriname weer toegankelijk voor zware trucks

Transporteurs van trucks boven 4 ton moeten ontheffing bij districtscommissaris vragen


De districtscommissaris van Para, Mohamad Kasto heeft na de bestuursambtenaar van het ressort Bigi Poika gehoord te hebben, besloten om de weg van  Zanderij naar West-Suriname per heden tot nader orde open te stellen voor vrachtverkeer. Dat meldt het Burger Informatie Centrum (BIC) Para vandaag, vrijdag 19 december 2014.

De laatste hand wordt vandaag gelegd aan het begaanbaar maken van de weg. Transporteurs van vracht met een laadvermogen boven de 4 ton zijn echter verplicht om een ontheffingstoestemming van de districtscommissaris te hebben, willen zij gebruik maken van de weg.


Kasto doet een beroep op transporteurs om het maximale laadvermogen niet te overschrijden. Er moet rekening gehouden worden met het feit, dat er weer tot afsluiting kan worden overgegaan, indien de wegsituatie verslechterd door aanhoudende regenval.

Ontheffingsbrieven voor houttransporteurs en alle vrachtverkeer boven 4 ton,  kunnen vandaag tot vier uur 's middags en morgen van acht uur tot twaalf uur 's morgens bij het commissariaat van Para te Onverwacht gehaald worden.

Kasto doet ook een beroep op transporteurs om zich te houden aan de voorwaarden die genoemd zijn in de ontheffingstoestemming.

Explosieve stijging aantal kinderen dat Kinderbijslag ontvangt

In 2010 nog geen 30.000 en dit jaar zo'n 80.000

Stijging lijkt gevolg verhoging Kinderbijslag van Srd 3 naar Srd 30 per kind per maand in 2011


Het aantal kinderen dat staat geregistreerd voor de maandelijkse ontvangst van Kinderbijslag bij de overheid is explosief gegroeid. Van nog geen 30.000 in 2010 melden tegenwoordig ouders van 80.000 kinderen  zich bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Dit blijkt uit cijfers van het Statistisch Jaarboek 2013 van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) dat gisteren is gepubliceerd, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 19 december 2014.

Volgens het ABS is het aantal kinderen dat in Paramaribo wordt ondersteund de afgelopen drie jaar verdrievoudigd. In Wanica was zelfs sprake van een vervijfvoudiging naar ruim 16.000 kinderen. Hiermee hebben de twee meest dichtbevolkte districten Sipaliwini van de eerste naar de derde plaats verdreven.

In Sipaliwini is het aantal met ongeveer 1.000 kinderen gestegen naar 14.373 na verhoging van het bedrag van Srd 3 naar Srd 30 per kind in 2011.

Nickerie staat vierde met een verdubbeling naar ruim 5.000, terwijl Para net daaronder zit met een vervijfvoudiging ten opzichte van 2010. Daarna volgen Commewijne (3.700), Marowijne (3.322) en en Coronie (190).

Curaçao informeert touroperators in Nederland over situatie chikungunya op eiland

Reactie Curaçao op berichtgeving Nederlandse media


De Curaçao Tourist Board (CTB), CHATA (Curacao Hospitality & Tourism Association), het ministerie van Toerisme en het ministerie van Volksgezondheid hebben touroperators in Nederland geïnformeerd over chikungunya. Dat zegt de directeur van Curaçao Tourist Board Europa (CTBE) Edward Suares vandaag, vrijdag 19 december 2014, in het Antilliaans Dagblad.

Eerder deze week berichtten diverse Nederlandse media over de chikungunya-epidemie op Curaçao en kwam volgens Suares een stroom aan vragen van toeristen in Nederland op gang.

Suares: 'We kregen voor de uitzending van de NOS af en toe een telefoontje over de ziekte, waar we dan uitleg over gaven. Na de tv-uitzending is de consument onrustiger geworden.'

Over annuleringen vertelt Suares: 'Er zijn consumenten die hun reis willen annuleren. Het zijn er echter niet veel. De stelling van de organisaties is dat dit geen reden is voor een annulering.'

De directeur vertelt dat CTBE met touroperators heeft gesproken over chikungunya. 'We krijgen veel vragen. Daarom hebben wij gisteren een bericht gestuurd naar alle touroperators en reisagenten om hen goed te informeren.'

Suares hoopt dat zij op hun beurt hun ongeruste klanten kunnen informeren ‘en hopelijk gerust kunnen stellen’. In de brief geeft CTBE algemene informatie over chikungunya, over de maatregelen die de overheid neemt en de maatregelen die de toerist zelf kan nemen

Randjietsingh (VHP) stelt 15 vragen aan president Bouterse over spoorproject

VHP'er en fractieleider NF wil weten of project doel- en rechtmatig is


Radjkoemar Randjietsingh, fractieleider van het Nieuw Front en VHP-Assembleelid stelt vijftien vragen aan president Desi Bouterse over het treinproject, dat euro 130 miljoen zal moeten gaan kosten. Zonder een goedgekeurde begroting voor dit project worden er uitgaven gedaan, aldus het parlementslid. Hij wil weten of dit project doelmatig en rechtmatig is:

Overwegende,
- dat aanhoudende informatie is dat u thans bezig bent met een project inzake de bouw van een spoorlijn;
- dat Strukton BV, een Nederlands bedrijf, een haalbaarheidsstudie zou hebben verricht en dit project zowel technisch als financieel haalbaar heeft bevonden;
-dat op basis daarvan u de Staat Suriname wenst te binden cq heeft gebonden aan een staatslening van 130 miljoen euro’s bij de Ing Bank in Nederland;

- dat indien deze lening zou moeten worden terugbetaald in 10 jaar met een rentevoet van 5%, dan zou de aflossing inclusief rente bedragen 1.4 miljoen euro's per maand. Hierop komen nog de kosten voor operatie met 250 personen (volgens het Kabinet van de President) en onderhoudskosten .

- dat met het bedrag van aflossing inclusief rente, voor 1 jaar, ca. 17 miljoen euro’s, kan de regering circa 250 nieuwe bussen ad 70.000 euro's per stuk, aankopen en ter beschikking stellen voor schoolvervoer. Deze bussen kunnen 10 jaar meegaan indien die gepast gebruikt worden voor schoolvervoer. Vele scholen in heel Suriname zouden geholpen zijn;

- dat met een relatief klein bedrag de weg infrastructuur en de verkeersregeling in orde kunnen worden gemaakt waardoor geen sprake hoeft te zijn van files van enige betekenis;

- dat ook decentralisatie van scholenbouw een fractie heeft gekost voor duurzame oplossing voor het probleem van te lang onderweg zijn van schoolkinderen;

- dat de Grondwet van de Republiek Suriname dwingend voorschrijft dat elke uitgave door de Staat dient te staan op de begroting en dient te zijn goedgekeurd. 


-dat de informatie is, dat u, zonder deze grondwettelijke verplichting na te komen, reeds uitgaven in het kader van dit voorgenomen project heeft gedaan, immers van de zijde van het Kabinet van de President is bekend gemaakt dat er reeds een haalbaarheidsstudie ter zake is verricht.

- dat onze Grondwet, dwingend voorschrijft dat de voorwaarden waaronder staatsleningen worden aangegaan, bij wet dienen te worden bepaald.

Vragen

1. Kan de president aangeven of deze uitgaven getoetst zijn op doelmatigheid en rechtmatigheid; eveneens wanneer De Nationale Assemblee officieel zal worden voorzien van de benodigde documenten (inclusief de haalbaarheids-, milieueffecten en de planologische studies ter zake) ter beoordeling van dit project en de staatslening ter zake?
2 . Kan de president verklaren wat het bedrag is dat tot nu toe al uitgegeven is in het kader van dit project?
3 . Hoe verklaart de president deze uitgaven voor de haalbaarheidsstudie en andere uitgaven zonder een goedgekeurde begroting van het dienstjaar 2014?
4 . Hoe verklaart de president het aangaan van deze lening zonder goedkeuring bij wet van de voorwaarden voor deze lening?
5 . Kan de president verklaren of alternatieve oplossingen zijn onderzocht en berekend voor het bereiken van aangegeven doel van dit 130 miljoen euro’s kostende project, nl. het personenvervoer aantrekkelijk te maken, zoals het kabinet van de president dat aangeeft?
6 . Kan de president verklaren hoe deze lening zal worden afgelost en met welke rentevoet?
7. Kan de president verklaren hoeveel een rit Paramaribo-Para zal kosten?
8. Kan de president aangeven wat de jaarlijkse exploitatiekosten zullen bedragen?
9. Het kabinet van de president zegt dat dit project valt in het sociaal contract van de president, kan de president aangeven waar dit contract te vinden is? Met wie heeft de president dit contract gesloten en wanneer?
10 Gesteld wordt door het kabinet van de president dat de ritten met deze trein voor kinderen beneden 16 jaar en voor volwassenen boven 60 jaar, zullen worden gesubsidieerd, kan de president aangeven wat het bedrag is dat zal worden gesubsidieerd?
11. Kan de president aangeven waarom onze eigen particuliere bussen nu niet worden gesubsidieerd?
12. Gesteld wordt door het kabinet van de president dat in sommige landen het openbaar vervoer voor iedereen gratis is, kan de president aangeven in welke landen dat zo is?
13 Kan de president aangeven wat hij zal doen voor de bedrijven aan de Indira Gandhiweg die schade lijden door omzetverliezen als gevolg van de aangegeven situering van de spoorlijn?
14. Kan de president aangeven welke internationaal rechtelijke regels Suriname dwingend verbieden om een spoorweg dwars door weilanden te doen lopen, zoals door het kabinet van de president wordt aangegeven?
15. Uw kabinet stelt dat de door de actiegroepen aangedragen alternatieve loop van de spoorlijn, niet zal worden onderzocht, kan de president aangeven waarom de regering voorbij gaat aan de belangen van het volk van betrokken gebied en wel zonder een studie ter zake?

Canada wil Suriname ondersteunen op terrein van landbouw

Canadezen trots op bijdrage IAmGold aan Surinaamse economie


Canada streeft ernaar de economische relaties met Suriname uit te breiden naar andere sectoren. De twee landen hebben op het terrein van goudmijnbouw al een langdurige en hechte relatie. Die zal verder worden uitgebouwd naar de veeteeltsector, voedselverwerking en capaciteitsversterking op diverse gebieden. Dat zegt Canada’s niet-residerend ambassadeur Nicole Giles, gevestigd te Georgetown, Guyana, vrijdag 19 december 2014 in de Ware Tijd. 

De ambassadeur zegt dat haar land enorm trots is op de bijdrage die de Canadese goudmijnmultinational IAmGold via dochteronderneming Rosebel Gold Mines NV in Brokopondo levert aan de Surinaamse economie. De wijze waarop de bedrijfsoperaties plaatsvinden en de betrokkenheid van de onderneming  bij de ontwikkeling van lokale gemeenschappen, gebeurt volgens de beleidsprincipes van de Canadese regering, aldus Giles.

Canada wil nu ook op het gebied van landbouw een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Suriname. In dat kader had een grote Canadese delegatie van bedrijven deelgenomen aan de Caribbean Week of Agriculture die in oktober in Paramaribo werd gehouden.

Veeteelt- en zuivelproductiebedrijven zijn geïnteresseerd om investeringen in Suriname te plegen. 'Ik hoop dat in de komende maanden de samenwerking op dit gebied vastere vorm krijgt', aldus ambassadeur Giles.

Sleepboten KTK op Curaçao worden niet meer gebruikt

(Bron foto: maasviking.wordpress)
Venezolaans staatsoliebedrijf PdVSA gaat eigen boten aanschaffen


Er liggen momenteel verschillende sleepboten van Kompanía di Tou Kòrsou (KTK) bij Scharloo op Curaçao die niet gebruikt worden. Hoewel Humberto de Castro, de directeur van Curaçao Ports Authority (CPA), geen aantallen noemt, bevestigt hij vandaag, vrijdag 19 december 2014, in het Antilliaans Dagblad, dat er verschillende sleepboten op Curaçao zijn waarvan het contract met PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.), eigenaar van de Isla-raffinaderij, niet is verlengd, omdat het Venezolaanse staatsoliebedrijf haar eigen boten wil kopen. 

In 2011 besloot de toenmalige minister van Economische Ontwikkeling, Nasser El Hakim (MFK), de vestiging van KTK in Panama op te heffen. Toen werden verschillende sleepboten die daar werden gebruikt, teruggebracht naar Curaçao om hier ingezet te worden, maar de markt blijkt niet wat het geweest is, aldus De Castro.

Eind deze maand loopt oo het tienjarig contract met Santo Domingo voor de huur van twee sleepboten van KTK af. De Castro blijft positief en zegt, dat CPA en KTK in gesprek zijn met andere klanten om enkele sleepboten weer in gebruik te kunnen nemen, desnoods in een andere markt.

'Er is genoeg interesse vanuit andere hoeken voor onze sleepboten. Het is een kwestie van tot de beste deal voor KTK komen, zowel commercieel gezien als technisch.'

Deze week verwacht De Castro vertegenwoordigers van een aantal bedrijven die de sleepboten komen inspecteren voor een mogelijk contract. 'Ook wordt momenteel gekeken naar de mogelijkheden om een sleepboot te verkopen en zal onder andere het verzoek van PdVSA worden gehonoreerd om een aantal sleepboten bij Bullenbaai te plaatsen.'

Niet meer dan 75 mensen bij protest van Gerrit Schotte in Willemstad, Curaçao

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Oud-premier organiseert protest tegen bezuinigingsplannen regering

'Mijn taak is om oppositie scherp te houden'


Het protest dat gisteren was georganiseerd door MFK-leider en oud-premier Gerrit Schotte op Curaçao tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering trok niet meer dan 75 demonstranten waarvan ook nog eens de meeste gepensioneerden waren. Dat schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 19 december 2014. 

Op het Wilhelminaplein in Punda werden de demonstranten door Schotte toegesproken. 'De regering die het in zijn hoofd haalt om voor de zonbelasting te vragen, zal je morgen ook een rekening sturen voor regenbakwater. Het volk is deze maatregelen meer dan zat',sprak het Statenlid.

Op de vraag of het zijn doel is de regering te laten vallen, antwoordt Schotte: 'Dat hebben ze me gevraagd. Maar, dat is mijn taak niet. Mijn taak is om de oppositie scherp te houden en me uit te spreken tegen onrecht. Daarom zijn we vandaag hier. Vandaag vormen we een vuist tegen het onrecht.'

Na de toespraak vertrok de groep met Schotte voorop naar het parlementsgebouw, waar de centrale commissievergadering over de nieuwe fiscale wetten zou beginnen. Veertig personen mochten naar boven om daar de vergadering bij te wonen. Uit protest ging het Statenlid van MFK niet beneden zitten bij de andere parlementariërs. In plaats daarvan bleef hij boven met de rest van de demonstranten.

Loco-burgemeester van Stichtse Vecht feliciteert 100-jarige Jeanne Gotschin

Loco-burgemeester Jaap Verkroost zet jarige in bloemetjes
Jarige groeide op in Suriname  en kwam 21 jaar geleden naar Nederland


Mevrouw Jeanne Gotschin vierde gisteren haar 100e verjaardag. Ze woont in de Maarssenbroekse wijk Zwanenkamp (provincie Utrecht) bij haar dochter Annemarie en schoonzoon Harold. Mevrouw Gotschin groeide op in Suriname. 

Ze heeft altijd hard gewerkt om voor haar vijf kinderen te kunnen zorgen, zo bericht RTV Stichtse Vecht vandaag, vrijdag 19 december 2014.

Twee van haar kinderen wonen nog steeds in Suriname. De andere drie wonen in Nederland. Toen mevrouw Gotschin wat ouder werd haalden haar dochter en schoonzoon haar 21 jaar geleden naar Nederland en namen haar in huis.

'Mijn moeder woonde hier ook in huis', vertelt schoonzoon Harold Ramjiawansengh. 'We hadden beide oudjes bij ons. Het is voor ons heel gewoon om je ouders in huis te nemen en te verzorgen. Moeder wordt de laatste tijd wat vergeetachtig en ze hoort ook niet meer zo goed. Haar achterkleinkinderen kunnen met gebaren héél goed met haar communiceren.'

Volgens dochter Annemarie helpt haar moeder haar nog regelmatig bij het koken. Mevrouw Gotschin heeft 3 zoons, 2 dochters, 14 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen.

Oud-Bruynzeel werknemers hopen voor Kerst pensioengelden te ontvangen

Bond oud-werknemers spreekt met verzekeringsbedrijf Self Reliance

Ex-arbeiders dreigen bij uitblijven betaling met protest bij Self Reliance


De ongeveer driehonderd ex-arbeiders van Bruynzeel zullen hun pensioengelden waarschijnlijk in een keer ontvangen. Volgens Roel Barsati, voorzitter van de Bond Belangenbehartiging Ex-werknemers Bruynzeel Suriname, moet het verzekeringsbedrijf Self Reliance groen licht krijgen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om het geld uit te betalen, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 19 december 2014.

Dat was volgens Barsati de rode draad gisteren tijdens afzonderlijke gesprekken met directeur Maurice Roemer van Self Reliance en Andy Rusland, minister van Financiën.

Barsati zegt, dat Self Reliance onlangs een brief heeft gestuurd naar de CBvS om toestemming te geven voor de uitbetaling. Rusland heeft Barsati beloofd dat hij zijn best doet de zaak spoedig op te lossen.

De ex-arbeiders willen dat de uitbetaling voor de Kerstdagen geschiedt. Als dat niet het geval is, is de groep van plan om te gaan protesteren bij Self Reliance. Barsati heeft ze echter op andere gedachten kunnen brengen.

De voormalige arbeiders zeggen dat het pensioenfonds van Bruyzeel de pensioengelden heeft overgebracht naar Self Reliance met de bedoeling deze uit te keren aan ex-werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Dat is volgens de ex-arbeiders zonder hun medeweten gebeurd en ze ontkennen dan ook door Bruynzeel te zijn geraadpleegd.

Barsati stelt verder, dat hij twee jaren geleden een brief heeft ontvangen van Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee, waarin onder andere wordt vermeld, dat zij heeft gesproken met een vertegenwoordiger van Self Reliance en de minister van Financiën. Zij heeft de minister van Financiën toen gevraagd in een brief aan te geven hoe de uitbetaling zal plaatsvinden. Toen dat niet gebeurde, spande de bond een rechtszaak aan tegen de staat, maar kreeg in mei van dit jaar ongelijk van de rechter.

Breeveld (DOE) vraagt aandacht van president voor problematiek goudopkoopbedrijven

Parlementslid kritisch over proefperiode voor goudopbedrijf Maretraite


Het DOE-Assembleelid Carl Breeveld stelt in een open brief aan president Desi Bouterse de problematiek van goudopkoop- en verwerkingsbedrijven aan de orde. Hij vindt het argument van districtscommissaris Jerry Miranda niet steekhoudend, om het bedrijf aan de Eldoradolaan te Maretraite toch gedurende drie weken te laten proefdraaien, nadat het eerder door hem werd gesloten.


Tijdens de proeftijd gaat het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling (NIMOS) metingen verrichten in de atmosfeer om het kwikgehalte vast te stellen. Is dat gehalte volgens vastgestelde normen te hoog, dan zal de districtscommissaris nadere maatregelen treffen.

De tekst van de open brief:

Excellentie,

Naar aanleiding van de verklaring van de districtscommissaris Jerry Miranda willen wij het volgende onder uw aandacht brengen en u oproepen op basis van genoemde argumenten een duidelijk besluit te nemen.

De buurtbewoners in de omgeving van het Boys sportcentrum, de scholen en het Internaat Siswa Tama, hebben eerder bij u en andere instanties een petitie ingediend tegen het opzetten van goudopkoop en goudverwerkingsactiviteiten in hun (woon)omgeving te Maretraite in Paramaribo-Noord.

De buurtbewoners hebben in samenwerking met ondergetekende op zaterdag 08 november 2014 een vreedzame protestactie georganiseerd. Wij gaan ervan uit dat mede op basis van de volgende argumenten, dit bedrijf op 02 december 2014 door districtscommissaris Jerry Miranda gesloten is.

- De omgeving Maretraite is kinderrijk, waarin verschillende basisscholen zijn gevestigd;
- Het dagelijks gebruik van het Boys Sportcentrum in de Eldoradolaan door de verschillende scholen in de omgeving en verschillende sportverenigingen;
- Her risico dat schadelijke kwikdampen in de lucht vrijkomen en hierdoor de woonomgeving vervuild wordt en de gezondheid van vele burgers gevaar loopt;
- Volgens informatie zou in 2007 de toenmalige districtscommissaris een verbod hebben uitgevaardigd voor het opzetten van dergelijke bedrijven in Paramaribo;
- Op 3 oktober 2013 werd in De Nationale Assemblee dit probleem uitgebreid besproken, nadat het in verschillende eerdere vergaderingen reeds aan de orde was geweest. In de vergadering werd duidelijk, bij monde van de vicepresident, aangegeven wat het regeringsstandpunt is, nl. dat in STEDELIJKE GEBIEDEN GEEN GOUDVERWERKINGSBEDRIJVEN MOGEN WORDEN OPGEZET.

Het argument dat is aangehaald om op basis van een eerder verstrekte vergunning toch nog het bedrijf een proefperiode te verlenen, is naar onze mening niet steekhoudend. Een bekend begrip tijdens uw regeerperiode is “verandering van beleidsinzichten”. Aangezien de vicepresident het officiële regeringsstandpunt heeft verwoord in DNA, dan dienen op grond hiervan vorige afspraken, als niet valide te worden beschouwd en als zodanig ook afgehandeld. In zo een geval moeten de aanvragers worden ingelicht over het nieuwe standpunt van de regering.

Overigens bevreemdt het ondergetekende dat de huidige districtscommissaris bij de sluiting van het bedrijf, begin december, geen rekening gehouden heeft met hetgeen zijn voorganger had bepaald.

Voorts zijn wij verbaasd dat de vorige districtscommissaris in de pers verklaard heeft dat er niets aan de hand was, totdat mocht blijken dat de ondernemer daadwerkelijk over zou gaan tot het openstellen van het goudverwerkingsbedrijf. Kennelijk waren zaken met de ondernemer toen reeds beklonken.

Vriendelijk nader ik u met het verzoek al deze facetten in overweging te nemen en het opzetten van goudverwerkingsbedrijven in stedelijke gebieden, waaronder eerder genoemd bedrijf, af te wijzen.

Hoogachtend,

Carl Breeveld
Lid van De Nationale Assemblee

Politie verscherpt controle op routes vanaf grens met Frans-Guyana

Verscherping controle om vuurwapengeweld in te dammen

Korpschef Tjin Liep Shie: 'We zijn ook in dialoog met Franse overheid'


Om het vuurwapengeweld in te dammen verscherpt het Korps Politie Suriname haar controle op routes vanaf de grens met Frans-Guyana. Dit zegt korpschef Tjin Liep Shie vandaag, vrijdag 19 december 2014, in de Ware Tijd. Hij zegt stelt, dat jachtgeweren en zogenoemde five-shooters en enkel-shots vaak illegaal hun weg naar Suriname weten te vinden. 

De wapens worden veelal gebruikt bij overvallen. Over 2014 wordt er een toename van overvallen van tussen vijf en tien procent verwacht, aldus de korpschef.

'We zijn ook in dialoog met de Franse overheid', stelt de korpschef. De directeur-generaal van de Franse nationale politie ofwel de Gendarmerie komt in januari naar Suriname, 'zodat er besproken kan worden hoe beter af te stemmen met de Franse autoriteiten'. Het overleg moet ervoor zorgen dat wapens uit Frans-Guyana hun weg niet langer Suriname in kunnen worden gesmokkeld.

Commissariaat Paramaribo Zuid-West sluit twee restaurants

(Bron foto's: Burger Informatie Centrum Paramaribo Zuid-West)
Nog steeds onhygiënische toestanden in restaurants

Restaurant aan Latour- en Nieuwweergevondenweg gesloten


Het commissariaat Paramaribo Zuid-West heeft woensdagavond 25 eetgelegenheden gecontroleerd. In de Latour- en Nieuwweergevondenweg werden vier illegale worstwagens verwijderd en twee restaurants gesloten, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 19 december 2014.

De worstverkopers beschikten niet over een vergunning en de restaurants werden gesloten, omdat de controleurs op onhygiënische toestanden stuitten.

De controleurs hebben het restaurant aan de Latourweg gesloten, omdat een gascylinder zich in de roosterkamer bevindt. Het gevaar bij een lekkage van gas is volgens de controleurs niet te overzien.

Aan de Nieuwweergevondenweg werd een restaurant gesloten, omdat de eigenaar geen bewijs van ongediertebestrijding heeft kunnen overleggen. Daarnaast waren de toiletten smerig en verstopt.

Ook was de ijskast naar oordeel van de controleurs 'slordig' en was het voorgekookte voedsel niet afgedekt.

Ook bakkerijen werden aan inspecties onderworpen. De focus lag bij de controle op de vergunningsvoorwaarden, waarbij vooral gelet werd op hygiëne en brandveiligheid.

De controle werd twee teams bestaande uit vertegenwoordigers van het commissariaat, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het Korps Brandweer Suriname uitgevoerd.

Nieuwe energietarieven voor delen bedrijfsleven worden 1 januari ingevoerd

Nieuw tarief voor zo'n 600 bedrijven


Het bedrijfsleven en de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) hebben een akkoord bereikt over de eerste fase van de marktconforme energietarieven voor het bedrijfsleven. Die gaan op 1 januari in. Dit bevestigt Wilgo Bilkerdijk van het Suriname Business Forum vandaag, vrijdag 19 december 2014, in de Ware Tijd.

De tarieven zullen voorlopig voor ongeveer zeshonderd bedrijven gelden, waaronder casino's, banken, verzekeringsmaatschappijen, hotels, buitenlandse vertegenwoordigingen en commerciële staatsbedrijven.

Het bedrijfsleven heeft een fasering voorgesteld voor de casino- en hotelbranche, omdat zij grootverbruikers zijn. Met de verhoging in één keer zal deze sector zeker 300 tot 400 procent meer moeten betalen voor haar stroomverbruik.

Bilkerdijk zegt, dat de prijs gemiddeld rond de Srd 0.70 per kilowattuur is gebleven. 'We zijn overeengekomen met de EBS, dat er een brandstofclausule wordt opgenomen in de rekenmodule. De prijs van brandstof zal voortaan wel van invloed zijn op het uiteindelijke tarief. Voor ons geluk is de brandstofprijs nu wat laag.'

De bedrijven zullen de komende tijd worden geïnformeerd over de opbouw van de tarieven. Voor huishoudens en de rest van het bedrijfsleven zullen de nieuwe energietarieven op nog nader te bepalen tijdstip worden ingevoerd.

Assembleevoorzitter weigert te onderhandelen over quorum - Oppositie wil geen behandeling ontwerpwet Constitutioneel Hof

Simons: 'Oppositie verleent nooit quorum, wil niet vergaderen, wil agenda bepalen en wanneer vergaderd wordt'

Oppositie halsstarrig: wil absoluut geen behandeling ontwerpwet Constitutioneel Hof


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt vandaag, vrijdag 19 december 2014, op Starnieuws, dat zij op geen enkele wijze precedenten zal scheppen om te onderhandelen over het verlenen van quorum. Ook zal zij niet toestaan dat de oppositie of welke individuele parlementariër bepaalt hoe de agenda van de openbare vergaderingen er uit moet zien. Overleg tussen de verschillende fracties is en normale zaak volgens Simons. 

'Maar, geen drukstelling en politieke onderhandelingen. Ik geloof niet in onderhandelen om quorum', aldus de Assembleevoorzitter.

Simons vindt, dat zij onmogelijk kan toegeven aan de eis van de oppositie om te kunnen bepalen hoe de agenda van de vergaderingen eruit moet zien. De oppositie vindt dat wanneer de coalitie niet in staat is zelf voor quorum te zorgen, er politiek overleg moet zijn tussen de fracties of dat de coalitie haar mandaat teruggeeft aan het volk. Simons zegt dat zij inderdaad bereid is te praten, zoals woensdag en donderdag ook is gebeurd.

'Maar, ze verlenen nooit quorum, willen niet vergaderen en willen bepalen hoe de agenda van de vergadering en uit moet zien en wanneer er vergaderd moet worden. Als ik dat toesta breng ik mezelf als voorzitter, alle toekomstige voorzitters het parlement en de democratie in gevaar', aldus Simons.

De Assembleevoorzitter stelt, dat de oppositie haar politiek wapen niet als norm moet gebruiken voor het parlement. 'Dit parlement heeft tot nu toe kunnen vergaderen, omdat de coalitie en de heer Breeveld altijd quorum verlenen. Ik kan nu niet alleen luisteren en doen wat de oppositie vraagt. Er zijn meerdere fracties. De oppositie kan ook niet alleen voor quorum zorgen', zegt Simons.

Zij zal blijven doen wat van haar als voorzitter wordt verwacht en dat is Assembleevergaderingen uitschrijven. Parlementariër Carl Breeveld van DOE, naar wie Simons verwijst, stelt in het parlementaire werk geen partij voor de oppositie en coalitie te kiezen. Het standpunt van DOE is dat parlementariërs zijn gekozen door het volk om in het parlement hun belangen te dienen. Hun aanwezigheid gebruiken om quorum te beïnvloeden, vindt Breeveld dan ook een belachelijke houding.

De oppositie eist dat de behandeling van de ontwerpwet Constitutioneel Hof van de agenda van het parlement wordt geschrapt. Maar, Simons vindt dat onacceptabel.

Een gesprek tussen Simons en de oppositie afgelopen woensdag resulteerde in de afspraak dat de agenda van de openbare vergadering van gisteren zou worden omgegooid. De conceptwet Constitutioneel Hof zou als laatste agendapunt worden opgebracht. Volgens de Assembleevoorzitter nam de oppositie echter op een gegeven moment het standpunt in, dat de hele agenda moest worden gewijzigd en een nieuwe vergadering voor vandaag moest worden uitgeschreven, zonder behandeling van de ontwerpwet Constitutioneel Hof.

'Voor ons is die wet ook belangrijk, maar zoals dat inhoudelijk nu is ingediend bij het parlement, kunnen wij daar niet aan meewerken. Het is volledig in strijd met de Grondwet', beweert Radjkoemar Randjietsingh (VHP), fractieleider van het Nieuw Front. Volgens hem zijn er diverse andere belangrijke wetten die in de komende vier maanden behandeld kunnen worden.

Volgens Randjietsingh probeert de oppositie een impasse van, niet vergaderen te doorbreken. 'Wij zijn bereid quorum te verlenen wanneer we overeenstemming bereiken over een aantal wetten waarvoor er voldoende draagvlak is in de samenleving. De wet Constitutioneel Hof moet eerst door deskundigen worden bekeken en een advies worden gegeven aan het parlement. Wij begrijpen de haast hierachter. Het heeft alles te maken met de Amnestiewet die ook al in strijd is met de Grondwet.'