dinsdag 30 december 2014

Amerikaanse toerist bij Jan Thiel op Curaçao verdronken


Amerikaan tijdens snorkelen verrast door hoge golf


Bij het strand van Jan Thiel op Curaçao is gisteren rond twee uur 's middags de Amerikaanse toerist Paul Carl Sprenger, geboren in Minnesota op 8 september 1940, verdronken. Dat meldt de lokale nieuwswebsite Versgeperst.com vandaag, dinsdag 30 december 2014.

De man was met zijn vrouw aan het snorkelen toen ze werden verrast door een hoge golf. De vrouw zwom terug naar de kust. Sprenger kwam echter niet meer boven water. Vervolgens is de vrouw hulp gaan zoeken.

De Kustwacht wist het lichaam van Sprenger uit het water te halen. Hij gaf geen teken van leven meer.

UPDATE: Volgens berichten in Amerikaanse media op zondag 4 januari 2015 overleed Sprenger aan een hartaanval.

NDP'er en demagoog Misiekaba: 'Vijf jaar niet genoeg om alle zaken te realiseren'

'President, u hebt moeite gedaan'

'Suriname, maak je klaar voor de next Dubai'.....


NDP-Assembleelid André Misiekaba haalde gisteravond als een demagoog in het NDP- partijcentrum Ocer in Paramaribo tijdens de jaarafsluiting van de partij aan, dat er veel gedaan is door de regering, maar dat niet alles kon worden afgerond, aldus bericht Starnieuws vanavond, dinsdag 30 december 2014.

Daarom is er volgens hem nog vijf jaar nodig om het werk af te maken. Vijf jaar is niet genoeg om alle zaken te realiseren, 'maar president u hebt moeite gedaan'.

Misiekaba merkte op dat de fly over er niet is gekomen, maar er zijn volgens hem wel onder andere twintig bruggen gebouwd, honderden kilometers weg zijn geasfalteerd en de verbindingsweg naar de Highway is aangelegd.

Onduidelijkheid over al of niet illegaal werken door toerwagenoperators op Curaçao


'Iedereen met vooraf geboekt pakket mogen wij vervoeren van en naar luchthaven Hato'


Toerwagenoperators op Curaçao wordt al enige tijd verweten passagiers in te pikken van taxi’s. Vooral op vliegveld Hato op het eiland zouden zij op illegale wijze toeristen vervoeren. Maar, de toerwagenchauffeurs hebben er geen erg in, dat zij illegaal bezig zouden zijn. 'Wij mogen iedereen met een vooraf geboekt pakket ophalen', zegt Juvira Briceño Reyes van Rumba Tours vandaag, dinsdag 30 december 2014, in Amigoe in gesprek met journaliste Anke Brunswijk-Vellenga.

De onlangs gekozen vertegenwoordigster van toerwagenchauffeurs, Briceño Reyes, stelt dat touroperators alle passagiers die vooraf een pakket inclusief transport van en naar de luchthaven hebben geboekt, mogen halen en brengen naar het vliegveld.

'Als iemand bijvoorbeeld bij een reisbureau of online een vakantie naar Curaçao boekt, dan wordt vaak gevraagd wat diegene er allemaal bij wil hebben, zoals ontbijt, maar ook transportservice. Maar ook kan een groep rechtstreeks contact opnemen met een touroperator, zolang dit maar vooraf gebeurt.'

Volgens taxichauffeurs mogen toerwagens echter alleen in het geval van een all-inclusive pakket toeristen van en naar de luchthaven vervoeren. 'Maar, er is maar één hotel dat dat aanbiedt, dat zou niet kunnen', aldus Briceño Reyes.

Op Curaçao zijn zestien bedrijven met een toerwagenvergunning, vijftien daarvan hebben vijf toerwagens en de oudste en grootste operator heeft er zestien. Volgens de vertegenwoordigster van de toerwagenbedrijven heeft de stichting van taxichauffeurs zelf ook een vergunning voor toerwagens gekregen en zijn zij ook lid van de Curaçaose Touroperators Associatie. Daarbij zijn de toerwagens al in gesprek met taxichauffeurs.

'Vooral sinds dit jaar communiceren wij steeds meer', zegt Briceño Reyes. Ze zou meer samenwerking willen zien tussen touroperators, taxi’s en andere instanties. 'Maar, dat moet wel van beide kanten komen. Nu horen we bijna nooit wat van instanties als CTB (Curaçao Tourist Bureau) , CHATA (Curaçao Hospitality and Tourism Association) en het ministerie van Economische Ontwikkeling. Terwijl wij hun veel informatie kunnen geven over de toeristen, en wat zij van Curaçao vinden.'

Briceño Reyes erkent de klacht van de taxichauffeurs, dat er steeds meer mensen zonder taxivergunning naar de luchthaven komen om passagiers op te pikken. 'Het probleem is echter dat je de piraten niet kan onderscheiden van familieleden. Daar zou een oplossing voor moeten komen', aldus Briceño Reyes.

'De regering zou een afdeling op moeten richten die kwaliteitscontroles uitvoert in de touroperator sector en zowel taxi’s als touroperators zouden aan die eisen moeten voldoen. Wanneer er niet aan de kwaliteitseisen gehoor wordt gegeven, zouden er sancties opgelegd moeten worden. Daarnaast moeten touroperators en taxi’s voor iedereen herkenbaar zijn, bijvoorbeeld door een taxibordje op de auto en uniformen. Op die manier wordt het moeilijker voor piraten om misbruik te maken van de situatie', stelt Briceño Reyes.

Piraterij in de transportsector komt niet alleen op Curaçao voor. Volgens Briceño Reyes kan er alleen iets aan gedaan worden wanneer vergunninghouders een goede service leveren en redelijke tarieven hanteren voor de passagiers. 'De vraag is: wat willen wij van de toeristen? Willen we backpackers of mensen die willen betalen? Vanaf het vliegveld zou daar al op ingesprongen moeten worden, want dat is de eerste indruk die toeristen krijgen van ons land. Daarna moet iedereen met elkaar in dezelfde richting. Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Curaçao en in alle sectoren moet dat dan ook goed geregeld zijn.'

Volgens minister Earl Balborda (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning ligt het probleem in de transportsector bij twee punten. Namelijk de verouderde wetgeving en de veranderde markt. 'De mensen gaan steeds creatiever om met de oude wetten', zegt Balborda. Daardoor is er nu onduidelijkheid ontstaan wie nu gelijk heeft wat betreft het vervoer van passagiers op de luchthaven.

'Wat is all-inclusive nou eigenlijk? Is dat vlucht met vervoer of moet er een boterham bij?' Inmiddels zijn er verschillende groeperingen binnen de taxibranche ontstaan en ook rommelt het bij de toerwagens sinds de bestuursverkiezingen.

'Het zou al schelen als zowel de taxi’s als de toerwagens als één groep zouden praten. De onderlinge onenigheden zijn funest voor de sector. De markt is nu vooral gericht op toeristen, maar voor hen is het vaak voordeliger om een auto te huren.'

Op korte termijn zal de Balborda samen met zijn collega Nelson Navarro van Justitie (PS) met de verschillende partijen om de tafel zitten. De aftrap zal 7 januari zijn met de taxichauffeurs.

VUT overheidspersoneel Curaçao verdwijnt in 2016

Overgangsregeling van een jaar


Met ingang van 1 januari 2016 zal het niet meer mogelijk zijn voor personeel in overheidsdienst op Curaçao om vervroegde uitkering (VUT-uitkering) aan te vragen. Met deze maatregel voert de regering de wet Landsverordening Verhoging Leeftijdsgrens 1996 uit, aldus Amigoe vandaag, dinsdag 30 december 2014.
De afschaffing van de VUT-regeling gaat gepaard met een overgangsregeling van een jaar. De afschaffing was een van de onderwerpen die aan bod kwam tijdens de onderhandelingen tussen vakbonden en de overheid met betrekking tot structurele besparingen op de personeelsuitgaven van de overheid. De overheidsvakbonden wensten niet over dit punt te praten. Zij waren van mening dat het hier om eigendomsrecht van de individuele werknemer gaat. Deze zaak moest dus direct tussen werkgever, de overheid, en de werknemer, de ambtenaren, worden besproken.

In een persbericht van de overheid wordt gesteld, dat iedereen die per 1 januari 2016 een VUT-uitkering heeft, deze uitbetaald zal blijven krijgen totdat men de pensioengerechtigde leeftijd van zestig jaar heeft bereikt.

In 2015 kan nog aanspraak worden gemaakt op een VUT-uitkering, mits men aan de criteria voldoet om in aanmerking te komen voor deze uitkering, verder moet men de premies voor de AOV- en basisverzekering ziektekostenverzekering (bvz) blijven betalen.

Personen met een VUT-uitkering kunnen ervoor kiezen om weer te gaan werken. Maar de regering heeft besloten dat de uitkering en het salaris die de betrokken persoon krijgt met elkaar verrekend worden, als hij of zij gaat werken voor een instantie die direct of indirect door de overheid wordt gefinancierd. In het verleden werd een uitzondering gemaakt voor functies waar sprake was van schaarste van personeel, zoals in de onderwijssector. Dat wordt nu afgeschaft, maar is wel van kracht voor personen die na hun VUT in de privésector zijn gaan werken.

De VUT-regeling kan op dit moment worden aangevraagd door personen in overheidsdienst die tussen de 55 en 59 jaar oud zijn, die over ten minste twintig dienstjaren beschikken en die voor 1 januari 1949 zijn geboren.

Shaun Lim A Po overall beste Grand Caraibe International


(Bron foto: Dagblad Suriname)
Suriname succesvol tijdens twee dagen paardensport bij Manage Ponderosa


Manege Ponderosa in Wanica organiseerde afgelopen zondag en maandag haar jaarlijkse Grand Caraibe International Jumping Competition in Suriname. Dit jaar was het de 17e keer. Dit evenement was de tweede ronde van deze competitie. In februari 2015 wordt de derde ronde gehouden op Martinique en de vierde ronde op Guadeloupe. Aan dit toernooi namen ruiters en amazones deek uit Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique en Suriname,zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 30 december 2014.

(Bron foto: Manage Ponderosa)
Het toernooi werd verreden over twee wedstrijddagen en wel in de klasse B, L en M. In de hoogste klasse, de M-klasse, kwam overall na twee dagen Shaun Lim A Po van Suriname op paard Rodeo als de beste uit de bus. Op de eerste dag eindigde hij als tweede en op dag twee als eerste. In deze M-klasse werd Earvin Goede overall tweede op paard July Morning en Armand van Alen derde op Rodeo.

In de L-klasse werd Helsa van Ommeren op Tequilla Sunrise uit Suriname overall de winnaar, Rudy Soekhlal werd tweede op Spitfire en Jurvian Amirkhan derde op Millenium.

In de B-klasse ging de overall overwinning naar Sharaisha Bilgoe uit Suriname op paard Cash Money, tweede werd Thirza King op Black Pepper en derde Faranaaz Margaret op Cavani.

Overall kan Suriname als de winnaar gezien worden van dit evenement. Voor Suriname waren de participerende maneges Club Neutraal (die met de helft van de deelnemende paarden in kwam), Stal Norbert, Club Hippique Wanica en The Ponderosa Equestrian Center. De laatste had ook de organisatie in handen.

Tariefsverhoging EBS voor geselecteerde groepen stroomverbruikers

EBS verwacht in 2015 geen 'loadshedding' te hoeven toepassen


De stroomtarieven zullen in januari 2015 uitsluitend verhoogd worden voor buitenlandse organisaties, ambassades, commerciële staatsbedrijven (exclusief de SWM en het Nieuwe Havenbeheer), financiële instellingen, casino’s, hotels, internationale commerciële diensten zoals luchtvaartmaatschappijen en telecombedrijven. Huishoudens en particuliere bedrijven en winkels zijn hierbij niet inbegrepen. Dat maakte de directie van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) vandaag, dinsdag 30 december 2014, bekend tijdens een persconferentie.

Het tarief is, op basis van de brandstofprijzen over november 2014, vastgesteld op Srd 0, 738 per kWh. Hotels en casino’s zullen de verhoging gefaseerd meekrijgen en zullen tot juli 2015 nog voor 75% door de overheid worden gesubsidieerd. Zij betalen 25% van het verschil van het nieuwe tarief.

Volgens de prognoses zal de EBS in 2015 goed in staat zijn de gemeenschap van stroom te voorzien en zal het niet nodig zijn om tot loadshedding over te gaan.

In januari zal de EBS een officieel persbericht over de verhogingen publiceren in de lokale dagbladen. De klanten uit genoemde categorieën zullen in hun factuur de gehanteerde ‘brandstof clausule’ voor het tot stand komen van de prijs meekrijgen. Hierdoor zal het geheel transparant zijn en kunnen de klanten zien hoe de brandstofprijs doorwerkt in hun factuur. De energieprijs zal fluctueren op basis van de brandstofclausule.

Enkele belangrijke investeringsprojecten die komend jaar uitgevoerd zullen worden, zijn:
• IDB Lening 2: upgrade onderstation J, onderstation Santo Boma, upgrade onderstation F, institutionele versterking.
• Installatie van een additionele 21 MW machine in de nieuwe dieselcentrale van de EBS.
• De bouw van het onderstation Ringweg.
• 161 KV transmissielijn in onderstation Menckendam.
• OSD-2 (161/33 KV onderstation)
• De aanleg van een 33 KV transmissielijn van OSD-OSE
Verder staan ook upgrades en constructieprojecten in de planning waaronder OS Richellieu, OS AZ, Nickerie, Brokopondo, Commewijne, Leidingen en Matta.

NDP-kopstuk Simons: 'Goede basis gelegd voor sociaal rechtvaardige samenleving'

Simons spreekt tijdens jaarafsluiting NDP


NDP-kopstuk en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vindt dat de regering een goede basis heeft gelegd voor een sociaal rechtvaardige samenleving.

Dat zei ze gisteravond tijdens de jaarafsluitingsbijeenkomst van de NDP in het partijcentrum Ocer in Paramaribo, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 30 december 2014.

Volgens haar heeft de regering ervoor gezorgd dat de inkomsten die verdiend zijn, ook de armen ten goede zijn gekomen. 'Ik sta hier vanavond met een positief gevoel', zei Simons. Zij zei ook, dat er fouten zijn gemaakt en dat niet alles gedaan is, wat was voorgenomen.

Gedetineerde in bezit van vijf mobiele telefoons

Gevangenbewaarder zou zeven mobiele telefoons gevangenis binnen hebben gesmokkeld


Na een tip hebben penitentiaire ambtenaren (pa's) afgelopen vrijdag bij een gedetineerde in een, niet bij naam genoemde, penitentiaire inrichting vijf mobiele telefoons aangetroffen. Paulus Pinas, onderdirecteur van het ministerie van Justitie en Politie zegt vandaag, dinsdag 30 december 2014, in de Times of Suriname, dat na een tip een gevangene werd gevisiteerd.

De tip hield in, dat een penitentiaire ambtenaar zeven mobiele telefoons de gevangenis zou hebben binnengebracht. De politie is inmiddels met een onderzoek gestart.

Volgens Pinas is de naam van de gevangenbewaarder die de telefoons de gevangenis zou hebben binnengesmokkeld bekend is, maar er wordt onderzoek verricht om na te gaan of de man werkelijk degene is die de telefoons de gevangenis heeft binnengebracht.

Pinas zegt verder, dat het niet geaccepteerd zal worden, dat pa's hand- en spandiensten verlenen aan gedetineerden. Hij vindt, dat de pa's er zijn om gedetineerden juist te resocialiseren en dat het daarom onacceptabel is dat zij hieraan schuldig maken.

Drie jonge kinderen gewond door vuurwerk

Jongens (13, 8 en 6) eerste vuurwerkslachtoffers


Het Korps Brandweer Suriname heeft tot gisteren drie kinderen als vuurwerkslachtoffers geregistreerd. Een jongen van dertien en een van acht jaar liepen brandwonden op bij het afsteken van vuurwerk, zo bericht de Times of Suriname vandaag, dinsdag 30 december 2014. Het is overigens niet bekend waar de verwondingen uit bestaan.

Het eerste slachtoffer was een jongetje van zes jaar oud.

Olton Pinas, voorlichter bij het Korps Brandweer Suriname, roept ouders en verzorgers op om extra alert te zijn zodat voorkomen kan worden dat er meer slachtoffers vallen.

Ouders mogen niet toestaan dat hun minderjarig kind zonder toezicht vuurwerk afschiet. De brandweer is inmiddels gestart met het controleren van winkels op de verkoop van vuurwerk aan minderjarigen. Winkeliers die dat toch doen, kunnen maatregelen opgelegd krijgen, aldus Pinas.

UPDATE: De Times of Suriname bericht woensdag 31 december, dat de 13-jarige jongen brandwonden heeft opgelopen aan zijn zitvlak. Hij had vuurwerk in zijn achterbroekzak toen vrienden dat aanstaken. De jongen werd naar de huisarts verwezen. 

De jongen van 6 jaar was bezig een zogenoemde 'striker' af te schieten en liep daarbij brandwonden op. Hij moest door een plastisch chirurg worden behandeld.

De 8-jarige jongen liep oogletsel op toen hij met een wierookstokje vuurwerk aan het afschieten was. Hij werd door een oogarts behandeld.

Politie Saramacca redt vier vissers uit oceaan

Twee van vier opvarenden vissersboot dragen zwemvest

Opvarenden zonder zwemvest houden zich vast aan ijsboxen


De politie van Saramacca heeft gisteren vier vissers uit de oceaan gered. De eigenaar van vissersboot 'Natasha' had zondag de politie gebeld en meldde dat de kapitein telefonisch had doorgegeven, dat hij en de drie bemanningsleden in problemen waren.

Ze hadden te kampen met onstuimig water op de Atlantische Oceaan, nabij de monding van de Coppenamerivier. De motor van de boot was uitgevallen, waardoor de boot aan het zinken was, aldus meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 30 december 2014.

De politie voer met twee boten naar het gebied. De vissersboot noch de vissers werd aangetroffen. Rond acht uur in de avond keerden de agenten terug. Ze kamden gistermorgen het gebied weer af en toen werden de vissers ontdekt en gered.

Slechts twee van de vier slachtoffers droegen een zwemvest. De twee anderen wisten zich drijvende te houden door zich vast te klampen aan ijsboxen.

Liter ongelode benzine bij SOL bereikt laagste prijs sinds begin 2011

Lage prijs gevolg steeds dalende wereldmarktprijs voor olie


De prijs van een liter ongelode benzine is vanaf morgen Srd 3,40 per liter bij SOL. De laagste prijs sinds januari 2011. Mark Goede, directeur van SOL Suriname, zegt vandaag, dinsdag 30 december 2014, op Starnieuws dat de wereldmarktprijs nog steeds aan het dalen is en dat daardoor de prijs nu zo laag is. 

De olie-import waarvan nu de prijs is bepaald door het ministerie van Handel en Industrie, is afkomstig uit de PetroCaribe-deal met Venezuela.

Goede is blij voor de consument, dat voor hetzelfde geld nu meer brandstof kan worden getankt. De marges van de oliemaatschappijen en dealers blijven hetzelfde. Door de lagere prijs, zijn er minder deviezen nodig voor de import van olie. Goede is blij, dat met de jaarwisseling de samenleving niet zoveel uit hoeft te geven voor brandstof.

Bij Gow2 en Roy Boedhoe Enterprises is de prijs nog Srd 3.61 voor ongelode benzine. Voor ongelode benzine met additieven wordt bij SOL vanaf morgen Srd 3,46 betaald. De prijs bij SOL voor ongelode benzine is gedaald met 30 cent per liter. Goede verwacht dat ook in januari de prijs van olie op de wereldmarkt nog laag zal zijn

India schenkt 's Lands Hospitaal 350.000 Amerikaanse dollar

Geld voor restauratie mortuarium en vergroting capaciteit koelcellen


De Indiase regering heeft een schenking van 350.000 Amerikaanse dollar goedgekeurd aan 's Lands Hospitaal. Het geld is bestemd voor de restauratie van het mortuarium en vergroten van de de capaciteit van de koelcellen. De eerste uitbetaling vindt plaats in januari, zo laat het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag, dinsdag 30 december 2014, weten in een uitgebracht persbericht.

De Surinaamse ambassade in New Delhi had in april een projectdossier bij de regering van India ingediend voor de rehabilitatie van 's Lands Hospitaal. Ambassadeur Ashna Kanhai en het bestuur van het ziekenhuis hadden daartoe het initiatief genomen en het project is ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In november werd de aanvraag door de Indiase regering goedgekeurd. Het geld zal in twee termijnen beschikbaar worden gesteld. In maart zal het grootste gedeelte van de rehabilitatie worden afgerond. Daarna wordt de rest van het bedrag uitbetaald.

Oppositiepartij MFK op Curaçao duldt geen prijsspecualties water en stroom

Partij houdt 'door verraad' gevormde regering met argusogen in de gaten


Oppositiepartij MFK (Movementu Futuro Kòrsou) op Curaçao accepteert geen speculaties over prijzen voor stroom en water door Aqualectra en maakt in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat ze de ‘door verraad’ gevormde regering met argusogen in de gaten houdt op dit gebied, te meer omdat de prijzen voor ruwe olie op de internationale markt drastisch zijn gedaald. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 30 december 2014.

Volgens MFK levert een vat ruwe olie nu minder op vanwege het feit dat Saoedi-Arabië de productie niet verlaagt, door minder afname van olie door Noord-Amerika en door internationaal meer productie van alternatieve energie.

'De introductie van maandelijkse prijsaanpassingen van benzine, diesel, gas, water en elektriciteit werd door ons geïntroduceerd nadat voormalige regeringen prijzen niet aanpasten en er vervolgens een ‘recovery’ en ‘buffer’ werden gecreëerd waarbij de daadwerkelijke marktprijzen door Aqualectra en Curoil werden verborgen. Daarmee zijn astronomische schulden bewerkstelligd. Dankzij het kabinet Schotte is de scheve boekhouding van Aqualectra opgeheven', aldus partijleider Gerrit Schotte.

Volgens Schotte wil de bevolking niets meer horen van pre-financieren door Aqualectra, omdat dat niet meer gebeuren kan door de maandelijkse aanpassingen.

'Het is de enige verlichting in het nieuwe jaar. Want vanaf 1 januari slaat het kabinet Asjes iedereen om de oren met twee nieuwe belastingen. Ieders spaarpot wordt met een hamer ingeslagen, omdat iedereen die spaart belasting moet gaan betalen.'

Drie gewapende mannen overvallen supermarkt aan Martin Luther Kingweg

Zus van eigenaar met mes aan het hoofd bewerkt

Overvallers gebruiken pepper spray tegen eigenaar en zus


Drie mannen hebben afgelopen zondagmiddag rond kwart over twee een gewapende overval gepleegd op een supermarkt aan de Martin Luther Kingweg. Op dat moment was de eigenaar samen met zijn zus in de zaak aanwezig, aldus bericht vandaag, dinsdag 30 december 2014, het Dagblad Suriname.

Volgens de slachtoffers waren de overvallers elk gewapend met een mes. Eén van hen heeft de vrouw met een mes bewerkt aan het hoofd. Ook werd een brandende stof in haar gelaat gespoten, volgens de politie ging het vermoedelijk om pepper spray.

Na de mishandeling gingen de daders ervandoor met de dagopbrengst, sigaretten en een onbekend aantal opwaardeerkaarten van verschillende telecomproviders.

De winkelier bleef ongedeerd. De politie van Houttuin heeft deze zaak in onderzoek.

'Vereffenaar van Mariënburg' blijkt sinds juni uit al zijn functies te zijn ontheven

Archeoloog Mitrasingh blij met beslissing ministerie van RGB

Advocate Maureen Silos beweert eigenaresse te zijn onderzoeksgebied massagraf 1902


Sinds juni 2014 blijkt de ‘vereffenaar van Mariënburg’ Michel Sjak Shie al ontheven te zijn uit alle functies op Mariënburg. Dat blijkt, aldus het Dagblad Suriname van vandaag, dinsdag 30 december 2014, uit een advertentie van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) GB in de extra regeringsbijlage 'De Overheid' in media op 12 december 2014. 

Het archeologisch onderzoeksteam dat speurt naar het massagraf van 1902 te Mariënburg heeft een collage van deze advertentie verspreid onder alle politieposten in het district Commewijne.

‘Eindelijk’, zegt archeoloog Benjamin Mitrasingh, ‘want wij zijn sinds maart van dit jaar on hold gezet door het bestuur van de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI), onder leiding van voorzitter Shabir Ishaak en de secretaris, advocaat Ramesh Malahe.'

Na het verschijnen van deze advertentie heeft de SHI Mitrasingh ook in kennis gesteld van een brief van het advocatenkantoor Van Dijk-Silos, over een voorstel om het conflict op te lossen tussen de SHI en Maureen Silos ‘die zich de eigenares waant van het onderzoeksgebied van het massagraf van 1902 op Mariënburg’. In het schrijven van het advocatenkantoor wordt aan de SHI gevraagd of er in het conflict met Maureen Silos, alles niet in ‘der minne’ geschikt kan worden.

Unaniem heeft de SHI, samen met al haar werkarmen, ‘neen’ hierop gezegd. Dit voornamelijk vanwege het feit dat Silos met geen enkel bewijs kan komen, waaruit zou moeten blijken dat zij de eigenares is van het onderzoeksgebied van de SHI. Dat heeft zij niet kunnen doen op de politiepost op Mariënburg en ook niet op het kantoor van het districtscommissariaat van Commewijne te Nieuw Amsterdam.

Volgens Mitrasingh hoefde dit echt niet zo ver te komen, omdat ‘onderzoekers’ zulke zaken onderling met elkaar regelen. ‘Maar je komt niet naar mij toe, om mij te zeggen dat ik op jouw grond bezig ben, dat ik daar vergif gebruik en grote gaten heb gemaakt. Toen dacht ik opeens weer aan de sterke verhalen van Sjak Shie over de rijen investeerders die sinds jaren popelen om naar Mariënburg te komen, ons onderzoek in de kampong en zijn geweldige landmeter. Allemaal verzonnen verhalen en dat heeft Sjak Shie twee jaar lang volgehouden.’

Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie blikt terug op 2014: minder verkeersdoden, toename seksuele delicten en huiselijk geweld

Toename van vuurwapengebruik en criminaliteit in algemene zin

Korpschef weerspreekt minister Belfort die beweert dat criminaliteit niet is gestegen


Het Korps Politie Suriname (KPS) hield gisteren haar jaarafsluiting. Daarbij gaf korpschef Humphrey Tjon Liep Shie een cijfermatige uiteenzetting over het jaar 2014. Het aantal verkeersdoden is afgenomen. De toename van de geregistreerde criminaliteit is minder dan 10%. Huiselijk geweld, seksuele delicten en levensberovingen vertonen ook een stijgende trend. Gekwalificeerde diefstal heeft een stabiele of licht stijgende trend in vergelijking met vorig jaar. Inbraken, berovingen en diefstal met geweld hebben een stijgende of stabiele trend. Er is een toename van vuurwapengebruik bij diefstallen met geweld. 

De korpschef legde, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 30 december 2014, de nadruk op het feit, dat de meeste moorden met relatieproblemen te maken hadden. Het ging bij deze meer om uit de hand gelopen ruzies.

Bij de jaarafsluiting werden 320 politieambtenaren bevorderd. Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zei, dat de inspanning van de politie ervoor moet zorgdragen dat het veiligheidsgevoel bij de samenleving wordt vergroot. ‘Uw rol in de samenleving is niet weg te denken. Er zal natuurlijk kritiek zijn. De momenten van kritiek zijn er om zodoende uw werk beter te kunnen doen.’

‘Helaas zien wij dat de registratie van de criminaliteit van het jaar omhoog is gegaan. De stijging zal niet meer dan 10% zijn’, sprak Tjin Liep Shie. De korpschef wil hieraan geen conclusies verbinden, maar het is volgens hem wel mogelijk dat de criminaliteit in vergelijking met vorig jaar is gestegen. Dit is in schril contrast met de beweringen van verantwoordelijk minister Edward Belfort, die steeds heeft volgehouden dat de criminaliteit niet is gestegen.

Bij zijn presentatie gaf de korpschef ook aan welke opvallende zaken succesvol zijn afgehandeld door het KPS. De ontruiming van geoccupeerde terreinen te Santodorp, het probleem van de Roma-goutput van IAmGold in Brokopondo, het Jarikaba arbeidersprotest, Srefidensie-viering te Wanica en het protest van de padieboeren in Nickerie, noemde de korpschef als belangrijke successen voor handhaving van de openbare orde en veiligheid.

Successen waren ook het oplossen van een moord uit 2006, de eerste oplossing met DNA van een onthoofding in Nickerie,de  aanhouding van de verdachte voor de moord op Baboelal, aanhouding verdachte Walden die sedert 2010 op de vlucht was, voorkoming brandstichting bikersunit en inbeslagname grote partij marihuana uit Jamaica, zijn volgens de registratie van het KPS opvallende successen tegen zware criminaliteit.

Het aantal verkeersdoden voor het jaar 2014 staat vandaag op 71. De verkeersdoden hebben de afgelopen jaren een dalende trend vertoond. Vorig jaar stond de teller op 76. De korpschef spreekt de wens uit dat de teller van het jaar op 71 zal blijven. Bij de meeste aanrijdingen in 2013 waren het bromfietsers die om het leven kwamen. In 2014 zijn het meer autobestuurders geweest. 26 autobestuurders, 23 bromfietsers, 3 fietsers, 1 motorrijder en maar liefst18 voetgangers. In 2014 werd in totaal Srd 5.354.307 aan geldboetes geïnd door het korps.

Tjin Liep Shie liet gisteren ook weten, dat zijn korps gaat werken aan de verbetering van haar imago. Hij zei, dat het KPS de laatste tijden heel negatief in het nieuws komt. Vandaar dat men nu zal werken aan een beter imago. Er zal meer nadruk worden gelegd op preventie en proactief optreden. De samenleving zal meer betrokken worden, met name via tip lijn 179. De afdeling Public Relations van het korps zal een strategische heroriëntatie en herorganisatie ondergaan.

Bij opstand gevangenen PI Duisburg is lid A-Team door gedetineerde gestoken

Gedetineerden steken matrassen in cellen in brand

Schuldigen opstand worden strafrechtelijk vervolgd


Gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting Duisburg (PID) in Paramaribo hebben gistermorgen rond negen uur matrassen in brand gestoken, die in een gang van de inrichting waren opgeslagen. Inspecteur Dilipkoemar Bhattoe van het Korps Politie Suriname te Flora heeft bevestigd dat de gedetineerden in opstand waren gekomen, zo bericht vandaag, dinsdag 30 december 2014, het Dagblad Suriname. De krant meldde gisteren overigens nog, dat de gevangenen in bijna alle cellen kledingstukken in brand hadden gestoken....

Het werd heel rumoerig, omdat in die ruimte 57 gedetineerden waren opgesloten. Uit informatie zou blijken, aldus de krant, dat er eerder plannen waren beraamd om uit te breken. Er was afgesproken dat een van de gedetineerden naar de medische afdeling zou gaan voor behandeling. Hij zou een broeder, die ook een wapendrager is, overvallen en hem in gijzeling nemen om vervolgens de rest van de penitentiaire ambtenaren (pa’s) onder druk te zetten om de inrichting ongestoord te kunnen verlaten.

De gedetineerde, een zekere W., begaf zich bij naar broeder, maar hem werd de toegang verboden. W. haalde vervolgens een mes tevoorschijn en probeerde de pa daarmee te lijf te gaan. De toegangsdeur was vanwege de informatie al  door de directie op slot gedaan. W. kon de cipier daardoor niet verwonden. Volgens de informant hebben de gedetineerden twee leiders die de opstand leidden, te weten W. en ene B. De Times of Suriname schrijft vandaag, dat er vier 'leiders' zouden zijn geweest.

Na deze actie werden de politie en de brandweer ingeschakeld. De brandweer had het vuur snel onder controle, ondanks het feit, dat de brandweerlieden werden bekogeld met stenen en houtblokken. Na de bluswerkzaamheden werd een controle van de cellen uitgevoerd. Verschillende politie-eenheden waren ter plekke om assistentie te verlenen bij de onderdrukking van de opstand en om eventueel vluchtgevaar te voorkomen. Terwijl men bezig was met de controle stak W. met hetzelfde mes een lid van het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname in een schouder. Het lid van het A-Team schoot de gedetineerde, zo bericht de Times of Suriname vandaag, uit zelfverdediging in een been. Het mes werd de opstandige gevangene door agenten afhandig gemaakt. Daarnaast heeft men ook een priem in beslag genomen. De gewonde politieman is buiten levensgevaar.

De directeur van de PID, Aniel Ramadhin, stelt dat door kordaat optreden van de leiding erger is voorkomen. De gedetineerden hadden twee matrassen op verschillende plaatsen in brand bestoken om de toegang van de ambtenaren tot de betreffende afdeling te belemmeren. ‘Er worden in ieder geval maatregelen getroffen tegen degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan de verschillende strafbare feiten door het creëren van deze opkomende opstand.’

Ten aanzien van de aangerichte vernielingen, de verwonding van een politieman en bedreigingen in de richting van de ambtenaren, worden de schuldige gedetineerden strafrechtelijk vervolgd. De leiding heeft het besluit vooralsnog niet genomen tegen de leiders van de groep of zij worden overgeplaatst naar een andere inrichting. ‘In zulke gevallen wordt nagegaan hoeveel mensen de leiding hadden en dan worden zij uit elkaar gehaald om de concentratie te verbreken’, zegt Ramadhin.

Dagblad Suriname: Mogelijk grootschalige fraude op Nieuwe Haven

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Importdocumenten BMW X-6 vervalst

Kabinet van President zou betrokken zijn bij vrijgeven BMW

Ondernemers: Met huidige Douane-top wordt haven meest corrupte in Caribisch gebied


Er is mogelijk sprake van grootschalige fraude op de Nieuwe Haven. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 30 december 2014, dat zich baseert op 'bronnen'. Op de foto is een BMW X-6 te zien, dat terug is op het haventerrein. De papieren van deze BMW X-6 waren, aldus de krant, vervalst. 

Volgens het Dagblad Suriname probeerde men deze auto onder het bedrag van 25.000 Amerikaanse dollar in te klaren, terwijl het voertuig een waarde heeft van ver boven de 25.000 Amerikaanse dollar. Voor auto’s onder de 25.000 Amerikaanse dollar wordt 50 tot 7% invoerrechten betaald, terwijl voor voertuigen boven dit bedrag 83,75% invoerrechten moet worden betaald.

Ondernemers vrezen, dat als dezelfde top van de douane blijft aanzitten, de kans groot is dat de haven van Suriname, de meest corrupte haven wordt van het Caribisch gebied. Uit betrouwbare bron zou de krant hebben vernomen, dat zelfs het Kabinet van de President zich bemoeit met het vrijgeven van de BMW X-6. Verder wordt aangegeven, dat er heel veel op de haven gebeurt, maar dat slechts enkele kleine zaken in de publiciteit komen.

Onlangs werd voor de zoveelste keer bericht, dat een container met drank was ontvreemd van Nieuwe Haven. De douanerecherche gaf nadien te kennen, dat de zaak was onderzocht en dat het was overgedragen aan de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname. De politie weet echter van niets.

Volgens de ondernemers lijkt het erop alsof alles in de doofpot belandt. Verder geven zij aan dat de indruk wordt gewekt alsof men volgens de regels werkt en dat men alles onder controle heeft, terwijl in de praktijk blijkt dat eerlijke ondernemers de dupe worden van malafide ondernemers. Volgens hen worden stukken dagen achtergehouden door de douane, omdat zij zogenaamd op zoek gaan naar stukken uit het buitenland. Recentelijk zijn twee containers met sigaretten onderschept, waarop invoerrechten van bijna 1.5 miljoen per container betaald zou moeten worden. Deze containers zouden zonder vooraf een inklaringsstuk te maken en zonder het betalen van invoerrechten de haven verlaten.

Men geeft aan dat een container niet achterhaald is, terwijl bekend is dat beide containers gevonden zijn en dat er bedragen van 150.000 Amerikaanse dollar zijn betaald aan de verantwoordelijke douaniers, die gezorgd hebben dat deze zaak in de doofpot is beland. Recentelijk zijn ook 16 containers sappen (drank) van een bekende importeur van de haven gesmokkeld onder de noemer zonnebloemolie. Op zonnebloemolie betaalt men geen invoerrechten, terwijl op sappen 34% invoerrechten wordt betaald. Verder blijkt dat steeds dezelfde inklaarders betrokken zijn bij de diverse vervalsingen. De namen van Ruby en White Boy worden hierbij genoemd.

Er zijn ook zeker 8 containers met alcohol van een bekende slijterij aan de Tourtonnelaan, waarop de invoerrechten en zegelrechten hoog zijn, ingeklaard als te zijn bestemd voor doorvoer naar Brazilië. Eenmaal van de haven bereiken deze containers gewoon het magazijn van de importeurs. Er worden valse zegels gemaakt, geplakt op de dop van de flessen en ten verkoop aangeboden. Er worden veelal valse Braziliaanse namen gebruikt op de doorvoerstukken. Deze personen kunnen zogenaamd niet achterhaald worden.

De ondernemers vinden dat er ook sprake is van willekeur. Recentelijk heeft een bekende firma aan de Domineestraat een beschikking en vergunning gekregen van het ministerie van Financiën, dat zij al hun producten invoerrechtenvrij kunnen importeren. Jaarlijks brengt dit bedrijf vele tientallen containers het land binnen. Zogenaamd zou deze firma de goederen voornamelijk aan toeristen verkopen, welke het land uit zouden gaan. Daarom zou het bedrijf invoerrechtenvrij mogen inklaren. De overige ondernemers vragen zich niet alleen af hoe het staat met de andere importeurs, maar ook hoe eerlijk dit systeem is.

De ondernemers geven aan dat zij binnenkort een protestbrief zullen richten aan de minister van Financiën. Volgens de importeurs betalen Chinese ondernemers slechts bedragen tussen de Srd 12.000 en Srd 20.000 aan invoerrechten op de containers die zij binnenhalen. Over het algemeen is het bekend dat die containers een waarde hebben van 100.000 Amerikaanse dollar. Surinamers die zaken doen met Amerika zijn verplicht Srd 50.000 per container aan invoerrechten te betalen, aldus het Dagblad Suriname vandaag.

De douane en de minister van Financiën waren niet bereikbaar voor commentaar.

Carnavalsperiode Curaçao begint 3 januari 2015

 

 Op 3 januari gaat de carnavalsperiode op Curaçao officieel van start waarmee een periode van 7 weken aanbreekt met verschillende festiviteiten. Het seizoen wordt ingeluid met een evenement met verschillende shows voor jong en oud. Dit vindt plaats op de Kleine Werf in Scharloo.

Op de foto de kalender met de verschillende jump-ups en -ins.

Verenigde strijd zonnepanelenbedrijven op Curaçao tegen nieuw zonne-energiebeleid regering

(Bron foto: Top Energy Curaçao)
Rechter behandelt beroepschriften 6 januari 2015

Veel verzet op eiland tegen nieuwe energietarieven


Het beroepschrift van de zonnepanelenbedrijven Dutch Durables, Dynaf Caribbean en Watts Up Energy op Curaçao wordt op 6 januari behandeld in de rechtbank. Dat laat Dynaf Caribbean weten en wordt bevestigd door Dutch Durables, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 30 december 2014.

'Nog even geduld dus, maar binnenkort weten we hopelijk meer over het wel of niet doorgaan van de nieuwe tarieven', aldus Dynaf.

Een week later zal naar alle waarschijnlijkheid de tweede rechtszaak dienen van de Vereniging voor Duurzame Energie. Dat laat Eduard Ravelo van EcoEnergy weten. Deze vereniging is op 24 december opgericht en volgens Ravelo sluiten steeds meer bedrijven en particulieren zich aan. In de vereniging zitten onder andere Eco Energy, Goisco, Mangusa, Centrum Supermarket en kleinere bedrijven en particulieren.  Hopelijk zijn hierin straks 200 tot 250 bedrijven en particulieren verenigd. Samen staan wij namelijk sterker in deze zaak dan alleen. Al deze mensen zijn benadeeld', aldus Ravelo.

Hij legt uit dat gisteren een vereiste betaling aan de griffie is voldaan en dat zij waarschijnlijk deze week een datum voor de rechtszaak krijgen. 'Al kan dit door de feestdagen misschien enigszins vertraagd zijn', geeft Ravelo aan.

Per 1 januari wordt een nieuw beleid ingevoerd. Het gaat om een bijstelling van het teruglevertarief naar 33 cent per kWh en het invoeren van een vast maandelijks bedrag voor particulieren van 16 gulden en voor bedrijven van 32 gulden per kWp per maand.

De rechtszaak die volgende week dient is van Dutch Durables, Dynaf Caribbean en Watts Up Energy. Zij dienden eerder deze maand het beroepschrift in bij het Gerecht in Eerste Aanleg. De drie aanbieders van zonnepanelen zijn van mening, dat minister van Financiën José Jardim in strijd met de wet, de prijzenverordening en het motiveringsbeginsel heeft gehandeld. De partijen willen zodoende dat er een nieuwe beschikking komt.

Verder vinden de verzoekers de beschikking in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel. De minister heeft nagelaten hierbij bijvoorbeeld leveranciers van installaties voor duurzame energie te consulteren of te betrekken in de totstandkoming van de nieuwe tarieven. Dat de tarieven eventueel aangepast kunnen worden volgt volgens de verzoekers uit het beleid. De invoering van extra heffingen staat echter niet in verhouding tot het doel van de beschikking, aldus de drie partijen.

Start aanbestedingsprocedure aanleg kustbescherming Weg naar Zee in april 2015

Damdoorbraak Weg naar Zee, april 2013. (Bron foto: Claudio Barker/dWT)
Acht kilometer bescherming in eerste fase gevolgd door zes kilometer

Minister Parmessar: 'Liever te laat dan nooit'

 
Het ministerie van Openbare Werken start in april volgend jaar met de aanbestedingsprocedure voor de aanleg van een zogenoemde duurzame kustbescherming bij Weg naar Zee. Dat zei minister Rabin Parmessar gisteren bij de jaarafsluiting van zijn ministerie, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 30 december 2014.

Inmiddels is een aanvang gemaakt met een detailstudie voor het ontwerp. Het ministerie zal bij de Islamic Development Bank financiering voor het oproject vragen. De afgelopen maanden zijn tot twee keer toe missies van deze bank naar Suriname afgereisd om het project door te lichten.

'Als alles naar wens verloopt, ligt het in het vooruitzicht om in april 2015 een aanvang te maken met de aanbesteding', sprak Parmessar. Volgens hem wordt in de eerste fase acht kilometer aan kustbescherming aangelegd en vervolgens zes kilometer in de tweede fase.

'Wij zijn er nog onvoldoende van doordrongen, maar het is een feit, dat klimaatveranderingen met zich mee brengen dat de zeespiegel zal stijgen.'

Hoewel het beleid van het ministerie primair erop is gericht de natuurlijke bescherming van de kust en oeverlijnen in stand te houden, zal het volgens Parmessar op sommige plekken toch noodzakelijk zijn om kunstmatig in te grijpen. Dat gebeurt nu bij Domburg, Paradise en Nieuw Nickerie.

Het traject om te komen tot een kustbescherming bij Weg naar Zee moest allang zijn ingezet, aldus de bewindsman. 'We zijn eigenlijk al laat met de planning, maar liever te laat dan nooit.'

Bolletjesslikkers met Nederland als bestemming wijken uit naar Duitsland

(Bron foto: WDR)
Vooral cocaïnesmokkelaars uit Curaçao ontwijken strenge controle Schiphol en vliegen naar Düsseldorf


Cocaïne bestemd voor Nederland wordt steeds vaker onderschept op het vliegveld van Düsseldorf. Tot eind november dit jaar vond de luchthavenpolitie 130 kilo drugs, twee keer zo veel als in 2013. De luchthaven is voor bolletjesslikkers een echte uitwijkroute geworden. Dat bericht de Telegraaf vandaag, dinsdag 30 december 2014.
   
Reden voor de explosieve groei zijn Curaçao en Schiphol, legt een woordvoerster van de douane in Noordrijn-Westfalen uit. De meeste smokkelaars komen van Curaçao en hoeven als ze uit het autonome gebiedsdeel binnen Nederland reizen geen visum te hebben voor Europa. Op het vliegveld van Amsterdam worden alle passagiers uit Curaçao onderworpen aan controle en in Düsseldorf is dat niet het geval, aldus Silke Zabel tegen de zender WDR.

Een 100 procentscontrole gaat er bij onze oosterburen in Düsseldorf in ieder geval niet komen. 'Dat zou alleen maar leiden tot een verdere verschuiving van het probleem, waarschijnlijk naar Frankfurt. Wij controleren op basis van verdenking en als we voldoende informatie hebben.'

De ligging van Düsseldorf draagt volgens Zabel alleen maar bij aan de aantrekkingskracht van die luchthaven. Smokkelaars willen zo snel mogelijk van hun lading afkomen.

NDP'er Doekhie blijft pijlen richten op Priya Lachmon (VHP): Lachmon zou betrokken zijn geweest bij een club....

Platvloers en schaamteloos met vuil smijten door Doekhie in Dagblad Suriname

Doekhie en Priya Lachmon vliegen elkaar al langere tijd in de haren


Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie staat erom bekend te houden van vuil smijten en grof taalgebruik te hanteren. Dat is vandaag, dinsdag 30 december 2014, niet anders in het Dagblad Suriname, waarin hij beweert bewijzen te zullen tonen aan Priya Lachmon over club ‘Excellente’ waar zij aan verbonden zou zijn geweest. Het is overigens niet de eerste keer dat de twee elkaar in de haren vliegen.

‘Zij komt andere vrouwen uitleggen dat zij dat ding onder hun buik duur moeten verkopen. Dat van haar is inderdaad onder haar buik, want alle vrouwen hebben het tussen hun benen. Zij heeft gelijk om dat aan andere vrouwen te attenderen. Ze stond in de club bekend als epilepsie, omdat zij achterover viel voor een mobiele telefoon of een belkaart voor mannen. Ik vind het alleen jammer voor de rest van haar familie. Wij gaan een vergadering van de NDP op hun erf houden en dan zal ik haar antwoorden’, zegt Doekhie, volgens de krant, 'uitdagend'.

Priya Lachmon laat weten een Kort Geding aanhangig te zullen maken tegen parlementariër Doekhie.
‘Ik weet niet of ik hem parlementariër moet noemen, maar ik daag hem uit om met alle bewijzen over de beschuldigingen, die hij heeft gedaan aan mijn adres, te komen voor de rechter. Eerder heb ik hem uitgedaagd om de bewijzen via de media te tonen, maar hij heeft verzuimd het te doen. Ik hoop dus dat hij dit keer mijn uitdaging wel aangaat.'

'Verder zal SBS Televisie in Nickerie ook met een verklaring moeten komen voor het gerecht, want zij zitten delen van mijn toespraken op VHP-vergaderingen te analyseren en te bewerken. Ik citeerde recentelijk op een meeting de woorden van een leider van de ABOP, waarbij hij zei dat vrouwen hun onderlichaam goedkoop verkopen. Hiermee wilde ik het moreel verval aankaarten. SBS Televisie heeft slechts het citaat eruit gehaald en gepubliceerd, waardoor het lijkt alsof ik dat gezegd zou hebben. Doekhie bezit wel een wilde fantasie als hij uitlegt over hoe mijn onderlichaam eruit ziet’, aldus Lachmon.

Volgens Lachmon moet Doekhie de bewijzen voor de rechter tonen en mocht het op waarheid berusten, dan verzekert zij dat zij de politiek en de VHP vaarwel zal zeggen.

Conceptwet Consumentenbescherming ligt bij Raad van Ministers

Door Choi's uit schappen verwijderd.
Wet verplicht ondernemers risicovolle producten uit handel te nemen

Choi's haalt zelf al product uit de schappen


De conceptwet Consumentenbescherming ligt bij de Raad van Ministers ter goedkeuring. In deze wet is onder meer de verplichte terugneming van goederen (recall) vastgelegd. Ondernemers zullen verplicht worden om de minister van Handel en Industrie (HI) en de nog in te stellen Consumentenautoriteit Suriname (CAS), onmiddellijk op te hoogte te brengen, als goederen letsel, verlies of schade kunnen veroorzaken aan de consument en een gevaar vormen voor de volksgezondheid, zo laat de afdeling Consumentenzaken van het ministerie in een gisteren, 29 december 2014, uitgebracht persbericht weten.

In de afgelopen periode heeft ondernemer Choi’s zelf het initiatief genomen om het product 'Everyday ontpitte noordkrieken' uit het assortiment van de winkel te verwijderen. Dit product is door de buitenlandse onderneming Colruyt Group teruggeroepen, nadat er klachten door consumenten waren gemeld over mogelijke deeltjes glas in een aantal verpakkingen van de 'Everyday ontpitte noordkrieken'.

De afdeling Consumentenzaken (CoZa) van het ministerie van HI heeft na een melding te hebben ontvangen van het Europese online meldpunt voor gevaarlijk voedsel en voer, contact opgenomen met Choi’s, maar die had het product inmiddels zelf al verwijderd en vernietigd.

Vooruitlopend op de instelling van de CAS, is de afdeling CoZa belast met de uitvoering van het consumentenbeleid en bescherming van consumenten. In de afgelopen periode zijn er al succesvolle terugroepacties uitgevoerd door deze afdeling in samenwerking met ondernemers in Suriname. De recall van Wicky framboos en Handy hapjespan zijn enkele voorbeelden.

Natuurlijk kunnen consumenten met vragen of klachten over producten ook terecht bij de consumentenorganisaties Consumentenbond Suriname en de Consumentenkring.

(Red. De Surinaamse Krant)

Ondervoorzitter ABOP woedend over uitspraken Girjasing (VHP) over president Bouterse

'VHP-Assembleelid zegt allerlei rotzooi over president'

ABOP vastberaden over verdere samenwerking met NDP


'Ze laten het toe dat deze man allerlei rotzooi zegt over de president.'  Dat zei een boze ABOP-ondervoorzitter Marinus Cambiel gisteravond tijdens de jaarafsluiting van de NDP in het OCER-partijcentrum te Paramaribo over de door hem geconstateerde respectloosheid van VHP- parlementariër Shailendra Girjasing, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 30 december 2014.

'Girjasing e beledig a pres als hoogste autoriteit van het land, het kan niet', sprak Cambiel.

Hij verwees naar het tv-programma van de VHP-parlementariër, waarin hij zich vaak kritisch uit over het regeringsbeleid. De ABOP-ondervoorzitter riep de aanwezigen op om op 25 mei een bewuste keuze te maken en de huidige regering nog een kans te geven. Cambiel zei verder, dat de ABOP vastberaden is over continuering van de samenwerking met de NDP.

Tijdens de jaarafsluiting van de NDP voerden verder onder andere het woord PALU-voorzitter en minister van Natuurlijke Hulpbronnen Jim Hok, PDO-voorzitter Waldi Nain, PP 2000-voorman Linus Diko en minister Rabin Parmessar van Openbare Werken.

Nain stelde, dat Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo, zonder overigens zijn naam te noemen, uitspraken doet dat de president niet houdt van  mensen die op hem lijken. 'Deze stelling klopt van geen kanten. Fa a man kan tak dat, da suma na mi?', zei Nain die verder zei dat de PDO (Partij voor Democratie en Ontwikkeling) er voor gezorgd heeft dat Javanen massaal aanwezig waren in Ocer.

OW-minister: In 2015 gaat gewerkt worden aan betere communicatie tussen leiding en personeel

Personeelsbond tevreden over samenwerking met minister Parmessar


Ondanks dat vele zaken voor het personeel nog in orde gemaakt moeten worden, spreekt de voorzitter van de personeelsbond bij het ministerie van Openbare Werken (OW) Michael Sallons van een goede samenwerking met de minister. Hij zei dat gisteren tijdens de jaarafsluiting van het ministerie, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 30 december 2014.

De bewindsman, Rabin Parmessar, beloofde tijdens zijn toespraak, dat het komende jaar gewerkt zal worden aan het verbeteren van de communicatie tussen de leiding en het personeel.

De bond deed een dringend beroep op de minister, om een commissie Strafmaatregelen in het leven te roepen op het departement. Sallons constateert dat er vaak met twee maten wordt gemeten vanuit de leiding bij het toepassen van maatregelen, wanneer een personeelslid een regel heeft overtreden.

'We zijn niet tegen straffen, maar laat het geschieden volgens het gelijkheidsbeginsel en met de Personeelswet in de hand.' Sallons gaf als voorbeeld dat personeelsleden van een bepaalde afdeling voor een strafbaar feit minder straf krijgen dan een andere afdeling waar dezelfde regel is overtreden, wat als oneerlijk wordt ervaren. Sallons heeft er vertrouwen in dat een speciale commissie hierin orde zal kunnen brengen.

Een ander punt dat volgens de bondsvertegenwoordiger ook gauw aangepakt moet worden, is de regulering van het FISO-systeem binnen het bedrijf. Hij constateert dat bepaalde functies nog geen gepaste waardering hebben en dat er volgens de huidige structuur geen carrièremogelijkheden zijn voor ambtenaren. 'Dit moet doorbroken worden.'

Parmessar en Abrahams 'sluiten vrede' op NDP-podium Ocer in Paramaribo

NDP-voorzitter trots op zijn beide partijkopstukken

Bouterse: 'Enige vijand van partij is armoede'


De voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), Desi Bouterse, zei gisteravond op het Ocer-podium tijdens de jaarafsluiting van de partij, bijzonder trots te zijn op zijn kopstukken Rabin Parmessar en Ramon Abrahams. Parmessar heeft de ministerspost op Openbare Werken in juni 2013 overgenomen van Abrahams. Het tweetal leefde geruime tijd op gespannen voet met elkaar. De twee hebben elkaar gisteravond omhelst. Zij hebben hun geschillen uitgesproken en vrede met elkaar gesloten. Dat bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 30 december 2014.

'Ik ben trots op de partij als voorzitter, omdat vandaag er symbolisch iets zich heeft voltrokken op dit podium. Ik ben zo trots, omdat ik Ramon zag lopen naar het podium om Parmessar te omhelzen. Wanneer wij prediken, dat wij dit land vooruit kunnen helpen door samen met elkaar op te trekken, dan dienen wij het voorbeeld te geven. Dan moet het van ons uitgaan. Wij kunnen geen mensen oproepen om samen te werken, want mandi mandi kan, ma mandi mandi no mus' de. Trobi trobi no mus' de', sprak Bouterse.


'Ik praat vandaag niet als president, maar als voorzitter van de NDP', zei Bouterse. Hij prees de jongeren voor de organisatie van de jaarafsluitingsbijeenkomst, onder supervisie van Abrahams.

Bouterse zei ook, dat hij geen vergadering wilde hebben met 70 bussen uit Wanica en 43 uit Nickerie, maar een bijeenkomst om het jaar af te sluiten en de boodschap over te brengen.

De NDP zal volgens hem ook niet meedoen met scheldkanonnades. Bouterse herhaalde dat de partij slechts de armoede als vijand heeft en daartegen wordt er gestreden. De missie van de partij is om door te gaan tot mensen niet meer in krotten wonen, de beste onderwijsmogelijkheden hebben en totdat kinderen geen knippa's verkopen.