zaterdag 20 december 2014

Suriname en Frankrijk voeren patrouilles op Marowijnerivier en zee op

(Bron foto's: Franse ambassade in Paramaribo)
Ambassadeur Michel Prom: 'Hechte samenwerking en gezamenlijke acties van eminent belang'


Frankrijk blijft investeren in de zogenoemde technische samenwerking met Suriname. Voor 2015 staan weer Franse trainingen voor Surinaamse gewapende eenheden op het programma. Ook gezamenlijke patrouilles op de Marowijne grensrivier, op zee en aan land in Frans-Guyana zullen toenemen, aldus de Franse ambassadeur Michel Prom, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 20 december 2014.

Michel Prom
Het gezamenlijke optreden heeft volgens de ambassadeur onder andere preventie tot doel. Zo hebben de Surinaamse Kustwacht en de Franse Marine dit jaar gepatrouilleerd in de maritieme zone in de strijd tegen illegale visserij. 'De hechte samenwerking en gezamenlijke acties in het grensgebied zijn van eminent belang.'

Behalve de grensoverschrijdende criminaliteit, zijn de blikken ook gericht op de illegale goudzoekers, met name de scalians ofwel goudpontons in de Marowijnerivier. In 2015 zullen de Fransen de manschappen van de Surinaamse Kustwacht verder trainen in het enteren van een boot en in het verrichten van arrestaties. Ook zijn er follow-up trainingen gepland voor forensische specialisten en wordt de motorbrigade extra kennis bijgebracht. De Fransen hopen op een tweemaandelijkse gezamenlijke actie in het grensgebied.

Volgens de diplomaat tonen de gezamenlijke patrouilles de goede samenwerking aan tussen de gewapende eenheden van beide landen. 'Hoe dan ook, onze problemen in het grensgebied zijn hetzelfde.'

In afwachting van de Surinaamse ratificatie van het 2006-verdrag, heeft de Surinaamse politie als waarnemer een dagje meegelopen met Franse collega’s op de markt in St. Laurent, zegt Prom. Ook zijn Surinaamse militairen in augustus, tijdens hun vierdaagse rivierpatrouille tussen Albina en Maripasoela, aan wal gegaan om als waarnemer mee te lopen in St. Laurent. Het Franse parlement heeft het 2006-verdrag in 2008 geratificeerd. Hierin staat dat eenheden een waarnemersrol hebben tijdens gezamenlijke patrouilles tot twee kilometer inlands. Assembleeleden van de NDP en ABOP hebben vanaf het begin kritiek hierop geleverd, aldus Starnieuws.

Als onderdeel van de technische en operationele samenwerking, wisselen Suriname en het Franse departement Frans-Guyana  ook informatie uit.

Zo heeft de Franse ambassade een lijst opgevraagd van type wapens en serienummers die zijn gebruikt bij Surinaamse overvallen, naar aanleiding van recente uitspraken van korpschef Humphrey Tjien Liep Shie van het Korps Politie Suriname. Hij zei tijdens een persconferentie, dat wapens die worden gebruikt bij overvallen vooral uit Frans-Guyana komen. Daar mag iedere Franse burger met zijn id-kaart een ‘one shot long rifle’ kopen. Maar, voor alle andere types wapens is schriftelijke toestemming nodig van de Franse perfect.

De Fransen kijken ook uit naar details over de drugstransporten in zeecontainers vanuit de Surinaamse haven naar de Franse havens Le Havre (augustus) en Dunkerque (eind november).

Overval op leverancier bij de Fernandes Bakkerij aan Kernkampweg

Twee overvallers er vandoor met dagopbrengst

Leverancier door kogels gewond geraakt


De Ware Tijd Online bericht vanmiddag, zaterdag 20 december 2014, dat twee mannen een overval hebben gepleegd bij de Fernandes Bakkerij aan de Kernkampweg in Paramaribo.


Een leverancier van de Fernandes Bakkerij werd overvallen en beschoten door twee gemaskerde mannen. De verdachten kwamen tevoorschijn op het moment dat de leverancier op het terrein uit zijn voertuig stapte met het geld.

De leverancier werd in zijn lies en een dijbeen geschoten met een jachtgeweer met afgezaagde loop, aldus de Ware Tijd Online. Na de overval zijn de beide overvallers gevlucht via de achterzijde van de bakkerij, op de grens met de Neibroekstraat, waar ze werden opgewacht door een gereedstaand voertuig.

De Ware Tijd schrijft verder te hebben vernomen, dat medewerkers bij een carwash in de straat, dichtbij de bakkerij, onder schot werden gehouden tijdens de overval tot de twee overvallers, die  Fernandes T-shirts droegen, in het vluchtvoertuig stapten.

‎Het slachtoffer werd per ambulance afgevoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Vernomen wordt, aldus de krant, dat de buit meer zou bedragen dan Srd 30.000. De politie van het ressort Uitvlugt onderzoekt de overval verder.

Zes Natio-spelers uit Surinaamse competitie niet allemaal Surinamers.....

SVB kiest ook spelers met andere nationaliteiten

'Dubbele nationaliteit niet slechts bedoeld voor spelers van Surinaamse komaf'


De zes spelers uit de Surinaamse competitie die aan het zogenoemde Natio-team toegevoegd zullen worden, hebben niet alle zes de Surinaamse nationaliteit. Technisch directeur Ro Kolf van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) kiest ervoor ook spelers met bijvoorbeeld de Guyanese of Braziliaanse nationaliteit te selecteren. Dat zei hij vandaag, zaterdag 20 december 2014, tijdens een persconferentie over de voorbereidingen voor de wedstrijd die Natio 26 december tegen W Connection uit Trinidad & Tobago speelt. 


De namen van die zes spelers zal de SVB maandag bekendmaken. Wel is het nu al zo goed als zeker dat Stefano Rijssel van Inter Moengotapoe erbij zal zijn, onthulde Kolf.

De veertien namen van de spelers met een andere nationaliteit, voornamelijk de Nederlandse, zijn inmiddels bekend. Het team met begeleiders en coach Dean Gorre zal 23 december in Suriname arriveren.

Kolf legde uit waarom de SVB niet zes jongens met de Surinaamse nationaliteit heeft geselecteerd. 'Door jongens te selecteren die hier in Suriname spelen, maar geen Surinamer zijn, maken we duidelijk dat de dubbele nationaliteit niet alleen bedoeld is voor spelers van Surinaamse afkomst, maar ook voor jongens met een andere nationaliteit die hier wonen en spelen.'

Hij zei verder talentvolle buitenlandse jongens hiermee ook te willen prikkelen en ze enthousiast te maken om voor Suriname uit te komen.

De kaartverkoop voor de wedstrijd op 26 december is gestart en de prijzen variëren tussen de Srd 20 en Srd 100. 

Tweede berisping voor advocaat Peppie 'Eldon' Sulvaran op Curaçao

(Bron foto: Knipselkrant Curaçao)
Sulvaran had 'hardnekkig gerucht' verspreid over betrokkenheid president Centrale Bank bij moord Wiels


Advocaat Peppie ‘Eldon’ Sulvaran in Willemstad, Curaçao, heeft een berisping gekregen van de Raad van Toezicht op de Advocatuur. Het is zijn tweede berisping, zo bericht vandaag, 20 december 2014, het Persbureau Curaçao. Eerder was Sulvaran al tuchtrechtelijk veroordeeld vanwege gelijksoortig verwijtbaar gedrag. De Raad constateert dat die berisping niet heeft geleid tot aanpassing van het gedrag van de advocaat en sluit niet uit dat in een toekomstig geval tot een andere strafmodaliteit zal kunnen worden besloten.

Tijdens een mondelinge behandeling van een Kort Geding bij het Hof op 9 januari 2014 had Sulvaran zonder feitelijke onderbouwing de president van de Centrale Bank, Emsley Tromp, in verband gebracht met de moord op politicus Helmin Wiels.

De Raad verwijt de advocaat het ‘hardnekkig gerucht’ te hebben verspreid, dat de echte moordenaar van Wiels of de intellectuele beramers of financiers van de moord bij en rondom Tromp moeten worden gezocht. Sulvaran heeft geen feiten of omstandigheden aangevoerd die deze beschuldiging onderbouwen, aldus de Raad.

De niet, ook niet enigszins, onderbouwde en niet functionele uitlating tasten daarmee de eer en het recht op een goede naam van Tromp aan en is onnodig grievend. De Raad van Toezicht is van oordeel dat dergelijke uitlatingen een negatief effect sorteren op de eer van de stand der advocaten en daardoor de beroepsgroep kunnen schaden.

Sulvaran heeft tijdens de behandeling van de tuchtzaak gezegd dat de uitlatingen over Tromp zijn gedaan als vertegenwoordiger van de zogenoemde 'pressiegroep' KFO (Kòrsou Fuerte i Otonòmo). Maar, dat doet volgens de rechter niet ter zake. De jurist is nationaal bekend als advocaat en de uitlatingen zijn door hem in de rechtszaal gedaan, in de wetenschap dat er veel aandacht voor de betreffende zaak bestond.

Hij had zich er rekenschap van moeten geven dat zijn verschillende rollen voor de buitenwereld niet steeds scherp te scheiden zijn, aldus de Raad. Daarmee heeft Sulvaran, naar het oordeel van de rechter, met zijn uitlating gehandeld in strijd met hetgeen een behoorlijk advocaat betaamt.

Brandweer stelt rapport Risico Inventarisatie en Evaluatie op voor district Brokopondo

(Bron foto: KBS)
Districtscommissaris Pinas eerste districtscommissaris die dergelijk rapport aanvraagt


Het Korps Brandweer Suriname, KBS, heeft een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) rapport opgesteld over Brokopondo. Dit is gebeurd op verzoek van districtscommissaris Yvonne Pinas. Het is het eerste RI&E rapport dat door een districtscommissaris is aangevraagd, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 20 december 2014.

'Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de vijf ressorten van Brokopondo. Het RI&E-rapport inventariseert de gevaren op een werkplaats voor de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers', zegt Glenn Cooman, public relations-officer van het Korps Brandweer Suriname (KBS).

'Er is onder andere onderzoek gedaan naar hoe mensen hun gasflessen opslaan, vervoeren en opslaan. Maar, ook is geïnventariseerd of mensen die in een boot vervoerd worden wel zwemvesten dragen.'

Het is nu aan Pinas om te bepalen wat ze met de resultaten van het onderzoek gaat doen. Cooman is blij, dat Pinas nu een RI&E-rapport heeft laten maken. Volgens de brandweer schuwen bedrijven de evaluatie, omdat ze onvoldoende weten wat het inhoud.

Door de toegenomen economische activiteiten en andere versnelde ontwikkelingen in het district Brokopondo zijn ook brandgevaar en risico's, transport van gevaarlijke stoffen over de weg of opslag in gebouwen meer aanwezig, aldus een passage uit het rapport.

Bouw Wanica Medisch Centrum gestart

Eerste beton voor fundering gestort


Starnieuws bericht vanochtend, zaterdag 20 december 2014, dat vandaag voor dag en dauw is  begonnen met het storten van de 360 kubieke meter betonnen funderingsconstructie voor het Wanica Medisch Centrum. 

Het startsein voor de bouw werd namens president Desi Bouterse op 16 november gegeven door de ministers van Openbare Werken en Volksgezondheid.

Architect Dayanand Mungra, die vanmorgen ter plekke was, zegt dat de werkzaamheden, uitgezonderd een week van stagnatie, op schema zijn. Na een verkorte openbare aanbesteding, kreeg Surinam Road & Civil Technical Company NV (SRCC), een bedrijf van Rudisa Holding, de gunning toegewezen. De onderneming was de laagste inschrijver.

Als eerste wordt door de aannemer de constructie opgezet voor de beddenhuizen en het verpleeghuis. Het is nog steeds de bedoeling dat het ziekenhuis wordt opgezet door China.

In Suriname rijden bijna 250.000 verzekerde voertuigen rond

Korps Suriname Verkeersvrijwilligers wil importstop tweedehands auto's

'Suriname lijdt aan otositas, er zijn meer auto's op de been dan mensen'


Uit cijfers van het Korps Politie Suriname blijkt, dat in 2014 meer dan twintigduizend voertuigen voor de eerste keuring zijn aangeboden. Het gaat onder meer om personenauto’s, vrachtwagens, bussen en motorfietsen. Volgens het Statistisch Jaarboek van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn er in 2013 219.860 voertuigen verzekerd. Opgeteld rijden er dus ongeveer verzekerde 240.000 voertuigen rond in Suriname, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 20 december 2014. Onbekend is wat het aantal onverzekerde voertuigen is dat rondrijdt.

Het aantal auto's in het verkeer is volgens voorzitter Helmut Gezius van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) ver boven de behoefte. 'Eén op de vier Surinamers heeft een auto. Dat is veel te veel', zegt Gezius. Ook het aantal autodealers (rond de tweehonderd) is volgens hem erg hoog.

Paramaribo lijdt volgens de KSV aan 'otositas'. 'Paramaribo is niet zwaarlijvig zoals men zegt van personen die aan obesitas lijden, maar autolijvig. Er zijn meer auto's op de been dan mensen.' 

Meer wegen aanleggen is volgens Gezius niet de enige oplossing: 'Er moet voorlopig een importstop komen op tweedehandse auto's.'

Tussen 2007 en 2013 is het aantal verzekerde voertuigen volgens de ABS-cijfers met 75 procent gestegen. De meest explosieve stijging vond in 2009 plaats. Er was toen een toename van 27.747 voertuigen ten opzichte van 2008 (21.416 personenauto's).

Volgens Gezius kampt Suriname met een ernstig mobiliteitsvraagstuk. Er wordt volgens hem te weinig nagedacht over goedkopere, efficiëntere, veiligere en gezondere vervoersmethoden. De voorzitter vindt dat Surinamers veel te duur reizen. Hij stelt ook, dat veel mensen dagelijks in hun eentje van en naar het werk rijden, terwijl er ook bussen rijden.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Voorzitter Padieproducenten Nickerie: 'SPBA-voorzitter vertelt leugens over pompgemaal Wageningen'

Ramperdarath
Oemraw
Ramperdarath: 'Pompen functioneren zelfs bij laag water'

'Oemraw is echt wel gestoord'


De voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten in Nickerie, Bramhdew Rampedarath, is na zijn oriëntatiebezoek aan het pompgemaal in Wageningen niet te spreken over uitlatingen die de voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harinanan Oemraw, de afgelopen periode heeft gedaan over het pompgemaal. Bij zijn oriëntatie heeft hij geconstateerd dat de pompen in werking zijn. 

‘De SPBA-voorman verstrekt steeds weer onjuiste informatie over zaken met betrekking tot de rijstsector aan de padieboeren. Want Oemraw heeft een rijstareaal te Middenstandspolder en als hij problemen krijgt ten aanzien van de wateraanvoer naar zijn areaal, dan speelt hij heel wat onjuiste en negatieve zaken door aan de padieboeren.’, aldus Rampedarath vandaag, zaterdag 20 december 2014, in het Dagblad Suriname.

Volgens Rampedarath functioneren beide pompen zelfs bij laag water. Hij geeft aan dat de pompcapaciteit van het water dan niet groot is. Bij hoog water wordt er wel volledig water gepompt voor alle rijstarealen in Wageningen. ‘Dit moet Oemraw aan de padieboeren vertellen’, zegt Rampedarath.

Het is volgens hem droge tijd, waardoor er onvoldoende water aanwezig is in de Nickerierivier. Hierdoor kan er dus onvoldoende water gepompt worden. ‘Laat Oemraw de eer aan zichzelf houden.’

Oemraw probeert volgens Rampedarath ook het wiel opnieuw uit te vinden door te beweren dat de houten lagers, die aan de sluis zijn geplaatst, verkeerd zijn. Volgens Rampedarath gaat het echter niet om houten lagers. De lagers zijn uit een speciaal materiaal vervaardigd. ‘Hoe kan men houten lagers plaatsen aan een ijzeren pomp? Deze man is echt wel gestoord’, aldus Rampedarath.

Volgens hem moeten de boeren zelf de mogelijkheden creëren om hun arealen te bevloeien, want men kan niets doen aan de grote droge tijd.

VHP-parlementslid Gajadien maakt zich grote zorgen over toenemende buitenlandse schuld Suriname

Regering neemt alsnog spoorlijnproject op in begroting 2014

'Waarom voert regering ook kosten Surgold/Newmont Merian-goudmijn op terwijl Staatsolie participeert in project?'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt vandaag, zaterdag 20 december 2014, in het Dagblad Suriname dat de toenemende buitenlandse schuld van Suriname hem veel zorgen baart. 

Volgens hem heeft de regering deze week een nota van wijziging ingediend voor de begrotingen van 2014, waarin zij de financiering van het spoorlijnproject heeft opgenomen. Daaraan hangt een kostenplaatje van Euro 130 miljoen, een bedrag dat de overheid wil lenen van de Nederlandse ING bank.

De volksvertegenwoordiger zegt verder, dat in de nota van wijziging ook zijn opgenomen de kosten voor de onlangs gestarte participatie in de goudindustrie met de Amerikaanse goudmijnmultinational Newmont. De regering kan volgens hem onmogelijk een aanvulling hiervoor in dienen, omdat niet zij, maar Staatsolie rechtstreeks hierin participeert. Het niet rechtstreeks participeren van de Staat Suriname in het Merian-goudproject heeft als voordeel dat de Staat geen additionele buitenlandse lening hoeft aan te gaan om de participatie te financieren. ‘Waarom vragen zij dan wel geld voor dit project?’, vraagt Gajadien zich af.

De parlementariër zegt dat hij hiermee tot de conclusie komt, dat de regering kwaadwillig de begrotingen wil opvoeren alleen om te zorgen, dat het zogenaamde BBP (Bruto Binnenlands Product) hoger wordt en daarmee men meer kan lenen.

Gajadien maakt zich ook zorgen maakt over de buitenlandse staatsschuld, die intussen boven de 1 miljard Amerikaanse dollar is geklommen. Volgens statistieken van het Bureau voor de Staatsschuld is deze van een bedrag van 977.1 miljoen Amerikaanse dollar in januari geklommen naar 1.067,1 miljard dollar per 31 oktober 2014. Met Euro 130 miljoen van het treinproject erbij zal het voor desastreuse gevolgen zorgen.

Gajadien stelt dat indien de begroting van 2015 in haar huidige stand wordt goedgekeurd, het een regelrechte ramp zal zijn voor dit land. Deze stelling is gebaseerd op het feit, dat in die begroting eveneens een extra buitenlandse schuld van zo'n 1 miljard Amerikaanse dollar is opgenomen. Met de binnenlandse schuld en het treinproject erbij zal dat in 2015 de pan uitvliegen naar een bedrag hoger dan 2.5 miljard.

De regering heeft volgens de volksvertegenwoordiger een te verspillend beleid gevoerd. Was het nog zo, dat de totale buitenlandse staatsschuld in augustus 2010 250 miljoen Amerikaanse dollar was, nu ziet Gajadien dat dat in het afgelopen vier jaar is toegenomen met een bedrag van meer dan 750 miljoen Amerikaanse dollar. Het geleende bedrag zal uiteindelijk in valuta moeten worden terugbetaald, hetgeen betekent, dat het geld middels bijvoorbeeld de export of toerisme zal moeten worden verdiend.

Het treinproject is in geen enkel regeringsplan opgenomen. Dit getuigt volgens hem niet van behoorlijk bestuur. Gajadien vindt het daarom geen gezonde zaak, dat de huidige regering probeert om de schulden constant voor de samenleving te verhogen. ‘Waarschijnlijk wil men een projectcontract tekenen, waarbij men geëist heeft om het bedrag van Euro 130 miljoen op de begrotingen op te nemen’, aldus de volksvertegenwoordiger.

De politicus zegt ook, dat het standpunt van de combinatie van zeven samenwerkende partijen (VHP, NPS, KTPI, PL, BEP, SPA, DA’91) duidelijk is. Elke uitvoerder en financierder moet volgens hem rekening houden met het feit, dat wanneer zij contracten in deze periode tekenen en deze niet voldoen aan regels van goed bestuur, doelmatigheid en rechtmatigheid, het dan hun eigen risico is. De komende regering zal volgens Gajadien niet opdraaien voor onnodige kosten die gemaakt worden ten laste van de samenleving. ‘Het kan niet zo zijn dat een ‘toevallige regering’ de samenleving zit te verbinden en het volk er dupe van wordt’, aldus de VHP’er.

Benzineprijs op Curaçao historisch laag

(Bron foto)
Literprijs voor benzine daalt onder magische twee guldengrens


Benzinerijders op Curaçao zijn minstens vijftien jaar niet zó goedkoop uit geweest aan de pomp dan dat ze eind deze maand zullen zijn. Dat zegt pomphouder Hubert Raper vandaag, 20 december 2014, in het Antilliaans Dagblad. De benzineprijs daalt dan wederom twee dubbeltjes en duikt daarmee flink onder de magische twee guldengrens naar 1,82 gulden per liter. 

Ook dieselrijders hoeven minder diep in de buidel te tasten en betalen 1,60 gulden per liter ingaande dinsdag 30 december.

Afgelopen maand ging de benzineprijs ook al spectaculair omlaag met bijna twee dubbeltjes van 2,21 naar 2,02. De dieselprijs bleef toen nagenoeg gelijk. Nu is er dus weer een verlaging van bijna 20 cent.

Raper stelt, dat dit te maken heeft met de dalende prijzen voor een vat olie op de internationale markt. 'En de verwachting is dat die prijs voor een vat olie in elk geval niet binnen afzienbare tijd gaat stijgen', aldus Raper.

Het meest moest het afgelopen jaar in de maand augustus voor een liter benzine worden neergeteld (2,46 gulden). Dieselrijders waren het duurste uit in april toen zij 1,96 gulden moesten afrekenen per liter. Het goedkoopste waren weggebruikers afgelopen maand uit met 2,02 gulden voor een liter benzine en 1,77 voor een liter diesel. De gemiddelde prijs in 2014 voor een liter benzine was 2,26 gulden en voor een liter diesel 1,88 gulden.

Chikungunya op Curaçao over piek heen

Aantal nieuwe besmettingen op eiland is dalende

'Bevolking is zich meer bewust geworden van chikungunyaprobleem'


Het aantal nieuwe besmettingen met chikungunya op Curaçao begint af te nemen. Als een chikungunya-epidemie eenmaal beëindigd is, zal het bovendien enkele jaren duren voordat er weer een uitbraak zal plaatsvinden. Dat zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth van de GGD vandaag, zaterdag 20 december 2014, in het Antilliaans Dagblad. 

De epidemioloog concludeert dat Curaçao naar alle verwachting over de piek van de besmettingen heen is. Hij geeft aan dat deze daling al een paar weken gaande is, maar hij wilde voorzichtig zijn om het bericht naar buiten te brengen.

'Ik heb even willen verifiëren of de daling van het aantal nieuwe gevallen per week duurzaam is en het niet toch weer omhoog zou gaan. Maar, we hebben nu echt een indicatie dat we over de piek heen zijn.'

Ook huisartsen bevestigen volgens hem het beeld dat er minder besmettingen per dag zijn. Zij zien minder mensen in vergelijking tot de weken ervoor. Gerstenbluth verklaarde afgelopen week in de Staten dat er een kans is dat volgend jaar april het aantal gevallen van chikungunya zal zijn opgelopen tot 75.000. Dit was volgens de epidemioloog echter een ‘worst case scenario’. Hij gaf toen overigens al aan, dat er ook een kans is dat de piek in het aantal gevallen al bereikt is, maar dat het nog te vroeg was om dat vast te stellen.

Omdat in Nederland afgelopen week door diverse media werd geschreven over chikungunya op Curaçao besloot Gerstenbluth het nieuws over de daling naar buiten te brengen. Hij merkt hierbij op, dat na een uitbraak van het virus, een dergelijke epidemie de eerstkomende tijd niet snel meer zal uitbreken. Chikungunya was een nieuw virus op Curaçao en in het Caribisch gebied. Daardoor had de bevolking hier volgens de epidemioloog nog geen antistoffen tegen aangemaakt.

'Het kan zo zijn dat je in een korte periode zowel dengue als chikungunya hebt opgelopen, maar chikungunya kun je maar één keer krijgen. Als je het hebt gehad, dan heb je weerstand opgebouwd.'

De epidemioloog stelt, dat twintig procent van de mensen die geprikt worden door de Aedes ae- gyptimug niet ziek wordt, terwijl zij wel zijn geïnfecteerd. Ook zij worden immuun voor het virus. Het aantal nieuwe gevallen mag dan lager zijn, volgens Gerstenbluth gaat het nog steeds om een aanzienlijk aantal besmettingen per dag. Dat het aantal gevallen per dag daalt, zou volgens Gerstenbluth kunnen komen doordat er bewustzijn bij de bevolking is gekomen met betrekking tot het chikungunya-probleem.

'Ik denk dat meer mensen zich beschermen tegen de mug, dat meer mensen inmiddels immuun zijn en dat de schoonmaakacties hun vruchten beginnen af te werpen', aldus de epidemioloog.

De explosie van chikungunya kwam volgens Gerstenbluth doordat het virus nieuw was op het eiland en de lokale bevolking nog niet voldoende antistoffen had opgebouwd. 'Dat is ook meteen de verklaring waarom het aantal chikungunyabesmettingen veel groter was dan het aantal besmettingen met dengue in dezelfde periode. Pas als er op een gegeven moment veel nieuwe mensen op het eiland komen die niet immuun zijn, kan weer een uitbraak optreden. Het werkt cyclisch, evenals bij dengue.'

Toch blijft het volgens Gerstenbluth belangrijk om ieder jaar, voordat de regenperiode uitbreekt, te zorgen dat het aantal broedplekken geminimaliseerd is.

Santokhi (VHP): 'Bouterse durft niet openlijk strijd met politieke opponenten aan te gaan'

'We zijn in een politieke strijd verwikkeld'

'Bouterse maakt misbruik van machtsfunctie om tegenstanders monddood te maken'


President Desi Bouterse durft niet openlijk de strijd aan te gaan tegen politieke opponenten. Dit zegt VHP-leider Chandrikapersad Santokhi vandaag, zaterdag 20 december 2014, in de Times of Suriname over de rechtszaak die Bouterse tegen hem heeft aangespannen. 'We zijn in een politieke strijd verwikkeld.'

Dat zou de ander moeten beseffen. Beweringen over bijvoorbeeld zijn betrokkenheid bij drugshandel zouden politiek gepareerd moeten worden.

'Maar, we zien dat de persoon Bouterse er nu voor heeft gekozen naar de rechtszaal te gaan. Ik denk dat hij in ieder geval nu heeft laten zien dat hij in de laatste vijf maanden de politieke durf niet heeft om sportief om te gaan met zijn opponenten', aldus Santokhi.

Dat uitgezocht Bouterse deze aanpak kiest, is minstens zo opmerkelijk. 'Hij maakt misbruik van zijn machtsfunctie als president door rechtsmiddelen in te zetten tegen politieke opponenten om hen monddood te maken. Hij heeft op politieke podia ook boodschappen gericht aan personen en die waren niet makkelijk', aldus Santokhi.

Hij stelt overigens in de rechtszaal te zullen komen 'met feiten sinds vijf en twintig februari 1980'.

Minister Belfort is alergisch voor niet-sportende agenten

Ruim honderd agenten komen niet door sporttest Korps Politie Suriname

'Nodig ze uit voor een feest of om te drinken dan komt iedereen, maar om te sporten niet'


'Dat politieagenten niet bevorderd worden, omdat ze de sporttest niet hebben gehaald is min of meer hun eigen schuld. Politieagenten moeten in topconditie zijn. Indien dat niet het geval is, dan komt de dienstverlening naar de gemeenschap in gevaar.' Dit zegt minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, vandaag, zaterdag 20 december 2014, in de Ware Tijd. 

Van de ruim 450 politieambtenaren, die op basis van het aantal dienstjaren aanspraak maken op bevordering, is de promotie van ongeveer 150 afgewezen. Voor 120 van hen geldt, dat ze niet door de sporttest zijn gekomen.

Belfort zegt, dat hij al bij zijn aantreden in 2012 de sporttest had aangekondigd. Politieagenten hadden volgens hem hierdoor genoeg tijd om zich voor te bereiden.

Voorzitter Robby Ramjiawan van de Surinaamse Politiebond ontkent niet dat er ontevredenheid hierover binnen het korps is, maar hij vindt deze kritiek ongegrond.

Gezien het feit dat er politieagenten zijn die na hun indiensttreding niet warm lopen om te sporten heeft de minister besloten de sporttest als voorwaarde te stellen voor bevordering. 'Nodig ze uit voor een feest of om te drinken dan is iedereen aanwezig, maar om te sporten niet, terwijl alle sportfaciliteiten beschikbaar zijn bij de Politieacademie.'

Later deze maand worden enkele politieambtenaren in een hogere rang bevorderd. Meerdere korpsleden, die niet bij naam genoemd willen worden, kunnen zich echter niet vinden in de nieuwe manier van beoordeling.

Vishnudatt (NDP): 'Bouterse wist heel goed dat quorumprobleem kon ontstaan na verwijdering PL uit coalitie'

'Bouta is geen Vene en dat is het verschil'

'NDP laat niet met zich sollen als door chantage belang samenleving wordt vertrapt'


Het NDP-Assembleelid Theo Vishnudatt zegt vandaag, zaterdag 20 december 2014, op Starnieuws in reactie op het quorumprobleem in het parlement, dat de oppositie naïef is als ze denkt dat regeringsleider Desi Bouterse er niet bij stil heeft gestaan dat er een quorumprobleem zou kunnen ontstaan door op 14 april van dit jaar de Pertjajah Luhur (PL) de laan uit te sturen. De politicus stelt dat het niet om stoerdoenerij ging van Bouterse, maar dat hij koos voor het belang van het land door de PL uit de coalitie te zetten.

Vishnudatt vindt, dat vorige beleidsmakers partijbelang boven dat van de gemeenschap hebben gesteld. 'De NDP duldt geen chantage. Wat denkt de oppositie, dat de NDP niet kan rekenen? En de rekensom is simpel, zelfs Somohardjo kan het antwoord vinden: eenentwintig plus vijf plus zes min zes is zesentwintig, een marginale meerderheid. Bouta is geen Vene. En dat is het verschil. De PL-fractie is niet uit ideologische redenen, zo zij die heeft, uit de regeercoalitie gestapt, maar ze is door de NDP op grond van partij-ideologische redenen uit de regeercoalitie gezet. De NDP laat niet met zich sollen als door chantage van wie dan ook, het belang van de samenleving wordt vertrapt.'

De politicus vindt het verwijt, dat de vorige oppositie ook geen quorum verleende, kant noch wal raken. De toenmalige oppositieleden hebben consequent de presentielijst getekend, waardoor volgens het huishoudelijk reglement vergaderingen van De Nationale Assemblee konden beginnen, aldus het NDP-Assembleelid.

De boycothouding van de oppositie is een ernstig plichtsverzuim naar haar kiezers toe en het vertrouwen van deze kiezers in het individuele oppositielid is door deze opstelling zeer ernstig geschaad, stelt Vishnudatt.

'De lijn doortrekkend moeten leden die vergaderingen boycotten afzien van hun maandelijkse schadeloosstelling van zo'n Srd 15.000. Om geloofwaardig over te komen moeten ze die moed wel kunnen opbrengen. De behandeling van de begrotingen 2015 van de diverse ministeries verkeert door deze ondoordachte obstructiepolitiek van de oppositie in de gevarenzone. Maar geen nood, direct na de verkiezingen van mei zal de begrotingsbehandeling voor het dienstjaar 2015 door deze zelfde voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings-Simons, op de agenda worden geplaatst. Daar zorgt ongetwijfeld het kiezerskorps wel voor', beweert Vishnudatt.

Suralco: '2014 was zeker geen gemakkelijk jaar'

(Bron foto: Suralco)
 Suralco viert haar 98e verjaardag

'Bedrijf heeft significant effect gehad op economie van Suriname'


Waarnemend directeur Indre Ori van Suralco heeft bij de viering van het 98-jarig bestaan van het bedrijf gisteren gezegd, dat 2014 zeker geen gemakkelijk jaar was voor het bedrijf. Als redenen hiervoor noemde hij de lage prijs van aluinaarde op de wereldmarkt en de hoge prijs voor olie en bauxiet. Dat bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 20 december 2014.

Het bedrijf zag kans om de kostprijs van zijn product te verlagen van 322 Amerikaanse dollar per ton naar 308.

'De efficiency verbeteringen hebben een besparing opgeleverd van 16 miljoen Amerikaanse dollar, de hoogste in het Alcoa-systeem', aldus Orim die in het dagelijks leven Mining & Refining Manager van de Suralco is en gisteren waarnam voor directeur Ruben Halfhuid die in het buitenland verblijft.

Ori zei, dat Suralco in de afgelopen 98 jaar ondanks de ups en downs een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van Suriname en 'zeker een significant effect heeft gehad op de Surinaamse economie'.  In geld uitgedrukt komt het neer op een kwart miljard Amerikaanse dollar.

'Voor wat onze maatschappelijke verantwoordelijkheid betreft moet ik benadrukken, dat ongeacht de situatie waarin ons bedrijf verkeerde en of verkeert, wij altijd hebben gestreefd naar het leveren van een positieve bijdrage aan de Surinaamse samenleving', sprak Ori.

Ori liet ook weten, dat de Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa, moederbedrijf van Suralco, en de overheid nog steeds in onderhandeling zijn over de toekomst van de Suralco. 'Het is daarom belangrijk ons werk nog steeds met dezelfde motivatie, loyaliteit en professionaliteit te blijven uitvoeren.'

Nieuwe internationale aankomst- en vertrekhal Zorg en Hoop in gebruik genomen

(Bron foto: Claudio Barker/de Ware Tijd)
Nieuwe hal blijkt op dag van opening nog diverse 'mankementen' te hebben

Terminal moet voldoen aan internationale veiligheidsstandaarden


Hoewel de nieuwe internationale aankomst- en vertrekhal van Zorg en Hoop gisteren officieel in gebruik werd genomen en al operationeel is, blijken er diverse 'mankementen' te zijn. Zo functioneert een apparaat dat de bagage moet onderzoeken nog niet. Nu moeten de koffers en tassen nog steeds handmatig worden onderzocht, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 20 december 2014.

Verder is het screenapparaat voor vertrekkende passagiers verkeerd geplaatst. Wanneer vertrekkende passagiers naar het toilet willen, moeten ze weer door het screenapparaat. Daarnaast komen aangekomen en vertrekkende passagiers in contact met elkaar in de hal en dat kan niet de bedoeling zijn, aldus de krant.

'De mensen kunnen altijd zaken overdragen aan elkaar zoals een bagage met verboden spullen', zegt Brian de Souza, hoofd van de Civil Aviation Safety Authority Suriname (CASAS).

Mark Karg, coördinator Terrorisme Preventie, Openbare Orde en Veiligheid, zegt dat geconstateerde onjuiste zaken zullen worden aangepakt. Door het opzetten van de internationale terminal wil de overheid invulling geven aan internationale veiligheidsstandaarden.

Karg laat ook weten, dat diverse diensten in de terminal aanwezig zijn zoals de immigratiedienst, douane, vreemdelingendienst, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) en het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij.

Een voordeel van de nieuwe hal is, dat deze in handen is van de overheid en niet meer van Gum Air. Dit was vervelend voor concurrerende vliegmaatschappijen zoals Blue Wing Airlines. Zij moesten wachten tot de zaken van Gum Air waren afgehandeld.

Sportjournalisten kiezen taekwondoka Tosh van Dijk tot Surinaams sportman van het jaar

Minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken feliciteert Van Dijk.
Zwemster Chinyere Pigot voor 6e achtereenvolgende keer sportvrouw van het jaar


De Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) hield gisteravond de allereerste VSJS Sports Awards, de vervanger van het SOC Sportgala dat door het Surinaams Olympisch Comité werd georganiseerd. Tijdens deze awardavond in het SOC-gebouw werd taekwondoka Tosh van Dijk door een panel van sportjournalisten gekozen tot de Sportman van het Jaar 2014, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 20 december 2014.

Van Dijk onttroonde Renzo Tjon A Joe, die vorig jaar deze titel droeg. Van Dijk won onder ander goud op de 10e Zuid-Amerikaanse Spelen in Chili en brons op de CACSO Games in Mexico.
'Ik kijk tevreden terug op het afgelopen jaar, maar ik wil meer. Mijn uiteindelijke doel is een podiumplaats te halen op de Olympische spelen.'
 
Naast Van Dijk en Tjon A Joe was hinkstapspringer Miguel van Assen, gouden medaille winnaar op de Youth Olympics, ook topfavoriet om deze titel te winnen.

Bij de verkiezing van Sportvrouw van het Jaar 2014 was het weer zwemster Chinyere Pigot die de meeste stemmen kreeg. Pigot heeft deze titel zes keer achter elkaar gewonnen. Ze was gisteravond afwezig, vanwege haar studie en training in de VS. Ook Crystal Leefmans (badminton) dong mee naar de hoofdprijs in deze categorie.

Tot de Meest Belovende Sporter zijn gekozen zwemmer Yael Touw Ngie Tjouw (2e keer achter elkaar) en volleybalster Sigourney Kame.

De Lifetime Achievement Award ging naar oud-zwemmer Floris Elias.

Weer een politieke overloper: Fatehmohamed (PVF) stapt naar NDP

PVF-voorzitter: Fatehmohamed was pas jaar lid van PVF
PVF-hoofdbestuurslid niet eens met mogelijke samenwerking met NPS

'PVF heeft altijd beleid NPS afgekeurd en dan nu gaan samenwerken...?'


Het hoofdbestuurslid Erak Fatehmohamed van de Politieke Vleugel van de Fal (PVF) heeft gisteren besloten om over te stappen naar de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij kwam tot zijn besluit, nadat bekend werd dat partijvoorzitter Soedeshchand Jairam vorige week gesprekken heeft gevoerd met de Nationale Partij Suriname (NPS). Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 20 december 2014.

Fatehmohamed, commissaris en voorzitter van de mediacommissie, zegt het niet eens te zijn met het besluit van Jairam, om een samenwerking aan te willen gaan met de NPS. Hij vindt het vreemd, dat bepaalde kopstukken uit PVF plotseling denken samen te werken met partijen van wie de PVF het beleid steeds heeft afgekeurd.

Jairam zegt in een reactie, dat de PVF gewoon doorgaat 'met of zonder' Fatehmohamed. 'Hij was een jaar terug toegetreden tot de PVF, omdat hij de doelstellingen van de partij goed vond. Fatehmohamed is vrij te gaan waar hij wil, omdat wij ook niemand beletten.'

Dagblad Trouw trekt 126 artikelen van ontslagen redacteur Ramesar in


'Journalist heeft onverklaarbaar groot aantal niet traceerbare bronnen gebruikt'


Het Dagblad Trouw heeft besloten 126 artikelen in te trekken die zijn geschreven door de vorige maand ontslagen redacteur Perdiep Ramesar. De journalist heeft aldus de krant een 'onverklaarbaar groot aantal niet traceerbare bronnen' gebruikt. Tot die conclusie kwam een onafhankelijke commissie van externe deskundigen die Trouw heeft ingesteld. Daarover bericht de krant vandaag, zaterdag 20 december 2014, op de voorpagina.
De verslaggever heeft in zijn stukken mensen opgevoerd en geciteerd die niet terug te vinden zijn. De krant trekt ook de handen af van een geruchtmakend artikel over het bestaan van een 'shariadriehoek' in de Haagse Schilderswijk, waar radicale moslims de dienst zouden uitmaken. Er is twijfel over de betrouwbaarheid van dat en de andere artikelen.

Het gaat om artikelen die grotendeels gebaseerd zijn op onder meer anonieme bronnen en bronnen met een gefingeerde naam. De commissie adviseert de redactie meer onderlinge controle uit te voeren. Ook wordt het aanstellen van een ombudsman of -vrouw aangeraden.

Commissielid Jeroen Smit, hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, in Trouw: 'Het is onbevredigend dat Ramesar niet heeft willen meewerken. Laat ik benadrukken dat we alles op alles hebben gezet om zijn kant van het verhaal te horen. We hebben hem daarvoor zes kansen gegeven, we hebben een lijst met 94 schriftelijke vragen naar hem gestuurd. Eén keer spraken we hem informeel. Maar zodra het gesprek inhoudelijk werd, werd het afgekapt door Ramesars advocaat.'

Smit: 'Als je een paar uur lang de namen uit Ramesars artikelen googelt, is dat onthutsend. Meestal waren de enige resultaten verwijzingen naar het Trouw-artikel. Dan ga je je toch heel hard zorgen maken.'

De commissie is in haar rapport ook kritisch op de leidinggevenden op de redactie. Die hebben de journalist onvoldoende gecontroleerd en begeleid bij het maken van de teksten. De hoofdredactie zou bovendien 'erg gemakkelijk' steun hebben gegeven toen er werd getwijfeld aan de betrouwbaarheid van het artikel over de Schilderswijk.

Ramesar vecht zijn ontslag aan en weigerde te reageren op inhoudelijke vragen van de werkgroep. De journalist was van mei 2007 tot november dit jaar werkzaam voor Trouw en produceerde 1224 artikelen. In 2009 werd hij al door chefs op de redactie meerdere malen gewezen op slordig brongebruik.

De redacteuren hebben de bevindingen van de commissie 'als een schok ervaren', schrijft de hoofdredactie in de krant. De hoofdredactie stelt dat er lessen moeten worden getrokken uit de 'pijnlijke conclusies'.

Vier jaar ordening goudsector levert te weinig op: het failliet van een commissie

Presidentiële Commissie Ordening Goudsector bestaat vier jaar

Illegale goudwinning tiert welig, kwik wordt onverminderd gebruikt, goudpontons actief op stuwmeer en rivieren en biodiversiteit vernietigd

Registratie en 'biomedische pas' goudzoekers leveren niets op


De presidentiële Commissie Ordening Goudsector bestaat vandaag, zaterdag 20 december 2014, precies vier jaar. Vier jaren van ordening van de kleinschalige goudsector zal ongetwijfeld het nodige hebben opgeleverd. Maar, terugkijkend op de afgelopen vier jaren ordening moet helaas geconcludeerd worden, dat er nog bar weinig werkelijk structureel geordend is. Van ordening lijkt nauwelijks sprake te zijn. Het is een beleid dat drijft op gedogen en pappen en nat houden.

De commissie werkt vaak ad hoc, reageert op problemen in het veld, is weinig tot niet proactief, lijkt een gesloten commissie waarvan een van de woordvoerders, de leider van het Managementteam Gerold Dompig, moeite heeft met kritieken op het functioneren van zijn commissie en die zelden tot nooit naar buiten treedt met eigen persberichten, verklaringen, laat staan met rapporten en financiële verantwoordingen en van gedane toezeggingen en beloften is weinig tot niets terechtgekomen.
Daarenboven worden nu en dan wat illegale goudzoekers (porknokkers) uit bepaalde gebieden verwijderd, die binnen de kortste keren weer terug zijn, omdat ze niet snel genoeg nieuwe werkgebieden toegewezen krijgen.

Een van de eerste taken van de commissie was het registreren van goudzoekers. Ook werden zij voorzien van een zogenoemde biomedische pas. Maar, wat die registratie en het verstrekken, tegen een forse betaling overigens, van die pas hebben opgeleverd is vandaag de dag onduidelijk. Tegen het gebruik van kwik wordt niet opgetreden. De grenzen van Suriname zijn zo lek als een mandje, dus zolang er niet tegen het gebruik van kwik op de goudvelden wordt opgetreden, blijft kwik Suriname binnen gesmokkeld worden. Tegen de aanwezigheid van de zogenoemde scalians ofwel goudpontons op rivieren en het stuwmeer is ook niet of nauwelijks opgetreden. Neen, omdat de eigenaren van deze vernietigende drijvende goudfabrieken de staatskas flink vullen via forse opgelegde belastingaanslagen.

De website van de commissie is verre van actueel. Zo is bij de 'Agenda' dit te lezen als laatste agendapunt:

'De ordening goudsector heeft diverse activiteiten en werkzaamheden. Op dit moment staat gepland:
Registratie van goudopkopers
vanaf woensdag 6 juli 2011 (ongoing)
maandag - vrijdag tussen 8.00 en 15.00 uur
Hoofdkantoor: Mr. J. Lachmonstraat 181, Paramaribo'

Onder het kopje 'Documenten' is het laatste gepubliceerde document een presentatie van Gerold Dompig over de stand van zaken van de werkzaamheden van de commissie van 14 maart 2013.

De commissie lijkt niet echt veel actuele informatie te willen delen met het publiek via haar website. Verantwoording wordt niet door de commissie afgelegd, terwijl er miljoenen Surinaamse dollars in het functioneren van de commissie worden gepompt. (In de ontwerpbegroting 2013 van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen was ruim Srd 26 miljoen hiervoor uitgetrokken. Vergeleken met 2012 betekende dat een stijging van ruim Srd 9,5 miljoen.)

Kritiek uit oppositie en coalitie
Van veel toegezegde en beloofde zaken door de commissie is de afgelopen vier jaren nauwelijks iets tot helemaal niets terechtgekomen. Begin dit jaar kwam er meer en meer kritiek op het functioneren van de commissie en zelfs de roep om het opheffen ervan, vooral uit de politiek en zowel uit de oppositie als uit de coalitie in het parlement.

'De commissie Ordening Goudsector (...) heeft haar langste tijd gehad. Het is een totale flop waarin de Staat elk jaar steeds weer miljoenen stopt.' Dit zei (coalitie) parlementariër Marinus Bee (A Combinatie/ABOP). Volgens hem is het de hoogste tijd dat de president deze commissie ontbindt, zo liet hij op 10 februari dit jaar via de nieuwswebsite Starnieuws weten. Bee: 'De illegale porknokkers zouden een legale status krijgen en ook terrein om te werken. De Staat zou meer aan belasting innen uit deze kleinschalige goudsector. Niets hiervan is bereikt, het rendement evenaart de nul, terwijl we elk jaar zien dat er miljoenen worden opgebracht op de begroting van Natuurlijke Hulpbronnen voor de ordening. Ik ben bereid de discussie aan te gaan met wie dan ook over de output. Een van de belangrijkste reden voor het falen van de ordening in de goudsector is ook dat het vertrouwen tussen het veld en de commissie totaal is geschaad.'

Ruim een maand later, 14 maart, kwam het parlementslid Asiskumar Gajadien van de Verenigde Hervormings Partij (VHP) met documenten op de proppen in De Nationale Assemblee (het parlement) waar moest blijken dat te veel betaald was voor de zogenoemde Mining Service Center-kantoortjes van de commissie in het dorp Atjoni. Volgens Gajadien ontving Global Vastgoed-directeur Ajai Bhiekhemsing voor de post te Brownsweg, kilometer 34, 352.750 Surinaamse dollar. ‘Over het algemeen kosten bouwwerken die wij in het binnenland opzetten vaak het dubbele van wat aannemers in de kustvlakte zouden vragen’, was de reactie van Dompig tegenover Starnieuws. Hij stelde dat de transportkosten van materialen hoger zijn. Ook moet extra voor arbeidskosten worden betaald, omdat overnachting en voeding van de arbeiders ingecalculeerd moeten worden. In de praktijk blijken volgens hem ook maar weinig aannemers bereid te zijn in de verre binnenlanden hun arbeiders voor langere tijd uit te besteden.

Vrij recent, zei het BEP-Assembleelid Ronny Asabina in het Dagblad Suriname: ‘De Commissie Ordening Goudsector is een vloek voor de goudsector. Waar de binnenlandbewoners met veel fanfare deze commissie hebben verwelkomd, blijkt dat ze nu opgescheept zitten met een regelrechte vloek.’ Volgens de politicus bezorgt de commissie slechts problemen binnen de sector in plaats van dat zij de goudsector daadwerkelijk ordent. ‘Nog nooit heb ik zoveel roofovervallen en moorden meegemaakt op de goudvelden.’
Asabina hekelt vooral het feit, dat er te weinig wordt gecommuniceerd met de belanghebbenden. ‘Ordening moet inhouden, dat het delven van goud in de illegale sfeer wordt gelegaliseerd. Maar, deze is nog steeds niet gerealiseerd. Ook is het onduidelijk wat de functie en de taakstelling zijn van de leden van de commissie die riante salarissen uitbetaald krijgen.’
Er bestaat volgens Asabina geen twijfel over, dat er met geld over de balk is gegooid ten behoeve van deze commissie.

Waar blijft fonds voor goudzoekers?
In het ‘Ontwikkelingsplan 2012 – 2016 – Suriname in Transformatie’ van de regering Bouterse-Ameerali daterend van februari 2012, is onder ‘III.5.1. Goud en Ordening Goudsector' onder andere te lezen:

‘(...) De Regering zal op korte termijn een staatsbesluit slaan, betreffende de instelling van een investeringsfonds, ten behoeve van de ontwikkeling van de goudsector. Dit fonds zal het financieren van activiteiten in de sector die ondersteunend zijn naar de complete ordening en de duurzame ontwikkeling van de sector ter hand nemen. Kleine en middelgrote ondernemers alsook de overheid en Niet Gouvernementele Organisaties, NGO’s, zullen in aanmerking kunnen komen voor financiering van initiatieven en activiteiten, gericht op het opheffen van de chaotische, illegale en onveilige situatie in de goudrijke gebieden.’

Al op 6 november 2011 liet Gerold Dompig, weten dat er een investeringsfonds moest komen om kleinschalige goudzoekers te voorzien van een financiering. 'Er zijn nog wat haken en ogen hieraan. Wat doe je als de mijnbouwer failliet gaat of de lening niet kan betalen? Dit alles moet nog uitgewerkt worden en volgend jaar wordt het gepresenteerd', zei Dompig op de nieuwswebsite Starnieuws.
Inmiddels is het bijna 2015 en het fonds is er nog steeds niet. Wel blijkt de commissie recent de beschikking te hebben over een eigen verplaatsbaar milieuvriendelijke goudwinningsmachine waarbij voor de winning van goud geen kwik hoeft te worden gebruikt, zo blijkt uit een promovideo van de commissie (zie elders in dit artikel de video). Maar, wat is nu een van zo'n machine in het complete binnenland? Een druppel op een gloeiende plaat.....

Kwik, ondanks toezegging, nog steeds niet uitgebannen
Een andere door Gerold Dompig gedane toezegging is ook niet bewaarheid geworden, integendeel. Hij verkondigde in 2012 dat per 1 januari 2013 kwik zou zijn uitgebannen van de Surinaamse goudvelden. Feitelijk een onzinnige aankondiging. Iedereen weet immers, dat de grenzen van het land zo lek zijn als een mandje en dat kwik ongemerkt vanuit buurlanden als Guyana het land in wordt gesmokkeld. Nu en dan wordt er wat kwik bij Burnside, in het district Coronie, bij toeval, tijdens een routine verkeerscontrole, onderschept. Porknokkers en garimpeiro's (Braziliaanse goudzoekers) maken nog steeds op grote schaal gebruik van kwik (worden in geen enkel opzicht vanuit Paramaribo gestimuleerd en gemotiveerd om over te stappen op milieuvriendelijke winningsmethoden en –apparatuur) en verontreinigen daardoor het water in de kreken en rivieren en schaden de gezondheid van de inheemsen en marrons in het binnenland die van dat water dagelijks gebruikmaken. Denk aan de bewoners van Apetina en Anapaike (Wayana’s) bij de Lawarivier, bij wie een aantal jaren geleden uit onderzoek bleek, dat zij een te hoog kwikgehalte in hun haren hadden.

Geen enkele controle op kwikgebruik door goudzoekers binnenland
De regering en dus de Commissie Ordening Goudsector neemt echter nog steeds geen 'stevige' maatregelen om het gebruik van kwik uit te bannen. Er wordt op het gebruik ervan niet tot nauwelijks structureel gecontroleerd, bijvoorbeeld door onaangekondigde veldbezoeken, door agenten en/of militairen ofwel door de gewapende machten. De eerste hoeveelheid kwik moet nog in het binnenland in beslag worden genomen en de eerste goudzoeker die deze stof gebruikt moet nog beboet worden.

Voor milieu schadelijke goudpontons (scalians) worden gedoogd om staatskas te spekken
Medio juli 2011 werkte de Commissie Ordening Goudsector aan een plan om alle goudpontons te verwijderen. Dat was nog netjes, aldus Dompig, gelet op de manier waarop Frankrijk in buurland Frans-Guyana hiermee omging: ‘De Fransen zagen ze in tweeën door.’ Tegenover De Ware Tijd van 21 juli zei Dompig, dat het beleid van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen ‘duidelijk’ is. ‘Er worden geen vergunningen verstrekt om goud te winnen in de wateren van Suriname.’
Dompig liet eind juli tijdens een persconferentie weten dat het verboden is om naar goud te zoeken in het stuwmeer. ‘Niemand mag goud zoeken op het meer. Zelfs een kind kan begrijpen dat als je daar iets op de bodem gaat doen, de stuwdam kan worden ondermijnd. Vandaar dat er geen vergunningen worden afgegeven voor het goudzoeken of andere materialen zoals grind, zand of wat dan ook’, aldus de woordvoerder van de Commissie Ordening Goudsector. Over een geheimzinnige ‘scalian’ op het stuwmeer zei Dompig: ‘Dat ding mag daar niet zijn, vandaar dat wij hebben gezegd vanaf dag één, u moet hier weg, en uiteindelijk is het gevaarte daar weggehaald. In het kader van algemeen beleid gaan we kijken wat we gaan doen met deze grote ‘scalian’, maar ook met die tweehonderd kleintjes die staan op de Marowijnerivier, Surinamerivier en alle andere rivieren.’

Het bleken weer loze woorden van Dompig. De ‘scalian’ bleek op 27 december 2011 nog steeds niet te zijn verwijderd. Waarom dat niet was gebeurd, ondanks de woorden van Dompig, bleef onbekend.

Goudponton op stuwmeer. (Bron foto: Ronny Asabina)
Op 20 juli 2012 werd bekend, dat de Commissie Ordening Goudsector de goudwinningsactiviteiten van een groot ponton in de Marowijnerivier bij Langetabbetje had stopgezet, op verzoek van een van de lokale gezagsdragers. Volgens Gerold Dompig waren de goudzoekers bezig de structuur van het eiland aan te tasten. Naast het stopzetten van de activiteiten van het ponton werden ook de bouwwerkzaamheden van een ander ponton stopgezet. Ook in de Surinamerivier tussen de recreatieoorden White Beach en Berg en Dal zijn goudwinningsactiviteiten. ‘Ten aanzien van de pontons op de Surinaamse wateren is er een belangrijke operatie op komst’, aldus Dompig in de Times of Suriname van 20 juli. Die operatie gaat uitgevoerd worden, omdat goudzoekers al jaren illegaal op het water opereren en zich verrijken zonder dat ze een kopercent aan belasting betalen, aldus de krant. Dompig: ‘Inmiddels hebben eigenaren van de meeste actieve pontons op het water forse belastingaanslagen gehad van de Belastingdienst.’

Het optreden tegen goudpontons bleek begin september 2012 niets meer en niets minder dan een wassen neus te zijn. Bekend werd toen, dat de eigenaren van zestien grote goudpontons belastingaanslagen van gemiddeld vijf miljoen Surinaamse dollars hadden ontvangen. Volgens Dompig zouden ook eigenaren van kleine pontons aanslagen gaan ontvangen. De pontons riskeren verwijderd te worden als na onderzoek blijkt dat het milieu teveel schade van hun activiteiten ondervindt, zo berichtte De Ware Tijd op zaterdag 8 september 2012. De regering leek hiermee de aanwezigheid van goudpontons in de Surinaamse wateren te gedogen om de staatskas te kunnen spekken. De overheid gaat totaal voorbij aan eigen wetgeving die het zoeken naar goud in wateren in het land verbiedt. De regering kijkt toe hoe de bodem van diverse rivieren en van het stuwmeer op plaatsen wordt omgewoeld, wordt vernietigd door die drijvende goudfabrieken.

Nog recentelijk, donderdag 4 december, werd bekend dat negen goudpontons actief zijn op het stuwmeer en op diverse rivieren. Volgens het parlementslid Asiskumar Gajadien van de Verenigde Hervormingspartij, VHP, in het Dagblad Suriname op die dag, zouden die vaartuigen 'toebehoren aan personen die dichtbij de contreien van president Desi Bouterse zitten'.

Registratie en 'biomedische pas' leveren niets op
De commissie startte haar werkzaamheden op 10 januari 2011 voortvarend met de registratie van werknemers in de kleinschalige goudsector. In twee dagen tijd hadden zich al ruim zevenentwintighonderd personen gemeld bij de diverse registratieposten. Meer dan vijfentwintighonderd mensen hadden zich gemeld bij de posten te Merian, in het oosten van het land, en Afobaka en in Paramaribo bij het kantoor van de commissie in het onderkomen van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst tweehonderdentien, vooral concessie- en machinehouders. Iedereen die werkzaam is in de goudsector of directe verdiensten heeft uit die sector was opgeroepen om zich te melden. Bij de registratie moesten mensen hun naam, werkgebied en nationaliteit doorgeven.
Tien maanden later zei Dompig in het STVS/SRS-programma 'Mmanten Taki', dat in 2011 ruim tienduizend goudzoekers waren geregistreerd en tweehonderd machinehouders. Er zouden ongeveer dertigduizend porknokkers actief zijn in het binnenland. Begin maart 2012 maakte het lid van de Commissie Ordening Goudsector Melvin Linscheer bekend dat 14.500 goudzoekers waren geregistreerd. Daarvan slechts 3.827 Surinamers en maar liefst 10.849 buitenlanders, voornamelijk Braziliaanse garimpeiro's.

In de tweede week van juli 2012 begon de commissie met het verstrekken van legitimatiebewijzen aan alle geregistreerde goudzoekers. Volgens Dompig vormt het pasjessysteem een belangrijk onderdeel van de herstructurering van de goudsector. Het gaat om ID- kaarten, waarop alle biomedische gegevens van de houder, zoals vingerafdrukken, zijn opgenomen. Het pasjessysteem is een kostbare, maar noodzakelijke, operatie geweest. De software zou rond de 200.000 Surinaamse dollar hebben gekost. De ID-kaarten hebben een watervast laminaat laagje met ingebouwde chip, waarop de persoonsinformatie van de goudzoeker is vastgelegd. De beveiliging van de chip was nodig om te voorkomen, dat de gegevens gemakkelijk gekopieerd kunnen worden voor fraudegevoelige handelingen. De chip registreert alle bewegingen van de kaarthouder, waardoor de verantwoordelijke instanties exact kunnen weten in welke mijn een goudzoeker zich bevindt. Vanwege de hoge kosten van de operatie wordt eenmalig een bedrag van Srd 700 voor lokale goudzoekers in rekening gebracht. Buitenlandse goudzoekers moeten Srd 1.700 moeten betalen voor hun pas.

(Born foto: Dagblad Suriname)
De eerste mijnbouwpas voor goudzoekers werd pas op vrijdag 7 september 2012 door Dompig overhandigd aan een Braziliaanse goudzoeker uit het Meriangebied. De Commissie Ordening Goudsector was twee maanden eerder begonnen met de tweede registratiefase van goudzoekers die in aanmerking kwamen voor de pas. Volgens Dompig liet de pas iets langer op zich wachten vanwege technische problemen en problemen met de stroom- en internetvoorziening. ‘Wij konden geen vingerafdrukken naar Paramaribo sturen voor onze database. Maar gelukkig zijn de problemen al opgelost’, zo zei Dompig tegenover de Times of Suriname van 8 september. Maar, volgens die krant, waren er slechts tien pasjes gereed die spoedig verstrekt zouden worden.
De pas heeft voor zowel de overheid als de goudzoeker voordelen. Met de pas wordt een goudzoeker gekoppeld aan het belastingsysteem van de overheid, mag de goudzoeker werken in de goudsector en wordt hij lid van de School of Mining. Als lid van de School of Mining kan de goudzoeker gratis trainingen volgen die verzorgd zullen worden door de Commissie Ordening Goudsector.

'Het is belachelijk als ik bij moet houden hoeveel pasjes er zijn verstrekt'
Nadat op 7 september 2012 de eerste biomedische pas aan een goudzoeker was overhandigd, werd al snel duidelijk dat de meeste porknokkers en garimpeiro's niet zaten te springen om een dergelijke pas. Twee maanden later moest Gerold Dompig erkennen, dat de verstrekking van de identiteitspass een ‘klein onderdeel’ was in vergelijking met het andere werk dat zijn commissie moet verzetten. Hij bleek niet eens te weten hoeveel pasjes waren verstrekt. ‘Het zou belachelijk zijn als ik bij moest houden hoeveel van die pasjes al verstrekt zijn’, zo zei hij in de Ware Tijd van 9 november 2012. '

Februari 2013: slechts 100 pasjes verstrekt
De Commissie Ordening Goudsector maakte op 7 februari 2013 bekend, dat 20.000 goudzoekers waren geregistreerd, maar dat het verstrekken van pasjes aan de goudzoekers om toegang te kunnen verkrijgen tot aangewezen gebieden door de commissie, stroef verliep. Slechts honderd personen beschikten op 7 februari 2013 over een pasje.....
Sindsdien is er geen enkele informatie meer door de commissie verstrekt over de gang van zaken rond de pasjes, hoeveel goudzoekers inmiddels een dergelijk pasje hebben en of en zo ja, hoeveel, er aan belasting wordt afgedragen door geregistreerde goudzoekers.

Commissie rommelt en weet zich geen raad met Brownsberg Natuurpark
Zoals eerder aangegeven heeft de commissie zo nu en dan goudzoekers her en der uit illegale goudwinningsgebieden laten verwijderen. Maar, dat bleek geen zoden aan de dijk te zetten, omdat de uitgezette goudzoekers in een mum van tijd weer terugkeerden en verder gingen met hun voor het milieu vernietigende werk.

Commissie aan het werk in Brownsberg Natuurpark.
Dat was en is ook het geval in het beschermde (!) Brownsberg Natuurpark dat onder beheer staat van de Stichting Natuurbehoud Suriname, Stinasu. Het unieke natuurgebied, wereldwijd geroemd vanwege haar biodiversiteit, is onder toeziend oog en met instemming van de overheid (lees: Commissie Ordening Goudsector) deels verwoest door illegale goudzoekers. Goudzoekers zijn er uit gezet, maar kwamen weer snel terug.

Uiteindelijk zag de commissie in het uitgeven van een stuk grond van het natuurpark aan porknokkers de beste manier om het probleem van de aanwezigheid van de vernietigende illegale kleinschalige goudzoekers in het natuurgebied op te lossen. Dat curieuze voorstel heeft de commissie al in mei van dit jaar gedaan aan het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer (RGB), waaronder Stinasu valt. De overheid wil 1.000 hectare grond in dat natuurpark toegewezen krijgen voor goudzoekers om legaal naar goud te mogen mijnen. Aan het zuidelijke deel van het natuurgebied zou ter compensatie een stuk gebied ter grootte van 4.000 hectare worden toegevoegd, als goedmakertje. Maar, op 15 november dit jaar liet de nieuwe directeur van Stinasu, Lucien Tholen, weten geen hectare grond te willen afstaan aan goudzoekers. 'Als we dat gaan doen, gaan we dweilen met de kraan open, want al worden er grenzen vastgesteld de goudzoekers zullen toch over de grenzen gaan', aldus Tholen. Het lijkt er nu dan ook op, dat het zoveelste plan van Dompig de grond in dreigt te worden geboord. Opmerkelijk genoeg wordt dat absurde plan wel gesteund door het WWF Guianas. Woordvoerster Karin Spong ziet het zelfs als een duurzame en realistische oplossing en zei 17 mei van dit jaar in de Ware Tijd: 'Vooral, omdat die ruim 1.000 hectare toch al helemaal vernietigd is door goudzoekersactiviteiten. En het feit dat er in het zuiden van het park 4.000 hectare bij komt, is positief.'

Dus, omdat een groot aantal hectares en dus een unieke biodiversiteit toch al kapot is gemaakt door de illegale porknokkers, zouden ze, als het aan de Commissie Ordening Goudsector ligt, elders in het gebied een nieuw stuk grond hebben gekregen om vervolgens dat ook weer te vernietigen en dat zou in de ogen van het WWF een 'duurzame' oplossing zijn. Kennelijk zien zowel de overheid als het WWF niet, dat met deze 'oplossing' een probleem wordt verschoven naar de toekomst en ook nog eens letterlijk naar een ander deel van het natuurpark en dat dit natuurlijk dweilen met de kraan wagenwijd open is.
  
Commissie in aanvaring met president
Dat de commissie kennelijk slecht communiceert met de kleinschalige goudzoekers werd 17 december 2014 pijnlijk duidelijk, toen bekend werd dat president Desi Bouterse een actie van de commissie heeft uitgesteld en mogelijk zelfs geheel niet door wilde laten gaan. De commissie had aangekondigd om tezamen met politie en het Nationaal Leger de wegen naar de Roma-goudput, in het concessiegebied van de Canadese goudmijnmultinational IAmGold, af te sluiten. Met die actie wilde de commissie de in het gebied actieve illegale goudzoekers, uit vooral Nieuw Koffiekamp, afsluiten van de aanvoer van bijvoorbeeld materialen, waardoor hun het mijnen feitelijk onmogelijk zou worden gemaakt. Maar, Bouterse heeft gesproken met een vertegenwoordiging van de vereniging Makamboa, de organisatie van kleinschalige goudzoekers in Nieuw Koffiekamp, en naar aanleiding van dat gesprek besloten de afsluiting van de wegen vooralsnog uit te stellen. Hieruit zou geconcludeerd kunnen worden, dat Bouterse kennelijk meer oog en oor heeft voor de problemen van de goudzoekers dan de heer Dompig van de Commissie Ordening Goudsector. Er zijn dus scheurtjes zichtbaar geworden in de relatie tussen de president en zijn eigen presidentiële commissie

Dweilen met de kraan open
Dweilen met de kraan open, dat is feitelijk wat de Commissie Ordening Goudsector de afgelopen vier jaren vooral heeft gedaan. Een aaneengeschakelde exercitie van mislukkingen, loze beloften, een goudconferentie, een goudbeurs, mooie bestickerde 4-wheel drives voor het eigen personeel om het binnenland te doorkruisen, de ene na de andere helikoptervlucht, de laatste maanden een paar promovideo's met als titel 'Goudkoorts onder gezag' (waar absoluut na vier jaren nog steeds geen sprake is) laten samenstellen over de werkzaamheden, een milieuvriendelijke operationele goudwinningsmachine en vele weggegooide Surinaamse dollars. Het rendement laat zich nauwelijks zien en verantwoording afleggen door de leiding van de commissie (lees: Gerold Dompig) blijft vooralsnog achterwege. Dompig lijkt verantwoording afleggen uit de weg te gaan.

(Bron foto: de Ware Tijd)
Dompig wil alleen vragen beantwoorden op zijn voorwaarden
Ook deed hij moeilijk om een zevental vragen van de redactie van De Surinaamse Krant te beantwoorden over voornoemde aangehaalde zaken. Bij herhaling werd hem vriendelijk verzocht onderstaande vragen te beantwoorden. Slechts een reactie kwam 26 november binnen van de commissie bij monde van Raisa R. van het secretariaat van het Managementteam en die luidt:

'Meneer Dompig wenst te weten welke burgers u wenst te informeren verwijzend naar de laatste alinea van uw brief. Hebt u het over de burgers in Nederland?
Deze vraag vanwege het feit dat de burgers in Suriname uitgebreid geïnformeerd zijn van onze werkzaamheden via televisieprogramma's in Suriname.'

De redactie van De Surinaamse Krant had in haar brief c.q. e-mail aan de commissie deze, laatste, zin opgenomen:
'Wij hopen dat u de zeven vragen spoedig wilt beantwoorden om de burgers zo volledig mogelijk te informeren over de actuele stand van zaken in de kleinschalige goudwinning en over het werk van uw commissie.'

De e-mail met vragen aan de heer Dompig van 23 november 2014:Uiteindelijk bereikte de redactie dit bericht van de commissie op vrijdag 5 december:

'Dhr. Dompig heeft aandachtig uw email berichten gelezen en heeft besloten niet op uw verzoek in te gaan om schriftelijk te antwoorden op uw 7 vragen. Uw krijgt echter wel de mogelijkheid om uw vragen telefonisch beantwoord te krijgen onder voorwaarde dat dit gesprek door ons wordt opgenomen.'

Kennelijk moet alles gebeuren op een wijze zoals de heer Dompig het wil. Ook laat hij via zijn secretariaat in de e-mail weten, dat het telefonisch gesprek alleen op een bepaalde dag en op een bepaald uur kan plaatsvinden. De redactie heeft de heer Dompig laten weten niet akkoord te kunnen gaan met zijn voorstel en dat zij graag ziet dat hij de antwoorden via email beantwoord, hetgeen alsdan aan duidelijkheid niets te wensen kan overlaten na publicatie. 'Aan de inhoud van een geschreven beantwoording valt niet te tornen en de verzender slaat altijd zijn of haar verzonden e-mail op. Telefonische interviews, of die nu wel of niet en door wie of wat dan ook worden geregistreerd ofwel opgenomen, zijn vatbaar voor verkeerde weergaven van het gesprokene vooral op een telefoonverbinding tussen Nederland en Suriname die niet altijd optimaal is.'

Het is de redactie volstrekt onduidelijk waarom de heer Dompig weigert om de vragen via e-mail te beantwoorden.

Dat de commissie de burgers in Suriname uitgebreid informeert over haar werkzaamheden via televisieprogramma's, is natuurlijk onzin. Immers, die beelden zijn niets meer en niets minder dan promovideo's waarin Dompig door een presentatrice wordt geïnterviewd die geen enkele kritische vraag stelt over de werkzaamheden van de Commissie Ordening Goudsector.


Dompig krijgt juist in die programma's de mogelijkheid een positief beeld te schetsen, maar dat is een onvolledig en deels onjuist beeld.

Met het weigeren om vragen via email te beantwoorden toont voor de zoveelste keer de wijze waarop Dompig en zijn commissie naar het publiek toe werken. Dompig, als de woordvoerder en de spreekbuis van de commissie, vertoont arrogant, hautain gedrag en lijkt alleen zichzelf serieus te nemen.

UPDATE: Lees ook dit bericht in het Dagblad Suriname van vrijdag 9 januari 2015, waarin Gerold Dompig erkent dat het niet is geluk om het gebruik van kwik in de goudvelden stop te zetten... Feit is, dat hij en de commissie de afgelopen paar jaren zich nauwelijks hebben ingespannen om goudzoekers te bewegen en te ondersteunen om over te stappen van kwikgebruik op het gebruik van alom verkrijgbare milieuvriendelijke winningsmethoden.

(Red. De Surinaamse Krant)