dinsdag 13 januari 2015

Kinderarts Nena Abbad op 65-jarige leeftijd aan gevolgen kanker overleden op Curaçao

Medisch Specialisten Curaçao: 'Overlijden Nena groot verlies voor kindergeneeskunde op eiland'


Kinderarts Nena Abbad, voorzitter van de Vereniging van Medisch Specialisten Curaçao (VMSC), is gisteren op 65-jarige leeftijd overleden. Ze overleed na een ziekteperiode aan de gevolgen van kanker. Dat meldt Amigoe vandaag, dinsdag 13 januari 2015.

Zij was ruim twintig jaar werkzaam als kinderarts op Curaçao. Tussen 1979 en 1993 werkte ze bij het Emma Kinderziekenhuis van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar ze de eerste kindernefroloog was. Sinds 2012 vertegenwoordigde Abbad de medisch specialisten op Curaçao.

'Het overlijden van Nena is een groot verlies voor de kindergeneeskunde op Curaçao', zegt Ralph Voigt, penningmeester van de VMSC. Hij noemt Abbad een moedige vrouw, die tevens een keiharde onderhandelaar was.

'Ze deed veel naast haar werk als kinderarts. Ze werd in een moeilijke tijd voorzitter van de VMSC. Daarnaast was ze betrokken bij het Ronald McDonald-fonds en richtte ze de borstvoedingsbank op. Ook op sociaal gebied was zij begaan met de minderbedeelden.'

Abbad was een voorvechter van een georganiseerde gezondheidszorg. 'Ze heeft eraan bijgedragen dat de vakgroep kindergeneeskunde goed georganiseerd werd', aldus Voigt. Daarnaast was Abbad groot voorstander van eisen aan artsen die op Curaçao komen werken. 'Ze wilde dat de gezondheidszorg op topniveau komt, door alleen artsen die minimaal op hetzelfde niveau als de Verenigde Staten en Europa aan te nemen.'

'Het verbaast ons, als specialisten, hoe lang zij de ziekte heeft volgehouden. Zij was met haar enorme positivisme de baas over de ziekte. Het toont de kracht van Nena. Nooit liet zij merken dat ze ziek was en het is dan ook ongelooflijk hoe zij haar voorzitterschap bleef doorzetten.'

Volgens Voigt zou het positivisme van Abbad dan ook de boodschap moeten zijn. 'Als je kanker hebt, ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar blijf positief.'

Het St. Elisabeth Hospitaal, waar de kinderarts aan verbonden was, hees gisteren de vlag halfstok ter nagedachtenis aan Abbad.

Curaçao is voor PAR-leider Zita Jesus-Leito 'the Smart Island'

'We hebben kundige, goed opgeleide mensen en dat moet ons uithangbord zijn'


Curaçao, the Smart Island. Dat is de visie die PAR-leider (Partido Antiá Restrukturá) en Statenlid Zita Jesus-Leito voor ogen heeft voor het eiland. Zij presenteerde deze visie onlangs tijdens een partijraadbijeenkomst van de PAR, zo bericht Amigoe vandaag, 13 januari 2015.
 
Volgens Jesus-Leito heeft ieder eiland in de regio een manier waarop het naar buiten wil treden. 'St. Maarten is the friendly island. Aruba is the happy island. Bonaire is the diver’s paradise. Ik wil dat wij the smart island zijn. Dat is de visie waar wij als eiland naar toe moeten. We hebben kundige en goed opgeleide mensen. Dat moet ons uithangbord zijn en worden. We kunnen the number one zijn in kennis en opleidingen.'

Om een ‘smart island’ te kunnen zijn dient er volgens de PAR-leider geïnvesteerd te worden in vorming en goed onderwijs. 'Maar, niet alleen dat. Wij moeten ervoor zorgen dat er ook voldoende banen zijn voor deze goed opgeleide mensen. Wij moeten de naam krijgen dat wij over goed opgeleide professionals beschikken, die overal kunnen worden ingezet.'

In de visie die Jesus-Leito aan de partijraad presenteerde was er ook aandacht voor de brugfunctie die zij voor ogen heeft voor Curaçao. Dit past in de hubfunctie, waarvoor tal van vertegenwoordigers van de partij zich in het verleden hebben sterk gemaakt, namelijk dat Curaçao een belangrijke rol zal kunnen spelen in de handel tussen Europa en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. In dit verband is Jesus-Leito van mening dat het eiland beter gebruik zal moeten maken van de mogelijkheden die het Koninkrijk te bieden heeft.

In de visie van Jesus-Leito hecht zij ook belang aan politieke vorming. De partij is op dit moment bezig met een cursus politieke vorming voor haar leden.

Van der Dijs gaat niet in op ontslagverzoek bestuur Korpodeko op Curaçao

Van der Dijs en echtgenoot Schotte.
Cicely van der Dijs is verdachte in strafrechtelijk onderzoek

Verzoek aan partner oud-premier Schotte zou zijn ingegeven door politieke argumenten


Ciceley van der Dijs, partner van de oud-premier van Curaçao Gerrit Schotte en verdachte in een strafrechtelijk onderzoek, zal niet ingaan op het verzoek van het bestuur van Korpodeko om haar ontslag in te dienen. Dit stelt haar advocaat in een brief aan onder meer het bestuur van Korpodeko, aldus bericht vandaag, dinsdag 13 januari 2015, Amigoe.
 
Uit een brief die door Schotte naar de media is gestuurd, valt op te maken dat Van der Dijs bij brief van 19 december vorig jaar is gevraagd om ontslag te nemen. Aanleiding hiervoor was een brief van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) van 21 november vorig jaar, waarin de CBCS aangeeft dat Van der Dijs of ontslagen moet worden, of ontslag moet nemen, omdat zij verdachte is in een strafrechtelijk onderzoek. De CBCS verstuurde deze brief in haar hoedanigheid als toezichthouder op kredietinstellingen.

Volgens de advocaat van Van der Dijs, Chester Peterson, is de CBCS niet bevoegd in deze zaak. Het verzoek aan zijn cliënte is verder onvoldoende gemotiveerd, terwijl uit het antecedentenonderzoek, voordat zij toetrad tot het bestuur van de kredietinstelling, niet is gebleken dat zij de belangen van de crediteuren en toekomstige crediteuren in gevaar zou brengen.

Het verzoek aan zijn cliënte zou enkel zijn ingegeven door politieke argumenten.

Acht jaar cel geëist voor vergiftiging honden met Furadan en overval in Para

Verdachten vergiftigen eerst twee honden en gaan drie dagen later over tot overval

Een van verdachten zou gewoon taxirit hebben gereden....


Tegen de verdachten H.J. en G.V. is vandaag door het Openbaar Ministerie acht jaar celstraf geëist. Zij zouden twee honden met Furadan vergiftigd hebben en drie dagen later een overval hebben gepleegd. Volgens de Officier van Justitie hebben de verdachten met voorbedachten rade gehanded, immers zij hebben eerst de honden vergiftigd alvorens zij overgingen tot de overval in het district Para op 24 december 2013. Dit bericht Starnieuws vanavond, dinsdag 13 januari 2015.

De overvallen vrouw was in haar woning toen zij hoorde dat er door een auto getoeterd werd. Twee mannen stapten uit een wagen en gingen haar terrein op en vielen de vrouw meteen aan. De verdachten haalden het huis overhoop om goederen en sieraden buit te maken. Ze vertrokken toen het tijdstip naderde dat de echtgenoot van de vrouw thuis zou arriveren van het werk.

Een getuige zag de mannen en achtervolgde de auto. Hij speelde het kentekennummer door aan de politie. De verdachten konden in januari vorig jaar worden klemgereden en aangehouden.

Bestuurder H.J. verklaarde dat hij een taxirit op 24 december 2013 had gereden voor G.V. en een  andere man, die nog voortvluchtig is. Hij reed de taxirit op de dag dat de honden werden vergiftigd. Ook werd op die bewuste dag een gascilinder en een polshorloge uit de opslagruimte bij een ander weggenomen.

Er werd een tas met kledingstukken aangetroffen in de auto. Het slachtoffer herkende deze positief. Ook het voertuig van de verdachten werd door de vrouw herkend.

Advocaat Irvin Kanhai voerde aan, dat uit het rapport niet zou zijn gebleken dat het om furadan gaat waarmee de honden zijn vergiftigd. Hij zei dat zijn cliënt H.J. niet op het perceel van slachtoffer is geweest. Verder zou hij ook geen kennis dragen van het feit en heeft slechts een taxirit gereden.

Op 9 februari zal deze zaak verder behandeld worden.

Oud-districtscommissaris Coronie verliet NDP vanwege corruptie

(Bron foto: VHP)
Harriet Ramdien: 'Een van de grootste doelen waartegen ik vecht is die corruptie'

'NDP-kopstukken zouden zich bezighouden met corrupte zaken'


Ex-districtscommissaris van Coronie, Harriet Ramdien, zegt dat corruptie de aanleiding is dat ze niet meer bij de NDP is. Ze stelt vandaag, 13 januari 2015, in het Dagblad Suriname, dat ze een van de mensen is, die de strijd aangaat tegen corruptie. ‘Een van mijn grootste doelen waartegen ik vecht, is die corruptie’. 

Tijdens een VHP-vergadering afgelopen zaterdag in het district Nickerie, bij de opening van het nieuwe partijcentrum van de partij, zei ze over bewijzen te beschikken van mensen die zich bezig houden met corrupte praktijken. Op de vraag om welke personen dat gaat, geeft ze aan dat het om NDP-toppers zou gaan.

Volgens Ramdien is er voor het leveren van 30.000 kubieke meter zand en 30.000 kubieke meter schelpzand Srd 5 miljoen gedeclareerd. Ze heeft het bewijs met de handtekening van de afdelingssectiehoofd van Openbare Werken. Ze vraagt zich af welke wegen van zand zijn voorzien, aangezien de meeste straten tijdens de Nieuw Front-regering verhard danwel geasfalteerd zijn geworden.

Tijdens de VHP-vergadering zei ze ook, dat achter het gebouw waar waterleiding gevestigd is, een waterkelder gebouwd zou worden. 'De mensen, de gronddieven, met hun ‘pataka pataka’ stichting hebben dat stukje grond ook genomen.' Ze benadrukte tijdens de vergadering dat diverse ‘pataka pataka en walapa’ stichtingen als paddestoelen uit de grond schieten.

‘We wachten op de overwinning op 25 mei en dan zullen we ze allemaal opsluiten zoals de voorzitter dat heeft aangegeven.' Op de vraag wat de problemen zijn in Nickerie, stelt ze dat de landbouwsector achteruit is gegaan, dat jongeren werkloos zijn en dat de armoede met de dag stijgt. Als het volk dat wilt gaat zij voor nog een termijn in het parlement.

Fiscaal jurist Makka: 'Governor Centrale Bank is niet onafhankelijk'

Makka heel kritisch over optreden Hoefdraad.
'Hoefdraad neemt regering teveel in bescherming'

'Invoering sociale wetten was brug te ver'
 

‘De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gilmore Hoefdraad, is niet onafhankelijk en tracht de regering teveel in bescherming te nemen als het aankomt op de financieel economische wereld.’ Dat zegt fiscaal jurist Robby Makka vandaag, dinsdag 13 januari 2015, in het Dagblad Suriname.

Volgens hem is de directeur van de Centrale Bank alleen op papier onafhankelijk. 'In persberichten en jaarreden komt hij over als een onafhankelijke persoon, maar als het aankomt op daden dan is hij duidelijk gekleurd', aldus Makka.

'Ook het feit dat de governor geen ruimte biedt om in debat te gaan met hem, zodat het tegendeel kan worden bewezen, maakt hem een afhankelijke governor, wat heel gevaarlijk kan worden voor de economie van Suriname. De governor komt bijvoorbeeld met mooie verhalen en cliché uitspraken zoals hoe cijfers licht verbeterd zijn en dat we vertrouwen moeten hebben in de economie, maar de realiteit is anders en deze realiteit is ook onderbouwd met cijfers. En één van de realiteiten is dat de vereniging van cambiohouders zich zorgen maakt, omdat er een schaarste is aan dollars. De onzekerheid groeit ook vanwege de daling van de monetaire reserve van 1 miljard naar 600 miljoen Amerikaanse dollar in 24 maanden.'

Makka zegt dat de daling te serieus is om zich niet onafhankelijk op te stellen, zodat Suriname wordt behoed van een tweede economische ramp.

'De regering doet buitensporige uitgaven en dit moet de governor gewoon kunnen zeggen', vindt Makka. 'De governor moet in staat zijn om de regering een onvoldoende te geven. Hij mag geen politieke uitspraken doen en ook niet voor de minister van Financiën gaan praten.'

Voor de komende tijd ziet het er somber uit voor Suriname voorspelt Makka. Dat komt door de invoering van de sociale wetten, omdat de tijd niet gunstig is hiervoor. 'Met de invoering van deze wetten is de regering een brug te ver gegaan.'

Volgens Makka heeft prudent beleid nu plaats gemaakt voor hebzucht. 'Er is geen toezicht op financiële instellingen. Het spaarfonds is niet eens opgezet, maar er worden wel allerlei grote projecten aangekondigd. De economie wordt steeds zwakker en kleiner gemaakt. De chaos wordt compleet als wordt gekeken naar het uitbetalingsgedrag van de regering. Aannemers en andere schuldeisers zijn al een hele periode niet uitbetaald voor hun geleverde diensten.'

Suriname ontvangt van India kredietlijn van 50 miljoen Amerikaanse dollar

(Bron foto: ministerie van Buitenlandse Zaken India)
Succesvol bezoek Surinaamse delegatie aan India


De Indiase regering heeft een kredietlijn van 50 miljoen Amerikaanse dollar aan Suriname aangeboden. De mogelijkheid bestaat dat dit bedrag wordt verhoogd, indien de behoefte hiertoe wordt aangegeven door Suriname, aldus bericht het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag, dinsdag 13 januari 2015.

De volgende Surinaamse projecten zijn voor financiering aangeboden aan India:
- Wageningen ethanol project van Staatsolie.
- Project ter versterking van de Melkcentrale Paramaribo N.V.
- Financiering pompen Wageningen

Voorts werd door de Indiase regering uit schenkingsmiddelen het project van de upgrading van het mortuarium van 's Lands hospitaal goedgekeurd ter financiering.
Daarnaast heeft Suriname additionele projecten ingediend ter financiering bij de Indiase regering uit schenkingsmiddelen. Het gaat om:
• Ondersteuning van de cassave industrie in Suriname
• Assistentie rehabilitatie moeder en kind zorg van 's Lands Hospitaal.
• Beschikbaarstelling van computers en apparatuur aan het Natin

Het reguliere bilateraal overleg tussen Suriname en India (de 5de Joint Commission Meeting) heeft in New Delhi plaatsgevonden. De ondertekening van de 'Agreed Minutes' plaats was vandaag. Tijdens dit overleg werden de volgende gebieden van samenwerking besproken:
- Handel en economische samenwerking
- Agrarische sector
- Onderwijs, capaciteitsversterking, en wetenschappelijke samenwerking
- Financiën, waaronder de afwikkeling van lopende credit Lines
- Culturele samenwerking
- Justitie en politie
- Uitwisseling van informatie omtrent diverse regionale integratie processen waaraan beide landen deelnemen
- Samenwerking op multilaterale fora

Dit overleg wordt namens Suriname voorgezeten door minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en namens India door de minister van Staat van Buitenlandse Zaken, Vijay Kumar Singh. Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling, die ook deel uitmaakt van de delegatie, heeft werkbezoeken gebracht aan de minister van Cultuur en de Indira Gandhi Open University. Belangrijke zaken hierbij zijn het opzetten van een open universiteit, een Center of Excellence in Informatie en Communicatie Technologie en een Nationale Autoriteit die belast zal zijn met het ontwikkelen van curricula voor beroepsopleidingen gericht op de specifieke behoeften van de arbeidsmarkt.

Verder had minister Lackin een bilateraal onderhoud met zijn collega van Buitenlandse Zaken, Sushma Swaraj. Bij die gelegenheid werden diverse zaken in de bilaterale relatie op politiek niveau besproken.

Pahlad (NDP) gaat spoorlijn en Wet Constitutioneel Hof niet steunen

Tegen VHP aanleunende NDP'er verleent volledige ondersteuning aan begrotingen 2015


Het NDP-Assembleelid Charles Pahlad, die op 3 januari bekendmaakte om de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) te ondersteunen, zegt vandaag, dinsdag 15 januari 2015, in het Dagblad Suriname, dat hij het treinproject van de regering en de Wet Constitutioneel Hof reeds heeft afgekeurd. Hij zal bij de behandeling van deze wetten en alle andere wetten, die het belang van het volk van Suriname niet voorop stellen, tegen stemmen. 

Wat de behandeling van de begrotingen van het dienstjaar 2015 betreft, zegt Pahlad dat hij zijn volledige ondersteuning hieraan gaat verlenen. De goedkeuring van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken geniet bij hem extra prioriteit, omdat hierin de kosten voor de verkiezingen van mei 2015 zijn opgenomen. Bij het afkeuren of niet op tijd goedkeuren van de begrotingen, zouden de verkiezingen in gevaar kunnen komen. Dit deel van de begroting geniet ook ondersteuning van de Nieuw Front-fractie.

Pahlad zegt verder, dat hij het zeer op prijs stelt, dat fractieleider Ricardo Panka onlangs in de media heeft gezegd, dat hij nog steeds wordt gerekend tot de MC-fractie. Volgens Panka zou Pahlad één van de weinige leden zijn van De Nationale Assemblee (DNA) die zich in de afgelopen periode correct heeft gedragen als het op het verlenen van quorum ging. Daarnaast deed hij zijn werk zover zijn gezondheid dat toeliet op een juiste wijze.

Pahlad stelt, dat hij tot het aanzitten van een nieuwe regering NDP’er blijft. Hierna gaat hij voorgoed voor het Nieuw Front werken. Indien de partijleiding zijn houding niet correct vindt, staat het haar vrij om hem te royeren. 'Ik ga mezelf niet royeren, omdat de partij mij gevraagd heeft om parlementariër te worden.'

De parlementariër laat weten, dat partijvoorzitter Desi Bouterse hem tot nu toe niet heeft benaderd over zijn besluit om de VHP te ondersteunen. Hij ligt er echter ook niet wakker van. Met de houding van Pahlad zal de coalitie bij het nemen van DNA-besluiten, niet zonder meer kunnen rekenen op een meerderheid. De coalitie zal in zulke gevallen blijven steken op een totaal van slechts 25 zetels.

Telegraaf: 'Killermug kreeg alle ruimte op Curaçao'

Chikungunya-epidemie op eiland zou te wijten zijn aan laks optreden overheid

Statenlid Leeflang wil onderzoek door Algemene Rekenkamer


Duizenden gevallen van de uiterst pijnlijke ziekte chikungunya op Curaçao, waardoor ook nietsvermoedende Nederlandse toeristen zijn getroffen, zijn te wijten aan stuitend laks optreden van de Curaçaose overheid. Dat stelt althans journalist Edwin Timmer vandaag, 1 januari 2015, in de Telegraaf.
 
Minister Whiteman (Volksgezondheid) en hoge ambtenaren onder hem blijken luide waarschuwingen voor de killermug in de wind te hebben geslagen. Al anderhalf jaar voor het begin van de huidige epidemie, eind 2012 en nogmaals in 2013, waarschuwde entomoloog Gisette Seferina voor de naderende virusziekte.

'Ik heb aangedrongen op preventie. We hadden toen al het eiland moeten opruimen, om broedplaatsen van de mug Aedes egypti weg te nemen. Verder was een snelle campagne nodig, in meerdere talen, zodat iedereen ervan doordrongen was geweest: je mag je niet laten steken door deze mug', aldus Seferina.

De enige hoogopgeleide insectenkenner op het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur is echter straal genegeerd, aldus de krant. Met als triest gevolg, dat de bevolking van Curaçao een ongekende epidemie doorstaat waarbij ten minste twintigduizend mensen zijn geveld door hoge koorts en langdurige, afmattende gewrichtsstijfheid. 'Ik sta ’s morgens te vloeken van de pijn, als ik een potje jam wil opendraaien', zegt een niet met naam genoemde patiënt.

Bestrijdingsteams die de mug met insecticide belagen, waren pas begin december op oorlogssterkte. Terwijl de ’chikun-conjo’, zoals de ziekte in de volksmond is verbasterd met een lokaal scheldwoord, toen al maanden voluit over het eiland raasde. Hoofd bestrijding Sirving Keli verschuilt zich achter geldgebrek: 'We hebben een personeelsstop. In september had ik slechts zes man beschikbaar. Nu twintig.'

Maar talloze steekmuggen met de gestreepte poten zijn inmiddels resistent tegen het gif permethrin, waarmee de overheid spuit. Ook blijkt de informatievoorziening naar bevolking en toeristen een chaos. Op het veelkleurige eiland verscheen alleen in het Papiaments een folder. Nederlandse en Engelstalige versies zijn nu 'bijna klaar', aldus Keli.

Sneller optreden had de uitbraak beter in bedwang gehouden, meent Seferina. 'Kijk naar Bonaire, waar wel op tijd een meertalige folder gereed was. Of naar Aruba.' Het One Happy Island telt tot nu toe nog geen honderd ziektegevallen. Daar leidt het toerisme amper onder de killermug.

Statenlid Omayra Leeflang gelooft, net als velen, niet meer in officiële cijfers over de uitbraak. 'Viroloog Izzy Gerstenbluth stelde dat 75.000 slachtoffers mogelijk zouden zijn. Twee dagen later, tijdens een politiek debat, was het ineens 20.000. En de piek zou al bereikt zijn. Nou ja.'

Zij wil dat de Algemene Rekenkamer onderzoekt hoe doelmatig het ministerie heeft gehandeld.

Minister Whiteman ontkent de lakse houding. 'Het gedrag van chikungunya is in het hele Caribische gebied hetzelfde. Je ziet geen verschil in andere landen', beweert de politicus van Pueblo Sobernano in antwoord op De Telegraaf.

Het ministerie weigert actuele cijfers over de epidemie te overleggen.

Daling olieprijs zorgt voor fikse financiële problemen Venezuela

Schulden Venezuela behoren tot meest riskante ter wereld


De forse daling van de olieprijs zadelt Venezuela op met grote financiële problemen. Daardoor is de kans aanzienlijk dat het land niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, waarschuwde kredietbeoordelaar Moody's vandaag, dinsdag 13 januari 2015, zo bericht onder andere de Telegraaf.

De prijs van Venezolaanse olie zakte vorige maand naar ongeveer 54 dollar per vat, tegen een gemiddelde prijs van ruim 88 dollar in heel 2014. Die sterke daling zadelt het land dit jaar naar verwachting op met het eerste begrotingstekort sinds 1998.

Door de zeer eenzijdige focus op olie en de grote afhankelijkheid van de import van andere goederen dreigt het land volgens Moody's al op korte termijn in financiële nood te komen.

Volgens het ratingbureau is er een grote kans dat Venezuela binnen één à twee jaar als wanbetaler te boek komt te staan, waarbij schuldeisers zeker de helft van hun investering kunnen verliezen. Moody's verlaagde de kredietstatus van Venezuela dinsdag met twee stappen naar Caa3, waarmee de schulden van het Zuid-Amerikaanse land tot de meest riskante ter wereld behoren.

Familie vermiste 83-jarige Edgat Huur uit Pokigron wil grotere zoektocht door overheidsinstanties

Dementerende Huur sinds 7 december vermist

83-Jarige zou volgende dag in Huize Ashiana, Paramaribo, worden geplaatst


De overheid dient een grotere zoekactie met gespecialiseerde patrouilles te organiseren om de 83-jarige Edgar ‘Pa Ettie’ Huur te vinden. De in het Saamaka-dorp Pokigron wonende man wordt sinds 7 december vermist. De bejaarde man, die aan dementie lijdt, zou op 8 december in bejaardencentrum Huize Ashiana in Paramaribo worden geplaatst. 

'We nemen aan dat als hij gevonden wordt hij niet meer in leven is. Maar, dit kan niet zo blijven. Het is een trauma voor de familie', aldus Ronny Huur, neef van de vermiste man, vandaag, dinsdag 13 januari 2015, in de Ware Tijd.

Speurtochten van familieleden, dorpelingen en vrienden in een straal van drie kilometer om Pokigron hebben tot nu toe niets opgeleverd.

'Als we een lijk hebben, dan kunnen we dat begraven', zegt het familielid. De familie houdt er rekening mee dat 'Pa Ettie' na langer dan een maand te zijn verdwenen niet meer in leven is. 'Tenzij iemand hem heeft meegenomen en goed voor hem zorgt', zegt Huur. De man, vader van tien kinderen, kon namelijk door de dementie niet meer voor zichzelf zorgen.

De neef zegt dat 'Pa Ettie', oud-winkelier van Pokigron, de dag voordat hij spoorloos verdween omstreeks twee uur 's middags al was weggelopen. Hij werd teruggehaald en zeker tot vier uur die middag was hij nog in het dorp. Bij het krieken van de dag werd ontdekt dat de bejaarde man, die alleen in zijn woning sliep, er niet meer was.

De autoriteiten werden ingelicht, maar naar verluidt, aldus de krant, hebben ze niets gedaan. Door het Korps Politie Suriname werd via de media wel de opsporing van de vermiste gelast.

Hoge Raad in Den Haag wijst herzieningsverzoek president Bouterse af


Hoge Raad concludeert dat beweringen veroordeling Bouterse in 1999 berusten op onbetrouwbaar onderzoeksmateriaal 'niet gemotiveerd' zijn

Advocate Weski vindt uitspraak 'zeer verontrustend voor rechtsstaat' en overweegt verdere stappen


De Hoge Raad heeft een herzieningsverzoek van de Surinaamse president Desi Bouterse vandaag, dinsdag 13 januari 2015, afgewezen. Bouterse werd in 1999 in Nederland tot elf jaar cel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van 474 kilo cocaïne van Suriname naar Stellendam in 1997. Dit berichten diverse Nederlandse media op gezag van het persbureau ANP.

Zijn veroordeling door het gerechtshof in Den Haag was toen voornamelijk gebaseerd op verklaringen van een kroongetuige. Deze Belg Patrick van L. getuigde tegen Bouterse in ruil voor strafvermindering. Hij is inmiddels op zijn belastende verklaring teruggekomen.

Bij een aanvraag tot herziening moet duidelijk worden gemaakt waarom een getuige terugkomt op eerdere verklaringen, licht de Hoge Raad toe. 'Redenen voor het terugkomen op eerdere verklaringen worden in deze aanvraag niet gegeven. Daarom levert deze nieuwe verklaring geen grond op om aan te nemen dat de eerdere belastende verklaringen onjuist zijn.'

In het herzieningsverzoek stelde de advocate van Bouterse, Inez Weski, dat de veroordeling berust op onbetrouwbaar onderzoeksmateriaal en ze riep twijfels op over de integriteit van het politieonderzoek. 'Deze aannames zijn niet gemotiveerd', concludeert de Hoge Raad.

Weski laat via de Ware Tijd Online weten, dat zij zich beraadt op het nemen van verdere stappen.
Volgens Weski is het besluit van de Hoge Raad niet te rijmen met het feit, dat de kroongetuige wel degelijk uitgebreid en onderbouwd heeft gemotiveerd waarom hij is terug gekomen op zijn belastende verklaringen. 'Hij geeft zelfs aan hoe hij gebracht is tot het afleggen van valse verklaringen door het Openbaar Ministerie.'
De advocate vindt de uitspraak 'zeer verontrustend voor de rechtsstaat'.

Het hof sprak Bouterse in 1999 overigens vrij van betrokkenheid bij vijf andere drugstransporten. Ook vonden de rechters toen dat niet was bewezen dat de huidige president van Suriname leiding gaf aan het zogenoemde Suri-kartel. Dat was in de ogen van politie en Justitie de misdaadorganisatie die verantwoordelijk was voor de cocaïnesmokkel van Suriname naar Nederland.

De uitspraak van de Hoge Raad van vandaag, dinsdag 13 januari 2015:

Chinese belangstelling voor Isla-raffinaderij op Curaçao

Delegatie van Curaçao mogelijk eind februari naar China om met eventuele partners te spreken


China toont interesse in deelname in de nog te moderniseren Isla-raffinaderij waarover momenteel namens Curaçao onderhandelingen gevoerd worden tussen het Multi Disciplinaire Project Team (MDPT) en het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela Sociedad Anónima, PDVSA. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 13 januari 2015.

Dat valt op te maken uit de reactie van teamvoorzitter Werner Wiels nadat het Antilliaans Dagblad hem benaderde met de vraag of het waar is, dat China interesse toont in de raffinaderij. Wiels bevestigde noch ontkende het bericht, maar sloot niet uit dat een delegatie van Curaçao eind volgende maand naar China gaat om met potentiële partners te praten. Waarschijnlijk brengt het team ook een bezoek aan Japan en Zuid-Korea, vanuit die landen zou er ook interesse zijn in de raffinaderij.

'China heeft onlangs een lening van 20 miljard dollar aan de Venezolaanse regering verstrekt, het bedrag dat vereist is voor de deelname van een derde partner bij de modernisering van de Isla-raffinaderij ligt wat dat betreft lager', aldus Wiels.

De internationale normen voor de uitstoot van de raffinaderij zijn nog steeds bepalend voor het verloop en het eindresultaat van de onderhandelingen, zo liet Wiels weten. 'Het is wat Curaçao betreft een geval van conditio sine qua non, de gemoderniseerde raffinaderij moet aan de internationaal geldende milieunormen voldoen.'

Het MDPT heeft voor dit onderdeel de expertise van het Engelse milieu-consultantbureau FosterWheeler ingeschakeld. Dat bureau moet de nieuwe normen voor de uitstoot van de raffinaderij ter hand nemen. Vertegenwoordigers van Foster Wheeler waren in het kader daarvan vorig jaar op Curaçao. Binnenkort bezoeken medewerkers van het bureau Curaçao weer voor verder overleg met het MDPT.

Het huidige leasecontract van PDVSA loopt in 2019 af. Vorig jaar tekenden de Curaçaose regering en PDVSA een Memoran-dum of Understanding, waarin beide partijen de basisvoorwaarden om met elkaar te onderhandelen over de toekomst van de raffinaderij.

Staatsrechtgeleerde Polanen: 'President bevoegt om noodtoestand af te kondigen'

Sam Polanen: 'Oppositie speelt door haar optreden de president in de kaart'

'Oppositie zet Grondwet aan de kant'


Op grond van de huidige situatie in het parlement mag de president de noodtoestand afkondigen. Dit mag hij doen in geval er dringende zaken gedaan moeten worden, vooral als blijkt dat de aanvullende begroting om de verkiezingen te houden niet kan worden goedgekeurd. Woorden van de staatsrechtsgeleerde Sam Polanen vandaag, dinsdag 13 januari 2015, in de Ware Tijd.

Volgens hem is dit één van de bevoegdheden die de Grondwet het staatshoofd toekent. De Assemblee heeft sinds de buitengewone vergadering van 1 oktober, waarin de president zijn jaarrede sprak, niet meer vergaderd.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft vijf keren een openbare vergadering uitgeschreven, maar tot vergaderen kwam wegens onvoldoende quorum. Er is al drieënhalve maand niet in het opbaar vergaderd. Regulier vergadert het college elke dinsdag en donderdag.

Volgens Polanen speelt de oppositie met haar houding de president in de kaart. 'Het valt binnen zijn bevoegdheden om zonder een door De Nationale Assemblee goedgekeurde begroting geld vrij te maken om de verkiezing te houden.'

De rechtsgeleerde stelt. dat alle democratische maatregelen door de oppositie worden geboycot. Met haar houding zet de oppositie  niet alleen het reglement van orde van het parlement aan de kant, maar ook de Grondwet.

Het staatshoofd kan zich volgens Polanen op verschillende redenen beroepen. Het handelen van de Assemblee is in strijd met de Grondwet en de president kan aangeven dat hij de constitutie intact wil houden en de orde wil herstellen, of dat hij de democratie van Suriname wil redden. Het staatshoofd kan zich beroepen op het feit. dat de verkiezing in gevaar komt en vervolgens zelf geld vrijmaken om de stembusgang voortgang te laten vinden.

Zware handelsdelegatie naar Guyana

Ruim 140 vertegenwoordigers overheid en bedrijfsleven in handelsmissie

Doel missie het wegnemen van handelsbarrières tussen beide landen


Een delegatie van ruim 140 vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven vertrekt vrijdag voor een handelsmissie naar Guyana. De kern van de missie is om barrières die de handel tussen Suriname en Guyana in de weg staan in kaart te brengen en weg te werken, aldus Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF), tijdens een persconferentie in het KKF-gebouw van enkele delegatieleden gisteren, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 13 januari 2015.

'De handel tussen de beide landen loopt al goed, maar het kan beter', zegt de ondervoorzitter van de KKF, Anil Padarath. 'We moeten de problemen langs de grens proberen op te lossen, daarom gaan wij ondernemers met elkaar om de tafel. De overheid luistert mee en gaat bijdragen aan het versoepelen van de handel.'

De delegatie wordt gevormd door vertegenwoordigers van 25 bedrijven, de KKF, het Suriname Business Forum (SBF), het bestuur van de stichting Toerisme, de ministeries van Buitenlandse Zaken, Handel en Industrie, Transport, Communicatie en Toerisme, Landbouw, Veeteelt en Visserij en Handel en Industrie.

Voor de directeur van het Suriname Business Development Center, de werkarm van het SBF, Gilbert van Dijk, is het belangrijk dat Suriname beter gaat inspelen op haar geografische ligging. 'We staan centraal en dat is gunstig voor zaken doen. Daar moeten wij meer uit gaan halen. Ten tweede is het zo, dat onze schappen vol staan met producten uit de CARICOM. Het wordt tijd dat ook onze producten in grote hoeveelheden op de buitenlandse schappen komen te staan.'

Padieboeren en Surinaamsche Bank bereiken overeenstemming: druk lijkt enigszins van de ketel

Rijstboeren krijgen van Surinaamsche Bank gelegenheid schulden af te lossen

Paddieboeren in gesprek met Fina Bank


Gesprekken tussen Nickeriaanse padieboeren en banken over de aflossing van hun schulden, zijn goed verlopen. Er is een vorm van overeenstemming bereikt waardoor de boeren opgelucht kunnen ademhalen, aldus Harinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA), vandaag, dinsdag 13 januari 2015, in de Ware Tijd.

Hij heeft ongeveer anderhalve week geleden samen met enkele boeren onderhandeld met de directeur van de Surinaamsche Bank en zegt ingenomen te zijn met het bereikte resultaat.

Een aantal banken heeft enkele maanden geleden harde maatregelen genomen tegen landbouwers die hun schulden niet konden afbetalen. Eén van de maatregelen was het in beslag nemen van de landbouwmachines van de boeren.

De landbouwers krijgen nu de gelegenheid om hun schulden af te lossen, 'maar de rente blijft groeien', stelt Oemraw.

Hij zegt verder, dat er nu gesproken wordt met de onderdirecteur van de Fina Bank.

'Eén boer wiens landbouwmachine in beslag was genomen door de Fina Bank moet rond de tienduizend Surinaamse dollar betalen aan de bank om zijn machine terug te krijgen. Verder zullen er geen goederen van boeren meer worden ingenomen, maar ze moeten wel hun schuld aflossen. Bij de Volkskrediet Bank is alles in orde. Ook heb ik iets gehoord van de Hakrinbank, maar ik moet nog kijken wat het is.'

Volgens afspraak zouden de boeren hun leningen na elke oogst terugbetalen. Door een slechte opkoopprijs konden de boeren deze verplichtingen echter volgens Oemraw niet nakomen.

Volgende week wil de Surinaamse Padieboeren Associatie met de opkopers praten over de opkoopprijs. Ze zullen dan de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij hierover informeren.

Elton Brunswijk ontkent geweten te hebben van cocaïne in zijn koffer

Brunswijk junior was bij zijn arrestatie op J.A. Pengelluchthaven zwijgzaam

Openbaar Ministerie komt 9 februari met eis 


Elton Brunswijk (29), zoon van ABOP-voorzitter en - Assembleelid Ronnie Brunswijk, beweerde gisteren voor de rechter niets af te hebben geweten van de bijna zes gram cocaïne die in zijn koffer op de Johan Adolf Pengelluchthaven werd aangetroffen op 1 september vorig jaar. 

Hij wordt ervan verdacht de Wet op Verdovende Middelen overtreden te hebben. In zijn koffer werd 5.856 gram cocaïne aangetroffen. Hij beweerde de koffer zelf ingepakt te hebben, maar weet niet hoe de drugs in zijn bagage is beland.

Brunswijk verklaarde tijdens de zitting gisteren, dat hij op de luchthaven merkte dat zijn koffer geforceerd was. Verder viel hem op dat deze zwaarder woog.

De rechter hoorde een agent in deze zaak als getuige. Hij verklaarde, dat de koffer gescand werd en dat er spullen in werden waargenomen die de vorm van een boek hadden. De verdachte werd gevraagd om de koffer te openen. Brunswijk zei toen, dat hij de sleutel bij zijn vader vergeten was. Hij kreeg de gelegenheid om te bellen naar zijn vader, maar die nam niet op. Hij vroeg toen de agenten om hem te helpen om de koffer open te maken.

Nadat de koffer geopend was, rook de agent een chemische geur. Hij vond vijf pakken met cocaïne en er was ook drugs verstopt in pimba. Op vragen van de agent bleef Brunswijk junior toen stil.

Advocaat Benito Pick, die de verdachte bijstaat, stelde echter, dat zijn cliënt niet gezegd zou hebben dat de sleutel van zijn koffer bij zijn vader was. Dit, omdat hij de code van zijn eigen koffer kende. Aangezien de koffer geforceerd was, lukte het hem niet meteen om deze open te krijgen.

Op 9 februari zal het Openbaar Ministerie haar eis presenteren.

Bij zijn aanhouding door het BID-Team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Politie Suriname had Brunswijk junior niet verteld hoe hij aan de drugs was gekomen. De politie meldde toen dat Elton de Nederlandse nationaliteit bezit en gebruik maakte  van zijn zwijgrecht. De cocaïne werd, uiteraard, in beslag genomen.

Fontein in midden rotonde Saliña, Willemstad (Curaçao) kweekvijver voor muggen

(Bron foto: Patrick Thissen/Antilliaans Dagblad)
Fontein al jaren niet meer in werking


Het Antilliaans Dagblad besteedt vandaag, dinsdag 13 januari 2015, aandacht aan de niet werkende fontein in het midden van de fontein te Saliña in Willemstad op Curaçao. Dat die het al jaren niet doet, is volgens de redactie van de krant nog tot daar aan toe. 

Maar, veel erger is het, aldus de krant, dat de vijver in de regentijd volloopt en dat het stilstaand water letterlijk een broedplaats of kweekvijver is geworden voor muggen en daarmee een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

Met het oog op de chikungunya-epidemie is het zaak, in dit geval voor de overheid, om waakzaam te blijven. En als er dan toch aandacht voor is, mag de fontein het ook weer doen zodat het water circuleert en niet stilstaat.

Reizen binnen Koninkrijk moet zonder onnodige belemmeringen

Eilanden en Nederland willen snellere afhandeling houders Nederlands paspoort

Reizen met identiteitskaart moet mogelijk worden tussen Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland


Onnodige belemmeringen voor verkeer van goederen en personen in het Caribische deel van het Koninkrijk moeten worden weggenomen. De delegaties van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland zijn overeengekomen om hun regering te verzoeken aan te geven wat de stand van zaken is met betrekking tot het wegnemen van dergelijke belemmeringen, aldus bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 13 januari 2015.

Hierbij gaat het met name om de ‘preclearence’, de versnelde afhandeling van houders van een paspoort van het Koninkrijk der Nederlanden en de mogelijkheid van het reizen met een identiteitskaart. Ook harmonisatie van luchthavenbelasting voor vluchten tussen de eilanden en het voorkomen van dubbele invoerheffingen.

De delegaties hebben het belang van samenwerking en coördinatie tussen de douane en immigratiediensten onderstreept. Evenals het optimaal benutten van technologie en protocollen om onnodige vertraging te voorkomen en versneld binnenkomen en vertrek te vergemakkelijken.

Ook onderstrepen de partijen het belang van vrijhandelsakkoorden. De delegaties verwelkomen de mogelijkheid van territoriale uitbreiding, opgenomen in Nederlandse belastingverdragen. Daarnaast onderstrepen zij het belang van cassatie in belastingzaken uit het Caribisch deel van het Koninkrijk.

De delegaties van Curaçao en Sint Maarten zullen bij hun regeringen aandringen op het voorbereiden van wetsontwerpen en - wijzigingen hierover. Ten slotte wijzen de vier delegaties op het belang van de verdere behandeling van het ontwerp Rijkswet nationaliteit zeeschepen.

Landelijk komen er rond de 620 stembureaus bij verkiezingen van 25 mei

In alle districten, behalve in Coronie, meer stembureaus dan 2010

Groei aantal kiezers zorgt voor toename aantal stembureaus


Glenn Lie-A-Lien, coördinator van de zogenoemde werkgroep ‘Legger’, verwacht dat er landelijk tussen de 615 en 625 stembureaus nodig zijn voor de verkiezingen op 25 mei. Bij de stembusgang vijf jaar geleden waren dat er 580. 'Op Coronie na, dat op vier stembureaus is gebleven, komen in de andere districten meer stemlocaties dan in 2010', aldus Lie-A-Lien vandaag, dinsdag 13 januari 2015, in de Ware Tijd.

De toename van het aantal stembureaus komt door de groei van het aantal kiezers met ruim 35.000. De groei heeft zich vooral voorgedaan in Wanica en Paramaribo, de dichtstbevolkte  kiesdistricten. Volgens de verkiezingsregels is de verhouding zevenhonderd kiezers per stembureau. Vijftig kiezers meer zorgen dus niet voor een stembureau.

Sommige personen, zoals mensen van Sunny Point, melden hun verhuizing niet bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Dat zorgt voor knelpunten.Wanneer ze namelijk verhuizen nadat de werkgroep zich al in die buurt heeft georiënteerd, zal de verhouding van stembureaus op het aantal mensen in die buurt niet meer kloppen.

Lie-A-Lien stelt, dat de werkgroep bij de verkiezingen de administratie van stembureaus zodanig moet regelen, dat de kiezers van de ressorten naar de desbetreffende stembureaus worden verwezen. Ook moet deze werkgroep ervoor zorgen dat de stembureaus voldoen aan de internationale regels waartoe de overheid zich sinds 2005 heeft verplicht. 'We zijn staan goed op dit vlak, maar hebben sommige bureaus moeten afkeuren', zegt Lie-A-Lien.

De werkgroep heeft zich al georiënteerd in bijna alle districten en wil zich binnenkort gaan concentreren op Paramaribo, waar tijdens de vorige verkiezingen 263 stembureaus waren opgezet.

Gezamenlijke commissievergadering Suriname en India in New Delhi

(Bron foto's: ministerie van Buitenlandse Zaken India)
Minister Lackin leidt Surinaamse delegatie in India


Na zeven jaar houden Suriname en India weer een gezamenlijke commissievergadering. Deze vijfde vergadering vindt vandaag, dinsdag 13 januari 2015, plaats in New Delhi, zo laat het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken via haar website weten. Op de agenda staan economische en handelsbetrekkingen, landbouw, gezondheid, traditionele medicijnen en onderwijs.

Minister Winston Lackin leidt de Surinaamse delegatie bestaande uit minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling, directeur Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname en ambtenaren. Lackin is afgelopen zondag gearriveerd in New Delhi.

Volgens het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken had hij gisteren een ontmoeting met de Indiase minister van Spoorwegen. Voorafgaand aan de commissievergadering vanochtend, is een ontmoeting met Vijay Kumar Singh, onderminister van Buitenlandse Zaken & Indiase Overzeese Zaken. Tegen het eind van de middag is een kennismaking met de Indiase minister Sushma Swaraj van Buitenlandse Zaken gepland, op een vooralsnog onbekende locatie. De Surinaamse delegatie reist woensdag door naar Agra en vertrekt vrijdag uit India.

In 2008 hebben partijen elkaar voor het laatst ontmoet tijdens de vierde gezamenlijke commissievergadering in Paramaribo. De Indiase ambassadeur Subashini Murugesan in Paramaribo heeft zich ingezet voor vervolggesprekken. De afgelopen maanden is deze vijfde ontmoeting meerdere keren uitgesteld. Behalve dat agenda’s van partijen op elkaar afgestemd moesten worden, heeft India ook in 2014 verkiezingen gehouden.

De Indiase junior minister Anand Sharma heeft in 2008 een IT-centrum als geschenk aangeboden aan Suriname, welke onbenut is gebleven. Tijdens de 2008-vergadering heeft India de vierde kredietverstrekking met additioneel 30 miljoen Amerikaanse dollar uitgebreid. Suriname heeft door de jaren heen, geen projecten ingediend en de Indiase gelden zijn besteed in andere ontwikkelingslanden.

Suriname heeft tot dusver de Indiase kredietverstrekkingen ter waarde van 57 miljoen Amerikaanse dollar gebruikt voor onder andere de aanleg en bouw van de 161 kV transmissie - en onderstations, pompgemalen, de aanschaf brandweervoertuigen en drie Chetak helikopters. De kredieten worden tegen zachte leningspercentages voor een periode van vijftien jaar aangeboden. Als voorwaarde stelt India dat een Indiaas bedrijf het project uitvoert, dat voorgefinancierd wordt door d Export-Import Bank of India.

Naast de ambtenaren zijn ook de gezinsleden van Lackin en Adhin in de Surinaamse delegatie meegereisd naar India, zo bericht Starnieuws vandaag.


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Ondernemer en politicus Jhauw lijkt drukker met het aanspannen van rechtszaken dan met politiekvoering

Minister Belfort moet zich van Jhauw verontschuldigen voor uitspraken over 'infiltratie'

Jhauw sleept ook leiding Korps Brandweer Suriname voor rechter


Justitie en Politie-minister Edward Belfort moet zich door een vonnis van de Kort Gedingrechter uiterlijk maandag publiekelijk verontschuldigen tegenover Ramsoender Jhauw, eigenaar van Surishopping en voorzitter van de politieke partij PING (Partij voor Integriteit, Nationale motivatie en Gelijkheid), aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 13 januari 2015.

Belfort heeft in juni vorig jaar via het televisieprogramma ‘Door de bank’ van Sammy Doerga uitlatingen gedaan, die de indruk zouden kunnen geven dat Jhauw zou hebben geïnfiltreerd in commissies van aanbesteding, waardoor zijn bedrijf het laagste gunningsbedrag kon aanbieden bij inschrijving voor het leveren van materialen aan het Korps Brandweer Suriname.

Jhauw zegt, dat hij intussen een nieuwe rechtszaak voorbereidt en deze keer tegen de leiding van het Korps Brandweer Suriname. De aanleiding voor die rechtszaak zijn volgens Jhauw corruptiehandelingen bij aanbestedingen voor de brandweer.

'Dit is de rechtszaak tegen corruptie en het is de brandweer die aan N.V Flex heeft gegund. Het kost me allemaal geld, maar ik moet het doen. Ik heb de opdracht al aan mijn advocaat gegeven om die rechtszaak aan te spannen.' 

De eerste twee rechtszaken waren aangespannen tegen het ministerie, dan wel de minister van Justitie en Politie.

Jhauw verloor de eerste zaak, maar hij heeft tegen dat vonnis beroep aangetekend. Door de tweede rechtszaak, waarvan het vonnis op 5 januari 2015 is uitgesproken, moet minister Belfort zijn uitlatingen via televisie binnen twee weken rectificeren, uiterlijk maandag 19 januari dus, aldus de krant.

Geen aparte behandeling van suppletoire begrotingen

Vier NDP'ers afwezig bij bespreking Mega Combinatie over voortgang politiek

Fractieleider Panka verwacht steun van dissidente collega's Cheung en Pahlad


De fractieleider van Mega Combinatie (MC), Ricardo Panka (NDP) laat vandaag, dinsdag 13 januari 2015 via de Ware Tijd weten, dat De Nationale Assemblee (DNA) met marathonvergaderingen probeert de achterstand in werkzaamheden in te lopen. De MC-fractie kwam gisteren bijeen om de politieke situatie onder de loep te nemen. 

Tijdens die bijeenkomst is ook afgesproken, dat er geen aparte behandeling van de suppletoire begrotingen komt waarin de kosten van de aanstaande verkiezingen zijn verwerkt.

Panka beweert, dat de behandeling technisch niet meer mogelijk is, aangezien aanvullende begrotingen uiterlijk 31 december behandeld en goedgekeurd hadden moeten zijn door het parlement, omdat ze betrekking hebben op de landsbegroting van 2014. De komende periode zal alles op alles gezet worden om de ontwerpbegrotingen over het dienstjaar 2015 te behandelen en goed te keuren. De bedragen die te maken hebben met de organisatie van de verkiezingen op 25 mei zullen daarin opgenomen worden.

Vier NDP'ers waren afwezig tijdens de fractievergadering. Charles Pahlad had vroegtijdig gemeld dat hij niet aanwezig kon zijn, de zieke Frits Moesafierhoessein moest dialyseren en Lesley Artist had griep. Ook Rashied Doekhie had zich afgemeld, maar dat mag geen verrassing zijn, gelet op het feit dat hij heeft laten weten deze periode liever politiek te bedrijven in zijn district Nickerie.

Na de interne bijeenkomst werd met de fractie van A Combinatie vergaderd. De laatstgenoemde fractie zegt klaar te staan om het werk in het parlement te hervatten.

De MC-fractieleider hoopt dat de oppositie zal meewerken. Panka zegt te rekenen op Pahlad die onlangs bekend heeft gemaakt oppositiepartij VHP te zullen steunen bij de komende verkiezingen. Ook van Cheung, die de afgelopen weken flirtte met andere partijen, verwacht hij ondersteuning. Binnenkort wordt besloten wanneer De Nationale Assemblee weer met openbare vergaderingen begint.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)