woensdag 14 januari 2015

Man (57) verdrinkt in zandput te Vredenburg Serie B

Hemradj G. wilde na vissen duikje nemen


De 57-jarige Hemradj G. is vanavond, woensdag 14 januari 2015, verdronken in een zandput te Vredenburg Serie B. Dat meldt de webeditie van het Dagblad Suriname.

Hij was samen met een vriend gaan vissen nabij de oude zandput. Het slachtoffer besloot na het vissen een duikje te nemen. Hij kwam vervolgens echter niet meer boven water en verdween in de diepte.

De vriend die dit alles zag ging meteen hulp zoeken. Het lichaam van de man is inmiddels geborgen door zijn eigen familie. Zandputten zijn verboden gebied voor zwemmers.

Minister Adna vertegenwoordigt Suriname op VN 'Barbershop Conferentie'

Henry Mac Donald, VN-ambassadeur Suriname. (Bron foto: Barbershop Conferentie)
IJsland en Suriname initiatiefnemers van bijzondere 'mannen' conferentie in New York


Minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken spreekt namens minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin, die op dit moment met een delegatie in India is, de VN ‘Barbershop Conferentie’ toe in New York, de Verenigde Staten. Tijdens deze unieke conferentie wordt met mannen van gedachten wordt gewisseld over gendergelijkheid. De naam is gekozen, omdat in kapperszaken mannen over van alles en nog wat met elkaar praten.

De conferentie, die vandaag en morgen wordt gehouden, is een initiatief van de vertegenwoordigers van Suriname en van IJsland bij de Verenigde Naties. Dit meldt het ministerie van Sport- en Jeugdzaken vandaag, woensdag 14 januari 2015, in een persbericht.

'Het is de bedoeling om mannen en jongens te verzamelen om zich te committeren aan het handhaven van gendergelijkheid en het veranderen van discours bij hun leeftijdsgenoten', aldus het persbericht.

Het is volgens het ministerie ook de eerste keer in de VN-geschiedenis dat landen als Suriname en IJsland de moed hebben gehad om een van de belangrijkste vraagstukken over mensenrechten op een innovatieve manier bij de VN bespreekbaar te maken.

De bijeenkomst is gestart met een lunch, waarbij ambassadeurs met elkaar in discussie gingen over manieren om mannen en jongens te betrekken bij de aanpak van genderongelijkheid. Daarop volgde een werksessie met deskundigen over percepties van mannelijkheid. Morgen is er een vergadering van politici, deskundigen en activisten die zich zullen committeren aan actieplannen tegen genderongelijkheid.

'Genderongelijkheid is een ontwikkelingsprobleem waarmee de wereld geconfronteerd wordt. Het schaadt vrouwen, meisjes en beperkt potentieel gemeenschappen en naties. De inspanning om gendergelijkheid te bevorderen wordt vaak gezien als een kwestie van vrouwen, met alleen vrouwen geïnteresseerd of verantwoordelijk. Om deze mondiale uitdaging op te lossen, moeten we in het gesprek mannen en jongens bij betrekken.'

Nieuwe directeur voor Mathooraschool in Saramacca

Directeur Mathoeraschool kan thuis blijven.
Onderdirecteur MinOV: 'Als directeur weer op school wordt geplaatst, wordt hij voor de leeuwen geworpen'


Roy Narain, onderdirecteur bij het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV), zegt vandaag, 14 januari 2015, in de Times of Suriname dat de MULO Mathooraschool in Saramacca een nieuwe directeur krijgt. Het is volgens Nairan niet verstandig om de directeur, die is gevraagd thuis te blijven, weer op de school te plaatsen. 'Als studenten leuzen scanderen dat ze de directeur liever zien gaan dan komen, dan is het meer dan duidelijk dat hij voor de leeuwen gegooid zal worden als hij weer daar wordt geplaatst.'

Volgens Nairan komt het ministerie op het juiste moment met een vacature voor het aanstellen van een nieuwe directeur.

Aan de leerkrachten, die het ministerie schriftelijk hadden geïnformeerd dat de directeur onder andere porno aan het bekijken was onder schooltijd en zich schuldig maakt aan mismanagement, is medegedeeld, dat er geen harde bewijzen voor de beschuldigingen.

Narain neemt het overigens voorzitter Ronald Hooghart van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) kwalijk, dat hij geen contact met MinOV opnam alvorens naar de school te gaan. Ook vindt Narain het erg, dat de kinderen afgelopen week tijdens een protestactie met geweld uit de klassen zijn gehaald.

'Er was geen enkele aanleiding om de kinderen uit de klassen te halen. Ik ben teleurgesteld in Hooghart', aldus Narain, die ook laat weten dat hij een andere opstelling van Hooghart had verwacht. 

Oppositie 15 januari bijeen om strategie te bespreken

Gajadien (VHP): 'De kiezers hebben deze regering al afgewezen'


De oppositionele fracties in De Nationale Assemblee (DNA) komen morgen bijeen om hun strategie te bespreken richting de verkiezingen van 25 mei. Uiteraard zal ook gesproken worden over het optreden van de coalitie in DNA, aldus bericht de Times of Suriname vandaag, woensdag 14 januari 2015.

Volgens de oppositie is feitelijk een motie van wantrouwen, waar sprake van is, tegen president Desi Bouterse niet meer nodig om aan te tonen, dat meer dan de helft van de kiezers het vertrouwen al in de regering heeft opgezegd. Toch zal de motie ook morgen aan de orde komen.

'De kiezers hebben deze regering al afgewezen', zegt het VHP-Assembleelid Asiskoemar Gajadien.

Het ziet ernaar uit, dat de coalitie in haar eentje quorum zal moeten opbrengen, omdat DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons niet van plan is mee te gaan met het verzoek van de oppositie om de agenda te wijzigen. Ook is niet met de oppositie gesproken over een eventueel compromis-optie.

'Wij weten van niets', aldus Gajadien, na overleg met fractieleider Radjkoemar Randjietsingh.

De oppositie stelt voor om de ingeslagen weg te verlagen en te komen tot een nieuwe agenda om enkele wetten, die hoge prioriteit hebben, in behandeling te nemen. De oppositie is wel bereid quorum te verlenen voor dit voorstel. Maar, de parlementsvoorzitter blijft dat afwijzen en blijft erbij dat de agenda wordt aangevoerd door de conceptwet Constitutioneel Hof, een wet die de oppositie niet op de agenda wil zien.

'Gehandicapte' man in rolstoel berooft man

Overvaller doet alsof hij invalide is en niet kan lopen


Arno G. is vandaag, woensdag 14 januari 2015, aangehouden en in verzekering gesteld door de recherche van het bureau Centrum in Paramaribo. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

G. wordt ervan verdacht afgelopen zondagochtend een man te hebben beroofd in de Watermolenstraat.

Hij doet soms alsof hij invalide, niet kan lopen en verplaatst zich dan in een rolstoel in de stad en bedelt om geld.

Times of Suriname: 'Pahlad verdient aan huidige regering'

'Ow heeft sinds september 2012 Pahlad Suriname NV voor ruim Srd 25 miljoen werk gegund'


Het aannemingsbedrijf Pahlad Suriname NV (APS NV) heeft sinds september 2012 voor meer dan Srd 25 miljoen werk gegund gekregen van het ministerie van Openbare Werken (OW). Dit blijkt uit stukken die in de brievenbus van de Times of Suriname zijn aangetroffen, zo bericht deze krant vandaag, woensdag 14 januari 2015.

De NV is, aldus de krant, bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken op 2 februari 2011 ingeschreven en van de zes personen in de leiding heten vijf Pahlad. Het NDP-Assembleelid werd op 31 mei 2011 aangesteld als commissaris.

De redactie van de krant heeft een bron bij OW verzocht de ontvangen stukken te verifiëren. Aangegeven wordt, dat het om authentieke print-outs gaat van het ministerie en dat de informatie volledig juist is. De bron stelt, dat dat echter maar het topje van de ijsberg is.

Pahlad zou op diverse momenten zijn politieke invloed hebben uitgeoefend op het ministerie. Zo zou hij bij het aantreden van de regering Bouterse-Ameerali ook erop hebben aangedrongen om de Peltophorumlaan in Houttuin te asfalteren. Alhoewel dit niet was opgenomen in 'Dalian 3' kreeg Pahlad, zo schrijft de Times, 'zijn zin'. Hij zou er een groot stuk terrein bezitten.

Chemische smaak en vreemde geur Lovers-producten op Curaçao mogelijk door nieuwe verpakkingen

Lovers: 'Geur en smaak aangetast door inkt van veranderde printtechnologie'

Bedrijf en Amerikaanse fabrikant van kartonnen verpakking doen onderzoekDe chemische smaak en vreemde geur van diverse Lovers-producten op Curaçao worden waarschijnlijk veroorzaakt door de print op de verpakkingen. Eind december kreeg de verpakking van bepaalde producten van het bedrijf een nieuw ontwerp. Volgens Lovers-directeur Oswald van der Dijs worden de geur en smaak aangetast door de veranderde printtechnologie. Dat bericht Amigoe vandaag, woensdag 14 januari 2015.
 
Van der Dijs laat weten samen met de Amerikaanse fabrikant van het karton, International Paper, uit te zoeken wat er aan de hand is met het verpakkingsmateriaal.

'Sinds december hebben wij een nieuw ontwerp op bepaalde verpakkingen. We vermoeden nu dat door printtechnologie een sterke geur van de inkt doortrekt naar de inhoud van de verpakkingen.' Hij benadrukt echter, dat Lovers-producten geen enkele risico vormen voor de gezondheid. 'Daarbij bestaat de kans dat het slechts om enkele lotnummers gaat, en dat de rest van de producten niet is aangetast door de print.'

Ondertussen is het onderzoek van de GGD ook nog gaande. 'Gisteren hebben we de punch en orange juice onderzocht en vandaag gaan we verder met melk, yoghurt en ijs', zegt directeur van de GGD Sirving Keli. Concrete resultaten heeft de GGD nog niet boven water kunnen halen, wel worden de vreemde smaak en geur van de producten van Lovers bevestigd.

'We controleren nu de hele productielijn en nemen monsters die naar het laboratorium worden gestuurd. De kwaliteit van de verpakking is misschien niet goed, waardoor substanties als inkt door kunnen sijpelen in de inhoud', zegt Keli.

Lovers heeft maatregelen genomen door producten na een aantal dagen uit de schappen te halen. 'De verkoop van onze producten gaat gewoon door, maar we halen de producten nu eerder op uit de supermarkten om te voorkomen dat de smaak en geur worden aangetast', zegt Van der Dijs.

Keli is blij dat het bedrijf zelf het initiatief daartoe heeft genomen. 'Nu is het belangrijkste om uit te zoeken wat er precies in de producten terecht is gekomen. Of dat wel of niet schadelijk is voor de gezondheid moet nog blijken.' Lovers was vandaag niet beschikbaar voor commentaar, aldus Amigoe.

Personeel Spoedeisende Hulp van Sehos op Curaçao legt werk korte tijd neer

Ziekenhuis kampt met overschot aan IC-patiënten

Patiënten naar Colombia voor medische zorg


Het personeel van de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) in Willemstad, Curaçao, heeft gisteravond laat uit protest het werk neergelegd. Aanleiding was het feit, dat de afdeling de opvang van Intensive Care-patiënten niet meer aankon. Vanochtend, woensdag 14 januari 2015, werd na overleg tussen vakbond CBV en de Raad van Bestuur (RvB) een voorlopige oplossing bereikt, aldus Amigoe.
 
Volgens Sehos-woordvoerder Bob Harms kampt het ziekenhuis met een overschot aan IC-patiënten. 'Rondom de jaarwisseling hebben wij altijd te maken met een piek in het aantal patiënten dat op de IC-afdeling moeten worden opgenomen. Maar, nog nooit eerder hebben wij zoveel patiënten op deze afdeling moeten opnemen.'

De IC-afdeling heeft normaal gesproken acht bedden, maar door ziekte onder het personeel, heeft het ziekenhuis twee bedden moeten 'sluiten'. Verder zijn er ook patiënten met een IC-indicatie opgenomen op de afdeling medium care, naar Colombia gezonden en ook op de afdeling Spoedeisende Hulp ondergebracht. Maar, dat zorgde voor een probleem bij deze laatste afdeling, omdat die niet voldoende personeel heeft om deze twee patiënten op te vangen.

Gisteren was er overeenstemming bereikt om een extra bed op de IC-afdeling te openen. Maar, door wat Harms als een ‘discrepantie’ omschrijft, bleek dit in de praktijk niet mogelijk. Dit was aanleiding voor het personeel om het werk neer te leggen, een zogenoemde walkout. Zij vonden de situatie niet meer verantwoord.

In het overleg tussen zorgvakbond CBV en de Sehos-leiding werd overeengekomen, dat de partijen samen op zoek gaan naar een structurele oplossing voor de huidige overbezetting. Om te beginnen zal er weer een extra bed op de IC-afdeling open worden gesteld. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van twee gepensioneerde verplegers die IC-bekwaam zijn, terwijl er ook een uitzending naar Colombia zal plaatsvinden.

Harms benadrukte vanochtend. dat zowel de polikliniek als de afdeling Spoedeisende Hulp normaal open is gebleven. Rond het middaguur was het bestuur van zorgvakbond CBV bezig de ongeveer twintig medewerkers van de afdeling SEH van het ziekenhuis op de hoogte te brengen van de gesprekken met de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Namens vakbond CBV was vanochtend niemand voor commentaar bereikbaar, aldus Amigoe.

Militair (35) aangehouden in zaak verkoold lichaam vrouw

Man wordt verdacht van moord of doodslag


In verband met de zaak van het verkoolde lichaam van Equindia Fernandes, dat afgelopen zondag werd aangetroffen in een uitgebrande auto, heeft de politie een 35-jarige militair aangehouden. Dat bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 14 januari 2015.

De man is in verzekering gesteld verdacht van moord of doodslag.

Het onderzoek tegen deze verdachte wordt door de afdeling Kapitale Delicten van de politie en de Militaire Politie verricht. Waarom de militair is gearresteerd en wat zijn relatie was met het slachtoffer wordt vooralsnog niet medegedeeld door de politie.

Zeldzaam zwart doodskopaapje blijkt een aparte soort

Onderzoek maakt einde aan langdurig wetenschappelijk geschil over doodskopaapjes


Een recent wetenschappelijk onderzoek heeft een einde gemaakt aan een langdurig geschil inzake een klein aantal zwarte doodskopaapjes (Saimiri vanzolinii), die alleen leven in een geïsoleerd gebied in Brazilië, zo bericht vandaag, woensdag 14 januari 2015, onder andere de website phys.org.

Deze aapjes komen alleen voor in een het zeer natte, moerassige regenwoud van Mamirauá, een zeer geïsoleerd gebied in het Amazonegebied, in het noordwesten van Brazilië waar de diertjes worden bedreigd door klimaatverandering.

Het geschil onder de wetenschappers ging over de vraag of de aapjes een sub-species van een ander soort zijn of een op zichzelf staande diersoort zijn.

De wetenschappers van de Universiteit van Californië-Los Angeles (UCLA) in de VS en uit zes andere landen gebruikten genetische en statistieke analyses om er achter te komen, dat deze groep doodkopaapjes zich heeft afgesplitst van een zogenoemde zustergroep, genaamd Saimiri ustus zo'n 500.000 jaar geleden.

Zij vormden een groep genaamd Saimiri boliviensis ongeveer 1.3 miljoen jaar geleden. Wetenschappers zijn er lange tijd vanuit gegaan dat de Saimiri boliviensis en de Saimiri vanzolinii dezelfde soort waren.

'We hebben nu sterk bewijs dat het een aparte soort is. Het is een eigen unieke groep', aldus Jessica Lynch Alfaro, adjunct assistent professor van de afdeling antropologie van de UCLA. De toekomst van de aapjes wordt echter door klimaatverandering bedreigd. 'Ze kunnen al hun leefgebied verliezen. Deze soort heeft het kleinste leefgebied van alle apensoorten in het Amazonegebied en voorspeld is, dat de habitat drastisch kan veranderen door veranderingen in het weer als gevolg van opwarming van de aarde', zegt Alfaro.

Het onderzoeksresultaat kan van belang zijn bij de pogingen om de biodiversiteit van primaten in Zuid-Amerika te behouden.

(Red. De Surinaamse Krant/phys.org)

Jerry Miranda zet gedetineerden in voor schoonmaak verwaarloosde percelen

(Bron foto: Commissariaat Paramaribo-Noordoost)
Gevangenen uit PI Duisburglaan maken verwaarloosde percelen schoon in Rainville

Miranda: 'Alle slecht onderhouden percelen in Noordoost zijn in kaart gebracht'


Gedetineerden van de penitentiaire inrichting (PI) Duisburglaan zijn afgelopen maandag gestart met schoonmaakwerkzaamheden in het ressort Rainville. De groep, bestaande uit tien mannen, wordt dagelijks ingezet onder toezicht van Penitentiaire Ambtenaren (PA), aldus bericht het commissariaat Paramaribo-Noordoost vandaag, woensdag 14 januari 2015.

Openstaande percelen met hoog onkruid, waarvan de eigenaren niet te vinden zijn, worden vanaf maandag schoongemaakt. 'Alle terreinen die slecht onderhouden zijn in het bestuursressort Noordoost zijn in kaart gebracht door de bestuursdienst. De eigenaren worden opgespoord en opgeroepen door de leiding van het commissariaat', aldus districtscommissaris Jerry Miranda.


Gedetineerde P.P. zegt, dat hij het leuk vindt om zijn bijdrage te leveren, omdat hij een kans krijgt om buiten de strafinrichting te vertoeven. 'Wij krijgen voeding en een kleine vergoeding waarmee wij toiletartikelen kunnen kopen.' 

Hiermee hoopt P.P. ook in aanmerking te kunnen komen voor Voorwaardelijke Invrijheidsstelling (VI),

Begraafplaatsen in Oostelijkepolders, Nickerie, worden schoongemaakt

Begraafplaatsen te Longmay en Karang Anjar vergroot


Het lokaal bestuur te Nickerie heeft drie begraafplaatsen in de Oostelijkepolders een grondige 'opschoonbeurt' gegeven en zelfs verder uitgebreid. Dat meldt het Burger Informatie Centrum (BIC) Nickerie vandaag, 14 januari 2015.

De begraafplaats te Paradise is geheel opgeschoond, terwijl die van Longmay en Karang Anjar ook onder handen zijn genomen en zelfs uitgebreid.

Gebleken is, dat de begraafplaatsen te Longmay en Karang Anjar niet genoeg ruimte meer hadden, vandaar dat zij verder zijn uitgebreid.

De werkzaamheden zijn door het lokaal bestuur in eigen beheer uitgevoerd, waarbij gebruik is gemaakt van haar eigen minigraafmachine.

Jessurun: 'DA91 wil goede verkiesbare posities in Paramaribo, Wanica en Nickerie'

DA91 wil top-10 plek op lijst Paramaribo


DA91 wil naar het schijnt, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 14 januari 2015, een goede plek op de lijst in Paramaribo. Ze krijgt wel een verkiesbare positie, maar wil nog steeds binnen de top 10 een plek. 

Partijvoorzitter Winston Jessurun: 'We zijn bezig te praten. We hebben afspraken gemaakt op regionaal niveau. Aan het einde hebben we besloten om ook op nationaal niveau samen in zee te gaan. Daarbij is het van belang dat we praten over de posities van partijen, waarbij je met een aantal criteria rekening zal moeten houden. Wij hebben daarbij onze wenselijkheden kenbaar gemaakt om de kiezers te kunnen accommoderen, om de partij te profileren, maar meer nog om de verkiezingen in het samenwerkingsverband te kunnen winnen. Vanuit die positie praten we met elkaar, kijkende of we consensus kunnen bereiken. Er moet nog besloten worden, want we zijn nog niet eruit. DA91 wenst in Paramaribo, Wanica en Nickerie goede posities in te nemen.'

'Als de wensen van DA91 niet in vervulling komen, gaan wij terug naar de structuren om te vragen hoe verder te gaan.'

Vanuit politieke bronnen, aldus de krant, wordt aangegeven dat zes van de zeven voorzitters in Paramaribo op de lijst willen voorkomen, maar de grotere partijen vinden dat de posities op basis van de sterkte van de partij ingevuld moeten worden. Dit kan van belang zijn om niet steeds het verwijt te krijgen, dat de kleinere partijen over de ruggen van de grotere binnenkomen.

'Tikkop', jaarlijks event van John Leerdam, 7 en 8 februari in Stadsschouwburg Amsterdam

'Tikkop' is zaterdag 7 en zondag 8 febuari te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam. 'Tikkop' is de Zuid-Afrika-roman van Adriaan van Dis en wordt als geënsceneerde muzikale reading ten tonele.

Ook dit jaar doen aan het jaarlijkse event van John Leerdam diverse coryfeeën uit kunst, cultuur, politiek en wetenschap mee, zoals de auteur van de roman Adriaan van Dis, maar ook Frits Barend, Noraly Beyer, Gerda Havertong, Izaline Calister, Raymi Sambo, Maartje van Weegen, Jeffrey Spalburg en vele anderen.

Ontbossing in Zuid-Amerika voor goudwinning aanzienlijk toegenomen sinds 2007

Ontbossing voor goudwinning bij Benzdorp, zuid-oost Suriname.
Goudwinning in 32 beschermde natuurgebieden


Ontbossing in Zuid-Amerika ten behoeve van goudwinning is sinds 2007 aanzienlijk gestegen.'Meer dan 90% van ontbossing voor goudwinning in regenwouden in Zuid-Amerika is geconcentreerd in vier ecoregio's', aldus Nora Alvarez-Berríos van de Universiteit van Puerto Rico (VS) tegenover environmentalresearchweb vandaag, woensdag 14 januari 2015.

Goudwinning heeft voor ontbossing gezorgd in de regenwouden van de Guiana-landen, het zuidwesten van de Amazone, de Tapajós-Xingú bossen in centraal-oost Brazilië en de Magdalena Valley-Urabá regio in het noorden van Colombia.

Samen met haar collega Mitchell Aide heeft Alvarez-Berríos een database opgebouwd van goudwinninglocaties en gekapt regenwoud ten behoeve van goudwinning in regenwoudgebieden beneden 1.000 meter in Colombia, Venezuela, Suriname, Guyana, Frans-Guyana, Brazilië, Peru, Bolivia en Ecuador.

Tussen 2001 en 2006 is ongeveer 377 vierkante kilometer bos verloren gegaan om plaats te maken voor 61 goudvelden. Tussen 2007 en 2013 gaat het om 1.303 vierkante kilometer voor 116 goudvelden.

Diverse voor goudwinning ontboste gebieden bevinden zich in of binnen 10 kilometer van 32 beschermde gebieden.

Het onderzoeksteam is nu van plan het onderzoek te verplaatsen van regionaal naar lokaal niveau, vooral in de Madre de Dios regio in Peru. 'We analyseren hoe de internationale prijs van goud en  nationale mijnbouwbeleid effect hebben op ontbossing ten behoeve van goudwinning, aldus
Alvarez-Berríos.

Links:

Gerelateerde artikelen:

(Red. De Surinaamse Krant/environmentalresearchweb)

VHP'er Mahawatkhan: 'Doekhie weet alleen op VHP te schelden'....

 '....maar, ook Doekhie heeft een jaar in gevangenis gezeten'

Mahawatkhan is beschuldigen NDP'er spuugzat


‘Doekhie weet alleen te schelden op de VHP’, zegt VHP’er Leakat Mahawatkhan uit Nickerie vandaag, 14 januari 2015, in het Dagblad Suriname. Het wordt nu tijd voor Doekhie, dat hij de naakte waarheid over zichzelf verkondigt in plaats van andere personen en politieke partijen met modder te besmeuren, aldus de politicus.

'Ook Doekhie heeft een jaar in de gevangenis gezeten. Hij had op een agent, een zekere C., geschoten. Die arme man loopt nog steeds met kogels in zijn lichaam rond.’

Mahawatkhan is de beschuldigingen van Doekhie spuugzat. Zo zou Doekhie hebben beweerd, dat het VHP-partijcentrum De Olifant aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo met drugsgelden is gebouwd. De VHP'er stelt dat dit een pertinente leugen is. ‘Het gebouw dateert uit de jaren ‘80.’ Volgens Doekhie zou het partijcentrum in 2009 zijn gebouwd met drugsgelden. Deze zouden binnengebracht zijn door de huidige voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi.

Het partijcentrum dat naast de open zaal staat, zou naar zeggen van Mahawatkhan in 1990 zijn gebouwd. In deze periode was Santokhi helemaal niet gerelateerd aan de VHP. ‘Hij was niet eens in beeld.’ Op zondag 25 maart 1990 werd het besluit genomen om het centrum neer te zetten. Toen zat Dilip Sardjoe aan als penningmeester van de VHP. ‘Ik heb toen duizend Surinaamse gulden gedoneerd voor de bouw van het partijcentrum’, zegt Mahawatkhan.

Hij stelt dat het voor personen uit andere politieke partijen gemakkelijk is om de VHP op continue basis uit te schelden en te beschuldigen. ‘Altijd neemt Doekhie het woord drugs in de mond en relateert Santokhi ermee, terwijl hij vergeet dat zijn eigen partijvoorzitter, Desi Bouterse, in 1999 in Nederland is veroordeeld vanwege cocaïnesmokkel. En dat zijn zoon Dino Bouterse in de VS zit opgesloten op verdenking van wapen- en drugshandel.

Voormalig jurisch adviseur president Bouterse: 'President zou na uitspraak Hoge Raad moeten aftreden'

Ramon de Freitas: 'Bouterse heeft eigen glazen ingegooid door domme uitspraken te doen'

'Bouters en adviseur Roy de Miranda hebben zelf de zaak verknald'

Advocaten Kanhai en Weski zouden overwegen dossier Hoge Raad openbaar te maken


President Desi Bouterse zou consequenties moeten verbinden aan het debacle bij de Hoge Raad in Den Haag en onmiddellijk moeten aftreden. Dat is het harde oordeel van zijn voormalig juridisch adviseur Ramon de Freitas. Hij zegt dit vandaag, woensdag 14 januari 2015, in de Ware Tijd, naar aanleiding van het besluit van de Hoge Raad het herzieningsverzoek van Bouterse om zijn drugsveroordeling uit 2000 ongedaan te maken, af te wijzen. 

De Freitas vindt dat Bouterse 'zijn eigen glazen heeft ingegooid door publiekelijk domme uitspraken te doen'. Volgens hem brengt deze uitspraak met zich mee dat Bouterse moet aftreden. 'Dit om te voorkomen dat in het parlement een motie tegen hem wordt ingediend om deze zaak.'

De Freitas zegt de uitspraak van de Hoge Raad te hebben verwacht. Het betrof namelijk een tweede herzieningsverzoek. De advocaten van Bouterse zouden, aldus de jurist, met 'duizenden nieuwe argumenten moeten komen om de argumenten in de eerste zaak in de schaduw te plaatsen'. Dat is volgens hem niet gebeurd.

Ook hebben Bouterse zelf en Roy Raymond de Miranda, die adviseur van de president zou zijn, de zaak verknald. Onder andere zou De Miranda hebben verklaard, dat het om een politiek proces gaat. Verder zou zijn gezegd, dat kroongetuige Patrick van Loon 75.000 euro zou hebben geëist om zijn bezwarende verklaringen tegen Bouterse in te trekken. 

'Door dit soort verklaringen af te leggen, zet je Van Loon neer als zeer onbetrouwbaar en daar zal de Hoge Raad rekening mee houden.'

Irvin Kanhai, advocaat van Bouterse in Suriname, vindt dat de Hoge Raad de zaak niet goed heeft behandeld. 'Er is helemaal niemand gehoord in deze zaak. Zelfs advocaat Weski niet', aldus Kanhai. Volgens hem geeft dit aan, dat de behandeling van deze zaak politiek geladen is. Om dit duidelijk te maken overwegen Kanhai en Weski het totale dossier openbaar te maken. 

'Iedereen kan dan zien dat het verzoek niet serieus is behandeld. Ook zal het grote publiek dan weten dat Nederland helemaal geen rechtsstaat is zoals altijd gezegd wordt', aldus Kanhai.

Van der Dijs legt per direct functie bij Korpodeko op Curaçao neer

Van der Dijs en echtgenoot Schotte.
Echtgenote oud-premier Schotte legt bestuursfunctie ontwikkelingsbank neer


Cicely van der Dijs, de vrouw van MFK-leider en oud-premier Gerrit Schotte op Curaçao, legt per direct haar functie bij Korpodeko neer. Dat meldt ze in een brief, aldus bericht de lokale nieuwswebsite Versgeperst.com vandaag, woensdag 14 januari 2015.

Van der Dijs stopt als bestuurslid bij de ontwikkelingsbank naar aanleiding van haar verdenking in het strafrechtelijk onderzoek Babel.

Gerrit Schotte en zijn partner worden in deze zaak verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte. Door haar verdenking werd zij verzocht haar functie als bestuurslid neer te leggen. Dit verzoek kwam onder meer van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Het stel werd op 20 mei 2014 aangehouden in verband met het onderzoek. De ex-premier en zijn partner mochten het proces in vrijheid afwachten. Schotte werd zeven dagen na de aanhouding vrijgelaten. Van der Dijs werd na twee dagen vrijgelaten.

De witwaszaak werd onlangs verdaagd. De zaak zou op 16 januari worden behandeld. Waarom de zaak is verdaagd, is niet bekend. Ook is er nog geen nieuwe datum bekendgemaakt.

De krant Amigoe berichtte gisteren nog, dat Van der Dijs niet zou ingaan op het ontslagverzoek.

Niermala Badrising benoemd tot voorzitter Permanent Raad van OAS

Badrising is permanente vertegenwoordigster van Suriname binnen OAS


De permanente vertegenwoordigster van Suriname bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), ambassadeur Niermala Badrising, is maandag 12 januari 2015 gekozen tot voorzitter van de Permanente Raad van de OAS, een positie die zij zal invullen voor de komende drie maanden. 

Haar benoeming werd bijgewoond door de OAS secretaris-generaal José Miguel Insulza, de assistent secretaris-generaal Albert Ramdin en de permanente vertegenwoordigers van de lidstaten en de permanente waarnemers, zo bericht vandaag, woensdag 14 januari 2015, het Dagblad Suriname.

Badrising beloofde in haar toespraak, dat ze als voorzitter in gelijke mate de zorgen, belangen en behoeften van de lidstaten zal overwegen. Volgens Badrising heeft Suriname als land in belangrijke mate geprofiteerd van de steun van de OAS. Ze hoopt de erkenning van het belang van de OAS te verhogen.

‘We begrijpen en verwachten dat de komende maanden directe invloed zullen hebben op de vooruitzichten van de OAS. Een nieuwe leiding zal uiteindelijk invloed hebben op de cruciale rol van de OAS in het bevorderen van regionale integratie en de integrale ontwikkeling in ons halfrond. Onze taak is om samen te werken om onze organisatie te versterken en om onze status als een effectieve multilaterale entiteit te behouden. Ook geloof ik dat we goed gepositioneerd zijn om dit doel te realiseren en kijk ernaar uit om samen te werken met alle partijen tijdens deze belangrijkste periode’, zei Badrising.

Ambassadeur Prince van St Vincent & the Grenadines, die als vicevoorzitter van de raad is aangesteld, voorspelt een geweldige prestatie van de nieuwe voorzitter en zei dat ambassadeur Badrising bekend staat om het produceren van hoge kwaliteit werk. ‘Met haar scherp inzicht in de multilaterale diplomatie en met de hoge normen en vaardigheden waarmee ze al is voorzien, is het succes van de werkzaamheden van de raad reeds verzekerd’, aldus ambassadeur Prince.

Klik hier voor het persbericht van de OAS van 12 januari over de benoeming van Badrising.


Nieuw Stijl KTPI blijft samenwerken met NDP

Voorzitter Wangsabesari tevreden over prestaties regering Bouterse


Er is geen overeenkomst getekend tussen de Mega Combinatie en Nieuwe Stijl KTPI (NSK), maar haar voorzitter, Oesman Wangsabesari, beweert afspraken te hebben gemaakt met de NDP en samen te zullen blijven werken met deze partij en haar huidige coalitiepartners, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 14 januari 2015.

In 2010 werd een samenwerking tussen KTPI en de NDP gesloten en vormden zij samen met andere partijen de Mega Combinatie. Wangsabesari is tevreden over de prestaties van de huidige regering en vindt een volgende termijn wenselijk.

Volgens Wangsabesari heeft de regering Bouterse bewezen zonder hulp van buiten het land naar grotere hoogten te kunnen leiden. Ook heeft de regering gezorgd voor sociale zekerheid voor de bevolking met het aannemen van de drie sociale wetten door het parlement. ‘Met deze wetten is de natie gegarandeerd, dat we gaan van een ontwikkelingsland naar een high income country, om in 2030 te groeien naar een ontwikkeld land. Dit is wat NSK nastreeft en ook in haar partijprogramma heeft opgenomen.’

Nieuwe Stijl KTPI is formeel in een samenwerkingsverband met de Mega Combinatie tot 25 mei 2015. ‘We gaan voor continuïteit van beleid en geloven dat wij als KTPI Nieuwe Stijl een toegevoegde waarde hebben in de Mega Combinatie en dat we de verkiezingen zullen winnen’, aldus Wangsabesari.

Nieuwe Stijl KTPI is in 2011 ontstaan uit een actiegroep binnen KTPI. Deze werd opgericht uit onvrede over de werkwijze van het hoofdbestuur en de voorzitter, Willy Soemita. De voorzitter van NSK zegt alles gedaan te hebben om een splitsing te voorkomen. In februari 2014 werd een vergadering gehouden en werd de naam Actiegroep KTPI veranderd in NSK. In oktober 2014 werd de splitsing definitief toen de KTPI een intentieverklaring tekende met de oppositionele politieke partijen. De voorzitter van NSK zegt dat de partij wel samenwerkt met KTPI en dus ook deel uitmaakt van de regering.

Politie valt illegaal goudzoekerskamp in concessiegebied Sarafina NV binnen

Vijf personen gearresteerd, waaronder twee vrouwen

Twee kampen ontruimd


De politie van Brokopondo heeft in samenwerking met het Recherche Bijstandsteam (RBT) van het Korps Politie Suriname afgelopen maandag een ontruimingsactie uitgevoerd in het concessiegebied van goudwinningsbedrijf Sarafina NV. Er was aangifte gedaan van overtreding van de Mijnbouwwet. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 14 januari 2015.

Volgens de politie van Brokopondo hadden illegalen zich ter plekke genesteld. Vijf personen werden aangehouden, waaronder twee vrouwen. Ze zijn allen ter zake overtreding van de Mijnbouwwet in verzekering gesteld. Twee uit de groep bleken illegaal in het land te verblijven.

Om de locatie te bereiken, moest men ruim anderhalf uur over het stuwmeer varen. Via de Granmankreek bereikte de politie de plaats. De politie trof de plaatselijke bevolking, die ook een graantje uit de productie meepikte, niet ter plaatse aan. Vermoedelijk was zij getipt, want volgens de aangever was er een grote mijnbouwoperatie gaande.

De politie heeft twee kampen ontruimd. In één van de goudzoekerskampen vond men een illegaal jachtgeweer. Dit wapen werd door de politie in beslag genomen.

De verdachten verklaarden dat zij in opdracht van een Surinamer aan het werk waren. Hangende het verdere onderzoek blijft het vijftal in verzekering.

Mogelijk vier VHP-kandidaten voor kiezerslijst Commewijne

Assembleelid Shailendra Girjasing een van kandidaten

Lijsttrekker zal komen uit in district sterke KTPI of Pertjajah Luhur


Het VHP-parlementslid Shailendra Girjasing zegt vandaag, woensdag 14 januari 2015, in het Dagblad Suriname dat er momenteel vier VHP-kandidaten zijn die mogelijk in aanmerking kunnen komen voor plaatsing op de kiezerslijst in Commewijne. Het gaat om dokter Roy Mohan, de jeugdige ondernemer Dhiraj Soekhai, professor Mohan en Girjasing zelf. 

Elk van hen zou de VHP-kandidaat voor de komende verkiezingen kunnen worden. Ten aanzien van de positie, die de kandidaat op de lijst zal innemen, zegt Girjasing dat dit waarschijnlijk de tweede plaats zal zijn.

Beide Javaanse partijen (KTPI en Pertjajah Luhur) zitten onder één paraplu bij de komende verkiezingen en het is volgens Girjasing daarom vrijwel zeker, dat de lijsttrekker voor Commewijne uit deze gelederen zal voortkomen. Vooral vanwege het feit dat dit district bekend staat als het bolwerk van Paul Somohardjo en Willy Soemita.

Het is dus niet zo, aldus de krant, dat Girjasing zijn lijsttrekkersrol in Commewijne aan de Pertjajah Luhur dreigt kwijt te raken, omdat hij die rol niet heeft. Zijn eigen kandidaatstelling als lijsttrekker bij de vorige verkiezingen was volgens Girjasing een unicum in dit district, omdat de Pertjajah Luur en KTPI niet deelnamen.

Veiling goederen Plaza Hotel op Curaçao tijdelijk 'on hold' gezet

Mogelijk geïnteresseerde kopers voor hotel in Punda


De geplande veiling op 26 januari van de roerende goederen van het PlazaHotel in Willemstad op Curaçao is tijdelijk ‘on hold’ gezet, aldus directeur Philip Martis van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vandaag, woensdag 14 januari 2015, in het Antilliaans Dagblad.

De SVB liet vorig jaar voor een bedrag van ruim 2 miljoen gulden beslag leggen op de Metro Group, exploitant en beheerder van het Plaza Hotel, wegens niet-afgedragen premies. De Metro Group heeft ook een schuld bij de Ontvanger.  

'Wij zijn in afwachting van wat er nu gaat gebeuren, er zouden potentiële kopers zijn voor het Plaza Hotel en dat proces willen wij niet verstoren. Natuurlijk willen wij niet dat het hotel sluit. Eind deze week evalueren wij hoe het ervoor staat en dan bepalen wij of de veiling nog steeds wordt opgeschort of niet', aldus Martis.

Directeur Liza Dindial van de Curaçao Hospitality and Tourism Association (CHATA), bevestigde tegenover de krant, dat het hotel oorspronkelijk op donderdag haar deuren zou sluiten. 'Donderdag zou het hotel sluiten, maar ik hoorde net dat de sluiting en de geplande openbare verkoop op 26 januari niet doorgaan, de SVB en de Ontvanger hebben dat ‘on hold’ gezet in verband met mogelijke kopers voor het hotel', aldus Dindial.

Het Plaza Hotel is formeel niet bij de CHATA aangesloten, aldus Dindial. 'Maar, wij zijn op eigen initiatief erbij betrokken, omdat wij bij sluiting op korte termijn ons moeten ontfermen over gasten die dan geen onderdak meer hebben. Ook de touroperators moeten dan ingelicht worden.'

Advocaat Michael Bonapart vertegenwoordigde de Metro Group in de zaak van achterstallige huur die de ondernemers van de Boogjes hebben. Bonapart bevestigde ook gehoord te hebben dat er potentiële kopers voor het hotel zijn. Volgens de advocaat ligt het bedrag waarop beslag is gelegd aanzienlijk lager. Het huidige bedrag zou samengesteld zijn uit de vorderingen van meerdere vennootschappen, dat bedrag werd als openstaande schuld van de Metro Group aangemerkt. Het bedrag zou ook niet overeenkomen met de omvang van het personeel.

Het Plaza Hotel kampt al enige tijd met financiële problemen. Op 12 maart vorig jaar sloot Aqualectra de stroom gedurende een paar uur af vanwege een openstaande rekening. De stroom werd weer aangesloten nadat er een betalingsregeling was getroffen. Na de beslaglegging door de SVB en de Ontvanger in november, was er sprake dat het hotel begin december geveild zou worden.

Het Plaza Hotel was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, aldus de krant.

Extra beveiliging rond gevangenis op Curaçao opgeheven

Dreiging ontsnapping gedetineerden zou zijn ingeperkt


Gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) op Curaçao wordt niet langer extra beveiligd. Het ministerie van Defensie liet gisteren weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 14 januari 2015, dat na twintig dagen de militaire bijstand is afgerond. Dat betekent dat de dreiging dat gedetineerden zouden ontsnappen zo ver is ingeperkt, dat de militairen niet langer nodig zijn. 

De beveiliging flink aangescherpt op Eerste Kerstdag. Ruim honderd militairen hielpen mee in en om de gevangenis. Bovendien werden twee gedetineerden naar Nederland gebracht ‘om veiligheidsredenen’.e

Vorige maand werden twe cellen ontdekt waar in de tralies was gezaagd in een poging de gevangenis te ontvluchten. De half doorgezaagde tralies werden ontdekt tijdens een ‘Ta basta awor’-controle in het SDKK.

'In verband met deze vluchtpoging werd een onderzoek gestart. Naar aanleiding daarvan werd de bewaking verscherpt', aldus gevangenisdirecteur Urny Florán toen. De militairen ondersteunden het ministerie van Justitie op Curaçao. Zij werkten samen met het Korps Politie Curaçao en het Vrijwilligers Korps Curaçao. De militairen werden aangestuurd door het operatiecentrum van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied (CZMCARIB), dat vierentwintig uur per dag is bezet.

Mike Snoek, compagniescommandant ritmeester is tevreden over het verloop van de inzet. 'Door de zwaar beveiligde en steeds verder uitgebouwde opstellingen en waarnemingsposten lukte het ons met de autoriteiten de dreiging te verminderen. Door verkenningspatrouilles en direct reageren op verdachte situaties, smoorden we elke potentiële dreiging in de kiem. De inzet verliep door de professionele inspanningen van iedereen goed.'

De militairen waren gedurende de inzet goed zichtbaar in en rond de Koraal Spechtgevangenis. Door waarnemingsposten en wegblokkeringen was het terrein nagenoeg hermetisch afgesloten. De ‘Raven’, een onbemand vliegtuigje, hield alles vanuit de lucht in de gaten.

Volgens hoofd Maritiem Hoofdkwartier Carib kapitein-luitenant-ter-zee Rob Pulles is hiermee aangetoond dat CZMCARIB een belangrijke veiligheidspartner is in het Caribisch Gebied.

Nog steeds wordt afval gedumpt te Sint Joris op Curaçao

(Bron foto: Green Force)
Green Force: 'Waarom bestaat het ministerie van GMN nog?'


Waarom bestaat er nog een ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) op Curaçao als zij niets wil betekenen voor milieu en mens? Dat vraagt milieuorganisatie Green Force zich af naar aanleiding van nieuwe afvaldump bij Sint Joris, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 14 januari 2015.

Volgens de stichting zijn de nieuwe milieuwetten nog steeds niet op orde en/of de oude niet geactiveerd. 'De regering geeft blijkbaar niets om de volksgezondheid en het behouden van het milieu', concludeert de stichting.

Die conclusie trekt zij nadat bewoners van Sint Joris hadden geklaagd aan het adres van de milieudienst, GMN, politie, brandweer en politiek over het dumpen en verbranden van afval, maar dat hiertegen niets wordt gedaan. Ook nu weer is er afval gedumpt bij Sint Joris en wordt er afval verbrand bij Koraal Tabak.

Green Force: 'Het feit dat ‘chollers’ al een hut hebben gebouwd voor het winnen van koper uit witgoed, laat zien dat afvaldumpingen al weer een hele tijd aan de gang zijn en dat dit op reguliere basis gebeurt.'

De stichting heeft afgelopen weekend vijf brandhaarden gezien op de stortplaats. 'Deze branden zullen gaan groeien en voor meer overlast zorgen bij Santa Catharina en omgeving. Met alle consequenties van dien', aldus Green Force. Want volgens de organisatie is het afval niet alleen hout of biologisch afbreekbaar, maar ook plastic en huisgoed wordt in de fik gezet. 'Dit zorgt ervoor dat er dioxines vrijkomen en dat de volksgezondheid in gevaar komt.'

Behalve dat de volksgezondheid in gevaar komt is het volgens de organisatie ook nadelig voor het toerisme. Ook constateert de milieugroep dat er recentelijk door de regering dan wel is schoongemaakt, maar dat hier meteen weer afval werd gedumpt en dat daar geen consequenties aan vast zitten. 'Een slappe vertoning van een ministerie die dit zou moeten oplossen met wetgeving en gezag.'

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Schaarste aan Amerikaanse dollars drijft Telesur naar zwarte markt

Voorzitter VSB: 'Het is algemeen bekend dat er een schaarste is aan dollars'


De koersaanpassing die telecommunicatiebedrijf Telesur onlangs heeft doorgevoerd, staat niet los van de schaarste aan Amerikaanse dollars waarover ondernemers al geruime tijd klagen. Kenneth Muringen, directeur Commerciële Zaken, zegt vandaag, woensdag 14 januari 2015, in de Ware Tijd, dat het bedrijf moeizaam aan dollars komt. Daarom hanteert het bedrijf tegenwoordig een koers van Srd 3,35 in plaats van Srd 3,25 voor een Amerikaanse dollar. 

Bij de Centrale Bank van Suriname kan Telesur volgens Muringen niet de benodigde dollars krijgen. 'Dit noodzaakt ons om dollars te gaan zoeken op de zwarte markt', zegt het directielid. Hij onderstreept dat de prijs voor een dollar bij een cambio tussen Srd 3,48 en Srd 3,55 is.

Voorzitter Ferdinand Welzijn van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven zegt, dat het algemeen bekend is dat er een schaarste aan dollars is. 'De vraag is veel groter dan het aanbod in vergelijking met een aantal maanden geleden. Daarom gaat de koers omhoog.' Bedrijven die de valuta dringend nodig hebben voor import zijn gedwongen duurder te betalen voor dollars.

Telesur heeft de koers ook aangepast, omdat het volgens Muringen jarenlang een te lage koers heeft gehanteerd. Het bedrijf ontving namelijk Srd 3,25 voor een Amerikaanse dollar, terwijl het bij de Centrale Bank Srd 3,35 moest betalen.

NPS en PVF tekenen 16 januari samenweringsovereenkomst in Groningen, Saramacca

Partijen hopen minimaal twee zetels te kunnen behalen


De Nationale Partij Suriname (NPS) en de Politieke Vleugel van de FAL (PVF) teken vrijdag een samenwerkingsovereenkomst te Groningen in het district Saramacca. De overeenkomst zal worden ondertekend door de voorzitters Gregory Rusland van de NPS en Soedeschand Jairam, PVF.  Partijen hopen tenminste twee zetels binnen te kunnen halen.

Starnieuws schrijft vandaag, woensdag 14 januari 2015, te hebben vernomen, dat in Nickerie de NPS Jairam zal ondersteunen. Volgens de voorlopige onderhandelingen tussen de samenwerkende partijen heeft de NPS de vijfde plaats in Nickerie. De VHP heeft plek nummer 1, 3 en 4. De Pertjajah Luhur staat op nummer 2. De NPS gaat ervan uit dat samen met PVF de zetel op basis van voorkeursstemmen binnengebracht kan worden.

In Saramacca heeft de NPS de derde plek. De VHP is lijsttrekker en op nummer twee staat de Pertjajah Luhur.

Tijdens de vorige verkiezingen heeft de NPS net geen voldoende stemmen gehaald om een zetel te kunnen veroveren in Saramacca. Met de ondersteuning van PVF denkt de partij, dat de zetel ook op basis van voorkeur kan worden veroverd.

De samenwerking tussen NPS en PVF is een aangelegenheid tussen deze twee partijen. De PVF wordt op de NPS-vleugels meegenomen in de combinatie van de samenwerkende partijen.

Vraag naar Sranan Biri groter dan verwacht

Minstens twee keer zoveel vraag naar nieuw biertje

Brouwer gaat zelf bier aan afnemers leveren


Marketingmanager Kries Mathoera van Sranan Biri, dat in oktober vorig jaar officieel de deuren opende, zegt vandaag, 14 januari 2015, in de Ware Tijd, dat de vraag naar het bier groter is dan verwacht. Vanuit het oogpunt van concurrentie wil hij geen cijfers noemen. Wel zegt hij dat het minimaal twee keer zoveel is als verwacht. 

'De Surinaamse consument heeft heel positief gereageerd op het bier', aldus Mathoera.

Onder andere vanwege de grote vraag heeft de Surinaamse bierproducent besloten zelf het bier aan de afnemers te gaan leveren. 'Het is een luxe probleem geworden dat we niet op tijd konden leveren. Nu wordt is het een kwestie van snel genoeg zijn we om iedereen op tijd te kunnen bevoorraden.'

Een reden voor de distributieproblemen is onder andere, dat bij het leveren van bier ook de lege flessen opgehaald moeten worden. Dit kost meer tijd dan voorzien. 'Het gaat om bier en dat vraagt twee keer zoveel handeling dan bij one way producten zoals water en soft. De distributie was gericht op een bepaalde verkoop. Nu hebben we ons wagenpark ook uitgebreid.'

In het eerste kwartaal van dit jaar zal het bedrijf opnieuw een bliklijn op de markt brengen. De blikken waren begin 2013 al op de markt, maar de productie werd toen vanwege technische problemen stopgezet.

Panka (NDP): 'Ruth Wijdenbosch had zich boven partijen moeten stellen om politieke impasse te doorbreken'

'Zij had vermogen om opstelling fractie-genoten te beïn- vloeden'

Wijdenbosch: 'Panka moet hand in eigen boezem steken'


De vicevoorzitter van het parlement en NPS-Assembleelid Ruth Wijdenbosch had volgens fractieleider Ricardo Panka (NDP) van de Mega Combinatie de politieke impasse tussen oppositie en coalitie kunnen doorbreken, als ze zich boven partijen had gesteld. Hij zegt dit vandaag, woensdag 14 januari 2015, in de Ware Tijd naar aanleiding van de patstelling tussen de twee groepen, waardoor De Nationale Assemblee al ruim drie maanden niet in vergadering bijeen is geweest. 'Niemand zou het haar kwalijk hebben genomen', aldus Panka.

Hij meent dat Wijdenbosch het vermogen heeft om de opstelling van haar fractiegenoten te beïnvloeden, zodat die meewerken aan de vergaderingen van het parlement. Tijdens de besprekingen tussen coalitie en oppositie eind vorig jaar, heeft Wijdenbosch zich echter niet als vicevoorzitter opgesteld, maar zich geschaard achter het standpunt van haar fractie.

'We tillen zwaar aan de houding van Wijdenbosch. Ze had de impasse kunnen doorbreken, maar ze koos ervoor achter NF-fractieleiders Randjietsingh en Castelen aan te lopen.'

Wijdenbosch ligt echter niet wakker van de opmerkingen van Panka. Ze vindt dat hij de hand in eigen boezem moet steken. De vicevoorzitter vraagt zich af waarom Panka haar verwijten maakt over de crisis binnen de coalitie.

'Wat wel een feit is, is dat de coalitie onder zijn leiding geslonken is van zesendertig naar minder dan zesentwintig leden, waardoor de basis waarop de huidige regering steunde weggevallen is. Een situatie die ongekend is in onze geschiedenis', aldus Wijdenbosch.

Ze stelt verder dat Panka haar niet moet beoordelen als lid van de NF-fractie, maar op basis van haar optreden wanneer ze de voorzittershamer hanteert. 'Laat meneer Panka en anderen weten, dat ik niet geaarzeld heb om vergaderingen uit te schrijven, toen ik waarnemend voorzitter was, onder andere de vergadering ter behandeling van de sociale ontwerpwetten en ik daarbij ook de presentielijst getekend heb.'

Structuren VHP stellen in brief aan leider Santokhi positie parlementslid Jogi in Saramacca ter discussie

Partij moet met 'dream team' komen om verkiezingen te kunnen winnen

Jogi: 'Het gaat om een kleine groep mensen'


De positie van het Assembleelid Mahinder Jogi in Saramacca wordt ter discussie gesteld door structuren in een brief aan VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Zij vinden dat de partij met een 'dream team' moet komen om de verkiezingen op 25 mei te kunnen winnen, aldus bericht Starnieuws vandaag, woensdag 14 januari 2015.

Jogi, die ook hoofdbestuurslid is binnen de partij, beweert in een reactie dat het om een kleine groep mensen gaat. Hij heeft er alle vertrouwen in 'dat de voorzitter eerlijk en oprecht deze zaak zal benaderen en de eenheid in de partij zal bewaren'.

De briefschrijvers vinden dat met de nodige zorgvuldigheid kandidaten moeten  worden aangewezen voor De Nationale Assemblee, rekening houdend met het profiel en de integriteit. 'Hierdoor zal het beleid van het hoofdbestuur van verjonging en doorstroming tot uiting komen. Er is geen sprake van verjonging en of doorstroming als die pas na 15-20 jaren of meer worden ingevoerd. Dus geen carrière; geen doorstroming; geen ontplooiingskansen; geen groei; geen zekerheid voor het voortbestaan van de partij', aldus de briefschrijvers.

Zij vinden dat de 'achterban' verzadigd raakt van personen die te lang een politieke functie bekleden, ongeacht hun functioneren. De onvrede die hiermee gepaard gaat mag niet worden onderschat. De enige manier om deze onvrede tot uitdrukking te brengen, is het stemgedrag. De briefschrijvers vinden, dat de partij niet voorbij kan gaan aan de politieke ontwikkelingen en omstandigheden bij andere politieke organisaties, zoals het terugtreden van lang zittende Assembleeleden. Het politieke veld let hierop en maakt vergelijkingen. En trekt dan verder conclusies, die het stemgedrag beïnvloeden.

'Wij zullen u volledig steunen in het samenstellen van een 'dream team' om deel te nemen aan de verkiezingen. Dit 'dream team' zal moeten bestaan uit overwegend nieuwe, integere, sterke, inspirerende, motiverende en volwassen leden, die zorg moeten dragen voor de overwinning', schrijven de VHP'ers. Zij zijn ingenomen met een besluit dat zou zijn genomen waarin zou worden gesteld, dat VHP-leden die twee of meer termijnen het volk vertegenwoordigd hebben, zich op een andere wijze dienstbaar maken.

Jogi wil niet veel kwijt over de brief. Hij stelt, dat Saramacca meer dan 10.000 kiezers telt en dat hij keihard gewerkt heeft voor de partij.