vrijdag 26 december 2014

Trouw praat komende maand met bewoners Haagse Schilderswijk


Gesprek volgt naar aanleiding kwestie Perdiep Ramesar


De hoofdredactie van dagblad Trouw gaat praten met bewoners van de Haagse Schilderswijk. De bewoners van de wijk hadden daar in een open brief om gevraagd, na de onrust die is ontstaan over de artikelen die gebaseerd waren op niet-traceerbare bronnen van de vorige maand ontslagen redacteur Perdiep Ramesar. Hij had een hele reeks verhalen geschreven over de Schilderswijk, waar volgens zijn verhalen radicale moslims de dienst zouden uitmaken. Dit bericht vandaag, vrijdag 26 december 2014, de Telegraaf.

Trouw heeft vanvond de open brief van de bewoners en organisaties in de Schilderswijk op de site gezet, net als de reactie van de hoofdredactie daarop.

'We hebben oprechte spijt dat hierdoor bewoners in uw wijk zijn gekwetst en dat de reputatie van de wijk door de vervolgens ontstane ophef is aangetast', zo schrijft de hoofdredactie. 'U vraagt ons om in gesprek te gaan over onze verantwoordelijkheid richting lezers en in het maatschappelijk debat. Dat aanbod nemen wij graag aan.'

Het gesprek moet begin januari plaatsvinden. 'En mogelijk mondt het gesprek uit in een journalistiek project dat recht doet aan de wijk en zijn bewoners.'

Ramesar was stadsverslaggever van Trouw in Den Haag. Begin november werd hij weggestuurd, nadat de hoofdredactie had ontdekt dat sommige mensen die in zijn berichten voorkwamen nergens te vinden waren. Trouw liet een commissie vervolgens kijken naar zijn berichten. Daaruit bleek dat Ramesar onverklaarbaar veel anonieme bronnen gebruikte. Mensen die hij wel bij naam noemde, waren nergens terug te vinden. Sommige achternamen bleken niet eens in Nederland voor te komen.

Afgelopen zaterdag trok de krant zijn handen af van in totaal 126 artikelen van Ramesar. Een daarvan is een geruchtmakend verhaal over het bestaan van een zogenaamde 'shariadriehoek' in de Haagse Schilderswijk. Maar ook bij minder beladen onderwerpen, zoals een reportage van een aangespoelde walvis, heeft Ramesar mogelijk bronnen en uitspraken verzonnen.

De brief van de bewoners:

Schilders- wijk verdient oprecht gebaar TrouwTrouw heeft met een artikel over de 'sharia-driehoek' een beeld gecreëerd waar de Haagse Schilderswijk nog altijd last van heeft, betogen bewoners.
Open brief aan redactie van Trouw: Wat doet u aan reputatieschade voor de Schilderswijk? Zo langzamerhand begint al het hoog opgelaaide stof aardig neer te dalen De rechter heeft besloten dat Perdiep Ramesar, de man die de Schilderswijk een nieuwe bijnaam gaf, terecht is ontslagen.

Er zijn 126 artikelen van zijn hand ingetrokken en er is een rapport geschreven. De redacteuren hebben de bevindingen van de commissie "als een schok ervaren", schrijft de hoofdredactie in de krant. Ze stelt dat er lessen moeten worden getrokken uit de "pijnlijke conclusies".

We willen Trouw complimenteren met het externe onderzoek dat ze heeft laten doen. Dit siert de krant en dit zien we niet altijd terug bij andere media. Het is wel laat, de signalen waren er al veel eerder en dat kan men zich aanrekenen en dat vraagt om serieus zelfonderzoek van alle betrokkenen. Uiteindelijk is er aan waarheidsvinding gedaan en daar zijn we blij mee.

Onrustige periode
Tegelijkertijd blijft de Schilderswijk met een kater zitten. Er is (nog) geen reactie naar de wijk toe geweest en de schade die aangericht is, blijft bestaan. Het gewraakte artikel bleek achteraf het startsein van een lange, onrustige periode. Wethouders, ambtenaren, vicepremier Asscher en Wilders kwamen op bezoek. De wijk werd overspoeld door de media en die zijn sindsdien niet meer vertrokken.

Niet alleen Nederlandse media, nee, de hele wereld stond op de stoep, tot Al Jazeera aan toe. In een dorp in Oost-Turkije kreeg een van ons de volgende reactie: "Oh, komt u uit Den Haag, daar heeft de Nederlandse regering een stuk van de wijk aan moslims gegeven, toch?"

Té groot verhaal
Uiteraard hebben de spanningen en de onrust meer oorzaken, maar wij willen erop wijzen dat ook Trouw hier onderdeel van uitmaakt. Dit soort artikelen, waarin de schrijver graag een té groot verhaal wil vertellen, en waarin geappelleerd wordt aan een negatief beeld van een bepaalde groep mensen, zorgt voor grote materiële en immateriële schade. Er zijn serieuze gevolgen voor de bewoners en ondernemers uit de wijk; het heeft nadelige invloed op de reacties van potentiële werkgevers, voor het vertrouwen van jongeren in hun toekomst en voor de, soms desastreuze, keuzes die zij maken.

Shariadriehoek is nog altijd trendy topic: de wijk heeft een bijnaam gekregen die zij niet meer kwijtraakt en de reputatieschade is in dat opzicht niet te overzien.

De bewoners van de Schilderswijk verdienen een oprecht gebaar van de hoofdredactie van Trouw, breed uitgemeten in de krant. Daarnaast zouden wij graag met de hoofdredactie van Trouw in gesprek komen over de verantwoordelijkheid die Trouw heeft naar haar lezers en naar derden.

Namens veel bewoners en organisaties: Familie Arslan, Karima Sahla, Peter Duivesteijn, Bert van Alphen, Joeri Oudshoorn, Ismet Bingöl, Mariëtte Timmer, Umar Mirza, Wessel Verdonk, Hanane Chouaibi, Marie Anne van Erp, Itai Cohn, Bastiaan Verberne, Alette Vonk, Nicole de Mooy, Mammar el Jabli, Rabia el Yalte en Alex Bergman.


De brief van de hoofdredactie:

Geachte bewoners van de Schilderswijk,Dank voor uw brief. U wijst er terecht op dat wij als krant een belangrijke maatschappelijke rol hebben, een rol die wij zeer serieus nemen. Wij staan niet bekend als medium dat zaken opklopt, of dat graag maatschappelijke hypes wil veroorzaken. Onze kracht ligt juist in meer reflectie, in terughoudendheid, en in het bieden van duiding en achtergrond.
In uw brief legt u uit dat de Schilderswijk reputatieschade heeft opgelopen door de ophef na publicatie van het artikel in Trouw van Perdiep Ramesar over een deel van uw wijk. Zoals u opmerkt, zijn er veel oorzaken die hebben bijgedragen aan de onrust na die publicatie, maar dat het artikel een rol heeft gespeeld staat ook voor ons buiten kijf. En helaas kunnen we met de kennis van nu niet langer achter beweringen in dat artikel staan.

Ook hebben we moeten vaststellen dat het in de krant kon komen omdat leidinggevenden in die periode, net als op andere momenten, de uitleg van Ramesar over diens brongebruik hebben geloofd. We hebben dan ook oprechte spijt dat hierdoor bewoners in uw wijk zijn gekwetst en dat de reputatie van de wijk door de vervolgens ontstane ophef is aangetast.

U vraagt ons om in gesprek te gaan over onze verantwoordelijkheid richting lezers en in het maatschappelijk debat. Dat aanbod nemen wij graag aan. Wij willen net als u praten over de impact van het verhaal, over de diversiteit van de wijk, over de problemen waar de bewoners mee kampen, over de mogelijkheden die zij zien en over de kansen die zij benutten.

Luisteren en discussiëren
Wij zullen dat gesprek meteen begin januari aangaan. We zullen luisteren en met u discussiëren. En mogelijk mondt het gesprek uit in een journalistiek project dat recht doet aan de wijk en zijn bewoners.

De kwestie-Ramesar heeft grote impact, ook buiten de Schilderswijk. Lezers hebben in mails en gesprekken hun steun gegeven aan de krant en aan de meer dan honderd journalisten die wél dag in dag uit naar eer en geweten hun werk doen. Er is echter door lezers ook stevige kritiek geuit, nu niet alleen is vastgesteld dat de Trouw-journalist de boel heeft bedrogen, maar ook dat op signalen van dat bedrog door leidinggevenden niet adequaat en alert is gereageerd. Op de redactie is om dezelfde reden een scherp debat gaande. Sommige media richten hun pijlen op Trouw, andere gaan over tot zelfreflectie over hún omgang met bronnen.

Wij kunnen de kritiek en de onrust niet op korte termijn wegnemen. Maar we hopen wel dat we u er de komende periode van kunnen overtuigen dat deze affaire niet representatief is voor de kwaliteit van Trouw, noch voor de kwaliteit van de journalisten die voor de krant werken.

Hoofdredactie Trouw

Nationaal Surinaams elftal verliest van kampioen Trinidad & Tobago door strafschoppen

Natio op weg naar Suriname.... (Bron foto's: Twitter)
Uitverkocht André Kamperveen Stadion ziet eerste optreden natio nieuwe vorm

Coach Dean Gorré tevreden over zijn team: natio slechts twee dagen bij elkaar


De historische wedstrijd tussen het Surinaamse nationale elftal, natio, nieuwe vorm en kampioen W. Connection van Trinidad & Tobago is achter in de middag vandaag, vrijdag 26 december 2014, in een nagenoeg uitverkocht André Kamperveen Stadion in reguliere speeltijd geëindigd in 1-1. Een strafschoppenserie bracht de winst met 4-2 in handen van de Trinidadianen. 

FC Eindhoven-verdediger Norichio Nieveld kopte, die was ingevallen, na een uur spelen uit een corner de gelijkmaker binnen.

Bij Suriname kwamen veel spelers uit de Nederlandse eredivisie en Jupiler League in actie. Zo was Heraclied Milano Koenders aanvoerder en hadden ook Ryan Koolwijk (FC Dordrecht) en Donovan Slijngard (SC Cambuur) een basisplaats. De beste spelers van de topclubs ontbraken echter, omdat zijn geen toestemming hadden gekregen van hun clubs om in de winterstop naar Suriname te reizen.

Suriname had een zeker overwicht, maar te veel kansen werden niet benut.

De enige lokale, Surinaamse, speler Stefano Rijssel, die een blessure heeft, werd in de tweede helft ingebracht. Het publiek had hoge verwachtingen van hem, maar hij bleek niet in topvorm te zijn en miste ook een strafschop in de strafschoppenserie. Doelverdediger Rodney Ubbergen bewees tijdens de wedstrijd een top-doelman te zijn en wist diverse gevaarlijke ballen van de Trinidadianen uit het doel te houden.

Suriname had, zo bericht Starnieuws, alle ingrediënten om op voorsprong te komen in de eerste helft. Aanval op aanval kon echter niet resulteren in een doelpunt. Met kansen werd te slordig omgesprongen en een enkele speler vergat, dat hij in een team speelde.

Opmerkelijk was dat in het team van W. Connection een Surinaamse speler speelt, de oud-speler van Transvaal Dimitrie Apai. Door een blessure kon hij niet spelen, maar werd, omdat het volgens zijn coach feitelijk een thuiswedstrijd voor hem was, een paar minuten voor het einde van de wedstrijd alsnog ingebracht. Volgens zijn coach Stuart Charles-Fevrier is Apai een speler van belang voor de club.

Na de reguliere speeltijd verliet het publiek overigens meteen massaal het stadion, kennelijk niet op de hoogte van het feit, dat de wedstrijd zo worden beslist door een strafschoppenserie. Ook de presentatoren van de STVS, die de wedstrijd rechtstreeks uitzond, leken hiervan niet op de hoogte zijn.

Het team uit Trinidad & Tobago arriveerde overigens pas gisteren in Suriname en speelt morgen nog een wedstrijd tegen Inter Moengotapoe.

W. Connection en begeleiding arriveerde 25 december pas in Suriname. (Bron foto: W. Connection)

Terecht liet trainer Gorré na afloop van de wedstrijd voor de camera en microfoon van STVS terecht weten dat zijn team slechts twee dagen bij elkaar was geweest voor de wedstrijd. Natio was vandaag dan ook vanzelfsprekend niet echt nog een goed op elkaar ingespeeld team. Maar, als het Gorré en de Surinaamse Voetbalbond (SVB) gaat lukken om dit team in de basis bij elkaar te kunnen houden, dan is het een goede eerste stap in de richting van het WK 2018 in Rusland.

Natuurlijk waren aan het einde van de wedstrijd enkele positieve woorden te hoorden van onder andere minister Rabin Parmessar van Openbare Werken, die het woord voerde namens de regering, minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken en het NDP-Assembleelid Melvin Bouva. Allen lieten zich lovend uit over het massaal opgekomen publiek. 

De wedstrijd stond in het teken van het project van de Surinaamse Voetbalbond om deelname aan het WK in 2018 te realiseren. Om dit te bereiken behandelt het Surinaamse parlement binnenkort een wetsvoorstel, mits de parlementsleden kunnen zorgen voor zogenoemd quorum om een openbare vergadering doorgang te kunnen laten vinden, dat het mogelijk maakt om mensen met een bijzondere expertise, zoals voetballers, de Surinaamse nationaliteit te geven. Hierdoor kan de SVB uit een veel groter aanbod van goede spelers selecteren en daarmee haar doel bereiken.

Selectie Suriname (natio): 
Rodney Ubbergen (FC Oss)
Milano Koenders (Heracles Almelo)
Nicandro Breeveld (Steaua Boekarest, Roemenië)
Serginho Greene (AEK Larnaca, Cyprus)
Donovan Slijngaard (SC Cambuur)
Nigel Hasselbaink (Veria, Griekenland)
Lorenzo Davids (Randers FC, Den)
Ryan Koolwijk (FC Dordrecht),
Furghill Lie A Kwie (Leo Victor, Suriname)
Ludcinio Marengo (FC Volendam)
Boy Deul (FC Emmen)
Genaro Sneijders (FC Oss)
Norichio Nieveld (FC Eindhoven)
Stefano Rijssel (Inter Moengatapoe, Suriname)

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/nu.nl)

Zwaarbewapende militairen bewaken gevangenis op Curaçao

(Bron foto: Rob van Reusel)
Omgeving gevangenis afgezet en uitvalswegen bewaakt


Zwaarbewapende militairen bewaken sinds vrijdag de beruchte SDKK-gevangenis (Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou) op Curaçao. Ze hebben de omgeving van de gevangenis afgezet en bewaken op drie plekken uitvalswegen. Alle verloven rond kerst zijn ingetrokken, meldt Persbureau Curaçao vandaag, vrijdag 26 december 2014.

Het minister van Justitie op Curaçao zou om de militaire bijstand hebben gevraagd. Nederland heeft daarop aan dat verzoek voldaan.

Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk. Alle betrokken diensten, van Openbaar Ministerie, Korps Politie Curaçao tot aan de woordvoerder van het ministerie van Defensie zeggen geen mededelingen te doen.

De militairen zijn zwaarbewapend, dragen kogelwerende vesten en bivakmutsen. Toegangswegen zijn afgesloten en de omgeving van het complex is afgezet met prikkeldraad.

Afgelopen maandag zijn grote razzia’s gehouden in de gevangenis, nadat een plan voor een gevangenisuitbraak uitlekte. De gevangenisleiding doorzocht alle cellen en vond onder andere mobiele telefoons, drugs, anabole steroïden, zelfgemaakte wapens en in twee cellen was een deel van de tralies al doorgezaagd.

Den Blauwvinger: Halfslachtige en late reactie Jeugdparlement op 'Bullet'

COLUMN: Geen actie tegen positie artiest en lid Jeugdparlement 'Otjeman'


De meerderheid van het Nationaal Jeugdparlement heeft zich afgelopen woensdag, 24 december 2014, pas gedistantieerd, vele weken na de ophef in de lokale samenleving, van de teksten in het anti-homolied ‘Bullet’ van onder andere de artiesten King Koyeba en Otjeman. 'Dit besluit is zaterdag unaniem aangenomen tijdens de openbare vergadering', aldus het Jeugdparlement in een uitgebrachte verklaring. Beter laat dan nooit zal voorzitter Priya Sital, die zich in deze kwestie steeds zeer terughoudend heeft opgesteld, gedacht moeten hebben. Maar, de verklaring is halfslachtig, het optreden van het Jeugdparlement is halfslachtig.

'Het Jeugdparlement heeft respect voor de vrijheid van vrije meningsuiting en voor het recht op dezelfde behandeling voor iedereen. Om deze reden geven wij aan dat geen enkele Surinamer gediscrimineerd dient te worden in woord of daad en dat de uitlatingen van de gedachten van de collega's niet representatief zijn voor de gedachten van alle leden van het Nationaal Jeugdparlement', zo is in de verklaring opgenomen.

Maar, het jongerenparlement gaat op geen enkele wijze in op de positie van het lid Otnil 'Otjeman' Babel die deelneemt aan het lied en de daarbij behorende videoclip en tegen zijn gedane uitspraken over homo's in de media, in reactie op de ophef, en op zijn Facebookpagina, waarin hij onomwonden verklaart tegen homo's te zijn. Zijn positie in het Jeugdparlement lijkt echter onaangeroerd te zijn gebleven.

Tijdens het Nationaal Jeugdcongres werd op 2 december al een motie door iets meer dan driehonderd jongeren afgewezen waarin gevraagd werd dat Babel zijn verontschuldigingen zou moeten aanbieden. Slechts acht jongeren stemden voor de motie. De toon was toen al gezet. Babel wordt geaccepteerd.

Natuurlijk is iedereen vrij om zijn of haar mening te uiten, ook over homo's. Maar, die uitingen moeten wel binnen de lijnen van de wet blijven en het lied 'Bullet' passeert de lijnen van het wettelijk toelaatbare. Immers, discrimineren, bedreigen en feitelijk het oproepen van haat tegen een bevolkingsgroep zijn strafbaar gestelde gedragingen. Het Nationaal Jeugdparlement lijkt hier volledig aan voorbij te zijn gegaan.

Volgens Babel gaat 'Bullet niet over homo's, maar over zogenoemde 'Batty Boys'. Dat liet hij 6 december weten in een interview voor de Nederlandse radiozender FunX. 'We rappen nooit het woord homo. Met Batty Boys bedoelen we materialistische jongens die niet willen werken voor hun geld en niet naar school gaan. Zij gedragen zich als homo om aan geld te komen. Dat gedrag keuren we af.' Verder zei hij te geloven, dat iedereen met een beperking is geboren.
'Zo heb je ook mannen die meer vrouwelijke hormonen hebben, dan normaal. Als je als een echte man bent geworden, moet je je niet in het geheim gedragen als een homo en even later doen alsof je van de straat bent.'Het Jeugdparlementslid Babel mag uiteraard als artiest en ook als jeugdparlementslid zeggen wat hij wil, maar feit is dat hij heeft deelgenomen aan een lied en bijbehorende videoclip met anti-homoteksten die juridisch, strafrechtelijk, waarschijnlijk niet door de beugel kunnen. Hierover had het Jeugdparlement en zeker haar voorzitter zich in felle bewoordingen moeten uitspreken. Daarenboven had het Jeugdparlement in die context actie moeten ondernemen tegen het lid Otnil Babel. Dan zou dit jongerenparlement serieus kunnen worden genomen als politiek jongereninstrument.

Nu heeft het Jeugdparlement weer eens getoond geen vuist te durven maken en daarenboven zichzelf niet serieus te nemen met een verklaring waarin het zich distantieert van de teksten in het lied 'Bullet' zonder ook maar de naam Babel te vermelden......

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
26 december 2014
Amsterdam-Paramaribo

NDP'er Adboel pleit voor meer stimulerende maatregelen voor Surineds om in Suriname te investeren

Abdoel: 'Denk aan belastingverdrag met Nederland om dubbele belastingbetaling te voorkomen'


Het NDP-Assembleelid Amzad Abdoel pleit voor meer maatregelen die Surinaamse Nederlanders, de zogenoemde Surineds, zullen stimuleren in Suriname te investeren. Dat laat hij vandaag, vrijdag 26 december 2014, weten via de Ware Tijd Online.

Als voorbeeld noemt Abdoel een belastingverdrag met Nederland dat dubbele betaling van belasting moet voorkomen. Ook het geven van incentives aan Surineds die ook voor Surinamers gelden is een idee.

Abdoel zegt daarbij wel voorzichtig te zijn. 'Ik wil kansen van Surinamers niet afpakken.' Een ander idee is om de investeerder voor een bepaalde periode vrij te stellen van de belastingplicht, aldus Abdoel, die voorzitter is van de parlementaire commissie Financiën.

Ondanks het ontbreken van die aanvullende maatregelen is de politicus  positief. 'Wat deze regering voor Surinamers die in een ander land wonen en werken heeft gedaan is nooit gedurfd. De kansen en mogelijkheden die wij voor hen hebben gecreëerd zijn nu al behoorlijk maar wij willen ook het beste voor hen en natuurlijk ook voor ons land.'

Abdoel  doelt daarmee onder andere op het invoeren van de toeristenkaart en de aparte status voor Personen van Surinaamse Afkomst (PSA). Dit zijn volgens hem twee zeer belangrijke stappen die de Surinaamse overheid heeft genomen om vooral Surineds te bewegen te investeren in Suriname.

Volgens hem voelen Surineds zich vaak genoeg geroepen om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Suriname. Door de invoering van PSA-kaart hebben zij weliswaar wat meer rechten, maar de Surinaamse overheid kan volgens hem 'best wel aanvullende maatregelen' treffen.

Voorzitter SVB begrijpt kritiek niet op samenstelling natio-elftal

Slechts een speler in nationaal elftal opgenomen met Surinaamse nationaliteit


John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB), zegt vandaag, vrijdag 26 december 2014, op Starnieuws dat een keuze is gemaakt om topsporters te laten uitkomen voor natio. Het gaat om spelers die wel Surinaamse roots hebben, maar een andere nationaliteit bezitten. Hij begrijpt niet dat er kritiek wordt geleverd, terwijl al een jaar terug bekend is wat de gedachtegang achter dit elftal is.

Eerder deze week lieten de Surinaamse internationals die voor natio uitkomen weten teleurgesteld te zijn in de SVB, omdat op Stefano Rijssel na, geen enkele speler met de Surinaamse nationaliteit is opgenomen in de 'overzeese natio'. Ze vinden dat het Surinaamse voetbal hiermee niet wordt gediend, wat nimmer de bedoeling kan zijn van het experiment van de dubbele nationaliteit.

'We hebben gekozen voor de spelers die prof zijn en verder voor jongens van Surinaamse origine, die niet in een natio-team kunnen spelen vanwege hun nationaliteit', aldus Krishnadath. Daarom zijn in de selectie die vandaag speelt ook opgenomen Brazilianen en Guyanezen die in Suriname voetballen. Zij kunnen niet voor natio uitkomen door hun nationaliteit. Volgens Krishnadath is er geen sprake van miskenning van de rest van de Surinaamse spelers.

De wedstrijd die vanmiddag in het André Kamperveenstadion wordt gespeeld moet een voorbeeld zijn van hoe het ook zou kunnen. De spelers uit Europa en in Suriname met een andere nationaliteit komen uit tegen de Trinidadiaanse kampioen, W. Connection. De ploeg is gisteren gearriveerd in Suriname.

De SVB hoopt dat komend jaar de initiatiefwet dubbele nationaliteit door De Nationale Assemblee komt, waardoor er veel meer mogelijkheden komen voor onder andere de voetbalsport. 

Misiekaba (NDP): 'Er is geen onenigheid binnen coalitie'

Consequente afwezigheid Doekhie in parlement geen 'bewuste handeling'


Hoewel recent geplande vergaderingen van De Nationale Assembee op rij vanwege gebrek aan quorum moesten worden afgeblazen, zegt NDP-parlementariër André Misiekaba vandaag, vrijdag 26 december 2014, in de Ware Tijd Online, dat er geen onenigheid is binnen de coalitie. 

'De coalitie heeft een eenheid.' Het consequent afwezig zijn van coalitie- en partijgenoot Rashied Doekhie, hoewel dat van tevoren door hem wordt gemeld, wil Misiekaba niet typeren als een bewuste handeling. Hoe hij daar wel naar kijkt laat de Ware Tijd in het midden....

Misiekaba stelt, dat elke parlementariёr zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. 'We zijn allemaal volwassenen. Uiteindelijk zal het volk dat onze aller baas is moeten oordelen.' 

Hij beweert, dat het quorumprobleem geen zaak meer is van de parlementsvoorzitter, maar dat het aan de totale samenleving ligt om de individuele leden bij de stembus hierop af te rekenen.

De parlementariër brengt in herinnering, dat het de coalitie altijd is gelukt om quorum op te brengen. Dit veranderde nadat de Pertjajah Luhur op 14 april van dit jaar door Desi Bouterse, voorzitter van het coalitieberaad, uit de coalitie werd gezet, omdat er nu sprake is van een nipte meerderheid. Hij noemt dit besluit een 'weloverwogen' stap en 'een gepasseerd station'.

Misiekaba gelooft erin, dat er op korte termijn wel vergaderd zal worden in het parlement.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)