woensdag 28 januari 2015

Commissariaat Para pakt waterinfrastructuur gemeenschap Army in uitgemijnd Billitongebied aan, met hulp gedetineerden

(Bron foto's: Commissariaat Para)
Huishoudens lozen overtollig water in zwampgebied

Commissariaat laat lozingen aanleggen naar hoofdlozing


Het commissariaat van Para voert in eigen beheer infrastructurele werken uit te Army (Billiton), een woongemeenschap waar mensen hebben gebouwd zonder rekening te houden met de ruimtelijke ordening, aldus bericht het commissariaat vandaag, woensdag 28 januari 2015.

Graafmachines zijn gisteren ingezet om ongeveer twee kilometer lozingen aan te leggen met een aansluiting op de waterinfrastructuur van Suralco. Volgens het hoofd van de afdeling Operationele Diensten, Stuart Lemmert, hebben de huishoudens al jaren wateroverlast bij regenval.


Deze leefgemeenschap is gevestigd in een oud mijngebied van de Billlitonmaatschappij waar geen waterhuishouding aanwezig is. Huishoudens lozen hun overtollig water in het lager liggend zwampgedeelte van het gebied, waardoor het bij regenval verzadigd raakt en overloopt tot in de woningen. De technische dienst heeft onderzoek gedaan naar de aanleg van lozingen om het overtollig water vlot te doen wegtrekken.

Een lange boomgraafmachine moet de zwamp in het gebied ontlasten en verbinden met het Blauwmeer. Vervolgens moet een kleine graafmachine lozingen aanleggen naar de hoofdlozing. Gedetineerden die vrijwillig werken, moeten met de hand lozingen graven vanuit de woningen, omdat de machines vanwege de posities van de woningen niet in de buurt kunnen komen. De werkzaamheden kunnen volgens Lemmert ongeveer een week duren.

Lemmert zegt verder, dat de aanleg van de loostrenzen ongetwijfeld zal zorgen voor een duurzame oplossing van het probleem. Maar, de bewoners zullen ervoor moeten zorgen dat zij hun vuil verantwoordelijk verwerken. Er komt wekelijks twee keer een vuilniswagen van het commissariaat langs om huisvuil op te halen.

'Indien de bewoners onverantwoordelijk omgaan met hun vuil en het terecht komt in de lozingen, zullen zij wederom in hetzelfde probleem verkeren', aldus Lemmert.

Manodj Hindori blijft voorzitter bestuur OWMCP

Hindori al elf jaren onafgebroken voorzitter


Manodj Hindori blijft de komende zes maanden leiding geven aan een voorlopig bestuur van het Overliggend Waterschap Multi-purpose Corantijn Project (OWMCP). Dat maakte hij vandaag, woensdag 28 januari 2015, tijdens een presentatie in de vergaderzaal van het OWCMP in Nieuw Nickerie bekend. Het bestuur zal 1 februari aantreden. Op de voorzitter na keert geen enkel ander bestuurslid terug, aldus de Ware Tijd Online. 

Het voorlopige bestuur zal bestaan uit Renusha Pritiplsingh als vertegenwoordiger van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, Yamesh Angoelal nanens het ministerie van Openbare Werken, Bidiawatie Maggan van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, Radjinderpersad Jairam als vertegenwoordiger van de inliggende waterschappen regio-oost, Chanderbhan Dwarka, vertegenwoordiger van de inliggende waterschappen regio-west en Armin Kasandiredjo namens de ondernemingslandbouw.

Het ligt in de bedoeling dat in het nieuwe bestuur, dat na zes maanden aantreedt, ook vertegenwoordigers van de inliggende waterschappen zitting zullen hebben. Dat was voorheen niet het geval.

Richenel Small, directeur van het OWMCP, zegt dat elk bestuur een zittingstermijn heeft van drie jaren. Hindori heeft naar zijn zeggen de afgelopen elf jaar onafgebroken leiding gegeven aan voorgaande besturen.

Hindori is ook honorair consul van Uruguay, voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad en directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo.

Cubaanse president Raúl Castro roept VS op economische embargo op te heffen

(Bron foto: AFP)
'Met embargo hebben diplomatieke toenaderingen geen zin'


De Cubaanse president Raúl Castro heeft de VS opgeroepen het economische embargo tegen zijn land op te heffen. De diplomatieke toenaderingen tussen de beide landen hebben volgens hem anders geen zin.

Castro zei dat vandaag, woensdag 28 januari 2015, tijdens een topontmoeting van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (CELAC) in Costa Rica, aldus bericht het Nederlands persbureau ANP.

'De handels- en financiële blokkade veroorzaakt een enorme economische schade en schendt het internationaal recht', aldus de Cubaanse leider.

Castro en zijn Amerikaanse collega Barack Obama kondigden in december aan dat zij de diplomatieke betrekkingen willen herstellen. De toenadering begon met een gevangenenruil. Vorige week waren de eerste onderhandelingen tussen diplomaten in Havana op Cuba.

Marianne Cornet presenteert 30 januari in Het Surinaamsch Rumhuis cd 'MC, the album'

'We wilden het dit keer ook de rest van de wereld laten horen'


De langverwachte en aangekondigde cd van Marianne Cornet, 'MC the album', wordt vrijdag, 30 januari 2015, officieel gepresenteerd. Daartoe wordt een speciale releaseparty gehouden in Het Surinaamsch Rumhuis. 

Een vertegenwoordiger van FromSu, het recordlabel van MC,  is teruggekeerd uit Europa waar de eindproductie van de cd heeft plaatsgevonden. De cd is inmiddels in Surinaamse en Nederlandse muziekwinkels te koop.

Cornet: 'Ja, wat kan ik zeggen? De inspiratie is er, het afgelopen jaar had ik er gewoon zin in, de voorlaatste cd ‘A woman’s Love ‘ is een verzameling van mijn klassieke nummers. Een collectors item, gewoon voor de liefhebbers van mijn muziek. ‘A woman’s Love’ is enthousiast ontvangen en is ook al bijna volledig uitverkocht. Dat heeft mijzelf ook eigenlijk verrast en ik ben daar ook heel blij mee. Het gaf me een extra push om er keihard tegenaan te gaan. Het feit dat mensen je steunen door je muziek te kopen en er ook van genieten hè. Want dat merk ik echt aan de reacties, op Facebook en ook tijdens optredens. Optredens die vanaf nu trouwens ook heel anders zullen zijn, de Marianne Cornet Band wordt vrijdag geïntroduceerd.'

De nieuwe cd bevat veel eigen composities, toch ook weer soul, twee Surinaamse nummers, zelfs een house nummer, maar ook een zeer aangrijpend nummer over zelfmoord. Het is bijzonder afwisselend.

Marianne Cornet : 'Ja, ik volg mijn hart. Op geen enkele cd van mij ontbreekt soulmuziek. Dat weten mensen van mij, niet voor niks noemt men mij Soulsister. MC bevat tien nummers, de productie is gedaan door het label FromSu en de audiokwaliteit is universeel, voldoet aan de internationale standaards. Dat het zo'n gevarieerde cd is geworden hebben we bewust gedaan. In Suriname weet men allang wat we kunnen, maar we wilden het dit keer ook de rest van de wereld laten horen. Alle grote muzieksites zoals iTunes, Amazon en Spotify bieden MC aan. De muziek is volledig hier, in Suriname, opgenomen. De bewerking, de eindafwerking zeg maar, heeft zowel in Suriname als in het buitenland plaatsgevonden en is daarna weer door internationale experts gecontroleerd. Over de zang kan ik kort zijn, het is heerlijk om te doen.'

Op de vraag welk nummer ze het mooist vindt, kan ze geen direct antwoord geven: 'Voor mijzelf is muziek en de keuze van muziek afhankelijk van mijn stemming. Voel ik me vrolijk, voel ik me onrustig of misschien ben ik in een romantische stemming. Een moeilijke vraag, het hangt er ook van af waar ik ben. Voorbeeld, op een feest zou ik 'Touch' wel door de speakers willen blazen. Op een soulparty 'Moro Bun'. Alle 10 vind ik de mooiste.'

Vrouw (34) gearresteerd voor aanzetten poging tot moord

Verdachte zou vriend hebben aangezet bromfietser dood te rijden


Diana Z. (34) is vandaag, woensdag 28 januari 2015, aangehouden en in verzekering gesteld voor het aanzetten tot poging tot moord, doodslag of zware mishandeling. Dat heeft de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanmiddag bekendgemaakt.

Haar vriend Frederick D. heeft zondag 18 januari geprobeerd om een bromfietser van het leven te beroven door meerdere malen met een terreinwagen over de man te rijden in het Flora Project. Het slachtoffer ligt nog steeds zwaargewond in een ziekenhuis.

Diana Z. wordt ervan verdacht haar vriend aangezet te hebben tot het plegen van de actie van de man.

Het slachtoffer had aangifte tegen Frederick D. gedaan voor het seksueel misbruiken van zijn minderjarige dochter, aldus de politie.

PAIS-Statenlid op Curaçao wil door regering geïnformeerd worden over situatie Venezuela


Alex Rosaria maakt zich zorgen over huidige situatie in buurland


'Situatie kan gevolgen hebben voor Isla-raffinaderij en veiligheid grenzen eiland'


PAIS-Statenlid Alex Rosaria op Curaçao heeft een verzoek ingediend voor een bijeenkomst van de vaste commissie Koninkrijksaangelegenheden, Interparlementaire relaties en Buitenlandse Betrekkingen van de Staten. Rosaria is vicevoorzitter van deze commissie en wil door de regering geïnformeerd worden over de huidige stand van zaken in buurland Venezuela. Dat meldt Amigoe vandaag, woensdag 28 januari 2015.
 
Rosaria stelt zich zorgen te maken over de huidige situatie in Venezuela. Hij constateert dat het land te maken heeft met een onbalans op macro-economisch en politiek gebied met alle gevolgen van dien. 'Dit kan gevolgen hebben voor Curaçao. En niet alleen op handelsgebied, maar ook voor de toekomst van de Isla-raffinaderij en voor de veiligheid van onze grenzen.'

Het PAIS-lid ziet voldoende redenen om een bijeenkomst van de vaste commissie over dit onderwerp aan te vragen. Tijdens deze vergadering, die besloten is, wil hij dat de regering de commissieleden informeert over de gevolgen van de crisis in Venezuela. Hij gaat ervan uit dat ook vertegenwoordigers van de Directie Buitenlandse Zaken (DBB), de douane, maar ook de Toelatingsorganisatie deze vergadering zullen bijwonen.

'Wij hopen informatie te krijgen en de commissieleden kunnen dan ook vragen stellen om meer duidelijkheid van de regering te krijgen.'

Rosaria geeft aan dat hij niet voor het College van Senioren, het geheime overleg tussen fractieleiders en de regering, heeft gekozen. 'Ik ben van mening dat je zo min mogelijk bijeenkomsten van het College van Senioren moet laten plaatsvinden. Als het niet nodig is, dan hoef je dat niet te doen. Het gaat hier niet over staatsgeheimen of zo. Ik ga ervan uit dat de informatie van de vergadering die wij hebben aangevraagd met de nodige voorzichtigheid door de aanwezige commissieleden zal worden behandeld.'

Nauwelijks belangstelling op Curaçao eerste dag hoger beroep zaak Magnus

Journalist Cooper: 'Iedereen is moe van dit hele gedoe'

'Iedereen wacht op zaak Maximus en wil weten wie betaald heeft voor moord op Helmin Wiels'


Geen aanhangers van Pueblo Soberano op het Wilhelminaplein in Willemstad, Curaçao, op de eerste dag van het hoger beroep in de zaak Magnus. De speciale zaal die was ingericht voor publiek om de zitting te volgen bleef leeg. Met de veroordeling van de schutter in augustus vorig jaar lijkt de belangstelling afgenomen, zo schrijft Anneke Polak vanmiddag, woensdag 28 januari 2015, op de nieuwswebsite NTR/Caribisch Netwerk.

Ook de internationale pers is weggebleven, stoelen die waren klaargezet voor de pers bleven leeg. 'Iedereen is moe van dit hele gedoe. Iedereen wacht op de zaak Maximus, iedereen wil weten wie heeft betaald voor de moord', aldus journalist Yves Cooper. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak Maximus zal dienen, tot ongenoegen ban broer Aubert Wiels. 'Zo te zien moeten we nog 21 maanden wachten. Als er niets gebeurt, dan wordt het wel een probleem.'

Op de eerste ochtend van het hoger beroep stond Carlos Pieter tegenover drie rechters. Hij werd eerder vrijgesproken, zijn medeplichtigheid kon niet bewezen worden. Het Openbaar Ministerie (OM) ging daartegen in hoger beroep. Op de tweede dag van het proces zal advocaat-generaal Ton van der Schans zijn requisitoir houden betreffende Pieter, maar ook Dangelo Damascus. Ook hij werd, tot ongenoegen van het OM, vrijgesproken voor medeplichtigheid van de moord op politicus Wiels.

Aubert Wiels kijkt uit naar morgen, waarneer schutter Elvis 'Monster' Kuwas weer in de rechtszaal zal verschijnen. Hij vecht zijn levenslange veroordeling aan. 'Ik hoop dat hij een soort verlichte ingeving krijgt, dat hij gaat vertellen wat er is gebeurd. Ik heb rust, want ik denk dat hij toch gaat praten.'

De krant Amigoe gaat vanmiddag op haar website uitgebreid in op de behandeling van de zaak vanochtend:

De hele ochtend werd gereserveerd voor de behandeling van de feiten waarvan Pieter wordt beschuldigd, namelijk zijn betrokkenheid bij de moord op Wiels op 5 mei 2013, en een gewapende overval op een Venezolaanse vrouw in een autoverhuurzaak in augustus 2013. Hij is voor dit laatste veroordeeld tot achttien maanden celstraf en is zelf hiertegen in beroep gegaan. De eerste rechter achtte bewezen dat hij de bestuurder was van de vluchtauto gebruikt bij die overval, die hij samen met medeverdachte Dangelo ‘Panchèk’ Damascus heeft gepleegd. Ook Pieters persoonlijke omstandigheden werden behandeld. Hij gaf trots aan zijn baan terug te hebben gekregen. Hij werkt elke dag, zei hij.

Pieter, die vertegenwoordigd werd door advocate Alicia Blonk, heeft ook vandaag ontkend betrokken te zijn geweest bij de moord en de overval. Advocaat-generaal Anton van der Schans kreeg de kans nog niet om alle bewijzen voor te leggen. Dat mag morgen. Uit het dossier blijkt wel, dat zowel Elvis ‘Monster’ Kuwas – de veroordeelde schutter van Wiels – als Damascus belastende verklaringen heeft afgelegd tegen Pieter in beide zaken. Zo blijkt dat hij de kleding, het masker en de valse nummerplaat heeft verschaft voor de moord op Wiels.

Verder verklaarde Damascus zelf dat hij voor de gewapende overval door Pieter werd opgehaald, samen met ene man Brown, en dat Pieter wel degelijk op de hoogte was van wat er ging gebeuren. Uiteindelijk stapte Brown uit de auto om de vrouw, een klant van de zaak, te beroven van haar mobiele telefoon en 20 dollar, terwijl Pieter de bestuurder was van de vluchtauto.

Pieter weet niet waarom deze mannen belastende verklaringen hebben afgelegd tegen hem. 

Vanochtend benadrukte hij op de bewuste dag van de overval, thuis te zijn gebleven. Hij zou Damascus vlak voor de overval telefonisch hebben beloofd hem (in Koraal Specht) op te gaan halen, maar zei vanochtend dat hij daar niet meer is geweest. 'Panchèk liegt over mij', aldus Pieter.
Over de moord op Wiels herinnerde Pieter zich weinig vanochtend. Hij wist nog wel, dat hij op de bewuste dag, samen met Damascus en vier andere voor hem onbekende mannen, bij hem thuis domino zat te spelen en dat Kuwas langskwam. Hij kon zich echter niet meer herinneren of Kuwas een T-shirt met lange mouwen aan had of niet. Bij de politie had hij eerder verklaard dat Kuwas een zwart T-shirt aan had met korte mouwen en dat hij hem later met een wit T-shirt met lange mouwen zag, maar dat wist hij vanochtend niet meer. Hij kon ook niets vertellen over de tatoeages van Kuwas. Verder zei hij ook niets te weten over een valse nummerplaat die op de vluchtauto, een mokkakleurige Kia Picanto, werd geplaatst voor de moord op Wiels.

Pieter wist wel dat hij later op de dag door Kuwas werd opgehaald om naar een woning in Montaña te gaan, om te ‘chillen’. Eenmaal daar, zag hij dat de Picanto op het erf van de woning geparkeerd stond en hij zei dat hij Damascus had geholpen met het wassen van deze auto.


Net als de eerste rechter, wilde een hoflid vanochtend van Pieter weten of naar zijn mening autowassen ook onder ‘chillen’ valt. 'Wij waren van plan om te gaan ‘chillen’ met enkele dames, maar toen ik daar aan kwam lopen, heeft ‘Panchèk’ me gevraagd om hem te helpen en dat heb ik gedaan.' Pieter benadrukte vanochtend verder niets te weten over deze auto, dus ook niet dat het voertuig voor de moord op Wiels is gebruikt.

De eerste keer dat hij hoorde dat Wiels werd vermoord, was Pieter samen met Kuwas in de auto, onderweg terug naar zijn woning. Hij heeft nimmer over de moord met Kuwas gesproken, aldus Pieter op vragen van een ander hoflid. 

De zitting werd al rond half elf geschorst tot in de middaguren, voor de behandeling van de zaak tegen Damascus. De feiten tegen hem en zijn persoonlijke omstandigheden werden besproken. Pieter gaf desgevraagd aan hiervoor niet aanwezig te zullen zijn.

Verlenging schooltijden niet binnen afzienbare termijn te verwachten

Streven is nieuwe schooltijden in te voeren in schooljaar 2017-2018


Het voornemen van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) om de schooltijden te verlengen, vergt veel voorbereiding. Daarom is het waarschijnlijk niet haalbaar de nieuwe tijden in het nieuwe schooljaar te introduceren. Dit zei minister Ashwin Adhin vandaag, woensdag 28 januari 2015, tijdens een persconferentie waarin hij verslag deed van zijn recente bezoek aan zijn collega in Nederland, zo schrijft Merredith Bruce in de Ware Tijd, die vervolgens niets vermeldt over dat bezoek aan en de inhoud van het gesprek met de Nederlandse minister van Onderwijs Jet Bussemaker.

Het streven van het ministerie is om in het schooljaar 2017/2018 geleidelijk aan te beginnen met het implementeren van dit plan. Adhin somde tal van zaken op die nog in orde gebracht moeten worden, zoals aanpassing van de Wet Basisonderwijs. Dit is momenteel in voorbereiding.

Het is daarnaast nodig dat er keukens worden bijgebouwd als onderdeel van de Naschoolse Opvang en er moeten leerkrachten getraind worden om effectief om te gaan met gedragsproblemen bij leerlingen.

'Er is nog heel veel te doen', zei Adhin, die de voordelen van de verruiming van de schooltijden benadrukte. Vooral leerlingen die thuis huiswerkbegeleiding ontberen, zal dit ten goede komen. De onderwijsminister stelde de samenleving gerust dat het ministerie eerst met betrokkenen zal overleggen voordat de schooltijden worden verruimd. 'Dit gaat nooit gebeuren zonder overleg met alle stakeholders.'

De verruiming van de schooltijden in Suriname heeft veel te maken met het voornemen van het ministerie om het Surinaams onderwijs af te stemmen op internationale standaarden. Het is vooralsnog niet duidelijk tot hoe laat de tijden verruimd worden, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk in overeenstemming zijn met de tijden van de Naschoolse Opvang.

Klant van commercieel sekswerker op perceel beroofd

Tip politie: 'Verricht dergelijke activiteit in goed afgesloten ruimte'....


Een 31-jarige man is vanochtend, woensdag 28 januari 2015, onder bedreiging van een mes beroofd van Srd 100 op een perceel aan de Anton de Komstraat in Paramaribo. Dit bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanmiddag.

Het slachtoffer werd overvallen terwijl hij seks had met een commerciële sekswerker. De zaak is in onderzoek bij de politie van het bureau Nieuwe-Haven.

'Aangeraden wordt om de boven vermelde activiteit te verrichten in een goed afgesloten ruimte ter voorkoming dat men onaangenaam verrast wordt', zo laat het korps voor de zekerheid toch ook nog even weten in haar persbericht.

Baambrugse werkt begin maart mee aan groot (zwerf)honden sterilisatieproject in Suriname

(Bron foto: Anita van Putten)
Dierenartsassistente Anita van Putten voor tweede keer naar Suriname 


Anita van Putten, dierenartsassistente, uit het Utrechtse dorp Baambrugge (gemeente De Ronde Venen) zet zich in voor een sterilisatieproject van (straat)honden in Suriname. Van 2 tot en met 13 maart is zij daar met een team van zeven artsen en twaalf studenten van de dierenartsenopleiding in touw. om zo'n vijfhonderdzeventig honden te steriliseren. Fred Klanderman van de Readshop uit Abcoude steunt dit project: 'Dit is een geweldig project voor mensen die dieren een warm hart toedragen,' zegt Klanderman vandaag, woensdag 28 januari 2015, op de nieuwswebsite dichtbij.nl, editie Rijn-en-Venen.
In 2009 is dit sterilisatieproject in het leven geroepen. Voor Van Putten is het de tweede keer dat zij mee gaat. Het belang van het project is groot. 'De populatie zwerfhonden in Paramaribo groeit nog steeds en dat is geen gunstige ontwikkeling. Deze zwerfdieren vormen een bedreiging voor de volksgezondheid en de verkeersveiligheid. Veel dieren zijn ziek, hebben wonden, pijn of zijn ondervoed. De opvang van deze dieren biedt geen structurele oplossing voor dit probleem. Daarom is in dit jaarlijks sterilisatieproject in het leven geroepen. Dit jaar ga ik voor de tweede keer mee.'


Het sterilisatieproject kent daarnaast ook nog een maatschappelijk doel. 'Er gaan twaalf studenten met ons mee,' vertelt Van Putten. 'Zij krijgen door dit project een unieke kans om een stage in het buitenland te doen en doen tijdens dit project in heel korte tijd veel praktijkervaring op.' Zelf vervult Van Putten de rol van 'spil' in het geheel. 'Als assistente ben ik de contactpersoon tussen de artsen en de studenten. Die combinatie werkt heel goed en bovendien geeft dat veel voldoening.'

Om het sterilisatieproject te bekostigen, is veel geld nodig. 'Alle artsen en assistenten gaan vrijwillig mee, maar er gaat veel geld naar materiaalkosten,' legt Van Putten uit. 'Er moeten operatiekamers ingericht worden en narcosemiddelen worden besteld.'

Om al dit geld in te zamelen is Van Putten een Facebookcampagne gestart, vanwaar een ieder geld kan doneren. 'Op onze pagina 'Ik doe iets terug' is alle informatie over het project te lezen en houden we het thuisfront op de hoogte van onze acties. De stichting is heel transparant, waardoor iedereen kan zien dat er geen cent verloren gaat en dat alles wordt besteed aan het project.'

Fred Klanderman van de Readshop steunt dit project van harte. 'Ik vind het heel bijzonder en dapper van Anita dat zij zich voor dit project wil inzetten. Dat wil ik dan ook van harte steunen. En bovendien, als échte dierenliefhebber kan ik voor mijn gevoel ook niet anders.'

Diaspora seminar Suriname 7 februari in Den Haag


Hoe Surinaamse diaspora in Nederland betrekken bij ontwikkelingen in Suriname


De Surinaamse regering, vertegenwoordigd door de Surinaamse ambassade te Den Haag, organiseert 7 februari in Den Haag in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie Nederland (IOM) een seminar met als thema hoe de Surinaamse diaspora in Nederland te betrekken bij de nationale ontwikkeling van de Republiek Suriname.

Volgens recente cijfers wonen er in Nederland ongeveer 347.631 personen van Surinaamse afkomst en is er in de afgelopen jaren een toename van het aantal personen van Surinaamse afkomst dat teruggaat naar Suriname om zich te vestigen.

In de regeringsverklaring van 2010 heeft de Surinaamse president Desi Bouterse het belang van de Surinaamse diaspora in het ontwikkelingsproces van Suriname benadrukt. Ook het Nationaal Ontwikkelingsplan 2012-2016 van Suriname benoemt de belangrijke rol die de Surinaamse diaspora kan vervullen in het realiseren van de nationale ontwikkeling en richt zich op verschillende sectoren waarin de diaspora een rol kan vervullen, zoals gezondheid, ondernemerschap, innovatie, landbouw en ICT.

Met de goedkeuring van de wet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) in januari 2014, heeft de Surinaamse regering verder invulling gegeven aan haar beleid om de mensen van Surinaamse afkomst, die buiten Suriname woonachtig zijn, nauwer te betrekken bij de ontwikkeling van Suriname.

Op het seminar zal door de tijdelijk zaakgelastigde van Suriname een stappenplan gepresenteerd worden, aan de hand waarvan beleidsmakers en organisaties gericht op de diaspora in Nederland een eenduidige strategie kunnen ontwikkelen.

Als hoofdsprekers op het seminar zullen de minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Winston Lackin, en de directeur generaal van de International Organization for Migration (IOM), ambassadeur William Lacy Swing, inleidingen verzorgen.

Naast de hoofdsprekers worden presentaties verzorgd door vertegenwoordigers van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, van IOM Nederland, van het Suriname Inspraak Orgaan te Nederland, van de Centrale Bank van Suriname en van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Het seminar wordt gehouden op zaterdag 7 februari 2015 van 9:00 tot 13:00 uur in het World Hotel Bel Air, Den Haag aan de Johan de Witlaan 30, 2517 JR. 
De ambassade nodigt alle belangstellenden uit zich tijdig te registreren voor deelname aan het seminar, omdat er een beperkte capaciteit is van 200 personen. Voor deelname kunt u zich tot maandag 2 februari 2015 gratis registreren via het emailadres m.neede@gmail.com en/of   ambassade.suriname@wxs.nl.

Negen jongeren uit Suriname in Harlingen gearriveerd

Surinaamse jongeren volgen scheepvaartopleiding aan Maritieme Academie Harlingen


Negen jongeren uit Suriname zijn afgelopen zaterdag in Harlingen aangekomen om een internationaal erkende MBO-scheepvaartopleiding bij Nova College/ Maritieme Academie Harlingen te volgen. Dat bericht vandaag, woensdag 28 januari 2015, de Franeker Courant.

In Suriname is dat namelijk nog niet mogelijk. Zij volgen eerst 1,5 jaar de theorie op school, daarna gaan ze stage lopen. Tijdens hun opleiding wonen ze in de huisvesting van de Maritieme Academie Holland in Harlingen.

De studenten hebben in Suriname een nautische vooropleiding gevolgd. NOVA College/Maritieme Academie werkt daar samen met het Surinaams Maritiem Instituut (SMI), waar deze studenten voorbereid worden.

Na hun MBO-opleiding in Nederland willen deze studenten hun nautische carrière in Suriname voortzetten.

Oud-hoofdbestuurslid Nieuw Suriname: 'Ik ben niet overgestapt naar NDP en dat gebeurt ook niet'

NDP'er Doekhie beweerde dat Tewarie naar NDP zou zijn overgestapt

Tewarie blijft achter twee NS-Assembleeleden staan

 
‘Ik ben niet overgestapt naar de NDP en dat zal ook niet gebeuren.’ Dat zegt ex- hoofdbestuurslid Naveen Tewarie van Nieuw Suriname (NS) vandaag, woensdag 28 januari 2015, in het Dagblad Suriname. 

Volgens NDP-Assembleelid Rashied Doekhie zou hij wel zijn overgestapt, samen met nog twee andere leden van NS. ‘Wat ik wil benadrukken, is dat ik, Naveen Tewarie, nooit ben overgestapt naar de NDP. Ze proberen mij wel binnen de NDP te krijgen, net zoals andere partijen dat ook proberen. De NS-leden Perdiepkumar Palti en Radjeswar Parmessar zijn wel overgestapt naar de NDP’, zegt Tewarie.

De politicus, die samen met andere leden zijn lidmaatschap van de NS heeft beëindigd, zegt nog steeds te staan achter de parlementariërs Harish Monorath en Prem Lachman. ‘Waar deze twee naar toe gaan, daar gaan wij allemaal naar toe. Dus ook John Nasibdar hoeft niets bij ons te zoeken.’

Tewarie zegt ook, dat een zaak van Nieuw Suriname aanhangig is gemaakt bij de rechter en het moeilijk wordt om de verkiezingen in te gaan, vandaar dat er onderhandeld wordt met andere partijen. ‘Maar dat ik naar de NDP ben gegaan, is absoluut niet waar. Ik ben een man van Lachman en waar Lachman naar toegaat, daar gaan wij allemaal naartoe.’

Binnen de Nieuw Suriname-fractie in De Nationale Assemblee was het moeilijk om het werk verder te doen vanwege de conflicten tussen Nasibdar en Monorath over het voorzitterschap. ‘De enige optie voor de groep die Nasibdar niet draagt, is de partij te verlaten’, aldus Tewarie. Hij zegt ook benaderd te zijn door de PVF, onder leiding van Soedeshchand Jairam.

In een brief aan het bestuur van Nieuw Suriname is medegedeeld dat de aanhang van Lachman zich heeft gebundeld tot de ‘groep Lachman’ in Nickerie. Tewarie vindt het niet correct van Nasibdar dat hij Lachman tracht te bestrijden in de partij. ‘En dat terwijl Lachman Nieuw Suriname zover heeft gebracht. Dankzij Lachman heeft de partij draagvlak.’

Volgens Tewarie zijn de kaarten geschud en hoeven er geen misverstanden te ontstaan. Hij voorspelt dat de groep die achter Monorath en Lachman staat, met een grote verrassing zal komen. ‘Op korte termijn zal iedereen op de hoogte gebracht worden over de koers die we zullen opgaan.’

Man (44) verdacht van mishandeling en verkrachting

Inwoner Latour gearresteerd

Man heeft zijn concubine mishandeld en haar 7-jarige dochter seksueel misbruikt


De politie van Latour heeft onlangs de 44-jarige S.M. gearresteerd naar aanleiding van een aangifte van zijn concubine M. Zij beschuldigt de verdachte van mishandeling en van seksueel misbruik van haar zevenjarige dochter, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 28 januari 2015.

Uit verklaring van de vrouw blijkt, dat de man geen vaste baan heeft. Op een dag kwam de vrouw thuis van het werk, waarna de man met geweld het salaris van vrouw afhandig maakte. Hierna bracht hij de vrouw klappen toe met zijn handen, onder andere op haar rug.

De vrouw zei de politie te vermoeden dat de verdachte haar dochter seksueel misbruikt. De politie verwees haar vervolgens met twee geneeskundige verklaringen naar een specialist. Uit het medisch onderzoek blijkt, dat het zevenjarig meisje inderdaad seksueel misbruikt is. Dit was reden voor de politie om de man als verdachte van mishandeling en seksueel misbruik aan te houden.

Hangende het verdere onderzoek blijft S.M. in verzekering.

Diko (BP-2011): 'A Nyun Combinatie gaat stembusafspraak maken met Mega Combinatie'

'Goede perspectieven voor behalen zetels op 25 mei'

'ABOP van Ronnie Brunswijk is nog welkom'


A Nyun Combinatie (ANC) heeft een goede verstandhouding met de Nationale Democratische Partij (NDP) en zal een stembusafspraak maken met de Mega Combinatie. Dit zegt voorzitter Linus Diko van Broederschap in de Politiek 2011 (BP-2011) vandaag, woensdag 28 januari 2015, op Starnieuws.

BP-2011 heeft goede gesprekken gevoerd met de voorzitter van de NDP, Desi Bouterse. 'Wij kregen twee contante zetels aangeboden, maar uiteindelijk besloten we toch met Seeka en de Plattelands Bewoners Partij een combinatie te vormen. Zo kunnen wij onze eigen kracht tonen', aldus Diko.

Diko zegt, dat de regering ondersteund wordt. Hij maakte deel uit van de A Combinatie. Voormalig BEP-Assembleelid Waldi Ajaiso is topper van deze partij en zal gewoon doorgaan met de ondersteuning van de coalitie, zo schrijft Starnieuws.

'Wij hebben besloten de rit uit te zitten', stelt Diko. Hij gelooft dat de ANC goede perspectieven heeft op het behalen van zetels op 25 mei. 'Als wij daar niet zeker van zouden zijn, waren wij rechtstreeks met Mega Combinatie in zee gegaan.'

Hij zegt verder, dat er nog ruimte is voor samenwerking met andere partijen. 'Ook de ABOP van Ronnie Brunswijk is welkom om zich aan te sluiten', zegt Diko.

Primeur Nederlandse theatergeschiedenis: De Vrek van Molière door donkere acteurs

(Bron foto: Govert de Roos)
De Vrek op toneel door geheel Surinaamse/ Antilliaanse cast


Producent Van Engelenburg brengt De Vrek opnieuw naar de Nederlandse theaters, maar dit keer is het een primeur in de Nederlandse theatergeschiedenis, met een geheel Surinaamse/Antilliaanse cast. Zeven acteurs, onder wie Kenneth Herdigein, Rogier Komproe, Sergio Hasselbaink en Imanuelle Grives, zetten de karakterkomedie van Molière die ruim 350 jaar geleden in première ging, opnieuw neer. 

De voorstelling in de regie van Hans van Hechten gaat op 23 februari 2015 in de Stadsschouwburg in Amsterdam in première.

Regisseur Hans van Hechten: 'Producent Van Engelenburg en ik willen donkere acteurs een kans geven in een klassiek stuk te spelen. Ze worden nu alleen gecast in Urban producties of als het script er expliciet om vraagt. Zonde. Bovendien wil ik laten zien dat de thema’s uit De Vrek nog steeds heel actueel zijn, voor iedereen. Door clichébeelden te doorbreken, onder andere de witte kapitalist, versterk je de universaliteit van het stuk. Daarbij ontdekten we tijdens de audities al dat de flair van de Surinaams-Antilliaanse acteurs uitermate goed samengaat met de stijl van Molière, die een grote mate van natuurlijk spel en vooral veel humor vereist.'

Molières De Vrek – actuele komedie die een beetje pijn doet 
Het stuk De Vrek geschreven door de Franse toneelschrijver, regisseur en acteur Jean Baptiste Poquelin, ofwel Molière (1622 -1673) gaat over gierigheid en egoïsme. Molière verwerkte veel persoonlijke ervaringen in zijn stukken, zijn liefdesperikelen, zijn moeizame huwelijk, zijn conflicten met artsen, geestelijken en juristen, en de ziekte waaraan hij overleed, tuberculose. Het schrijven komedies ‘die een beetje pijn doen’ was voor hem een pure noodzaak.

Molière: 'Ik wil me met de belachelijke trekken van de mensheid bezighouden en de tekortkomingen van de wereld theatraal verbeelden.' De karakters door hem neergezet zijn van alle tijden én van alle culturen. In De Vrek zijn ze het meest uitgesproken. Ook door het thema ‘hebzucht en ambitie’, is deze voorstelling heel actueel. 
Niet alleen hoofdpersoon Harpagon (De Vrek). maar ook de jongeren in het stuk geloven in de maakbaarheid van de wereld of zijn overambitieus wanneer het om geld gaat. De personages van Molière zijn meer dan eendimensionale karikaturen. Zo is Harpagon een van de onaangenaamste personages uit de theatergeschiedenis, maar hij lijdt daar wel onder. Geld is het enige dat telt voor Harpagon, een vader die zijn gezin regeert met ijzeren hand. Alle relaties in het gezin worden bepaald door geld. Wanneer Harpagon wil trouwen met de vriendin van zijn zoon, alleen om het familiekapitaal veilig te stellen, komen vader en zoon als rivalen tegenover elkaar te staan.

De cast van De Vrek van Molière:
Sergio Hasselbaink, Imanuelle Grives, Rogier Komproe, Shertise Solano. Kenneth Herdigein, Maikel van Hetten en Michiel Blankwaardt

Openbaar Groen in Commewijne ergert zich aan dumpen grofvuil in bermen en sloten

(Bron foto: Dagblad Suriname)
 'Opruimen rommel, waaronder ijskasten en wasmachines, lijkt onbegonnen werk'

'Burgers tonen geen verantwoordelijk gedrag'


De afdeling Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken (OW) in Commewijne roept bewoners op om verantwoord om te gaan met grofvuil. Het komt nog te vaak voor dat grofvuil achteloos wordt achtergelaten langs de bermen en zelfs in sloten, zo laat de afdeling vandaag, woensdag 28 januari 2015, via het Dagblad Suriname weten.

‘Wij werken dagelijks op het veld en ruimen overal op, maar het lijkt alsof het onbegonnen werk is, omdat de burgerij van haar zijde geen verantwoordelijkheid toont’, zegt Lachmon Rabiesing, coördinator van Openbaar Groen. Vooral in de zijwegen wordt grofvuil gedumpt. Burgers laten diverse goederen, zoals ijskasten en wasmachines. overal achter.

‘En wij weten allemaal dat dit gevaarlijk is voor de gezondheid van de mens. We hebben pas schoonmaakacties gehouden vanwege de chikungunya-epidemie. Toen kwamen de trucks op vastgestelde dagen langs de huizen en namen alle vuil mee. En nu dumpen de mensen nog steeds alles langs de straat.’

Rabiesing zegt, dat OW extra trucks heeft ingezet in Commewijne om het vuil op te halen. De bewoners moeten ook hun verantwoordelijkheid tonen en in afstemming met Openbaar Groen het vuil laten ophalen. ‘De mensen beseffen niet eens dat zeker Srd 800.000 van het districtsfonds wordt uitgetrokken om Commewijne schoon te houden en toch gedragen de mensen zich zo onverantwoordelijk. Het is onze buurt, ons ressort en ons district. Waarom kunnen we het niet allemaal samen schoonhouden?’ 

Rabiesing roept burgers op om verantwoordelijkheid aan de dag te leggen. Burgers die zich schuldig maken aan vervuiling zullen eerst een waarschuwing krijgen middels een brief. Indien toch niet wordt geluisterd, zullen samen met de milieu-inspectie boetes worden uitgedeeld. ‘Het kan toch niet zo doorgaan? Heel Commewijne is verantwoordelijk voor een schoon district.’

Twee dagen in de week wordt het huisvuil opgehaald op vastgestelde tijdstippen. Daarnaast zijn ook trucks ingezet om grof vuil en zwerfvuil op te halen. Rabiesing zegt, dat het niet veel tijd vergt om het Openbaar Groen op te bellen indien iemand met grofvuil zit.

ATM viert 45-jarig bestaan met boek 'Minimumloon in Suriname, een traject van 45 jaar'

Minister Miskin: 'Werkgelegenheid speelt belangrijke rol in verdere ontwikkeling Suriname'
 

'Minimumloon in Suriname, een traject van 45 jaar' is de titel van het boek dat zal worden uitgegeven in verband met het 45-jarig bestaan van het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM). Het departement bestaat sinds 27 januari 1970. ATM-minister Michael Miskin heeft het manuscript gisteren tijdens de viering van het 45-jarig bestaan van het boek ontvangen.

'Het ministerie is al 45 jaar belast met het toezicht houden op de arbeidsverhoudingen, controle op de naleving van arbeidswetten en het bemiddelen van arbeidsdisputen en arbeidsplaatsen,” sprak Miskin tijdens de herdenking van de 9de lustrum-viering. ATM houdt zich ook bezig met het stimuleren van werkgelegenheid.

'Voor de afgelopen regeringsperiode hebben wij diverse markante ontwikkelingen kunnen bewerkstelligen met de aanname van de drie sociale wetten, de Wet Minimumuurloon, de wet Nationale Basiszorgverzekering en de Wet Algemeen Pensioen 2014, na zoveel jaren van discussies.'
Discussies die volgens de minister net zo oud zijn als het ministerie zelf. Hij hoopt dat dit stelsel in de toekomst verder wordt uitgebouwd en dat Suriname een goed functionerend sociaalzekerheidsstelsel mag hebben.

Het creëren van werkgelegenheid beschouwt Miskin als één van de zaken die een belangrijke rol zal spelen in het verder ontwikkelen van Suriname. 'Economische sectoren draaien namelijk niet op eigen kracht, maar met inspanningen van de werkende mens.' Er zal dus veel meer aandacht besteed moeten worden aan arbeid, waarbij rekening wordt gehouden met de internationale trends, stelt de bewindsman.

Hij vindt dat het beleid op verschillende gebieden aangescherpt moet worden, onder andere de arbeidsomstandigheden en scholing van lokale krachten afgestemd op het aanbod. Ook voor het stimuleren van ondernemerschap voor de creatie van werkgelegenheid is Miskin enthousiast. 'Zoals u ziet is er nog genoeg werk weggelegd voor het ministerie van Arbeid, in een land dat in ontwikkeling is, te midden van een globaliserende wereld.'

In arm geschoten man (29) in Willemstad, Curaçao, dient geen klacht in tegen schutter

Agenten treffen gewonde man aan in Winston Churchillweg

Beschoten man weinig mededeelzaam


Een patrouille van de politie in Willemstad, Curaçao, heeft gisterochtend een gewonde man aangetroffen op de Winston Churchillweg. De 29-jarige man bleek een schotwond aan een arm te hebben, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 28 januari 2015.

Hij verklaarde korte tijd eerder bij een discotheek in Suffisant ruzie te hebben gehad met een man, die hem op het hoofd sloeg met een pistool. Het slachtoffer was vervolgens weggereden op een scooter om erger te voorkomen.

Maar, op de Winston Churchillweg kwam hij de verdachte weer tegen, die hem achtervolgde in een auto en schoten op hem loste. Een kogel trof hem in de rechterarm. Een ambulance heeft het slachtoffer voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Hij wilde geen klacht indienen en gaf ook weinig informatie.

Justitie Curaçao gaat ook tijdens carnaval door met 'Ta basta awor'

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Zonder verdenking mag politie fouilleren tijdens carnavalsoptochten

OM biedt mogelijkheid om meteen boete te voldoen om rechtszaak te voorkomen


Ook tijdens het carnaval gaat Justitie op Curaçao door met 'Ta basta awor'. Gedurende deze periode zullen overtreders van de wet meteen de gevolgen moeten ondervinden. Vandaar het nieuwe motto: B’a aktua robes, sin- tie un bes! (Wanneer u de wet overtreedt, dan voelt u het meteen) 

Net als in voorgaande jaren zal het Openbaar Ministerie tijdens carnavalsoptochten bevelen voor preventief fouilleren uitgeven. Dat wil zeggen, dat er door de politie gefouilleerd kan worden op vuurwapens zonder dat er een voorafgaande verdenking is. In de folder ‘Dikon net ami’ die bij de acties door de politie wordt uitgereikt, staat beschreven op grond waarvan deze bevoegdheid wordt uitgeoefend. Deze acties blijven ook verder doorgaan in het kader van het actieprogramma 'Ta basta awor'.

Tijdens een persconferentie gisteren in het politiebureau te Rio Canario heeft de politie, samen met het Openbaar Ministerie, meer informatie gegeven over de gevolgen van het overtreden van de wet bij carnavalsoptoch-ten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 28 januari 2015.

'Bij bepaalde delicten, zoals vechtpartijen, wederspannigheid of bezit van kleine hoeveelheden verdovende middelen voor eigen gebruik, biedt het Openbaar Ministerie de mogelijkheid om meteen de boete te betalen', aldus Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong gisteren. 'Dat wil zeggen dat het Openbaar Ministerie het delict niet zal vervolgen wanneer een bedrag wordt betaald. Hiervoor is ook een tarievenlijst opgesteld.' Dat bedrag dient meteen bij het politiebureau te worden voldaan. Hiervoor wordt ook de mogelijkheid tot elektronisch betalen aangeboden. Wanneer niet wordt ingegaan op het betalingsvoorstel wordt direct een dagvaarding voor de strafzitting in persoon uitgereikt of kan inverzekeringstelling volgen.

'Wanneer u de wet overtreedt, dan voelt u het dus meteen, in elk geval financieel. Vandaar ons motto: B’a aktua robes, sintie un bes!'

Medewerkers van het parket zullen in de carnavalsperiode op het politiebureau aanwezig zijn voor het innemen en administreren van de transacties, maar ook voor het opstellen en uitreiken van de dagvaardingen. 'Vanaf 4 maart is zittingsruimte ingepland voor degenen die het liever op een zitting laten aankomen, en die zo een gevangenisstraf, een hoge boete en een strafblad willen riskeren', aldus De Jong.

'Koester het Koninkrijk'

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Gerard van der Wulp neemt afscheid als vertegenwoordiger Nederland op eilanden

'Eilanden moeten Calimero-gevoel loslaten'


Gerard vander Wulp, oud-journalist en de scheidende vertegenwoordiger van Nederland op de eilanden, heeft in zijn afscheidsrede een oproep gedaan om het Koninkrijk te koesteren. Van der Wulp verklaarde dat heel graag aan de aanwezigen op zijn afscheidsreceptie mee te willen geven, aldus bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 28 januari 2015.

Hij wees op de kleinschaligheid van de eilanden als ze worden afgezet tegen de steeds verdergaande mondialisering. Dan valt het goed op hoe kleinschalig de eilanden zijn. Daarom moeten de partners van het Koninkrijk met elkaar samenwerken en steun bij elkaar zoeken. De eilanden zijn soms ten onrechte geneigd om elkaar als concurrenten te zien, zo betoogde hij.

'Zie elkaar als steun, gebruik de energie om te groeien. Tussen Nederland en de eilanden zijn veel familiebanden, historische banden, het zijn warme banden. Stoot dat niet af maar koester het.'

De eilanden en Nederland moeten over bepaalde zaken heen groeien, aldus de vertrekkende vertegenwoordiger. Voor de eilanden geldt dat ze het Calimero-gevoel moeten loslaten. Nederland moet op zijn beurt af van het gevoel het beter te weten.


De ex-vertegenwoordiger pleitte ook ervoor om de rechtshandhaving op de eilanden samen met Nederland te doen. De reden om dit te doen ligt in de kleinschaligheid van de eilanden. Van der Wulp noemde in dit verband de grote boze wereld die in de greep is van het grote geld. Die ontwikkeling is in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika te zien. 'Probeer samen met Nederland aan rechtshandhaving te doen. Heb geen gêne om hulp aan de grote broer te vragen.'

Hij verklaarde zich echt zorgen te maken over de rechtshandhaving. Van der Wulp maakt zich zorgen over hoe de rechtshandhaving er over vijf jaar uitziet. De prangende vraag daarbij is of de eilanden zich dan op een punt zullen bevinden ‘waar wij niet willen zijn’.

Het eerstkomende jaar gaat de ex-vertegenwoordiger van zijn pensioen genieten. De bedoeling is dat hij samen met zijn vrouw als toerist terugkomt naar het eiland. Het verschil met zijn periode als vertegenwoordiger is, dat hij dan in korte broek, zonder stropdas rond zal lopen. Om de nieuwe fase in zijn leven symbolisch te markeren, deed Van der Wulp na afloop van de toespraak zijn stropdas af.

(Foto: Herman George, Greetje - echtgenote van Van der Wulp -, Van der Wulp, gouverneur George Wout en Henk Brons, de opvolger van Van der Wulp)

Boze bewoner in Gompertstraat krijgt nauwelijks gehoor bij autoriteiten

Scheuren in muur duidelijk zichtbaar. (Bron foto: Dagblad Suriname)
Schade aan woning door bouwactiviteiten Chinees pal naast woning

Chinees bouwt 4 verdiepingen, terwijl er vergunning is voor 2 bouwlagen


De boze bewoner H. Phooljarie uit de Gompertstraat zegt vandaag, woensdag 28 januari 2015, in het Dagblad Suriname, dat al een hele tijd Chinezen met bouwwerkzaamheden naast zijn perceel bezig zijn. Er wordt op nog geen meter verwijderd van zijn schutting gebouwd. Dit heeft ervoor gezorgd dat overal in de woning van Phooljarie scheuringen zijn opgetreden. Zijn schutting staat nu ook helemaal schuin bij. 

De man zegt, dat ‘de Chinees’ een vergunning heeft om maximaal twee verdiepingen hoog te bouwen. Maar, die Chinees heeft echter besloten om vier verdiepingen hoog te bouwen. Phooljarie is naar het ministerie van Openbare Werken gegaan en het ministerie weet dat de vergunning bedoeld is voor twee verdiepingen.

De bouwpolitie en de buurtmanager werden erop afgestuurd om de 3e en 4e verdieping af te breken. ‘Toen we daar aankwamen, zei een medewerker van de bouwpolitie tegen de Chinees om vrijdag op kantoor langs te komen. Daarna is er niets meer gebeurd of gezegd’, aldus Phooljarie.

De bewoner deponeerde vervolgens zijn klacht bij het Openbaar Ministerie. ‘Als je het voor het gerecht brengt, duurt het zolang. Er gebeuren op de koop toe heel wat ongure zaken. Er is een massagesalon waar men ook aan acupunctuur doet. Er is ook een bordeel naast. Alles, van naalden tot sigarettenpeukjes, wordt op mijn dak gegooid.'

Phooljarie wil graag een oplossing zien. ‘Wat zij wel kunnen vergeten is dat ik dit alles verkoop, want dat ga ik niet doen’, aldus deze bewoner.

Oud-minister Marica: 'Suriname moet op zijn hoede zijn toetredingsplan Frans-Guyana tot CARICOM'

Marica: Suriname let op......
Secretaris-generaal CARICOM spreekt met delegatie Frans-Guyana


De Franse overzeese gebiedsdelen willen geassocieerd lid worden van de CARICOM. Secretaris-generaal Irwin LaRocque heeft afgelopen vrijdag gesproken met een delegatie uit Frans-Guyana. Eerder was er overleg met Martinique en Guadeloupe schuift volgende week aan, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 28 januari 2015.

Oud-minister van Handel en Industrie, Clifford Marica, waarschuwt dat Suriname zeer op zijn hoede moet zijn voor deze ontwikkelingen 'Suriname zou het voortouw moeten nemen bij het vaststellen van de condities waaronder deze gebiedsdelen geassocieerd lid worden.'

Volgens Marica zullen nu landen waarmee al economische overeenkomsten zijn gesloten via de ACP-EU (organisatie van parlementsleden uit Afrikaanse-, Caribische- en Pacifische landen en uit de Europese Unie) samenwerking, ook in CARICOM-verband afspraken gemaakt moeten worden.

Gezien het feit dat Suriname en Frans-Guyana slechts door een rivier gescheiden worden, zullen de gevolgen direct en het meest voelbaar zijn in Suriname. Daarom moet het land het voortouw nemen en alert zijn, meent Marica. Het bedrijfsleven zou betrokken moeten worden. 

Hij zegt verder, dat de CARICOM in ACP-verband afspraken heeft met Europa voor het heffingenvrij afzetten van goederen. Er zijn echter speciale restricties voor de overzeese gebiedsdelen. Nu zou het kunnen gebeuren, dat als zaken niet goed vastgelegd worden, Europese bedrijven via de CARICOM-regels de regio kunnen overnemen.

Overigens hebben ook Curaçao en Sint Maarten het geassocieerd lidmaatschap van de CARICOM aangevraagd. Die twee autonome landen binnen het Nederlandse koninkrijk, zouden op termijn volledig lid kunnen worden. De Franse overzeese gebiedsdelen kunnen niet verder komen dan geassocieerd lid. Marica hoopt dat de condities hiervoor goed vastgesteld worden.

Forse kritiek vakbondsman Hooghart op collega's

Onenigheid over kandidaat Telting voor Kiesbureau sluimert voort

'Diverse ministers afkomstig uit vakbond hebben weinig voor arbeiders gedaan'


De voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), Ronald Hooghart, windt zich, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 28 januari 2015, behoorlijk op over de houding van vakbondsleiders verenigd in de Raad voor Vakcentrales in Suriname (RaVakSur). Er is onenigheid over kandidaat Dorethy Telting die voor de tweede keer beëdigd is als lid van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). De Moederbond, C-47, FAL, PWO en OSAV hadden Imrick Edam voorgedragen.

Hooghart vindt dat de rest van de vakbonden niet correct zijn. Leden van andere vakcentrales hebben ook twee termijn gezeten in OKB. De vakbondsleider voert aan, dat hij met collega Robby Berenstein (voorzitter C-47) afgesproken had dat er een profielschets zou komen voor de kandidaat, maar dat is niet gebeurd. Hij heeft toen Telting weer voorgedragen en zij werd beëdigd door president Desi Bouterse.

De CLO-voorzitter heeft tijdens de viering van het 45-jarig bestaan van het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) gisteren, gezegd dat hij bereid is de strijd tot het bittere eind te vechten. Hij zei niet bang te zijn voor de gang van zijn collega's naar de rechter.

Hooghart stelt, dat onder andere Errol Snijders, voorzitter van de Moederbond, als minister van Arbeid, arbeiders heeft gekortwiekt en vakbondsleiders de deur heeft gewezen. Diverse ministers die uit de vakbond afkomstig waren, hebben volgens de CLO-voorman weinig gedaan om het lot van arbeiders te verbeteren.

De eenheid binnen de vakbeweging is behoorlijk zoek, schrijft Starnieuws. Hooghart neemt al enige tijd niet deel aan RaVakSur-vergaderingen. Hij kan niet door één deur met OSAV-secretaris Michael Sallons, die de CLO zou willen kapotmaken. Hooghart is ervan overtuigd dat Sallons een brief heeft geschreven aan toenmalig minister Ramon Abrahams hoe andere vakbonden te weren bij Openbare Werken. Deze brief is niet ondertekend. Sallons heeft ook eerder tegenover Starnieuws ontkend de schrijver van de brief te zijn.

Voorzitter DNL Dharm Mungra: 'Gesprekken over derde politiek blok nog gaande'

Plan Middenblok naast V7 en Mega Combinatie nog niet uit de lucht


De gesprekken om te komen tot een derde politieke combinatie naar de verkiezingen toe zijn nog gaande. Veel hangt af van het verloop van de gesprekken binnen het blok van de oppositie, V7, en de Mega Combinatie (MC), welke geleid wordt door de Nationale Democratische Partij (NDP). Dat zegt Dharm Mungra, voorzitter van de politieke organisatie, De Nieuwe Leeuw (DNL), vandaag, woensdag 28 januari 2015, in de Ware Tijd.

'Wij volgen de ontwikkelingen binnen V7 en MC waar enkele ontevreden spelers zijn. Mochten zij uit de samenwerkingsverbanden stappen, dan hopen wij ze op te kunnen vangen voor een Middenblok. Het doel is om een zo sterk mogelijke derde alternatief aan het volk te presenteren, naast de grote blokken van de coalitie en de oppositie. Er zijn heel wat teleurgestelde kiezers die het niet meer zien zitten na vijftien jaren Nieuw Front en het bewind van de NDP en partners. Wij willen het alternatief zijn voor de teleurgestelde zwevende kiezers', aldus Mungra.

Volgens hem zijn de onderhandelingen om te komen tot een zogeheten Middenblok al geruime tijd gaande. 'Er zijn gesprekken geweest met tien verschillende partijen die niet behoren tot V7 of MC.' 

De partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) behoorde niet tot de gesprekspartners. Mungra: 'Iedereen wil eerst de ontwikkelingen binnen V7 en MC afwachten alvorens een besluit te nemen.'

SRS verliest Kort Geding tegen SASur

Auteursrechtenorganisatie mag bezittingen SRS verkopen

SRS inmiddels in gesprek met SASur


De Stichting Auteursrechten Suriname (SASur) mag bezittingen van de staatszender Stichting Radio Omroep Suriname (SRS) verkopen. De SRS had een Kort Geding aanhangig gemaakt tegen SASur om het beslag op te heffen. De rechter blijkt al op 19 januari het radiostation in het ongelijk te hebben gesteld. De SRS stelde dat de beschikking van SASur is ingetrokken om als bemiddelingsbureau voor muziekrechten op te treden, waardoor de organisatie niet bevoegd zou zijn om op te treden voor rechthebbenden. De rechter bleek een andere mening toegedaan, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 28 januari 2015.

Guno Ravenberg van het management team van de SRS zegt, dat beroep tegen het vonnis zal worden aangetekend.

Inmiddels is er wel contact met SASur om deze kwestie te bespreken. Ravenberg zegt, dat tot 14 februari ruimte is om in stilte een oplossing te vinden, waardoor het terrein van de SRS niet in het openbaar hoeft te worden verkocht. Prim Ramlal, voorzitter van SASur, bevestigt dat er contact is met Ravenberg.

SASur heeft aangevoerd, dat ondanks de intrekking van de beschikking door minister Edward Belfort van Justitie en Politie, ze nog steeds het auteursrecht van de muziekmakers beheert.

De SRS heeft muziekwerk openbaar gemaakt, zonder dat daarvoor toestemming was. De intrekking van de beschikking heeft te maken met de rol van bemiddelaar en niet met het handhaven van auteursrechten. De rechter heeft geoordeeld dat het intrekken van de beschikking geen invloed heeft op de bevoegdheden van SASur over het handhaven van de auteursrechten, vallende onder haar repertoire, op grond van artikel 1 van de Wet Auteursrecht 1913.

Het vonnis van 19 januari 2015:


'Paal en perk stellen aan schending journalistieke ethiek'

SVJ-voorzitter plaatst ingezonden stuk op persoonlijke titel....


Onderstaand kritisch ingezonden stuk is vandaag, woensdag 28 januari 2015, geplaatst op de nieuwswebsite van Starnieuws. Auteur van het artikel is de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), Wilfred Leeuwin, en webredacteur bij Starnieuws, die zijn stuk kennelijk op persoonlijke titel heeft geschreven. Leeuwin uit zich kritisch over zijn achterban, de journalisten. Lezing van het ingezonden stuk en kijkend naar de ondertekening ervan, zou de vraag gerechtvaardigd kunnen zijn of de voorzitter van de SVJ zijn kritieken ook rechtstreeks aan de orde stelt onder zijn eigen leden of aleen op persoonlijke titel via dit ingezonden stuk:

Het uittreden van Wayne Telgt uit de journalistiek om openlijk te kiezen voor een politieke carrière moet naderhand bekeken, gezien worden als een, wel wat late, maar eerlijke en gedurfde stap van de gewezen journalist. Over het algemeen maar zeker nu daar de verkiezingen van 2015 voor de deur staan. De stembusgang belooft niet alleen spannend, maar vooral zwaar beladen te worden. Te midden daarvan is het gebeurde rond Telgt een welkome aangelegenheid om de betrokkenheid van journalisten in de partijpolitiek nog eens onder het vergrootglas te plaatsen.

Journalisten in Suriname behoren volgens mij tot de categorie burgers die een bijzondere maar ondankbare en zeer ondergewaardeerde job verrichten. Anderzijds gaat het om een vrij beroep waar geen wettelijke voorschriften tegenover staan en dat rechtstreeks valt onder de constitutionele bescherming en restricties van de grondwet. Het uitoefenen van het journalistieke beroep is vrijwel alleen mogelijk op basis van het recht op vrije meningsuiting zoals dat is verankerd in artikel 19 van de grondwet, artikel 19 van de Universele verklaring voor de rechten van de mens en artikel 19 van het Verdrag voor burgerlijke en politieke rechten (Bupo).


Het is juist het vrije en bijzondere karakter van het beroep dat maakt dat de journalistiek wordt gezien (en dat is het ook) als een machtig instrument en steunpilaar van de democratie in een land. Laten we echter niet de fout maken, zoals ooit eens door een politicus is gesteld dat de journalistiek of de media behoren tot één constitutionele macht naast de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Het recht op vrije meningsuiting is een burgerlijk grondrecht en geeft burgers het recht vrij te spreken, vrij hun mening te uiten zonder enige inmenging of belemmering, met inachtneming van de in de grondwet opgetekende restricties. De journalistiek heeft van dit recht een vrij beroep gemaakt.

Elk beroep kent (spel)regels en in het geval van de journalistiek gaat het niet slechts om die (spel)regels maar om waarden en normen. Het gaat om ethische principes en codes die het beroep heilig zijn. We plegen in de journalistiek te zeggen dat vanwege artikel 19, elke burger zich journalist zou kunnen noemen. 

In beginsel is dat ook zo. Echter is er een wezenlijk verschil tussen een burger die gebruik maakt van het recht op vrije meningsuiting en een burger die dit recht tot zijn beroep heeft gemaakt. De burger die gebruik maakt van dit recht kan voor zichzelf bepalen wat de grens is van het toelaatbare met slechts de grondwet en/of de twee andere internationale verdragen tegenover zich. Maar meer nog kijkt de burger die dit recht tot zijn beroep maakt aan tegen de ethische principes en codes die internationaal zijn vastgelegd.

Ethische principes en codes hebben geen enkele rechtskracht , maar zijn een zelfregulering van het journalistieke beroep. Dit is een juist uitgangspunt dat volledig recht doet aan het vrije karakter van het recht van het beroep. Ethische principes en codes zijn een regulering voor het journalistieke beroep, het is een gedragscode voor journalisten, waarvan het publiek ook gebruik mag maken. Er is in de wereld geen enkele academie of journalistieke hoge school waar ethische codes en principes niet worden gedoceerd. Het is integendeel een hoofdvak en de basis van de journalistiek.


In 1954 heeft de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) in de Franse stad Bordeaux gedragscodes opgesteld die internationaal door individuele journalisten en journalistenverenigingen zijn geaccepteerd. Elk land heeft zonder inbreuk te doen aan de grondbeginselen van de 'code van Bordeaux' in eigen land aangepaste ethische principes en gedragscodes vastgesteld. Zo ook de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), die overigens in haar huishoudelijk reglement heeft opgenomen te zullen waken over het recht van vrije meningsuiting. In alle codes die overigens op het internet te lezen zijn, wordt elke vorm van inmenging en collaboratie, vooral van overheidswege en de politiek gezien als een ernstige inbreuk op het recht van vrije meningsuiting en de uitoefening van het journalistieke beroep. Ik hoef niet meer uit te wijden over de Surinaamse situatie waar journalisten partijpolitiek vermengen met hun beroep.


Daarvoor wil ik verwijzen naar de column van Nita Ramcharan (Partijpolitiek en Journalistiek gaan niet samen) van dinsdag 27 januari, waar ik mij volledig in kan terugvinden en het lezen ervan sterk aanbeveel. Ik wil slechts benadrukken dat paal en perk moet worden gesteld tegen dit soort gedragingen van journalisten en mediawerkers en het zelf typeren als een misdaad en schending van het recht op vrije ongekleurde, on- beïnvloede, informatie naar het publiek en het recht op vrije meningsuiting.


Tijdens een jaarlijkse congres van het International Press Institute (IPI) waar de SVJ lid van is, in Trinidad & Tobago in 2012, is in een speciale sessie ruime aandacht besteed aan wat genoemd wordt: ‘From the newsroom to the stateoffice”. De conclusie was dat journalisten, net als elke andere burger het recht hebben een politieke partij aan te hangen. Echter gaan actieve partijpolitiek én het uitoefenen van het journalistieke beroep niet samen. De journalist die kiest voor openlijke partijpolitiek zal - en het liefst publiekelijk - afstand moeten doen van de journalistiek om de betrouwbaarheid daarvan niet te schaden.


Wilfred Leeuwin