maandag 2 februari 2015

Politie neemt 60 gestolen accu's van zendmasten in beslag

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Acht verdachten gearresteerd

Accu's duiken op in auto's met grote geluidsinstallaties


De politie heeft zestig accu's die gestolen zijn van zendmasten van telecombedrijven teruggevonden en in beslag genomen. Acht mannen zijn de afgelopen dagen aangehouden door rechercheurs van de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname. De diefstallen hebben in verschillende districten plaatsgevonden, aldus bericht de afdeling Public Relations van het korps vandaag, maandag 2 februari 2015.

De gestolen accu’s zijn geliefd bij personen die grote geluidsinstallaties plaatsen in hun auto’s.

Van de acht aangehouden verdachten zijn zes hangende het onderzoek in verzekering gesteld en twee zijn na verhoor heengezonden. De mannen worden verdacht van onder andere diefstal en heling.

De accu’s kosten minimaal 300 Amerikaanse dollar per stuk.

Dagblad Suriname: SVB zoekt confrontatie met presentatoren tv-sportprogramma's

STVS alleenrecht uitzenden beelden ABCS-voetbaltoernooi

Programma's andere zenders moeten voor uitzenden beelden toestemming STVS vragen....

Presentatoren: 'SVB werkt amateuristisch en ad hoc'


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) blijkt via haar waarnemend directeur, Arnold Bilkerdijk, op donderdag 29 januari, een dag voor de start van het ABCS-landenvoetbaltoernooi (Aruba, Bonaire, Curaçao, Suriname) een e-mail te hebben verzonden naar vier presentatoren van sportprogramma’s op de televisie. 

De tekst van de -email luidt als volgt:
‘Het Bestuur van de SVB deelt u hierbij mede dat de televisierechten van het ABCS-toernooi in handen zijn van de STVS. Indien uw medium gebruik wenst te maken van het filmen van de wedstrijden in het kader van het ABCS-toernooi wordt U verzocht contact op te nemen met de STVS.’

‘Deze werkwijze wekt bevreemding, daar er nooit sprake is geweest vanuit de SVB dat er rechten ter beschikking waren voor de media waarop er na ‘bidding’ bepaald zou worden welk medium in aanmerking zou komen. Geeft weer aan, dat er bij de SVB niet volgens normen wordt gewerkt, maar naar willekeur. Het feit dat de e-mail een dag voor het toernooi zou aanvangen verstuurd is, geeft ook aan hoe er wordt gewerkt binnen die organisatie. Op heel amateuristische en ad-hoc-erige manier worden er namelijk beslissingen genomen, waardoor de geloofwaardigheid en competentie van dit bestuur nog verder afbrokkelt. Quo Vadis SVB?’, vragen deze presentatoren zich in een verklaring af.

Henk Herrenberg niet blij met 'hezbollah'-verhaal VHP-leider Chanthoki

Herrenberg: 'Santokhi provoceert president Bouterse op geraffineerde wijze'

'NPS-voorzitter moet Santokhi aanspreken'


Chandrikapersad Santokhi weet als geen ander wat voor verfoeilijke methoden de Verenigde Staten van Noord-Amerika gebruiken om via hun inlichtingendiensten mensen te lokken in hun val van 'terrorisme'. Met behulp van geheime agenten knopen ze gesprekken aan met burgers overal ter wereld om later de uitgelokte opmerkingen, antwoorden en meningen uit te leggen als te zijn:

- het beramen of plegen van terreurdaden
- te behoren tot de groep jihad terroristen
- plannen beramen om barbaarse aanslagen te plegen als die recentelijk in Parijs (Charlie Hebdo)
- te behoren tot de groep radicale moslims
- deel uit te maken van de groep gewelddadige fundamentalisten
- onderdeel te zijn van een islamitische terreurgroep
- lid van: Al-Qa'ida, Hezbollah, Boko Haram of IS (Islamitische Staat).

Door op politieke en andere podia zo te keer te gaan met voor ons Srananmans, het spook van Hezbollah en terrorisme in de richting van Dino, Chandrikapersad Santokhi e hebing gi Dino.
De rechters in de Verenigde Staten van Noord-Amerika die Dino gaan berechten, laten zich zeker informeren over alles wat er allemaal rond de arrestatie van Dino in ons land wordt gezegd, omdat Dino Surinaams staatsburger is.

Naast het Hezbollah-verhaal van Chandrikapersad Santokhi, provoceert hij op geraffineerde wijze president Desiré Delano Bouterse met zijn uitspraken gedaan op de V7 massameeting van 24 januari 2015 richting de president van de republiek Suriname.


Met deze reactie heb ik een week gewacht om niet emotioneel, maar rationeel over te komen. Als ik Chandrikapersad Santokhi zo tekeer hoor en zie gaan op het V7 verkiezingspodium, krijg ik de indruk dat de Noord-Amerikanen die Chandrikapersad Santokhi vaker bezoekt, hem hebben verzekerd dat hem niets in Suriname kan overkomen.

Chandrikapersad Santokhi heeft zeker de toezegging gehad dat de Verenigde Staten van Noord-Amerika hem door dik en dun zullen verdedigen. En als Desiré Delano Bouterse weer een coup zou plegen, de USA troepen zal sturen naar Suriname om het land te bezetten.

Als dat het lot is dat de republiek Suriname beschoren is, omdat Srananmans toestaan dat de Noord-Amerikanen ook in ons land komen doen wat ze in vele landen in de wereld al hebben uitgespookt, dan moet het maar. Dan wi no habi kini fo eng.
Dan kunnen we wel heel mooi een synagoge naast een moskee bouwen en kan president Desiré Delano Bouterse op de televisie en op de radio blijven oproepen tot vrede en harmonie, het zal niet baten.

Ik wil wel een dringend beroep doen op de NPS, met name op voorzitter Gregory Rusland, om zijn V7 partijcombnatielid Chandrikapersad Santokhi aan te spreken en hem erop te wijzen dat zijn ingeslagen weg desastreus zal blijken te zijn voor de verdere vreedzame en harmonieuze ontwikkeling van ons land. Want als de vlam in de pan slaat gaat niemand dat vuur kunnen blussen. Ook de USA niet. Suriname zal dan worden opgenomen in de rij van landen zoals Irak, Afghanistan, Pakistan, Syrië, Libanon, Egypte, Libië, Noord-Oost Nigeria en Mali. Noem maar op, al die landen die worden vernietigd door burger-, etnische, religieuze- rassen- en stammenoorlogen.

Ik heb ten slotte een verzoek: Politici, religieuze leiders, activisten in sociaal-maatschappelijke groeperingen, voormannen binnen de vakbeweging en het bedrijfsleven, gaan jullie niet lichtvaardig voor bij aan mijn opmerkingen. Ik weet waarover ik praat! Ik ben bovendien van mening dat het gedrag van Chandrikapersad Santokhi ter discussie moet blijven zeker tot en met maandag 25 mei 2015.

Paramaribo 1 februari 2015
Henk F. Herrenberg

Chinese aannemer doodgeschoten bij supermarkt

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Ruzie tussen eigenaar winkel en aannemer leidt tot handgemeen


Een Chinese aannemer is vanmiddag, maandag 2 februari 2015, doodgeschoten bij Wah Yun supermarkt aan de Gompertstraat in Paramaribo. Het slachtoffer was aangetrokken door de eigenaar van de winkel om een pand tegenover de supermarkt bouwen, zo bericht 's avonds de Ware Tijd Online.

De politie zegt, dat de aankoop van cement en bouwmaterialen, waarvoor de eigenaar vermoedelijk al betaald had, te lang op zich liet wachten. Dat leidde vanmiddag tot een woordenwisseling die uitliep in een handgemeen.

De verdachte is door de politie afgevoerd. Het lichaam van het slachtoffer is in beslag genomen.

Vier mannen aangehouden verdacht van smokkel dure Ducati-motoren

Valse documenten voor motoren vervaardigd


Rechercheurs van de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname hebben vier motoren van het merk Ducati in beslag genomen bij Patrick 'Petje' A. (42), Raynish M.(25), Anthony 'Ente' A. (27) en Mahesh R. (34), aldus bericht de afdeling Public Relations van het Korps vanmiddag, maandag 2 februari 2015.

De motoren zijn hoogst waarschijnlijk Suriname binnen gesmokkeld waarna valse documenten zijn vervaardigd ten behoeve van deze motorvoertuigen.

De vier mannen worden onder andere verdacht van diefstal, smokkel, deelname aan een criminele organisatie, oplichting en valsheid in geschrifte. Hangende het onderzoek zijn zij in verzekering gesteld.

Twijfel bij MFK-fractie in Staten Curaçao over motieven oprichting KPG

Schotte: 'Premier Asjes heeft andere belangen met natuurlijke rijkdommen'


Statenleden ontvangen slechts statuten KPG

Petroleumlandsverordening nog steeds niet naar Staten gestuurd


De enige reden waarom de Curaçaose overheid snel de Kompania di Petroli i Gas (KPG) heeft opgericht, zonder dat de petroleumlandsverordening nog naar de Staten is gestuurd, is omdat de overheid contracten wil afsluiten over de exploratie van olie en gas zonder openheid van zaken te geven. Premier Ivar Asjes (PS) heeft andere belangen met de natuurlijke rijkdommen van Curaçao, stelt MFK-fractievoorzitter Gerrit Schotte, aldus Amigoe vandaag, maandag 2 februari 2015.
 
De Staten debatteerden vanochtend over de oprichting van KPG. Vorige week vroeg de MFK-fractie per brief om alle relevante documenten hierover te ontvangen. De regering heeft alleen de statuten van KPG naar de Staten gestuurd. De vergadering van vandaag was een herhaling van zetten, zoals de afgelopen tien jaar vaker is gebeurd over dit onderwerp, aldus de krant.

PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe zei dat de vergadering van vandaag gebouwd was ‘op los zand’. Volgens hem is het voorbarig om over de oprichting van KPG te debatteren, terwijl de petroleumlandsverordening nog niet naar de Staten is gestuurd. Ook onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang meldde dat de vergadering een afleidingsmanoeuvre is, terwijl PAR-collega Armin Konket een oproep deed om ‘de fabeltjes over dit onderwerp eindelijk achter ons te laten en om in de toekomst serieus over dit onderwerp te vergaderen’.

MFK-Statenlid Amerigo Thodé vroeg om de vergadering te schorsen zodat de regering meer relevante documenten naar de Staten kon sturen. Hierop zei premier Asjes dat het niet gebruikelijk is om besluiten van de Raad van Ministers en interne documenten die nog in concept zijn, zoals het businessplan en petroleumlandsverordening, naar de Staten te sturen. Asjes zei dat deze documenten, na het bewandelen van de normale constitutionele weg, vanzelf bij de Staten zullen belanden.

Schotte hekelde dat de ‘soap’ rond de exploratie van olie en gas al tien jaar gaande is. Volgens hem heeft al in 2005 toenmalig premier Etienne Ys drie contracten voor de exploratie van olie en gas ondertekend. Hij stelt dat de drie maatschappijen waarmee een contract is ondertekend – Shell, Repsol en Murphey Overseas Ventures – wel inzage hebben gekregen in documenten die nu door Asjes worden afgedaan als niet-relevant.

Schotte wees verder op een advies uit 2005, dat stelt dat het land Nederlandse Antillen dergelijke contracten niet mocht ondertekenen omdat er geen wet is die de exploratie naar olie en gas reguleert.

'We zijn inmiddels tien jaar verder en de petroleumlandsverordening is nog steeds niet naar de Staten gestuurd. De situatie is nu erger. KPG is opgericht, heeft een directie en een Raad van Commissarissen en gaat geld lenen bij de Refineria di Kòrsou (RdK).'

Ook voor de oprichting van RdK heeft Schotte geen goed woord over. Hij citeert verschillende passages uit het advies van de adviseur corporate governance, SBTNO, om aan te geven dat de overheid geen deugdelijkheid van bestuur heeft toegepast bij de oprichting van KPG en aanstelling van een bestuurder voor het bedrijf. Zo stelt SBTNO onder meer dat er geen toetsingscommissie is opgericht voor het werven van een bestuurder, geen onafhankelijk advies is uitgegeven over de benoeming van de bestuurder, geen terms of reference zijn opgesteld, geen assessment-onderzoek is verricht en er geen indicatie is dat andere kandidaten dan de huidige interim-directeur zijn geworven voor de functie van bestuurder.

'Asjes stelt zelf dat de petroleumlandsverordening nog geen onderwerp van bespreking is. Waarom dan KPG oprichten? Met welk doel wil Asjes de natuurlijke bronnen van Curaçao in gesloten kamertjes behandelen?', vraagt Schotte zich af.

Leeflang stelt dat de discussie over de exploratie naar olie en gas inderdaad een ‘soap’ is met als doel om de aandacht weg te nemen van het daadwerkelijke onderwerp. In dit kader citeerde Leeflang uit een interview met de expert John Wright op de website Curaçao Chronicle. Hierin geeft de expert aan dat er geen technische onderbouwing is om aan te nemen dat de bodem van Curaçao rijk is aan natuurlijke hulpbronnen zoals olie en gas. Ook geeft hij aan, aldus Leeflang, dat het onzin is dat Nederland al jaren op de loer ligt om de olie en gas van Curaçao te stelen en dat er geen enkele aanwijzing is dat er contracten zijn afgesloten voor de exploratie en boring naar olie en gas noch dat er boorschepen werkzaamheden in onze wateren hebben uitgevoerd.

Waar Leeflang wel voor vreest, is dat de petroleumlandsverordening die nog naar de Staten moet worden gestuurd in werkelijkheid een dode mus is. Ze komt tot die conclusie na ervan kennis te hebben genomen dat de statuten van KPG de mogelijkheid bieden om dezelfde activiteiten te ontplooien als de RdK.
Volgens Leeflang kan op termijn KPG alle activiteiten van RdK overnemen, inclusief het beheer van overslag, COT, op Bullenbaai. Ze schetste een beeld dat er op Curaçao geen enkele instantie is die aan een energiebeleid werkt. Ze wil dan ook van de overheid weten wat het energiebeleid is. Zonder dit beleid en met een nieuw oliebedrijf als KPG kunnen die met minder goede bedoelingen hun slag slaan, denkt Leeflang. ‘In troebel water is het goed vissen', zei ze.

Konket constateert dat al sinds 2005 het onderwerp van exploratie van olie en gas wordt gebruikt voor politieke doeleinden, om in te spelen op de sentimenten van het volk en stemmen te winnen. Hij wees naar een vergadering van de Staten in 2010 over dit onderwerp. Twee moties werden destijds ingediend. Een motie riep de toenmalige regering van MFK/PS/MAN op om onderzoek te doen naar welke documenten zijn ondertekend over de exploratie van olie en gas en de andere motie die niet werd aangenomen, was om aangifte te doen.

Voor Konket is het opvallend dat deze motie niet werd aangenomen. 'Als je kennis hebt van onrechtmatige dingen die zijn gebeurd, ben je verplicht om aangifte te doen.' Dat is voor hem het bewijs dat er met dit onderwerp wordt gemanipuleerd, vooral tijdens campagneperiodes om stemmen te winnen.

Ook onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran rakelde eerder geuite kritiek op in deze vergadering. Hij vroeg om het onderzoek naar de zestien zakken met documenten, die in 2012 door de voormalige regeringspartij MFK uit het regeringscentrum zijn meegenomen. Dat niemand in dit verband is vervolgd, noemt hij een ‘lousy job’ van de kant van de Landsrecherche.

Sulvaran zegt dat het onaanvaardbaar is dat een oud-premier, mogelijk voor persoonlijke belangen, deze documenten heeft meegenomen. Bij deze documenten zouden ook oude, originele kaarten van de territoriale wateren van Curaçao zitten, die volgens Sulvaran nodig zijn om mogelijke contracten af te sluiten over de exploratie van olie en gas. Hij wil van de premier weten wat er van het onderzoek van de landsrecherche terecht is gekomen.

'Het kan niet zo zijn dat dezelfde personen steeds weer wegkomen met dit soort zaken. Dat is al 20 of 21 keer eerder gebeurd. Deze personen moeten vervolgd worden.'

ANP: 'Nederlanders in Suriname zien Bouterse verkiezingen in mei winnen'

Persbureau laat slechts drie Nederlanders aan het woord.....


'Nederlanders in Suriname zien Desi Bouterse bij de komende parlementsverkiezingen in mei winnen. De komende maanden zal het in Suriname over niet veel anders gaan dan de stembusgang en de uitslag daarvan. De uitslag lijkt echter bij voorbaat vast te staan.' Dat beweert althans het Nederlandse persbureau ANP vandaag, maandag 2 februari 2015, en citeert de mening van slechts drie Nederlanders die wonen en werken in Suriname over de aanstaande verkiezingen van 25 mei.

Fotograaf Hijn Bijnen (65) kan er niet omheen, hoe groot zijn afkeer van Bouterse als belangrijkste verdachte van de 8 decembermoorden ook is. 'Surinamers zijn autoriteitsgevoelig. Bouterse is een idool, dé verpersoonlijking van de ideale leider. Alleen maar roepen dat hij een moordenaar is, is niet voldoende om mensen op andere gedachten te brengen. En de afkeer van de oude partijen is zo groot, dat de oppositie geen schijn van kans maak', aldus Bijnen, die al ruim twintig jaar in Suriname woont.

Ramses Man, de Nederlandse directeur van CliniClowns Suriname, dicht Bouterse ook de grootste kansen toe. 'De NDP is een brede volkspartij die de gewone man aanspreekt. De oppositie is weliswaar gebundeld in het politieke blok V7, maar is inhoudelijk erg verdeeld. En de gezamenlijke presidentskandidaat van de oppositie, Santokhi, is leider van de hindoestaanse partij VHP, en spreekt daardoor veel kiezers met een andere culturele achtergrond minder aan', beweert Man.

Het gaat in de Surinaamse verkiezingen vooral om personen en veel minder om de inhoud. De leiders handelen daar ook naar. Een tekenend voorbeeld daarvan is Ronnnie Brunswijk, leider van grootste bosnegerpartij, die, aldus het ANP, 'regelmatig vanaf het podium geld naar zijn fans gooit'.

De 33-jarige Nederlandse onderneemster Laura Haitel ziet ook dat de campagnes nauwelijks over inhoudelijke thema's gaan. Terwijl die er genoeg zijn. Bijvoorbeeld de groeiende onrust over de vele Chinezen die naar Suriname komen en langzaam maar zeker een deel van de Surinaamse economie overnemen.

'Die ontwikkeling is echt zorgwekkend, ik hoor dat ook van Surinamers. Maar, op het podium hoor ik er niemand over', aldus Haitel, die er ook van uitgaat dat Bouterse weer wint. 'Hij is heel zichtbaar geweest de afgelopen tijd, ging naar de mensen toe. Dat wordt zeer gewaardeerd, heb ik begrepen. En hij heeft concrete zaken gerealiseerd, zoals het asfalteren van wegen, waar ik zelf ook bijna dagelijks van profiteer. Hij is ook wel heel populistisch, maar dat werkt schijnbaar wel.'

Contract Staatsolie-directeur weer verlengd

Waaldijk blijft tot eind mei leiding geven aan staatsbedrijf

Reden verlenging problemen opstart nieuwe raffinaderij


Het contract van Marc Waaldijk als directeur van Staatsolie is opnieuw verlengd. Hij blijft tot eind mei aanzitten. Aanleiding voor de verlenging is, dat er problemen zijn bij het opstarten van de nieuwe olie raffinaderij. Dat zegt Waaldijk vandaag, maandag 2 februari 2015, in de Ware Tijd. 

Waaldijks opvolger, Rufolf Elias, krijgt door de contractverlenging van Waaldijk de gelegenheid om zich volledig te richten op het oplossen van de problemen van de raffinaderij. Volgens Waaldijk  gaat het om kinderziektes die opgelost moeten worden. Elias was de afgelopen jaren belast met de bouw en de uitbreiding van de raffinaderij.

Hij had het roer al op 1 januari moeten overnemen. Zijn naturalisatie tot Surinamer was echter niet op tijd af. Waaldijks contract werd daarom tot 1 februari verlengd. Het burgerschap van Elias is intussen geregeld. Maar, Waaldijk blijft belast met de algehele leiding van het bedrijf totdat de problemen rond de opstart van de raffinaderij verholpen zijn.

Braziliaanse goudzoeker (44) te Kumbu doodgeschoten

Nog onduidelijk onder welke omstandigheden Braziliaan is vermoord


De 44-jarige Braziliaanse goudzoeker Filgo Sebastiaan De Sousa is vermoedelijk afgelopen zaterdag doodgeschoten nabij een goudveld te Kumbu in het district Brokopondo. Zijn lichaam werd gisterochtend ontdekt en het vertoonde schotverwondingen, aldus bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 2 februari 2015.

De goudzoeker verliet zaterdagmiddag zijn kamp op een ATV om enkele kilometers verderop brandstof te kopen. Dezelfde middag werd het geluid van schoten gehoord gevolgd door geschreeuw. Enkele personen gingen op onderzoek uit en vonden een ATV onbeheerd op een weg. Het voertuig was met bloed besmeurd. 

Het lichaam van Filgo werd de volgende morgen in het bos ontdekt niet ver van de plaats waar de ATV was aangetroffen. 

Het is vooralsnog niet duidelijk door wie of waarom de goudzoeker is doodgeschoten. De zaak is door de politie van Brokopondo voor verder onderzoek overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Te Kumbu werd op 26 maart vorig jaar de 21-jarige Braziliaan Jefferson Da Cruz Da Sousa doodgeschoten. De man behoorde tot een groep struikrovers, aldus de politie toen. Vijf gouddelvers werden die dag hoogte van het goudveld Kumbu nabij Brownsweg in het district Brokopondo, overvallen door zes mannen.

(Red. De Surinaamse Krant)

Bewoners Weg naar Zee wachten al 20 jaar op dijk: 7 kilometer zeewering dreigt weggespoeld te worden...

Nog steeds geen haalbaarheidsstudie en betonnen dijk

Bewoners dreigen te overnachten bij Kabinet van de President tot president met oplossing komt


Bewoners aan de Henry Fernandesweg te Weg naar Zee zijn de nalatige houding van opeenvolgende regeringen beu. Pandit Ramon Bajnath zegt vandaag, 2 februari 2015, in het Dagblad Suriname dat het intussen al 20 jaar is dat hij en anderen wachten op een structurele aanpak van de zeedijk in dit gebied. 

Erosie heeft land weggespoeld en wel een kilometer inwaarts. Indien niet op tijd wordt ingegrepen, kan nog meer land weggespoeld worden. Op dit moment dreigt de 7 kilometer lange zeewering weggespoeld te worden, waardoor landbouwgronden van de bewoners ook in gevaar komen. Volgens Bajnath kan het probleem goedkoop met behulp van walaba-palen en stenen worden opgelost. Indien de regering voor het nodige materiaal kan zorgen, kunnen de bewoners zelf de dijk bouwen.

Het probleem met de zeedijk in dit gebied speelt al jaren, maar geen enkele regering heeft tot nu toe daden laten zien. De buurtbewoners hebben volgens Bajnath al verscheidene keren bij de regering aangeklopt, zonder het gewenste resultaat.

‘Zij geven allemaal aan dat er een haalbaarheidsstudie zal worden verricht en dat een betonnen dijk zal komen. Intussen zijn wij al twee decennia verder en zien wij noch een haalbaarheidsstudie noch een betonnen dijk.’

Volgens Bajnath zou de regering een deel van de Euro 130 miljoen van haar treinproject kunnen besteden aan de aanpak van deze veel grotere problematiek. ‘De bouw van de dijk van Weg naar Zee naar Leonsberg is een nationale zaak. Daarom moet elke Surinamer een bijdrage hiertoe leveren.’

Bajnath, die voorzitter is van de Stichting Bedevaart en Wandelpark Weg naar Zee, stelt voor dat de president, vicepresident en de ministers maandelijks Srd 15.000 bijdragen aan de bouw van de dijk. Ook de Assembleeleden moeten Srd 10.000 per maand inleveren. ‘Tijdens de politieke campagnes is toch altijd gezegd dat zij echte nationalisten zijn en dat Suriname hun dierbaar is? Laten ze nu hun bijdrage leveren’, zegt Bajnath.

Bajnath is bang dat Weg naar Zee straks zee wordt. ‘De president wil dat we de voedselschuur van de Caricom worden, dan moet hij ervoor zorgen dat Weg naar Zee, een van de grootste landbouwgebieden van Suriname, beschermd wordt.’ In verschillende brieven heeft hij aandacht van de regering gevraagd. Naast de beloften en bezoeken van verschillende ministers hebben een bezoek en een vergadering van De Nationale Assemblee ook niet veel opgeleverd. 

Bajnath zegt dat hij en de bewoners overwegen om naar het Kabinet van de President te stappen en daar te overnachten totdat president Desi Bouterse eindelijk een oplossing brengt.

Het ministerie heeft intussen de ingenieursbureaus Sunecon en Syntec aangetrokken om de huidige situatie bij Weg naar Zee te bestuderen. Het wachten is op de uitkomst van de studie. Tijdens springvloed is verschillende keren door het ministerie van Openbare Werken besloten om een kleidam te bouwen. Deze kleidam is een voorlopige oplossing ter bescherming van de landbouw en bewoners te Weg naar Zee.

Weer vertraging in 8 decemberstrafproces

Zitting zaak Edgar Ritfeld tot 2 maart uitgesteld

Auditeur-militair wil zaak Ritfeld maximaal jaar schorsen.....


Bij de hervatting van de strafzaak van Edgar Ritfeld in het 8 decemberstrafproces te Boxel heeft auditeur-militair Roy Elgin vanochtend, maandag 1 februari 2015, gevraagd om de vervolging van Edgar Ritfeld voor maximaal een jaar te schorsen. Hij stelde, dat de vraag die de Krijgsraad heeft gesteld of er inmenging heeft plaatsgevonden door de Amnestiewet nog niet is beantwoord, aldus Starnieuws.

De zitting vanmorgen werd geschorst, zodat de Krijgsraad zich kon buigen over het verzoek van Elgin. Inmiddels heeft de Krijgsraad aangegeven dat meer tijd nodig is om een antwoord op het verzoek te formuleren. De zitting is uitgesteld naar 2 maart.

Het antwoord op de vraag van inmenging moet komen van een Constitutioneel Hof dat nog niet is ingesteld. Elgin stelt zich op het standpunt, dat het Openbaar Ministerie een beletsel heeft om een strafeis te doen. De Amnestiewet geldt immers voor iedereen. De zaak tegen Ritfeld is de enige die nu wordt behandeld. De rest van het proces is geschorst. Ritfeld had aangegeven dat hij wilde dat zijn vervolging werd gecontinueerd, hij wil geen amnestie.

Sinds de hervatting van het proces is Ritfeld echter niet verschenen op de zitting. Hij en zijn advocaat Gerold Sewcharan hebben geen geloof meer in het proces en hebben zich gewend tot het Inter-Amerikaans hof voor mensenrechten van de Organisatie van Amerikaanse Staten te Costa Rica.

Auditeur-militair Elgin zei verder, dat hij niet vindt dat het proces te lang duurt. Hij zei dat het Hof van Justitie het proces in 2002 heeft opgestart. Het gerechtelijk vooronderzoek heeft vijf jaar geduurd, waarna de mensen bezwaar mochten aantekenen. Het proces is volgens Elgin pas echt in 2007 begonnen en heeft ‘slechts normale onderbrekingen, zoals reces’ gekend.

Arnold Kruisland: 'Wijze waarop NDP zand strooit in ogen kiezers is zeer ernstig'

Kruisland gelooft weinig van 'overloop-verhaal'
'Het ligt aan Bouterse of hij genept wil worden of niet'

Gangaram Panday zou politieke ballen moeten tonen voor verkiesbare plek verkiezingen


‘Het ligt aan Bouterse of hij genept wil worden of niet’, zegt de oud-diplomaat, politicus en stonfutu van de NPS uit Para, Arnold Kruisland, vandaag, maandag 2 februari 2015, in het Dagblad Suriname. De vermeende overloop van 500 VHP’ers en 200 NPS’ers naar de NDP is volgens Kruisland slechts misleiding van Keshopersad Gangaram Panday om de leiding van NDP te doen geloven dat hij een achterban heeft. Op deze wijze zand strooien in de ogen van het kiezersvolk vindt Kruisland zeer ernstig. Volgens Kruisland gaat het om een psychologische zet. 

‘Daarom zeg ik, het ligt aan Bouterse of hij genept wil worden of niet.’ In de wandelgangen wordt beweerd, aldus het Dagblad Suriname, dat Gangaram Panday politieke ballen moet tonen om in ruil daarvoor een verkiesbare plek te krijgen tijdens de verkiezingen.

Kruisland gelooft wel dat enkele personen die zichzelf NPS’ers noemden, uit onvrede en boosheid zijn overgelopen naar de NDP. Maar, dat het zou gaan om een aantal van 200 personen, noemt hij ‘een fabel’.

De oud-diplomaat houdt het voor onmogelijk, dat 200 NPS’ers zijn overgelopen naar de NDP. ‘Echte NPS’ers uit Para mogen hun kritiek hebben, maar ze blijven standvastig. De NPS is geen politieke partij maar een geloof in Para.’ Al tientallen jaren hoort hij hetzelfde liedjem dat de NPS in Para aan het slinken zou zijn, maar bij elke verkiezing weer is Para vertegenwoordigd in het hoogste college van staat, aldus Kruisland.

Dat 500 VHP’ers zouden zijn overgelopen naar de NDP is ook onmogelijk volgens Kruisland. Gangaram Panday die beweerde VHP’er te zijn, is nooit een uitblinker geweest in de partij. ‘Hij is ook nooit een vooruitgeschoven persoon geweest.’

Kruisland die al tientallen jaren NPS’er is en samen met de VHP in de combinatie V7 zit, heeft nog nooit van Keshopersad Gangaram Panday gehoord. ‘Ik kende hem alleen als buurtmanager en niet als VHP’er. Laat staan dat hij bekend is in Para. We kennen hem niet in Para.’

Verdachte militair in zaak verkoold lichaam vrouw in vrijheid gesteld

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Onvoldoende bewijslast tegen 51-jarige korporaal


De 51-jarige korporaal H. die was aangehouden in verband met een autobrand in de Jozef Israëlstraat en de vondst van een verkoold lichaam van een vrouw op de achterbank van de auto, is door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. Dat bericht vandaag, 1 februari 2015, het Dagblad Suriname. 

De brandende auto werd zaterdag 10 januari rond half zeven ontdekt. Korte tijd later hield de militaire politie korporaal H. aan, omdat er bezwarende verklaringen tegen hem waren afgelegd.

Gedurende het onderzoek bleek echter, aldus de krant, dat er onvoldoende bewijs tegen de man aanwezig was. Op basis hiervan is de verdachte militair voorlopig in vrijheid gesteld.

De redactie van het Dagblad Suriname schrijft verder de informatie te hebben gekregen, dat deze korporaal was aangehouden, omdat men bloedsporen op zijn korte broek had aangetroffen. Nadat bleek, dat het bloed niet afkomstig is van het 28-jarige slachtoffer, Santana Fernandez, werd hij door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld.

De auto, die compleet is uitgbrand, stond geregistreerd op naam van het slachtoffer. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

VHP Para: 'Pertinente leugen, dat VHP'ers zijn overgelopen naar NDP'

'Lachwekkend dat Parmessar en Gangaram Panday trukendoos vol smerige streken gebruiken'


Het is een pertinente leugen, dat 500 VHP’ers zijn overgelopen naar de NDP. Dit verhaal van de NDP verwijzen wij naar het rijk der fabelen. Heel opmerkelijk was dat de zogenaamde 500 overlopers niet op de vergadering aanwezig waren. Het is lachwekkend dat Parmessar en de overloper Keshopersad Gangaram Pandey zich bedienen van een trukendoos vol smerige streken om propaganda te maken voor de NDP.

De kernen van VHP in Para zijn volledig intact, ze zijn op volle sterkte. Wat wel is overgelopen, is een stapel NDP-inschrijfformulieren. Een lokaal medium meldde, dat er overwegend kleine kinderen en minderjarige tieners op de ressortvergadering van de NDP zaterdagavond te La Vigilantia aanwezig waren.

Om mensen op de vergadering te krijgen heeft de overloper Keshopersad Gangaram Pandey, zogenaamde bereidverklaringen, als lokaas gebruikt. De mensen zijn voorgehouden dat ze hun bereidverklaringen tijdens de wijkvergadering zouden ontvangen. Voorts zijn de bewoners openlijk bedreigd. Wie geen NDP vlag op het zijn erf wilde plaatsen, zou moeilijk aan zijn grondpapieren komen. De meeste mensen die op de vergadering waren, zijn mensen die extra aandacht vroegen voor hun grondpapieren, die tot op heden, na zoveel loze beloften door hun eigen volksvertegenwoordigers nog niet in orde zijn gemaakt.

Op die avond kondigde Keshopersad aan, dat er een verrassing was, kennelijk bedoelde hij daarmee bereidverklaringen, maar de echte verrassing van die avond was mevrouw Soeshma Bahadoer, de kern-voorzitter van de VHP Para-Oost.

Ze hebben haar op het podium geroepen met de bedoeling haar om te kopen met goedkope smoesjes, wat niet gelukt is. Een NDP-trui werd aangeboden om aan te trekken, wat geweigerd werd door haar. De overloper Keshopersad Gangaram Pandey verweet haar dat zij via Facebook mensen had opgeroepen om niet naar de vergadering te gaan.

Ze vroeg Keshopersad om bewijs, die kon niets bewijzen, hij liet Soeshma niet uitpraten en pakte de microfoon uit haar hand. Na de vergadering werd Soeshma door Keshopersad benaderd om over te lopen naar de NDP, wat direct werd geweigerd. Keshopersad verzocht Soeshma weer op het podium te komen om een presentje, een trui, een paraplu en een pet van de NDP te accepteren, dat werd ook geweigerd.

Op een listige manier heeft Keshopersad Gangaram Pandey enkele inschrijfformulieren van de bewoners ingevuld. Onder het mom van registratie voor een trui heeft hij de ID-kaart van mensen gebruikt om de inschrijfformulieren in te vullen. Gangaram Pandey probeert zand te strooien in de ogen van de samenleving. Hij is zich er niet van bewust, dat hij aan volksbedrog doet, hij misleidt en schaadt zijn eigen NDP met zijn verhaal dat 500 VHP’ers zijn overgelopen naar de NDP.

De VHP Para had 16 januari een druk bezochte ressortvergadering belegd. Na die drukke ressortvergadering is de NDP in paniek geraakt.

Aan de samenleving vragen wij om rustig te blijven, maar ook alert te blijven. Ten overvloede willen wij u geruststellen dat er geen VHP’ers zijn overgelopen, de VHP is juist aan het groeien in Para, wij zien geen enkele reden om ons aan te sluiten bij een groep volksbedriegers.

DCT en kernen VHP Para

ABOP-voorzitter: 'Samenwerken met marronpartijen niet vanzelfsprekend'

'A Nyun Combinatie is geen toegevoegde waarde'

Brunswijk wacht op antwoord Nieuw Suriname


Voorzitter Ronnie Brunswijk van de ABOP vindt niet dat zijn partij op voorhand samen moet werken met A Nyun Combinatie (ANC), de nieuwe bundeling van drie marronpartijen. Hoewel hij samenwerking ook niet uitsluit, stelt hij vandaag, maandag 2 februari 2015, in de Ware Tijd, dat dit niet vanzelfsprekend is. 

Hij is van oordeel, dat een potentiële partner een toegevoegde waarde moet zijn voor zijn partij. Die toegevoegde waarde ziet hij voorlopig niet in ANC.

'Sommige mensen vinden dat de ABOP zich moet aansluiten bij die nieuwe combinatie. Niet omdat het mensen van het binnenland zijn, moet ik mij daar aansluiten. Ik ga mij aansluiten bij elke partij in Suriname die een meerwaarde betekent voor de ABOP', aldus Brunswijk.

Hij ziet wel meerwaarde in een samenwerking met de huidige coalitiegenoot NDP, volgens hem de ideale combinatie om opnieuw regeermacht te verwerven. Ook 'de man van de straat' vindt deze combinatie volgens Brunswijk de beste. 'Maar als de NDP nee zegt, kan ik er niets aan doen', zegt Brunswijk.

Wat betreft eventuele samenwerking met Nieuw Suriname zegt de politicus, dat hij op antwoord wacht. Hij noemt verder geen namen van partijen waarmee mogelijk zal worden samengewerkt.

Brunswijk ziet in de ANC, bestaande uit de Seeka van Paul Abena, BP-2011 van Linus Diko en de Plattelandsbewoners Partij (PBP) van Armand Kanape, geen bedreiging voor zijn partij. 'T'e wowojo yagi, dan w'i o sji suma seri.'

Gemeenschapscentrum Johannes Bottse aan Creolaweg, Saramacca, in gebruik genomen

(Bron foto's: BIC Saramacca)
Na renovatie is gemeenschapshuis weer toegankelijk

Naamgever Johannes Bottse was 1e beheerder Recreatiezaal Creola


Gemeenschapscentrum Johannes Bottse aan de Creolaweg in het district Saramacca is gisteren onder grote belangstelling in hergebruik genomen. De onthulling van een naambord vond plaats door de directeur van het ministerie van Regionale Ontwikkeling Ifna Vrede en een kleindochter van nu wijlen Johannes Bottse, Irene Dijksteel, zo bericht het Burger Informatie Centrum (BIC) Saramacca vandaag, maandag 2 februari 2015.

Bij deze gelegenheid waren ook aanwezig vertegenwoordigers van de Kabinet van de President, Jules Wijdensbosh en Aarti Vishnudatt, de vertegenwoordiger van de districtscommissaris van Saramacca, Wakidjo Humphrey, genodigden en bewoners van Creola en omgeving.

Leming, voorzitter van het bestuur van Creola, zei heel blij te zijn, dat na 22 jaar de zaal weer een grondige renovatie beurt heeft gekregen.

De zaal is vernoemd naar Johannes Bottse, aangezien hij de eerste beheerder is geweest van Recreatiezaal Creola. Hij woonde aan de Creola Serie B, aldus Leming.

Alle sprekers feliciteerden de gemeenschap van Creola voor deze mijlpaal. Zij vroegen de gemeenschap en in het bijzonder de jongeren om goed gebruik te maken van het centrum. 'We zijn allen gezamenlijk verantwoordelijk voor een goed onderhoud en behoud deze zaal.'

Oudste vrouw van Curaçao viert 109e verjaardag


Mevrouw Samson-Leer woont nog steeds thuis


De oudste vrouw van Curaçao, Maria Samson-Leer, vierde gisteren haar 109e verjaardag. Ze vierde haar verjaardag met een huis vol familieleden, die onder andere uit Aruba en Bonaire waren overgekomen, aldus bericht Amigoe vandaag, maandag 2 februari 2015.

Ook diverse bekende Curaçaoënaars kwamen de jarige feliciteren.

Samson-Leer is zeer goed bij, woont nog thuis, en haar gehoor is nog scherp. Dochter Rugia zorgt voor haar. Als alles zo doorgaat, heeft Curaçao volgend jaar een ‘Super Sentenario’ (110+).

Op de foto Marie samen met minister Ruthmilda Larmonie-Cecili. 

Solidariteit met moedige VHP-kernvoorzitter Bahadoer

Bahadoer krijgt veel waardering voor haar optreden op NDP-podium


Wij, vrouwen over de hele wereld worden vaak als vertegenwoordigers en behoedsters van elke natie gezien. En vooral deze symbolische rol maakt dat hun aanwezigheid binnen elke organisatie een sterke morele kracht betekent. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrouwen heel snel slachtoffers worden van vooral politiek geweld om hen te ontmoedigen nog langer mee door te gaan.

De kans om vrouwen hun politieke stem af te nemen of hen uit te sluiten uit de politieke sfeer zal zeker niet lukken, zolang we moedige vrouwen zoals Soeshma Bahadoer, kernvoorzitter van VHP (video) Para-Oost hebben. Tijdens een wijkvergadering van de NDP te La Vigilantia probeerde ceremoniemeester Keshopersad Gangaram Panday op een heel subtiele wijze de moedige kernvoorzitter van VHP Para-Oost, die ter plekke aanwezig was, onder andere te beschuldigen voor het aanzetten van mensen via Facebook om deze wijkvergadering niet bij te wonen. Bahadoer op haar beurt liet het niet daarbij en gestoken in oranje, maakte ze fel en duidelijk haar mening en feiten kenbaar.

Met haar voorbeeld, haar moed en vastberadenheid om te winnen, heeft ze vele vrouwen weer hoop helpen geven. Meer dan ooit is de strijd van Bahadoer ook onze vrouwen strijd. Wij, VHP vrouwen uit het rijstdistrict Nickerie, betuigen dan ook onze solidariteit met haar moedige actie. Soeshma Bahadoer heeft wederom getoond dat vrouwen durven opkomen voor hun mening en politiek actief kunnen en willen zijn. Wij hopen dan ook in de toekomst meer van deze Bahadoer (dappere) vrouwen te horen en te zien.

Politiek over de hele wereld hoort een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Aangezien iets meer dan vijftig procent van onze bevolking vrouw is, lijkt het meer dan logisch dat dit dan ook een verlengstuk wordt in de politiek. Immers, een verwittigde vrouw is er twee waard.

VHP Vrouwen Nickerie,
Harriet Ramdien 


Dean Gorré (44) gepresenteerd als bondscoach Surinaams nationaal elftal

'Ik krijg de nationale selectie elke maand week tot mijn beschikking'

'Ik eet lekker bij mijn moeder'


Dean Gorré (44) wordt vandaag, maandag 2 februari 2015, gepresenteerd als bondscoach van het Surinaams nationaal elftal. De oud-speler van onder meer Feyenoord, FC Groningen en Ajax moet proberen het land naar het WK 2018 in Rusland te loodsen. 'Ik krijg daarvoor de nationale selectie elke maand een week tot mijn beschikking', aldus de trainer die wordt geassisteerd door voormalig AZ-speler Ervin Lee. Dit berichten vandaag diverse media in Nederland.

De aanstelling van Gorré is een voortvloeisel uit het ’Project Suriname’ dat Nordin Wooter is gestart. Wooter wil Surinamers door een wetswijziging een dubbel paspoort laten krijgen. Surinaamse profvoetballers in Nederland die niet in aanmerking komen voor Oranje zouden dan voor het nationale elftal van Suriname kunnen uitkomen.

'De animo is groot', aldus Gorré, die ook dat elftal coacht. 'Maar in de WK-kwalificatie moet ik het voorlopig alleen met spelers uit de Surinaamse competitie doen.'

In juni speelt Suriname in de eerste play-off tegen de winnaar van Nicaragua-Antigua. 'Wanneer we die verliezen is de WK-droom over', aldus Gorré. 'Bij winst volgt in september de tweede play-off en als we die overleven komen we in de groepsfase', zegt de in Paramaribo geboren Nederlander, die op dit moment in Zuid-Amerika is. 'Vanwege het jaarlijkse ABCS-toernooi, waaraan Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname deelnemen.' Dat toernooi is afgelopen weekeinde door Suriname winnend afgesloten.

Het dienstverband van Gorré loopt voorlopig tot en met juni. 'Dit doe ik uit liefde voor Suriname, want het is geen betaalde baan. Ik krijg alleen een onkostenvergoeding. Mijn ouders wonen nog in Suriname, dus ik eet lekker bij mijn moeder.'

Behandeling omstreden Rijkssanctiewet in Tweede Kamer uitgesteld tot eind februari

Tweede Kamer behandelt Rijkssanctiewet eind deze maand.
Politieke partijen Pueblo Soberano en MFK op Curaçao verwerpen wet


De behandeling van de Rijkssanctiewet is uitgesteld tot de laatste week van februari. Het omstreden wetsvoorstel stond aanvankelijk voor deze week op de agenda van de Tweede Kamer. De reden voor het uitstel is niet bekend, maar het is niet uitgesloten dat minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken wil afwachten of de Staten van Curaçao alsnog een eigen landsverordening aanneemt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 2 februari 2015.

Een eerste versie werd door regeringspartij Pueblo Soberano met steun van Gerrit Schotte’s MFK verworpen. Dat was voor Koenders’ voorganger Frans Timmermans aanleiding om razendsnel een Rijkssanctiewet aan de Tweede Kamer voor te leggen.

De schriftelijke voorbereiding op de plenaire afhandeling is afgerond. Het wetsvoorstel kan op brede steun in de Kamer rekenen.

In de tussentijd heeft het kabinet-Asjes een aangepaste landsverordening aan de Staten voorgelegd, maar ook die lijkt geen genade te vinden bij PS en MFK. Deze partijen vrezen dat Curaçao economische schade leidt als het land zich aansluit bij het sanctiebeleid van de Europese Unie tegen landen die een gevaar opleveren voor de internationale rechtsorde.

De parlementen van Aruba en Sint Maarten hebben wel ingestemd met een eigen sanctie-landsverordening.

NPS en SPA nog in overleg over kandidatenlijst Paramaribo

V7 stoeit met kandidatenlijsten parlement

 
Binnen V7 moeten, zo bericht Starnieuws althans vandaag, 2 februari 2015, nog harde noten gekraakt worden over de verdeling van posities op de kandidatenlijst in Paramaribo. De nieuwswebsite schrijft te hebben vernomen, dat de Nationale Partij Suriname (NPS) en de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) nog met elkaar overeenstemming moeten bereiken. Voorgesteld is in het overleg met de leiders van V7, dat de NPS plaats nummer 8 zou moeten afstaan aan de SPA.

SPA had aanvankelijk plek nummer 12 en daarna 10 toegewezen gekregen. DA91 bezet nummer 9. KTPI staat op de 13e plaats.

Bij de bepaling van de plekken is een van de belangrijkste criteria het aantal stemmen dat partijen behaald hebben vijf jaar geleden. De partijen die ontevreden zijn, vinden echter dat de bijdrage die geleverd wordt en de kwaliteit ook meegewogen dienen te worden.

De NPS wil niet zonder meer plaats 8 afstaan aan de SPA. De NPS vindt dat die plaats voor de NPS blijft, ook al zou deze worden ingevuld door Guno Castelen, voorzitter van de SPA.

Voor de historie wil de NPS dat het duidelijk is, dat het een plaats voor haar is. Partijen gaan onderling met elkaar in gesprek om tot een oplossing te geraken. Er wordt ook afgestemd met de structuren. Over een week komen de leiders weer bij elkaar om zich te buigen over deze kwestie.

Assembleevoorzitter wil nieuwe regels voor functioneren Assemblee

Geerlings-Simons wil 'moedwillig' door politici bemoeilijken van vergaderen voorkomen

Geen mogelijkheden voor houden 'zinnige' vergaderingen parlement


Om te voorkomen dat het functioneren van het parlement moedwillig door Assembleeleden wordt bemoeilijkt zullen er nieuwe regels moeten komen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt vandaag, maandag 2 februari 2015, in de Ware Tijd, dat gelet op de huidige stand van zaken er geen mogelijkheden zijn voor het houden van 'zinnige' vergaderingen. 

De positie van een aantal coalitieleden is twijfelachtig, terwijl Oesman Wangsabesari wegens ziekte momenteel is uitgevallen. Daarom heeft Geerlings-Simons voor vandaag geen vergadering uitgeschreven zoals was voorgenomen. 'Bij mij gaat het niet alleen om het vergaderen of het kunnen openen van een vergadering. Ik heb niet de behoefte om het parlement te veranderen in één of andere dyugu dyugu.. Ik wil gaarne die wetten doen en als dat niet kan lukken, dan kan het niet lukken.'

Geerlings-Simons had gehoopt, dat in de bijna ten einde komende zittingsperiode van dit parlement de regels zodanig zouden zijn aangepast, dat het college niet moedwillig kan worden lamgelegd door individuele volksvertegenwoordigers of parlementaire fracties. De voorzitter stelt, dat de afgelopen periode met de oppositie en coalitie al enkele ideeën besproken zijn over hoe de effectiviteit van het parlement groter kan worden. Zij heeft daarbij ook persoonlijke voorstellen gedaan.

Ook was een commissie al aan het werk gezet om een initiatiefwet te maken.  'Ik denk niet dat deze initiatiefwet nog behandeld zal worden', aldus de parlementsvoorzitter. Ze wijst als voorbeeld op landen waar 'het niet kan dat parlementariërs wegblijven'. Hierdoor zijn politici genoodzaakt het politieke werk of spel anders te spelen. 'Stilleggen van het parlement moet eigenlijk niet kunnen, maar de politieke wil om dat te realiseren moet er zijn', stelt de voorzitter.

Zij heeft de indruk dat parlementariërs, van zowel oppositie als coalitie, wel willen vergaderen, maar dat afgegaan wordt op instructies van hun partij of gemeenschappelijk gemaakte afspraken om een bepaalde strategie te hanteren.

ABOP-leider denkt dat resultaten onlangs gehouden opiniepeiling worden achtergehouden

'Volgens peiling zou 35% kiezers achter ABOP staan'

Bekendmaking resultaat peiling zou ABOP groter maken....


Abop-voorzitter Ronny Brunswijk vindt het vreemd, dat er geen opiniepeilingen worden gehouden over het verwachte stemgedrag van burgers bij de komende verkiezingen. Hij vindt dat opmerkelijk, omdat vóór elke verkiezing tot nu toe deze opinieonderzoeken regelmatig zijn gedaan, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 2 februari 2015.

De kracht beweert te hebben vernomen dat de resultaten van een onlangs gehouden opiniepeiling geheim gehouden worden. 'Ik heb het ook gehoord. En het wordt maar niet gepubliceerd, omdat volgens die peiling 35 procent van de kiezers achter Abop staat', aldus Brunswijk.

Volgens hem zijn de opiniepeilers bang dat publicatie daarvan ervoor zal zorgen dat de gele partij nog groter wordt.

Directeur John Krishnadath van het onderzoeksinstituut IDOS (Instituut voor Dienstverlening, Onderzoek en Studiebegeleiding) ontkent dat in de afgelopen periode een opinieonderzoek is verricht. 'Ik heb helemaal geen peiling gedaan.' Hij geeft wel toe dat hij door de recente ontwikkelingen vaak de neiging krijgt om dit te doen. 'Mi anu e krasi wel.'

Normaliter komen de resultaten van de eerste peiling in januari van het verkiezingsjaar uit. De directeur had in 2010 in feite besloten te stoppen met politieke peilingen. Hij vindt het ondankbaar werk. Toch overweegt hij weer onderzoek te doen. Als hij daartoe besluit zullen - omwille van transparantie - de media worden uitgenodigd om het proces mee te maken.

De Ware Tijd: Bewoners uitgebrand pand Verlengde Gemenelandsweg 'gevlucht'

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Beheerder van pand ook niet voor autoriteiten te bereiken


De bewoners van het pand aan de Verlengde Gemenelandsweg, schuin tegenover de brandweerkazerne, dat gisterochtend is afgebrand, zijn spoorloos. Hoewel de brandweer ervan overtuigd is, dat er mensen in het gebouw woonden, heeft de politie geen van hen kunnen spreken. Dit bevestigt Olten Pinas van de voorlichtingsafdeling van het Korps Brandweer Suriname vandaag, maandag 2 februari 2015, in de Ware Tijd. 

De brandweer heeft ook de beheerder van het gebouw, dat eigendom was van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, niet kunnen bereiken voor een verklaring.

Volgens omwonenden zou hij het pand geruime tijd hebben verhuurd aan de bewoners. Een buurtbewoner heeft één van de 'slachtoffers' bij de beginnende brand in paniek zien wegrijden. De buurtbewoner zou vervolgens de brandweer hebben gebeld. Hij vreesde vooral dat de brand zou overslaan naar de gebouwen in de omgeving.

Volgens de buurtbewoner verwoestte de brand een kolossaal houten gebouw, waarin vroeger het internaat Boniface gevestigd was en een pand daarnaast. Het is vooralsnog onduidelijk wat de oorzaak van de brand is geweest.

NDP-leider Bouterse wil niet voor verkiezingen met ABOP samenwerken

'Wij willen niet verzanden in een situatie als V7 van constant onderhandelen'
  
NDP gaat in combinatie verkiezingen in, maar met wie nog onbekend


NDP-voorzitter Desi Bouterse is er geen voorstander van om al voor de verkiezingen een samenwerking met de ABOP aan te gaan. Hij wil te lange onderhandelingen over posities voorkomen. 'Aangezien wij al te veel organisaties hebben, willen wij niet komen in een situatie als V7 waar je maar blijft onderhandelen. Na de verkiezingen is er altijd ruimte', aldus Bouterse vandaag, maandag 2 februari 2015, in de Ware Tijd.

Een verdere samenwerking van beide partijen sluit hij niet uit. Eerder had ABOP-leider Ronnie Brunswijk geklaagd, dat diverse pogingen die zijn organisatie heeft ondernomen om de samenwerking op gang te krijgen, zijn gestrand. De reden waarom is hem duister. 

Hoewel hij de huidige coalitie als 'goed' bestempelt, zegt Bouterse dat de samenwerking niet altijd vlekkeloos is verlopen. De voorzitter geeft wel aan dat de NDP in een combinatie de verkiezingen ingaat. Wie daarvan deel zullen uitmaken, wil Bouterse nog niet kwijt.

Volgens de NDP-voorzitter zit zijn partij redelijk tot goed in het veld. 'Maar, dat neemt niet weg dat je moet voorkomen om naast je schoenen te lopen. Het ziet er goed uit. Het is gewoon hard doorwerken.'

Bouterse zegt dat alle partijen hun calculaties aan het maken zijn, maar zijn partij is geen moment aan het slabakken. Hij beseft dat in sommige districten de NDP bepaalde zaken beter in place moet brengen. Bouterse vindt het prematuur om nu al te zeggen dat zijn partij de verkiezingen zal winnen. 'Ik denk dat je de verkiezingen pas gewonnen hebt als het volk gesproken heeft.'

Tjin-A-Tsoi plaatst vraagtekens bij rechtstreekse interventie Centrale Bank

'Governor CBvS, Raad van Toezicht en regering verantwoordelijk voor financiële chaos'


Het NPS-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi vindt dat de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de Raad van Toezicht samen met de regering verantwoordelijk zijn voor de financiële chaos in het land. Het succes van de mega interventies na twee jaar om de wisselkoers stabiel te houden is volgens hem mislukt, aldus de politicus vandaag, maandag 2 februari 2015 op Starnieuws.

Tjin-A-Tsoi, die ook ondernemer is, vraagt zich af waarom de CBvS nu ook rechtstreeks gaat bankieren. 'Wat moeten de commerciële banken straks gaan doen. Er schuilt duidelijk veel meer achter het rechtstreeks bankieren.'

'De governor geeft geen reden waarom eerst een afname is geweest in 2012 aan interventies. De devaluatie en de stabiele goud- en olieprijs zorgden voor rijkelijke inkomsten waardoor de interventies beheersbaar waren. Voor de plotselinge stijging naar 255 miljoen Amerikaanse dollar in 2013 en de interventie van 200 miljoen in 2014 gebruikt de governor als reden voor de interventie slechts de dalende goud- en olieprijs eind 2014', beweert Tjin-A-Tsoi op.

Governor Gillmore Hoefdraad krijg kritiek vanuit de NPS.
Hij stelt, dat de explosieve uitgaven van de regering gezorgd hebben voor de onbalans in de verhouding inkomsten en uitgaven van het land, waar de governor de controle op moet houden.

De overheid heeft volgens het Assembleelid voor geldschepping gezorgd en de governor heeft toen niet ingegrepen. Zijn maatregel om de kasreserve te verhogen, is niet voldoende geweest. Als 'excuus' gebruikt de governor de dalende goud- en olieprijs wel, maar dit is volgens Tjin-A-Tsoi slechts drogredenen om zijn falen te verbergen.

'Alle rapporten, die door instituten zijn geschreven, hebben steeds op het gevaar van onze economische afhankelijkheid van de mijnsector en de wereldmarkt prijs gewezen. De governor is steeds vergeten om de regering op de gevaren te wijzen van haar uitgavenpatroon, maatregelen te treffen en als onafhankelijk instituut op te treden om de stabiliteit van de wisselkoers en de kracht van de SRD te waarborgen', het NPS-parlementslid.

Tjin-A-Tsoi zet alle grote maatregelen van de CBvS op een rij: de devaluatie 20 januari 2011, de
goverment-take verhoging van januari 2011, de interventies in 2013 en 2014 en de kasreserve maatregel 2013-2014, hebben niet tot enig positief resultaat geleid

'De regering heeft ook steeds bezuinigingen aangekondigd, maar ik heb geen enkele bezuinigingsmaatregel gezien. De broekriem is nooit strakker aangetrokken.'