zondag 11 januari 2015

NTR/Caribisch Netwerk: Ongezuiverd rioolwater op Curaçao maakt mens en dier ziek

Ongezuiverd rioolwater stroomt oceaan in bij Playa Kanoa.
Onveilig rioolwater stroomt op Curaçao de oceaan in

Mens en dier kunnen in aanraking komen met stinkpoelen vol rioolafval op eiland


Op Curaçao loopt op veel plekken ongezuiverd rioolwater de oceaan in. Er zijn ook op diverse plaatsen op het eiland stinkpoelen waar mensen en dieren in aanraking kunnen komen met rioolafval.  Bij Boka Santu Pretu ten westen van Playa Kanoa hangt een sterke rioollucht. Op de zandweg er naar toe stroomt stinkend water over de weg. Het sijpelt uiteindelijk door de kalkrotsen en verdwijnt in zee. Dat bericht Michelle da Costa Gomez gisteren, 10 januari 2015, op de nieuwswebsite van de NTR/Caribisch Netwerk.


'Waar huizen of appartementen zijn gebouwd op kalkgesteente, is het wegvloeien van afvalwater vaak slecht geregeld', zegt geoloog Leon Pors van Curaçao Footprint Foundation. 'Een septic tank is beter dan een beerput, maar het water dat hieruit komt bevat nog steeds hoge concentraties aan nitraten, fosfaten en bacteriën. En afvalwater uit een beerput sijpelt door de poreuze kalk het zeewater in.'

Pijp met rioolwater bij Tera Kòrá. (Bron foto's: Michelle da Costa Gomez)
Er zijn drie waterzuiveringsinstallaties aangelegd op Curaçao, te weten bij Kwartier, Klein Hofje en op de vlakte van Hato ter hoogte van Tera Kòrá. Alleen de installatie bij Kwartier werkt naar verluidt naar behoren, aldus NTR/Caribisch Netwerk.

De installatie op Tera Kòrá is geheel buiten werking. De oorspronkelijke toevoerpijp van rioolwater naar de verwerkingsbakken is kapot. Het afvalwater komt er als een waterval uit en loopt over de kalkrotsen naar een drabbig meertje. Het gebied stinkt naar rioolwater. Het afvalwater sijpelt uiteindelijk door in zee.

Waterzuiveringsinstallatie Klein Hofje is nauwelijks actief. In het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) is een plan voor de verbetering van Klein Hofje opgenomen met een budget van 8 miljoen gulden. Het totale renovatieproject zou 27 miljoen moeten kosten. In het plan van het SEI staat dat de overige 19 miljoen via commerciële leningen verkregen moet worden. Op dit moment loost ook deze waterzuiveringsinstallatie op bijna dagelijkse basis ongezuiverd rioolwater in de Piscaderabaai.

Navraag bij verschillende ambtenaren die bij de installatie betrokken zijn levert geen concreet antwoord op de vraag hoe het staat met de uitvoering van het project. Minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur is tot nu toe niet bereikbaar voor commentaar over de projecten.


Eind augustus ontstond ophef toen een rapport uitlekte waarin wordt vermeld, dat bij de voormalige vuilstortplaats Shut dagelijks 300.000 liter aan ongezuiverd rioolwater en andere stoffen de zee in werd gegooid. De minister gaf opdracht Shut af te sluiten, maar opende deze weer nadat chauffeurs van afvalwatertrucks protesteerden.

Het werd al snel duidelijk dat rioolwaterlozing op verschillende andere plekken op het eiland een probleem zijn. Naast het lozen vanuit trucks lopen op meerdere plekken rioolpijpen de zee in. Op deze manier komt het afvalwater van hele wijken als Brievengat uiteindelijk ongezuiverd in zee. Aan de noordkust, ten westen van Playa Kanoa en ten noorden van Brievengat, zijn er twee lozingslocaties.

De chemische en organische bestandsdelen in de lozingen tasten het leven in zee aan. De menselijke uitwerpselen zijn schadelijk voor de vis en het koraal. De 'Black Band Disease' waar een deel van het Curaçaose koraal mee is aangetast, blijkt veroorzaakt te worden door bacteriën uit menselijk afval. De zwemwaterkwaliteit is hierdoor aan de hele zuidkust van slechte kwaliteit.

Volgens de minister is het de bedoeling dat Shut in februari weer wordt afgesloten. Of Klein Hofje dan klaar is om de afval op te vangen is onduidelijk.

Dagblad Suriname: NDP helpt vooral VHP'ers aan overheidsbanen

NDP'ers zouden zeer ontevreden zijn en voorspellen slechte verkiezingsuitslag


De webeditie van het Dagblad Suriname meldt vandaag, zondag 11 januari 2015, dat de krant 'informatie heeft  bereikt', dat de huidige regering voor het overgrote deel VHP’ers in overheidsdienst heeft geaccommodeerd. Dit zou zich vooral hebben voorgedaan te Calcutta in het district Saramacca. 

NDP’ers zijn bijzonder ontevreden, aldus de krant. Zij kunnen zich niet indenken dat juist de personen die de NDP vijf jaren geleden hebben bestreden, beloond worden met een baan binnen de overheidsdienst. NDP’ers die tientallen jaren reikhalzend zitten uit te kijken naar een baan, zijn in de kou gelaten.

De nodige bescheiden moesten afgegeven worden aan de raadsadviseur van de president, Jules Wijdenbosch, op het Kabinet van de President.

De NDP’ers voorspellen dat het beslist niet mooi zal zijn voor de NDP bij de komende verkiezingen. Met de aanstelling van Wijdenbosch zijn de plooien tussen de verschillende NDP-groeperingen beslist niet gladgestreken, zo schrijft het Dagblad Suriname.

Baby gedood door stroomstoot

Baby van 10 maanden speelt met elektriciteitskabel

Jongetje alleen thuis met 10-jarige zus


De tien maanden oude Rucherno Aloeboetoe is gistermiddag te Paranam overleden aan de gevolgen van een stroomstoot. De baby kwam thuis tegen een laaghangende kabel aan die onder stroom zat, aldus bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 11 januari 2015.

Op het fatale moment was Rucherno alleen thuis met zijn tienjarige zus. Nadat hij in contact kwam met de kabel, riep zijn zus de hulp in van de buren. Volgens de interneteditie van het Dagblad Suriname was de baby op een onbewaakt moment met de kabel gaan spelen.

Een ingeschakelde arts stelde vast dat de baby was overleden.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is het lichaam van Rucherno door de politie afgestaan aan de nabestaanden.

Amsterdamse politicologe Natascha Adama verzoekt Internationaal Strafhof onderzoek naar mensenrechtenschendingen sinds 1980 in Suriname

Charlie Hebdo en 'Je Suis Charlie' centraal in 'Welgeinformeerd' van Radio Tamara, Amsterdam

Adama wil ook uitspraak over gewijzigde Amnestiewet


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara stond vanavond, zondag 11 januari 2015, in het eerste uur van half zeven tot half acht (Nederlandse tijd), volledig in teken van de aanslag op 7 januari op journalisten en cartoonisten van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.


De aanslag op de redactie van het satirische Franse weekblad wordt gezien als een aanslag op de Westerse wereld en manier van leven. De vrijheid van meningsuiting is een 'hoeksteen van de Westerse beschaving'.
In de ogen fundamentalistische moslims is kritiek op de islam onaanvaardbaar. De terroristen riepen dat zij 'Mohamed hebben gewroken'. Is er een culturele oorlog gaande tussen het Westen en de islam? Mag je polariseren en provoceren met een beroep op de vrije meningsuiting of moet je zelfcensuur toepassen om moslims in hun waarde te laten? De optredens van de Franse komiek Dieudonne M'Bala M'Bala, een moslim, werden op last van de rechter verboden. De optredens waren antisemitisch, vond de rechter en met hem talloze Fransen inclusief de Franse regering. Meten met twee maten? Is er sprake van hypocrisie?

Migratie van grote aantallen moslims naar Europa heeft geleid tot marginalisering, ontworteling, en afwijzing door de ontvangende gemeenschap. De drie aanslagplegers hebben allen een verleden in de criminaliteit. Is er een relatie tussen de veronderstelde gemarginaliseerde sociaal-economische positie van moslims in Frankrijk (en in andere landen in de EU) en de keus voor de jihad? Zijn jongeren het zat om als tweederangsburgers te worden behandeld? Of is het zucht naar avontuur? Vinden losgeslagen jongeren hun identiteit in de radicale islam? Is dit hun manier om als loser wraak te nemen op Europa, wetende dat Europeanen doodsbang zijn voor aanslagen? Of is het een bewuste keus voor de 'ware islam'? Feit is dat de eeuwenoude conflicten binnen de islam nu in Europa worden uitgevochten. De gijzelnemer in de joodse supermarkt, Amedy Coulibaly, heeft in een videoboodschap gezegd dat het Westen niet straffeloos IS de oorlog kan verklaren. Moeten wij meer van dit soort aanslagen verwachten?

Wat te denken van de uitspraak van de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, dat degenen die de Westerse waarden afwijzen en tegen de 'wij-samenleving' zijn, kunnen 'oprotten'? Is dit niet een eenzijdige uitspraak? Immers, de door hem zo bejubelde 'wij-samenleving' wijst moslims juist af. Geldt Aboutalebs uitspraak ook voor Geert Wilders? Immers, Wilders bindt niet samen maar propageert juist het wij-zij-denken.
Duidelijk is dat Aboutaleb met zijn uitspraak de autochtone bange Nederlanders wil geruststellen. Deze uitspraak deed hij ook na de moord op Theo van Gogh. Maar gaat die uitspraak niet zijn eigen leven leiden? Bij banale meningsverschillen zullen niet-moslims zich gelegitimeerd voelen Aboutalebs uitspraak in de mond te nemen om een moslim weg te zetten.

Er is echter meer aan de hand in Europa. Het verzet tegen moslims en andere immigranten neemt in geheel Europa toe. Zo brengt de Pegida-beweging in Duitsland tienduizenden bange burgers op de been. Tegelijk ontstaat er een tegenbeweging die de 'wij-samenleving' propageert. Duidelijk is dat traditionele waarden als tolerantie en verdraagzaamheid (en in het Franse geval Vrijheid en Broederschap) zijn uitgehold en een eigentijdse invulling behoeven. Traditionele politieke partijen hebben hier geen antwoord op. Zij nemen populistische maatregelen om het populisme te bestrijden. Een treurig geval van vuur met vuur bestrijden. Gevolg is wel dat het politieke midden verdwijnt. Wat overblijft zijn de twee extremen ter linker- en rechterzijde. Is dit een potentieel revolutionaire situatie? En is dit niet de ware reden voor de massale aanwezigheid van EU-politici vandaag in Parijs? Door mee te demonstreren geven zij een boodschap af aan de populisten dat er geen plaats is voor haatzaaien en intolerantie. Hoe het ook zij, de aanstaande president van Frankrijk Marine Le Pen, is niet onder de indruk; zij houdt haar eigen demonstratie.

In het tweede uur, van half acht tot half negen, ging Natascha Adema in op het verzoek dat zij onlangs heeft ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Zij verzoekt om een onderzoek naar alle mensenrechtenschendingen in Suriname vanaf 1980 en een uitspraak over de omstreden Amnestiewet van 2012.

Welgeïnformeerd werd vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram. Het panel bestond uit Natascha Adema en Iwan Bottse.

Dit programma wordt vanavond (zondag 11 januari 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Wereld FM, 99.4 FM ether en 104.6 kabel. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Pertjajah Luhur bijeen om resultaten onderhandelingen samenwerkende partijen te bespreken

PL wil zetels in aantal districten behouden

Somohardjo: Onderhandelingen verlopen moeizaam


De Pertjajah Luhur (PL) houdt vanmiddag, zondag 11 januari 2015, in haar partijgebouw te Beekhuizen, Paramaribo, een partijraadsvergadering om onder andere de resultaten van de onderhandeling met de samenwerkende partijen te bespreken. Somohardjo bevestigt via Starnieuws, dat de onderhandelingen moeizaam verlopen, omdat zeven partijen eenenvijftig plekken op de kandidatenlijst van De Nationale Assemblee, DNA, moeten verdelen.

Er wordt volgens Somohardjo gekeken naar de sterkte van de partijen. De gesprekken tussen VHP, NPS, SPA, DA91, PL, BEP en KTPI worden woensdag, als KTPI-voorzitter Willy Soemita weer terug is na verblijf in het buitenland, voortgezet.

Somohardjo zegt, dat de resultaten die tot nu toe bereikt zijn, voorgelegd zullen worden aan de partijstructuren. 'Wij zijn voor transparantie. Wij moeten de Partijraad op de hoogte stellen en de gevoelens peilen.'

Somohardjo stelt, dat de PL de zetels in Nickerie, Saramacca, Wanica, Commewijne en Paramaribo wil behouden. 'Wij hebben continu gewerkt en zijn niet gaan slabakken. Onze achterban is gegroeid. PL moet met tenminste zes zetels weer terugkomen, met de mogelijkheden voor groei. Dit zal blijken op basis van het aantal stemmen dat wij zullen halen.'

In Commewijne heeft de PL nu twee zetels. Hier zal de partijraad een besluit over moeten nemen. De VHP en NPS gaan ook voor een zetel in Commewijne. De KTPI wil ook in Commewijne een plek. Dit betekent, dat de PL hier een plek zal moeten inleveren.

Somohardjo zegt niet vooruit te willen lopen op de vergadering. Hij erkent, dat er nog ontevredenheid is en hoopt dat er een oplossing komt. 'In elk geval hebben wij overeenstemming op ressortraad en districtraadsniveau. Als wij er niet uitkomen op DNA-niveau, dan kunnen we ook stembusafspraken maken.'

Monorath (Nieuw Suriname) vindt motie van wantrouwen oppositie niet raadzaam

Bij indiening motie zal Nieuw Suriname zich beraden over steun of niet


'Onder de huidige politieke omstandigheden is het gerechtvaardigd om een motie van wantrouwen in te dienen tegen de regering. Maar, het is niet raadzaam', zegt het Nieuw Suriname-Assembleelid Harish Monorath vandaag, zondag 11 januari 2015, in de Ware Tijd naar aanleiding van de plannen van de oppositie om binnenkort een motie van wantrouwen in te dienen. 

'Er is nu een situatie ontstaan waarbij de coalitie slechts 24 leden heeft. Dat wil zeggen, dat de regering de meerderheid in het parlement mist. Volgens het internationaal protocol betekent dit dat zij naar huis moet.'

Toch vindt Monorath het 'niet raadzaam' om met nog enkele maanden te gaan voor de verkiezingen een motie van wantrouwen tegen de regering in te dienen. Afgezien van het feit, dat zijn partij de regering aan de macht heeft geholpen, ziet Monorath liever dat de relevante begrotingen worden goedgekeurd, zodat de verkiezingen normaal voortgang kunnen vinden.

De volksvertegenwoordiger duidt de mogelijkheid voor het indienen van een dergelijke motie aan als 'de machtspositie' van het parlement. 'Wij zijn de vertegenwoordigers van het volk. Het parlement heeft vijf jaren lang gevraagd om vragen te komen beantwoorden, maar de regering is nimmer daarop ingegaan. Nu valt haar eigen coalitie uit elkaar.'

Mocht het toch komen tot een motie van wantrouwen tegen de regering, dan zullen de beide Assembleeleden van Nieuw Suriname zich beraden over het al dan niet steunen ervan.

ABOP'er en oud NDP'er Anches: 'Santokhi moet nooit meer aan de macht komen'

ABOP-bijeenkomst te Tammenga matig bezocht

'Al jaar lang niets gedaan aan sporthal Tammenga'


De verkiezingsstrijd gaat tussen de twee B's, Brunswijk en Bouterse. Dit stelde gisteravond althans ABOP'er Harold 'Tjap' Anches tijdens een partijbijeenkomst in Tammenga. Hij raadde de aanwezigen af om te stemmen op een leider uit het samenwerkingsverband, waarbij hij de nadruk legde op Santokhi 'hoofd labaria' en Somohardjo 'vervanger hoofd labaria', zo schrijft de Ware Tijd Online vandaag, zondag 11 januari 2015.

'Un ab wan leider in a G7 san tja gif, eng na a hoofd labaria', zei Anches in de richting Santokhi. Hij schroomde niet om de VHP-leider, die volgens hem het land criminaliseert, bij naam te noemen.

'Santokhi moet nooit meer aan de macht komen, niet als minister, niet als president. Eng e afrontu unu kondre. Hoezeer ik bepaalde handelingen van de president ook afkeur, maar je kunt niet zeggen dat de president Hezbollahleden hier accommodeert', sprak Anches.

Anches somde tal van zaken op die de regering heeft nagelaten te realiseren. Een daarvan is de renovatie van de sporthal in de woonwijk. 'Volgende maand is het weer een jaar dat er nog niets is gedaan aan de hal', zei Anches.

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk zei tijdens zijn toespraak, dat het plan voor renovatie van de sporthal al is goedgekeurd binnen de Raad van Ministers. 'Dis mi sjie nanga mi eygi ai. De uitvoering duurt lang, omdat je mensen hebt die de zaak gaan willen stagneren.'

Brunswijk zei verder, dat nog bewezen moet worden dat hal inderdaad wordt gebouwd. De bouw van de hal zal volgens de voorzitter een realisatie zijn van de ABOP en de NDP.

Winkelier bij overval in arm geschoten

Verdachten er vandoor met dagopbrengst en belkaarten mobiele telefonie


Aan de Indira Gandhiweg in de buurt van de nieuwe Saronbrug in Paramaribo heeft een winkelier gisteravond een schotwond aan een arm opgelopen bij een overval. De verdachte, die gewapend was met een vuistvuurwapen, maakte de dagopbrengst en belkaarten buit, aldus de Ware Tijd Online vandaag, zondag 11 januari 2015.

Na de overval vluchtte de verdachte een zijstraat van de Indira Gandhiweg in. Achteraf bleek dat een tweede persoon op de uitkijk had gestaan.

De politie, die volgens de krant snel ter plaatse was, kamde het gebied uit, maar zonder succes. In eerste instantie werden drie personen in een auto aangehouden, maar onder hen bleken niet de beide gezochte overvallers te zijn.

Het gewonde slachtoffer werd per ambulance naar een van de ziekenhuizen afgevoerd. De politie van Latour onderzoekt de zaak verder.

Pahlad: 'NDP'ers worden als toiletpapier gebruikt'

Pahlad wordt te Houttuin warm verwelkomd door Santokhi. (Bron foto: VHP)
NDP'er Pahlad aanwezig bij opening VHP-partijcentrum Nickerie

Pahlad blijft zich verweren tegen kritieken en commentaren op zijn steun aan VHP


Het NDP-Assembleelid Charles Pahlad, die besloten heeft de VHP en het Nieuw Front te ondersteunen, zei gisteren tijdens de opening van het VHP-partijcentrum in Nickerie, dat NDP'ers als toiletpapier worden gebruikt. NDP'ers die voor hem de partij hebben verlaten, zijn verguisd. Nu gebeurt hetzelfde met hem. Hij zei, dat toiletpapier dat al gebruikt is, door het toilet wordt gespoeld.

Pahlad stelde ook, dat er allerlei dingen over hem gezegd worden, nu hij besloten heeft de VHP te ondersteunen. Hij zou geld gekregen hebben van de partij om de NDP de rug toe te keren.

'Ik zie niemand in Suriname die mij gaat kunnen betalen. Ik daag iedereen uit', zei Pahlad. Hij liet weten VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien gebeld te hebben om te vragen of hij mocht komen op de vergadering van Houttuin, die in zijn ressort werd gehouden. Pahlad zei dat hij besloten heeft de VHP te ondersteunen en dat niemand heeft hem gevraagd.

Mensen hadden, aldus Starnieuws vandaag, zondag 11 januari 2015, Pahlad gevraagd om zich niet op te winden in Nickerie en niet in te gaan op de vele beschuldigingen die geuit zijn aan zijn adres.

Hij stelt, dat corruptie de enige reden is geweest dat hij nu zijn steun geeft aan de VHP en het Front. 'En ik weet zeker dat dit partijcentrum niet gebouwd is met corruptiegelden. VHP en Front hebben honderd procent ondersteuning van mij. Zij moeten de verkiezing winnen', sprak Pahlad op het VHP-podium gisteren in de Van Pettenpolder.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)