woensdag 21 januari 2015

Video Brief Suriname....


De Video Brief Suriname (VBS) is een documentaireserie die midden jaren '90 van de vorige eeuw geproduceerd is door Robert Sordam, Robert Oostburg en Guilly Koster. Het was een journalistiek antwoord op de negatieve berichtgeving over Suriname destijds.

De VBS behandelde items die over het gewone leven gingen en ontzenuwde de berichten die van Suriname een ontwortelde samenleving maakten.

Anno 2015 blijkt hoe tijdloos de items waren. Ook zagen de makers al de talenten van de latere televisie fenomenen Jorgen Rayman en Quintis Ristie.

Twee jonge inbrekers te Latour opgepakt: een door agenten en een door buurtbewoners

Waardering van politie voor 'kordaat optreden' buurtbewoners


Twee jonge inbrekers konden gisteren, nadat ze waren gestoord bij een inbraak in een woning aan de Lupsonweg te Latour, snel in de kraag worden gevat in de Gerritweg en de Kewalbansinghweg. De 20-jarige Anthony E. werd door agenten opgepakt, terwijl zijn maat Byon D.(17) door buurtbewoners in Latour werd aangehouden. Dat bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 21 januari 2015. 

Het tweetal was de woning binnengedrongen door de achterdeur open te breken . De knapen waren bezig het huis overhoop te halen toen buren alarm sloegen.

De inbrekers vluchtten het huis uit met achterlating van een bromfiets en breekwerktuig. Kort daarop kon Anthony E. door de ingeschakelde politie van Latour aangehouden worden en zijn comparant Byon D. door buurtbewoners. Hij werd overgedragen aan de politie. De inbrekers hebben geen kans gehad om iets uit het huis weg te nemen.

De politie laat weten het kordaat optreden van buurtbewoners te prijzen.

500 Gulden boete op Curaçao voor niet opruimen muggenbroedplaats

Minister Whiteman hoopt dat burgers eigen verantwoordelijkheid inzien


Wie op Curaçao na een waarschuwing van de GGD een muggenbroedplaats in zijn of haar tuin niet opruimt kan een boete van 500 gulden krijgen. Dat meldt vandaag, woensdag 21 januari 2015, minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur, aldus Versgeperst.com. 

In de Statenvergadering besprak hij wat er tot nu toe gedaan is om de chikungunya-epidemie te bestrijden.

Zo zouden er grote hoeveelheden vuil van de straten zijn verwijderd. Tijdens controles werd echter ook een groot aantal broedplaatsen gevonden in tuinen. Hij hoopt dat iedere burger zijn of haar eigen verantwoordelijkheid inziet en de broedplaatsen opruimt.

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten vindt uitspraken MFK-leider 'onbegrijpelijk en absurd'

Schotte beschuldigt bank van betrokkenheid bij internationale fraudezaak


De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en (CBCS) vindt de uitlatingen van oud-premier en MFK-leider Gerrit Schotte over betrokkenheid bij een internationale fraudezaak ‘onbegrijpelijk en absurd’. Dat laat de bank via een gisteren, dinsdag 20 januari 2015, uitgebracht persbericht (zie onderaan) weten. Volgens de MFK-leider zou de CBCS geld hebben ontvreemd bij twee Venezolaanse ondernemingen.

In de zaak die Schotte aanhaalde, werd de CBCS beschuldigd van ontvreemding van 72 miljoen dollar.

'De twee Venezolaanse ondernemingen hebben in 2011 beslag laten leggen ten laste van Bank X. NV, een te Curaçao gevestigde bank die onder toezicht van de Centrale Bank stond. Op vordering van Bank X. NV heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao bij kort geding-vonnis van 29 augustus 2011 het beslag opgeheven, omdat, kort gezegd, Bank X. NV op instructies van de twee ondernemingen zelve de transactie had verricht', aldus de CBCS.

Gezien de gerechtelijke uitspraak vindt de bank het dan ook ‘onbegrijpelijk’, dat Schotte stelt dat de CBCS het geld heeft laten verdwijnen.

'Weliswaar was Bank X. NV – zoals zovele andere – een onder toezicht van de Centrale Bank staande instelling, maar een betrokkenheid van de Centrale Bank bij de hele affaire was er niet', meldt de bank.

Volgens de bank zijn deze uitingen aan hun adres tekenend voor de wijze waarop ze keer op keer in een  kwaad daglicht wordt gesteld. Ze wenst dan ook de aantijgingen te kunnen weerleggen in de Staten.


Gijsbertha (61) volgt in Staten Curaçao naar Isla-raffinaderij vertrekkende Cooper op

Gijsbertha ideale opvolger Cooper. (Bron foto: YouTube)
Voorzitter MAN ziet in Gijsbertha ideale opvolger


Isla-woordvoerder Kenneth Gijsbertha (61) in de Staten wordt de opvolger van Charles Cooper, als hij de Staten op Curaçao verlaat. Dit bevestigt Partido MAN-voorzitter Gassan Dannawi, aldus Amigoe vandaag, woensdag 21 januari 2015. Cooper kondigde gisteren aan dat hij binnenkort het parlement zal verlaten om naar de Isla-raffinaderij terug te keren.
 
Gijsbertha is al jaren een van de prominente gezichten van de MAN. In het verleden was hij onder meer lid van de Eilandsraad, waarnemend gezaghebber en Telecom-minister van de Nederlandse Antillen voor de blauwe partij. Binnen de MAN was hij door de jaren heen onder meer belast met het partijvoorzitterschap, terwijl hij ook politiek leider en lijsttrekker was. Hij wordt beschouwd als een partijcoryfee en als een handige en betrouwbare onderhandelaar.

Bij de laatste verkiezingen stond hij op plaats drie van de kandidatenlijst van de MAN, achter toenmalig politiek leider en lijsttrekker Charles Cooper en oud-minister en huidig partijleider Hensley Koeiman. Als de nummer drie behaalde hij 701 stemmen. De nummer vier op de lijst indertijd was oud-Statenvoorzitter Dwigno Puriel, de huidige secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).

Dannawi had vanochtend warme woorden voor Cooper. 'Hij is jarenlang bij de partij betrokken geweest. In zowel goede, als slechte tijden. Hij was iemand die graag een bestuursfunctie vervulde. Hij draagt de partij een warm hart toe. Wij zijn dankbaar voor wat hij voor de partij heeft betekend en wat hij in de toekomst zal kunnen betekenen. Hij heeft aangegeven dat hij, waar nodig, de partij altijd zal blijven bijstaan.'

De MAN-voorzitter ziet in Gijsbertha de ideale kandidaat, waar de partij in de toekomst op zal kunnen bouwen.

Muntslag tracht uitzetting uit Trinidad & Tobago naar VS alsnog te voorkomen

Verdachte van smokkel cocaïne vecht al ruim 1.5 jaar tegen zijn uitzetting

 
Edmund Muntslag, die in de Verenigde Staten (VS) wordt gezocht voor cocaïnehandel, heeft bij de rechtbank in de hoofdstad van Trinidad & Tobago, Port of Spain, een laatste poging gedaan om uitlevering naar de VS te voorkomen. Zo'n twee weken geleden besliste de rechter, na een procedure van ruim anderhalf jaar, dat de Surinamer mag worden uitgeleverd. Dit bericht vandaag, woensdag 21 januari 2015, de lokale krant Trinidad & Tobago Guardian.

De advocaten van de verdachte, Keith Schotland en Asha Watkins-Montserin, hebben een zogenoemd ‘habeas corpus’ exploot naar de Hoge Raad in Port of Spain gestuurd in de hoop dat de beslissing van de rechter wordt herzien. Habeas corpus is een rechtsbeginsel dat stelt, dat de verdachte van een misdrijf binnen een bepaalde termijn van zijn aanklacht in kennis moet worden gesteld, dat deze in levenden lijve aan een rechter moet worden voorgeleid en dat gevangenneming slechts mag volgen op gerechtelijk bevel.

De zaak, die gisteren diende, werd kort na aanvang alweer verdaagd, naar volgende week donderdag, om de advocaten van Muntslag de gelegenheid te geven aanvullende documenten in te dienen.

Muntslag werd kort na zijn aankomst op Trinidad in augustus 2013 tijdens het winkelen in het Trincity winkelcentrum gearresteerd, op dezelfde dag dat zijn maat Dino Bouterse in de Panamese hoofdstad Panama Stad werd gearresteerd en nog dezelfde dag aan de VS werd uitgeleverd. De VS wil Muntslag, samen met Dino Bouterse, berechten voor hun aandeel in een samenzwering om tien kilo cocaïne Amerika in te smokkelen.

Muntslag zit in een cel in de zwaarbeveiligde gevangenis Arouca.


Minister Plasterk bezoek in aanbouw zijnde Hospital Nobo Otrobanda op Curaçao - Minister Whiteman wil meer werkloze jongeren aan het werk zien bij bouw

(Bron foto's: Amigoe)
Plasterk: 'Het is spectaculair te zien hoeveel al is gebeurd'

'Hier wordt geschiedenis geschreven'


Tijdens zijn bezoek aan Curaçao, in het kader van zijn dienstreis in het Caribisch deel van het Koninkrijk, nam minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vanmorgen, woensdag 21 januari 2015, de tijd om bij de bouw van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) te gaan kijken. Hij kreeg daarbij gezelschap van onder meer de ministers Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur en Earl Balborda (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Dat meldt Amigoe.
 
Minister Plasterk zei al enige tijd benieuwd te zijn naar de bouw van het nieuwe ziekenhuis en was blij om met eigen ogen te kunnen zien waar het precies gebouwd wordt. 'Het is spectaculair om te zien hoeveel er al is gebeurd. Hier wordt geschiedenis geschreven', aldus Plasterk. Hij is ervan overtuigd, dat met het goede plan als basis, het nieuwe ziekenhuis de kwaliteit van leven op Curaçao zal verbeteren. Ook liet hij weten dat Nederland ‘met alle plezier ondersteuning in training en werkzaamheden zal verlenen’.

Terwijl de Nederlandse minister uitleg kreeg over het ontwerp en de indeling van het ziekenhuis, vroeg hij naar de beschermde Werelderfgoed-zone. Hij kreeg te horen, dat die zone niet wordt aangetast, omdat er alleen in de zogenoemde bufferzone wordt gebouwd.

Minister Balborda legde uit, dat er door diverse partijen verkeerde informatie is aangeleverd over de Werelderfgoed-zone. 'De bufferzone is destijds vrijwillig ingesteld. Het nieuwe ziekenhuis ligt op de grens, waarbij 80 procent in stedelijk gebied ligt en de andere 20 procent in de bufferzone.' 

Balborda liet de krant weten, dat deze week nog een brief naar de UNESCO wordt gestuurd om uitleg te geven over de afwegingen om de bouw voort te zetten op deze locatie.

Hoewel Plasterk al onder de indruk was van de vorderingen die met de bouw van het ziekenhuis zijn gemaakt, vond minister Whiteman het maar een ‘betonstorterij’. Voor hem is de ziekenhuiszorg het belangrijkste deel van het HNO. Whiteman is van mening dat er nog wel wat verbeterpunten zijn bij de bouw. Hij is ontevreden over de vorm en de intensiviteit van de communicatie.

'Laatst werd er alleen via een kleine advertentie kenbaar gemaakt dat een deel van de parkeerplaats bij Colon wordt afgesloten. Vervolgens is dat ineens gebeurd. Als je mensen aan je kant wilt hebben, moet je tijdig en op een humane manier communiceren', aldus Whiteman. Daarnaast wil hij dat er meer werkloze jongeren worden ingezet bij de bouw van HNO. 'De Curaçaose bevolking moet een gevoel van betrokkenheid krijgen.'

Volgens de planning moet het ziekenhuis in september 2017 opgeleverd worden. In juni of juli van dit jaar wordt het hoogste punt van de bouw bereikt. Momenteel zijn de bouwvakkers druk bezig met het omleggen van kabels en waterpijpen. Naar verwachting zal de Hamelbergweg in maart worden afgesloten.

GreenTown Curaçao zet visie in Staten uiteen over ontwikkeling vervuild Isla-terrein

Veel bijval in Staten voor visie voor duurzame ontwikkeling Schottegatgebied


De voorzitter van de stichting GreenTown (GT) Curaçao, Andrés Casimiri, heeft vanochtend, woensdag 21 januari 2015, in de Staten een uiteenzetting gegeven van de visie van de stichting voor een alternatieve ontwikkeling van het vervuilde Isla-terrein, waar nu de raffinaderij gevestigd is. De visie ‘voor een duurzame ontwikkeling van het Schottegatgebied’ kon op bijval rekenen van het onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang, coalitiepartij PAIS, en oppositiepartij PAR. Ook werden tal van kritische vragen gesteld door de PS- en MFK-fractie, aldus bericht Amigoe.
 
Casimiri haalde de werkloosheid onder jongeren aan ‘die snakken naar een perspectief en hoop op een nieuwe baan’. 'In dit havengebied kunnen volgens berekeningen van experts ruim 16.000 banen gecreëerd worden. Alle bestaande werknemers van de raffinaderij en van de toeleveringsbedrijven, kunnen werk krijgen in deze nieuwe havenstad, uiteraard mits zij bereid zijn om zich her-, om- of bij te laten te scholen. Zelfs na de beoogde investering van 3 miljard dollar in de raffinaderij, zal deze nooit meer dan de huidige 900 directe banen opleveren, integendeel, zelfs minder.'

De Centrale Commissie-vergadering, die was aangevraagd door de PAIS-fractie en Statenlid Leeflang, werd door laatstgenoemde omschreven als ‘historisch’.

'Het gaat er hier niet om of de stichting wel of niet tegen de sluiting van de Isla-raffinaderij is, het gaat hier om een plan B. Mijn voorstel is dan ook om een stem uit te brengen om GreenTown bij een uitwerking van een integrale aanpak te betrekken en deel uit te laten maken van het Multidisciplinair Team (MDTP). Het zou een duidelijk signaal uitgeven dat Curaçao geen beslissingen onder druk neemt, ofwel met de rug tegen de muur gedrukt staat. De stichting biedt een serieus alternatief voor de toekomst van de raffinaderij en heeft hiervoor talloze ‘feasability’-studies uitgewerkt. De tijd zal uitwijzen of deze visie daadwerkelijk een succes wordt', aldus Leeflang.

Het onafhankelijk Statenlid zei over het creëren van extra werkgelegenheid voor de jeugd: 'Laat de jeugd dromen, wij leveren een visie en laat hen deze droom vangen.'

Op de oproep van PAIS-partijleider en Statenlid Alex Rosaria aan de oppositiepartijen, om zich sterk te maken voor deelname van GT aan het multidisciplinair team, reageerde PAR-Statenlid Armin Konket, als volgt: 'De PAR-fractie steunt de oproep van Pais om GT deel uit te laten maken van het multidisciplinair team. Op kritiek dat de visie van GT geen concreet uitgewerkt plan betreft, meent de PAR dat deze visie ook niet als zodanig beschouwd dient te worden. Dit aangezien de visie een vrijwillig initiatief van de stichting is en ze deze zelf heeft bekostigd. Het betreft slechts een visie annex mogelijkheid voor duurzame ontwikkeling zonder vervuiling. Het is vooralsnog een droom en wij kunnen samen dromen en GT tijdens de realisatie ervan erbij te betrekken.'

De PS-Statenleden (Pueblo Serano) Melvin ‘Mac’ Cijntje en Sherwin Leonora plaatsten verschillende kritische aantekeningen bij de uiteenzetting van de visie.

Cijntje: 'GreenTown stelt een integrale ontwikkeling van het havengebied en Schottegatgebied na te streven waarbij 16.000 banen gecreëerd worden met 5.000 woningen. Aangezien het huidig Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) een dergelijke gemixte ontwikkeling niet toestaat vraag ik mij af hoe de stichting dit denkt op te lossen. Misschien middels speciale zoning en wat voor urbaan zoningsplan zou hiervoor worden toegepast? Verder stelt de stichting onder andere de ontwikkeling, centraal op het Isla-terrein, van een theatergebouw voor te staan, dat 100.000 bezoekers moet kunnen accommoderen. Dit lijkt mij verhoudingsgewijs niet reëel, gezien de algehele populatie van Curaçao. Dienen deze berekeningen niet te worden aangepast? Want zo komt het ongeloofwaardig over.'

Oud-directeur NVB: 'Personen gelieerd aan ABOP mogen blijven werken, terwijl anderen worden bedankt'

'President Bouterse moet ingrijpen in Nationaal vervoersbedrijf'

'Niet uitbetalen bushouders gedurende drie maanden riekt naar corruptie'


Romeo Simons, oud-directeur van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB), vindt dat de huidige leiding van dit staatsbedrijf selectief te werk gaat. Hij reageert op de abrupte beëindiging van de arbeidscontracten van tientallen bushouders. Personen die gelieerd zijn aan de ABOP mogen volgens de Simons wel hun diensten blijven verlenen, terwijl anderen worden bedankt. 'Kunnen we zo omgaan met elkaar?', vraagt de voormalig directeur zich vanmiddag, woensdag 21 januari 2015, af op Starnieuws.

Simons vindt het nu tijd om aan te geven dat zaken niet correct verlopen binnen het staatsbedrijf. 'Het volk moet weten hoe er met zijn belastinggeld wordt omgesprongen.'

De voormalige NVB-directeur vindt dat president Desi Bouterse moet ingrijpen vooral vanwege de liefde die hij heeft voor het volk. Sommige bushouders hebben nog drie maanden geld tegoed bij de NVB over 2014, aldus Simons. 'Het riekt naar corruptie. Dit geld heeft NVB ontvangen, waar is het nu dan?'

Simons stelt, dat toen onder zijn leiding de maandelijkse exploitatiekosten Srd 1,4 miljoen bedroegen, waarvan Srd 900.000 subsidie was, terwijl de kaartverkoop ongeveer Srd 500.000 opbracht. Het geld werd onder meer gebruikt om de vervoerders, het personeel en de nutsvoorzieningen te betalen. Ondanks dat er nu meer geld is, Srd 2,7 miljoen, is de kaartverkoop Srd 500.000 gebleven. Simons beschikt over informatie, dat sommige booteigenaren die diensten verlenen aan de NVB torenhoge bedragen ontvangen. Van zeker een ABOP-kopstuk weet Simons, dat die zelfs maandelijks Srd 800.000 verdient.

Ook het inzetten van nachtbussen verloopt niet naar tevredenheid voor de vervoerders, omdat sommigen voor de dagritten Srd 310 op dagbasis verdienen en een aantal keren rijden, terwijl de nachttransporteurs voor minder ritten in de avond Srd 600 ontvangen. Deze zaak moet nader worden bekeken, omdat tarieven in zijn tijd onder meer in overleg met de Organisatie van Bushouders in Suriname werden vastgesteld. Simons beschikt over informatie, dat op een traject verschillende tarieven, bij de uitbetaling aan vervoerders, worden gehanteerd. De route Paramaribo-Albina is daar een voorbeeld van, beweert Simons.

Bestuursdienst Para controleert met BOG alle eetgelegenheden in district

(Bron foto: Commissariaat Para)
Bakkerij en twee warungs moeten deuren sluiten

'Hygiëne laat te wensen over en vervallen producten in de schappen'


De bestuursdienst van het district Para voert in samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) controle uit op alle eetgelegenheden en handelszaken in het district. Volgens Sherwin Piqué, hoofd van de bestuursdienst, is deze actie opgezet, omdat er steeds weer klachten komen vanuit de bevolking over de slechte hygiëne in deze zaken, zo bericht het commissariaat Para vandaag, woensdag 21 januari 2015, in een eigen persbericht.

De controlewerkzaamheden zijn nu een week gaande in het ressort Oost en drie zaken, een bakkerij en twee warungs, zijn gemaand de deuren te sluiten vanwege geconstateerde 'zeer slechte ongeregeldheden'.

Zo bleek in een van de gelegenheden water te worden getapt in een pot in de badkamer, naast een niet van de badkamer gescheiden toilet, voor het voorbereiden van deeg voor brood. Die zaak werd dan ook meteen gesloten (zie foto).

Opvallend is volgens Piqué, dat personeel bij deze gelegenheden medisch niet gekeurd is. De hygiëne laat te wensen over en er zijn vervallen producten in de schappen. De bestuursdienst let ook op de geldigheid van vergunningen en de naleving van voorwaarden in het document.

De verkoopstands op scholen worden ook gecontroleerd en de locaties waar het eten wordt voorbereid voor de verkoop in deze schoolkantines.

Piqué zegt, dat deze acties niet worden gehouden om de vergunninghouders te duperen, maar juist om hen te stimuleren om op verantwoordelijke wijze om te gaan met hetgeen zij exploiteren. 'In situaties waar de ongeregeldheden niet zo erg zijn, geven wij de vergunninghouder een aanmaning om binnen twee dagen zaken in orde te maken.'

Surinaamse Rode Kruis ontvangt zo'n 60.000 Amerikaanse dollar van Canada voor rampenbeheersing

Rode Kruis gaat weerbaarheid inwoners Para, Commewijne en Marowijne vergroten


De Canadese regering stelt 72.000 Canadese dollar, ongeveer 60.000 Amerikaanse dollar, beschikbaar aan het Surinaams Rode Kruis voor rampenbeheersing. Door zware regenval en hevige rukwinden zijn diverse gemeenschappen kwetsbaar. Er wordt veel schade veroorzaakt aan huizen en bedrijven. Dit eist een zware tol van de mensen en belemmert duurzame economische groei, zegt de Canadese regering vandaag, woensdag 21 januari 2015, in een persbericht.

Het is de bedoeling dat het Surinaamse Rode Kruis de weerbaarheid van de gemeenschappen in de districten Para, Commewijne en Marowijne gaat vergroten tegen overstromingen en harde wind. Het project Introducing Safe Houses Program to Increase Awareness in Disaster Prepared Communities in Suriname is bedoeld voor:

- het opleiden van 60 mensen uit de gemeenschap in het bouwen van veiligere huizen en het ombouwen van 100 huizen om deze te beschermen tegen overstroming en harde wind;
- het ondersteunen van het actualiseren en uittesten van rampen- en evacuatieplannen voor zes gemeenschappen;
- het ondersteunen van het ontwerpen en installeren van systemen voor vroegtijdige waarschuwing in acht gemeenschappen, en
- het versterken van hulpverleningsteams in 20 gemeenschappen in heel Suriname voor het bieden van elementaire crisishulp ter ondersteuning bij rampen.


De Canadese premier Stephen Harper maakte de Amerika’s tot een prioriteit van het buitenlandse beleid in 2007 met de visie van een welvarender, veiliger en democratischer halfrond. Canada blijft zich inzetten voor de regio en werkt samen met zijn partners, waaronder het Surinaams Rode Kruis, aan het vergroten van de economische mogelijkheden, het versterken van veiligheid en instituten, en het opbouwen van duurzame relaties.

Het Caribisch Regionaal Programma (Caribbean Regional Programme, CRP) van Canada met een waarde van rond de 500 miljoen Amerikaanse dollar, bevordert duurzame economische groei, met inbegrip van verhoogde veiligheid, in het Caribisch Gebied. Om de weerbaarheid binnen de regio te versterken, ondersteunt het CRP het Canadees Caribisch fonds voor de beheersing van rampenrisico’s (Canada Caribbean Disaster Risk Management Fund), dat de financier is van het project Introducing Safe Houses Program to Increase Awareness in Disaster Prepared Communities in Suriname.

Het CCDRM-Fonds is een klein slagvaardig initiatief dat ondersteuning biedt aan in het Caribisch Gebied gevestigde niet-gouvernementele organisaties, gemeenschapsgroepen en overheidsinstanties die binnen de gemeenschap werken aan het verminderen van de risico’s van natuurrampen en klimaatverandering.

Econoom Kalloe in Dagblad Suriname: 'Overname Suralco is propagandaverhaal'

'Mensen die praten over opbouw van het land hebben niet eens een plan'

'Suralco is zelf niet in staat gebleken bauxietsector draaiende te houden'


'Een leuke verrassing voor de roofbouwersclub in ons land, die denkt te kunnen blijven parasiteren op roofbouw van natuurlijke hulpbronnen. Nu nog een grote smelterij voor schrootstaal opzetten. Daar ben ik al mee bezig, ik bied 1 Amerikaanse dollar voor de nieuwe Staatsolie raffinaderij.' Woorden van de econoom Richard Kalloe in het Dagblad Suriname van vandaag, woensdag 21 januari 2015.

Het verhaal van de overname van Suralco is volgens de econoom een propagandaverhaal. De Wereldbank verwacht dat de prijzen van metalen zullen dalen. Aluminium is niets anders dan geblikte energie, aldus de krant. 80% Van de kosten van aluminium zijn energiekosten.

'Jij hebt al problemen om de EBS van energie te voorzien, waardoor wij tarieven krijgen die duurder zijn, terwijl wij beschikken over goedkopere energiebronnen. Als Suralco zelf de bauxietsector niet kan draaien, dan zie ik niet in dat wij het gaan kunnen draaien. Wat er nog bij komt kijken, is dat al die tijd men heeft kunnen teren van inkomsten uit bauxiet en aardolie. Men heeft een heleboel ontwikkelingshulp gehad en vervolgens het ambtenarenapparaat vol gegooid met luilakken. Zo heeft men de EBS ook volgegooid met haar aanhang, met enorm hoge salarissen. Daardoor gaat de kostprijs van de EBS omhoog. De EBS is een monopolist, dus gaan ze het afwentelen op de consument. Dit beleid zal duren totdat de bevolking op straat komt. Het beleid dat men nu voert in een land met zoveel natuurlijke hulpbronnen is in feite om de mensen duidelijk maken dat “wij armoede gaan verschaffen tot dat jij in opstand komt.'

 'Als men niet in staat is dit land tot ontwikkeling te brengen dan moet men dat zeggen en niet aan de macht willen komen.' Een bedrijf als Suralco is allang bezig zichzelf uit de grondstoffensector terug te trekken, omdat het bedrijf teveel concurrenten heeft. Het bedrijf gaat zich meer concentreren op de productontwikkeling op basis van aluminium.

'Het probleem bij ons is, dat al die mensen die praten over het opbouwen van het land, niet eens een plan hebben om het land op te bouwen. Je kunt alleen praten over het opbouwen van een land als je beschikt over een goed doordacht plan dat uitgewerkt is in concrete projecten en gebaseerd is op een ontwikkelingsvisie', aldus de econoom.

Kalloe noemt als voorbeeld het vijfjaren ontwikkelingsplan. 'De NPK-regering heeft alles weggegooid, omdat zij het land niet wilden ontwikkelen en het geld wilden opmaken. De mensen die nu in de oppositie zijn zeggen dat ze het land willen ontwikkelen, maar wat ze niet zeggen is dat ze al die tijd verkeerd gehandeld hebben. Je moet de moed opbrengen om de gemeenschap te kunnen zeggen dat jij al die tijd fout bent geweest. Maar, als je volhardt in die oude strategie, forget it', stelt Kalloe.

VHP Commewijne accepteert KTPI niet als nummer 1 op kandidatenlijst voor verkiezingen

Pertjajah Luhur staat positie als lijsttrekker af aan KTPI


'Het is onredelijk en niet rechtvaardig ten opzichte van de VHP dat de KTPI nu op de nummer 1 positie zal komen. Als de PL erbij blijft de haar toekomende positie te zullen afstaan aan de KTPI, dan zullen wij weigeren dit te accepteren', aldus Shailendra Girjasing, VHP-vertegenwoordiger voor Commewijne en parlementslid, woensdag 21 januari 2015 in het Dagblad Suriname.

Tijdens onderhandelingen heeft de Pertjajah Luhur (PL)  haar positie als lijsttrekker in Commewijne afgestaan aan de KTPI. Zelf zal de partij de vierde plaats op de lijst innemen. ‘Het bepalen van de positie op de lijst moet volgens afspraak binnen Front-verband geschieden met de behaalde resultaten van deelnemende partijen bij de vorige verkiezingen als uitgangspunt. Volgens die verdeling zou de volgorde moeten zijn 1. PL, 2.VHP, 3. NPS en 4. KTPI. Nu is deze volgorde echter een totaal andere’, zegt Girjasing.

‘Bij onderhandelingen gaat het om geven en nemen en water bij de wijn doen, maar wij kunnen niet alleen maar water bij de wijn blijven doen, anders blijft er alleen maar water over’, stelt Girjasing.

Zoals bekend zat noch de KTPI noch de PL bij de vorige verkiezingen in het Nieuw Front.
Girjasing vindt dat hij bij de vorige verkiezingen met 2.200 stemmen is binnengekomen, terwijl de KTPI niet eens een zetel haalde en op 1.100 stemmen bleef steken.

Als de twee Javaanse partijen elkaar gaan steunen, kan dit ten koste gaan van de VHP-kandidaat. De VHP-kandidaat is niet van plan dit te accepteren. Ook de kernen zijn in rep en roer en willen een spoedbijeenkomst.

Taxichauffeur na overval door twee mannen gekneveld achtergelaten in kofferbak auto

Agenten vinden taxi en chauffeur in de Aitkantiweg

Buit: Srd 100 en autopapieren....


Agenten van het politiebureau Livorno vonden gistermorgen rond een uur een taxi in de Aitkantiweg aan en in de kofferbak een 43-jarige man. Van het slachtoffer vernamen de agenten, dat hij door twee mannen was beroofd, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 21 januari 2015.

Omstreeks zeven uur bestelden twee mannen een taxi naar de Paulusstraat. Daar aangekomen, trokken de mannen plotseling wapens. Onder bedreiging moest de chauffeur uit zijn wagen stappen. Hij incasseerde slagen en werd uiteindelijk gekneveld in de kofferbak gesmeten. Hierna namen de overvallers weer plaats in de wagen en reden zelf naar de Aitkantistraat. Daar lieten de overvallers het voertuig, met het geknevelde slachtoffer erin, onbeheerd achter.

De politie van Livorno heeft het onderzoek overgedragen aan de politie van Uitvlugt, omdat het feit in dat ressort heeft plaatsgevonden.

Het slachtoffer werd beroofd van Srd 100 en autopapieren. De taxichauffeur heeft geen uitwendige letsels opgelopen.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Delen inheems dorp Columbia in Saramacca staan onder water


Districtscommissaris laat lozingen opschonen en uitdiepen en dam ontbost


In de afgelopen dagen zijn in het district Saramacca delen van het inheemse dorp Columbia onder water gelopen en kampen ook de vissers van Boskamp met wateroverlast. Vanwege de extreme regenval de afgelopen dagen, zijn de achterste percelen blank komen te staan, met alle gevolgen van dien, aldus De West van dinsdagavond 20 januari 2015.

Bewoners van Columbia hebben afgelopen zondag het waterprobleem onder de aandacht gebracht van de bestuursdienst. Adjunct-districtssecretaris Humphrey Wakidjo heeft meteen met andere bestuursambtenaren, het ressortraadlid van Groningen en bewoners van het dorp, zich persoonlijk georiënteerd.

(Bron foto's: Burger Informatie Centrum Saramacca)
De districtscommissaris van Saramacca, Ravin Jiawan, heeft een graafmachine naar dit gebied gestuurd om de lozingen van het dorp op te schonen en waar nodig uit te diepen. Ook de dam wordt ontbost en indien de behoefte daartoe is opgehoogd. Het aannemingsbedrijf Surzwam is belast geworden met de uitvoering van de werkzaamheden. 

Jiawan oriënteerde zich zondag ook persoonlijk bij de werkzaamheden te Columbia. Hierbij was ook aanwezig Aartie Vishnudatt van het Kabinet van de President. 

De bewoners van Boskamp kampen eveneens al een hele periode met wateroverlast, veroorzaakt door de zware regenval en overvloedig water dat buiten de oevers van de rivier treedt.

Minister Soeresh Algoe van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bracht op 15 januari een bezoek aan het vissersdorp.

Hij heeft de bewoners toegezegd de natte infrastructuur aan te pakken en een betonnen steiger te bouwen, waar de vissers met hun boten kunnen aanmeren. Het uitdiepen van de lozingen, beschoeien van de rivierwand en het ophogen van de binnenwegen, zijn ook oplossingsmogelijkheden om wateroverlast tegen te gaan.

Palmolieproject Indiaas bedrijf 3F in West-Suriname niet van de baan

Project zou 4.000 arbeidsplaatsen opleveren


Het palmolieproject dat Suriname in samenwerking met het Indiase palmoliebedrijf Foods, Fats & Fertilizers Ltd. opzet en moet worden uitgevoerd in West-Suriname, gaat door. 

De Indiase ambassadeur in Suriname Murugean Subashini, zegt vandaag, woensdag 21 januari 2015, in de Ware Tijd dat ze onlangs heeft vernomen, dat de Surinaamse overheid de gronden voor de start van het project al ter beschikking heeft gesteld. Er moeten nog enkele administratieve zaken in orde worden gemaakt en dan wordt de samenwerkingsovereenkomst afgerond.

De ambassadeur stelt, dat het Indiase bedrijf tweehonderd miljoen Amerikaanse dollar ter beschikking heeft gesteld om de palmoliesector in Suriname nieuw leven in te blazen. 'Dit project zal vierduizend arbeidsplaatsen creëren. Het is dus weer een goede gelegenheid voor India en Suriname om samen te werken.' 

De eerste aanzetten om de palmolieindustrie in Suriname weer op te doen leven, werden tien jaar gegeven, maar zonder zichtbare resultaten. Het opstarten van een proefproject, waarvoor twee hectare op het oude areaal van Patamacca is aangewezen, verloopt moeizaam. 

Philip Tjang A Tjoi, voorzitter van de stuurgroep 'Ontwikkeling Palmolie Industrie in Marowijne', zegt dat de uitvoering van het project bij wet is vastgesteld. Hierdoor kunnen bij eventuele vertragingen en wijzigingen binnen het uitvoeringsproces moeilijk beslissingen genomen worden.

Tjang A Tjoi verwacht niet dat er nog vóór de verkiezingen van mei beweging in komt. Er moet bijvoorbeeld nog steeds een milieu-effectenstudie plaatsvinden. Conform de wet heeft het project een duur van 38 jaar. De Surinaamse overheid heeft nog 28 jaar de tijd het project alsnog van de grond te krijgen. 'Als het conform de wet was uitgevoerd, was het bedrijf nu al in productie en hadden we waarschijnlijk onze eerste olie al geëxporteerd.'

Landbouwvliegtuigje belandt op de kop in sloot langs vliegveld te Wageningen

(Bron foto: Suriname Sky Farmers)
Geen persoonlijke ongelukken

Naar exacte toedacht ongeluk wordt onderzoek gedaan


Een landbouwvliegtuigje van Sky Farmers is vanmorgen, woensdag 21 januari 2015, te Wageningen in een sloot langs het vliegveld beland. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De politie van Wageningen bevestigt het ongeluk op Starnieuws.

Gerard Brunings, adviseur van de president voor ordening van de luchtvaartsector, zegt dat hij vanmorgen gerapporteerd is over het ongeluk door de CASA-directeur Brian de Souza (Civil Aviation Safety Authority Suriname).

Het vliegtuigje was net opgestegen toen het problemen ondervond. De piloot besloot terug te keren om te landen, maar met nog een volle lading aan boord is het, aldus de nieuwswebsite, 'moeilijk om te manoeuvreren als er een probleem is'. Het ging dan ook mis bij de landing. Het toestel belandde op z'n kop in een sloot.

Brunings zegt, dat de autoriteiten, waaronder de waarnemend procureur-generaal, meteen op de hoogte zijn gesteld en dat een onderzoeksteam naar de plek gaat om uit te zoeken wat de toedracht van het ongeluk is geweest.

Met steun van India wordt aantal vriescellen mortuarium 's Lands Hospitaal uitgebreid van 8 naar 36

Voor 350.000 Amerikaanse dollar wordt mortuarium gerenoveerd


Nog voor het eerste kwartaal van dit jaar is verstreken zal het mortuarium van ’s Lands Hospitaal van acht vriescellen zijn uitgebreid naar zesendertig. Op kosten van de Indiase overheid wordt het mortuarium gerenoveerd voor 350.000 Amerikaanse dollar, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 21 januari 2015.

De ceremoniële overdracht van het eerste deel van het bedrag vond gisteren plaats in de lobby van het laboratorium. Waarnemend algemeen directeur Bernard Abia ontving de cheque uit handen van de Indiase ambassadeur Subashini Murugesan. 

Abia zei, dat het ziekenhuis inspeelt op de behoefte die landelijk kan ontstaan. Als de bevolking groeit, is er ook meer opslagcapaciteit voor lijken nodig, aldus Abia. 'Ook in tijden van calamiteiten moet je als land in staat zijn om landelijk een bepaalde capaciteit te kunnen verwerken.'

De Surinaamse ambassadeur in India, Aashna Kanhai, heeft het lobbywerk voor deze schenking gedaan. Medisch directeur Soenita Nannan Panday zei, dat met de renovatie het tekort aan bergingscapaciteit grotendeels zal zijn opgelost. 'Er is veel voorwerk gedaan. We willen niet dat mensen overlijden. Maar, de natuur werkt anders.'

Ze zei verder, dat de situatie nu niet is wat het wezen moet, maar dat het na de renovatie veel beter zal zijn. Er komt een nieuwe vleugel met kantoorruimte en betere werkomstandigheden, stelt ze.

NOP: 'Hynes Landveld is geen voorzitter van de partij'

(Bron foto: Stefano Tull)
Landveld werd in 2009 door partijbestuur geroyeerd


Melvin Clemens, de voorzitter van de Nationale Ontwikkelings Partij (NOP), heeft tijdens een speciaal belegde persconferentie gisteren gesteld, dat Hynes Landveld zich niet mag uitgeven als voorzitter of lid van de partij. Dat bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 21 januari 2015.

Volgens Clemens werd Landveld in 2009 geroyeerd door het bestuur onder leiding van George Eduards. Clemens zei ook, dat hij vanaf 2010 is gekozen als nieuwe voorzitter. Hij werd tijdens de persconferentie bijgestaan door partijsecretaris Frans Palisie.

Beide heren lieten weten, dat Landveld de partij niet mag vertegenwoordigen. In de verklaring die werd voorgelezen door de voorzitter werd gesteld, dat 'alle handelingen die Hynes in naam van de partij heeft gepleegd, derhalve onbevoegdelijk zijn gedaan'.

Volgens de verklaring is Landveld gesommeerd te stoppen met het plegen van onbevoegde handelingen. Als hij hier toch mee doorgaat, sluit het bestuur rechtsmaatregelen niet uit. Hoewel wordt beweerd dat het bestuur uit zeven leden bestaat, waren gisteren slechts de voorzitter en de secretaris aanwezig.

Contact met Landveld was op korte termijn, aldus de krant, niet mogelijk, zijn telefoonnummers blijken niet meer in gebruik te zijn.

Parkeerautomaten Curaçao weigeren nieuwe guldenmunt met beeltenis koning Willem Alexander

(Bron foto: NTR/Caribisch Netwerk)
Niemand weet waarom de munt niet wordt geaccepteerd


Het probleem met de nieuwe guldenmunten, met daarop koning Willem Alexander afgebeeld, zorgt voor een hoop irritatie bij parkeerautomaten op Curaçao. Geen enkele automaat op het eiland accepteert deze muntstukken en waarom dit zo is weet blijkbaar niemand, zo bericht vandaag, woensdag 21 januari 2015, de nieuwswebsite NTR/Caribisch Netwerk.

Nancy Guttenberg-Van der Wal, woordvoerder van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, laat weten, dat het onderzoek naar de oorzaak nog niet is afgerond. Wat al wel uit het onderzoek is gebleken, is dat de automaten de muntstukken niet weigeren door een verschil in gewicht, diameter of dikte.

Van der Wal beweert, dat er bij de bank geen klachten zijn binnengekomen. Bij de Parking Authority Curaçao (PAC) is dat wel het geval. George Strick, manager van de PAC, vertelt dat ze hard proberen het probleem op te lossen. 'De muntstukken zijn gaan rouleren zonder dat wij daar vanaf wisten. Het is een probleem voor heel Curaçao, sigarettenautomaten, drankautomaten, geen enkele automaat accepteert deze guldens.' Hij bevestigt dat het onderzoek nog in volle gang is. 'Zo'n onderzoek is niet van vandaag op morgen afgerond. Daar gaat veel tijd en geld in zitten. Het onderzoek moet gedaan worden in Amerika en Canada, bij de fabrikant.'

Medewerkers op de parkeerplaats van de nationale luchthaven jjHato geven aan, dat ze veel klachten krijgen. Op de automaten op de parkeerplaats bij Hato hangt een papier waarop staat dat de automaten de nieuwe guldens niet accepteren. Sommige parkeerders denken nog steeds dat het probleem bij de munten ligt. Ze zeggen toch een verschil in te merken, de andere is ervan overtuigd dat het aan een systeemfout van de automaten ligt.

Diana Martis, woordvoerder van Curaçao Airport, zegt dat zij meteen actie hebben ondernomen toen het probleem zich in augustus voordeed bij de betaalautomaten op Hato. 'We kregen meteen veel klachten en hebben toen contact opgenomen met Canadian Parking Equipment, de fabrikant van onze automaten. Nu hebben we verschillende munteenheden naar ze opgestuurd zodat ze de machines kunnen herprogrammeren, zodat die de nieuwe guldens ook accepteren. Omdat er verschillende testen gedaan moeten worden met de machines kost het nog wat tijd voordat het is opgelost. Mensen die problemen hebben op Hato kunnen altijd terecht bij de Car Parking Office, daar zijn enkele oude guldens beschikbaar om in te wisselen tegen de nieuwe. Zo geven ook andere medewerkers op het vliegveld die service.'

Oud-NPS'er Pollack: 'Ik ben meer een Boutist dan een NDP'er'

Pollack: 'Ik draag nog steeds een groene borstrok en onderbroek'


Ex-NPS’er en huidig districtscommissaris van Commewijne Remy Pollack, die in het afgelopen weekend publiekelijk de overstap maakte naar de NDP, noemt zichzelf eerder een ‘Boutist’ dan een NDP’er. 'Ik heb nog steeds een groene borstrok en onderbroek aan', zei Pollack gisteren in het radioprogramma ABC Actueel op de vraag of hij de deur definitief heeft gesloten na de stap uit de NPS, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 21 januari 2015.

Pollack beweerde, dat hij de overstap heeft gemaakt om de NDP-voorzitter te ondersteunen uit dankbaarheid voor de waardering die hij van hem heeft gehad. 'Ik ben een aanhanger van Bouterse', liet Pollack weten. Hij zei ook, dat hij wellicht in de NPS zou zijn gebleven, als hij de ruimte had gekregen om zaken te realiseren.

NPS-voorzitter Gregory Rusland kijkt hier echter nuchter tegenaan. 'Als leidinggevende van een politieke organisatie moet je er rekening mee houden, dat er personen zullen zijn die om wat voor reden dan ook zullen overstappen', zei Rusland gisteren na de kranslegging bij het standbeeld van 'Jopie Pengel' in het centrum van Paramaribo tegen aanwezige journalisten.

Hij zei verder, dat er ook situaties ontstaan, waarbij partijbelangen ondergeschikt worden gemaakt aan persoonlijke belangen.

Pollack zei in het programma verder, dat hij zowel in het district als daarbuiten voldoende mensen heeft die achter hem staan.

Rusland vreest er echter niet voor dat de partij met de overstap van Pollack draagvlak zal verliezen in Commewijne. 'We vinden het jammer als NPS'ers de partij verlaten, maar we hebben de structuren in place en samen zorgen we ervoor, dat de NPS ook in Commewijne de verrassing wordt.'

Antilliaans Dagblad: Euforie over geschillenregeling binnen Koninkrijk lijkt misplaatst

Nederland zal het laatste woord blijven houden: geschillenregeling tijger zonder tanden


Als er al een geschillenregeling voor het Koninkrijk komt, blijft Nederland toch het laatste woord houden. Tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) begin deze maand in Oranjestad op Aruba, werden de delegaties van de vier landen het er over eens dat er een instituut moet worden aangewezen waar Curaçao, Aruba en Sint Maarten bezwaar kunnen maken tegen door Nederland via de Rijksministerraad opgelegde aanwijzingen. De euforie aan Caribische kant over het bereikte akkoord blijkt echter misplaatst, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 21 januari 2015.

De fracties van de regeringspartijen VVD en de PvdA, die samen een meerderheid in de Tweede Kamer hebben, houden er onverminderd aan vast dat Nederland uitspraken van de arbiters naast zich neer kan leggen.

VVD-Kamerlid André Bosman zegt in het Antilliaans Dagblad dat er geen misverstand over kan bestaan dat zijn partij nooit zal instemmen met een regeling waarbij de andere landen meer zeggenschap krijgen dan Nederland. 'Ik kan leven met een regeling die in principe bindend is, maar alleen als er een clausule in komt dat de Rijksministerraad tegen een uitspraak in toch kan besluiten tot ingrijpen. Dat zal binnen de huidige verhoudingen in het Koninkrijk altijd mogelijk moeten blijven.' 

De mate waarin oordelen bindend zijn, is wat Bosman betreft afhankelijk van de invloed die Nederland krijgt: 'Hoe minder zeggenschap voor Nederland, des te minder bindend de uitspraken voor de VVD zijn. Het kan niet zo zijn dat de drie andere landen met elkaar een meerderheid tegen Nederland kunnen vormen.' De VVD’er kan zich voorstellen dat de geschillenregeling in een ‘Raad van State-model’ wordt gegoten. 'Als de commissie waaraan de geschillen zullen worden voorgelegd zorgvuldig te werk gaat, verwacht ik met 90 van de 100 uitspraken geen enkel probleem te hebben.'

PvdA’er Roelof van Laar laat weten dat zijn partij het standpunt van de VVD deelt. Dat betekent dat de afspraken die in het Ipko zijn gemaakt over de geschillenregeling, materieel nauwelijks betekenis hebben. Dat er zo‘n regeling moet komen, is im mers reeds in 2010 vastgelegd in het Statuut nadat de Tweede Kamer (op de PVV na) voor de door de Arubaanse Statenleden René Herdé en Juan David Yrausquin (beide AVP) ingediende motie stemde. De afspraak werd nog eens herbevestigd tijdens de Koninkrijksconferentie van december 2011. De bij die gelegenheid ingestelde gezamenlijke werkgroep onder voorzitterschap van Mito Croes liep zich daarna evenwel stuk op een muur van onwil aan Nederlandse kant. Op aandringen van Caribische zijde zette de Kamer het onderwerp enkele maanden geleden opnieuw op de agenda.

Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kreeg de opdracht om er voor te zorgen dat dit voorjaar tijdens de Koninkrijksconferentie overeenstemming zou worden bereikt over de vormgeving van de geschillenregeling. De bewindsman weigerde echter garanties te geven. Bosman: 'Ik denk dat wij voorlopig nog niet klaar zijn met dit onderwerp.'

Kwestie Taams Kliniek op Curaçao sleept zich voort

Gerecht stelt crediteurenvergadering van noodlijdende kliniek uit


De zogeheten crediteurenvergadering van de Taams Kliniek in Willemstad op Curaçao is uitgesteld. Die vergadering zou op 30 januari plaatsvinden, maar het gerecht heeft besloten de vergadering van crediteuren op 25 februari te houden. Dat maakt de bewindvoerder, advocaat Paul van de Laarschot, vandaag, woensdag 21 januari 2015, bekend in een advertentie in het Antilliaans Dagblad, zo laat de krant weten in een artikel.

De Kliniek Dr. J. Taams BV werd vorig jaar voorlopige surseance van betaling verleend. Op 11 november 2014 werd bepaald dat de crediteurenvergadering werd aangehouden tot 30 januari. Maar. omdat het gerechtsgebouw die dag niet voor het gewone publiek is geopend, heeft het gerecht besloten de vergadering van crediteuren van Taams Kliniek te verdagen tot 25 februari. Volgende maand is een cruciale maand voor de in financiële problemen verkerende kliniek.

Eerder hebben de Taams Kliniek en Orco Bank in onderling overleg en met instemming van de rechter afgesproken dat de noodlijdende particuliere zorginstelling nog tot 4 februari de tijd heeft een investeerder te vinden om aan de schulden te voldoen. In verband met de regeling die werd getroffen, is de zitting begin januari door het Hof - na afweging van de belangen van beide partijen - aangehouden tot begin februari 2015. In een toelichting zei de bewindvoerder: 'De kliniek krijgt de gelegenheid om de besprekingen die worden gevoerd met een investeerder af te ronden. Op 4 februari wordt de zaak verder behandeld en volgt er een beslissing.'

Het Antilliaans Dagblad publiceerde al uit welingelichte bronnen te hebben vernomen, dat Paul Gelderloos, bekend als de oprichter begin jaren negentig van Scarlet, de investeerder is die belangstelling heeft in een doorstart van de kliniek. De bewindvoerder en de directeuren/eigenaren Earl Esseboom en Arthur Liqui Lung willen niets bevestigen omdat ‘geen vertrouwelijk informatie over investeerders naar buiten kan worden gebracht’.

Maar, de naam lijkt te worden bevestigd door een e-mailwisseling met een zekere ‘P. Gelderloos’ die tijdens de rechtszitting in december 2014 werd overgelegd, waarin hij bericht dat partijen sinds enkele weken druk bezig zijn met de financiering van de continuïteit van de Taams Kliniek. Als er over exact twee weken geen investeerder is of geen nieuw geld op tafel komt, lijkt de bank vastbesloten om niet alleen over te gaan tot veiling - daartoe kreeg Orco in december al toestemming van het gerecht - maar ook tot ontruiming. En daarmee zou voor Taams Kliniek het doek definitief vallen.

De bewindvoerder zei eerder: 'Op 4 februari is het vervolg van de zitting, indien wij er voor die tijd met de bank niet uit zijn gekomen.'

On opdracht en op verzoek van minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheidszorg en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) stelde Berenschot een businessplan op voor een ‘doorstart via faillissement’, eventueel nodig om de werkgelegenheid en de continuïteit van de zorg van de kliniek zo veel als mogelijk te garanderen. Bij Taams werken volgens de directie op het moment nog 157 personen.

'Mate van ontbossing in Suriname neemt toe, maar niet alarmerend'

SBB reageert op onderzoeksrapport Universiteit van Puerto Rico

'Zorgelijke trend is wel ontbossing voor kleinschalige goudwinning'


De mate van ontbossing in Suriname neemt toe, maar is niet alarmerend. Zelfs als alle ontbossingsactiviteiten bij elkaar worden opgeteld, inclusief die voor de landbouw en goudwinning, is er tussen 2000 en 2013 nog geen half procent van ’s lands beschikbare bossen op jaarbasis weggekapt. Dat beweert althans Pearl Jules, directeur van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), vandaag, woensdag 21 januari 2015, in de Ware Tijd in reactie op een door de Universiteit van Puerto Rico uitgebracht onderzoeksrapport over ontbossing tussen 2000 en 2013 in Amazonelanden.

'Suriname staat wereldwijd hoog aangeschreven als het gaat om de mate van ontbossing', stelt Jules.

De Universiteit van Puerto Rico heeft vorige week een onderzoeksrapport uitgebracht waaruit blijkt dat alle ontbossing tussen 2000 en 2013 in relatie tot mijnbouwactiviteiten, voor een groot deel in de drie Guyana's en het noorden van Brazilië hebben plaatsgevonden. Vooral in de Guyana's, waaronder ook Suriname, zou de mijnbouwontbossing voor 41 procent hebben plaatsgevonden. Het onderzoek behandelt de Guyana's, Brazilië, Ecuador, Peru, Colombia, Venezuela en Bolivia.

Er wordt niet gespecificeerd hoe groot de ontbossing omwille van de goudwinning in Suriname het afgelopen decennium is geweest. Jules wijst erop, dat in relatie tot de totale oppervlakte aan woud in het land, er geen alarmerende situatie is. Tussen 2009 en 2013, simultaan met de hoge goudprijzen, was er wel een toename aan ontbossing in verband met de kleinschalige goudwinning. 'Dit is wel een zorgelijk trend.'

Verschillende deskundigen van de SBB zeggen, dat Suriname samen met andere landen in de regio een effectieve en uniforme meetmethode aan het formuleren is voor de verschillende vormen van ontbossing (Amazone Cooperation Treaty Organization -ACTO). 'Ontbossing voor economische doeleinden op zich is geen probleem. Het is pas zorgelijk als er bossen doelloos en inefficiënt worden geveld', aldus Priscilla de Miranda, stafmedewerker Onderzoek en Ontwikkeling bij de SBB, die daarmee doelt op het streven een nationaal plan te formuleren om op een efficiënte en duurzame manier economisch voordeel te halen uit 's lands bossen.

Ondernemer Dassasingh: 'Westfa speelt Jhauw en mij tegen elkaar uit om geld af te kunnen troggelen'

Jhauw wil zijn naam gezuiverd hebben.
Gezochte Stephan Westfa neemt contact op met Jhauw en Dassasingh


De gezochte verdachte Stephan Westfa blijkt contact te hebben opgenomen met zowel ondernemer Ramsoender Jhauw als met ondernemer Preshant Dassasingh. Dat bericht Starnieuws vandaag, woensdag 21 januari 2015. De redactie heeft een door Jhauw met Westfa opgenomen telefoongesprek mogen beluisteren. Dassasingh heeft een duidelijke mening over het gedrag van Westfa: 'Westfa speelt Jhauw en mij tegen elkaar uit om van ons beiden geld te kunnen aftroggelen.'

Westfa heeft in het telefoongesprek met Jhauw beloofd zijn naam te zullen zuiveren. Westfa had eerst verklaard tegenover Jhauw en daarna bij de politie, dat hij hem in opdracht van vader Lall Dassasingh en zoon Preshant moest liquideren. Naderhand trok Westfa die verklaring echter weer in en verklaarde plotseling dat Jhauw zelf het moordplan zou hebben bedacht. Kort daarna is Westfa het land uit gevlucht. Hij wordt in een andere zaak opgespoord voor diefstal van een auto met geweld. Inmiddels hebben de Surinaamse autoriteiten de internationale signalering van Westfa door Interpol gevraagd.

Jhauw: 'Ik heb Westfa gevraagd om naar Suriname te komen en alles aan de politie te verklaren. Hij zegt bang te zijn voor zijn leven. Hij vreest dat hij geliquideerd wordt. Ook in het buitenland voelt hij zich niet veilig.'

Preshant Dassasingh zegt ook contact te hebben gehad met Westfa. Hij heeft hem via Whats App ook om geld gevraagd. 'Hij heeft mij ook meegedeeld mijn naam te zullen zuiveren. Die man probeert ons beiden te chanteren om zo geld los te krijgen. Ik hoop dat deze zaak snel wordt opgelost.'

Eerder zei Westfa in gesprek met Starnieuws, dat hij terug wil komen naar Suriname om alles wat er gebeurd is, eerlijk te vertellen aan de politie. Hij meent dat zijn leven in gevaar is, daarom zou hij niet naar Suriname durven komen.

Jhauw hoopt zijn naam te kunnen zuiveren, terwijl Dassasingh zegt dat zijn goede naam en eer te grabbel wordt gegooid door iemand die totaal onbetrouwbaar is. Westfa beweert nu, dat zijn leven op het spel wordt gezet, omdat Jhauw gekozen heeft om de publiciteit te zoeken.


Assemblee mogelijk 22 januari in vergadering bijeen....

Assembleevoorzitter plaats weer ontwerpwet Constitutioneel Hof als eerste op agenda

 
Voorzitter Jennifer Geerlings-Simons van De Nationale Assemblee (DNA) heeft voor morgen, donderdag  22 januari 2015, twee vergaderingen uitgeschreven. Een huishoudelijke vergadering staat 's morgens om elf uur gepland. De openbare vergadering begint om een uur 's middags.

Opmerkelijk is, dat weer de ontwerpwet Constitutioneel Hof als eerste agendapunt moet worden behandeld. Geerlings-Simons weet, dat juist die ontwerpwet voor de oppositie reden is om geen quorum te verlenen. De kans is dan ook groot, dat de vergaderingen morgen door gebrek aan quorum voor de zoveelste keer geen doorgang kunnen vinden.

Op de agenda van de openbare vergadering zijn ook twee nieuwe ontwerpwetten opgenomen, die eerst behandeld moeten worden in de huishoudelijke vergadering. Dat zijn de Anti-Corruptiewet en een nadere wijziging van het Wetboek van Starfrecht. Deze agendapunten zijn overigens onder voorbehoud opgenomen.

Assembleevoorzitter Geerlings-Simons had eerder al laten weten niet van plan te zijn om agenda's van het parlement te wijzigen.

Acht oppositieleden van verschillende fracties hebben deze week Geerlings-Simons schriftelijk gevraag om de begroting van 2015 te behandelen. Vijf Assembleeleden mogen volgens het Ordereglement een vergadering aanvragen.

(Red. De Surinaamse Krant)

Kenny B en Surinaamse muziek in 'De Wereld Draait Door'


Kenny B. laat vandaag, woensdag 21 januari 2015, via zijn Facebookpagina het volgende weten naar aanleiding van de uitzending van gisteravond:  'Het was heel leuk om gisteren bij De Wereld Draait Door te zijn. Het was niet mijn allerbeste optreden vind ik zelf, maar ik heb ervan genoten en ik hoop jullie ook. Ik ben er trots op dat Surinaamse artiesten in spotlight werden gezet.
Dank jullie wel voor alle liefde en steun altijd.

There is more to come...'

Kenny B en presentator Matthijs van Nieuwkerk. (Bron foto: Kenny B/Facebook)