zondag 28 december 2014

Amerikaanse primatologe pleit voor behoud Brownsberg Natuurpark

Marilyn Norconk moedigt Surinamers aan aan te dringen op beëindiging goudwinning


In mijn werk als primatoloog heb ik zojuist een 3-weekse onderzoeksreis naar het Brownsberg Natuurpark afgerond. Ik kom al sinds 2003 naar deze magische plek, maar ik ben verontrust en ontmoedigd over de tol die de goudwinning van het park eist. Het begon als winning 'op kleine schaal', meestal door mannen uit Brownsweg, en de activiteiten waren tien jaar geleden nog relatief gering (maar wel al verstorend). Nu is de goudwinning hier diep geworteld. De berg wordt van drie of meer kanten belaagd en de onophoudelijke zoektocht naar goud heeft geresulteerd in de vernietiging van honderden hectaren bebost parkland.

Sinds deze week banen mijnwerkers en zwaar materieel zich een weg stroomopwaarts door de bedding naar de iconische Ireneval. Dit is niet alleen een tragedie voor het land en de dieren die worden verwoest op het pad van bulldozers en graafmachines, maar het is ook een symbolische belediging aan het volk van Suriname. De Ireneval is één van de meest bezochte locaties in Suriname. Per jaar leggen honderden bezoekers het pad naar de watervallen af. De watervallen zijn de bestemming, maar wanneer mensen stoppen en om zich heen kijken, zien ze ook enkele van de mooiste bomen van het park (en van het land): honderden jaren oud, 30+ meter hoog en met stammen zo dik dat er meer dan vier mensen nodig zijn om ze met gespreide armen te kunnen omvatten. Sommige hebben plankwortels van meer dan twee meter hoog. Ironisch genoeg zijn de
plankwortels die zijn ontstaan om de bomen tegen de wind en het gewicht van lianen te stabiliseren, niet opgewassen tegen de mens met een kettingzaag. Honderden bomen zijn reeds gekapt ter voorbereiding op de aanvoer van zware machines voor de mijnbouwindustrie. Veel bomen worden gewoon met bulldozers omvergereden, waardoor er een lelijk rood litteken overblijft waar het bos eens stond.

Wat gaat er verloren door de onophoudelijke opmars van de verwoestende
mijnbouw?

Ja, het zou jammer zijn om de Ireneval te verliezen. Eerdere inspanningen van verzet hebben er nooit toe geleid dat de mijnwerkers met hun machines de berg definitief verlieten. Tenzij er onmiddellijk iets gebeurt, gaat de Ireneval verloren. Dat zou op zich al tragisch genoeg zijn, maar er staat meer op het spel dan de waterval, want de Brownsberg vormt een hele gemeenschap van leven. De
voorouders van de dieren en planten die op dit plateau en de hellingen voorkomen, hebben hier, op deze plek, duizenden en duizenden jaren aan evolutie doorgemaakt.
Mijnbouw vernietigt deze natuurlijke gemeenschap. Vanaf het voornaamste uitkijkpunt (voor het logeergebouw ‘Tapir’) is heuvelafwaarts een brede weg zichtbaar die een klein stuk bos nabij de oever van het meer van de rest heeft afgesneden. Als de weg blijft, kan deze bepaalde dieren-gemeenschappen opsplitsen. De weg speelt geen rol in de bewegingen van een jaguar binnen zijn leefgebied, maar voor dieren die in de bomen leven, zoals apen, kan dit leiden tot een permanente isolatie van het voornaamste deel van het bos.

Waarom zouden Surinamers zich moeten bekommeren om de Brownsberg?
Het is soms moeilijk om de waarde van vertrouwde dingen te zien, zelfs al zijn ze spectaculair. Er is soms een buitenstaander, voor wie de plek nieuw is, nodig om erop te wijzen hoe uniek iets is. De Brownsberg is een van die plekken, bekend bij alle Surinamers, ongeacht of u er geweest bent of niet. Mogelijk hebt u zich niet gerealiseerd hoe bijzonder het is. Maar laat me u zeggen dat ik nog nooit een plek als deze heb gezien, en dat terwijl ik in diverse tropische bossen in Centraal- en
Zuid-Amerika, in Afrika en Azië ben geweest. Van de omvang en de diversiteit van de bomen, de heldere kleuren en het uitstekende klimaat, de vele diersoorten die met slechts een beetje moeite te zien zijn, tot de zee van aaneengesloten boomkruinen helemaal tot aan het Brokopondomeer...de Brownsberg is het waard om gered te worden. En dit alles, een ongelofelijk geschenk, behoort toe aan de bevolking van Suriname, met de verantwoordelijkheid om deze te beschermen. De natuur kan uitstekend voor zichzelf zorgen als ze niet te veel wordt verstoord. Om slechts te zeggen, "Maar we hebben het goud nodig", is een zwak argument voor de vernietiging van deze nationale rijkdom. Er zullen slechts een paar mensen profiteren van het goud dat wordt gewonnen, en zij zullen hun rijkdom in minder dan een mensenleven opgebruiken. De gemeenschap waaruit de Brownsberg
bestaat, heeft er echter honderden mensenlevens over gedaan om te worden wat het nu is.

Laat je niet misleiden.
Als de mijnbouw op dezelfde manier blijft voortduren, gaat het bos voorgoed verloren. Het zal zich niet herstellen. De berg (als de goudzoekers er nog iets van overlaten) zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik kan als burger van een ander land niets doen behalve mijn gedachten over deze tragische gebeurtenis met u te delen. De bevolking van Suriname heeft echter wel de mogelijkheid om met moed en visie de mijn werkzaamheden te stoppen en datgene wat er nog over is intact te laten. Ik moedig u aan om aan te dringen op een volledige beëindiging van de goudwinning op de Brownsberg. Dat is de enige zinvolle aanpak. De mijnwerkers zijn niet van plan zich aan hun beloften te houden. De 'oplossing' die eerder dit jaar werd bereikt, om een definitieve grens van het park te respecteren, is dan ook schaamteloos genegeerd. Mens en machine werken nu harder dan ooit, dag en nacht, binnen de grenzen die voor het park zijn vastgesteld.

Als mens hebben we de macht om de natuur te vernietigen, maar deze macht leidt ook tot een verantwoordelijkheid om de natuur te beschermen. Als u dit kunt doen, zullen vele generaties mensen nog kunnen genieten van de schoonheid van uw enige natuurpark.

Marilyn A. Norconk,
PhD Kent State
University
Kent OH 44242 USA

Geestelijk labiele man steekt eigen woning in brand

Man steekt gordijnen in brand waarna woning volledig in as wordt gelegd


De politie van Geyersvlijt heeft een man gearresteerd die ervan wordt verdacht gistermorgen, iets na middernacht, zijn eigen woning aan de Abonestraat in brand te hebben gestoken. Dit bericht de webeditie van het Dagblad Suriname vanavond, zondag 28 december 2014. 

Toen de brandweer bij de woning arriveerde stond deze al in lichterlaaie. Belendende panden bleven ongedeerd.

De aangehouden verdachte bleek gordijnen in brand te hebben gestoken, waarna de woning in de as werd gelegd.

De krant bericht verder te hebben 'vernomen', dat de brandstichter geestelijk labiel is. Hij zou enige geleden opgenomen zijn geweest in het Psychiatrisch Centrum Suriname.

De verdachte was na de brand spoorloos, maar kon enige tijd later alsnog in de kraag worden gevat.

Minister Belfort: 'Korpschef wil met vervroegd pensioen'

Korpschef met vervroegd pensioen.
'Ik gun hem vervroegd pensioen en zal hem niet tot andere gedachten bewegen'


Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie van het Korps Politie Suriname wil met vervroegd pensioen, wanneer hij het komende jaar zijn 55e verjaardag viert. Dat zei minister Edward Belfort van Justitie en Politie vandaag, zondag 28 december 2014, in het televisieprogramma 'Door de Bank' van Sammy Doerga.

Belfort stelde, dat het een zware baan is om korpschef te zijn. Hij prees Tjin Liep Shie als iemand die altijd bereid is het veld in te gaan. Belfort heeft als agent onder leiding van Tjin Liep Shie gewerkt. Hij zei ook, dat de korpschef een harde werker is en al heel lang zijn krachten geeft aan het Korps Politie Suriname.

'Ik gun hem dat hij met vervroegd pensioen gaat', sprak Belfort en zal hem daarom niet tot andere gedachten proberen te bewegen.

Op de vraag of Belfort nog een tweede termijn op het ministerie van Justitie en Politie zou willen blijven, antwoordde de minister dat hij dit besluit aan de samenleving overlaat. Hij zei wel, dat de regering een tweede termijn verdient.

Jerry Miranda gaat in 2015 zwerversprobleem centrum Paramaribo aanpakken

Districtscommissaris Miranda: 'Er is een structurele oplossing nodig'

Miranda krijgt ondersteuning van president Bouterse


Districtscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo-Noordoost wil in 2015 als eerste het zwerversprobleem in de binnenstad van Paramaribo gaan aanpakken. 'Wij zullen hiervoor samenwerken met diverse instanties en hulp vanuit de samenleving. Er is een structurele oplossing nodig hiervoor', zegt Miranda vandaag, zondag 28 december 2014, op Starnieuws.

Miranda vindt, dat het zwerversprobleem eindelijk eens echt aangepakt moet worden. Hij heeft met president Desi Bouterse over de problemen in de binnenstad gesproken. 'De president heeft alle ondersteuning toegezegd hiervoor', zegt Miranda. Bouterse heeft vaak opmerkingen gemaakt over zwervers die op hoeken van straten staan te bedelen.

'Het gaat om een complex probleem, waarbij alle medewerking van een ieder nodig is. Wij zullen een grote campagne op touw zetten om het project succesvol te doen verlopen. Er zal een inzamelingsactie gehouden worden waardoor iedereen een bijdrage kan doen', aldus Miranda. Wat er met het ingezamelde geld gaat gebeuren, vermeldt Starnieuws niet.

Het schoonhouden van de binnenstad zal komend jaar ook een van de prioriteiten van Miranda zijn alsook de aanpak van verwaarloosde percelen.

Guyanese minister: Er is progressie geboekt in gesprekken met Suriname over bouw brug Corantijnrivier en grensgeschil

Minister Rodrigues-Birkett: 'Ik ben verheugd over geboekte vooruitgang'


De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Carolyn Rodrigues-Birkett, heeft, zo berichtte de Guyanese nieuwswebsite Kaieteur News dinsdag 23 december 2014, tijdens een persconferentie een dag eerder verklaard, dat er progressie is geboekt met betrekking tot gesprekken over de geprojecteerde bouw van een brug over de Corantijnrivier, alsook over de grensgeschilbesprekingen. Discussies tussen de grenscommissies van Guyana en Suriname ten aanzien van het zogeheten Tigrigebied, zullen worden voortgezet in 2015. 

Rdrigues-Birkett: 'Ik ben verheugd met de vooruitgang die tot nu toe is geboekt, maar we hopen dit zeker in 2015 voort te zetten, dat is de hoop van de regering en natuurlijk van het ministerie van Buitenlandse Zaken.'

De minister had in mei van dit jaar gezinspeeld op de gedachte, dat het door de Guyanezen betiteld en bezet gebied, New River Triangle (Tigrigebied), zonder twijfel deel uitmaakt van het grondgebied vanGuyana. Haar Surinaamse ambtgenoot Winston Lackin, had er echter op gestaan dat het gebied deel van Suriname is, een ontwikkeling die Rodrigues-Birkett 'betreurenswaardig' achtte.

Volgens de bewindsvrouwe kunnen grensgeschillen niet in één dag opgelost worden en hebben beide commissies werk verzet. Ze liet ook weten, dat Guyana vasthoudt aan het principe van het vreedzaam oplossen van het grensgeschil in het zuidoosten van het land.

'We zijn naar de Commission on the Laws of the Sea gegaan om ons maritiem grensgeschil met Suriname op te lossen. Onze bilaterale besprekingen met Suriname via de grenscommissie zijn gericht op het oplossen van de kwestie in overeenstemming met het internationaal recht. Dit is de aanpak die we zullen volgen', aldus de minister.

Inmiddels heeft het Guyanees ministerie van Buitenlandse Zaken het brugproject dat Guyana fysiek met Suriname zal verbinden, geaccordeerd. Minister Rodrigues-Birkett merkte op, dat na besprekingen over de grensgeschillen eerder in 2014, toen de grenscommissies van beide landen elkaar ontmoetten, de onderhandelingen over de bouw van de brug over de Corantijnrivier zijn voortgezet.

Ze voegde eraan toe, dat Suriname tot dusver China heeft benaderd in de hoop dat fiat zal worden gegeven aan een Chinees bouwteam met het project te beginnen. 'We have recently approved, at Cabinet, some of the construction to be done on our side in terms of access, because we have to be prepared; we don’t know if it is an ‘if-or-when’ situation', sprak de minister, die ook zei dat haar regering brieven van ‘geen bezwaar’ heeft verzonden aan de ministeries van Buitenlandse Zaken van Suriname en China ter ondersteuning van de bouw van de brug, en dat het dus juridisch een volkomen legaal project is.

Gorré in Voetbal International (VI): 'Dit hebben ze hier in veertig jaar niet meegemaakt'

'We hebben echt wat teweeggebracht'


Suriname heeft vrijdag, 26 december 2014, de eerste stap gezet naar het WK 2018'in Rusland. Ruim zesduizend Surinamers kwamen af op het oefenduel met W. Connection, de landskampioen van Trinidad & Tobago. Bondscoach Dean Gorré toonde zich na het 1-1 gelijkspel gelukkig: 'We hebben écht wat teweeggebracht', zo is te lezen in een artikel van Pieter Zwart op de website van Voetbal International (VI).

Gorré trainde voorafgaande aan de officieuze interland van Suriname slechts twee keer met zijn selectie. 'Dus was dit een goede prestatie', aldus Gorré. 'Het veld was niet van Europees niveau en dus was het keihard knokken. We waren superieur in kwaliteit, kregen veel kansen, maar het schortte aan de afronding.'

Het is de vurige wens van Gorré en zijn mede-initiatiefnemers om een wetsvoorstel door het Surinaamse parlement te krijgen dat het toestaat om voetballers met een dubbele (Nederlands-Surinaamse) nationaliteit op te stellen in het nationale elftal. Het duel met de kampioen van Trinidad & Tobago - waarin spelers met een dubbele nationaliteit in actie konden komen doordat het een officieuze interland was - was bedoeld om het draagvlak voor dit project te vergroten.

'Veel politici hebben positief gereageerd en uitgesproken dat dit de juiste weg is. We hebben écht wat teweeggebracht. Het volk stond erachter. We hebben in veertig jaar lang niet meegemaakt dat er meer dan zesduizend man naar een wedstrijd van het Surinaamse elftal kwam kijken. Dit was heel uniek.'

Gorré deed tegen W. Connection voor het eerst een beroep op FC Eindhoven-speler Norichio Nieveld, die een hoofdrol greep door het enige Surinaamse doelpunt te maken, Milano Koenders (Heracles Almelo), Ryan Koolwijk (FC Dordrecht), Serginho Greene (AEK Larnaca) en Donovan Slijngard (SC Cambuur).

'Ze hebben het prima gedaan. Door de hitte was het moeilijk om strijd te leveren, maar ze hebben wél de uiterste wil getoond om dat te doen', oordeelde de bondscoach.

Gorré heeft de ambitie om zich met Suriname te kwalificeren voor het WK 2018. 'Dat is absoluut mogelijk als we alle spelers kunnen gebruiken die de Surinaamse nationaliteit hebben.' In juni begint Suriname aan zijn kwalificatiereeks voor dat mondiale eindtoernooi. 

150 Jaar oude Douane heeft eindelijk zicht op eigen onderkomen

Herstructurering Douane nog niet rond

'In 2014 werd de Douane 150 jaar, maar niemand weet dat'


De plannen om de Douane in een eigen gebouw onder te brengen zijn in een vergevorderd stadium, aldus interim-manager Anand Ramdjielal vandaag, zondag 28 december 2014, in de Ware Tijd. 

Dat de dienst nog niet in een eigen gebouw is, stelt de bond een beetje teleur. Ook is op personeelsvlak veel blijven liggen, aldus bondsvoorzitter Romeo Chin A Loi. Ramdjielal erkent dat de herstructurering van de douane nog niet helemaal in orde is.

Er liggen nu twee opties voor de dienst. Het gebouw van Ten Shipping aan het Molenpad en het voormalige postkantoor in Poelepantje. Volgens de bondsvoorzitter is het onacceptabel dat de Douane, een van de oudste diensten van de overheid en een van de belangrijke verdieners van de overheid, nog geen eigen onderkomen heeft.

'In 2014 werd de douane 150 jaar, maar niemand in Suriname weet dat. Er is geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven en er zou geen mooier cadeau zijn geweest dan een eigen gebouw',  aldus Chin A Loi.

Hij zegt ook, dat president Desi Bouterse al heeft goedgekeurd dat het terrein van 1.9 hectare dichtbij Nieuwe Haven, waar de Marine was gehuisvest, beschikbaar komt voor de douane. De ministeries van Transport, Communicatie en Toerisme en Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer moeten de administratie hiervan nog in orde maken

Jongetje (9) zomaar in zijn rug geraakt door kogel...

Mogelijke schutter door politie gearresteerd

 
Een 9-jarig jongetje blijkt afgelopen donderdagmorgen een schampschot te hebben opgelopen in zijn rug. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 28 december 2014.

De jongen was op dat moment bij de kruising van de Theodorus- en de Van Dijkstraat in Paramaribo.

Waarschijnlijk is de jongen geraakt toen een man een schot heeft gelost. Dit gebeurde nabij de kruising van de Vulcanus- en de Van Dijkstraat, aldus de politie.

Dezelfde dag heeft de politie de vermoedelijke schutter aangehouden en hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Ministerie van Justitie en Politie afhankelijk van andere ministeries

De brandweerpost te Albina.
Bouwwerkzaamheden kazernes vertraagd doordat aannemers niet worden betaald


Als het aan het ministerie van Justitie en Politie ligt waren vele bouwwerkzaamheden die vallen onder dit departement al tot een einde gebracht Maar, het ministerie is afhankelijk van andere departementen. Doordat aannemers niet tijdig worden uitbetaald, raken vele bouwwerkzaamheden achter, aldus minister Edward Belfort gisteren bij de huldiging van brandweerambtenaren bij de hoofdkazerne aan de Verlengde Gemenelandsweg in Paramaribo, zo bericht de Ware Tijd Online vandaag, zondag 28 december 2014.

'Al deze dingen werken stagnerend. Lag het aan mij alleen, dan was het anders', zei Belfort. Hij noemde als voorbeeld de bouwwerkzaamheden van een brandweerpost in Moengo. Door financieringsproblemen loopt de totstandkoming hiervan stagnatie op.

Dat het trainingscentrum van de brandweer in Welgedacht A nog niet functioneert, komt volgens Belfort ook door betalingsproblemen.

Ondanks deze obstakels zei de bewindsman toch blij te zijn, dat het ministerie toch enkele dingen heeft kunnen realiseren. Hij noemde het in gebruik nemen van een brandweerpost in Apoera.

De minister zei dat de huisvestingsproblematiek van manschappen van de kazerne in Albina zijn aandacht heeft. Het ministerie heeft eerder geprobeerd onbewoonde huizen van Moiwana te huren voor het personeel, maar de eigenaren bleken niet bereid te zijn hun huizen daarvoor af te staan.

Tijdens de oudejaarsbijeenkomst gisteren werd een grote groep ambtenaren gehuldigd voor jarenlange trouwe dienst en anderen werden bevorderd in rang.