zondag 18 januari 2015

Santokhi (VHP): 'Samenwerkende Partijen willen onmiddellijk herstel politieke banden met Nederland'

(Bron foto: Eric Mahabier/de Ware Tijd)
VHP-voorzitter spreekt via Skype bijeenkomst VHP Nederland in Amsterdam toe


De Samenwerkende Partijen, waarvan de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) deeluitmaakt, kiezen voor onmiddellijk herstel van de politieke banden met Nederland. De samenwerking tussen Suriname en Nederland zal na de verkiezingen van 25 mei weer op het hoogste niveau geschieden. Ook de samenwerking met de Surinaamse diaspora in Nederland zal op alle niveaus geoptimaliseerd worden. Dit zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vanavond, zondag 18 januari 2015, via een internet Skype-verbinding, op een bijeenkomst van VHP Nederland in Amsterdam. Dat meldt de Ware Tijd Online.

Volgens Santokhi moeten de Surinaamse kiezers en ook de Surinaamse diaspora worden voorbereid op het herstelprogramma dat de regering van de samenwerkende partijen zal uitvoeren. Het herstelprogramma zal zich richten op het herstellen van de rechtstaat, de economie en de aanpak van corruptie. Ook de samenwerking met Nederland en de diaspora behoort tot het programma.

Hij vroeg de ondersteuning van de diaspora middels een stemadvies aan hun familie en vrienden in Suriname.

Santokhi liet in Amsterdam ook weten, dat de samenwerkende partijen uiterlijk woensdag tot een akkoord komen. De VHP, NPS, PL, BEP, KTPI, SPA en DA'91 hebben volgens hem overeenstemming in negen kieskringen voor een samenwerking op parlementsniveau. Over welk district er nog geen akkoord is bereikt, zei hij niet.

Wel gaf Santokhi aan, dat 24 januari de eerste massameeting van de samenwerkende partijen in het VHP-partijcentrum de Olifant in Paramaribo wordt gehouden.

Op de VHP-bijeenkomst in Amsterdam gaf de voorzitter van de VHP Nederland, Soerin Mahesh, een historisch overzicht van de partij. Oud-voorzitter van de VHP Nederland Shekar Bisseshur maakte een prognose van de verkiezingsuitslag van 2015. Volgens hem zullen de samenwerkende partijen goed zijn voor 28 zetels en de NDP-combinatie (inclusief ABOP) voor 21 zetels en DOE zou 2 zetels weten binnen te slepen.

OW-minister: 'Genoeg bewijzen dat met name VHP op grote schaal schuldig is aan corruptie binnen ministerie'

Parmessar daagt politieke tegenstanders uit met bewijzen te komen van corruptie


NDP-kopstuk en minister van Openbare Werken (OW), Rabin Parmessar, heeft zijn politieke tegenstanders uitgedaagd om met bewijzen te komen voor corruptie. 'Ik heb ze vaker uitgedaagd in het parlement. Praat niet, kom met bewijzen, ga naar de pg met je pak over corruptie. Ik Parmessar, minister van OW daag ze uit.' Parmessar beweerde gisteravond te Tamansari, waar de NDP een partijcentrum opende, over genoeg documenten te beschikken die bewijzen dat met name de VHP op grote schaal schuldig is aan corruptie op het ministerie.


Parmessar zei, dat de ‘uitvinders van corruptie’ uit de ‘oude’ politiek komen. Hij haalde aan, aldus Starnieuws vanavond, zondag 18 januari 2015, dat dezelfde mensen die nu corruptie willen bestrijden en de rechtsstaat willen redden, zelf een geschiedenis hebben van afvalligheid. 'Tijdens verkiezingen verdwenen er stembussen die gevonden werden op zolders van bepaalde personen. Bij de bouw van de Ringweg is er zomaar een miljoen Amerikaanse dollars aan bepaalde mensen toegekend', aldus Parmessar.

Er is vaker door de oppositie geroepen dat corruptie hoogtij viert op OW. De vorige OW-minister, Ramon Abrahams, werd vaak beschuldigd van oneigenlijke handelingen. Het pimpen van een auto met staatsgelden, het renoveren van zijn kantoor voor een exorbitant bedrag en het toebedelen van civiele werken aan zijn kinderen hebben voor heel wat opschudding gezorgd bij de samenleving en in het parlement. 'Men sprak zoveel over Abrahams, laten ze komen met stukken. Ik, Rabin Parmessar, de huidige minister van Openbare Werken, ik daag jullie uit.'

Parmessar zei ook, dat er nu transparantie is op het ministerie. 'Nooit waren er open boeken. Wij hebben jaarverslagen gebracht, wij brengen transparantie, mek den kon.'

President Desi Bouterse meende vanaf zijn aantreden over een ‘dik boek’ te beschikken waarvan de inhoud ervoor kan zorgen, dat 'minstens de helft van de VHP opgesloten wordt'. Parmessar deelde mee dat hij op het sein van de president wacht 'om hem nog meer voer te geven'.

Hagelstenen gevallen te Wit Santi

Na precies een jaar weer hagelbui in Suriname


Na een jaar is bijna op de dag af, gisteren, zaterdag 17 januari 2015, weer hagel gevallen in Suriname. In het inheemse dorp Wit Santi, nabij Zanderij in Para, zijn rond acht uur 's morgens hagelstenen gevallen.  Dat bericht vandaag Radio 10.

Tenminste één bewoner wist met haar mobiele telefoon foto’s te maken. Radio 10 is via een neef van de vrouw in het bezit gekomen van de één van de foto’s. Daarop zijn duidelijk hagelstenen te zien, ongeveer zo groot als knikkers. 

Precies een jaar geleden, op 16 januari, was Suriname nog in de ban van hagelstenen, die in verschillende delen van Paramaribo, maar ook in de randdistricten, waren gevallen. Het nieuws, over het voor Suriname abnormale weersverschijnsel, ging destijds de wereld over.

Hoewel de meteorologische dienst toen niet echt een verklaring had voor de hagelbui in Suriname, werd dit wel aan een mogelijk gevolg van klimaatverandering toegeschreven.

Toen werd door de autoriteiten gezegd, dat rekening mee moest worden gehouden, dat het niet uitgesloten zou zijn, dat dit zich weer eens zou kunnen voordoen. Dat het al precies een jaar na de wonderlijke verschijning voor Suriname weer zou gebeuren, had waarschijnlijk niemand gedacht. Radio 10 probeert de weermensen opnieuw te spreken, om de relatief snelle herhaling van de hagel in ons land te verklaren.

Website Centrale Bank toegankelijker gemaakt

Bank stelt veel aandacht te schenken aan informatievoorziening


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft de toegang tot de informatie op haar website versoepeld. Dit heeft de bank gisteren, zaterdag 17 januari 2015, via een persbericht bekendgemaakt. 

Met behulp van een speciaal voor dit doel ontworpen handleiding kunnen bezoekers van de site de beschikbare informatie makkelijk vinden. Het gaat onder andere om de CBvS-weekbalansen, uitgebreide financieel-economische statistieken en ook jaarverslagen.

'De Centrale Bank van Suriname schenkt grote aandacht aan kwalitatief hoge en tijdige informatievoorziening aan binnenlandse en buitenlandse gebruikers, zoals door middel van persberichten, statistieken en andere publicaties. Het gros van deze informatie is beschikbaar via de website van de Bank, welke een belangrijk instrument is in het voorlichtingsbeleid van de Bank', aldus de bank in haar persbericht.

Volgens de CBvS wordt de beschikbaarheid en kwaliteit van de informatie op de website onophoudelijk verbeterd. 'Het is van belang dat geïnteresseerden een gebruikersvriendelijke toegang tot het web ondervinden.' De handleiding is als PDF-file te downloaden via de website van de bank.

President Bouterse beweert dat hij niet heeft gebluft met opmerkingen over opsluiten VHP'ers

'Never push a peaceful man to far'


President Desi Bouterse, voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft gisteravond bij de opening van het partijcentrum te Tamansarie in Commewijne beweert, dat hij blijft volhouden de helft van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) te kunnen opsluiten. Hij zei, dat er zoveel gezegd wordt over corruptie, maar dat hij niet antwoordt. 'Maar never push a peaceful man to far.'

Bouterse bracht in herinnering, dat hij de uitspraken over opsluiten van VHP'ers niet gedaan heeft tijdens een massameeting of ergens op een berm. 'A no ini wan bus mi taki ing. Mi taki ing in a Nationale Assemblee.'

De NDP-voorzitter zei dat hij niet aan het bluffen is. 'Dus un libi mi safri.' Hij beweerde verder, dat mensen bezig zijn met 'fromu sani'. Er worden mensen in de gevangenis in Suriname benaderd om hem schade toe te brengen. Hen wordt gevraagd om uit te leggen dat ze meegedaan hebben aan cocaïnehandel. Bouterse zei dat hij precies weet wat er gebeurt. 'If mi sabi san e pesa in Holland, dan mi no sabi san e pesa dya?' Hij merkte op geen tijd te hebben voor die zaken.

Hij ze, dat er veel te doen is en dat de problemen gezamenlijk aangepakt moeten worden. 'Wanneer wij de Surinaamse gemeenschap oproepen om samen te werken, dan moeten wij die boodschap brengen en het voorbeeld geven. Dat wil zeggen dat wij van het Platform of Mega Combinatie geen keus hebben dan samen te werken.', aldus bericht Starnieuws vandaag, zondag 18 januari 2015.

Volgens partijvoorzitter Rusland wordt NPS de verrassing bij verkiezingen 25 mei

Rusland weet het zeker: NPS komt terug in regering


De voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, stelt dat de verrassing van de verkiezing zijn partij gaat worden. Hij zei gisteravond tijdens de 'opo yari' bijeenkomst van de afdeling Paramaribo zeker te weten, dat de NPS deel zal uitmaken van de komende regering. De NPS is volgens hem de toekomst van het land.

Rusland zei ook, dat het land een verantwoord bestuur nodig heeft. Er moet voor gezorgd worden dat er verandering komt, zo sprak hij. De NPS-voorzitter leverde kritiek op het monetaire beleid. De regering geeft veel meer geld dan ze verdient, terwijl niet alle rekeningen worden betaald.

De NPS staat voor ontwikkeling, aldus Rusland. Iedere Surinamer moet een woning hebben. Sociale woningbouw is een van de speerpunten van de NPS en haar partners. De mogelijkheden van jongeren moeten vergroot worden. Alles moet eraan gedaan worden dat ze een goede scholing krijgen. Rusland bracht naar voren dat hij veel klachten heeft gehoord dat de nieuwe leermethode in de derde klas niet aansluit. Kinderen die negens en tienen kregen, zijn gedropt naar tweeën en drieën. Er zijn geen boeken, waardoor teruggevallen wordt naar de oude methoden. De kinderen worden volgens hem gefrustreerd. De NPS zal ervoor zorgen dat het onderwijs van kleuter tot de universiteit goed op elkaar aansluit.

'Er zal alles aan gedaan worden om verandering te brengen in het bestuur. NPS beseft dat wij in een belangrijke fase verkeren', zei Rusland. Hij zei verder, net als andere sprekers, dat de NPS in het machtscentrum van het land moet komen. Daarmee wordt een goede toekomst worden verzekerd. Rusland is ervan overtuigd dat de NPS en haar partners de verkiezingen zullen winnen.

Suriname kijkt naar mogelijkheid om energie op te wekken uit gas

Nederlands bedrijf Energy Valley is mogelijk toekomstig partner


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft gisteren een eendaagse discussiedag gehouden met vertegenwoordigers van het Nederlands energiebedrijf ’Energy Valley’, gevestigd in de stad Groningen en gevormd door de vier noordelijke provincies van Nederland, over de mogelijkheden van energieopwekking in Suriname door middel van gas (kinetische energie). Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, zondag 18 januari 2015, in haar webeditie.

Willy Duiker, directeur van de EBS, zegt dat in het kader van duurzame energieopwekking nu gekeken wordt naar deze vorm. Het is een aantrekkelijkere optie dan steenkool als brandstof. Suriname beschikt niet over steenkool, maar in de niet al te verre toekomst kan Suriname mogelijk wel aan eigen gaswinning doen, aangezien voor onze kust gasvoorraden zijn geconstateerd. In de eerste fase zal het land wel afhankelijk zijn van de import van gas.

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen vindt dat ‘de noden van vandaag opgelost moeten worden met de blik gericht op de toekomst’. ‘Het is belangrijk om te weten waar je naartoe gaat.’ De energiediscussie op nationaal niveau is daarom vanuit zijn ministerie steeds gestimuleerd. Hierdoor is de discussie over alternatieve energievormen aangewakkerd. ‘Er wordt hard gewerkt om de energiesector op het niveau te brengen waarop het de rol kan vervullen die ervan verwacht wordt.’

Momenteel is men dan ook op zoek naar partners die bereid en in staat zijn om Suriname te begeleiden op weg naar dit streven, laat de minister weten.

Het bedrijf ‘Energy Valley’ wordt gezien als zo'n partner. Bij het opwekken van kinetische energie wordt gebruik gemaakt van gasturbines. Een gasturbine is van origine een behoorlijk milieuvriendelijke krachtbron, omdat er brandstoffen in kunnen worden toegepast die relatief lage koolstofgehalten bevatten, zoals aardgas. Milieuvriendelijkheid speelt een sleutelrol bij duurzame vormen van energieopwekking. Daarnaast speelt ook de hernieuwbaarheid van de bron mee, dus de bron moet voor praktisch onbeperkte tijd te gebruiken zijn.

Misiekaba (NDP): 'Is Hardeo Ramadhin politiek analist of gewoon VHP-propagandist?'

Misiekaba twijfelt aan analytisch vermogen Ramadhin....
'Wat Ramadhin als politiek analist doet is misleiding'


In aanloop naar de verkiezingen van 2010 had ik reeds gezegd dat de heer Hardeo Ramadhin, die de Janta Partij leidde en onder andere de VHP fel bestreed, geen politiek analist is, maar verworden is tot een propagandist van de VHP. Met zijn partij heeft hij de VHP niet klein kunnen krijgen, dus ging hij terug naar de VHP. Overigens kwam de oprichting van zijn partij uit ontevredenheid over de gang van zaken binnen de VHP. Hij was dus VHPer, werd 'Jantist' en nu is hij duidelijk weer VHP'er.

Van de hand van Humphrey Dundas (de Ware Tijd - 11 mei 2005) citeer ik het volgende: 'Hardeo Ramadhin, voorzitter van de Janta Partij en ex-districtscommissaris van Nickerie, zegt desgevraagd dat aan haar achterban reeds landelijk het advies is gegeven om op de UPS/DOE-kandidaten te stemmen. Enkele maanden terug heeft de Janta partij reeds aangeven dat zij niet aan de komende verkiezingen zou deelnemen vanwege de late voorbereidingen op de verkiezingen.'
Zijn advies was toen duidelijk geen VHP. Zoals ik eerder stelde, was de heer Ramadhin toen een tegenstander van de VHP.
Dat de heer Ramadhin propaganda maakt voor de VHP zou geen probleem moeten zijn als hij zich ook als zodanig presenteerde. Echter presenteert hij zichzelf als Politiek analyticus. In deze zogenaamde hoedanigheid zit hij constant met cijfers te frommelen in het voordeel van de VHP.

Is Ramadhin een propagandist of analist?
Kort voor de verkiezingen van 2010 opende deze zogenaamde analyticus een aanval op mij door een ingezonden stuk in het Dagblad Suriname. Hij stelde op heel racistische wijze, dat slechts een paar mensen uit Pontbuiten en Latour op mij zouden stemmen. Ik belde hem toen op en vroeg hem wat die aanval te betekenen had. Hij kon geen afdoende antwoord geven. Ik vroeg hem of hij bereid was het artikel te rectificeren, wat hij weigerde. Ik stuurde als reactie op zijn ingezonden stuk ook een ingezonden stuk naar de krant. In dat stuk stelde ik onder andere, dat ik niet alleen in Pontbuiten en Latour stemmen zou halen, maar ook in andere ressorten van Paramaribo en dat ik met voorkeurstemmen binnen zou komen. Met ondersteuning van grote delen van de gemeenschap werd ik in 2010 met voorkeurstemmen gekozen in Paramaribo. Hierbij trok ik stemmen uit verschillende ressorten.

In het Dagblad Suriname van woensdag 14 januari 2015 op pagina 12 lezen we onder de kop
 Ramadhin: Vierde zetel VHP in Nickerie zit er dik in' onder andere het volgende: 'Ik leef niet buiten de politieke realiteit, maar het klimaat is gunstig. Een vierde zetel zit heel dichtbij. Dit zegt politiek analyticus Hardeo Ramadhin naar aanleiding van de uitspraak van VHP-partijleider Chandrikapersad Santokhi als zou zijn partijcombinatie alle vijf zetels in Nickerie kunnen bemachtigen.' Verder stelt hij: 'De situatie in Nickerie voor de huidige politieke samenwerkingscombinatie, waar de VHP deel van uitmaakt, ziet er wel bijzonder goed uit.' Tenslotte nog een stuk uit de niet onderbouwde analyse van Ramadhin: 'Ramadhin constateerde dat hij voor het eerst in 25 jaren zo een grote opkomst gezien heeft in het VHP-partijcentrum in Nickerie. Volgens hem waren er minstens 4.000 mensen aanwezig. In 1987 behaalde de VHP alle 5 zetels in Nickerie. Bij de overige verkiezingen waren het er steeds 3. In 2000 behaalde de VHP 4 zetels in dit district.' Tot zover enkele delen uit het artikel.

Om met het laatste te beginnen. De zogenaamde analyticus stelt, dat de VHP bij de overige verkiezingen steeds drie zetels in Nickerie behaalde. Na de verkiezingen van 2005, zat ik met de volgende vijd Nickerianen samen in De Nationale Assemblee: Rashied Doekhie (NDP), Soedeschan Jairam (PVF), Carmelita Fereira (NPS), Hariette Ramdhin (VVV) en Kries Matai (VHP). Had de VHP drie zetels zoals de zogenaamde analyticus ons bewust voorliegt? Neen, maar slechts een zetel. Ook verzuimt hij om in zijn opsomming aan te geven hoeveel zetels de VHP nu heeft. Ik zal hem helpen. Bij de verkiezingen van 2010 behaalde de VHP een zetel in Nickerie. Toen werd Soerdjan gekozen. Overigens een collega die heel deskundig is op zijn vakgebied. Daarentegen heeft de Megacombinatie drie zetels (Doekhie, Wongsoredjo en Lachman). De vijfde zetel is van de Volksalliantie/PL. De VHP heeft dus in twee opeenvolgende verkiezingen, 2005 en 2010, slechts een zetel behaald in Nickerie. De VHP moet dus alvast de ene zetel behouden en werken naar de tweede zetel en meer.
Maar, het is misschien goed om u voor te houden wie allemaal vanaf 1987 in Nickerie namens de VHP zijn gekozen als DNA leden.

1987: 1. Leakat Mahawatkhan 2. Chanderdath Bachoe 3. John Ishwardath
1991: 1. Narain Mahadewsing 2. Randjiet Kisoensingh 3. Winod Kalloe
1996: 1. Achmad Jainoellah 2. Asha Koendjbiharie 3. Lachmipersad Tewarie
2000: 1. Ramdas Mahabier 2. Kris Matai 3. Leakat Mahawatkhan
2005: 1. Kris Matai
2010: 1. Lekhram Soerdjan

(Bron: Nickerie.net/dwt/ 17.08.2014/ Asha Gajadien-Bhagwat)

De VHP heeft volgens deze bron dus nooit vijf zetels gehaald in Nickerie. Ramadhin stelt in het artikel in DBS dat de VHP in 1987 alle vijf zetels behaalde. VHP heeft tussen 1987 en nu nooit meer dan 3drie zetels behaald in Nickerie.
In een artikel op Nickerie.net (18 augustus 2014) onder de kop 'VHP mikt op 4 zetels in Nickerie' wordt het volgende gesteld: 'Bij de verkiezingen in 2005 en 2010 behaalde de VHP slechts 1 zetel. Ramadhin wil geen uitspraak doen over de achteruitgang van de partij.'
Waarom niet dan? Hij is toch een analyticus? Hij moet toch ook durven om die analyse te maken?
Kijkt u op de site van 'Nieuws-Suriname' dan zult u een open brief van een zekere heer Michel Rijkaard aan de heer Ramadhin tegenkomen. Hier wordt een andere ongefundeerde analyse van Ramadhin aan de kaak gesteld.

Onder de kop 'Kaderleden van VHP-Nickerie worden getraind'. Op NoSpang.com van 9 oktober 2014 heeft deze zelfde Ramadhin een 'analyse' gemaakt op basis van de cijfers van 2010. In dat artikel stelt hij dat "puur rekenkundig bekeken" de nieuwe Combinatie goed is voor drie tot vier zetels. Hij zit dan op te tellen en af te trekken om tot zijn conclusie te komen.
Om een goede analyse te maken, zeker als het om verkiezingen gaat, kan je niet slechts optellen en aftrekken. Een goede analyticus kijkt ook naar de kansen van de tegenpartij. Zo praat Ramadhin over de stemmentrekkers die niet meer in de MC zijn, maar praat niet over nieuwe aanwinsten van de MC (NDP). Ook neemt hij de ontevredenheid van het enige DNA-lid van de VHP, de heer Soerdjan, niet mee in zijn 'analyse.' Soerdjan kreeg 2.755 stemmen. Degenen die de tijd willen nemen om deze meneer te volgen, zullen snel tot de conclusie komen dat hij precies op dezelfde wijze zat op te tellen en af te trekken in 2010 en meer dan een zetel toeschreef aan de VHP, wat duidelijk niet uitkwam.
Welke analyticus is hij dan? Een selectieve analyticus? Of een gewone propagandist?

Ook het gestelde dat het voor het eerst in 25 jaar is dat er zo'n grote opkomst was in het VHP-partijcentrum, is niet waar. Dit is eigenlijk een belediging voor de VHP. Want in de gloriedagen van de VHP onder voorzitter Lachmon waren deze opkomsten normaal. Zie daar de propaganda van de heer Ramadhin.
Overigens mag gezegd worden dat de bewuste vergadering inderdaad druk bezocht was. Felicitaties aan de VHP. Toch was de kick-off vergadering van de NDP van 10 augustus 2014 veel drukker bezocht (de beelden zijn voorhanden). De heer Ramadhin stelt in het artikel, dat hij als participerende observator aanwezig was tijdens de laatst gehouden VHP-vergadering in Nickerie. Door dit te zeggen wil hij zijn status als politiek analyticus bevestigen, want het moet heten dat hij een wetenschappelijke onderzoeksmethode zou hebben gebruikt om te komen tot zijn bevindingen. Wat een lachertje.

Tenslotte nog dit.
De Combinatie waarin de VHP op dit moment participeert, gaat op basis van de cijfers van 2010 hoogst waarschijnlijk een kandidatenlijst maken met drie plekken voor de VHP, een positie voor de PL en een positie voor de NPS. Dit zal de meest gunstige verdeling zijn voor de VHP, drie posities. BEP en DA91 hebben ook belangstelling voor een positie. Ik verwacht niet dat ze dat krijgen. Maar hoe zal de VHP dan vier zetels kunnen halen in Nickerie, zoals de kop van het artikel in het DBS suggereert? Drie posities en toch vier zetels? Dit doen alleen propagandisten.

Ik wijs nogmaals erop dat iedereen vrij is om propaganda te maken voor een partij naar keuze. De heer Ramadhin is vrij om propaganda te maken voor zijn VHP, maar laat hij stoppen om zich voor te doen als analyticus, want dat is hij duidelijk niet. Wat hij doet is misleiding. Waarom zou hij niet durven om openlijk uit te komen voor de VHP?


Drs. André Th. Misiekaba

Warsodrikromo (NDP): 'NDP in district Commewije groeit drastisch'

Vooral Javanen zouden hun weg naar 'paars' weten te vinden

NPS'er en districtscommissaris Pollack definitief naar NDP


Volgens NDP-Assembleelid in Commewijne, Jenny Warsodikromo, is de partij de afgelopen tijd drastisch gegroeid in haar district. Dit zegt zij zondag 18 januari 2015 in de Ware Tijd aan de hand van steun die zij ‘uit het veld’ krijgt. 

Volgens het lid van De Nationale Assemblee sluiten vooral personen van Javaanse afkomst zich aan, omdat de partij heeft bewezen geen etnische partij te zijn en ze genoeg heeft gedaan om nog een termijn van vijf jaar aan te zitten, vindt ze

'Het wordt nog steeds aan mij gevraagd of ik nou van de NDP ben of van de Pertjajah Luhur, omdat ik Javaanse ben.'

Warsodikromo is daarom ook blij met de overstap van NPS'er Remy Pollack naar de NDP. Pollack is vorig jaar door president Desi Bouterse geïnstalleerd als districtscommissaris van Commewijne. Warsodikromo zegt te hebben gehoopt, dat Pollack zich zou aansluiten, maar niet gedacht dat hij dat echt zou doen. Bij de aanstelling van Pollack, deden geruchten de ronde dat hij uit de Nationale Partij Suriname (NPS) zou stappen, omdat hij zich bij de NDP beter zou kunnen profileren.

Bij de ingebruikname van het NDP-partijcentrum afgelopen zaterdagavond te Tamansarie werd duidelijk dat Pollack inderdaad de overstap heeft gemaakt. Hij had ook veel werk verricht voor de organisatie van de bijeenkomst die door veel mensen bezocht werd.

Geen plannen bij Seeka om op te gaan in andere partij

Seeka gaat zelfstandig door binnen A-Combinatie


De politieke partij Seeka heeft nu geen plannen om op te gaan in een andere partij. Dat zegt partijvoorzitter Paul Abena vandaag, zondag 18 januari 2015, in de Ware Tijd.

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk opperde vorig weekeinde dat Seeka zou kunnen opgaan in zijn partij.

Abena stelt echter, dat Seeka als zelfstandige partij wil doorgaan in de A-combinatie, waarbinnen zij zich thuis voelt. 'Samenbundelen is goed', zegt Abena met het oog op een positief resultaat bij de stembusgang op 25 mei. Hij zegt dat er continue wordt geëvalueerd binnen het samenwerkingsverband en dat er tot nu toe geen onprettige ervaringen zijn.

Seeka is volgens Abena al begonnen met het veldwerk richting de verkiezingen. Als onderdeel daarvan is de partij bezig zich intern te versterken. Abena zegt verder, dat de verkiezingscampagne vooral gericht zal zijn op gebieden in het achterland, omdat het overgrote deel van haar achterban daar is.

Seeka en ABOP vormen nu samen de A-Combinatie. Brunswijk zei dat er op een nog te houden algemene ledenvergadering gesproken zal worden over de samenwerking tussen de twee partijen richting de verkiezingen.

NDP-voorzitter Bouterse: 'Nieuwe combinatie wordt Platform of weer Mega Comibinatie'

Bouterse blij over samenwerking met de PBO van Hooghart

'Strijd bij verkiezingen gaat tussen dekolonisatie en rekolonisatie'


Desi Bouterse, voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), kondigde gisteravond bij de ingebruikname van het NDP-infocentrum te Tamansari in Commewijne, aan dat de nieuwe combinatie waarmee hij de verkiezingen ingaat Platform of weer Mega Combinatie zal heten. 

De NDP gaat definitief samenwerken met onder andere de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) van Waldy Nain, Broederschap in de Politiek 2011 (BP-2011) met als voorzitter Linus Diko, Nieuwe Stijl KTPI van Oesman Wangsabesari en met de Partij Belangenbehartiging en Ontwikkeling (PBO) van Ronald Hooghart. Met de PALU moeten nog gesprekken worden afgerond, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 18 januari 2015.

Bouterse zei gisteravond, dat hij niet kijkt naar de grootte van de partijen, maar naar mensen die hun hart op de juiste plaats hebben. Hij zei ingenomen te zijn dat vakbondsleider/politicus Hooghart besloten heeft om het beleid te ondersteunen. Hooghart zei eerder het een grote fout te hebben gevonden, dat Bouterse Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur uit de coalitie had gezet. 'Mi no yagi Somo, maar bepaalde dingen kan je niet tolereren', antwoordde de NDP-partijleider. Bouterse zei ook, dat mensen niet perse NDP'er hoeven te worden om het beleid te ondersteunen. Politieke partijen mogen hun eigen identiteit behouden.

De strijd bij de komende verkiezing zal volgens de NDP-voorzitter gaan tussen dekolonisatie en rekolonisatie. Bouterse zei dat samengewerkt moet worden om ervoor te zorgen dat de natuurlijke hulpbronnen de ruim 540.000 mensen in het land ten goede komen. Hij zei dat er hard is gewerkt de afgelopen 4.5 jaren.

Volgens hem  zijn alleen al in Nickerie 65 projecten uitgevoerd. Hij stelde, dat er veel meetmomenten zijn, waar het volk kan zien wat er gedaan is. Op basis van de beoordeling van de burgers zal besloten worden of de regering nog vijf jaar de kans krijgt om door te gaan.

De NDP-voorzitter zei verder, dat het Amerikaanse aluminiumbedrijf Alcoa in honderd jaar miljarden heeft verdiend. Nu wordt er door een team netjes onderhandeld over wat er met Suralco zal gebeuren. Bouterse vindt dat de kennis die opgebouwd is in de bauxietindustrie niet verloren mag gaan.

Miranda sluit per onmiddellijk pand te Abrabroki

Pand hoek Kankantrie- en Calcuttastraat onveilig en onhygiënisch

Ondernemer exploiteert in pand bakkerij, winkel en hotel


De pandhouder op de hoek van de Kankantrie- en de Calcuttastraat te Abrabroki in Paramaribo moet van districtscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo-Noordoost onmiddellijk de deuren sluiten en ontruimen. Er is een onveilige en onhygiënische situatie daar heerst. 

De bestuursdienst, politie, brandweer en bouwpolitie hebben de situatie afgelopen vrijdag bij oriëntatie waargenomen. De ondernemer exploiteert tegen alle regels in een bakkerij, winkel en hotel in hetzelfde pand, meldt het Burger Informatie Centrum (BIC) Paramaribo-Noordoost gisteren, zaterdag 17 januari 2015, in een eigen persbericht.

Bij oriëntatie troffen de autoriteiten verschillende zaken aan, zoals medewerkers met vervallen keuringscertificaten, vervallen producten op de schappen en een vieze omgeving.

De pandeigenaar beschikt niet over een bouwvergunning en heeft buiten de rooilijn gebouwd, wat een gevaar vormt voor de openbare veiligheid. Er bestaat ook instortingsgevaar vanwege verouderde pilaren en de stroom installatie bestaat uit open bedradingen die volgens de brandweer brandgevaar opleveren.

De eigenaar die eerder meerdere malen door het ministerie van Openbare Werken is aangemaand om het pand te ontruimen, was op dat moment niet te bereiken.

'Welgeinformeerd' Radio Tamara: Platform Slavernij Verleden protesteert tegen plaatsing Sinterklaasfeest op lijst Immaterieel Erfoed

Ook aandacht voor oorzaken en gevolgen extremisme en het PvdA-drama


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 18 januari 2015, in het eerste uur van half zeven tot half acht (Nederlandse tijd), onder andere de volgende actuele gespreksonderwerpen: 

* Oorzaken en gevolgen van extremisme in het algemeen en het moslim-extremisme in het bijzonder. 
In hoeverre is extremisme een verschijnsel van alle tijden en alle landen? Recentelijk zijn ook 2.000 mensen vermoord in Afrikaanse landen door extreme moslimgroeperingen. Wel berichten in de kranten, maar geen massale demonstraties. Wel bij de zeventien Europese slachtoffers van dezelfde extreme moslimgroeperingen. Meten wij inderdaad met twee maten? Moet ons antiterrorisme-beleid worden aangescherpt?

* De PvdA heeft dit weekend haar partijcongres gehouden.
De partij staat dramatisch en historisch laag in de peilingen op ongeveer elf zetels.Opnieuw dreigt een PvdA-Eerste Kamerlid tegen een coalitiewet (afschaffing basisbeurs / invoering leenstelsel) te stemmen. Lodewijk Asscher schijnt Diederick Samsom van de troon te stoten. Maar, een heldere diagnose over waaraan 'de zieke PvdA' lijdt en welke therapie de patiënt nu behoeft, is nog lang niet en voor een ieder helder voor het voetlicht gebracht. Misschien brengt dit partijcongres wat meer zicht daarop.

* End januari weer verkiezingen in Griekenland.
De grote kanshebber op winst is de nationalistische partij, die opnieuw wil gaan onderhandelen met De EU-Commissie, de ECB (Europese Centrale Bank) en het IMF (Internatonaal Monetair Fonds), om te komen tot enige versoepeling van de zeer strenge voorwaarden die aan dit land zijn opgelegd gekoppeld aan de laatste reddingsnoodhulp aan Griekenland. Hoe zal de opstelling van de overige EU-landen moeten zijn? Vasthouden aan de afgesproken strenge voorwaarden of enige verlichting toestaan nu de negatieve trend daar duidelijk is omgebogen naar een positieve trend?

* Shell heeft een regeling getroffen met Nigeria en zal zo'n 70 miljoen Amerikaanse dollar betalen aan de mensen in het gebied in Nigeria.
Impliciet is dat een erkenning door Shell, dat zij onrechtmatig heeft gehandeld. Op de voormalige Nederlandse Antillen / Curaçao is al decennialang eenzelfde soort Shell-asfaltmeer, dat de bevolking daar op de Antillen erg veel gezondheids- en milieuproblemen bezorgt. Allerlei commissies komen en gaan, maar niemand schijnt Shell hiervoor aansprakelijk te willen / kunnen stellen. Kan het geval Shell-Nigeria een omslag ten gunste van de slachtoffers op Curaçao betekenen ?

*Turkije eist steeds meer gelijkwaardigheid op in de relatie met westerse en andere Europese landen.  Nederland heeft dat de laatste maanden herhaaldelijk moeten ondervinden. Het Turkse diasporabeleid zorgt ervoor, dat de Turkse ambassadeurs zich overal waar zich buiten Turkije een grote Turkse gemeenschap bevindt, heel nadrukkelijk bemoeien met de (rechts)positie van die diaspora Turken.
De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders (PvdA), is de laatste tijd intensief in dialoog met de Turkse regering. Inmiddels heeft Turkije aan de EU laten weten, dat Turkije echt niet op de knieën zal gaan om toelating tot de EU te verzoeken. Als het dat is wat sommige EU-landen van Turkije willen zien.

Tussen half acht en half negen onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Surinames buurland Venezuela koerst af op een complete economische ramp. Het ratingbureau Moody's heeft gewaarschuwd, dat Venezuela binnenkort niet meer zal kunnen voldoen aan zijn betalingsverplichtingen, hetgeen betekent dat het land in een diepe recessie dreigt terecht te komen. Het is het voorbeeldland van de Surinaamse president Bouterse, maar kan Venezuela Suriname meeslepen in die recessie?

* Wij proberen een telefonisch interview te hebben met Liesbeth Accord te hebben naar aanleiding van de Clark Accord Benefiet bijeenkomst in Paramaribo.

* Het traditionele Sinterklaasfeest is op de lijst Nederlands Immaterieel Erfgoed geplaatst. Het Landelijk Platform Slavernij Verleden heeft in een uitgebreide reactie protest aangetekend hiertegen. Wij proberen dr. Berryl Biekman van dit landelijk platform telefonisch te interviewen.

* Tenslotte ook nog een telefonisch interview met ondernemer Otmar Watson, over de voorstelling 'Vitamine V(aders)' van 22 januari in Podium Mozaïek Amsterdam.

Het panel bestaat uit Owen Venloo, Max Sordam en Iwan Bottse.

Dit programma wordt vanavond (zondag 18 januari 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Wereld FM, 99.4 FM ether en 104.6 kabel. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Voorzitter NPS-afdeling Paramaribo: 'President moet stevig pak slaag krijgen'

Van Coblijn: 'Met zoveel geld in handen heeft regering geen dingen voor volk gedaan'


John van Coblijn, voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo, vindt dat de regering een stevige pak slaag moet krijgen. 'Den mus' kisi wan bun stefi fon fon. Ooktu a president', zei hij hij gisteravond tijdens de 'opo yari'-bijeenkomst van zijn partij in het partijcentrum Grun Dyari. Hij vindt dat met zoveel geld in handen de regering geen dingen heeft gedaan voor het volk. Volgens hem pinaren mensen. 'Ze hebben nooit een douche kunnen nemen, omdat ze geen water hebben. Ze hebben een plee in plaats van een wc die ze kunnen doorspoelen.'

De NPS'er stelde, aldus Starnieuws vandaag, zondag 18 januari 2015, dat de sociale ongelijkheid aangepakt moet worden en dat er een code of ethics moet komen in de politiek. Er moeten harde afspraken gemaakt worden met de partners waarmee samengewerkt wordt. Woningbouw staat ook hoog op de agenda van de afdelingsvoorzitter. Volgens hem kunnen 3.000 woningen per jaar gebouwd worden.

Diverse sprekers zeiden, dat er verandering nodig is in het land. De corruptie in het land werd ook weer aan de kaak gesteld. Sunil Oemrawsingh zei, dat een minister van Openbare Werken wegens corruptie ontslagen werd als minister en dat die, in plaats van straf, werd benoemd als raadsadviseur op het Kabinet van de President, uiteraard doelend op Ramon Abrahams van de NDP.

Oemrawsingh zei ook, dat Staatsolie volgens hem onder druk van de regering heeft besloten om mee te doen aan het Merian goudmijnproject van Surgold/Newmont in het oosten van het land. Er is al 80 miljoen Amerikaanse dollar gestort

Jerrel Pawiroredjo, Ruth Renfrum, Patricia Etnel en andere sprekers benadrukten, dat de NPS nodig is in het machtscentrum voor duurzame ontwikkeling. Pawiroredjo zei, dat de sociale wetten veel ongerief met zich hebben meegebracht. Hij beweerde, dat de NPS de kennis heeft om deze te repareren. Er is veel onduidelijkheid door de Basis Gezondheidszorg, waardoor mensen in de schulden worden gejaagd.

De NPS is ervan overtuigd dat er geen regering zal worden gevormd zonder dat de partij daar deel van uitmaakt. De partijgenoten werden opgeroepen om intensiever te werken op weg naar de overwinning.