zaterdag 24 januari 2015

Panka (NDP) wil Cheung via Terugroepwet uit Assemblee verwijderen

Panka wil zetel uit fractie gestapte Noreen Cheung terug


Ricardo Panka (NDP), fractieleider van Mega Combinatie (MC), gaat er bij de NDP-leiding op aandringen om het afvallige MC-fractielid Noreen Cheung uit De Nationale Assemblee te verwijderen. Dat zegt hij vandaag, zaterdag 24 januari 2014, in de Ware Tijd.

Als Cheung niet vrijwillig afstand doet van haar positie in het college, wil Panka haar met gebruikmaking van de Terugroepwet verwijderen. Hoeveel kans van slagen dat zal hebben, laat hij nu door 'deskundigen' onderzoeken. Wat het standpunt van de NDP-top over dit vraagstuk is, weet Panka niet. Hij wil de zetel terug.

'Natuurlijk heeft het zin om dit te doen. Je kan niet blijven zitten in het parlement met een persoon die via de NDP is binnengekomen en toestaan dat die nu allerlei dingen tegen die partij gaat doen in het college', aldus Pank.

Pertjajah Luhur-voorzitter en Assembleelid Paul Somohardjo stelt, dat de oppositie met de stap van het voormalige coalitielid nu de meerderheid heeft in het parlement. Panka spreekt dat achter met klem tegen.

Volgens Panka heeft de NDP met het wegvallen van Cheung en Charles Pahlad zestien leden in het parlement. Daarbij opgeteld de twee PALU-vertegenwoordigers, twee van Nieuw Suriname, Nieuwe Stijl KTPI met twee parlementariërs, Carl Breeveld van DOE die altijd quorum verleent en de vijf Assembleeleden van A Combinatie heeft de coalitie nog altijd een meerderheid van drie leden.

Cheung en Pahlad op podium massameeting V7

Dissidente NDP'ers spreken vele duizenden aanwezigen toe


Tegen half negen vanavond, zaterdag 24 januari 2015, betrad Noreen Cheung het podium van de massameeting van de samenwerkende partijen. Op emotionele toon zei, aldus de Ware Tijd Online, de V7 te ondersteunen naar de verkiezingen toe. Zij had afgelopen donderdag in De Nationale Assemblee bekendgemaakt de NDP-fractie te verlaten en een eenmansfractie te beginnen. 

Over het optreden van Cheung schrijft Starnieuws vanavond, dat ze 'al huilend' het publiek vroeg om Suriname te bevrijden. 'De partij die ik heb verlaten, kijk naar ze. Er zijn geen leiders daar. Wat ze met mij gedaan hebben kan niet', riep ze.

Cheung zei verder, dat haar boodschap vooral gericht is naar jongeren en vrouwen. 'Pe den ben de. Ik zeg je, het is niet makkelijk. Ik kan huilen. Jullie ondersteunen samen met mij V7. We hebben nog vier maanden te gaan naar de verkiezingen.'

Hoewel er geen officiële cijfers bekend zijn gemaakt, lijkt het er volgens de Ware Tijd op dat er zeker vijftienduizend mensen aanwezig zijn op het terrein van 'de Olifant'.

Ook haar oud NDP-collega parlementariër Charles Pahlad kreeg ruimte om te spreken.Hij gaf aan hoe belangrijk de jongeren zijn voor de toekomst en voor de samenwerkende partijen.  Verder benadrukte hij het belang van eenheid. 'Eenheid maakt macht', sprak Pahlad.

Samenwerkende partijen verder onder de naam V7

Voorzitters samenwerkende partijen onthullen naam en logo combinatie


De politieke partijen VHP, NPS, SPA, DA91, PL, KTPI en BEP gaan de verkiezingen in onder de naam V7. De naam en het logo zijn vanavobd, zaterdag 24 januari 2015, onthuld door de voorzitters van de politieke partijen tijdens hun massameeting in stichting 'de Olifant' aan de Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi gaf een toelichting op het logo en de naam. V7 staat voor onder andere Volk Voorwaarts, Vooruitgang, Vernieuwing, Verbetering, Verjonging, Veiligheid en Vrede.

In het logo zijn de symbolen van de zeven partijen opgenomen, in een cirkel. Deze staat voor eenheid, bundeling en vervolmaking. De draairichting is samenwerking. De partijen zijn op elkaar elkaar afgestemd. Het V-teken in het midden is het universeel vredesteken.

Santokhi zei verder, dat de V veel meer betekent. Volk, vaderlandsliefde, verjonging, verandering,veiligheid, verslaan, V van vliegen diaspora, vooruitgang, vooruitstrevend, vervanging, verbetering, vreugde, visie, vision, vriendelijkheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid, victory, vernieuwing, vooruitstrevend, vereniging, verplettering, vrede, vraagstukken, verdienen, verduurzaming, voortvarendheid, vindingrijkheid, verantwoord produceren, verheffen,verzorgen, visserij, veeteelt, vreedzaam.

De 7 heeft geen betrekking op het aantal partijen van de combinatie. Er zijn zeven dagen in een week, zeven kleuren van de regenboog, zeven zeeën, zeven werelddelen. V is de 22e letter van het alfabet. 22 + 7 is 29 zetels (dat is reële doelstelling). Bij 2x harder werken is nog een keer 7 = 29 + 7 = 36 zetels (altijd doelstelling voor direct kiezen van de president in De Nationale Assemblee).
V betekent in economie Vermenigvuldigen en Verdelen. Getal 7 wordt als geluksgetal beschouwd. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het de som is van de 'heilige' getallen 3 en 4.

Politie verbrandt in beslag genomen 430 kilo cocaïne

Een verdachte in mega cocaïnezaak in vrijheid gesteld

(Bron foto's: Korps Politie Suriname)

Twee van de drie verdachten in de 430 kilo cocaïne-graafmachinezaak zitten nog in detentie. Na voorgeleiding bij de rechter-commissaris werd één verdachte vrijgelaten, maar die staat nog ter beschikking van de politie voor verder onderzoek, zegt Cynthia Klein Officier van Justitie bij het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, zaterdag 24 januari 2015, op Starnieuws.

Klein was vanochtend samen met haar collega Ilse Krenten aanwezig bij het verbranden van de 373 pakken cocaïne te Richelieu in district Commewijne. Een Surinamer, een Nederlandse toerist en een Duitser die in Suriname woont, werden in deze zaak aangehouden. Klein wil niet aangegeven wie van deze drie personen is vrijgelaten. De in beslag genomen graafmachine zal afhankelijk van het onderzoek, verbeurd worden verklaard.

'Je kiest je moment van je inval uit. Er was al een trekker aanwezig om de graafmachine die dag te transporteren naar de Haven voor verscheping', zegt Inspecteur Prem Jethoe, hoofd van de Anti-Narcoticabrigade over de inval van vrijdag 16 januari aan de Industrieweg-Zuid. Hij stelt, dat de onderzoeksdiensten in nauw contact staan met de Nederlandse politie attaché op de ambassade in Paramaribo.


Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday sluit een verband met de drugvangst van 192 kilo cocaïne in buurland Guyana niet uit. Die drugs werd gevonden aan boord van een schip dat net de Surinaamse haven in Paramaribo had aangedaan. Frankrijk wacht intussen ook nog op informatie uit Suriname inzake de beslagname van 155 kilo cocaïne in Le Havre (augustus 2014) en 120 kilo cocaïne tussen bacoven te Dunkerque (november 2014), aan boord van schepen uit Suriname.

Wanneer de twee Officieren van Justitie gearriveerd zijn, worden er monsters genomen. Met een groot mes wordt een aantal pakken opengesneden en vervolgens wordt een mespuntje van de samengeperste witte inhoud in een testbuisje gedaan. De buisjes worden stuk voor stuk blauw; het bewijs dat het gaat om zuivere cocaïne, zo schrijft NOS-correspondent Harmen Boerboom op de website van de NOS. Hij was een van de uitgenodigde journalisten die de vernietiging van de drugs mochten bijwonen.

Naast elkaar werden twee pallets neergezet waarop oude autobanden lagen. Agenten vormden vanaf de pick-ups een menselijke ketting en propten de drugs in de autobanden. Met houten latten werd de brandstapel afgemaakt waarna de bouwsels met diesel overgoten werden en in brand gestoken.

Terwijl de 373 pakketten – straatwaarde in Nederland zo'n 25 miljoen euro – in vlammen opgingen en de lucht zich vulde met gitzwarte rook, maakten agenten zogenoemde selfies. De verbranding is geen dagelijkse bezigheid voor hen. In Suriname worden regelmatig drugsmokkelaars aangehouden, maar dergelijke hoeveelheden worden zelden in beslag genomen.

Twee nieuwe leden Hof van Justitie op Curaçao geïnstalleerd

Antilliaans Dagblad 'presenteert' twee nieuwe leden aan lezers

Beide leden hadden al een link met het eiland


In het Stadhuis te Willemstad, Curaçao, zijn gisteren twee nieuwe leden van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie geïnstalleerd. Het gaat om Sarah Sijsma en Solange Christiaan. In zijn toespraak gisteren sprak Hofpresident Evert-Jan van der Poel uitgebreid over de nieuwe aanwinsten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 24 januari 2015.

Sarah Sijsma - die nu vijf maanden op Curaçao is - is afkomstig van de rechtbank Amsterdam, waar zij de afgelopen zeven jaar zowel in de strafrechtspraak als in de civiele recht spraak werkzaam is geweest. Daarvoor was zij rechter in opleiding en daarbij heeft zij ook ervaring als advocaat opgedaan. 'Die belangstelling voor de advocatuur is kennelijk al veel eerder ontstaan want in 1994 heeft Sijsma bij een advocatenkantoor op Curaçao stage gelopen. Ik denk dat toen de basis is gelegd voor haar belangstelling om hier te gaan wonen en werken', aldus Van der Poel.

'Zij is een volhoudster want al in 2008 heeft zij blijk gegeven van haar belangstelling om rechter in dit Hof te worden en dat heeft zij daarna jaarlijks herhaald en nu is Sijsma dus benoemd.'

Open en toegankelijk, positief ingesteld, hard werkend en met humor. 'Dat zijn haar eigenschappen die bijdragen aan een goede sfeer in het team, maar ook van pas komen op een zitting waar de emoties hoog kunnen oplopen. Zoals de Amsterdamse president tegen mij zei, van haar zal je veel plezier hebben. En daar rekenen wij op.'

Ook Solange Christiaan werd gisteren welkom geheten als nieuw lid van het Hof. 'Ik was nauwelijks tot president benoemd en nog bezig met het pakken van mijn koffers toen ik een e-mail kreeg van onze andere nieuwe rechter, Solange Christiaan. Mijn bijzondere interesse werd gewekt doordat zij een yu di Kòrsou is, hier geboren en opgegroeid en na haar rechtenstudie in Nederland gebleven.'

In de mail die Christiaan naar de Hofpresident stuurde, stond dat zij graag naar Curaçao wilde terugkeren. 'En wat is dan de beste plaats om een overtocht naar de Cariben te bespreken? In een poffertjeskraam op het Malieveld in Den Haag. Dat hebben wij dan ook gedaan. Wat mij van dat gesprek is bijgebleven is de stelligheid waarmee zij zei, het voelt alsof het eiland mij terugroept.'

Van der Poel heeft Christiaan voorgehouden dat er veel is veranderd op het eiland en dat het zijn van rechter veel meer beperkingen met zich brengt dan in Nederland. Maar, daar zag zij niet tegenop en met alles wat hier gebeurde, was haar verbondenheid met dit land ogenschijnlijk alleen maar groter ge- worden. Christiaan heeft een tienjarige loopbaan bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Rotterdam achter de rug. Daarna is zij rechter geworden in Haarlem. Daar heeft de Haarlemse rechtbank haar ingezet in de strafsector en belast met de berechting van zaken die te maken hebben met drugs en zware criminaliteit. 'Daar plukken wij overigens nu de vruchten van, want Christiaan werkt hier als rechter-commissaris in strafzaken. Overigens in combinatie met de civiele rechtspraak', aldus Van der Poel.

'In het algemeen zijn onze rechters generalisten en dat moet ook in deze betrekkelijk kleine organisatie die een veelheid aan rechterlijke taken moet vervullen. De functie van rechter-commissaris is daarbij extra bijzonder. Van een rechter-commissaris in strafzaken wordt namelijk veel gevraagd. Christiaan moet snel, onder hoge druk en met betrekkelijk weinig informatie vaak lastige afwegingen maken over strafrechtelijke onderzoeken en vrijheidsbeneming. Die rechterlijke toets is belangrijk en moet niet te lichtvaardig worden ingeschat. Vrijheid is een groot goed en alleen indien er een ernstige verdenking is en er een wettelijke grond bestaat mag iemand van zijn vrijheid worden beroofd', zo gaf de Hofpresident gisteren te kennen.

'Tot het werk van een rechter-commissaris hoort ook het doen van huiszoekingen, midden in de nacht of zeer vroeg in de ochtend. Kortom, het is een zware baan met veel verantwoordelijkheden waarvoor wij respect moeten hebben.'

Albina taxi's aan Waterkant worden verplaatst naar 'Ondrobon'

Districtscommissaris Miranda werkt aan ordening Albina taxi's


Een vertegenwoordiging van de Albina taxi's aan de Waterkant in Paramaribo is met districtscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo Noordoost aan het onderhandelen over ordening van deze branche. De vertegenwoordiging van de taxichauffeurs staat op een lijn met Miranda om te verhuizen naar een andere locatie, zodat zaken die zorgen voor verkeersopstoppingen en andere ongeregeldheden voorgoed opgelost zijn. Dat bericht het commissariaat vandaag, zaterdag 24 januari 2015.

Miranda zegt dat deze tweehonderd leden tellende organisatie welwillend is om ordening te brengen in deze problematiek. 'De regering is per brief geïnformeerd dat ik een georganiseerde geprekspartner heb gevonden in de onderhandelingen voor ordening van deze taxi’s', aldus Miranda

Hij stelt de verantwoordelijkheid te hebben over de algemene orde en veiligheid in zijn bestuursressort, wat direct de bevoegdheid geeft tot ordening van de taxi’s samen met de gesprekspartner.

Zoals de vertegenwoordiging het zelf ook voorstelt, moet de standplaats onder bepaalde voorwaarden verhuizen naar Ondrobon aan de dr. Sophie Redmondstraat. 'De standplaats op Albina zal ook samen met collega districtscommissaris Theodorus Sondrejoe  worden bepaald en de taxi’s zullen volgens een georganiseerde beurten systeem rijden.'

'Wie na de ordening nog standplaats houdt aan de Waterkant zal volgens de regels worden aangepakt. We kunnen als overheid niet blijven praten', stelt Miranda.

Hij belooft een integrale aanpak van dat gedeelte aan de Waterkant nadat de taxi’s zijn verhuisd. Straatventers, die eigenlijk al een stand hebben in de markt, worden verwijderd, de ontwatering wordt aangepakt, verzakkingen worden hersteld en voertuigen die illegaal geparkeerd staan worden weggesleept. Alles wordt volgens Miranda in georganiseerd verband en in vredig overleg gedaan.

Babel-zaak op Curaçao wordt 20 maart pro-forma behandeld

In strafzaak zijn oud-premier Gerrit Schotte en echtgenote verdachten van onder andere witwassen


De zaak Babel op  Curaçao, waarin oud-premier Gerrit Schotte en zijn echtgenote Cicely van der Dijs verdachten zijn van onder andere witwassen, zal op 20 maart 2015 pro-forma worden behandeld. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 24 januari 2015.

Een datum voor een inhoudelijke behandeling is nog niet bekend. Een aantal maanden geleden werd de datum 16 januari gereserveerd voor de behandeling van de zaak Babel. De raadsman van één van de verdachten had echter van tevoren aan het Openbaar Ministerie Curaçao kenbaar gemaakt dat hij zich op 16 januari 2015 in het buitenland zou bevinden. Daarnaast is in de aanloop naar 16 januari gebleken dat het onderzoek niet volledig zou zijn afgerond. Om deze redenen werd toen besloten om de zaak uit te stellen.

Inmiddels is 20 maart 2015 gereserveerd om een aanvang te maken met de behandeling van de zaak Babel. Op deze dag zal er een regiezitting plaatsvinden en zal de zaak dus nog niet inhoudelijk worden behandeld. Bij een regiezitting draait het om de planning van een strafzaak. Het gerecht wil dan informatie over de stand van zaken van het onderzoek en neemt een beslissing over de eventuele ver- zoeken van de verdediging.

De verdediging kan onderzoekshandelingen opgeven die zij in het kader van de strafzaak nog van belang acht, bijvoorbeeld het (nader) horen van getuigen. Pas daarna zal de inhoudelijke behandeling plaatsvinden.

Restaurant Double Decker in Londense dubbeldeksbus in Willemstad, Curaçao

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Bus deed dienst in Londen in jaren '70 en '80


Restaurant Double Decker in Willemstad op Curaçao heeft gisteren haar deuren geopend aan de Santa Rosaweg 124. Met de komst van het restaurant is Curaçao weer een uniek concept rijker, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 24 januari 2015.

Het restaurant huist in een oude, originele Engelse dubbeldekkerbus uit Londen. De bus reed in de jaren '70 en '80 als passagiersbus door Londen. In 2007 werd hij verscheept naar Curaçao waar hij gebruikt zou worden voor rondritten voor toeristen en het geven van partijen en feesten. Helaas is er nooit een vergunning gek men waardoor de bus jarenlang stilstond aan de kant van de weg en steeds verder wegrotte.

May Sano Peralta besloot de dubbeldekker te kopen, volledig op te knappen en om te bouwen tot een bar/restaurant.

President Centrale Bank: 'Stabiele koers dankzij Newmont en Staatsolie'

Hoefdraad streeft naar stabiele kosten levensonderhoud


De Surinaamse dollar zal ook in 2015 redelijk standhouden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Suriname kan rekenen op een enorme valuta-injectie van de Amerikaanse goudmijnmultinational Newmont, ter waarde van 200 miljoen Amerikaanse dollar. Daarnaast zal de druk op de Amerikaanse dollar verder afnemen wanneer de nieuwe Staatsolieraffinaderij op volle toeren zal beginnen te draaien. Dat zei Gillmore Hoefdraad, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie van de bank, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 24 januari 2015.

Hiermee wil hij de samenleving garanderen dat er rust zal zijn op de valutamarkt in 2015, aldus de krant. Dit is, zo schrijft de Ware Tijd, vorig jaar trouwens ook 'aardig gelukt' ondanks de scherpe terugval van de olie- en goudinkomsten. Het streven volgens Hoefdraad is om de kosten van levensonderhoud in het land stabiel te houden. In 2014 zijn de prijzen op de winkelschappen slechts lichtelijk gestegen, 3,9 procent volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek. Hoefdraad verwacht dat in 2015 prijzen "niet meer dan 5 procent" zullen stijgen.

Hij erkent dat de nationale valutareserves fors zijn gedaald de afgelopen twee jaar. Politici en financiële deskundigen hebben hier vaak voor gewaarschuwd. Maar, Hoefdraad wijst erop dat de geldkas nog in 'comfortabele' mate gevuld is.

De CBvS beschikt per 23 januari over 630 miljoen Amerikaanse dollar, genoeg om de nationale behoefte aan dollars voor 3,9 maand te dekken. 'Pas als de reserves onder de 600 miljoen zouden vallen zullen wij heel erg bezorgd zijn', aldus Hoefdraad.

Nieuwe ambulance voor St. Vincentius Ziekenhuis

Ambulance geschonken door stichting SANI


Het St. Vincentius Ziekenhuis heeft gisteren een nieuwe ambulance gekregen van stichting SANI (Suriname American Network Incorporated). Na de opening van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het St. Vincentius Ziekenhuis, precies een jaar geleden, heeft het bestuur van SANI besloten financiële middelen beschikbaar te stellen voor de aanschaf van een ambulance voor de SEH. Met de donatie van SANI, aangevuld met een eigen bijdrage van het ziekenhuis, kon een ambulance gekocht worden, zo laat het ziekenhuis vandaag, zaterdag 24 januari 2015, in een persbericht weten.

Bij de overhandiging gaf voorzitter Robbie Bromet aanm dat SANI zo’n 20 jaar geleden is opgericht met als doel om de spoedeisende zorg in het land te helpen verbeteren. Met bijdrages van enkele Amerikaanse donoren en met hulp van Surinamers zowel in Suriname als in Amerika heeft SANI diverse ‘First Responders’ trainingen verzorgd voor de politie, de brandweer en ziekenhuizen.

In de afgelopen jaren is de acute zorg steeds meer opgepakt vanuit de ziekenhuizen, waardoor het werk van SANI op een lager pitje kwam te staan. Bromet zei gisteren, dat de ambulance is bedoeld om patiënten die acute hulp nodig hebben op een veilige en snelle manier naar de SEH van het St. Vincentius Ziekenhuis te vervoeren.

Algemeen Directeur Manodj Hindori toonde zich namens het St. Vincentius Ziekenhuis verheugd met de komst van de nieuwe ambulance. Hij zei onder andere, dat de service van de SEH onlosmakelijk verbonden is met het ter beschikking hebben van goede ambulances. 'De gedoneerde ambulance komt heel goed van pas als een patiënt ergens moet worden opgehaald om geholpen te kunnen worden op de SEH', aldus het persbericht.

Jogi (VHP) dreigt met indienen klacht wegens smaad en laster tegen NDP'er Doekhie

Doekhie en fractiegenoten vragen OM om strafrechtelijk onderzoek tegen Jogi


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi wacht het resultaat van het strafrechtelijk onderzoek dat Rashied Doekhie tegen hem wil laten instellen met belangstelling af. Zodra de rechter zich in deze zaak heeft uitgesproken en zijn eventuele onschuld is vastgesteld, wil Jogi een klacht indienen tegen Doekhie vanwege smaad en laster. Dit zegt hij vandaag, zaterdag 24 januari 2015, in de Ware Tijd.

Zoals gisteren bericht, diende Doekhie samen met twee coalitiegenoten het verzoek voor een strafrechtelijk onderzoek naar Jogi in bij de waarnemend procureur-generaal. De aanleiding hiervoor was een brief die enkele ambtenaren al in maart 2014 naar het parlement hadden gestuurd over de handelingen van Jogi die arbeiders van de afdeling Milieu Beheer in Saramacca voor hem zou hebben laten werken. Dit zou gebeurd zijn tussen 2005 en 2010.

Jogi bestempelt de klacht van de groep echter als een valse beschuldiging en vermoedt dat de politiek hierachter zit. 'Waarom hebben ze hier dan niet al eerder melding van gemaakt?', vraagt hij zich af.

Volgens de gedupeerden liet Jogi hen onder dwang werken toen hij chef was van de afdeling Milieubeheer in Saramacca. 'Maar, ik ben nooit chef geweest', aldus Jogi. De parlementariër zegt het vermoeden te hebben dat 'NDP'ers' achter de valse beschuldiging zitten.

'Jogi heeft genoeg aanhang in Saramacca en dat weet iedereen', stelt het VHP-parlementslid.

Mede-oprichter en oud-voorzitter DOE Schalkwijk zegt lidmaatschap partij op

Verschillende redenen ten grondslag aan beslissing Marten Schalkwijk

'DOE lijkt meer op een one-man-show'


Medeoprichter en ex-voorzitter van DOE, Marten Schalkwijk, heeft het lidmaatschap van de partij opgezegd. Hij zegt in een brief aan de partijleiding het jammer te vinden dat hij tot dit besluit is gekomen. Hij had de partij samen met het bestuur willen opbouwen. Als oud-voorzitter zou hij betrokken worden. Diverse media berichten vandaag, zaterdag 24 januari 2015, over de beslissing van Schalkwijk.

'De afgelopen jaren heeft het bestuur het kennelijk niet nodig geacht om van de beschikbare expertise gebruik te maken', schrijft Schalkwijk. DOE-voorzitter Carl Breeveld zegt op Starnieuws in dit stadium niet te zullen reageren, omdat de partij intern nog bezig is met deze kwestie.

Schalkwijk haalt verschillende redenen aan voor het opzeggen van het lidmaatschap. Hij meent dat er gebrek is aan belangstelling voor de lokale ontwikkeling, wat een van de grondbeginselen van de partij was. DOE is tot tweemaal toe gekozen in Coeroeni, het enige ressort waar kiezers in meerderheid het vertrouwen aan de partij hebben gegeven. Het gaat om een ressort waar een zeer achtergesteld deel van de bevolking woont. Zij hebben volgens de oud-voorzitter slechts sporadisch contact met bestuursleden.

DOE stond voor politiek-bestuurlijke hervorming, maar in de afgelopen jaren heeft de partij volgens Schalkwijk geen enkele initiatiefwet ingediend in De Nationale Assemblee om enige hervorming teweeg te brengen.

Schalkwijk stelt dat de partij in het verleden intern steeds ervoor gewaakt heeft om de concentratie van macht in handen van een enkeling te leggen. Na de verkiezing van de voorzitter als lid van De Nationale Assemblee werd verwacht, dat hij de leiding van de partij zou overdragen. 'Helaas is dit niet gebeurd, waardoor vele kernen nooit bezocht zijn en weggevallen zijn. Ook zijn vele kaderleden van het eerste uur niet meer betrokken en zijn gaandeweg afgehaakt. De partij heeft naast de voorzitter-Assembleelid in de afgelopen jaren geen andere personen geprofileerd, waardoor de kritiek van buitenaf te vaak is dat DOE op een one-man show lijkt. Het Assembleelid heeft wellicht zijn best gedaan en in de media is een positieve image ontstaan van de partij, maar een politieke partij dient meer wortel te schieten in de lokale gemeenschappen en burgers te laten participeren', schrijft Schalkwijk.

Hij schrijft ook, dat bij de oprichting het de bedoeling was dat DOE een duidelijke multi-etnsiche partij zou worden, maar ook daarin is er een versmalling opgetreden.

Cheung uit NDP-fractie vanwege tegenwerking partij grondaanvraag voor bouw boeddhistische tempel

Panka (NDP): Locatie voor tempel heeft andere bestemming


Noreen Cheung heeft de NDP-fractie in De Nationale Assemblee verlaten, omdat de partij geen medewerking zou hebben verleend bij haar grondaanvraag voor de bouw van een boeddhistische tempel. Dat zei ze gistermiddag, vrijdag 23 januari 2015, in het radioprogramma Bakana Tori op de SRS van presentator Cliffton Limburg, zo bericht De Ware Tijd Online vanochtend,zaterdag.

Volgens Mega Combinatie-fractieleider Ricardo Panka (NDP) is de locatie waar Cheung dit gebouw wil doen verrijzen niet geschikt voor de tempel, omdat het een andere bestemming heeft.

'Wij zijn niet verrast maar zijn opgelucht door de stap van Cheung. We hebben weinig aan haar gehad, maar hebben veel geduld voor haar opgebracht.' Panka zei verder voor de SRS-microfoon, dat Cheung nooit haar stem liet horen in het fractieoverleg en dat de fractie veel uit de media moest vernemen.

Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) ontkent dat de stap van Noreen Cheung uit de hoek van PL komt. Het enige dat Somohardjo kwijt wil is dat hij in ‘goed contact met haar is'. De PL-leider zegt, dat Cheung zwart op wit nog lid is van de NDP en dat ze rekening moet houden met de terugroepwet.

'Somo' zegt verder, dat de oppositie door het besluit van Cheung nu in de meerderheid is. Cheung is door de PL uitgenodigd voor de massameeting die de zeven samenwerkende partijen morgen houden in het VHP-partijcentrum in Paramaribo 'De Olifant'.