dinsdag 6 januari 2015

VHP'er Girjasing: 'Meer mensen gaan NDP rug toe keren'

'NDP'ers zijn doodmoe van de corruptie'


Meer mensen zullen de NDP de rug toekeren. Dat voorspelt VHP-parlementslid Shailendra Girjasing op basis van de vermeende overloop van de NDP’er Charles Pahlad naar de VHP. 'Meer NDP’ers zullen vertrekken. Ze zijn doodmoe van de corruptie. Als je van de NDP ben en je kan niet tegen corruptie, ga je het niet lang kunnen volhouden', aldus Girjasing vandaag, dinsdag 6 januari 2015, in het Dagblad Suriname.

Eerder zijn ook de broer van Rashied Doekhie, Mohamed Doekhie, en Regillio Dors en Cedric Samson overgestapt. Een duidelijk bewijs dat het krioelt van de corruptie binnen de NDP, beweert Girjasing. 'De president heeft eerder gezegd dat veel projecten meki yang plannen zijn geworden. Op diverse momenten hebben André Misiekaba en de voorzitter van het parlement Jennifer Geerlings-Simons de president gewaarschuwd voor corruptieve zaken', zegt Girjasing.

Dat het niet goed gaat met de NDP is ook te merken aan de ruzies in de districten, zegt hij verder. 'Vooral in Nickerie worden waarden en normen overboord gegooid. De nieuwe ontwikkeling is dat zelfs dominees en pastoors in Nickerie zich met de politiek bemoeien en anderen aanzetten tot rassenhaat', zegt Girjasing doelend op het tv-programma van Kenneth Donk.

Ook de recente uitspraken van bisschop Steve Meye, die racistische opmerkingen op zijn Facebookpagina had geplaatst in de richting van de voorzitter van de VHP Chandrikapersad Santokhi, geven volgens Girjasing aan dat de NDP alle waarden en normen overboord heeft gegooid.

De NDP heeft steeds de media als instrument gebruikt om nieuwsverslagen met opzet te verdraaien en te verminken, om de bevolking zand in de ogen te strooien. 'De enige waarheid van deze partij is dat het op een heel laag niveau aan politiekvoering doet en alles op alles zet om aan de macht te kunnen blijven.'

De overstap van Pahlad is volgens de VHP-parlementariër een goede stap om corruptie te bestrijden. Met deze zet is de VHP alleen maar sterker geworden, aldus Girjasing.

Man verslikt zich in meelbolletjes.....

Eerst meelbolletjes proberen en dan cocaïnebolletjes


Een arbeider van een kippenzaak die bezig was met oefenen in het slikken van meelbolletjes kwam hierdoor in de problemen op zijn werk. De politie werd ingeschakeld toen de werknemer onwel werd, aldus meldt het Dagblad Suriname vandaag, 6 januari 2015, zonder een locatie te vermelden.

De man werd met een ambulance naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd voor behandeling.

Uit onderzoek bleek, dat hij bolletjes had geslikt. In eerste instantie dacht men, dat de man cocaïnebolletjes had ingeslikt. Nadat een test was uitgevoerd, bleek echter dat het ging om onschuldige meelbolletjes.

De man verklaarde tegenover de politie, dat hij van plan was om drugsbolletjes te slikken. Voordat hij overging tot het slikken van echte drugsbolletjes, oefende hij eerst met bolletjes meel.

De politie heeft het verdere onderzoek overgedragen aan de Anti-Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname. Het is vooralsnog niet bekend of de man in verzekering is gesteld. Het slikken van bolletjes meel is in ieder geval geen strafbaar feit.....

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Doekhie: 'Pahlad is niet meer dan 500 stemmen waard'

'VHP lijkt beeld te willen creëren dat hindoestanen niet geliefd zijn bij NDP'


Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie, nooit om duidelijke taal verlegen, zegt vandaag, dinsdag 6 januari 2015, in het Dagblad Suriname - een krant die de weg naar de politicus altijd goed weet te vinden, terwijl Doekhie de weg naar het parlement lijkt te zijn vergeten - dat de oppositie niet gemakkelijk moeten aannemen dat NDP nu met wortel en tak in Wanica, thuishaven van het naar de VHP gewandelde NDP-parlementslid Charles Pahlad, wordt uitgeroeid. 

Volgens de parlementariër zijn de 8.197 stemmen Pahlad in 2010 heeft gekregen, partijstemmen. 'Pahlad is niet meer dan 500 stemmen waard', beweert Doekhie. 'Deze 500 stemmen zouden gevormd worden door de vrienden, familie en kennissen van Pahlad. Voor het overgrote deel zijn de stemmen afkomstig van de partijachterban.' De oproep aan deze 8.197 stemgerechtigden om naar de VHP te gaan is volgens hem daarom ook absurd.

Volgens Doekhie moeten alle politici weten, dat in het verleden bewezen is, dat wanneer iemand op een verkiesbare plaats staat of wanneer er stemadvies door de partij wordt gegeven, kiezers dan voor de partij stemmen. Met partijstemmen bedoelt hij mensen die achter een bepaald lid van de partij staan, maar dat partijlid toevallig niet in dat district meedoet. Zo wordt er dan op advies van de partijleden voor de vertegenwoordiger van de partij in dat district gestemd. Dit betekent volgens de parlementariër uit Nickerie, dat hetzelfde aantal stemmen bijvoorbeeld ook naar Theo Vishnudatt of anderen zouden kunnen gaan.

Doekhie stelt, dat hij steeds de indruk krijgt dat de VHP Pahlad wil gebruiken om een beeld te scheppen alsof hindoestanen niet geliefd zijn binnen de NDP. 'Het is gewoon onzin. Wat ben ik dan?'

De volksvertegenwoordiger zegt dat het een pertinente leugen is dat hindoestanen niet binnen de partij worden gewaardeerd. Naast hem zijn er ook andere bekende partijleden zoals Robby Malhoe, Amzad Abdoel, Theo Vishnudatt, Frits Moesafirhoesein en Oedai Jarbandhan.

Doekhie is ervan verzekerd dat Pahlad bij de uitslag van de verkiezingen van mei 2015 lelijk op zijn neus gaat kijken. Hij weet op dit moment dat bij de verkiezingen van 2010 mensen als André  Misiekaba, Rabin Parmessar en Oedai Jarbandhan zich flink hadden ingezet om hun achterban in het district te mobiliseren. Zij werden geadviseerd om strategisch op Pahlad te stemmen. Doekhie zegt dat in het verleden enkele prominenten van de NDP een eigen partij waren gaan vormen. Uiteindelijk kwamen zij terug, omdat zij beseften dat de sterkte van de kandidaat bij de partij was en niet andersom.

Pahlad moet volgens Doekhie komen zeggen wie de corruptelingen zijn en op basis waarvan zij corrupt zijn. Binnen de partij en in Assemblee-verband zou Pahlad nimmer iets hierover hebben gerept. Bovendien zou Pahlad niet over corruptie moeten praten als hij zich bij de VHP aansluit. 'Het is gewoon een drogreden om te gaan. Niemand houdt van corruptie en niemand wil meedoen aan corruptie. Hij moet daarom geen dingen schreeuwen zonder dat hij dat kan bewijzen', aldus Doekhie.

Voor de duidelijkheid, Pahlad heeft gesteld geen lid te worden van de VHP, maar dat hij de partij wil ondersteunen. Verder zou Pahlad beweren lid te zijn van de NDP en ook quorum te zullen blijven verlenen in het parlement. Er kan dan ook geen sprake zijn van een definitieve overloop van de NDP'er naar de VHP. De door hem gecreëerde situatie lijkt er een te zijn van het eten van twee walletjes....om mogelijk toch binnen korte termijn wel die definitieve stap te zetten en om met open armen te worden verwelkomd door VHP-leider Chandrikapersad Santokhi.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Uitspraak in zaak Dino Bouterse laat nog zo'n twee maanden op zich wachten

Geplande zitting bij rechtbank Manhattan vandaag, 6 januari, uitgesteld


Dino Bouterse zal nog zeker een maand of twee moeten wachten voordat vonnis wordt gewezen in de strafzaak die de Amerikaanse Justitie tegen hem heeft aangespannen. Rechter Shira Scheindlin had aanvankelijk vandaag uitspraak willen doen, maar de zitting bij de rechtbank in Manhattan, New York, ging niet door, aldus bericht vanavond, dinsdag 6 januari 2015, de Ware Tijd. 

'De zaak is nog in behandeling. De rechter moet nog uitspraak doen en dat wordt verwacht binnen een maand tot twee maanden. Er zal zeker een veroordeling komen en alleen de hoogte van de straf zal worden bepaald,' schrijft de krant te hebben vernomen van 'een goed ingevoerde bron'. Bouterse zou een gevangenisstraf van minimaal vijftien jaar riskeren, nu hij een gedeeltelijke bekentenis heeft afgelegd in ruil voor strafvermindering.

Hij wordt verdacht van cocaïnesmokkel naar de VS en het hebben willen faciliteren van terroristen van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah in Suriname die van hieruit aanslagen zouden plegen op Amerikaanse doelen in de regio. Naderhand bleken de mannen met wie Dino had onderhandeld geen drugsdealers of vertegenwoordigers van Hezbollah te zijn, maar Amerikaanse undercoveragenten van de Drugs Enforcement Agency, DEA.

Lokale Amerikaanse media en ook het Openbaar Ministerie in New York berichten overigens vandaag met geen letter over het niet doorgaan van de zaak tegen Dino Bouterse vandaag.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Mogelijk Surinaams verdacht persoon IS-sympathisant in Dronten

Onrust in poldergemeente Dronten over gedrag van iemand uit Suriname of Pakistan


Er is in de gemeente Dronten in Dronten het afgelopen jaar in ieder geval éénmaal een officiële melding gedaan omtrent een persoon waarvan het vermoeden bestond dat zijn gedrag nader onderzoek rechtvaardigde, vanwege de vrees voor radicalisering. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland, aldus de lokale zender vandaag, dinsdag 6 januari 2015. Daarnaast heeft één ouder in Swifterbant aangegeven met de burgemeester te willen praten over IS.

De afgelopen dagen ontstond er discussie in de gemeente over dit onderwerp.
Burgemeester Aat de Jonge benadrukte zaterdag dat het om bijna tien jongeren zou gaan. Maar, de moskeeën in Dronten herkennen dat beeld niet en zeiden dat hun leden niets te maken hebben met radicalisering.

Nu blijkt toch dat één van de moskeeën de politie heeft gewezen op een bezoeker die zich verdacht gedroeg. Het zou gaan om iemand uit Pakistan of Suriname. Wat er verder met de meldingen is gebeurd is nog niet duidelijk. Ook is niet duidelijk waarom wordt gesuggereerd dat de verdachte persoon uit Suriname of Pakistan afkomst zou zijn.

Verder laten het Ichthus College, Almere College en Vluchtelingenwerk bij het asielzoekerscentrum in Dronten weten geen signalen te hebben voor mogelijke radicalisering. De collega's van burgemeester De Jonge in Zeewolde en Lelystad zeggen deze signalen niet te hebben gehad. Burgemeester Van der Werff van Noordoostpolder herkent zich in het beeld van Dronten, ook hij heeft signalen ontvangen.

192 Kilo cocaïne uit Suriname gevonden aan boord schip in Linden, Guyana

(Bron foto: Caribbean News Desk/Demerara Waves)
Vondst resultaat samenwerking Guyanese en Surinaamse autoriteiten


Justitiële autoriteiten in Guyana hebben gisteravond laat in de haven van Linden, in het zuidwesten van het land, een grote partij cocaïne aangetroffen aan boord van het op Cyprus geregistreerde schip MV Deltadiep. De vondst was het resultaat van samenwerking tussen Guyanese en Surinaamse autoriteiten, aldus bericht vandaag, dinsdag 6 januari 2015, de Guyanese nieuwswebsite Demerara Waves/Caribbean News Desk

In eerste instantie werd de vondst van 120 kilo cocaïne gemeld, maar een dag later, woensdag 7 januari, bericht onder andere de nieuwswebsite Kaieteur News dat 192 kilo is aangetroffen. Ook blijkt het niet te gaan om het schip MV Delta Diedre, maar om de MV Deltadiep.

(Bron foto: http://newssourcegy.com)

De drugs heeft een geschatte straatwaarde van 10 miljoen Amerikaanse dollar en bevond zich onder een houten vloer in het schip.

James Singh, directeur van het Guyanese Douane Anti-drugs Agentschap (CANU) zegt, dat in totaal honderdtwintig kilo cocaïne is ontdekt verdeeld over 185 pakketten. De kapitein en bemanning van de boot, elf personen, zijn gearresteerd.

Het schip, afkomstig uit Paramaribo waar het was gearriveerd vanuit Nederland, zou in Linden een lading bauxiet aan boord nemen en vervolgens vertrekken naar Spanje, aldus een persbericht van de Guyana Revenue Authority (GRA), de lokale Belastingdienst, vandaag.

'Dit is een belangrijke vangst in de strijd tegen drugs. We zijn heel blij hiermee. Doordat de inlichtingendiensten heel goed hebben samengewerkt hebben we dit resultaat kunnen boeken', aldus Kurshid Sattaur van de GRA.

News Source Guyana bericht woensdag 7 januari, dat bij het onderzoek betrokken rechercheurs denken dat de container naar Guyana is verscheept om de cocaïne te distribueren onder lokale drugsbarons voor hun eigen netwerken. 

(Red. De Surinaamse Krant/GRA/Caribbean News Desk-Demerara Waves/Kaieteur News/News Source Guyana)

Zonne-energie rechtszaken op Curaçao week uitgesteld

(Bron foto)
Rechter voegt de vier zaken samen


De rechtszaken op Curaçao die zijn aangespannen inzake de nieuwe tarieven voor zonne-energie per 1 januari zijn uitgesteld. Dat zegt Hans van der Gulik, general manager van Dynaf Caribbean, vandaag, dinsdag 6 januari 2015, in het Antilliaans Dagblad.

Het beroepschrift van Dutch Durables, Dynaf Caribbean en Watts Up Energy zou vandaag worden behandeld in de rechtbank. Daarnaast diende de Vereniging voor Duurzame Energie een aanvraag voor een bestuursrechtelijke zaak evenals een civielrechtelijk Kort Geding in. Ook deze zaak zou vandaag om twee uur voorkomen.

Van der Gulik laat weten dat zij gisterochtend een brief kregen van de rechter met de mededeling, dat de zaken van de drie zonnepanelenaanbieders en van de Vereniging voor Duurzame Energie zoveel op elkaar lijken, dat de rechter besloot deze samen te voegen.

'De rechter heeft echter nog iets meer tijd nodig om zich in de zaak te verdiepen', aldus Van der Gulik. Hierdoor zal de zaak voorkomen in de week van 12 januari.

De advocaat van de drie aanbieders van zonnepanelen, Wiek Herben van Herben Advocaten, zegt dat hij vandaag contact op zal nemen met de advocaat van de vereniging.

Per 1 januari is een nieuw beleid ingevoerd. Het gaat om een bijstelling van het teruglevertarief naar 33 cent per kWh en het invoeren van een vast maandelijks bedrag voor particulieren van 16 gulden en voor bedrijven van 32 gulden per kWp per maand.

Voorzitter Baasa gezocht door politie

Nicolaas Priesierie verdacht van oplichting

Baasa-vorzitter weet al enige tijd uit handen politie te blijven


Nicolaas Priesierie, voorzitter van de politieke partij Baasa, wordt al enige tijd gezocht door de politie. Hij wordt verdacht van oplichting. De zaak is in handen van de politie van Moengo die bevestigt dat Prisierie wordt gezocht. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname bevestigt eveneens dat Priesierie wordt gezocht als verdachte van oplichting, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 6 januari 2015.

Priesierie zou van meer dan 200 mensen geld hebben ontvangen voor de koop van een terrein te Zinkkampoe te Moengo. Tot op heden kunnen de mensen echter  niet over hun grond beschikken. Priesierie is tot twee keer aangezegd door het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer te stoppen met zijn activiteiten. Benadeelden die al ruim twee jaren van het kastje naar de muur worden gestuurd, zijn al enige tijd geleden naar de politie gestapt en hebben aangifte tegen Priesierie gedaan.

Uit het voorlopige onderzoek van de politie blijkt, dat Priesierie nooit over grond heeft beschikt. Ook zou hij bedragen tussen de Srd 1.500 tot Srd 6.000 hebben gevraagd aan de benadeelden.

In deze zaak zijn inmiddels twee personen uit de directe omgeving van Priesierie gehoord en voorlopig in vrijheid gesteld. Priesierie, die ook was opgeroepen door de politie, is niet verschenen. Al ruim twee weken is hij niet meer in het openbaar gezien.

Op 28 december kreeg de politie informatie dat hij bij zijn woning te Geyersvlijt in Paramaribo was. Nader onderzoek van de politie op dat adres leverde echter niets op. De verdachte wist tot op heden uit handen van de politie te blijven. Naarden bevestigt ook, dat Priesierie inderdaad al een keer is opgespoord in Paramaribo-Noord. Maar, toen is Priesierie volgens Naarden op de vlucht geslagen en wist te ontkomen aan zijn aanhouding en voorgeleiding.

De politie ontving afgelopen weekend informatie dat Priesierie zich gisteren met zijn advocaat zou melden. Maar, alleen de advocaat verschenen. De politie van Moengo rest geen keus dan deze politicus op de opsporingslijst te plaatsen. Volgens Naarden is het verwachtbaar dat Priesierie inderdaad op de officiële opsporingslijst wordt geplaatst.

Priesierie heeft als voorzitter van Baasa in het weekend van 19 december op een NDP-podium te Moengo nog gevraagd naar de zegen van president Desi Bouterse over deze zaak. Bouterse heeft echter tijdens zijn toespraak met geen woord erover gerept. De voorzitter van Baasa, die met zijn partij aansluiting zocht bij de NDP, gaf aan te geloven dat de president voor een oplossing zou zorgen.

Vakbond dreigt met acties bij Aqualectra op Curaçao

Kritiek op wijze waarop met professionals binnen bedrijf wordt omgegaan

'Professionals praten niet, omdat ze door management bedreigd worden'


De vakbond SEU op Curaçao is niet tevreden over de wijze waarop wordt omgegaan met professionals binnen utiliteitsbedrijf Aqualectra en voorspelt, dat de stroomuitval tijdens de jaarwisseling een voorbode was van de toekomst wat betreft water- en stroomdistributie op het eiland.

'Het technisch beleid maakt dat er geen garantie is op de permanente levering van stroom en water voor de gemeenschap. Het beleid wordt namelijk niet vastgesteld op professionele basis maar op basis van willekeur zonder dat er rekening wordt gehouden met de professionals die bij Aqualectra werkzaam zijn. Professionals mogen niet praten, omdat ze door het management worden bedreigd. Tegelijkertijd communiceert het bedrijf bij monde van de pr-medewerker een situatie die niet strookt met de daadwerkelijke technische situatie van het bedrijf', zegt Errold Bishop, voorzitter van SEU, vandaag, dinsdag 6 januari 2015, in het Antilliaans Dagblad.

Volgens Bishop moeten de Raad van Commissarissen en het management uitleggen waarom er geen garantie meer is op stroom en water gedurende belangrijke perioden als de jaarwisseling en het carnaval.

'Als er geen verandering komt dan is de uitval met de jaarwisseling een voorbode van een structurele situatie van de productie van water en stroom. Professionals in het bedrijf willen niet langer hun mond houden, ze willen niet medeschuldig worden aan de situatie die gaat ontstaan. Als het op een confrontatie aankomt dan moet dat maar. We zullen niet langer accepteren dat professionals opzij worden gezet voor buitenstaanders die komen doen wat wij altijd hebben gedaan. We zullen ook niet meer door de knieën gaan voor bedreigingen zoals in brieven van het management wordt geschreven over geheimhouding. Als dat voor de rechter moet, dan gaan we naar de rechter', zegt de SEU.

Bishop zegt verder, dat er in de afgelopen periode bewijzen verzameld zijn die duidelijk maken, dat er gemanipuleerd wordt en zaken in de doofpot worden gestopt. De vakbond roept alle werknemers op om alert te zijn op een oproep tot actie.

Ambassadeur Noorman: Dubbele nationaliteit voor voetballers niet mogelijk

'Verkrijgen Surinaamse nationaliteit betekent verlies Nederlandse nationaliteit'

SVB-voorzitter: 'De ambassadeur moet goed lezen'


De Nederlandse ambassadeur in Suriname, Ernst Noorman, zegt vandaag, 6 januari 2014, in de Ware Tijd dat de Nederlandse wet geen ruimte biedt voor een dubbele nationaliteit voor personen die de Surinaamse nationaliteit krijgen zodat ze voor het Surinaamse nationale voetbalelftal kunnen uitkomen. Het verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit zal verlies van de Nederlandse tot gevolg hebben, aldus Noordman.

Volgens Noorman noemt de Nederlandse wet slechts enkele uitzonderingen die een dubbele nationaliteit toestaan. Zo is dit bijvoorbeeld mogelijk als er sprake is van een huwelijk met iemand met die andere nationaliteit. Maar, in het algemeen geldt dat het vrijwillig aanvaarden van een andere nationaliteit leidt tot het verlies van het Nederlanderschap, aldus de ambassadeur.

'In sommige gevallen zijn de redenen om een andere nationaliteit te krijgen echter zo dwingend, dat je niet meer kan spreken van vrijwillige keuze. In die gevallen kan dan het verlies van de Nederlandse nationaliteit worden voorkomen. Maar, het af en toe spelen van een wedstrijd voor het Surinaamse team kan niet gezien worden als een dwingende reden voor het aannemen van de Surinaamse nationaliteit met behoud van de Nederlandse nationaliteit', aldus Noorman.

John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), laat zich, aldus de krant, niet van de wijs brengen door de uitspraken van Noorman.

'De ambassadeur moet goed lezen. Het gaat er om, dat de voetballers van rechtswege, dus door de president, benoemd worden in een functie en daar is de nationaliteit aan gekoppeld. We hebben ons goed laten informeren, ook mensen van de Nederlandse Immigratie en Naturalisatie Dienst hebben er naar gekeken', beweert Krishnadath.

Vishnudatt (NDP): 'Verklaringen Somohardjo over uit coalitie verwijderen van PL zijn onjuist'

Oud nieuws weer tot 'nieuws' gemaakt


Starnieuws laat vandaag, dinsdag 6 januari 2015, het NDP-Assembleelid Theo Vishnudatt uitgebreid reageren op recente uitlatingen van Pertjajah Luhur-voorzitter (PL) Paul Somohardjo in diverse media over de verwijdering op 14 april 2014 van de PL uit de regeercoalitie. Volgens Somohardjo werd zijn fractie uit de coalitie gegooid vanwege een mislukte coup van de NDP binnen de PL. 
Het gaat dus om een zaak die al uit den treure is besproken in de media sinds 14 april vorig jaar, maar toch nu en dan weer wordt opgerakeld door direct betrokkenen om politiek te kunnen scoren, maar zonder dat er feitelijk enig nieuw nieuws te melden is.

Volgens Vishnudatt gaat Somohardjo hiermee voorbij aan zijn eerste lezing waarin hij beweerde uit de coalitie te zijn gezet, omdat de NDP het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde binnenslepen.

De PL-voorzitter zal volgens Vishnudatt wel hebben aangevoeld dat dit argument politiek-historisch niet valide is en dus geen stand kan houden en dat bovendien met dit argument een loopje wordt genomen met de intelligentie van de samenleving.

Het is, aldus de NDP'er, bekend dat de PL onvoorwaardelijke ondersteuning heeft gegeven aan de electorale meerderheid in De Nationale Assemblee (DNA) bij het kiezen van de president. Voor de PL was destijds een gang naar de Verenigde Volks Vergadering ter verkiezing van de president een kostbare zaak en het geld kon volgens haar nuttiger besteed worden. Heel terecht overigens, volgens Vishnudatt tegenover Starnieuws. De PL laat het vervolgens aan de gekozen president Desi Bouterse over om te beslissen over deelname van PL in de regering. Bouterse besluit om het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, van Onderwijs en Volksontwikkeling en Binnenlandse Zaken toe te vertrouwen aan de PL en brengt daarmee de partij in het machtscentrum.

'Voor charismatische leiders en politieke strategen als Bouterse beginnen de mobilisatie-activiteiten naar de volgende verkiezingen toe al de dag na de uitslag van de verkiezingen, op 26 mei 2010. Indien het waar is wat Somohardjo in zijn eerste lezing beweert, zou Bouterse nooit Binnenlandse Zaken uit handen geven, maar zou hem voor de NDP behouden. Hieruit blijkt dat de bewering van Somohardjo naïef-doorzichtig en klinkklare onzin is', beweert Vishnudat.


Wie dit curieuze artikel, zonder feitelijk enige nieuwswaarde, verder wil lezen kan dat doen op de website van Starnieuws. De lezer zal dan ook kunnen constateren, dat de webredactie van Starnieuws achter vele zinnen zelf uitroeptekens plaatst - terwijl het niet om citaten gaat van de NDP'er - , alsof de webredactie van Starnieuws het eens is met al hetgeen door Vishnudatt wordt gezegd en beweerd.....

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Kinderbijslag over 2014 nog steeds niet uitbetaald

SoZaVo hoopt in eerste kwartaal dit jaar te kunnen betalen

Overheid lijkt niet berekend op explosieve toename Kinderbijslag-aanvragen na verhoging in 2011


Ouders of kinderen die op de Kinderbijslag over 2014 hadden gerekend, zijn bedrogen uitgekomen. Het is het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvestiging (SoZaVo) weer niet gelukt het geld over 2014 uit te betalen, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 6 januari 2015. Het ministerie wil die uitbetaling nu te kunnen verrichten in het eerste kwartaal van dit jaar. 

Gregory Corinde, onderdirecteur Administratieve Diensten van SoZaVo, zegt dat sinds de Kinderbijslag in 2011 van Srd 3 naar Srd 30 is verhoogd, het aantal geregistreerde kinderen explosief is toegenomen.  Het ministerie is sindsdien niet in staat het aantal aanmeldingen in een jaar te verwerken. 

'Wij hebben ook maar negen betaalmeester, terwijl we ook landelijk de uitbetaling doen van de AOV en financiële bijstand van zwakke huishoudens en mensen met een beperking moeten doen', stelt Corinde. Hij zegt verder dat het ministerie gesprekken met banken zal voeren om de financiële transactie van kinderbijslag op zich te nemen waardoor de uitbetaling op tijd plaatsvinden.

Uit cijfers van het Statistisch Jaarboek 2013 van het Algemeen Bureau voor de Statistiek blijkt, dat er 80.000 kinderen zijn geregistreerd voor Kinderbijslag. Dat aantal was in 2010 nog geen 30.000. De meeste uitkeringen, 25.559, vinden in Paramaribo plaats, gevolgd door Wanica waar sprake is van een vervijfvoudiging naar ruim 16.000 kinderen. Deze twee meest dichtbevolkte districten hebben hierdoor Sipaliwini (14.373) van de eerste naar de derde plaats verdreven.

Ook de uitkering van de schoolkledingactie 2014/2015 die in 2014 zou plaatsvinden zal mogelijk in het eerste kwartaal van dit jaar gebeuren. Corinde kon niet zeggen wat de reden is van deze late betaling....

Politie Curaçao zoekt 15-jarig vermist meisje

Christine Estanista niet na familiebezoek aangekomen in internaatDe politie op Curaçao is op zoek naar de vijftienjarige Christine Estanista. Het meisje vertrok afgelopen zaterdag uit het huis van familieleden. Ze pakte de bus richting het internaat Huize Rose Pelletier, maar ze is daar echter niet aangekomen, aldus bericht vandaag, dinsdag 6 januari 2015, Versgeperst.com.


Christine is 1,70 meter lang en heeft een slank postuur. Ze bruin haar, bruine ogen en een donkerbruine huid.

Mocht u meer informatie hebben of weten waar Christine is, neemt u dan contact op met de politie. Dit kan door te bellen naar telefoonnummer 8666226 of 866 6224. U kunt ook naar de politiecentrale bellen (917).

Daniel Hodge nieuwe voorzitter Curaçao Bankers’ Association

Oud-premier is directeur PSB Bank

Hodge wil in nieuwe functie economie 'boost' geven met verschillende projecten


Daniel Hodge is sinds 1 januari 2015 de nieuwe voorzitter van de Curaçao Bankers’ Association (CBA). Dat bevestigt hij vandaag, dinsdag 6 januari 2015, in het Antilliaans Dagblad. Hodge is in het dagelijks leven directeur van de PSB Bank en is ook bekend van zijn premierschap ten tijde van het zogeheten ‘takenkabinet’, dat begin 2013 begon met de bezuinigingsmaatregelen om weer tot een sluitende landsbegroting te komen. 

Hodge hoopt tijdens zijn voorzitterschap van CBA verschillende projecten los te kunnen krijgen die de economie van Curaçao ‘een boost’ kunnen geven. In dit kader is er door de bankiersvereniging ook een taskforce in het leven geroepen, die vanuit het bankwezen gaat proberen een bijdrage te leveren aan het stimuleren van de economie.

'Het gaat erom dat de bancaire sector actief bijdraagt aan de gemeenschap en een gezonde economie en de groei daarvan. De uitdaging waar we nu mee worden geconfronteerd, is dat we de afgelopen jaren amper enige economische groei hebben gehad. In het verleden is een inventarisatie gemaakt van verschillende projecten die een bijdrage kunnen leveren aan de opleving van de economie. Waarom niet zo’n lijstje nemen en kijken naar wat de bottlenecks zijn, waardoor deze projecten gestagneerd zijn en vervolgens gezamenlijk - in samenwerking met andere stakeholders en de regering - proberen een aantal van deze projecten weer op de rails te krijgen?', stelt Hodge.

Hij wil hier met de Curaçao Bankers’ Association een steentje aan bijdragen. 'Door ideeën aan te dragen, te ondersteunen en daar waar het nodig is opbouwende kritiek te leveren', aldus de nieuwe CBA-voorzitter, die Leo Rigaud van SFT Bank in deze rol opvolgt.

Buitenlandse investeerders spelen een grote rol bij de groei van de economie. 'Dit laatste heeft te maken met vertrouwen en ik vrees dat dit nog niet helemaal terug is. Volgens de voorspellingen zullen we ook dit jaar te maken hebben met een vrij magere groei voor wat betreft de economie', aldus Hodge.

Hodge: 'Er is een gezegde in het Nederlands: ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.’ Je kan het vertrouwen van een investeerder snel verliezen, maar om het terug te winnen, dat neemt zijn tijd. Laten we dit samen proberen terug te krijgen. Samen moet het ons lukken.'

Bij de Curaçao Bankers’ Association zijn alle commerciële banken, evenals de PSB Bank en de Centrale Hypotheekbank (CHB), aangesloten. De commerciële banken hebben een publicatieplicht. De PSB, met Hodge als directeur en de overheid als eigenaar, heeft dat niet. PSB verstrekt wel spaarmogelijkheden en (hypotheek)leningen, maar biedt geen rekening-cou-rant.

Aankomsthal luchthaven Hato op Curaçao wordt uitgebreid

(Bron foto: Eigen foto Red. De Surinaamse Krant)
Oude luchthavengebouw wordt gerenoveerd en bij huidige aankomsthal betrokken

Werkzaamheden starten 1e kwartaal dit jaar: kosten nog niet bekendgemaakt


Curaçao Airport Partners (CAP) zal het oude luchthavengebouw ten westen van de huidige vertrekhal gaan renoveren en betrekken bij de huidige aankomsthal. 'Hierdoor zal er veel meer ruimte zijn voor zowel passagiers als medewerkers en bedrijven op de luchthaven', zegt CAP-woordvoerder Diana Martis vandaag, 6 januari 2015, in het Antilliaans Dagblad in reactie op de klachten die binnen zijn gekomen over de urenlange wachttijden bij aankomst op Hato afgelopen weekend, voor de stroom toeristen en passagiers uit onder andere Nederland. 

'Niet dat wij als CAP iets kunnen doen aan de bemanning van de immigratie en douane, maar wij zorgen wel voor de faciliteiten. Daarbij moet ik ook opmerken dat we afgelopen jaar het aantal immigratieplaatsen hebben uitgebreid van 8 naar 12', aldus Martis.

CAP heeft ook een ‘ambassadeur’ in de aankomsthal staan die passagiers met raad en daad bijstaat en probeert problemen op te lossen.

Hoeveel de nieuwe aankomsthal gaat kosten en hoe lang de renovatie gaat duren kan Martis overigens nog niet prijsgeven. Wel dat ermee gestart wordt in het eerste kwartaal van dit jaar.

De nieuwe korpschef van politie, Mauricio Sambo, bevestigt de problemen bij aankomst in het afgelopen weekend, maar betreurt het dat dit allemaal op het conto van de Immigratiedienst geschreven wordt.

'Ten eerste was er sprake van een vertraagde vlucht uit Nederland waardoor er twee vliegtuigen tegelijk aankwamen met nog vier middelgrote vliegtuigen uit andere landen. Een onverwachte samenloop van omstandigheden dus. Daarnaast constateren wij al langer dat de aankomsthal te klein is. Niet alleen loopt het bij de immigratie vast, maar ook bij de bagageaankomst en bij de douane. We juichen de uitbreidingsplannen van CAP dus van harte toe. Ten derde bleek de ‘ambassadeur’ van CAP, die de stroom passagiers vaak in goede banen weet te leiden, op die bewuste dag niet aanwezig. Verder is het op dit moment niet mogelijk voor de immigratie om te differentiëren naar land van herkomst van de vlucht. Er zijn sommige vluchten waarbij de controle specifieker en intensiever is, maar als de passagiers allemaal door elkaar in de rij gaan staan, worden de wachttijden voor iedereen langer. Tot slot is de Immigratiedienst onderbezet, dat is een feit waar we al langer mee te maken hebben.'

Sambo laat ook weten, dat er een onderzoek is gedaan door KPMG naar het functioneren van de Immigratiedienst waaruit gebleken is, dat de verwerkingssnelheid van de immigratiefunctiona rissen in principe goed is....

'Hoofdverdachte 8 decemberproces Bouterse moet voor rechter waarheid vertellen'

'Aankondiging Bouterse over instelling Waarheidscommissie dit jaar, klap in het gezicht nabestaanden'


Desi Bouterse, hoofdverdachte in het 8 decemberproces, heeft nergens anders dan voor de strafrechter de waarheid over deze moorden te vertellen. Niet voor een door hem als president van Suriname geïnitieerde Waarheids- en Verzoeningscommissie. Dat zegt Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de stichting 8 december 1982, vandaag, dinsdag 6 januari 2015, in de Ware Tijd, naar aanleiding van de aankondiging van president Desi Bouterse in zijn nieuwjaarstoespraak,dat dit jaar hard gewerkt zal worden aan de instelling van de Waarheidscommissie. 

Sunil zegt dat de stichting bij haar eis blijft, dat de schorsing van het 8 decemberproces uitgesproken op 11 mei 2012, wordt opgeheven en dat het strafproces wordt voortgezet.

De aankondiging van Bouterse in zijn nieuwjaarsrede in de hoedanigheid van president, noemt Oemrawsingh een 'klap in het gezicht van de nabestaanden'.

Bouterse doet, aldus de stichtingsvoorzitter, alsof hij van de prins geen kwaad weet door te vragen om een onderzoek naar mensenrechtenschendingen in de periode 1975-1992. 'De verdachte president zou toch moeten weten, dat Suriname veroordeeld is voor de mensenrechtenschendingen in Moiwana? Dat er verschillende internationale rapporten verschenen zijn, waaronder het VN-mensenrechtenrapport Wako, waarin duidelijk naar voren komt dat er mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden, waarbij slachtoffers zijn gemarteld en vermoord?'

Daarnaast zou de toenmalige Nederlandse ambassadeur Max Vegelin van Claerbergen hebben gerept over sterke aanwijzingen dat kolonel Hans Valk Bouterse destijds zou hebben geïnstrueerd om de democratisch gekozen regering-Arron met geweld omver te werpen.

Oemrawsingh komt tot slechts één conclusie: 'Bouterse als president wil met deze stijl van politiekvoering de pijn van de nabestaanden misbruiken voor politiek gewin en de rechterlijke macht voor de zoveelste keer een klap in het gezicht geven door het strafproces te dwarsbomen met een amnestiewet en de daaruit voortspruitende Waarheids- en Verzoeningscommissie die nationaal en internationaal op politieke, morele en juridische gronden is verafschuwd en verworpen.'

'Politieke overlopers en gescheld domineren politieke campagnes'

Politicoloog Breeveld spreekt van 'negatieve ontwikkeling'

Breeveld kritisch over rol journalisten die niet te kritisch zouden zijn


De politieke campagnes in aanloop naar de verkiezingen worden gedomineerd door ordinaire scheldkanonnades en overloperij. Dit is een 'negatieve ontwikkeling' aldus politicoloog Hans Breeveld vandaag, dinsdag 6 januari 2015, in de Ware Tijd. Hij reageert op het recente overlopen van NDP-Assembeelid Charles Pahlad naar de VHP. Overigens heeft Pahlad laten weten nog lid te zijn van de NDP en gewoon in het parlement quorum te blijven verlenen en zijn diensten aanbiedt aan de VHP. Er is ook geen sprake van een partijlidmaatschap.

'Verkiezingscampagnes zijn gedegradeerd tot ordinaire collectieve scheldkanonnades en hier en daar overloperijen naar andere partijen. De meeste politici verdienen een dikke onvoldoende daarvoor', zegt Breeveld.

Hij constateert dat partijen en politici minder gefocust zijn op zaken die het volk aangaan. 'De pers moet ook meer kritische vragen gaan stellen over wat een partij concreet gaat uitvoeren, wanneer die zitting gaat nemen in de regering.'

Breeveld typeert het overlopen van Pahlad naar de VHP als een die 'wel de moeite waard is om te bespreken'. 

Hij stelt, dat kritische uitlatingen over de NDP van dominante personen binnen die partij het gevolg zijn van het intern beleid dat wordt gevoerd. Hij verwijst naar toespraken van Jenny Simons en André Misiekaba tijdens de jaarafsluiting van de NDP in partijcentrum Ocer. 'Als we tussen de regels door luisteren is wat beide aangeven, dat meer het volksbelang voorop gesteld moet worden. Je hoort die ondertoon.'

Om geen nadeel daarvan te ondervinden zou de partij, volgens de politicoloog, bij zichzelf te rade moeten gaan.

Ondernemingen komen met tegenvoorstel tariefsverhoging EBS

(Bron foto: Eigen foto Red. De Surinaamse Krant)
Bedrijfsleven hoopt dat 'uiterste maatregelen' uitblijven

Instellingen en bedrijven leggen actiemodellen vast


De bedrijven en instellingen die sinds 1 januari verhoogde stroomtarieven moeten betalen aan de NV Energiebedrijven Suriname, komen met een tegenvoorstel voor de beleidsmakers. Dat is gisteravond besloten tijdens een bijeenkomst bij de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF). Het bedrijfsleven hoopt dat de regering zich zodanig opstelt dat 'uiterste maatregelen' uitblijven, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 6 januari 2015. Maar, waar dat tegenvoorstel uit bestaat wordt niet vermeld...

Op de vergadering waren aanwezig de Algemene Aannemers Vereniging (AAV), de Vereniging Surinaamse Bedrijfsleven (VSB), Suriname Business Development Center en de KKF om zich te buigen over de verhoogde stroomtarieven voor een deel van de verbruikers.

De ondernemingen gaan onderzoeken wat voor gevolgen de tariefsverhoging voor bedrijven en de bedrijfsvoering heeft, aldus KKF-voorzitter Henk Naarendorp. Nagegaan zal worden op welke manier de overheid op andere gedachten gebracht kan worden.

VSB-voorzitter Ferdinand Welzijn vertrouwt erop dat de situatie door dialoog zal worden opgelost. Er zijn ook actiemodellen besproken waarover de voorzitters niet veel los willen laten. 'We willen niet tot het uiterste gaan. Ik kan daar niet veel over vertellen, maar er zijn wel concrete actiemodellen bepaald.'

Er staan 20.000 bedrijven bij de KKF geregistreerd. 600 Bedrijven zijn geselecteerd die zullen een hoger tarief moeten gaan betalen. In sommige gevallen zijn de tarieven met 440 procent verhoogd, zegt Anthony Wong, voorzitter van de AAV.

'De regering moet goed nadenken. Je wil de ondernemers van wie je de inkomsten krijgt niet kapotmaken. Zij zijn de motor van de economie. Die motor moet je niet slaan, je moet het juist koesteren.'

LVV: Import kipdelen dit jaar mogelijk stopgezet

APSS: Import zal stimulans zijn voor boeren

Geen maatregelen voor import hele kip


De import van kipdelen wordt mogelijk dit jaar nog stopgezet. Deskundigen werken aan het formuleren van de voorschriften voor het verbod. Dit zegt de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, vandaag, dinsdag 6 januari 2015, in de Ware Tijd. Voor de invoer van hele kippen zijn geen maatregelen voorzien. 

Suriname importeert kip en kipdelen uit onder meer Brazilië en Amerika. De voorzitter van de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS), Nemchand Kanhai, zegt dat het stoppen van de import van kipdelen een stimulans zal zijn voor de boeren. Hij kijkt er reikhalzend naar uit, omdat de boeren er al jaren op wachten. 

Kanhai zegt verder, dat Suriname nu zelfvoorzienend is. Hij stelt, dat het streven van de kippenfokkers niet is om de import volledig te stoppen, maar om hun concurrentiepositie te verbeteren. De lokale fokkers zijn in staat meer te produceren, aldus de APSS-voorzitter.

De pluimveesector heeft een goed jaar achter de rug. 'We hebben weinig tot bijna geen overschot en ook geen tekort aan kippenvlees gehad. Het was het meest ideale jaar.'

Pompgemaal door Overliggend Waterschap MCP stilgelegd

Waterschap heeft geen brandstof meer voor pomp

Waterpeil Nanizwamp sterk gedaald


Het Overliggend Waterschap MCP (OWMCP - Multi-purpose Corantijn Project) heeft sinds 1 januari alle pompactiviteiten bij het pompgemaal te Wakay stilgelegd. Het waterschap heeft geen brandstof meer om de pompen te laten draaien. Dat zegt Richenel Small, directeur van het waterschap, vanochtend, dinsdag 6 januari 2015, in de Ware Tijd.

Als gevolg hiervan is het waterpeil in de Nanizwamp sterk gedaald waardoor het bevloeien van de rijstarealen via  zwaartekracht niet meer mogelijk is. En dat is een probleem, omdat de rijstboeren het water dringend nodig hebben om de rijst te bemesten.

De secundaire leidingen hebben wel water, 'maar dat is niet voldoende om de arealen via de normale weg te bevloeien', zegt Rakesh Bisamber, rijstboer in de Europolder. Bisamber stelt, dat ook de regens tot nog toe zijn uitgebleven.

Small bevestigt dat het waterpeil in de Nanizwamp aan het zakken is. 'Wij waren genoodzaakt om per eerste van januari de pompen stil te leggen, omdat wij door onze brandstofvoorraad heen waren.'

Volgens de directeur moest de leverancier sinds 25 december brandstof leveren bij het pompgemaal. 'Maar, door onbekende redenen is dat nog niet geleverd.' Hij hoopt dat de brandstof alsnog wordt geleverd, zodat de pompen over enkele dagen weer in werking treden en dat de situatie in de rijstsector zich over enkele dagen normaliseert.

NDP-Assembleelid Cheung spreekt met ABOP- en Pertjajah Luhur-voorzitter

Cheung is zich politiek aan het oriënteren

PL-leider Somohardjo: 'Cheung niet zo happy in NDP'


Het NDP-Assembleelid Noreen Cheung voert oriënterende gesprekken met verschillende politieke partijen. Zij heeft al met Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, gesproken en vandaag had zij, op initiatief van een lid van de Chinese Vereniging, een gesprek met de voorzitter van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, aldus bericht Starnieuws vanochtend, dinsdag 6 januari 2015.

Cheung bevestigt dat zij thuis bij Somohardjo een oriënterende bijeenkomst had. 'Dit betekent geenszins dat ik van de NDP naar Pertjajah Luhur ben overgestapt. Het was een luchtige bijeenkomst. Diverse parlementariërs oriënteren zich over de komende verkiezingen', aldus Cheung.

Somohardjo zegt verrast te zijn geweest door het bezoek. 'Wij hadden geen afspraak gemaakt. Haar komst met enkele personen was ook voor mij een verrassing.' Hij wil niet over de inhoud uitweiden, maar laat wel weten dat het voor hem duidelijk is dat Cheung niet zo happy is in de NDP.

Cheung zegt, dat ze de komende weken met nog meer partijen en politici gesprekken zal voeren. 'Ik ga ook terugkoppelen naar mijn eigen partij. Ik ben me aan het oriënteren over de komende periode. Er is nog geen enkel besluit genomen. Na de gesprekken en onderhoud met mijn eigen partij, zal ik een besluit nemen', aldus de NDP-politica.