zondag 8 februari 2015

Doekhie (NDP) wil dat korpschef Tjin Liep Shie ressortcommandant van Waldeck vervangt

Onvrede over optreden ressortcommandant tegen twee agenten

Door agenten opgepakte verdachten ten onrechte aangehouden

Collega's gearresteerde agenten zouden 'in rep en roer' zijn en willen werk neerleggen


Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie vindt dat korpschef Humphrey Tjin Liep Shie van het Korps Politie Suriname moet optreden en de ressortcommandant van Waldeck, inspecteur Norma Martodikromo, moet vervangen. Zij heeft twee agenten van het bureau Waldeck ontwapend en naar de stad laten afvoeren. Zij zijn in verzekering gesteld. De ressortcommandant vindt, dat beide agenten onterecht gehandeld hebben in een zaak waarbij twee verdachten door de twee agenten zijn aangehouden. Dit bericht Starnieuws zondag 8 februari 2015.

Afgelopen vrijdagnacht kwam er een melding binnen op de politiepost Waldeck dat er ingebroken werd in een winkel. Agenten zijn meteen op de melding afgegaan. Twee verdachten wisten te ontkomen, terwijl twee personen konden worden aangehouden. Bij die aanhouding zou hevig verzet zijn geweest. Diverse buurtbewoners en de winkeleigenaar waren daar getuige van.

De agenten sloegen de twee verdachten in de boeien en voerden hen af naar het politiebureau. Een deel van de buit werd teruggevonden. Om zeven uur 's morgens was de diensttijd van de agenten afgelopen. Toen zij om twee uur 's middags uur terugkwamen aan het werk, bleek dat de verdachten naar huis gestuurd waren door hun chef. Zij vond dat het niet om dieven ging en dat de aanhouding en het gebruik van geweld onterecht waren geweest. De agenten werden hierop ontwapend en aangehouden.

Doekhie heeft tegenover gewestelijk politiecommandant Robert Rakijo, districtscommissaris  Dewperkash Joeloemsingh en minister Edward Belfort van Justitie en Politie zijn omgenoegen geuit over het gebeurde.

Doekhie zegt op Starnieuws, dat een van de verdachten een illegale Guyanees is, die verzet heeft gepleegd tegen de politieambtenaren. Hij vindt het optreden van Martodikromo zeer onterecht. Collega's van de politieambtenaren zouden in rep en roer zijn en dreigen het werk neer te leggen. Ook de buurtbewoners die getuige waren geweest van het politieoptreden en het verzet van de verdachten zijn er niet over te spreken dat de agenten zijn gestraft.

'Minister Belfort heeft ook met de districtscommissaris gesproken, die hulpofficier van Justitie is in het district. Hij heeft de minister ook gezegd dat er vaak incidenten zijn geweest, maar dat de situatie nu niet meer te houden is. De minister heeft de districtscommissaris gevraagd om de zaak op schrift te stellen. Dat gaat ook gebeuren', aldus het NDP-parlementslid. Doekhie vindt dat de ressortcommandant een eenzijdig verhaal heeft voorgehouden aan het Openbaar Ministerie, waardoor zij zich gesterkt weet in haar besluit om de agenten te arresteren.

De gewestelijke politiecommandant Rakijo laat Starnieuws weten, dat de zaak nog in onderzoek is. 'Het bevoegd gezag heeft mij geïnstrueerd om geen informatie te verschaffen in het belang van het onderzoek. Het is een reguliere ambtsinstructie van het bevoegd gezag, conform het Politie Handvest, waar iedere politieambtenaar zich aan moet houden. Dus verder geen commentaar.'

Noreen Cheung verleent onder voorwaarde quorum in De Nationale Assemblee: nieuwe eenmansfractie begint met eisen stellen

'Als Assembleevoorzitter afspraken met mij niet nakomt, verleen ik geen quorum'

Dierenwet moet op agenda geplaatst worden

Eenmansfractie Cheung wil ook grond voor bouw boeddhistische tempel, begraafplaats en markt


Het Assembleelid Noreen Cheung van de eenmansfractie Noreen Cheung (FNC) verleent onder voorwaarden quorum aan de openbare vergadering die voor morgenochtend om tien uur is uitgeschreven. Cheung zegt vandaag, zondag 8 februari 2015, op de nieuwswebsite Suriname Herald, dat ze afspraken heeft met Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. 'Als de voorzitter de afspraken niet nakomt, verleen ik geen quorum', aldus Cheung.

Het Assembleelid verliet op 22 januari de NDP-fractie. Ze zei toen haar eigen fractie te zullen vormen en indien nodig quorum zal verlenen. Cheung beweert, dat ze met de Assembleevoorzitter heeft gesproken over de redenen van haar vertrek uit de fractie en de resterende maanden van de zittingstermijn van het parlement.

Ze zegt dat met Simons is afgesproken, dat ze quorum verleent onder voorwaarde dat de Dierenwet op de agenda wordt geplaatst. Ook wenst zij dat de regering grond beschikbaar stelt voor de bouw van een boeddhistische tempel, begraafplaats en een markt. 'De president had ik vanaf mijn aantreden hiervan op de hoogte gesteld en ik kreeg zijn goedkeuring hiervoor. De grondaanvraag is rechtstreeks gegaan via de huidige minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Steven Relyveld.'
Dat men nu ineens afstand daarvan neemt, vindt Cheung onbegrijpelijk.

Cheung snapt niet waarom de NDP-fractie en deze regering niet willen meewerken aan haar eerdere voorstellen, de bouw van de tempel en de behandeling van de Dierenwet. De tempel is niet alleen bestemd voor Chinezen, maar voor iedereen, stelt het Assembleelid. Verder zegt ze, dat er op de plek waar de tempel moet komen tevens een opvanghuis voor verwaarloosde jongeren en senioren burgers, daklozen en verslaafden, komt.

Cheung snapt niet wat het probleem is. 'Zijn Chinezen geen Surinamers?', vraagt ze zich af. De opvang van jongeren, verslaafden en senioren burgers is volgens het Assembleelid in lijn met het sociaal contract van de NDP. De partij doet er goed aan haar eigen sociaal contract uit te voeren, aldus Cheung. 'We moeten niet doen alsof Chinezen geen deel zijn van de Surinaamse samenleving. Als ze morgen hun winkels of restaurants sluiten, dan heeft de samenleving echt een probleem. Laat de regering ook deze groep tegemoet komen. Anders kunnen ze Chinees Nieuwjaar als vrije dag weer intrekken, waarvoor ik ook had gepleit.'

Cheung vindt het verder onbegrijpelijk dat er nog steeds geen Dierenwet is. Ze zegt dat uit onderzoek is gebleken, dat in de maanden november, december, januari en februari honden massaal worden vergiftigd door criminelen. Dagelijks worden volgens haar dieren, vooral puppy’s en kittens, naast oude en zieke dieren letterlijk als vuil gedumpt langs de weg.

'Het is echt een maatschappelijk probleem. De roep vanuit de samenleving voor deze wet is groot. Mensen begrijpen niet dat wanneer hun huisdieren worden vergiftigd, de politie niks kan doen, omdat wetgeving ontbreekt.'

Cheung zegt dat het wetsontwerp Dierenwet simpel is. Het is geen politiek gevoelig onderwerp en daarom kan volgens haar de wet in principe als hamerstuk worden aangenomen. 'De Dierenwet kan gelijk op de agenda en is geen politieke issue, want dieren stemmen toch niet?'

Cheung zegt dat Simons geen toezegging kon doen over de grondaanvraag voor de bouw van de tempel, begraafplaats en de markt, maar dat ze de Dierenwet wel op de agenda gaat plaatsen. Ze zei dat ze ook aan andere wetten wil meewerken die op de agenda komen, zelfs aan de Wet op het Constitutioneel Hof. Ze vindt het een schande dat het Constitutioneel Hof, dat al sinds 1975 in de Grondwet is opgenomen, maar niet wordt behandeld, door geen enkel parlement. Als collega-parlementariërs bezwaren hebben tegen het Constitutioneel Hof, moeten ze dat tijdens de openbare vergadering kenbaar maken, vindt Cheung.

Eric Grauwde wordt geen districtscommissaris van Para

Een van de vijf dc's te Sipaliwini gaat waarnemen in Para


Districtssecretaris Eric Grauwde wordt geen districtscommissaris van Para. Hoewel president Desi Bouterse minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling in een brief had meegedeeld over de benoeming, was de resolutie nog niet getekend. Starnieuws bericht vanmiddag, zondag  februari 2015, te hebben vernomen, dat na nader beraad besloten is om nu, zo kort voor de verkiezing, geen nieuwe districtscommissaris te benoemen.

Grauwde was benaderd voor de post van districtscommissaris en had al ingestemd. Districtscommissaris Mohamad Kasto (NDP) is wegens ziekte niet in staat om zich optimaal in te zetten de komende periode. Hij is al twee weken met ziekteverlof.

Inmiddels is Grauwde op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen en hij toont begrip voor de situatie.

Het ligt in de bedoeling om een van de vijf districtscommissarissen van Sipaliwini te belasten met de waarneming in Para. In Sipaliwini is de districtscommissaris van Boven Suriname,  Armand Jurel, voorzitter van het hoofdstembureau. Uiteindelijk heeft de president besloten om toch een van de andere districtscommissarissen te belasten met de waarneming in Para.

52-Jarige automobilist dodelijk verongelukt te Corantijn in Nickerie

Auto belandt vermoedelijk door klapband in trens


De 52-jarige Sultan Ali Sheik is vanochtend, zondag 8 februari 2015, rond half negen dodelijk verongelukt op de Abdoelghani Madharweg te Corantijn in Nickerie. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname in een persbericht. .
 
Het vermoeden bestaat dat de auto een klapband kreeg waardoor de chauffeur de controle over de auto verloor met als gevolg dat die over de kop ging en in de trens belandde.

De drie inzittenden mochten na behandeling in het ziekenhuis naar huis. De heer Sheik was met vakantie in Suriname. Hij woonde in de Verenigde Staten. Volgens Starnieuws heet het slachtoffer overigens Mohamed Ali Shaik Sultan....

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

NDP'er Parmessar stoort zich niet aan kritieken op 'knieval'

Parmessar: 'Binnen V7 zijn handlangers van buitenland verenigd'

'Wij geven dit land nooit meer weg'


NDP-kopstuk en minister van Openbare Werken Rabin Parmessar stoort zich niet aan de losgebarsten kritieken op zijn knieval te Land van Dijk. 'Ik kan nog een miljoen keer op mijn knieën gaan om het volk op te roepen opdat dit land in onze handen blijft', zei hij gisteren in Saramacca bij de beëdiging van NDP-jongerenbesturen. 

Te Land van Dijk was Parmessar op de knieën gegaan om dezelfde oproep kracht bij te zetten. Tijdens een wijkvergadering te Para heeft hij bijna weer een knieval gemaakt. Er kwam veel kritiek.

'De mensen misbruiken dat maar mi ne arki deng pak pak fu den tra man', zei Parmessar. Het gaat er volgens hem om, dat het volk succesvol zijn eigen ontwikkeling ter hand neemt zoals deze regering bewezen heeft. Het is de plicht van elke Surinamer om daarvoor te gaan. 'Daarvoor maak ik een buiging, daarvoor kan ik miljoen keren een knieval maken. Laten ze maar verdraaien, mi ne arki den pak pak fu den man.'

Hij riep op om interne NDP-ruzies bij te leggen, de gelederen te sluiten en de V7 geen kans te geven aan de macht te komen. Volgens Parmessar zijn in die politieke combinatie de handlangers van het buitenland verenigd.

Parmessar sprak namens NDP-voorzitter Desi Bouterse de aanwezigen toe. 'Wij gaan alle onderlinge gekissebis achter ons moeten laten, meningsverschillen moeten worden bijgelegd. Er is geen tijd hiervoor. Het belang is groot, want als we dat niet doen zijn aan de andere kant de handlangers van het buitenland op de loer. Dat heeft zich verenigd bij V7. Zij gaan dit land verkwanselen. We geven dit land nooit, nooit, nooit meer weg. Never.'

Lokale Kwinti willen betrokken worden bij toerisme-ontwikkelingen Raleighvallen

Lokale inheemsen zijn goede beschermers en beheerders CSNR

Kwinti profiteren niet van beschermde status natuurgebied


Als de nieuwe plannen om het toeristenressort bij de Raleighvallen in het westen van het land nieuw leven in te blazen doorgaan, wil de gemeenschap van Kwinti daarbij betrokken worden. De lokale gemeenschap uit het gebied ziet zichzelf als goede beschermers en beheerders van het Centraal Suriname Natuur Reservaat (CSNR), maar heeft tot nu toe nauwelijks geprofiteerd van de beschermde status van het gebied. 

Dat was de boodschap die Rudy Clemens, secretaris van de granman van de Kwinti, afgelopen vrijdag liet horen tijdens een bijeenkomst van natuurbeschermingsorganisatie Conservation International (CI) Suriname. Daar werd een rapport besproken over nieuwe plannen om via ecotoerisme geld te verdienen, zo bericht de Ware Tijd Online vandaag, zondag 8 februari 2015.

Volgens het rapport kan er per jaar een kleine 2 miljoen Amerikaanse dollar verdiend worden als de accommodatie bij de Ralleighvallen aangepakt wordt zodat zogenaamde 'high end' toeristen er naar toe kunnen gaan. Dit zou gerealiseerd kunnen worden als de overheid, de lokale gemeenschap van de Kwinti  en de touroperators gaan samenwerken. De geschatte investeringen liggen rond de 800.000 Amerikaanse dollar.

De aanwezige ondernemers in de toerismesector toonden belangstelling voor het plan, maar hadden ook kritiek. Zo zouden de berekeningen veel te rooskleurig zijn. Hoe Conservation International Suriname op die kritieken reageerde, vermeldt de krant helaas niet.

Maar, er zijn zeker kansen, zei Ernie de Vries, voorzitter van de organisatie van touroperators Tours. 'Het gebied rond Raleighvallen is gewoon heel bijzonder. Er zijn een berg, een stroomversnelling en watervallen dicht bij elkaar. Dat is heel uniek. Maar, nu zijn de organisatie en de accommodatie zo slecht, dat touroperators er nauwelijks meer heen gaan. Het was een goed lopend oord, vandaag de dag is het een ravage', aldus De Vries.

'Welgeinformeerd' van Radio Tamara, Amsterdam, over verkiezingswedstrijd hindostanen en creolen

Populair radioprogramma bespreekt het internationale en Surinaamse actuele nieuws

Gespreksonderwerpen zondag 8 februari: PvdA-leider Samson, Griekenland en rest van EU, Leidse moskee bezet en ophef in Gouda over komst grote moskee, Rusland contra Europa


Het wekelijkse actualiteiten-programma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 8 februari 2015, in het eerste uur van half zeven tot half acht (Nederlandse tijd), onder andere de volgende actuele gespreks-onderwerpen:

 * PvdA-leider Samsom en de groeiende sociale kloof
De kloof tussen kansarm en kansrijk, tussen laagopgeleid en hoogopgeleid, wordt groter en is hardnekkig; de achterstand wordt van generatie op generatie overgedragen. Dit schrijft PvdA-leider Diederik Samsom in een opiniestuk in de Volkskrant. De sociaaldemocraten moeten zich inspannen om deze ontwikkeling tegen te gaan. Vanwaar Samsoms plotselinge bezorgdheid? Is Samsom hypocriet? Immers, regeringspartij PvdA voert neo-liberaal VVD-beleid uit. Samsom rept met geen woord over de afbraak van de verzorgingsstaat waar zijn partij mede verantwoordelijk voor is.

(Bron foto: Maximilien Nguyen / Flickr)
* Syriza, Podemos, Venceremos!
Dit credo waart rond in Europa. Het anti-globalistisch verzet tegen het neo-liberalisme heeft een politieke vertaling gekregen in Griekenland en Spanje. Ook de economische denkbeelden van de aanstaande Franse president Marine LePen, kunnen hieronder worden geschaard. Heeft het neo-liberalisme zijn plafond bereikt in Europa?
Het volk is soeverein en bepaalt zelf door wie zij geregeerd wil worden. Kan Brussel het zich veroorloven Syriza af te wijzen? Tot welke gevolgen voor de democratie kan een afwijzing van de anti-Europese partijen leiden? Jaren hielden Europese leiders zich doof en blind voor het verzet tegen meer Europa. Heeft de wal het schip gekeerd?

* Moskee in Leiden bezet
De extreemrechtse splinterbeweging Identitair Verzet heef in Leiden korte tijd een moskee in aanbouw bezet. Er werden leuzen gevoerd als 'In Leiden begint de Victorie' en 'Stop de islam'.

De geplande moskee in Gouda. (Bron foto: gemeente Gouda)
In Gouda is bewonersverzet tegen de voorgenomen bouw van een grote moskee.
Europa breed neemt het verzet tegen de islam hand over hand toe. Europa pretendeert een waarden gemeenschap te zijn. Zogeheten Europese waarden als godsdienstvrijheid en tolerantie worden echter met de dag uitgehold. Hoe lang kunnen gevestigde politici het anti-islamverzet nog pareren? Staat Europa aan de vooravond van een revolutie?

* Rusland versus het Westen
De Verenigde Staten overwegen wapens te leveren aan Oekraïne in de strijd tegen de rebellen in het oosten van het land. Kan deze stap leiden tot een oorlog met Rusland? Is de deling van Oekraïne niet de meest logische oplossing? Is het Oekraïense conflict echt een gevaar voor de stabiliteit van Europa, wat de VS ons wil doen geloven? Wordt Europa niet van binnenuit uitgehold door anti-Europese en anti-democratische bewegingen? En wat te denken van het gevaar van IS dat zijn invloed heeft uitgebreid naar Noord-Afrika, met name in Libië?

In het tweede uur, van half acht tot half negen, zoals gebruikelijk Surinaamse onderwerpen:

Een telefonisch interview met oud-panellid Milton Jones.
Milton geeft zijn visie over een drietal onderwijskwesties: de omstreden rekentoets, Samsoms voorstel om 3-jarigen naar school te sturen en het passend onderwijs.

Verder aandacht voor de verkiezingscampagne in Suriname.
Opvallend zijn de pogingen van de NDP om het raciale element te bespelen. Indirect wijzen NDP-getrouwen op de Hindostaanse afkomst van V7-leider Chandrikapersad Santokhi (VHP) en zinspelen op een komende 'Hindostaanse overheersing'. Kortom, de verkiezingscampagne van de NDP dreigt te ontaarden in een wedstrijd Hindostanen tegen creolen. Vanwaar deze insteek?

Welgeïnformeerd wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram. Het panel bestaat uit Gin Sanches en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 8 februari 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Wereld FM, 99.4 FM ether en 104.6 kabel. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Auto ramt elektriciteitsmast in Welgedacht B-weg

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Een van twee inzittenden overleeft klap niet


Een auto met twee inzittenden heeft vanochtend, zondag 8 februari 2015, in de Welgedacht B-weg een elektriciteitsmast geramd. Een van de mannelijke inzittenden, de 31-jarige bestuurder Rabinder Manna, is ter plaatse aan zijn opgelopen verwondingen overleden. Dit bericht de webedite van de Ware Tijd.

De automobilist reed rond half acht over de Welgedacht B-weg richting de Magentakanaalweg, toen hij tegen een elektriciteitspaal knalde. Na de botsing met de mast kwam het voertuig in een goot langs de weg terecht.

De twee slachtoffers werden uit het voertuig gehaald, maar een van hen vertoonde toen geen teken van leven meer. Het andere slachtoffer werd met een ambulance afgevoerd.

De identiteit van de inzittenden is nog niet bekend.

NPS accepteert iedere aangedragen presidentskandidaat

NPS-voorzitter: Santokhi is niet enige kandidaat voor presidentschap


De Nationale Partij Suriname (NPS) accepteert elke persoon die namens de V7 als presidentskandidaat naar voren geschoven wordt. De partij legt zich neer bij het uiteindelijke besluit van het kiezersvolk. Dit zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland vandaag, zondag  februari 2015, in de Ware Tijd.

NDP-kopstuk Ramon Abrahams zei tijdens een NDP-wijkvergadering afgelopen week, dat de V7 het volk misleidt door te stellen dat V7 ook andere presidentskandidaten heeft, terwijl VHP-leider Chandripersad Santokhi in werkelijkheid hun enige kandidaat voor het presidentschap is.

'Voor wat de NPS betreft is er geen vuiltje aan de lucht als Santokhi zich presenteert als presidentskandidaat en ook niet als andere partijen binnen de combinatie hun eigen kandidaat presenteren', aldus Rusland.

Hij zegt verder, dat elke partij die meedoet aan de verkiezingen de vrijheid heeft om een positie te ambiëren van waaruit zij de idealen van de samenleving kan realiseren. Volgens Rusland heeft de NPS genoeg kader in huis heeft om het presidentschap in te vullen. Rusland zegt bereid te zijn om die functie te bekleden als het volk en de partijstructuren dat wensen

Surinaamse consul in Nederland ziet graag artieste Marcia Sedoc als honorair consul Italië

Sedoc: 'Ik wil investeerders richting Suriname halen'


De Surinaamse consul in Nederland, Roy Lieuw A Sie, gaat de Surinaamse regering vragen artieste Marcia Sedoc te benoemen tot honorair consul in Italië. Dat heeft hij gisteren gezegd toen Sedoc hem in Amsterdam een beleefdheidsbezoek bracht, aldus de Ware Tijd Online vandaag, zondag  februari 2015.

De in Suriname geboren Marcia Sedoc is artieste, filmster, model, en televisie- en radio presentatrice in Rome, Italië. Ze woont daar al ruim dertig jaar en promoot Suriname al tien jaar heel intensief.

Sedoc heeft Lieuw A Sie verteld op welke manier ze Suriname in Italië aan het promoten is. Speciaal daarvoor heeft ze de stichting Fayalobi opgericht. Op de Italiaanse televisie en ook op de radio grijpt ze iedere mogelijkheid om over Suriname te vertellen.

Radiomaker Max Sordam, onder andere panellid in het zondagse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de Amsterdamse zender Radio Tamara, bracht Sedoc voor de kennismaking naar het consulaat.

Volgens Sedoc heeft ze bij dat gesprek zich bereid getoond honorair consul voor Suriname in Italië te willen worden. Sedoc zegt een enorm netwerk te hebben in de Italiaanse politiek en ondernemerswereld. 'Ik wil investeerders richting Suriname halen.'

Lieuw A Sie zegt ingenomen te zijn met de bijdrage die Sedoc levert aan de promotie van Suriname in het buitenland. Zelf wist hij niet dat in Italië ook Surinamers wonen. Daarom zal hij spoedig aan de Surinaamse regering het voorstel doen Sedoc tot honorair consul van Suriname in Italië te benoemen. De artieste kan daarmee via de formele structuren de promotie van Suriname doen en tegelijkertijd daarbij investeerders aantrekken.


Den Blauwvinger: Stem niet op welke kleur vlag dan ook

COLUMN: Denken partijen werkelijk verkiezingen te kunnen winnen door het uitdelen van partijvlaggen.... – Suriname en de vlaggenmanie


Suriname is in de ban van de verkiezingen van 25 mei. Leden van politieke partijen weten niet hoe snel ze moeten overlopen naar een andere partij, al dan niet in scene gezet om een partij in de wielen te rijden. Politieke leiders smijten op podia ongegeneerd met vuil naar collega's. Maar, over de inhoud wordt nauwelijks gerept, laat staan dat politieke programma's, voor zover die er zijn, worden uitgelegd door partijvoorzitters en andere politieke kopstukken. Neen, diverse politieke partijen lijken zich vooral bezig te houden met Suriname te voorzien van een tapijt van vlaggen die overal aan worden vastgebonden. De kleur paars lijkt de basiskleur van dat tapijt te zijn met hier en daar een blokje oranje, een randje geel, een streepje rood en ergens in een hoekje een beetje groen.

Denken bepaalde politieke partijen, zoals de NDP, VHP, NPS, PL en ABOP, werkelijk de verkiezingen te kunnen winnen door maar met zoveel mogelijk tamtam partijvlaggen aan leden en vooral niet-leden uit te delen om op hun percelen te plaatsen? Alsof iemand bij het zien van welke kleur vlag dan ook, op die partij gaat stemmen.... Het is niets meer en niets minder dan een schijnvertoning om macht uit te stralen en alom vermeende aanwezigheid.

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Paarse vlaggen worden zelfs vastgeknoopt aan verkeersborden, zo berichtte dinsdag 3 februari een van de kranten. De vlaggenmanie gaat zelfs zo ver, dat de korpschef van het Korps Politie Suriname zich al tijdens zijn nieuwjaarsreceptie op 6 januari genoodzaakt voelde erop te wijzen, dat hij het niet zal accepteren wanneer agenten gaan rondrijden met vlaggen van politieke partijen. 'Tegen deze ambtenaren zal zeker worden opgetreden', zo zei hij streng.

Diverse straten in buurten en districten kleuren paars, zelfs in buurten van Paramaribo en in districten die feitelijk bekend staan vanwege een totaal andere politieke kleur, rood of geel. Maar, wat is de betekenis van zo'n, ook nog eens, lelijke partij politieke vlag? Mensen, waarvan het merendeel niet eens lid zal zijn van welke partij dan ook, willen kennelijk hun omgeving tonen welke kleur zij aanhangen. Maar, niet uitgesloten kan worden dat veel mensen een centje of anderszins hebben ontvangen voor het plaatsen van vlag op hun percelen..... Er gaan geruchten, dat mensen Srd 75 zouden ontvangen in ruil voor het plaatsen van een stok met vlag op hun perceel. Natuurlijk wordt dat ontkend.

Veel mensen weten waarschijnlijk nauwelijks wat de door hun gekozen kleur op hun perceel na 25 mei zou kunnen beteken of juist niet voor hun eigen leven, hun levensonderhoud, hun welzijn en welvaart, hun portemonnee, voor de economie in het algemeen, voor de natuur en het milieu, voor de landbouw- en veeteelt, voor het onderwijs, voor de bauxiet- en goudsector, voor de haven in Paramaribo, voor de infrastructuur en voor (de bewoners van) het achterland.

Laten partijen in dorpen in districten en buurten van Paramaribo partijprogramma's uitdelen...... Dan bedrijf je als partij werkelijk politiek en betrek je de potentiële kiezer bij je partij. Een vlag is statisch, een vlag is gewoon een lap stof die in weer en wind kan wapperen en verkleuren.....een vlag is enkel een partijpolitiek gekleurd symbool dat staat voor (regeer)macht en niet voor partijpolitieke inhoud.

Het lijkt erop dat politieke partijen de hoeveelheid vlaggen in een buurt of straat belangrijker vinden dan de inhoud van hun partijprogramma's.

Stem op inhoud en niet op de kleur van een vlag, van een partij..... Stem indien mogelijk met verstand en niet met gevoel, emotie of vanwege slechts de kleur van een vlag of het vermeende charisma van een lijsttrekker..... voor wat het waard is.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
08 februari 2015
Amsterdam-Paramaribo