dinsdag 10 februari 2015

VHP-leider Santokhi krijgt mandaat van V7 voor verder overleg met KTPI

KPTI wil naast Commewijne en Paramaribo ook een plaats in Wanica


Chandrikapersad Santokhi heeft als coördinator van V7 het mandaat gekregen om verder met de KTPI te praten. De samenwerkende partijen kwamen vanmiddag, dinsdag 10 februari 2015, bijeen om de laatste ontwikkelingen te bespreken. De vergadering was heel kort en er is inhoudelijk niet veel gezegd, aldus Starnieuws.

De nieuwe onderhandelaar van de KTPI en vervanger van partijvoorzitter Willy Soemita, Iwan Ganga, heeft de vergadering meegedeeld, dat gisteravond binnen de KTPI is vergaderd, maar dat er geen besluit kon worden genomen, omdat er geen quorum was.

Voor de meeste partijen binnen V7 is het echter een uitgemaakte zaak over het al dan niet meedoen van de KTPI. Zij vinden dat aan de verdeling en afspraken weinig meer kan veranderen.

Ganga zegt op de Ware Tijd Online waarom zijn partij, naast plek 1 in Commewijne en 11 in Paramaribo, ook een plaats wil in Wanica. 'We hebben daar bij de vorige verkiezingen ongeveer 1.200 stemmen gehaald. En we zijn gegroeid, dat zie ik aan de opkomst op vergaderingen. En dus wil die achterban wel vertegenwoordigd zijn in dat district.'

Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo vergadert vanavond met zijn structuren waarin hij verslag zal doen over het resultaat van de onderhandelingen in V7-verband. De samenwerkende partijen streven ernaar om op 23 februari het samenwerkingsverband te bekrachtigen.

Charles Pahlad (NDP) wil VHP Wanica twee zetels terugbezorgen

NDP'er voert dagelijks huis-aan-huis campagne voor twee VHP-zetels....

Pahlad op op verkiezingsoverwinning V7


Het kan verkeren in de Surinaamse politiek en eigenlijk hoef je je nergens meer over te verbazen. De komende 3.5 maanden heeft NDP-Assembleelid Charles Pahlad maar een doel en dat is de twee zetels die hij van de VHP genomen had weer terugbezorgen bij die partij, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 10 februari 2015.

In aanloop naar de verkiezingen van 2005 en 2010 voerde Pahlad namens de NDP flink campagne om deze twee zetels van de VHP weg te halen. Pahlad voert nu dagelijks huis-aan-huis-campagne om die beide zetels terug te geven aan de VHP de komende verkiezingen.

‘Vandaag ben ik om tien uur vanochtend vertrokken van huis en ben pas tegen zes uur teruggekeerd. Ik heb een aantal huizen aangedaan en mensen geadviseerd om op de VHP te stemmen. Morgen doe ik dat weer. Ik slaap niet. Tot de verkiezingen van 25 mei. Daarna ben ik klaar met de politiek’, gaf Pahlad te kennen op een kernvergadering van de VHP aan de Gobajolaan te Houttuin.

Pahlad riep alle VHP’ers op om harder te werken voor de partij. ‘Overal waar je mensen tegenkomt, op straat, in de winkel, bij de kapper, probeer hen jouw boodschap snel door te geven’, zei hij.

Hij gaf ook aan te twijfelen aan de vele paarse vlaggen die wapperen. ‘De vlaggen gaan niet stemmen. Ze betalen mensen Srd 50 tot Srd 75 om de vlaggen te plaatsen. Of ze bedreigen mensen die bij de overheid werken’, zei Pahlad.

‘Mensen zijn bang voor rancune als ze geen NDP-vlag laten zetten of een vlag van een andere partij op hun erf laten wapperen.’ Volgens de ex-NDP’er moet V7 de komende verkiezingen winnen. ‘Dat is het enige wat jullie in je hoofd moeten hebben.'

Gestuntel overheid rond benoeming districtscommissaris Para

Dc Samsoedin legt beslissing uit via Starnieuws.
John de la Fuente op contractbasis districtscommissaris Para

 
John de la Fuente, gewezen districtscommissaris (dc) van Commewijne (2000), wordt op contractbasis aangenomen als districtscommissaris van Para. Hij neemt morgen het roer over en wordt later die dag geïnstalleerd. Gekozen is voor een dc met ervaring en iemand die al eerder verkiezingen heeft geleid, aldus de dc van Wanica, Roline Samsoedien, die ook de deken van de districtscommissarissen is, vanavond, dinsdag 10 februari 2015, op Starnieuws.


Afgelopen week werd bekend dat Eric Grauwde, districtssecretaris te Para, was benaderd voor de post van dc en hij al had ingestemd. Kort daarna werd echter afgezien van zijn benoeming, omdat er nog maar een paar maanden zijn te gaan naar de verkiezingen van 25 mei. Nu beweert Samsoedien dat het niet raadzaam is om een ‘onervaren’ dc kort voor de verkiezingen te installeren. 

Districtscommissaris Mohamad Kasto (NDP) is wegens ziekte niet in staat om zich de komende periode optimaal in te zetten. Hij is al ruim twee weken met ziekteverlof. Inmiddels is Grauwde op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen en hij zou alle begrip hebben getoond voor de situatie.


Er is volgens Samsoedien ook van afgezien om één van de overige vier dc’s van Sipaliwini te benoemen. Sipaliwini is een heel groot gebied en de verkiezingen moeten in goede banen worden geleid, motiveert zij het besluit om voor De la Fuente te kiezen. De dc’s zijn ook nieuw en hebben geen ervaring als voorzitter van een hoofdstembureau.

Samsoedien laat verder weten, dat een dc te allen tijde kan worden ingezet. Ook al is een dc niet meer actief geweest. Een dc wordt voor het leven benoemd en is ter beschikking van de overheid. Slechts het werkgebied kan de dc worden ontnomen

Assemblee verontwaardigd over foto afgehakte hand in de Ware Tijd Online

Breeveld (DOE): 'Zaken als afgehakte lichaamsdelen mogen niet rauw in media gebracht worden'

'Journalistieke ethiek dient in acht te worden genomen'

Ruth Wijdenbosch (NPS): 'Het wordt steeds erger'


In De Nationale Assemblee (DNA) is vandaag, dinsdag 10 februari 2015, forse kritiek geleverd op de publicatie van een afgehakte hand op de website van de Ware Tijd. DOE-fractieleider Carl Breeveld kreeg bij aanvang van de openbare vergadering van het parlement de gelegenheid om te reageren, zo bericht de Ware Tijd Online. 

Overigens toonde het Apintie televisieprogramma 'In de Branding' in haar uitzending vanmiddag beelden van de afgehakte hand en van het slachtoffer. Presentatrice Gail Eijk waarschuwde kijkers vooraf voor schokkende beelden. Van enige terughoudendheid bleek bij Apintie geen enkele sprake te zijn en ook werd op geen enkele wijze rekening gehouden met de privacy van het slachtoffer en met gevoelens bij zijn familieleden. Waarom Apintie beelden en de Ware Tijd een foto van de hand toonden is niet duidelijk. Je mag er vanuit gaan, dat iedereen zich een voorstelling kan maken van een afgehakte hand en dat beelden en een foto geen enkele toegevoegde nieuwswaarde hebben..... Uit de beelden en foto werd duidelijk, dat de afgehakte hand ook was verplaatst..... (De gisteren gepubliceerde foto van Anthony Janki in de Ware tijd. De redactie van De Surinaamse Krant heeft besloten, zonder enige aarzeling, om de hand onzichtbaar te maken...)

Parlementsvoorzitter Jenny Geerlings-Simons zei, dat ook vanuit de samenleving haar aandacht is gevraagd voor deze zaak, die als onacceptabel wordt beschouwd. Tijdens een vechtpartij tussen twee mannen werd gistermiddag de hand van een 25-jarige man afgehakt met een houwer.

Breeveld stelde, dat het regelmatig voorkomt dat zaken in de pers verschijnen 'die niet door de beugel kunnen'. 'We leven in een geciviliseerde samenleving, een samenleving waarin wij niet meer in kannibalisme geloven. Een samenleving waarin ook geen onthoofding geaccepteerd kan worden zoals in sommige landen. We kunnen dit dus niet accepteren', sprak de fractieleider.

Hij vindt dat zaken als afgehakte lichaamsdelen niet rauw in de publiciteit gebracht mogen worden, om te voorkomen dat burgers gevoelloos worden door dergelijke beelden. 'De samenleving wordt gehard door al deze ellendige dingen', aldus Breeveld. Hij riep Simons op contact op te nemen met de Surinaamse Vereniging van Journalisten, media-eigenaren, kranten en nieuwsorganisaties en op hun een beroep te doen de nodige journalistieke ethiek in acht te nemen en zaken 'op de juiste wijze te publiceren en niet op deze barbaarse wijze'. Simons was het eens met Breeveld, en stelde dat er grenzen zijn aan wat gepubliceerd kan worden. 'We vragen de journalistieke organen om er op te letten', aldus de parlementsvoorzitter.

Ondervoorzitter en NPS-Assembleelid Ruth Wijdenbosch stelde, dat het 'steeds erger' blijkt te worden. Ook televisiebeelden zijn vaak heel schokkend, pijnlijk en treurig voor familieleden van slachtoffers van geweldsmisdrijven. Ze herhaalde eerdere oproepen, dat de tv-stations vooraf aangeven dat beelden schokkend kunnen zijn zodat kijkers voor zichzelf kunnen bepalen of ze willen kijken of niet en of ze hun kinderen laten kijken of niet.

'Maar alles wordt zo open en bloot gebracht en het brengt trauma's teweeg', aldus de ondervoorzitter. Ze hoopt dat de noodkreet van het parlement wordt gehoord en dat de pers voortaan een ethische code hanteert wat betreft publicatie van schokkende zaken.

Het is te betreuren dat de hoofdredactie kennelijk niet door haar eigen redactie om een reactie is gevraagd en om uitleg te geven waarom gisteren kennelijk besloten is om de gewraakte barbaarse foto te publiceren. Mogelijk volgt later nog een verklaring. Of de Surinaamse Vereniging van Journalisten ook gaat reageren is nog onbekend....

UPDATE: De redactie van de Ware Tijd Online, kennelijk toch geschrokken door de commotie en de politieke reacties, blijkt dinsdagavond de gewraakte foto bij het artikel in de editie van gisteren te hebben vervangen door een foto met een afbeelding van een nieuwe houwer....

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

De strijd tegen dierenmishandeling in Latijns-Amerika

(Bron foto's toekan Grecia: AFP)
Social media belangrijk in strijd tegen dierenmishandeling

Nauwelijks wetgeving ter bescherming dieren in Latijns- Amerikaanse landen


Dierenarts Carmen Soto behandelt voorzichtig wat er over is van de snavel van toekan Grecia om de snavel te prepareren voor het plaatsen van een prothese om het door vandalen afgehakte deel te vervangen. De beelden van de verminkte snavel van de rood-gele snavel leidde afgelopen maand tot de nodige ophef in Costa Rica en donaties voor het vervaardigen van een speciale prothese stroomden binnen nadat het verhaal op social media verscheen - een nieuw wapen in de strijd tegen het eeuwen oude probleem van dierenmishandeling in Latijns-Amerika. Dat bericht vandaag, dinsdag 10 februari 2015, het persbureau Agence France Presse, AFP.

Verontwaardigde burgers zamelden 3.000 Amerikaanse dollar in om Grecia te voorzien van een prothese snavel nadat een bende jongeren de vogel had aangevallen, waarvan deskundigen zeggen dat een soort half-wilde half-tamme mascotte is voor de stad Grecia.

Een soortgelijk geval zorgde in januari voor de nodige beroering in Honduras, toen een groep jongeren een zwerfhond met vuurwerk opblies, het filmden en een video op het internet plaatsten.

In Peru waren gebruikers van sociale media in december vorig jaar ontzet, toen een man in Salamanca de Monterrico, een brandweerman, wiens kinderen gebeten waren door de hond van de buren, wraak nam door het dier achter zijn auto vast te binden en ermee rond te rijden door de straat. De hond liep vier gebroken pootjes op.....

Dergelijke gevallen van dierenmishandeling blijven normaal gesproken onbestraft in Latijns-Amerika, waar wetten tegen dierenmishandeling qua inhoud zwak zijn of zelfs niet aanwezig zijn.

Volgens Cynthia Dent van de dierenrechtenorganisatie Humane Society International in Latijns-Amerika zorgen social media voor een positieve omwenteling in de strijd tegen dierenmishandeling.
'Twitter en Facebook hebben gezorgd voor een toename van de bewustwording als het gaat om zaken van dierenmishandeling in Latijns-Amerika', aldus Dent vanuit hoofdstad San Jose van Costa Rica, waar het regionale hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd.

'In het verleden zouden we alleen van dergelijke zaken horen als er over werd bericht in media. Maar, nu zijn er woedende mensen die gebruikmaken van social media om die zaken van dierenmishandeling aan te kaarten en om krachten te bundelen in de strijd tegen de mishandeling van dieren.'

Dergelijke protesten beginnen vanuit het internet de straat te bereiken, om autoriteiten te dwingen maatregelen te nemen. 'Het zichtbaar maken van dierenmishandeling via sociale netwerken kan druk uitoefenen om speciale wetgeving aangenomen te krijgen', aldus Dent tegenover AFP.

De afgelopen maanden zijn er demonstraties geweest in Honduras, Mexico, Colombia, Costa Rica, Peru en Uruguay voor strengere wetgeving om dierenmishandeling te bestrijden.

In landen als Mexico en Uruguay is dierenmishandeling wettelijk een misdrijf, maar overtreders worden zelden veroordeeld of beboet. De meeste landen in Latijns-Amerika hebben slechts lage boetes voor dierenmishandelaars. In Colombia bijvoorbeeld variëren boetes tussen 2 en 20 Amerikaanse dollar.

'Deze wetgeving is in de boeken, maar worden niet toegepast. Officieren van Justitie zijn niet getraind om ze te implementeren, om ze toe te passen', zegt Leonora Esquivel, voorzitter van de dierenrechtenorganistie Anima Naturalis Mexico.

In Costa Rica, een land waarvan de economie afhankelijk is van toeristen die het land bezoeken vanwege de mooie regenwouden en de unieke flora en fauna, roepen dierenactivisten het congres op om gevangenisstraffen in het leven te roepen voor dierenmishandeling, een oproep die veel gehoor vindt na de aanval op Grecia, de toekan.

In Suriname wordt mogelijk binnenkort een conceptwet Dierenbescherming in het parlement, De Nationale Assemblee, behandeld.

(Red. De Surinaamse Krant/AFP)

Telecombedrijven Digicel en CWC zouden interesse tonen voor UTS op Curaçao

UTS-directeur wil spoedig aandeelhouders-vergadering

De Geus waarschuwt voor concurrentiestrijd


De internationale telecombedrijven Digicel (Jamaica) en Cable & Wireless Communications (CWC), gevestigd in Coral Gables, Florida (VS), hebben allebei aangegeven geïnteresseerd te zijn in een strategisch partnerschap met UTS op Curaçao. Dit staat in een uitgelekte brief van UTS-directeur Paul de Geus, aldus de Amigoe vandaag, dinsdag 10 februari 2015.

In de brief dringt De Geus er bij de overheden van Curaçao en St. Maarten, de aandeelhouders van UTS, op aan om zo snel mogelijk een aandeelhoudersvergadering te beleggen over deze zaak.
 
De brief is gedateerd 28 januari en is gericht aan minister Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP) en de Sintmaartense minister Dennis Richardson (Justitie), die op het Bovenwindse eiland met telecommunicatie is belast. Directe aanleiding voor de brief is het feit dat aandeelhoudersvergaderingen van UTS, gepland voor december 2014 en januari 2015, niet zijn doorgegaan.

De Geus stelt in zijn brief dat de zoektocht naar een strategische partner voor UTS met de nodige voortvarendheid dient te worden opgepakt, indien de aandeelhouders de huidige kansen willen benutten. Hij noemt de overname van Columbus, op Curaçao actief als Flow, door CWC, waardoor er een concurrentiestrijd is losgebarsten tussen CWC en Digicel, de andere grote speler in de Caribische markt.

De UTS-directeur waarschuwt voor de gevolgen van deze overname en de concurrentiestrijd tussen Digicel en CWC, en UTS. Beide bedrijven hebben de beschikking over veel meer cash en kunnen hierdoor ook meer investeren in de benodigde infrastructuur, om de markt met nieuwe diensten te kunnen bedienen, aldus De Geus. Beide bedrijven hebben als extra voordeel, dat zij een lagere kostenstructuur hebben dan UTS, terwijl zij dankzij een veel grotere markt ver onder de kostprijs van UTS kunnen opereren. 'Op de langere termijn plaatst dit alles ons kortom in een positie waarin wij niet meer zullen kunnen concurreren.'

Op dit moment is zowel Digicel als CWC op zoek naar mogelijke overname- en samenwerkingspartners in het Caribisch gebied, geeft De Geus aan. Curaçao moet nu handelen, aldus de UTS-directeur. 'Indien wij te lang wachten, zullen zij ook op Curaçao andere samenwerkingspartners vinden die hun dienstenpakket hier te lande kunnen aanvullen en versterken. De aantrekkelijkheid van UTS zal dan afnemen voor hen.'

Volgens De Geus is het op dit moment zeer gunstig voor UTS om in zee te gaan met CWC of Digicel of een andere geïnteresseerde partij. 'Inmiddels hebben beide partijen aan UTS ook gemeld dat zij geïnteresseerd zijn om een strategisch partnerschap te onderzoeken. (...) UTS heeft hen geantwoord dat hun interesse zo spoedig mogelijk zal worden besproken met de Raad (van Commissarissen) en de Vergadering van Aandeelhouders van UTS.'

De Geus spreekt in zijn brief van een interessante ‘window of opportunity’ voor UTS, maar stelt dat deze kans echter snel kan vervliegen. De UTS-directeur roept de aandeelhouders dan ook op om snel te handelen in deze zaak.

Grootschalige actie autoriteiten in Marshe Nobo, Punda, Curaçao

(Bron foto: Amigoe)
Illegale goederen, waaronder medicijnen, in beslag genomen

Onder medicijnen Cytotec abortuspillen en diverse dieetpillen


Diverse illegale goederen, waaronder medicijnen die gebruikt worden om abortus te veroorzaken, zijn gisteren in beslag genomen tijdens een grootschalige actie bij de grote markt in Punda (in de volksmond Marshe Nobo) te Willemstad op Curaçao. De teams betrokken bij de controles hielden gistermiddag een persconferentie in het kantoor van de douane in Punda, zo bericht de Amigoe vandaag, dinsdag 10 februari 2015.
 
De politie, de douane, de Kustwacht, de toelatingsorganisatie, de medicijninspectie en de veterinaire dienst waren betrokken bij de strenge controles gericht op illegale producten en ongedocumenteerden. Naast de abortuspillen, genaamd Cytotec, namen de autoriteiten ook diverse dieetpillen en andere medicijnen in beslag.

Conform de normale procedure, zullen de betrokken instanties later een inventarisatie doen van de in beslag genomen goederen en zullen ook een gezamenlijke evaluatie doen van de bekeuringen die uitgeschreven moeten worden. Alle verkopers die gisteren in het bezit waren van illegale goederen, zullen binnenkort een boete krijgen.

Politiewoordvoerder Imro Zwerwer meldt desgevraagd, dat ze geen ongedocumenteerden zijn tegengekomen gisteren en voegt toe dat er ook geen aanhoudingen zijn verricht.

'Voor ons is het onbegrijpelijk, dat ondanks de gewoonte om medicijnen bij een botika te halen, diverse burgers deze nog liever bij de Marshe kopen. Bovendien krijgt men zelfs uitleg over bijwerkingen van de verzochte medicijnen, zoals Cytotec dat abortus veroorzaakt, terwijl dit een medicijn voor zweren is', zei douanewoordvoerder Richinel Martijn. Ook werd zelfs vervalste Cytotec in beslag genomen.

Zwangere jongeren gebruiken dan een hogere dosis voor de zekerheid, met alle (fatale) gevolgen van dien. In verband hiermee doen de autoriteiten een dringende oproep aan ouders om hun dochters op de risico’s te wijzen van het gebruik van dit medicijn en de gevolgen van medicijnen kopen bij Marshe.
De autoriteiten doen verder onderzoek in deze zaak en waarschuwen dat er meer soortgelijke controles volgen.

Geen 'hoera-stemming' voor Winston Jessurun (DA91) bij opening Kaloti Suriname Mint House

Jessurun waarschuwt voor accreditatie-status van bedrijf uit Dubai

Kaloti heeft geen fris verleden.....


Naar verluidt, zo schrijft het Dagblad Suriname dinsdag 10 februari 2015, zal Kaloti Suriname Mint House op 20 februari haar deuren openen. Kaloti is in de wereld een bedrijf dat volgens het DA91-Assembleelid Winston Jessurun niet al te positief kan worden bestempeld. Dit zegt de parlementariër naar aanleiding van internationale rapporten. 

Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie, Global Witness, van precies een jaar geleden (zie onderaan), heeft Kaloti in 2012 voor meer dan 5 miljard Amerikaanse dollar aan 'potentieel verdachte' contante betalingen niet gerapporteerd. Het bedrijf heeft zich hiermee, net als in het geval van de zogenoemde 'bloeddiamanten', schuldig gemaakt aan het witwassen en opkopen van goud dat werd geproduceerd in conflictgebieden in Afrika, waar mensenrechten op grote schaal worden geschonden bij het produceren van goud.

Al zodanig is de accreditatie van Kaloti op de Londense en New Yorkse markt aangehouden. 'Wanneer je een bedrijf opzet waarbij je internationaal geaccrediteerd bent, dan heb je een merk op je goud dat geëxporteerd wordt en dan kin je hetzelfde goud gebruiken als monetair goud. Maar, wanneer je niet geaccrediteerd bent, zal het opnieuw geraffineerd moeten worden door afnemers die wel geaccrediteerd zijn. Men is weliswaar bezig met die accreditering, maar het is nog niet zo ver. Wat dat betreft is in de Newmont-overeenkomst opgenomen, dat het goud hier geraffineerd zou worden. In de overeenkomst met Newmont is opgenomen, dat Newmont haar goud zal laten raffineren bij een op de Londense-New Yorkse markt geaccrediteerd bedrijf. Daarom zeggen zij dat zij zullen beginnen met de kleine goudzoekers, omdat ze niet zo ver zijn met de grote bedrijven.'


Het is volgens Jessurun onduidelijk wat de raffinagekosten van Kaloti zullen zijn. De raffinagekosten zullen vanwege de monopolistische positie van Kaloti, aldus Jessurun, ook invloed hebben op de exportprijs. Wat volgens Jessurun ook nog onduidelijk is, is of Kaloti expor-tklaar zal raffineren of dat in het buitenland weer geraffineerd zal worden. 'Raffinage hier en in het buitenland, omdat Kaloti niet geaccrediteerd is', stelt Jessurun.

'Ik weet niet hoe de overheid daarmee om zal gaan. Er wordt gesproken over een publiek-private samenwerking, maar ik weet niet of dat zo is. Ik weet niet of de Staat aandelen heeft en ook niet of particulieren aandelen hebben. Het parlement heeft geen inzage gehad in de overeenkomst. De minister van Financiën heeft mij wel aangegeven, dat Kaloti niet geaccrediteerd is. Door dit aan te geven, heeft hij dus een heleboel problemen erkend. Het is natuurlijk mooi een raffinaderij te openen, die voor een groot deel in buitenlandse handen ligt, terwijl Surinamers gevraagd hadden om een raffinaderij op te zetten, hetgeen steeds geweigerd is onder deze regering. Dan vraag je je wel af hoe genegen men is naar de Surinaamse bedrijven en producenten. Ik schreeuw dus geen hoera bij de opening van de raffinaderij', aldus Jessurun.

Chantal Doekhie benoemd tot directeur van het ministerie van RGB

Doekhie was zaakgelastigde van Suriname in Nederland


De minister van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB), Steven Relyveld, heeft de dochter van NDP-Assembleelid Rashied Doekhie, Chantal Doekhie, benoemd tot de nieuwe directeur op het ministerie. Chantal Doekhie is per 1 februari officieel aangesteld. Zij is gisteren met haar werk begonnen op het ministerie, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 10 februari 2015.

Het ministerie van RGB zat sinds september 2013 zonder een directeur. De vorige directeur, Glenn Redjopawiro, werd op 6 september 2013 ontheven door Relyveld.

Doekhie was voor haar benoeming tot directeur van RGB, zaakgelastigde van Suriname in Nederland. Deze functie beoefende zij van december 2011 tot september 2014. Doekhie was slechts 32 maanden in Den Haag als zaakgelastigde. Na twee jaar ter plekke aanwezig te zijn geweest, mocht zij eindelijk op 11 december 2013 haar benoemingsbrevet aanbieden aan de Nederlandse minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Hiervoor was zij enkele jaren geleden in een controversiële zaak betrokken, toen zij door de ‘RAIO Commissie’ geweigerd werd voor deelname aan de rechtersopleiding. Zowel de minister als Chantal Doekhie waren voor de redactie van het Dagblad Suriname niet bereikbaar voor commentaar.

Pahlad, 'vriend van Bouterse', lucht zijn hart in het Dagblad Suriname

'Op een moment was ik zo kapot, dat ik in een coma van 12 uren belandde'


'Ramon Abrahams en Rabin Parmessar bedachten in september 2013 scenario tegen mij'


Het NDP-Assembleelid Charles Pahlad, die onlangs zij steun uitsprak aan de VHP,  heeft na september 2013 moeilijke tijden meegemaakt. Hij stelt vandaag, dinsdag 10 februari 2015, in het Dagblad Suriname dat hij middels een scenario al in 2013 uit de NDP was gezet en dat heeft hem heel erg getroffen. Hij lucht vandaag zijn hart in de krant.

‘Op een gegeven moment was ik zo kapot, dat ik in een coma belandde. Ik lag twaalf uren lang in coma, maar heb het altijd geheim gehouden voor de buitenwereld. De enige persoon die buiten mijn gezin op de hoogte hiervan was, was NDP-voorzitter Desi Bouterse. Hij wilde me komen bezoeken in het ziekenhuis, maar me vrouw wilde dat toen liever niet’, vertelt Pahlad.

‘Het was een opgezette zaak in september 2013 toen de NDP een structurenvergadering belegde in Ocer. Ramon Abrahams en Rabin Parmessar hadden een scenario bedacht tegen mij. Ik had namelijk kritiek op Abrahams, dat die als minister onzichtbaar was voor de ambtenaren op het ministerie van Openbare Werken (OW_). Hij kwam naar zijn kantoor en ging weg. Maar, contact met de verschillende afdelingen was er niet. Contracten van OW werden niet op het ministerie, maar in Ocer getekend’, aldus Pahlad. ‘Op de dag van de structurenvergadering kreeg ik net voor aanvang van de bijeenkomst een mail van iemand. Die waarschuwde me dat ik voorzichtig moest zijn. Ze zouden afrekenen met me. Dit zette me tot nadenken’, vertelt de boezemvriend van Bouterse, schrijft het Dagblad Suriname. 

‘De NDP-voorzitter Desi Bouterse was afwezig op deze structurenvergadering. Hij laat het vuile werk door anderen doen, maar de strateeg is hijzelf. De fout die Abrahams, die de vergadering leidde op die dag, maakte, is dat hij mij als eerste het woord gaf. Ik heb ze toen meteen op hun plaats gezet en gezegd dat dit me laatste dag wordt in Ocer. Ik heb ze voorgehouden dat ik in de partij ben gekomen met twee zaken, te weten een goede naam en geld. Geld vergeet ik, maar ik ga wel weg met mijn goede naam’,
aldus Pahlad. Dit was het moment van de breuk tussen Pahlad en de NDP. ‘Ik heb me daarna keurig gedragen als Assembleelid, altijd quorum verleend en huishoudelijke- en openbare vergaderingen bezocht. Maar dat ding bleef in me hoofd.’

Pahlad zegt de partij geen trap na te willen geven, maar zegt vanaf het jaar 2000 op handen gedragen te zijn door de partij. Toen zat de partij in de oppositie en had het niet zo breed. ‘Ik betaalde soms voor stroom, water of kocht soft voor meetings. Toen ze niets hadden, werd er niets gedaan zonder Pahlad erbij te betrekken. De NDP-top vergaderde urenlang thuis bij mij, tot in de vroege ochtend. Maar toen ze eenmaal aan de macht kwamen heb ik ze beter leren kennen. Toen was er geld en was Pahlad plotseling niet meer nodig.’

Nadat Pahlad openlijk zijn steun verklaarde aan de VHP zijn er pogingen ondernomen om hem terug te laten keren bij de partij. ‘Een dag na de massameeting van de VHP in Nickerie, waar ik ook op het podium heb gesproken, is de president thuis bij me geweest. Hij vroeg me om terug te keren en waarom ik deze stap heb gemaakt. Ik maakte Bouterse duidelijk dat corruptie binnen de NDP me hinderde. Hij zei toen, dat ik nu het Nieuw Front ondersteunt waar ook corruptie is. En toen maakte ik hem heel duidelijk, dat het Nieuw Front tenminste het lef had twee ministers op te sluiten in corruptieschandalen. U hebt niemand opgesloten’, vertelt Pahlad. ‘Ik heb al gesproken op een VHP-podium, van terugkeer is er geen sprake meer’, zei Pahlad tegen Bouterse .

Pahlad zegt niet bang te zijn voor eventuele tegenacties vanuit de NDP. ‘Iedereen waarschuwt me om voorzichtig te zijn met de stap die ik genomen heb. Maar, ik ben niet bang. Ik weet wel waartoe ze in staat zijn. Daarom heb ik innerlijk al afscheid genomen van mezelf. Ik ben een vriend van Bouterse. Als ik hem ergens zie, ga ik naar hem toe.’

Vrouw steekt partner neer in woning

Man overlijdt aan steekwonden op weg naar ziekenhuis


Naomi P. heeft gisteravond haar partner Gardner Noordzee tijdens een ruzie neergestoken in een woning aan de Nieuwzorgweg. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 10 februari 2015.

Tijdens hun ruzie werd op een gegeven moment Gardner door Naomi met een mes gestoken in zijn bovenlichaam. Hij raakte zwaargewond en werd met een ambulance vervoerd naar een ziekenhuis. Onderweg overleed de man.

Naomi P. is hangende het onderzoek in verzekering gesteld. In verband met het onderzoek is het mes in beslag genomen.

V7 heeft nog 15 massameetings in het vooruitzicht

Partijen binnen V7 houden ook hun eigen massameetings op weg naar verkiezingen


V7 zal naar de verkiezingen toe nog 15 massameetings organiseren. Dat zegt de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, in het Dagblad Suriname van vandaag, dinsdag 10 februari 2015. De eerste massameeting in deze combinatie vond afgelopen maand plaats. 'De tweede massameeting van V7 is in april, maar daarvoor houden de partijen ook afzonderlijk hun massameetings, zodat ze hun kracht kunnen demonstreren.'

Santokhi zegt dat de Pertjajah Luhur (PL) deze maand in Wanica een massameeting heeft gepland. De overige partijen van V7 zullen de PL bij de massameeting ondersteunen. Hierna wordt in Commewijne een massameeting georganiseerd door de VHP, waarbij de resterende partijen ook zullen ondersteunen. Naarmate de verkiezingen naderen, zullen deze massameetings drie tot vier keren worden gehouden in een week, zegt de VHP-voorzitter.

Intussen heeft het hoofdbestuur van de VHP een campagnestructuur. ‘Volgens deze structuur zullen de aspirant kandidaten voor zowel ressortraad, districtsraad als De Nationale Assemblee (DNA) van de verschillende districten ingezet worden om de landelijke campagne van de VHP te houden. Uiteindelijk zullen alle aspirant kandidaten verantwoording afleggen aan de voorzitter’, aldus Santokhi.

De VHP-voorzitter stelt, dat de onderhandelingen over de zetelverdeling op DNA-niveau binnen V7 nog steeds gaande zijn. Pas wanneer de onderhandelingen achter de rug zijn, wordt het duidelijk hoe het zit met de verdeling.

'Wij onderhandelen niet voor persoonlijk belang, maar voor landsbelang. We kijken naar de positie van studenten, ambtenaren, vrouwen en kinderen. We moeten ruimer denken tijdens de onderhandelingen, omdat het gaat om het belang van het volk', aldus Santokhi.

Man verliest hand tijdens vechtpartij....

Man (25) hakt tijdens ruzie hand van man met houwer af 


De 25-jarige Valentino D. heeft gisteren in de vooravond de hand van ene Marlon B. afgehakt met een houwer. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 10 februari 2015.

De politie ontving om half zes een melding van een vechtpartij tussen twee mannen in de Livornoweg in het ressort Latour, waarbij de hand van een van de mannen was afgehakt.

De verdachte kon ter plekke worden aangehouden en werd overgebracht naar het politiebureau. Volgens verklaring van de 25-jarige verdachte verdedigde hij zichzelf. Het slachtoffer zou gewapend af op hem af zijn gekomen met een houwer en een mes. Het gelukte V.D. de houwer afhandig te maken en heeft met diezelfde houwer Marlon gekapt.

Het slachtoffer werd met een ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis. Onbekend is of de hand gered kon worden. Overigens blijkt de redactie van De Ware Tijd zich niet te schromen om een foto te publiceren van de afgehakte hand......

De politie heeft de houwer en het mes hangende het verdere onderzoek in beslag genomen. De politie van Latour heeft deze zaak overgedragen aan de recherche van de afdeling Kapitale Delicten.

Stephan Westfa gearresteerd

Westfa betrokken bij diefstal met geweld auto en bij de 'zaak' Jhauw


De 25-jarige Stephan Westfa, die sinds november 2014 op last van de procureur-generaal werd gezocht, is vanmorgen, dinsdag 10 februari 2015, aangehouden.  Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname in een kort persbericht.

Westfa wordt verdacht van diefstal door middel van geweldpleging. Hij zou betrokken zijn geweest bij de diefstal van een auto waarbij geweld is gebruikt. De zaak is in onderzoek bij de afdeling Kapitale Delicten van de politie.

Daarnaast is Westfa ook betrokken bij de vermeende zaak Ramsoender Jhauw. Westfa is de persoon die volgens Jhauw door ondernemer Dassasingh was ingehuurd om hem te liquideren. Na twee keer te zijn gehoord door de politie vluchtte Westfa naar het buitenland.

Hij beweerde voor zijn leven te vrezen en wilde niet terugkeren naar Suriname. Hij had nog contact gemaakt met Jhauw en Preshant Dassasingh. Westfa ontkent eenauto te hebben gestolen, hij steld dat hij onnodig zwart is gemaakt.

In de zaak van Jhauw legde Westfa tegenstrijdige verklaringen af. Vervolgens trachtte hij van zowel als Jhauw als Dassasing hulp te krijgen, in de ruil voor zuivering van hun naam.

De politie vermeldt nu niet onder welke omstandigheden en waar Westfa is aangehouden. Hij is dus formeel opgepakt in de zaak van een gestolen auto en niet in verband met de 'zaak' Jhauw, zo is te concluderen uit het persbericht van de politie.

De Ware Tijd Online bericht te hebben vernomen, dat Westfa achter Zanderij, in het district Para, is aangehouden.

(Red. De Surinaamse Krant)

Verkiezing faculteitsbestuur FTW gaat gewoon door zonder bemoeienis Kabinet van de President

Kabinet van de President wilde overgaan tot benoeming bestuur en niet verkiezing


Om de twee jaar kiezen docenten en richtingscoördinatoren van de Anton de Kom Universiteit van Suriname faculteitsbesturen. Dit gebeurt geheel democratisch, middels verkiezingen. Vorige week werd op de Faculteit der Technologische Wetenschappen de verkiezing voor het faculteitsbestuur gehouden, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 10 februari 2015.

Het bestuur van de universiteit diende vorige week een voorstel in om de verkiezingen met een maand te verschuiven. Naar het schijnt kwam dat voorstel naar aanleiding van een beschikking van het Kabinet van de President.

Uit verkregen informatie, welke informatie ook de redactie van De Surinaamse Krant bereikte, blijkt dat gevraagd werd om voortaan geen verkiezingen meer te houden voor het faculteitsbestuur, maar personen te benoemen in het bestuur. De benoeming zou door de president geschieden.

Het voorstel van de president werd echter verworpen. Het secretariaat van het bestuur van de universiteit laat weten, dat de verkiezingen normaal hebben plaatsgevonden.

Minister Bussemaker wil ook na 2016 subsidie om slavernijverleden Nederland te herdenken

'Slavernij is helaas een onderdeel van onze geschiedenis'

Bussemaker stuurt in mei voorstel verlenging subsidie naar Tweede Kamer


Als het aan minister Jet Bussemaker (Onderwijs) ligt, komt er ook na 2016 subsidie om het slavernijverleden van Nederland te herdenken. De bijdragen die daarvoor nu zijn geregeld, lopen tot en met 2016. Maar, ze werkt aan een voorstel voor subsidie in de jaren daarna, aldus bericht vandaag, dinsdag 10 februari 2015, onder andere de Telegraaf.
 
Ze reageerde daarmee vandaag in de Tweede Kamer op zorgen van de PvdA. Die waren ontstaan door mediaberichten dat de subsidie zou stoppen na 2016.

Maar, volgens Bussemaker moet de politiek nu eenmaal nog spreken over de subsidie. Zelf zei ze 'zeer te hechten' aan de herdenking van de slavernij, omdat dit 'helaas een onderdeel is van onze geschiedenis'. In mei stuurt ze haar voorstel naar de Tweede Kamer.

Monoloog De Eenzame in het Compagnietheater Amsterdam met Manoushka Zeegelaar Breeveld

De Eenzame geschreven door Surinaamse schrijfster Cheryl Vliet

Regie in handen van Curaçaose actrice en regisseur Paulette Smit


Manoushka Zeegelaar Breeveld speelt 7 en  maart 2015 de voorstelling De Eenzame in het Compagnietheater in Amsterdam. De Eenzame is een monoloog over Audrey. Audrey is alleen.Geen man, geen kinderen, nauwelijks vrienden. De enige plek waar ze helemaal zichzelf kan zijn is in het uitvaartcentrum waar ze werkt. Op een dag ontmoet ze op haar werk een onbekende man die haar leven op zijn kop zet.

De Eenzame is geschreven door de Surinaamse schrijfster Cheryl Vliet. Het verhaal snijdt verschillende thema’s aan. Ten eerste de eenzaamheid. Audrey is eenzaam. Tegelijkertijd gaat het stuk over de moeder-dochter relatie en de afwezige vader. In de monoloog vertelt Audrey over de slechte band met haar moeder en over haar moeizame kinderjaren. Maar ze vertelt ook over haar dromen en de innige wens de vader die ze nooit heeft gekend ooit te ontmoeten.

Cheryl Vliet is radiomaakster. Zij schreef De Eenzame voor het laatste Hollandse Nieuwe festival dat jaarlijks georganiseerd werd door Cosmic Theater en later MC Theater. In 2013 werd de voorstelling, geregisseerd door Paulette Smit, eenmalig opgevoerd tijdens het Black Magic Woman festival.

De Curaçaose actrice en regisseur Paulette Smit regisseerde eerder verschillende stukken bij Cosmic Theater en MC Theater. Ook speelt en en schrijft zij bij en voor Stichting Julius Leeft.

Manoushka Zeegelaar Breeveld is momenteel te zien in tv-serie Noord/Zuid, speelde in series en films als De Fractie, Moordvrouw, Cop vs Killer, Sonnyboy en Mijn Opa de Bankrover. Vorig seizoen stond ze op toneel met Gejaagd door de wind en Kid Dynamite. Jaarlijks speelt, schrijft en zingt zij bij de theaterevents van Stichting Julius leeft.


Bezoekers over De Eenzame: 
Mooi ingeleefd spel en een verhaal dat je raakt tot op het bot – Jörgen Raymann, tv-presentator, cabaretier.

Ontroerend en grappig, goed geschreven en geweldig gespeelde voorstelling.  Manoushka Zeegelaar Breeveld behoort tot mijn favoriete actrices. – Paula van der Oest, filmregisseur.

Manoushka speelt met inleving en passie als geen ander. Altijd een prachtige avond, maar ook een avond met meer begrip van de Caribische cultuur en geschiedenis – Rick van der Ploeg, oud-staatssecretaris Cultuur.

Een vader aanwezig of afwezig bij de opvoeding beïnvloedt je leven. Dat wist ik al, maar in ‘De Eenzame’ heeft Manoushka mij dat door haar prachtige en krachtige spel laten doorvoelen – Jetty Mathurin, cabaretière.

De Eenzame is te zien:
Zaterdag 7 maart om 20.30 uur.
Zondag 8 maart om 15.00 uur.

Kloveniersburgwal 50 Amsterdam

Surprise/Blokker Curaçao geen last van ontslagen bij Nederlandse vestigingen

(Bron foto: Surprise/Blokker)
Blokker Nederland gaat zo'n 440 personeelsleden ontslaan


De Surprise/Blokker op Curaçao heeft geen last van de ontslagen die bij deNederlandse filialen op stapel staan. Dat laat de directeur van Surprise/Blokker Erik Maas vandaag, dinsdag 10 februari 2015, weten in het Antilliaans Dagblad.

Blokker wil in Nederland de banen schrappen van circa 440 werknemers. De ontslagen vallen in Nederland bij ongeveer 250 winkels, de helft van het totaal aantal eigen Blokker-winkels. Het aantal werknemers dat zijn baan kwijtraakt, is rond de zes procent van het totaal aantal werknemers.

Blokker zegt dat de vermindering van het aantal banen in Nederland nodig is, omdat de omzetten in de winkels dalen. Blokker trekt minder publiek en de consumenten besteden minder. 'De loonkosten moeten meer in lijn worden gebracht met de dalende omzetten in de winkels', staat in een verklaring. De huishoudketen wil daarnaast flexibelere werktijden invoeren.

Het bedrijf gaat met de vakbonden overleggen over een sociaal plan. Blokker kondigt tevens aan na de zomer te beginnen met stapsgewijze vernieuwing van de winkels. Bij zeven winkels is dat bij wijze van proef al gebeurd en dat is volgens het bedrijf goed gelukt. Daarnaast zal verder worden geïnvesteerd in online-activiteiten. De online-omzet van Blokker is naar eigen zeggen het afgelopen jaar met ruim veertig procent gegroeid.

De investeringen in de keten komen voor 2015 neer op een bedrag van circa 25 miljoen euro. Blokker heeft in Nederland vijfhonderd eigen winkels en honderd franchisewinkels.

Op Curaçao staat de ‘vertrouwd en voordelig’ winkel sinds 28 november 1986 ingeschreven in het Curaçaose Kamer van Koophandelregister.

Bij de huishoudketen werken circa 7.200 werknemers. Het winkelbedrijf is onderdeel van Blokker Holding, waaronder ook ketens als Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit, Intertoys en Xenos vallen. Blokker Holding boekte in 2013 een nettowinst van 61 miljoen euro, 5 procent minder vergeleken met het voorgaande jaar. De omzet liep 4 procent terug tot 2,5 miljard. Over 2014 zijn nog geen cijfers bekend.

Rijstboeren niet tevreden met Srd 50 voor baal natte padie

Voorzitter SPBA wil gesprek over rijstsector met LVV-bewindsman Algoe


In Nickerie is afgelopen zaterdag de oogst officieel van start gegaan. Molenaars hebben daarbij Srd 50 geboden voor een baal natte padie van 79 kilo. Rijstboeren in Nickerie hopen echter op een betere prijs voor hun product. Uit een calculatie van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) blijkt, dat boeren bij de najaarsinzaai Srd 67,43 hebben uitgegeven voor de productie van een baal padie van 79 kilo. 

Harinandan Oemraw, voorzitter van de SPBA, heeft minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij om een gesprek gevraagd. Oemraw wil donderdag geïnformeerd worden over de PetroCaribe-deal met Venezuela en de uitvoering ervan. Ook wil Oemraw die dag met de bewindsman praten over de beloofde kunstmest aan de boeren, de import van de NPK-meststof en hoe dat geschiedt.

De SPBA-voorzitter zal tenslotte ook over de waterproblematiek praten, omdat het waterpeil nog steeds niet is wat het zijn moet. Hij wees in dat kader naar de landbouwgebieden in Wageningen en de Middenstandspolder, waar het probleem het ergst is. 'We hebben daar een nijpend tekort aan irrigatiewater', zegt Oemraw.

KTPI worstelt met onderhandelingen binnen V7

PL-leider Somohardjo: 'KTPI is aan het chanteren en tijd rekken'De KTPI is nog niet uitgediscussieerd over de samenwerking op het niveau van De Nationale Assemblee binnen V7. 'Wij hebben tot bijkans één uur in de ochtend gesproken met leden van het hoofdbestuur en andere toppers. Wij gaan vanavond vanaf acht uur door met vergaderen', aldus partijvoorzitter Willy Soemita vandaag, dinsdag 10 februari 2015, op Starnieuws.

De KTPI-voorzitter heeft zijn mandaat als onderhandelaar teruggeven aan het hoofdbestuur. Dit is nog niet aanvaard. 'In de partijtop zijn verschillende meningen en het is er heftig aan toe gegaan', zegt Soemita.

Hij trekt zich niets aan van de deadline die de partijleider van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, heeft gesteld. 'Er zijn nog zes andere partijen die zich moeten uitspreken. Een voorzitter kan niet bepalen wat er moet gebeuren. Ik was ook zes weken uitlandig. Toen hebben wij een waarnemer aangewezen. Als de voorzitter van de PL woensdag uitlandig zal zijn, kan hij ook een waarnemer aanwijzen', aldus Soemita.

'Dan heb ik een samenwerking met NDP, dan ben ik bezig met een jawa-blok, weer hoor je dat ik met de ABOP praat. Men is alleen maar aan het gissen', stelt Soemita. Hij vindt dat de overige partners in V7 begrip moeten tonen voor de situatie van KTPI. Zolang er nog verschil van mening is in de partijtop, moet er intern afgestemd worden. De KTPI is niet tevreden met de eerste plaats in Commewijne en plek elf in Paramaribo.

Somohardjo vindt overigens, dat er genoeg rekening is gehouden met KTPI. Hij wil geen tijd meer verliezen, want de KTPI is duidelijk aan het chanteren en tijd aan het rekken, vindt Somohardjo. Hij vindt dat de knoop doorgehakt moet worden.

Marineschip Zr. Ms. Zeeland vaart Willemstad, Curaçao, binnen

(Bron foto: Facebook)
Schip ceremonieel onthaald

Zr. Ms. Zeeland zet zich 4 maanden in voor Kustwachttaak en drugsbestrijding


Het nieuwe marineschip in het Caribisch gebied, Zr. Ms. Zeeland, is gisterochtend om negen uur Willemstad, Curaçao, binnengevaren. Het schip werd daar ceremonieel onthaald en gaat zich de komende vier maanden inzetten voor Kustwachttaken en drugsbestrijding. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 10 februari 2015.

Traditioneel vuurde het schip 21 saluutschoten af als eerbewijs aan de gouverneur van Curaçao. Dit eerbewijs werd beantwoord door 21 saluutschoten vanaf Fort Amsterdam om het schip en haar bemanning te verwelkomen. Vervolgens voer de Zeeland ceremonieel de Annabaai binnen.

De Zeeland wordt voor de tweede keer vier maanden als ‘stationsschip in het Westen’ ingezet om drugstransporten te onderscheppen en de Kustwacht te ondersteunen. Daarnaast kunnen het schip en haar bemanning bijstand verlenen na bijvoorbeeld de passage van een orkaan.

Zr. Ms. Zeeland is een patrouillevaartuig van de Holland-klasse, ook wel aangeduid als een Oceangoing Patrol Vessel (OPV). De bemanning bestaat uit ongeveer 65 personen en het commando is in handen van kapitein-luitenant-ter-zee Eric Toebast. Om haar taken te kunnen uitvoeren, is het schip uitgerust met twee snel inzetbare Frisc-boten en wordt een Amerikaanse boordhelikopter tijdens een deel van de periode aan boord gestationeerd.

Tot begin 2014 zaten zo'n 350 ambtenaren gewoon dagelijks thuis

Oud-minister Moestadja verrichtte onderzoek naar thuis zittende landsdienaren


Ongeveer 350 landsdienaren (ambtenaren) melden zich dagelijks niet aan het werk. Althans, dit was het aantal tot januari 2014, zo blijkt uit een onderzoek dat Soewarto Moestadja vóór zijn ontslag als minister van Binnenlandse Zaken in april 2014 had afgerond. Het grootste deel van deze ambtenaren ontvangt aan het eind van de maand wel het salaris, aldus de Ware Tijd dinsdag 10 februari 2015.

Hoe lang deze personen al thuis zitten is onduidelijk. Ook in vorige regeerperioden heeft dit probleem gespeeld, maar het aantal is onbekend.  

De thuisblijvers zijn onder andere ambtenaren die zijn ontheven uit hun functie, die vrijstelling hebben wegens bijvoorbeeld studie, met ziekteverlof zijn voor langer dan dertig dagen of onwettig verzuimen. 

De opvolger van Moestadja, Edmund Leilis, was niet bereikbaar voor informatie over het actuele aantal inactieve ambtenaren. Moestadja denkt dat het aantal flink gegroeid zal zijn in het afgelopen jaar.

Assembleeleden die ook ambtenaar zijn, ziet Moestadja ook als inactieve ambtenaren, omdat zij vrijgesteld zijn van werkzaamheden wegens hun taak als volksvertegenwoordiger. Tijdens het onderzoek van Moestadja waren achttien leden van De Nationale Assemblee ook ambtenaar. 

Ook twaalf oud-ministers, die voor een directeurssalaris in aanmerking komen, zijn volgens Moestadja inactieve ambtenaren. Een jaar geleden waren er volgens Moestadja 47.171 landsdienaren, van wie 24.638 bureauambtenaren. Moestadja laat weten, dat daarnaast nog ruim 9.000 ambtenaren geïdentificeerd zijn die geen werkomschrijving kennen.

Gewijzigde Advocatenwet met algemene stemmen door Assemblee aangenomen

Stageperiode aankomende advocaten teruggebracht van 36 naar 24 maanden

Tuchtcollege voor advocaten vastgelegd in wet


De Advocatenwet is gisteren, na enkele aanpassingen, met algemene zevenendertig stemmen goedgekeurd door De Nationale Assemblee. Het wetsontwerp, dat door de regering Venetiaan-Sardjoe was voorbereid, werd door de huidige regering bij het parlement ingediend. Het parlement had inhoudelijk geen noemenswaardige veranderingen of aanpassingen gepleegd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 10 februari 2015.

Wel werd op aandringen van verschillende Assembleeleden van zowel coalitie als oppositie de stageperiode voor aankomende advocaten teruggebracht van de voorgestelde zesendertig maanden naar vierentwintig maanden.

De Assembleeleden Ruth Wijdenbosch (NPS), Melvin Bouva (NDP) en Guno Castelen (SPA) vonden de stageperiode van drie jaar te lang, omdat juristen eerst een masteropleiding moeten doen die in totaal vijf jaar duurt. Pas als ze dat voltooid hebben, mogen zij zich bij een patroon aanmelden als leerling-advocaat om praktijkervaring op te doen en zich inschrijven voor de theoretische opleiding.

Harish Monorath, lid van de commissie van rapporteurs, en ook deken van de Orde van Advocaten, legde uit waarom was voorgesteld drie jaar uit te trekken voor de advocatenopleiding. De lessen worden uitgesmeerd over zesendertig maanden zei hij, omdat de leerstof moeilijk binnen een kortere periode kan worden overgebracht. De commissie voer op het kompas van de Orde van Advocaten die bij het vooronderzoek is geraadpleegd en internationaal gangbare normen en standaarden voor advocatenstudies hanteerde. Uiteindelijk besliste het parlement gisteren, dat een termijn van vierentwintig maanden zal worden toegepast en als op termijn blijkt, dat toch een langere periode wenselijk is, zal de wet worden aangepast.

Het instellen van een tuchtcollege voor advocaten vormt een wezenlijk onderdeel van de aangepaste wet. Monorath voerde aan, dat tuchtrechtelijke acties tegen advocaten die hun boekje te buiten gaan, noodzakelijk zijn om te voorkomen dat advocaten die het werk correct doen gestigmatiseerd worden, omdat er enkele rotte appels in de mand zitten. Met een instantie als het tuchtcollege weet de rechtzoekende zich beschermd tegen beunhazen in de advocatenpraktijk. 

In de wet is verder ook opgenomen, dat advocaten tegen wie een sanctie is getroffen na een klacht van een gedupeerde tegen de sanctie in beroep kan gaan.

Politie Curaçao zoekt familie ernstig gewond slachtoffer verkeersongeluk

Identiteit aangereden fietser op F.D. Rooseveltweg nog niet bekendDe politie op Curaçao is op zoek naar familieleden van de man die gisterenmorgen rond half vijf gewond raakte bij een verkeersongeluk op de F.D. Rooseveltweg in Willemstad. De man zat op de fiets toen hij ter hoogte van de Blanquillaweg werd aangereden door een auto. Zijn identiteit is vooralsnog onbekend, aldus de lokale nieuwswebsite Versgeperst.com vandaag, dinsdag 10 februari 2015.

De man raakte bij het ongeluk ernstig gewond. Hij verkeert in kritieke toestand.

De politie is op zoek naar familieleden van het slachtoffer. Mocht u meer weten over het ongeluk of weten wie het slachtoffer is, neemt u dan contact op met de politie via telefoonnummer 917.

(Bron: Google Earth/Red. Obsession Magazine)

Starnieuws: EBS-contract met N.V. AMPS mogelijk op de helling

NV AMPS heeft haar naam statutair laten wijzigen voor contractondertekening EBS


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) zal een contract van ruim 1,9 miljoen Amerikaanse dollar voor de levering van materiaal gewijzigd moeten krijgen bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Dat stelt althans vandaag, dinsdag 10 februari 2015, Starnieuws.

Waarnemend directeur Willy Duiker heeft op 4 december vorig jaar een contract getekend met directeur Andrew Baasaron van N.V. Advanced Management of Power Systems (N.V. AMPS). De naam van de onderneming is echter op 26 augustus 2014 gewijzigd in N.V. Advanced Management of Power Systems Engineering, afgekort N.V. AMPS Engineering.

De nieuwe naam is in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken op 13 oktober 2014 geregistreerd. De gewijzigde statuten zijn op 21 oktober 2014 gepubliceerd in het Advertentieblad van de republiek Suriname.

De aanbesteding voor de levering van goederen vond plaats op 5 september vorig jaar. Toen was de naam al gewijzigd, maar nog niet goedgekeurd. Bij de ondertekening van het contract op 4 december was de naamswijziging dus al doorgevoerd.

Het NPS-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi heeft deze kwestie onder de aandacht van waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday gebracht. De parlementariër heeft nog geen documenten verstrekt aan De Nationale Assemblee en de pers. Hij wil het Openbaar Ministerie eerst de ruimte geven om het onderzoek te plegen in drie kwesties die hij heeft aangekaart.

Starnieuws heeft de hand weten te leggen op het contract dat is getekend tussen de EBS en N.V. AMPS. Het is niet duidelijk of de IDB, die 30 miljoen Amerikaanse dollar geleend heeft ten behoeve van de EBS, akkoord zal gaan met wijziging van dit contract dat reeds is goedgekeurd. Er zijn, zo beweert Starnieuws, juridische consequenties aan verbonden.

(Met dank aan: Starnieuws)

Uitspraak in zaak Dino Bouterse uitgesteld tot 10 maart

Advocaten Dino Bouterse hebben meer tijd voor verdediging nodig

Strafbare feiten begaan door uitlokking: advocaten willen meer strafvermindering


De advocaten van Dino Bouterse hebben opnieuw meer tijd gevraagd voor zijn verdediging bij de rechtbank te Manhattan, New York (VS). De rechter zou vandaag, dinsdag 10 februari 2015, vonnis vellen, maar de zaak is voor de derde keer uitgesteld en nu tot 10 maart. Dit bericht Starnieuws vandaag.

De verdediging van Dino Bouterse stelt meer tijd nodig te hebben. Dino heeft op basis van het Amerikaanse rechtssysteem een gedeelte schuldbekentenis afgelegd, nadat hij in eerste instantie verklaarde onschuldig te zijn.

De Surinaamse advocaat van hem, Irwin Kanhai, heeft verklaard dat Dino veertig jaar tot levenslang zou kunnen krijgen. Door de schuldbekentenis kan die straf aanzienlijk worden verminderd. Nu loopt hij kans op een gevangenisstraf van ongeveer vijftien jaar tot levenslang. In het Amerikaanse rechtssysteem is het gebruikelijk dat verdachten bekentenissen afleggen in ruil voor strafvermindering. Aanklagers en de verdediging maken daarover afspraken. Dit hoort bij de verdedigingsstrategie, zo schrijft Starnieuws.

De advocaten van Dino gaan na hoe zij meer strafvermindering kunnen bedingen. De verdediging voert aan, dat Dino de telastegelegde strafbare feiten heeft begaan op basis van uitlokking. Hij zou 2 miljoen Amerikaanse dollar ontvangen voor onder andere het voorzien van een permanente basis voor de Libanese terreurorganisatie Hezbollah in Suriname voor aanvallen op de VS. Ook de smokkel van cocaïne zou volgens Kanhai zijn gebeurd op basis van de vraag van Amerikaanse undercover agenten

210 Mensen kopen vreemde valuta bij Centrale Bank

Meeste mensen hebben euro's of Amerikaanse dollars nodig voor betalen huur en verzekeringen


210 Personen hebben in de eerste week van de rechtstreekse valuta-interventie via de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vreemde valuta kunnen kopen. Er werd 44.500 Amerikaanse dollar en 14.500 euro verkocht. De meeste mensen hadden het geld nodig voor het betalen van huishuur, gevolgd door verzekeringen en reisdeviezen. Velen hadden ook dollars en euro's nodig voor de aflossing van de autofinanciering. 'Zichtbaar tevreden hebben de mensen hun zaken kunnen uitvoeren en het geheel had een rustig en ordelijk verloop', meldt de CBvS maandagavond 9 februari 2015.De CBvS opende afgelopen week een loket voor kleine kasverhandelingen in Amerikaanse dollars en euro's. Burgers worden in de gelegenheid gesteld om maximaal 300 Amerikaanse dollar of 300 euro te kopen onder overlegging van een legitimatiebewijs en opgave van het doel. Deze maatregel is ter ondersteuning van de stabiliteit op de valutamarkt en het vergroten van het aanbod van contante US-dollars en euro's. De CBvS stelt zo de kleine klant tegemoet te komen.

Het gaat vooral om personen die deviezen nodig hebben voor huishuur, creditcardbetalingen, steun aan studerende kinderen in het buitenland en diverse andere betalingen. Deze kleine bedragen kunnen een zekere nood verlichten. De CBvS laat weten, dat zo de consument tegemoet getreden wordt en het vermindert meteen ook de druk op de banken en cambio’s.

Benadrukt wordt door de bank, dat het gaat om het dekken van kleine noden van het dagelijkse leven, maar dat oppotten en speculatie absoluut vermeden moeten worden. Goed geldgebruik, het plannen van consumptie en besparingen van gezinnen als onderdeel van financiële educatie blijven belangrijke thema’s voor de CBvS. Het gaat om de ondersteuning van valutaverwisselingen die geen speculatieve motieven herbergen, maar via de officiële kanalen worden afgewikkeld met een stabiliserend effect op de economie.

De eerste week is zeer succesvol verlopen, aldus de CBvS. Sommige mensen konden niet direct geholpen wordenm omdat zij de nodige documenten niet bij zich hadden. Het loket is dagelijks geopend van acht uur tot 12 uur.