dinsdag 20 januari 2015

Directie 's Lands Hospitaal erkent nieuwe vakbond niet

'Afspraken over toelagen zijn al gemaakt met bestaande vakbond'

Directie zet conflict op scherp


De actie van delen van het personeel van het ‘s Lands Hospitaal is een prikactie geleid door de nieuwe vakbond in het ziekenhuis. Deze vakbond is niet erkend door de directie van het ziekenhuis en strijdt met de reeds bestaande om de gunsten van de medewerkers. Dit  stelt de afdeling Voorlichting van het ziekenhuis vandaag, dinsdag 20 januari 2015, in een persbericht. De nieuwe bond wil erkend worden en heeft daarom de actie gevoerd.

Tijdens de prikactie is gevraagd om onder meer uitbetaling van verschillende toelagen. Hierover heeft de directie echter al afspraken gemaakt met de bestaande vakbond. Waarnemend directeur Bernhard Abia heeft de werknemers 15 januari beloofd, dat de kledingtoelage uiterlijk 24 januari wordt uitgekeerd. De prestatietoelage zal in de eerste week van maart 2015 uitbetaald worden, aldus het ziekenhuis in haar persbericht.

Op 6 januari vond een bijeenkomst plaats van directeuren van overheidsziekenhuizen om de financiële situatie te bespreken. Drie dagen later vroegen de directeuren schriftelijk aan vicepresident (vp) Robert Ameerali om de ziekenhuizen tegemoet te komen door de liquiditeitstekorten over de maanden januari en februari 2015 te kunnen overbruggen. Concreet werd gevraagd om continuering van de uitbetaling van suppleties aan de overheidsziekenhuizen.

De directie heeft de vakbond op 12 januari uitstel gevraagd van uitbetaling van de toelagen zoals gewend en om het resultaat van het onderhoud met de vp af te wachten. Op 14 januari werden de directeuren geïnformeerd door Ameerali, waarna de afspraken met de vakbonden zijn gemaakt.

Abia heeft het personeel gevraagd om de arbeidsrust te bewaren en de schouders gezamenlijk onder het werk te blijven zetten. Hij geeft aan, dat hij niet vakbondsonvriendelijk is, maar wel wil dat belangen van arbeiders op een gestructureerde wijze worden behartigd. Het moet voor de directie duidelijk zijn wie de erkende vertegenwoordiger van de werknemers is en dus ook als gesprekspartner erkend wordt. Op dit moment is dat het bestuur geleid door waarnemend voorzitter Iwan Weeks, aldus de afdeling Voorlichting van het ‘s Lands Hospitaal.

Joden in de Cariben: Vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao

Joods leven tropen centraal van 30 januari tot en met 14 juni in Joods Historisch Museum


Het Joods Historisch Museum aan de Nieuwe Amstelstraat in Amsterdam besteedt van 30 januari tot en met 14 juni aandacht aan het joodse leven in de tropen, aan een samenleving waarin plantages, slavernij en vermenging van culturen een grote rol speelden. Voor het eerst wordt in een grote tentoonstelling de bloei en neergang belicht van de joodse gemeenschappen in landen als Brazilië, Curaçao en Suriname, zo laat het museum op haar website weten.

Naast schilderijen van onder meer Frans Post, prenten, rituele objecten en scheepsmodellen, zijn er veel foto's en boeiende interviews met personen van zowel binnen als buiten de joodse gemeenschap.
Vanaf januari 2015 in het Joods Historisch Museum (data onder voorbehoud).  

In het project 'Suri-joods' gaan theatermakers van Stichting Likeminds en het Joods Historisch Museum samen met in Nederland wonende ouderen van Surinaamse afkomst op zoek naar joodse invloeden op de hedendaagse Surinaamse cultuur.

Vijftien ouderen delen hun herinneringen en vertellen verhalen rondom dit thema. Onder begeleiding van Doogle Producties maken zij korte filmportretten die later te zien zullen zijn in deze tentoonstelling.

De verhalen worden vervolgens verwerkt tot theatervoorstellingen. Deze worden door leden van Stichting Likeminds gemaakt en uitgevoerd. Het project wordt afgesloten met een aantal evenementen, waaronder film- & talk bijeenkomsten en diverse lezingen.

Voor meer informatie over de tentoonstelling, klik hier.


Politieke reacties op uitspraak Bouterse over overnemen bauxietsector na vertrek Suralco

Girjasing (VHP): 'President moet deze periode geen gevaarlijke uitspraken doen'

NDP'er Jabini: 'Het is een goede insteek'

Kensenhuis van de NPS: 'Het is een positieve stap'


'Straks gaat er nog politiek gespeeld worden met de stuwdam. De president moet in deze periode geen gevaarlijke uitspraken doen. Laat hij nakomen wat hij heeft beloofd aan het volk en voor de rest lopende zaken afronden.' Dat is de reactie vandaag, dinsdag 20 januari 2015, in het Dagblad Suriname van het VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing op het, bij de opening van een NDP-partijcentrum in Tamansarie, Commewijne, aangekondigde voornemen van president Desi Bouterse om de bauxietsector geheel over te zullen nemen na het vertrek van Suralco.

Girjasing weet hoe serieus hij die uitspraak moet nemen. 'Als de aankondiging van een deskundige kwam, kon ik erover nadenken, want ik weet niet wat er nog over is om te mijnen. Het is bijna allemaal al uitgemijnd. Wat men over gaat nemen is waarschijnlijk alleen maar de stuwdam. De vraag is dan of wij in staat zullen zijn deze te kunnen managen. Onlangs is met bravoure gewag gemaakt van de Newmont-deal en nu lezen we dat Staatsolie salarissen gaat bevriezen. Naar mijn mening is het gewoon een populistische uitspraak.'

Girjasing is verder van mening, dat Bouterse zich in de komende periode rustig moet richten op het doen van zijn werk als president en dat hij zijn resterende vier maanden moet aftellen.

Het NDP-parlementslid Stuart Jabini vindt het een goede zet van de president om de bauxietsector in Suriname over te nemen. Suriname heeft volgens Jabini getoond dat het de sector kan draaien en de grondstoffen zijn er.

'Het zou jammer zijn om alles kapot te laten gaan. Het is een goede insteek. Als Suriname in staat is olie uit de grond te halen en Staatsolie tot een winstgevend bedrijf te maken, dan moeten we met alle expertise die er is ten aanzien van de bauxietsector wel in staat zijn om ook dit te kunnen doen’, aldus het Assembleelid.

NPS-parlementariër Patrick Kensenhuis ziet het voornemen van president Bouterse als een positieve stap. ‘We moeten eerst een analyse maken en als blijkt dat Suriname voordelen kan hebben bij overname van de bauxietsector, dan moeten wij de uitdaging aangaan.’

Volgens Kensenhuis heeft Suriname jarenlang ervaring opgedaan via de Surinamers in het bedrijf. Waar nodig kan expertise gehaald worden, meent hij, ‘zolang wij maar de ‘lead’ in handen hebben’. 

‘Natuurlijk moeten alle vooronderzoeken op financieel-economisch en bedrijfseconomisch gebied eerst gedaan worden. We moeten ook weten wat er internationaal speelt met betrekking tot de bauxietmarkt. We weten, dat er momenteel sprake is van lage opbrengsten en hoge kosten binnen deze sector. Dit is de aanleiding geweest voor de bauxietmaatschappijen om Suriname te verlaten, eerst Billiton en nu volgt Suralco dezelfde trend. Maar als we gaan zeggen dat we het gaan laten aan andere buitenlandse multinationals om over te nemen, dan is het toch goed dat Suriname eerst kijkt naar de mogelijkheden om het bedrijf zelf in handen te nemen. Wij hebben al een heleboel natuurlijke hulpbronnen uit handen gegeven. Als we het zelf kunnen of in samenwerking met een buitenlands bedrijf, dan moeten we ervoor gaan. Staatsolie is een goed voorbeeld van hoe het kan. Bij IAmGold hebben wij getwijfeld. De kostprijs voor goudwinning was toen hoog en we hadden niet verwacht dat de goudsector een boost zou doormaken. We moeten niet bang zijn om de uitdaging aan te gaan, maar als de analyses negatief uitwijzen, dan moeten we ook overwegen om het uit handen te geven.’

NPS niet blij dat NDP-voorzitter Bouterse oud-NPS'er Pollack 'kleine Pengel' noemt

'Verrader' Pollack volgens NPS-voorzitter Rusland.
NPS-voorzitter Rusland vindt Pollack 'een verrader'

'NDP is in grote problemen nu'


De Nationale Partij Suriname (NPS) vindt het ongepast, dat president en NDP-voorzitter Desi 
Bouterse ex-NPS’er Remy Pollack ‘kleine Pengel’ noemt. 'Pengel zou de NPS nooit nooit nooit verraden. Als iemand verraad pleegt naar de NPS kan die persoon absoluut niet als Pengel worden aangeduid', aldus NPS-voorzitter Gregory Rusland vandaag, dinsdag 20 januari 2015, in de Ware Tijd.

Bouterse noemde Pollack afgelopen zaterdag bij de opening van een partijcentrum van de NDP in Tamansari, Commewijne, 'kleine Pengel', toen deze publiekelijk de overstap maakte naar de NDP.

Rusland ziet in deze handeling van Bouterse een tactiek om personen zoveel mogelijk binnen de partij te houden. 'De NDP is in grote problemen nu. Mensen verlaten de partij in groten getale en de voorzitter heeft vanuit zijn positie de taak om er alles aan te doen om personen te behouden.'

De NPS-voorzitter zegt verder, dat Pollack wel degelijk 'een verrader' genoemd kan worden. Hij stelt, dat hij als voorzitter voldoende ruimte heeft gegeven aan Pollack om als distrctscommissaris een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Commewijne, toen die hem zei dat de president hem heeft benaderd . 

'Maar wanneer je continue aangeeft dat je een NPS'er bent in merg en been en de partij onder alle omstandigheden zal blijven ondersteunen en op gegeven moment zonder enige verklaring de partij verlaat, kan ik dat aanduiden als verraad.'

Pollack zei vanmorgen in het radioprogramma ABC Actueel, dat het niet de eerste keer is dat hij Pengel genoemd wordt en dat hij zelfs in het NPS-partijcentrum Grun Dyari in Paramaribo zo werd genoemd. Hij beweerde, dat hij op sociaal gebied inderdaad vergeleken kan worden met de oud NPS-leider. 'Ik heb het volk steeds voorop gesteld en mijn belangen altijd naar achteren geschoven. Werken aan de welvaart en welzijn van de gemeenschap', zei Pollack.

Rusland heeft het idee dat Pollack aanbiedingen heeft gehad en daarom de overstap heeft gemaakt.

In graafmachine gevonden cocaïne heeft gewicht van 430 kilo: drugs door opbergmethode onzichtbaar op röntgenscan

Korpschef Tjin Liep Shie: 'Het gaat om zuivere cocaïne verpakt in 373 pakken'

Graafmachine afkomstig uit Nederland en zou naar Europa worden geëxporteerd


Waarnemend procureur-generaal Roy Badjnath Panday en korpschef Humphrey Tjin Liep Shie van het Korps Politie Suriname hebben vandaag, dinsdag 20 januari 2015, tijdens een speciaal belegde persconferentie tekst en uitleg gegeven over de vondst afgelopen vrijdag van een grote partij cocaïne in een graafmachine op een terrein aan de Industrieweg-Zuid in Paramaribo, aldus Starnieuws.

De cocaïne blijkt 430 kilogram te wegen. Het gaat niet om 367, maar 373 pakken zuivere cocaïne en geen cocaïnepasta, zoals eerder was medegedeeld. Er zijn drie verdachten in verzekering gesteld, een Surinamer, een Nederlander die op bezoek is en een Duitser die in Suriname woont.
 
Opvallend is dat de graafmachine afkomstig is uit Nederland en geëxporteerd zou worden naar Europa. Volgens de korpschef is dit ongebruikelijk, omdat normaal gesproken graafmachines geïmporteerd worden uit Europa en Amerika, maar ze gaan niet weer die richting op.

Badjnath Panday maakte bekend, dat de operatie geleid werd door het Openbaar Ministerie, waarbij werd samengewerkt door verschillende diensten. Er was veel onderzoek aan vooraf gegaan, voordat ter plekke werd overgegaan tot actie. De personen die aangehouden zijn, worden in verband gebracht met de drugs. Er is een deskundige bij gehaald om het onderzoek zo objectief mogelijk te verrichten.

Tjin Liep Shie zei verder, dat de cocaïne niet verborgen zat in de machinekamer, zoals eerder is aangegeven, maar aan de achterzijde (contragewicht) van de graafmachine. Dit gedeelte van de graafmachine bevat doorgaans zwaar metaal en beton. Het betongedeelte was uitgehold en de cocaïne bleek in drie compartimenten te zijn verstopt. De binnenkant werd met lood bekleed, zodat via de röntgenscan de drugs niet ontdekt zouden worden.

De politiechef stelde, dat zoiets voor het eerst is ontdekt in Suriname. Internationaal zullen collega's op de hoogte worden gesteld van de methode waardoor de drugs ongezien een röntgenscan kan passeren.

'Het waren wel degelijk bodyguards van oud-premier en Statenlid Gerrit Schotte'

(Bron foto: eigen foto Red. De Surinaamse Krant)
Beveiligers op Curaçaose luchthaven Hato ontweken douanecontroles


De agenten Th. en M. van de Landelijke Beveiligingsdienst (LBD) die vorige week op non-actief werden gesteld, omdat ze tegen de gebruikelijke regels bij het vliegveld Hato hadden gehandeld, zijn wel degelijk bodyguards van voormalig premier en tevens Statenlid Gerrit Schotte (MFK).
 
Dat benadrukte Statenlid Jaime Cordoba (PS) gisterochtend op de radio en later desgevraagd tegenover de krant Amigoe, zo bericht deze krant een dag later, dinsdag 20 januari 2015.

'Ik hoop dat ze niet alles op zich nemen.' De twee LBD’ers werden vorige week in de lokale media beschuldigd van machtsmisbruik op vliegveld Hato. Zij haalden een koffer voor een VIP op bij het vliegveld zonder door de uitgebreide controles bij de douane te gaan.

In de media werd gespeculeerd dat die VIP Schotte zou zijn. Hij sprak dit eerder tegen tegenover de krant. 'Ik was helemaal niet op Hato aanwezig en was het ook niet mijn bagage', zei Schotte.
'Jachmin Pinedo (eigenaar van radiostation Radio Direct, dat het nieuws als eerste naar buiten bracht) moest natuurlijk mijn naam noemen, anders was het geen nieuws.'

Het Bureau Interne Zaken (BIZ) is inmiddels gestart met een onderzoek hiernaar, bevestigde minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) desgevraagd gisteren. Uit dat onderzoek moet dus onder meer blijken, van wie de koffers waren en wie hen de opdracht had gegeven om ze op te halen.

Nederlandse oceaanroeier Tuijn roeit in 65 dagen met vier Britten van Portugal naar Guyana

(Bron foto: dbv-advocaten.nl)
Roeiers vertrekken komend weekeinde voor 65 dagen durende record roeitocht


Oceaanroeier Ralph Tuijn uit Castricum gaat opnieuw een wereldrecordpoging wagen. Samen met vier Engelse collega's wil de 43-jarige Castricummer in een recordtijd van 65 dagen van Portugal naar Guyana roeien, aldus berichten vandaag, dinsdag 20 januari 2015, onder andere de NOS en Telegraaf.
   
De Britten wilden de Nederlandse avonturier er graag bij hebben, omdat geen van hen ooit een oceaan over was gestoken. Voor Tuijn, die voorheen vooral solotochten maakte, wordt het roeien in een groep de grootste uitdaging. 'Voor hen wordt het vooral mentaal heel zwaar. Ik weet nog dat ik tijdens mijn eerdere tochten mensen over het water zag lopen en vuurtorens zag staan, ik zat gewoon te hallucineren.'

Inmiddels heeft de ervaren roeier al bijna vijfhonderd dagen alleen op zee doorgebracht. In 2008 maakte Tuijn de oversteek over de Grote Oceaan, waarbij hij ruim 19.000 kilometer roeide in 281 dagen. Ook de Atlantische Oceaan bedwong hij al een keer.

Een eerdere wereldrecordpoging, waarbij hij de Indische Oceaan over wilde roeien, moest Tuijn na 99 dagen staken, omdat hij tot twee keer toe in aanvaring kwam met een olietanker.

'De kans dat zoiets weer gebeurt is heel klein. We hebben betere veiligheidsmiddelen aan boord en al het verkeer op zee is verplicht om vijf zeemijl (9 kilometer) uit elkaars buurt te blijven. Al denk ik wel dat ik nu een stuk nerveuzer en alerter ben als er een tanker in de buurt is.'

Het team zal in shifts van twee uur dag en nacht door blijven roeien. Tuijn schat de kans op 95 procent dat ze het record gaan halen. 'De Atlantische Oceaan is de makkelijkste en meest stabiele oceaan. Alleen storm of materiaalpech kan roet in het eten gooien. Het zou ook kunnen dat iemand de openheid van de oceaan niet meer trekt, maar als dat gebeurt, bellen we een tanker en gaan we gewoon met minder man verder. Ik ga in elk geval niet van die boot af, al stapt iedereen eraf.'

De groep roeiers begint haar tocht dit weekend vanuit Lagos in Portugal.

Assembleeleden willen 'op meest korte termijn' vergadering over begrotingen dienstjaar 2015

Acht parlementsleden richten verzoek aan Assembleevoorzitter Geerlings-Simons


Acht Assembleeleden van verschillende fracties vragen Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om 'op de meest korte termijn' een openbare vergadering uit te schrijven met als agendapunt 'Behandeling van de begrotingen voor het dienstjaar 2015', beginnende met de algemene politieke beschouwingen.  Dat meldt Starnieuws vanmiddag, dinsdag 20 januari 2015.

De Assembleeleden stellen dat dit verzoek is ingediend, omdat door president Desi Bouterse de ontwerpbegrotingen al zijn ingediend op 1 oktober 2014, waarbij hij een uiteenzetting heeft gegeven van het door de regering te voeren beleid.

De Grondwet schrijft in dit kader voor, dat alle uitgaven van de Staat en de middelen ter dekking van de uitgaven worden geraamd op de begroting, zodat De Nationale Assemblee zich daarover kan uitspreken, aldus de opstellers van het verzoek aan de Assembleevoorzitter.

De brief is ondertekend door Radjkoemar Randjietsingh (VHP), Ruth Wijdenbosch (NPS),
Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur), Ronny Asabina (BEP), Winston Jessurun (DA91), Guno Castelen (SPA), Harish Monorath (Nieuw Suriname) en Asiskumar Gajadien (VHP).

Zij wijzen er op, dat volgens het Ordereglement vergaderingen worden belegd door de voorzitter, zo dikwijls deze het nodig oordeelt of wanneer door vijf leden schriftelijk met opgave van het onderwerp om een openbare vergadering is verzocht.

NPS wil sociaal gedachtengoed oud-voorzitter Pengel voortzetten

Randjietsingh, Somohardjo en Asabina. (Bron foto: Jason Leysner/de Ware Tijd)
Samenwerkende partijen herdenken 99e geboortedag Johan Adolf Pengel


De Nationale Partij Suriname (NPS) streeft ernaar zich meer dan ooit in te zetten voor het verbeteren van de positie van de Surinaamse burger, in het bijzonder de arme laag van de bevolking. Hiermee wil de partij het sociaal gedachtegoed van oud- voorzitter Johan Adolf Pengel continueren. Dat zei partijvoorzitter Gregory Rusland vandaag, dinsdag 20 januari 2015, bij een kranslegging ter gelegenheid van de herdenking van de 99e geboortedag van Pengel bij het standbeeld van de oud-leider op het Onafhankelijkheidsplein. 

Namens de samenwerkende partijen werd een krans gelegd door Radjkoemar Randjietsingh (VHP), Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur) en Ronny Asabina (BEP).

Volgens de voorzitter van de NPS is de partij zich na de aansluiting van Pengel meer gaan richten op problemen van de 'mofinawan' en werd hiermee een einde gebracht aan het beeld dat er was over de NPS als elite partij. 'De NPS is nog steeds begaan met het lot van de mensen die het bijzonder moeilijk hebben', aldus Rusland, zo bericht de Ware Tijd.

Rusland somde markante ontwikkelingen op die volgens hem dankzij Pengel zijn teweeggebracht in het land. Hij noemde zijn bijdrage aan de totstandkoming van het Statuut in 1954 als de eerste concrete stappen tot dekolonisatie, het op gang brengen van diverse grote infrastructurele ontwikkelingen en de oprichting van de Universiteit van Suriname in de jaren zestig. Allen volgens Rusland belangrijke verdiensten van de NPS door Pengel.

Aan oud-VHP-leider Jaggernath Lachmon werd ook eer bewezen. 'Het inzicht en gedrag van deze twee leiders hebben ervoor gezorgd, dat we vandaag als Sranangmangs vredig met elkaar mogen leven', sprak Rusland.

Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo, die de leiders van de overige samenwerkende partijen vertegenwoordigde, zei dankzij politieke scholing van Pengel te kunnen overleven in de politiek.   

Defensie kan uitzien naar boten, voertuigen en uniformen uit China

(Bron foto: ministerie van Defensie)
Minister Latour verwacht schenkingsgoederen uit China binnen 6 maanden


Binnen zes maanden verwacht minister Lamuré Latour van Defensie schenkingsgoederen uit de China te mogen ontvangen. Hij heeft daartoe gisteren een nieuwe schenkingsprotocol bekrachtigd met de Chinese ambassadeur Yang Zigang, zo laat het ministerie vandaag, dinsdag 20 januari 2015, in een persbericht weten.

Het Nationaal Leger krijgt op reguliere basis schenkingsgoederen uit China. Het schenkingspakket dat de minister over een half jaar verwacht omvat boten, uniformen voor verschillende krijgsmachtsdelen en voertuigen.

Volgens de bewindsman dragen de goederen bij aan de verbetering van de werkomgeving en de uitvoering van werkzaamheden op zowel het centraal kantoor als bij het Nationaal Leger.

De nieuwe schenkingsovereenkomst is van augustus 2014, maar werd gisteren pas bekrachtigd door een protocol. Met de ondertekening van dit protocol kunnen de voorbereidingen worden getroffen om de goederen te verschepen, aldus Defensie.

Panka (NDP) en Gajadien (VHP) reageren op profielschets voor DNA-leden van Young Democracy Unit

YDU heeft profielschets samengesteld voor  toekomstige parlementsleden

Organisatie streeft naar profielschets voor het 'ideale DNA-lid'


De Young Democracy Unit (YDU) heeft, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 20 januari 2015, 'gedurfd' om een profielschets op te stellen voor toekomstige volksvertegenwoordigers. De YDU is bezig bij de samenleving, de media en alle andere actoren aandacht te zoeken om draagvlak te vinden om te komen tot een profielschets voor het 'ideale DNA-lid'. 

'Wij moeten dit initiatief van de YDU toejuichen. Het zijn initiatieven die in het verleden ook al zijn genomen. Het is bedoeld om de zaak scherp te houden', aldus NDP-Assembleelid Ricardo Panka.

Een lid van De Nationale Assemblee (DNA) is volgens het eerste van vijfentwintig punten van de YDU iemand die een voorbeeldfiguur is en respect heeft voor het volk, maar bovenal voor de democratie.
Een DNA-lid zou volgens de YDU minimaal een middelbaar niveau hebben in woord en in geschrift (eventueel met een middelbaar denkniveau), een DNA-lid dat in woord en in geschrift Suriname ook op internationale fora kan vertegenwoordigen.

Het VHP-parlementslid Asiskumar Gajadien heeft daar echter een andere mening over. Hij bestempelt dit voorstel als discriminatoir. ‘Wij zijn partij bij het Bupo-verdrag (internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten) en het verdrag praat over politieke vrijheden, waarbij een ieder zich verkiesbaar mag stellen. Dat zou betekenen dat je in principe niemand mag uitsluiten. De beleving van de democratie zit niet alleen in een formeel diploma, maar ook een levensstijl die in een land bevorderd moet worden.’

Panka bekijkt het standpunt van de YDU ook anders. 'Politieke partijen hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid, namelijk het kandideren van mensen op bepaalde niveaus. Je moet ervan uitgaan dat je op een gegeven moment ook moet gaan dealen met de doorsnee van de samenleving. DNA moet een duidelijke weergave zijn van de Surinaamse situatie. Je kunt nooit alleen maar academici in De Nationale Assemblee hebben, want dan zit je totaal fout. Je moet natuurlijk een bepaald niveau naar binnen brengen, maar dat is geen dwingend vereiste. We hebben Assembleeleden gekend die niet konden lezen en schrijven, maar wanneer ze opkwamen voor het belang van het volk, dan werd er wel naar hun geluisterd.  Wat de persoon betekent voor de samenleving, wat de persoon betekent voor de partij en wat de persoon betekent voor het land zijn de belangrijkste criteria bij DNA-lidmaatschap.'

Een DNA-lid zou voor een tegemoetkoming volgens de Unit alleen in aanmerking komen indien hij of zij meer dan 75% van de debatten heeft bijgewoond en aan de debatten heeft deelgenomen. Panka legt de nadruk op het begrip tegemoetkoming. 'Het is geen tegemoetkoming, maar een schadeloosstelling', stelt Panka.

‘Het werk van DNA gaat niet alleen om de debatten. Er zijn andere zaken die erbij komen. Er zou wel een combinatie moeten komen over de schadeloosstelling', meent Gajadien.

De YDU ziet een parlementariër ook als iemand die afstand neemt van nevenberoepen en zich volledig wenst in te zetten voor de samenleving. 'Voor het volledig inzetten voor de samenleving hoef je geen afstand te nemen van nevenberoepen. Ik ben wel voorstander van het gaan richting fulltime parlementariërs', aldus Gajadien die hierin bijval krijgt van zijn collega Panka.

Een DNA-lid zou volgens de Unit iemand moeten met onbevlekt verleden. 'Van de 25 vind ik dit één van de mooiste punten. Onze volksvertegenwoordiging dient een voorbeeldfiguur te zijn. Per slot van rekening zijn er twee zaken die spelen, namelijk, je vertegenwoordigt een samenleving, vervolgens leid je een samenleving. Als je zelf geen voorbeeldfiguur bent, is de richting van jou leiderschap niet gewild', zegt Gajadien.

Automobilist rijdt drie keer opzettelijk over bromfietser

Bromfietser in kritieke toestand in ziekenhuis

Automobilist in verzekering gesteld verdacht van poging tot doodslag


Automobilist D.K. is gisteren door de politie in verzekering gesteld wegens poging tot doodslag. Hij heeft opzettelijk drie keer met zijn terreinwagen over een bromfietser gereden in de Loksistraat te Flora, Paramaribo, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 20 januari 2015.

Als gevolg hiervan heeft het slachtoffer een wervelfractuur opgelopen en ligt momenteel in kritieke situatie in een ziekenhuis, niet aanspreekbaar.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat het slachtoffer in de maand oktober aangifte ter zake een zedendelict tegen de bestuurder van de terreinwagen heeft gedaan. Hij beschuldigt de bestuurder ervan zijn 14-jarige dochter seksueel te hebben misbruikt.

Het vermoeden bestaat dat D.K. uit wraak op deze wijze over de vader van het meisje heeft gereden.

De politie heeft de verdachte na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

Volgens familieleden van het slachtoffer had de verdachte hun eerder met de dood bedreigd. Hij was toen gewapend met een vuistvuurwapen. Van de bedreiging werd echter geen aangifte gedaan bij de politie.

Het verdere onderzoek is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname.

LVV distribueert meststoffen onder rijstboeren

Ruim 1.500 boeren komen voor gratis meststoffen in aanmerking


(Bron foto's: LVV)
De distributie van meststoffen door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) onder rijstboeren verloopt vlot. In Saramacca is de distributie van NPK-mest in de afgelopen twee weken afgerond. De rijstboeren in Nickerie worden sinds gisteren voorzien, zo laat het ministerie vandaag, dinsdag 20 januari 2015, in een eigen persbericht weten.

De meststoffen worden op grond van het akkoord dat LVV-minister Soeresh Algoe in september vorig jaar overeenkwam met de boerenorganisaties. De lage opkoopprijs bracht de rijstboeren in grote problemen. De regering besloot daarop de kleine en middelgrote boeren een incentive van Srd 480 per hectare te geven. Ook de meststoffen waren toen toegezegd.

Meer dan 1.500 grote en kleine boeren komen in aanmerking voor de gratis meststoffen, die bedoeld zijn voor de eerste bemesting. Volgens LVV-coördinator regio West, Guido van der Kooye, bevatten de meststoffen die nu worden verstrekt meer voedingsdelen voor de bodem dan de ureum die doorgaans wordt gebruikt in de sector.

NPK bevat niet alleen stikstof als ureum, maar ook fosfaat en kalium. Deze meststoffen zorgen ervoor dat uitgeputte gronden de broodnodige bestanddelen krijgen, waardoor een hogere opbrengst kan worden verkregen. Per hectare wordt een zak NPK verstrekt. In totaal worden meer dan 31.500 zakken gedistribueerd aan de rijstboeren.

'Onoverzichtelijke en wanordelijke situatie inzake projecten bij OW'

Gajadien (VHP): 'Bouw ziekenhuis Wanica goed voorbeeld van wanorde binnen OW'

'Projecten in uitvoering die niet eens in begroting zijn opgenomen' 


Op het ministerie van Openbare Werken (OW) heerst volgens VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien al geruime tijd een onoverzichtelijke en wanordelijke situatie inzake projecten die voorbereid en uitgevoerd worden. Hoofdoorzaak van dit probleem is volgens hem de financiële chaos in de toestand van 's lands financiën. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 20 januari 2015.

Aannemers, leveranciers en dienstverleners kunnen volgens Gajadien niet of slechts bij mondjesmaat betaald worden, waardoor velen hun werkzaamheden en leveringen hebben opgeschort of teruggedraaid tot een laag pitje, in afwachting op betere tijden. Een andere oorzaak van deze situatie is het ontbreken van een gedegen beleid bij dit ministerie, hetgeen echter volgens de politicus typerend is voor deze regering. Zo worden projecten in uitvoering genomen, terwijl deze niet eens in de begroting zijn opgenomen.

Gajadien stelt, dat de onoverzichtelijke en wanordelijke situatie duidelijk blijkt bij het project voor de bouw van het ziekenhuis Wanica. In de haast om de indruk te wekken, dat president Desi Bouterse zijn gedane belofte nakomt, wordt in allerijl een project volgens de verkorte procedure aanbesteed, waarbij niemand nog weet wat het inhoudt.

Projecten ministerie van OW toonbeeld van wanorde en onoverzichtelijkheid.
'Is het een verpleeghuis, is het een beddenhuis, een eerste fase van wat? In ieder geval is het niet het ziekenhuis wat door de president zo'n vijf jaren lang is voorgehouden aan de samenleving. Het bestek geeft aan drie skeletten van gebouwen. En dit, terwijl eerder door de regering is gezegd dat het ziekenhuis ontworpen, gebouwd en gefinancierd zal worden door China', aldus de VHP'er.

Op 15 november 2014 gaf de regering het startsein voor de bouw van hetgeen was aanbesteed, terwijl er nog geen contract was getekend met de aannemer. Ruim twee maanden na dit startsein, was het contract er nog steeds niet. In ieder geval is duidelijk volgens Gajadien, dat is gehandeld in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur: het officieel begnnen met de bouw van project, zonder een bouwcontract. De volksvertegenwoordiger roept de minister op openheid in deze te geven.

Gajadien ziet ook bij het project 'landelijk asfalteringsprogramma IV', waarvoor op 28 augustus 2014 contracten zijn gesloten met een drietal aannemers, dat veel indruist tegen de comptabele regels. Zo zijn na de ondertekening van het contract op 28 augustus 2014 de wegenlijsten al in september dat jaar aangepastwaarbij aannemers wegen kregen toegewezen om te asfalteren, terwijl zij niet eens voor dat district een aanbieding hadden gedaan. Uit deze aanpassing van de wegenlijsten, zo kort na de ondertekening, blijkt dat er geen gedegen voorbereiding heeft plaatsgehad en dat het voorts erg onduidelijk is op grond van welke criteria wegen worden benoemd voor asfaltering.

En alsof dit niet erg genoeg is, tekent OW volgens Gajadien twee maanden na de ondertekening een amendement op de contracten waarin onder andere wordt gesteld, dat:

- ter verrekening van de te importeren materialen, equipment en hulpmiddelen waarvoor er geen vrijstelling van invoerrechten wordt verleend, zal verrekening lastens een stelpost plaatsvinden
- geen vrijstelling van verbruiksbelasting wordt verleend bij de invoer van brandstof. De aannemer kan na een eventuele aanvraag voor vrijstelling van verbruiksbelasting in aanmerking komen voor restitutie van verbruiksbelasting. Bij een discrepantie tussen het gerestitueerd bedrag en de algehele vrijstelling van verbruiksbelasting zal het verschil worden verrekend ten laste van de stelpost invoerrechten en accijnzen.


Door deze twee bepalingen in het amendement, wordt aldus Gajadien op slinkse wijze toch nog de vrijstelling op de invoerrechten en de verbruiksbelasting door OW toegekend aan de aannemer. Gajadien vraagt zich af of het ministerie van Financiën op de hoogte is van deze bepalingen in het amendement.

Gajadien heeft vorig jaar nog felle kritiek geuit op misbruik bij de verleende vrijstelling van verbruiksbelasting aan bepaalde bedrijven. Het ministerie van Financiën had toegezegd een onderzoek in te stellen. Het is niet bekend of dit onderzoek is geweest, terwijl nog steeds voor miljoenen liters per maand misbruik plaatsvindt van verbruiksbelasting door zogenaamde buitenlandse vaartuigen.

Curaçao het 'New Orleans' van het Caribisch gebied

Eerste Curaçao International BlueSeas Festival 2015 op 7, 8 en 9 mei

Jan Willem Luyken van Mojo, Gregory Elias en Percy Pinedo van Funashon Bon Intenshon. (Bron foto: Jeu Olimpio)
Gratis optredens negen bluesartiesten te Punda


Aan ambitie ontbreekt het Fundashon Bon Intenshon, de motor achter het splinternieuwe Curaçao International BlueSeas Festival 2015 niet: zij willen met het nieuwe festival het New Orleans van de Caribbean worden., aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 20 januari 2015.

Daarom treden tijdens de eerste twee festivaldagen, donderdag 7 en vrijdag 8 mei, negen bluesartiesten gratis op in de straten van Punda.

Op zaterdag 9 mei zal het festival worden afgesloten met twee concerten op de Kleine Werf.

Bevestigde namen voor 7 en 8 mei zijn Quinn Sullivan, Kat Riggins, Ana Popovic, Joe Louis Walker, The Reverend Peyton’s Big Damn Band, Lurrie Bell, Shemekia Cope- land, Moreland & Arbuckle, and The Slide Brothers.

Op 9 mei zullen de oorspronkelijke Blues Brothers en blueslegende Buddy Guy het festival afslui ten. Hiermee moet Curaçao haar eigen bijdrage leveren aan de blues, is de bedoeling van Fundashon Bon Intenshon. Want blues begint volgens de organisatie weer op te leven

UTS-directeur De Geus: 'Vertrouwen in Ctex is geschaad'

Directeur UTS reageert op vervalste stukken Ctex


De kwestie van de zes vervalste letters of intent (LOI’s) in het businessplan 2011 van Ctex op Curaçao is in zoverre niet heel relevant, dat meerderheidsaandeelhouder UTS, die 5 miljoen dollar aan eigen risicokapitaal stak in het project, zelf ook een eigen businesscase heeft laten opstellen. 'Maar het is vooral een kwestie van vertrouwen', zei UTS-directeur Paul de Geus gisteren in het interviewprogramma Perspektiva van Mariano Heyden bij Radio Z-86, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 20 januari 2015.

'Wij houden hem verantwoordelijk. Het is zijn project. Het is zijn businessplan. Het is door zijn mensen opgesteld', aldus De Geus, doelend op Citex-directeur De Lima.

De brieven van zes grote multinationals die hiermee hun steun aan Ctex uitspreken, blijken niet echt. Zo werd gepubliceerd door het Antilliaans Dagblad. Een buitengewoon ernstige zaak, zegt De Geus. Het is echter niet zo, dat in dit geval UTS de beslissing om Ctex te investeren heeft laten afhangen van deze intentieverklaringen. Het is als iemand die een nieuwe auto koopt en de verkoper zegt dat de banden in de Verenigde Staten zijn gefabriceerd, waarna de koper er later achter komt dat de banden uit Mexico komen. Aldus het voorbeeld dat De Geus geeft.

'De ontdekking verandert niet veel aan het geheel, maar het vertrouwen is wel geschaad.' En dat is precies het geval ten aanzien van directeur De Lima, die hoe dan ook verantwoordelijk is voor het project. De ‘general board’ - met daarin drie vertegenwoordigers van UTS als de grootste aandeelhouder en twee van Girobank en De Lima als voorzitter - heeft de directeur van Ctex op non-actief gesteld. Hij kon naar het oordeel van de general board onvoldoende duidelijk maken wat er precies is gebeurd met die LOI’s van American Express, Visa, Sony, DHL, Citi en Banco Santander. En ook niet wie deze dan wél heeft vervalst, hoe en waarom.

Op de meeste vragen kon De Lima binnen de board geen antwoord geven. Hij geeft vandaag een persconferentie.

De Geus stelt verder dat mogelijkerwijs normaal gesproken er niet zo’n toestand van zou zijn gemaakt, maar nu het niet goed gaat met het project en er nog veel schuldeisers zijn en er nog dagelijks geld bij moet, is het vizier extra gericht op Ctex. Als dan zoiets als de ‘nepbrieven’ wordt ontdekt, dan komt dat nog harder aan.

UTS is voornemens, ruim tien dagen na de onthullingen in de krant, om zelf onderzoek te doen naar de ‘fake’ LOI’s. Dat zal niet gemakkelijk gaan, geeft De Geus toe, omdat veel van de genoemde multinationals hierover niet graag verklaringen afleggen. Het is een delicate zaak geworden.

De op non-actiefstelling van De Lima is volgens de UTS-directeur om het onderzoek ‘niet te verstoren’. Het is van belang dat er snel weer rust komt bij en over Ctex, want onder de huidige omstandigheden is het moeilijk om het datacenter - dat nog geen jaar geleden de deuren officieel opende - te verkopen aan een derde.

Minister Earl Balborda (PNP) van Verkeer en Telecommunicatie in zijn portefeuille verklaarde onlangs, dat ‘Ctex een prima project is, maar dat de uitvoering ernstig tekortschiet’. De Lima was van meet af aan betrokken bij het project.

Volgens De Geus is er één troost en dat is, dat er wel een gebouw staat te Seru Mahuma. Want, zo zei de UTS-directeur bij Perspektiva, er zijn ook projecten waarna moet worden geconstateerd dat er zelfs niets tastbaars is gerealiseerd. Het is overigens onbekend welke waarde het Ctex-pand vertegenwoordigt, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit meer dan 50 miljoen gulden is. Dat was het bedrag dat volgens het businessplan 2011 vereist was, maar alles wijst erop dat er daarna ruimschoots sprake was van meerkosten en budgetoverschrijdingen. Hoeveel weten alleen UTS en Girobank als de grootste aandeelhouders en een reeks betrokken financiële instellingen die Ctex leningen verstrekten.

De Geus omschreef het gisteren voor de radio als spijtig, dat net in de periode dat Ctex het zwaar had en behoefte had aan een extra kapitaalinjectie beide grote aandeelhouders het zelf ook moeilijk hadden. UTS zag de winstgevendheid danig teruglopen en moest het afgelopen jaar flink bezuinigen

Minister Adhin: 'In buitenland studerende Surinaamse studenten ontvangen studiefinanciering van regering'

(Bron foto: Eric Mahabier/de Ware Tijd)
MinOV moet hoogte bedrag en voorwaarden uitwerken

Studentenleider Dwarka in Nederland: 'Adhin eerste minister die luistert naar Surinaamse studenten in Nederland'


Alle in het buitenland studerende studenten met de Surinaamse nationaliteit gaan studiefinanciering ontvangen van de Surinaamse regering. De voorwaarden en de hoogte van het bedrag worden door het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling nog uitgewerkt. Deze mededeling deed onderwijsminister Ashwin Adhin gisteren in gesprek met vertegenwoordigers van studentenorganisaties in Nederland, zo schrijft correspondent Eric Mahabier van de Ware Tijd vandaag, dinsdag 20 januari 2015.

Adhin had op de Surinaamse ambassade in Den Haag een overleg met studenten. Bij dat gesprek was ook Lucretia Redan, zaakgelastigde van Suriname in Nederland, aanwezig.

De minister zegt, dat de studiefinanciering binnen drie maanden ingaat. Zowel Adhin als studentenleider Arnold Dwarka stellen, dat het overleg in een ontspannen sfeer heeft plaatsgevonden, waarbij aan de ene kant de problemen van de studenten aangehoord zijn en anderzijds de mogelijkheden van de overheid zijn bekeken.

Volgens Dwarka is Adhin de eerste minister die problemen van de Surinaamse studenten heeft aangehoord. Hij is daarom ook erg blij met deze stap van Adhin. 'Het leek alsof wij Surinaamse studenten in Nederland geen open oor bij de regering hadden. We appreciëren deze stap van minister Adhin die naar al onze problemen heeft geluisterd', zegt Dwarka.

Huisvesting en kosten voor openbaar vervoer zijn enkele van de problemen waarmee de studenten in Nederland geconfronteerd worden. 

Voorzitter NPS-afdeling Paramaribo: 'NPS is niet bang voor de partij van Ronald Hooghart'


Van Coblijn: 'Hooghart moet geen drogredenen aanvoeren voor overstap, dat is verraad'


De Nationale Partij Suriname (NPS) is niet bang om bij de komende verkiezingen stemmen te verliezen aan het oud-partijlid Ronald Hooghart, nu voorzitter van de Partij voor Belangenbehartiging en Ontwikkeling (PBO). Dat zegt John van Coblijn, voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo, vandaag, dinsdag 20 januari 2015, in de Ware Tijd.

Hooghart zegt zich nog altijd NPS'er te voelen en nog steeds van de partij te houden. Maar, omdat hij de politieke erkenning en waardering bij de afgelopen verkiezingen niet heeft gekregen, heeft hij jaren later pas een eigen partij opgericht.

Dat Hooghart zich van de NPS heeft gekeerd en met zijn partij nu aansluiting heeft gezocht bij de NDP, een van de felste politieke tegenstanders van de NPS, vindt Van Coblijn niet erg. Hij vindt echter wel dat mensen die een partij verlaten om een ander politiek huis te zoeken geen drogredenen en verkeerde argumenten moeten opvoeren om hun stap te rechtvaardigen. Hij typeert dit gedrag als verraad. 

'Als je van plan bent je ergens anders aan te sluiten, zeg dat meteen en zeg niet dat je nog van de partij bent om je uiteindelijk toch bij de andere aan te sluiten', aldus Van Coblijn. 

Hij verwacht niet dat de politieke activiteiten van Hooghart de kansen van de NPS op zetelwinst in Paramaribo negatief zullen beïnvloeden. 'Het verraad zal niet worden beloond.'

Zonder toelichting verlengt NVB contract van tientallen bushouders niet

'Wij danken u voor de diensten aan het NVB NV bewezen'


Tientallen bushouders hebben van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) een brief ontvangen, waarin hen wordt meegedeeld dat hun contract niet meer zal worden verlengd. 'Wij danken u voor de diensten aan het NVB NV bewezen', schrijft de leiding. Meer informatie wordt er niet gegeven, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 20 januari 2015.

Enkele bushouders reageren geschokt op deze verrassende brief. Velen rijden jarenlang voor het NVB en hebben chauffeurs in dienst. Het contract wordt per maart opgezegd. Zij hebben intussen contact gemaakt met de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS).

Voorzitter Kenneth Themen zegt, dat hij deze kwestie eerst zal bespreken met de leiding van het NVB. Hij is benaderd door diverse leden die aangeven nu met de handen in het haar te zitten.

Themen begrijpt de gemoedstoestand van de bushouders, maar wil toch eerst weten wat de reden is om het contract niet te verlengen. Hij zal onderzoeken hoe de ontslagselectie is gepleegd en welke criteria gehanteerd zijn.

De handelwijze van het NVB toont het beeld van een kille werkgever die zich totaal niet bekommert om het welzijn van haar personeelsleden, waarvan sommigen jarenlang voor het bedrijf rijden. Het niet vermelden van een ontslaggrond is in strijd met alle regels tussen werkgevers en werknemers.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Militaire Politie weigert nog te spreken van een 'fout' in zaak doodschieten Dominio Hiwat

'Er worden wel eens fouten gemaakt'......


Het is volgens plaatsvervangend commandant Floyd Mettendaf van de Militaire Politie (MP) te vroeg om het veelbesproken optreden van een militair, die bij de aanhouding van twee jongens in de Ruthlaan te Uitvlugt in verband met de diefstal van een busje de 16-jarige Dominio Hiwat doodschoot, als een ‘fout’ te betitelen. Volgens Mettendaf, vandaag, dinsdag 20 januari 2015, in de Ware Tijd, zal het onderzoek dit nog moeten uitwijzen.

De familie van Domino is boos over het optreden van de militair en vraagt zich voornamelijk af of er bewust geschoten is op de jongens of dat dit per ongeluk is gebeurd.

Op de vraag of militairen bij dergelijke acties niet te vaak in de fout gaan, antwoordt Mettendaf dat dit uit statistieken niet blijkt. Hij geeft weliswaar toe, dat er weleens fouten gemaakt worden, maar kent geen cijfers waaruit blijkt dat die vaker door militairen worden gemaakt bij de gezamenlijke acties met de politie.

De leiding van school van Hiwat heeft van het het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling een verbod gekregen om over Hiwat met de pers te praten, zegt directrice Peggy Sofonie.

Het ministerie zal ervoor zorgen dat een maatschappelijk werker de scholieren uit de klas van de doodgeschoten medeleerling zal begeleiden. Klassenvoogd Amatdanoeri zegt in een reactie Hiwat 'nooit op die manier te hebben ervaren'. Hij omschrijft de doodgeschoten leerling als 'een jongen die niet rustig was, maar ook niet overdreven druk'.

Gajadien (VHP): 'NDP-voorzitter en OW-minister misleiden het volk'

Volgens VHP-Assembleelid tracht Bouterse aandacht te verleggen van mega-corruptiepraktijken
  
'Alleen bluffen duidt erop dat Bouterse andere bedoelingen heeft'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt dat president en NDP-voorzitter Desi Bouterse en minister Rabin Parmessar van Openbare Werken het volk misleiden. en de aandacht te verleggen van de mega-corruptiepraktijken. Bouterse zei afgelopen zaterdag bij de opening van een nieuw partijcentrum te Tamansari, Commewijne, dat hij de helft van de VHP kan laten opsluiten.

Het schreeuwen op het podium is duidelijk een afleidingsmanoeuvre, aldus Gajadien vandaag, dinsdag 20 januari 2015, op Starnieuws.

Bouterse deed dezelfde uitspraak ook in februari 2012 in De Nationale Assemblee, maar vervolgens werd geen enkele actie ondernomen. Gajadien daagt de president uit om als er onregelmatigheden zich hebben voorgedaan, de gemeenschap dienstbaar te zijn en de informatie door te spelen aan de daartoe bevoegde instanties. 'Het bluffen alleen toont duidelijk aan dat de president andere bedoelingen heeft.'

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi kwam in het geweer tegen de opmerking van Bouterse. Santokhi wees op de scheiding van de machten. 'Het is niet de president die mensen opsluit. Dat is niet zijn rechtsstatelijke verantwoordelijkheid', zei Santokhi. Hij zei dat als de president kennis draagt van strafbare feiten, hij deze door moet geven aan de procureur-generaal. Hij moet zich houden aan zijn eigen verantwoordelijkheden.

Bouterse reageerde hierop dat bij het gebruik van spreektaal er technische fouten kunnen sluipen, maar hij apprecieert de correctie van Santokhi. 'Ik beloof u dat als het zover is u als eerste het document zal krijgen', zei de president in de richting van de VHP-voorzitter. Hij beweerde, dat het onderzoek van enkele jaren op Openbare Werken is afgerond. 'U zult uw stoel vasthouden als het zover is.'

Parmessar daagde op bijeenkomst te Tamansarie ook iedereen uit om met bewijzen te komen over corruptie binnen OW. Ook in het geval van zijn voorganger Ramon Abrahams. Gajadien stelt echter, dat de werkwijze van Parmessar niet veel verschilt met die van Abrahams.

'Terwijl wij als volksvertegenwoordigers om informatie vragen, zijn het dezelfde president en minister die niet over de brug komen en nu schreeuwen op politieke podia. Als je informatie hebt, stap dan naar het Openbaar Ministerie.'

DSB viert 150-jarig bestaan


(Bron foto: Starnieuws)
Bank boekt eerste 6 maanden 2014 Srd 23.3 miljoen winst


Het gaat De Surinaamsche Bank N.V.(DSB), die gisteren, maandag 19 januari 2015, haar 150-jarig bestaan herdacht, bijzonder goed voor de wind. Deze grootste handelsbank in Suriname boekte over het eerste halfjaar van 2014 een winst na belastingen van Srd 23,3 miljoen, een stijging van 23 procent ten opzichte van de eerste helft van 2013, zo bericht De West maandagavond. 

Het jubileumjaar ging officieel van start met een groot feest in de tuin van de bank. DSB-directeur Sigmund Proeve sprak namens de instelling dankbaarheid uit. 'We doen opnieuw de belofte om dit land te blijven dienen. De DSB is een bedrijf in Suriname voor Suriname. We moeten er alles aan doen dat onze nakomelingen in het jaar 2165, wanneer we onze 300ste jaardag zullen vieren, met heel veel respect en waardering over ons kunnen praten.'

De DSB viert het feest groots, aldus Starnieuws vanochtend, dinsdag 20 januari. De gasten werden vanaf de Henck Arronstraat opgevangen met de Alla Kondre Dron. Onderweg naar de tuin, achter het hoofdgebouw werden de honderden gasten verwelkomd door de verschillende bevolkingsgroepen en cultuuruitingen. Eenmaal in de tuin gingen de genodigden door het museum dat de rol van de bank in het verleden en het heden tentoonstelt. Een ‘voorzaal’ compleet met zwart wit televisie, een goudhandelaar en communicatie met authentieke machines waren enkele van de attracties.

De DSB heeft speciaal voor de verjaardag een boek uitgebracht, een mini gouden staaf van 10 gram vervaardigd en een documentaire geproduceerd. Minister van Financiën Andy Rusland ontving namens president Desi Bouterse de speciale producten. Evenals Gillmore Hoefdraad, directeur van de Centrale Bank van Suriname, benadrukte de bewindsman het belang en de bewezen rol van de bank door de jaren heen. 'DSB is niet alleen de eerste en de grootste, maar ook de grootste met de resultaten, het balanstotaal, werknemersaantal en zeer innovatief', voegde Hoefdraad er aan toe, aldus Starnieuws.

De bank werd in 1865 opgericht door Simon Abendanon (1816-1870), die al vanaf 1861 hieraan had gewerkt. Het Surinaamse kantoor werd gevestigd in de Gravenstraat, waar het sindsdien is gebleven. Er was aanvankelijk ook een hoofdkantoor in Amsterdam. Op initiatief van dr. Samuel Sarphati, een van de grote pleitbezorgers en aandeelhouders, is Nicolaas Pierson directeur van het Nederlandse kantoor geweest.

Sarphati was een leidinggevende arts, ondernemer, filantroop, grondlegger en lid van de raad van de Nederlandse Krediet- en Deposito Bank. De contacten tussen Abendanon en Sarphati resulteerden uiteindelijk in de betrokkenheid van de Nederlandse Krediet- en Deposito Bank. Deze bank boekte in 1864 het gewenste resultaat en Sarphati’s onderhandelingen met de minister voor de Kolonies resulteerden in de verlening van een octrooi voor de oprichting van een circulatiebank in Suriname. In de periode van 1865 tot 1957 was de DSB de circulatiebank in Suriname, de uitgever van 1 coupures. Deze taak werd in 1965 overgenomen door de Centrale Bank van Suriname.

Het werkkapitaal van De Surinaamsche Bank N.V. werd in 1865 vastgesteld op f 1.000.000, een bedrag dat geheel moest worden gefinancierd door particuliere bronnen. Het werkkapitaal was verdeeld in 4.000 aandelen van elk f 250. De Nederlandse Krediet- en Deposito Bank kocht 800 aandelen, de Nederlandse Handel Maatschappij verwierf 160 aandelen, terwijl het resterend deel van de aandelen in bezit van particulieren, zoals Sarphati en Abendanon kwam. Tenminste 390 van de aandelen werden door ingezetenen van de kolonie zelf gekocht.

Met het passeren van de Installatiewet van 19 januari 1865 werd de bank juridisch eindelijk een feit. Sinds 2001 is de meerderheid van de DSB-aandelen in handen van het verzekeringsbedrijf Assuria.

Sukadefabriek Suriname Candied Fruits opent eind februari


(Bron foto: De West)
Bedrijf ontvangt half miljoen euro Nederlandse steun


De officiële opening van de fabriek van Suriname Candied Fruits (SCF) in het district Saramacca staat gepland voor eind februari en er wordt naar gestreefd dat president Desi Bouterse aanwezig zal zijn. Dit zegt SCF-directeur, Ruud Souverein, maandagavond 19 januari 2015, in De West. 

Soeverein zegt, dat van de Nederlandse regering een half miljoen euro schenking is ontvangen, waardoor in ongeveer de helft van de bouw- en inrichtingskosten van de fabriek kon worden voorzien. De andere helft is opgebracht met eigen kapitaal en financiering, daarnaast heeft de Canadese regering omgerekend circa 22.500 Amerikaanse dollar als subsidie gegeven voor wat betreft de kosten van het certificeringstraject (GLOBALGAP) van de outgrowers die aan de sukadeteelt doen.

Inmiddels hebben dertien outgrowers hun GLOBALGAP-certificaat ontvangen en, naar zeggen van de directeur, ligt het in de bedoeling van het bedrijf om in 2015 het outgrowersbestand uit te breiden met nog 12 outgrowers.

In 2014 werd ongeveer 10.000 kilo fruit geoogst, bewerkt, verkocht en geëxporteerd en voor 2015 is het streven gesteld op 250.000 kilo. Hiervan is 10.000 kilo gekonfijt fruit bestemd voor de lokale markt, 150.000 kilo voor Nederland en de rest voor markten in Canada, de CARICOM-lidlanden, China en Afrika.

Het product, dat onder de productnaam Linka wordt verkocht, is bijzonder goed ontvangen. SCF heeft in juni 2014 haar eerste outgrowersproject afgerond. In twee jaar tijd zijn in totaal dertien kwekerijen ontstaan voor sukadeplanten en deze zijn sindsdien allen GLOBALGAP gecertificeerd.

In de meeste gevallen werd bebost landbouwgrond binnen twee jaar omgetoverd tot een moderne kwekerij die voldoet aan alle internationale eisen op het gebied van voedselzekerheid en milieu. Elke landbouwer heeft hiervoor geplant op een hectare landbouwgrond, waarbij men een heel traject heeft doorlopen. Elke outgrower heeft een contract met SCF waarin gegarandeerde afname en prijs belangrijke onderdelen zijn.

Ondertussen wordt er door alle outgrowers volop geoogst en het fruit wordt door SCF elke maand afgenomen.

Minister Adhin spreekt 21 januari met zijn Nederlandse collega Bussemaker in Den Haag

Eerste ministers-overleg tussen beide landen sinds aantreden regering Bouterse-Ameerali

MinOV-bewindsman zal problemen Surinaamse studenten in Nederland aankaarten


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) voert morgen in Den Haag overleg met zijn Nederlandse collega Jet Bussemaker. Dit bevestigt Adhin, die gisteren al in Nederland was gearriveerd na een werkbezoek aan India, vandaag, dinsdag 20 januari 2015, in de Ware Tijd. 

Het is het eerste beleidsoverleg tussen een Surinaamse en Nederlandse minister sinds het aantreden van de regering Bouterse-Ameerali in 2010. 'Ik ga dit overleg heel positief tegemoet', aldus Adhin.

Problemen van Surinaamse studenten in Nederland en studiefinanciering aan Surinaamse studenten zijn enkele van de onderwerpen die Adhin met zijn Nederlandse collega wil bespreken. Volgens Adhin is er veel verkeer tussen beide landen op het gebied van onderwijs en is nader overleg over diverse zaken noodzakelijk.

Adhin heeft gisteren in de Surinaamse ambassade in Den Haag overleg gehad met vertegenwoordigers van Surinaamse studentenorganisaties in Nederland. De bewindsman heeft daarbij de problemen van de studenten aangehoord. Deze zal hij morgen met Bussemaker bespreken.