zondag 4 januari 2015

Militair schiet man in been

Vrouw (20) steekt haar partner in rug

Politie verzuimt in haar politieberichten locaties van incidenten te vermelden....


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname (KPS) bericht vandaag, zondag 4 januari 2015, dat een militair gistermiddag in het politieressort Flora Giovanni P. (35) in een been heeft geschoten. P. was zijn vriendin aan het mishandelen toen de militair ingreep en hem in een been schoot. Door de mishandeling heeft de vriendin vermoedelijk een beenfractuur opgelopen.

Giovanni P. kon worden aangehouden. Hij wordt onder andere verdacht van poging tot doodslag en zware mishandeling. De politie en de militaire politie zullen deze zaak onderzoeken.

Chenelle L. (20) werd gisteren door de politie van het bureau Munder aangehouden voor zware mishandeling van haar 36-jarige partner.

De twee vrouwen hadden een woordenwisseling met elkaar die uitliep op een vechtpartij, waarbij Chenelle L. haar partner met een scherp voorwerp in de rug stak.

De toegebrachte verwonding lijkt niet van levensbedreigende aard te zijn, aldus de politie.

In beide politieberichten heeft de afdeling Public Relations van het KPS helaas niet vermeld waar beide incidenten hebben plaatsgevonden. De webredactie van De Surinaamse Krant heeft die afdeling vandaag benaderd met het verzoek om in haar politieberichten in het vervolg te vermelden waar een misdrijf of ongeluk is gebeurd, omdat lezers juist dat graag willen weten. Te vaak verschijnen echter onvolledige politieberichten, die De Surinaamse Krant - in tegenstelling tot lokale Suriname nieuwswebsite en online kranten, zoals Starnieuws en de Ware Tijd -  dan ook niet publiceert, omdat je als nieuwswebsite volledige berichten wilt plaatsen voorzien van juiste informatie en geen onvolledige berichten.

Dit is de reactie van het korps op ons verzoek:

'Beste wij concentreren ons meer op inhoud van de strafbare handeling zelf, welke heeft plaatsgevonden. In bepaalde gevallen is het raadzaam om de lokatie ruim te noemen, dan specifiek aan te geven, waar een geval zich heeft voorgedaan.'

De redactie van De Surinaamse Krant zal haar beleid ter zake het niet plaatsen van politieberichten waarin niet de locatie van een misdrijf wordt vermeld, handhaven.

Volgens VHP'er Gajadien is Bouterse meest corrupte president ooit

'Geld uit olie- en goudsector verdwenen in zakken politici en vriendjes'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien heeft, zoals algemeen bekend is zo langzamerhand, geen goed woord over voor het beleid van de regering. Op de ressortraadsvergadering van de partij te Houttuin gisteren, zei hij dat president Desi Bouterse de historie ingaat als een van de meest corrupte presidenten. Hij is het eens met NDP-voorzitter Bouterse dat 2015 het jaar van de waarheid wordt.

Gajadien is van oordeel, dat de regering Bouterse-Ameerali het volk verder heeft verarmd en de economie heeft doen verslechteren. De monetaire reserve is nu minder dan toen deze regering het stokje in 2010 overnam van de regering Venetiaan-Sardjpe.

Hij zei, dat er zoveel geld is verdiend uit de goud- en oliesector nadat deze regering is aangetreden, aldus schrijft Starnieuws vandaag, zondag 4 januari 2015. Al het geld is volgens hem in zakken van politici en vriendjes verdwenen. De politicus haalde aan dat hij in De Nationale Assemblee heeft verklaard, dat het geld is opgemaakt aan corruptie. Hij had verwacht dat Bouterse hem naar de rechter zou slepen om zijn uitspraken, maar dat heeft Bouterse niet gedaan, omdat het volgens Gajadien waar is dat veel geld is verdwenen.

Ondanks dat er zoveel geld is verdiend, heeft de regering veel schulden gemaakt. Volgens Gajadien is in deze regeerperiode 440 miljoen Amerikaanse dollar aan buitenlandse leningen afgesloten en de binnenlandse schuld nam in 2014 met Srd 400 miljoen toe.

'En toch kan men geen leveranciers en aannemers betalen. Het geld wordt in eigen zak gestopt. Er is sprake van slecht bestuur. Dit is het jaar van de waarheid', sprak Gajadien.

Hij zei dat Bouterse het krat bier dat hij heeft staan in het NDP-partijcentrum Ocer in Paramaribo voor 26 mei niet gaat kunnen drinken, omdat hij naar huis wordt gestuurd. Gajadien is van plan het krat bier te veilen.

VHP-voorzitter: 'Naast financiële armoede is er sprake van geestelijke- en rechtsstatelijke armoede'

(Bron foto's: VHP Nickerie)
Santokhi haalt 'Dubai'-uitspraak NDP'er Misiekaba onderuit


Net als zijn collega parlementariër Andre Misiekaba van de NDP denkt ook VHP-voorzitter Chandripersad Santokhi dat Suriname een tweede Dubai kan worden. Maar, dat kan alleen als er een goede regering is die het geld uit olie-inkomsten in een spaarfonds stopt en daarmee andere sectoren ontwikkelt. 

Dat zei de VHP-voorzitter gisteravond tijdens een nieuwjaarsvergadering van zijn partij in het ressort Houttuin, zo schrijft de Ware Tijd Online vandaag, zondag 4 januari 2015. 'Maar, wat doet deze regering? Die maakt een wet om zo'n fonds in te stellen, maar trekt die dan weer in. En dan wil je Dubai worden?'

De beoogde presidentskandidaat van de samenwerkende oppositiepartijen ging in op de armoede in Suriname. Hij verwees naar een toespraak van NDP-voorzitter Desi Bouterse die vorige week armoede zijn enige tegenstander noemde. Volgens Santokhi is er echter naast de financiële armoede ook sprake van geestelijke en rechtsstatelijke armoede in het land.

'U bent geestelijk armer geworden door de haatprogramma's die iedere dag op de radio te horen zijn en waar de VHP en de voorzitter voor van alles en nog worden uitgemaakt. Maar, ook rechtsstatelijk bent u verarmd door de vele corruptie. Van ondernemers hoor ik dat je alleen nog zaken kan doen als je een tjoekoe geeft. Deze regering heeft voor een tjoekoecultuur gezorgd.'

De VHP-voorzitter bracht naar voren dat hij al druk bezig is zich voor te bereiden op deelname aan een regering na de verkiezingen. Volgens hem wordt 25 mei, de dag van de verkiezingen, een bevrijdingsdag. Toch hoeven Bouterse en de NDP niet bang te zijn voor de VHP, sprak Santokhi. 'Wees niet bang voor de VHP, die jaagt je niet weg. Dat doet het volk wel.'

Guyanese atleten overheersen 10 kilometer snelloop 'Bigi Broki Waka'

Cleveland Forde wint 'Bigi Broki Waka'

Guyanese Alika Morgan wint bij de dames


De Guyanese atleet Cleveland Forde heeft de 10 kilometer snelloop 'Bigi Broki Waka' vanochtend, zondag 4 januari 2015, op zijn naam geschreven. Als tweede eindigde zijn landgenoot Cleveland Thomas en Steven Vismale uit Suriname ging als derde plaats over de eindstreep.

Bij de dames werd de Guyanese topatlete Alika Morgan eerste en prolongeerde hiermee haar titel van vorig jaar. Nummer twee werd haar landgenote Andrea Foster. De derde plaats was voor de Surinaamse Carolien Marlet.



Pahlad wordt geen lid VHP

(Bron foto: VHP Nickerie)
Assembleelid nog steeds lid van NDP en blijft quorum verlenen


Assembleelid Charles Pahlad zegt vandaag, zondag 4 januari 2014, op Starnieuws dat hij ondanks de ondersteuning aan de VHP, zich constructief blijft opstellen in De Nationale Assemblee (DNA). 'Ik ga wel quorum verlenen, maar ik zal kritisch zijn en mijn stemgedrag veranderen', stelt Pahlad en zegt ook, dat NDP-voorzitter Desi Bouterse niet de fout zal maken om hem te royeren uit de partij, 'want ik ben nog steeds lid'.

Pahlad was op de laatste, de zevende plaats, gekandideerd in Wanica in 2010 op de lijst van de Mega Combinatie. 'Ik was geen lijsttrekker, maar lijstduwer. Ik heb meer dan 8.000 stemmen behaald. Ik ben bij voorkeur gekozen, op eigen kracht.'

Hij zegt lang nagedacht te hebben voordat hij naar de VHP overliep. Voor hem is de corruptie het grootste probleem. 'Op alle gebieden wordt er gestolen. Het is een geboefte en dat is een groot probleem. Ook voor het Wanica Ziekenhuis was iedereen ineens makelaar geworden en kwam met grond. Ik heb ervoor gezorgd dat er tien hectare cadeau werd gegeven voor de bouw. En nu wordt daar geen ziekenhuis,  maar een beddenhuis gebouwd. Er is een inschrijving geweest, maar u zal zien hoeveel het ziekenhuis uiteindelijk gaat kosten.'

De politicus zegt verder, dat hij nu naar het Nieuw Front gegaan, waar zeven partijen met elkaar samenwerking. Hij zegt zoveel mensen uit al deze partijen meegenomen te hebben naar de NDP. De mensen zijn volgens hem vrij om terug te gaan naar hun oude partij.

De politicus zal voor de komende periode naar de verkiezingen toe de VHP ondersteunen. Pahlad die in mei 2010 nog zoveel kritiek had op de VHP, zegt dat hij gisteravond een heel nette VHP-ressortvergadering te Houtttuin heeft meegemaakt. Dat komt in de NDP volgens hem niet voor. Daar worden mensen bespot.

'Maar, bij de VHP gaat het netjes aan toe. Mensen worden niet zomaar beschuldigd. Als er iets gezegd wordt, is het terecht', vindt Pahlad. Hij zegt overigens niet meer geïnteresseerd te zijn in een plaats op de kandidatenlijst. Hij hoopt dat de president de corrupte boeven oppakt en opsluit, want hij weet volgens Pahlad wie ze zijn.


In de Ware Tijd Online van vandaag zegt hij, dat hij 'rustig' aan doet met het opzeggen van zijn NDP-lidmaatschap. Ook is hij niet van plan lid te worden van de VHP of een andere politieke partij. 'Ik ben 72, ik word geen lid meer van een partij.'

Pahlad wilde geen namen noemen van de 'boeven' die Bouterse volgens hem moet opsluiten. Ook was hij vaag over het aantal. Wel refereerde hij naar het verhaal van 'Ali Baba en de veertig rovers'. 'Bouterse weet precies om wie het gaat. Ik heb het hem verteld. Hij heeft daar naar geluisterd, maar niks gezegd. Dus ik wacht af.'

'Welgeinformeerd' van Radio Tamara, Amsterdam, spreekt zondag 4 janari 2015 over plannen Reparatie Commissie

Hoe ziet agenda Surinaamse politici eruit tot verkiezingen op 25 mei? Assembleeleden vertellen...


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 4 januari 2015, in het eerste uur van half zeven tot half acht (Nederlandse tijd), onder andere de volgende actuele gespreksonderwerpen:

* Blijvende escalaties in de VS voor wat betreft de relatie tussen de politie en Afro-Amerikanen. 
Kan president Obama nog het verschil maken in zijn resterende periode als president? Kunnen wij dergelijke situaties ooit ook hier in Nederland krijgen?
Volgens het panellid van vanavond Owen Venloo wel. Venloo, ook oud-PvdA-hoofdbestuurslid, wil een kruistocht tegen de dramatische achterstand van de etnische groepen in het onderwijs en op de Arbeidsmarkt. Het enige overgebleven en nog effectief middel is volgens Venloo Wettelijk Quoteringsbeleid Overheidspersoneel & Gesubsidieerde Instellingen. Die moeten op alle niveaus in hun organisaties een afspiegeling zijn van de multiculturele samenleving. Op straffe van een geldelijke bestuurlijke boete als daaraan niet wordt voldaan.

* In de zorg is nog lang niet alles al goed geregeld, terwijl het nieuwe zorgregime per 1 januari is ingegaan. 
Veel artsen hebben nog geen overeenstemming met zorgverleners over hun meerdere taken vanaf 1 januari 2015. Met veel ontvangers van zorg heeft nog geen zogenaamd 'keukentafelgesprek' plaatsgevonden en dat is niet wat staatssecretaris Van Rijn een ieder heeft beloofd.

* Europese Unie dreigt weer in een recessie terecht te komen. 
De euro daalt de laatste maanden steeds verder in waarde ten opzichte van de dollar. De Europese Centrale Bank gaat extra geld pompen in de Europese economie, maar is dat niet meer dan slechts symtoombestrijding?
Is de oorzaak niet veel meer, dat Europa geen krachtige centrale federatieve structuur heeft, die nationale overheden (Griekenland en Frankrijk) moet kunnen dwingen orde op zaken te stellen in hun nationale economieën ? Want zo is het dweilen met de kraan open.

Van half acht tot half negen items over Suriname en Surinamers: 

Getracht zal worden om een telefonisch interview te hebben met iemand uit Suriname over de plannen voor 2015 van de Surinaamse Reparatie Commissie, geleid door de econoom Armand Zunder.
Ook zal worden getracht een of meer Assembleeleden telefonisch te interviewen over hoe zij de komende maanden tot aan de verkiezingen op 25 mei hun agenda gaan invullen.

Het panel bestaat uit Owen Venloo, Gin Sanches en Iwan Bottse.

Dit programma wordt vanavond (zondag 4 januari 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Wereld FM, 99.4 FM ether en 104.6 kabel. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.