donderdag 29 januari 2015

Minister Belfort zet winnaars Police Award Night extra in zonnetje

'Ik weet wat het is om dagelijks je leven op spel te zetten'


Minister van Justitie & Politie heeft de winnaars van de Police Award Night extra gehuldigd voor hun uitzonderlijk politiewerk. Zij hebben vandaag, donderdag 29 januari 2015,van Belfort nog eens geld en prijzen ontvangen, zo bericht Starnieuws onder andere.

Het geld komt uit de zak van de minister. De bewindsman is tot deze geste bewogen door het feit dat hij zelf aan de dood is ontsnapt tijdens een vuurgevecht in 1996. 'Ik weet wat het is om elke dag je leven op het spel te zetten bij het dienen van de samenleving. Deze prestaties horen extra gewaardeerd te worden.'

 

Met het instellen van de Police Award Night is Belfort de belofte nagekomen om politiemensen jaarlijks publiekelijk te huldigen voor topprestaties. 'Het is mij altijd bijgebleven wat we hebben meegemaakt. Niemand keek naar ons om. Daarom heb ik sinds mijn aantreden dit aangepakt. Het is een succes geworden.'

Elvis 'Monster' Kuwas bekende 21 keer moord op politicus Helmin Wiels op Curaçao

Opnieuw levenslang geëist tegen Kuwas


In een tijdsbestek van elf dagen werd Elvis 'Monster' Kuwas in maart vorig jaar 21 keer verhoord.  'In die 21 verhoren heeft u 21 keer bevestigd dat u de moord op Helmin Wiels te Willlemstad op Curaçao heeft gepleegd.' Dit bericht de nieuwswebsite NTR/Caribisch Netwerk.

Rechters Ter Berg, Lewin en Verheijen hoopten vandaag, donderdag 29 januari 2015, op een toelichting van de man die in augustus vorig jaar tot levenslang werd veroordeeld, maar Kuwas blijft volhouden onschuldig te zijn. 'Ik was zwak toen ik bekende, want kon mijn vrouw en kinderen niet zien in die periode.' Rechter Ter Berg: 'Hoe kun je een moord bekennen die je niet hebt gepleegd? Dit is geen kinderachtige kwestie.'

Door te bekennen kon Kuwas worden overgebracht naar Nederland, net als zijn vrouw en kinderen. Advocaat-generaal Ton van der Schans wilde weten waarom hij zich zo onveilig voelt op Curaçao, als hij geen moord gepleegd heeft. 'Ik heb u al gezegd dat ik in de drugswereld zit. Al van jongs af aan.' Dat verklaart volgens Kuwas ook waarom hij een wapen droeg, vanwege ripdeals in Nederland en Colombia.
De 35.000 gulden die hij de dag na de moord in zijn broekzak had waren afkomstig van een ripdeal en niet van de moord, stelt Kuwas. 'Dat is gewoon afkomstig van drugs.'

Advocaat Olga Kostrzewski vroeg een schorsing aan, waarna Kuwas bij terugkomst niet verder wilde toelichten op de ripdeal. Rechter Ter Berg bleef zich verbazen over het feit dat Kuwas dan toch de moord heeft bekend, 21 keer. 'Het lijkt er op dat u uit bent op uw eigen vernietiging.'

'Monster' erkende, dat hij het zichzelf 'niet makkelijk' heeft gemaakt met al zijn valse verklaringen. Advocaat-generaal Van der Schans voerde tijdens zijn requisitoir aan dat de bekennende verklaringen niet op zich staan, maar worden ondersteund door verklaringen van Monica Bergonje en ex-partner Suzy Rombley, aan wie Kuwas de moord zou hebben opgebiecht.

Ook zijn vrouw Monalisa gaf belastende verklaringen af, die onder meer leidden naar het moordwapen dat in het Waaigat werd teruggevonden. 'Een onware verklaring die controleerbaar klopt? Uit telecomgegevens blijkt dat de telefoon van Kuwas zich die dag verplaatste van de wijk Koraal Specht naar Marie Pampoen en daarna naar Montaña, waar men na het delict weer bij elkaar komt', aldus Van der Schans. Kuwas gaf toe even langs de plek van de moord te zijn gereden. 'Ik zag nog dat Wiels werd gereanimeerd, maar ik heb hem niet vermoord.'

De advocaat-generaal eiste opnieuw levenslang tegen Kuwas. Dangelo Damascus hoorde twintig jaar tegen zich eisen en Carlos Pieter vijf jaar, overeenkomstig de eerdere eis van het Openbaar Ministerie tijdens de behandeling van de zaak Magnus in augustus vorig jaar.

De advocaten van de drie verdachten krijgen morgen de gelegenheid voor hun pleidooi, 20 februari zullen de rechters uitspraak doen.

Srd 61 miljoen vrijgemaakt op staatsbegroting voor uitbreiding studiefinanciering

(Bron foto: De West)
MinOV: 'Voor in Nederland studerende studenten staat overheid garant'


Op de staatsbegroting is Srd 61 miljoen vrijgemaakt voor het uitbreiden van de studiefinanciering. Vanaf komend collegejaar is het mogelijk om alle studenten van HBO en verschillende MBO- instellingen, te financieren tijdens hun studie. Dit kwam gistermorgen naar voren tijdens een persconferentie op het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV), aldus De West gisteravond, 28 januari 2015.

'Ook voor studeren in het buitenland is de faciliteit gecreëerd om deze studies te financieren. Voor studenten die in Nederland willen gaan studeren, zal de overheid garant staan en de borgsom van 10.000 euro betalen', zei minister Ashwin Adhin.

Ook kunnen studenten tot maximaal Srd 875 lenen bij de overheid. Naast de doelgroepverruiming is er nu ook de mogelijkheid om collegegeld gefinancierd te krijgen. 'We zijn intussen ook gestart met het faciliteren van onze studenten om ook studiemateriaal te bekostigen', liet Wonnie Boedhoe, directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank, weten.

Bij het aanvragen van de lening moet de student echter wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de student, bij studie in het buitenland, na afronding terug naar Suriname komen. De student heeft na het afronden van de studie een bepaalde tijd om de lening af te betalen.  

'We hanteren een factor van 2,5 keer de normale studieperiode, plus nog een jaar extra. Direct na de studie geven we de student een jaar de ruimte om aan een baan te komen. De student betaalt 4% rente op jaarbasis. In principe betaalt de student 100% terug, tenzij ze presteren. Als de student gemiddeld met een 7,5 afstudeert, hebben ze in ieder geval de rente kwijtschelding plus nog een kwijtschelding van een gedeelte van de lening', aldus Boedhoe.

Medewerkers Berg en Dal Eco Ressort bedreigd met ontslag

Ressortmanager zou racistische uitspraken tegenover medewerkers doen


Het Berg en Dal Eco Ressort heeft vorig jaar nog zijn tarieven aangepast, zodat het betaalbaar kan zijn voor een ieder, maar of het eigen personeel wel tevreden is en goed behandeld wordt, is nog maar de vraag, aldus De West in haar editie van gisteravond, woensdag 28 januari 2015.

De medewerkers van Berg en Dal worden al geruime tijd bedreigd met ontslag als zij niet willen meewerken aan de nieuwe regels van het ressort. Dit heeft De West vernomen van één van de medewerkers, die anoniem wenst te blijven.

Pronk zou personeel onheus bejegenen. (Bron foto: Pronk/Facebook)
Werknemers zijn niet blij met de manier waarop zij behandeld worden en met de beslissingen die in het ressort worden genomen. Parttimers worden niet meer ingeroosterd, waardoor het werk voor de vaste medewerkers steeds zwaarder wordt. Ze moeten harder werken dan zij normaal gewend zijn. En wie niet in staat is om harder te werken, moet volgens Albert Pronk, de ressortmanager, plaats maken voor anderen die wel willen werken. En zo worden de medewerkers onder druk gezet om te werken, aldus de krant. Deze kwestie zou al ruim zes weken spelen.

Pronk, die deel uitmaakt van de leiding van Berg en Dal, zou ook ongepaste woorden gebruiken. Zo zou hij werknemers ‘yu poep’ en ‘dyuka’ noemen, volgens De West racistische uitspraken.

Pronk heeft inmiddels mensen uit omliggende dorpen gevraagd om te solliciteren.

Tot nu toe hebben de medewerkers niets gedaan tegen de leiding van Berg en Dal, maar ze hebben wel hun problemen voorgelegd aan een bron in het district Brokopondo, die ook niet bij naam genoemd wil worden.

De West heeft geprobeerd om in contact te komen met Pronk om zijn verhaal aan te horen en te achterhalen wat de reden zou zijn, dat de leiding zo omgaat met het personeel, maar het afspraakuurtje werd steeds verschoven, aldus de krant.

Reggy Nelson nieuwe ambassadeur Suriname in Parijs, Frankrijk

(Bron foto: Reggy Nelson/Facebook)
Nelson, ambassaderaad ambassade in Brussel, volgt Harvey Naarendorp op


Reggy Nelson wordt Surinames nieuwe ambassadeur in Frankrijk. Hij wordt morgen beëdigd als gevolmachtigd ambassadeur door president Desi Bouterse, aldus bericht de Ware Tijd Online vanavond, donderdag 29 januari 2015. 

Hij volgt Harvey Naarendorp op die naar Paramaribo is teruggeroepen. Naarendorp werd na het aantreden van de regering-Bouterse naar Parijs gestuurd om daar een diplomatieke post op te zetten.
In het nieuwe regeerbeleid werd Parijs getypeerd als Surinames poort naar Europa.

Nelson, jurist van beroep, is momenteel ambassaderaad bij de Surinaamse ambassade in Brussel, België. Voor zijn stationering in Brussel werkte hij jarenlang bij Conservation International Suriname.

De officiële instelling van de ambassade ging gepaard met veel perikelen, variërend van aantijgingen over onbehoorlijk bestuur door de oppositie en mismanagement van staatsgelden, omdat het ambassadegebouw in Parijs voor een te hoog bedrag was aangeschaft.

De ambassade heeft na de opening geruime tijd niet gefunctioneerd, omdat het pand, volgens verklaringen van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, niet voldeed aan de eisen die door de Franse autoriteiten worden gesteld voor een ambassadepost. Lackin werd in De Nationale Assemblee met regelmaat onder vuur genomen over de ambassade in Parijs.

Politie Klaaskreek vindt 43 kilo marihuana in personenbus

Man in bus neemt bij controlepost Klaaskreek de benen en verdwijnt in bos


De politie van de controlepost Klaaskreek, Brokopondo, heeft gistermiddag 43 kilo marihuana ontdekt in een autobus. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 29 januari 2015, in een persbericht. 

De bus reed in de richting Paramaribo. Nadat de bus bij de controlepost stopte, rende een man het bos in. De politie gaat ervan uit, dat de drugs van hem was.

De drugs werd in beslag genomen. Voor zover bekend is in deze zaak nog geen arrestatie verricht.

InselAir-vlucht Curaçao naar Suriname wijkt uit naar Georgetown, Guyana, vanwege mist en slecht weer

InselAir: 'Suriname weigert instrument landing system aan te schaffen'

Landen in slecht weer of mis is wel mogelijk met dit systeem...


Passagiers van de InselAir-vlucht vanuit Curaçao naar Suriname hebben afgelopen nacht door moeten brengen op de internationale luchthaven van Georgetown, Guyana. De piloten waren genoodzaakt uit te wijken naar het buurland van Suriname vanwege slecht weer en mist, aldus Amigoe vandaag, donderdag 29 januari 2015. Volgens het nieuwe vliegschema zouden de passagiers rond één uur vanmiddag alsnog in Suriname landen.
 
'Omdat Suriname weigert om een instrument landing system aan te schaffen, is het onmogelijk om bij mist of slecht weer te landen op de Johan Adolf Pengel International Airport', zegt Edward Heerenveen, hoofd Algemene en Internationale Zaken van InselAir.

Het toestel van InselAir vertrok gisteravond rond tien uur uit Curaçao en zou rond twaalf uur in Suriname aan moeten komen. Door zware onweersbuien waren de piloten echter gedwongen om uit te wijken naar Georgetown.

Passagiers uitten op Facebook hun verontwaardiging dat er niet genoeg eten beschikbaar was voor meereizende baby’s en dat de bemanning zonder hen te informeren naar het hotel vertrok. 'Omdat de piloten onder zware omstandigheden door onweersbuien moesten vliegen, zijn ze verplicht om een bepaald aantal uren te rusten. Pas daarna kan er verder worden gevlogen', stelt Heerenveen.

Passagiers kunnen in dit soort situaties niet van het vliegveld af en zijn dus gedwongen om daar te overnachten. 'Wanneer wijzelf in gebreke blijven, door technische defecten bijvoorbeeld, zorgen we altijd voor een hotel. Maar in het geval van weersomstandigheden doen we dit niet, omdat er dan sprake is van overmacht. Bovendien zorgt dit al voor veel onkosten.'

Heerenveen benadrukt dat vluchten naar Suriname, ook van andere maatschappijen, regelmatig moeten uitwijken vanwege het ontbreken van het instrument landing system. Op het moment van het te perse gaan van deze krant wist hij nog niet precies of de vlucht inmiddels was voortgezet. Volgens het tijdschema zou de vlucht om één uur moeten landen en vertrekt een uur later, met ongeveer zeven uur vertraging, weer naar Curaçao.

Komend schooljaar moet Open Universiteit feit zijn

Minister Adhin: 'Hoger onderwijs open gooien voor iedereen die 'degree' ambieert'


We willen het hoger onderwijs opengooien voor iedereen die nog een ‘degree’ ambieert’, zei minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling gisteren tijdens een persbriefing. Suriname moet nu volgens hem een rechtspersoon creëren om de samenwerking met de Indiase ‘Indira Gandhi National Open University’ aan te gaan. 

‘Het is de bedoeling dat de Open Universiteit het komende schooljaar een feit is’, zei de minister. De universiteit heeft al alle concepten, statuten en procedures meegegeven. ‘Zij wachten nu op Suriname om aan te geven wanneer we van start kunnen gaan.’ 

In het verlengde van de samenwerking met de Indiase universiteit kan samenwerking worden aangegaan met de open universiteiten van Engeland en de VS. Alle aangeboden opleidingen zijn geaccrediteerd.

Adhin ziet in de Open Universiteit een aanvulling op de studiemogelijkheden die Surinamers zullen hebben. Voor de eerste instap is er geen vereiste vooropleiding nodig. Voor een mastersopleiding moet men wel eerst bachelor hebben afgerond. Voorts is er geen leeftijdsbeperking. Ouderen die verder willen studeren, kunnen hier goed gebruik van maken.

De studiekosten voor Surinaamse studenten moeten nog berekend worden. De kosten zullen vrij laag zijn. In India betaalt men aan soortgelijke on line universiteiten slechts 150 Amerikaanse dollar per jaar voor een mastersopleiding. Er bestaat ook nog de mogelijkheid tot studiefinanciering door de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 29 januari 2015.

Guyanese rbeider tijdens werkzaamheden dodelijk verongelukt

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Man valt van steiger op terrein bedrijf Cocobiacoweg

Arbeider droeg geen veiligheidsgordel


Een arbeider van een import- en exportbedrijf aan de Cocobiacoweg in Paramaribo is vanmorgen, donderdag 29 januari 2015, na een bedrijfsongeval ter plekke overleden. De man viel tijdens werkzaamheden van een steiger met een hoogte van tenminste tien meter en liep verwondingen op waaraan hij ter plaatse overleed, aldus de Ware Tijd Online.

De arbeider moet vermoedelijk zijn evenwicht hebben verloren op een twee bij drie meter grote plank waarop hij stond te werken.

Toen een ambulance aankwam, bleek de man al te zijn overleden. Een arts stelde de dood vast.

De krant bericht te hebben vernomen, dat er wel een veiligheidsgordel aanwezig was, maar dat de man die op dat moment niet gebruikte. Het lichaam is in beslag genomen. De politie van Uitvlugt onderzoekt het bedrijfsongeluk.  

Volgens de webeditie van het Dagblad Suriname, 's avonds, kwam de 35-jarige Guyanees Kameraj Mahase met zijn hoofd op een betonnen vloer terecht.

Somohardjo in hoger beroep tegen vonnis in zaak NV Havenbeheer

'Het terrein is ons toegewezen door de Staat'

'Rechter is op stoel uitvoerende macht gaan zitten'


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), zegt vanmiddag, donderdag 29 januari 2015, op Starnieuws, na afstemming met zijn advocaat, dat hij beroep zal aantekenen tegen het vonnis van de rechter in een door NV Havenbeheer aangespannen rechtszaak. NV Havenbeheer heeft de zaak gewonnen, waarin het terrein waarop het partijcentrum van de PL staat, teruggegeven moet worden. 'Maar, dit zal echt niet zo gemakkelijk gaan', zegt Somohardjo.

De politicus vindt, dat de rechter op de stoel van de uitvoerende macht is gaan zitten. 'Het terrein is ons toegewezen door de Staat. Wij hebben heel wat investeringen gepleegd. De activiteiten van de partij aan de Mangrovelaan komen niet in het geding. Er is tien maanden de tijd om te ontruimen. Het vonnis is niet bij voorraad uitvoerbaar. NV Havenbeheer kan niet overgaan tot actie', aldus Somohardjo.

Partijleden hoeven zich volgens de partijvoorzitter geen zorgen te maken. 'Wij gaan deze zaak aanvechten. Morgen wordt er al appel aangetekend tegen het vonnis.'

Het terrein was aangevraagd door Trailblazers NV, een grondverzetbedrijf voor het opzetten van een werkplaats. Dit bedrijf hoort bij de PL, schrijft Starnieuws.

Bij Aruba neergestort vliegtuig door Venezolaanse militairen uit lucht geschoten

Wrak, lichamen en balen drugs gevondenHet privévliegtuigje dat vanochtend is neergestort te Boca Druif op Aruba, blijkt te zijn neergehaald door Venezolaanse militairen. Het verdachte vliegtuig werd door de Venezolaanse autoriteiten gesignaleerd op de radar. 

De piloot reageerde echter niet op de vraag wat zijn bestemming was. Het vliegtuigje werd achtervolgd door twee militaire vliegtuigen uit Venezuela. De militaire vliegtuigen hebben het privévliegtuigje waarschijnlijk uit de lucht geschoten boven internationale wateren, maar het vliegtuig is in Arubaans water in zee gestort.

Nabij het wrakstuk zijn lichamen van slachtoffers en meerdere balen drugs gevonden, zo meldt, aldus de Curaçaose nieuwswebsite Versgeperst.com, de Arubaanse minister van Justitie Arthur Dowers.

De krant Amigoe bericht later op de dag, dat Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten van het incident op de hoogte zijn gebracht. 'Het vliegtuig stond mogelijk geregistreerd in de Verenigde Staten', zegt de Arubaanse parlementariër Chris Dammers, voorzitter van de vaste Statencommissie Transport.

Vanmorgen rond half zeven vlogen twee gevechtsvliegtuigen van de Venezolaanse luchtmacht achter een privévliegtuig aan, dat illegaal gebruikmaakte van het luchtruim, aldus Dammers. Diverse pogingen tot communicatie, signalen en waarschuwingen van de Luchtmacht om het vliegtuig te laten landen, werden genegeerd. Vervolgens is het toestel dus uit de lucht geschoten. 'Uit alle feiten kunnen we concluderen dat het vliegtuigje door de F16’s is neergehaald, maar we wachten nog op bevestiging van Venezuela', aldus Dammers.

Nadat door ooggetuigen alarm werd geslagen bij de autoriteiten rukte de Kustwacht uit met de kustwachtcutter Panter, een helikopter, een vliegtuig en diverse Super-RHIB’s. Ook de bootgroep van het Korps Mariniers was snel ter plaatse met de drie Frisc-vaartuigen. In het water werd minimaal één lichaam aangetroffen volgens de parlementariër. Maar er wordt onderzocht of er meer bemanning aan boord van het privévliegtuig was. 'Ook zijn er meerdere pakketten aangetroffen in zee, dat zijn vermoedelijk drugsbalen.'

Julien de Bats van het bedrijf Happy Photographer was vanmorgen vroeg aan de kust in Barcadera aan het filmen voor een commercial. Hij was getuige van het neerstorten van het vliegtuig. 'Plotseling zagen we een brandend ding door de lucht schieten. Uiteindelijk zagen we het nog in de verte, zo’n tien meter boven de grond, met wat rook en toen was het weg', vertelt De Bats over zijn ervaring.

De geschrokken fotograaf en zijn collega’s dachten eerst dat het misschien ging om een noodsignaal van een boot. Ze bedachten zich dat een vuurpijl niet zo hoog zou kunnen komen. 'Toen het object verder daalde dachten we dat het een vliegtuig moest zijn en namen we direct contact op met de politie.' Het filmpje dat hij maakte van het neerstortende vliegtuig plaatste hij op Facebook.
Kustwacht-woordvoerder Roderick Gouverneur bevestigde, dat het gaat om een vliegtuig. Momenteel wordt door het Openbaar Ministerie verder onderzoek verricht.

'Wat te zien is op de beelden, is dat het vliegtuig wordt geraakt en vervolgens ver afwijkt. Als het vliegtuig op de juiste locatie was geraakt dan was het verticaal naar beneden gestort in plaats van dat het was afgeweken', aldus Dammers. Volgens hem is het vliegtuig ‘onjuist geraakt’, wat risico’s met zich meebracht voor inwoners van Aruba. De wrakstukken hadden namelijk in plaats van in de zee ook op het eiland terecht kunnen komen.

Minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (PNP), op Curaçao bevestigt dat de Curaçaose Kustwacht vanmorgen richting het neergestorte vliegtuig is vertrokken. De Kustwacht zette een vliegtuigje, een helikopter en drie vaartuigen in. Balborda kan niet bevestigen dat het toestel is neergeschoten door gevechtsvliegtuigen. Wel is zeker dat het neergestorte vliegtuig uit het Venezolaanse luchtruim kwam. Ook bevestigt hij dat er vanmorgen lijken, drugs en brokstukken zijn gevonden.

NV Havenbeheer wint rechtszaak tegen Pertjajah Luhur en zakenman Rajen Pahladsingh


Havenbeheer kan bezit gaan nemen van aan haar toebehorende terrein

Partijcentrum Pertjajah Luhur op terrein Havenbeheer gevestigd


NV Havenbeheer heeft met succes geprocedeerd om het terrein, waarop de Pertjajah Luhur (PL) en zakenman Rajen Pahladsingh menen recht te hebben, terug te krijgen. Dat meldt Starnieuws. De rechter heeft de vorderingen van NV Havenbeheer vandaag, donderdag 29 januari 2015, toegewezen. Op het terrein heeft de PL haar partijcentrum staan.

Tijdens de periode van John Defares als directeur van NV Havenbeheer werd de rechtszaak aanhangig gemaakt. NV Havenbeheer stelde eigenaar te zijn van het terrein dat onrechtmatig zou zijn verstrekt aan Pahladsingh en het grondverzetbedrijf Trailblazers NV, een stichting gelieerd aan de PL.

Het partijcentrum van de Pertjajah Luhur.
NV Havenbeheer zei over documenten te beschikken waaruit zou blijken, dat de terreinen aan het bedrijf toebehoren. Het gaat om twee documenten van dit terrein ter grootte van 1,0130 hectare. Het ene document betreft de gronduitgifte in 1971 van dit terrein als betaling voor aandelen van de staat aan NV Havenbeheer. Omdat de staat Suriname 100 procent aandeelhouder is van dit bedrijf, maar in 1971 geen aandelen kocht met haar geld, is betaald met de uitgifte van het terrein. Het gaat om een erfpacht voor de periode van 75 jaar.

Het tweede stuk is een grondbeschikking, waarin ditzelfde terrein wordt toegewezen aan het grondverzetbedrijf Trailblazer NV, voor het opzetten van een werkplaats. Deze beschikking is uitgegeven in 2007. Toen was Michael Jong Tjien Fa, kopstuk binnen de PL, minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Het terrein, waarvan het Nederlandse bedrijf Ballast Nedam gebruik maakte bij de bouw van de Wijdenboschbrug, kwam in handen van Pahladsingh.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat zodra het vonnis op schrift betekend is, NV Havenbeheer zal overgaan tot het in bezit nemen van de terreinen. Net als de PL heeft Pahladsingh ook miljoenen geïnvesteerd op terreinen die NV Havenbeheer al die tijd terug wilde hebben voor havenactiviteiten.

SASur-voorzitter: 'Vonnis SRS is een waarschuwing voor overige mediabedrijven'

Enkele mediabedrijven kunnen binnenkort bezoek van SASur verwachten...


Voorzitter Prim Ramlal van de Stichting Auteursrechten Suriname (SASur) zegt vandaag, 29 januari 2015, in het Dagblad Suriname, dat de rechter in Kort Geding met haar vonnis in de zaak van de Stichting Radio-omroep Suriname (SRS) duidelijk heeft aangegeven, dat het illegaal gebruiken van muziek niet zal worden getolereerd. Het mag volgens hem als een waarschuwing beschouwd worden voor overige mediabedrijven, waarvan enkele binnenkort wederom bezoek van SASur zullen krijgen. Sasur mag de bezittingen van SRS verkopen. 

Het staatsmedium had een Kort Geding aanhangig gemaakt tegen SASur om het beslag op te heffen. De rechter oordeelde echter, dat het intrekken van de beschikking geen invloed heeft op de bevoegdheden van SASur over het handhaven van de auteursrechten, vallende onder haar repertoire, op grond van artikel 1 van de Wet Auteursrecht 1913. 

SASur mag volgens Ramlal op grond van dit artikel nog steeds optreden als gemachtigde van rechthebbenden. Hij vindt dat de rechter een betere interpretatie van de wet heeft gegeven dan haar collega in de zaak contra SS Promotions eerder in 2014. De rechter oordeelde in dat Kort Geding, dat SASur de bij wet vereiste toestemming ontbeert om haar bemiddeling te verlenen. Volgens de rechter toen, is bemiddeling een totaal pakket dat onder andere omvat het verlenen of weigeren van toestemming en handhaven van rechten c.q. in rechte optreden tegen inbreuken op die rechten. Op grond hiervan was eveneens aannemelijk geworden dat meergenoemde ministeriële beschikking voor de totale bemiddeling geldt ongeacht of het handelen als bedrijf al dan niet op eigen naam is.

Ondertussen zegt Ramlal begrepen te hebben, dat er hoger beroep door SRS zal worden aangetekend om dit vonnis te vernietigen. Volgens de SASur-voorzitter zou dit geen belemmering moeten vormen bij het veilen van de bezittingen van het staatsmedium, omdat dat betrekking heeft op een eerder vonnis dat al lang in kracht van gewijsde is gegaan. SRS was eerder gevonnist om geen muziek uit het repertoire van SASur te gebruiken. Zij bleef dat toch doen, waardoor het auteursrechtenbureau genoodzaakt was op te treden.

Het bureau is volgens hem bezig om mensen wegwijs te maken hoe verder ermee om te gaan. In dit kader zijn er ook gesprekken gaande om tot een schikking te komen met SRS. Indien dit zover is, hoeven de eigendommen van het staatsmedium niet meer op de veiling te worden gegooid. Ramlal zegt dat hij uitkijkt naar een oplossing buiten de groene tafel om. 'Er is altijd een oplossing. Mensen moeten alleen bereid zijn om mee te werken', stelt de voorzitter van het auteursrechtenbureau.

Indien SRS al voldaan had aan het bedrag, dat zij in eerste instantie had moeten betalen, was het volgens hem niet zover gekomen. Het bedrag dat SRS moet betalen is intussen opgelopen tot ongeveer Srd 1 miljoen. Het is volgens hem daarom niet zo dat SASur mediabedrijven op de vingers tikt. Het zou bij wet geregeld zijn dat men zonder toestemming geen muziek mag gebruiken. Hoewel de beschikking van SASur formeel in 2013 is ingetrokken, zegt Ramlal dat de werkzaamheden van het bureau niet staan en vallen met de beschikking van de minister. Dit is keer op keer ook duidelijk gemaakt, want niet de bewindsman bepaalt wat een particulier wel of niet mag doen.

Ramlal vindt, dat de minister een beschikking heeft gegeven om licentieovereenkomsten met mediabedrijven te sluiten. Nu vindt de minister het niet meer nodig dat SASur dat doet, waardoor hij zijn toestemming heeft ingetrokken. Deze intrekking geeft de muziekgebruiker geen vrijbrief om alles te doen en te laten als het om muziek gaat. Willen de muziekgebruikers overgaan tot legaal muziekgebruik, dan moeten ze toestemming hebben van of de auteur of SASur.

'De wet staat boven alles en die verbiedt een ieder om illegaal muziek te gebruiken', aldus Ramlal. Volgens SASur vertegenwoordigt het zowel Surinaamse als buitenlandse toonkunstenaars. Overigens heeft geen van hen nog ooit een cent uitgekeerd gekregen. SASur gaat er nu vanuit, dat er geen toestemming nodig is van de staat om artiesten te vertegenwoordigen en geld te innen.

UPDATE: Mogelijk vliegtuig neergestort voor kust Aruba

Het zou gaan om een illegale drugsvlucht uit Venezuela

Cruiseschip heeft vliegtuig in oceaan zien storten


Paradise FM Curaçao bericht vanochtend, donderdag 29 januari 2015, dat er mogelijk een vliegtuig is neergestort in de buurt van de kust aan de noordkant van Aruba, bij Druif, vlakbij Eagle Beach.

Dit filmpje werd rond zonsopgang, per ongeluk, gemaakt door Wings Global Media tijdens de opname van een tv-commercial, aldus Paradise FM.

Er wordt gespeculeerd, dat het om een illegale vlucht zou gaan. Ook gaat het verhaal de ronde, dat het een testvlucht zou zijn van het Space-project op Curaçao. Maar, deze geruchten zijn nog door niemand bevestigd.

De politie heeft een boot gestuurd om te kijken, maar bevestigt verder nog niets. De luchthaven van Aruba heeft laten weten, dat alle vluchten vandaag op het vliegveld zijn geland en alle vluchten van vandaag doorgaan door zoals gepland.

Nieuwsbron 24ora.com bericht inmiddels, dat het om een illegale vlucht gaat: UPDATE 11.00 uur Surinaamse tijd: Diverse bronnen op Aruba bevestigen inmiddels, dat het om een illegale vlucht uit Venezuela gaat. Deze is gesignaleerd door een Curaçaose radar. Het vliegtuig had geen toestemming om in het luchtruim van Aruba te zijn. De kustwacht en politie van Aruba hebben een zoekactie op touw gezet en hebben inmiddels brokstukken en balen drugs gevonden.

Ook een cruiseschip heeft een vliegtuig in zee zien storten en heeft de coördinaten doorgegeven aan de autoriteiten

Video van Julien de Bats:
 


PL-Assembleelid Chitan weer kandidaat in Saramacca

Somohardjo: 'Besluit genomen om speculaties en geruchten kop in te drukken'

'Chitan loopt niet over naar NDP'


De leiding van de Pertjajah Luhur (PL) heeft besloten, dat haar Assembleelid Diepakkoemar Chitan weer gekandideerd zal worden in Saramacca. Dit zegt partijleider Paul Somohardjo vanochtend, donderdag 29 januari 2015, op Starnieuws.

De voordracht van de partijtop zal later met de structuren worden besproken.

Somohardjo zegt dat dit besluit genomen is om alle speculaties en geruchten de kop in te drukken. Er wordt al enige tijd gezegd dat Chitan gaat overlopen naar de NDP. 'Dit is absoluut niet waar', stelt Somohardjo.

De PL heeft in Saramacca plaats nummer twee binnen V7-verband. Bij de vorige verkiezingen werd Chitan in Saramacca, die drie zetels telt, gekozen. Toen was de PL in Volks Alliantie de verkiezing ingegaan. Somohardjo zegt, dat de PL in Saramacca weer een contante zetel zal binnenhalen op 25 mei. Plaats nummer een is voor de VHP en de NPS is goed voor de derde plaats.

Oud-minister Francisca op Curaçao sleept krant voor rechter

Bala Korant zou onwaarheden hebben geschreven over oud-minister


Jeanne-Marie Francisca, oud-minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid & Welzijn (SOAW) op Curaçao, sleept de krant Bala voor de rechter. Zij eist een rectificatie, omdat de krant onwaarheden over haar zou hebben geschreven, aldus de lokale nieuwswebsite Versgeperst.com vandaag, donderdag 29 januari 2015.

Volgens de krant zou de oud-minister namelijk een goed betaalde baan hebben gekregen bij Ofisina di Gas i Petroli. Dit nadat haar ze door haar eigen partij, Pueblo Soberano, met een motie van wantrouwen werd heengezonden.

Volgens Francisca is hier echter niets van waar.

Bond Burgerpersoneel Defensie wil muziektoelage ook voor burgerpersoneel

Minister Latour: 'Burgerpersoneel moet ook voor muziektoelage in aanmerking komen'


De Algemene Bond Burgerpersoneel Defensie is al enige tijd bezig om burgerpersoneel in aanmerking te laten komen voor de muziektoelage, die wel aan militairen wordt uitgekeerd. Eugene Daniel, secretaris van de bond, zegt vandaag, donderdag 29 januari 2015, op Starnieuws dat deze kwestie sinds 2012 speelt en maar niet rond komt. Hij vindt dat het burgerpersoneel tekort wordt gedaan.

In 2012 heeft de Raad van Ministers het voorstel van het ministerie van Defensie goedgekeurd, dat de muziektoelage voor militairen, die daarvoor in aanmerking komen, 10 procent van hun bruto bezoldiging bedraagt. Dit geldt voor officieren, onderofficieren en manschappen. Het burgerpersoneel wordt in de niet genoemd. Het besluit geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2011.

Daniel zegt, dat de bond vele brieven heeft geschreven naar de leiding van het ministerie om deze kwestie in orde te maken voor de burgers. Het gaat slechts om enkele personen, waarbij een ambtenaar al met pensioen is gegaan, maar de toelage nooit heeft gekregen. 'Burgerpersoneel krijgt steeds een stiefmoederlijke behandeling', aldus Daniel.

Uit een brief van directeur John Achong van Defensie in november 2013 aan de bond blijkt, dat is beloofd dat deze kwestie spoedig in orde zou worden gemaakt. Hij deelde mee, dat het besluit al genomen was om ook burgerpersoneel in aanmerking te laten komen voor de muziektoelage. Aangekondigd werd, dat een raadsvoorstel zou worden opgemaakt om goedkeuring te krijgen van de Raad van Ministers. 'Dit is nog steeds niet gebeurd', zegt Daniels.

In een reactie laat minister Lamuré Latour van Defensie weten, dat hij deze kwestie inmiddels heeft besproken met de directeur van Defensie. Latour zegt, dat het burgerpersoneel inderdaad in aanmerking moet komen voor de toelage en dat een en ander in orde wordt gemaakt.

John Jansen van Galen (74) presenteert 1 maart zijn laatste Met het Oog op Morgen

(Bron foto: NOS)
Jansen van Galen presenteerde zondagavonden nieuwsprogramma bijna 25 jaar


John Jansen van Galen (74) presenteert zondag 1 maart zijn laatste Met het Oog op Morgen. Hij is dan bijna 25 jaar de vaste presentator op de zondagavond geweest, aldus de NOS vandaag, donderdag 29 januari 2015.

Jansen van Galen sluit zijn uitzending altijd af met een Nederlands gedicht. In de afgelopen 25 jaar waren er dat meer dan 1.100. De man die bijna een kwart eeuw met typisch zachte ‘g’ zijn liefde voor de poëzie en de natuur, zijn interesse voor Suriname, Indonesië en voetbal deelde met op zondagavonden vanaf elf uur met zijn luisteraars.

Zijn vertrek licht hij toe met een citaat van zijn favoriete dichter J.C. Bloem: 'Niet anders is de gang van ieder leven: Men raakt aan ’t eind van alle dingen los.'

Redactiechef Marion van de Wouw kan zich een zondagavond zonder Jansen van Galen moeilijk voorstellen: 'Een goed journalist met een heel eigen geluid, altijd nieuwsgierig, van alles op de hoogte, met een aanstekelijke liefde voor natuur en poëzie. Het zal voor de redactie en de luisteraars enorm wennen zijn.'

'Onder het beperkte aantal Nederlandse publicisten die Suriname verbeelden, neemt John Jansen van Galen een prominente plaats in. Sinds zijn eerste bezoek, in 1970, verbleef hij er regelmatig. Zijn reportages voor HP, Het Parool en de VPRO-radio ademden een aangename sfeer van afstandelijke betrokkenheid en getuigden van kennis van de Surinaamse samenleving en politiek, als ook van de bemoeienissen van vertwijfelde Nederlandse politici.'
Woorden van Gert Oostindie, hoogleraar Carabische studies aan de Universiteit van Utrecht, in het NRC van 24 november 1995.

Dutch Caribbean Nature Alliance ontvangt 2.2 miljoen euro voor natuurbehoud Curaçao, Bonaire,Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten

(Bron foto: elasmodiver.com)
1.7 Miljoen voor bescherming haaien in wateren rond eilanden


De Postcode Loterij heeft aan de DutchCaribbean Nature Alliance (DCNA), gevestigd op Bonaire, een bedrag van bijna 2,2 miljoen euro gedoneerd voor natuurbehoud op Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten, aldus het Antilliaans Dagblad donderdag 29 januari 2015.

Daarvan wordt 500.000 euro gebruikt voor het creëren van duurzame parken en voor initiatieven om na- tuurbehoud te ondersteunen. Het resterende bedrag van 1,7 miljoen euro is bestemd om de haaien in de zee rond Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten te beschermen.

Met dit geld wordt het mogelijk gemaakt dat lokale vissers, lokale gemeenschappen en onderzoekers samenwerken om haaien, een bedreigde diersoort, te beschermen.

Manager Tadzio Bervoets van de Man ofWar Shoal Marine Park op Sint Maarten verklaart dat de donatie niet alleen belangrijk is voor de bescherming van haaien op de eilanden, maar ook voor de regio. In de regio wordt er veel werk verricht om inzicht te krijgen hoe belangrijk haaien zijn voor schone oceanen.

Voor alle Marine Parks in het Caribisch gebied hebben de bescherming en het behoud van haaien grote prioriteit, aldus Bervoets. Een andere belangrijke taak van de parken is om het publiek bewust te maken van de belangrijke rol die er voor haaien is weggelegd in de oceaan. Met de donatie van de Postcode Loterij zal het werk van de parken een enorm impuls krijgen, aldus Bervoets.

In zaak Magnus op Curaçao nieuwe details over moord op Bolle

Raúl Martinez (Bolle) had bij zijn dood cocaïnebolletjes in maag


Tijdens de behandeling van het hoger beroep in de zaak Magnus op Curaçao, zijn gisteren nieuwe details over de moord op Raúl Martinez, alias Bolle, bekendgemaakt. Nu blijkt dat de man die de vluchtauto zou hebben bestuurd na de moord op politicus Helmin Wiels, bij zijn dood vier cocaïnebolletjes in zijn maag had. 

Dat heeft de voorzitter van het college van rechters gistermiddag bekendgemaakt tijdens het verhoor van D’Angelo Damascus, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 29 januari 2015.

Laatstgenoemde werd in augustus 2013 door het Gerecht in Eerste Aanleg vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op Wiels en Bolle. Het OM is tegen dit oordeel in hoger beroep gegaan.\

Tijdens de zitting werd gisteren bekend, dat Luigi ‘Pretu’ Florentina, die in september 2013 zelfmoord pleegde in het cellencomplex te Barber, Bolle al snel na de moord op Wiels dood wilde hebben, omdat hij bang zou zijn geweest dat deze zijn mond voorbij zou praten. Zo zou Pretu hebben gehoord dat Bolle een tijdje na de moord op Wiels bij de Heineken-snèk aan de Caracasbaaiweg al te veel zou hebben gezegd over de moord op Wiels.

Grassalco wint maandelijks 2 kilo goud in door porknokkers uitgemijnd Maripaston

Porknokkers in Maripaston, november 2011.
Staatsmijnbouwbedrijf gebruikt geen kwik


Porknokkers die dachten dat er niets meer aan goud te halen viel uit hun achtergelaten mijnen te Maripaston in het district Para, hebben zich vergist, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 29 januari 2015. Afgelopen december heeft het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco te Maripaston twee kilo goud gehaald uit door porknokkers uitgemijnd terrein, dat bij hen bekendstaat als ‘baka santi’. 

Het bedrijf verwacht er deze maand nog eens minstens twee kilo goud te kunnen produceren.

(Bron foto: Claudio Barker/de Ware Tijd)
'Het is publiek geheim dat delvers die kwik gebruiken maar liefs 50 tot 60 procent van het beschikbare goud mislopen. Onze resultaten laten zien hoeveel er mis wordt gelopen', aldus Sergio Akiemboto, algemeen directeur van Grassalco.

In plaats van kwik gebruikt Grassalco een installatie die werkt met zwaartekracht, een zogeheten 'Gravity Concentration Plant' (GCP). 

'Wij hebben hiermee bewezen dat goud gewonnen kan worden zonder kwik en met een hoger rendement. Als wij in dit tempo doorgaan, zullen wij tegen eind van deze maand een extra 2,5 kilogram goud hebben geproduceerd.'

OWMCP: Gemeenchap Nickerie te weinig geïnformeerd over watergebruik

Heemskerk presenteert onderzoeks bij OWMCP (Bron foto: Beta Debidien)
Waterschap zet bewustwordings- campagne op


Het Overliggend Waterschap Multi-purpose Corantijn Project (OWMCP) wil een bewustwordingsprogramma opzetten over het gebruik van water. Volgens Richenel Small, directeur van het OWMCP, is de gemeenschap in Nickerie nu te weinig geïnformeerd over het gebruik van water, aldus de Ware Tijd donderdag 29 januari 2015.

Het OWMCP heeft door het consultantsbureau Social Solutions in Paramaribo een zogenoemde nulmeting laten verrichten. De resultaten werden gisteren gepresenteerd.

Antropologe Marieke Heemskerk van Social Solutions zei, dat de mensen in Nickerie niet weten dat er zo'n twee- tot vijfduizend liter water nodig is voor de productie van een kilo rijst. Volgens haar heeft het onderzoek ook uitgewezen,dat boeren geen financiële gevolgen ondervinden van overmatig watergebruik, 'omdat ze niet voor het water betalen'.

Wat betreft het gebruik van drinkwater waren geënquêteerden beter geïnformeerd over de hoeveelheid water die zij gebruiken. Volgens Heemskerk had de helft van de ondervraagde scholieren en veertig procent van de leden van het algemeen publiek een realistisch beeld van hun dagelijks gebruik. Er waren ook in dit geval echter veel personen die hun dagelijkse watergebruik onderschatten.

Het onderzoeksbureau heeft een rapport uitgebracht met de onderzoeksresultaten en aan de hand daarvan zal het OWMCP inspelen op de tekortkomingen. De campagne zal uitgevoerd worden in het kader van het Europese Unie (EU) project 'Capacity building for integrated water management in Nickerie, West Suriname 2012-2016'.

VHP eist in Kort Gedingzaak van Bouterse dat hij zich verontschuldigd voor gedane uitspraken

Advocaat Santokhi: 'Door Bouterse gewraakte uitspraken van Santokhi zijn niet nieuw'


Gerold Sewcharan, de advocaat van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, in de door president Desi Bouterse tegen Santokhi aangespannen rechtszaak, heeft gisteren de Kort Gedingrechter en de advocaat van de  president, Nailah van Dijk, uitgebreid video's laten zien om aan te tonen dat er fouten zijn gemaakt in de vordering. Hij kwam ook met zeker acht verweren om Bouterse niet ontvankelijk te verklaren. Daarnaast diende hij een tegeneis namens de inmiddels in de zaak gevoegde VHP in, inhoudende dat de president zich verontschuldigd, omdat die de mening is toegedaan dat Bouterse Santokhi en diens partij heeft gelasterd.

Van Dijk vroeg de rechter om, indien niet Santokhi in persoon maar de VHP wordt veroordeeld, deze dan de rectificatie moet publiceren op Starnieuws en in dagbladen, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 29 januari 2015. Er is een dwangsom van Srd 100.000 per dag gevraagd, indien bij een  veroordeling Santokhi of de VHP nalaat om de rectificatie uit te voeren.

Santokhi zei op een vergadering van de Pertjajah Luhur op 23 november onder andere dat Bouterse de drugsmaffia van Colombia naar Suriname heeft gebracht. Hij heeft Suriname in de greep van de drugscriminelen gebracht en in handen van wapenhandelaren, sprak de VHP-leider.

De advocaat van Santokhi en de VHP wil dat de vordering van Bouterse niet ontvankelijk wordt verklaard. Deze zou volgens hem geen feitelijke en juridische grond hebben.

De vordering van Bouterse is gericht tegen Santokhi in zijn hoedanigheid van Assembleelid. Dat strook, schrijft Starnieuws, niet met de feiten, omdat de uitspraken zijn gedaan als VHP-voorzitter. Ook zijn volgens Sewcharan gewraakte teksten zeer selectief gebruikt en uit hun context gehaald. Met videomateriaal wilde de advocaat aantonen, dat de gewraakte uitspraken gedaan zijn toen Santokhi het had over de gebeurtenissen uit de jaren tachtig, tijdens het militaire bewind. Volgens hem heeft zijn cliënt op geen enkel moment Bouterse, het ambt van president of zijn kabinet negatief besproken, zoals beweerd wordt in de vordering van Bouterse.

Sewcharan heeft met literaire werken en artikelen aangegeven, dat wat Santokhi op de bewuste avond heeft gezegd over moorden, een verlamde rechtstaat, drugs- en wapenhandel en vernietiging van het binnenland tijdens het militaire bewind, geen nieuwe uitspraken zijn, niet op onwaarheden berusten en algemeen bekend zijn. Hij vertoonde drie video’s om duidelijk te maken, dat de VHP niet onrechtmatig Bouterse bespreekt. Bouterse heeft vaker Santokhi en de VHP publiekelijk beledigd en beschuldigd. De uitspraak van Bouterse om de helft van de VHP op te sluiten, wordt ervaren als een zware aantijging. Sewcharan eist dan ook via de rechter dat Bouterse die uitspraken terugneemt.

De raadsvrouwe van Bouterse zegt op Starnieuws, dat zij met belangstelling gekeken heeft naar de video's. Ook de vele verzoekschriften om de vordering niet ontvankelijk te verklaren, horen bij de verdediging. Zij zal het materiaal doornemen en zal, zoals afgesproken, schriftelijk haar repliek indienden. De zaak wordt 16 februari voortgezet.

Grote brand in aantal winkelzaken in Nieuw Nickerie

(Bron foto's: Facebook)
Kritiek op traag handelen EBS

Bluswater moet uit Nickerierivier worden gepompt


De twee verdiepingen tellende kledingzaak Chenta in Nieuw Nickerie is afgelopen nacht compleet in vlammen opgegaan. Ook Nita's Foutain heeft veel schade opgelopen. Een derde zaak had vlam gevat, maar de brandweer kon erger voorkomen. Nadat de brand nagenoeg onder controle was, werd rookontwikkeling in een vierde pand ontdekt. De brandweer moest  afgesloten garagedeuren opensnijden om te kunnen blussen, aldus Starnieuws vanochtend, donderdag 29 januari 2015.

Brandweermannen hadden last van de enorme hitte en rook. Een van de mannen werd onwel en moest door collega's geholpen worden om van een dak af te komen.

De brandweer heeft met man en macht gewerkt om het vuur aan de Gouverneur- en St. Jozefstraat onder controle te krijgen. Er moest water worden gepompt uit de Nickerierivier.

De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) kwam laat in actie, waardoor de stroom niet gelijk kon worden uitgeschakeld. De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) kon helemaal niet worden bereikt, zo schrijft de nieuwswebsite.

Het heeft wat tijd gekost om de dompelpomp in werking te stellen vanuit de Nickerierivier, zei brandweercommandant Remie Markeloo ter plekke tegen journalisten. Onder moeilijke omstandigheden moest de brandweer de brand onder controle krijgen. Door de harde wind sloegen de vlammen in snel tempo over naar Nita's Fountain.

Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh zegt, dat hij later op de dag een gesprek zal hebben met de brandweer, EBS en SWM om deze kwestie te bespreken. Er moeten op diverse locaties in de rivier steigers komen, waardoor de brandweer de dompelpompen snel kan gebruiken. Nu is de brandweer afhankelijk van de waterstand in de rivier.

(Bron: Google Earth/De Surinaamse Krant)