zaterdag 10 januari 2015

VHP-leider Santokhi opent nieuw partijcentrum in Nickerie

'Een historisch moment voor heel Suriname'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft vandaag, zaterdag 10 januari 2015, het nieuwe partijcentrum van de VHP in gebruik genomen in het district Nickerie. Het gebouw staat in de Van Pettenpolder en biedt onderdak aan iets meer dan drieduizend mensen. 

'Het is een historisch moment. Niet alleen voor Nickerie, maar voor geheel Suriname, omdat de VHP voor de eerste keer een partijcentrum in eigendom heeft', zei Santokhi, aldus de Ware Tijd Online 's avonds.

Volgens hem zal het centrum multifunctioneel ingezet worden voor onder andere feestactiviteiten. 'Maar, in de komende maanden uitsluitend voor politieke doeleinden', aldus de partijvoorzitter. Naast het gebouw worden ook mogelijkheden gecreëerd voor sportactiviteiten.

Mohan Soedamah, voorzitter van de bouwcommissie, zegt dat de bouwactiviteiten begonnen zijn op 3 juni 2013 met het bouwrijp maken van het terrein. Een maand later werd de eerste steen gelegd door Santokhi.

De voorzitter zei ook, dat met de opening van het centrum een droom van vele oude en nieuwe VHP'ers in vervulling is gegaan. Santokhi sprak dank uit aan elk donateur die bijgedragen heeft tot het realiseren van het partijcentrum. Later op de avond houdt de VHP een politieke manifestatiie.

Vanuit Paramaribo konden geïnteresseerden en vertegenwoordigers van media met een VHP-bus naar het westen meerijden.

Assembleevoorzitter wil graag medewerking Nieuw Suriname voor quorum: coalitie in het nauw gedreven

Jennifer Geerlings-Simons nodigt Nieuw-Suriname Assembleeleden uit voor gesprek

Monorath wil in ruil behandeling wet Dierenbescherming en Advocatenwet op agenda Assemblee


De coalitie in het parlement is door het optreden van de NDP'ers Charles Pahlad en Noreen Cheung dusdanig in het nauw gedreven, dat Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons (NDP) de parlementsleden Harish Monorath en Premdew Lachman van Nieuw Suriname voor maandag  heeft uitgenodigd voor een onderhoud. 

Het hoofddoel van deze bijeenkomst is om steun van beide Assembleeleden te krijgen voor het mogelijk maken van parlementsvergaderingen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 10 januari 2015. Door de opstelling van Pahlad en Cheung kan de coalitie rekenen op de steun van slechts 24 leden (waarvan NDP'er Rashied Doekhie ook nog eens continue afwezig is, omdat die het politieke werk in zijn district Nickerie van meer belang acht) en dat aantal is onvoldoende voor quorum en dus geen meerderheid in het parlement.

Chantagepolitiek door Monorath?
Monorath zegt in een reactie, dat hij en Lachman er bij de voorzitter op zullen aandringen om tenminste de wet Dierenbescherming en de Advocatenwet op de agenda te plaatsen. 'Gebeurt dat niet, dan hoeft de voorzitter niet te rekenen op onze steun. Dit zijn hamerstukken die gauw afgehandeld kunnen worden.'

Ook als de regering de begroting wil laten goedkeuren, zullen Monorath en Lachman als voorwaarde stellen dat die twee wetten geagendeerd worden.

Over de wet Constitutioneel Hof is de parlementariër niet van mening veranderd. Het huidige voorstel kan niet op de goedkeuring van Monorath en Lachman rekenen. Monorath stelt onomwonden dat de regering 'wel onder druk wordt gezet'. 'We leggen haar druk op, omdat zij zich moet houden aan het regeerakkoord en het sociaal contract met het volk. Wij hebben onbevreesd en onbevangen onze bijdrage geleverd als dat moest.'

Verdachte van mensenhandel op vrije voeten

Rechtszaak uitgesteld tot 18 maart voor horen vijf Guyanese slachtoffers


De van mensenhandel, mensensmokkel en illegaal vuurwapenbezit verdachte landbouwer Dipak J. uit Nickerie is gisteren door de rechter voorlopig in vrijheid gesteld. De politie van Nickerie had hem in verzekering gesteld wegens mensenhandel. Hij zou vijf Guyanezen naar Suriname hebben gehaald en ze hebben gedwongen arbeid te verrichten op zijn land.

Op de vorige zitting hadden de advocaten van de verdachte, Frank Truideman en Gregory Sitaram, gesteld het belangrijk te achten om de vijf slachtoffers te horen, omdat zij verklaringen tegen hun cliënt hebben afgelegd.

De verdachte ontkent dat hij iets te maken heeft met mensensmokkel en -handel. Voor waarheidsvinding vinden de twee advocaten het belangrijk om de slachtoffers zelf te horen in de rechtbank. De rechter heeft het Openbaar Ministerie twee maanden de ruimte gegeven om de slachtoffers op te sporen, zodat zij gehoord kunnen worden, aldus bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 10 januari 2015.

De rechter overwoog het belang van beide partijen en besloot de verdachte voorlopig in vrijheid te stellen. Op 18 maart zal deze zaak verder in Nickerie behandeld worden.

Deze zaak kwam aan het rollen nadat de mannen kans hadden gezien om te vluchten en aangifte te doen bij de politie in Nickerie. De slachtoffers werden vervolgens met hulp van de Guyanese autoriteiten overgebracht naar Guyana.

Centraal meldpunt huiselijk geweld gewenst op Curaçao

Aantal gevallen huiselijk geweld tussen 2010 en 2014 verdrievoudigd 

Diverse instanties verzamelen cijfers op diverse manieren 


Een centraal registratiesysteem om een goed beeld te krijgen van het aantal meldingen van huiselijk geweld op Curaçao blijkt hard nodig. Het is dan ook één van de vele aanbevelingen die gedaan worden in het 'Nationaal Plan ter Bestrijding van Geweld tegen kinderen/jongeren en Huiselijk en relationeel geweld’. Dit bericht Amigoe zaterdag 10 januari 2015.

Het concept daarvan werd in november vorig jaar aangeboden aan de huidige minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Ruthmilda Larmonie-Cecilia.

Uit jaarverslagen van de Stichting Slachtofferhulp Curaçao (SSHC) blijkt, dat in 2010 158 personen zich bij de stichting meldden vanwege relationeel geweld. In 2011 waren het 123 personen. In 2012 waren het er 339 en in 2013 423. Dat betekent bijna een verdriedubbeling ten opzichte van 2010. Toch is het volgens de bij landsbesluit ingestelde commissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van meer dan tien vrouwenorganisaties, nog niet duidelijk of deze stijging vanaf 2012 een reële stijging is van het aantal gevallen of dat in de laatste jaren meer mensen de weg hebben gevonden naar de instanties waar ze zich kunnen melden.

Er zijn ook cijfers die door andere instanties worden bijgehouden, zoals de politie, de stichting Sentro pa Desaroyo di Dama (SEDA), het voormalige Bureau Vrouwenzaken, die van het onderzoek Straker/Tomsjansen in de gevangenis, cijfers van het Centraal Meldpunt Kindermishandeling van de Voogdijraad, van de stichting Kinderbescherming Curaçao en van Unicef.

Aangezien al deze cijfers op een andere manier worden verzameld, is er geen eenduidigheid. Hierdoor is het bijna onmogelijk om ze met elkaar te vergelijken om een goed beeld te krijgen van geweld tegen kinderen en huiselijk/relationeel geweld op Curaçao.

Omdat het een concept-rapport is, moeten verschillende juridisch adviseurs en organen zich hier eerst over buigen, voor het geaccordeerd kan worden door de Raad van Ministers en de Staten. De implementatie van het rapport zal dus nog wel een poosje op zich laten wachten. Alle aanbevelingen uit dit Nationaal Plan, dus ook die van het centraal registratiesysteem, zullen bekostigd moeten worden door het ministerie van SOAW.

Recherche Curaçao wil zoon oud-minister Trinidad horen: reden onduidelijk

Oud-minister Trinidad verrast over handelen recherche.
Trinidad heeft geen vertrouwen meer in onderzoek moord Wiels

'Het lijkt alsof iedereen de moord is vergeten'


Twee agenten van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) op Curaçao zijn gisterochtend naar de woning van de voormalig minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening voor Pueblo Soberano (PS) , Carlos Trinidad, gegaan op zoek naar zijn zoon Colin. Zij willen van hem weten of hij nummer 14 stond op de kandidatenlijst van PS bij de vorige verkiezingen. Volgens Trinidad heeft deze actie te maken met zijn uitlatingen vorige week op de radio over de moord op Helmin Wiels en hij bestempelt het als intimidatie, aldus de krant Amigoe vandaag, zaterdag 10 januari 2015.
 
De ex-minister zegt, dat de agenten een nummer hebben achtergelaten, zodat Colin contact met hen kon opnemen. 'Hij gaat niet bellen. Het is voor mij een raadsel hoe het mogelijk is dat het RST na twintig maanden het antwoord op deze vraag nog steeds niet weet. Nog erger, dat zij de moeite hebben genomen om vanochtend naar mijn huis te komen om dát aan mijn zoon te vragen', zegt Trinidad.

Voor hem is dit nog opmerkelijker gezien het feit, dat het bezoek een week komt nadat hij publiekelijk heeft gezegd er geen vertrouwen meer in te hebben dat de moord op Helmin Wiels opgelost zal worden. 'Het is moeilijk te begrijpen hoe het mogelijk is dat Navarro (de minister van Justitie) vanaf het begin al zei, dat de politie weet wie achter deze moord zit, terwijl die ruim twee jaar later nog steeds niet is opgelost. Zij hebben mij noch mijn zoon ooit iets gevraagd hierover. Wij zijn nooit benaderd door de autoriteiten en nu dat ik mijn mond heb opengetrokken wel?'

De oud-bewindsman heeft geen vertrouwen meer in het onderzoek en benadrukt dat, als het RST het nodig vindt om zijn zoon te horen na zijn uitlatingen, zij dan een arrestatiebevel mogen uitvaardigen. 'Of weten zij helemaal niet wie achter de moord zit of wíllen zij dat simpelweg niet bekendmaken. Dus ik zit niet meer te wachten op een oplossing van de zaak. Ta basta awor', aldus Trinidad.

De ex-BPD-minister betreurt het verder dat niemand, ook de Statenleden niet, nog over de moord op Wiels praat. 'Het is helemaal stil op het eiland wat dat betreft. Niemand die iets zegt. Het lijkt alsof iedereen de moord is vergeten. Nou, ik niet, en als dat genoeg reden is om te proberen om mij te intimideren, zo zal het zijn. Sowieso kan niemand mij intimideren', stelt Trinidad.

Het Openbaar Ministerie wil niet reageren. Het is dus onduidelijk wat de precieze reden is om Colin Trinidad te horen. 'Wij geven geen informatie over het onderzoek Maximus', herhaalde Guillano Schoop, belast met woordvoering over de zaken Magnus en Maximus, desgevraagd, aldus de krant.

'Verstand gebruiken!'


Verstand gebruiken!

Dat het zo hoort, weten wij wel,
als je bij iemand op bezoek wilt komen,
je klopt op de deur of je roept bij de poort;
maar er lopen sujetten rond, weten wij ook,
die op andere wijzen binnenkomen.

Ben je het niet eens met een journalist,
over wat ie over jou schreef of zei,
vraag je om een rectificatie of stap je naar de rechter;
maar journalisten horen ook beschaafd te zijn
én tactisch: niet iedere boze doet ‘t via de rechter!
 
Alphons Levens,
10 januari 2015.

SLM hoopt dit jaar weer rechtstreeks te kunnen vliegen op Miami in Florida, VS

J.A. Pengelluchthaven voldoet in 2015 aan veiligheidseisen VS


De Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven (JAP) zal dit jaar veilig genoeg zijn om rechtstreekse vluchten naar de Verenigde Staten te mogen uitvoeren. De laatste hand wordt gelegd aan de tien kilometer lange omrastering van het complex en binnenkort wordt de juiste bagagescan besteld. Dat meldt vandaag, 10 januari 2015, de Ware Tijd.

'De kans is groot dat de eerste hernieuwde rechtstreekse vlucht van de SLM tussen Zanderij en Miami dit jaar nog zal plaatsvinden', zegt Gerard Brunings, voorzitter van de Raad van Commissarissen van het staatsbedrijf.

Het wordt de eerste keer sinds ongeveer 15 jaar dat rechtstreeks op Miami zal worden gevlogen. De burgerluchtvaartautoriteiten van de VS hadden de SLM gedegradeerd van de hoogste categorie van vliegmaatschappijen met toestemming om rechtstreeks op zijn grondgebied te mogen vliegen vanwege aangescherpte veiligheidsmaatregelen. Toen ging het nog om minimale aanpassingen die snel gepleegd werden. De terreuraanvallen op Amerika op 11 september 2001 leidden er echter toe, dat de VS strengere veiligheidseisen ging stellen voor luchthavens.

'Hoewel de SLM al jaren weer voldoet aan alle eisen, moest er een inhaalslag worden gepleegd op de JAP-luchthaven', aldus Brunings.

Momenteel heeft de SLM drie Boeing 737-300 toestellen om regionale vluchten te onderhouden. Het ligt in de bedoeling om een vierde toestel aan te schaffen met een groter bereik om de route Paramaribo-Miami te onderhouden.

'Deze inspanningen zijn de moeite waard om Suriname daadwerkelijk als hub te laten functioneren voor passagiers tussen Noord- en Zuid-Amerika. Daarnaast wordt Suriname aantrekkelijker voor de Amerikaanse toerist die het land sneller zal kunnen bereiken', stelt Brunings.

Kankantrie ontvangt 1e Werner Duttenhofer Sranan Poku Award

(Bron foto: Jason Lesyner/de Ware Tijd)
Directeur Duttenhofer jr. van Radio 10 reikt prijs uit


De eerste Werner Duttenhofer Sranan Poku Award is vanochtend, zaterdag 10 januari 2015, in de studio van Radio 10 uitgereikt aan de band Kankantrie. Radio 10-directeur Werner Duttenhofer jr., die de award heeft uitgereikt, is van mening dat de band dit heeft verdiend, omdat het als Surinaamse groep het best heeft gescoord op de Surinaamse radio het afgelopen jaar, aldus bericht de Ware Tijd.

In 2014 scoorde de band twee nummer-1 hits met 'Niks aan de hand' en 'Soso tu sma'. Beide songs eindigend in de top vijf van de jaarhitparade van Radio 10, de 'Ultimate Magic 20'. Soso tu sma stond zeven weken onafgebroken op de eerste plek van de wekelijkse hitparade, de Magic 10. In de Ultimate Magic 20 eindige de song op plek 2.

In de uitzending van 'Negentig seconden', waar voorzanger Eric Meilisse de prijs in ontvangst nam, sprak hij zijn dank uit namens de band. 'Namens Kankantrie bedank ik de fans voor de support en het meewerken aan ons succes.'

Hij zei heel trots te zijn de prijs te hebben ontvangen. 'We zouden allemaal een stuk van dit geschenk willen meenemen naar ons graf.'

'Deze award is een stimulans voor de andere artiesten om goede muziek te maken en op de hitlijst te eindigen', aldus Duttenhofer jr.

De award is een eerbetoon aan de oprichter en oud-directeur van Radio 10. Werner Duttenhofer sr. hield niet alleen van Surinaamse muziek, maar heeft gedurende zijn leven ook Surinaamse muziek geproduceerd.

UTS op Curaçao heeft verlieslijdende Surinaamse dochter Uniqa verkocht

Naam koper wordt nog niet bekendgemaakt

Minister Pinas in Suriname zou over verkoop in kennis zijn gesteld


UTS-directeur Paul de Geus bevestigt vandaag, zaterdag 10 januari 2015, in het Antilliaans Dagblad, dat de Surinaamse dochtermaatschappij Uniqa is verkocht. Uniqa is een dochteronderneming van telecombedrijf UTS op Curaçao die al jaren verliezen lijdt. 

De directeur laat weten, dat in verband met de ‘non-disclosure agreement’ is overeengekomen dat de naam van de koper vooralsnog niet bekend zal worden gemaakt. De Geus verduidelijkt dat dit het geval is zolang er nog moet worden voldaan aan enkele condities. Hij verwacht dat dit proces één tot enkele maanden zal duren.

Uniqa werd in 2007 opgericht als een joint venture tussen UTS en het Surinaamse telecombedrijf IntelSur. Het valt onder de holding UTS Suriname, maar de vergunning zit in IntelSur.

Minister van Transport, Communicatie en Toerisme van Suriname Falisie Jozef Pinas is volgens De Geus geïnformeerd over de verkoop. De minister heeft volgens hem schriftelijk laten weten ermee in te stemmen, omdat hij grote waarde hecht aan het behoud van de werkgelegenheid van het personeel. Het zou daarbij gaan om ongeveer zestig werknemers.

UTS maakte afgelopen jaar bekend 29 miljoen gulden verlies te hebben geleden in 2013. Dat zou zijn veroorzaakt door de verliezen bij de Surinaamse dochter Uniqa en de dochter op St. Kitts & Nevis. Zonder die dochters zou er 4,7 miljoen gulden winst zijn gemaakt.

Al sinds 2012 wil UTS beide dochters verkopen. In december stelde Statenlid Sherwin Leonora (PS) nog vragen over de verkoop van Uniqa. Leonora stelde in de vergadering vernomen te hebben dat de Surinaamse tak van UTS verkocht wordt voor een bedrag van 5 miljoen dollar, terwijl UTS er 80 miljoen dollar in geïnvesteerd heeft

Archieven Henck Arron vanaf begin februari openbaar

Weduwe Netty Arron-Leeuwin: 'Ik hoop dat zij bijdragen aan informatie over onze natie'


Het Nationaal Archief Suriname (NAS) stelt begin februari de archieven van wijlen Henck Arron openbaar voor het publiek. Weduwe Antoinette (Netty) Arron-Leeuwin heeft deze gisteravond, voorafgaand aan de boekpresentatie 'Man van het Moment, een politieke biografie van Henck Arron' door auteur Peter Meel, symbolisch in een doos overhandigd aan nationale archivaris Rita Tjin Fooh-Hardjomohamad. 'Ik hoop van harte dat deze politieke nalatenschap een steentje mag bijdragen aan de informatie over het reilen en zeilen van onze natie', zei ze na de overhandiging.

De collectie bestaat uit onder andere uit brieven, notulen, verklaringen, documenten, notities, rapporten en beeldmateriaal (foto’s en video’s).

'Het is voor de Surinaamse natie ter beschikking', zei Arron-Leeuwin

'Het afgestane archiefmateriaal beslaat een periode van iets voor 1975 tot aan Arron zijn overlijden in 2000', zegt Tjin Fooh vandaag, zaterdag 10 januari 2015, op Starnieuws.

Er liggen ook persoonlijke brieven tussen die het NAS vooralsnog niet zal openbaren. Het overige materiaal wordt momenteel verder geïnventariseerd. 'Het is een hele grote aanwinst voor Suriname en het Nationaal Archief. Veel studenten zijn op zoek naar informatie over de periode in de jaren tachtig. Zijn informatie rond het Topberaad en de militaire periode.'

Arron-Leeuwin rekent erop, dat het archiefmateriaal en de biografie zullen bijdragen om Henck Arron en zijn politiek denken en handelen beter te begrijpen en hopelijk te waarderen. 'Vooral tegen de achtergrond van het Suriname van toen.'

Man (83) doodgereden in centrum Paramaribo

Automobilist rijdt door, maar meldt zich later alsnog bij politie


De 83-jarige Walther Pinas is vanochtend, zaterdag 10 januari 2015, rond half zes op de hoek van de Johan Adolf Pengelstraat en de Anton de Komstraat in Paramaribo, terwijl hij overstak, doodgereden door een auto, aldus bericht de Ware Tijd.

Het slachtoffer werd enkele meters meegesleurd door de auto en overleed ter plekke.

Politiewoordvoerder inspecteur Humphrey Naarden heeft tegenover Starnieuws verklaard, dat de bestuurder iets verder stopte en is weggerend. De man, Randy P. (22), heeft zich rond tien uur 's morgens alsnog bij de politie gemeld.

Randy P. bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij is hangende het onderzoek in verzekering gesteld, aldus Naarden. De politie heeft aanwijzingen, dat de verdachte niet alleen in de auto zat.

Verkoold lichaam vrouw gevonden in uitgebrande auto

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Politie gaat uit van een misdrijf


Brandweerlieden vonden vanochtend, zaterdag 10 januari 2015, na het blussen van een auto, in een zijstraat van het zandgedeelte van de Jozef Israëlstraat in Paramaribo Noord een verkoold lichaam aan.

Woordvoerder Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname, die zich ter plaatse heeft georiënteerd, laat via Starnieuws weten dat het gaat om het lichaam van een vrouw en dat alle speciale afdelingen van het korps zijn ingezet bij het onderzoek. De afdelingen Kapitale Delicten, Forensische Opsporing en de recherche zijn bezig met het onderzoek.

In de straat waar de auto werd aangetroffen, zijn weinig huizen. Aangezien het verkoolde lijk op de achterbank werd ontdekt en op basis van andere aanwijzingen, gaat de politie uit van een misdrijf. Er is een buurtonderzoek ingesteld.


Starnieuws: Moeizame gesprekken over samenwerking op niveau parlement samenwerkende partijen

Enkele partijen zouden zich niet in voorstellen kunnen vinden

Eerste scheurtjes in verbond samenwerkende partijen


De gesprekken over samenwerking op Assembleeniveau tussen de zeven samenwerkende partijen verlopen volgens Starnieuws moeizaam. Langdurige besprekingen donderdagavond en gisteren in kleiner verband, hebben nog niet geleid tot een overeenkomst. Starnieuws schrijft vandaag, zaterdag 10 januari 2015, te hebben vernomen, dat het met name de SPA, DA91, KTPI en BEP zijn die zich nog niet kunnen vinden in gedane voorstellen.

Op VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi na, die in Wanica woont, moeten de zes andere partijleiders in Paramaribo nog worden gekandideerd. Het liefst zien de kleinere partijen dat alle voorzitters achter elkaar op de lijst in Paramaribo worden geplaatst. Hiertegen protesteren vooral de NPS en de VHP. Bij de verdeling van de posities willen deze partijen, dat de grootte van de partij meetelt om te bepalen wie welke positie krijgt, aldus de nieuwswebsite.

De voorzitters van de kleinere partijen vinden dat kwaliteit meetelt. Zij vinden het niet correct, dat boven hen anderen geplaatst worden die op een lager niveau functioneren.

Tussen de VHP, NPS en de PL is overeenstemming.

Willy Soemita, voorzitter van de KTPI, die in het buitenland verblijft, komt dit weekend terug.

Ook met de BEP zouden er nog knelpunten zijn over de positionering, vooral in het district Sipaliwini. Op regionaal niveau hebben de VHP, NPS, SPA, DA91, PL, KTPI en BEP wel overeenstemming om samen de verkiezingen in te gaan.

Er wordt rekening mee gehouden, dat er geen akkoord wordt bereikt met alle partijen over het samengaan op het niveau van De Nationale Assemblee.

Jongen (17) onderweg naar poli overleden

Jongen thuis onwel geworden


Een zeventienjarige jongen is gisteravond rond half acht op weg aar een polikliniek aan de Nieuw Weergevonden in Paramaribo overleden, zo bericht vandaag, zaterdag 10 januari 2015, de Ware Tijd.

Een buurtbewoner beweert, dat de jongen zich thuis onwel voelde. Hij begon over te geven waarna hij naar de poli werd gebracht. Toen het voertuig daar arriveerde bleek dat de jongen was overledenn. Een arts van de poli stelde de dood vast.
De afdeling forensische opsporing van het Korps Politie Suriname werd gealarmeerd voor nader onderzoek. Het lichaam werd dan ook in beslag genomen om de doodsoorzaak vast te stellen. 
De politie van ressort Santodorp heeft de zaak in onderzoek.

AdeKUS cancelt plotseling 'Week van de Internationale Betrekkingen'

Reden voor afblazen activiteit is onduidelijk

Universiteitsbestuur niet op de hoogte van reden....


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) heeft haar geplande ‘Week van de Internationale Betrekkingen’ plotseling afgeblazen. Vijf in Suriname residerende ambassadeurs zouden komende maandag, dinsdag en woensdag als gastsprekers en panel fungeren in de University Guesthouse, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 10 januari 2015.

Volgens voorzitter Ryan Sidin van het universiteitsbestuur moeten er nog organisatorische zaken in orde gemaakt moeten worden, waardoor het noodzakelijk is de activiteit uit te stellen.

Sharif Abdulrahman, richtingscoördinator van de studierichting Public Administration, die belast is met de organisatie van de week, zegt niet op de hoogte te zijn van de reden voor het afblazen.

Volgens een student, die niet bij naam genoemd wenst te worden, zijn alle voorbereidingen op schema. 'Je kan niet op het laatste moment zo'n groot evenement totaal afblazen. De residerende ambassadeurs van Frankrijk, Nederland, Amerika en Argentinië, de voorzitter van De Nationale Assemblee en een vertegenwoordiger van UNDP (het Ontwikkelings Programma van de VN) zijn tijdig uitgenodigd', aldus de student.

Sidin zegt, dat de activiteit voorlopig 'on hold' is gezet. Vertegenwoordigers van de universiteit zullen maandag met elkaar in overleg treden om tot een oplossing te komen.

Oud-waarnemend directeur EBS: Verhoging stroomtarieven 'op geen enkele wijze te verantwoorden'

Chiragally roept samenleving op om in protest te komen


De aangekondigde verhoging van de stroomtarieven door de NV Energiebedrijven Suriname (ENS) met vierhonderdvijftig procent 'is op geen enkele wijze te verantwoorden'. Dat beweert althans Oemar Chiragally, voormalig waarnemend-directeur bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS), in een gisteren, vrijdag 9 januari 2015, uitgebracht eigen persbericht. 

Hij roept de bevolking op tegen de tariefaanpassing te protesteren. 'Elke verhoging op de voornoemde tarieven is een aanslag op de schaarse budgetten van bedrijven en organisaties. Ook voor de huishoudens zal deze aanpassing een extra belasting betekenen', zegt hij.

Chiragally stelt in 2009m op basis van de toen geldende wisselkoers en brandstofprijs, voorstellen over aanpassing van de stroomtarieven aan toenmalig president Ronald Venetiaan te hebben gepresenteerd. De wisselkoers was toen Srd 2,80 voor de Amerikaanse dollar en de brandstofprijs was 80 Amerikaanse dollar per vat.

Toen werd voorgesteld het commercieel en industrieel tarief met 34 procent te verhogen en het tarief voor huishoudens met 44 procent.

'De huidige brandstofprijs is 45 Amerikaanse dollar per vat. Op basis van deze prijzen bestaat er geen reden om een hoger stroomtarief door te voeren', aldus Chiragally. Hij pleit ervoor de destijds door hem voorgestelde tariefswijzigingen door te voeren.

Chiragally schrijft verder,dat de afgelopen vijf jaren de lonen bij de EBS niet met 450 procent zijn verhoogd en de aanschafprijs voor generatoren ook niet is veranderd. De prijs bedraagt, aldus de oud-directeur, een miljoen Amerikaanse dollar per megawatt opwekvermogen.

Chiraggaly plaats grote vraagtekens bij mededelingen die de EBS-leiding de afgelopen periode in de media heeft gedaan.

'De Srd 750 miljoen subsidie die door de huidige leiding van de EBS wordt genoemd kan in de bedrijfsvoering van de EBS niet eens geabsorbeerd worden. Mijn vermoeden is, dat grote delen van deze extra inkomsten geïnvesteerd zullen worden in gebieden waarbij controle haast onmogelijk is, onder andere in het binnenland.'

De door Chiragally in 2009 gedane voorstellen aan de toenmalige regering:

Mega Combinatie maandag bijeen in Assemblee voor overleg

Ook Pahlad en Cheung uitgenodigd voor overleg


De fractie van de Mega Combinatie zal maandag in De Nationale Assemblee bijeenkomen om overleg te plegen. Dit zegt fractieleider Ricardo Panka vandaag, zaterdag 10 januari 2015, op Starnieuws. Hij stelt, dat alle fractieleden uitgenodigd zullen worden voor deze bijeenkomst, dus ook Charles Pahlad, die inmiddels zijn steun heeft toegezegd aan de VHP, en Noreen Cheung die in gesprek is met diverse politieke partijen waaronder de Pertjajah Luhur en de ABOP. Beide parlementsleden beweren ondanks hun intensieve contacten met andere partijen 'gewoon' lid te blijven van de NDP.

Panka zegt, dat de fractie maandag om twaalf uur bijeenkomt om de ontstane politieke situatie en de werkzaamheden te bespreken.

Daarna zal de coalitie om twee uur vergaderen in De Nationale Assemblee. Daar zal de verder te volgen strategie worden besproken. Nagegaan zal worden hoe onder andere de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken kan worden behandeld.

Voor de organisatie van de verkiezingen is Srd 80 miljoen opgebracht, maar dat kan niet worden uitgegeven, omdat het niet voorkwam op de begroting van 2014.


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)