maandag 5 januari 2015

Dagblad Suriname: Staat heeft torenhoge rekeningen bij Combe Markt

Combe Markt wacht op vele miljoenen Srd's van ministeries.
Betalingsachterstand MinOV Srd 50 miljoen: rekening goederen voor keukens Naschoolse Opvang

Ook andere ministeries hebben forse miljoenen rekeningen bij Combe Markt

 
De Staat heeft torenhoge rekeningen bij Combe Markt. De grootste schuldenaar is het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, MinOV, aldus de webeditie van het Dagblad Suriname vanavond, maandag 5 januari 2015. Combe Markt is de grote leverancier van goederen voor de keukens van het project Naschoolse Opvang (NSO). Al enkele maanden betaalt het ministerie met heel veel moeite de rekeningen. 

Per school levert Combe Markt op weekbasis voor ruim Srd 5.000 aan goederen. Landelijk worden er aan ruim 200 scholen goederen verstrekt. Op weekbasis levert Combe Markt dus ruim Srd 1 miljoen aan goederen voor de keukens van de NSO. De achterstand bedraagt tot in de Srd 50 miljoen, aldus de krant. Daarnaast hebben ook andere ministeries, zoals Regionale Ontwikkeling, rekeningen tot in de miljoenen bij de Combe Markt. Door een tekort aan middelen kunnen deze rekeningen niet worden betaald.

Keukenhouders van het project Naschoolse Opvang vrezen dat de levering van goederen elk moment gestopt zal worden, indien de overheid geen aanstalten maakt deze rekeningen te betalen. ‘Het project kan elk moment stranden, omdat ook de keukenhouders niet zijn uitbetaald’, zegt een bezorgde keukenhouder in een interview. De keukenhouders zijn pas in december uitbetaald voor diensten die geleverd zijn in de maand juli. ‘Wij worden dus ook niet op tijd betaald en dat brengt stagnaties met zich mee, want wij moeten wel zorgen voor de voeding op de scholen.’

Jaarlijks wordt er ruim Srd 90 miljoen begroot voor dit project. Ruim Srd 48 miljoen wordt besteed aan goederen, terwijl de rest onder andere wordt besteed aan de keukenhouders. 

‘Het project is niets anders dan een eetproject geworden. Het doel was om de prestaties van de leerlingen te verbeteren. Die zijn nooit gehaald’, zegt het VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing. Reeds vanaf de start van het project heeft hij steeds in De Nationale Assemblee gehamerd op een duidelijk programma, zodat de prestaties van de leerlingen werden verbeterd.

‘Vroeger kookte het Nationaal Leger voor arme kinderen op scholen. Het beste is om dit wederom te laten doen, zodat er geen verkwisting plaatsvindt’, aldus Girjasing in een reactie. Voor dit kwartaal start het project op 8 januari.

Premier Asjes van Curaçao kondigt Nationaal Ontwikkelingsplan Curaçao 2030 aan

Aandacht in nieuwjaarstoespraak voor jongeren en criminaliteit op eiland


In de eerste helft van 2015 zal de regering van Curaçao een Nationaal Ontwikkelingsplan Curaçao 2030 presenteren. Dit plan zal worden opgesteld in samenwerking met lokale experts en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, verklaarde premier Ivar Asjes (PS) gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak, zo bericht Amigoe vandaag, maandag 5 januari 2015.
 
In zijn toespraak, die via diverse media werd uitgezonden, noemde Asjes het Nationaal Ontwikkelingsplan Curaçao 2030 als het concrete resultaat van het nationaal dialoogplatform Kòrsou ta avansá (Curaçao gaat vooruit), waar de regering met werkgevers- en werknemersorganisaties om de tafel zit. Het plan heeft als doel om tot een betere balans te komen tussen financieel-economische ontwikkeling en sociaal-culturele ontwikkeling van het eiland, waarbij aandacht zal worden besteed aan zaken als onderwijs, volksgezondheid, een gezond milieu, veiligheid en een optimale sociale zorg.

De huidige regering gaat het compromis aan om meer sociaal-economische ontwikkeling te realiseren, maar ook om de levensstandaard van het volk te verhogen, aldus de premier in zijn toespraak. In dit kader stelde Asjes tevreden te zijn met de start van de bouwwerkzaamheden van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda en de aanleg van infrastructuur en het begin van de constructie van nieuwe woningen in Wechi.

De premier kondigde ook aan ervan uit te gaan dat in het nieuwe jaar het toerisme ook zal blijven groeien, zeker als gekeken wordt naar de komst van nieuwe routes, de bouw van extra hotelkamers, de uitbreiding van de lokale luchthaven en de bouw van de tweede megapier.

'Deze positieve ontwikkelingen bevestigen dat Curaçao hoop heeft. Zij versterken ook het vertrouwen dat nieuwe mogelijkheden voor werk creëert voor diegenen die bereid en beschikbaar zijn om te werken en om hun bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Curaçao. Maar samen met arbeidsplaatsen maken huisvesting, meer sociaal-economische ontwikkeling en het gevoel van eigenwaarde deel uit van het kwaliteit van ons bestaan', sprak de premier.

Asjes kondigde aan dat de regering hard optreedt tegen de criminaliteit op het eiland, dat er geïnvesteerd is in nieuwe politieauto’s en moderne uitrusting voor lokale agenten. Spoedig zal er ook een aanvang worden gemaakt, aldus de premier, met het plaatsen van beveiligingscamera’s op diverse locaties op het eiland. Maar volgens de premier is criminaliteitsbestrijding niet alleen des regering, maar is het ook belangrijk dat buurtbewoners hun wijken beter gaan organiseren, zodat zij alerter worden en zo autoriteiten met informatie kunnen helpen om de misdaden te voorkomen of op te kunnen lossen.

In zijn toespraak stond Asjes uitgebreid stil bij de rol van jongeren op het eiland. Hij benadrukte dat de overheid in het nieuwe jaar tal van investeringen in onderwijs en sociale ontwikkeling en vorming van jongeren zal steken. In de komende tijd zal er ook sprake zijn van investeringen in de renovatie van scholen, sportfaciliteiten, het wegennet, maar ook in de individuen en wijken op het eiland. De regering is zich volgens de premier ook bewust van de verschillende uitdagingen waarmee jongeren op het eiland geconfronteerd worden.

Samen met het platform Kòrsou ta avansá zal er een nationaal actieplan voor de ontwikkeling van de jeugd worden opgesteld. Als onderdeel hiervan zullen experts en organisaties die actief zijn op het gebied van jeugd en jongeren, maar ook de jongeren zelf, worden betrokken bij het vaststellen van een visie voor de toekomstige ontwikkeling van de Curaçaose jeugd.

PAIS-leider Rosaria ziet graag uitbreiding coalitie in Staten Curaçao

Regering kan nu slechts steunen op 11 van 21 Statenzetels

Rosaria krijgt weinig bijval voor zijn plan


Volgens Pais-leider Alex Rosaria op Curaçao dient er met de tweede helft van de huidige regeerperiode voor de deur, serieus te worden nagedacht over mogelijke uitbreiding van de coalitie. Volgens hem dient de regering op een bredere steun dan de huidige 11 van de 21 Statenzetels te steunen. Dat bericht Amigoe vandaag, maandag 5 januari 2015.
 
Rosaria hield zijn pleidooi tijdens een fondsenwervingsactiviteit van zijn partij afgelopen weekeinde. Volgens Rosaria moet het mogelijk zijn om met leden die nu in de oppositie zitten tot een formule voor samenwerking te komen. De opstelling van Rosaria heeft tot gefronste wenkbrauwen geleid. Nog in maart vorig jaar stelde de Pais-leider namelijk, dat een mogelijke uitbreiding niet opportuun was. Hij gaf indertijd aan tegenover de krant aan, dat de coalitie wel op een zeer smalle basis steunde, maar volgens hem diende er op dat moment energie gestoken te worden in het zo stabiel mogelijk houden van de coalitie.

PAR-leidster Zita Jesus-Leito was afgelopen weekeinde persoonlijk aanwezig bij de fundraising van PAIS. Zij vraagt zich af waarom Rosaria nu van mening is veranderd. 'In het verleden was hij diegene die altijd aangaf dat uitbreiding niet nodig was en dat de coalitie wel op elf zetels kon blijven steunen. Waarom is hij nu van mening veranderd?', vroeg de PAR-leider zich vanochtend af.

Jesus-Leito stelt zich niet veel aan te trekken van de woorden van Rosaria. 'Wij wachten op een officiële uitnodiging. Die hebben wij niet gekregen. We zijn officieel ook niet benaderd. Maar als partij gaan wij dan ook niet zomaar meedoen. Wij moeten dan eerst terug naar de tekentafel om over de inhoud te praten, want er zijn dingen, zoals wat er bij het Curaçaohuis in Nederland is gebeurd en de financiering van het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (Fonds voor sport en sociale verantwoordelijkheid, FDRS), waar wij het niet mee eens kunnen zijn.'

Ook de MAN is nog niet officieel benaderd, geeft politiek leider Hensley Koeiman aan. Maar, het Statenlid stelt, dat hij persoonlijk tal van vragen heeft die nog beantwoord moeten worden, voordat er over toetreding tot de huidige coalitie kan worden gesproken. In een reactie stelt Koeiman, dat er bij hem nog veel vragen bestaan over de manier waarop het vorige kabinet-Schotte, waar hij als minister actief was, ten val is gekomen en hoe de huidige regering tot stand is gekomen.

'Wat is er indertijd precies gebeurd? Er zijn veel dingen gebeurd indertijd, er worden allerlei zaken geïnsinueerd, maar het is nooit onderzocht. Men zegt dat er corrupte ministers zijn, maar ik heb nog steeds geen bewijzen gezien.'

Koeiman stelt geen problemen te hebben met het feit dat Rosaria uitbreiding van de coalitie voorstaat. 'Dat is zijn recht. Maar, het is de vraag waarin je toetreedt als je daar op ingaat, want er zijn tal van zaken waarmee wij het niet eens zijn met dit kabinet.'

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang was vanochtend kort in haar reactie. 'Ik kan onmogelijk een kandidaat zijn om tot de coalitie toe te treden. Het gaat mij om principiële redenen. Ik ben iemand die tot aan de rechter beslissingen van dit kabinet aan het bestrijden is. Dus het is helemaal uitgesloten dat ik tot deze coalitie kan toetreden.'

Clarence Seedorf staat open voor baan als trainer in Brazilië

Seedorf speelt liefdadigheidswedstrijd in Rio


Oud-AC Milan sterspeler Clarence Seedorf heeft gezegd open te staan voor een toekomstige baan als trainer in Brazilië. De voormalig Nederlandse international heeft nog steeds affiniteit met Brazilië nadat hij zijn carrière als speler eindigde in januari vorig jaar bij Botafogo in Rio de Janeiro.

'Ik kan de deur niet voor alles dichtgooien', aldus de 38-jarige Seedorf vandaag, maandag 5 januari 2015, tegen het Braziliaanse TV Globo tijdens een kort bezoek aan Rio voor een wedstrijd voor een goed doel gisteren.

'Het voelt altijd goed om weer terug te zijn in Brazilië en om enkele oude vrienden weer te ontmoeten.'

In juni werd hij ontslagen als trainer bij het Italiaanse AC Milan na slechts vijf maanden als trainer te hebben gewerkt. De oud-AC Milan, -Inter Milan en -Real Madrid middenvelder moet nog een beslissing nemen over een volgende stap in zijn carrière.

'Je weet nooit wat er in de toekomst kan gebeuren. Ik heb genoeg tijd om na te denken alvorens weer aan het werk te gaan. Voetbal is een veeleisende business. Ik ben aan het observeren, leren en reizen. We zullen zien.'

Volgens Seedorf was de met 1-7 verloren wedstrijd van het nationale Braziliaanse elftal tegen Duitsland in juli tijdens het WK een wake-up call voor het Braziliaanse voetbal.

'Het zijn niet alleen de resultaten, maar het gebrek aan toptalent. Brazilië heeft alleen Neymar, terwijl het land veel meer wereldklasse spelers had in Europa', aldus Seedorf.

'De structuur van het Braziliaanse voetbal kan niet meer dezelfde zijn als 20 jaar geleden. Er moet innovatie zijn.'

(Red. De Surinaamse Krant)

De Rashied Doekhie/Priya Lachmon soap: 'Als ze er geld voor heeft, mag ze me iedere dag naar rechter brengen'

'Er is veel mis in Suriname als ik naar haar niveau kijk'


De redactie van het Dagblad Suriname lijkt zich te hebben vastgebeten in en te smullen van - immers, feitelijk is het geen nieuws - de platvloerse vuilsmijterij, vooral op social media en via de eigen krant, naar elkaar van het NDP-kopstuk Rashied Doekhie en het VHP-lid Priya Lachmon. De jonge Lachmon tracht haar weg nog te vinden in het politieke spectrum en trapt te snel op social media in de provocatieve val van de meer politiek ervaren en doorgewinterde Doekhie, door geïrriteerd en als vermeend slachtoffer te gaan reageren.
 
'Als zij genoeg geld heeft, mag zij mij elke dag naar de rechter brengen', is de reactie in de krant vandaag, maandag 5 januari 2015, van Doekhie op een artikel waarin Priya Lachmon aangeeft hem voor het gerecht te zullen slepen en dat hij bewijzen moet aandragen voor beschuldigingen die hij doet aan haar adres dat zij gewerkt zou hebben in een club.

'Zij moet doorkijken naar de televisie, want één van deze dagen werd een quiz gehouden, waarbij de grootste leugen van 2014 door haar werd verkondigd. Als wij het niveau van deze dame moeten bekijken, dan merk ik dat er veel mis is in Suriname', zegt Doekhie.

De NDP’er kan zich niet voorstellen, dat zij aangeeft op te komen voor het werk van haar wijlen grootvader, terwijl zij een vergadering bijwoont waar haar partijgenoten hem beledigen als kinderloos persoon. Doekhie is van mening ,dat zij wijlen Lachmon geen grootvader moet noemen, want hij had geen kinderen. Hij betreurt het dat deze zelfde mensen ter verering van hem een bloemenkrans aan zijn borstbeeld plaatsen.

Hij citeert een uitspraak van wijlen Lachmon: ‘Je uitspraken zullen jou je leven lang vervolgen. Dit is momenteel precies het geval.'

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Vrouw (30) op Curaçao gearresteerd voor oplichting

In Nederland geboren vrouw licht toeristen op


De 30-jarige in Nederland geboren N.N. is gisteren op Curaçao aangehouden. De vrouw maakte geld afhandig van toeristen door ze een verblijfplaats aan te bieden, aldus Versgeperst.com vandaag, maandag 5 januari 2015.

Bij aankomst op Curaçao bleek er echter niets voor de toeristen geregeld te zijn. Ook konden de toeristen niet meer in contact komen met N.

De vrouw bleek meerdere toeristen te hebben opgelicht.

De arrestatie werd verricht bij de kruising van de Dr. Maalweg en Caracasbaaiweg in Willemstad. Daarnaast vond er ook een gerechtelijke huiszoeking plaats waarbij verschillende voorwerpen in beslag zijn genomen.

SPA-voorzitter Castelen blikt terug op 2014: ontwerpwetten niet in behandeling genomen en arrogante coalitie

'Coalitie is politiek arrogant gebleken'

'Een hoogtepunt in 2014 is initiatiefwet dubbele nationaliteit'


De afdeling Paramaribo van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) hield gisteren haar 'opoyari'. De voorzitter van de partij, Guno Castelen, blikte terug op 2014 en moedigde de leden aan om zich voor te bereiden op de verkiezingen, zo bericht vandaag, maandag 5 januari 2015, het Dagblad Suriname.

'We moeten ons voorbereiden op alles, maar vooral op de overwinning op 25 mei. 2014 Was een zwaar parlementair jaar. Het ging niet goed met het bestuurlijke, waardoor het moeilijk ging bij de wetgevende macht. We hebben vaak gewezen op misslagen van de regering, maar de regering is niet in staat geweest om terug te komen op het spoor.'

'Het jaar werd nog moeilijker voor de regering, omdat de eenheid binnen het volk afbrokkelde, waardoor haar draagvlak minder werd.' Wat dat betreft vond Castelen het als een dieptepunt in het parlementaire jaar, omdat het parlement niet kwam tot wetten. 'Als de regering nog één of anderhalf jaar te doen had met zo een marginale meerderheid, dan zou de eis in feite zijn dat de regering naar huis moet gaan.' Vanwege het feit dat er nog vijf tot zes maanden te gaan zijn, vindt Castelen diezelfde eis niet goed voor het land. Castelen had de regering daarom publiekelijk geadviseerd om te gaan praten met maatschappelijke groepen. Ook adviseerde hij de parlementsvoorzitter om te praten tot de fractieleiders. 'Men heeft in eerste instantie dat advies niet willen opvolgen. Toen is de oppositie onder leiding van Randjietsing gaan praten met de voorzitter. De voorzitter was willing om te luisteren, maar de coalitie is nog steeds politiek arrogant.'

Volgens Castelen is de voorgestelde initiatiefwet dubbele nationaliteit door de SVB één van de hoogtepunten in het parlementaire jaar. 'Dat vind ik een verdere volgroeiing van de democratie. Deze wet is vanuit de samenleving gekomen. Dit heeft gemaakt dat die wisselwerking tussen het parlement en de samenleving is gaan leven.'

'Het volk kent ons. We zijn open. We zeggen altijd wat we vinden van zaken. Dat mag men van ons blijven verwachten.'

Castelen moedigt het volk aan om bewust op de SPA te stemmen. 'Het volk moet laten blijken dat wanneer zij stemmen, zij duidelijk kiezen voor de SPA.' De SPA gaat voor goed bestuur. Volgens Castelen zal het aantreden van een regiem waar de SPA partij bij is, zorgen voor meer kansen voor het volk. De voorzitter noemde kansen bij het in aanmerking komen voor een stukje grond, kansen op een woning, kansen in het onderwijs en kansen voor arbeid.

'Wij beloven als SPA dat we alles dat in ons zit in zullen zetten om dat te realiseren. We weten dat het een niet al te gemakkelijk bestuur wordt. De wereldmarktprijs voor een aantal van onze commodity’s is aan het dalen. We weten dat een aantal zaken de verkeerde kant opgaat. Er is bijvoorbeeld veel corruptie geweest.'

'Als je luistert naar de sterkte van al de partijen dan moeten er zeker 200 zetels zijn op niveau van De Nationale Assemblee als iedereen krijgt wat men wil en zegt waard te zijn. Ik beoordeel dat niet zo. Bij iedere verkiezing heb je de uitslag wanneer je de laatste brieven uit de bussen haalt en telt. Ik denk dat wij de samenleving nu moeten gaan overtuigen dat de idealen die wij hebben de beste zijn. Dit, zodat er wordt gestemd op de combinatie waar wij partij van zijn en men gericht stemt op de SPA. Suriname is nu in een neerwaartse flow. Het gaat systematisch achteruit. Het monetair beleid is verkeerd. De accenten in de sociale wetten zijn verkeerd gelegd. Willen we herstel van de economie, de SPA heeft dat eerder bewezen, dan hoort de SPA in het machtscentrum thuis. De SPA heeft kader en visie om dat te doen, en ook heeft de SPA het hart op de juiste plek', aldus Castelen.

Voor aanzienlijke bedragen sieraden en geld gestolen uit woning

Woning aan Bakboordlaan doelwit inbrekers

Politie adviseert woning niet alleen met dievenijzer te beveiligen, maar ook met alarm


Inbrekers hebben gisteravond sieraden met een behoorlijke waarde en een groot geldbedrag in Surinaamse dollar en vreemde valuta gestolen uit een woning aan de Bakboordlaan, een zijstraat van de Kwattaweg in Paramaribo. Dat bevestigt politiewoordvoerder Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 5 januari 2015, in de Ware Tijd. 

De inbrekers kwamen de woning binnen door een dievenijzer en de achterdeur te forceren.

Naarden roept burgers op om grote geldbedragen en sieraden in een stevige brandkast op te slaan. Nog beter is volgens hem echter om het geld in een kluis bij de bank op te bergen.

Hij adviseert ook de woning niet alleen met dievenijzer te beveiligen. 'Met een alarminstallatie kunnen dieven ook niet onopgemerkt je woning binnendringen.'

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

'Bouterse heeft vier jaren lang niets anders gedaan dan beloven, beloven en beloven'

Tjin-A-Tsjoi (NPS): 'Volgen Bouterse wordt 2015 jaar van waarheid. Heeft hij 4 jaren gelogen?'


‘Als president Desi Bouterse dit jaar de waarheid zal vertellen, heeft hij dan vier jaren lang gelogen?’ Dat vraagt NPS-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi zich af naar aanleiding van de aankondiging van de president dat 2015 het jaar van de waarheid wordt. 

'Bouterse heeft vier jaren lang gepredikt dat hij armoede gaat bestrijden. Hij heeft vier jaren lang gepredikt dat hij corruptie gaat aanpakken. Hij heeft vier jaren lang niets anders gedaan dan beloven, beloven en nog eens beloven. Met welke waarheid komt hij dan?'

De bittere waarheid volgens de NPS-parlementariër vandaag, 5 januari 2015, in het Dagblad Suriname, is dat de NDP-regering heeft gezorgd voor een totale financiële chaos in het land. Terwijl de directeur van de Centrale Bank, Gilmore Hoefdraad, zegt dat er geen reden is voor een devaluatie, omdat de groeiscenario’s voor de Surinaamse economie daar te goed voor zijn, blijken er volgens Tjin-A-Tsoi juist voldoende redenen te zijn om zich wel druk te maken om de economie van Suriname.

Tjin-A-Tsoi vraagt aan Hoefdraad of de ‘Macro KPI’ (Key Performance Indicator) van 2010 beter of slechter is dan van 2014. 'Waren de omstandigheden van toen slechter en nu beter? Waarom waren volgens de governor toen geen grote consequenties voor de Surinaamse economie op 20 januari 2011 en nu wel? Waarom kon de regering (20 januari 2011) de tering toen niet naar de nering zetten? Was het alleen om de roof op de staatskas te kunnen rechtvaardigen en NF (Nieuw Front) de schuld te geven dat er een lege staatskas was achtergelaten?', vraagt de NPS-politicus zich af.

Hij wijst erop, dat de reden van de devaluatie toen was de Surinaamse kapitaalmarkt te ontwikkelen. 'Kan de governor aangeven wat precies ontwikkeld is?'

Tjin-A-Tsoi stelt dat er nu reeds sprake is van een devaluatie aangezien de koers van de Amerikaanse dollar ‘buiten’ al drie maanden op 3.55 schommelt. 'De governor geeft zelf aan dat de interventies onvoldoende zijn, vandaar dat de koers hoger is buiten en ondanks dat de interventies lager zijn, zijn de deviezenreserves geslonken.'

Hij merkt verder op, dat de deviezenreserve in 2010 ruim zeven maanden was, maar dat het nu rond de drie maanden ligt. 'Is er nu sprake van een slechter uitgangspunt dan in 2010? De staatsschuld in 2010 was ongeveer 75% lager dan nu. Dat is duidelijk een beter uitgangspunt dan nu', concludeert Tjin-A-Tsoi.

Hij vraagt zich ook af waarom de instituten van de pensioen- en basiszorgverzekering nog steeds niet zijn opgezet. Deze instituten zouden de overheidsschulden gemakkelijker kunnen overbruggen. 'Ik kan mij helemaal niet vinden in het verhaal van Hoefdraad. Deze regering heeft het volk alleen maar armer gemaakt.'

'Steve Meye zet aan tot rassenhaat via Facebook'

Meye zou aanzetten tot rassenhaat....
Girjasing (VHP): 'Steve Meye mag zich niet meer bisschop noemen'

'Door regering betaalde personen worden aangezet tot rassenhaat'


Steve Meye mag zich niet langer bisschop noemen. Dat vindt het  VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing vandaag, maandag 5 januari 2015, in het Dagblad Suriname, omdat de bisschop rassenhaat zou stimuleren via de social media website Facebook. Op zijn Facebook-profiel zou Meye een videobeeld hebben gedeeld, dat gaat over christenen die mishandeld worden in India. 

Daar is niets mis mee, aldus de VHP-politicus, maar de bisschop heeft er een tekst bij geplaatst waarop staat: ‘Dit is een voorproefje van wat kan gaan gebeuren in Suriname als op 25 mei 2015 die man wordt gekozen die zo graag de macht wil overnemen. Laat India de leer les voor ons in Suriname zijn’, aldus de status van Meye.

Hiermee geeft hij aan dat als de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, president wordt van het land, christenen ook zo behandeld zullen worden in Suriname. Zowel dominees als de burgerij vinden deze opmerking van de bisschop heel gevaarlijk.

‘Een bisschop die aanzet tot rassenhaat kan gewoon niet. We zien dat er zich ontwikkelingen voordoen op de staatsmedia die gelijkenissen vertonen met de oorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s in Rwanda’, zegt Girjasing. Hij beweert, dat diverse individuen die door de regering worden betaald, worden aangezet tot rassenhaat.

De parlementariër vreest, dat dit ergere vormen zal aannemen in de gemeenschap. Voordat er escalaties komen, moet er worden ingegrepen, meent Girjasing. ‘Wij leven al jaren in vrede en met respect voor andermans geloof. Laten wij dat zo houden en niet om politieke redenen vervallen in zulke acties.’

Girjasing stelt ook, dat in de hele wereld religieuze rellen uitbreken, niet alleen in India. ‘Waarom moeten wij die gaan linken met Suriname? Nee, dit kan absoluut niet. Ik keur dit af. Meye mag zich niet langer meer bisschop noemen, basta’, aldus Girjasing.

Hij vraagt andere religieuze leiders om Meye aan te spreken. ‘Dit soort uitspraken past niet in een plurale samenleving.’ Volgens hem gaat Meye over tot zulke uitspraken om zijn inkomen veilig te stellen. ‘Voor het eerst verdient Meye zoveel geld. Hij heeft waarschijnlijk al door dat de regering naar huis zal gaan, dus maakt hij rare sprongen’, zegt Girjasing spottend, aldus de krant.

De parlementariër is van plan brieven te schrijven over deze kwestie om zowel nationaal als internationaal aandacht te vragen hiervoor.

Bewoners wijk Charo in Willemstad (Curaçao) blokkeren weg na 1e verkeersdode van 2015: meisje van 3 jaar

Piscaderaweg toneel van vele ongelukken

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Bewoners wachten al lange tijd op verkeersdrempels


Bewoners van de wijk Charo in Willemstad op Curaçao zijn het zat. Zij willen dat de overheid nu eindelijk aandacht schenkt aan de onveilige verkeerssituatie in hun wijk. Afgelopen vrijdagmiddag werd de driejarige Sophia de Koop aangereden op de Piscaderaweg. Het meisje overleed de volgende dag in het ziekenhuis, aldus bericht zondag 4 januari 2015, NTR/Caribisch Netwerk.

De weg is een dodelijke racebaan volgens de buurt, op een plek waar de afgelopen jaren tientallen ongelukken plaatsvonden en vier mensen het leven lieten. Zij zetten zaterdag hun boodschap kracht bij door de Piscaderaweg een uur lang dicht te houden, zo schrijft Dick Drayer.

Met auto’s en afvalmateriaal werd de kruising van de Piscaderaweg met de Wanapaweg gebarricadeerd en togen de bewoners de straat op. De ouders van Rianne Hellings wonen aan de beruchte kruising. Zij was in 2011, net als het Sophie vrijdag, op bezoek, toen ze voor de deur in volle vaart werd aangereden door een hard rijdende automobilist die bovendien niet eens verzekerd was.

Ook toen werd actie gevoerd en beloofde de politiek bij monde van toenmalig minister Hensley Koeiman van Verkeer drempels te plaatsen, zodat auto’s hun snelheid moeten aanpassen. Verkeersdrempels kwamen er niet op de Piscaderaweg.

Pogingen van de bewoners om de huidige verantwoordelijke minister naar de Piscaderaweg te roepen, mislukten. Volgens Rignald Fidal, woordvoerder van de buurt, zal minister Earl Balborda van Verkeer over twee weken met een goed verhaal moeten komen. 'Anders staan we hier opnieuw en plaatsen we zelf een verkeersdrempel, alleen weet ik nog niet hoe hoog'.

Man vermoordt echtgenote door messteken op Curaçao

Vrouw had in december relatie beëindigd


De 42-jarige A.H. heeft gisterochtend op Curaçao zijn echtgenote met messteken om het leven gebracht. De vrouw had vorige maand de relatie verbroken, nadat de man haar had mishandeld. 

De man zou haar in het huis van haar ouders in Souax, niet ver van de luchthaven Hato, hebben opgezocht en daar hebben omgebracht. De man is nog spoorloos.


Het slachtoffer is Meritza Hughs-Gerard, geboren op Curaçao op 5 april 1976, aldus Versgeperst.com vandaag, maandag 5 januari 2015.

Aannemersvereniging staat achter aannemers die wanbetaler Staat voor rechter slepen

AAV-voorzitter Wong: 'Voor rechter slepen Staat gedurfd vanwege mogelijk toekomstige rancune'


Hoewel het een erg gedurfde stap is van de aannemers om de wanbetalende overheid voor het gerecht te slepen, juicht de Algemene Aannemersvereniging (AAV) het toch toe. Bouwbedrijven Nameco en Kiesel hebben onlangs stappen juridische ondernomen om betaling bij de overheid af te dwingen. 

AAV-voorzitter Anthony Wong vindt dit gedurfd, omdat dergelijke maatregelen het risico hebben dat de overheid het bedrijf bij volgende projecten uit rancune uitsluit. Toch ondersteunt hij de bedrijven.

Kiesel zal binnenkort een openstaande rekening van rond de 200.000 euro indienen voor het werk aan het pand van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Directeur Kenneth Lim A Po zei eerder,  dat het bedrijf ook nog eens ruim 300.000 euro bij de regering tegoed heeft voor al opgeleverde projecten. Dit geeft volgens hem aan dat de onderneming voldoende geduld heeft betracht.

Bouwbedrijf Nameco heeft onlangs voor het bouwen van de Saronbrug een verzoek ingediend om beslag te leggen op de middelen van het ministerie van Openbare Werken. Vertegenwoordiger Waldo Ramdihal zegt, dat het bedrijf geen andere keus heeft omdat zelfs het uitbetalen van personeel in gedrang is gekomen.

'De bedrijven zijn meer dan verantwoord bezig. Wij van de AAV juichen deze stappen toe en staan 100% achter deze ondernemers. Wij zullen hen alle ondersteuning geven', aldus Wong, die aangeeft dat er eind vorig jaar enkele betalingen aan aannemers door de overheid zijn gedaan. 'Maar dat is maar een druppel op een hete plaat en niet voldoende om sommige ondernemers uit hun financiële crisis te helpen die is ontstaan door het niet tijdig ontvangen van gelden van de overheid.'

Rechtszaken tegen EBS vanwege tariefsverhoging niet uit te sluiten

(Bron foto: Eigen foto Red. De Surinaamse Krant)
Eigenaar van hotel overweegt Kort Geding aan te spannen

VSB stelt zich vooralsnog terughoudend op


Rechtszaken van ondernemingen tegen de Staat of de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) zijn de komende periode niet uitgesloten. Ondernemers zijn, aldus de Ware Tijd vandaag, 5 januari 2015, 'woedend' over de wijze waarop het stroombedrijf de volgens de krant 'drastische' tariefsverhoging voor delen van het bedrijfsleven en andere grootverbruikers van stroom doorvoert. 

De directeur van City Entertainment en eigenaar van Wyndham Garden Hotel Oemar Chiragally, zegt serieus te overwegen een Kort Geding aan te gaan spannen. Hij plaatst grote vraagtekens bij de nieuwe stroomtarieven.

Chiragally stelt, dat de regering de EBS in een problematische situatie heeft geplaatst door een voordelige energiedeal die het bedrijf had met de Canadese goudmijnmultinational IAmGold teniet te doen. Hierdoor zijn de extra inkomsten die de EBS verkreeg voor de levering van ongeveer zeven megawatt elektriciteit aan de Rosebel Gold Mines weggevallen. 'Met de deal die eerder was gesloten, haalde de EBS veel meer binnen dan de 4 miljoen Amerikaanse dollar die nu binnen gaat komen door de tariefsverhoging', beweert de hotelier.

Hij vindt het vreemd dat de overheid allerlei incentives geeft aan buitenlandse maatschappijen en daarentegen lokale ondernemingen via allerlei kunstgrepen probeert uit te knijpen.

Voorzitter Ferdinand Welzijn van de Vereniging Bedrijfsleven Suriname (VSB) wil nog niet zeggen of de organisatie de rechtszaken zal ondersteunen.  'Ik wil niet vooruitlopen op zaken. Vanavond komen we bij elkaar en dan zullen de verschillende opties besproken worden.'

Pertjajah Luhur werkt aan een eigen politieke school

Opleiding ook voor niet-partijleden toegankelijk


De Pertjajah Luhur (PL) wil een politieke school opzetten, die open zal staan voor iedereen, dus ook voor niet-partijleden. Het wordt een instituut met een structuur van vaste opleidingen, opgedeeld in verschillende fasen. 'Dit betekent kennisverruiming, vaardigheden opdoen, van elkaar leren', zegt Raymond Sapoen, ondervoorzitter van de PL en trekker van dit project, aldus Starnieuws vandaag, maandag 5 januari 2015.

Het docentenkorps zal een zeer belangrijke rol moeten gaan spelen. Er wordt al een inventarisatie gemaakt van kaderleden en hun discipline, zodat kan worden geput uit de deskundigheid die de partij in huis heeft. Ook aan het curriculum wordt gewerkt. Het idee voor de politieke school zal dit jaar verder worden uitgewerkt, maar kan alvast dienen als stimulans voor degenen die de politieke kadertrainingen van de partij willen volgen.

Deze maand zal een vervolgtraining worden verzorgd van de basis politieke kadertraining die de PL in oktober 2014 had gehouden. Tot de vakken die toen werden verzorgd, behoorden onder meer sociale vaardigheden en economie. Tijdens de komende vervolgcursus zullen andere vakken worden verzorgd. Cursisten zullen zich samen met hun docenten moeten buigen over actuele landelijke politieke issues. Zij zullen niet alleen politiek inhoudelijke issues, maar ook praktische vaardigheden meekrijgen.

PL-voorzitter Paul Somohardjo legde de aanwezigen tijdens een instructievergadering de noodzaak van de politieke kadertrainingen uit. Overtuigd van de verkiezingswinst in 2015, zei Somohardjo dat er een groot aantal posten zal moeten worden ingevuld, naast de ressort- en districtsraadsposities en posities in De Nationale Assemblee.

Somohardjo zei ook, dat de PL-leden zodanig getraind moeten zijn, dat zij bij de huis-aan-huisbezoeken goed kunnen uitleggen wat de ideologie is van de partij en waarom iemand lid zou moeten worden van de partij. Het belangrijkste dat uit de vervolgcursus politieke kadertraining moet worden verkregen, is dus dat de cursisten duidelijk weten waarvoor de partij staat en dat ook overtuigend moeten kunnen overdragen. De training zal ongeveer anderhalve maand duren.

Curaçaose minister Whiteman vermoedt boycot tegen strafbaarstelling illegaal vuilduimpen op eiland

Minister vermoedt bewust vertragen behandeling initiatiefwet.
Initiatiefwet bereikt de Staten maar niet

Voertuig waarmee gedumpt afval is vervoerd wordt meteen in beslag genomen en verbeurd verklaard


Volgens de Curaçaose minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur is er een boycot tegen de initiatiefwet waarin het illegaal dumpen van afval strafbaar zal worden gesteld. 'Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er sprake is van een boycot.'

Dit zei de bewindsman afgelopen zaterdagavond tijdens de partijbijeenkomst van Pueblo Soberano bij de sede in Palu Blanku. Sinds juni is de minister al bezig om de initiatiefwet naar de Staten te krijgen voor behandeling en goedkeuring, maar vooralsnog heeft de initiatiefwet het parlement niet bereikt, zo bericht vandaag, 5 januari 2015, het Antilliaans Dagblad.

'Komende week moet er duidelijkheid komen, want de wet moet behandeld gaan worden in het parlement. Ik ben er moe van hoe dit proces wordt vertraagd.'

Heikel punt in de wetgeving is een clausule die in het initiatiefwetsvoorstel is opgenomen. Deze clausule houdt in, dat iemand die wordt aangehouden tijdens het illegaal dumpen van afval, zijn wagen moet inleveren. Dit geldt voor individuele burgers, maar ook voor bedrijven. 'De wagen wordt ingenomen en verbeurd verklaard. Er zijn bedrijven die illegaal afval dumpen waarvan de wagens een half miljoen gulden kosten. Dit zijn enorme bedragen, als we die wagens mogen innemen gaan ze wel anders piepen.'

Experts zouden eerder hebben aangegeven dat deze clausule juridisch niet mogelijk is, maar volgens Whiteman is dat niet correct. 'Met welk voertuig je ook dumpt, als de wet er is mogen we ze allemaal confisqueren.'
 
De maatregel is nodig volgens Whiteman, omdat is gebleken dat het uitschrijven van een boete niet voldoende is om het illegaal dumpen van afval tegen te gaan. De minister gaf tijdens de partijbijeenkomst ook aan, dat er bedrijven zijn, waarvan hij weet dat ze illegaal afval dumpen, die hem een brief hebben gestuurd. 'Daarin stellen ze mij dat als ik onderhandel met Selikor om de prijs van het brengen van afval naar de landfill te verlagen, dat zij dan daadwerkelijk naar de landfill zullen gaan. Alsof het gerechtvaardigd is dat zij illegaal afval dumpen zolang ik er niet voor zorg dat de prijs omlaag zal gaan.'

Op 31 december heeft Whiteman nog contact gehad met de griffier, die aangaf dat de initiatiefwet nog niet naar de Staten was gestuurd, terwijl de Raad van Ministers hiertoe volgens Whiteman wel opdracht toe had gegeven. 'De zaak is onderzocht en nu blijkt dat de initiatiefwet naar Juridische Zaken is gestuurd. Het tegenovergestelde van wat had moeten gebeuren, namelijk direct naar het parlement, is gebeurd. Ik kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken dat er hier sprake is van een boycot.'

In juni al polste de minister waarom het wetsvoorstel nog niet in de Staten behandeld werd. De wet bleek toen eerst naar het ministerie van Justitie gestuurd te zijn. Omdat een reactie van de juristen van dat ministerie uitbleef, sprak Whiteman zijn collega minister Nelson Navarro van Justitie aan. Hij vroeg zijn juristen vervolgens alles binnen twee weken af te ronden, maar het duurde langer, stelt Whiteman.

'Uiteindelijk was het wetsvoorstel 17 december klaar om in de Raad van Ministers behandeld te worden. De centrale commissie van het parlement heeft ernaar gekeken, vragen gesteld en weer terug naar de Raad van Ministers gestuurd. Wat nu moet gebeuren is dat de wet zo snel mogelijk naar de Staten gestuurd wordt ter behandeling.'

Rustige Fuikdag op Curaçao

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Belangstelling aanzienlijk minder dan in 2014


De traditionele Fuikdag op Curaçao, de eerste zondag van het jaar, was aanzienlijk minder druk dan de voorgaande editie. Waar er vorig jaar nog 200 boten op het feest afkwamen - een editie die in het teken stond van incidenten - dit jaar waren er volgens schatting van de Kustwacht zo’n 100 boten, aldus bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 5 januari 2015.

De Kustwacht moest in actie komen toen er een boot met zeven opvarenden ter plekke zonk. De mensen zijn op de SuperRhib van de Kustwacht teruggebracht. Ook werd één aanhouding verricht. Een man die werd aangehouden wegens openbare dronkenschap probeerde te vluchten op een Seadoo maar werd na een korte achtervolging alsnog in de kraag gevat.

De Meteorologische Dienst had vooraf code oranje uitgegeven vanwege hoge golven en harde wind, maar dit heeft niet tot problemen geleid, aldus woordvoerder Roderick Gouverneur van de Kustwacht.

'Mensen waren goed voorbereid. Aan land hebben we wel enkelen moeten wegsturen die zonder boot probeerden op en neer te pendelen met een watertaxi, maar verder is alles rustig verlopen.'

Nederlandse (38) met cocaïnebolletjes in vagina opgepakt

Vrouw heeft ook bolletjes geslikt


De 38-jarige Nederlandse Rachel A. is gisteren door het BID-Team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Politie Suriname op de J.A. Pengelluchthaven aangehouden. 

Zij werd aangehouden toen bleek dat zij bolletjes met cocaïne in 'één van haar natuurlijke lichaamsopeningen' had gestopt, zo bericht de afdeling Public Relations van het politiekorps vandaag, maandag 5 januari 2015.

Zij bekende ook meteen cocaïnebolletjes geslikt te hebben. De vrouw werd door het BID-Team overgedragen aan de collega’s van de Anti-Narcotica Brigade. Hangende het onderzoek is zij in verzekering gesteld.

In verband met deze zaak is inmiddels 310 gram cocaïne bij de Nederlandse door de Anti- Narcotica Brigade in beslag genomen.

Vakbond ziet graag verzelfstandiging Milieubeheer van OW

Bondsvoorzitter Blanker: 'Bureaucratie moet worden gestopt'


Om de afdeling Milieubeheer van het ministerie van Openbare Werken slagvaardiger te laten werken, zal deze verzelfstandigd moeten worden. De bureaucratie moet worden gestopt. Dat zegt bondsvoorzitter Hugo Blanker vandaag, maandag 5 januari 2015, in de Ware Tijd. Hij pleit voor verzelfstandiging van de afdeling, waardoor die transparanter wordt en de dienstverlening vlotter zal verlopen. 

Volgens de vakbondsman zal de verzelfstandiging er ook voor zorgen dat de problemen op de afdeling sneller worden opgelost. Zo kijken de werknemers al geruime tijd uit naar bevorderingen, vaste aanstellingen en benoeming tot buiten gewoon agent van politie. Daarnaast willen de veldwerkers ook schoeisel.

'Gezien de wijze waarop de minister met ons omgaat, hebben we het geloof dat de zaken vóór februari in orde zullen zijn. Is dat niet het geval, dan zullen we ruzie met hem hebben als hij terugkomt als minister', zegt Blanker. 

Wat de verzelfstandiging betreft hoopt Blanker dat de eerste stappen vóór de verkiezingen worden gezet. Hij zegt dat de problemen bij Milieubeheer zich al enige tijd voordoen  en dat de vakbond al geruime tijd aan de bel trekt.

Voor Blanker is de tijd rijp om nog meer de aandacht te vragen. Ondanks dat het FISO (Functie Informatiesysteem Overheid) jaren geleden al is ingevoerd blijven de klachten aanhouden. 

'Als iemand langer dan een jaar in een functie heeft waargenomen en voldoet aan de eisen van benoembaarheid, wordt geacht dat de persoon automatisch wordt benoemd in de betreffende functie. FISO heeft echter als voorwaarde, dat de persoon eerst een bepaalde opleiding moet hebben, maar de vakbond vindt dat door de waarneming betrokkene voldoende is gekwalificeerd.'

Rechterlijke macht blijft afhankelijk van regering

Hof van Justitie blijft pleiten voor onafhankelijke positie en eigen budgetDe rechterlijke macht blijft ook in 2015 afhankelijk van de regering en het parlement. Financieel gezien zal zij dit jaar met nog minder middelen recht moeten spreken. Voor 2015 is het opgebrachte budget volgens de ontwerpbegroting van Justitie en Politie teruggebracht naar Srd 19.395.000. In 2014 was de raming nog Srd 26.200.000, aldus Starnieuws vandaag, maandag 5 januari 2015.

De, volgens Starnieuws, 'smeekbede' van de rechterlijke macht voor financiële onafhankelijkheid werd afgelopen week herhaald door waarnemend-president Iwan Rasoelbaks van het Hof van Justitie (HvJ).

Volgens waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday is de financiële verzelfstandiging van de zittende en staande magistratuur vaak onderwerp van gesprek. 'Thans breekt de fase aan, om daar invulling aan te geven', zegt hij. Hij ziet de verzelfstandiging in de vorm van een eigen budget. 'Dit als onderdeel van het nationaal budgetplan met een eigen trekkingsbevoegdheid voor het Hof en Openbaar Ministerie (OM).'

De verantwoording kan volgens hem geschieden volgens de comptabiliteitswet eventueel met een accountantsverslag. De financiële verzelfstandiging zal zorgen dat de efficiëntie in de uitvoering van de werkzaamheden zal toenemen bij het Hof en OM. Hij gelooft dat er dan ook planmatig gewerkt kan worden aan verdiepingsopleidingen en trainingen, om de inzichten en vaardigheden te verruimen.

Rasoelbaks sprak onlangs tijdens de installatie van de tien rechters, in aanwezigheid van verantwoordelijk minister Edward Belfort. De minister heeft in mei 2014 nog aangegeven, dat de regering geen voorstander is van een eigen budget voor de rechterlijke macht. Rasoelbaks gelooft dat tussen de staatsmachten afhankelijkheden zijn. De rechterlijke macht is afhankelijk van de regering voor de uitvoering van haar beleidsdoelen, terwijl de regering op haar beurt weer afhankelijk is van het parlement. Hij vindt dat de afhankelijkheid aan herijking toe is. Het leidt volgens hem alleen maar tot het inboeten aan slagvaardigheid van het beleid van de rechterlijke macht. De 'architecten van de rechtstaat' zijn daarom door hem opgeroepen om de grondwettelijke 'checks and balances tussen de rechterlijke macht en de regering verder inhoud te geven'.

De waarnemend-president van het Hof benadrukte verder dat de financier van de rechtspraak de samenleving is en de beheerder van de staatsmiddelen de uitvoerende macht is. Het Hof heeft slechts zelfstandige bevoegdheid in het verdelen, organiseren en beslissen van het rechtsprekend werk, gaf hij aan. Voor al het overige moet worden aangeklopt bij de regering. Van aanwerven tot aan de benoeming van personeel, werkgerei, huisvesting, beveiliging, transport en onderhoud.

'De stroom valt uit, de noodstroomvoorziening doet het niet, vanwege gebrek aan onderhoud. Resultaat, zittingen gaan niet door en zaken worden aan blok uitgesteld naar enkele maanden.'

Breeveld (DOE) en Jabini (NDP) pleiten voor wetgeving ter bescherming elektronisch communicatieverkeer

E-mails Assembleeleden zouden worden gehacked


Elektronische communicatie, zoals e-mails en chatberichten, is niet beschermd door de Grondwet van Suriname. Alleen brief-, telefoon- en telegraafgeheim zijn bij de wet beschermd.De Assembleeleden Carl Breeveld (DOE) en Hugo Jabini (NDP) pleiten daarom voor wettelijke voorzieningen, die ook de elektronische communicatie beschermen. 

Beide beweren vandaag, maandag 5 januari 2015, in de Ware Tijd, berichten te krijgen dat e-mails gehackt worden, ook bij collega-parlementariërs.

Zowel Breeveld als Jabini verwijst naar internationale ontwikkelingen waarbij landen overgaan tot grondwettelijke bescherming van onder meer e-mails. Of er daartoe een snelle Grondwetswijziging komt weet Jabini niet. Wel pleit hij voor een snelle aanpak van het nieuwe Wetboek van Strafrecht.
Dit wetsontwerp ligt ter behandeling bij het parlement en Jabini is voorzitter van de commissie van rapporteurs. Volgens hem zijn in het ontwerp heel veel zaken opgenomen die ook de elektronische communicatie beschermen.

'In het nieuwe Wetboek van Strafrecht wordt met al die zaken als hacken rekening gehouden en het gaat ook om de bescherming van de privacy van mensen', aldus Jabini.

Hij zegt gevallen te kennen waarbij in een relatie video-opnames zijn gemaakt van intieme momenten die na het stukgaan van de relatie door een van de partners op internet worden geplaatst. Volgens hem geven dit soort zaken de noodzaak aan van wetten ter bescherming van elektronische communicatie.

VHP wil Suriname klaarmaken voor export cacao

(Bron foto: VHP Nickerie)
VHP-leider Santokhi: 'We gaan weer cacao exporteren en hebben er al afspraken over gemaakt'

Partij streeft ook naar opleving bauxietsector


De VHP is bezig contacten te leggen met investeerders die interesse hebben om naar Suriname te komen. Het gaat onder andere om bedrijven uit de cacao-en de bauxietindustrie.Dat zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zaterdagavond op een VHP-bijeenkomst in ressort Houttuin te Paramaribo, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 5 januari 2015.

'We gaan weer cacao exporteren, daar hebben we al afspraken over gemaakt. Ook zijn er mogelijkheden voor kleine ondernemingen om met nieuwe technologische ontwikkelingen bauxiet te winnen. Alcoa mag dan weg gaan, maar die bauxiet die er nog is kunnen we nog winnen', sprak Santokhi.

Om aan geld te komen voor onder andere investeringen in de landbouw had de beoogde presidentskandidaat van de oppositie een speciale boodschap voor de diasporagemeenschap. 'De diaspora krijgt nu niet meer dan een procent voor hun geld. Ik geef ze meer dan twee procent als ze hier hun geld komen investeren.'

Santokhi maakte verder duidelijk, dat hij met containers vol beleidsmaatregelen zal komen om in diverse sectoren zaken beter aan te pakken dan de huidige regering doet. Zo wil hij er onder andere voor zorgen, dat Surinaamse diploma's internationaal geaccepteerd zullen worden. Nu is dat volgens hem niet met alle diploma's het geval.

Doekhie (NDP): 'Pahlad moet geen drogredenen gebruiken voor VHP-propaganda'

'Pahlad moet laatste zijn om over corruptie te praten'


Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie laat vandaag, maandag 5 januari 2015, via Starnieuws weten niet te zijn verrast door de overstap van partijgenoot Charles Pahlad naar de VHP. 'Wij hebben dit allang zien aankomen. Zijn gedrag en uitlatingen spraken boekdelen. Hij heeft al heel lang intensief contact met de VHP.' Pahlad zou volgens hem mensen ook sturen naar VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien om zich daar aan te melden.

Doekhie vindt dat Pahlad geen drogredenen moet gebruiken om propaganda te maken voor de VHP. 'Pahlad moet de laatste zijn om over corruptie te praten, want straks staat er iemand op om te vertellen wie hij werkelijk is', beweert Doekhie. Hij stelt Pahlad in de NDP te hebben gebracht. Dit was in de jaren tachtig toen Desi Bouterse nog bevelhebber was van het Nationaal Leger, aldus Doekhie. Hij is jarenlang goed bevriend met Pahlad. 'Hij mag gaan naar de VHP, alleen moet hij de juiste redenen geven.'

'Sinds de verkiezingen van 2010 heeft Pahlad gezegd dat dit zijn laatste termijn is. Wij als partij hadden al afscheid van hem genomen', zegt Doekhie. Er is een gesprek geweest waarbij de afspraak gemaakt is dat Rabin Parmessar de coördinatie van Wanica op zich zou nemen. 'Alsof Parmessar aanvoelde dat iets niet klopte, heeft hij voor die functie op zich te nemen, gevraagd om een gesprek met Pahlad erbij. We hebben toen weer gesproken met Pahlad en Bouterse. Daar is weer gezegd door Pahlad dat hij over wil dragen', aldus Doekhie.

In 2012 werd Parmessar belast met de coördinatie van Wanica. Er werden diverse vergaderingen gehouden. Op 30 juni 2012 werd een vergadering onder leiding van Parmessar gehouden te Leiding X1, waar Bouterse de VHP'ers Vijay Chotkan en Romeo Jokhoe met aanhang hartelijk verwelkomde. Door onenigheid met Pahlad en diens zoon Rawin Jiawan, die districtscommissaris was in Wanica, werd het duo Ramon Abrahams/Pahlad belast met de coördinatie. Ook dit hield geen stand, waardoor uiteindelijk Bouterse de leiding van Wanica overnam, zo schrijft althans Starnieuws.

'Wij weten dat via de VHP Pahlad ingezet werd om problemen te veroorzaken. Vanaf toen is deze zaak gaande. Ik ben echt niet verrast en wie het nieuws heeft gevolgd al die tijd, moest dit zien aankomen', stelt Doekhie.

Den Blauwvinger: President Bouterse krijgt koekje van eigen deeg in door hem aangespannen rechtszaak tegen opponent Santokhi

COLUMN: Vertragingstactiek? Dat zou Bouterse bekend in de oren moeten klinken


Gerold Sewcharan, de advocaat van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, heeft woensdag 24 december 2014, de rechter in een door president Desi Bouterse tegen zijn grootste opponent aangespannen rechtszaak, gewraakt. De rechtszaak lijkt een op voorhand mislukte poging van Bouterse om Santokhi feitelijk monddood te maken.

Santokhi is door de president voor de rechter gedaagd, omdat de VHP-leider tijdens een vergadering van de Pertjajah Luhur op 23 november in Lelydorp had gezegd, dat Bouterse drugsmaffia van Colombia naar Suriname heeft gebracht. Hij heeft volgens Santokhi Suriname in de greep van de drugscriminelen gebracht. Bouterse zou Suriname ook in handen gebracht hebben van wapenhandelaren. Een paar weken na die uitspraken is Bouterse pas naar de rechter gestapt en eist dat de VHP-voorzitter zijn woorden intrekt.

De advocaat van president Bouterse, Nailah van Dijk, liet via de nieuwswebsite Starnieuws weten verbaasd te zijn over de wraking. De belangrijkste reden om een rechter te wraken is wanneer die eerder een uitspraak gedaan heeft tegen de betrokken persoon, Bouterse, of als zij een familierelatie zou hebben. Dit is echter niet van toepassing op de rechter in de zaak Bouterse-Santokhi.

Van Dijk vindt dat haar collega een vertragingstactiek toepast. 'Hij wilde al zes weken uitstel, maar hiertegen heb ik geprotesteerd. Het gaat om de president van het land tegen wie ernstige beschuldigingen zijn gedaan. Deze zaak moet zo snel mogelijk worden afgehandeld.'

Hoe luidt dat spreekwoord ook al weer? De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Ongelooflijk dat de advocaat van de president met die opmerking over vertragingstactiek komt. Is het immers niet Bouterse zelf die al vele, vele, vele jaren het 8 decemberproces traineert via zijn kanalen en vriendjes met allerlei vertragingstactieken? En nu een door hem zelf aangespannen rechtszaak tegen een politiek opponent ietwat wordt uitgesteld, zodat de advocaat van die opponent zijn zaak goed kan voorbereiden, komt hij plots, via zijn advocaat, op de proppen, oh hoe hypocriet, met de kritiek dat zijn tegenstander vertragingstactiek toepast. Het lijkt op de omgedraaide wereld.

Rozendaal sprak.....
Overigens plaatste een aan de VHP gelieerde schrijver van ingezonden stukken in de media, Idris Naipal, terecht de opmerking in een ingezonden stuk van zaterdag 27 december 'het heel vreemd' te vinden 'dat president Bouterse niet durft Rozendaal voor het gerecht te slepen'.

Ruben Rozendaal, de wapenbroeder en boezemvriend van Bouterse, heeft immers op 23 maart 2012, in het 8 decemberproces voor de Krijgsraad onder andere onder ede verklaard, dat hij wapens importeerde. 'Ik had meer dan 250 wapens. Deze wapens werden door Bouterse geruild met de FARC voor drugs. Ik blijf erbij dat hij een crimineel is', zo verklaarde Rozendaal.
Overigens zou zoon Dino Bouterse later ook betrokken zijn geweest bij deals waarbij de FARC cocaïne leverde in ruil voor wapens.

Bouterse zweeg. Geen rechtszaak, geen eis tot rectificatie van de woorden van Rozendaal.

Inmiddels dreigt Santokhi om binnenkort met veel documentatie naar buiten te komen om onder andere zijn op 23 november gedane opmerkingen over Bouterse kracht bij te zetten. De door de president tegen de leider van de VHP en oud-minister van Justitie en Politie aangespannen rechtszaak kon zich nog wel eens tegen de hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces keren.....

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
05 januari 2015
Amsterdam-Paramaribo