zondag 15 februari 2015

KTPI definitief uit samenwerkingsverband V7

KTPI-voorzitter Soemita licht V7-coördinator Santokhi persoonlijk in


De KTPI is officieel uit het politieke samenwerkingsverband V7 gestapt. Dit heeft voorzitter Willy Soemita vanavond, zondag 15 februari 2015, medegedeeld aan de coördinator van V7, VHP-voorzitter en -Assembleelid Chandrikapersad Santokhi. Soemita zegt op Starnieuws, dat 'uit egard' voor Santokhi een gesprek met hem is aangevraagd.

De KTPI gaat ook niet samenwerken op regionaal niveau, ook al is hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend op 5 december vorig jaar. Soemita zegt, dat het voor de KTPI niet mogelijk is om alleen op regionaal niveau samen te werken.

Soemita laat verder weten, dat verschillende leiders via de media hebben aangegeven dat het een situatie is van 'take it or leave it'. Gezien de omstandigheden is het niet mogelijk voor de KTPI om langer deel uit te maken van V7.

'Wij zijn als Surinamers uit elkaar gegaan', aldus Soemita...

De ondervoorzitter van de VHP en V7-secretaris Mahinder Rathipal laat via de webeditie van de Ware Tijd vanavond weten, dat het logo van V7 zal veranderen, maar dat aan de naam niet zal worden gesleuteld.

'Overbodig'

Overbodig


Om de haverklap
hoor ik die ambulance
die ambulance van het AZ
Meerzorg binnenrijden
zich een baan vrij loeiend
en na een tijd
soms een korte tijd
maar soms na lange
zich opnieuw
een baan vrij loeien
over de Oost-West
richting stad
richting het AZ
door de file op de brug
door de files in de stad
richting het AZ
en vraag ik mij af
telkens weer af
waarom het nog nodig is
telkens weer nodig is
erbij te vermelden:
onderweg naar het ziekenhuis
overleden.

Alphons Levens,
15 februari 2015.

Kritiek hoogleraar op oppervlakkige berichtgeving journalisten over politieke issues richting verkiezingen

Jack Menke: Journalisten storten zich op populaire issues en niet op partijprogramma's


Journalisten moeten zich meer inhoudelijk richten op de inhoud van programma's van politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen van 25 mei, dan berichten over populaire onderwerpen. Hoogleraar Jack Menke is van oordeel, dat journalisten inhoudelijk niet ingaan op wat partijen zullen doen bij eventuele regeermacht. 'Het ontbreekt helemaal, men legt te weinig aandacht op issues en of gaat niet in de diepte.' Dit bericht Starnieuws zondagavond 15 februari 2015.

Volgens hem wordt er teveel gelet op populaire onderwerpen. Ter illustratie haalt hij aan de 'kwestie' Willy Soemita/KPTI en V7. Journalisten springen op Soemita en Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo om te praten over een nieuw Jawa blok. Gaat Soemita weer overlopen, Javanen zijn altijd in de wip, en zo krijg je al die stereotypen, trauma en bekende beeldvorming.

'De vraag zou bijvoorbeeld moeten zijn heer Soemita of Somohardjo wat wilt u eigenlijk bereiken met het groeperen? Is het alleen maar om tegenwicht te vormen tegen de huidige regering of tegen president Bouterse. Dat is stuivertje wisselen, dan hij aan de macht, dan jij aan de macht.'

'Het gros van de journalisten doet gewoon mee met het politieke spelletje en als samenleving komen wij niet verder.' Het gevolg volgens Menke is, dat niet alleen maar DOE-parlementariër Carl Breedveld, maar ook gewone burgers zeggen moe te zijn van die ‘vervuiling’ via mediaberichten. Hij vindt dat journalisten en zeker ook de eigenaar van een mediabedrijf en redacteur verder moeten kijken dan berichten over het populaire ding van elke dag. 'Dat mag, maar de man op straat praat al daarover.'

Ook de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania heeft onlangs gewezen op de rol van de journalist als een belangrijk element binnen een democratie. Kiezers moeten weten waar een bepaalde partij of combinatie van partijen voor staat.

'En als ze niet weten wat de track record van de kandidaat is, kan het best moeilijk voor hen zijn, om een weloverwogen keuze te maken.' Hij hoopt ook dat partijen in de loop naar de verkiezingen toe, hun programma’s bekendmaken. Evenals Menke vindt de diplomaat, dat journalisten in de diepte over de partijpunten, issues moeten schrijven. 'Ik hoop dat journalisten evenveel tijd hieraan besteden. Deze waar nodig kritisch beschrijven en aangeven of programmapunten realistisch zijn of niet, net zoals zij kritiek leveren op ongehoorde uitspraken van personen.'

Volgens Menke heeft alles te maken met het beleid van een medium. 'Elke professionele groep moet voor zichzelf nagaan hoe zij kennis en informatie wil verspreiden om steeds een stapje hoger te komen.'

Minister Algoe bezoekt Centrale- en Zondagse Markt

LVV-bewindsman begeeft zich op terrein collega van RO


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gisteren de Centrale Markt in Paramaribo en de Zondagse markt te Wanica bezocht. Hij vindt het belangrijk om poolshoogte te nemen op de markten, omdat deze rechtstreeks te maken hebben met de agrarische sector, aldus is vandaag, zondag 15 februari 2015, te lezen op Starnieuws.

De bewindsman hoorde de problemen waarmee de standhouders en groothandelaren van de markt kampen aan. Prijzen en verlies bij de verkoop van landbouwproducten, opruim- en sluitingstijden, de beveiliging en het onderkomen van de standhouders bij regenval zijn onder de aandacht van de minister gebracht.

Ofschoon het marktbeheer niet onder het ministerie van LVV valt, zal minister Algoe de problemen met zijn collega Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling bespreken.

Groothandelaar Laurus Soeleihman Hafies Mohamed stelt, dat hij altijd heeft gezegd dat de markt moet worden overgeheveld naar LVV, omdat de hele agrarische sector haar spullen bij de centrale markt aflevert. Hij vindt dat de groothandelaren aan hun lot zijn overgelaten. Zo moeten zij hun spullen dumpen als het regent, omdat hun standplaatsen niet bedekt zijn.

De groothandelaar zegt dat zij bereid zijn meer voor hun standplaats te betalen, maar 'dan moeten ze wel waar voor hun geld krijgen.'

Scouts dr. Ariëns Buette groep in Deventer bereiden zich voor op reis naar Suriname mei 2016

Deventer boyscouts op weg naar Suriname in mei 2016......
Scouts gaan helpen met schoonmaken legstranden bedreigde zeeschildpadden te Galibi


Scouts van 10 tot en met 18 jaar oud van de Dr. Ariëns Buette groep in Deventer, Overijssel (Nederland), vertrekken in mei 2016 naar Suriname om daar mee te helpen met het schoonmaken van de legstranden van bedreigde zeeschildpadden in het inheemse dorp Galibi in het oosten van Suriname. Dat laat Nienke Roelofs,
lid en praktijkbegeleidster van de Dr. Ariëns Buette groep, vandaag, zondag 15 februari 2015, de redactie van De Surinaamse Krant weten.

De zeeschildpadden worden ernstig bedreigd. De vervuilde stranden en het stropen van de eieren voor de consumptie zijn een groot probleem. Scouting Suriname maakt zich onder andere hard voor het behoud van deze zeldzame zeeschildpadden. Internationaal gezien heeft Suriname belangrijke stranden voor de bedreigde zeeschildpadden, waaronder de groene zeeschildpad of soepschildpad (lokaal krapé genoemd: Chelonia mydas) en de lederschildpad (lokaal aitkanti genoemd: Dermochelys coriacea).

Het doel is om daar, samen met de Surinaamse scouts van de Anton Donicigroep in Paramaribo - met wie de Deventer scouts al lange tijd goede contacten onderhouden - en rangers, te gaan helpen met het actief  beschermen van de met uitsterven bedreigde zeeschildpadden door het verwijderen van afval van de stranden in en om Galibi. Ook gaan de scouts uit Deventer onder andere assisteren bij het rapen van zeeschildpadeieren om te voorkomen dat die worden geroofd en opgegeten en het terugzetten van zeeschildpadden in de oceaan. Daarnaast zullen de scouts kennis en ervaringen delen op het gebied van scouting in Nederland en Suriname. 

De Surinaamse scouts, blij met het enthousiasme vanuit en in Deventer, nodigden de Deventer scouts uit om naar Suriname te komen.

Vorig jaar werd een eerste informatiebijeenkomst gehouden waarop 15 jongeren zich voorlopig hadden aangemeld. Gewerkt wordt aan een projectplan, dat bijna is afgerond. Er is een team van begeleiders samengesteld en de jeugdleden zijn gestart met sparen om de reis te kunnen bekostigen.
Momenteel staat de teller op 17 jeugddeelnemers en 6 begeleiders. En wordt hard gewerkt aan het regelen van de formaliteiten. In Suriname zijn inmiddels de scouts gestart met de organisatie van hun reis richting Deventer in de zomer van 2016.


Wie meer wil weten over de reis van de jonge boyscouts uit Deventer kan contact opnemen met Nienke Roelofs via nienke.roelofs@home.nl.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
 

Ambassadeur Ernst Noorman wordt niet-residerend ambassadeur in Guyana

Noorman wil Nederlandse bedrijfsleven warm maken voor Guyana


De Nederlandse ambassadeur in Suriname Ernst Noorman zal binnenkort zijn geloofsbrieven aanbieden aan de Guyanese president Donald Ramotar. Ook in Guyana zal hij als hoogste diplomaat het Koninkrijk der Nederlanden vertegenwoordigen. Dat zegt Noorman vandaag, zondag 15 februari 2015, in de Ware Tijd Online. 

Het is volgens de diplomaat gebruikelijk, dat de Nederlandse ambassadeur in Suriname ook buurland Guyana onder zijn hoede neemt. Nu hij in november door de Surinaamse regering formeel geaccepteerd is als ambassadeur, kon hij ook in het buurland een formeel verzoek voor accreditatie doen.

'Ik heb  in november direct agrement bij Guyana aangevraagd en binnen enkele weken kreeg ik een positief antwoord terug. Binnenkort  wordt het geformaliseerd, de definitieve datum is nog niet bekend.'

Hij ziet goede mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven in Guyana. Daar wil hij werk van maken.

'De relatie tussen Nederland en Suriname is vanwege het verleden natuurlijk heel anders dan die met Guyana. Maar, ik zie voor Nederlandse bedrijven wel kansen. Vooral op het gebied van waterbeheersing, zoals afwateringsprojecten en de bouw van dijken en bruggen.'

NDP-voorzitter Bouterse: 'Vijf onderafdelingen NPS-Para hebben zich gemeld bij NDP'

NPS-voorzitter: 'Niet duidelijk of alle bestuursleden onderafdelingen er achter staan'


NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, zei gisteravond tijdens een partijbijeenkomst in Coronie, dat vijf onderafdelingen van de NPS-Para zich gemeld hebben bij de NDP.  Hij beweerde verder, dat uit verschillende partijen mensen de NDP komen versterken. Bouterse stelde ook, dat veel mensen het niet zien zitten in de partij waar ze zitten, omdat ze ontevreden zijn. 


De vijf onderafdelingen lieten eerder weten hun Assembleelid Patrick Kensenhuis gevraagd te hebben om een eigen fractie te vormen in De Nationale Assemblee.

NPS-voorzitter Gregory Rusland zegt vandaag, zondag 15 februari 2015, in een reactie op Starnieuws, dat hij contact heeft gehad met Kensenhuis. Toen had hij de brief van de onderafdelingen nog niet gezien. Rusland stelt, dat het om drie onderafdelingen gaat, omdat de twee andere die status nog niet hebben. Kensenhuis heeft nog niet kenbaar gemaakt of hij achter de brief staat.

Rusland laat verder weten, dat hij de voorzitter van de onderafdeling Para-Noord, Percy Stijfmeyer, om een onderhoud heeft gevraagd. 'Ik heb hem tot drie keer toe uitgenodigd voor een gesprek, waar dag en datum was bepaald. Hij is nooit gekomen. Op een structurenvergadering waar de heer Stijfmeyer bij was, heeft hij de uitnodiging publiekelijk gedaan. Het hoofdbestuur staat open voor een gesprek. Als er sprake is van een conflict is dat niet het geval met de leiding van de partij.'

De NPS zal nog onderzoeken of alle bestuursleden van de onderafdelingen werkelijk achter de brief staan. 'Uit inventarisatie is gebleken dat de meeste bestuursleden van de onderafdelingen niet op de hoogte zijn van het schrijven', aldus Rusland.

De partij gaat verder met het werk in Para. Waar het nodig is, zullen maatregelen worden getroffen, zegt Rusland, die overigens wel verwacht dat er meer politieke aanvallen zullen komen op de NPS en haar partners.

Breuk lijkt onafwendbaar binnen V7

KTPI verlaat zeer waarschijnlijk combinatie V7 uit onvrede over 'aalmoezen'


Volgens Starnieuws vanochtend, zondag 15 februari 2015, is het 'zo goed als zeker' dat de KTPI uit de V7-combinatie zal stappen. De nieuwswebsite bericht te hebben vernomen, dat de KTPI dit zal meedelen aan de coördinator van V7 Chandrikapersad Santokhi, voorzitter en Assembleelid van de VHP. De partners zijn uitonderhandeld, maar de partij van Willy Soemita zou niet tevreden zijn met 'aalmoezen'.

De Pertjajah Luhur (PL) van Paul Somohardjo heeft de eerste plek in Commewijne afgestaan aan de KTPI. Ook in Para staat de PL een plek op het niveau van De Nationale Assemblee af aan KTPI. In Paramaribo is plaats nummer elf voor deze partij.

Het hoofdbestuur en de districtscoördinatoren zijn niet tevreden met deze posities. Ook in andere districten, waaronder Wanica, wil de KTPI een plaats.

Ook de samenwerking op regionaal niveau, waar al overeenstemming over bereikt was, zou volgens Starnieuws op losse schroeven staan. De KTPI zou overwegen ook die samenwerking open te breken. Dit betekent dat het symbool van de KTPI ook uit V7 zal moeten verdwijnen, aangezien dit op een andere lijst zal prijken.

De KTPI heeft met diverse partijen gesprekken gevoerd, waaronder ook met de Partij voor Democratie en Ontwikkeling, onder leiding van Waldi Nain.

’Welgeïnformeerd’ van Radio Tamara, Amsterdam, bespreekt zondag 15 februari, het actuele nieuws

HSBC Bank in Zwitserland ook toevluchtsoord voor paar Surinamers...

Ook Surinamers in België 'bezig' met diaspora-beleid


Het wekelijkse actualiteiten-programma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 15 februari 2015, in het eerste uur van half zeven tot half acht (Nederlandse tijd), onder andere de volgende actuele gespreks-onderwerpen:

* Twee Syrië-gangers zijn maandag 9 februari vrijgesproken door de rechtbank Arnhem ondanks de vele attributen en andere potentiële aanwijzingen dat zij daar gingen deelnemen aan de gewapende strijd .
Is ons Wetboek van Strafrecht wel voldoende toegespitst op dergelijke situatie?

* Grote warenhuizen zoals V & D, Blokker, Hema enzovoorts komen steeds meer in de problemen.
V&D wil gedurende vier maanden geen huur betalen en 6% salarisvermindering van het personeel. Een nieuwe trend waarbij de vakbeweging buitenspel staat?

* De nieuwe Griekse regering ligt op ramkoers met Europa, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. 
Hoe gaat dit aflopen? Is een Grexit, exit van Griekenland uit de EU, wel te vermijden ? Welke precedentwerking gaat hiervan uit naar landen als Spanje, Portugal en Italië, die ook stevig moeten bezuinigen.

DENK: nieuwe politieke partij van de (ex PvdA-) Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. 
Zin of onzin van een eigen politieke partij. Gaat hun initiatief succesvol verlopen?

* Het Amsterdamse SP-raadslid Maureen van der Pligt stapt op wegens onenigheid over het College-voorstel om 6-maanden-loonloos-stage in te voeren (werken zonder loonplan). Heeft Van der Pligt een punt?

* De drie linkse politieke partijen voeren een achterhoede- en vaak ook voorhoedegevecht over hoe de crisis te bestrijden.
Rechts heeft de crisis veroorzaakt en links mag de oplossingen maken en 'in eigen vlees snijden,  volgens de SP en GL. Waar staan Samson en Spekman van de PvdA?

In het tweede uur, van half acht tot half negen, Suriname en Surinamers: 

- Suriname en Surinamers (een met 725 miljoen euro) komen voor op de uitgelekte lijst van de HSBC-Bank in Zwitserland. Verdachten van fiscale fraude en belastingontduiking in relatie met wapenhandel, handel in bloeddiamanten enzovoorts. Het gaat om koningshuizen (zoals koning Mohammed IV van Marokko), sportprominenten (Michael Schumacher, Formule 1-coureur), criminelen, prominenten uit de amusementswereld  David Bowie, Phil Collins, Tine Turner en anderen).
Ook een paar Surinamers (al dan niet met de Surinaamse nationaliteit) horen hierbij.

- Interview met prominente Surinamers over actuele politieke en maatschappelijke thema's (onder meer over ervaringen met de nieuwe Bestuurscommissies en Surinamers in Antwerpen (België), die een stichting hebben in het kader van diaspora).

Het panel bestaat uit Owen Venloo, Wesley Amzand en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 15 februari 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 107.9 FM ether en 105.5 kabel. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Taalwet ligt bij Raad van Ministers

Wet erkent alle 21 officiële talen als Surinaamse taal

Asabina (BEP): 'Wet kan verkeerd uitpakken'


De Taalwet is klaar en moet voor goedkeuring naar De Nationale Assemblee en de Staatsraad. Dit zei minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling gisteren, zaterdag 14 februari 2015, in de Ware Tijd. De wet, die ervoor moet zorgen dat alle 21 officiële talen worden erkend als Surinaamse taal, ligt nu bij de Raad van Ministers.

Moedertalen kunnen ook in het leerprogramma worden opgenomen. Volgens Adhin kunnen deze talen als communicatie- en instructietaal in het onderwijs dienen. Hij stelt voor dat de talen onderdeel worden van het vak cultuureducatie.

Vanaf het MULO-onderwijs mogen leerlingen facultatief twee moedertalen kiezen naast het gebruikelijke Nederlands, Engels en Spaans.

Het BEP-Assembleelid Ronny Asabina, lid van de vaste commissie van Onderwijs in het parlement, is blij met het voornemen, maar wijst erop dat de wet verkeerd kan uitpakken. Hij vreest, dat het erkennen van de talen bij wet de mogelijkheid ontstaat voor een Assembleelid om in het parlement zijn of haar moedertaal te bezigen. Iemand die de taal niet verstaat, kan hem of haar dan niet volgen. Desondanks verwacht hij dat de wet zal bijdragen aan natievorming en begrip voor elkaar.

'Taal is gebonden aan een bepaalde etnische groep. Cultureel erfgoed is een issue in de wereld. Talen mogen niet vergaan. Ze moeten zoveel mogelijk worden gekoesterd.'